Új hozzászólás Aktív témák
-
Qtya123
őstag
válasz Citroware #33063 üzenetére
Én Pécsről származom. Régen azt mondtam, hogy soha a büdös életbe nem költöznék Budapestre. Aztán az élet úgy hozta, hogy mégis ide költöztünk a munka miatt és most így lassan 6 év után azt mondom, hogy nem költöznék el innen.
A korábbi tiltakozásom abból alakult ki, hogy volt bennem egy fals kép Budapestről. Ugyanis amikor nagy ritkán odamentem, akkor 99%-ban a belvárost láttam. A zsúfoltságot, a koszos falú, ezer éves belső gangos okádék házakat, a húgyos aluljárókat, a körút forgatagát, a szűk utcákat, ahol kinézel a lakásod ablakából és 3 méterre már a szemben lévő ház ablaka van, stb...
Továbbra is azt mondom, hogy eszembe nem jutna az ilyen részeken élni. Éltem ott fél évet céges lakásban (Boráros tér környéke), számomra maximálisan élhetetlen kategória. Mások meg oda és vissza vannak érte, hogy húúú mekkora élet, mennyi program, mennyi kajálda. Szóval egyéni ízlés kérdése.
De az ittlét alatt megismertem lényegében egész Budapestet, minden kerületet. És rájöttem, hogy nagyon nem csak abból áll a város, amit előtte turistaként láttam. Hanem vannak nyugis és élhető részei is. Ha meg kell valami és az pont a belvárosi tébolyban van, addig egyáltalán nem zavar, amíg csak érintőlegesen beugrok emiatt oda.
Persze az szívás, ha mondjuk az ember az egyik külsőbb kerületben lakik és a munkája olyan, hogy napi bejárós és a város túloldalán van, mert akkor túl sok idő bejárni. Bár sok budapestivel beszéltem, akik azt mondják, hogy a munkahelyre utazás a városon belül 50 perc-1 óra időtartamban még a bőven elfogadható kategória. Én viszont ezt nagyon nem így látom.
Nekem jelenleg 15 percre van, de a lélektani határ valahol 35, nagyon maximum 40 percnél van, felette nem vállalok utazást munkába.A levegő nem egységesen ótvar, ennél is az számít, hogy merre laksz a városban. De pl mentem télen Gyálra és szerintem ott a sz@ros pelenkán át a PET palackig mindennel fűtöttek, mert konkrétan olyan füstös volt a levegő, hogy belső keringtetésre kellett kapcsolni az autóban, mert a kolbász füstölésénél nincs ilyen ájer a füstölőben, mint ami Gyálon fogadott.
Ráadásul Pécs is sokszor toplistás a rossz levegőben télen. Péccsel összehasonlítva munka terén a fővárost meg ég és föld. Mondom, nálunk is a munka volt az ok. Pécsen egyrészt a választék a nullához közelít és a fizetések a legtöbb esetben nagyon alacsonyak. Van 1-2 jobban fizető hely, de arról ne is álmodj, hogy na körbenézel, mert váltanál nagyobb bérre, szakmai előrelépésre és válogathatsz.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
En aggloban elek [akkor erre volt penzunk], de mennek befele Bp-re. Mondjuk elmultam 50, es sose a belsejebe akartam volna, csak valami hasznalhato kozlekedesure, inkabb budai oldal [levegoileg is e-eny felol fujja at a szel a fovarost, 3. ker csak az agglot kapja, .17-18-23 az egesz nagyvarosi gyujtemenyt. Sporolni lehet azzal hogy minden kozel van a nagy nepsuruseg miatt, idot es penzt is.
Konkretan a melot nem fizetne'k meg videken [videki irodaban], mert azert korlatos szamu ember kell, annyi meg lesz Bp-en. Multiknal Bp mar maga a videk... es ok is letoljak a fizukat durvan. Innen max kulfoldre menne'k, de csaladilag nem jon ki. -
MrSealRD
veterán
Ebben a témában nehéz okosat mondani. Elég szubjektív. Én spec. még önmagammal is tudok ellentétes álláspontot képviselni attól függően éppen milyen impulzust élek meg.
8.5 évig 13. kerület egyik nagyon jó részén laktunk...majd év elején Piliscsabára költöztünk... Elég éles váltá. Jók voltak a megérzéseink, de biztosra nem tudtuk, hogy jól döntöttünk, vagy sem. De most már mondhatom, hogy jól.
Egy nagy előnye volt BP-n belül lakni, hogy tényleg minden nagyon közel volt... Most kicsit jobban átgondoljuk, mikor, honnan, mit... de nem nevezném nagy kompromisszumnak.Nálunk az alábbi megélések voltak:
A nagyvárosi zsúfoltságot nagyon nem szerettük. A levegő tisztasága is elég véleményes kérdés... télen kevés hely van az országba ahol a szálló por nem ugrik meg mikor bedurrantanak a gumival, meg szeméttel mindenhol... Hiába élsz jó helyen, a szél az fújja ide-oda a mocskot.
Bár itt most elég jó volt a megélésünk ezzel kapcsolatban.Ha már évszakok, akkor amit nagyon utáltunk az a nyár. BP egy betonkockába öntött térkőhalmaz... Aki ezt így kitalálta, annak tuti adnék egy tockost...
A korábbi években vidékre leutazva érezhetően elviselhetőbb volt a hőség és éjszaka jobban lehűlt minden. BP-n fülledt, forró volt még éjszaka is... ( Ha már ilyen rezsiharc van, akkor a hűtésre fordított energiát is érdemes számításba venni.)
Az megvan amikor gurulós bőrönddel mennek végig egy ilyen sétányon...? hát görkorival, és biciklivel sem sokkal jobb...
A sűrűn lakott területeknek megvan az a hátránya, hogy nagyobb létszámból nagyobb eséllyel futsz bele egy kretén szomszédba. Vagy ami rosszabb több is van. Még ha nem is közvetlen... Ráadásul ezt tetézi, hogy a legtöbb társasgáz erkélyeit úgy tervezik, hogy egymás szájába lógnak az emberek... Ennek eredményeként szagolhatod a dohos lakásszagot, a cigifüstöt, meg hallgathatod, ahogy kúrnak...
A belsős udvaros elitnek beállított társasházakban imádták az AirBnB-t... aztán tök jó volt leszólni a portára, hogy a piás, drogos külföldi hülyegyerek lemászott/leesett az 1. emletről a belső udvarba és most ott lézeng, mert nem tud kiszabadulni... lévén, hogy ez egy zárt terület.A közlekedés mostanra mindenhol tragikus. Amikor még keresgéltünk, akkor a messzebbi lokációk estén csak az jöhetett szóba ahol van kötött pálya. Innen most 25p alatt vagyok Újpesten, onnan még 15p durván az iroda metróval. Kocsival 50-60p de akkor reggel 6.20-ig el kell indulnom, különben heringparty van az utakon. Hazafelé 60p minimum, mert ott nehezebben tudom kikerülni a fő műsoridőt. Ez így azt mondom élhető. Mindent megtettem azért, hogy az utazást hasznosra fordítsam. Vagy csak simán kifújom magam és megvan a váltás munka és otthon között...vagy szakmai anyagokat hallgatok... Ez igaz az autós közlekedésre is! Heti 2-őt megyek irodába. Többet biztosan nem vállalnék be...
A természet közelsége nézőpont kérdése... persze jobban bele tudsz menni a dzsungelbe ha kimész a nagyvárosból...Ami elég kellemes.
Az emberekről leírt véleményed osztom. Nagyon máshogy szólnak egymáshoz itt..nagyon pozitív az élmény.
El kell, hogy keserítselek... mostanra mindenhol drága minden IS... a lakhatás is... Hogy mennek-e az emberek BP-re lakni ezután is? Persze! Van akinek a fent leírtak semmit sem jelentenek. A legtöbb embernek mindent felülír az a kényelem, hogy kerületen belül 5-10 percre van minden.
De van különbség abban is, hogy hol élsz és hol dolgozol...mert a kettő itt elválik egymástól. Ezért van ekkora robbanás az agloban.
Egyébként is, mindegy, hogy ki mit gondol... tedd azt ami számodra a legjobb... ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor próbáld ki. Mit veszíthetsz, nem?
[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
jbnd-007
tag
Bármi, csak nem Budapest. Még a NER előtt jártam gyakrabban és már akkor is megütött az feszültség, ami az emberekből árad, képzelem, most milyen lehet. Gyalogosan, tömegközlekedéssel, autóval, mindegy: mintha háborúba készülne mindenki. Én nem vagyok elég agresszív ahhoz, hogy egy ilyen városban kezelni tudjam a konfliktusokat. Nekem ezt nem ellensúlyozza semmilyen kulturális extra.
Szerencsére full HO cégnél vagyok, nem tesznek különbséget lakóhely szerint, amíg országon belül maradok.
Szeged mellett élek, így az orvosi ellátás és a kultúra is jobb az átlagnál.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Igen, maradnék BP-n. Szeretem a mai napig a szülővárosom (nem szarházi-->Nyíregyházi), és a Budapesti belvárost is utálom, de a Pesti oldal (szerintem) legjobb kerületében lakok, és azon belül is a zöldövezet/fancy részén. Nagyon megkedveltem. Tudom, hogy ez is egyfajta buborék, mert látom, amit látok tömegközlekedéskor, de így vidékiként is: 3, 11, 13 ezek jó kerületek.
https://www.youtube.com/watch?v=9xjuK_ulqbE
-
nyunyu
félisten
Eredetileg füredi vagyok, és múlt hétvégén voltam anyámnál látogatóban.
Benéztem a helyi Aldiba, Tescoba, Sparba, áraik magasabbak, mint nálam az I. kerületben.
Lakás árak is majdnem utolérték az I. kerületet, köszönhetően a Balatonnál mindent bekebelező nernek.Fizetések, munkahely? Fasorban sincsenek.
Szomszéd vendéglátós már Miskolcról, meg Békéscsabáról toborzott diákmunkásokat a Tagore sétányon lévő büféjébe a nyárra. (amit tavaly óta árul, mert egyre kevésbé gazdaságos fenntartani, önkormányzatnak fizetendő díjak+rezsi nagyon elszaladt, szezon meg 2 hónap)Orvos? HOOOOL??? Belgyógyászat legközelebb Veszprémben van. (Apámat tavaly pár nap Szívkórházban altatás után lepasszolták a megyei kórháznak, mert mégsem infarktussal esett össze, hanem embóliával vagy sztrókkal)
Oktatás? Helyben legfeljebb gimi van, egyetemért Veszprémbe kell menni, ami reggel hatos-negyed hetes kelést igényel.
(Amikor Veszprémbe jártam gimibe, 6:55-kor ment a Füredről a győri busz)Ja, gyerekkorom Füredjére egyre kevésbé lehet ráismerni, annyira megszállták a neres ingatlanfejlesztők az utóbbi ~15 évben, jobban mint a budai várat.
Mindent nyakonöntöttek betonnal.[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Marky18
aktív tag
Rendszeresen elojon nalunk is ez a kerdes, de videken sem sokkal olcsobb egy modern haz/lakas, cserebe az infrastruktura es a rekreacios lehetosegek meg Gyorben sincsenek olyan szinten, mint Budapesten.
Szeretnenk majd, ha a gyerekunk nem allami ovodaba es iskolaba jarhasson, illetve ne kozelben elerheto legyen minden.
En ugy nottem fel, hogy 12 even at minden nap hajnal 5:45-kor indulo buszhoz ki kellett mennem, haza pedig valamikor delutan 4 es este 8 kozott erkeztem. Amikor en buszoztam, vagy buszra vartam, mas tanulhatott, jatszhatott, vagy csinalhatott barmi ertelmesebbet.Munka szempontjabol sem idealis lekoltozni faluvegre, mert idonkent azert be kell jarni az irodaba es nem mindegy, hogy a havi 3-4 irodazos nap hajnal 4-kor indul, vagy reggel 7-kor, illetve egy esti randizas is nehezen megoldhato, ha a vilagvegen el az ember.
-
tototos
őstag
A Covid szerintem eléggé átrendezte a viszonyokat. Előtte például a teljes HO nagyon szük szegmensnek volt elérhető, most meg jóval több cég hajlandó elfogadni hogy nem jársz be az irodába csak ritkán. Másik ilyen dolog, hogy pont a Covid miatti lezárások miatt sokan vidékre költöztek és onnan nem is akarnak vissza jönni(berendezkedtek ott 2-3 év alatt és nem akarnak újra változtatni).
Ami még feltűnt, hogy nagyobb multik(Thyssen, Bosch) elkezdtek vidéki irodákat létesíteni nyugati országrészben egyetemek mellett és ott próbálnak toborozni.
Személy szerint az olcsó lakhatás miatt nem költöznék vidékre. Pedig a keleti országrészben szabolcsi zsákutcafalukban biztos nagyon olcsón lehet házat venni és HO-val kombinálva simán lehetne onnan dolgozni. -
azbest
félisten
Lehet, hogy rosszul gondolom, de nekem az a benyomásom, hogy olyan városban / megyeszékhelyen, ahol van hasonló infrastruktúra és lehetőségek (orvos, egyetem, üzletek, tömegközlekedés bp felé), mint BP-en, az nem feltétlen olcsóbb. Ahol olcsóbb a lakhatás, ott valsz utazási és infrastruktúális tiren is rosszabbak a lehetőségek. Sok időveszteségért, és más településre átjárásért lesz olcsóbb a bérleti díj.
A boltok és kajálás nekem nem tűnt olcsóbbnak, mint pesten, amikor többet ingáztam, pont fordítva. Vidéken kevesebb lehetőséggel és gyakran magasabb árakkal találkozol.
A fizetés pedig lehet fele hasonló irodai jellegű munkakörben, mint bp-en. Legfeljebb, ha teljes home office mellett bp-i cégnek dolgozol vidékről, akkor lehet hogy közel megadják a pesti bért és esetleg jobb környezetben lehetsz. Fizikai vagy betanított munka lehet persze teljesen más és mindenütt rossz.
Amilyen területen én dolgozom, ott azt látom, hogy sok vidéki cég pesti cégnek alvállalkozója, tehát eleve kisebb pénz jut bérre, mint pesten. A home office kapcsán is volt, aki attól félt, hogy kihagyják a cégét a munkavállalók és eleve pestiekhez szerződnek át.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2025: közeleg az AMD és az NVIDIA CES előadása
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kvantumpontos OLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Path of Exile 2
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest