Új hozzászólás Aktív témák
-
ody42
senior tag
válasz dellfanboy #39169 üzenetére
A derékfájás az nálam már a gyógyszeres kategória volt amikor beállt, szóval bármikor a talpfájást választanám helyette, ez egyelőre inkább csak kellemetlenség, kb. olyan amit hosszabb futás után korábban is éreztem.
A munka inkább csak fejfájást okoz, de azt mostanában elég sokat -
ody42
senior tag
Nekem kb. 1 éve van az állítható asztal alatt egy walkingpad.
Én nagyon szeretem, sokat használom, az egyetlen hátránya, hogy átestem a ló túloldalára, és azóta nagyon keveset dolgozom ülve, és emiatt reggelente szokott fájni a talpam.
Ettől eltekintve csak ajánlani tudom. -
ody42
senior tag
válasz D1Rect #37150 üzenetére
>"az ingatlan nincsen adóztatva"
Ezek szerint te egy olyan településen élsz, ahol nincs építményadó?
Nálunk pl. az önkormányzati bevételek több mint harmada az ingatlanadó és a telekadó, a maradék az IPA.
Még nyugdíjas kedvezmény is van rá, hogy a szavazókat azért ne bukja el a polgi... -
ody42
senior tag
Én valami hasonlót csinálok, mint amit leírtál, annyi, hogy az architect és engineer role is rám hárul, de inkább úgy mondanám, hogy az architect role mellé mindig magamra húzom az engineer rolet is, mert szeretem csinálni.
Ahogy látom nektek is egyben van ez a role, és így egy elég vastag tech stacket fed le, még akkor is, ha csak egy public cloud providerhez ért az ember, szóval én nem gondolom, hogy meglepő, hogy 2 millió alatt nem nagyon van rá megfelelő jelentkező. Aki nincs 10-15 éve a pályán, hanem most esik ki az egyetemről, az nem is tudom, hogy hogyan szedi fel a megfelelő tudást, mert ez tényleg olyan, hogy az egyik nap OS-t kell troubleshootolni, a következő nap egy key-value storet, aztán egy adatbázist, és persze az sem baj, ha tudsz kódolni, a legjobb, ha Go-ban, de jó a python is + legyen hands-on tapasztalatod mondjuk EKS designban és üzemeltetésben is, ismerj 2-3 fajta cloud orchestratort, cm toolokat... -
ody42
senior tag
Bevallom velem is előfordult már, hogy hazaloptam ezt azt.
Egyszer régen dolgoztam nyugat európában egy siteon, ahol hardware fejlesztés is folyt.
Volt egy raklap, rajta egy kb. 1 m3-es fa láda, amibe hetente űrítették bele a felesleges hardware elemeket.
Először nem értettem, hogy miért van olyan nagy zsongás ott időnként, de aztán rájöttem, hogy kincsvadászat folyik, és utána már én is rájártam, amíg lehetett. SAS csatlakozós SSD/HDD, enterprise processzorok (köztük régi prototype Intel/AMD Opteron CPU-k), ECC RAM, nagyrészt desktop környezetben nem is használható dolgok, inkább csak a polcra hoztam el őket, de a nagy része azóta is megvan, pár dolog áldozatul esett a kíváncsiságomnak.
Valamilyen szinten lopás volt, de a céget nem károsítottuk vele, mert ezeket scrappelték volna, sőt jól is jártak vele, mert annyival kevesebbett kellett fizetniük a megsemmisítésért. -
ody42
senior tag
válasz Drizzt #35207 üzenetére
Én jelenleg public cloud infra architect vagyok, nagyrészt EKS-sel foglalkozom, korábban openstackeztem + ezeknek a területeken tech lead vagyok, ezért meg szoktak néha hívni technikai interjúkra, ami nálunk az utolsó kör, hogy kérdezzek párat.
Rengeteg olyan eset van, hogy valaki odaírja, hogy sok év cloud tapasztalat, de nem tudja elmondani, hogy mi a különbség a container és a virtuális gép között, vagy nem tudja, hogy mi a horizontal és vertical scaling.Álláskereső oldalról pedig azt látom, hogy a HR-es körben nagyon ritkán lehet konkrét dolgokat megtudni a tech stackről részleteiben,szóval tényleg sok időt el lehet pazarolni ilyenekre.
Üdítő kivétel volt egy finn startup, akikkel nemrég beszélgettem, ahol egy 30 perces bemutatkozó interjú elég volt arra, hogy minden kiderüljön, ami érdekel. Ők azzal kezdték, hogy felvázolták, hogy mit csinál most a cég, mi az új terület amire lőnek, és mi a feladat, amit a következő 1 évben meg kéne oldani, és ehhez milyen technológiát választottak. Mindezt egy HR-essel, de olyan szinten, hogy a második felében már arról beszéltünk, hogy az általuk választott orchestratorral milyen tapasztalataim vannak, és amikor egyes feature gapeket elkezdtem a terraformhoz hasonlítani, akkor pontosan értette, hogy miről beszélek. De ez ritka, mint a fehér holló, máig sem hiszem el, hogy ő tényleg csak egy HR-es volt
(Sajnos a relocationon elbukott végül a dolog...) -
ody42
senior tag
Nekem az utolsó 2 munkaszerződésem már olyan volt, hogy 40 óra, kötetlen munkaidő, és nem volt benne munkavégzés helye meghatározva.
A kötetlen munkaidőben benne van az is, hogy amíg a heti 40 órában benne vagyok, addig nincs túlóra sem, ha esetleg azt kívánja a munka, hogy este 9-10 között kell valakivel beszélni Kanadában, vagy mondjuk segítek egy maintenanceben valakinek, cserébe nincs core time sem, és ha lazább időszak van, akkor senki nem kéri számon, hogy mivel töltöttem ki az óráimat. (Mondjuk lehet, hogy ez azért van, mer tudják, hogy szakbarbár vagyok, és úgyis vagy tanulok, vagy épp valamit automatizálok... )
A munkavégzés helye kötetlen, azaz lehet az iroda, lehet otthon, vagy lehet Norvégiában egy szerverszoba kerti székkel. Elég sok ilyen szerződés van a cégnél, és elég nagy cég, szóval az MT-be valszeg belefér ez így. -
ody42
senior tag
válasz goodboy007 #34159 üzenetére
Egy 15-20 milliós kocsi lízingdíja most inkább 220-250k/hó + az üzemanyag, tehát akár 300k nettó/hó, de ahol a juttatás helyett lehet kérni pénzt is, ott jó ha ennek a felét (de inkább kevesebbet) kapsz, egy cégnek sokkal jobb autót adni adózási szempontból, mint bért fizetni.
-
ody42
senior tag
válasz Drizzt #34153 üzenetére
Azt is érdemes nézni, hogy mennyit tudsz megtakarítani, vannak olyan helyzetek, amikor a +24% sokkal többet jelent, mint elsőre látszik.
Pl. Józsi, átlag IT-s fizetéssel, 2 gyerekkel:
1 millió bruttó/hó -> 705k nettó, a havi kiadás legyen 600k nettó -> megtakarítás: 105k / hó
+24%
1.24 millió bruttó/hó -> 864k nettó, a havi kiadás legyen 600k nettó -> megtakarítás: 264k / hó -
ody42
senior tag
válasz Mindreader #32984 üzenetére
Szia!
Fejlesztő vonalon én a DVA-C02-t nézném meg a helyedben, ha inkább az architect/infra role érdekelne, akkor is elég kezdésnek a SAA-C02, aztán ha az megvan, és csinálsz egy két igazi AWS projektet is, akkor menj esetleg az SAP-C02-re.
Az AWS-ben rengeteg féle service van, mindenhez úgysem fogsz érteni, és nem is lesz mindegyikben projekt tapasztalatod, akkor meg felesleges égetni rá a drága idődet.
Pl. ha a Kubernetes érdekel, akkor első körben ami kell:
- VPC (ez nagyon kell, de ez úgyis mindenhez kell)
- IAM
- EKS
- EC2 + Launch templatek
- Load Balancer
- S3
- Route53Kb. ennyi.
Esetleg érintőlegesen fogsz látni SQS-t, Cloudformationt (egyáltalán nem biztos), de kb. ennyi.
Ezzel el tudsz indulni és akár komplett Kubernetes projekteket végig tudsz csinálni.
Szóval az összes egyéb szirszar Lambda, Kinesis., RDS, Athena, Aurora, Cognito, Evenetbridge, EMR, Redshift ez már mind olyan, hogy lehet, hogy leélsz úgy 10 évet egy AWS-es cégnél, hogy Kubernetes clustereket üzemeltetsz, de ezekkel nem lesz dolgod... -
ody42
senior tag
válasz HoTDoG #31523 üzenetére
Ő valszeg a hegy csúcsáról posztolgat
Szerintem teljesen reális a 4-500eur/nap, nekünk van, aki ennél jóval kevesebbért dolgozik AWS public cloud contractorként, de ennél jóval többet is meg lehet keresni, ha valaki ügyes a területén, és mondjuk 2 vagy akár 3 helyre be tudja számlázni a napi 8 órát. De ez már nagyon nem triviális a meetingek és határidők miatt, és ez csak akkor működik, ha egy adott scope-ra szerződsz, de szerintem a lenti esetben nem erről van szó. -
ody42
senior tag
válasz csakegymunka #31516 üzenetére
Szia!
Az, hogy ez jó ajánlat vagy sem, azt neked kell eldöntened, a mostani fizetésed alapján, én contractor pozira akkor váltanék, ha az alkalmazotti juttatásokhoz képest benne van legalább +30%. (bónuszt, fizetett szabadságot, céges autót, mindent számolj bele,mert contractorként csak a day rate van.)A contractor meló rizikósabb, azokat építik le először (mert olcsóbb megszabadulni tőlük), ami egy mostani gazdasági környezetben azért para lehet. Simán lehet, hogy valami belga contractor cégen keresztül akarnak majd alkalmazni, és ha az összerúgja a port a céggel, akkor mész te is a levesbe, hiába volt jó a munkád. (Láttam már ilyet sajnos)
A belga rendszer azért nem rossz ilyen szempontból.
Alkalmazottként több juttatást kapsz, szabi/betegség mind olyan, mintha 0 pénzt keresnél azokon a napokon.
Kb. 30% adóval számolhatsz, könyvelő mindenképp kell. -
ody42
senior tag
válasz #41635072 #27809 üzenetére
Én solution architectként dolgozom, private cloud területen.
Szerintem ezen a területen nagyon igaz az, hogy minél jobban értesz hozzá, annál több a stressz.
A tech stack elég bonyolult private cloud és public cloud esetén is, szóval egy egyszerű supportos és egy igazi subject matter expert között óriási különbség van, ha valaki érti amit csinál, akkor rengeteg meló meg fogja találni. Public cloudban nem mindegy, hogy melyik oldalon ülsz, az infra üzemeltetés része szerintem nehezebb, mint a "vevő" oldali üzemeltetés. -
ody42
senior tag
válasz cipofuzo87 #22416 üzenetére
Pár kivételtől eltekintve bizony azért fognak alkalmazni, mert olcsóbban megkapják ugyanazt a talentet.
Egy amerikai cég miért szívna egy magyar java fejlesztővel, aki más időzónában van, más kultúra, akcentussal beszél, ha ugyanannyiért megkapná azt a talentet helyben is?
Van pár kivétel, ahol global based salary van (pl. Basecamp), de ritka mint a fehér holló. -
ody42
senior tag
válasz Drizzt #22394 üzenetére
> Sot, itt siman megcsinalom, hogyha valaki ramir, akkor 15 percig nem valaszolok. Az esetek 99%-aban ennyi ido alatt ra is jonnek a megoldasra.
És ez így jó! Egyrészt leszoknak róla, hogy mindenért egyből hozzád forduljanak, másrészt pedig ők is fejlődnek. Persze jó érzés, ha te vagy a rocksztár a csapatban, de ez azért teher is, és könnyen kiégéshez vezet.
> Altalaban sokkal hamarabb megtalalom a problema okat, mintha fizikailag valaki ott van a kornyekemen.
Hja, de nem a gyorsaság a lényeg, hosszabb távon inkább az a jó, ha nyugodtan hátra tudsz dőlni ha épp ég a ház, mert van még rajtad kívül 2-3 ember, aki bármit megold. Amennyiben nem ezt csinálod, akkor vagy lusta emberek lesznek körülötted, akiknek jó ez így, vagy frusztráltak, akiket zavar, hogy nem tudnak fejlődni, mert egy ilyen csapatban tipikusan a delegáció sem működik jól. Évekig hallgattam ezt egy agile coachtól, és nem értettem meg. Az kellett hozzá, hogy munkahelyet váltsak, és legyen egy olyan tech leadem, amilyen én voltam az előző munkahelyemen -
ody42
senior tag
Persze, lehet online is, nem is kérdés, csak próbáltam olyan példákat hozni, ahol a személyes jelenlét előnyt ad(hat).
Most pont olyan munkám van, ahol 1 ember van még Magyarországról, a többiek külföldiek, szóval itt nekem is teljesen jó a home office.
A pair programming jó ötlet, de akit mentorálni kellene most, az pont egy architectÉrdekes, hogy mennyire változik a világ. Amikor elkezdtem dolgozni, akkor még nagyon gyakori volt, hogy egy kickoffra összerántották a csapatot egy helyre (akár 3-4 siteról is), és úgy estünk neki a projektnek, hogy volt egy pár napos workshop, ahol megismertük egymást. Az előző munkahelyemen meg 3 évig dolgoztam úgy, hogy a közvetlen főnökömmel személyesen nem is találkoztam, a mostani helyen szintén. Aki mindkettőt próbálta, az azért szerintem érzi a különbséget, személyesen azért kialakul egy bajtársi viszony, amit én nem érzek mióta remote dolgozom.
-
ody42
senior tag
válasz Vision #22386 üzenetére
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy nekem kb. heti 1-2 napnyi olyan munka van, ahol jól jöhet, ha személyesen találkozol valakivel.
pár példa:
- táblánál közösen megtervezni valamit, pl. egy új tool/termék ami valakinek a fejében megvan, de te fogod lefejleszteni, és specifikációt is te írod majd
- value stream mapping (ez mondjuk viszonylag ritka eset, de személyesen sokkal hatékonyabb)
- kick off (tudom, hülye vagyok, de sokkal jobban együtt tudok dolgozni valakivel, ha a projekt elején legalább egyszer kezet fogtunk élőben, ha egy sört is megittunk, akkor meg már semmi nem állít meg minket a közös munkában... pedig nem is szeretem a sört)
- retrospektív (csak élőben jó, persze online is ki lehet pipálni, de a metanyelvet olvasni és az igazán kínos témákat szétszedni nem lehet telekonferencián keresztül)
- mentoring (én tudok mentorálni juniort távolról is, de egyszerűen nem jönnek, nem mernek kérdezni. Ha ott ülök velük egy landscapeben, akkor sokkal jobban megy)
- heti team meeting (ez nem fontos, csak respectből)Én régen kb. ezek miatt szoktam néha bemenni, de a COVID óta full remoteban nyomom, és nem is valószínű, hogy a korábbi heti 1-2 napra visszaállok.
-
ody42
senior tag
válasz VirsLee #20799 üzenetére
Ugyan már. A munkáltató szempontjából tök mindegy, hogy az előző helyen mennyit kerestél.
Egy multinál általában van egy range, amin belül lehet alkudozni, nyilván a HR sem hülye, de ennyi alku simán benne van, ha véletlenül a range felett lennél, akkor kb a következő dolgok történhetnek:
- exemptiont kérnek
- kerek perec megmondják, hogy nem fér bele
- azt mondják, hogy nem fér bele, de ajánlanak helyette valami mást (pl. sign-on bonus)Én olyat még nem hallottam, hogy egy ilyen miatt a HR visszavont volna egy ajánlatot.
Kis cégnél lehet, hogy más egy béralku, én eddig mindig multinál dolgoztam, ott ez simán belefér, ha amúgy szakmailag jó vagy, és emberileg szimpatikus, akkor ettől szerintem nem akad fenn senkinek a szeme, ők is pénzből élnek, meg te is.
-
ody42
senior tag
válasz siralom #20785 üzenetére
Most vagy a legjobb pozícióban, hogy elérd az 1.2 milliót, a későbbi emelések már nem lesznek ilyen egyszerűek, pláne ha egy multiról van szó, szóval masszírozd csak a HR-t egy kicsit, és meglesz az.
Amennyiben meg mégsem, akkor azzal is csak jól jársz, mert akkor valszeg a későbbiekben is vért izzadnál egy normális emelésértA havi 80ezer, az éves szinten már bruttó 1 millió, és ha esetleg nem jön össze, az IT szakmában 2 nap alatt találsz másik céget.
-
ody42
senior tag
válasz horush #19284 üzenetére
Lassan 20 év munkatapasztalattal a hátam mögött én annyit tudok mondani, hogy láttam már működni Scrumot, és Kanbant is.
3x éltem át agilis transzformációt, abból 1 volt olyan, ami már egy második nekifutás volt, és ott pl. egész jól működött, de alapvetően azért, mert próbálták end to end csinálni, nem csak a dev csapatokra ráerőltetni.
Sajnos ennél sokkal többször dolgoztam olyan projektben, ahol rámondták, hogy ez Scrum vagy Kanban, de igazából közük nem volt hozzá, csak valami olyan toolt használtak (JIRA,Rally,Jazz) amikben lehet Scrum és Kanban boardot is csinálni, de valójában csak egy nem priorizált todo listájuk voltNekem amúgy alapvetően mindegy, tudok olyan projektben is dolgozni, ahol a projekt manager egy wordben vezeti a projektet, de attól a saját munkámat ugyanúgy megszervezem, priorizálok, próbálok kis iterációkkal dolgozni, korai feedbacket gyűjteni, megbecsülni a munka mennyiségét, beleállni, hogyha olyat akarnak legyártatni velem, aminek nincs értéke, nem 10 dologba belekapni, reviewzni mindent, és tenni róla, hogy ne legyen olyan terület, amihez csak én értek. (A kiégett hősök egy része ezért utálja meg az IT-t 40 éves korára, mert nem tudnak jól delegálni, és egy idő után úgy érzik, hogy mindent csak ők tudnak megcsinálni - és ez néha igaz is)
Ezekben a frameworkokben egy csomó hasznos dolog van, amit józan paraszti ésszel is csinál egy senior mérnök. Szerintem sem attól lesz valaki hatékony, ha egy framework szabályait vallásosan követi. -
ody42
senior tag
válasz XP NINJA #19207 üzenetére
Szia!
IT-ban dolgozom nagyon régóta, és a mai napig megbeszéljük a barátokkal, hogy ki hol mennyit keres, és elég nagy szórás van benne, pedig kb. mindenki ugyanakkor kezdte az ipart.
A szakmai tapasztalat fontos, de legalább ennyire fontos, hogy mennyire tudod jól eladni magad.
Amikor felvesznek a céghez, akkor még nem fogják tudni előre, hogy mennyi hasznot termelsz a cégnek, de azt pontosan tudják, hogy kb. mennyit akarnak fizetni majd neked.
Szóval akárhová is jelentkezel, az a te feladatod, hogy kiderítsd informális csatornákon keresztül (pl. ismerős, de senior pozícióknál néha a fejvadász is meg szokta mondani, hogy mennyi az annyi), hogy azon a helyen, azért a pozícióért mit tudnak fizetni. Teljesen mindegy, hogy máshol esetleg dupla annyit, vagy fele annyit adnának, hiszen te az X céghez jelentkezel, aki az Y pozicióra, kb. Z-ZS bérsávban tervez felvenni valakit.
A Hays Salary guide jó kiindulási alap, de ha nem csak a meleg vizet fogyasztani mész egy multihoz, akkor nyugodtan tiszteld meg magad annyira, hogy a tetejét lövöd be, ha nem adják meg, elmész máshoz, aki megadja. -
ody42
senior tag
Kivancsi lennek, hogy ha mondjuk az Ericsson megszuntetne itthon 50 munkahelyet, akkor vallalna-e, hogy az embereket kivansag eseten kitelepiti Stockholmba.
Attol fugg, hogy miert szunik meg a projekt.
Lattam olyat, amikor racionalizalas miatt itthon megszunt <50 ember munkaja, es ott a mernokoknek felajanlottak, hogy ugyanezt a poziciot tovabbvihetik Angliaban, es a relokaciot is fizeti a ceg, hiszen ott a ceg erdeke is volt, hogy ne vesszen el a tudas, de altalaban kevesen elnek az ilyen lehetosegekkel. Nyilvan ugyanez az opcio elofordul India/Kina kontextusban is, de Stockholmra nem nagy az esely, hiszen altalaban koltsegracionalizalasrol van szo.De ne legy naiv, a multik nem hulyek, a relokaciot szerintem nem azert ajanljak fel, mert jofejek, hanem a cegnek valszeg meg igy is olcsobb, mintha egy tudatlan ujoncot keresne, aki valszeg tobbet ker es kevesebbet tud, mint az, akinek eppen megszunik az allasa.
-
ody42
senior tag
válasz pokerecske1 #1846 üzenetére
Szia!
Rendszergazda/üzemeltetés irányba szerintem ne indulj el, sok/szívás meló, és a fizetés sem a legjobb, mert rengeteg főiskolás csinálja.
A hálózatbiztonság jó szakirány, én is ott tanultam, a Buttyán Levente jó tanár, és érdekes tantárgyak vannak. Elhelyezkedni nem triviális,de ha sikerül, akkor nem kell a vizsgák árán aggódnod, mert egy normális cég úgyis tovább fog képezni. Akkor javaslom ezt a szakirányt, ha tényleg érdekel a terület, mert munka mellett már csak akkor fogod tudni up-to-date-en tartani magad, ha ez a hobbid is
A CCNA/CCNP vagy egyéb minősítések miatt csak akkor aggódj, ha külföldre akarsz menni, ott mondjuk egy CCNP az +evi 30-40k euro, itthon le se szarjak, hogy van-e, erts hozza... -
ody42
senior tag
de tényleg, a haverjaimon keresztül elég sok multi jövedelmi dolgaiba belelátok, senki nem dolgozik ilyen "álomcég"-nél, szóval nem csak én nem vagyok sikeres... ;)
mondjuk mindenki mérnök, és még mindenki alkalmazotti státusz-ban, és az általam írt dolgok egyik multinál sincsenek meg. (A többi persze igen, de az meg minden multinal, max az egyik helyen kevesebb a cafeteria, de több az alapfizu, de olyan nagy eltérések nincsenek...)
-
ody42
senior tag
hááát, nekem inkább az a tapasztalatom, hogy nyelveket beszélő, értelmes mérnökként, amikor küldföldre megyek projektet támogatni (általában amikor már nagyon dől a vár), hogy még külföldön sem jellemző ez a 2-4 hónapos feltöltödő szabadság, a 3 havonta fizuemeles, és a projekt utáni bonux, és a kocsi (max a managereknek, de engineer ebbol a kettobol sokat nem lat, pedig nem a manager oldja meg a problemakat...)
A többi resze nagyjabol igaz...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest