Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PredatorZoli
senior tag
válasz axioma #13262 üzenetére
Az eddigi módszertant folytatva emelkedne a gáz ára az inflációs kimutatásban, ugyanis a hidegebb idő miatt a fogyasztott mennyiség emelkedik, így többen lépik át a rezsicsökkentett szintet.
Ezt most úgy fogják kiküszöbölni, hogy a mostani szintet hagyják meg a fogyasztott mennyiségnek, azt mondják hogy innentől nem nézik, hogy mennyit fogyaszt a lakosság, így a gázárban 0 inflációt fognak kimutatni, fixnek fogják venni a gáz árát mint ahogy az is.
Szummázva: A gáz ára a gyakorlatban semmit nem változott az elmúlt időben, de egy kreatív számítási metódussal az elmúlt években deflációt mutattak ki a gázárban, de most ugyanezen számítási metódus a gázárban inflációt mutatna ki, ezért a gázárat a mostani szinten befagyasztják az inflációs kosárban, innentől nem nézik a fogyasztási mértéket.
Kilóg a lóláb? Miért, ez eddig zavarta őket?[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz axioma #12576 üzenetére
Hogye lenne, csak az már készen van, így annál a jövőre nézve az üzemeltetés lábnyomával érdemes számolni. Ahogy az autónál is, sokkal jobb egy 10 éves, de még 5 évig használt dízel, mintha azt az árokba lököd, majd gyártasz helyette egy új EV-t.
Csak hát a nem gyártás nem jó a gazdaságnak...http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
Cartman023
aktív tag
válasz axioma #12357 üzenetére
Valamit mindig találnak, most éppen a telkom szolgáltatások "húzzák le" az inflációt.
Elképesztő, hogy mennyire igyekeznek lenyomni az infláció végösszegét.
-
Ringman
nagyúr
válasz axioma #12357 üzenetére
egyértelműen a megfelelő hűtésre/hűthetőségre kellene hangsúlyt fektetni, de az meg nem feltétlenül triviális, pl. nem kéne a természetes növényzeten szédülő, mindent lebetonozó prolinak és az amerikai sorozatokon ámuló gyepfetisisztáknak kivágnia minden árnyékot adó növényt, nem antracit cserepet veszünk, nem festjük sötétre a homlokzatot, nincs túlzó mértékű árnyékolatlan üvegfelület a homlokzaton, etc. gondolkozni is kéne, nem csak U-értéket nézni.
a co2-semleges kivitelezés majd érdekes lesz, az igazi ökoház meg az, ami nem épül meg
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
veterán
válasz axioma #11816 üzenetére
van megtakaritasa != tud felretenni
Ha most ez alatt azt érted, hogy még aktív évei alatt halmozott fel megtakit, nyugdíj alatt pedig feléli, akkor én nem erre gondoltam. A nyugdíjasok jellemzően aktívan tudnak megtakarítani, és nem élik fel a bevételük 100%-át. De mondom, ez csak személyes tapasztalat.
...mert ha van ugyan, de a nagyobb kiadasokra abbol kell elvenni, el fog fogyni...
Szerintem egyikből nem következik a másik. A nagyobb kiadások jellemzően ritkák (ezért nevezzük őket nagyobb kiadásnak), és az se biztos, hogy el fog fogyni. Jobb esetben a megtakarítás valamilyen olyan eszközben van, ami hozamot is termel.
#11818Segal
Van ez is, de szerintem a többség nem ilyen. Magyarországon van egy hatalmas objektíven szegény réteg. Ez itt Európában nem azt jelenti, hogy éhezik, de meg kell gondolnia, hogy mit rak bele a kosárba a Lidlben, matekozik a számlákkal, stb. Erre vannak amúgy tök jó statok. És erre nyilván nem az a mondás, hogy de bezzeg Fekete Afrikában nincs tiszta víz sem.Meg hát az van, hogyha valakinek a TippMix a kikapcsolódás, és erre elver pár tízezret havonta, akkor az neki megy a költéseknél a szórakozás sorra. Más meg koncertre jár ennyiért.
Mármint érted, most a klasszikus kulákozós érvelést vetted elő megfordítva (azért nincs pénzük, mert elbasszák). Miközben normális országokban is van szerencsejáték, ott még sokkal-sokkal többet vernek el az emberek hülyeségekre. Többek között ezért is működik a gazdaság. Fogyasztói társadalom, érted. Erről szól.
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz axioma #10971 üzenetére
Nagyrészt az ember is abból él, hogy tréneli magát más emberek korábbi tudásából. Tananyagnak hívják. Oktatás nélkül, önerőből, 100 emberből 99 teljesen hülye marad. Viszont ide eljutni rettentő sok idő volt, és egymásra épülve a korábbi apró megfigyelésekből, exponenciálisan nőtt a fejlődés, ahogy az adatbázis bővült.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
válasz axioma #10736 üzenetére
Én gondolkoztam rajta, hogy a szabad eur-omat áttolom usd-be, technikai alapon, ha visszacsapódik 1.00 köré, az már jó kis profit lenne. De igazából, ha a technikai szinteket nézzük, még felfelé is van ennyi hely, szóval még bukni is lehet rajta ennyit. Ráadásul évekig is eltarthat a dolog. Úgyhogy inkább elengedtem.
-
avl
senior tag
gondolom Te nem olyanban laksz (én sem)
de azt is gondolom: onnan nézve oda "nem ömlik a pénz", hanem nem tudnak létezni a "lecsoffadtság" miatt, ha a gyerek / saját életéhez gyors orvosi beavatkozás kellene, akkor Bp.-en pipa, ott: halál
vagy könnyedebb: iskolázási lehetöségek, még könnyedebb: áramszünetek, vízminöség, internet lehetöségerendkivül nehéz igazságot tenni, mert az sem jó, ha "oda ömlik" (sérelmezi a GDP "megtermelöje") és az sem, ha ott "élhetetlenek" a viszonyok (belehal a szegény "vidéki")
-
TCr
veterán
"Nem csak őket..." ???
A hatalomvesztés és a nyakukon maradt sokezermilliárd Ft-nak megfelelő összelopott vagyon az bosszú a javából. Hacsak nem jutnak Ceausescu sorsára és nem a vagyon lesz az, ami a nyakukon marad.Még az ükunokáknak sem lesz anyagi gondjuk. (Mentális annál több, de az már más kérdés).https://flickr.com/photos/norbertkassai/
-
PredatorZoli
senior tag
Az 5% is osztalékadó, nem SZJA, nem vonható össze mással, azt ki kell perkálni.
Az árfolyamnyereség az eddigiek szerint adózandó, az osztaléknál 30%-ot vonnak 5%-ot meg te vallasz be és fizetsz be.
TBSZ esetén az árfolyamnyereség adómentes, és az osztalék után a plusz 5%-ot nem kell befizetni, de ugyanúgy a 30-at levonják.[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
De a w8ben-ben pont azt jelzed, ha van kettos adoztatast kizaro egyezmeny, vagy egyeb, ami miatt nem szeretnel adozni ott. Lehet pont most kene visszavonni a korabbi nyilatkozatot. Nalunk szerintem a broker regisztralasnal kotelezo volt kitolteni. Vagy ha nem treaty miatt van adozas elkerulesi lehetoseg, akkor azt beirni a w8ben-be.
Megprobalok mar a HR-bol kiverni valami infot errol. A dividend adozasat nem kell szinten a negyedevet koveto 12 napon belul megcsinalni, mint a vestinget?I am having fun staying poor.
-
Drizzt
nagyúr
A cegetek nem mond valamit rola nektek? Nekunk egyelore arrol se voltak hajlandoak semmit mondani, hogy a vesting/arfolyamnyereseg adozasa valtozott-e. Divdend ugyan nalunk eddig is volt, de en eladom a reszvenyeimet es aznap allampapirt veszek belole mindig. Az adozasa eddig is tul bonyolult volt.
[ Szerkesztve ]
I am having fun staying poor.
-
Feketelaszlo
senior tag
1. Biztos van több száz kistelepülés ami ki fog halni és amiért nem érdemes küzdeni, de itt azért érzek egy kis ellentmondást: az energiaköltségek kapcsán merül fel a települések decentralizáltságának csökkentése, miközben a városi jólét is nyilvánvalóan a magas energiafelhasználásnak köszönhető. Az energiaigény nem feltétlen csak a fűtési költségben csapódhat le, hanem beépül azokba a szolgáltatásokba is amik a magas életszínvonalat biztosítják.
2. Nem elhanyagolható történelmi háttér, hogy a magyar (főleg a kelet-magyar) döntően egy vidékies jellegű kultúra. Hozzánk képest számos közel-keleti nép is sokkal városiasabb - egy palesztint vagy libanonit ledobsz London közepén egyből irányba áll, hogy amelyik része mohás a plázának arra van a McDonalds, a magyar vidéki lakosság jó része meg Budapesten is csak kóvályog és bizonytalanul rákérdez, hogy az a sárga jármű-e a villamos.
3. Puszta történelm tapasztalat - a szocializmusban kísérleteztek erőltetett urbanizációval, mindenkinek az ítélőképességére bízom, hogy mennyire jött be.
4. Az idősek általában pont nem szoktak beruházni már semmiféle felújításba, mert nem szeretnek bajlódni a papírmunkával (energiatanúsítvány, számla, hitelpapírok, stb.), s - adaptáció ide vagy oda - különben is az a mentalitásuk, hogy "nekem már minek". Elég valószínű, hogy ez a támogatás inkább a még élő községekben fog koncentrálódni. -
Vesa
veterán
"Sztem egy csomo esetben a lakasba koltozes az egyennek is konnyebbseg, eletminoseg-javulas"
A kedves szomszédokkal nem számolsz. Nekem eddig bármilyen lakás életminőségromláshoz vezetett a kretén szomszédok miatt. Nem véletlenül lakom 30 éve házban, 2 méteres tömör kerítéssel és minimum 15m-re van a legközelebbi szomszéd ház. Annyira nem nagy öröm hallgatni a szomszédban a gyerek randalírozását, a családi veszekedéseket, a focimeccset full hangerőn és egyebeket, melyek sajnos örökre beégtek az emlékezetem mélyére száműzött, "soha többet" könyvtárba.
"Ha tud magatol fejlodni vagy akar stagnalni, hajra, hozza nem nyulnek, de amelyik telepules mar falu rangon van, es megis osszeesne magatol a korulmenyek miatt, azt nem latom ertelmet tamogatassal megtartani"
Ezzel egyetértek!
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Még mindig azt érzem, hogy nálatok falu== tanya. Öcsém beül a kocsiba, és 5(!) perc alatt ott van a szomszéd város rendelőintézetében, a legközelebbi kórházban pedig 20 perc alatt. Itt Budán, a félgazdagok között a kórház ugyanilyen távolságra van kocsival is, bkv-val is.
...btw megyeszékhelyen sincs kb. semmi a 10-20 évvel ezelőtti szinthez képest (békéscsaba)
Na ugye! A végén meg kijön, hogy költözzön mindenki Budapestre! De az se jó, mert fuj, nagyváros. Én nem tudok kiigazodni rajtatok.
Amúgy a valóság az, hogy vannak elnéptelenedő falvak a lecsoffadt régiókban, de ott a városok se jobbak. Meg vannak a falvak a pénzes régiókban, pl. ahol öcsém is lakik, ahol nincs szabad ház, mert mindet felvásárolták már beköltöző fiatalok. De említhetném a Gönyű nevű települést Győr mellett, ami falu, 3000+ ember lakja, és egyikőjük se szegény, azt garantálom.
Az a baj, hogy a falukban ezt a támogatást olyan házakra fogják költeni, ami a felújítás előtt nem ér annyit mint a támogatás összege, és a felújítás után se fog annyit érni mint a támogatás összege.
Egészen biztos vagyok benne, hogy ez nem így van. Azokban a házakban mélyszegénységben élő emberek laknak, akik az életben nem raknak össze 1 millió önerőt.
#8768PredatorZoli
Jellemzően pont a városban kell hozni-vinni a gyereket, mert nem engedik szabadon közelekedni. Mármint ez is korosztály szerint rétegződik. Tömegközelekedés pedig normálisabb falvakba simán működik, én 18 éves koromig így jártam ki az iskolát, köszönöm szépen, túléltem.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Ez a téma nagyon nehéz.
Szerintem a falvaknak, sött a kisvárosoknak is elsősorban azért annyi mert nincs fiatal. Aki van az lép mert egyetem, városban van élet, több fizetés. Szerintem is értelmetlenül túl vannak tolva de jórészt a "falu" a kormánypárt fő szavazóbázisa.
Az időseket rémítően nehéz mozdítani. Rengeteg különböző élethelyzet vki azt nem bírná ha nem lenne mit csinálni valaki ott élt le 50évet... Az ingatlanok totál elértéktelenedtek. Minden második ház üres. Nem lehet városi panelre cserélni mert a városi panel az 30millió. Az eüt, kultúrális életet (nyugdíjasklubb) falun is meg lehetne szervezni. Közben városban is teljesen átlagos az az ügyelet ahol 2-3 folyós, kukacos vagy akár félig mumifikálódott halotthoz kell kimenni. Nem tűnik fel senkinek. De az elment fodrászhoz, felhúzta a 60éves menyasszonyi vagy legszebb ruháját majd kilépett a vonat elé se ritka.
Rengeteg különböző téma kering sztem itt elég OFF az egész.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Oppenheimer
nagyúr
Ez nem hagyomanyos datacenter nemzetkozi szolgaltatas nyujtasara, szerintem osszekevered vele. A traininghez van szukseg ekkora computera, nem a feltrainelt NN futtatasara. Nyilvan a futtatas is erosforrasigenyes, de jopar nagysagrenddel kevesbe. A futtatashoz szukseges compute boven elfer 1-1 DC-n belul
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Vesa
veterán
Nagyobbik fiam nemrég végezte el a BME mérnökinfót. 480 induló hallgatóból, kb. 120 diplomázott le. Az a helyzet, hogy rengetegen mennek mert hallják valahol, hogy jól fizet a munkaerőpiacon, de ez nem egy tipikus büfé szak, nem lehet elvégezni meglévő skillek nélkül (főleg természettudományos értelemben, tehát matek+fizika). Akinek ez nem megy valami miatt, az le fog morzsolódni, pedig már a BME is rengeteget csökkentett az elvárásokon a korábbi mércéhez képest, és így sem megy a többségnek.
-
attiati
veterán
Ezt mindenki a saját buborékjában látja. Máshogy érzem.
Lehet, hogy nem korfüggő, hanem generáció (Y gen és alatta még menne).
Társadalmi rétegtől is függ, hogy kinek mi a trigger pontja.Adórendszerben lehet több fokozatú békafőzést csinálni, szerintem sok ponton a max közelében járunk (ezt részletesen kifejtettem).
De vannak döntések, amiben nincs fokozat. Például a felső 10% (nem jobbos) elgondolkodna, ha nato vagy eu tagságot piszkáljuk.
Az utolsó mondatodat nem értem.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Jobb. De már középtávon sem így lenne.
Ugyanis a középréteg mobilisabb, így a magasabb adóterhek elől menekülőre fogná egy része. Jobb esetben csak a tőkéjévél. Rosszabb esetben el is költözne.
Az adórendszerben kábé megtalálták mostanra a fájdalmi pontokat.
A tőke a mostani adószinten hajlandó itthon maradni és állampapírba is jut belőle.
Fogyasztási adókat már túltolták a 27% áfával.
Szektorális adókat pedig továbbterhelik a cégek és az inflációs célt veszélyeztetik vagy a fogyasztás elvándorlása miatt az áfabevételeket.Maximumra tekert adóbevételek mellett nem tudja ellátni az állam a feladatait (!)
Egyébként a mostani rendszer nem a szegényeket facsarja a legjobban, hanem a kiszolgáltatottakat ! A szegények egy része is lelépett.
-
Vesa
veterán
Ezek sem jó példák, mert az első az szimplán egy adottság, nincs ilyen kötelezettsége senkinek, hogy a szomszédot kell fűtenie, a másik esetben pedig a normál bírságolás intézménye működik. Pl. parlagfüves, elhanyagolt telken szimplán bírságot fizet a tualjdonos, ha nem kaszálja le. Ennek semmi köze ahhoz, hogy lakják-e az ingatlan vagy sem, mivel parlagfű úgy is átjöhet a szomszédból, hogy ott igénytelen suttyók laknak. Tehát nagyon igazságos lenne, hogy az igénytelen suttyó nem fizet adót mert ott lakik de szennyez, az igényes tulajdonos pedig adóztatva van akkor is, ha kaszálja a parlagfüvet, csak mert nem lakik ott.
-
Dare2Live
félisten
+41Ft/liter. De kiskeradó is nő.
Szerintem nagyon kontraproduktív amit az állam csinál mégjobban megéri majd kijárni vásárolni+tankolni = Összességében oda jutottunk hogy simán lehet, hogy több adókiesést okoznak az adóemelések mint bevételt. Aztán lesz boci szemekkel a nézés, hogy elmaradnak az áfa... bevételek a várttól mert külföldön vásárolunk, mennek ki az emberek külföldre dolgozni mert nem tudnak megélni, meg...
Ettől még az infla szépen fog lefele menni EUban 2.4% volt novemberben... Álomjó. Kint.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
attiati
veterán
-
veterán
Pontosan.
#5493Shadowbull
Szintén egyetértek. De visszautalnék itt 2 sorral feljebb: a rászoruló definíciója nem egységes. Magyarországon főleg nem.#5491Shadowbull
...a másik lényeges dolog hogy hogyan oszlik meg az adóteher a különféle jövedelmi csoportok között.
Pontosan. De ez is már szociálpolitikai kérdés. És nálunk például igen komoly az eltitkolt jövedelmek aránya is. Így ezt Németországgal párhuzamba állítani piszok nehéz.De tőlem csinálhatunk egy gyors összehasonlítást mondjuk egy családot véve 1, 2, 3 gyerek esetén...
Az a helyzet, hogy Magyarországon ez a családi adókedvezmény dolog piszkosul elinflálódott már. Gondolj bele, 1 gyerekre kapsz 10 ezer forintot, 2-re 40et, 3-ra 99 ezret. Megkockáztatom, hogy 1-2 gyerek esetén bele se érdemes kezdeni az összehasonlításba, olyan szinten bagó az összeg. 3-nál még talán lehet valami értelme, de nem állnék neki. Úgysem releváns, a jellemző családméret 1-2 gyerekes. -
avl
senior tag
ez egyebkent szerintem (is ?) egy érdekes elméleti kérdés:
inflába kizárólag a fajlagos ár (pl. aramnál HUF/kWh), vagy a fogyasztas mennyisegevel kombinalva szamitson ?
elsö pillantasra azt mondanam: a fajlagos ár, aztan mindenki a maga kosaraval sulyozza (pl. cigi ara sokunknak nincs benne)
...viszont, ha valami draga es amiatt kevesebb fogy, akkor amiatt tenyleg csökken az össz-áremelkedes üteme, tehat mégis a mennyiség is számítson
pl. ha a sajt 5%-kal dragabb, akkor az kb. nem csökkenti a fogyasztas mennyisegét, így az 5%-kal növelt ár számít a valós/tapasztalt inflába; de ha pl. nem kapni, vagy 9999999%-osan drágult, akkor nyilván alig/nem veszünk, és akkor - nem az, de hasonlít a Zsiday cikkes rejtett inflához - már valósan nem is számít bele az inflációs kosárba, hisz senki sem veszi annyiért (de az életminöség romlik, hisz nem "vehetünk" sajtot)
szerintem ezert erdekes az infla kosár definíciója
-
aAron_
őstag
"a vezetékes gázért 33,5[...]%-kal kevesebbet [...] kellett fizetni."
Itt átlag árról van szó gondolom: minél kisebb a rezsidémonos áron történő felhasználás, annál közelebb kerül az átlagár a rezsicsökkentett árhoz. Szerintem ez nem a KSH hibája, Abszurdisztánban abszurd dolgok történnek.
What is your ikigai?
-
Ringman
nagyúr
simán lehet, hogy lejjebb tolják annyival az alapkamatot, hogy megint elszáll az infla, ha ez fog történni, az a forintárfolyamra ez nem lesz jó hatással.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Jó, ez tényleg félreérthető volt. Nagyjából egy szalagcímet próbáltam felidézni. Akkor az lehetett, hogy "Az árnövekedés mértéke csökken". Bár simán el tudom képzelni, hogy leírják egy újságcikkben az előbbit, miközben ez utóbbira gondolnak. Az még érdekes lehet az olvasónak és hoz kattintást, hogy a növekedés üteme milyen (2. derivált). Az már nem érdekel senkit (vagy legalábbis ilyen mélyen már nem szoktak belemenni), hogy a gyorsulva vagy lassulva növekszik az árnövekedés (3. derivált).
[ Szerkesztve ]
-
2. lesz az
Van az ár az idő függvényében. Ennek első deriváltja az ár változása, vagyis az infláció, ha ez pozitív. És a 2. derivált pedig az árváltozás változása. Persze a deriválás egy pontban az adott függvénygörbe érintőjét adja meg, a fogyasztói árindex meg két, egymástól egy évre lévő áradat százalékos változása, tehát nem is differenciálhányadosról van szó... De ha az lenne, a 2. lenne
-
Oppenheimer
nagyúr
-
Oppenheimer
nagyúr
Senki sem allitotta hogy abban a honapban amikor eloszor ujra realber emelkedest mutat ki a statisztika, azonnal noni fog a fogyasztas.
Az allitas az, hogy miutan visszater a realber emelkedes (marpedig idei ev vegetol visszater), onnantol vissza fog terni a fogyasztas novekedese is. Termeszetesen tobb honapos csuszas van a ketto kozott, de szerintem ez egyertelmu.
"Tehat egy hamis allitasnak tartom azt, hogy realber-novekedes lesz, amikor ez csak egy a valosagban nem relevans korabbi idotartamra szolo allitas."
Iden novemberben nagyobb lesz a berek realerteke mint tavaly novemberben, mert realbernovekedes lesz. Ebben nincs semmi hamis. Tehat iden novemberben mar tobb elkoltheto jovedelme lesz a lakossagnak mint 12 honappal azelott. Ez a trend fennmarad es megagyaz a fogyasztasnovekedesnek.
-
Oppenheimer
nagyúr
Nem tudom minek kell belekötni a reálbér statisztikába.
Teljesen érdektelen hogy melyik munkavállaló mikor mennyi bért alkudott ki. Nemzetgazdasági szinten kell nézni az átlagbért és ha ott reál szinten emelkedés van akkor reál szinten emelkedés van!
Az meg közgazdásági axioma hogyha nőnek a reálbérek akkor nő a fogyasztás is.
Ringman:
"amúgy van arról publikus stat, hogy a bérek milyen arányban nőttek? (pl. a munkavállalók 30%-a kapott inflációt meghaladó fizetésemelést?)"Nem tudom van-e, de nem is releváns, lásd hsz-em első fele.
-
veterán
Ott van értelme, ahol egyébként is van a közelben jó infra, de leginkább munkahely. Öcsémék például ilyen faluban élnek, és nyilván az életszínvonal is sokkal magasabb, mint mondjuk az Alföld közepén valami tanyavilágban. Bár náluk nincs is falusi csok, amit máig nem értek, mivel szomszéd városokban van.
-
axioma
veterán
Fejlemeny [Erste fioki -> online valtas]: me'g tegnap felhivtam az ersteinvestment ugyfelszolgalatat, ahol a telefonnal levo urge allitotta, hogy szerinte ilyet nem is lehet, de irjak az email cimukre.
Most kaptam levelet, hogy atallitottak (koszonik a szives turelmem, semmi mas info). Mentem egybol a fennallo limitaras dolgaimat felbontani es a kisebb jutalekkal ujrainditani. Nem engedte, mert eltunt az ervenyes mifid-em, de kb. 3 perc ujra kitoltottem, megkaptam ugyanazt a besorolast, es mar 0.35-tel szamol. [Ugyintezot nem kaptam de azt irtam is hogy nem igenylem, lehet azert, hiaba elvileg kotelezo.]
Szoval ennek tenyleg 1 napon belul mennie kell. Abban nem vagyok biztos hogy ha nem lettem volna korabban fiokban, az email (erste 7 jegyu, nev, meg 2 termeszetes azonositot kertek hogy irjak bele) onmagaban eleg lett-e volna. -
Paxker315
addikt
jelezted emailen Te is az erste investnek, hogy a fiók jóváhagyta az online csomagba átlépést & az ügyintéző írt egy levelet is, amiben ezt jelezte? Mert nekem az emailre rá 1 nappal jelezték, hogy " A díjcsomag módosítása megtörtént a számláján."
És valóban 0.35% lett. : )
-
Ixion77
Topikgazda
Én a központban intéztem az Árpád hídnál, és ott egyből el tudták intézni. Volt némi telefonálgatás meg kb. egy óra elment vele, de rendben volt. Igaz, hogy nekem nem "átállítás" volt, hanem volt egy korábbi Erste számlám, meg lett egy RC-s online számlám, és azt kértem hogy a korábbi szűnjön meg és kerüljön minden át az RC-től származó online-ra. Így is lett.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
attiati
veterán
Igen, egyedi eset mindenkinél.
Nálad a gyerekek már nem jelentenek megoldandó helyzetet külföldön. Sőt. Inkább támogatóan jelennek meg.
Ha valaki 30 éves és az a kérdés, hogy most, vagy 10 év múlva (1-2 gyerekkel, vagy gyerekvállalás körül) menjen, az megint nagy dilemma. Nagyon jó lenne látni valami pozitív változást, ami a maradást szolgálja.
Anyagilag is végig lehetne számolni a főbb tételeket az itthon maradós 10 évre.
- bérkülönbség
- osztrák-magyar ingatlanárak közötti olló nyílása (várhatóan az osztrák javára)
- vagyonadó különbözet a magyar javára[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
zold meg ingyen utcan
na a zoldrendszamos ingyenparkolast is surgosen be kene szantani.eddig egyertelmuen nem erte meg parkolohazakat epiteni, de el kene torolni szerintem a kotelezo parkoloepitest is lakohazaknal, mert attol hogy lesz hol parkolni, az utak nem lesznek szelesebbek
-
Sztem pont az árkülönbség miatt. Egy taxival kapsz egy saját sofőrt, ami nagyon kényelmes, ha nem túl nagytávolságon el kell jutni gyorsan A-ból B-be, de ha ennél kicsit többre kell az autó, akkor hirtelen nagyon drága lesz. Szerintem. Meg nekem a privacy-mhoz is jobban passzolna, ha nem kéne egy idegen taxisofőrrel kontaktba kerülnöm.
-
Mercutio_
félisten
-
Mercutio_
félisten
Volt azért az az időszak, amikor a kartyánkénti túltöltött keretre adott visszatérítésekkel elég szép zsebpénzt hoztak össze egyesek, elég csak a hitelkártyás fórumokat visszaolvasni.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Shadowbull
addikt
-
szabi__memo
nagyúr
Ja, nem jött át :) Egy biztos, elég jelentősen alakul át méghozzá rövid idő alatt. Érzékelhető. Szerintem sokan magukra ismernek amikor azt írom, hogy tizedszer keresnek ugyanarra. Nem jegyzed meg, nem fontos...
Amúgy tudtommal nem lett jobb a nyelvtudás sem ennek hatásâra. Azt is lehet keresni és rövid időn belül a realtime fordítás elterjedésével pont oda jut mint a többi. Erre se lesz igény, minek tudni...
És végeredményben egyre több minden szükségtelenné válik, megoldja a technika. Én egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy ezeket bármi más, újabb dolog pótolja. A többségnél, hangsúlyozom[ Szerkesztve ]
-
szabi__memo
nagyúr
Szerintem nincs jobban kihasználva. És ez látszik is. Senki nem jegyez meg semmit. Családi születésnapokat sem tudnak már a fiatalok. Ott az okostelefon, használni se tudják azon kívül hogy valamit elindítanak. Amire 5 évesek is képesek. Sokan pont arra képesek felnőttként is. Én negatívan látom. A felmérések szerint is növekszik a funkcionális analfabéták aránya. A felszabadult idő abszolút nem fejlődésre megy hanem passzív butulásra megy. Nagyrészt, kivételektől eltekintve
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
A nem természetes nyelvek előnye a formalitás, pont az ettől való eltérés (írott/kiejtett alak különbsége, kivételek, azonos alak különböző jelentés, stb) az a plusz ami miatt más idegpályák épülnek ki a beszélt nyelveknél.
Te magad is írtad, hogy későn tanultad az angolt így nem olyan mint mint a német...szerk.: az emberiség sokkal lassabban adaptálódik mint ahogy a változások zajlanak + még mindig nehezére esik a hosszabb távú célok figyelembevétele.
Fő probléma, hogy egy jókor és jól elhelyezett deepfake videó alkalmas lesz: hiteles emberek hiteltelenítesére, bank-/tőzsdepánik keltésre, bűnesetek manipulalasára, etc.[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
attiati
veterán
"adaptiv az emberiseg. Nyilvan az atmeneti idoszak szar, es lehet hosszu is"
Az a baj, hogy a sérülékenyek csoportja jelentősen kibővül.
A leginkább érintetteken túl (idősek, gyerekek, tájékozatlanok).Illetve az érintett témakörök is egyre fajsúlyosabbak: politika, pénzügyi visszaélés, társadalmak megtévesztése (sokszor pont a politika által).
Nem csak arról van szó, hogy berántanak egy ittapirosholapiros játékra és csak akkor, ha arra hajlamos vagy. Hanem kéretlenül is és fajsúlyosabb témákban.
Mondjuk a megtévesztés leginkább legális formája a marketing (vagy mondjuk élelmiszer fotózás), de ez tök ártatlan mondjuk egy Cambridge Analytica botrányhoz vagy az orosz / antivaxer propagandához képest.
-
Mercutio_
félisten
"nyilvan ha nem kell idegen nyelven beszelni egyaltalan, attol nem elhulyulni fogok, hanem tobb ido marad mas agyi tevekenysegre"
Ott tévedsz, hogy te már beszélsz idegen nyelven, így az ezen készség elsajátításához szükséges agyi kapcsolatok nálad már kiépültek.
Na EZ fog komplett generációknál hiányozni ha valóban megvalósul a babelfishbtw a hangfolyam létrehozása még csak szükséges, de nem elégséges feltétele az onthefly "fordításnak". Ellenben a fakenews gyártók, deepfake generálók és a security check kijátszásához már kapóra jön.
Ugyanez megvan egyébként már videónál is, egyre élethűbb a dolog, már sokszor AI kell annak kiszűréséhez, hogy a túloldalon AI dolgozikEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Ringman
nagyúr
Nekem is ez volt, topikban visszakeresve masnak is, en ezt nem vettem figyelembe, aztan masnap teljesult is a megbizas, amit adtam. (Limitaras)
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
Feltehetőleg azért, mert nem fizetnek meg megfelelő minőségű és mennyiségű fejlesztőt , tesztelőt és managert. Így sajnos nem lehet tudni hogy mikor valós a figyelmezetés, és mikor csak értelmetlen riogatás. Többnyire az utóbbi. Ha mégis az előbbi, akkor meg kellene szerepelnie kellene az üzenetben hogy mi is lenne a "legjobb végrehajtási politikájában meghatározott" megfelelő végrehajtási módszer és miért.
Ha megnézted és minden rendben van kitöltve, akkor okézd le és haladj tovább.
Amúgy szerintem nem is választhatsz piacot, szóval "a kiválasztott piac" eleve fura."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
adalbert1
veterán
Ez amit írsz eléggé etikátlan gyakorlatnak tűnik (mármint a mellékelt hitelkártya).
Hogy szivatnak a pozitív khr-rel?
Nem az lenne a lényege, hogy ott időben fizető adósként vagy nyilvántartva?
Illetve mire megy a bank azzal, hogy tudja, hogy esetleg még milyen hitelei vannak a delikvensnek, amiket rendszeresen fizet, ha más terméküket nem kívánja igénybe venni, a jövedelméből bőven telik a részletekre és ezeket az adatokat nem adhatja tovább 3. félnek?Valószínű az lehet, amit bandus ír, hogy az értékesítő ad tovább a profitjából valamennyit a banknak.
attiati: pénzügyileg tudatos fogyasztóként lehet, hogy akkor is megérte volna 0%-os hitelre vásárolni fogyasztási cikkeket, mikor viszonylag alacsony kamatot lehetett elérni kockázatmentes befektetésekkel - csak akkor pl. egy ilyen ajánlat szerintem az emberek nagy részének nem igazán ütötte át az ingerküszöbét, hogy pl. 330k-nál 3%-os kamat mellett évi 10k-ért lehajoljon, így gondolom azok vették fel nagyrészt, akik tényleg nem tudták volna egészben kifizetni (és esetleg jó eséllyel nagyobb arányban tudtak késedelmes fizetés miatt extra díjakat bevasalni rajtuk) - ezzel szemben 16%-nál már azért évi 50k-ért elgondolkoztam, hogy igénybe vegyem.
Ez a hvg cikk által hivatkozott KSH adatok szerint márciusban 21%-kal kevesebb műszaki cikk fogyott, mint egy évvel korábban, szóval lehet, hogy fogyasztás ösztönzőként kell, hogy legyen 0%-os hitel lehetőség bizonyos termékekre és inkább lemondanak a profit egy részéről - ami ebben még szerintem érdekes, hogy a boltokban így is 10,1%-kal többet költünk, mint előző évben a cikk szerint - pedig tavaly ugye februárban lett kiszórva az SZJA visszatérítés, szerintem a februári mellett a márciusi költéseket is megnyomhatta rengeteg családnál, kíváncsi lennék, hogy ennek a hatásától valahogy megtisztították-e az adatokat.
-
Domináns Hím
kezdő
"Nem az oktatastol lesz boldog a gazdag gyerek sem."
Az oktatás azért kell, hogy a szakmájában a lehető legjobban teljesítsen. Hogy később legyen nemzetközi kitekintése, tapasztalata. Pont azért, mert egyáltalán nem "kultúrájában lumpenprolikról" van szó, mint amiben az egzisztenciális különbségeket megemészteni képtelen magyar társadalom széles tömegei (pl. a topic több tagja) szeretnének hinni.
Többeteket önmagában már az is triggerel, ha valaki jól érzi magát a bőrében úgy, hogy szemmel látható vagyont gyűjtött. Fogalmad nincs róla, milyen házban élek és azt sem, hogy milyen magánjavakat élvezek. Pont azért, mert a szövegeddel ellentétben nem dicsekszem vele sem itt, sem az életben. A magadfajta emberek abban próbálnak lelki vigaszt találni, hogy a hozzám hasonlók biztos boldogtalanok, előbb-utóbb rá fognak b.szni, csalja őket az asszony és hasonló szánalmas ostobaságok.
"Nem azt írtam, hogy csak MÁ-ékból áll az"arisztokrácia", de a vagyonosodás és a "centrális erőtér" miatt tetemes részét ők jelentik. És nyilván az intelligencia, műveltség itt sem homogén."
Oké, akkor a változatosság kedvéért nézzük meg a 444 által mezei partiarcként lefestett Somlait, mennyire igaz rá, hogy a szövegetek szerint a "kultúrájában lumpenproli, de itthon tehetősnek számító réteg" tagja? A srác édesapja az ország egyik legkeresettebb, köztiszteletnek örvendő belsőépítésze, több színvonalas szakkönyv szerzője. Ez a család lenne talán a "kultúrájában lumpenproli"? Vagy a feleségének a családja, akik már akkor vagyonos emberek voltak, amikor a NER fogalmát még fel sem találták?
Egy szimpátiát szülő nicket akartam. :)
-
Segal
veterán
Milyen energiaárak? Én nem csak dobálózok az infókkal, hanem bizonyítom is...
Mint látható a képen Békásmegyeri lakótelep. Ami nem látszik 50nm-es lakás.
10500ft sincs a fűtés...
Biztos annyival olcsóbb az újépítésűben a fűtés hogy ezért megérje ugyanekkora mérettel számolva vagy plusz 30 millát kicsengetni...
Kb mint amikor azért szeretnék rámerőltetni az energiatakarékos hűtőt mert azzal havi (200ft-al) kevesebb lesz a villanyszámla. Ja hogy a csere lenne vagy 50k... Majd kitermeli. Ja mégsem...
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Domináns Hím
kezdő
Két éve lehetséges szülői ajándékként néztem az antracit színű kerítés utáni telket, amit szokatlanul olcsón, 75 millióért árultak. A hirdetésből nem derült ki, de a részletesebb tájékozódásból igen: nincs csatorna, márpedig a kerület építési szabályzata teljes közművesítettséget ír elő, házi szennyvíztisztító szóba sem jöhet. A szomszédok értelemszerűen nem akarták rajtuk keresztül vezettetni a csatornát, az út felől pedig a szolgáltató fúrta meg (amúgy is nehéz helyzet a természetvédelmi terület miatt). A feleségem összeütött volna egy viziközmű társulatot, de a törvény szerint abból is csak egy lehet az adott területen, úgyhogy ez sem jött össze. Az antracit színű ház amúgy egy ide nősült francia cégvezetőé, neki régen emésztővel jött össze az építkezés, de csatornája kb. az idők végezetéig nem lesz.
Egy szimpátiát szülő nicket akartam. :)
-
j0k3r!
senior tag
Nem tényleges előjel, azért a smiley. Mondjuk a vicc nem zárja ki, hogy akár igaz is legyen. A napokban jelentőset esett az SCHW, gondolom a bank pánikok miatt. Meg kell nézni a legutolsó pénzügyi beszámolóikat, hogy van-e alapja a parának. De a helyedben nem aggódnám túl, ha $250k alatt vagy, akkor az FDIC szerintem biztosít baj esetén. Nincs céges részvénnyel kapcsolatom, szóval rakj a mondatom végére sok kérdőjelet.
some men just wanna watch the world burn...
Új hozzászólás Aktív témák
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest