- Az EU Trump ellenére sem változtat a big tech elleni szigoron, nincs visszalépés
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Moleman
addikt
válasz Oppenheimer #127134 üzenetére
Én hiába DCA-zok (már amennyire DCA-nak nevezhető az, hogy ideális esetben havonta betolom a fizetésem), így sincs sikerélmény, 3 éve szinte mindig lokális csúcspontokon sikerül bevásárolni.
-
tototos
őstag
válasz Oppenheimer #127134 üzenetére
Nekem a DCA-nál is az lenne a kérdés, hogy mikor vegyem és mennyit? Szóval most volt 30 millióm HUF-om, azt milyen arányba osszam el meg milyen időközökre? Ha esik lefele 1%-t akkor vegyek? Aztán ha megint esik 1-t azon a napon belül?
Tehát nem az bosszant hogy most -600 ezer HUF amit ír az IBKR, hanem hogy nem találtam el a jó beszálló időpontot. Ha -10-t írna az is ugyanannyira bosszanta -
tototos
őstag
válasz Oppenheimer #126707 üzenetére
Végül meggyőztem magam hogy lumpsum lesz(10%t meghagyok ha befutni valami jó vétel) . 65% XDWD és 35% QVDE.
-
tototos
őstag
válasz Oppenheimer #126707 üzenetére
Mindenképp DCAval fogom berakni. 36 millió szerintem már akkora összeg ahol érdemes átlagolni.
-
SpdY24
csendes tag
válasz Oppenheimer #123641 üzenetére
Persze tisztában vagyok vele. Ez inkább irónikus akart lenni, bocsi ha nem ment át
-
SpdY24
csendes tag
válasz Oppenheimer #123633 üzenetére
Szerintem arra gondol, hogy akkor majd még több ETF-et kell(ene) venni. Úgyhogy ne költsük most el minden befektetni való pénzünket.
-
SzGee
aktív tag
válasz Oppenheimer #123076 üzenetére
Miért? Igen, az utóbbi időben a size faktor alulteljesített, de ez nem lesz mindig így szerintem, sőt
If you leave me, can I come, too?
-
attiati
veterán
válasz Oppenheimer #123037 üzenetére
De ennél a fazonnál nem jelölték meg, hogy kicsoda micsoda. Junior Prima díjas közgazdász..... Közben a Mand*ariner oldalon 170 cikke van....
Ez egy nettó propagandista fazon.
Portfolio máskor is leközölt oda-vissza válaszolgatós vitákat, de odaírták, hogy honnan jött a szerző, ÁKK, MNB, államtitkár stb... értem, hogy ennek fazonnak nincs kormányzati állása. De odaírhatnák, hogy "kormányzati szócső" beosztás
Érted ilyen cím... "uniós gazdaság halálos öleléséből"Amíg az ezermillárd forintok jöttek támogatás címén, addig puszipajtás volt az únió.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Oppenheimer #122578 üzenetére
+1
Én is így vagyok, és úgy tűnik az járt jól aki már eleve oda nyitott. Minden működik.
Nekem referallos ügyben sem írtak semmit. -
veterán
válasz Oppenheimer #122578 üzenetére
ez akkor biztató, ha csak a migrált számlákkal vannak problémák.
-
kovaax
őstag
válasz Oppenheimer #122354 üzenetére
Nekem nem csak a clickbait címekkel volt gondom, hanem hogy minden hírük valami ilyenre volt felhúzva, valamelyik index kimozdult egy cseppet az akkori trendjéből, rögtön beszakadt a tőzsde, vagy megugrott, meg mindjárt itt a világvége, meg hasonlók. Csupa buy/sell riogatás. Az értelmes cikkeik is tele voltak ilyenekkel. Legalábbis 2018-19 magasságában.
-=- There's no place like /home -=-
-
kraftxld
félisten
válasz Oppenheimer #122354 üzenetére
Régebben volt pár nagyon jó nyugdíjjal kapcsolatos cikk, aztán a megdöbbentően brutális clickbait uralom után ignoráltam az egész oldalt.
| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
bandus
veterán
válasz Oppenheimer #121262 üzenetére
+1.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
zakoshun
csendes tag
válasz Oppenheimer #120847 üzenetére
Hát, azért az elmúlt évek során láttam már itt rendkívül magabiztos "hozzáértőket" nagyon hajmeresztő tanácsokkal.. De igazad van, egy próbát megér, íme:
Röviden a dilemma, hogy költöznünk kell jövő nyáron fixen. A jelenlegi főbérlő nem kívánja tovább bérbe adni, felújítja a kecót és maga fog beköltözni. Budaörsön lakunk és szeretnénk a környéken, Budán vagy a nyugati agglomerációban maradni.
35 év körüli pár vagyunk, most októberben érkezik a második gyerkőc (és többet nem szeretnénk, tehát CSOK+ sem annyira játszik
Nincs saját ingatlan tulajdon, mindig is albérletben laktunk ezidáig. Felhalmozott megtakarítás ~60 mHUF, de ebben benne van már minden, TBSZ-ek (ETF portfólió) meg PMÁP a MÁK-nál - ami még jövő év elejéig 19+%-on pörög.
Havi munkajövedelemből a bevétel (na meg a GYED...) ~1.5 millió Ft.Két opció van, marad az albérlet és keresünk egy nagyobb lakást (80 + nm?!), ahol két gyerekkel kényelmesebben elférünk - ez kb. olyan 250-300 k / hó + rezsi nagyságrendileg szerintem.
Vagy felveszünk hitelt és veszünk valami sajátot, viszont akkor már inkább házat vennénk és nem lakást. Ez a "környéken" 100 mFt alatt aligha van.. De legyen inkább 110.
Ha a vásárlás mellett döntünk, nyilván hitelre van szükség, ha az összes tőkét beletoljuk akkor is 50 mFt-ra minimum, de értelemszerűen ezt szeretném elkerülni, legyen mondjuk 30 Önerő és 80 hitel..?! Vagy még annyi se?
Jelenleg ~6.5% os THM mellett ez ~600 k / hó fix hiteltörlesztés 20 éves futamidővel - melyből csak a kamat összege jóval magasabb, mint egy albérlet.. És igen, százmilliószor hallottam már a "de legalább a sajátodat fizeted" dumát, de nekem az, hogy a főbérlőnek fizetek mert a lakását használom, vagy a banknak azért mert a pénzét abban nekem nincs érzelem, nem érdekel, hogy a sajátom vagy nem.
Nyilván ez a matek az önerő / hitelösszeg mértékével valamelyest változik.Tehát itt vagyunk kicsit elakadva - hogy maradjunk-e továbbra is (egy másik) albérletben, és fialtassuk / gyarapítsuk tovább a felhalmozott tőkét, vagy toljuk bele egy részét (vagy az egészet..?!) egy ingatlanba és akkor kezdjük elölről a megtakarítás képzést.
Nagyon röviden ennyi, persze ennek rengeteg további szempontja, aspektusa van, ez most leginkább csak a számolás oldali megközelítése nagyon röviden, ezért is gondoltam ha találok valakit, akivel ebbe mélyebben bele lehet menni 1-2 óra alatt és tud hasznosat hozzátenni az nekem megérne pár tízezer Ft-ot.
Bármilyen véleményt meghallgatok, roast me!
-
aAron_
őstag
válasz Oppenheimer #120426 üzenetére
Ehhez definiálni kéne, mi az a dip, azt miből veszed meg, miért nem voltál már előtte részvényben. Én nem újra súlyozásra gondoltam, úgy látom ennél többről van itt szó.
Én biztos nem fogom a részvény arányom növelni, mert nem lett attól se a kockázat kevesebb, se a várható hozam nagyobb, hogy esett az árfolyam.
What is your ikigai?
-
Ádám16
addikt
válasz Oppenheimer #120362 üzenetére
Így lesz, köszi! Kell a külső szem néha.
D1Rect: természetesen a vésztartalék megvan.
Joe123: tudok néha viszketni egy saját udvarért, de egyelőre abszolút elvagyok lakásban. -
félisten
Nem 100%, 3 havi vésztartalék maradjon, de úgy tudom ő is elég racionálisan él.
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
donbig
tag
Plusz az én véleményem szerint miért is kellene egyedül házat vennie? Vannak azért olyan nők is, akik úgy érzik jól magukat, hogy tesznek a közösbe, valamint az, hogy hol élünk, az közös döntés lenne sztem. Bár ezen lehet vitatkozni a későbbi válás szempontjából előnyös vagy sem.
"Ember, most jövök ki a templomból!"
-
félisten
-
Gerzsi
tag
válasz Oppenheimer #120259 üzenetére
Készítem jövőhétre a municiót
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Oppenheimer #119859 üzenetére
Itt a lényeg, hogy van egy olyan pont, hogy ha valami mindenki számára azonos feltételekkel hozzáférhető, akkor nem minősül jövedelemnek. A NAV szerint ez ilyen ,mert bárki regelhet referallal a kifüggesztett doksi szerint. De természetesen nem adótanács, mindenki mérlegelje majd hogy hogy csinálja.
-
Wn2tl
aktív tag
válasz Oppenheimer #119807 üzenetére
Nincs benne a Tesla és hasonlók. Értem hogy az info tech+semicond a király. De kiesnek potenciális lehetőségek, greentech, biotech, stb.
-
Wn2tl
aktív tag
válasz Oppenheimer #119803 üzenetére
Btw az spdr nem global tech, hanem csak info tech. Rosszul írja a Google első ránézésre. Az ishares IXN szerű lenne jó, de azt nekünk nem lehet venni.
-
Wn2tl
aktív tag
válasz Oppenheimer #119803 üzenetére
Guglizni én is tudok. De azért kösz.
-
Wn2tl
aktív tag
válasz Oppenheimer #119800 üzenetére
Egyébként ilyen all world technology etf nincs?
-
Paxker315
addikt
válasz Oppenheimer #119721 üzenetére
köszi a szempontot & én is el szoktam gondolkodni, mennyire "illik hinni" benne De az IWDA is egy szép példa (VWCE-vel összevetve), hogy nem feltétlen az "észszerűbbnek" van jobb kimenetele.
Teszem fel, 10-15 éve olyasmiben gondolkodtam volna, hogy 90% S&P 500, 5% NASDAQ-100, 5% "kockázatos". Na. -
-
bigdady
nagyúr
válasz Oppenheimer #119595 üzenetére
Gránit bajnok plusz-om van. 890 Ft havonta és nincs tr illeték sem forgalom korlátozás.
-
korcsi
veterán
válasz Oppenheimer #119590 üzenetére
Én úgy szoktam.
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
aujjobba
addikt
Rafi premium nem terhel amig nem leped at adott honapban az 1millio forintot.
[ Szerkesztve ]
-
SzGee
aktív tag
Nekem extra djcsomagom van, ott így írják:
Eseti elektronikus eseti forint átutalás teljesítése bankon belül és kívül, tételenként
0 Ft + (0,3% max. 6 000 Ft2)
2A beszedésnek nem minősülő átutalási díj (0,30% max. 6 000Ft) díjrésze csak az átutalt összeg 20 000 Ft feletti részére kerül felszámításra.If you leave me, can I come, too?
-
SzGee
aktív tag
válasz Oppenheimer #119590 üzenetére
MBH netbankba lehet sablont importálni, ott csv-vel simán ment a 20 ezres bontás, mióta Raif goldom van, azóta nem szenvedek vele, de ki tudja, lehet, hogy visszajönnek ezek az idők, ha megszűntetik a Goldot
-
Pfiucska
aktív tag
válasz Oppenheimer #119490 üzenetére
Same here
Na meg meg mindig sokkal olcsobb, mint ha random banknal veszegetnek ad-hoc jelleggel devizat es/vagy penzvaltoban valtanek.
Arról nem beszelve h revorol ingyen utalok es nulla forintot parkoltatok naluk, mig ezt a jelenlegi bankom a munkaberem ellenere sem kepes nyujtani..
[ Szerkesztve ]
iPhone 15, PS5, 18’ cbr500r, 23’ Octavia 2.0 TDI
-
Joe123
senior tag
válasz Oppenheimer #119482 üzenetére
Rákapatták anno a népet hogy náluk viszonylag olcsó devizát váltani, aztán közben meg szépen széthúzták a spreadeket. Abból fussa profitra.
-
válasz Oppenheimer #119134 üzenetére
Nem olyan vészes, van a rendőrség oldalán iratminta. Épp csak 2-3 mondat indoklást kell beírni, aztán vagy elfogadják vagy nem.
Csak pont a hónapban cseréltettem gumikat rajta (600k), vettem jegygyűrűt (300k), fordulós a casco-kgfb (550k), emellé már minden 5 számjegyű kiadás kezdi a komfortzónát súrolni
#119135 gyulazsolti
Na basszus, akkor az úgy nem kamatmentes. Köszi, ez hasznos info.[ Szerkesztve ]
-
atee_13
őstag
válasz Oppenheimer #119129 üzenetére
Drágának drága a QV, de 20-30 év múlva mégdrágább lehet. Befektetésnek is jó addig meg van benne élvezeti faktor is.
Bár a következő Giukiából is lesz belsőégésű, ha igazak a hírek így az utolsó belsőégésű opcióját elveszítette. Ez még némi bizonytalanságot jelenthet az értéknövekedést nézve.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Oppenheimer #119129 üzenetére
Családtag TBSZ-e volt, mindenáron tőzsdére akarta vinni a pénzét. Segítettem neki nyitni számlát. Csak aztán olyan kevés pénzt tudott rátenni, hogy az IBKR TBSZ díja simán elvitte volna még egy jobb év profitját is és inkább kivetettem vele.
Nyilván ki tudom fizetni, ha muszáj, de miért tenném, ha kamatmentes részletekben is megtehetem? Elvégre ez a pénzügyi tudatosság topikja, nem?
Van már a fejemben egy forgatókönyv, csak mondom megkérdezem, hátha csinált már valaki ilyet. -
Enrico77
csendes tag
válasz Oppenheimer #119073 üzenetére
Elnéztem, némileg nagyobb összegért vettem új ETF-eket, mint amennyiért eladtam, a különbözetet pedig nyílván meg kellett vennem és ez elkerülte a figyelmem
Csak a riport végén néztem, hogy volt egy nagyobb Forex költségem.
De a lényeg, hogy eladáskor nem volt EUR-HUF tranzakció.
Bocsi, ha valakit megtévesztett a figyelmetlenségem. -
Qtyii
tag
-
Enrico77
csendes tag
válasz Oppenheimer #119020 üzenetére
Köszönöm a választ, ez esetben nem veszek céges részvényt, maradok az etf-eknél.
-
erdey_a
addikt
válasz Oppenheimer #119050 üzenetére
...az államkötvény meg max értékmegőrzésre való, ehhez tartozó nominális hozammal.
kivéve, ha azt is hitelből vette valaki (pl. babaváró)Vérboci
-
Dronte
aktív tag
válasz Oppenheimer #119056 üzenetére
Rá lehet terelni az embereket erre, viszont ezt normális hangnemben, arrogancia nélkül is le lehet írni, neked ezt nem sikerült, ebben teljesen igaza van a kollégának.
-
pictigjis
senior tag
válasz Oppenheimer #119050 üzenetére
Ha nem érted a szavakat amiket írok, keress rá mindre egyesével googleben vagy chatgpt-ben.
ha csak így tudsz válaszolni valakinek, minek válaszolsz?
-
tisn
addikt
válasz Oppenheimer #118804 üzenetére
ez nem ojbanon vagy gyurcsokon mulik
nezz ra egy ttf gfx-re, lengyelorszagnak van boven szene, olcso energiaja
4x annyian vannak mint mi sokkal nagyobb belso piac
regionalis nagyhatalom, nemetorszag szomszedja
van tengerpartja, kikotoiok az egyik orszag akirol tudhato, hogy a kozep-kelet ejropai exszoci orszagok kozott vezeto gazdasagi hatalom lesz. a masik romania.
ezen sem ojban, sem gyurcsany, sem donath anna, sem mzp, sem mp nem tud erdemben valtoztatni.
-
félisten
válasz Oppenheimer #118808 üzenetére
Nem ertem. Ha 25 eve ugyanott voltunk, es most is ugyanott vagyunk, akkor hogy lehet minden evben magasabb a novekedes naluk?
(Nem az eredeti allitasodat vonom ketsegbe, csak nem ertem, h te mit latsz ezen a grafikonon.)
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz Oppenheimer #118806 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Oppenheimer #118804 üzenetére
Én ezt nem vitatom, azt vitatom, hogy a gazdaságaink divergens pályán mozognának.
-
félisten
válasz Oppenheimer #118801 üzenetére
Ezt kifejtenéd?
-
félisten
válasz Oppenheimer #118797 üzenetére
A lengyelek skippelték az 2008-as válságot, mi majdnem beleálltunk a földbe.
De még számtalan más különbség is van.
Mindemellett szerintem egyáltalán nem baj, ha lassul a tőke koncentráció azon a területen, ami az embereknek nélkülözhetetlen az élethez.
Menjen csak a tőke nvidia meg apple részvényekbe!"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
balpeter04
tag
válasz Oppenheimer #118725 üzenetére
Nálam az idei év végére min. 30-40% nasdaq kitettség a portfólióban a cél. Fiatalok vagyunk még, majd 50 évesen ráérek 70-80% VWCE-ben ülni.
Re: ingatlan téma. Teljesen véletlenül ma számoltam ki minden költséggel (felújítások, cserék) és becsült ingatlan ár érték emelkedéssel, adóval a nettó hozamát egy XIV. kerületi, 49 négyzetméteres igényesen felújított lakásnak amit 2023 Novembere óta adunk ki.
2026-ig számoltam, évenkénti 120k lakbér emeléssel (tehát havi plusz egy tízes minden évben), 20%-os évenkénti ingatlanbiztosítási díjemeléssel.
Hitellel együtt az évesített nominális hozam így 7,88%. Eljátszottam a hipotetikus gondolattal, hogy "mi lenne ha nem lenne hitel" úgy 9,4%-ra csúszik fel a hozam.
Nyilván nem veri meg a jelenlegi PMAP hozamokat, de az MNB májusi ingatlanpiaci jelentésében ha jól emlékszem 5,1% körüli bérleti hozamot közöltek. Ahhoz képest ez így tűrhető.
Még jövőre kipörög egy 8 éves LTP, azt beforgatom a hitelbe aztán szerintem el is adjuk és megy ETF-be.
-
tisn
addikt
válasz Oppenheimer #118738 üzenetére
diverzifikacio.
-
tototos
őstag
válasz Oppenheimer #118733 üzenetére
Köszi a tanácsot. Az hogy anyásnak mi kell azt nagyon nem tudjuk. Most eü kezelések miatt elég sokat van nálunk(részben ezért is vettünk nagyobb lakást), de nem igazán szokta meg a budapesti létet. Ha meg olyan állapotba kerül, akkor meg nem a külön lakás lesz a jó megoldás szerintem. Gyerek még nincs tehát neki meg mire kell az 15-20 év távlata. A PMÁPból fogunk transzferálni az biztos, még kicsit élvezzük a nagy kamatot aztán év vége felé pakolás.
@Pfiucska: Nekünk most 2 lakásunk van(42 és 67nm) a másodikat 25 év hitelre vettük idén. Nekünk is tervben van egy ház, annak a finanszírozása még kérdéses, anyós függvénye egy kicsit, hgoy ő mikor költözne és hova.[ Szerkesztve ]
-
tisn
addikt
max a felet, egyeni kockazatviselo kepessegtol fuggoen.
-
félisten
en most elkezdtem a PMAP-ot attolni repulojegybe/nyaralasba
while (!sleep) sheep++;
-
ath
senior tag
válasz Oppenheimer #118718 üzenetére
a februári jelentés előtt vett pakk 152%-on áll. a hétfői split után szerintem jön még be friss pénz, mert elérhetőbb áron lesz 1 részvény.
szóval nem trollkodás, tényleg kíváncsi vagyok mennyire vagytok kockázatvállalóak. -
tisn
addikt
válasz Oppenheimer #118704 üzenetére
Senki sem ugrál ki toronyházak ablakain
reg volt mar a 29-es valsag -
tisn
addikt
válasz Oppenheimer #118704 üzenetére
s&p500 2007 jul, 2009 marc
ha akkor lett volna etf, 50% tokeveszteseged lett volna. persze ha realizalod.a penzugyi bubik idonkent kipukkannak (az ingatlanosok is)
de tolem nyugodtan betolhatod a teljes megtakaritasod etfbe.
-
tisn
addikt
válasz Oppenheimer #118672 üzenetére
2019 óta, 5 év alatt (tehát a covid válság előtt óta amire utálsz) 75%-ot emelkedett az MSCI World ETF, euróban.
ksh lakásár index alapján 58%-ot emelkedtek a lakásárak ezidő alatt.az ingatlan minimalis lutri, 0 kockazat vs jelentos tokevesztes kockazata
-
félisten
válasz Oppenheimer #118679 üzenetére
Persze, pár millió esetében nem is játszik az ingatlan.
De a 20+ milliós sávban már igen."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
félisten
válasz Oppenheimer #118672 üzenetére
Lakást alapból tőkeáttétellel veszel.
19-ben 3% körüli fix Ft hitelt lehetett beletolni.
Hiába emelkedett 10 millió 75%-ot.
Ha az a 10 tudott 50-et 58%-on.
Most az egyszerűség kedvéért a 3%-os hitelt úgy veszem, hogy kitermelte a kiadás.Most ülnél egy fix 3%-os hitelen 6-7%-os inflációval.
-
Dare2Live
félisten
válasz Oppenheimer #118662 üzenetére
Legjobb a jelzáloghitelben a moral hazard pl kamatstop.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
szkorhetz
őstag
válasz Oppenheimer #118303 üzenetére
Ebben a scenarióban mi a cél?
65 évesen lesz majd 800 milliód és mit csinálsz vele? Tovább örökítésre gyűjtesz pénzt, vagy mit csinálsz a maradék 10 évedben, romló egészség, nulla energia mellett a 800 millióddal? Ez az álláspont szerintem nagyon a ló túloldala.[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz Oppenheimer #118303 üzenetére
igy
-
tototos
őstag
válasz Oppenheimer #118294 üzenetére
Az jobb mint a hitelé. Kb van annyi megtakarítunk mint amennyi hitelt felvettünk, így akár ha oda fektetjük akkor kitertelmi a hitel törlesztőt.
-
bandus
veterán
válasz Oppenheimer #118113 üzenetére
a szigorú befektetési stratégiám szerint bele is toltam még egy kevés játékpénzt
az előzőre akartam válaszolni
[ Szerkesztve ]
-
menledge
senior tag
válasz Oppenheimer #118113 üzenetére
A financial részben nem felelek meg...
Gondolkodtam már, hogy beírok egy nagy számot.. de nem szeretek kamuzni.. még ha nem is ellenőrzik.. de az ördög nem alszik
De lehet egyszer túl hangos lesz a belső hívószó -
travix
aktív tag
válasz Oppenheimer #117532 üzenetére
Egész Európa jövője elég borús, 2-3 országot leszámítva
-
aAron_
őstag
válasz Oppenheimer #117360 üzenetére
"Meg 1 tanacs a kezdoknek, hozam osszahasonlitasnal kozos devizara kell oket hozni"
És közös kockázatra is. Enélkül a hozam nem mond sokat, félrevezető.
What is your ikigai?
-
DarkByte
addikt
válasz Oppenheimer #117354 üzenetére
Apropó, ha a TBSZ számlán kimaradó "aprót" a TBSZ gyűjtőév zárás előtt szeretném lekötni valamibe, azt kb. meddig célszerű megtenni, mikor zár mondjuk egy IBKR pontosan ebben a tekintetben? Dec.31. éjfél és nincs benne semmi különleges?
[ Szerkesztve ]
-
CriticalHit
őstag
válasz Oppenheimer #117360 üzenetére
Világos. Köszi.
"We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
válasz Oppenheimer #117354 üzenetére
1. PortfolioAnalyst -> Holdings -> Asset class
Ez lesz az, köszi.2. Ha így nézzük, az is lehetne, csak nem akarom eladni a már kiépített VWCE pozikat.
-
tomazin
veterán
válasz Oppenheimer #117006 üzenetére
a modellt lehet a vegletekig finomitani, de szerintem o egy nagyvonalu, szamszerusitheto rendszert keres, amivel szembe tudja allitani a sajat gondolatait.
-
nort_on
senior tag
Főleg akkor, ha nem hal meg, "csak" mondjuk lebénul, és élete végéig ápolásra szorul... Szerintem sem érdemes ezen spórolni. Persze egy bizonyos vagyon felett, ahol ez már "csak" 1-5% pluszt jelente, oda felesleges.
[ Szerkesztve ]
-
erdey_a
addikt
pláne ha az özvegy kettőig se tud számolni - mint oly sokan - és nem tudja mi a különbség 60 millió és 80 (100 - 120) millió között.
kiszálltam.[ Szerkesztve ]
Vérboci
-
avl
senior tag
-
eldoble
aktív tag
válasz Oppenheimer #116906 üzenetére
és Fehérsólyom
Köszi mind kettőtöknek. Itt tudunk regisztrálni [link] ?
-
Fehérsólyom
aktív tag
válasz Oppenheimer #116900 üzenetére
Költség oldalról sokkal jobban jár a Lightyear TBSZ-el.
Illetve 19 éves. Nyilván használ telefont (vagy csak azt). Az Erste erre nem alkalmas. Lightyear vs Erste UI közül egyértelműen az előbbi a győztes.Nyilván ott a kontra, hogy az LY fiatal cég, de ennél az összegnél biztosítva van.
Véleményem szerint az LY alkalmasabb a tanulásra. Onnan könnyebb lesz majd a lépés az IB-re is.
-
eldoble
aktív tag
válasz Oppenheimer #116900 üzenetére
Köszi, az infókat. A CIB-nél van folyószámlája akkor az most pont szerencsétlen. Folyószámla kell az Ersténél a TBSZ-hez?
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz Oppenheimer #116887 üzenetére
#116887 Oppenheimer & #116890 Oppenheimer
#116888 avl & #116891 avl
Koszonet a visszajelzesekert. Amit az US "tőke-elszívó" hatását többen szokták említeni, és érthető, ennek ellenére szerintem kis részt megéri szánni az EM-nek, már csak a potenciál miatt is & hogy nem 100% a korreláció a fejlett piacokkal.Persze a volatilitás más téma, vagy az éveken át lefelé tartó trendek. Meg, a nagyobb várható haszon NEM feltétlenül korrelál a kimenetellel sem. Csak érdekeltek a vélemények, ki hogy látja ezt, na! : ) Koszonet
#116889 aujjobba
Szerintem az egész "mibe legyen állampapír helyett?" kérdés főleg amiatt: mostanában már nem vonzó lehetőség, mint ~22 végén volt akár az akkori PMAP vagy 6-12 hónapos DKJ-k hozama. Erre tippelek.[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz Oppenheimer #116890 üzenetére
szerintem is erösen szivta/ja el a töket es a szellemi töket (okosakat sokfelöl)
hogy ez meddig lesz igy, azt nem tudom, ez is USA [link] es az is, hogy micsoda elnökjelöltjeik vannak, a tarsadalom polarizalodasa ott sem csökken; hova fog kifutni, az ismeretlen
en olyanok miatt nem teszek mindent arrafelé - diverzifikalok, azaz tutti lesz, ami nem lesz jo (lehet az epp minden exUSA is), de a vola, a bukta eselye es merteke is kisebb
cseh az elözö hsz-om egyik linkjeböl:
van is lengyeles es görögös bef.alapom is (persze lehetne ETF is, de azert nincs sok bennük, akkor még olcson = IB-n nem is volt TBSZ elerhetö mikor veszegettem öket)
siman lehet USA a következö X1, X2, X3, X4 távon is a legjobb, es lehet, hogy nem az lesz
-
avl
senior tag
válasz Oppenheimer #116887 üzenetére
-
Paxker315
addikt
válasz Oppenheimer #116868 üzenetére
Tényleg, ha publikus. Nem emlékszem volt - e már kérdés, de emerging market kitettseged van egyébként?
-
srs24
csendes tag
válasz Oppenheimer #116870 üzenetére
Igen, ezt láttam tehát P/E-re alapulnak ezek az ETF-ek. Viszont az nem derül ki belőle számomra, hogy miért pont 395 cég részvénye van jelenleg az IS3S-ben (van esetleg max P/E ami szerepelhet?) illetve hogy amik bekerülnek azok milyen súlyozás szerint szerepelnek.
-
srs24
csendes tag
válasz Oppenheimer #116866 üzenetére
Köszi, ez elkerülte a figyelmem.
Paxker neked is
Még egy kezdő kérdésem lenne : Az IS3S pontosan mi alapján fektet be? Azt látom, hogy ez is leginkább a fejlett világba fektet, de ott mi alapján vannak kiválasztva a cégek és a súlyozásuk? Ezt VWCE-vel érdemes lehet kombinálni? -
Sisco2
tag
válasz Oppenheimer #116810 üzenetére
Meg egyébként egységnyi kockázatra számolva teljesítette túl SCV az S&P-t? Mert ha ez csak a sima növekedési különbségeket mutatja ez a grafikon akkor milyen DD mellett, milyen volatilitás mellett teljesített túl. Egységnyi kockázatra, egységnyi szórásra kellene látni ezt a 100 évre visszatekintő extra hozamot. Pl. milyen sharpe ratio mellett történt ez.
-
stingy2
senior tag
"Jelenleg annyit tudunk...hogy a small cap value mennyire felülteljesít, de persze legyünk szívesek 30 évig tartani."- igazából csak azt tudjuk, hogy felülteljesített, a jövőben meg majd lesz valami.
Megnéztem Portfoliovisualizeren néhány Mutual fund teljesítményét. Large cap blend-nek PIODX-et választottam, mert a chartja elég jól illeszkedik az SP500-ra. Utána a 9 legrégebben indult small cap value fund-dal hasonlítottam össze a teljesítményét.
Érdekes lett az eredmény: a scv fundok egy része alulteljesített más része felül és volt ami kb ugyanúgy. (más variáció meg nincs .)
Ami még megfigyelhető. hogy volt scv, ami a 90-es években teljesítette felül a lcb-et, volt ami meg 2000 után. Volt olyan időszak, amikor a scv 2x annyit ért, mint a lcb, tehát tényleg akár sokkal többet is lehet keresni vele, mint a másikkal.
A gond itt is az, ami mindig: 1, melyik small cap alap fog túlteljesíteni és 2,mikor.
Hiába választok ki egy alapot, ha az pl alul teljesíti a large cap alapokat, vagy 30 éves távon túlteljesít, de pont akkor teszek bele pénzt (rosszkor), mikor 30 évig ugyanúgy, vagy alul teljesít. Ami adott némi támpontot, hogy válságokban a small cap sokkal nagyobbat esik, mint a large cap, tehát ha kivárjuk a köv válságot, és annak pontosan be tudjuk lőni az alját , akkor akár sokat is kereshetünk.
Zárszó: nekem ez ismét olyan összefüggésnek tűnik, ami jól kijött elméletben papíron, a gyakorlati megvalósítás meg recseg ropog.
Nobel díjasokról meg mindig ez jut eszembe: [link]INTJ
-
PredatorZoli
Topikgazda
Dimensional.com-on sok cikk van ami ezzel foglalkozik (és a cikkek mögött rendes tanulmányok, nem csak blogcikk). Egyébként az hogy 100 év alatt 10x lett egy s&p-hez képest, az teljes mértékben egybevág azzal, miszerint a small cap value éves szinten átlagosan 2-3%-al felülteljesíti a piacot. 2,5%-al számolva ki is jön 100 év alatt a 10x előny, és ez a lényeg. A korábban linkelt ábra pedig mutatja hogy ennek a realizálódása mennyire nem egyenletes hanem időnként kiugró időszakok összességének eredménye.
-
kovaax
őstag
Nekem nagyobb problémám vele, hogy USA-ra vonatkozik, és ami rájuk igaz, nem biztos, hogy igaz az egész világra. Én amúgy MSCI World Small Cap-et tartok egy keveset.
-=- There's no place like /home -=-
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Oppenheimer #116805 üzenetére
Ez egy nobeldíjas tanulmányra alapul ahol egzakt formulák és metrikák vannak, nem sarlatánság.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Oppenheimer #116797 üzenetére
A Dimensional kutatásaiból van, róluk pedig köztudott, hogy az scv az egyik specialitásuk, ha valaki akkor ők mindent is tudnak róla.
Az SCV meghatározásánál a Fama-French féle kutatási metrikákat használták, így tudták visszamérni.[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz Oppenheimer #116790 üzenetére
igen
tulajdonkeppen azert is a reszmunkaidö es ~ a születesetöl, hogy - noha tökre sok erdekes volt es van is a munkamban, tehat tudtam es tudnam napi barmennyi orat is csinalni - "a gyerekre" sok kapacitasom legyen/volt/lett
ugy latom a fejlödésén és kapcsolatunkon, hogy "meg is érte" - teljes munkaidö + "bejaras" mellett szerintem igen nehez idöhiany miatt egy teljes apa-gyermek viszony(meg persze hobbikra is több idö volt)
takarekos eletmod, 25+ eve ny.-eu-i rendes fizu (azt szoktam mondani - de nem a "fönökségnek" - : negyed, ötöd fizuert is csinalnam)
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz Oppenheimer #116788 üzenetére
a totalis "nyugdij" psziches hatasat sokan alulbecsüliknagyon jo nehany napra, hetre, honapra, evre (?) "kiszakadni", de könnyen "légüres térbe" kerülhet valaki, nem érzi, hogy "szükseg lenne" rá (persze barati kör, gyerek, unoka, egyéni beállítottság, gondolatvilág stb. ezeket nagyon tudja modositani) - Moldova: ha kihuzod az ujjad egy lavor vizböl es luk marad, akkor vagy potolhatatlan :-)
17. evet nyomom reszmunkaidöben
allami nyugdijjal nem szamolok (pedig van nem keves "nyugati" es mo.-i munkaviszonyom), ez az anyagilag biztos megoldás
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz Oppenheimer #116619 üzenetére
IE. Ja, és "beutaláshoz": Revolutról (IB-n nem "jelezve") reggel indítottam, délelőtt 10-re már IB-n volt könyvelve. Mostanra elköltve.
#IBIE #devizaváltás
[ Szerkesztve ]
-
favagoJoska
tag
válasz Oppenheimer #115995 üzenetére
A bitcoint (és az összes cryptót) egyetlen dolog hajtja. A spekuláció. Nem egy nocoinerként mondom, igaz hogy nem az elejétől fogva de 2016-tól folyamatosan követtem és pénzt is raktam bele időnként (és vettem is ki) szóval nem arról van szó hogy közöm sincs hozzá.
Amiket felsoroltál értéket az értéktárolással és küldéssel kapcsolatban, ezek az emberek 99,99 százaléka számára semmit nem jelentenek. És a maradék 0,01 százalék aki rakott is bele pénzt azok nagyobb részének sem. Nagyon nagyon kevés az az ember aki valóban használja is valamire és nem csak azért vásárolgatja hogy majd drágábban eladja valakinek valamikor. Pénzküldésra a fintech szektor lekörözte a bitcoint háromszor. Ezt már 2016-ban is érezték a crypto bro-k, és nem beszéltek már ezekről hogy a bitcoin igazi értéke a pénzküldés, hanem a digitális aranyról kezdtek beszélni meg értéktárolásról. Azon kivül, hogy 3-4 éves távlatokban eddig azt lehetett mondani hogy van egy-egy magasabb pont a bitcoin árazásában, értéktárolásnak pont hogy nem jó, mert ahhoz túl volatilis.
Meg ez, hogy nem kell senkiben megbízni... Az emberek 99,99 százalékának teljesen lényegtelen. Mert azért tegyük hozzá, hogy ezeket az "előnyöket" élvezd szükséged van egy saját node üzemeltetésére is, nem elég hogy én fogom a walletem és rácsatlakozok valamelyik megbízható szerverre, mert azzal már meg is bukott ez az elv. Namost ki fog neked node-ot üzemeltetni csak ezért? Még a bitcoint tartót közül is csak nagyon nagyon kevesen. Ha pedig valamelyik "megbízható" szerverre csatlakozok, akkor az miben különbözik attól mintha a bankomban bíznék?
Az intézményi befektetők nagy része sem a technológia miatt rak bele pénzt, hanem a spekuláció miatt. A mai világban ahol a különböző pénzügyi termékekben lebonyolódó kereskedés akár sokszorosoan is meghaladhatja egy ország GDP-jét, ez nem meglepő hogy ha valahol arra látnak lehetőséget hogy pénzt lehet keresni egy kis spekulációból akkor megteszik. De ettől még ne álljunk le, hogy a bitcoin az mennyire forradalmi valami, mert nem az, és a technológia sem érdekel nagyon senkit, csak az hogy találjanak előbb utóbb valakit aki (sokkal) többért megveszi tőlünk a bitcoint. -
félisten
"bitcoinnál meg elég egy address és 20 perc alatt teljesül."
Ez nekem konkrétan 24h+ volt."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
gg07
tag
válasz Oppenheimer #116015 üzenetére
Igen. A volatilitás csökken. A felezèsekkel egyre inkább csökken a készlet. A mostani után legközelebb kb 2028 ban lesz következő. Ez azt is jelenteni fogja hogy az össz készlet kb 94% ki lesz bányászva.
Egy idő után nagyon lassan/nehezen fog csepegni új BTC.
Ahogy mondtátok ott van sok elveszett, inaktív tárca (idővel ez természetesen is nő..lesznek örökös nélküli megboldogult tulajok.) és még ott lesz az intézményeknèl is akik hedgelnek vele, vagy nyugdíj alapok, spot etf.. ezek a szereplők nem fognak aktívan kereskedni vele.
Így egy idő után a piaci mozgások lelassulnak. Csak kérdem én...ha akármennyire jó asset..ha nem fog jó hozammal kecsegtetni már..akkor hol lesz a nagy kereslet rá?Mert p2p ide vagy oda...az emberek többsége nem tudja a pénzügyeit maga kezelni. Kelleni fog a 2., 3.szemèly..ès a bankrendszernek is ez az érdeke.
Attól, hogy valamiből kevés van..nem lesz automatikusan értékes. Kell egy usecase is, egy vonzerő.És a blockchain az lehet az...de kb mindenben tud jobb lenni más crypto. Gyorsaságban,stakelèsben(kamatozásban),okosszerződèsekben, energiahatékonyságban.
Egyedül talán a limitált szám és PoW amiben erős...de ettől még nem biztos h automatikusan értékes lesz.Én a blackrock belépésével is inkább azt sejtem, hogy legyőzni nem tudják...de beviszik abba a rendszerbe amiben ők a jártasak, és behálozzák, leszabályozzák majd... addig is profitálnak belőle.
Tehát röviden még a volatilitás és az alap mohóság hajtjatja az árát egy darabig, de szerintem lesz ennek egy tetőpontja. Amikor elér egy üvegplafont a dolog és onnantól lankad az érdeklődès.
Ez csak akkor működhetne ha tényleg egy értéktartó fizető eszköz lenne és elfogadnák és használnák az emberek. De a CBDC árnyékában és a bonyolultsága miatt ezt kétlem h megtörténne.
Az ETH lehet jobbat fog majd menni... egy pont után
[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
válasz Oppenheimer #116008 üzenetére
Nem mondanám. Azt állítod, hogy "anélkül tudsz vele értéket tárolni és másnak értéket küldeni, hogy bármiben/bárkiben is meg kéne bíznod." Ez ebben a megfogalmazásban nem igaz. Vagy legalábbis explicit nincsen benne, hogy a fogadó/küldő félben meg kell bíznod, ami viszont elég fontos. Az a lépés, ahogy az adott "érték" kezdetben eljut a blokkláncra, mindenképpen két fél közti bizalomra épül. Az egyik fél a valós érték birtokosa, a másik meg az ellentételezésként felhasznált bitpetáké. Illetve az, hogy az adott érték kilépjen a blokkláncról, szintén két résztvevő egymásba fektetett bizalmán alapul.
Ahhoz, hogy valaki tudjon neked közvetlen átadni BTC-t, tudtára kell hoznod, hogy mi a public addressed. Onnantól kezdve viszont annak akinek ezt átadtad, a blockchain előéleted nyitott könyv. Szerintem ehhez bizonyos szempontból még nagyobb bizalom is kell, mint egy sima bankszámlás átutaláshoz. Az analógia kb. ennyi: ha veszek egy kávézóban egy kávét, akkor a boltnak az egy jó dolog lesz-e, hogy ez alapján én meg tudom nézni, hogy mekkora forgalma volt egy nap, meg egész eddigi működése alatt? Vagy eladsz egy videokártyát: tényleg szeretnéd-e, hogy a vevő tudja, hogy mennyi bitcoinod van? Egyébként ha jól látom, ez ráadásul mindkét irányba működik. Tehát a tranzakció címzettjének a blockchain aktivitása is látható a tranzakció fogadó felének a számára.
I am having fun staying poor.
-
Mercutio_
félisten
Ezt az "értéket", nem tudja más coin (Pl. ETH?)
Btw mehetne off-ba a thread
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
SzGee
aktív tag
válasz Oppenheimer #116018 üzenetére
Be kell vallanom, tényleg bánom, hogy 5-10 évvel ezelőtt nem allokáltam bele pár százalékot...
De hogy 5-10 év múlva nem fogom bánni, az szinte garantált... Mégis meddig nőhet még a market cap? Esetleges a részvénypiac market cap-je fölé? Mert néhányan már nedves álmaikban ezt vizualizálják
Egyébként van arról valami kimutatás, hogy mennyi BTC veszett el örökre kidobott pendrive-okon, elfelejtett jelszók miatt, stb? Nem csodálkoznék ha a nagy része nem is lenne már elérhető senkinek, csak "a bitekben" létezne
Vagy ezeket az évek óta nem piszkált BTC-ket valaki begyűjti "okosba"??[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Oppenheimer #116014 üzenetére
Ha értékmegőrzésre használod, teljesen irreleváns hogy fiatra át kell-e váltanod vagy sem.
Wut? Eleve fiatból mész BTC-be, nyilván azzal a céllal, hogy egyszer majd zárod a pozíciót. Értékmegőrzés az én fejemben nem azt jelenti, hogy életed végéig tartod az eszközt. Illetve lehet rá így tekinteni, de akkor az örökség, és egyszer majd valaki likvidálni akarja....de már itt a fórumon is szóba jött olyan, hogy valaki például PMÁP-pal fizetne lakásért...
Persze, ez az időszak egészen jövő márciusig tart, amíg be nem zuhan a PMÁP kamata. Utána már senki sem akar majd vele fizetni. Meg ez is olyan, hogy én is akarhatok 50 pótkocsi marhatrágyával fizetni egy kecóért, értéke is van, nem is kevés, de mégis azt mondja majd az eladó, hogy köszi, cash only. Mint ahogy nagyanyám házáért akartak már autóval fizetni. Nem akkora újdonság ám ez! A cserekereskedelem úgy 4000+ éves sztori.Semmi akadálya nincs annak, hogy 2 magánszemély (vagy intézmény) egymás között nagyértékű tradenél bitcoinban számoljon el.
Persze, csak nincs realitása. Mint ahogy bármi lehet fizetőeszköz, csak azt cserekereskedelnem hívják. Az se véletlen, hogy a BTC még mindig nem terjedt el a fizetésforgalomban, pedig volt rá jó pár éve.Ha figyeled a híreket, akkor azzal is szembesültél hogy egyre több cég rakja az excess cash-ének egy részét bitcoinba.
És ez mit jelent? Mármint a spekuláción kívül?Ha neked lenne igazad, akkor nem egyre magasabb medvepiaci aljak és bikapiaci csúcsok követnék egymást, hanem oldalazna és földbe állna.
Miért?Ezek az érvek amiket felsorolsz az idő múlásával egyre gyengébbek lesznek, és igazából már ma sem állják meg a helyüket.
Miért?Mármint értem, próbálsz ideológiát mögé rakni, csak az érveid abszolút nem állják meg a helyüket. Teljesen egyértelműen a BTC nem része a fizetésforgalomnak, sima spekulatív eszköz, de ha jobb fej akarok lenni, azt mondom, hogy felhalmozási eszköz.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Oppenheimer #116014 üzenetére
Tartja a mondás hogy mindenki annyiért vesz Bitcoint, amennyiért megérdemli. A konzervatívabb felfogású, lassabb reagálású befektetők majd akkor fognak beszállni, amikor 30 éves track recordja lesz, és már a legtöbb cég és magánszemély tart belőle valamennyit.
Ekkorra már az aranyét meghaladó market capje lesz és sokkal alacsonyabb volatilitása, és természetesen jóval alacsonyabb hozama. Aki követi a piacot az látja is, hogy ahogy nő a mérete, egyre csökken a volatilitása, már rég nincsenek olyan durva napok mint előző ciklusban, és az előzőben sem voltak olyan durvák mint az azelőttiben.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Tervező és alkalmazott grafikai beszélgetős topic
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Ukrajnai háború
- Dell notebook topic
- Hobby elektronika
- Asszociációs játék. :)
- Mostantól Tajvanon kívülre is viheti 2 nm-es node-ját a TSMC
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Akció! Dell Latitude E5530 laptop (15,6/i5-G3/16GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD) -1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- Wacom Cintiq 16 FHD (DTK-1660) digitalizáló tábla
- Denon AVR X2600H erősítő + Jamo S809 5.0 Hangfalszett