- Az EU Trump ellenére sem változtat a big tech elleni szigoron, nincs visszalépés
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hi!King
őstag
válasz Dare2Live #125072 üzenetére
Nagypapám azt mondta, 70 évesen, hogy az élete felének a 18 éves korát érzi.
Nekem 37 évesen a az életem fele 18-19 év, és mégis kevesebbnek érzem az első 18-at, mint az életem fele.
Szvsz ez azért van, mert nagypapámnak sokkal eseménytelenebb volt az élete 18 éves kora után. Mert elment gyárba dolgozni, egy munkahelyen dolgozott nyugdíjig, nem tanult közben (egyébként a legelejéb igen, de az pár év volt), nagyjából csak a tipikus életeseményei zajlottak le.
-
Hi!King
őstag
De ezen példánál nem ez az ok, hogy kevés az ideje, hanem mert annyi mindent csinálna a hobbijaiban, mindig újabb és újabb kihívásokat talál benne. Az említett hölgy nem olyan gondolkodású, mint az átlag magyar nyugdíjas, nem a halált várja és az unokáinak él (azt hiszem vannak unokái, de Angliában).
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz Dare2Live #125069 üzenetére
Nem lehet jól belőni, mert nem ismered a következő 30 év tőzsdei teljesítményét, ami japán példából kiindulva akár negatív is lehet. A sokak által javasolt 4%-os szabály ráadásul a múltbeli adatokon sem mindig működik, és a jövő lehet rosszabb (de jobb is), mint az elmúlt 100 évben akármikor.
A 120 millió egyébként egy spórolós 40-es házaspárnál, saját lakással is valószínűleg alulbecslés, inkább arra jó, hogy ne vállaljanak el szar munkát.
-
Hi!King
őstag
válasz D1Rect #125061 üzenetére
Van egy idős, nyugdíjas hölgy ismerősöm. 20 éves korában költözött ki angliába, "disszidált", és ott élte élete nagy részét, majd nyugdíjas korában az angol férjével Magyarországra költözött. Van egy házuk Észak-Magyarországon és egy lakásuk Pesten. Két fő outdoor hobbija van, az egyiket régen én is űztem, onnan ismerem őt.
Nos, ő mondta, hogy azt hiszik az emberek, hogy majd nyugdíjas korban mindenre lesz idejük, pedig valójában akkor még kevésbé lesz idejük. És az ő életmódját nézve teljesen értem. Mert ha az ember azt csinálja amit szeret csinálni, kötöttségek nélkül, akkor nem az van, hogy idővel megunja, hanem az, hogy egy kapun belépsz, 5 másik nyílik meg (ezt meg egy másik, velem azonos hobbit űző idős, nyugdíjas embertől hallottam). Ezt én már most a kevés szabadidőmben is érzem.
Azok az emberek, akik a munkából kiesve nem tudnak mit kezdeni a szabadidejükkel, azért nem tudnak mit kezdeni, mert ők évtizedekig csak a kötelességeiknek éltek. A munka mellett többségük a családot is kötelességnek élte meg. Mikor nincs kötelesség, elkezdenek unatkozni, mert soha nem tanultak meg önmagukért élni.
Viszont pénzügyileg szerintem nagyon sokan alábecsülik azt a vagyont, ami a FIRE-höz kell. A hosszútábon biztonságosan elérhető reálhozamor felülbecsülik, a költsegeiket alá. Főleg hogy a felszabaduló szabadidőben így is, úgy is többet fognak költeni, mint mikor kevés szabadidejük volt.
-
Hi!King
őstag
válasz Vision #123958 üzenetére
Az a srác közgáz karon, pénzügy MSc-n végzett. Ami amúgy legalábbis PTE-n szintén könnyű szak, és amúgy szintén üzleti közgáz szak, amely a közgazdaságtan erős matekot igénylő mélységeibe nem megy bele. Nyilván az elméleti közgáz szakokkal más a helyzet.
De egyébként az, hogy alap dolgokkal nincsen tisztában végzéskor az illető, az ő szégyene, nem a képzésé, bármely szakon vannak sajnos ilyenek, mert az hogy átment a vizsgákon, nem jelenti hogy bármi meg is maras neki, főleg ha nem érdekli az egész. Ezekkel az üzleti szakokkal sincs baj, ha valaki konoly érdeklődéssel csinálja, de sajnos ők vannak kevesebben.
-
Hi!King
őstag
Amúgy van abban valami, hogy a mérnök, illetve infós szakokon rosszabb az emberanyag, vidéken ez még durvább, és mivel nem szokták a színvonalat lejjebb vinni, ugyanúgy szivatják őket mint a BME-n, ezért simán van olyan, hogy egy teljes évfolyam kihal úgy, hogy szó szerint soha nem végez senki, de az 50-ből 5 végez nem ritka arány. Egyébként a mérnökinfó és a proginfó könnyebb szakok, mint a legtöbb mérnök és természettudományos szakok.
Viszont amúgy amiket tapasztaltam, hogy az üzleti gazdasági szakokon ugyane elvileg jobb az emberanyag, ami abban nyilvánul meg, hogy többen jelentkeznek az irányszám szerinti helyekre, több jó tanuló, emiatt magasabb a pontszám, de elsősorban mégsem ezért kisebb a buktatási arány, hanem mert tényleg jelentősen könnyebb, ez a szakcsoport talán a legkönnyebb, nekem volt tapasztalatom infós, bölcsész és gazdasági irányban, utóbbi követelményei nagyon alacsonyak voltak előbbiekhez képest. És a jobb emberanyag csak papíron van, sok az olyan hallgató üzleti gazdasági szakokon, akit semmi nem érdekel, a gazdasági témák sem, csak középiskolában jól tudott tanulni. Anno védésen olyan hallgatótársba futottam bele, aki nem tudta mi az a RoE mutató pedig ott volt az ábráján, amit elvileg ő csinált.
-
Hi!King
őstag
válasz Szmeby #123806 üzenetére
Az a gond, és azért nem jó a Tesco pénztáros hasonlat, mert ha egy aktív befektetés előre láthatóan jelentős mértékben felülteljesítené a piacot, akkor néhány évtizedes távlatban aki ezt tudná, zárt körben is brutálisan megnövelné a vagyonát a kamatos kamatok miatt. Tehát ha lenne ilyen, nem lenne szükség ilyen formában eladnia.
De nem így van, sokszor vizsgálták az aktív alapokat és mindig kiderült, hogy átlagosan jelentősen alulteljesítik a piacot. És persze van köztük, amelyik felül, de nem tudod előre, hogy melyik lesz az a következő időszakban.
Egyébként azon is érdemes elgondolkodni, hogy minek fizeted az eleve combos alapkezelési díjat, miért nem csak benchmarkon felüli sikerdíj van. De ha nem a piaccal mozgó watermark a sikerdíj, akkor is jó eséllyel ráfázol, mert mondjuk egyik időszakban alul, majd felülteljesíti a piacot, akkor a piachoz képest nem adot semmi pluszt, te mégis fizeted a sikerdíjat. De itt még csak nem is sima watermark alapon megy a sikerdíj...
-
Hi!King
őstag
válasz Brandynew #107933 üzenetére
Mindkettő egyszerre igaz lehet, hatékonyabbak mint a hagyományos bankok, brókerek, de ettől még jópárnál az a modell, hogy gyorsab, minél több ügyfelet gyűjtenek össze, amit a befektetők pénzéből finanszíroznak, a nyereséget meg a távoli jövőben ígérik (a Wise mondjuk pont kivétel).
-
Hi!King
őstag
Más:
Ha van egy Captraderes számlám, ami ugye az ír IBKR továbbértékesítője, az IBCE számlám meg megy Írországba, akkor csak 1-szer 20 ezer euro lesz a befektetésvédelem a két accountomra? Vagy 2-szer, mert előbbin a Captraderrel szerződtem, nem az IBKR-el? -
-
Hi!King
őstag
válasz Fandango #105666 üzenetére
Alapkezelő szerint is diverzifikálok, ha már eleve több számlán tartom a pénzem (TBSZ-ek és több szolgáltató), akkor csak egy számlán veszek egy típusú ETF-ből egyfélét. Idei IB TBSZ-emen ez van, jövőre valószínűleg iShares (Blackrock) lesz a kötvényalap. Vannak amúgy iShares és Vanguard mellett SPDR, Xtrackers, Amundi és most már Invesco ETF-jeim is.
-
Hi!King
őstag
válasz seven7 #105662 üzenetére
Igen, jól érted, ha csökken a hozam, akkor a meglévő kötvények árfolyama növekszik, tehát az azokat tartalmazó ETF árfolyama is növekszik. És igen, ha hosszabb, akkor ugyanakkora hozamcsökkenés nagyobb árfolyam növekedést eredményez, viszont jelenleg a hosszú kötvényeknek kisebb a hozama mint a rövidebbeknek. (azért írok hozamot, mert a meglévő vagy új kötvények aktuális árfolyamon a lejáratig számolt évesített hozamáról beszélünk)
És nem tuti biznisz, hiszen ok, hogy sok éves csúcson vannak az állampapír hozamok, de a 2010-es évek zéró közeli kamatkörnyezete abnormális jelenség volt, egyáltalán nem valószínű, hogy oda térnének vissza az állampapír hozamok.
Megjegyzem ha ezen a szinten stabilizálódnának az állampapír hozamok, olyan nagyon akkor sem bánom hogy veszek kötvény ETF-et, mert így is, úgy is fel akarom építeni a portfolióm kötvény lábát, ha 10 év alatt viszonylag egyenletes marad a mostani szinten a hozam, nekem az rendben van. De van benne kockázat, hogy még feljebb mennek a hosszú állampapír hozamok.
"Ez most USD-ben vehető meg DTLA néven, ahogy nézem és a VWCE-hez képest sokkal nagyobb ugrás várható (reméhetőleg pozitív irányba) rövid távon?"
Ezt senki sem tudja megmondani. Ha csökkenne a kamatkörnyezet, az a részvénypiacnak is kedvezne középtávon, mert olyankor olcsóbban kapnak hitelt a cégek, a hitelek miatt nő a pénzbőség a gazdaságban, növekszik a fogyasztás, ráadásul a fundementális alapú részvényárazási modellek a részvények értékének becslésénél az állampapír hozamokkal vetik össze a várható nyereséget, szabad pénzáramot vagy az osztalékhozamot, és sok befektető alkalmaz ilyen elemzési módszereket, mikor részvény vásárlásról dönt.
-
Hi!King
őstag
válasz Fandango #105663 üzenetére
Nem, hanem a Vanguardét.
-
Hi!King
őstag
válasz SzGee #105650 üzenetére
Én mindent ami kötvény, eurósat veszek vagy hedge-elem euróra, egyszerűen azért, mert az eurónak van a legnagyobb impactja a hosszútávú kiadásaimra, így nem kockáztatom meg a dollárt, mert évtizedes távlatban nagyon brutál mozgások is lehetnek. Mostanában épp eur hedged world aggregate bond ETF-et gyűjtögetek, amiben a legnagyobb súlya az USA állampapíroknak van.
-
Hi!King
őstag
válasz szabi__memo #105176 üzenetére
Idősebbeknél inkább az a gond, hogy nem feltétlenül van rendszeresen frissítve a Windows, illetve simán vannak köztük akik régi, már nem támogatott Windows-t használnak. Persze ez telefonnál is lehet gond.
A másik, hogy pl. felbukkan a böngészőben, hogy a számítógéped veszélyben van, és telepítsd ezt vagy azt a kamu vírusirtót, anti-spyware-t, idős vagy láma userek simán rákattintanak és már telepítik is a cuccot, reflexből leokézva amikor admin jogosultságot kér a telepítő. Ez Androidnál már eleve korlátozottabb, mert külön engedélyezni kell, hogy nem Play Store-os apk-t telepíts, iPhone-nál meg eleve nincs is ilyen lehetőség, ha nem jailbreakeled. Ráadásul ugye a jogosultságok is jobban kezelhetőbbek, mint Windows esetében.*
Ezzel nem azt mondom, hogy a Windows ne lenne biztonságos, ha ésszel használod, azaz nem warezolsz, nem telepítesz megbízhatatlan forrásból szoftvert, stb., stb. Csak telefonos rendszereken ezek kevésbé történnek meg egy kevésbé felkészült usernél, mivel telefonnál deklaráltan kell bizonyos dolgokat engedélyezned hogy kitedd magadat a veszélynek.
*Itt még feltételezem nem egyedül vagyok azzal a jelenséggel, mikor idős ismerős megkért nézzek rá a gépére, és a böngészőt megnyitva szembesülök a toolbar pokollal. Talán manapság már kevésbé gyakori.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz UberMutant #105137 üzenetére
Amúgy azt kellene megértetni végre az emberekkel, hogy a felhasználónév + jelszó páros az személyhez kötött, nincs olyan, hogy egy banki ügyintézőnek a jelszavadra van szükség, ha neki kell csinálnia valamit a számláddal, akkor a saját fiókjához kaphat hozzá jogosultságot, és akkor természetesen nyoma lesz annak is, hogy mely műveleteket csinálta ő, és miket te.
-
Hi!King
őstag
válasz Vision #104731 üzenetére
Pedig Karikóék munkája már nem is volt igazán alapkutatás, hanem az már kezdetekben is inkább kutatás-fejlesztés volt.
Gyógyszeriparban egyébként az is gyakori, hogy adott hatóanyag már megvan, tudják szintetizálni, ismert a hatásmechanizmusa és még 20+ év mire gyógyszer lesz belőle.IT-s PHD hallgató ismerőseim egyébként többet dolgoznak olyan projektmunkákon, amiket cégek rendelnek az egyetemtől, mint a kutatásaikon, persze emiatt meg mert oktató hiány van, és ezért sokat kell oktatniuk is, jellemzően csak nagyon sok év alatt fejezik be a PHD-t, de ez erősen függ a témavezetőjüktől is.
Szerk.:
Egyébként ez talán jobban ontopic, de a 2000-es évek végén, 2010-es évek elején már sokat lehetett hallani a makromolekulás biotech forradalomról, egy kollégám akkoriban sokat olvasott róla és befektetett ilyen vállalatokba, de aztán a 2010-es évek közepére épp a gyógyszerszabályozás szigora miatt tűnt úgy, hogy mégsem ez lesz a jövő, mert rohadt drága a klinikai vizsgálat, miközben egy-egy biotechnológiai készítmény csak egyféle, önmagában jellemzően nem túl gyakori betegségre jó, legyen az genetikai betegség, vagy a rák egy fajtája. A Covid vakcinákkal aztán újra előtérbe került ez a technológia, most kérdés mi lesz, mert a mostani szabályozással még most is béna kacsa ez a terület, ha nem olyan tömeges problémáról van szó, mint a Covid.[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz Mercutio_ #104664 üzenetére
Bár egyetértek azzal, hogy az katasztrófa, hogy bármikor bárkivel kibaszhatnak, nem lehet előre tervezni, de azért ennek a másik oldala, hogy sokan úgy terveztek, hogy majd a nyáron napelemmel megtermelt áramot télen használják fel, amihez ugye nincs tárolókapacitás, mert nem tart ott a technológia, tehát valójában a többi fogyasztó kárára történne mindez.
Ráadásul ez a rezsicsökis probléma része, hiszen nem történtek meg azok a fejlesztések sem, hogy a nap közben lakóövezetben termelt áramot a lakóövezettől távol, pl. iroda övezetben lehessen felhasználni.
-
Hi!King
őstag
válasz PredatorZoli #104526 üzenetére
Amúgy dolgoztam anno equity swapos projekten, a gyakorlatban ott is fizikai replikáció volt mögötte, csak azzal a különbséggel, hogy nem az intézményi befektető veszi meg, hanem a befektetési bank, amelyik a kontraktus másik oldalán van, pontosabban az intézményi befektető az ő ügyfele. De nem csak egyedi részvény swapokkal volt így, hanem komplett index swapokkal is. Annyi trükk van benne, hogy a swapot biztosító befektetési banknál van hogy ügyeskednek, pl. ha egy corporate action van, ott az ügyfél választ (ilyen kupon disztribúció, saját részvény vásárlás és hasonló dolgokra kell gondolni), de ha a rosszabb opciót választja, akkor a befektetési bank kereskedője a másikat választja, és a rosszab opciót kifizeti. Vagy valamit mégsem vesznek meg vagy nem annyit, mert látnak valami spekulációs lehetőséget benne.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz Vision #103930 üzenetére
Egyrészt az ezzel a baj, hogy ekkora költségszint mellett még több évtizedes távlatban is jobban járnának egyszerű lakossági állampapírral.
Másrészt pont ez az ügyfélkör hajlamos bukóban kiszállni ha épp padlón vannak a tőzsdék, a veszteségeiket pedig tovább fokozzák az elején extrém magas költségek.
Szvsz szó sincs arról, hogy ez így jó lenne az alacsony pénzügyi tudatossággal bíró embereknek, hanem egyszerűen arról van szó, hogy őket lehet legkönnyebben lehúzni.
Ráadásul akik megégetik magukat UL-el, azoknak utána ritkán javul a pénzügyi tudatossága, inkább annyi történik, hogy a nem lehúzós konstrukciókkal is bizalmatlanok lesznek.
-
Hi!King
őstag
válasz PredatorZoli #103509 üzenetére
Én eleve eurót utalok a normál számlára és azt vezetem át a TBSZ-re. De ez nem olcsó nekem, mert egyelőre Wise-on váltok, ami nem olcsó, lehet hogy váltanom kellene Revolutra, esetleg valami harmadik megoldást választanom.
-
Hi!King
őstag
válasz PredatorZoli #103342 üzenetére
De most egyszerre zúdul rájuk sok helyrő ugyanaz a panasz.
-
Hi!King
őstag
Tőlem levontak 5.17 eurót (ami kb. 2000 Ft), úgy hogy amúgy konkrétan nem látszik a díjlevonás mint tranzakció, és csak azért tűnt fel, mert augusztus 2-ára ennyivel kevesebb lett a főszámlámon az egyenlet.
Pedig egyébként volt júliusban 6 euró jutalékom tranzakciókkal, és mellesleg augusztus 1-én is volt 3 auró. Szóval vagy előre vonnak le, és ki tudja mikor kapom vissza, vagy bugos a rendszer. Írtam nekik hogy mi a fasz van.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz VirsLee #103249 üzenetére
Biztosan nincs 20 embert aki viszi a magyar részleget, lehet 1-2 supportos, aki a célzottan a magyar részlegre dolgozik, meg nyilván a TBSZ miatt a fejlesztőik mérnökóráinak egy része a magyar részlegre ment, de nem hinném hogy jelentős lenne. A magyar irodában 99%-ban külföldre dolgoznak.
-
Hi!King
őstag
válasz üzenabakusz #103203 üzenetére
A PMÁP-ba tett pénzt az állam eleve elkölti vagy korábbi adósságait finanszírozza belőle, nem megy ki a rendszerből, mikor pedig kifizeti a kamatot, azt vagy újabb állampapírokból, vagy adóbevételekből finanszírozza. Szóval nincs az, hogy egyszer csak állampapír kamatfizetésből hatalmas összeg szabadul fel belőle, ha nettó pénzáramlás történik az államtól a lakosság felé, akkor az állam valamire a másik oldalon kevesebbet költ, ami meg önmagában infláció csökkentő hatás lenne.
-
Hi!King
őstag
válasz Ixion77 #103101 üzenetére
Politikai vonalon szerintem tévedsz. Abból indulsz ki, hogy a kormánypárti szavazók gerincét a szegényebb emberek adják. Pedig ők nem a gerince, hiába ők vannak a legtöbben, ők a hozzájuk csapódott választóréteg, a gerincét a felső-középréteg kormánypárti része adja, akiknek igenis fájna a vissza nem válthatóság, és hiába vannak ők létszámban kevesebben, mint az előbbiek, az ő jelentős részük közvetett vagy közvetlen haszonélvezője a NER-nek, nélkülük odaveszne a rendszer politikai támogatottsága.
Szóval én politikai okokból kizártnak tartom a vissza nem válthatóságot, legfeljebb egy emelést tudnék elképzelni a visszaváltásra, 2%-ra bármikor, de súlyos helyzetben magasabbat is el tudok képzelni.
De gazdaságilag sem gondolom hogy bármikor megérné nekik. Azt mondod úgysincs a lakosságnak pénze, csakhogy az a réteg, aki megteheti hogy megtakarítson és meg is teszi, nem szegényedett el, és továbbra is félretesz, viszont pont az elmúlt másfél évben is egyre nagyobb arányban vitte külföldre vagy külföldi eszközökbe a pénzét. De még nem mindenki és nem mindet, az állam simán bukhatja azokat a belföldi befektetőket is, akik még mindig a PMÁP-ot veszik.
A +0.25%-nak pedig én nem tulajdonítanék ekkora jelentőséget, szerintem azért csökkentették, mert még így is vonzónak tűnik a papír.
-
Hi!King
őstag
Feljebb kifejtettem, szerintem a befektetésvédelem alapján akkor érdemes több brókernél lenni, ha a befektetésvédelem összegének néhányszorosa az értékpapír vagyonod.
Ha 15-szöröse, akkor viszont célszerűbb szimplán a közvetítői kockázatot diverzifikálni, tehát nincs az a veszély, hogy egy bróker bedől, és még el is lopja az értékpapírjaidat, így mindenedet bukod. Azaz nem 15 helyen nyitsz, de nem is 1 helyen, hanem néhány helyen, mindegy hogy egyenként így is mondjuk 5-ször annyi van egy helyen mint a befektetésvédelem.
De ez azt is jelenti, hogy ha van mondjuk 500 ezer euróm, és egy szolgáltatónál ez valamilyen prémium szolgáltatást jelent, attól még nem fogom egyetlen helyre vinni mindet.
-
-
Hi!King
őstag
válasz robag93 #102361 üzenetére
Ha csak áll 1 millió Ft-nyi értékpapír, akkor eléggé tetemes költség a 2000 Ft/hó, mert az 2.4% éves állománydíjnak felel meg. De egyrészt ez az Erstével, KBC-vel ellentétben akárhány TBSZ-re vonatkozik, tehát pl. 5 * 1 milliónál már nem olyan durva, másrészt ugye a jutalékkal csökken a TBSZ díjad, amit viszont nehéz becsülni, mert így nyilván havonta is érdemes ETF-et venni megtakarításból, máshol meg érdemesebb volt gyűjteni és egyben venni néhány havonta.
-
Hi!King
őstag
Egyébként még az érdekes, hogy nem rémlik hogy választottam volna alap currency-t, de a TBSZ alap currency-ja a HUF lett. Jelentősége szerintem nincs, annyi különbség van, hogy így a normál számlámmal szemben HUF-ban mutatja a rajta lévő értéket, az EUR cash-t és a papírokat is.
-
Hi!King
őstag
válasz aujjobba #102353 üzenetére
Közben teljesült is, VAGF ETF-et vettem, ami normál számlán le van tiltva, TBSZ nem problémázott.
Meg vettem rá Invesco FTSE All Worldöt is, bár az nem hinném hogy tiltott lenne normál számlán. Ezt a változatot, mert korábban más az EUR hedge-eset linkelte, de van sima nem hedge-elt accumulating is:
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?groupField=index&isin=IE000716YHJ7&from=search#overview
Majd kiderül ez lesz-e jobb vagy a VWCE, van olyanom is máshol.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
IB TBSZ-re lehet venni normál számlán letiltott ETF-et, ugyanarra a kötvényalapra (VAGF) tudtam nyitni vételi megbízást, aminél tegnap kiírta, hogy a szochó miatt nem megy.
Szerk.:
Egyébként gyűjtögetésre gyűjtőévben jó lesz, most rátettem eladott állampapírból 2350 eurót, amivel nagyon drága még a 2000 Ft/hó, viszont ha ez amúgy is van, akkor nem plusz költség, ha havonta tolok rá akár nagyon kis összeget is, és veszek 1 vagy 2 féle ETF-et belőle, mert a minimum jutaléka a legtöbb eseben kettőnek kijön 2000 Ft-ból.[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz Sub-S #102300 üzenetére
A ClientPortal-al az a fő gondom, amit leírtam, random eltűnnek menüpontok, újratöltésre előjönnek, egyes gombok csak ctrl+F5 után működnek, random töltődnek be az oldalak vagy nem, stb., stb.
A TWS-nél nem találkoztam szerencsére ilyennel, az stabil, viszont ennyire anti-felhasználóbarát felülettel régen találkoztam, pedig korábban használtam más desktop trading felületeket. Nagyon nem intuitív. Persze elképzelhető, hogy ha valaki megszokja, akkor jó.
A másik gondom az aluldokumentáltság, össze-vissza hányás a dokumentáció, pl. egy csomó infó egymás mellett random hogy a mostani vagy egy másik verzióra vonatkozik.
Ami pedig mindkettőre vonatkozik, hogy nincsenek normális hibaüzenetek, pl. mikor regisztráltam, nem tudtam hogy 1 napig nem kereskedhetek, de egy teljesen más hibaüzenetet kaptam, ha megpróbálkoztam vele. Most a TBSZ-nél még ez sem volt, hiába váltottam a TBSZ-re, azt kaptam, hogy csak 29 eurót költhetek el (ennyi pénz volt a normál számlámon), és kerestem hol lehet még állítani melyik számlán vagyok. Mert a trade felületen konkrétan nem lehetett, csak máshol, amit amúgy megjegyzett. Úgy tudtam meg, hogy mi a helyzet, hogy írtam a supportnak, és ők írták az 1 napot. De semmi infó nem volt erről a felületen.
Szerk.:
Azért fosoztam, mert ahogy regisztráltam, sorban olyan problémákba futottam bele, hogy valami nem működik, és semmi infó arról miért nem, és sok-sok ilyen kör volt. Kezdve azzal, hogy először sírt azért, hogy már van accountom, kiderült, hogy a Captrader-es, és hogy kössem össze, de összekötni nem engedte, végül rá tudtam erőszakolni a külön regisztrálós számlanyitást, aztán fű alatt mégis összekötötte. Aztán nem tud működni egyszerre a két telefon app, mert a Captrader-est IBKR-esnek hiszi és fordítva. És ez csak az eleje volt.[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
KBC-nél van TBSZ díj is, ha 5 TBSZ-t futtatok, akkor az 1000 Ft/hó, tehát már a fele megvan az IB-nek. És az IB esetében ha jól értelmezem a jutalékok csökkentik a TBSZ díjat.
De egyébként én egyelőre hagyom a KBC-s számlámat is, így drágább, de a közvetítői kockázatot csökkenti ha több helyen van.
-
Hi!King
őstag
válasz aAron_ #102278 üzenetére
Ja, látom már, a justetf részvényeket, kötvényeket sorol fel, de a Vanguard oldalán kiderül, hogy kizárólag ETF-ek vannak benne (alapok alapja konstrukció, tehát drága, bár nem annyira mint a hazaiak). Vicces, hogy így már engedi, pedig ha probléma, hogy a mögötte lévő termékek kamatjövedelmet termelnek, akkor ez egy ilyen konstrukcióra is igaz. Na meg ugye ez TBSZ, de nem oldották meg, hogy ne legyenek ugyanazok tiltva mint a fő számlán.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Na, kiderült, hogy azért nem tudok venni semmit sem a TBSZ-re, mert ugyanaz van, mint első számlanyitásnál, 1 napig nem trade-elhetek.
Viszont erről persze semmi infó a felületen. Előtte kipróbáltam a TWS-t is, na az ugyanolyan fos, ha nem rosszabb, mint a Client Portal, nem túlzottan növeli a bizalmamat, ha ilyen szinten rossz felületeik vannak.
Szerk.:
Megnéztem amúgy mit lehet venni és mit nem. Kötvény ETF-et egyet sem találtam amit igen, VWCE-t és más részvény ETF-eket amiket néztem, azokat igen. Ami vicces, hogy Vanguard Lifestrategy ETF-eket lehet venni, amik ugye tele vannak kötvényekkel...[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
-
Hi!King
őstag
válasz Andr1ska #102269 üzenetére
Igen, a pénzszámla ezt jelenti, onnan bármikor újra befektetheted vagy kiutalhatod.
Másik opció, ha rögzített külső bankszámlát választasz ki, és lejáratkor automatikusan utalják oda.
Van valami újrabefektetés opció is, sosem próbáltam és nem is próbálném, mert nem tudod előre milyen papírok lesznek lejáratkor elérhetőek.
-
Hi!King
őstag
válasz SzGee #102266 üzenetére
Hát én a böngészős cuccot (Client Portal) használom, nincsenek nagy igényeim, mert nagyrészt csak B&H lesz TBSZ-re, de rengeteg dolog nem működik elsőre, sok-sok újratöltés míg működik. Desktop alkalmazást azért sem akarok, mert munkahelyi és saját gépről is használom, mikor melyiket használom mikor be kellene fektetni egy összeget, telefon appot meg azért nem mert összeakad Captraderrel.
-
Hi!King
őstag
Egyébként egyre jobban elbizonytalanodok ebben az IBKR-ben. A rendszerük igazi hulladék, konkrétan szinte semm sem működik stabilan, gyorsan, eltűnnek menüpontok, amik újratöltésre megjelennek, nem működik a Submit buy order gomb csak úgy, semmi hibaüzenet, teljesen random hogy egy-egy oldal belátható időn belül betöltődik, stb., stb. Captradernél is ilyeneket tapasztaltam, azt hittem akkor még, hogy a Captredarnek van egy plusz rétege és az ilyen béna, de ahogy látom maga az IBKR ilyen.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz SzGee #102249 üzenetére
Végülis "sikerült" a korábban csak számlanyitásnál próbaként befizetett 100 eurómból 70-et áttennem TBSZ-re, az idézőjel azért, mert még nem jelent meg, mert ez sem real time, viszont úgy látom közben változott a menü, mert mikor először rámentem a transfer funds-ra, majd a TBSZ-re (ami retirement accountként szerepel oldalt, de TBSZ-2023 a neve), akkor még ugyanazok az opciók voltak, mint korábban, most viszont már nincs olyan opció, hogy kintről fizetsz be rá, csak benti főszámláról lehet átvezetni.
Wise-ról teszek a főszámlára egy értelmezhető összeget, még az is folyamatban van, aztán megpróbálom azt is átvezetni.
-
Hi!King
őstag
válasz SzGee #102245 üzenetére
Nekem sem működik. Azt sem tudom még, hogy a kintről beutalás, illetve Wise-ról befizetés működik-e, mert elvileg igen, de iszonyat lassú és instabil az IBKR rendszere, nem csak a TBSZ miatt, hanem általában.
Szerk.:
Az átvezetés nem ott van mint simán 2 számla között, hanem Transfer funds, és ha kiválasztod ezt a számlát, van rá külön menüpont. Működni mondjuk nem működik, mert ezt a hibaüzenetet kaptam:
"An error occurred while submitting your request. Try again in a few minutes."[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz bernel #102218 üzenetére
Most attól függetlenül, hogy nekem például kusza, ezért most nem részletezném (annyi, hogy Captradernél egyelőre nem léptem át sem én, sem feleségem az ír 20 ezres bevát) szerintem 3 féle stratégia logikus:
1. Ha legfeljebb 1-2-szerese a 20 ezernek az értékpapír befektetésed (nem számolva az esetleges államkincstári számládat), akkor lehet csinálni hogy 20-20 euróig töltöd fel az egy-egy számládat, tovább nem, persze ekkor is 20 ezer fölé megy a hozam miatt valamikor, azt már nem kimondottam piszkálnám.
2. Ha nagyon bízol egy brókerben, meg úgy gondolod, hogy ha csődbe menne sem nyúlnák le a papírokat, akkor lehet egyetlen is, de ezt is max. 20 ezer 1-2-szereséig mondanám.
3. Ha nagyon sok a befektetésed, tehát a 20 ezer sokszorosa, akkor nem 20 ezrenként pakolnám, hanem néhány helyen, mondjuk 3-4, ami egyenként lehet mondjuk 200 ezer felett is, és nem az véd meg, hogy majd biztosítás, hanem hogy annak hogy több is tönkremegy egyszerre és lenyúlja az értékpapírodat, kicsi az esélye. De 20 ezrenként 200 ezer eurót rémálom lenne, vagy képzeld el mondjuk 2 milliót 20 ezrenként, akkor 100 számla 100 külön szolgáltatónál....[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz PredatorZoli #101991 üzenetére
Meg is lepődtem rajta, hogy milyen magas a yield to maturity ennél, aztán vettem csak észre, hogy ez junk corporate bondokat tart. Fura egy befektetés, mert ugyanakkor rövid lejáratúak, így a 2010-es évekhez hasonló fellendülési időszakban nem sokat hozat, csak kicsit többet mint a jó minőségű kötvények, viszont a mostani inflációs váságban és a 2008-09 típusú válságban is rendkívül veszélyes, volatilis.
Én még soha nem vettem vállalati kötvény ETF-eket, nem is foglalkoztam velük, de ha vennék valószínűleg hosszú, de befektetésre ajánlott kötvényeket tartót vennék.
De ez az ETF helyett ha van valami EUR hedged 1-2 éves US államkötvényeket tartó ETF, az jobb lenne.
-
Hi!King
őstag
válasz PredatorZoli #101987 üzenetére
Egyébként azonos méret alapján a sampling vagy a teljes fizikai replikáció lenne a kisebb tranzakciós költségű? Mert nekem nem egyértelmű, mivel teljes fizikai replikáció esetén elvileg többször kerülnek be és ki kis töredék résvények, sampling esetében viszont valahol meg kell húzni a határt, és ha ki-be kerül valami, az nagyobb méretű. Azt gondolnám, hogy a legkisebb költsége a samplingnek és a hatalmas fundméretnek lenne, de kis fundméret mellett nem egyértelmű nekem, hogy a samplingnek kisebb a tranzakció mérete.
A tracking error meg mindkét irányba módosíthatja az eredményt.
-
Hi!King
őstag
válasz aujjobba #101937 üzenetére
Nekem csak jó, hogy emlegetve van, úgyis az a stratégiám, hogy diverzifikálok alapkezelő szerint is, ha már amúgy is több számlám van (eddig 2 brókernél van számlám, de több TBSZ-em is van KBC-nél), ugyanolyan jellegű ETF-ekből más-más kibocsátóét veszem, van már Blackrock (iShares), DWS (Xtrackers), Vanguard, S&P (SPDR), Amundi-Lyxor is.
Ez az új ETF jó lesz majd IBKR-nél ha lesz TBSZ.
-
-
Hi!King
őstag
válasz julius666 #101788 üzenetére
Amikor 420 volt az euró, akkor brutális áremelkedés volt, így még akkor is volt egy rakás termék, ami fejlettebb országokban olcsóbb volt mint nálunk. Mert gyakorlatilag legalább a forint gyengüléssel emelkedtek az árak, azóta pedig nem mentek vissza, miért is mentek volna, ha most is hatalmasak a kockázatok, magas az áfa és rengeteg a különadó.
Szóval szerintem még a bevásárló turizmust sem oldaná meg 10-20% forintromlás, a helyzet meg csak rosszabbodik, mert ahogy egyre többen vásárolnak kint, vagy itthon egyre kevesebbet tudnak vásárolni, úgy szűkül a kiskereskedelem, ami miatt bezárnak üzletek vagy legalább visszavesznek a kapacitásaikból, így középtávon a kisebb mérethatékonysaag az ágazatban szintén dráguláshoz vezethet.
Ahelyzet az, hogy hatalmas ára van nem csak a korrupciónak, de a populista, szelektíven osztogató és különadóztató államnak, sokkal többe kerül, mint amennyit ténylegesen elkölt, mivel az ebből fakadó bizonytalanságot a piac beárazza.
-
Hi!King
őstag
válasz korkor #101770 üzenetére
Én Berlinben voltam a hétvégén, azon nem lepődtem meg, hogyaz élelmiszerboltban minden amit láttam olcsóbb volt. Amin igen, hogy az éttermi árakban eltűnt a különbség, Berlin központi helyein nem csak az étel, de már az ital sem drágább, mint Budapesten hasonlóan központi helyeken.
-
Hi!King
őstag
válasz bandus #101607 üzenetére
Lenullázni nem is akarom, de szerintem ez azért illúzió, mert a magyar egy nyitott gazdaság, az árak stabilabbak belföldön is euróban számolva mint forintban, de ami még fontosabb, hogy a fizetésemet forintban kapom, ami alapból egy nagy forint kitettség, ráadásul mivel nettó megtakarító vagyok, forintból váltva fektetek be, a megtakarításokból viszont nem megy rövidtávú fogyasztásra, sőt a fizetésem jelentős részét költöm el eleve euróövezetben. A hosszútávú célokra meg még erősebb hatásra van az euró árfolyam.
Szerintem olyan max. 10%-os forint kitettség lenne ideális befektetésben Magyarországon élve, ennek még fölötte vagyok. És nyilván az 100%-ban PMÁP, mert a magyar tőzsdében ugyan van bőven növekedési potenciál, de a kockázatok nagyon magasak.
-
Hi!King
őstag
válasz Tyler Durden #101604 üzenetére
A 370 egy jó lehetőség volt kiszállni forint alapú befektetésekből, megjegyzem én nem vagyok soha ilyen bátor, az elmúlt pár hónapban folyamatosan váltottam ugyan, de messze nem az összeset, még most is viszonylag sok PMÁP-ban ülök, de így is sokkal nyugodtabb vagyok mint tavaly ilyenkor, ahhoz képest már sokkal kisebb a forint kitettségem.
-
Hi!King
őstag
Remélhetőleg ez már azt jelenti, hogy holnapra tényleg lesz TBSZ:
"IMPORTANT: Account Management will be unavailable on Wednesday, July 5th from approximately 6:00 PM EDT to 7:00 PM EDT due to scheduled maintenance."
Én még terveztem eladni PMÁP-ot és euróra váltani a hó elején, de halogattam hogy majd ha jön az IB TBSZ. Azért bízok benne, hogy az elkövetkező napokban még lesz egy kisebb erősödési köre a forintnak, majd meglátjuk.
Most mondjuk nagyon drágának érzem a részvénypiacot, úgyhogy valami kötvény ETF lesz az első amit IB-nél TBSZ-re fogok venni. VGEA ha nem jut eszemb jobb ötlet. -
Hi!King
őstag
válasz UberMutant #101478 üzenetére
Azért azt ne felejtsd el, hogy ha még jobban megszorul a magyar állam, akkor nem alacsony, hanem magas kamatkörnyezet lesz (emelnie kell, hogy valaki hajlandó legyen államkötvényt venni), illetve PMÁP kamata nem biztos hogy 2025-ben is ennyire magas lesz. Ha akkor a piaci államkötvények 10%-ot, ez meg 5%-ot fizet, nem fogja a bank jó áron megvenni. Már ha megveheti, mert az állam azt is kitalálhatja, hogy a bank nem tarthat ilyet akkor sem, ha az ügyféltől veszi meg, vegyen inkább piaci államkötvényt.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz WasabiTrsr #101382 üzenetére
Egyelőre nincs semmi, se üzenet, se ilyen funkció ott ahol gondolom kellene lennie (feltételezem Settings -> Open an additional account-nál kellene lennie, vagy Account Configuration-nél valahol).
-
Hi!King
őstag
válasz sakal83 #101378 üzenetére
Tudom ez politikai off, de egyébként tanulságos az egész történet, hogy miért működik ez a bolsevik gazdaságpolitika politikai szempontból.
Ugyanis onnan indul ki a dolog, hogy minél több populista faszsággal avatkoznak be a piaci folyamatokba, annál rosszabb lesz a helyzet, szomszéd országokhoz képest nagyobb árak az adók és a kockázati felárak miatt, sokkal rosszabb ügyfélkezelés, fogyasztóvédelem tehetetlensége, stb., stb. Ezután lehet tovább uszítani a piaci szereplők ellen, hogy a kapzsiságuk okozza mindezt, ennek megfelelően pedig újabb populista intézkedéseket hozni, amiktől még szarabb a helyzet, aztán megint lehet mutogatni a piacra, mint az ördögre, és így tovább. Egy végtelennek tűnő spirál, amiből nem tudom van-e valaha kiút, az elszegényedés szerintem nem vezet kiúthoz, mert minél szegényebb a lakosság, annál könnyebben megvezethető.
Nem magyar sajátosság, de Magyarországon az átlagosnál sokkal erősebb.
-
Hi!King
őstag
Egyébként developed world / MSCI world követőből vannak 0.12%-os költségűek is, ha rákerestek justetf-en, nyilván ott ugye nincs emerging rész és természetesen ezek is samplingesek.
@Feriboy2:
De ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy költségeket nem számítva a VWCE felülteljesítette az indexet. Ez pedig abból kellett fakadjon, hogy amiben nem pontosan követték az indexet, az jobbnak bizonyult. Pl. az index által számoltnál jobb áron adták el vagy vették a ki-be kerülő részvényeket, az esetleges átsúlyozásokban voltak jobbak, vagy mondjuk mivel a VWCE sem tartalmazza az index összes elemét, lehet hogy azok a kisebb súlyú elemek alulteljesítettek az indexhez képest.Viszont ez azt is jelentheti, hogy a jövőben ellenkezője is előfordulhat, hogy alul fogják teljesíteni az indexet. Vagy a másik ETF-ek fognak felülteljesíteni. Nem lehet előre tudni.
@SzGee:
Most meg nem mondom melyik, de láttam már olyan STOXX 600 ETF-et, amelyikben pont 600 részvény volt.[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz Vision #101200 üzenetére
Valóban, azonos lokációjú, adottságú lakások közül a panelok olcsóbbak, viszont a panellakásoknak nagyobb aránya van jó lokációban, mint a legtöbb többi lakástípus, illetve a családi házak. Kivétel a régi magas belterűek, illetve Budapesten a városrehabos újépítésűek.
Vidéken is máshol vannak jellemzően a családi házak, mint a panelházak, illetve az újépítésű társasházak is, nyilván vannak jó lokációjú családi házak is, de a többségükre kevésbé igaz. És ott is sokan költöznek városból a város agglomerációjába, vagy akár távolabb, kevésbé frekventált falvakba, aztán onnan járnak be, és nyilván az ottani családi házak négyzetméterára alacsonyabb, mint a városi panellakásoké, van hogy a ház maga olcsóbb mint egy fele akkora panellakás, de ennek is a lokáció az oka.
Szerk.:
És ami még kimaradt, a lokációk közötti különbségek fokozódtak, ezért van hogy a falusi házak jelentős része relatív még jobban elértéktelenedett.[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
A hitelből tartózásról:
Én például látom, hogy simán megéri hitelből lakást venni úgy, hogy megvan az ára, de azt magasabb hozammal befektetem, és ez alatt nem csak állampapírt értek, simán bele merném fektetni egy klasszikus 60/40 porfolióba is. De feleségemet, aki a vidéki mérnök szülei gyakori munkanélküliségében nőtt fel, nem tudnám meggyőzni, mert hiába élünk mi Budapesten, benne van a bármikor utcára kerülhetsz veszélye a fejében.[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz axioma #101195 üzenetére
Mondjuk pont a falusi kádárkockákkal az a helyzet, hogy eladhatatlanok vagy már rég nem érik el egy kisvárosi panel értékét, így nem is opció, hogy költözzenek, másrészt én ezt nagyon radikális társasház pártiként mondom, nagyon sok embernek sokkal többet jelent életszínvonalban, hogy van egy háza, még ha elavult és kényelmetlen is, mint az hogy sokkal több pénz jut az életére egy kényelmes társasházi lakásban élve.
A panellakások egyébként épp azért lettek drágák, mert baromi jó az elhelyezkedésük, a legtöbb panel lakótelep városon belül kiemelkedően jó közlekedésű, a belvárosoknál meg szellősebb, és kifelé is jobb a közlekedése. És ezt láthatóan beárazta a piac, szóval a lakásvásárlók jelentős része racionálisan gondolkodik lokáció szempontjából.
Egyébként egy példa erre a falusi ház dologra, anyósomék 2000-ben kiköltöztek egy 20 ezres kisvárosban lévő panellakásból egy szomszéd faluban lévő elavult családi házba, akkor bőven ráfizettek, majd mikor 2012-ben elváltak és eladták, már jóval drágább volt egy panel, mint amennyiért el tudták adni a házat. Ha hitelük, különösen devizahitelük lett volna, nem tudtak volna mit csinálni, mert nagyon alacsony volt a csereértéke a házuknak.
-
Hi!King
őstag
válasz aAron_ #101156 üzenetére
Arra jutottam, hogy sikerült megnyitnom a számlát, most már kereskedhetnék is, de megvárom tényleg lesz-e TBSZ, és majd csak akkor. Appal meg egyelőre nem próbálkozok, nehogy szétcsessze a Captrader hozzáférésemet.
Össze nem kötöttem a két számlát, nem tudom lehet-e egyáltalán, de végülis lényegtelen.
Azt látom, hogy annyiban jobb az IBKR, hogy Wise-al integrálva van, így sokkal könnyebb onnan befizetni mint simán utalással.
-
Hi!King
őstag
Ahogy látom a Captrader és az IBKR app sem bír meglenni egymás mellett, ugyanolyan azonosítást használnának, ami nem bír kettő accountot kezelni....
-
Hi!King
őstag
válasz aAron_ #101153 üzenetére
Úgy érted a szétválást, hogy mióta külön van az IBCE? Mert én már azután nyitottam Captrader számlát.
Az érdekes az, hogy mikor bejelentkezek az IBKR oldalán, akkor a Captrader appon jön az azonosításhoz a notification. Miután belépek, az interactivebrokers.co.uk domainen vagyok. Az a menüpont pedig hiányzik, ahol a menüből lehet másik számlát nyitni.
Lehet hogy azt csinálom, továbblépek hogy nincs IBKR accountom.
-
Hi!King
őstag
Interactive Brokers-en akarok számlát létrehozni, mert hamarosan lesz TBSZ és nyitnék náluk is. Az az érdekes, hogy valahányadik lépésnél közli velem, hogy a telefonszámom alapján már van IBKR számlám. Valójában Captrader számlám van, ami tudom hogy ugyanaz a rendszer, de ott elvileg ír beva van és nem magyar. Ehhez képest simán be tudtam lépni az Interactive Brokers rendszerén is. Most bizonytalan vagyok, hogy akkor majd én ezzel a meglévő számlával tudok-e majd TBSZ-t nyitni, vagy új számlát kell nyissak, illetve hogyan nyithatok még egy számlát...
-
Hi!King
őstag
válasz rushmoon #99682 üzenetére
"Csak meglepődtem azon, amikor felvetődött hogy valaki hozzá akar férni nyugdíj előtt, csak úgy, mintha a saját folyószámlája lenne, gondoltam félreértettem valamit."
De ilyet senki nem állított. Mondjuk jó tudni, hogy te hívőként ezek szerint többek között az önyup, Start számla, nyugdíjbiztosítás államosítását is támogatnád, hiszen azokhoz sem férhetsz hozzá akármikor... Vagy egy haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant is tőled nyugodtan elvehetne az állam.
Nem attól lesz magánvagyon a magánvagyon, hogy bármikor korlátlanul hozzáférhetsz, hanem attól, hogy törvény mondja ki, hogy magánvagyon.
A politikát meg nehéz elkerülni, amikor valaki politikai propagandától fűtve mond gazdasági kérdésben valótlanságokat.
-
Hi!King
őstag
válasz rushmoon #99676 üzenetére
"Nincs szó szándékos hazugságról, egyszerűen máshogyan látunk egy kérdést. Én nem találtam az idézett törvényben a magánvagyon szót vagy szinonimáját, vagy bármit ami arra utalna hogy ilyesmiről lenne szó. Mint írtam "magán" témában a "személyes számla" volt a legkonkrétabb fogalom, ami előkerült, szóval nem győztél meg."
Mert úgy fogalmazza meg, hogy a pénztártag tulajdona. Ennél egyértelműbben nem is lehetne. Nem is akarlak, nem is foglak meggyőzni, az ilyesmit már rég feladtam elvakult fanatikusok esetében, csupán rámutattam, hogy tényszerűen hazugság amit állítasz.
"Az hogy a többség pártállástól függően képtelen akár csak meghallgatni (nem hogy elfogadni, ne adj isten átgondolni) a másik oldalinak hangzó véleményt, az korunk szégyene."
Bocs, de ha a Lánczi féle magyarázatot adod elő a korrupcióról, azt nem tudom véleménynek tekinteni, mert konkrétan a rendszebe épített lopásdt mosdatod, és hazudsz bele nemzeti célokat. Az nem vélemény, hogy ellopom a pénztárcád, majd megmagyarázom hogy jól tettem.
És önálló véleménynek meg semmiképp sem tekinthető, ha a gazdaságilag tájékozotlanoknak szánt propagandát kritika nélkül átveszed.
-
Hi!King
őstag
válasz Kukipapa_rr #99673 üzenetére
Igazából amit felvetsz, jelen formájában az államinál is probléma, hiszen ha 30 évesen lerokkansz, nagyon alacsony rokkantnyugdíjat kapsz még akkor is, ha jól keresel.
A 100% manyup rendszer valóban nem szolidáris, de a példádban nem a szolidaritás hiánya, hanem a biztosítás hiánya a probléma. Ha az átlagon felül kereső 30 éves mindent magánba fizetne az állami kassza helyett, aminek a rokkant biztosítási része hasonló arányú lenne mint az államé, akkor jobban járna, átlag alatti keresettel rosszabbul. Ebben is egy középút lenne jó szvsz, csak akkor az állami rész akár lehetne kisebb, mindenkinek fizetés arányos, de mindenki ugyanannyit kapna, ez lenne benne a szolidaritás, a nagyobb magán részből meg nyilván attól függően mennyit fizettél be, illetve baleseti rokkantságra milyen díjat fizettél.
-
Hi!King
őstag
válasz rushmoon #99664 üzenetére
Ezt végig tudtad írni röhögés nélkül?
Nem, a NER egyetlen dologról szól, a magyar gazdaság teljes leuralásáról egy baráti kör érdekeiben, hatósági eszközöket is bevetve. Ettől nem szabadul fel a magyar gazdaság, ettől csak rab lesz, mert kiiktatják a piaci versenyt, kiiktatják a magyar, de nem haveri konkurenciát is, és végül a NER vállalatok nemzetközileg ugyanúgy versenyképtelenek maradnak, mert állami csöcsökön gazdagodtak meg.
Egyébként azért is totálisan bukik az egész Lánczi féle propaganda, amit most előadtál, mert a gyakorlatban simán külföldi céget is előnyben részesítenek, ha a hazai vállalkozóval háborúban áll valamely NER lovag. Lásd pl. Orbán cseh haverjának a műtrágya gyárát hozták előnybe a hazaival szemben, mert a NER haver háborúját támogatták Bigével szemben. És ez csak egy a sok közül, köze nincs az egésznek a magyar érdekekhez, a Fidesz érdekekhez van köze.
Másrészt egy rakás szar beruházás valósul meg ezen a címen, csak mert az állam támogatja, mesélhetnék ilyeneket csak a környezetemből.
Szerk.:
Egyébként nem értem mire számítasz, ha színtisztán előadsz egy olyan propagandát szinte szó szerint, ami a gazdasági témákban teljesen tájékozatlanokat hivatott meggyőzni egy olyan fórumon, ahol azért a legtöbb ember érdeklődik a gazdasági témakörökben?[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
válasz rushmoon #99663 üzenetére
Bocs a személyeskedésért, de azért a te stílusod sem volt makulátlan, a szándékos hazudozások mellett meg nem szeretek elmenni.
"Köszi a linket, bár ebben még mindig nem látszik hogy magánvagyon lenne a manyup pénz, az egyéni számlákat említi, meg a kezelői feladatokat taglalja. Ennyi erővel a mostani rendszerben is a magánvagyonunk van az állam kezelésében, ami a nyugdíjjárulék befizetéseket illeti.."
Teljesen mindegy hogy minek a kapcsán említi, egy tényt közöl, ami nem csak a kezelő szemszögéből nézve érvényes. De sejtettem, hogy nem fogod elfogadni akkor sem, hogy a manyup magántulajdon, ha konkrét törvényben mutatok rá. Innentől kezdve abba is hagyhatnánk a vitát, mert értelmetlen.
"Sokkal inkább volt teher az őket követők számára a törvény által lefektetett csökkenő állami járulékok (=emelkedő manyup pénz), és a mindeközben fenntartandó állami nyugdíjrendszer okán. A Fidesznek és az MSZP-nek is, pártállástól függetlenül."
Igazából amíg befizetés van, addig mindig teher, aztán amikor nyugdíjat fizet a manyup, akkor már nem, de ettől függetlenül tény, hogy van egy költsége ami a felépítéséhez kell a vagyonnak, hiszen a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerből vesz el.
A Ratkó korszak miatt viszont volt egy 2 évtizedes vissza nem térü lehetőség, hogy elinduljon, mivel még 2 évtizedig viszonylag jó aktív-inaktív arányok voltak. Ezt sikerült egy megszorítani nem hajlandó kormánynak lenulláznia.
Másrészt az összes kormány a falig megy el hiányban. A fal máshová, közelebb kerül egy ilyen rendszeres kiadás mellett, miközben a pénz nem veszik el, hanem ennyivel kevesebb nyugdíjat kell fizetnie az államnak a jövőben. Ehhez képest sikerült felélni egyébként nem is a legrosszabb időszakban, hiszen akkor már kilábalás volt a válságból.
"És ami után jött az is már történelem: a Gyurcsány-kormány hitelfelvétellel, statisztikák kozmetikázásával kezelte a problémát, Orbánék meg kimondták hogy gond van és helyrebillentették a rendszert. Lehet hogy lett volna más megoldás is, mint az állam kezelésé visszahelyezni ezt a vagyont, de bármilyen más megoldás legalább ennyire fájt volna."
Egyrészt akkor már túl voltunk a Bajnai féle válságkezelésen, másrészt megint kifelejted a kulcsmomentumot, mikor az EU-nál megpróbálkozott Orbán felmentést kérni a konvergencia program alól, hogy nagyobb hiányt is elfogadjanak, az erre adott jogosan negatív válaszra nem volt hajlandó népszerűtlen intézkedéseket, elsősorban államháztartási reformokat, másodsorban megszorításokat csinálni, így jött a manyup vagyon ellopása.
"Viszont ha így van, azaz BEVA kártalanítottak lettek az ügyfeleik, akkor csak megerősíti az eredeti állításom, hogy az esetleges MNYP/ÖNYP-károsultak felé is hasonló szolidaritást kellene majd mutatnia egy mai, modern, buksi-simogató, széltől is óvó, helyetted gondolkodó államnak."
Pont az ellenkezőjéről van szó, mert nem az állam gondoskodott, hanem a versenyszférából csikart ki több pénzt azok számára, akik felelőtlen döntést hoztak.
A manyup tagokat pedig továbbra is az állam károsította meg, te meg olyat vízionálsz, ami szigorú szabályozás mellett meg sem történhet.
-
Hi!King
őstag
válasz Kukipapa_rr #99659 üzenetére
Mivel ez a rendszer csak 1/4-ét tette ki a járulék befizetésnek és a nyugdíj kifizetésnek, és nem volt benne kötelező magánbiztosítás, ezért nyilván a jogos az lenne ez esetben, hogy 3/4-ét kapja a rokkantnyugdíjnak az államtól, mint amennyit egyébként kapna, és hozzáférne az addig befizetett manyup befizetéseihez is, ami nyilván ez esetben jelentéktelen.
De rendszer szinten az a megoldás, ha a manyupnak csinálnak biztosítási részt is rokkantságra, és a befizetés egy része ebbe megy, ez esetben működőképes lenne a 100%-ban magánnyugdíj rendszer is.
-
Hi!King
őstag
válasz rushmoon #99648 üzenetére
Anno Antalléknak voltak további terveik is, többek között pl. egészségügyi magánbiztosítókat akartak, szerepelt is a 90-es kormányprogramjukban.
Lehet nevezni a NER-t komoly átalakításnak, csakhogy valójában nagyrészt épp a korábbi, amúgy is csak részben megtörtént vagy elindult reformok visszacsinálásáról szólt, és sokmindenben a szocializmushoz, míg másban a Horthy rendszerhez tértünk vissza. És ezek a dolgok nem népszerűtlenek, míg egy többiztosítós egészségügy vagy egy tényleg kompetencia alapú oktatás népszerűtlen lenne, minden ilyen próbálkozás az is volt, ezért nem sikerült a korábbi kormányoknak, ebben persze komoly szerepe volt a Fidesz hangulatkeltésének.
2010-ben a Fidesztől még sokan azt várták, hogy majd népszerűtlen, de hosszútávon hasznos reformokat is véghezvisz, ehhez képest ellenkezőjét csinálják máig, inkább mindig a könnyebb út felé mennek, alárendelve mindent a rövidtávú szavazatszerzésnek és a támogatói kör gazdagításának.
-
Hi!King
őstag
válasz rushmoon #99645 üzenetére
Bocs, de te kezdtél politikai lózungokba azzal, hogy tényeket tagadtál a manyuppal kapcsolatban, meg hangulatkeltésnek nevezted az államosítás említését.
Az a baj, hogy nem csak véleményt mondtál, hanem konkrétan téves állításaid voltak, nem csak azzal kapcsolatban, hogy magántulajdon-e, hanem pl. a zsarolásnál is azt hazudtad, hogy csak annyi volt, hogy el kellett küldeni egy levelet, közben pedig onnan indult a zsarolás, hogy aki marad, az nem kap állami nyugdíjat.
Itt a link, bár biztosan vagyok benne, hogy továbbra is ragaszkodni fogsz a hazugságodhoz:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700082.tv
"A pénztártag követelése - a tulajdonlás elve szerint - a pénztártag tulajdona""Miért segített volna a Quaestoron az OBA/BEVA? Nem voltak befizetők."
Hát pont ez az. A BEVA kártalanítás akkor járt volna az ügyfeleknek, ha a Questor mint értékpapír számla vezető ellopja a számlájukon lévő értékpapírokat. Ez esetben viszont nem ez történt, hanem azon Questor vállalat, amely a kötvényeket bocsátotta ki, csődbe ment, ilyenre elvileg nem fizet a BEVA. De az állam mégis kötelezte a BEVA-t, hogy fizessen, ráadásul nem 20 ezer, hanem 100 ezer euróig, amit utólagos törvénykezéssel vezettek be. Emiatt a BEVA-nak hitelt kellett felvennie, ami miatt megdrágultak a hazai brókercégek, mivel a hitelt ők fizetik a megemelt tagdíjakból.
És úgy jött ide, hogy te említetted, hogy kommunista módra majd az állam helytáll az OBA esetében is. Hát volt már bankcsőd, és az OBA fizetett, nem az állam, sőt emellett a BEVA-t még olyanra is kényszerítette az állam, ami nem lett volna kötelezettsége. Szóval amit írtál, azt pont nem mutatja a gyakorlat, sőt az ellenkezőjét ezen a téren.
Amiatt meg nem gondolom hogy meg kellene sértődnöd, ha már felvállaltad a véleményedet, hogy amiket vallasz manyup ügyben, azok keményvonalas kommunista nézetek, ezért is abszurd, amikor arra hivatkozol a manyup ellopásával kapcsolatban, hogy ha csődbe mennének a pénztárak, akkor majd mindenki az államtól várná a megoldást. Ami amúgy is butaság, mert a pénztárak csődje nem jelenti azt, hogy az általuk kezelt vagyon odaveszik.
-
Hi!King
őstag
válasz rushmoon #99638 üzenetére
Két különböző dolog az, hogy adott helyzetben a számodra optimálisan döntesz, és hogy éjszaka hoznak egy törvényt, ami adott esetben teljesen átszabja a befektetési stratégiádat, és tudod hogy bármikor jöhet még ilyen éjszaka.
"Sajnos a nyugdíjrendszer megreformálása nem fér bele egy kormányzati ciklusba, 20 éve még (ha ügyetlenül is) de próbálkoztak ilyenekkel, de manapság egyik kormány sem vállal fel ilyen témákat, amiből nem látja az azonnali politikai hasznot."
Azért jópár évig próbálkoztak több cikluson át, aztán jött egy neobolsevik kormány, amelyik telibe szarta a magántulajdont.
-
Hi!King
őstag
válasz rushmoon #99639 üzenetére
Nem is fogom, mert sokaknak linkeltem már, konkrétan azt a részt is idéztem, amit kimondja, de fafejű kommunistákkal nem tudok mit kezdeni, a tényekkel szemben is kitartottak.
Rosszul emlékszel, mert a zsarolás nem csak egy darab levél megválaszolásáról szólt, hanem akkor olyan feltételekkel lehetett maradni, hogy teljesen elveszíted az állami nyugdíjjogosultságodat, miközben továbbra is kifizeti utánad a munkáltatód a munkáltatói járulékot. Aztán persze ezt utólag visszavonták, nyilván hogy ne pereljenek a jogfosztottság miatt a maradók. Aki szerint ez nem zsarolás, az vagy politikailag nagyon elfogult, vagy nem érti mit jelent állampolgárnak lenni, és nem érti, hogy egy állampolgárral miért nem szabadna ilyet megtennie az államnak.
Úgy jutottunk a Questorig, hogy sem az OBA, sem a BEVA esetén nem segített be az állam, sőt utóbbinál még olyan kötelezettséget is rátett a többi brókercégre, amit utólagosan talált ki.
-
Hi!King
őstag
válasz rushmoon #99631 üzenetére
Először is a MANYUP-ot is te finanszíroztad, csak kötelező jelleggel. Ez a kötelezőség ami vitatható volt, csak ugye onnan indultunk a 90-es években, hogy csak felosztó-kirovó nyugdíjrendszer van, önkéntes alapon pedig ebben nem lesz tömeges változás.
Másrészt a pénztár csődje nem jelenti azt, hogy az általa kezelt vagyon odaveszik, más országokban volt ilyenre nem egy példa, ha megfelelően ellenőrzött a rendszer, nem tudják lenyúlni a pénzedet, szimplán átmegy a csőd után egy másik szolgáltatóhoz.
Azért az érdekes logika, hogy amiatt aggódsz, mi van ha csődbe megy és az állam fogja kommunista módon kipótolni, és ezzel magyarázod meg azt a kommunista intézkedést, amikor ellentételezés nélkül lopta el az állam a lakosság magánvagyonát.
Az OBA-ba egyébként eddig nem kellett befizetnie az államnak, ellenben pl. a Széchenyi Bank csődjét a NER emberei idézték elő, és azt közvetve a bankok ügyfelei fizették ki, hiszen a bankok innen fizetnek az OBA-ba. És akkor ugye ott van még a BEVA is, amelynek jogilag nem kellett volna kártalanítania a szintén NER közeli emberek által becsődöltetett Questornak a károsultjait, mivel ott a kötvényt kibocsátó cég csődölt be és nem a közvetítő lopta el a kötvényeket, ráadásul nem 100 ezer, hanem 20 ezer euróig járt volna, erre visszamenőleges törvénykezéssel az állam kifosztotta a BEVA-t, amely hitelt kellett felvegyen, amit máig fizet mindenki, akinek itthon van értékpapír számlája. Szóval a valóságban épp a fordítottja történik az OBA-val és a BEVA-val is.
-
Hi!King
őstag
válasz rushmoon #99629 üzenetére
Azért kell magántulajdonnak tekinteni, mert törvény mondja ki, hogy magántulajdon, ebből a szempontból minden más mellékes.
Egyébként eleve nagyon rossz irányból közelíted meg a dolgot, mert eredendően a járulék sem ugyanolyan adó, mint a többi, hanem azért fizeted, hogy majd valamikor állami nyugdíjat kapjál. Csak ugye a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerben nem ez a technikai megvalósítás. Valójában az alapállapot az lenne, hogy nincs nyugdíjjárulék és nincs állami nyugdíjrendszer. Úgyhogy az, hogy a befizetéseid egy részét visszacsatornázták a te magánszámládra, nem olyan mint ha az állam dobott volna meg pénzzel, hiszen az a te pénzed, amit így is, úgy is azért fizetsz be, hogy majd egyszer nyugdíjat kapjál.
"A 25/75% arányt nem tudom hogyan képzelték, hiszen a pénztári tagok 100%-ban MNYP-be fizettek nyugdíjjárulékot, mi finanszírozta volna a maradék 75%-ot? Munkáltató által befizetett járulékok? Hitel?"
A munkáltató által befizetett járulékot is a munkavállaló termeli ki, hiszen egyébként nem érné meg őt foglalkoztatni, és az állami nyugdíjak nagyobb részét akkor amúgy is az adta.
-
Hi!King
őstag
Azért nem éri meg, mert az államcsőd mint írtam, a befektetők és beruházók bizalomvesztése miatt súlyos gazdasági visszaeséssel is jár. Mondjuk mentesül az állam néhány százalék éves kamattehertől, közben meg esik egy laza 10%-ot a GDP, amivel az adóbevételek is hasonlóan esnek, az állam pedig nem csak a kötvényeit, hanem a saját működését sem tudja rendesen finanszírozni, a közalkalmazotti bérek csúsznak, az iskolák, kórházak nem tudják fizetni a számláikat, stb., stb.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Azért nagyon nem mindegy ám, hogy milyen befektetők mennyiért. Aki 100 éves argentín állampapírt vesz, az jelentős kockázati felárért teszi, beleárazva hogy kicsi az esélye hogy a végén ki lesz fizetve, miközben bízik abban, hogy drágábban el tudja adni.
És nem csak ez van, hanem minden más tőke, a versenyszférában is megdrágul ettől, a cégek csak akkor hajlandóak ilyen országban beruházni, ha a kockázatért cserébe nagyon magas a profitabilitás. Ez eredményezi azt, amikor egy csóró országban drágább a meki mint a fejlettekben, vagy mondjuk a mobiltarifák, ruhaboltok, prémium szolgáltatások, stb., stb., mert aki beruház, az magas kockázatnak a tudatában teszi. Az itt termelő multiknál ugyanez van, csak a lényeg hogy a kockázatért cserébe nagyon olcsó munkaerő és alacsony egyéb költségek kellenek nekik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- Wacom Cintiq 16 FHD (DTK-1660) digitalizáló tábla
- Denon AVR X2600H erősítő + Jamo S809 5.0 Hangfalszett
- Géjmer Keychron M3 vezeték nélküli egér
- Akció! Dell Latitude E6230 laptop (12,5/i5-G3/8GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla