Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vivaldi (böngésző)
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Proxmox VE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bitcoin topic
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Vírusirtó topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
moleculez
veterán
Miért lenne a “szabad felhasználhatóság” megszokott? Az a gép úgy van kitalálva hogy macOS-sel fusson. Ők nem hardvert árulnak előtelepített OS-el. Veszel egy ASUS laptopot, ott a hardvert veszed meg, azt csinálj vele amit akarsz, az hogy gyárilag ráderőltetik a Wint az más kérdés (általában opció OS nélkül venni).
Az Apple ezzel szemben egy kész csomagot ad neked. Pontosan ezért teljesen hidegen hagyja őket hogy ki mit próbál ráhegeszteni. Sőt a macOS-t sem rakhatod más gépre mint a sajátjuk. (AS bemutatása óta asszem mindenféle kiskapu bezárult Hackintosh ügyileg, de nem vagyok naprakész).
-
Reggie0
félisten
válasz
moleculez #72 üzenetére
Mas kerdes, hogy nem foglalkozik vele es megint mas, hogy gancsolja az opensource kozosseget, hogy ezt megoldhassa maganak.
Azert egy laptop es egy telefon teljesen mas felhasznaloi kor. Pl. telefonon a zart rendszert az kb. iparagi standard vagy legalabbis az volt, mint a laptopoknal a szabad hasznalhatosag a megszokott es elvart.
-
csendes
addikt
válasz
moleculez #72 üzenetére
Lehet rá Linux-ot tenni a fenti módokon. A 16GB RAM-os M4 Mac mini viszonylag olcsó lett, így megéri/megérné annak is, aki linuxot akar, ha ki tudja használni a hardvert.
Nem is kellen az Apple-nek különösebben sokat foglalkozni Linux-xzal, csak némi információt adni az eszközmeghajtókhoz. De M1-M2-re már egészen sok minden működik így is. -
moleculez
veterán
Az hogy az AS-ra nem lehet Linuxot tenni azt még mindig nem értem miért hátrány?! Az Apple nem egy mindenes platformot mutatott be, hanem HW-SW szorosan integrálva van, alacsony szinten, ahogy szétválasztod, borul az egész. Ez igaz iPhone/padra is, hogy jojo, de miért nem fut rajta android
. Nekik miért kéne a Linuxxal foglalkozni?
-
csendes
addikt
-
hapakj
őstag
hh nem bootol natívan linuxot?
Ez a 2mm bill út, ez a régebbi pillangó billentyűzetből maradt, amit már évek óta dobtak?
Tapipadból, meg még olyan jót mint az Apple-é nem láttam. Az hogy fizikailag nem mozdítható, s a haptikus feedback az egész felületén egyenletes élményt ad nagyon jó.
-
ddekany
veterán
Eleve design fasiszta doktrínába ütközik, hogy nem Wi-Fit használsz, szóval nem lesz alternatíva. Aki tud még másról, azzal vetetnek USB-C HUB-ot amint van "LAN" csatlakozó (persze a Wi-Fi-t is LAN-ra használjuk, de hát manapság már a szavaknak nincs jelentése, csak valami vibe-ja).
-
moleculez
veterán
De hogy minden laptop alatt megy a sírás a tetves ethernet miatt… igen egy filléres tétel ami nem kellene hogy lemaradjon egy laptopról, főleg ebben az árkategóriában. Millió egy olyan feature/alkatrész van egy laptopban amit én pl nem használok, de más igen. Ha ott van, és nem kell akkor nem használod, kész. De miért zavar hogy ott van?!
Ezt esküszöm nem értem
-
ddekany
veterán
Hát igen, ez lenne az ésszerű nagyon sok munkakörre. De sok múlik azon, mennyire sz*rrágók a VD kapcsán... lag, képminőség, stb. Ha elég erős a notebook, akkor azért ez jobb érzés utóbbiak miatt. De csak amíg el nem romlik. Vagy amíg ki nem derül, hogy kevés a RAM vagy a magok száma, mert VD-re megkapod ha van rá pénz, notebook esetén meg sokkal nagyobb kavar egy bővítés, pláne beforrasztott RAM esetén...
-
n4n3x
csendes tag
-
csendes
addikt
Ha már úgyis mindenki elkalandozik a témától, szerintem a céges biztonsági és költségtakarékossági szempontok, a felhő és a videókonferencia megoldható lenne egy zero kliensként is használt okostelefonnal, meg a hibrid munkahoz használt vezetéknélküli perifériákkal, beleértve a monitort, ezekből egy az irodába, egy otthonra. A VD-nél a spórolás miatt úgyis a minimális szintre -néha még lejjebb is - viszik le az erőforrásokat, tök fölösleges a bivalyerős laptop. A gépen lokálisan futtatható AI - vagy egyéb olyan szoftver amihez kell a hardver - a use case-ek között inkább egy rés jelenleg, értékesítőknek és tervező-szolgáltató cégeknek a helyszíni bemutatókhoz, azonnali testreszabáshoz, stb.
-
creathall
kezdő
-
ddekany
veterán
Csak lenne több USB-C csatlakozó a notebook-okon, hogy maradjon még, ahogy idővel tönkremennek. Méghozzá több olyan, ami dokkolásra is alkalmas (tehát támogatja a töltést és képet). Ami itt van 1-2 éves X13, azon összesen 2 USB-C-van, és úgy hiszem csak 1 alkalmas dokkolásra. De tán majd rámozdulnak a notebook szervizek az USB-C csatlakozó ki/be forrasztásra...
-
Alaaf Pi
senior tag
Huawei Mate 10Pro-m két USB-C portot pusztított el magán. Két HP laptopban tapasztaltam meg a C port lötyögését, ahogy az összes többiét is. A fenti képen látható laptopban két év elég volt az összes szoros csatinak kilazulni. Erény, a klavi hamarabb hullott szarrá. Viszont ha végig OBD2-n keresztüli diagnosztikával foglalkoztam volna napjában húsz-harminc alkalommal ki-bedugva a kábelt, akkor hamarabb is megmakkant volna.
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
creathall #36 üzenetére
Azt nem tudom, hogy a Thinkpad milyen szinten van, de hogy a HP egy merő fos, ami csak ipari hulladék, az biztos.
#37: ha lett volna egy szabványosított dokkoló port, akkor stabil lehetett volna minden port, egy megbízható dokkolón, nem hulladék port replikátoron, esetleg komolyabb sávszéllel mindennek, amit rá akarsz kötni. És tartósabb lenne, ha meg szabványos, lehetnének 3rd party megoldások is.
És ha ilyen kibaszott zseni vagy, ahogy itt feszíted magad, elárulnád, mi a faszért kevered bele az Apple-t mikor senki nem emlegette? -
hapakj
őstag
Igen én is valami ilyesmire gondolnék, de ha jól tudom ez nem biztosítja a kompatibilitást fizikai réteg szinten. Szóval az lenne a jó, ha a kábel bármilyen komolyabb extra elektronika nélkül egyik vége USB más meg RJ45 pl.
Utána néztem kicsit ennek, s elvileg az a baj, hogy ethernet hw az elég masszív tele mindenféle védelemmel és nem lenne ideális kombinálni bármi mással.
Ott vicces, azt is írták pl, hogy egy modern wifi kevesebb áramot eszik, mint egy aktív ethernet vezérlő.
-
ddekany
veterán
Vajon az USB-C portok milyen gyorsan fognak hullani. Mert hogy már minden azon van, elég intenzíven van használva. (Pl. a micro B egy borzalom, rendszeresen gond volt vele minden telefonnál/tabletnél/kontrollernél, bár szerencsére általában csak a kábelt kellet kb. évente cserélni.)
-
dabadab
titán
Ott voltak az elpusztíthatatlan docking portok az üzleti laposok alján, de a népek hagyták, hogy a fos USB-vel leváltsák őket.
Az azért remek dolog, hogy nincs minden nyomorult laptopnak külön-külön saját csatlakozója, hanem egységes van, amire bármit rá lehet dugni.
Az már egy más kérdés, hogy az USB C portok meg a dokkoláshoz szükséges vastag USB kábelek mennyire jó párosítás... -
creathall
kezdő
A népek hagyták, nem arról van szó inkább, hogy a Lenovo első szuper vékony üzleti gépein nem volt RJ45. Valamint a Dell Latitude 7000-esekről eltűntek a dokkoló portok? Mert a népeknek fontosabb volt, hogy mozgás közben könnyebb legyen dolgozni, mint az RJ45 a notebookon? (És akkor most ne hozzuk ide az Apple MacBook Air ami meg soha nem volt üzlet ezért nem hoztam ide.)
Esetleg nem lehet benne az is, hogy a buszon, vagy a vonaton lesz WiFi viszont nem lesz RJ45?
Ha pedig van igény rá, akkor ott van a medium bussiness mainstream kategória, ahol még van.
Aztán mond már el kérlek, hogy egy USB C hogy képes átvinni 4K-t, RJ45-öt, Soros, Paralel, meg bármit átvinni, miközben 4-ed akkora méretű, egy port replikátor, mint egy féltégla méretű dokkoló. Valamint esetleg még kompatibilis mással is, nem csak adott gyártó termékével.
Valamint ha nem akarok használni gyári tartozékot, akkor meg van 3-ad annyiért nem gyári is.
Szóval azért van előnye az USB-nek, ja és nekem nem volt bajom még USB porttal pedig 2004 óta van üzleti magán célra, és céges is.
Ja hát ha úgy használom, mint az általad bemutatott billentyűzetet a delikvens, akkor mindent is tönkre lehet tenni. Szóval... -
creathall
kezdő
Te egyáltalán nem értesz a notebookhoz ugye? Miért tettél ide be egy ProBook-ot? Mesélj, a ThinkPad E ami ennek az ellenfele, na azt az ellenségemben nem kívánnám, nem hogy annak akinek jót akarok. Amúgy ezt mi okozta magától esett ki?
Ugye az megvan, hogy ezt senki nem fogja bevenni egy szakmai fórumon!
Aki használta az hülye volt? Vagy ezzel mit akartál bizonyítani? -
Reggie0
félisten
válasz
Héraklész #28 üzenetére
A tervezoknek mas a celja. Ok minimalis koltseggel maximalis profitot akarnak. Nezd meg a foglalatos memoria esetet, erdekes modon valamiert a gen 5-nel gyorsan visszahoztak, addig a forrasztottal szivattak mindenkit. Veletlenul pont akkor amikor a framework kezdett befutni. RJ45 ugyanez, ha elhagyja a konkurencia, akkor ok is elhagyjak. Ha a versenyben ez szamitani fog, akkor majd visszahozzak. Nem a juzer igenye a lenyeg, hanem a penz.
Olyan aprosagokat kepesek lesporolni, mint a shutter a kameran. -
Alaaf Pi
senior tag
Aztán egy év után lötyög a dongle kábel a laptop csatlakozóban, és ha nem jó szögben áll, eldobja a kapcsolat. Ritka fos az USB portok minősége.
Ott voltak az elpusztíthatatlan docking portok az üzleti laposok alján, de a népek hagyták, hogy a fos USB-vel leváltsák őket.#16: Mert mondjuk napjában egyszer, hetente egyszer máshol dolgozik, amikor másik telephelyre megy ott is kell valamin dolgozni...
-
hapakj
őstag
Hát igen. Az a baj, hogy az ipar nem mozdult egy mindenki számára megfelelő megoldás irányába. Valaki a vékony laptopot USB dongle-lel, valaki az RJ45-t preferálja.
Amúgy talán a legjobb megoldás az lenne, ha lenne minden gépen dockolásra megfelelő USB / Thunderbolt port, minden laptophoz lenne egy mellékelve kielégítő mennyiségű porttal, s az áruk is elérhetőbb lenne. (Vagy akár irodai monitorokba is beépíthető lenne ez a megoldás). A fejlődés mindenképp az lenne, hogy egy laptopot egy kábellel tudjunk csatlakoztatni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Héraklész #28 üzenetére
Talán nincs pénzük asztali gépre és laptopra együtt vagy nem tudják azon ritka alkalmakkor szinkronizálni a munkamenetet, amikor váltanak a gépek között?
Olyan eset is van, amikor cégekhez százasával veszik a laptopokat, és hibrid irodai és HO munkavégzés van.
Azért az elég meredek, amikor mondjuk éppen bent van 80 ember az irodában, és mindenki nekiáll wifizni. Ott még az oxigénnek is nagyobb lesz a latencyje. -
Héraklész
tag
Tehát az irodai gépek tervezői is tipikus egységsugarúak, hiszen sorban hagyják el az ethernet-portot.
#16 Azt én sem értem. Talán nincs pénzük asztali gépre és laptopra együtt vagy nem tudják azon ritka alkalmakkor szinkronizálni a munkamenetet, amikor váltanak a gépek között?
-
hapakj
őstag
Basszus
Szerintem már az első hozzászólásomban leírtam, hogy már rég kitalálhatott volna az ipar valami használhatóbb csatlakozót a célra.
Nekem például már vált megbízhatatlanná RJ45-t laptopban a sok ki be huzigálástól. A kábelek is hajlamosak eltörni. Igen, pont az vele a baj, hogy bekattan. Ráadásul egyáltalán nem kompatibilis a vékony laptop kialakításokkal.
Viszont azzal eddig sose volt gondom, hogy elég USB legyen a gépen, vagy legyen USB dongle. Napközben az USB részét húztam le, ha meg hazavittem a gépet, akkor az ethernet részét ennyi. Sőt igazából annyira bőven volt USB dongle, hogy fixen hazavihettem egyet.
-
Reggie0
félisten
Raadasul ha egy extra dongle-d van ethernetnek, akkor busz egy usb csatit, ami szinten problema lehet, es mar rogton egy hub is kelleni fog. Ezert mondom, ha meg egy usb-t adnanak az ethernet helyett azt mondom, hogy ok, de igy netto kicseszes.
#22hapakj: A teny nem szemelyeskedes, hanem teny. Peldaul, ha leirod, hogy 1+1=3, akkor nem szemelyeskedes, ha azt mondjak, hogy nem tudsz szamolni. Marpedig az a rosszindulatu hozzaallas, hogy jo, hogy masoknak eltunt az ethernet, mert neked nem kell, sok magyarazatot nem kivan...
-
Apollyon
Korrektor
A wifit nem hoztad fel, de mégis mi van az érintett thinkpadekben hálózatnak szánva, ha nem raktak bele ethernetet?
Miért lenne egyszerűbb egy plusz dongle-lel küszködni? Feltéve hogy egyáltalán van, mert akkor azt is kell venni, ha nincs. Az ethernet bekattan és a helyén marad, a meglévő usb portok meg jók lesznek másra, mert abból sincs amúgy túl sok. -
Reggie0
félisten
Jaja, pont ezt mondom. Kepzeld egy termeket nem egy felhasznalonak(neked) gyartanak, hanem soknak. Igy tobb use case-t kell lefednie. Ha te nem hasznalod az ethernetet az nem szamit, az a lenyeg, hogy van aki hasznalja. Ugyan igy, van aki a dokkolot nem hasznalja, harmadik az sd kartya-t, mas meg igen. Kinek mi kell. Tehat az, hogy neked nem kell az ethernet meg nem teszi elfogadhatova, hogy nem lesz rajta ethernet.
-
Apollyon
Korrektor
Az ethernet bőven jó egy laptopra, az viszont nem jó, hogy csak wifi van helyette, mert csak az van.
Ha nem hurcolásszák a gépet, akkor egyáltalán miért laptopot választottak?
Azt nem állítottam hogy >soha< nem hurcolásszák a gépet, viszont amikor nem, akkor igenis hasznosabb a vezetékes hálózat. -
Apollyon
Korrektor
Wifi az otthoni tartalomfogyasztásra, meg telefonra való. Professzionális felhasználáshoz kell a vezetékes stabilitás, a biztonság és a sebesség is. Ezzel szemben a wifi labdába se tud rúgni.
Thinkpadeket meg nagyrészt irodában használnak, és nem feltétlenül hurcolásszák 5 percenként.
Persze jó, hogy van wifi mint opció, de abszolút nem az ethernet helyett. -
hapakj
őstag
ennek semmi köze a networkinghez. Arra teljesen jó, vagy hát használható. De laptopra illetve olyan eszközre, ahol gyakran oldjuk a csatlakozást egyáltalán nem való.
Már rég kiizzadhatott volna az ipar valami használhatóbb csatlakozót erre a usecase-re, ahogy tette már több esetben is.
-
2025 van, és még mindig 45% NTSC-vel bohóckodunk. Kártyaolvasó /legalább egy microSD/ már ezer éve nincs. Ún. munkagép.
Cég sajnos ilyen fosokat osztogat.
-
n4n3x
csendes tag
Az ethernet portot már ők is lespórolták
-
creathall
kezdő
Mihez képest, a HP EliteBook 8640/50P-t ráteszem egy mai ThinkPadra lehet, hogy darabokba veszem ki a ThinkPad-ot alóla, mert az a király kategóriának nevezett szériákon (Dell Latitude E64/6520. HP EliteBook 84/560p, és ThinkPad T4/520 ha a sandy bridge vonalon maradok) a 150 KG-os indiai emberke rugózott párat, és mentek vígan tovább.
A mai gépek közül sem a ThinkPad-et venném meg. Ha választanom kellene, mert egyszerűen le vannak maradva a touchpad ócska, a billentyűzet semmivel nem jobb mint a többiek, a váza sem, a kijelzője sem már, csak a neve maradt meg, de ahhoz képest meg, hogy a legdrágább majdnem a T osztály, annyira nem jó, mint 2004-ben volt a T40-em, vagy 2007-ben a T61-em. Utána én váltottam HP-re meg Dell-re magánban, de közben pl most is egy ThinkPad a céges gépem, hát egy jó nagy.....
Mellette egy ASUS ExpertBook B5 megeszi a ThinkPad-et mindenben. Szóval a processzorban, meg memóriában jobb, de mint bármelyik ma, minden másban meg ócskább, és drága.Nálam már ma a Dell Latitude 7000/HP EliteBook 800/ASUS B5/7/9 trió jobbnak számít, mint a ThinkPad-ek. Persze ez csak a saját véleményem.
Igen én is el el csodálkozom, hogy pl az újabb főleg a nem u-s gépeken, meg több AMD-sen is 65 watt az alap, meg van ahol 90 w, azon nevetek sokszor, hogy 2014 - 2020 között nem is volt olyan gépem amin nagyobb táp volt mint 45 watt, mostanában már igen.
Nem veled van a baj.
-
csendes
addikt
65W TDP régen az asztali gépekben kellett a CPU-hoz, dehát fejlődik a világ.
-
Dell-t javítok lassan 7 éve és amikor véletlenül a kezembe akad 1-1 Thinkpad, nem érzem azt hogy bármivel többet vagy jobban tudna. Nekem T400 volt (van is még), az agyonüthetetlen, váltottam Elitebook 8460p-re (szigorúan IGP nélküli, máig használják a családban), mert elkezdett eléggé lefelé ívelni a minőség. Porladó burkolat, vacak tervezés, spontán letiltódó akkuk.
Ha azt mondod, hogy ennél ma már többe tud, elhiszem neked, mert nincs up to date tapasztalatom.
-
TamasM05
csendes tag
Most kaptam a cégnél egy T14 Gen5-öst (X13-at váltotta) és eddig nagyon meg vagyok elégedve. A korábbi cégeknél ahol dolgoztam a Dell Latitude volt a standard, a mostaninál a Lenovo ThinkPad... Kicsit tartottam tőle, de eddig a csalódásom pozitív!
-
Konkrétan úgy néznek ki, mint a Latitude 7400 és a 7440/7450 szerelemgyermekei lennének.
-
martin66
senior tag
Jok ezek a T14S es P14S berendeltem a ceghez par szaz AMD gepet es eddig eleg jok, jo aron. (Elozo gen)
Új hozzászólás Aktív témák
ph Összesen hét típusról derültek ki részletek, és a felhozatalban van 13 hüvelykes, meg 2 az 1-ben masina is.
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gumi és felni topik
- OneSport OT07 - szevasztok, hollandok!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Apple asztali gépek
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- További aktív témák...
- Százezrekkel ár alatt! Új bontatlan magyar bill asus zephyrus 2024 es modell! Oled , ryzen AI 370hx
- Umax VisionBook N15G Plus laptop, új, Magyar Windows
- Nyolcmagos Asus Vivobook laptop /i3-N305, 8GB DDR4, 512GB NVME SSD, Windows 11, 6 órás akku/
- Erős Dell G3 3779 gamer laptop /i7-8750H, 16GB DDR4, 500GB SSD + 1TB HDD, Windows 11, 17.3 FHD/
- Dell Latitude 5300 i5-8365U / 16 Gb RAM / 256 Gb SSD / Win 11
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 7500 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Xiaomi Poco M6 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 8GB I 180SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest