- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- ZyXEL NAS520 – felhős, kétfiókos NAS
- Milyen routert?
- VoIP telefonálás
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Batch programozás
- VPN topic
- AliExpress tapasztalatok
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
addikt
válasz szkorhetz #128518 üzenetére
Lengessen bármi az NM, a jelenlegi helyzetben gyakorlatilag lehetetlen kamatot csökkenteni. Még az USA-ban is minimum tartás a várakozás (néhányan akár emelést is el tudnak képzelni), a kamatfelárunk meg már jelenleg is a piaci elvárások alatt van. A forint meg 4%-ot gyengült 4 hónap alatt EUR-hoz képest, PLN-hez képest egyaránt.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz maxximeggy #128501 üzenetére
IBKR topic
Nem fog attól látszani, mert te már vettél ott.
Szerintem nem éri meg vele szórakozni.#128479 micsiri: Detto.
Amúgy a válasz: nem kérdezi. Annak a nevére nyisd, akié a pénz.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz Steve_Brown #128183 üzenetére
Mert erősödött a dollár.
-
Ixion77
addikt
-
Ixion77
addikt
válasz tototos #127607 üzenetére
Azért, mert az emberiség eddigi történelme során ez bizonyult a legértéktartóbb eszköznek.
Másként fogalmazva: Annyi aranyért, amennyiért 100 évvel ezelőtt egy átlagos házat vehettél az USA-ban egy átlagos helyen, ma is vehetsz egy átlagos házat egy átlagos helyen. (Tehát az átlagos életminőség-változást is fedezi.)
Tehát kiváló értékőrző hosszú távon. Ha el akarsz ásni valamit a földbe hogy majd az unokáid kiássák és ugyanannyit érjen egy átlagembernek mint ma, akkor az arany a legjobb választás.
Ugyanakkor az arany egy pénznem (a legősibb), így hat rá minden ami a pénzekre szokott (pl. aktuális kötvénykamatok), főleg rövid és középtávon. Néha alul-, máskor túlértékelt. De legalább nem lehet nyomtatni, sem elinflálni.
Hacsak...
Kérdezte valaki hogy mikor térhet el a fizikai arany ára jelentősen a digitálisétól. Hogy összeesküvés-elméletezzek egy kicsit: akkor, ha kiderül hogy az elvileg létező aranytartalékok valójában mégsem annyira léteznek.
Kisebb mértékben akkor is, ha a fizikai kereslet jelentősen meghaladja a digitálisét, ami rendszeresen előfordul pl. Indiában."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz bigbuda #127508 üzenetére
Ez inkább speka téma mint befektetés, a másik fórumra való. Ezért csak nagyon röviden:
Statisztika szerint a választás és beiktatás közt rally van, beiktatás után visszahúzás, aztán újabb pár hónap rally."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz SpdY24 #127251 üzenetére
Nézd meg ennek a fórumnak az összefoglalóját.
-
Ixion77
addikt
válasz Fehérsólyom #126958 üzenetére
Én arra válaszoltam hogy más szolgáltatónál is levásárolható-e a havidíj.
KH vonja bárhonnan a díjat, ahol talál pénzt. Alapban a főszámláról, ha az üres akkor a TBSZ-ről.
-
Ixion77
addikt
válasz Steve_Brown #126949 üzenetére
"Ez más szolgáltatónál is pontosan így működik?"
Létezik még olyan amelyiknél igen, de a magyar szolgátatóknál jellemzően nem.
-
Ixion77
addikt
válasz Blackmate #126930 üzenetére
Szerintem mivel nincsenek nyitva, ezért hivatalosan nem tudod elindítani.
Raádásul ez nekik több hetes folyamat szokott lenni, aminek a végén számolják fel a díjakat, szóval még az is elképzelhető hogy ha az első lehetséges alkalommal, 16.-án indítottad volna a transzfert, akkor is már a 30.-a utáni díjszabást alkalmaznák.Én sok évi utálatom ellenére a diverzifikáció jegyében hagytam náluk két nagyobb TBSZ-emet, de már bánom. Elképesztő, hogy mindig arra törekszenek hogy saját ügyfeleiket a lehető legjobban megkopasszák. (Persze a többi bank sem különb. Úgy tűnik, mifelénk ez az erkölcsi norma.)
-
Ixion77
addikt
válasz aujjobba #126513 üzenetére
Nem jártál még ott?
Elég nyilvánvaló hogy mit szeretnek több száz éve.
-
Ixion77
addikt
válasz tom120514 #126438 üzenetére
Ilyesmi kérdésre már válaszoltunk tegnap.
A fő gond az, hogy nem fogod tudni mikor van a jó beszálló. Mert amikor az van, akkor érződik a legkevésbé annak.
-
Ixion77
addikt
válasz Agyrák666 #126345 üzenetére
Jovore is sima 30 kotojel 50 szazalek hozama lesz
Én, mint aranybug mondom hogy ez messze nem ilyen biztos.
foleg ha trumpli elmebeteg marad.
Na ez a része elég valószínű.
Csakhogy az aranyat elsősorban nem az USA veszi, hanem Kína. Ahol most elég rosszul áll a gazdaság. Ha kellően sokat költ stimulációra A Párt, akkor nem marad aranyvásárlásra. Ami nagyon jelentős keresletcsökkenéshez, ergo árcsökkenéshez vezetet.
Egy jelentősebb részvénypiaci korrekció is vezethet átmenetileg jelentős aranyár csökkenéshez.
Szóval likvid pénztárolónak nem jó. Hosszú távú értékmegőrzőnek igen."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz realist #126338 üzenetére
Rakd be IB-nél idei TBSZ-be. Már csak azért is, mert ha feltöröd, az idei még TB-járulék mentes. Az meg külön jó ha több szolgáltatónál van TBSZ-ed, mert ha szükség van rá lehet csak az egyiket törni. A hátrány persze a több fenntartási díj. Számold ki hogy neked melyik éri meg jobban. Mivel nekem már amúgy is van TBSZ-em az IB-nél, semmi plusz költségbe nem kerül ha újabbat nyitok.
-
Ixion77
addikt
válasz realist #126333 üzenetére
Váltást intézem revoluton keresztül.
Ne Revoluton váltsd hanem IB-n. Manapság már elég jelentős spreadet használ a Revolut.
kockázatmentesen szeretnék operálni és min. némi kamatot kapni
Akkor ne magyar állampapírba tedd, hanem EU-sba. Pl. XEON ETF.
-
Ixion77
addikt
válasz Dare2Live #124661 üzenetére
Akkor elmesélem a maradékot:
Ugyanolyan tartalmatlan félelemkeltés a továbbiakban is mint addig.Lehetett volna erről a témáról valódban tartalmas tényfeltáró anyagot is írni, mert valóban van miről beszélni az ügyben. De itt láthatóan nem az volt a cél, hanem egy bulvárcikk összehozása. NLC-be jó lesz.
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #124137 üzenetére
Kíváncsi lennék, hogy van-e például még egy olyan ország, ahol feltalálták már a pénzváltás adót.
-
Ixion77
addikt
válasz Peetey91 #124130 üzenetére
Szerinted hogy állapítják meg hogy mennyi a kamatjövedelem? Lásd: #124121PredatorZoli
Ami pedig a még nagyobb gond, hogy nem is ez az érdekük. Fizess csak minden után. Minél többet, annál jobb."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #124121 üzenetére
"Nem igazán kivitelezhető"
Egyetértek. Írtam is a #124120-ben, hogy a probléma gyökere épp az, hogy rafkós magyarként ismét sikerült olyan értelmetlenül túlbonyolított rendszert hozni létre, amely se nem igazságos, se nem hatékony. Mindezt a "söralátét méretű SZJA-bevallás" kormánynak.
-
Ixion77
addikt
válasz aujjobba #124116 üzenetére
Szerintem az a természetes, ami pl. a szomszédban van:
Mindenféle TBSZ szerződés, igazolás meg egyéb szándékos bonyolítás helyett ha 5 évig megtartsz egy bizonyos megtakarítást, az adómentes. Egyébként meg fizetendő az adó.Nincs "kivéve magyar állampapír", meg "csak a kamatjövedelmekre", meg "ha ígéred hogy 5 évid megtartod de mégsem akkor megszívod", meg hasonlók.
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #124114 üzenetére
Én nehezen képzelem el, hogy a kamatmentes állampapírok és a TBSZ számlák létezése mellett túl sokan akarták volna banki betétben fialtatni a pénzüket.
Tehát a jelenlegi intézkedés szerintem elsősorban arról szól, hogy minél nagyobb köre adózzon a befektetéseknek 28%-on 15% helyett.
Meglehetősen gyorsan jutottunk el a "csak kamatra vonatkozik" kezdettől a "minden feltört TBSZ-re is vonatkozik" állapotig. És fel se merül hogy csak a TBSZ-en keletkezett kamat részre szóljon. Nem venném biztosra hogy ezzel már vége lenne a fokozatos megszorításoknak. Lásd: #124111 Ringman"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #124091 üzenetére
Hogy helyes vagy helytelen, abban nem foglalok állást. Valószínűleg logikusabb amit te csinálsz (100% részvény), de pl. én soha nem éreztem kellően megnyugtatónak saját magam számára. Ezért a vagyonom kb. fele nekem mindig szimpla, nem volatilis eszközökben van. Ösztönösen is az Avl féle hozzáállást követtem mindig, tehát megnyugtatóbbnak éreztem ha sokféle eszközt tartok. De hangsúlyozom, hogy nem azért mert úgy gondolom hogy ez a legprofitábilisabb, hanem mert ez számomra megnyugtatóbb.
Mostanában épp azon töprengek nagyon hogy vajon jó döntés lenne-e minden vagyonomat az IB-nél tartani. Logikusan úgy tűnik hogy igen (nálam sok nagyságrenddel nagyobb vagyonnal rendelkezők is tesznek így), költségek, adózás, egyszerűség szempontjából is. Ugyanakkor érzésre meg nem (mert "sose tarts minden tojást egy kosárban").
-
Ixion77
addikt
az o.k., de ettöl meg nem tul jo, hogy elötte ezt írtad: "Nem mozdulhat bármerre, csakis felfelé." ...csak nem vagy politikus, hogy hülyeségek, a lakoság félrevezetése megengedettek legyenek
Szerintem az, hogy csak abban az esetben tud csökkenni ha jó előre bejelenti a jegybank hogy a jövőben majd csökkenni fog, gyakorlatilag azt jelenti hogy jelenleg kijelenthető, hogy nem mozdulhat lefelé csakis felfelé.
Elméletileg persze elképzelhető hogy ma bejelenti a jegybank hogy 3.25%-ról mínuszba vágja holnaptól az alapkamatot, mint ahogy az is elképzelhető hogy ma megjelennek az ufók az égen és holnapra minden élő embert elpusztítanak. Csak nem valószínű.
Ráadásul még ha megtörténne sem lenne lényeges, mert akkor holnap visszaválthatod az ETF-edet kb. 0.005% veszteséggel.
Az szerintem szintén nyilvánvaló hogy egy euró pénzpiaci ETF eredményét euróban kell vizsgálni. Feltételeztem, hogy jelen fórum színvonala azért magasabban van annál, hogy ismertetni kelljen hogy mi az a devizakockázat. Plusz az eredeti kérés euró parkoltatásra vonatkozott.
#124089 kovaax
Szerintem az EMÁP az 1% visszaváltási díjával egy ~3%/év hozamú eszközben semmiképp sem jobb. Ha hosszabb távra akarsz befektetni akkor nem pénzpiaci alapot kell választani, ha rövidre akkor nem EMÁP-ot.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
Jelenlegi árfolyam: 144.16
23.11.07 árfolyam: 139.19
Hozam egy év alatt: 3.57%
ECB deposit rate ebben az időszakban: 4.0% -> 3.25%
Adózni nem kell ha TBSZ-en van.Vagy én nem tudom miről beszélsz, vagy te nem tudod.
-
Ixion77
addikt
válasz axioma #124056 üzenetére
Van. Én a SMARTU-t szoktam használni, az tűnt nekem a legjobbnak.
Lehet euróban is venni az olasz tőzsdén, így még váltani se kell hozzá. De persze USD-ben van elszámolva, így az olasz változatot nézve girbegurba lesz az árfolyam az USDHUF változásai miatt. Dollárban nézve (SMTC@LSE) persze aránylag egyenes. Kicsit "zizgősebb" mint a XEON, mert nagyobb a speradje.Itt találjátok az összes money market ETF-et.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz Paxker315 #124055 üzenetére
A XEON nem igazán kötvény, hanem overnight kölcsön a jegybanknak. Ugyanezt használják a bankok is a likvid pénzük parkoltatására. Nem mozdulhat bármerre, csakis felfelé. Mivel ETF-be van csomagolva, van némi spreadje, de mivel gyakorlatilag végtelen likviditás van mögötte, ezért nagyon pici. Általában kisebb, mint az IB-n kiadható minimális lépésköz, ami 0.05 euró. A címlet meg 140 euró körül van mostanában. Tehát ha jól számolom, kb. 0.034% Ez mostanában kb. 3 napi kamat. Lényegesen jobb, mint az EMÁP 1%-a.
-
Ixion77
addikt
válasz Paxker315 #124048 üzenetére
Inkább XEON ETF IB-n.
Több előnye is van:
1, Nem a magyar államnak adod kölcsön a pénzed, hanem az EU-nak (akik tudnak eurót nyomtatni )
2, Nem vagy kitéve a magyar állam pénzváltási adójának, tranzakciós adójának, és még ki tudja milyen adót találnak ki addigra mire használni akarod az euródat
3, A vétel-eladási spread nullához közelít
4, Bármelyik nap adható-vehető büntetés nélkül
5, Kicsit magasabb a kamat
6, Ha és amikor vissza akarod váltani forintra, akkor vélhetően sokkal kisebb konverziós spreaddel és költséggel teheted meg mintha magyar bankban tennéd. Főleg nagyobb összeg esetén."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz aAron_ #123823 üzenetére
Ez ízlés kérdése. Van barátom aki 2000-ben kezdett aranyérméket vásárolgatni. Mostanra elég szép gyűjteménye van. Az első érmék 900%+ nyereségben állnak dollárban nézve. Ezt figyelembe véve nem igazán izgatja a 3-5% spread. Ismerek olyat is aki aranyláncokat szeret venni, de a legracionálisabb az aranylapkák/tömbök vásárlása.
Hol ügyben legutóbb a Tavex-et választottam. Egy 50g-os aranyrúd esetében a spread 3.7%. Nem kevés, persze, de ha úgy nézed hogy egy KH vagy Erste egy valutaváltásért legombol rólad 1%-ot, majd januártól még adóként 0.9%-ot, majd ETF vételért 0.35%-ot, aztán az ETF-nek is spreadje, akkor ott tartasz, hogy egy vétel-eladás oda-vissza váltással együtt már többe kerül mint az arany spread. Az arany pedig önmagában egy pénznem, külföldön is eladhatod.
De mivel nem befektetés hanem értékőrző, legjobb ha nem adod el hanem majd megöröklik az utódaid. (Akik rohannak eladni és elherdálni )
-
Ixion77
addikt
Az aranytól annyi várható, hogy hosszú távon megőrizze az értékét. Amennyi aranyért 100 éve kaptál egy házat, kb. annyiért kapsz ma is. Az arany tartásának elsődleges célja nem befektetés vagy spekuláció, hanem értékmegőrzés.
Az arany aktuális alul vagy túlértékeltségének elemzésére elég hatékony mutató a részvénypiacok aranyban mért értéke.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
Valószínűleg volt már, de berakom hátha másnak is elkerülte a figyelmét:
Szochót még idő előtti feltörés esetén sem kell fizetni a tbsz-számlán elhelyezett pénz után (az így parkoltatott összeg hozama a jogszabály szerint nem kamatjövedelem, hanem „tartós befektetésből származó jövedelem”, az pedig szochomentes).
-
Ixion77
addikt
válasz SzGee #123636 üzenetére
Ez a speka fórumba való, de mindegy. Két rövid idézet elgondolkodtatóul:
The top three companies in the S&P 500, currently Apple, Nvidia, and Microsoft, make up over 20% of the index.
On October 21, 2024 there were 3 companies with over $3 trillion in market cap each for a total of $10.3 trillion in market cap with an average price to sales ratio of 19.3.
-
Ixion77
addikt
-
Ixion77
addikt
válasz Paxker315 #123436 üzenetére
Igazándiból nem teljesen egyértelmű, mert
dollárt szeretne befektetni
, éspénzipaciba
, de azt nem írta hogy US pénzpiaciba. EU pénzpiacit is lehet dollárban venni.
De mivel IE-n majdnem mindegy hogy miben veszel egy eszközt, ezért csak gondoltam, hogy US pénzpiacit akar.
De majd ha előkerül bizonyára elmondja hogy mit is akar valójában."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz Brandynew #123295 üzenetére
Szerintem meg annak, aki úgy gondolkodik ahogy #123293 mokus1 leírta, pontosan azt kell tennie amit leírt.
Még ha az elmúlt 15 évben ez el is felejtődött, a tőzsde tud hosszan lejtmenetben lenni. Nem valószínű, de lehet. Azt a pszichikai nyomást, amit ez okoz, sokkal kevesebben bírják ki, mint ahányan hiszik magukról. Végül bele lehet futni óriási buktába olyan lépésekkel, amik ott és akkor logikusnak tűntek.
A saját, jól kiválasztott lakással, amelynek várhatóan növekedik az értéke viszont van egy biztos alap, amelyet nem igazán lehet elrontani. A legrosszabb esetben is csak élni kell benne szépen nyugodtan. Ami meg majd azon felül esetleg felgyűlik, azt lehet a pénzpiacra vinni.
Bár tudom, hogy ez klasszikusan magyaros gondolkodás, de egyetértek vele: aki tudja, hogy hol akar élni a következő 15 évben, az vegyen inkább ott egy jó lakást. Főleg ha nem pénzügyi profi.Szerk.:
Még egy gondolat: Ha csillapodik az ukrán-orosz konfliktus, akkor a régió ingatlanpiacaára várhatóan visszatérnek a nemzetközi befektetők is, ami erősen megtolhatja az árakat. Sokan kiárazódhatnak a saját lakás esélyéből pár éven belül.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #123198 üzenetére
Plusz azért rövid-közép távon el tud térni az ingatlanpiac is fel is, le is.
A következő fél évben jónéhány új ösztönző fog érkezni a vételi oldalra: 5%-ra fixált kamatú forinthitelek, aranykötvény program változásai, PMÁP kamatok visszaesése, nyugdíjpénzek ingatlancélú felhasználhatósága... Sok olyan egyszeri hatás, ami alapján simán hozhat a következő egy évben akár 10% feletti emelkedést is. Aztán mivel egyszeriek, a hatásuk elmúlik, és logikus lehet stagnálás évekig ("pullback in time"), vagy akár csökkenés is (egy világszintű recesszió, vagy WW3 esetén)
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz velizare #123181 üzenetére
Az infláció pedig ezen holnap szerint, ami KSH & MNB adatokból dolgozik:
2001-2024: 297% (növekmény: 197%)Hogy ez azt mutatja hogy nekem van igazam, vagy azt hogy az inflációszámítás - hogy is mondjam - tökéletlen, azt jó kérdés.
Az is, hogy az átlagbér változás és a medián bér változás mennyire hasonló.
Logikusan azért az átlagbér és az infláció ennél közelebb kellene legyen egymáshoz.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz Brandynew #123177 üzenetére
Warren Buffett:
Soha ne fektess olyan üzletbe, melyet nem értesz.
Inkább higgyj neki.
Credifiel, ID Finance, IuteCredit, Eleving, Esto...
Biztos olyan jól ismered őket, hogy jobban meg tudod állapítani hogy mekkora a kockázata a nekik nyújtott hitelnek, mint a helyi kötvénypiaci szakértők?jóval magasabb az éves kamat, mint az állampapíroknál. Ennek az az oka, hogy ezek vállalati kötvények, intézményi befektetőknek
Frászt. Az ok az, hogy ekkora a kockázati feláruk."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #123169 üzenetére
Az ingatlanoknál az ár hosszútávon átlagosan az inflációval nő,
Ezt már sokadszor olvasom tőled, de jelezném hogy az én ismereteim szerint ez nem így van. A lakóingatlanok ára hosszú távon az átlagos bérrel korrelál a leginkább. Az átlagos bérek és az infláció persze összefüggnek, de azért lehet köztük különbség.
A korelláció ráadásul csak hosszú távú. Van, hogy az ingatlanpiac túlfut, van hogy lemarad.
Az inflációval leginkább az arany megy együtt hosszú távon.Tudtok egyébként olyan pénzügyi terméket, amely kifejezetten a lakóingatlanok értékét követi? Ingatlan bef. alapok vannak ugyan, de azokat a költség miatt kerülni érdemes. Van jobb ötlet mint a REIT szektor ETF?
-
Ixion77
addikt
-
Ixion77
addikt
válasz bbsofficial #123119 üzenetére
áttolnátok most egy lakásba még a "jövő évi pénzeső" előtt, kis hitellel vagy szülői rásegítéssel?
Nem.
kicsit megtorpanva, hogy mihez kezdjek magammal ( ), saját részre ezért most nem szeretnék semmit.
Főleg ezért nem.
Az ingatlan egy kifejezetten nehézkes reáleszköz. Minden vételen és eladáson buksz kb. 10%-ot (ingatlanközvetítői díj, adók, jutalékok, hitel, stb.). A kiadás macerás. A saját tulajdon beszűkíti a lehetőségeidet (pl. külföldre távozás, vagy munkahely máshol).
Sokkal egyszerűbb a pénzpiacon fektetni be, akár ingatlan-fókuszú eszközbe is.
-
Ixion77
addikt
válasz adalbert1 #123105 üzenetére
vagy tényleg bontatlan csomagot kell eltenni vagy egy amúgy is értékes lapot
A maiakból szerintem már teljesen mindegy mit teszel el, sosem lesz értékes. Annyira felhígította a gyártó az évi 4+ új szériával, két évnél régebbiek folyamatos kivezetésével, soknyelvűséggel, új szabályokkal (amelyek az offline játékot élvezhetetlenné teszik) hogy csodálom hogy bárki foglalkozik még vele egyáltalán.
22 éve ... valami ritkább aranyérmét
Az elmúlt 22 évben az arany ára dollárban 8-szorosára, forintban kb. 15-szörösére nőtt. Szóval ott valami nagyon nem stimmel, ha máig ugyanannyit ér. Vagy eredetileg csak 10K volt, vagy nem arany csak azzal bevont.
-
Ixion77
addikt
Az AI buborék hajtja.
AI-hoz sok adat kell, a META-nak meg sok van. Azon kevés cég egyike, ahol legalább sejteni lehet, hogy hogy lesz az AI-ból pénz.
Persze én is túlzásnak találom már rég. Szerintem MSFT vagy AAPL sokkal jobb helyzetben van "AI-ból pénz" téren. De én csak egy emberke vagyok, a piac nálam sokkal okosabb.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
visszatér-e a régi viszony ?
Szerintem a növekedési részvényeket az olcsó pénz hajtja. Amire lehetne azt mondani hogy az elmúlt két évben már nem az volt, de a valóság az, hogy a masszív államadósság emelkedések által továbbra is az volt, és az van. Mindaddig, amíg vissza nem tértnek az országok egy felelősségteljesebb gazdálkodásra, addig a growth marad előnyben. Márpedig amíg ez a politikusokon múlik, addig nem térnek vissza. Lásd US adósságplafon "felfüggesztése".
Ahhoz, hogy ismét a value legyen az erősebb, kellene valami pusztító sovereign debt crisis, vagy egyértelmű 3. világháború, vagy valami más ami durván újraosztja a lapokat. Jelenleg az van, hogy a hagyományos (value) business csak csigatempóban tud fejlődni, ezért csak a growthba tud áramlani az újonnan nyomtt pénz, és hajtja az árfolyamaikat."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz zakoshun #122844 üzenetére
A verebek szerint nem plafon lesz, hanem minden bank köteles lesz olyan konstrukciót kínálni, aminek max. 5% a kamata. Hogy a bank milyen feltételekkel hajlandó ezt folyósítani az más kérdés. De bizonyára kapni fognak valami erős ösztönzőt, hogy számukra előnytelen módon is hajlandók legyenek.
-
Ixion77
addikt
válasz powerwade #122834 üzenetére
Dehogy lehet. Szerintem ők sem tudják. Amit megkapnak azt betöltik a dokumentum archívumokba az adószámodhoz rendelve, és pont. El sem olvassák. Ha elég bátor lennék, beküldenék nekik egy oldalt a Micimackóból. Szerintem azt is iktatnák. Ha majd valamiért kapsz egyszer egy ellenőrzést, akkor utólag előveszik, és megnézik hogy megfeleltél-e a törvénynek. De ők nem dolgoznak előre vele fikarcnyit sem.
Én épp most kaptam tőlük formalevelet. Nem is tudom teljesen értelmezni:
Hivatkozással a fenti ügyszámú, XXXX-jén beérkezett beadványával kapcsolatosan az alábbi tájékoztatást adom.
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 67/B. § (8) bekezdése alapján, ha a befektetési szolgáltató, illetőleg a hitelintézet adatszolgáltatásra nem kötelezett, e § rendelkezései akkor alkalmazhatóak, ha a magánszemély a befektetési szolgáltatóval, illetőleg a hitelintézettel megkötött tartós befektetési szerződéssel igazolhatóan a szerződéskötést, lekötési átutalás esetén e tényt - neve, adóazonosító jele, a befizetett pénzösszeg, az átutalt pénzügyi eszközök, pénzösszeg értékének feltüntetésével - az első befizetést, lekötési átutalás esetén a lekötési átutalást követő 30 napon belül bejelenti az állami adó- és vámhatóságnak.
Beadványa alapján a külföldi befektetési szolgáltatónál megkötött tartós befektetési számláival kapcsolatban történt lekötési átutalás tényét tudomásul vettük
Lekötési átutalás? Az vajon mi? Az lenne az értékpapírtranszfer NAV-os neve?
Érdekesnek tartom, hogy mások más levelet kaptak vissza. Ezek szerint többféle mintalevelük is lenne?"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz HussarF #122831 üzenetére
Rég sejtettem én hogy naív ifjú padavan vagy még!
Szerintem amit leír, az nem hipotézis, hanem közismert tény. A Fidesz be akarta számoltatni a magánnyugdíjpénztári pénzeket, az EU meg nem értett egyet. Szerintem nem az EU ellenszenv kezdete van itt, hanem a fogd-meg-a-söröm típusú államvezetésnek.
Az EU szembenállás eredete az, hogy mi egyfolytában zsarolni akartuk őket hogy adjanak több pénzt, ők meg nem akartak adni, mert azt látták hogy a pénz nagy része nem M.o. versenyképességét növeli, hanem látványberuházásokra megy valamint eltűnik."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz vnorbi #122752 üzenetére
Jó ötlet volt, de nekem nem tűnik úgy mintha működne. Kezdő dátumnak egy februárit tudok választani legkorábban (gondolom akkor nyílt meg náluk ez az adott TBSZ-em), végdátumnak meg bármit választok, a total contribution nulla marad. Próbáltam határnapot, előzőt, nyár közepét, május elsejét... Nem keverted össze a Total P/L sorral?
Annyiból tűnik viszont jónak a módszer, hogy így az látszik hogy mit transzferált az Erste az IB-hez, nem pedig az hogy mit transzferált az IBCE az IBEI-hez. De vajon a NAV-nak melyikre van szüksége Értelmét egyiknek sem látom.
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #122748 üzenetére
Lehet, hogy törvényi kötelessége, de technikailag nem sikerült összehozni, már a Random - Erste váltáskor sem. Nekem legalábbis egy csomó eszköznél lett nulla a bekerülési érték. Ha jól emlékszem, a KH transzfernél sem sikerült. Nem töröm fel őket ezért nem foglalkoztam az üggyel, de nagyon úgy éreztem hogy a szolgáltatók tojnak rá hogy sikerül vagy nem, feltörés esetén majd én találjam ki hogy mennyi az adó és fizessem be.
Gyanítom, hogy az IB-nél is így lesz: nem fognak ők számolni semmit, csak max. küldenek egy értesítést hogy ne felejtsd kiszámolni magadnak az adódat. Mint ahogy most sem kitöltött nyomtatványokat küldtek, hanem egy általános sablont, aztán oldd meg magad. Még az email végére is odaírták: "The information provided in this message is strictly for information purposes. Clients are solely responsible for ensuring they comply with any applicable legal requirements, including tax requirements."
Azaz segítettünk egy kicsit, de amúgy a te dolgod az egész, harcolj a hülye országod hülye hatóságaival te, ahogy akarsz és tudsz."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz Simia #122745 üzenetére
"Mondjuk azt furcsának találom, hogy az IBKR-nél nem tudják mennyi a Total Contribution a transzferált számlákra, mert adózási szempontból ez az egyik kulcsadat ha valaki feltörné a számláját."
Én pont ezt vélem érteni, mivel az IB transzferként kapta a számlát, így nem tudja hogy eredetileg a korábbi szolgáltatónál mennyi volt a contribution.
Igazság szerint én sem tudom, mert már az Erste-hez is a Randomtól lett transzferálva, ahonnan meg akkoriban (nem látván a jövőt) eszembe se jutott hogy ilyesmi kimutatást kellene készítenem és lementenem.
De ha nincs feltörve a TBSZ számla 5 évig, akkor szerintem nem is szabad hogy számítson."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
-
Ixion77
addikt
válasz Ixion77 #122738 üzenetére
A 2-est nem tudom minek kérdeztem ahelyett hogy kipróbáltam volna. Az a kérdésem már nem aktuális.
Nagyon furcsa a felület így magyarul. Vicces, hogy megszokás miatt jobban értem angolul mint az anyanyelvemen"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz Simia #122727 üzenetére
Nekem is ma jöttek az értesítők. Betranszferált TBSZ-eim vannak, és úgy látom hogy a total contribution a régi számlaszámokon '-', az újakon '0.00'.
Ezért az összeget a jelen fórumon linkelt útmutató alapján határoztam meg, a Transfers és a Deposits & Withdrawals részekben szereplő összegek összeadásával.1, Amin viszont elakadtam, hogy a "Tartós befektetési számla megnyitásának
éve az IBCE-nél / Year of opening of the TBSZ account with IBCE:" mezőbe vajon mit kellene írni? Pl. egy 2020-as TBSZ esetén ez 2020, vagy 2024? Logikusnak a 2020 tűnne, mert különben az sem látszik hogy milyen évi TBSZ ez egyáltalán. Viszont a szöveg egyértelműen kihangsúlyozza, hogy "az IBCE-nél", az pedig 2024, hiszen akkor került odatranszferálásra, ergo megnyitva.
Ti mit írtatok be?2, A TBSZ számlakivonat amit csatolni kell magyarra állított felület esetén magyarul jött le nektek, vagy angol változatot küldtetek be?
3, Aláíráshoz kinyomtattátok, aláírtátok és visszaszkenneltétek, vagy nyomtatottal kitöltöttétek a PDF-ben és jól van az úgy?
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz kozeposztaly #122562 üzenetére
Tippem szerint valami jogi vagy adózási ügy.
-
Ixion77
addikt
válasz Blaymoira #122561 üzenetére
Ha a még ki nem fizetett meghívói jutalmakat törlik, az nem nagy kaland. Egyrészt max. 200 euró, másrészt TBSZ után nem jár, szóval nálunk szinte senki sem érintett. Én pont kivétel vagyok, mivel volt külföldi referáltam. Pár hét múlva telt volna le az egy év, persze hogy nem vártak addig.
A már megkapott IBKR részvényeket viszont nagyon csúnya lenne ha elvennék. De egyelőre nálam úgy látszik, hogy ilyet nem tesznek. Azt már odaadták a számlanyitáskor (vagy a vestingkor ), így az szerintem nem "any further referral fee"."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #122309 üzenetére
Számomra az az érdekes,hogy veletek folyamatosan leveleznek, nekem viszont nem küldtek semmit.
-
Ixion77
addikt
válasz Fehérsólyom #122153 üzenetére
Miért is nem? Attól, hogy az árjegyzővel kereskedsz, az attól még ugyanúgy kereskedés.
Plusz csak a kis forgalmú ETF-ekre jellemző hogy az árjegyzővel kereskedsz. A nagy forgalmúakon szinte mindig van jobb ajánlat mint amit az árjegyző biztosítana.
-
Ixion77
addikt
Miért mondja az IE amerikai ETF-ekre (pl. GDX) ezt?
"Trading Restricted
This product requires a KID in English or in a language approved for your country. Retail clients can trade packaged retail products only if an appropriate KID is available. More information is available in https://ibkr.info/node/4718 ."Meglehetősen biztos vagyok benne, hogy az USA ETF-eknek van angol nyelvű tájékoztatója...
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #120994 üzenetére
Az is valóban úgy van. Úgyhogy all-in small cap REIT, és kezdjük nézegetni a lambo katalógust
-
Ixion77
addikt
válasz Wn2tl #120982 üzenetére
Minap olvastam épp egy cikket, ami azt fejtegette hogy 2025 sztárjai a REIT-ek lehetnek. A kamatok ugyanis most már várhatóan folyamatosan csökkenni fognak. Ezért amelyik REIT cég túlélte az eddigi időszakot, annak egyre jobbak az esélyei hogy folyamatosa javuljon a helyzete. A részvényárak azonban még nem tükrözik ezt a várható javulást. További érv, hogy a jegybankok tisztában vannak a törékeny helyzettel és ezért nagyon figyelnek az ingatlanpiacra. Ha eltörne valami a háttérben, hamarabb odatolnának egy jó nagy adag likviditást minthogy mi megtudjuk hogy történt valami.
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #120977 üzenetére
Nyugati országokban is egyre inkább az a helyzet, hogy az ingatlanok a gazdagok tulajdonában vannak, viszont a bérlők többsége az átlagos dolgozók közül kerül ki. Ezért az ingatlanárak emelkednek tovább (mert a gazdagok még gazdagabbak lesznek), viszont az albérletárak nem követik ezt le, mert az átlagember már nem tud többet fizetni. Ezzel tulajdonképpen a piac kiegyensúlyozza saját magát, mivel a kiadás egyre kevésbé jó üzlet. Főleg, hogy van még ingatlanadó is. Mostanában már ott tartunk, hogy akár már a jegybanki alapkamat akár többet is hoz mint a lakáskiadás.
(Az üzleti ingatlanok piaca meg totál földbe állt az elmúlt két évben.)
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz pictigjis #120941 üzenetére
Én Revolut eldobhatót használok minden ilyenre, de természetesen tökéletesen igazad van.
Ez, meg a kártyák fagyasztva tarthatósága számomra a Revolut legnagyobb előnye. Be kellene ezeket vezesse ingyenesen mindenki más is.
Annyi hiányzik még a Revolutból, hogy beállíthassam hogy az előfizetéseimet adott összegben, periodicitással és szolgáltatóval engedélyezze levonni freezelt kártyával is."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
Én is furcsállottam, de gondoltam ez is valami nemzetimagyar kifejezés, mint a vármegye, a főispánok vagy a Göncz Árpád Városközpont (ami csak azért is Árpád híd )
Vagy valami technikai elnevezés Mondjuk földáram az amit föld alatti energiahordozókból állítanak elő és más mint mondjuk a megújuló áram vagy éjszakai áram... Elosztói meddő energia díj, átviteli díj, meg rendszerhasználati és hasonlók után miért épp ilyet ne találnának ki."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
& #120936 Dare2Live
Felb*ott aggyal az ember nem tud gondolkodni...Egyből láttam hogy a fogyasztói szám nem stimmel, azért léptem be az MVM-be, hogy megpróbáljam ezzel, hátha átvariálták és azért nem megy fogadja már egy hónapja a (régi) fogyasztói hely azonosítómat.
Aztán mikor visszatértem és megnéztem alaposabban akkor tűnt csak fel.Sajnos az AI-k a phishinget hatékonyabbá teszi mint valaha. Minap a párom kért meg hogy egy webshopnak nézzek utána, és bizony nekem is eltelt pár percbe amíg biztos lettem benne hogy hamis. Tökéletesen meg volt csinálva, minden hibátlanul működött, semmi gyanús. Még a negatív netes visszajelzések sem voltak. DNS bejegyzéseket és hasonlókat kellett turkálnom hogy biztos legyek benne hogy kamu.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
addikt
válasz torma99 #120921 üzenetére
Basszus, majdnem ráfutottam... Most kaptam MVM számláról email értesítőt. Rögtön fel is mérgesedtem hogy tegnapelőtt voltam náluk személyesen, és nem szóltak hogy két nappal később aktuális lesz egy újabb. Az összeg ugyan szokatlanul kicsi volt, de gondoltam valami részszámla. Aztán pár másodperccel később esett le ami nyilvánvaló.
Nem nagy összeg, de azért legyetek óvatosak."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
-
Ixion77
addikt
válasz Bitkorgi #120915 üzenetére
1, Igen, az IBKR sokkal jobb. Pl. nem nyúlja le a pénzed 1%-át minden egyes valutaváltáskor. Ötödannyiba kerül minden vétel és minden eladás. Vagy még kevesebbe.
2, Hosszú távon meg főleg sokkal jobb. Egyszer kell megtanulni megtanulni a jelentősen több lehetőség közt hol van az amivel neked foglalkozni kell, aztán örökre használni. Az IB végállomás, nem kell többé szolgáltatóváltáson gondolkodni.
3, A bankfiókban küzdeni a teljesen fogalmatlan ügyfélszolgálatosokkal minek? Hiányzik hogy megtudd melyik saját terméket akarják épp rádtukmálni? Problémát megoldani nem tudnak, max. beküldik írásban "a központba", ami kb. ugyanolyan, mintha te írnál az IB-nek.Esetleg annyi előnye van az Erstenek, hogy nem kell tudni hozzá idegen nyelven. Elvileg persze IB-hez sem, de azért ott nem árt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung TAB A7 LITE 32GB/3GB (SM-T225) 8,7" kártyafüggetlen tablet
- Xbox 360 Játékok
- Akció! Dell Latitude E5530 laptop (15,6/i5-G3/16GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD) -1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- új eredeti Intel E97379-003 CPU hűtő processzorhűtő LGA 1150 1151 1155 1156 foglalatokhoz
- ÚJ Asus TUF Gaming B650M-PLUS WIFI - 32 Gb Corsair 6000MT/s DDR5 EXPO KIT - 3 év garancia
- HTC Vive Headset
- Roccat Kone Aimo RGB Gamer egér!
- Gigabyte GA-H81-S2PV alaplap+hátlapja+ I7 4790 CPU+2x8GB azaz 16GB DDR3 1600Mhz memória eladóak