- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Videó stream letöltése
- Microsoft Edge (a Windows Internet Explorer utódja)
- OpenWRT topic
- Linux Mint
- Windows 11
- Itt az AI-képes hallókészülék
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Trump miatt fejezhette be sokszínűségi programjait a Meta és az Amazon
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hmmz
aktív tag
válasz Moleman #128402 üzenetére
Nana, szerintem rossz oldalról nézed.
Lehet hogy pont ezmiatt kerül be a családod/háztartásod (majd) a 10% leggazdagabb magyar közé. Ez az átlag 190mio 2023-ban, de ezt lölö és a hasonlók eléggé felfele húzzák, igy a küszöbérték "csak" nagyjából a fele, tehát ~90-100 mioval már benne vagy (leszel) a leggazdagabb 10%-ban itthon.
Tehát ez nem per/fő hanem per háztartás.
És ez nem megtakaritás hanem teljes vagyon, lakóingatlan, olimpiai aranyérem, monalisakép, vállalkozás, autó, szum. megtakaritás, hitelek stb;
Összesen.
Ha tippelnem kéne erre 24 évvégén még rájön a bő másfél éves infláció is.Ezzel összefügg hogy hasonló értéken lehet a pénzügyi ismereted is, és előreviszi, ha több éve irogatsz/nézegetsz pénzügyi fórumot is mellé.
Utána akár szabadság, vagy további megtakaritás, vagy gyereket is beleveszed, vagy ráhagyod, vagy elutazod/feléled, nyugdijkegészited, házatépitesz, vagy amit akarsz.
[ Szerkesztve ]
Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
Vesa
veterán
válasz Joe123 #128406 üzenetére
A marci féle álmodozás sem fog menni ilyen árfolyam trash mellett, mert az árak tovább fognak emelkedni, ami nem a vásárlást szokta pörgetni. Gyakorlatilag alig létezik olyan termékcsoport (akár hazai előállítású), amiben nincs import kitettség.
A tudomány a valóság költészete!
-
Joe123
senior tag
válasz HussarF #128398 üzenetére
Ha jó vagy countertrendek megtradelésében, akkor hajrá.
Én most azt látom, hogy szarul állunk, plusz mindent "a növekedjünk gyorsan erőn felül meg pörgessük a gazdaságot ami a csövön kifér" mániás nagymarci kezébe ad orbán gazdasági fronton, az MNB-t pedig a tökösnek, karakánnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető Misinek, akiből én nem nézem ki, hogy a sarkára állna és kamatot emelne, ha kell. Inkább az fog érvényesülni, amit nagymarci akar, pörögjünk, majd kinövekedjük az adósságot, ha meg a HUF befosik, majd kidumáljuk a híveknél, hogy Mo-n forint van, mit érdekel bennünket mennyibe kerül az EUR és hasonló okosságok. A komoly HUF erősödéshez komolyabban kamatot kéne emelni, de az kinyírná a növekedési álmokat, szóval az szerintem biztosan nem lesz. A fordítottja annál inkább, hagyják gyengülni addig a pontig, amit még nem éreznek politikailag túl károsnak, hogy legyen valami növekedés az exporton keresztül, amivel dicsekedni lehet.
-
őstag
Sziasztok!
A K&H értékpapírnál nyitott TBSZ-t be kell jelentenem külön a NAV-nak?"Csak a napórák fogaskerekei jártak rossz irányba"
-
Moleman
addikt
válasz torma99 #128392 üzenetére
+1.
Nekem is volt ilyen gyerekkoromban, ha jól emlékszem, napi 0.1% betéti kamat, 0.2% hitelkamat, emiatt soha egy fillért nem tartottam magamnál készpénzben, valószínűleg emiatt lettem olyan fillérkúró, amilyen vagyok.
Viszont ezt is lehet szarul csinálni, a kényszeres spórolás miatt mindig be akartam rakni a pénzem, de így utólag mégse volt jó élmény, mert nagyon nem volt likvid befektetés, csak akkor vehettem ki, ha kb beadtam egy pályázatot, hogy mi okból és milyen célra akarom felhasználni a saját pénzem, és még így se mindig hagyták jóvá a szüleim...
-
Vesa
veterán
válasz HussarF #128398 üzenetére
Csak az akkori visszatáncolásnak olyan okai voltak, melyek közül nem sok áll meg mostanában vagy a jövőben sem fog (főleg ezzel a bagázzsal az ország élén). A tendencia pedig egyértelmű lejtmenetet mutat, amiben nyilván lehetnek hullámok, de összességében a forint folyamatos leértékelődése évtizedes távlatban világosan látszik a chartokon.
-
-
Hmmz
aktív tag
válasz lemusz #128372 üzenetére
*Merre mehet a zseton az állampapirból.
29. felvonás
A faszi ötletét én is adom amit javasolna az AKK-nak
Meg is fogják húzni, ha túl sok zseton megyen kifele..[ Szerkesztve ]
Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
válasz Csabroncka #128390 üzenetére
Valószínűleg ugyanezt olvastad, akkor is, amikor heteket töltött 420 felett az euró 2022 őszén (meg egy fél évig '22 nyarától '23 januárig nagyjából 400 felett volt), aztán csak jött utána még egy másfél év, amíg alatta volt, olykor 370 alá is beszúrva. Lehet, hogy hosszútávon a trend a romló forint, de az nem azt jelenti, hogy nem lehet jó nagyot bukni folyamatos forint adással. Amit én hosszú távra teszek el, az részvény ETF-be megy. Ami O/N kamatos papírba menne, azt rövid távon tartom, ott meg lehetnek csúnya dolgok. USD-ra ez sokszorosan igaz.
#128395 Joe123
Csak nekem az a célom, hogy nyereségem legyen. Nem a lelkem megnyugtatása, hogy nem forintban van a pénzem. Ezért nem mindegy, hogy mikor váltok, ha nem részvény ETF-be megy. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Steve_Brown #128396 üzenetére
ahogy a legtöbb dolgot, ezt is a xetrán
-
Joe123
senior tag
válasz HussarF #128389 üzenetére
Ha valamire nagy biztonsággal lehet fogadni, akkor az az, hogy a HUF hosszabb távon nem fog erősödni. (Amíg ez a banda van, addig teljesen kizárt, mivel bevallottan ennyit tudnak, ennyi az ötletük, hogy gyengítsük a HUF-t, pörgessük az exportot és azon keresztül a növekedést.) A mostani helyzetben azt sem igazán látom, hogy rövid távon mitől erősödne, amikor a katasztrofális is enyhe kifejezés az ország gazdaságának állapotára. Ahhoz hatékonyság növekedés kéne és hát ha valami az összeszerelő üzem modelltől meg az akkugyáraktól nem lesz, akkor az pont a hatékonyság növekedése.
Egyébként ami HUF-t USD-re és EUR-ra váltok, azt én többet nem tervezem HUF-ra visszaváltani, sokkal jobb helye van annak szinte kb. bármi másban. Majd ha esetleg öreg koromban kelleni fog, remélhetőleg addigra a HUF csak egy rossz emlék lesz és EUR-al fizetünk itt is. (Családi, baráti körben is ugyanerre biztatok mindenkit, hogy ha hosszú távra jót akar magának, felejtse el a HUF-t, úgyis EUR lesz előbb-utóbb, vagy hivatalosan vagy nem hivatalosan. Nagy értékű dolgokat már így is sokszor EUR-ban hirdetnek meg.)
[ Szerkesztve ]
-
torma99
aktív tag
válasz nnorbi9 #128387 üzenetére
Értrm, nem rudom hány évesek, te rudod. Sok extra lépés.
Mondok egy másik tippek.
Családi takarék.
Havi 5% kamat, de kifekszik egy tetszőleges értéknél, hogy fenntartható legyen. Lényeg, h le kell kötni egy minimum időre es utána lehet felhasználni közösen meghatározott célra.Hamar látja, h érdemes takarítani, hogy a félretett pénz hozamot fizet. A vágyakat kontrollálhatod vele, h nagyobb vágyott dologhoz önrész kell, ami ebből jön.
Ha nagyobbak eljátszhatod ezt persze a tbsz-en, csak arról nem lehet kivenni, nincs olyan jutalmi kör, amit ők belátnak. Egy 10-12 évesnek az 5+1 az az örökkévalóság.
Ha akarod csinálhatsz hozzá akár notificariont is mobiljikra, ha már van. Önnek jóváírása érkezett az Uncsi Szülők Trust Fundtól, a karácsonykor felhasználható egyenlege 2732 EUR.
Na mind1, csak egy ötlet.
-
lemusz
addikt
válasz HussarF #128389 üzenetére
1 éven belül eltudom képzelni, na de 2-3 éves távon hol látsz te 400 alatti eurót? Technikai elemzők szerint lehetséges persze a 340-360 is, Elliott kiadja, de ehhez olyan szintű politikai-gazdasági elköteleződés kellene ami egyébként sincs meg ebben a vezetésben, ráadásul választási év is jön, amikor jellemző a túlköltekezés...
-
Csabroncka
addikt
-
-
Hmmz
aktív tag
válasz Moleman #128385 üzenetére
Na most vagy besétált 11 évesen a wall streetre, vagy még betárcsázós net-ről vette az IB-nél
-
nnorbi9
újonc
válasz torma99 #128383 üzenetére
Tudom, hogy ez nem sok pénz, de ez az ő saját pénzük és most jutottunk el oda, hogy ez az ő mércéjükkel már szép összeg. És inkább tenném be valami befektetésbe, ami ideális esetben hoz is valamit a konyhára nekik, minthogy maradjon a párnacihában. Ha esetleg nem hoz, és negativba megy, akkor meg én vállalom a tőkegaranciát nekik
PMÁP, FixMÁP, ....stb. ilyenekbe nem tenném, mert jobban bizom az euróban/dollárban, mint a forintban. Esetleg a Start számlájukra tudnánk áttolni, de az is forint alapú és OK, hogy infláció +3%, de tudjuk, hogy az infláció minden évben akkora, amekkorának pár ember látni szeretné...
-
Bling95
őstag
válasz Paxker315 #128379 üzenetére
Szerintem is-is. Valamennyit hagynék normál számlán, hogyha valamiért hozzá kellene nyúlni, akkor ne az egész TBSZ-t kelljen törni miatta. De elsődlegesen TBSZ-re menne.
Nyilván valamennyi vésztartalék maradna forintban is. De jelenleg amim nem részvény ETF-ben csücsül, az minden forint alapon van. A kamatfordulóval ezeket szeretném EUR vagy USD alapra helyezni.
-
Hmmz
aktív tag
válasz torma99 #128383 üzenetére
WB is egyetértene
-
torma99
aktív tag
válasz nnorbi9 #128382 üzenetére
Befizeted egy olyan szlára, ahol hozzá tudod kötni a kártyát ahhoz a számlához (Rafi? - de lehet már a mögöttes szlaváltogatásnak van ktg-e) onnan feldobod Revolutra és átutalod IBKR-re. Általában másnap jóváírják.
A közben kapnak születésnapokra, meg ilyesmi elég vékonyka lesz sajnos. Nem hinném, hogy 100-150 euró/ alkalommal érdemes így foglalkozni. Célnak nemes csak a végeredmény egy kis összeg, még akkor is, ha magadnak teszel félre, amit végső soron úgyis rájuk fordítasz.
Én azt mondanám, de a körülményeidtől függ, hogy X havonta a havi megtakarítást tedd félre dedikáltan egy nekik jó célra amilyen termék neked okés (tandíj, lakásönrész, külföldi tanulmányi félév(ek)), ha belefér a keretbe. Én pl tandíjra (orvosival egyenértékű 12 félév ktg-e) nyomtam egy hatalmas speedrunt, hogy az viszonylag gyorsan pár év alatt meglegyen, aztán lehet váltani lakás önrészre. Minél gyorsabban megvan, annál több lesz a potenciális hozama, ami 10-15-20 éves távlatban nagyon tud dolgozni.
Nekem jó látni, hogy már ilyesmik megvannak és jó vele konkrétan úgy számolni, hogy az az egyik utolsó, amit haváriakor likvidálni lehet, mert az lényegében már nem az enyém.
Aztán ha ezek megvannak kapuzárási pánikként lehet saját magaddal is foglalkozni.
-
nnorbi9
újonc
válasz torma99 #128327 üzenetére
Lehet, hogy ez lesz - mindenkinek külön EFT-e lesz az én TBSZ-emen.
Igen, 1000 euró nem sok, de azért évente hozzácsapnám, amit év közben kapnak születésnapokra, stb. Szóval lassan-lassan gyarapodna.Mi a leg fájdalommentesebb módja annak, hogy eurót készpénzt IBKR-re utaljak?
-
SpdY24
csendes tag
Ki hol érzi az OTP részvény menetelésének a végét? Engem most már eléggé feszít az érzés belülről, hogy el kellene adni.
-
Bling95
őstag
válasz Dare2Live #128371 üzenetére
Én karácsony előtt kértem tőlük a kedvezmények fenntartását (eddig fél évekre adták meg mindig). Emailre nem kaptam választ, mert új ügyintéző lett. Felhívtam őket, kb 2 óra múlva visszahívott az új ügyintézőm, hogy további 1 évre megadták a kedvezményt.
Szerintem hívd fel őket, mert továbbra is úgy tűnik, hogy megadják. Nekem is fontos volt tudnom, mert lejárt egy TBSZ-em. Ha nem adták volna meg én is transzferáltam volna az egészet. De őszintén szólva semmi kedvem hozzá
Más: PMÁP kamatfordulójával valószínűleg teljes elengedem a forint kezét. Ki merre mozdul kockázatmentes irányba? Gondolkodtam, hogy beleöntöm az egészet valami rövid US Treasury Bond ETF-be. Mindenesetre a mostani kamatszint mellett én nem kívánok a forint árfolyamán feszülni.
[ Szerkesztve ]
-
bigdady
nagyúr
Nem tudni mennyi maradt én igen meg itt egy 11.04-i cikk hogy +20%-ot nőttek a befektetések 09.30 to 09.30 és 71% a befektetési arány a megtakarításokon belül: (ez nem rossz arány azt kell mondjam meg is lepődtem)
A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – szeptember végén elérte a 6163 milliárd forintot, ami 20 százalékos bővülést tükröz egy év alatt: a megtakarításokon belül a befektetések aránya soha nem látott szintre, 71 százalékra emelkedett. Cselovszki Róbert vezérigazgató-helyettes a Világgazdaság kérdésére elmondta: a lakossági ügyfelek körében egyre népszerűbb az Erste Future rendszeres befektetési program, az aránya már 7-8 százalék körül alakul a teljes befektetési portfólión belül.
[ Szerkesztve ]
-
Joe123
senior tag
válasz CriticalHit #128370 üzenetére
Ha 1-2%-ot lehetne csak kapni rendes devizákra, azt mondanám kb. ok, de jelen körülmények között szerintem vicckategória ez a kamatfelár azokhoz képest. Sokkal több plusz kockázatot látok a HUF-ban, mint amennyivel többet.
-
ngaba
aktív tag
válasz lemusz #128372 üzenetére
"FIXMÁP kvázi a jegybanki alapkamatot követi..."
A hasonló lejáratú 2028/B évesített hozama 6,35%, tehát a lakossági fixmáp alig ad prémiumot per pillanat a 3 éves piaci államkötvényhez képest. Annyi, hogy barátságosabb a spread (a futamidő elején!), és védve vagy az árfolyamingadozástól (a pozitív irányútól is), és negyedévente fizet kamatot (és viszonylag sokat, úgy értem, hogy a 2028/B hozamának egy része az árfolyamban van benne).[ Szerkesztve ]
Eladó a valóban orvos nagybátyám által vett, vidéken használt 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
lemusz
addikt
válasz CriticalHit #128370 üzenetére
PMÁP csak áprilisig fizet annyit...
BMÁP kérdőjeles merre fog mozogni fel vagy le...
DKJ topik tanulsága szerint mostanság alig kapható...
FIXMÁP kvázi a jegybanki alapkamatot követi, valszeg stagnálni fog...
MÁP+ elég speckós, 1 évre vagy 5 évre érheti meg, vagy egyikre se...
Baba nagy speciális...
KTJ ezt veszi egyáltalán valaki?
EMÁP kb csak akkor éri meg ha nagyobb mértékű forintgyengülés lesz[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Állítólag most is megadják az állományi díj elengedését de én írtam nekik és eddig annyi jött vissza, hogy
"Köszönjük, hogy megkerested Ügyfélszolgálatunkat, leveledre hamarosan válaszolunk! "
Jövő hónapban kellene 2025ös TBSZt nyitni ha addig nem jön meg akkor az már IBKR/LY lesz és akkor rászánom magam a transzferre is.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
CriticalHit
őstag
Legjobb állampapír kamatok listája 2025 [link]
Teljes az egyetértés?"We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
Janusz001
őstag
válasz Janusz001 #128253 üzenetére
Akit még esetleg felcsigázott a knh rendszeres befektetése, üf. válaszolt, lehet közvetlenül beutalni számláról az aktuális tbsz -re, csak a tbsz azonosítóját kell megadni a közleményben, amit a beutalások menüpont alatt található, így akkor lehet tök automatizálni a havi befektetést.
Legnagyobb fájdalmam, hogy elég szegényes a rendszeres befektetéssel elérhető etf -ek listája, de akkor marad a tört etf, ahogy olvasom, ennek nincs hátránya. -
tisn
addikt
válasz BrandonXXV #128366 üzenetére
hat akkor elobb hasznalod fel.
1000ft-onkent lehet venni papirost. -
Hmmz
aktív tag
válasz fecus #128365 üzenetére
Ja intézünk kedvezményt... --> IBKR
A Future-t még lehet ki lehet bulizni újra szerintem, ha az úgy jó vót neked, meg ha nagyon rámész.(Lehet megin meg kell ölnöm 2 embert érte minta multkor)
Számolgatni kell milyen költségek itt és ott, migrálással mindennel, meg hogy megéri e évi x ropi nyereségért egy nem banki hátterűre cserélni,( ha 1 milla van náluk, ha 500)
Kiváncsi lennék mennyi maradt végül az ersténél a 22ezer számla 70Mrd forintjából..
Ez ugye anno átlag 3misi/számla volt
Ha aszondom hogy fele se, akkor szerintem túlbecsültemMottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
BrandonXXV
aktív tag
-
fecus
őstag
Én is. Új üzletkötőm lett. Írtam neki. Nem méltatott válaszra. Még felhívom, hátha. Future van, de túl korán beleugrottam, így az idén lejár.
Aztán számolom a migrálást...
Ti intéztetek már valami kedvezményt?"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
confuser
senior tag
-
aujjobba
addikt
válasz BrandonXXV #128353 üzenetére
Mi ertelme van LTP-t kotni 3.51% EBKM-mel, kotott felhasznalassal, belepesi dijjal, kiskutyafulevel, amikor vehetsz eppen 5 ev mulva lejaro MAPPlusz-t joval magasabb hozammal, kotottsegek, sallangok, barmifele koltseg nelkul?
-
axioma
veterán
válasz BrandonXXV #128353 üzenetére
ott a valasz a kerdesedben: tudsz ma 3.51% feletti, szabadon felhasznalhato befektetest? nyilvan, majdnem duplajat is, a legegyszerubb, forintonkent veheto allampapirokban is
ja es a felhasznalasnal plusz fizetni kene a tullap lekerdezest, meg igazolni a felhasznalast (pl. kulfoldi beszerzes vagy nem megy vagy maceras elfogadtatni, pedig erdemes manapsag kint korulnezni a kisdarabos termekeknel) -
Moleman
addikt
Mindig meglepem magam, mikor kinyitom a fagyasztót, úgy néz ki, mintha tele lenne, de +2 kiló hús mindig befér 5 perc átrendezés után.
Amúgy most még nincs rendes fagyasztóládánk, csak egy nagyobb saját és egy kisebb kölcsön hűtőszekrény fagyasztó része. Mindennapi felhasználásra is annyi alapanyag van itthon, hogy muszáj mennie a 2 hűtőnek, úgyhogy gyakorlatilag nem kerül pluszpénzbe a fagyasztókapacitás, amúgy nem fogyasztanak sokat, egyszer ráakasztottam a fogyasztásmérőt, a 20+ éves kölcsön hűtő is takarékos.
A következő házban napelem lesz szaldós elszámolással, úgyhogy ingyen mehet az 500 literes fagyasztóláda is. Még nem tudom, hogy egy második nagy hűtőt kéne inkább venni, vagy egy fagyasztóládát, de valószínűleg jól jönne a nagy kapacitás, akkor készételt és zöldségeket is tudnánk fagyasztani, most kizárólag nyers hús van a fagyon, mert az drága, azt éri meg jobban akcióban felhalmozni. Ezért szegény asszony se kap soha jégrémet.
-
tome0001
senior tag
Jelenleg egyik lakástakarék sem éri meg véleményem szerint.
30%-ot adnak, de csak az adott évi befizetésre 1x, azt az összeget jóváírják és az onnantól kezdve csak úgy van.
Így a kamatos kamat jótékony hatásait nem tudod élvezni sajnos.[ Szerkesztve ]
-
BrandonXXV
aktív tag
Sziasztok!
Erste Lakástakarékot érdemes, megéri kötni 5 éves futamidővel?
Lakásfelújítás egy részének finanszírozásához használnám fel lejáratkor. Nyilván nem fedezné az egészet, de valamennyit hozzá tenne.
Amit látok: megtakarítási idő 5 év, kamatbónusz 15%, EBKM kamatbónusszal 3,51%, EBKM kamatbónusz nélkül -1,54%. -
tototos
őstag
válasz szkorhetz #128345 üzenetére
Jön a kulák lista. Szar a gazdasági helyzet, szenved a nép így kell találni bűnbakot meg olyan csoportot akit lehet gyűlölni. Ugyanerre hangolt a médiából a csúnya gonosz külföldi multis megjelölés amikor nőttek az árak. Most majd a tudatos befektetőkre lesz ráhúzva hogy miattuk drágulnak az ingatlanok stb.
-
-
kisZ2
csendes tag
Sziasztok, a webkincstáron két érték van feltüntetve a piaci érték és a névérték. A piaci érték egy kicsit magasabb. Igazából akkor melyik mutatja mennyi pénzem van az államkincstárnál? A piaci érték azt mutatná mennyit kapnék ha most eladnám, a névérték pedig, hogy ha kivárom a lejáratot akkor annyi pénzt fogok visszakapni? Köszönöm.
-
user112
senior tag
Sziasztok!
Mi az ajánlott megtakarítási forma most a MÁK-nál hosszabb távra? MÁP+, FIX,Bónusz, Prémium esetleg kötvény?
Másik kérdésem, hogy az EMÁP kamat mitől csökkent le? Korábban 3,49 volt most csak 2,86. -
boost
addikt
Sziaztok, a TBSZ törős szocho-t akkor is kell fizetni, ha a munkabér fedezte az éves szocho keretet? Vagy félreértelmezek valamit?
[ Szerkesztve ]
-
torma99
aktív tag
válasz Simia #128343 üzenetére
Ha ellehetlenítik az EU-s cégek szolgáltatását, az egyrészt HUXIT, másrészt, ha valami kreativitással megoldják EU keretek között, amit kétlek, ki hozza haza a pénzét majd és ki nem viszi ki továbbra is?
Ilyen piaci beavatkozásokat egyre kevésbé lehet letolni az azokat használó szűk kisebbség torkán. És ez a szűk kisebbség számosságban napról napra nő. Volna ebben nem kicsi kockázat amit mérlegelnie kellene a döntéshozóknak.
-
Simia
kezdő
válasz buherton #128340 üzenetére
Még egy dolog jutott eszembe hogy aludtam rá: ha valahogy pártunk és kormányunk ellehetetlenítené az IBKR TBSZ-t (valami külföldi szereplőnek kb. betarthatatlan jelentési kötelezettséggel, vagy ilyenekkel, de nem akarok ötleteket adni), akkor talán megint lenne hely a magyar piacon olcsó TBSZ brókernak. Viszont valószínűleg kicsiben ez meg nem életképes modell, mert a sok B&H TBSZ-es befektető alig fizetne valamit, és akkor a bróker miből élne meg?.
-
avl
senior tag
válasz tototos #128311 üzenetére
egyetértek
néha itt is felmerül, hogy ó az X, az Y az olyan kevés, avval nem érdemes foglalkozni (itt is adom Warren Buffett-et, aki "erösen frugal", gyerekkoraban is azert nem vett mondjuk csokit, mert akkor ugyan csak 20 cent lett volna, de latta a jövöbeli erteket, hogy a ma el nem költött 20 cent az 50 ev mulva mennyit jelent/ér)
vagy "Buffett Clips Coupons" vagy pl. [link] vagy: "because frugality is not just about penny-pinching. It’s a mindset, a financial discipline that can serve as a sturdy foundation for wealth building." ... "it emphasizes mindful spending, where we align our financial habits with our values and long-term goals, not transient desires." [link]szerintem hogy mennyivel mennyit erdemes foglalkozni, az egyedi, ez egyreszt ez is fejben döl el,
masreszt idö - költség - összvagyonhoz szerepe kellene döntsönazt gondolom többen olyanok panaszkodnak (nem feltetlenül itt a forumon, hanem a vilagban, a környezetünkben), hogy nincs pénzük, de ha megnéznénk tudnának értelmesen spórolni
egyik veglet: csak 1 db akcios kifliert nyilvan nem erdemes 1 orat utazni; masik veglet : max. 1 orat egy 100e Ft taji adovisszateritesert megtenni valoszinü megéri
-
szabi__memo
nagyúr
Ki gondolta volna
Újabb gyorsulás: kitör az infláció a jegybanki célsávból -
buherton
őstag
válasz Simia #128336 üzenetére
Az ő előnyük - ahogy írtad is - a TBSZ volt.
Az utolsó bekezdéssel is egyetértek, hogy az IBKR TBSZ óta igazából nincsen piaci rés. Az IBKR nagy - Mo-ról nézve - , bejáratott, olcsó és van TBSZ.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Simia
kezdő
Ha a létező ügyfelek ki is tartanak, vajon mennyi új ügyfelet tudtak volna szerezni?
Minden irányból kihívásokkal küszkötek. Aki banki hátteret akar, mehetett az Erste-hez. Aki csili-vili mobil klienst, annak ott volt az LY/egyéb Fintech-ek. Aki olcsó bejáratott diszkont brókert akart, annak ott az IBCE. Mi volt az ő előnyük? Az IBCE érkezéséig egyértelműen az ár+TBSZ. Utána már csak a TBSZ, de már 21-ben azt rebesgették, hogy csinál majd az IBCE is TBSZ-t. Ha ez megtörténik, akkor gyakorlatilag halott az RC. Gondolom gyorsan inkább eladták az ügyfélbázist amíg még volt mit...
És szerintem ezért nem is lesz harmadik cég sem (hiába van kontaktod az alapítókhoz), mert már nincs lefedetlen igény a magyar piacon. Legalábbis nem olyan amit egy kis diszkontbróker le tudna fedni. -
Hmmz
aktív tag
válasz nort_on #128334 üzenetére
Nem kell mindig versenyezni, néha valóban fontosak az újdonságok, de én mégis a bevált dolgok hive vagyok valamiért
-
Simia
kezdő
válasz aujjobba #128331 üzenetére
A vásárlás drága volt, de a számomra igazán fontos dolgokat hozták. Se számlavezetési-, se állománydíjj nem volt.
Szóval én is sajnálom az RC-t, de megértem miért zarták be a boltot. Az ilyen LY félékkel tényleg nem tudott versenyezni, főleg szoftver fronton... A mai fiatalok már simán elvárják hogy legyen csili-vili mobilkliens, azt meg baromi drága lefejleszteni.
Az eladást egyébként szerintem mégsem ez, hanem az IBKR triggerelte.A RC-nak az IBKR volt a végrehajtó partnere. Kis broker lévén nem tudott jelen lenni túl sok tőzsdén saját erőből. Az IBKR 2020 végén jelentette be hogy magyarországra jön, 2021 őszén már ERSTE ügyfelek voltunk .
-
Hmmz
aktív tag
válasz aujjobba #128331 üzenetére
Nekem de, nem volt TBSZ dij, állománydij, vagy akármilyen dij, akkor is B&H volt (mint most) tbsz-enként egyszeri nagyobb összeggel, nem elszórva, . (Jó most az LY-nél nem B&H van, de akkor is )
Beraktam, elfelejtettem, aztán juhéj
Meg az ingyenes BÉT valósidejü szolgáltatások..
És amikor küldözgette a napi szinten a személyes hangvételű reggeli emaileket, (2020 félév után már nem) valahogy megnyugtatónak tünt hogy még megvan a lóvé.
Itt az uccsó pl:"A végére pedig jöjjön az én búcsúm: Megtiszteltetés volt több ezer embernek írni Random reggelit az elmúlt öt évben. Talán innen kaptam a legtöbb pozitív gondolatot sok-sok "lelkes" Olvasómtól. Ha egyszer számot vetek az életem fontos történéseiről, biztosan büszkén gondolok majd arra, mint teszem a jelenben is: örömmel Szolgáltam Mindazokat, akik gyakran, néha, vagy időszakosan olvasták írásaimat. Mindenkinek kívánok nagyon jó egészséget, sok boldogságot és ne feledjék: az ember attól ember, hogy emberként viselkedik embertelen helyzetekben is.."
Kéne kontakt hogy nyissá harmadikat faszi, beszállunk (Én biztos)
-
oszkarfincs
aktív tag
LY esetén van annak jelentősége, hogy TBSZ számlán váltom át a forintot euróra vagy pedig a "normál" pénzszámlán? Tehát a 2 opció:
1. beutalok a LY számlámra X forintot, átváltom Y euróra, amit áthelyezek a TBSZ számlára és veszek érte valamit
2. beutalok a LY számlámra X forintot, amit azonnal áthelyezek a TBSZ számlára, ott átváltom euróra és veszek érte valamitMind a 2 esetben ugyanazt vettem, ugyanannyiért.
Eddig az egyes opció szerint jártam el, azaz mindig pont annyi eurót váltok és helyezek át, amit azonnal el is tudok költeni és így nem is marad a TBSZen töredék összeg. Viszont így, hogy a TBSZ-re már euro kerül, az adott TBSZ számlatörténetnek nem része a devizaváltás, így a költsége sincs feltüntetve.
Ha idő előtt törném fel a TBSZ-t, akkor a devizaváltás költségével lehetne csökkenteni az adóalapot?
-
Hmmz
aktív tag
válasz buherton #128319 üzenetére
Micsoda fényes csillag volt Magyarország brokertérképének egén ez az RC..
- Full magyar
- Lightyear szintű költségek
- Banki háttér nélkül, nulláról felépitett cég.
- Kétszer..
- Valahogy mégsem sikerült ellopni a pénzünket vagy bedönteni a céget (Mint egyesek)
- Mégis meg lehetett oldani hogy Virgáferi gazdagon szálljon ki, (csak az ügyfelek néztek nagyot hogy ERSTE költségek lesznek )[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
"meggyözödésem, hogy NEM a több pénzért elérhetö pláne cuccok a jó élet"
+1
Az elégedettség fejben dől el. Aki nem találja a helyét és a céljait, az gazdagon is csak szenvedni fog. Ugyanakkor ez fordítva is igaz lehet, mert akit pl. egy költséges hobbi tenne egyenesbe a saját életével kapcsolatban, de pénz hiányában ezt nem engedheti meg magának, az nem lesz attól boldogabb ha győzködi magát arról, hogy a pénz nem boldogít.[ Szerkesztve ]
-
torma99
aktív tag
válasz nnorbi9 #128326 üzenetére
Ez icipici összeg maximum LY-n beteszed a saját accodon, ha nem teszel hozzá nincs igazán értelme, ahogy fentebb írtam, dupláz/felez/elveszik, nem lesz sok különbség.
Tipp: Magadnak SPYL-t veszel, 1. gyermeknek VUAA-t, másiknak SXR8-at értékegyeztetéssel. Vagy magadnak IWDA, gyereknek SPPW vagy fordítva. És akkor mindig tudod, ha ennyire ki akarod dekázni, kinek mi, hogyan. Másik Te és a nejed 1-1 gyereknek ugyanannyit raktok ugyanabból az ETF-ből ahogy írod VWCE férj 1. gyermek, VWCE feleség 2. gyermek. Ti meg FWRA-ba rakjátok, ha szimpi a FTSE. -
nnorbi9
újonc
Az általános iskolás gyerekeimnek van kb 1000-1000 euró megtakaritásuk kp-ben.
Szeretném nekik ezt VWCE-be fektetni a következő 8-10 évre. Szerintetek mi a legjobb megoldás erre?
Tegyem a saját IB TBSZ-emre az összeget és jegyezzem meg, hogy milyen árfolyamon vettem nekik, vagy tudok-e nekik nyitni TBSZ-t? Esetleg a most futó K&H-s értékpapiros, kiszámolós akcióban érdemes nyitni TBSZ-t? -
torma99
aktív tag
válasz Brandynew #128323 üzenetére
[Mike life insurance dance (2022)]
Szerk: Itt ehhez a költségeshez, meg eltűnő brókerhez.
Én el nem hiszem, hogy az itteni fórumozóknak az éves 24k IBKR ktg több volna, mint 0.1-0.2%, ami ráadásul levásárolható. Két ETF vásárlásánál ez már gyakorlatilag feleződik, elhanyagolható. Öröklés, ügyintézés, meg Erste. Volt szerencsém az Erste helyi fiókjában ügyintézőhöz, fiókvezetőhöz és helyetteséhez
Azok pedig akik jelképes összeggel játszanak LY-n lényegében az összeg miatt nem kell aggódniuk. 1-2 millió HUF dupláz/felez/vagy eltűnik. Sajnos egy ember életét nem változtatja meg olyan gyönge a devizánk.
[ Szerkesztve ]
-
Segal
veterán
válasz Brandynew #128323 üzenetére
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
donat_sz
senior tag
válasz buherton #128319 üzenetére
MÁK-ot illetőleg ott kb. 50-50 elosztású (vész)tartalékban hiszek inkább. Bármelyik fél is esik ki (pl 6 hónap tartalék esetén) 3 hónap fedezete kb a következő munkanapon elérhető (+biztosítás szintén elérhető legtöbb esetben ezen idő alatt), így azért bárhogy is alakul jelentősen kisebb a kockázat.
-
sajtos365
tag
válasz Genesist #128285 üzenetére
Be lehet kapcsolni azonnali adatokat az Ersténél a BÉT-hez akkor látod az ajánlati könyvben a legjobb vételi árajánlatot és arabszámot.
-
buherton
őstag
válasz G@ben #128313 üzenetére
K&H egy rablóbanda, az Erstével meg az összes magyar brókerrel együtt. Az Erste különösen undorító a szememben. Megünnepeltem azt a napot, amikor az utolsó TBSZ-t is elhoztam onnan. A megszüntetés kezdeményezésekor megtaláltak a Futures-el és kérdezték, hogy érdekel-e, nekem pedig az volt a válaszom, hogy én nem akartam az Erstéhez menni. Az RC-nél nyitottam anno számlát és az Erste vásárolta fel, így kerültem az Erstéhez. Tudom, hogy nem voltam jófej az ügyintézővel. Emiatt nem küldtem el egy másikat a halál valagára, amikor a szemembe hazudott.
Én csak ismételni tudom magamat - csak most kicsit bővebben - , hogy ha:
- likviditás és alacsony kockázat kell, akkor MÁK (a magyar államról sok rosszat el lehet mondani, de azt nem hogy ne lenne jó adós, sőt a PMÁP a nagy inflációban meg devizaromlásban is jobban teljesített, mint mondjuk az akkor még létező PEMÁP)
- tőzsde, akkor IBKR TBSZ-el.Nekem ez a felállás van és ebben hiszek.
És hogy a többieknek is érdekeset írjak: eddig bele sem gondoltam a házastársi halálesetbe, hogy mi történik akkor a befektetéssel. Eddig egy-egy MÁK számlánk és egy IBKR számlám volt. Vagyis ha én kiesek a játékból, akkor a feleségemnek a bankszámlán kívül csak a saját MÁK-ja marad, ami nem olyan sok. Ezért az a tervem, hogy a saját MÁK-omat kiürítem és a befektetés kötvény lábát teljesen átteszem a feleségemhez, hogy nagyobb vagyon fusson a neve alatt.
Az öröklés miatt nem aggódok, mert nálunk minden 50-50%. Vagyis ha én esek ki a játékból, akkor az IBKR 50%-a és a fennmaradó 50% 33%-a a feleségemé lenne a hagyatéki végén. Néhány éve változott az öröklés, és a feleséget mint gyereket kell figyelembe venni az örökléskor és nekünk két lányunk van. A házasság alatt szerzett vagyon pedig közös vagyon. Anno a lakást is 50-50%-ban tudtuk finanszírozni, annyira kiegyenlített a dolog, szerencsére.
Többiek a kiszamolora. Nem tudok én sem nem egyetérteni Miklóssal ez ügyben. És szerintem is a LY-re utalt.
[ Szerkesztve ]
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Wn2tl
aktív tag
válasz tototos #128294 üzenetére
Szerintem a dollár index alakulása valamint trump politikájának (kamatok, vám, piaci kockázat stb.) az eredője határozza meg az amcsi indexek jövőbeni alakulását. Az amerikai részvény befektetők 30%-a külföldi. Az amerikai cégek profitjának jó része külföldről származik. És mindezek mellett az amerikai részvény indexek túlértékeltek. Hogy ebből mit dob majd a gép meglátjuk. Én magam részéről semleges vagyok, van direkt s&p kitettségem, ha nem tetszik amit látok rebalanszolok.
-
nort_on
senior tag
válasz donat_sz #128315 üzenetére
Plusz extra munkát, kitalálni hogy melyikre mikor mennyit tegyél be. Abból mit vegyél. Ezt akkor adminisztrálni is (pl PP-ben). Aztán követni a másik bróker eseményeit, díjak, alkalmazások, szerződések/módosítások, stb. És egy költözés is plusz macera, ha úgy alakul...
[ Szerkesztve ]
-
donat_sz
senior tag
-
G@ben
addikt
válasz buherton #128302 üzenetére
Köszi, ez kb megerősíti, hogy ha a költségek is azt mutatják (amit egyelőre nem tudok biztosan), akkor az én kicsit óvatosabb stratégiámnak az lesz a jó, hogy egyik rész IB, másik része K&H értékpapír, azokon belül is többféle etf.
Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!
-
avl
senior tag
válasz tototos #128299 üzenetére
"Szerintem az a problémás amikor valaki nem veszi meg a dolgokat mert nem akciós"
nekem is az jutott eszembe es igy is van megvalositva, ami #128305-ben szerepel, hogy a a mi "jóléti társadalmunkban" kis elöregondolással (ez viszont kell hozzá!!) kb. nincs olyan, hogy ami kelljen az elfogy otthon (oke: nagyon ritkan igen)
"Ha valami elfogyott és szükség van rá, akkor nyilván megvesszük teljes áron is. De pl ha akciós ...veszek ...hogy a következő akcióig biztosan kitartson."
szerintem pont a "szegények", akik akciokor nem tudnak/mernek/akarnak sokat venni, nem gondolnak elöre, azok vasarolnak feleslegesen dragan
persze olyan "tudat" is lehet, hogy egyszerüen evvel nem éri meg foglalkozni (mert más leköti, mert evvel "csak havi X" spórolható meg, stb.)
-
avl
senior tag
válasz nort_on #128267 üzenetére
jol ertelek ?
Mo.-on, es $-ra irtad ? tehat hogy 10m $ "inkább" illetve Mo.-on 2m $-ral nem mennél FIRE "pozicioba" ? miért, pl. mert szerinted az "anyagilag necces" vagy mert ... ?
a regi szokasos duma USA-ban ugye a 4% kivehetö volt, sokfele kesöbbi jött erre,
de a 2m $-nak a pl. 2.5%-a is 50000 $ -> szerinted ennyi nem elég (hány fös haztartasnak) vagy a 2.5%-ot nem lehetne kivenni ?
-
Hmmz
aktív tag
válasz buherton #128302 üzenetére
Jó cikk megin egyetértek..
Nem merte kimondani a Lightyear nevét?
Ha jófele halad a cég akkor ők is drágulni fognak, és ez a jobbik eset,
Rosszabb esetben komolyabb gondok is lehetnek..
Viszont az app/PC része nagyon teccik, a többi itthoni csak igérget, vagy még asse..
Komolyabb lóvét én se mernék, (de kb 1%-ig feltolom), de amúgy van aki igen
IBKR-é se rossz ahogy nézem..Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
tototos
őstag
válasz lemusz #128301 üzenetére
Ha arra vágyik akkor miért ne vehetné meg? Majd ha nem kell neki eladja. Egy két dolognál nem látom miért kellene racionálisan gondolkozni? Ennél sokkal rosszabb amikor pl valaki olyan kocsit vesz amit nem engedhet meg magának de ő szeretné mutogatni hogy neki olyan van.
-
Moleman
addikt
10 év alatt volt időm átgondolni, nincs bennem az extrovertáltság morzsája sem.
Az előző munkahelyemen volt billiárd, munkaidő után, mikor már nem volt bent senki, ott maradtam egyedül játszani órákon keresztül, akkor fogalmazódott meg, hogy szeretnék ilyet itthonra. Általában amúgy az asszony is szívesen billiárdozik velem 1-2 órát, amíg meg nem unja, hogy majdnem mindig én nyerek.
(Amúgy lesz helye, ez is egy szempontom a házvásárlásnál, hogy ha már sok pénzt kiadok érte, férjen el egy 9-es asztal.)#128300 Dendytv
+1, van nekem is egy nagyon kedves emlékem, mikor már nagyon ettem volna egy mekis sajtburgert, de inkább elmentünk a boltba, vettünk (nem akciós ) darált marhát, és csináltunk itthon sokkal finomabbat.#128299 tototos
Ha valami elfogyott és szükség van rá, akkor nyilván megvesszük teljes áron is. De pl ha akciós a darált hús, veszek 8 kilót és lefagyasztom. Ha akciós a jóféle wc papír, veszek belőle 280 tekerccsel, hogy a következő akcióig biztosan kitartson. A sajt amúgy pont sokáig eláll, akciósan mindig 2 gurigával veszünk, még fagyasztani se kell.
De ha mondjuk épp kacsamellett ennénk, nem gond, hogy nem akciós, mert van a fagyon 3-4 tálcával, amit akciósan vettünk.#128304 csemege86
+1, szerintem is jól fog mutatni a nappali egy szép nagy billiárdasztallal.[ Szerkesztve ]
-
csemege86
tag
"az elnyomott extrovertált éned akar kitörni az introvertált éned fogságából" - ez nagyon jó jót nevettem.
Nekem a flipper ilyen. Csomószor elmentem a flippermúzeumba, zárásig ott voltam, és mindig szar volt eljönni onnan, mert még játszottam volna. Egyszer bevillant hazafelé, hogy nekem kell egy otthonra. Az se kicsi, nem is olcsó, de egy kis bútortologatással megoldottam. Azóta sem bántam meg. Mondjuk egy flippergép alapból is jól néz ki, még ha nincs bekapcsolva, akkor is a szoba dísze (nekem legalábbis).
[ Szerkesztve ]
-
Hmmz
aktív tag
Készül a jellemrajz a billiárdasztal alapján
Vigyázni kő mit osztunk meg
Megin kiszámoló módra: vannak a vágyak és a szükségek, semmi baj nincs a vágyaiddal ha van rá lóvé. Persze nem aktuálisan hanem hosszútávon, de addig jobbesetben is csak REX egy füstös kiskocsmábanMottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
buherton
őstag
válasz G@ben #128123 üzenetére
Talán ez segít a döntésben: [Kiszamolo - Az kevés, hogy valami olcsó]
-
lemusz
addikt
válasz Moleman #128298 üzenetére
Az hogy billiárdozásra vágysz nekem azt sugallja, hogy az elnyomott extrovertált éned akar kitörni az introvertált éned fogságából. Biztos vagy te benne, hogy a billiárd otthonra való? Ha mondjuk fideszes politikus módjára egy kastélyban laksz aminek van sok lakrésze és a 70 milliós gázszámládat is az adófizetők állják még szó-szó, de azért ez akkor sem egy darts vagy futópad. Biztos nyújtana olyan élményt, mint ahol normál esetben megtalálható? Szerintem nem. Ha ráunsz ott fogja foglalni a sok helyet, én ezt 3x is meggondolnám a helyedben.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kuponkunyeráló
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Egérpad topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
- Dell Optiplex 3080 Micro i5-10500T, 32GB RAM, 256GB + 512GB SSD, Intel WiFi
- Lenovo Thinkpad T480, 14" FHD IPS Érintőkijelző, i5-7300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W10/11, 27% áfás
- Lenovo Thinkpad T480, 14" FHD IPS Érintőkijelző, i5-7300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, 27% áfás sz
- - Ninento Switch OLED Full Full Extra Csomag - Hibátlan, újszerű állapotban 1,5 év garanciával
- Steam Deck LCD 256 GB