Hirdetés
- Mikrotik routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Facebook és Messenger
- Banggood
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Proxmox VE
- 2 billió dollárt hozott a tavalyi év az NVIDIA-nak
- eBay
- Kína exportkorlátozást vethet ki az akkumulátortechnológiákra
Új hozzászólás Aktív témák
-
ody42
senior tag
Bevallom velem is előfordult már, hogy hazaloptam ezt azt.
Egyszer régen dolgoztam nyugat európában egy siteon, ahol hardware fejlesztés is folyt.
Volt egy raklap, rajta egy kb. 1 m3-es fa láda, amibe hetente űrítették bele a felesleges hardware elemeket.
Először nem értettem, hogy miért van olyan nagy zsongás ott időnként, de aztán rájöttem, hogy kincsvadászat folyik, és utána már én is rájártam, amíg lehetett. SAS csatlakozós SSD/HDD, enterprise processzorok (köztük régi prototype Intel/AMD Opteron CPU-k), ECC RAM, nagyrészt desktop környezetben nem is használható dolgok, inkább csak a polcra hoztam el őket, de a nagy része azóta is megvan, pár dolog áldozatul esett a kíváncsiságomnak.
Valamilyen szinten lopás volt, de a céget nem károsítottuk vele, mert ezeket scrappelték volna, sőt jól is jártak vele, mert annyival kevesebbett kellett fizetniük a megsemmisítésért. -
Egon
nagyúr
válasz Vision #35697 üzenetére
Mondjuk rajtakapás esetén az adott kollégát kivinni a parkolóba, és egy csukott esernyőt dugni a hátsójába (első esetben vazelinnel, visszaeső esetében anélkül), és nyitott állapotban kihúzni?!?
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz tototos #35694 üzenetére
Remekül hangzik...
Nálunk a bögrék, kiskanalak és villák (!) vándorolnak emeletről emeletre, az egyik szinten komoly hiány, a másikon komoly többlet keletkezik belőlük. Nagy nehezen megfejtettük, hogy mi van a háttérben: az okos kolléga megcsinálja a kávéját az elsőn, aztán a bögrével a kezében lemegy cigizni, de visszavinni már lusta az üres bögrét: inkább bedobja a földszinti konyha mosogatógépébe..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Misogi #35690 üzenetére
En a tapasztalat miatt onmagaban bevallalnam a helyedben, ha kozben tetszik a ceg, projekt es a fizu.
Ha tul kaotikusnak talalod 1 ev utan felallsz es atmesz mashova. Arrol azert gyozodj meg hogy likviditasi gondjaik nem lesznek-e ezido alatt. En megszivtam egy startuppal aminel szerettem dolgozni de kenyszer reszmunkaidore meg kenyszerszabira kuldtek embereket mert kifogyott a penz hirtelen.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Revolit
senior tag
Egyik cégnél, ahol csak kurvajól kereső seniorok voltak (akkor még), meg kellett szüntetni a kapszulás kávét, ami jó otthoniakba is, mert valamelyik nyomorék mindig rendelés után a dobozok jó részét elvitte.
Bár azt gyanítottuk, a takarító volt, szerintem nem szép egyből őt gyanúsítani. Az biztos, hogy szemérmetlenül és feltűnően a nagy része a bontatlan dobozoknak eltűnt egyik napról a másikra mindig.
Meg is szűnt a lehetőség, maradt a nagy automata darálós gép. (Csoda, hogy abból nem lopta ki a kávészemeket...)Azért is mondom, hogy takarítónő gyanús, mert még mindig jobb, mint ha a rosszul fizetett dolgozó látja, hogy sok burzsujnak még menő kávé is jár, és elviszi, mintha egy jól kereső IT-s lopja meg a saját kollégáit. Ekkora szar alak nem lehet valaki, remélem...
-
Misogi
aktív tag
válasz Oppenheimer #35687 üzenetére
Hát alapvetően ami miatt nekem káosznak tűnik az az, hogy nagyon kicsi a cég, a fejlesztői csapat is, pár főből áll. Viszont nagyon tapasztalt fejlesztők, az tény. Plusz az hogy nem nagyon van struktúra, minden nagyon rugalmas és ez kicsit furcsa érzést kelt. Bár mondjuk ki tudja, gondolom van aki meg ezt szeretné. Az mondjuk elég jó hogy meetingek száma minimálisra van csökkentve, csak olyanok lennének amik tényleg szükségesek. Szóval csak arra akarok utalni hogy sok mindenben másabb mint amit eddig tapasztaltam multinál vagy kkv-nál, aztán lehet hogy ez valakinek káosz másnak meg áldás.
-
törölt tag
válasz Misogi #35686 üzenetére
A startup nem feltétlenül jelent szakmai fejlödést, ha nem jó az engineering kultúra a szervezetben. Próbáld meg magadtól elvonatkoztatva körbejárni a szituációt. Lehet hogy csak az imposztor szindrómád miatt gondolod azt, hogy nincs hozzá elég tapasztalatod de az is lehet, hogy észrevettél bizonyos red flageket, amiket mondjuk nem tudsz szavakba önteni.
-
Reggie0
félisten
Durva sztorik. En eddig a munkahelyeimre befele hordtam a dolgokat, nem kifele. Igaz tobbnyire csak kolcsonbe.
[ Szerkesztve ]
-
Misogi
aktív tag
Sziasztok, kb. 1.5 év tapasztalattal van értelme elhelyezkedni egy kicsi startup-nál, ha sokat szeretnék fejlődni? Tudom sok pro és con van ezzel kapcsolatban, de érdekelne hogy mit gondoltok erről. Már kaptam egy ajánlatot egyébként viszont annyira káosznak tűnik az egész így kívülállóként hogy szerintem nincs elég tapasztalatom hozzá. Gondolom ez tipikusan a "sink or swim" helyzet lenne, ha nem tévedek.
-
goodboy007
senior tag
válasz horush #35683 üzenetére
Tőlem előző helyen még az agybadugós iPhone headsetet is visszakérték volna...
Még jó, hogy én még akkor kezdtem náluk, mikor Magyarországon indult a cég, mert a később érkezők, már mind kapnak egy kis "ajándékot" a használt fülessel."propriocepció és peroneus aktiváció a kulcsszó, mert az emelést nem előzi meg excentrikus kontrakció, magyarul stretch-reflex vagy miotatikus (excentrikus megnyúlási) reflex." - Zola007
-
tototos
őstag
válasz horush #35683 üzenetére
Mindenki újat kap, de a régit le kell adni mert a cég tulajdona...
Tehát leadja a jóember majd dobják a kukába. Eszméletlen pazarlásnak érzem. Másik ilyen amikor költöztünk új irodába covid után rengeteg jó állapotú billentyűzet feküdt szanaszét az irodában, amiket összeszedtünk és kértük, hogy jótékony céllal adják oda valamilyen intézetnek ahol nincs pénz 1-2 ezer forintos billentyűzetre. Ha jól tudom ezek is a kukában végezték -
addikt
válasz tboy93 #35681 üzenetére
Villamosszék!
Én 7 évvel ezelőtt egy db headset-et nyúltam le a britistelekomtól (szándékos elírás), mert az asztalomról előtte éjszakások/hétvégések 3-at loptak el. Kilépő napomon, laptop táskától kezdve az egérig mindent leadtam, de a headset-re azt mondtam elcsórták, nem volt belőle probléma, mert mindennapos.
Köv munkahelyemen ajándékba adtam egy gyakornoknak, akinek nem jutott headset.
https://www.youtube.com/watch?v=9xjuK_ulqbE
-
nagyúr
En is bevallom hoztam mar haza céges tollat.
-
veterán
Öcséméknél a gyárban nagyon keményen megy a lopás. Ő amúgy egész jól ellenáll, 1-2 apróságot szokott elcsaklizni. De van olyan kollégája, aki kábelt lop ki. Korábbi helyén a szerszámoknak, gépeknek folyamatosan lába kélt.
És ez nem fizetésfüggő dolog, még mielőtt valakinek eszébe jutna! Az öcsém legutóbbi bérpapírján nettó 850 szerepelt, nyilván a kollégái is így kapnak.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Jelenleg közszférában dolgozó, 20-as évei második felében járó jelöltre van esélyük, aki interjún eldurrantja a Security I. powerpoint első pár slide-jának legnagyobb buzzword-jeit, amitől az interjúztatók gatyába élveznek.
Aztán amikor lenyitja az első incidensét, ahol effektíve invesztigálni kéne, vagy egy sérülékenységhez az érintett tech csapattal kellene kitalálni egy workaround-ot, ami server ujraindítást nem igényel, na akkor majd nyel egy nagyot és izzadni kezd.
Sorry, not sorry.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/watch?v=9xjuK_ulqbE
-
Egon
nagyúr
válasz VágniValó #35674 üzenetére
Full pályakezdő vagy erősen junior dolgozó esetében még csak-csak, de a "legalább 3 év" gyakorlat azért minimum erős mediort sejtet (nálunk a juniorok kapnak ennyit; a sáv alját senki, a legjobban kereső junior a sáv tetejét nyaldossa).
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
Fater mesélte anno, még a '80-as évek végén történt meg az eset, hogy a kollégáját kirúgták, mert - nem vicc -találtak nála 2-3 db 10-es anyát, a hozzá való csavarral (mondjuk elég nagy lúzer volt az ürge). A vezérigazgató-helyettesről meg évek múlva derült ki, hogy olyan átalakított aktatáskája volt, amiben be volt építve egy 4-5 literes tartály, és minden nap ennyi benzinnel gazdagabban ért haza...
Egyébként azt gondolom, hogy azért javul a morál, legalábbis a jelenlegi munkahelyemen nem tudom elképzelni, hogy bárki is lopjon bármit is; akár a pénztárcámat is az asztalon merem hagyni, benne sokszor 20-30K KP-vel."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
adrian14
tag
válasz -Skylake- #35664 üzenetére
Nálunk is fizetős minden, meg is lepődtem mikor erre a helyre kerültem. Az előző munkahelyemen mindent a cég állt. Még az egyik helyi étteremben is volt kedvezmény, borfesztiválon is olcsóbb volt a bor ha felmutattam, hogy hol melózok. De igazából mindegy, havi egyszer járok be és azt az egy alkalmat kibírom.
@mobal: én azt hallottam, hogy egy IT-s srác a melóhelye mellett lakott. Este nem volt a közelben nyitva semmi és elküldte az irodába a barátnőjét tejért. Bement a badge-el és a biztiőr csekkolta. Utána egyből kirúgták a srácot. Nem tudom, hogy ez igaz story vagy városi pletyka.[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
válasz dvdbackuper #35670 üzenetére
Ez is igaz.
-
Egon
nagyúr
válasz xEon1337 #35668 üzenetére
Egyébként az éremnek (jelen esetben is) két oldala van. Tartok tőle, hogy nem kevés cégnél, ahol jelenleg nincs ingyen semmi, ha ezt bevezetnék, hirtelen napi 2-3 literre nőne a dolgozók tejfogyasztása fejenként, mert lenne egy 10%, aki literszám (rosszabb esetben kartonszám) hordaná haza a tejet...
Szóval ehhez azért kell cégkultúra is, hogy be lehessen vezetni."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
őstag
Létesítményüzemeltetési vezető vagyok. Amikor bő egy éve a céghez kerültem, meglepve konstatáltam, hogy ahány konyha, annyi féle kávégép, mindenki magának hozza a szemes vagy őrölt kávét, tejjel ugyanez a helyzet. Amelyik folyosón én vagyok, itt csak valami ősrégi Szarvasi karos gép volt, azzal meg nem igazán volt kedvem reggelente szórakozni..
Az előző munkahelyemen még üdítő is volt ingyen meg amit akarsz.
Sikerült elérnem, hogy most már minden konyhában van darálós kávéfőző (béreljük egy cégtől) és bele normális kávé, plusz a tejet is már központilag rendeljük. Emellett végre van ballonos víz is, mert persze korábban az sem volt. Ezek havonta maximum pár százezer forintos kiadások egy cégnek, de nagyon sokat számítanak (szerintem).
"Less but better" - Dieter Rams
-
nagyúr
Anno dolgoztam olyan cegnel ahol a faliujsagon volt egy lista nevekkel es strigulat kellett huznod a sajatod melle, ha lenyomtal egy kavet. Hó végén ez alapjan kiszamoltak mennyi volt a fogyasztasod es levontak a havi fizudbol
Haver most egy muhelyben dolgozik, automata van, fizetős.
Asszony allami szferaban van, kozosen vett gepet az osztaly, kavet mindenki maganak visz.
Szóval egyáltalán nem magatol értetődő az ingyen kave, nagyon nem. Nyilvan 1-2-3 millas fizu mellett ez mondhatni mar alap kene legyen es ciki kiemelni.
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
Az előző cégnél ahol dolgoztam, csak evőeszköz, mikró és hűtő volt a konyhában, meg talán kávéfőző, minden mást a dolgozók hoztak be, jellemzően mindenki magának.
Én pl. nem nagyon kávézom, viszont teát szívesen fogyasztok, így kénytelen voltam magamnak bevinni egy vízforralót, mert még az sem volt...
Kávéautomata üzemelt a földszinten, abba bedobáltad az aprót, ha megfelelt az instant kávé, és annyi...Btw nálunk "csak" a kávé, tea és a hozzávalók (többféle tej, cukor, méz, édesítő stb.) az ingyenes, meg van 20 literes palackos ásványvizes vízadagoló (illetve heti 2 gyümölcsnap), úgyhogy az ingyen üccsi mindenképp fícsör...
[ Szerkesztve ]
-
-Skylake-
addikt
nem latod a munkahelyi extrakat ??? van ingyen kave es udito. mondom INGYEN.
btw komolyra forditva a szot : ezekszerint van olyan munkahely, ahol fizetos a kave ? azt hogy kell elkepzelni, bemesz a konyhaba es ul ott valaki aki levesz rolad 200 forintot amikor odamesz a nespressohoz ?
[ Szerkesztve ]
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
Egon
nagyúr
Úgy látom, fizetésben van még lejjebb, mint amit múltkor linkeltem:
IT Security Consultant – IT Biztonsági szaktanácsadó állás, munka: Akis Management Szolgáltató Kft., Rugalmas munkavégzési hely | ProfessionKíváncsi vagyok, hogy erre a melóra kit és mennyiért fognak majd felvenni...
-
Pfiucska
aktív tag
válasz Oppenheimer #35661 üzenetére
Csak szondaznam a piacot
iPhone 15, PS5, 18’ cbr500r, 23’ Octavia 2.0 TDI
-
Pfiucska
aktív tag
Hallottam egy folyosói pletykát miszerint a Randstad meg a Hays kérésre csinál ingyen(?) felmérőt a jelentkezővel, hogy mit érhet a munkaerőpiacon. Ilyen tényleg létezik?
iPhone 15, PS5, 18’ cbr500r, 23’ Octavia 2.0 TDI
-
axioma
veterán
Tudtommal torvenyileg annyi van, hogy ha a munkavegzes alatt (miatt?) valtozott a latas, akkor a ceg kell biztositsa (nyilvan a senki altal nem valasztott minimum penzbol megoldhato modon legalabb), es x osszegig adomentes is hogy a ceg ezen kotelesseget teljesiti, szamla elleneben es nem berkent fizeti.
-
-
sutike84
újonc
Sziasztok!
Egy picit off, de ahogy látom anélkül is offolunk
Idén betöltöttem a 40-et és végre rávettem magam egy szemvizsgálatra a sok monitorra hunyorgás után. A kérdésem, a szemüveg támogatás hogyan működik a gyakorlatban a munkahelyeken? Mert elég eltérő információkat kapok és a net sem túl segítőkész. Köszi. -
-
-
-
vzozo
senior tag
válasz skoda12 #35631 üzenetére
Úgy tűnik a SAP is elesett.
Ez egyébként mennyire releváns a tech dolgozóknak? Amennyire tudom, az SAP alapvetően tanácsadói feladatokat lát el, ergo eleve ügyfeleknék vannak az emberek. Persze HR/pénzügy/menedzsmentnek nyilván akkor lőttek, ők járhatnak be.
Amikor tanácsadó voltam, kb. havonta 1x mentem be a munkahelyre, közben végig ügyfélnél voltam, vagy otthon reszelgettem a doksikat.
-
Kickass
őstag
válasz skoda12 #35617 üzenetére
Ez azért nem igaz mert a cégeknek alapesetben nem másokat kell nézni hanem magukat. Kár, hogy ezek a döntések általában az emberek feje felett születnek, és vmi top manager agyszüleményei. Kivéve ahol a voice of the employee nem csak egy üres bullshit.
Szerintem a szervezetnek magáról kell tudnia mi működik és mi nem. Pl. magyar kerbankban úgy kellett az embereket az asztalukhoz rugdosni mikor lehullott az egész mobil meg netbank. És még akkor nekik állt feljebb, ha be kellett ülni egy war roomba. Na mondjuk ők meg is érdemelték, hogy nulla ho volt.
Ez is ismerős sokmindenkinek, volt olyan multi ahol nulla közvetlen munkatársam volt, ott mi a pékért kellett volna bejárni irodába?
Szintén multinál úgy vett fel a hiring manager hogy a megbeszélt interjú időpont mégse lett neki jó így csak telefonon beszéltünk (csak telefon, nem skype vagy webex vagy akármilyen meeting!) és marha jól tudtunk együtt dolgozni. Ekkor, 2016, dolgozhattam volna full remote ha az akkori kecó alkalmas lett volna rá, később költözés után át is tértem rá. Az akkor még kb. mindenkinek sci-fi volt. -
nyunyu
félisten
válasz tototos #35626 üzenetére
Irodából biztosan odaérek a vele szembeni konditerembe, ha az óra előtt 20 perccel felállok a székemből, és elkezdek elpakolni a szekrényembe.
Itthonról nem mindig sikerül, mert ugyan 25 perc lenne a menetidő oda, és átlag 6-7 percenként mennek innen arrafele buszok, van amikor 15 percig nem jön semmi, aztán libasorban jön 3 busz.Úgyhogy általában úgy néz ki a napirendem, hogy
- reggel felkelek, amikor sikerül, leülök a gépem elé
- dél-egy körül ebéd
- busszal be melóba
- onnan fél ötkor át a kondiba
- hazaElvileg heti 3 nap lenne a kötelező, átlag 2-3 délutánt vagyok benn.
[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Dare2Live
félisten
"akik a termelékenységre és többek között a dolgozói elégedettségre is jelentős hangsúlyt helyeznek"
Hát nemtudom... Lehet 1nap onsite még elmegy de IT vonalon saját merítés alapján ha vmivel össze lehet verni a céges elégedettséget/morált és evvel a termelékenységet az ez. Meg persze masszívan fellendíteni az elvándorlást.
És mégvmi. Rengeteg ITs pénzel nehéz/nem lehet motiválni. Szereti, 15+éve ezt csinálja ingatlan megvan, kocsi megvan 100+millió bankban megvan... bőven megvan mindene is. De ha megvonnák a HOt akárcsak részlegesen is menne fel munkaidőben linkedinre, frissítené munkaidőben a CVjét és amennyit kap azért nagyon rövid időn belül kapna munkát. Persze majd +50%ért lehet felvenni új seniort... hude jó üzleti... dolog volt erőltetni nála a remotet.
És jegyzem meg teljesen általános, hogy nagy multinál global letol kemény hülyeségeket. Fent vki kitalálta végigtolják. Lent meg managerek ahogy lehet finomítják mert ők tökéletesen látják mekkora hülyeség.
justmy2cent
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Luc22
csendes tag
válasz skoda12 #35631 üzenetére
Igen, persze egy dolog, hogy mit talál ki a felső vezetés, és mi a realitás. A mi teamünk Németország szerte szétszórva, egyesek több órára laknak a legközelebbi office-tól. Mi közvetlen managerunk továbbra se fogja elvárni a heti háromszori bejárást, mert nincs értelme. De mi csak egy nagyon kis szelete vagyunk az SAP-nak.
-
Reggie0
félisten
válasz tototos #35633 üzenetére
Amit én érzékeltem az a mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkozzanak és senkit ne érjen hátrány hozta magával azt, hogy a full HO-t nem igazán támogatták ha nem volt indokolt.
Ezzel az erovel azt is kitalalhatnak, hogy mindenki kapjon ugyanakkora fizetest a portastol az igazgatoig, nehogy hatrany erjen valakit, mert mas a feladatkore.
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
Egyébként meg a legkevésbé sem fontos vagy releváns, hogy mondjuk én, a cég ahol dolgozok, vagy random más kkv mit gondol a kérdésről: a lényeg az, hogy szabad szemmel is jól látható trend a full HO-ból való visszalépés a hibrid munkavégzés felé. Ezen lehet fanyalogni, meg agonizálni, lehet boomerezni a vezetőket (csak pár kommenttel kell feljebb olvasni, hogy ez az elmélet megdőljön), lehet bármire fogni, de a trend attól még trend marad, és mivel igen nagy és sikeres cégek követik ezt a mintát, akik a termelékenységre és többek között a dolgozói elégedettségre is jelentős hangsúlyt helyeznek, meglehetősen merész állítás azt mondani, hogy ezek a főnökök nem az adott vállalat érdekeit követnék, hanem saját kis önző céljaikból döntenének úgy, ahogy.
Lehet persze a forgalommal szemben haladni az autópályán, csak nem feltétlenül kell hinni, hogy az a jó irány, azért mert van pár cég ahol nem így gondolkodnak, meg van itt féltucat hangadó, aki már vécére is csak online szeretne menni..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz Revolit #35635 üzenetére
Szövegértelmezés rulez.
Arról beszéltem, hogy nem 100%-ban ugyanaz egy online mint egy offline meeting. Mondjuk egyszerre látom (értelmes méretben) akár 10+ kolléga arcát, a metakommunikációját. Satöbbi.
De hagyjuk, tudom, #dögöljönmegmindenmunkáltatóakinemtámogatjaafullHO-t.
Részemről a témát lezártam, felesleges a szájtépés, kábé ugyanaz a szélsőség mindenhol, mint egy poltopicban.[ Szerkesztve ]
-
VirsLee
őstag
Azt mondom nem tudja 100%-ban azt nyújtani inkább 110-120%-ban. Lehet vicces szövegeket írni, de ennél sokkal több vicces történet készülhetne arról mit le tudnak művelni az emberek egy személyes meeting során. Volt benne részem, sokszor. Olyan dolgokra gondolok, hogy kicsi a tárgyaló, nincs elég szék, nincs kivetítő, nem jó a tv, nincs tábla, van tábla de nincs filc/papír/szivacs/stb., a másik épületszárnyban van, nem érünk oda időben, nem volt idő szellőztetni/túl meleg/túl hideg van, még mindig bent ülnek az előző meetingről, fel kellene venni a megbeszélést, de hogyan, fotózd le a táblát és küld körbe, stb.
Te jó eséllyel olyan helyen dolgozol, ahol nem adottak az infrastrukturális feltételek és nincs meg a kultúrája annak, hogy a munka az munka, mindegy honnan végezzük ugyanazt a minőséget kell nyújtanunk.
-
brumi1024
veterán
Hat nem tudom, az utobbi 4 evben full remote dolgozom, elozo helyemen is jellemzoen be kellett lepni az online meetingre (mert volt lehetoseg HO-ra vagy nem egy kontinensen voltunk a tobbi resztvevovel), nagyon keves esetben van barmi problema az online meetinggel. A mostani helyemen ha nehanapjan benezek az irodaba akkor is ugy indul minden meeting, hogy beulok egy terembe es Zoom, ezt otthonrol jobban lehet, munkaallomas is jobb, net is jobb. Ki kell epiteni egy rendes halozatot, nem a szekreny moge beesett szolgaltatoi modemroutersettopbox kombot kell hasznalni.
Aki azt mondja, hogy 100%-ban ugyanazt tudja nyújtani egy online meeting, mint egy offline, az hazudik.
Nem, tobbet tud nyujtani, nem kell 2*14 orat repulnom, hogy az amerikai csapattarssal beszeljek.
[ Szerkesztve ]
-
tototos
őstag
Ez így van, de így volt 2-3 évig amikor is például nálunk az volt a visszajelzés, hogy nincs gond a HO-val, jók a számok mindenki happy. Tehát el tudta végezni a cég minden ügyes bajos dolgát úgy hogy a 90%-a az embereknek full HO-ban volt.
Simán elképzelhető, hogy most jön ki a full HO hatása a cégeknél, pluszban a Covid alatt azért megváltozott a piac elég rendesen, most meg kezd valami más állapot megjelenni amire a full HO nem a legjobb megoldás. -
Revolit
senior tag
Akkor én hazudok, mert még nem találkoztam olyannal, hogy random hogy ki kit hall és lát, és mindenkinek más
Amúgy 2020 óta nem rémlik, hogy egyszer is elment volna net. Talán egyszer, de már az is lehet céges rendszer halt le, de offline is megoldottam a munkát. Kollégáknál sem szokott ilyen lenni, a 4 év alatt szerintem egyik kezemen, de max a kettőn megszámolom, hányszor jelentett valaki net miatti problémát.Ez a nem hallom VAGY látom tipikusan user bénázás. Aki nem tud egy Teams/Skype/meets akármivel elboldogulni, az ja, menjen be.
-
Egon
nagyúr
válasz tototos #35633 üzenetére
Nos, akármilyen jó netek vannak mindenhol is, meg csodálatos online meeting platformok, aki még nem találkozott hasonlóval [link] , az hazudik. És nem kevésszer van ilyen, ha nem is ennyire eltúlzottan. Főleg ha valami bonyolultabb kérdés adódik, mondjuk jó lenne ha látnák az előadót is, meg valami prezit is egyszerre, stb.
Aki azt mondja, hogy 100%-ban ugyanazt tudja nyújtani egy online meeting, mint egy offline, az hazudik.
De ez csak egyetlen szempont."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
tototos
őstag
válasz Benny89 #35632 üzenetére
Nálunk full változó volt a vezetőség kora, többség 30 és 45 között valahol. Amit én érzékeltem az a mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkozzanak és senkit ne érjen hátrány hozta magával azt, hogy a full HO-t nem igazán támogatták ha nem volt indokolt. Mert ha valakinek olyan munkája van, amiért bent kell lenni(pl laborban forrasztó munkatárs), közben meg a vele egy csoportba tartozó SW-es meg otthonról kódolgat akkor bomlik a morál. Így az lett, hogy együtt szívunk együtt nevetünk ezért mindenki jelenjen meg az irodában. Persze ráhúzzák, hogy egy meetinget sokkal jobb az irodában elvégezni mert látod a kollégák arcát stb, de a fő ok szerintem az volt hogy mindenki szívjon kicsit.
-
Benny89
csendes tag
válasz tototos #35626 üzenetére
Tervező gépészmérnök vagyok, hibridben dolgozok, ~heti 1.8 nap HO jár. Talán ebben a pozícióban van értelme a hibridnek, mert időnként előfordul, hogy a gyártásban meg kell nézni ezt-azt, bár ez havi 1-2 alkalomnál nem szokott több lenni és 99%-ban előre tervezhető, így nyugodtan lehetne max. heti (ne adj' Isten havi) 1-2 nap onsite, a munka szinte teljes egészében számítógép előtt zajlik... De nincs, hiába volt 1.5 évig full remote, mindenféle hátrány nélkül, rekordnyereséges éveket zárva.
Igazából nálunk is az a két faktor játszik, amit már páran itt pedzegettek: boomer vezetőség, valamint teljes káosz a munkaszervezésben. Ez utóbbi miatt mondta a TL-em, hogy ő utálja/nem támogatja a HO-t, mert neki sokkal egyszerűbb napi 6 beosztottszor 10x átkiabálni az asztalon a legújabb fejleményt, ide-oda kapkodást, mint Teams-en irkálni/hívogatni.
Egyébként én nagyon boldog lennék, ha elterjedne a (majdnem) full remote, ugyanis azok közé tartozok, aki nem szeret Budapesten élni és számomra az ingatlan sem ér itt annyit, amennyit fizetni kéne érte, viszont máshol meg nincs értelmezhető munka, vagy ha van is, az is egyetlen cég 50 km-es körzetben...
-
skoda12
aktív tag
Úgy tűnik a SAP is elesett.
[ Szerkesztve ]
-
lumpy92
aktív tag
válasz axioma #35622 üzenetére
Nem így látom, legtöbb mérnöki területre igaz. De sajnos csomó hely kiesik már a felsőfokú végzettségek nagy részénél.
Tavaly pl. rászűrtem professionon, hogy Békéscsabán - ami mégiscsak egy megyeszékhely - milyen állások vannak meghirdetve amihez felsőfokú angol kell. 0 db találatot adott. De építőmérnök állásokból se lehet válogatni...
Nagyon szomorú."never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Revolit #35627 üzenetére
A legmagasabb epuletek felhuzasa szokta jelolni egy gazdasagi konjunktura veget. Skyscraper effect
Ilyen sittes balkani orszagokra mint MO, ez kulonosen igaz lehet
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
tototos
őstag
Nekem a hibridnél az a bajom, hogy ez egy ilyen erőltetett dolognak tűnik. Ha tudsz HO-ban dolgozni, akkor csak azért menj be az irodába mert a főnök azt mondta? Persze vannak olyan dolgok amik sokkal jobban megoldhatóak irodából, de ezek szerintem nem tesznek ki heti 2-3 napot folyamatosan.
-
n00n
őstag
válasz Misogi #35623 üzenetére
Ez itthon is így van, haverom ingatlanos, azt mondja, hogy lassan lasszóval kell összefogdosni az irodákra a bérlőket, régen meg kb egymásra licitáltak.
Én nem tudom elképzelni, hogy a full onsite újra standard legyen itthon. Szerintem is a hibrid lesz az új standard és a full HO annak aki ki tudja magának harcolni. -
tototos
őstag
válasz Misogi #35623 üzenetére
Szerintem szektor függő lesz, hol mennyi HO vs office. Például most szinte az összes autóipari multi kezdi visszahívni az embereket az irodába, így akik ebben a szektorban dolgoznak kénytelenek lesznek visszamenni.
Személyes vélemény: Ahol Covid előtt kötetlen munkarend és HO volt az általános ott nem változik semmi. Ahol Covid előtt iroda volt a bevett szokás ott most kezdenek majd visszatérni arra, hogy hibrid és kötelező irodai jelenlét pár napban. -
Misogi
aktív tag
válasz skoda12 #35620 üzenetére
Én leginkább amerikai statisztikákat, trendeket olvastam, olvasok a témáról. Állítólag soha nem volt még ennyi "üres" iroda Amerikában mint 2023-ban. Van most egy ellenálló nyomás az irodába visszamenetelhez de elvileg ez le fog csökkenni amiatt hogy egyre több projekt és cég lesz megint jobb helyzetben, a válság / infláció csökkenés miatt. Aztán emiatt a HO megvonása piaci hátrányt okozna a cégeknek hosszútávon.
Nem tudom, nehéz ezt megjósolni, van több ismerősöm akik gyárban dolgoznak és még ott is van home-office hetente több nap is. Én ugye IT-ban vagyok, aztán szerencsére (remélhetőleg) ez már permanens lesz hosszútávon is, aztán ki tudja.
-
axioma
veterán
válasz Misogi #35618 üzenetére
Azert kozben csendben valljuk be, hogy Bp.-re az IT-seken kivul nem sokan mondhatjak, azok is csak hunyorogva hogy kb. csak itt van ertelmes melo... szoval nem mindenkinek hanem ezen - orszagos szinten nem tul vastag, es amugy magasabban fizetett - retegnek kene itt is elnie, ha full onsite lenne mindenhol, akkor is, nem az egesz orszagnak.
-
66zio
aktív tag
Nem csak a más városban élés miatt fontos a HO. Én pl.: A város másik oldalára is simán keresek munkát. Megvan a fejemben, hogy naponta mennyit szeretnék maxmimum tömegközlekedve utazni. Ha annál messzebb van a hely akkor kell a HO. És utazási idő függő, hogy hány onsite napot vállalok, vagy számítsák bele az utazást a munkaidőbe.
Ha újra visszatérnek a teljes bejáráshoz azzal mind a két fél rosszabbul tud járni. Én kevesebb lehetőség közül tudok választani, a cég meg kevesebb jelentkező közül választhat. Nyilván ez a cégeken múlik. Ha nekik úgy is van elég ember hogy be kell járni és ez a heppjük akkor nyilván meg fogják lépni. -
skoda12
aktív tag
válasz Misogi #35618 üzenetére
Ne érts félre, én is a ho-t támogatnám, de szerintem nem arrafele mennek a dolgok. A hibrid állásoknál is megjelentek már olyanok, hogy nem fix heti x nap lehetsz otthon, hanem van egy éves x nap keret, amiből nem jön ki minden hétre 1 nap sem vagy max tényleg csak annyi.
[ Szerkesztve ]
-
tototos
őstag
Ott erőltetik az irodai munkát, ahol nem tudják a feladatokat rendesen leosztani és megbecsülni a szükséges időt. A fejekben legtöbb helyen az van, hogy napi x órára kapod a fizetést és azt tessék szépen ledolgozni, azért nem fizetünk, hogy te otthon moss főzz takaríts.
A másik szempont a csapategység és kivételezések. Feleségeméknél például a csoporton belül vannak olyan pozíciók amiket csak irodában lehet ellátni(papírmunka), így mivel együtt dolgoznak nekik is elkezdték mondani, hogy hát jó lenne a heti 2-3 nap. -
Misogi
aktív tag
A jövő egyáltalán nem az hogy megint visszatérünk a heti 5 nap on-site-ra. Valószínűleg a hibrid lesz az új norma és a full-remote gyakoribb lesz mint COVID előtt, a full-onsite meg nagyon ritka lesz, én kb. egy IT céget tudok csak most fejből ahol full-onsite van, itthon. Felmegyek LinkedIn-re és a cégek kb. 85%-a hibrid, maradék full remote vagy onsite.
Mondjuk ez részben szomorú is, aki nem Pesten él az kb. baszhatja, vagy nagy szerencsével behúz egy remote melót vagy költözhet Pestre hogy heti 1-2-3x bemenjen az irodába. Ez azért fenntarthatatlan, mert nem lakhat az egész ország Pesten, viszont vidéken alig vannak értelmes melók.
Kicsit el vagy tájolva egyébként, de szerencsére rosszul látod a dolgokat.
[ Szerkesztve ]
-
skoda12
aktív tag
Szerintem lassan, de a legtöbb helyen vissza fognak állni az 5 nap onsitera. Eleinte nem mertek home officeról hibridre sem váltani, mert szinte mindenki home officet kínált és elmentek volna az emberek. Aztán egy-egy fecske elkezdett hibriddel próbálkozni, aztán még többen átvették, mert látták, hogy csak nem lázadtak nagyon az emberek. Most meg már kb ez a standard. Nem lennék meglepve, ha 2 év múlva már az 5 nap onsite lenne az alap újra.
Ahol nincs bajuk a ho-val, ott még most is megtartották. Nem nagyon látom más értelmét egy ho -> hibrid átállásnak, mint hogy előkészítsék a hibrid -> teljes onsite átállást. Ha heti 2-3 nap bejárás miatt amúgyis városhoz van kötve a munkavállaló, akkor annyi erővel be is járhatna minden nap.
[ Szerkesztve ]
-
goodboy007
senior tag
válasz tototos #35613 üzenetére
"Tehát nem az van, hogy ők otthonról dolgoznak és csak a low cost location-ben dolgozók járjanak be."
Nekem előző helyen nem így volt, németek 2 évig full HO, nekünk meg heti 2 volt. Többek között ezért is váltottam.#35608 n00n
Nem csak az 5/5-re értettem a "régi rendszer"-t, én már a heti 2-3-at is annak gondolom.Főleg amikor azzal indokolják, hogy a senior járjon be, hogy az SD/SoC ne érezze szarul magát, ami abszurd.
"propriocepció és peroneus aktiváció a kulcsszó, mert az emelést nem előzi meg excentrikus kontrakció, magyarul stretch-reflex vagy miotatikus (excentrikus megnyúlási) reflex." - Zola007
-
Egon
nagyúr
Ennél ez sokkal összetettem, a szociális kapcsolatoktól kezdve a meeingek működésén át elég sok összetevője van, és vélhetőleg nem véletlenül hozzák vissza majdnem mindenhol a hibrid munkavégzést (a full onsite-ot én sem értem, ott tényleg lehet hogy generation gap van a történet mögött).
De nem akarom még egyszer megfutni a már többször megfutott köröket. Úgy tűnik, el kell fogadni (megszoksz vagy megszöksz alapon), hogy 1-2 kivételt leszámítva, a full HO egyre kevesebb helyen lesz elérhető."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
tototos
őstag
Ha jól tudom saját magukra is vonatkozik. Tehát nem az van, hogy ők otthonról dolgoznak és csak a low cost location-ben dolgozók járjanak be.
Mondjuk pont tegnap hallottam egy sztorit a német tervezésről. Covid alatt vittek egy típusú terméket, majd covid után ezen számokon felbuzdulva rádobták a termelésre már 15%-t aztán most ott áll a raktárban halomban és nem tudják eladni. Cserébe a gyári dolgozókat kezdik leépíteni meg visszafokozni a műszakvezetőket. -
tototos
őstag
válasz csakegymunka #35610 üzenetére
Jó lenne tudni, hogy miért a németek erőltetik a dolgot? Főleg egy másik országban lévő irodában akivel úgyis online tudnak beszélni.
-
n00n
őstag
válasz goodboy007 #35607 üzenetére
A sok helyen túlzás, szerintem a nagyon merev multik egy részénél maximum. De 5 nap onsite ott sem jellemző, inkább a hibrid.
-
goodboy007
senior tag
válasz -Skylake- #35604 üzenetére
Ez így fog történni, viszont volt egy hatalmas ugrás a COVID nyomán pozitív irányba és a pozitív hírek/tapasztalatok ellenére egy éles váltással visszajött a régi rendszer sok helyen, ami amellett, hogy érthetetlen és hosszabb távon az általad vázolt módon az idő majd megoldja, hogy ne ilyen szociopata, "watcher" vezetői hozzáállással működjenek ezek a vállalatok, még azért is tud jobban fájni, mert sokakkal elhitette, hogy a váltás ilyen egyszerű, ahogy történt.
Az is lenne, ha nem lennének a boomer vezetők."propriocepció és peroneus aktiváció a kulcsszó, mert az emelést nem előzi meg excentrikus kontrakció, magyarul stretch-reflex vagy miotatikus (excentrikus megnyúlási) reflex." - Zola007
-
-Skylake-
addikt
válasz HoTDoG #35603 üzenetére
ne aggodj ezen, egyszeru a keplet :
mivel a penz es a hatalom a jelenlegi 50-60 +-os posztkomcsi boomerek kezeben osszpontosul, egyertelmu a hozzaallas. viszont ez nemhogy orokke nem tart, de szerencsere sokaig sem, mert az emberek nem elnek 400 evig. szoval majd (es most akinek nem inge....) kihal a picsaba az a korosztaly akikrol szo van, aztan problem solved. el tudod kepzelni, hogy egy mostani 25-30asok altal megalakult ceg az ugy indul, hogy 5 nap onsite ? lol en meg azt sem, hogy lesz egyaltalan irodahelyseg berelve..
szoval nyugi. meg van 15-20 aktiv ev ezekben az emberekben aztan ennyi. kozben meg folyamatos lesz a szemleletvaltas, mert nyilvan ahogy ez a csoport fogy, a fiatal vallalkozok szama evidensen novekszik. nem lesz itt semmi gond, csak ki kell ulni. random bankok, sms, kereskedelmi tv... ezeket mind ezek az emberek tartjak eletben, ezeknek az embereknek. hidd el, megvarsz meg 1 generacionyi idot es done, szerinted aki most 10 eves az majd 25 evesen leul a TV ele filmreszleteket nezni a rekalmok kozott ? fizet majd 39 forint sms dijat egy csicska banknak ? ugyanmar...
a helyezet KIZAROLAG annyiban "rossz", hogy rossz helyen osszpontosul a penz es a hatalom, de mondom, ezt az ido lerendezi majd. el nem tudom kepzelni, hogy 20 ev mulva arrol beszelunk majd, hogy miert kell 5 napot onsite ulni. sem neked nem lesz erdeked/igenyed, sem a fonokodnek, sem a fonokod fonokenek, sem a ceg tulajanak, mert a ceg tulaja az az ember lesz, aki most redditen nem erti, hogy a mi a faszert kell bemenni 5 napot.
szoval turelem nyilvan te is latod ezeket a dinamikakat, vannak szuleid, jo esetben meg nagyszuleid is, a keplet nagyjabol mindig azonos : itt vagy te/mi, nekunk standard a revolut meg a netflix meg a HO, itt vannak a szuleink (45-50-55+) , ok tudjak mi a netflix , talan van is, de persze van normal TV is meg x-faktor, meg vannak a szuleink szulei, akiknek MAXIMUM van egy facebookjuk ahol lehet receptet keregetni meg az unokakrol erdeklodni egymas uzenofalan mert nem erti a kulonbseg az uzenofal meg privat uzenet kozott. netto ugyan ez a helyzet.
[ Szerkesztve ]
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
HoTDoG
tag
válasz nihill #35596 üzenetére
Nagyon lelombozó ezeket olvasni. Tájékozódok, olvasok, hallok, de ezek és a fentebb írt példák valami egészen mélyen lévő és egyre gyorsabban kibontakozó haldokló rendszert és társadalmat vetítenek előre.
Nem akarom kibontani a témát újra, de ezen sajnos az se segít, hogy a HO -t úgy kezdik szigorítani, mintha legalábbis nem derült volna ki a COVID után, hogy mennyire hatékony. Ahogy hallottam, a három betűs magyar olajmultinál heti 5 nap iroda és napi 6 órát bent kell lenni, amit szigorúan néznek is a beléptető kártyával. Agyrém. Másik amcsi olajipari multi, SSC, szintén heti 5 nap. Komolyan mondom, visszafelé haladunk, aztán persze lehet nyomni, hogy minden Budapesten van, csak azt fejlesztik - és hasonló politikai bullshitek. Így aztán még a megyeszékhelyeknek sem lesz esélye megtartani a fiatalokat, családokat, a kisebb településeknek meg már régen rossz. Összegezve, az irány a lehető legrosszabb. -
tototos
őstag
A beágyazottat néztem és ott szerintem egy mezei SW fejlesztőnek nem igazán bruttó 1,9-t akármennyire is expert/senior, max a csoportvezetője fog ennyit keresni. Bár ez az én tapasztalatom.
De aláírom hogy a medior bérek egész jól reprezentálják a piacot és lehet én nem találkoztam seniort igénylő állásokkal, inkább seniornak hírdetett mediorral. -
n00n
őstag
válasz tototos #35590 üzenetére
Ha medior vagy, akkor az egész jó Viccet félretéve, a DevOps szerintem is reális kb, az expert ami nem az igazi. Mi pl tényleg 2 fölött találunk már csak Senior DevOps-ot, de rá látok több itthoni multira és már a szarul fizetők és beugranak bőven 2 fölé, ha kell az ember
Új hozzászólás Aktív témák
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD HUN
- Szép! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 8/512 FHD HUN
- 486 CPU bazár
- S3 Trio64V2/DX 1 MB PCI videokártya
- Gamer Pc eladó! I5-9400F/Asus GTX 1660 Ti/16GB RAM 3000mhz/256GB SSD+500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest