- Az EU Trump ellenére sem változtat a big tech elleni szigoron, nincs visszalépés
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nort_on
senior tag
-
nort_on
senior tag
-
pictigjis
senior tag
válasz Oppenheimer #77694 üzenetére
ez szerintem is baromi érdekes, és tényleg szokatlan. akár egy teszt is lehet...
-
aujjobba
addikt
Amikor azt irtam "hosszútávú kilátásai nem rosszak" akkor nem egyes cegekrol beszeltem, hanem komplett regios indexrol.
Az ETF-eim atlag P/E-je viszonylag alacsony, az emlitett Tesla-t pl. egyik se tartja.
A befektetest nem keverem a szerencsejatekkal, persze tudom nagyot nyerhetett aki anno feltett mindent a feketenyolcasra (Tesla, kripto, stb), de az ilyesmi tovabbra sem lesz a strategiam resze. -
nort_on
senior tag
válasz Oppenheimer #77691 üzenetére
Szerintem ennek nincs jelentősége, zárás után mindig beáll "stabilra", alszik a piac. Majd nyitáskor megint elkezd hullámozni, ne aggódj!
-
avl
senior tag
válasz Yellow73_a #77681 üzenetére
+ @ aAron
en 76.07%-os brutto vetelin vettem 08.24.-en ...a portfoliom 0.04%-nyit .
pont azert, mert ezen kötvenyek arfolyama - is - ismeretlenül mozog, nem 1szerre veszek sokat, reggelente rapillantok pl. ebböl mindhárom napira [link] és ha olyannak latom az arfolyamot (elötte, utana kicsit erösebb, mint középen; vagy elegendöen ingerlöen nagyot ugrott lefele) es van epp ra penz, akkor veszek megint keveset valamiböllatom, hogy ma 73.8%-on vennék meg ....viszont én azt (még, stb.) nem nézem, hisz nem akarom most eladni (gondolom Ti sem, így az kevésbé releváns Neked / Nektek is)
a mostani vétel 75.07%-on lehet, az durvan 1%-kal jobb, mint amennyiert vettem, 1% nem tul soka 77.59-edhez kepest is csak 3.3%-kal olcsobb ma venni,
aAron 77.18%-on vetelehez kepest meg kb. 2.7%-kal olcsobb ma venniszerintem ezek nem veszelyesen nagy különbsegek (persze legjobb legolcsobban venni, de ...)
-
Genesist
tag
válasz Ferrarer #77688 üzenetére
A tapasztalat az, hogy az euró utalás gyorsabban megérkezik, mintha bankkártyával fizetnél be eurót. Előbbi esetben nálam 2 napon belül megjelenik, kártyás "feltöltésnél" viszont egy hét is lehet. Ahogy előttem írták, az eurót csak jóváírják a pénzszámlán, utána neked kell manuálisan megvenni a PEMÁP papírt. Elvileg ahogy jóváíródik az euró, kapsz róla SMS-t is.
[ Szerkesztve ]
-
Ferrarer
tag
Sziasztok
A Webkincstárral képben lévőktől kérdezném, hogy az normális, hogy ha vásároltam Revolut EUR számláról a Webkincstárban PEMÁP-ot 2 napja és még mindig nem jelent meg a portfóliómban? A tranzakció áttekinése menüpontban teljesíthető van kiírva, miközben a pár perce vett diszkont kincstárjegy már lezárt tranzakció. A Revolut kész állapotúnak írja 200 EUR tranzakcióját a Webkincstár felé. A 200 EUR egyébként sehol sincs a Webkincstárban.
Előre is köszi! -
ViZo72
tag
Kezdőként -mivel most tanulom én is- csak annyit tennék hozzá, hogy nézegetheted őket, de nem biztos, hogy meg is tudod venni. (Épp előttem írták ahogy látom.)
A listában ugyan ott vannak, de csak amikor leütöd az "entert" a vásárláshoz, hogy na ez kell nekem és éppen már csak fizetned kellene, akkor írja ki a kincstári rendszer, hogy nincs elegendő mennyiség, nem tudnak adni belőle.
Vagy agyalsz tovább, hogy akkor most melyik másik legyen vagy próbálgatod naponta, hátha lesz megvásárolható mennyiség a kiszemeltből vagy lesz újabb és kezdődik elölről az agyalás. Bár ilyen rövid lejáratnál nagy csodák nincsenek, ahogy látszik.
Azt, hogy melyik DKJ mennyit hoz, azt egyszerű megérteni, csak el kell kezdeni a vásárlást, legfeljebb nem zárod le. (Legalábbis a kincstár rendszerében egyszerű.)
Pl. megadod, hogy 1000.000 Forintért akarsz adott DKJ-t vásárolni és kiírja a rendszer, hogy akkor most 915.000 Ft-ot kell fizetned. Amikor lejár, 1.000.000 Ft-ot kapsz érte.
Persze ez már látszik a Vételi és Eladási árfolyamokból is csak így világosodik meg egy kezdő, hogy mit is jelent, az, hogy nem kamat van, hanem névérték alatt veszem meg és később megkapom a névértékét. -
Ra3
őstag
Egyrészt az alapján hogy meddig szeretnéd lekötni a pénzed, másrész hogy melyikből sikerül végül megvenni a tervezett mennyiséget.
Ezek évesített hozamok, tehát ha ugyanaz a pénz október közepe helyett december végéig van lekötve akkor a végeredmény több pénz . De ez látszik az eladási árfolyamon is, amelyik később jár le ezt nagyobb diszkonttal veheted meg hiába ugyanannyi az éves hozam.szerk: igen ha van kedved foglalkozni vele akkor ez is lehet egy szempont hogy lesz jobb, de azért rövid távon (1-2 hónap) jelentős emelkedésre nem érdemes számítani, másrészt eléggé ráugrott mindenki a DKJ-re pedig ez nem klasszikus lakossági papír, és most már elég nehéz találni rövidebbeket.
[ Szerkesztve ]
''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''
-
Zada
tag
Köszönöm a válaszokat.
Most nézegettem a jelenlegi árfolyamokat és amikor több is ugyanolyan vételi/eladási paraméterekkel bír, csak a lejárat tér el nem sokkal, akkor Ti mi alapján döntitek el melyiket veszitek? Pl. most jelen esetemben 3-6 hónapra 5 hasonlót is kínálnak.
Ilyenkor érdemes a legrövidebb idejűt, hátha majd befut egy új jobb kondícióval?[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
Ahogy írja SzGee is, elég nagy a spread alapból, meg azért esett az árfolyam is, még ha nem is annyira brutálisan, mint korábban. Eredmény kb. -4.5%. Referencia hozamok alatt ezt értem. Államkincstáritól ez eltérhet, de egyébként ez a piacibb. 73.88% most a bruttó (vételi), én pedig 77.18%-ért vettem.
#77681Yellow73_a: Ez is durva
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
.mf
veterán
válasz travix #77564 üzenetére
Ehhez kicsit visszakanyarodva, mert pont szembejött egy ilyen témájú vicc:
"I'm looking for people who are interested in turning $100 into $4000. This is not a pyramid scheme. We will be selling crack."
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
archie17
tag
Először is, jó az irány, MÁK-nál érdemes DKJ-t bevásárolni 3-6 hónapra. A kérdéseidre a válasz:
1+2: nem kell eladnod, automatikus, annyit fogsz kapni, amit "névérték" alatt látsz (ennél ugye olcsóbban vetted, a különbözet a hozam)
3: leegyszerűsítve, akkor buksz rajta, ha közben kijön jobb hozamú DKJ, és így a tiedet csak olcsóbban tudod eladni. Lejáratkor az állam veszi vissza garantált áron, de idő előtt eladva valaki más veszi meg, aki nem fog érte annyit adni, ha van közben jobb. Tanács: olyan távra vegyél, ami alatt nem kell eladnod.
4: Államkötvényeknél bonyolultabb lehet a történet, némelyik adóköteles, másik változó kamatozású, a többinél meg a hosszú táv miatt nagyobb a kockázat. 3-6 hónapra DKJ lesz a neked való, de ha konkrét állampapírral kapcsolatban van kérdés, azt kivesézhetjük.[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
Lejáratkor automatikusan megkapod a DKJ névértékét. (Ez egy egyszerű termék, a névértéknél olcsóbban veheted meg, és lejáratkor negkapod a névértéket, ebből jön a hozamod.)
Azért is bukhatsz rajta korábbi eladásnál, mert van különbség a vételi és az eladási árfolyam között (mint amikor eurót váltasz egy pénzváltóban). Továbbá ha még tovább nőnek a kamatok, akkor az árfolyam lemegy, akár csökkenhet is a mai szinthez képest, még ha kevesebb nap is van vissza lejáratig. Extrém példa: Ha jövő héten felszaladnak a rövid lejáratú papírok hozamai 15%-ra, akkor ez azt jelenti, hogy a te DKJ-det még olcsóbban kell adni-venni, hogy kijöjjön a 15%-os hozam. (A végén mindig ugyanannyit fizet, ezt ne felejtsd el.)
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
Zada
tag
Sziasztok!
Most lenne kizárólag forint alapon 20 millióm, amit szeretnék a lehető legjobban befektetni. A következő egy évben max 3-6 havi időtávban szeretném lekötni az ÁKK-ban, később esetleg hosszabbra.
Néztem a DKJ-kat, de mivel még nem vettem ilyeneket ezért kérdeznék.
- Pl. ha veszek a D221019-ből, ami 2 hónap múlva jár le, akkor lejáratkor el kell adnom?
- vagy amint lejár megkapom az eredeti összeget + árfolyam nyereség?
- A kalkulátor szerint, ha idő előtt adom el akkor lehet bukni is rajta és ezt nem értem hogyan, ha általában viszonylag rövid idő alatt is keletkezik rajta annyi nyereség (nő az eladási árfolyam), hogy pozitívan lépjek ki belőle. Erre valaki tudna példát mondani? Mit kell ilyenkor nézni?
- Láttam az államkötvényeket is amelyek hosszabb időtávra, de nagyobb kamatokat adnak. Ott mi a trükk benne? Mikor érdemes azt választani a DKJ-val szemben?A válaszokat előre is köszi.
-
SzGee
aktív tag
válasz aAron_ #77674 üzenetére
akkora a vétel-eladáson a marzs a kincstárnak, hogy brutális, nem is érdemes ezt nézegetni
asszem a brokcégek megirigyelhetnék, van olyan papír, ahol 5-6%-os marzs is van, ami brutális
oké, hogy nem napizni kell ezekkel a papírokkal, de ez akkor is felháborító szerintem
nyilván valamiből nekik is élni kellIf you leave me, can I come, too?
-
avl
senior tag
válasz aAron_ #77674 üzenetére
ezeken szoktad nézni ?
[link]en ez utobbin nem latom, hogy komolyan olcsobb lenne, mint 1 honapja volt
sokkal magasabb arfolyamon vetted, mint pl. holnap adjak: [link] 75.07%-on, amivel 10.84% hozamot irnak ??
..vagy ugyan "az egyik legrosszabbul teljesítő befektetés"ed, de ez is igencsak jó ?
[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
3 éves referencia hozam már 11% felett. Ebből következően az alig több mint 1 hónapja vásárolt 2025/C az egyik legrosszabbul teljesítő befektetésem. PMÁP-nak meg nagyon fel kell kötnie a gatyát. Szeptemberi inflációs jelentésre kíváncsi leszek. Úgy érzem, nőtt a fix kamatozású államkötvények reálhozama. Nagy Márton pedzegetése, hogy az ársapkák mára már betöltötték a szerepüket, és emiatt ki lehet őket vezetni, persze megbolygathatja a dolgokat.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
pictigjis
senior tag
válasz CriticalHit #77671 üzenetére
ööö, elég rosszul értelmezed azt a vétel szót...
"A Magyar Államkincstár maximum 30.000.000 Ft névérték vételére vállal kötelezettséget"
tehát arra, hogy tőled vesz meg maximum ennyit, vagyis te ennél többet nem tudsz eladni (amikor nincs a kamatfizetés napját követő ötnapos időszak)
szerk.: hát ez kb. egyszerre volt
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz CriticalHit #77671 üzenetére
Azt úgy kell érteni, hogy a Kincstár tőled megveszi a papírt. Mint ahogy az árfolyamtáblákban is a vételi árfolyamot kell nézni, amikor eladni akarsz a Kincstárnak.
-
Lex Icon
senior tag
válasz CriticalHit #77664 üzenetére
Próbáld meg kisebb összeggel, pl. 1M!
-
Ringman
nagyúr
válasz PredatorZoli #77667 üzenetére
köszi, beszélek a könyvelővel is.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
vnorbi
aktív tag
MÁP+-nál az árfolyamoknál is a 30 milliós limit van:
"A fenti árfolyamok maximum 30 millió Ft névértékű állampapír vételére jelentenek kötelezettséget..."
Meg a most aktuális hirdetmény is ezt írja.
A 100 millió a DKJ-re és a MÁK-ra érvényes (te innen idéztél), a többi papírra más a limit, a MÁP+-é a legalacsonyabb.
@CriticalHit:
Akkor passz, nekem nincs több ötletem. Ha sikerül kiderítened, majd beírhatnád ide, hogy tudjuk, mire kell számítani.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
válasz PredatorZoli #77663 üzenetére
szinte biztosan forintban lesz felhasználva, egy része osztalékként ki lesz fizetve (Q3-Q4 függvénye ennek mértéke), így az is opció, hogy osztalékelőlegként kiveszem és magánszemélyként akkor flexibilisebben lehet kezelni a befektetést, csak akkor a jövő évi adófizetést előre veszem idénre.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
CriticalHit
őstag
válasz vnorbi #77660 üzenetére
Mi az a 30m limit? Sehol nem említik. Javaslatodra lecsökkentettem az eladási névértéket 30m-ra de ugyanaz a hibaüzenet. Megnéztem a felhasználói adatoknál van-e bármilyen limit beállítva. Semmi. Átnéztem a felhasználói segédletet. Semmi. A hibaüzenetnél igazán részletezhetnék a "limit túllépés" fogalmát vagy működhetne on line help desk, mint az OTPdirekt-nél. Foglaltam időpontot a MÁK-nál, kíváncsi vagyok mi lehet a gond de csak keddenként vannak nyitva.
"We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Ringman #77659 üzenetére
Kérdés mi a pénz sorsa a később? Ha forintban fog kelleni, akkor nem éri meg átváltani szerintem. Érdemes lehet bedobni diszkont kincstárjegybe.
Ha később euroban fog kelleni akkor meg lehet fontolni az átváltást mert most erősödött valamennyit a forint, de ebben az esetben értelmes befektetési lehetőség nem nagyon lesz, marad a kp... -
SzGee
aktív tag
válasz vnorbi #77660 üzenetére
de mi ez a 30 milliós limit? én úgy tudom, hogy 100 millió a limit, legalábbis az árfolyamoknál az van írva, hogy
"A fenti árfolyamok Magyar Államkötvény esetében maximum 100 millió Ft névértékű állampapír vételére, valamint a rendelkezésre álló készlet, de maximum 100 millió Ft erejéig történő eladására jelentenek kötelezettséget."
If you leave me, can I come, too?
-
vnorbi
aktív tag
válasz yossarian14 #77649 üzenetére
"Régi RC ügyfélként ha jól tudom, nem kell állomány díjat fizetnem majd, igaz?"
Az euró (pénz) tárolására nem vonatkozik a díjmentesség. Ha havi átlagban legalább 20 ezer eurót tárolnál szabadon régi Randomosként az Ersténél, akkor annak lesz díja (jelenleg havi 0,075%).
Az értékpapírokra vonatkozó állománydíj elengedése is csak 2023.12.31-ig él majd.
-
vnorbi
aktív tag
válasz CriticalHit #77645 üzenetére
Nem kellene nehezebbnek lennie. Sokszor adtam már el MÁP+-t, és nem láttam még ezt a hibaüzenetet, csak fórumon olvastam. Mindig névértéket írok be, de úgy látszik, nálad ez sem segít, valami más lehet a probléma. Ha esetleg a 30 milliós limitbe ütköznél, akkor próbáld alacsonyabb értékben.
-
Ringman
nagyúr
kb. 15 millió forint van céges számlán, ezt miben érdemes tárolni? maradjon forintban, vezessem át €-ra, kössem le, etc, ha előreláthatólag min. 6 hónapig nem nyúlnék hozzá (max ha ténylegesen 0-ra redukálódik a megrendelésállomány - építőipari tervezés), előre tervezett céges nagyobb beruházás nem lesz.
-
bernel
tag
válasz julius666 #77655 üzenetére
"A felhasználását viszont simán tudják korlátozni/szarrá adóztatni/tiltani. Nem kisebb a kockázata ennek se, mint hogy "az állam lenyúlja a vagyonod"."
Így van. Elég, ha illegálissá teszik. Ha nem tudod beváltani a cryptódat legális, szabályozott helyeken, hanem csak alvilági figuráknál, akik fejbe is verhetnek, és elvehetik tőled az egészet, akkor az máris nem olyan szép.
-
Lex Icon
senior tag
-
julius666
addikt
válasz Dare2Live #77653 üzenetére
a pénzforgalomból kivehetőek/kikerülhetőek a bankok[...] Külön előnye, hogy nem lehet elvenni
A valóságban szinte az összes crypto büfi tőzsdén/valami cloudos walletben tartja a zsozsót. Ezek nagyságrendekkel megbízhatatlanabbak, mint egy átlagos bank. Olyasmi, mint a BEVA még nyomokban se létezik. Ha úgy dönt a tulajdonosi kör, hogy kihúzza a dugót, így jártál. Mehetsz pereskedni évekig valami ázsiai országba.
Normális lokális (főleg cold) wallet tartása többségnek rakétatudomány, de úgy se elhanyagolható a veszélye, hogy valami vírus lenyúlja a kulcsaidat, vagy éppen hogy a csodás cold walletedet 5-10 év múlva problémák nélkül be tudod izzítani.
azt nem tudja elvenni se a Svájci bank, se a magyar állam.
A felhasználását viszont simán tudják korlátozni/szarrá adóztatni/tiltani. Nem kisebb a kockázata ennek se, mint hogy "az állam lenyúlja a vagyonod".
Felelőtlen pénznyomtatás helyett meg ott vannak a folyamatosan megjelenő alternatív crypto versenytársak meg a forkolás. Persze alapvetően másfajta problémát képviselnek, de ilyen kockázataid meg a fiat pénzeknél nincsenek.
Aztán ott van az az előnye, hogy rakás crypto lekövethetetlen. Anonim pénztárca. Ezért is szidják, mert drog kereskedelemben egy pl monero lekövethetetlen. NAVse hinném rajongana érte, fogalma sincs róla ellenben a banki transzakciókkal.
Ennek kivételes esetekben van valódi haszna (illegális termékek, mint pl. az említett drogok, vagy ha éppen menekülsz valami diktatúrából pl). Normális esetben amint "hagyományos" vagyonelemekre próbálnád cserélni a húdetitkos kripto vagyonod (fiatra váltás, lambo vétel, ingatlan, stb) arról a NAV értesülni fog már.
Smart contractok jópofák és valóban innovatív dolgok, a hasznukat hosszútávon meglátjuk. Azért már jó pár éve elérhetők, de a crypto világon kívül nem sok mindenre használják továbbra se.
[ Szerkesztve ]
-
-
Dare2Live
félisten
válasz balpeter04 #77642 üzenetére
"egy vállalkozás értékteremtő képességét díjazza vagy épp "bünteti"."
Crypto eredetileg/alapjában nem vállakozás hanem egy eszköz. Amivel a pénzforgalomból kivehetőek/kikerülhetőek a bankok. Ez értékteremtés?
Külön előnye, hogy nem lehet elvenni (gondolj pl manyupra, de az elműlt 100évben min 3 nagy tied enyém zajlott le), dédnagyapám pl aranyba, chfbe fektetett jelenértéken min 10+m$os nagyságrendben és soha nem kapta vissza. Elvették tőle. Na ha BTC/ETHba rakja azt nem tudja elvenni se a Svájci bank, se a magyar állam.
Ez értékteremtés?
És el se tudják inflálni amivel detto uugy elveszik tőled. ld török líra, magyar forint. Komoly előny.
Aztán ott van az az előnye, hogy rakás crypto lekövethetetlen. Anonim pénztárca. Ezért is szidják, mert drog kereskedelemben egy pl monero lekövethetetlen. NAVse hinném rajongana érte, fogalma sincs róla ellenben a banki transzakciókkal. Bizony ez is egy komoly előny lehet.Aztán az okoscryptokkal pl ethereum ez továbbfejlődött. Lehet mindenféle okosszerződést kötni (közjegyző vagy bármilyen jogi személy nélkül), lehet NFTzni... Ez értékteremtés? és még tényleg nagyon új, friss az egész és baromira fejlődik.
Persze rengeteg a failed projekt, vagy a scammer aki evvel akarja lehúzni a "Mari nénit".
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
-
Lex Icon
senior tag
Nem rohantam, mert a török helyzet nagyon messze van a magyartól. Teljesen más a kockázati besorolása.
#77618 Tapsi: A legtöbb ember nem ismeri ezt a fogalmat vagy nincs tisztában, mekkora kockázatot vállal. Így úszik el a kisemberek pénze.
#77615 avl: Nem egyedi rv-ről van szó. Olcsón szokás venni és drágán eladni, az újrasúlyozásnál is pont így kell eljárni.
-
avl
senior tag
válasz mgoogyi #77644 üzenetére
köszi
"Az az érdekes érzelmileg, hogyha kis korrekció van, azt valamiért nem szeretem, de ha sokat esik és abból tudok vásárolni, az jó érzés."
hasonlo van nekem is; illetve: en gondolkozgatok rajta, sok mindenen (lasd kerdeseim), de legritkabb esetben teszek is valamit (valami nagyot meg sosem);
nem befeszüléses, csak érdekességképp, semmi pánik vagy jaj ezen komoly múlik
most a portfoliom 1.5%-at kitevö ETF kapcsan gondolkodgatok, hogy atvaltom masikba -> ha 20%-kal jobb is lenne - ami erösen kérdéses lenne - akkor is 0.015*0.2 = 0.003, aza 0.3%-nyi portfolió"dobásról" van szó; azaz nem ezen múlik a ....
szóval inkább csak morfondír
-
yossarian14
tag
Sziasztok,
Következő 3-4 hónapban szeretnék havi rendszerességgel forintot euróra váltani (Revoluton), amit aztán ETF-be fektetni. A köztes időben hol érdemes tárolni az eurót? Úgy számoltam Pemáp nem éri meg ilyen távon. RC számlám már van. Érdemes oda gyűjteni ha úgyis ott fektetem majd be? Régi RC ügyfélként ha jól tudom, nem kell állomány díjat fizetnem majd, igaz? Revoluton nem tudom mennyire érdemes tartani hosszabb ideig...
-
CriticalHit
őstag
válasz vnorbi #77643 üzenetére
Köszi.
Értékpapír árfolyama: 102.66%
Most a Névérték mezőbe írtam be az Egyenleg mezőben lévő összeget és mégis "Sikertelen tranzakció!: Limit túllépés miatt a tranzakció nem hajtható végre." Az eladás nehezebb ügy, mint a vétel. Vajon miért?"We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
mgoogyi
Topikgazda
Az én stratégiám az volt, hogy találjak egy portfóliót amiben hiszek és úgymond lenyugszok tőle. Ez részben a saját "hitem" és egy mintaportfólió adta az alapját + figyelembe véve, hogy egyáltalán milyen etf-hez férek hozzá.
Nem nézem az értékeltségeket meg semmi hasonlót. Egyedül akkor van nagyobb vásárlási kedvem, amikor be vannak esve az indexek.
Az alap, amiből indultam, az Paul Merriman 4-fund combo portfiliója.
Ez 25%-ot tart mindegyik eleméből: large cap, large cap value, small cap, small cap value.
Ebben egyrészt az tetszett, hogy időszakosan hol az egyik hol a másik elem a dominánsabb és rendkívül ritka az olyan időszak, amikor egyik elem sem teljesít jól.
Ezekből az LCV,-t cseréltem Quality ETF-re hit alapon, mert nekem annak a metrikája az intuitív.
Illetve a részvényetf arányok ezek lettek végül a teljes portfólión belül, hogy elfogadható globális lefedettségem legyen:
40% Vanguard All-World
15% MSCI World Quality
7.5% MSCI World Small Cap
7.5% USA Small Cap Value
Az elvárásom/célom az, hogy ne legyen egyetlen rossz 10 évem sem és a sima all-world-öt túlteljesítsem.
Az arányokat vásárlásokkal tartom és kis elcsúszások egyáltalán nem érdekelnek.
Az az érdekes érzelmileg, hogyha kis korrekció van, azt valamiért nem szeretem, de ha sokat esik és abból tudok vásárolni, az jó érzés. -
vnorbi
aktív tag
válasz CriticalHit #77640 üzenetére
Nem tudom, hogy ezt a hibát mi váltja ki, de más is kapott már ilyet (ötletem van rá, a második bekezdésben írom). Mindenesetre annyi biztos, hogy rosszul csinálod, ezen a felületen az Egyenleg az a Névértéknek megfelelő összeg. Ha el akarod adni az összes papírt, akkor az Egyenleg alatti számot a Névérték mezőbe kell beírni, nem az Eladás összege alá.
Az nem lehet, hogy jelenleg az árfolyam 100% alatt van, és magasabb összeget akarsz kivenni, mint amit az árfolyam alapján a papírjaid érnek? Elvileg erre amúgy figyelne a Kincstár, ha túl nagy számot írnál be az Eladási összeghez, akkor korrigálja arra, ami még belefér az egyenlegedbe, de nem annyira profik a kerekítésben (nekem volt már olyan eladásom, hogy amit jóváhagytam, attól végül 1 forinttal kevesebbet kaptam meg), így azt el tudom képzelni, hogy a felületen az első lépésben elrontják a fillérek kerekítését, ott még azt hiszik, hogy a tranzakció végrehajtható, aztán amikor jóváhagyod, akkor a második lépésben már rendesen számolnak, rájönnek, hogy nem ér annyit a papírod, amit korábban számoltak rá, és ezért visszadobják azzal a hibával, amit láttál.
-
balpeter04
tag
válasz Árpi001 #77641 üzenetére
De az is lehet, hogy nagyon nem. Engem az egész crypto és társaik a Holland tulipánmániára emlékeztetnek, modern köntösben. Számomra az összes ilyen instrumentum a "there's a bigger fool" és "easy money" emberi pszichológiát követi, nem pedig egy vállalkozás értékteremtő képességét díjazza vagy épp "bünteti".
-
CriticalHit
őstag
A MÁP+ (2020.01.13. vásárlás) eladási kísérlet a Webkincstárban. a Tranzakció jóváhagyásakor többszöri próbálkozás után is ezt kapom miután az Egyenlegen lévő összeget beírom az Eladás összege mezőbe és megkapom a Névérték összegét, majd a Pénzszámla mezőre kattintok:
"Sikertelen tranzakció!: Limit túllépés miatt a tranzakció nem hajtható végre." Milyen limit? Mi a gond?"We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
PredatorZoli
Topikgazda
Az ugye megvan, hogy azok az ETF-ek, amiket itt mi tárgyalunk és veszegetünk, (ZPRX, XDEV stb) ilyen 10 körüli és az alatti P/E-vel vannak és általánosságban mocsok olcsók történelmi összevetésben is? Az ugye megvan hogy a Value kb még soha nem volt ennyire olcsó és alulértékelt (még úgy se hogy idén már felülteljesített)?
A legmagasabb P/E-jű ETF-em az a momentum, kemény 16-os P/E vel. Az egész portfólióra nézve az átlag ilyen 10-12 lehet. Az szerinted magas? Az átlag world indexhez képest a bő fele az enyémnek az értékeltsége. Mennyinek kéne szerinted lenni ami már nem magas?[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz aujjobba #77621 üzenetére
Én vagyok itt a pesszimista/óvatos hang, de tőzsde ügyben sok mindenben egyet tudok érteni Kiszámolóval. Egyre kevesebbet számít, hogy a cég "hosszútávú kilátásai nem rosszak", sokkal inkább a befektetők pszichológiája. Ez egyfajta szerencsejáték lett: van pénzed, berakod valahová (miután megsaccoltad a trendet), tovább fújod az árfolyamot. Így fújódik egy criptovaluta lufi, meg a csillagászati P/E arányú részvényeket veszik, mint a cukrot. És én sem zárom ki, hogy ez egyszer összedől, és visszazuhanunk a realitásokba. Elég, ha egy nagy szent tehén árfolyama összeesik (pl. a Tesláé, ami iránti rajongást nem is értem), és mindjárt elkezdenek az emberek azon gondolkodni, hogy mit is jelent a 100-as P/E, és indul a lavina.
[ Szerkesztve ]
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
Brandynew
őstag
400 alatt a forint.
-
aujjobba
addikt
'ha latszik hogy [..] megoldja, elkezdi megoldani realis idötavon belül az EU gondjait, akkor ZPRX vetele'
Amikor ez szamodra latszik mar regen keso, beepult az arfolyamba, es te epp az eros emelkedesbol maradsz ki.
Nem jobb akkor csokkentened az atlagarad, amikor meg nem latszik a megoldas?
Aztan amikor valoban erkezik a megoldas, teged egy szuper pozicioban er. -
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #77630 üzenetére
ezekkel egyetértek (hogy alulteljesitesi merteknel a felülteljesitesi mertek joval nagyobb lesz ...majd), de szerintem igen komoly eséllyel idötávban elválnak
hosszabb távon lehet nagy eséllyel felülteljesitö
rövid távon igen kis eséllyel felülteljesitö
rövid távon igen nagy eséllyel alulteljesítö(tovabbra is: ZPRX "egyebekhez" mondjuk JPGL, XDEV-hez kepest, rövid: az önkenyes 3 honap ...ami ennel erdemben hosszabb is lehet)
ezert a feszegetese, hogy rövidebb tavon alulsulyozni (persze nincs/nem lehet/nem lenne fix idöpontom, hogy na X-ediken erjük el legalabb "az alapsulyozast" ...)
de szerintem - noha olcso, de lesz meg olcsobb is - ma es köv. nehany honapban nem erdemes ZPRX-et (hanem helyette JPGL, XDEV ...és ha latszik hogy Lörinc es gazszerelö bandaja megoldja, elkezdi megoldani realis idötavon belül az EU gondjait, akkor ZPRX vetele, ...) -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz aujjobba #77629 üzenetére
Ráadásul még ha több is az esély az alulteljesítésre, az esetleges felülteljesítés mértéke (amire esetlegesen mondjuk kisebb az esély) sokkal nagyobb is lehet mint az esetleges alulteljesítés mértéke (amire meg talán nagyobb az esély). A kettő így szerintem kioltja egymást. Rizikós kimaradni belőle...
-
aujjobba
addikt
Abszolut elhiszem, hogy alulteljesito lehet a kovetkezo idoszakban.
Mindekozben ez szamomra annyit jelent, hogy alacsonyabb lesz majd a veteli atlagaram, ami majd jol jon amikor felfele mozdul a teljesitmeny.
Barmi lehet a gazos evek utan, teleszorjak Europat atomeromuvekkel, vagy egy alulfizetett borsodi mernok megepiti az elso fuzios eromuvet a garazsban, mittudomen[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
-
avl
senior tag
válasz aujjobba #77621 üzenetére
köszi, értem
"én nem látom, hogy ez földbe állna és ott is maradna évtizedekig" -> ezt én sem várom illetve "földbe állás" gondolom sok %-os esést jelent(ene)
de azt gondolom - maradva a tegnap önként és önkényesen vett 3 hónapnál - hogy ZPRX alulteljesítö lesz (mondjuk JPGL-hez képest és "biztosan"), de még %-ot sem komoly eséllyel tippelek, magamban nem is mondok rá, de simán 5-10-15%-nyit el tudok képzelni
..persze azt is értem: ha mondjuk 10% sullyal van és 10%-ot alulteljesit, akkor a portfolio 1%-nyi változásáról lehet szó, az meg nem komoly jelentösegü *(és itt a nyereség vs. kockázat kérdésesnek látható ...bár én a köv. 3 hónapra ZPRX "kitörését", látványos felülteljesítésének esélyét rendkívül alacsonynak tippelem/sejtem/látom/érzem/gondolom)
* : azaz %-ban nudli ...persze ha ez abszolút értékben több évi átlagos kiadásnak felel(ne) meg, akkor ..."érdemes lehajolni érte"
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
Alapvetően a valószínűségi megközelítésben és a faktorok használatában hiszek, ezekért a kutatásokért és a levont következtetésekért nálam sokkal okosabb emberek komoly nemzetközi elismerésben részesültek (Fama, French).
Másrészt az is zsigerből jön nálam, hogy befektetni akkor és abba érdemes, ami épp olcsó vagy leszálló ágban van, miközben a hosszútávú kilátásai nem rosszak.
Értsd, ha egyedi cég részvényeiről lenne szó én nem tudnám megítélni mi a helyes út, de amikor egy teljes régiót lefedő indexről beszélünk (ZPRV, ZPRX, stb), akkor én nem látom, hogy ez földbe állna és ott is maradna évtizedekig.
Harmadszor, a faktorok között (és talán a régiók között is) lehet/van negatív korreláció, azaz amikor az egyik gyenge (európai value), akkor egy másik (US/global momentum) szárnyalhat.
Ezért fedem le a faktorokat és a régiókat is kvázi mindet, és tartom a kiszabott arányokat köztük.Még valami: nyugodtabban alszok és nem stresszelek azon, hogy épp minek milyen rövidtávú kilátásai vannak és eszerint adjak/vegyek/átsúlyozzak, amikor egyébként a statisztika szerint ezzel a többség csak árt magának illetve a befektetésének.
[ Szerkesztve ]
-
ViceRoy
kezdő
Én meg olyat ismerek aki 60knál beleverte az összes pénzét, hogy Karácsonyra 100ezer dodó lesz. Most meg pislog, igaz szerinte hamarosan 1 millió lesz...
Neten olvasva, ismerősi körben jó pár ilyen sikersztorit találni, de 1 perces néma csendben emlékezzünk meg azokról, akik rosszkor szálltak be. (Mondjuk 100 dolláron Lunát vettek)
-
veterán
Nem értetted meg azt, amit írtam.
Szerinted amúgy nem piszok sok meló felfuttatni egy profilt a közösségi médiában? Konkrétan 100x több idő, energia, tehetség kell hozzá, mint random irodai munkához. Persze értem én, hogy számodra ez nem értékes, nem tekinted munkának, de más meg a rendszergazdákat vádolja láblógatással.
[ Szerkesztve ]
-
-
ngaba
aktív tag
-
félisten
Most elohoznam az egyik kedvenc peldamat, az egyik srac, aki engem is megprobalt arra ravenni 2013 korul, amit o mar megtett: az osszes (szuleitol kapott) penz BTC-be fektetesere en nem tettem ilyet, o viszont konkretan a lambo/privatrepcsi szintre ugrott
while (!sleep) sheep++;
-
bigdady
nagyúr
válasz PredatorZoli #77610 üzenetére
Biztos rossz nézni hogy 10% hozam van rajta másnak és nincs még államcsőd sem
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz Vision #77604 üzenetére
A tehetseg es szorgalom relaciojarol valaki ezt irta:
Viszont előbbi nélkül tuti nem lesz gazdagság.A tuti szot had emeljem ki es huzzam ala 3x gondolatban....
Az adott platformok tobb100 millios userbazisabol kiemelt sokezres kovastag tomeg pedig koszoni, boldogan cafolja ezt a kijelentest, mikozben epp a lamboba ul be vagy 1000 dollarossal torli ki eppen, neadjistwn palvinbarbi kategorias maca koldokebol szippantja eppen a kretaport
(legkozelebb ne rajtam kerd szamon, ha tul konnyen teszel pontatlan kijelentest legalabbis a tuti az szotarban =/= 1/10000)
-
Lex Icon
senior tag
-
julius666
addikt
Hujj micsoda populizmus.
Ezeknek egy része 2x húzta ki a lottó ötöst (először a genetikai lottón, aztán a közösségi médiáson, hogy őket kapta fel a tömeg/algoritmus a hozzá hasonló paraméterű ezer versenytárs közül). A többiek csak egyszer (közösségi média felkapottság) és mellé masszív napi ~10 órás beletolt energia meg éves több milliós eszköz befektetés társul, elég combos kockázatok mellett (platform bármikor kivághatja őket).
Akkor már inkább a valódi lottó ötös nyerteseket fikázd, ahhoz tényleg nem kell se szépség, se ész, csak behúzni 5 random számot párszáz forintos befektetést kockáztatva.
-
Sub-S
senior tag
Mai ATXG csoda debütálás 13 -> 1150.
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen videókártyát?
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mostantól Tajvanon kívülre is viheti 2 nm-es node-ját a TSMC
- Magyarországra jött a Honor szuperzoomos mobilja
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Xbox 360 Játékok
- Akció! Dell Latitude E5530 laptop (15,6/i5-G3/16GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD) -1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- Wacom Cintiq 16 FHD (DTK-1660) digitalizáló tábla