Hirdetés
- Facebook és Messenger
- Mikrotik routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Banggood
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Proxmox VE
- 2 billió dollárt hozott a tavalyi év az NVIDIA-nak
- eBay
- Kína exportkorlátozást vethet ki az akkumulátortechnológiákra
Új hozzászólás Aktív témák
-
sakal83
addikt
válasz Kickass #33099 üzenetére
A lakhatas sem olcsobb mint Pesten pl nyugat Magyarországon.
- Budapest nagy es sokminden messze van, max te egy-ket keruletben elsz.
- a gyerekeid hogy jo oktatast kapjanak eleg nehez tekintettel arra, hogy jo helyre bekerulni kapcsolat vagy atomdraga lakhatas kell. Plusz vegtelen ido vagy neked vagy a parodnak=pénz. Iskola es sport egy helyen hogy el is tudjal menni a gyerekert full munkaidoben szinte lehetetlen
- a tobbi teljesen jogos, munka pezsges elet itt van. Videken megall az ember vére, de ha van gyereked sajnos valasztanod kell vagy qva jol keresned...Ui. : mi a gyerek oktatasa miatt megyunk megyeszekhelyre pestrol. A varos ahol normalis ovoda es iskola van az zajos es suru, ahol nincs zaj az atom draga. Az aglo meg egy marhasag a 90%a hosszutavon maga a halál
Ma nyontam egy 13 18 13 utvonalat 5 utan, nagyon vidam volt, csak oda 1:20 perc... Kocsival...
[ Szerkesztve ]
-
Kickass
őstag
válasz goodboy007 #33098 üzenetére
Árban a lakhatást leszámítva persze semmivel sem olcsóbb vidéken az élet
Egyébként ezt nem tudom honnan veszitek már nem először olvasom, szerintem minden azolgáltatás olcsóbb a legtöbb vidéki városban. Saját példa hogy kelet mo-ra hordva az autómat is jobban jártam a nagyobb szervízekkel mintha Bp-n vagy környékén csináltatom. De csak, hogy ne kelet mo legyen példa pár napja sárváron ettünk baromi jót a fővároshoz képest szotyiért, vagy volt hasonló eset zalában is.Egyébként az ország második legnagyobb városából Budapestre költözve a tapasztalatok
- semmi sincs messze
- munkalehetőségek szempontjából ha olyan területen vagy a lehetőségek száma kvázi végtelen
- talán a gyerekek is fórból indulhatnak, nagyobb esély a jobb oktatásra helyben is
- amit már sokan írtak előttem is, pezsgő kultúrális és éjszakai élet, szinte bármit találni bármikor, legalábbis Debrecenhez képest -
goodboy007
senior tag
Én szintén Pécsen éltem kb. 10 évet, majd 2019-től 3 évet Budapesten és kb. 1 éve élek Biatorbágyon.
Tervezzük, hogy Pécsre költözünk, mert páromat nem köti ide nagyon semmi, nekem pedig Pécs közelebb van a családhoz és egy nagyobb baráti kör is van ott, ezen kívül szinte full HO-ban (havi két bejárás) dolgozom.
Valószínű el sem költöztem volna, ha nem több, mint duplázódik a bérem akkor.
IKEA pl. nincs, de come on, mindent lehet már rendelni online.
"...a nagy vidéki plázákban sincs egy normális multibrand ruházati bolt, éttermekről ne is beszéljünk..."
Ha hiányoznak a Van Graaf vagy Peek & Cloppenburg 40k-s pólói, akkor havi egy-két hétvégi napot rászánva továbbra is lehet "shoppingolni" BP-n, ezeknek a közelsége számomra biztos nem előny.
Éttermekből pedig van bőven jó -legalábbis Pécsen-, nyilván BP-n nagyobb a választék, de mi pl. BP-n is 2-3 helyre szoktunk visszajárni, a Freyja pedig megint olyan, hogy eleve pár havonta szoktam rendelni, akkor már tudom ezt a bejáráshoz igazítani, illetve amikor a XI. kerben laktam, akkor is 2-3 helyről rendeltem folyamatosan. Nyilván ha valaki heti szinten jár étterembe, annak ez lehet, hogy megint fontos, nekünk egyáltalán nem az.A Pécset körbeölelő természetközeli részek pedig abszolút elérhető távolságban vannak, de ez igaz Budapestre is, nagyon gyorsan ki lehet jutni a város forgatagából.
Árban a lakhatást leszámítva persze semmivel sem olcsóbb vidéken az élet, de BP-nek is meg vannak a maga szépségei és ahogy fentebb írták, Budaörs vagy a többi agglós település élhetőbb, mint maga a főváros, Biatorbágy se lenne rossz hely, ha nem egy tipikus NER-es f.szkalap lenne a polgármester.
"propriocepció és peroneus aktiváció a kulcsszó, mert az emelést nem előzi meg excentrikus kontrakció, magyarul stretch-reflex vagy miotatikus (excentrikus megnyúlási) reflex." - Zola007
-
bandus
veterán
válasz xEon1337 #33096 üzenetére
én se nagyon tudtam volna elképzelni, hogy bp-n kívül hova is tudnék költözni Mo-n, még ha a munka/fizetés adott is lett volna. azért vidéken is vannak cégek, gyárak, magasabb pozíciók, ez szerintem nem egy megugorhatatlan akadály. viszont jóval jóval ingerszegényebb a környezet, infrastruktúra.
[ Szerkesztve ]
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
őstag
válasz BigBlackDog #33095 üzenetére
Én eredetileg Győrből származom, 2008 óta Budapesten élek, de dolgoztam 2015-19 között Győrben, illetve szüleim miatt azért meg szoktam manapság is ott fordulni. Sopronban szintén sokat jártam az elmúlt években.
Vásárlási, kikapcsolódási lehetőségek tekintetében sehol nincs egyik város sem a fővároshoz képest. Arról nem is beszélve, hogy valahogy az emberek természete is más.. nekem nem jön be.
"Less but better" - Dieter Rams
-
BigBlackDog
veterán
válasz HoTDoG #33093 üzenetére
Megyeszékhelyek esetén, a nyugatibb megyékben azért szvsz jobb a helyzet; Győr, Szombathely tekintetében nem éreztem túlzott lemaradást, de még Sopronban is sok minden érhető el a tapasztalataim alapján (amit fenntartásokkal illik kezelni, mivel hosszabb ottartózkodásom még nem volt egyik helyen sem ).
-
dellfanboy
őstag
válasz HoTDoG #33093 üzenetére
2hete voltam Stuttgart-ban kizärt dolognak tartom hogy 5-10perc alatt kocsival atszaladj rajta, esetleg hajnal 2kor, de meg mindig ezerrel epitkeznek... a trafipaxokrôl ne is beszeljunk.
eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
HoTDoG
tag
A vidék vs Budapest témához.
Röviden: nálam az ideális város - főleg családdal, kisgyerekkel - olyan mint pl Suttgart, Cambridge, Oxford. Néhány százezer fő lakos, megtalálható minden ami egy nagyvárosban, munkalehetőség, üzletek, infrastruktúra, kúltúra, szórakozás, mégis keresztülmész kocsival a városon max 5-10 perc alatt és nem megy rá az életed a gyerekek logisztikájára.Hosszabban: ezek lennének Magyarországon a megyeszékhelyek. De a valóság az, hogy munka nincs, ha pedig van, sokkal nyomottabb fizetésért, mint a fővárosban, és Debrecenen kívül a szórakozási lehetőség mára már mindenhol felejtős. Árakban érdemi különbség maximum a lakhatás esetében figyelhető meg, minden más szinte ugyanannyi, vagy lehelletnyivel olcsóbb (éttermek, fodrász). Akinek vállalkozása van vagy remote tud dolgozni budapesti fizetésért vagy külföldre, azoknak jó választás.
Valamelyest fejlődnek is ezek a városok, pl nyílik uszoda, épül új stadion ( juhúú ), sőt, néha nyílnak új éttermek, kajáldák is, pl Nyíregyházán. Ugyanakkor az üzletekben, plázákban már a legjobb márka a H&M, a többi mind kínai vagy second hand. Mindenki más lehúzta a rólót már régen. Szeged és Pécs hasonló, Miskolc, Szolnok még rosszabb helyzetben, Békés megye pedig már réges rég elesett. A 90-es, 2000-es években annyi disco, bulihely, klub volt, hogy minden zenei stílus esetén válogatni tudtál. Manapság péntek vagy szombat este van egy db nyitott hely, de oda sem akarsz bemenni. Az én korosztályom +- 5 év sztem 90%-a vagy Budapestre vagy külföldre költözött ezekből a városokból. Amikor mi fiatalok voltunk, ezek a városok a fénykorukat élték, de mára én már elég pesszimistán látom ezek helyzetét, legalábbis abból a szempontból, hogy a gyerek milyen közegben nő majd fel, milyen fiatalkora lesz.
De visszakanyarodva, ami még ideális lehet, az a megyeszékhelyek közvetlen környéke, agglomerációja, max 5-10km. Ami ettől kintebb van, az lehet meseszép és csendes, de mindennapi életvitelhez elég romantikus és nyugodt alkatnak kell lenni hozzá, stabil jövedelemmel, bevétellel.
Apropó, légszennyezés. Érdemes néha rápillantani a légszennyezettség térképre illetve az éves átlagra. Budapest messze nem a legrosszabb, mivel jellemzően nem ott fűtenek pet palackkal télen.A vidék felemelésén tudott volna kicsit lökni a Covid alatt elfogadottabbá vált távoli munkavégzés, amit most erősen próbálnak visszaszorítani, nagy sajnálatomra. Ez adott volna esélyt arra, hogy némi életet lehelljenek a kihaló falvakba, kisvárosokba és hogy az értelmiségnek ismét vonzó legyen.
De hát amikor a telefonos megkeresés alatt a HR-es lányka elmondja, hogy a PM-nek csak bent kéne lennie az irodában legalább heti pár napot, mert az csak úgy működik, akkor mindig megköszönöm és jelzem, hogy 3 éve gond nélkül vezetünk projekteket globál csapatokkal, cégekkel, remote.[ Szerkesztve ]
-
bdos
csendes tag
Sziasztok,
csak érdeklődésképpen IT kontraktori díjak hogyan változtak az elmúlt egy-két évben? Nem abszolút, inkább százalékos jelleggel. A terület, domain stb. sem fontos, inkább tendencia érdekel. Van egy külföldi partnerem, másfél éve változatlan az óradíjam, de szeretnék most már emelni rajta egy kicsit, érdekelne vajon meddig mehetnék el reálisan. Én 20-30 %-ot gondoltam. Egyrészt viszonylag alacsonyabb a bázis is, másrészt nehezebben helyettesíthető a szaktudás is, ami az általam nyújtott szolgáltatás mögött van. -
-
MrSealRD
veterán
válasz nyunyu #33080 üzenetére
Nem nézel katalógust és random bemész egy ásványvízre és ezt általánosítod, hogy drágább az EGÉSZ bolt...
Családlátogatások miatt rendszeresen kötöttük / kötjük egybe a bevásárlással hazafelé a helyi Aldi, Lidl-ben... Pl , Eger, Pécs... De mondhatnék még pár várost... és sosem fordult elő eltérés. Igaz mi nézünk akciós újságokat is.... meg listát írunk... szóval én saját preferenciáinknak megfelelő mindennapi élethez szükséges dolgokról beszélek, nem egy random beugrok ásványvízért dologról.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Drizzt
nagyúr
Jó a téma, érint.
Én kb. az alábbi utat jártam be: 18 év Nyíregyháza, 17 év Csepel, fél év Gellérthegy, 1 év Nyíregyháza, 2 év Eger. Utóbbi 3 és fél év full HO. Az eddigi lakóhelyek szempontjából összességében Eger a legjobb, de azért van pár sarkallatos pont: szórakozási lehetőségek egy fiatal felnőtt számára a nullát közelítik. Nyilván ha mondjuk gyereket nevelsz, akkor ez mit sem számít, arra szerintem ideális lenne ez a hely. Környezet tekintetében viszont semmelyik másik korábbi élőhelyem nem mérhető ehhez. Igazából bevásárlási lehetőségekben nem látok semmi hiányt. Alapvetően gyalog mindent el lehet intézni. Nyilván van olyannyira széle a városnak, ahonnan ez már nem igaz, de érzésre nem túl sok. Persze az autós közlekedők itt is állandóan panaszkodnak, de valójában tök sima az egész az általam Budapesten megszokotthoz képest. Budapest amúgy könnyen megközelíthető, alacsony forgalmú időszakban 1 és negyed óra.
Ennek ellenére tervezek visszaköltözni Budapestre, de nem azért, mert Egerrel lenne bármi problémám. Szimplán szeretnék végre bejárni dolgozni, meg a régi baráti körömmel többet találkozni. Meg szórakozóhelyre menni néha. Viszont az tény, hogy nagyon meg fogom válogatni, hogy hova költöznék.
Amiért még nem költözöm, az a lakáspiaci várakozásom, meg PMÁP együttes szerepe. De lehet korábban beadom a derekam és megyek albérletbe. Itt most ingyen élek(élősködök?) a családban. Ha már lakásárak: míg Budapesten kb. 1 éve az átlagos árak stagnálnak, addig itt egészen mostanáig dinamikus árnövekedés volt. Talán most már itt is elérkezik a tetőzés. Az olló eléggé sokat zárult a két város között most.I am having fun staying poor.
-
jbnd-007
tag
válasz Qtya123 #33083 üzenetére
Nagyon egyéni ízlés kérdése ez. Meg életkoré. Fiatal, extrovertált embernek teljesen más igényei vannak, mint egy idősödő, a nyugalmat már mindennél többre értékelő introvertáltnak (ez lennék én). Az egyiknek a buli és a pizza a fontos, a másiknak, hogy kiérjen a mentő.
Régebben nagyon vonzott Új-Zéland, mint kivándorlási célpont. Pár éve olvastam valahol, hogy nagyon furcsa lett a korfa náluk: gyakorlatilag eltűntek a 30-asok, mert annyira unalmasnak tartják az országot, hogy kivándorolnak Ausztriába. Kicsit olyan képet festettek róla, mint Floridáról.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Citroware #33063 üzenetére
Én Pécsről származom. Régen azt mondtam, hogy soha a büdös életbe nem költöznék Budapestre. Aztán az élet úgy hozta, hogy mégis ide költöztünk a munka miatt és most így lassan 6 év után azt mondom, hogy nem költöznék el innen.
A korábbi tiltakozásom abból alakult ki, hogy volt bennem egy fals kép Budapestről. Ugyanis amikor nagy ritkán odamentem, akkor 99%-ban a belvárost láttam. A zsúfoltságot, a koszos falú, ezer éves belső gangos okádék házakat, a húgyos aluljárókat, a körút forgatagát, a szűk utcákat, ahol kinézel a lakásod ablakából és 3 méterre már a szemben lévő ház ablaka van, stb...
Továbbra is azt mondom, hogy eszembe nem jutna az ilyen részeken élni. Éltem ott fél évet céges lakásban (Boráros tér környéke), számomra maximálisan élhetetlen kategória. Mások meg oda és vissza vannak érte, hogy húúú mekkora élet, mennyi program, mennyi kajálda. Szóval egyéni ízlés kérdése.
De az ittlét alatt megismertem lényegében egész Budapestet, minden kerületet. És rájöttem, hogy nagyon nem csak abból áll a város, amit előtte turistaként láttam. Hanem vannak nyugis és élhető részei is. Ha meg kell valami és az pont a belvárosi tébolyban van, addig egyáltalán nem zavar, amíg csak érintőlegesen beugrok emiatt oda.
Persze az szívás, ha mondjuk az ember az egyik külsőbb kerületben lakik és a munkája olyan, hogy napi bejárós és a város túloldalán van, mert akkor túl sok idő bejárni. Bár sok budapestivel beszéltem, akik azt mondják, hogy a munkahelyre utazás a városon belül 50 perc-1 óra időtartamban még a bőven elfogadható kategória. Én viszont ezt nagyon nem így látom.
Nekem jelenleg 15 percre van, de a lélektani határ valahol 35, nagyon maximum 40 percnél van, felette nem vállalok utazást munkába.A levegő nem egységesen ótvar, ennél is az számít, hogy merre laksz a városban. De pl mentem télen Gyálra és szerintem ott a sz@ros pelenkán át a PET palackig mindennel fűtöttek, mert konkrétan olyan füstös volt a levegő, hogy belső keringtetésre kellett kapcsolni az autóban, mert a kolbász füstölésénél nincs ilyen ájer a füstölőben, mint ami Gyálon fogadott.
Ráadásul Pécs is sokszor toplistás a rossz levegőben télen. Péccsel összehasonlítva munka terén a fővárost meg ég és föld. Mondom, nálunk is a munka volt az ok. Pécsen egyrészt a választék a nullához közelít és a fizetések a legtöbb esetben nagyon alacsonyak. Van 1-2 jobban fizető hely, de arról ne is álmodj, hogy na körbenézel, mert váltanál nagyobb bérre, szakmai előrelépésre és válogathatsz.[ Szerkesztve ]
-
carapace
csendes tag
válasz #79563158 #33079 üzenetére
Azért van különbség bőven. Én pl az egyik legnagyobb vidéki városban élek, ha akarok kaját rendelni a Woltról, akkor kb két alternatívám van, valamilyen burger vagy pizza. Semmi sushi, mexikói stb stb. Amikor felmegyek néha az irodába Bp-re, az első dolgom reggel, hogy rendelek pisztáciás croissant az egyik pékségből, na nálunk ilyen sincs.
Ettől függetlenül marha jó hely, ahol élek, de sok szempontból limitált.
-
nyunyu
félisten
válasz MrSealRD #33076 üzenetére
Nem szoktam nézni az akciós újságokat.
Szimplán besétáltam a füredi Aldiba, Tescoba, mert kellett hirtelen valami, aztán megállapítottam, hogy legalább annyiba kerülnek az általam gyakran vásárolt termékek, mint a pesti megfelelőikben.
Az meg már évekkel ezelőtt feltűnt, hogy a füredi Sparban a nem akciós termékek drágábbak, mint nálunk.
Pl. Kékkúti ásványvíz drágább volt, mint Pesten. (pedig negyedannyira van Füredtől Kékkút)#33079: húsvét körül voltam a füredi Péklánynál, két kézműves péksütiért+cappucinoért fizettem 2600 körül.
Egyáltalán nem volt olcsóbb, mint a budai-pesti artisan pékségek.[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
axioma
veterán
En aggloban elek [akkor erre volt penzunk], de mennek befele Bp-re. Mondjuk elmultam 50, es sose a belsejebe akartam volna, csak valami hasznalhato kozlekedesure, inkabb budai oldal [levegoileg is e-eny felol fujja at a szel a fovarost, 3. ker csak az agglot kapja, .17-18-23 az egesz nagyvarosi gyujtemenyt. Sporolni lehet azzal hogy minden kozel van a nagy nepsuruseg miatt, idot es penzt is.
Konkretan a melot nem fizetne'k meg videken [videki irodaban], mert azert korlatos szamu ember kell, annyi meg lesz Bp-en. Multiknal Bp mar maga a videk... es ok is letoljak a fizukat durvan. Innen max kulfoldre menne'k, de csaladilag nem jon ki. -
MrSealRD
veterán
válasz nyunyu #33067 üzenetére
Eredetileg füredi vagyok, és múlt hétvégén voltam anyámnál látogatóban.
Benéztem a helyi Aldiba, Tescoba, Sparba, áraik magasabbak, mint nálam az I. kerületben.
Lakás árak is majdnem utolérték az I. kerületet, köszönhetően a Balatonnál mindent bekebelező nernek.Ezt komolyan nem értem, mert nem először hallom... De az Aldi, Lidl, Tesco, Spar katalógusokban országos árak vannak. A többi terméknél lehet ugyan eltérés és vannak külön lokációkra egyedi katalógusok... de általánosan biztosan nincs ekkora eltérés az árakban... Nem mondom, hogy nem lehet olyan terméket felmutatni ami eltér... de az alap élelmiszerekben biztosan nincs olyan különbség amit leírsz.
A többi valid.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
MrSealRD
veterán
Ebben a témában nehéz okosat mondani. Elég szubjektív. Én spec. még önmagammal is tudok ellentétes álláspontot képviselni attól függően éppen milyen impulzust élek meg.
8.5 évig 13. kerület egyik nagyon jó részén laktunk...majd év elején Piliscsabára költöztünk... Elég éles váltá. Jók voltak a megérzéseink, de biztosra nem tudtuk, hogy jól döntöttünk, vagy sem. De most már mondhatom, hogy jól.
Egy nagy előnye volt BP-n belül lakni, hogy tényleg minden nagyon közel volt... Most kicsit jobban átgondoljuk, mikor, honnan, mit... de nem nevezném nagy kompromisszumnak.Nálunk az alábbi megélések voltak:
A nagyvárosi zsúfoltságot nagyon nem szerettük. A levegő tisztasága is elég véleményes kérdés... télen kevés hely van az országba ahol a szálló por nem ugrik meg mikor bedurrantanak a gumival, meg szeméttel mindenhol... Hiába élsz jó helyen, a szél az fújja ide-oda a mocskot.
Bár itt most elég jó volt a megélésünk ezzel kapcsolatban.Ha már évszakok, akkor amit nagyon utáltunk az a nyár. BP egy betonkockába öntött térkőhalmaz... Aki ezt így kitalálta, annak tuti adnék egy tockost...
A korábbi években vidékre leutazva érezhetően elviselhetőbb volt a hőség és éjszaka jobban lehűlt minden. BP-n fülledt, forró volt még éjszaka is... ( Ha már ilyen rezsiharc van, akkor a hűtésre fordított energiát is érdemes számításba venni.)
Az megvan amikor gurulós bőrönddel mennek végig egy ilyen sétányon...? hát görkorival, és biciklivel sem sokkal jobb...
A sűrűn lakott területeknek megvan az a hátránya, hogy nagyobb létszámból nagyobb eséllyel futsz bele egy kretén szomszédba. Vagy ami rosszabb több is van. Még ha nem is közvetlen... Ráadásul ezt tetézi, hogy a legtöbb társasgáz erkélyeit úgy tervezik, hogy egymás szájába lógnak az emberek... Ennek eredményeként szagolhatod a dohos lakásszagot, a cigifüstöt, meg hallgathatod, ahogy kúrnak...
A belsős udvaros elitnek beállított társasházakban imádták az AirBnB-t... aztán tök jó volt leszólni a portára, hogy a piás, drogos külföldi hülyegyerek lemászott/leesett az 1. emletről a belső udvarba és most ott lézeng, mert nem tud kiszabadulni... lévén, hogy ez egy zárt terület.A közlekedés mostanra mindenhol tragikus. Amikor még keresgéltünk, akkor a messzebbi lokációk estén csak az jöhetett szóba ahol van kötött pálya. Innen most 25p alatt vagyok Újpesten, onnan még 15p durván az iroda metróval. Kocsival 50-60p de akkor reggel 6.20-ig el kell indulnom, különben heringparty van az utakon. Hazafelé 60p minimum, mert ott nehezebben tudom kikerülni a fő műsoridőt. Ez így azt mondom élhető. Mindent megtettem azért, hogy az utazást hasznosra fordítsam. Vagy csak simán kifújom magam és megvan a váltás munka és otthon között...vagy szakmai anyagokat hallgatok... Ez igaz az autós közlekedésre is! Heti 2-őt megyek irodába. Többet biztosan nem vállalnék be...
A természet közelsége nézőpont kérdése... persze jobban bele tudsz menni a dzsungelbe ha kimész a nagyvárosból...Ami elég kellemes.
Az emberekről leírt véleményed osztom. Nagyon máshogy szólnak egymáshoz itt..nagyon pozitív az élmény.
El kell, hogy keserítselek... mostanra mindenhol drága minden IS... a lakhatás is... Hogy mennek-e az emberek BP-re lakni ezután is? Persze! Van akinek a fent leírtak semmit sem jelentenek. A legtöbb embernek mindent felülír az a kényelem, hogy kerületen belül 5-10 percre van minden.
De van különbség abban is, hogy hol élsz és hol dolgozol...mert a kettő itt elválik egymástól. Ezért van ekkora robbanás az agloban.
Egyébként is, mindegy, hogy ki mit gondol... tedd azt ami számodra a legjobb... ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor próbáld ki. Mit veszíthetsz, nem?
[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
jbnd-007
tag
Bármi, csak nem Budapest. Még a NER előtt jártam gyakrabban és már akkor is megütött az feszültség, ami az emberekből árad, képzelem, most milyen lehet. Gyalogosan, tömegközlekedéssel, autóval, mindegy: mintha háborúba készülne mindenki. Én nem vagyok elég agresszív ahhoz, hogy egy ilyen városban kezelni tudjam a konfliktusokat. Nekem ezt nem ellensúlyozza semmilyen kulturális extra.
Szerencsére full HO cégnél vagyok, nem tesznek különbséget lakóhely szerint, amíg országon belül maradok.
Szeged mellett élek, így az orvosi ellátás és a kultúra is jobb az átlagnál.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Igen, maradnék BP-n. Szeretem a mai napig a szülővárosom (nem szarházi-->Nyíregyházi), és a Budapesti belvárost is utálom, de a Pesti oldal (szerintem) legjobb kerületében lakok, és azon belül is a zöldövezet/fancy részén. Nagyon megkedveltem. Tudom, hogy ez is egyfajta buborék, mert látom, amit látok tömegközlekedéskor, de így vidékiként is: 3, 11, 13 ezek jó kerületek.
https://www.youtube.com/watch?v=9xjuK_ulqbE
-
nyunyu
félisten
válasz xenom0rph #33070 üzenetére
BKV-val továbbra is 30 perc a deak tér
Amíg vissza nem engedik a kocsikat a Lánchídra.
Felújítás előtt akkora dugók voltak reggel-este, hogy a Krisztina tér-Deák tér (4-5 megálló) tartott 40 percig.
Most 10-15, attól függően hény rollerest/biciklist kell a busznak követnie a hídon, mert kikerülni nem tudja.[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz VirsLee #33068 üzenetére
+1, ez hazai sajátosság. és az infratruktúra, szórakozási lehetőségek, gasztronómia messze nem adott szerintem máshol. a nagy vidéki plázákban sincs egy normális multibrand ruházati bolt, éttermekről ne is beszéljünk. budapest szerintem király hely lakni, jó a tömegközlekedés, és én az említett zsúfoltságot sem éreztem sose. ott is van külváros, ahova kintebb lehet költözni (mi a mammut környékén laktunk).
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
nyunyu
félisten
Eredetileg füredi vagyok, és múlt hétvégén voltam anyámnál látogatóban.
Benéztem a helyi Aldiba, Tescoba, Sparba, áraik magasabbak, mint nálam az I. kerületben.
Lakás árak is majdnem utolérték az I. kerületet, köszönhetően a Balatonnál mindent bekebelező nernek.Fizetések, munkahely? Fasorban sincsenek.
Szomszéd vendéglátós már Miskolcról, meg Békéscsabáról toborzott diákmunkásokat a Tagore sétányon lévő büféjébe a nyárra. (amit tavaly óta árul, mert egyre kevésbé gazdaságos fenntartani, önkormányzatnak fizetendő díjak+rezsi nagyon elszaladt, szezon meg 2 hónap)Orvos? HOOOOL??? Belgyógyászat legközelebb Veszprémben van. (Apámat tavaly pár nap Szívkórházban altatás után lepasszolták a megyei kórháznak, mert mégsem infarktussal esett össze, hanem embóliával vagy sztrókkal)
Oktatás? Helyben legfeljebb gimi van, egyetemért Veszprémbe kell menni, ami reggel hatos-negyed hetes kelést igényel.
(Amikor Veszprémbe jártam gimibe, 6:55-kor ment a Füredről a győri busz)Ja, gyerekkorom Füredjére egyre kevésbé lehet ráismerni, annyira megszállták a neres ingatlanfejlesztők az utóbbi ~15 évben, jobban mint a budai várat.
Mindent nyakonöntöttek betonnal.[ Szerkesztve ]
-
Marky18
aktív tag
Rendszeresen elojon nalunk is ez a kerdes, de videken sem sokkal olcsobb egy modern haz/lakas, cserebe az infrastruktura es a rekreacios lehetosegek meg Gyorben sincsenek olyan szinten, mint Budapesten.
Szeretnenk majd, ha a gyerekunk nem allami ovodaba es iskolaba jarhasson, illetve ne kozelben elerheto legyen minden.
En ugy nottem fel, hogy 12 even at minden nap hajnal 5:45-kor indulo buszhoz ki kellett mennem, haza pedig valamikor delutan 4 es este 8 kozott erkeztem. Amikor en buszoztam, vagy buszra vartam, mas tanulhatott, jatszhatott, vagy csinalhatott barmi ertelmesebbet.Munka szempontjabol sem idealis lekoltozni faluvegre, mert idonkent azert be kell jarni az irodaba es nem mindegy, hogy a havi 3-4 irodazos nap hajnal 4-kor indul, vagy reggel 7-kor, illetve egy esti randizas is nehezen megoldhato, ha a vilagvegen el az ember.
-
tototos
őstag
A Covid szerintem eléggé átrendezte a viszonyokat. Előtte például a teljes HO nagyon szük szegmensnek volt elérhető, most meg jóval több cég hajlandó elfogadni hogy nem jársz be az irodába csak ritkán. Másik ilyen dolog, hogy pont a Covid miatti lezárások miatt sokan vidékre költöztek és onnan nem is akarnak vissza jönni(berendezkedtek ott 2-3 év alatt és nem akarnak újra változtatni).
Ami még feltűnt, hogy nagyobb multik(Thyssen, Bosch) elkezdtek vidéki irodákat létesíteni nyugati országrészben egyetemek mellett és ott próbálnak toborozni.
Személy szerint az olcsó lakhatás miatt nem költöznék vidékre. Pedig a keleti országrészben szabolcsi zsákutcafalukban biztos nagyon olcsón lehet házat venni és HO-val kombinálva simán lehetne onnan dolgozni. -
azbest
félisten
Lehet, hogy rosszul gondolom, de nekem az a benyomásom, hogy olyan városban / megyeszékhelyen, ahol van hasonló infrastruktúra és lehetőségek (orvos, egyetem, üzletek, tömegközlekedés bp felé), mint BP-en, az nem feltétlen olcsóbb. Ahol olcsóbb a lakhatás, ott valsz utazási és infrastruktúális tiren is rosszabbak a lehetőségek. Sok időveszteségért, és más településre átjárásért lesz olcsóbb a bérleti díj.
A boltok és kajálás nekem nem tűnt olcsóbbnak, mint pesten, amikor többet ingáztam, pont fordítva. Vidéken kevesebb lehetőséggel és gyakran magasabb árakkal találkozol.
A fizetés pedig lehet fele hasonló irodai jellegű munkakörben, mint bp-en. Legfeljebb, ha teljes home office mellett bp-i cégnek dolgozol vidékről, akkor lehet hogy közel megadják a pesti bért és esetleg jobb környezetben lehetsz. Fizikai vagy betanított munka lehet persze teljesen más és mindenütt rossz.
Amilyen területen én dolgozom, ott azt látom, hogy sok vidéki cég pesti cégnek alvállalkozója, tehát eleve kisebb pénz jut bérre, mint pesten. A home office kapcsán is volt, aki attól félt, hogy kihagyják a cégét a munkavállalók és eleve pestiekhez szerződnek át.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Bedobnék egy körkérdést, mivel többségetek olyan területen dolgozik, amelyik Budapesten van igazán felfutva. Ha vidéken megadnák ugyanazt a fizetést, vagy mondjuk csak pontosan annyival kevesebbet, amennyivel olcsóbb a megélhetés, akkor is Budapesten laknátok szívesen?
Azért merül fel a kérdés, mert Magyarországon arra a konklúzióra jutottam, hogy nem szeretnék abban a városban élni. A karrierem elején inkább pénzügyi megfontolásból, mert egy pályakezdőnek nem magasabb a fizuja ott annyival, mint amennyivel a lakhatás, vidékhez képest. Később ez megfordul, de addigra már rájöttem, hogy a következő indokok miatt sem szeretnék ott lakni:
- nem tiszta levegő
- távol van a természet gyönyörűségeitől
- túl zsúfolt, úton és épületekben is alig van hely
- a közlekedés, dugók, sorbanállás, nagy zsúfoltság idegessé teszi az embereket
- az emberek általában bunkóbbak egymással, mint vidéken
- ingatlanárak az egekben, albérlet is drága
... és még lehetne sorolni. Persze vannak előnyök is.Szóval én mérlegre tettem, és arra jutottam, hogy nekem nem éri meg, de ekkor még nem volt annyi év munkatapasztalatom, ami sokat nyomhatott volna a latba pénzügyileg.
Most viszont az a helyzet - amiről korábban nem tudtam -, hogy Ausztriában is ugyanez van. Itt is egy ideig fontolóra vettem, hogy Bécs felé vehetném az irányt, de aztán megtudtam, hogy hasonlóan alakulnak a dolgok, és újra arra jutottam, hogy nagyvárosba nem. Itt még jövedelem sem szempont, mert az ingatlanárak 2-3-szor annyiba kerülnek, eközben a bérek csak kb. 20%-kal magasabbak, mint az osztrák vidéki, gyönyörű kilátásokkal rendelkező kistelepüléseken.
Szóval így elgondolkodtam, hogy amúgy mennének-e az emberek fővárosba, ha Magyarországon is ez lenne a helyzet, hogy a bérek csak éppen annyival lennének magasabbak, amennyivel az albérlet, így hó végén ugyanúgy jön ki az ember.
[ Szerkesztve ]
-
horush
addikt
válasz sakal83 #33057 üzenetére
Szerintem az elért fizetés sokkal inkább függ attól, hogy mennyire ismeri az ember a piac helyzetét, illetve mennyire hajlandó időnként váltani, mint attól, hogy mennyire van szakmai szinten toppon. Illetve, mint ahogy D1Rect is írta, sokat számít, hogy milyen jól tudod eladni magad.
-
félisten
válasz -Skylake- #33045 üzenetére
Szerintem nagyon kevés kell, hogy az embert a top 5%-ban legyen.
Napi 7 óra munkával ez kb meg is van, ha csinálja 5 évig, kész is a senior amire mindenki vágyik.
Kell némi softskill, hogy ezt megfelelően prezentálja és bárkinek elérhető a piac felső 20%-a."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
horush
addikt
Én interjúztam párat az elmúlt hónapokban, egyszerű senior frontend fejlesztőként azt láttam, hogy a br. 2 millió elérhető, de nyilván nem ez az átlag. Ettől függetlenül, ha valaki ráér kivárni egy-egy jó pozíciót, és ért is ahhoz, amit csinál, meg el is tudja adni magát, az el tudja érni ezt a bérsávot. Nyilván ebbe a csoportba általában azok írnak, akiknek összejön valami, de legtöbbször nem gondolnám, hogy irreális.
Nyilván az 1.8m medior fizetés elég messze van az átlagtól, de ilyenekkel én nem sűrőn szoktam itt találkozni. -
Kobe
veterán
válasz carapace #33052 üzenetére
Pont itt
[link]
BA teruletre kerdezo emberkenek BA teruletre vonatkozo valaszban BA Hays savra hivatkozva vegig BA pozit emlitesz es utana arra hivatkozol
nyilvan ha annyira akartad volna beleirhattad volna hogy bocs, btw mas teruleten talaltam ilyen bersavot, csak ugy nyilvan nem tunik olyan hangzatosnak, ha egy magasabb besorolasu poziban sikerul a piaci atlagot megcsipni, mintha azt a latszatot kelted hogyegy alacsonyabb piaci besorolasu poziban sikerult az atlag x2-t megcsipnilehet en vagyok tul foldhozragadt, de nalam a sarga az sarga, es nem zold, felteve ha keverek hozza egy kis keket.
Azzal amit Skylake irt, maximalisan egyetertek, egyreszt egy anonim online forumon teljesen felesleges a virtualis farokmeregetes, ez nem a Linkedin hogy ki tud nagyobbat viritani, masreszt kifejezetten karos, mert az ilyen helyeken felkapott fals elvarasokat valakinek valahol rendbe kell raknia.
Pl tobbek kozott nekem is, interjuztataskor / coacholas, onboarding alatt, olyan jelentkezokkel akik nagyjabol azt sem tudjak merre vannak arccal elore, domain tudas szinten nulla, de a 7szamjegyu netto azert jojjon, mert lattak / olvastak valahol…. -
Kobe
veterán
válasz Jhonny06 #33046 üzenetére
nem kell ennyire túlmisztifikálni meg karrier tervezést erre ráhúzni, ennél egyszerűbb, ferdítésekkel teli esetről van szó. Emberünk beírja hogy X pozícióban dolgozik (Hays sáv x2-ért), és kiderül hogy voltaképp egy teljesen másik, alapból magasabb Hays besorolású Y pozícióban csapatja, feltehetőleg remote / esélyesen contractorként
Ennyi erővel írhatnám én is, hogy nálunk még a takinéni is 2Met keres mert hát a senior fejlesztő is kiszokta vinni a szemetet a kukáig, és akkor már pariban van a 2 dolog.....
-
lotuska
tag
válasz lotuska #33025 üzenetére
Koszi a valaszokat mindenkinek. Amilyen felemas visszajelzeseket irtatok valahogy igy erzem en is...
Most 200 euro a napidijam(nem kapok semmilyen mas juttatast), ez havi 18 munkanappal szamolva forintositva mai arfolyamon havi brutto 1.330.000 Ft-nak jon ki(de ez most szerintem nem relevans, mert nem magyarorszagi entitasokrol beszelunk). Tavaly ev vegetol ennyi. Probalom valamennyire objektiven nezni a helyzetemet. Korabbi evekben szep emeleseket tudtam kiharcolni, most nem erzem azt, hogy megtudnam tartani az elozo evi netto realkeresetemet( 1-inflacio miatt sem, 2-folyamatos adoemelesek miatt sem). Tudom, hogy nem csak en vagyok ebben a helyzetben-es sokan masok meg rosszabb helyzetben is vannak-, de engem ez borzasztoan elkeserit, hogy tobb tudassal rendelkezem, mint egy evvel ezelott, igy tobb hozzaadott erteket tudok egy projektben bevinni, megis romlik az eletszinvonal. Az inflaciot elfogadom "termeszetes resze a rendszernek", de hogy evrol-evre tolvonassal valtoznak a "jatekszabalyok" es ehhez semmi elorelathatosag nem tarsul ezt nehez megragni. Ezert lehet hosszu tavon nem nekem valo a contractor-oskodas. -
j0k3r!
senior tag
válasz Jhonny06 #33046 üzenetére
Első bekezdésre: emellett szerintem van egy egyszerű pszichológia oka is. Ha látod, hogy valaki beírja, hogy 3 év tapasztalatra megcsípett mondjuk 1.5 milliót, viszont neked "csak" egy 1.2 milliós ajánlat sikerült végül, akkor nem fogod beírni (ego? szégyenérzet?). Tehát itt általában azok az ajánlatok vannak megemlítve, amelyek átlag felettiek, amire büszkének lehet lenni.
some men just wanna watch the world burn...
-
Jhonny06
veterán
Nekem nem az a tapasztalatom, hogy ebben a topicban annyira irreális számokkal dobálóznának és ezek után visszajönne a delikvens, hogy kiröhögte a HR. Vagy ha igen, akkor azonnal ki is van javítva, szóval nem igazán értem, hogy mire gondolsz. Pláne, hogy elég tapasztalt emberek irkálnak ide, akik látják a piacot. Amikor 3 évvel valaki bedob ide 2M-et, az is helyén van kezelve és le van írva, hogy ez nem az átlag. Te már sokadjára hozod fel ezt a témát, más annyira nem. Biztos ennek is megvan az oka.
A Hays sáv nem ad rossz képet a piacról, aki jóval ezalatt keres, az:
1. Nem jó szakmailag
2. Jó szakmailag, de totál nem látja át a piacot
3. Ezer éve ugyanazon a helyen van, lusta váltani vagy egyéb tényezők miatt nem lépi meg
4. stb.Pont erre célzott D1Rect, hogy a 2M-et nem a szakma krémje kapja meg, hanem az, aki tudatos, veszi a fáradtságot, hogy feltérképezze a piacot és ne adj' Isten még kicsit érdekli is az, amit csinál.
[ Szerkesztve ]
-
-Skylake-
addikt
válasz D1Rect #33035 üzenetére
jajaja, csak akkor ne az legyen mar beirva amikor valaki kerdezi, hogy mennyit er 3 ev medior, hogy "2milliot, mert a pozik 20% akar ennyit is fizet". Ez elbol azt jelenti, hogy az emberunknek aki kerdez kapasbol 80% eselye van, hogy ennyit BIZTOS hogy nem fog keresni. akkor mondjuk azt, hogy
"az esetek KIS reszeben, 5munkabol egynel lehet eselye AKAR 2M-nek is, de a poziciok 80(!)% inkabb 1-1,2M kozott fizet macximum"
es akkor ezzel semmi baj, mert ez nem felrevezeto. azert 1/5 eselynel illene kiemelni, hogy a szep szamok a lehetosegek 20%-ara (amit egyebkent en erosen ketlek, szerintem nincs ez 20%) vonatkoznak, nem pedig egy "standard"
aki mediorkent ilyen 1,5-1,8 fizukon van az tok jo, orulok enis meg gratulalok hozza, de hogy igy egyebkent btw a realis medior fizu (amit a piac ad es nem 1-1 NAGYON jo lehetoseg) , hat arra sem fogadnek nagyban hogy a 7 szamjegyet eleri...marmint brutto, termeszetesen.[ Szerkesztve ]
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
basys2
csendes tag
Sziasztok!
Valaki dolgozott már Deel.com -on keresztül?
Ha igen dobna egy privátot ? Lenne pár kérdésem. Előre is köszi. -
Egon
nagyúr
válasz axioma #33040 üzenetére
Ezt nem igazán értem, de mindegy.
Btw a kettőből az egyik még valahogy decemberben vagy januárban bukkant fel, amikor a "piaci ár" még nem igazán indult meg lefelé, legalábbis abból kiindulva, amit itt lehetett olvasni..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz axioma #33038 üzenetére
Nem tudom a részleteket, nem az én területem. Csak mondták a kollégák, hogy X meg Y jönne vissza (az egyiket elhajtottuk, a másikat állítólag visszaveszik). De nem a próbaidő lehetett a probléma, mert annál több idő eltelt, mióta elmentek (9-12 hónap).
Egyébként csak az egyik fejlesztő, a másik DBA."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
-
Egon
nagyúr
válasz -Skylake- #33034 üzenetére
+1.
A vicces az, hogy már a második fejlesztő próbál visszakuncsorogni hozzánk a korábban lelépettek közül: akik elhitték, hogy simán a dupláját keresik akárhol annak, amit itt kapnak, de valahogy mégsenem akar ez összejönni..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
-Skylake-
addikt
ez kb ugyan olyan mint az infos fizetesek. van a topikban hasrautok 14 ember aki valami brutalis fizetessel van valahol (teljesen mindegy milyen okbol, valamiert) meg van nofluffon hetente 1 hirdetes ahol valaki midsenior developert keres 2,5M-ert es ennyi. csak ebbol nehez lekovetkeztetni a valosagot ugye. itt van mondjuk carapace is, igy contractor meg ugy svajc, tok jo, ez a poziciok 1/1000 resze. amit latni kene az a masik 999BA. meg a masik 999 developer pozi. nalunk pl 720-1000 kozott vannak a medior1/2 pozik.
ide meg valaki beirja , hogy mediorkent 3 ev tapasztalattal mennyit kerjen es akkor az egyetlen 2millios nofluff pozi alapjan ramomdja a topik hogy uuu teso 1,8 siman . persze... en tudok olyan emberrol ssc-nel (csaladtag dolgozik ott nem en), aki valami 4-5 eve NEM KAPCSOLJA BE a ceges gepet, de meg nem tudtak kirugni. 4-5 eve minden honapban kapja a fizetest, ugy hogy a ceges gepet fel evtizede nem latta. na most a topikbol kiindulva kb olyan, mintha ezt adnank mindenkinek tanacsnak aki sscnel van, hogy figyu be se jarj ugyis kifizetnek...
gyakorlatilag nem leteznek ezek a szamok nalunk, a pozik elenyeszo tort reszet leszamitva es egyaltalan nem az van, hogy valaki a TUDASA miatt jut el ilyen poziba, mert itt a kulcs a "valami nagyon kell a cegnek". es ezert megnyitnak 1pozit/ceg/ev ahova kell valami kulsos akit "barmiaron" felvesznek. es eloadja a topik ugy, mintha ez valami standard process lenne. csak nem az nagyjabol mar az tok kiraly, ha egy ceg a nofluff/bluebird alapjan fizet. az mar kb kiemelkedo, mert vannak sokkal elterjetebb (fizetos) guide-ok amik meg annyira sem szepek mint egy bluebird. azon meg az eletbe nem latott meg ember 2millios med pozit, fuggetlenul attol, hogy valami lengyel nft-cripto-fontech startup pont ennyiert keres embert mert tegnapra kell...[ Szerkesztve ]
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
Kobe
veterán
-
Kobe
veterán
Nem igazan hiszek ezekben a beresitsuk a kozuzemi koltseget is jellegu szamolasokban, ez a ha az irodaban vagy es ott vilagitanak / futenek az olyan mintha vallalkozokent remoteban neked kellene jaratni az asztali lampat dolog kicsit belemagyarazos
havi brutto + eves _fix_ bonusz (opcionalist nem) + fix cafeteria amit max erdemes szamolni, mast nema medicoverre rafogjatod hogy 100ezer vagy lehet 2 millio is a cimken, akkora rakas semmit nem ero szar, hogy teljesen felesleges barmiben beresiteni, meg amugyis mindenhol adjak mar (es ettol lett par ev alatt melyrepulesben a szinvonal)
voltam BA jo ideig, senior BA kent leptem ki ebbol a szerepkorbol, pont emiatt tudom hogy van egy bazi nagy hard cap a poziban. Mivel nem fejlesztesz, a taplaleklancban ha fejreallsz, akkor is nehezebben tudsz elorebblepni / helyezkedni egy jo fejlesztohoz kepest, es a karrier ut is korlatozottabb. Nem csak munkavallalokent de subcontractorkwnt is. Pl architect / engineer vonal abszolut felejtos vele, esetleg PM, de az sem az a kva dinamikusan felfele fizetos dolog, mar a takaritono is higieniai PM a cegeknel kb
Csak a tisztanlatas vegett, amit lefele kerekitettel, az a Hays savban a senior BA sav kb 160-170%-a, es a Hays savot altalaban itt mindenki jo iranymutatonak fogadja el ….(nekem a tartos tapasztalatom az, eleg sok fovarosi nagy meg kisebb ceggel is, hogy mivel a legtobb helyen a cegek a BA feladatkor fogalmaval kuzdenek mint diszno a jegen, ezert az arazasban is a Hayst inkabb lefele kerekitik, de felfele nagyon marginalis esetben, akkor is 1 szamjegyu % rol beszelunk, nem majdnem 2x szorzokrol)
emiatt en tovabbra is kicsit wishful thinkingnek tartom, meg akkor is ha valamilyen rabszolgakozvetiton keresztul alvallalkozokent tolod.
persze nem 0% az eselye, de logikailag akkor sem adja ki. Egy Ilyen helyen akkor mennyit adnak egy jo senior fejlesztonek? 4.5M-et? Architectnek 6M? (Csak mert a szakmai logika es a piaci arberendezkedes azt diktalna)
Ha igy lenne szerintem minden fejleszto csak 1 ceghez akarna jelentkezni…. -
Kobe
veterán
-
carapace
csendes tag
válasz nyunyu #33026 üzenetére
Fene tudja, elvileg akikkel beszéltem, azt mondták, hogy a Hays számai nekik okék, úgyhogy mindenhol bemondtam a 140-150et, ami ugye a Senior BA sáv, aztán innentől kezdve mindenhol kuss. A belépési feltételek amúgy elég alacsonyak, szóval szerintem beszabadult most a piacra egy csomó ember, akik lenyomták az árakat.
Úgyhogy mediorként talán pont jó lehet, de seniorként szívás, mert nem fizetik meg - viszont találtam egy céget, akik alkalmazottként is megadják a fenti pénzt, úgyhogy nem panaszkodom
-
nyunyu
félisten
válasz lotuska #33025 üzenetére
Nyugdíjba elfelejtett menni senior banki rendszerszervezőnk után számlázott 2 éve 105+ÁFÁt az őt szállító fejvadász cég, ezt korrigálva az azóta elszenvedett fizuemelésekkel kb. 135+ÁFA lehet most.
Nem tudom, ebből mennyi sápot húz le az emberkereskedő, és mennyi marad a kollégánál.Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
lotuska
tag
Hello.
Contractor-kent, mennyi a realis napi dij sav Medior BA-nak? Kozep-Kelet-Europa, bankszektor.
Tudom, hogy legfokepp skill-ektol fugg, ezert inkabb egy savot kerdeznek, ha van valakinek tapasztalata az aktualis piaci helyzetrol.
Koszi elore is! -
Jhonny06
veterán
válasz Revolit #33022 üzenetére
Sajnos így van, ezeket a "magas" fizetéseket kényszerből adják a mozdony- és buszvezetőknek, nem azért, mert bármit érdemben fejlődött volna a cég és/vagy belátták volna, hogy ennyit illik fizetni egy tisztességes megélhetéshez. Minden más pozícióba meg bepasszírozzák olyan alacsony fizuval az embereket, amennyire csak lehet.
-
addikt
-
Revolit
senior tag
válasz Qtya123 #33021 üzenetére
Nem vagyok képben a máv-val, de mikor volt a mozdonyvezetők sztrájkja, nekem úgy jött le, hogy egyedül ők tökösek, hogy kiálljanak együtt, magukért. Írt valaki egy cikk alá, hogy máv-nál dolgozik, valami mérnöki területet írt talán pont, és hogy senki más nem képes a cégen belül így kiállni magukért, csak a mozdonyvezetők, és ezt tiszteli bennük.
szerk.: ettől nyílván gáz, hogy sztrájkolni kell egy tisztességes fizuért, nem erre próbáltam célozni!
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz Revolit #33012 üzenetére
Én nem tudom mit gondoljak. Korábban említettem, hogy elkezdtem nézegetni munkákat. Kissé burokban voltam, mert 14 éve vagyok ugyanazon a helyen, jó (volt) a munkarend, 24 órás felügyeleti és koordinációs munka repülőgépekkel kapcsolatos területen (nem légi irányítás).
Nagyon más irányba nem nézelődtem ezalatt a 14 év alatt, hobbiból kamionozok néha, így egyedül arra a területre van rálátásom, plusz a buszosokra és mozdonyvezetőkre látok rá ismerősök által.Anno mérnök informatikusként végeztem, de a mérnöki terület áll közelebb hozzám. Elkezdtem ez irányba nézelődni. Olyan fizetések jöttek szembe néha, hogy nem tudtam sírjak, vagy nevessek. Eddig úgy látom ezek alapján, ha nem multi, akkor a maximális vicc kategória az egész...
Csak az utolsó kettő a példa kedvéért:
- MÁV, diagnosztikai mérnök (helyazonosítási rendszerek fejlesztése, térinformatika, jeladók, diagnosztika, mindenféle feladat, angol középfok szóban és írásban): bérnek kezdéskor br. 440-et tudnak adni és MÁSFÉL ÉV után br. 680-at. Még jó, hogy a telefonban elmondták ezt, így nem raboltuk egymás idejét. mondjuk az államat a földön kellett keresni.
- 20 éve jelen lévő kis- max közepesnek mondható méretű budapesti Kft, Projektmérnök (helyszíni felmérés és méretezés, ötletelés a speciális szerkezetek esetén, kapcsolattartás az ügyfelekkel, árajánlat, CAD-ban az elemek megtervezése és utána a gyártásra kiadása és velük kapcsolattartás, a telepítés koordinálása): br. 740 (tehát még 500 sincs a nettó), cafeteria nincs, évente 1-2 havi bónusz.Ezek mérnöki fizetések? Ennyit keres a BKV buszsofőr is. Kamiont meg hagyjuk is. Nettó 500-at az kap annál a kamionos cégnél, ahova én ugrok be, aki 14-22:00 közötti napi fix munkaidőben 2 raktár között szállít át, egymástól 10 km-re és naponta 3-5 közötti kanyar van. A tényleges munka neki 2-3 óra. (jó az tény, ő nem nettó 500-ra van bejelentve, de a BKV sofőr az teljes bejelentés)
Multinál is voltam, ott normálisabb bér volt, csak a bejárás lett volna problémás, nem akarok naponta összesen 2-2.5 órát munkába járásra szánni.
Szóval engem ez meglep, aztán lehet ez volt mindig a valóság, csak én nem láttam.
[ Szerkesztve ]
-
Jhonny06
veterán
válasz Revolit #33012 üzenetére
Sajnos a lakosság nagy része még mindig ott tart, hogy a nettó 300k egy jó fizunak számít. Ha azt nézem, hogy Budapest lakossága 1,7 millió fő, akkor az, hogy kb. 580k ember keres legalább nettó 500k-t, az nem túl jó. Tekintve a jelenlegi albérlet árakat, ez egy normális megélhetést biztosító összeg, de nagyjából ennyi.
-
Revolit
senior tag
Minden 5. munkavallalo netto 500k felett keres.
Ezek utan a brutto 1.4 millios informatikus fizetesek annyira nem is hajmeresztoek. (Tobben irtak itt hasonlo osszegeket mostanaban). Foleg, hogy a kozvelemeny szerint az infosok tulfizetett semmittevok.
(En is infos vagyok, mielott tamadasnak velne valaki, szarkazmus volt).
-
run4fun
tag
Sziasztok,
segítsetek kérlek, hogy mi érné meg jobban.
Informatikában dolgozom, munkaidőm minden nap 9:00-18:00ig tart. Munkaórán kívül készenlétben vagyok egész héten.
Csütörtökön lenne extra meló, ami hajnali 6kor kezdődik és kb 8ig tart. Mivel épp készenlétes vagyok, így le tudnám könyvelni készenlét alatt végzett munkának ezt az extra melót vagy rendeltetek el rá túlórát.
Melyik érné meg jobban anyagilag (ha azzal nem számolunk, hogy készenlét alatt végzett munka után megillet a 11 óra pihenőidő) vagy ugyanott vagyok mindkét módszerrel? -
Mindreader
tag
Szia
Nem kizárt hogy fejlesztői vonalon is belefolynék majd a dologba, de most az architect része érdekelne jobban. Igen, az SAA-C02-t kezdtem el jelenleg, mert igaz hogy majd a SAP-C02 lenne a cél, de amennyit láttam belőle az alapján gyorsan egyértelművé vált hogy feltételez bizonyos mélységű alap tudást/tapasztalatot. Igyekszem azért, de tényleg eszméletlen hogy mennyire szerteágazó az AWS, csak kapkodom a fejem. Amiket felsoroltál az pont az associate tananyag első harmada. Ezekhez már van is némi lövésem.
@Xero:
Köszi a megerősítést és az infókat. Igazából mivel a piaci átlag alatt keresek, lehet már junior szinten is megkapnám a jelenlegi bérem. Az meg már részemről egy nyertes helyzet ha többet nem is keresek, de már egy olyan pozícióban vagyok ahol tudok fejlődni, tapasztalatot szerezni. Am mitől undorító a Jenkins?
@VirsLee:
Meglátjuk mit sikerül meglépni. Állásajánlatokat azért még nem nagyon nézegettem a témában. Most úgy érzem hogy kicsit háttérbe szorítanám a fejlesztést. -
ody42
senior tag
válasz Mindreader #32984 üzenetére
Szia!
Fejlesztő vonalon én a DVA-C02-t nézném meg a helyedben, ha inkább az architect/infra role érdekelne, akkor is elég kezdésnek a SAA-C02, aztán ha az megvan, és csinálsz egy két igazi AWS projektet is, akkor menj esetleg az SAP-C02-re.
Az AWS-ben rengeteg féle service van, mindenhez úgysem fogsz érteni, és nem is lesz mindegyikben projekt tapasztalatod, akkor meg felesleges égetni rá a drága idődet.
Pl. ha a Kubernetes érdekel, akkor első körben ami kell:
- VPC (ez nagyon kell, de ez úgyis mindenhez kell)
- IAM
- EKS
- EC2 + Launch templatek
- Load Balancer
- S3
- Route53Kb. ennyi.
Esetleg érintőlegesen fogsz látni SQS-t, Cloudformationt (egyáltalán nem biztos), de kb. ennyi.
Ezzel el tudsz indulni és akár komplett Kubernetes projekteket végig tudsz csinálni.
Szóval az összes egyéb szirszar Lambda, Kinesis., RDS, Athena, Aurora, Cognito, Evenetbridge, EMR, Redshift ez már mind olyan, hogy lehet, hogy leélsz úgy 10 évet egy AWS-es cégnél, hogy Kubernetes clustereket üzemeltetsz, de ezekkel nem lesz dolgod... -
-Skylake-
addikt
válasz Vision #33005 üzenetére
"Aki security területre specializálódik, annak gyakorlatilag nyugdíjas állása lesz."
itt mire celzol pontosan ? bocsi valahogy nem all ossze mit jelent itt a "nyugdijas" allas. arra, hogy "nyugdijas" koraban is meg keresett lesz a munkaeropiacon ?
-
veterán
válasz Kickass #33003 üzenetére
Megrendelői oldalon látom ezt, a cégnél én viszem a security operation területet, és az a tendencia, hogy egyre több erőforrás megy rá. A követelmények szigorodnak, mivel a fenyegetés is nő. Aki security területre specializálódik, annak gyakorlatilag nyugdíjas állása lesz. Persze a bérezés más téma, ott egyéni kompetenciák számítanak.
[ Szerkesztve ]
-
n00n
őstag
válasz Kickass #32994 üzenetére
Infosec szerintem most nagyon kell. Egyre több projekt indul úgy hogy milyen security certet tudsz felmutatni és ehhez már minden cég akar tartani embert, ha nem teljes csapatot. Ha van tapasztalt és valami spécibb területen tudás, akkor nálunk már inkább 3 millióhoz vannak közelebb a fizuk egy senior/architect embernek.
-
Kickass
őstag
válasz MrSealRD #32995 üzenetére
Ha csak az anyagiakat nézzük akkor a kettes kb 35%-l több, ha az elsőből mindent forintosítok amit lehet, amit nem lehet forintosítani vagy csak nehezen az a rugalmas munkaidő és a ho.
Szakmai oldal, ez a része világos és vállalt kockázat lenne. ‘B’ érdekes munkakör volt korábban, csak nem nagyon van hova előremenni belőle
5 nap iroda, van az a pénz.
Marky18 & gyépés:
Igazatok van, a matek így még mindig nem adja ki, hogy megérős legyen. Egy kört még lehet megéri futni, hogy hajlandóak emelni az ajánlaton.
De ez még mindig csak a matek része… -
Jhonny06
veterán
válasz carapace #33000 üzenetére
Miért gondolod, hogy ő nem menetel előre szakmailag? A kontraktorság már eleve megkövetel egy szintet, meg ha ennyi mindent el tud vállalni, akkor valószínűleg nem hülye, illetve ilyen összegeket se dobálnak bárki után.
Az megint más kérdés, hogy ha az előremenetel alatt a menedzsment irányba való továbblépést érted, ez nem mindenki számára cél és emiatt nem is feltétlenül leszel vele előrébb/feljebb, mint aki technikai vonalon marad.
Új hozzászólás Aktív témák
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD HUN
- Szép! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 8/512 FHD HUN
- 486 CPU bazár
- S3 Trio64V2/DX 1 MB PCI videokártya
- Gamer Pc eladó! I5-9400F/Asus GTX 1660 Ti/16GB RAM 3000mhz/256GB SSD+500GB HDD
- Új 3,4GHz Intel N100 barebone
- Új 8GB 1600MHz 1,35V DDR3L és 1,5V DDR3 laptop RAM-ok, ingyen (Fox)posta másnapra
- Apple Iphone 16 plus 128gb fekete szinben TELJESEN UJ bontatlan FUGGETLENUL elado
- HP OEM/CUSTOM 775 alaplap + hozzátartozó front panel I/O TESZTELETLEN
- GIGABYTE 970A-UD3 REV1.2 TESZTELETLEN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest