- Az EU Trump ellenére sem változtat a big tech elleni szigoron, nincs visszalépés
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
- Windows 11
- Linux kezdőknek
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Az EU Trump ellenére sem változtat a big tech elleni szigoron, nincs visszalépés
- Milyen routert?
- Microsoft Excel topic
- eBay
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Facebook és Messenger
- AliExpress tapasztalatok
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViceRoy
kezdő
válasz PredatorZoli #75199 üzenetére
Sajnos nagyon meglepne ha lenne IB TBSZ
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #75196 üzenetére
Nincs infó egyikről se eddig sajnos.
Jobbat nem tud az ember egyelőre, mint kivár... -
stingy2
senior tag
válasz buca84 #75194 üzenetére
Nos, amennyiben nem 100% részvény mellett döntenél, úgy a fentebb linkelt Vanguard alapok (köszönjük ) megspórolják neked a rebalanszírozás költségeit. Ráadásul a Randomnál van is 60/80%-os részvényarányú. [kép]
0,25% az éves költségük, és van accumulating verzió, - az osztalékot nem fizeti ki, hanem beépül az árfolyamba = kevesebb macera.[ Szerkesztve ]
INTJ
-
avl
senior tag
válasz Ixion77 #75179 üzenetére
"Érdemes lenne utánanézni mik ezek a Vanguard LifeStrategy alapok."
mar szerepelt szerintem itt is
kb. aki nem 100% rv. ETF-et akar, hanem 80, 60, 40, 20% -nyi rv.-t es 100%-ra ezt kiegeszitö kötvenyt, annak van
[röviden] [hosszan]
szerintem nem marhaság (de nekem nincs ...még ?)valoszinü megirigyelték ishares hasonlóját: [link] ..ilyenböl viszont nekem van egy kevés: AOR
-
kozeposztaly
csendes tag
A másik meg az IBKR (IBCE) TBSZ kapcsán bármi fejlemény?
Utoljára kinek mit hasaltak? (mert ezt a lebegő célpontot már kb 9x tolták arréb, mindig a következő negyedévre/ félévre. : ((( -
kozeposztaly
csendes tag
Random Capital - Erste kényszerházasság augusztus elejei fejleményeiről bárkinek van híre?
Most akkor menjek v maradjak? Bármi link a hírekkel/díjakkal? -
stingy2
senior tag
válasz buca84 #75118 üzenetére
Nem tudom, kaptál-e már pm-et, de leírom részletesebben, más is tanulhat belőle.
Kezdjük az elején: a Metlife Manhattan egy Unit Linked termék, ezeket kerüld messziről, mert ezen az szakít nagyot, aki eladja.
Itt ez a csoda: Manhattan
Itt van a hozzá tartozó KID
Nézzük a "forgatókönyveket" Ha 10 évig megtartod a terméket, akkor 2.306€ és 33.694€ között bármennyit kaphatsz. Szóval elbukhatod a befektetésed 80%-át, vagy akár meg is 3-szorozhatod azt. ( ) Ez nekem a lutri kategória kb. Nézzük a költségeket: ez nem túl bonyolult, 10 éves visszaváltás után évi 1,41-2,12% -ot adnak meg. Ezen kívül futod az ilyenkor szokásos devizakockázatot, de ez más eurós alapnál is megvan, szóval haladjunk. Ez egy érdekes rész:"Az egyes eszközalapok választása esetén felmerülő költségek eltérőek lehetnek, azokról a jelendokumentum melléklétben tájékozódhat" Na nézzük azt a mellékletet ('nehogymá minden egy helyen legyen). Ez még egy rakat költség. Részvényalapoknál évi 1,8-2% közt van minden, mint a 'jó bótban, kötvényalapjaik kb. évi 1,5%-os díjjal futnak. Ezek 'nagyából 10 szeres díjak egy olcsó etf-hez képest. (ezért nem tudják az ilyen termékek a büdös életben nemhogy túlteljesíteni, de elérni sem egy diszkont brókernél tartott passzív alapokból álló portfólió hozamát). Szóval 10 éves tartás után van kb. évi 3,4% plusz költséged ETF-hez képest. (ha 10 év előtt visszaváltod, akkor magasabb, 1 éven belül meg horror. Amit jegyezz meg: a hozamra a legnagyobb hatást az adott eszköz tartásának költsége jelenti. Nos, miután ismét jól kiábrándítottalak (vagy nem?) az UL-ből, nézzük a megoldást szájbarágós(abb)an:
Hogy tudsz 'ócsósítani?
1, Diszkont bróker. Kis hazánkban sajna egyről tudok, azt is megvette az Erste, de még a honlapjuk szerint a díjaik nem változtak. Ez a RC, leánykori nevén Random Capital Zrt.
Itt úgy tudsz számlát nyitni, hogy rámész a bazinagy narancssárga téglalapra a jobb felső sarokban, és végig csinálod. Fontos, hogy mivel hosszú távra tervezel befektetni, TBSZ, azaz Tartós Befektetési Számlát kell nyitnod, mert ott bizonyos feltételek teljesítése esetén nem keletkezik adófizetési kötelezettséged a jövedelmed után.(kivételek vannak, de ez a fő szabály)
Aláírod a megfelelő szerződéseket, hogy tudj devizában külföldi piacon kereskedni.
Megnyílt a számla, feltöltöd pénzzel, majd átváltod euróba, dollárba amibe jól esik.
2, 1.pont pipa, akkor már meg tudod venni a számodra szimpatikus és olcsó etf-eket. RC-nak van egy instrumentum keresője
Ebbe beírod pl. az itt is ajánlott vwce tickert, és láss csodát, lehet náluk kapni [kép]
Vagy beírod a keresőmezőbe, hogy "bond" és kidobja az összes kötvény etf-et, "gold"-ra meg az arany etfeket stb., amiből lehet válogatni.
A lényeg, hogy össze tudsz állítani egy portfóliót akár tiszta részvény, kötvény vagy rv/kv/arany, vagy akármi , a kockázattűrő képességednek megfelelően. (amit kérdeztél: igen, a visszaesés azt jelenti, hogy ki tudod e ülni amíg drawdown-ban vagy, ha nem, akkor nem a kockázattűrő képességednek megfelelő a portfóliód. Ezt sajna rajtad kívül senki nem tudja eldönteni.)
3, Ha ez megvan, és megvetted, akkor már sok teendőd nincs egy passzív befektetésnél. Ha nem akarsz több pénzt betolni, akkor kivárod a 10 évet és eladod.
Egy 100% részvényportfólió esetén nincs ilyen, de egy vegyes portfóliót nem árt évente rebalanszírozni, hogy az arányok megmaradjanak. Pl egy 50/40/10 rv/kv/arany esetén tartani az arányt minden év végén.(de lehet félév, negyedév, hónap, akármi, értelme inkább az éves (esetleg féléves, ha nagyon elmennek az arányok) rebalanszírozásnak van.
Olcsó brókernek ott van még az Interactive Brokers Central Europe , angol felülettel, pocsék üfszollal, irgalmatlan termékválasztékkal, TBSZ nélkül. Nem tudom, az neked mennyire lenne jó? (kérdésből elég kezdőnek tűnsz, így azt nem javasolnám, de te tudod.)
Nos, mára ennyi, jóccakát!
(ps.: UL-ben nem vagyok otthon, csak a fellelt anyagokból dolgoztam, ha vmi nem ok. nyugodtan javítson ki, aki jobban érti pls. THX. )[ Szerkesztve ]
INTJ
-
vnorbi
aktív tag
válasz tototos #75157 üzenetére
Ha valami oknál fogva még most is MÁP+-ban gondolkodsz, azt is vedd figyelembe, hogy a papíros MÁP+ korai visszaváltási büntetése a teljes futamidőre garantált 0,25% (kivéve az 5 napos időszakokat, amikor 0%). Ha váltasz elektronikusra, akkor futod a kockázatot, hogy ez bármire változhat.
Emlékeztetőül: a Kincstárban vásárolt MÁP+ is 0,25%-os visszaváltási büntetéssel indult, de már felemelték 0,50%-ra. Azét is, amit még akkor vettél, amikor 0,25% volt.
-
Lex Icon
senior tag
válasz Oppenheimer #75189 üzenetére
OK. Kiírhatnák, mert valahol volt róla szó, hogy ezzel is trükköznek.
-
Lex Icon
senior tag
-
julius666
addikt
Úgy nézem ez valami alapok alapja szarság: [link]
Csak mivel Vanguard, ezért alacsonyak a költségek a magyar lehúzásokhoz képest.Még a magyar alapok kérdéskörhöz: egészen brutális, hogy csomó részvényalap 3-5 éves hozama a forint romlás ütemét alig volt képes tartani. Értem az általad említett nehézségeket, nyilván nem háziasszony szintről van szó, de ehhez azért tényleg tehetség kell.
-
KMT
addikt
Akinek van Generali önsegélyezője: Elfogadják az igénybejelentést emailben is szkennelés után, vagy csak eredetiben, papíron?
-
Hi!King
őstag
Én néztem ezeket a Vanguard Life Strategy alapokat, én inkább passzív alapnak nevezném, kb. mint ha 80% index követő részvényalap, 20% indexkövető kötvényalap elnne, amit folyamatosan visszasújoznak 80-20 arányba (és van többféle változat, pl. 80-20. Szóval oylan mint ha 2 darab ETF-et vennél, de magasabb némileg a költsége, annyira nem vészesen, aki csak 1 ETF-el akar lusta portfoliót, annak jó lehet.
-
Lex Icon
senior tag
válasz Ixion77 #75178 üzenetére
Nekem ez tisztán árfolyamadatnak tűnik. A Bamosz oldalán a keresőbe beírva a "költség" szót, nulla találatot dob.
-
Ixion77
addikt
válasz julius666 #75175 üzenetére
Az aktív alapkezelőkkel azon túl, hogy a cégük érdekeit előnybe kell helyezni a befektetőikhez képest szerintem az is baj, hogy többségük két világ közt van ragadva. Ahhoz túl nagyok hogy kis sztorikon, napi- vagy swing tradeken gyűjtögessenek érdemi hozamot. Ahhoz viszont nem elég nagyok hogy manipulálni tudják a piacot számukra előnyösen.
Mindazonáltal létreznek sikeres aktív alapok, csak azok számunkra egyszerű földi halandóként nem érhetők el.Most hogy rákerestem, találtam egy ilyet. Érdemes lenne utánanézni mik ezek a Vanguard LifeStrategy alapok.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Lex Icon
senior tag
Mennyit vettél és mennyiért?
-------------
Más: korábban linkeltem Szendrei Ádám videóját az államcsődről.
Kiderült, hogy ez egy előadás sorozat 2. része. Az 1. és 3. rész:
1. Felkészülés a válságra: pánik helyett racionális döntés
3. Hogyan készülj fel anyagilag a válságra? (Bevételek, kiadások, befektetések)
Pánik elkerülésre, tudatos döntés meghozásában segíthet.[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz aujjobba #75170 üzenetére
Az "aktív kezelésnek" is vannak fokozatai. Egyrészt mellette nem baj, ha van egy megfelelő méretű lusta portfóliód és csak egy kisebb részével "játszol". Másrészt egyénfüggő, hogy valaki akar ilyet játszani vagy sem és meddig megy el a kockázatviselésben. Lehet ez csak egy hosszabb pár hetes-hónapos swing is, nem feltétlen kell napi szinten "nyomni".
-
Ixion77
addikt
Gyurcsik Attila, Accorde alapkezelő. Lássuk:
5 éves évesített hozam:
Accorde Prémium Befektetési Alap: 1,1%
Accorde Selection Részvény Alap: 3,6%
HOLD Nemzetközi Részvény Alapok Alapja: 15.6%
Utóbbi kvázi World ETF, csak megterhelve alapkezelői költségekkel.A konklúziót mindenki vonja le maga.
-
aujjobba
addikt
válasz Lex Icon #75169 üzenetére
El lehet kezdeni csipegetni, mert lehet jön egy lefelé menet, majd egyenest egy szakadás. Vagy valami ilyesmi
Eh, imádom a lusta portfóliót, nem kell ilyeneken agyalni, ki lehet zárni a zajt, letojom az aktuálpolitikát és a médiát, csak vásárolok ahogy sikerül
Én képtelen lennék aktívan kezelni a befektetéseimet, folyton az elemzők mondásait elemezni, a hírekből okoskodni. -
Lex Icon
senior tag
válasz aujjobba #75168 üzenetére
Fogjuk rá. De belenéztem és ezt olvasom:
ÓVATOSAN EL LEHET KEZDENI NÖVELNI A KOCKÁZATI KITETTSÉGET, NYILVÁN ANNAK, AKI NEM NYAKIG ÜL BENNE.
“Amit még hiányolok a piacról, az egy nagy volatilitással bekövetkező kimosás, egy nagy esés....” – mondta Gyurcsik a Portfoliónak.
Vagy csak Gizike rosszul ollózta össze a cikket.[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz Lex Icon #75167 üzenetére
‘Az interjú a Portfolión jelent meg július 19-én’
Lehet csak másnap kezdődött a bulltrap -
avl
senior tag
-
Ringman
nagyúr
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
aAron_
őstag
válasz Fernet #75153 üzenetére
ERSTE gondolom e kötvény kamata és a még mindig magasabb 2 éves BIRS (13,25%) kamatkülönbözetét használja ki. Így végre "hozzáférhető" a magyar államkötvényeknél magasabb bankközi kamat retail befektetők részére is, még ha nem is teljes mértékben. Ami kérdéses, hogy a 11% elégséges lesz-e úgy, hogy a jegyzési időszak vége aug. 30. Én majd inkább másodpiacon fogom követni, ha lesz erre alkalmas bróker.
BÉT vállalati kötvényeket követi bárki? Ottani hozamszint is érdekes lehet. OTP-nek is jó pár diszkontkötvénye be van vezetve, csak ha jól emlékszem nem igazán van rájuk árjegyzés.
What is your ikigai?
-
Lex Icon
senior tag
Az ÁK rendesen be van lassulva, úgy látszik, mindenki a "Tranzakció jóváhagyása" gombot nyomkodja DKJ ügyben.
-
Bling95
őstag
válasz PredatorZoli #75147 üzenetére
Egyébként az én véleményem az, hogy nem korrekciós tényezők kellenek, hanem hatékony piac esetén ennek bele kellene épülni a lakás értékébe.
Ez akár felfogható egyfajta ösztönzőnek is a hőfokok mérséklésére Nem gondolom, hogy az én felelősségem, hogy a szomszéd 25-27 fokban ücsörög (nem vicc, volt a társasházban olyan, aki panaszkodott, hogy nem jó a fűtés, mert maximum 26 fokot tudott csinálni valamelyik szobában).Értem ezt persze modern lakásokra. Ahol szabályozhatatlan, elavult fűtési rendszer van, ott más a helyzet.
lxion77: Teljesen osztom a véleményed. Volt erről szó itt is már lakógyűlésen. Szerencsére mindenki azt gondolta, hogy járna rosszabbul, így le lett szavazva
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz tototos #75157 üzenetére
Igen, ingyenes a kiutalás az általad megadott saját számlaszámra.
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
tototos
őstag
Sziasztok!
Jelenleg MÁP+-ban van a pénzünk. Papír alapon. Most elgondolkoztam, hogy a könnyebb adás vétel miatt érdems lenne számlát nyitni. Az lenne a kérdésem, hogy a számláról díjmentes a kiutalás vagy hogyan tudom megkapni az ott lévő pénzt?
Köszönöm
-
Lex Icon
senior tag
-
Fernet
senior tag
Sziasztok!
Mit gondoltok erről, most jött velem szembe:
ERSTE Group HUF Note 22-24szerk:
köszi elolvasom[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #75147 üzenetére
Ezzel csak az a gond, hogy mindaddig amíg ilyen-olyan korrekciós tényezőket alkalmazunk, a piac nem lesz képes igazságossá válni.
Én pl. kb. 15 éve vettem egy nagy újépítésű társasházban lakást. Azért fizettem jóval (kb. 30%) többet, mert az én lakásom déli, magas emeleti (ergo télen is napos), nem sarki, és középső emeleti. Pár évvel később kitalálta a lakóközösség, hogy én fizessek többet, mert az én lakásom előnyösebb helyen van, és szolidáljak azokkal, akiknek északi, sarki lakásuk van! Mivel én sokmilliót fizettem azért hogy nekem ne olyan legyen, elég tisztességtelennek érzem hogy most ismét nekem kell fizetnem az ő rezsijüket.
Az aug.1 után határ felett piaci áras rendszerben meg végképp gyönyőrű lesz a történet, tekintve hogy nekem kell fizetnem miattuk sokszoros összeget. Mert bár az én lakásom gázfogyasztása bőven beleférne a keretbe, az ő kerettúllépésüket rám is terhelik, területi alapon!"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
aujjobba
addikt
Regebben volt rola szo.
A Finax évi 1% + ÁFA portfóliókezelési díjat számít fel a számla év közbeni átlagos értékéből, havonta levonva. Amennyiben az ügyfél Finax kezelésében álló vagyona eléri a 100 ezer eurós értéket, a portfóliókezelési díj évi 0,85% +ÁFA -ra csökken. Ezen felül az 1 000 €-nál (vagy Ft-ban átszámított egyenértéknél) alacsonyabb összegű betétek esetén, 1 %-os + ÁFA kerülhet felszámításra a betét értékéből, a befizetés feldolgozásának díja gyanánt.
Ugyanazt amik ok csinalnak Te is megteheted RC-nel vagy barhol, gyakorlatilag ETF-eket vesznek neked, a fenti dijert cserebe (az ETF-ek belso folyo koltsegen felul). -
attiati
veterán
Sikerült mostanában dkj-t vennetek? Ma reggel a teljes lejáraton ki volt pucolva az állomány.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Mercutio_ #75146 üzenetére
Korrekciós tényezőkkel illik azt is figyelembe venni, hogy az adott lakás hanyadik emeleten van, illetve hogy szélső lakás avagy körbefűtött, valamint fontos a tájolás is...
Pl mi körbefűtött lakásban fizetünk 7 ezret gázátalányban körbefűtött lakásként, a mellettünk levő szélső lakás ami ugyanekkora, fizet 30 ezret. (egyedi cirkók vannak)[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz buherton #75144 üzenetére
Pontosam.
Mivel a lakások között nincs érdemi hőszigetelés így legfeljebb 30%-os arányban ajánlott a költségosztók által adott értékeket figyelembe venni, és légköbméter (alapterület) alapon célszerű leosztani a maradék 70%-át az összfogyasztásnakEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
net91
senior tag
Nyitott valaki Finax-nál számlát?
Érdekelne mik a tapasztalatok vele (TBSZ, ETF).[ Szerkesztve ]
Az élet egy rövid utazás, éld meg. Emlékeket gyűjts, ne anyagiakat.
-
buherton
őstag
válasz PredatorZoli #75138 üzenetére
Az a "mérő" igazából költségosztó és az arra jó, hogy a házon belüli konfliktusokat még jobban elmélyítse. A szövetkezetünk ügyvezetője mondta (a mi házunkat végtelenül korrektül vezeti, emiatt hiteles a szememben), hogy a másik épületben a lakók kérésére felszerelték ezeket és bármilyen meglepő, de azóta összességében többet fizetnek a - már nem létező - FŐTÁV-nak.
Szerintem nem csak az energiatakarékosságon volt a hangsúly, hanem azon is, hogy az állam terhei csökkenjenek. Ha pedig ebből indulok ki, akkor a távhősök sem fognak kimaradni a jóból. Korábban mondták, hogy ők teszik ki az energia mix kb 10%-t, vagyis akkorát nem fognak tudni fogni, mint a gázosokon vagy a villanyosokon. Mondjuk cserébe kapnak egy rossz politikai üzenetet.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
apszi
őstag
válasz les_polish #75130 üzenetére
Nagyon köszönöm a részletes választ és levezetést. A kérdés ezzel el is dőlt.
Neked is köszönőm SzGee. -
TrollBalint
addikt
válasz PredatorZoli #75138 üzenetére
Megmerem kockáztatni, hogy ahogy az sem számít, hogy mekkora házat fűtesz (legalábbis legutóbb még nem számított, de nem követem a híreket), úgy ez sem fogja őket érdekelni. Ház fogyasztása osztva arányosan a lakások méretével. Vagy mindenki felette lesz, vagy mindenki alatta. Ezzel lesznek ösztönözve a társasházak, hogy rakassanak fel mérőket. (Bár ilyen mély összefüggéseket nem nézek ki belőlük )
https://www.pathofexile.com/account/view-profile/Haarkon/characters
-
nort_on
senior tag
válasz archie17 #75135 üzenetére
Ezt neked kell eldönteni, a különbség kb a likviditás ára. Ami pl nálam még hosszútávú befektetésnél is elégé prioritás. Pl nyugdíjra+gyereknek TBSZ-en WVCE + portfólió pár %-a csak NYESZ-en. De ahogy Zoli is írta, ilyen időtávra inkább globális indexkövető ETF, ha a hozam a cél.
[ Szerkesztve ]
-
Ra3
őstag
válasz sunavlys #75137 üzenetére
Ezt hogy kell érteni, hova kérték be, ki?
Nálunk vannak egyedi mérők, mindig nyáron jönnek leolvasni, gondolom mivel ilyenkor hónapokig 0 a fogysztás.
Pont az idén tavasszal cserélték a mérőket 10 év után, már be se kell nekik jönni a lakásba, kábé megáll a kocsi az utcán és leolvassák rf-el az egész tömböt.
Nálunk azért is érdekes a helyzet mert itt a távhőnek nincs köze a gázhoz, ettől függetlenül a kötelező rezsicsökis dolgok a kezdetektől rajta vannak a fűtésszámlán.''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz sunavlys #75137 üzenetére
Már írok is a híradónak hogy sunamestertől hallottam hogy emelik a távhő árat
Kérdés, hogy azokkal mit tudnak tenni. Sok helyen nincs egyedi mérő se (ez a radiátorra szerelhető izé). Ha nincs egyedi mérő, akkor nem tudják szabályozni se merthogy akkor nincs spórolás, hisz nincs mérve (csak ház szinten). Ha nincs valakinek befolyása, úgy elég meredek árat emelni.
Nem tudom százalékosan még mennyi helyen nincs egyedi mérő felszerelve.[ Szerkesztve ]
-
sunavlys
senior tag
válasz PredatorZoli #75134 üzenetére
Ha valahol elmondjátok, lefogom tagadni
Bekérték a távhős lakások fogyasztási adatait.
ZTE v967s, Redmi 4A, Huawei_p9_lite_2017, Redmi Note 11 Pro
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Ixion77 #75124 üzenetére
Én azon is elgondolkodtam már, hogy mindenki annyira mondja ezt a recessziót, meg mindenki annyira rákészült, hogy én azon sem lepődnék meg, ha úgy ahogy van, az egész elmaradna. Többnyire azért a recessziók váratlanul jönnek és nem ennyire előrejelezhetőek, mint ahogy a dolog most tűnik, szerintem.
Szóval én kétségesnek látom a dolgokat. -
archie17
tag
válasz PredatorZoli #75134 üzenetére
Igen, erre gondoltam én is amit számolgatok, az főleg az, hogy hol: NYESZ vagy MÁK? (ha magyar ÁP)
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Ixion77 #75133 üzenetére
Mától szabin van a vezér, csak mondom
archie17: 30 év túl hosszú teljes forint kitettséghez szerintem, valamint a reálhozam kérdéses. Ez utóbbi ETF-eknél jobban biztosított. A portfólió egy bizonyos száualékában nem ördögtől való a hosszú kötvény, de ne 100%-ban.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz HussarF #75129 üzenetére
Talán csak azt ünnepli az árfolyam, hogy egy teljes délelőtt el tudott telni anélkül, hogy bármely gazdasági vezetőnk újabb orbitális ökörséget jelentett volna be...
Kicsit komolyabbra fordítva a szót, szerintem a 12:33 és 12:37 közti 401.5 -> 399.2 mozgás kicsit túl hirtelen volt ahhoz, hogy semmilyen hír vagy pletyka ne legyen mögötte. Főleg, mivel amennyire én látom, csak a forintban történt, minden máshoz képest.
-
muzli1963
csendes tag
Tudni már, hogy mennyi lesz a PEMÁP 2025/X kamata 08.21. után?
-
archie17
tag
Sziasztok!
Számolgattam kicsit. Az a mondás ugye, hogy állampapírt csak MÁK-nál érdemes, mert nincsenek díjak. Nyugdíj célra nézegettem (tudom, hosszabb távon ETF jobb, de egy 10%-os állampapírnak azért már lehet helye a 30 éves portfólióban is).
Segítsetek, jól számolok-e. 500.000 HUF (ennyivel maxolod az adójóváírást) első évben:
MÁK: 10% kamat
OTP NYESZ-R számla: 10% kamat, + 20% egyszeri adójóváírás, mínusz éves számlavezetési díj (nekem 0.2%). Feltevés: az adójóváírást is ugyanilyen kondícióval fekteted be.2. év:
MÁK: 550K, OTP:649K
10. év:
MÁK: 1.179M, OTP: 1.245M
30. év:
MÁK: 7.932M, OTP: 8.794M
...Igazából emberi élet alatt nem hozza be az egyszeri adójóváírást a számlavezetési díj hiánya. Sőt, annak a kamatos kamatai még ki is termelik.
Ezért cserébe egy jóval rugalmatlanabb konstrukcióban ülsz, nem piszkálod (ez akár előny is lehet), ha nagyon kell, csak évek múlva veheted fel TBSZ-re alakítással, ha az a lehetőség még létezni fog. Illetve ott van a kérdés is, hogy van-e elég visszajáró SZJA-d. Illetve futsz egy bank-kockázatot.
De cserébe nagyjából 10%-kal több a pénzed.Helyes a gondolatmenetem, vagy kihagyok valamit a képletből?
[ Szerkesztve ]
-
les_polish
csendes tag
számolási varázslat:
- nem névértéken veszed, hanem vételi árfolyamon, de kamatot a névérték után fizet, és lejáratkor a névértéket kapod vissza, ezt bele kell számolni
(pl. 11.58% kamat - 3.84% "vételi felár incl. felhalmozott kamat" = 7.74% reálhozam. Ez után a kamatadót is figyelembe kell venni amit gondolom a reálhozamra számolnak, 7,74%*15% = 1,16%, tehát a valós reálhozam 6,57% ha ma vásárolsz.)
Ha PMÁP-ból szállnál át, akkor az ott elbukott 1%-ot még itt figyelembe véve 5.57% reálhozam a tavaszi PMÁP-ok 6,6%-val szemben).
- negyedévente kamatfizetés
- negyedévente a 3 havi BUBOR-ra áll rá, hogy az mennyit változik az az inflációs környezettől, MNB szigorítástól függ. Itt láthatod a múltat: https://www.mnb.hu/letoltes/bubor2.xls
- az ÁK vonja le kifizetéskor a kamatadót -
Melyik topik tag váltott délelőtt eurót, hogy most benézett az árfolyam 400 alá?
-
SzGee
aktív tag
semmi nem garantálja, hogy jövőre lesz inflációkövető állampapír, vagy ha lesz, akkor milyen kondíciókkal
ha nem vagy biztos benne melyik a jobb, vegyél ebből is, abból is
a kamat a bubor-tól függ, hogy az mekkora lesz, infla alatt vagy felett az nyilván a jövő zenéje, azt talán nem lehet olyan kreatívan könyvelni, mint az inflációt
a többit nem tudom sajna, de varázslat max annyi, hogy itt 3 hónapra kapod a kamatot, és utána van újra az aktuális állapotoknak megfelelően kamatmegállapításIf you leave me, can I come, too?
-
Mercutio_
félisten
Sziasztok!
Jelenlegi portfólió így áll össze:
TBSZ: 5% (3. év, de jelenleg forint áll rajta, mivel nagyobb esélyt látok még az S&P500, VWCE esésre ősszel, illetve addigra talán tisztul a kép amcsi gazdaság helyzete tekintetében)
P€MÁP: 7+1% (2023/X, 2028/Y)
PMÁP: 9+68% (2028/I és 2028/J)
DKJ: 10% (20220824)
Ezen felül a 6 havi kiadásra való megvan Ft + €-ban.A megtakarítás 70-80%-a tavalyi ingatlan eladásból származik, így max. 2024 decemberig felhasználásra kerül, különben a majdani lakás teljes vételára után kellene fizetni illetéket.
Ezen időtávra jó-e ha így marad, vagy érdemes lenne valahol az arányokon változtatni?
DKJ-t nyilván ahogy lejár újra veszek, kérdés, hogy meddig lesznek ilyen hozamai€-ra váltásnak nem látom jelen árfolyamon értelmét, ha lesz megegyezés, az szakértők szerint ~20 Ft-nyi erősödést jelentene, akkor elgondolkozom rajta.
Nincs világvége hangulat, nem akarok felelőtlenül ugrálni, inkább csak egy kis branstormingot, közös gondolkodást kérnékEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
ViceRoy
kezdő
-
[ Szerkesztve ]
-
apszi
őstag
Sziasztok!
Lejárt befektetésemet (lakossági) szerettem volna újra kötni 2028/K-val, de szembejött velem a 2023/B nevezetű papírocska ~11%-os kamatával, de nem igazán tudok semmit erről a BUBOR-ka típusról . Azt látom, hogy jövő nyáron jár le, addig pedig amúgy is bent tartanám a pénzem.
Amit sikerült kiderítenem, és ha jól értelmeztem, hogy ezt nem lehet visszaváltani, csak lejáratkor, illetve, hogy ez is változó kamatozású, valamint, hogy adóköteles. Ezen felül mit kell róla tudni?
1. Mennyivel kockázatosabb egy PMÁP-nál?
2. Az a ~11%-os kamat, az valóban annyi, vagy van benne valamilyen számolási varászlat?
3. A kamat milyen mértékben ingadozhat sacper?
4. Melyiket éri meg most jobban? A 2028/K, vagy a 2023/B annak fényében, hogy valószínűleg 2023 után is bent marad majd valamilyen formában a pénzem?
5. Az adót automatikusan vonják, vagy nekem kell majd bevallanom?Előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz Oppenheimer #75107 üzenetére
Ha ehéten felmegyünk SPX 4300-hoz, akkor én részleges eladást tervezek. Ott egyszerre érünk trendvonalhoz, 200 napos mozgóátlaghoz, masszív RSI túlvettséghez. Talán már a bull/bear arány is átfordul az előzők többségébe, mindez ráadásul mid-term election évben, és a történelmileg rossz hozamú szeptember előtt. Ez nekem összességében azt fogja jelenteni hogy ideje csökkenteni a tétet, mivel a profit/risk arány pocsék lesz.
Nekem ez most hasonlóan egyértelműnek tűnik mint a 2020 márciusi bigtech vételim. Bár akkor sajnos kicsit elsiettem a dolgot, ráadásul májusban valamennyit el is adtam belőlük.
-
de ezt most minden héten meg fogod osztani milyen fasza gyerek voltál
Erre reagálnom se kellene, de remélem azért másoknak egyértelmű, hogy azért mutattam meg, mert direktben kérdezték/kétségbevonták.
Egyébként 2021 nyarán lett megkötve végül a szerződés, tartották addig az ajánlatot.
-
veterán
válasz HussarF #75120 üzenetére
ügyes vagy ... nekem nem adtak elektromos autóra fixet... 2020 ezen időszakában (mondjuk MKB-t nem kérdeztük de másik 2-3 leasing céggel volt ajánlat kérés).
Mondjuk nálunk csak 3-4m volt a leasing díj emiatt a kamat is több volt, s a maradvány érték sem 20% csak 10%...
de ezt most minden héten meg fogod osztani milyen fasza gyerek voltál
-
HoTDoG
tag
válasz HussarF #75012 üzenetére
"Volt egy bő fél százalék különbség a változó javára, de azért az már tavaly meg tavalyelőtt is látszott, hogy nem túl nagy ár a biztonságért."
Ez így ebben a formában nem is állhatna messzebb a valóságtól. Fél % különbség? Ezt komolyan gondolod? Melyik pénzintézetnek érte volna meg, pláne autó lízingre? Amikor 1% volt a bubor változóra, minimum 5-6% volt a fix-re. Nem 1,5%. Egy normálisan menedzselt gazdaságban pedig egy válság/recesszió esetére is maximum ekkora emelkedés várható.
Nálunk közben kiderült, hogy más a helyzet és már 10X a szorzó azóta ennél a bubor-nál. Nem, ezt nem láthatta mindenki előre, az sem, aki valamelyest edukált pénzügyekből, gazdaságból. Eddig nem is érdekelte az embereket mi a helyzet a gazdasággal, mert jól ment. Amikor gáz van, akkor kiderült - persze utólag - hogy mindenki át lett ejtve a palánkon és nulla a hozzáértés a kormány részéről, ahogy ez látszik is az átgondolt rendeletekből.
Ja és fix kamattal a menet közbeni felbontás / kivásárlás is macerás, ha egyáltalán megoldható. -
aujjobba
addikt
válasz Peetey91 #75116 üzenetére
Ez UL berkekben egyebkent normalis TKM szint, vagy ez mar azok kozott is a pofatlan kategoria?
Ha jol ertem pl. a 15. evben mar bent van mondjuk 10M forintod, abban az evben lenyulnak a vagyonodbol (galansan csak 4%-kal szamolva) 400ezer forintot.
Meg a kovetkezo evben is vagyonaranyosan 4-5%-ot, nyilvan elozo evekben is vegig fejtek.
20-30 eves idotartam alatt milliokkal, ha nem tizmilliokkal vesznek le.
Abbol mar kijon a plakatkampany, meg az ugynok jutaleka. -
vnorbi
aktív tag
válasz Szibilla #75112 üzenetére
Ha Ügyfélkapun nyitottad az államkincstári számlát, akkor igen, kell személyes azonosítás, mert enélkül nem tudsz új számlaszámot rögzíteni a kiutalásokhoz.
Euró kiutalás mehet külföldi IBAN számlaszámra is, csak a forint kiutalásnál van kikötve, hogy csak belföldre teljesítik.
-
Szibilla
aktív tag
Egy kérdés a PEMAP-ról: az tiszta sor, hogy lehet beutalni vagy befizetni pénzt, de kifelé hogy lehet utalni majd onnan? Revolut számlára lehet, ha igen, kell előtte valami azonosítást csinálni ehhez?
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Ixion77 #74743 üzenetére
No és hogy játszod meg ezt a forgatókönyvet? Fogsz most eladni hogy visszavedd? Én biztos nem csinálok ilyesmit, de ha valaki igen, az dokumentálja már le ide, kíváncsi vagyok hogy fog alakulni.
Elmúlt hetek emelkedése után sztem most egy ideig lecsorgás fog jönni.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
stingy2
senior tag
válasz buca84 #75086 üzenetére
És még valami: jó lenne tudni, hogy az 5-10 év az inkább 5 vagy inkább 10? Valamint mekkora visszaesést tudsz tolerálni a portfóliódban pánikeladás nélkül? Mert egy részvény ETF bármikor beszakadhat 10-20-30-x %-ot, amit ha megijedsz és realizálod a bukót, akkor neked nem lesz jó. Tiszta részvény befektetésnél - ami az említett etf is- simán benne van akár 50% is 10 éves időtávon (amikor a befektetett 1 millióért vett papper csak 500 ezret ér.) Ha ezt nem tudod tolerálni, akkor inkább egy részvény/kötvény vagy részvény/kötvény/arany portfólió a neked való. Ott is lehet 10-20% lebegő veszteség, de 50 nem valószínű. Ha nagyon kicsi a kockázattűrő képességed (10% alatt, vagy 0) akkor államkötvény.
Valamint most látom hogy a Metlájfos befektetés HUF-ban denominált, te meg EUR/USD-ben akarsz befektetni ugye.
[ Szerkesztve ]
INTJ
-
korkor
csendes tag
-
Vesa
veterán
válasz korkor #75100 üzenetére
'minthogy egy reggel arra ébredjek, hogy hajnali kettőkor megint megszavaztak valamit. '
Szavazni? Itt már az sincs. A pohos gondol egyet és rendeletbe önti. Már a Covid idején ez ment, okosabb volt a virológusnál, engedélyező hatóságnál. Amikor bizalomról beszélünk, elsősorban arra kell gondolni, mennyire biztonságos az a környezet, ahol a pénzt kezelik. Jogbiztonság, kiszámíthatóség stb. Hol van meg itthon? Sehol. Kapkodnak össze-vissza, egyeztetés senkivel nincs, hatástanulmány sincs, csak pohos kézivezérel a saját kevéske agyával. Erre kéne bízni, és államkincstári termékbe fektetni? Biztos van akinek ez valid, nekem nem az.
A tudomány a valóság költészete!
-
stingy2
senior tag
válasz buca84 #75086 üzenetére
Megnéztem ezt a csodát, amit rád akarnak sózni. A Metlife terméke 2 alapból, meg kp-ből áll. Az első alap, a Fidelity World, egy k.va drága nemzetközi alap. Itt a tájékoztató.
Ha megnézed, Metlife nélkül is elvisznek évi 1,5% kezelési díjat meg 1,89% -ot vmi folyó költségekre. Sleppet el kell tartani.
A másik, az Allianz-os alap szintén zenész. Ennek már "magyar hangja" is van: Itt középtájon van a KID - Kiemelt Befektetői Tájékoztató, ott vannak a költségek.
Ők legombolnak indulásként 5% jegyzési díjat. (Hoooogyy miiiiit????) valamint a folyó költségeikre évi 1,34%-ot. Ezt a két fosch alapot a Metlife jópénzért nagykegyesen összecsomagolja neked, és máris nemzetközi részvénybefektetővé lettél. Ezen rajtad kívül kb. mindenki nyer.
Megoldás: nyitsz egy TBSZ számlát Random Capital-nél, veszel rá vmi nagy kapitalizációjú diverzifikált accumulating World ETF-et (pl. VWCE)évi 0,1-0,2% költséggel és öröm bódottá. Összefoglalóban van pár felsorolva, vagy Justetf-en is kereshetsz.
Kiválasztod, melyik tetszik, majd megnézed, hogy van-é a RC-nél. Nem tanács, csak tájékoztatás#75100korkor
persze, akár ez is lehet, csak MOST ennek a verziónak ÉN nagyon kicsi valószínűséget adok, sokkal kisebbet, minthogy ezért ne tartsak PEMÁP-ot. Mondom, 90-es években cifrábbat is láttam, szóval egyelőre nálam nyugi van.[ Szerkesztve ]
INTJ
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- Wacom Cintiq 16 FHD (DTK-1660) digitalizáló tábla
- Denon AVR X2600H erősítő + Jamo S809 5.0 Hangfalszett
- Géjmer Keychron M3 vezeték nélküli egér
- Akció! Dell Latitude E6230 laptop (12,5/i5-G3/8GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla