Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
attiati
veterán
válasz Dare2Live #6498 üzenetére
Tipikus.
Amikor egy fórumon összeveszik a középréteg, hogy magán kellene meghúzni a nadrágszíjat. Közben a markukba röhögnek odafent, hogy addig se velük foglalkozunk.
"Éhezők" viadala. Nagyon rossz helyre fókuszálunk. Nem egymásra kellene.#6499Ixion77
Ezt szignóztuk. Világos a képlet bal fele.
A jobb felét is értjük, hogy miért olyan, amilyen.
De az egyenlőségjel az makacs dolog.
Egyszerre változtatjuk a két felét.szerk:
Önzőség csak a bal felére koncentrálni, hogy ne emeljünk adót.
Értelmetlen (és túlzóan naiv) a jobb felét figyelmen kívül hagyni (szociális támogatások, hova tűnt az adó....).[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
válasz attiati #6497 üzenetére
"Az adó miben lenne más?"
Megpróbálom egy egyszerű példával érzékeltetni, aztán részemről a téma befejezve:
Azzal, hogy nálunk az élelmiszeren is rekord áfa van, a legcsóróbbak szívnak a legnagyobbat. Azon hogy éheznek (vagy egészségtelenül kénytelenek étkezni) mit sem változtat az a tény hogy a beszedett ÁFA-t utána stadionépítésre költik ahelyett hogy nekik adnának szigetelőanyagot hogy legalább kevésbé fázzanak télen.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Dare2Live
félisten
válasz PredatorZoli #6482 üzenetére
"aki 1misi nettót keres és annak a felét félrerakja és befekteti"
Itt kezdődnek a gondok. 2023ban egy 4fős család úgy hogy elmegy 3hétre balatonra nagyon olcsó helyre nyaralni, megveszi a legolcsobb digit zongorát mert gyerek zongorázik, kifizeti az extra EÜt, kifizeti az oktatásra a gyereknek a +t az elkölt havi 1misit. És az albi díjunk erősen piaci ár alatt van az olajcserét én csinálom az autón, a gyereknek pedig már a pepcoba vesszük a nadrágot.
Ettől még értem amit írsz és mégigazságtalanabb, hogy aki 250ből családozik az éhenhal. Teszem hozzá, hogy pont az én 2 nyelvet beszélő ITs rétegem van ott, hogy ha a fentiből engedni kéne nem jön össze akkor lépek pl Svájcba hugomhoz. Aztán csináljátok az én igazságtalanul keveset fizetek adóm nélkül.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
attiati
veterán
válasz Ixion77 #6496 üzenetére
Tehát akkor mi értelme, ha nem köt ki a megfelelő helyeken a pénz?
adó = állami beavatkozással pénz áramoltatás
1. a gazdagoktól a szegényebbek felé
2. magán felől közcélokraA felzárkóztatásra kapott EU-s pénzek nagyon nagy százaléka eltűnt politikai célokra. Az adó miben lenne más?
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
válasz attiati #6494 üzenetére
De ennek így mi értelme?
Az, hogy a másik részét a képletnek azok is ugyanúgy szívják akik nem kegyeltjei a rendszernek.
Tehát attól, hogy a pénz rosszul van elköltve, még nem válik lényegtelen problémává hogy beszedve is rosszul van.(Persze valójában a magyar abszurditás szerint nincs rosszul, mindkét oldal tervszerűen van úgy, ahogy.)
#6495 Dare2Live
Sajnos már azokkal a Suzukikkal, Toyotákkal, vásárolt házzal, étteremlátogatással is vagyonosnak minősülnek. Nehezen tudjátok elképzelni hogy a valódi "medián magyar" mennyire csóró.
A NER-es vállalkozók meg egy külön világ, életszínvonaluknak kb. annyi köze a tiétekhez mint Putyin oligarcháinak az átlagos orosz IT-sokéhoz.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz pictigjis #6481 üzenetére
"az, hogy valakinek van jó munkája, mert megdolgozott és tanult érte, az, hogy nincsenek káros szenvedélyei és tudatosan bánik a pénzével, attól még nem lesz vagyonos."
ITben dolgozok ami állítólag az egyik legjobban fizetett szektor MOon. Csinálhatok fényképet a céges parkolórol ott jól látszik mit engedhetnek meg maguknak az egyik legjobban fizetett szektor dolgozói MOon. 95%ban Suzukit, Fordot, Toyotat, VWt, Skodat... látnál. Prémium/luxus BMW/Mecedes/Audi elvétve van ha igen az ahogy a többi is 8-10éves átlagéletkorral.
Ez a réteg ~soha nem lesz vagyonos. Eléldegél az 5év sporolással 20-30év hitelre megvett házban, új lakásban, el tud menni nyaralni, étterembe is bár már ott is huzza(uk) a szánkat.
És mégegyszer: Ez MO egyik (leg)jobban kereső rétege.Közben van a haveri társaságomnak vállalkozó része is. Jellemzően minimálbéren. NER = NAV számára érinthetetlenek. 40milliós X5el. Vagyonosak? Azok.
@aAron_ "Pedig igazából mindenki csak egy élhető, tisztességes országban szeretne élni."
Bingó. A jelenlegi rekord adózás se zavarna. Ahogy Dániában, Ausztriában is hude magasak. Csak Dánia, Ausztriában cserébe van EÜ, oktatás, utak, szociális védőháló...
De nekem a Svájci rendszer is jó lenne.
De a jelenlegi ahol szénné vagyunk adóztatva, cserébe se eü, se oktatás, se utak, se szoc védőháló de prdeatorzoli, tapsi "megmagyarázza, hogy mi se vagyunk különbek". Na ez erős.btw A "0 adó" Svájcban elbocsátották rokont. 1+1év "munkanélküli" segély jár. Az első évben gyak megkapja a fizuja nagyját. wtf
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
attiati
veterán
válasz PredatorZoli #6482 üzenetére
Oké, így már világos.
Ha kizárólag az adózásig nézed, akkor a rendszer kegyeltjei vagyunk.
Sima matek. Napnál is világosabb.De ennek így mi értelme?
-
attiati
veterán
válasz PredatorZoli #6475 üzenetére
Magad is megfogalmaztad, amit pontosan elvársz és én is:
gazdag --> adó --> állam --> támogatás ---> szegényEzzel mennyire lennél komfortos?
gazdag --> adó --> állam --> eltűnt a pénz jó része"Lehet itt mondani hogy dehát akkor kapjak is érte valamit, de ez most nem erről szól."
Nem magamnak kérek.
Egészben kell nézni a pénz útját, nem csak addig, hogy beadtad a közösbe.
Nem lehet az államnak morális fölénye, vagy kényszerítő ereje, amíg maga sem tartja be.Meg lehet változtatni az adót, de akkor minden mást is.
Azon a napon elvesztél, ha belemész, hogy csak az adózást változtassuk meg.[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
ezt alátámasztva, hogy legyenek számok is: [progresszív adókulcsok ausztriában], míg az átlagfizetés teljes állású mnkavállalók esetében 45k eur volt 2021-ben, azóta legyen mondjuk 50k.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
aAron_
őstag
Úgy érzem, kicsit egymás mellett elbeszélés lett ebből. Pedig igazából mindenki csak egy élhető, tisztességes országban szeretne élni. Ha ez megvalósulna, már majdhogynem mindegy lenne a jelenlegi állapothoz képest, hogy éppen progresszív vagy sem az adózás, mekkora a GDP arányos újraelosztás.
What is your ikigai?
-
veterán
válasz pictigjis #6488 üzenetére
Jóléti országokban keményen progresszív adó van, és az átlagbér sem a legalsó sávba esik. A középosztály is kapja keményen a sarcolást. Az viszont tényleg igaz globálisan, hogy a középosztály van igazán megadóztatva, felül-alul szinten senki. Volt ez az anekdota, hogy Warren Buffet kevesebb adót fizet, mint a titkárnője? Ez nyilván fenntarthatatlan, és a középosztály lecsúszása akár polgárháborúhoz is vezethet, lásd: Trump, és a hozzá hasonlo populisták.
-
addikt
válasz PredatorZoli #6483 üzenetére
Vannak akik megoldást akarnak találni, meg vannak, akik mindig külső körülményekben keresik a hibát. És természetesen oldódjon meg magától vagy legalábbis jöjjön valaki, aki megoldja (és közben lehet kritizálni, hogy nem jól csinálja ).
Ne fektess túl sok energiát az ilyen vitákba, csak a fanyalgók megmondási vágyát elégíted ki vele, te meg kiégsz. Inkább a cselekvésre kell összpontosítani
-
pictigjis
senior tag
válasz PredatorZoli #6487 üzenetére
ahogy kifejezed magad és ahova a határokat teszed, az a szélsőséges. pont
[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
válasz PredatorZoli #6483 üzenetére
nekem is elkeserítő téged olvasni, mert számomra ismeretlen okból szélsőségek felé hajlasz. tényleg tök értelmetlen folytatni, egy ilyen hozzászólásra szerecsenmosdatással előjönni... hát, érdekes, na
-
Mercutio_
félisten
Oda nem második kulcs kell, mert aki már hozzád képest is sokat keres, az nem fizetésként veszi ki a pénzt, rá nem egy második kulcs fog hatni, hanem pl. a vagyonadó.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Ixion77
Topikgazda
"valahogy nem érted, hogy ami magyarországon jó fizetés, az valójában normális fizetés"
Hol? Milyen termelékenység mellett?!
Azért lássuk az elefántot a parketten: M.o. termelékenysége, különösen ha a valóban magyar cégeket nézzük, fasorban sincs még a Nyugat-Európaiakhoz sem! Tehát ne azt tekintsük normálisnak itt, ami normális ott! Hiába tölt el emberünk itt is ott is ugyanannyi időt a munkahelyén, az átlagosan megtermelt/hozzáadott érték jóval alacsonyabb, ezáltal a "normális" fizetés is."van az a réteg, amelyiknek többet kellene tennie a közösbe. de az nem mi szintünk, ebben baromira biztos vagyok"
Nem tudom mi a te szinted, de normális progresszív adózási rendszerben az átlagkereset már jellemzően a harmadik kategóriába esik a négy-ötből.
#6475 PredatorZoli & #6475
Egyetértek. A mai magyar rendszer el van torzítva, a vagyonosoknak kedvez. Szándékosan, mert ha jól gondolom, a "nemzeti" logika az, hogy ha lesz egy új, nemzetközei viszonylatban is jelentős nagytőkés réteg, az megalapozza Mo. nemzetközi versenyképességét is.
Ami számomra sok éve bámulatos, hogy mindezek ellenére jellemzően azok választják újra és újra ezt a rendszert, akik a legfőbb károsultjai. El kell ismerni, hogy ennek elérésében nagyon ügyes a kormányunk.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Dare2Live #6479 üzenetére
Szerintem nem érted. Abból amit írtál egészen biztosan nem.
Tehát mégegyszer. Nem értem mi a fenéért kellett ebbe belekeverni azt hogy a pénzeket hogyan költik el. Kérlek értsük meg, hogy ez két külön dolog. Egyik oldalt beszedsz x-et, a másik oldalon elköltesz x-et. Senki nem vitatja hogy az elköltés módjával probléma van.
De kérlek válasszuk ezt ketté, és arra a felére koncentrálj, hogy be kell szedni x-et.
Igen, aki 1misi nettót keres és annak a felét félrerakja és befekteti, az az arányos és méltányoshoz képest kevesebbel járul hozzá a nagy egész x-hez, mint kellene. Aki pedig keres nettó 250-et és azt minden hónapban elkölti, az pedig túl sokat fizet be jelenleg. És itt lezárhatjuk egy pontal. Aki ezt vitatja, annak semmi realitásérzéke és még magának is hazudik. -
pictigjis
senior tag
válasz PredatorZoli #6477 üzenetére
nézd, az, hogy valakinek van jó munkája, mert megdolgozott és tanult érte, az, hogy nincsenek káros szenvedélyei és tudatosan bánik a pénzével, attól még nem lesz vagyonos. egyébként nem mondom azt, hogy az egykulcsos adó igazságos, viszont azt is gondolom, hogy a második kulcsot már ott kéne meghúzni, ami fizetésben sokunk számára már elérhetetlen. valahogy nem érted, hogy ami magyarországon jó fizetés, az valójában normális fizetés, és kicsit túltolod ezt a témát. van az a réteg, amelyiknek többet kellene tennie a közösbe. de az nem mi szintünk, ebben baromira biztos vagyok
-
veterán
válasz Dare2Live #6479 üzenetére
Én is úgy gondolom, hogy nem biztos, hogy az olló két éle közöttieket, főleg nem az alsó éléhez közelebb állókat(mi) kellene még tovább vegzálni. A vagyonosságot azért nem a max. pár 10M-s befektetéssel (vagy helyette nevezzük előtakarékosságnak) rendelkezőkre kellene érteni. Mindenki máshol és máshogy húzná meg az(oka)t a bizonyos vonala(ka)t.
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
Dare2Live
félisten
Értjük. De ettől még nem vagyunk a rendszer haszonélvezői. Az se aki bérből netto 1misi+t keres. Kárvallotjai vagyunk. A rendszer haszonélvezője a NER. Egyre inkább csak a NER.
Én még a kedvezményezettel is vitatkoznék. Nagyon necces amikor az oktatás, EÜ a 95% átlagpolgárnak szétesett miközben így/úgy de mindenki keményen van adóztatva.
-
Ringman
nagyúr
ezzel teljesen egyetértek.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
pictigjis
senior tag
válasz PredatorZoli #6475 üzenetére
de kimondtad a lenyeget: a kedvezmenyezett es a haszonelvezo kozott oriasi a kulonbseg! azert a tobbsegunk messze nem olyan vagyonos, hogy adot erdemelne, azt a haszonelvezo tolvajoknak kellene fizetniuk
nagyon elcsuszott ez az egesz diskurzus, es itt szerintem a te ertekiteleted sem pontos
-
PredatorZoli
senior tag
válasz attiati #6474 üzenetére
Ha az emberek egymáshoz viszonyított kedvezményezettségét vizsgáljuk, akkor magyarországon jelenleg a rendszer annak kedvez, akinek van félretehető pénze. Ugyanis ha valaki minden hónapban a nem túl sok, egykulcsos rendszerben megsarcolt jövedelmét teljesen elkölti, ezáltal megfizeti a csúcs áfát, az a lehető legrosszabbul jár. Ezzel szemben aki sokat keres, az is az egykulcsos alacsonyabb adót fizeti, és a pénz amit nem költ el, nem kell rá ÁFA-t fizetni, hanem helyette a pénzt befektetheti ami utána adómentes jövedelmet produkál. A két eset között ég és föld a különbség. A rendszer kizsákmányolja az alacsony jövedelműeket és kedvez a vagyonosabbaknak, ugyanis vagyoni jellegű adó még hírből sincs. A megoldás a vagyonadó volna, akárki akármit mond. Lehet itt mondani hogy dehát akkor kapjak is érte valamit, de ez most nem erről szól hogy ki mit kap érte és mit nem, hanem arról, hogy x mennyiségű pénzt kiktől és milyen metodika szerint szedjenek be ideálisan.
Ezt akkor is így gondolom ha ezzel saját magam ellen beszélek. Én ugyanis ki merem mondani magamnak és másoknak is, hogy én a rendszer kedvezményezettje vagyok, ennek ellenére szerintem nem jó így. Ugyanis én nem azt a rendszert szeretném önző módon ami kimondottan nekem a jó, hanem számomra fontosabb volna a nagy egész... -
attiati
veterán
válasz julius666 #6469 üzenetére
Nagyon szívesen tennék bele pénzt.
Ingatlanadó, sávos jövedelem adó ... bármilyen jogcímen!DE ez nem cherry picking.
Akkor kérek cserébe társadalmi felzárkóztatást, szociális hálót, kevesebb lopást.
Utánna is nettó 0-n lennénk mindent egybevetve.
Csak egy egészségesebb országban.Addig is ebben a topikban nem nagyon van olyan ember, aki nettó kedvezményezettje a mostani rendszernek.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz concret_hp #6468 üzenetére
Ami itt megy abba simán bene van.
2023 júniusában kaptam időpontot szürkehályog műtétre 2024 februárra. 8hónap. És ebben vszeg szerencse is van ha jól értettem egy kiesett helyére raktak be aki nem tudta megvárni mert mindkét szemén van. Én meg eldolgozok, elélek eggyel is vezetnem is szabad. Teszem hozzá rémítő hülyeség hogy addig huzzák moon a szürkehályog műtétet míg az illető már félig nem lát.
Akkor a rendszer haszonélvezője vagyok én is? És fogadjam el, hogy normális hogy fey demagog/populista/kelptokrata/autoriter rendszerben élek aminek szerintük a haszonélvezője vagyok? Ne adj isten én is morálisan olyan vagyok semmivel se különb mint a NER? Miközben engem megbüntetnek 30 helyett 42nél, Tiborcz meg egy Elios/Olaf után se ül 2-8évet?
-
concret_hp
addikt
válasz julius666 #6469 üzenetére
szerintem a topicba írók túlnyomó része szerint nettó fasság a csoktól babavárón át kezdve az 1 kulcsos adóig sok minden, szóval nem igazán vágom miről beszélsz...
másrészt a kinek kedvez az adórendszer, meg a végtelent lopnak a közösből és pluszba legyilkolják a piaci versenyt, ami mindenkinek sz@r az nekem valahogy egy nem szorosan kapcsolódó kérdéskör...
vagy fullba vagy sehogy :D
-
julius666
addikt
Zolival értek egyet, gusztustalan viselkedés az, amikor egyesek 0-24 a korrupt gazember rendszerről papolnak, de amint felmerül az, hogy esetleg tőlük is el kéne venni a korrupt vezetés által fenntartott kiváltságokat (=hogy itthon a tőke nem adózik gyakorlatilag), ők vannak felháborodva a leginkább.
Szerintem a normális az lenne, ha a tőke adózna egy korrekt adókulccsal, beleértve az ingatlanokat is. Minden ingatlan, kiskapuk nélkül (csak üres ingatlan adóztatása, első ingatlan adómentessége olyan kiskapu amit röhögve játszana ki egy 8 általános közmunkás is). Cserébe más adókat meg csökkentenék (pl. EU-s szinten anomáliának számító ÁFA-t ami rohadt sok csalásra ad módot). Ez így nem csak az ingatlan halmozást, üres lakások problémáját orvosolná, hanem azt is, amikor özvegy Kiss Jánosné Nagy Erzsébet egyedül fagyoskodik a belvárosban egy 120 nm-es polgári lakásban, ahol a lakás, épület rohad szét mert már nem jut pénz a felújításra a nyugdíjból.
Számomra kiemelten negatív lenne egy ilyen változás, szerencsére nincs is tétje, a magyar népen tudom hogy ilyet nem lehetne átverni. De attól még a normális ez lenne. Az ingatlan tulajdonláshoz, tőkehalmozáshoz tartozik társadalmi externália. Lehet választani, hogy adóban, apránként fizetjük meg, vagy a társdadalom gyorsuló szétrohadásával, aminek végül sokkal nagyobb költsége lesz.
-
concret_hp
addikt
válasz PredatorZoli #6455 üzenetére
jó hogy azt nem mondod, hogy ha 2 hét alatt bejutsz egy vérvételre, amikor már rég nem aktuális, akkor nettó haszonélvezője vagy az egészségügyi rendszernek, amibe csak milliós nagyságrendű összeget csorgatsz évente
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Ringman
nagyúr
vsz. fognak, de Mo. szeret tőzsdei árnál drágábban venni gázt, amit aztán fel sem használ, most valami 600+ mrd-os bukónál járunk a tavalyi beszerzés miatt, de azért veszünk még többletet [link]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Mercutio_
félisten
Fejétől bűzlik a hal....a "kisemberek" (= mindenki a maga szintjén, aki nem közvetlen haszonélvezője a NER-nek) felfelé mutogatva érzik magukat felhatalmazva, hogy ne tartsák be a szabályokat. Az már vérmérséklet függvénye, hogy mi az amit még betart és mit nem az egyén.
És igen, ahogy Dare2Live írja, rengeteg olyan szabály van, amit vagy nem tarta(t)nak be a gyakorlatban, vagy nincs szankció mellérendelve, vagy forrás (pénzügyi, humán, eszköz) nincs megfelelően biztosítva a betar(ta)tásához. Arra viszont tökéletes, hogy ha valakit vegzálni kell, akkor elő lehet venni.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Dare2Live
félisten
Ez az én nem tartom be a 30at (észre se vettem a táblát) nem tartom be a szabályokat akkor a NER a kelptokrata rendszer mért tartsa be szabadon büntetlenül lophat nem vagyok én se külömb indoklás hibátlan...
Csak fyi: engem megbüntettek, Tiborcz, Mészárost, Orbán apukát... meg nem. Mondjuk nekik nem 30ks csekk kellene hanem 20+év.
A gumiszabályok, a betarthatatlan sokszor egymásnak ellentmondó tvek persze értem én mindenki bünos és senki se külömb mint a NER.
-
aAron_
őstag
válasz attiati #6456 üzenetére
De ez is csak az anyagi oldalára igaz. Sok más jóléti szempont van. Pl. ha váratlan okból kórházba kerülsz, majdnem mindegy mennyi pénzed van. NER top elitjét leszámítva a lerohadó közszolgáltatások kárvallottja lesz mindenki előbb utóbb.
#6463coolrob: Ez inkább a másik "Mibe tegyem a befektetésem?" topic témája, de nem baj. Tudtommal ez van még most is érvényben: Ellenőrzött tőkepiaci ügylet adózása 2023 (elemzeskozpont.hu)
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
coolrob
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék, mert csak tavaly kezdtem el a tőzsdézést, és adózással kapcsolatban nagyon nem vagyok otthon.
A következő a szituáció. Még hamarabb vásároltam simán OTP részvényt, illetve egy időben Turbo Longos OTP certit is. Sajnos utóbbit rossz időben, mert pont akkor beesett és elvesztettem kb. 1 millió forintot.
Kérdésem a következő. Ha a sima részvényeken mondjuk 2 millió ft pluszban vagyok, akkor érdemes kivennem ebben az adóévben, mert az elbukott pénz csökkenti a befizetendő adó mértéket?
Tehát ha most kiveszem, akkor 2 millió nyerő és 1 millió minusz miatt, csak 1 millió ft után kell befizetnem az SZJA-t?
Ha pedig most nem veszem ki, akkor ez a -1 millió veszteség a jövő évi nyereségem nem csökkenti és ha minden így marad, és kiveszem jövőre a 2m ft nyereséget, akkor ott már 2 millió ft után kell befizetnem az SZJA-t?A legátlátszóbb bolhás szövegek: 1. Mennyit engedsz a feléből? 2. Ez boltban is olcsóbb de azért elviszem ha engedsz belőle kicsit.
-
ngaba
aktív tag
Magyar gógyi, fifika, élelmesség, jég hátán is megélés...
A tisztelt választópolgároknak amúgy az erkölcstelenséggel nincs különösebb baja, tényleg a legelvakultabb hívek is látják, hogy milyenek, és hogy itt már más nagyságrendben mennek a dolgok, mint az elődeiknél (és itt nemcsak a lopásra gondolok). Mert amúgy szakpolitikai kérdésekben nem lógnak ki se felfelé, se lefelé a korábbi kormányokból.
-
Ringman
nagyúr
[link]
Az idén májusban beterjesztett, majd júliusban megszavazott 2024-es költségvetés egyre kevésbé tükrözi a magyar valóságot. A sokadszorra felborult 2023-as költségvetés ugyanis megpecsételi a jövő évi büdzsé bázisát: rosszabb makrogazdasági pálya, elmaradó áfabevételek, magasabb nyugdíj- és kamatkiadások. Mindezek fényében szinte biztosra vehető, hogy ezen paraméterek mellett a 2,9%-os hiánycélt a kormány nem tudja teljesíteni.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Dare2Live
félisten
Abban az országban ahol olyat leírok, hogy nincs értelme az ingatlanadónak mert 99%ban stadion, focista fizetés, NER magánvagyon... lenne belölle ott aki nem NERes az nem a rendszer haszonélvezője hanem elszenvedője.
És persze értem minden relatív és mindig még egy pl sztálinista Szuban, DPRKban... is lehet addig torzítani amíg ki nem jön, hogy te kedvezményezettje vagy a rendszernek mert... megvédenek a gonosz USAtól. Csak közben ott a szomszédban ROK.@Tapsi Maga a NER rendszer, a betarthatatlan gumiszabályok "Kádár" szocializál erre. Hogy senki nem tartja be városban az 50km/ht. Erősen álszentnek tarttom a "NER"es X7es 120al csapató magyarázatát, hogy de más se tartja be, más is ilyen. És ja az X7es NERes BMWsnek nem is kell betartania. Őt nem büntetik meg. Bezzeg engem amikor 30helyett 42vel mentem.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
A kedvencem, amikor az illegálisan építkező barátaink köpködik a szintén illegálisan építkező NER-bandát. Csodálatosan korrupt ez az egész ország, lakossággal, elittel együtt. Egyik se különb a másiknál. Van valami minimális polgárság, aki próbál elevickélni, de a többség ilyen
-
attiati
veterán
Szerintem erősen 0 szaldós az itthonlét.
Lehet, hogy van tbsz és nincs ingatlanadó.
De hatmillió jogcímen visszafizeted vagy elszenveded.Inkább azt mondanám, hogy károsultjai lennénk a rendszernek, ha nem használnánk ki a meglévő lehetőségeket. Ez nem egyenlő a kedvezményezettel.
A NER meg azokon gazdagszik, akik beérik a szóbeli mannával. -
PredatorZoli
senior tag
válasz attiati #6451 üzenetére
Igen, mind azok vagyunk! És nagyon álszent dolognak tartom ha valaki kiélvezi az adómentes tőkejövedelmet aztán meg azt hazudja másnak és magának hogy ő bizony nem kedvezményezettje a rendszernek, csak a NER. Aki ilyet ír mint a Vesa hogy 0-24 köpi a rendszert aztán meg bemondja hogy az ő adózött jövedelméből szerzett tőkejövedelem és vagyon nehogymár adózzon, az saját magát köpi arcon szvsz.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Hagyjuk ezt a gyerekre hivatkozást.
Az a te befektetési célú ingatlanod, hacsak nem írattad a gyerek nevére. Az, hogy majdan mit kezdesz az ingatlannal (vagy az árával) ilyen szempontból irreleváns.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Hi!King
őstag
válasz Dare2Live #6441 üzenetére
Ezért írtam, hogy üres lakásokra kivetni más tészta. De ha általánosan veted ki, akkor azzal deklaráltan azt célzod be, hogy drágább legyen a lakhatás, hiszen plusz kőltseget teszel a rendszerbe, ami miatt kicsit kevésbé éri meg új ingatlanokat építeni.
Bizonyos ingatlanszám felett adóztatni meg arra jó, hogy még kevésbé legyen normális bérlakás piac.
-
Hi!King
őstag
válasz PredatorZoli #6440 üzenetére
Mindegy, hogy ott és akkor áthárítja-e, a lényeg hogy megnövekszik az ingatlanok tartási költsége az adóval. Így ennyivel kevésbé éri meg ingatlant venni, berbeadni, befektetni az ingatlanpiacon. Azaz hosszútávon ez emiatt ceteris paribus kevesebb ingatlan épül.
-
attiati
veterán
válasz PredatorZoli #6416 üzenetére
"a jelenlegi rendszer haszonélvezője"
Akkor mindannyian azok vagyunk....
Valójában csak visszakapod mindazt az adórendszerben, amit máshol elvesznek.
A haszonélvezők kizárólag a NER körökben vannak.Az lenne a legszebb baleset, hogy elvonásokban és adóztatásban szocialista. Minden másban nemzeti.
-
tomazin
veterán
Mint lathato nem teljesen ordogtol valo otlet az ures lakasok buntetese.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
-
Dare2Live
félisten
válasz Ringman #6442 üzenetére
Mondjuk ha pl az áfá... vonalat visszavágnák oda, hogy ne érje meg külföldről behozni, határ mellett élőknek 2heti bevásárlásért ingázni...
btw tegnap nekiálltam figyelgetni hány lakásban nem ég a villany 17:00 után... lehet alacsony volt a tippem avval, hogy nálunk 15% áll üresen. Majd még figyelgetem meg parkolók, meg postaládák...
-
aAron_
őstag
válasz PredatorZoli #6440 üzenetére
Adó mértékétől függ. Minden más változatlansága mellett, ha ingatlanadó plusz költségként megjelenik, a bérleti díjnak kell emelkednie, és/vagy lakásárnak kell csökkennie. Bérlőknek több pénze nem lesz, így talán inkább az utóbbi.
Évi -300 eFt-nak (ami egy 60 MFt-os lakásnak egyébként mindössze 0.5%-a) már jelentős negatív jelenértéke van.
What is your ikigai?
-
-
fecus
őstag
Amúgy melyik adat alapján üres egy lakás? Van-e benne ideiglenesen vagy állandóra bejelentett személy?
SZVSZ. Akkor az üres lakások jó része nem is üres."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
veterán
válasz Ringman #6442 üzenetére
Ugye egy + adóval mindenkit büntetés ér... Én azoktól nem sajnálom a több(sok? ingatlant), akik full becsületesen érték el, nem mindenféle mocsok kiskapus trükkökkel, de ilyenekből vélhetően elég kevés van. Igen, már az sem tiszta, ha valaki olyan beosztásban volt, hogy pl. egy multinál előnytelen szerződésekkel lapátolta ki a pénzt. Ismerős ez állami szinten? Lent is ez megy... Vagy akár csak a volt TSz vagyonból jutott a családnak. Nehéz ügy ez is, mert nem könnyű azoktól beszedni a sarcot, akiktől valójában kellene.
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
Ringman
nagyúr
válasz Dare2Live #6441 üzenetére
kíváncsi vagyok, hogy a 160k-ból mennyi az airbnb/booking.com-os, ill. mennyit adnak ki feketén úgy, hogy papíron senki sem lakik ott (főleg hallgatók + munkások)
és igen, ingatlanadó mellett csökkenteni kellene máshol, vsz. fogyasztási adóknál meg dobni az 1kulcsot.
-
Dare2Live
félisten
válasz Hi!King #6439 üzenetére
Azért ez előg X sött inkább az ellenkezője. 160.000 lakás! áll üresen BPn. Arányaiban megyeszékhelyeken is. Az baromi sok. Kereslet/kínálat vonalon egy ingatlanadó simán elérheti, hogy ezen lakások egy része kiadásra/eladásra kerüljön. Ami erősen árcsökentő hatású lenne: olcsobbá vállna a lakhatás.
Én amúgy a pl családonként 1 lakás ingatlanadó mentes vonalon mozognék.
Persze teszem hozzá az egész csak elvi vita. Semmi értelme egy +adónak legyen az ingatlan, kisker, 27% áfa ott ahol az eü, oktatás haldoklik miközben stadionra, focira, 4igre, reptérre... végtelen a pénz.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Hi!King #6439 üzenetére
Nem biztos, hogy megdrágítaná. Oké hogy mindenki mindent szeretne ráhárítani a vevőre/bérlőre, de az árakat leginkább a kereslet és kínálat viszonya, hitelkamatok stb határozza meg, az meg egy ilyen lépéstől nem változna, vagyis nem lenne több pénze a vevőknek vagyis nem fogadná el a piac a magasabb árakat. Szerintem.
Persze a megvett lakás fenntartását azt értelemszerűen drágítja.[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Mi most is fizetunk ingatlanadot, es mar lefeleztek a bentlakas kedvezmenyet, de me'g van. Tehat technikailag nalunk mar van ilyen plusz ado csak mashogy csomagolva. Nem a dogoljon meg a szomszed tehene elv mondatja velem, hanem az hogy a varosnak/falunak penzbe kerul az ingatlan, a lakott az hoz [pl. gepjarmuado, helyi vallalkozasoknal koltott forintok hipa-ja stb.], mig az uresnel nincs semmi a pozitiv oldalon. Nalunk pl. a szemetszallitast fizetni kotelezo, bar pont nem tudom h uresre mi van, de ha 40% kivonul akkor frankon szivatja a tobbit mig ugyanazt az egysegarat kifizetik. Satobbi.
Persze most nem arrol van szo, h akarom-e fizetni, hanem hogy jo modszernek tartom-e. Utobbira igen. -
aAron_
őstag
válasz Ixion77 #6433 üzenetére
Hedge fundok és az ingatlanpiac kapcsolatának megértéséhez ajánlom ezt a videót (egyébként is nagyon érdekes): Is Wall Street REALLY Buying Up All the Homes?
What is your ikigai?
-
tomazin
veterán
Az a baj szerintem,h itt tobben ugyanolyan eszkozosztalynak gondoljak az ingatlant, mint barmi mast. Pedig szamomra sem annak tunik.
A nyugati nagy berloi jogbiztonsag sem azert alakult ki, mert ott jobban szeretnek az emberek fizetni valakinek egesz eletukben, hanem egyszeruen megfizethetetlen a lakhatas. Mig regebben egy gyari munkas kepes volt maganak venni egy hazat, addig ma egy londonban dolgozo multi igazgato csak oxford szelen tud venni egy 100+ eves sorhazat 30ev hitelre.
Ha nem fog valtozni a rendszer, akkor ugyanugy az 1% fogja magahoz gyujteni ezt is, mint minden mas joszagot.
-
Ringman
nagyúr
válasz Ixion77 #6433 üzenetére
ebból vsz. nem lesz semmi, mint ahogy abból sem volt, hogy megtiltanák a house&senate tagoknak a tőzsdei kereskedést (ill. a gyak. bebizonyíthatatlan insider tradinget)
-
Ixion77
Topikgazda
Dec 8: A bill has been introduced in the House and Senate that would prevent hedge funds from owning single-family houses in the United States.
Ezek a mocskos kommunisták bele akarnak szólni hogy mit vehet egy hedge fund és mit nem! Felháborító, ugye?
Akkor ne vehessenek részvényt se a hedge fundok, mert az ugyanúgy alapvetően szükséges az emberi léthez mint a lakás, ugye?"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
veterán
válasz Ringman #6431 üzenetére
...amúgy lakásokat csh helyett kisebb településeken is lehetne építeni, de nem "divat"
A lakásépítést első körben a telekhiány triggereli. Vidéken ez kevésbé áll fönn. A másik, hogy lakásépítés esetén sűrűsödik a népesség is, ez túlterheli a nem erre méretezett infrát. Aggloban/vidéki városokban ez jelenleg is probléma. A kertvárosias övezetekben elkezdtek épülni a társasházak/ikerházak, és nem erre lett méretezve például az úthálózat, de a közművek sem.- felmerült, hogy honnan lesz rá pénz ->nem költünk hülyeségre
Jó, csak azt, hogy mi a hülyeség, nem te, és nem is én döntjük el. 4-évente lehet véleményt nyilvánítani az irányról, és csókolom.és a csok?
A CSOK sokkal szélesebb kört érint. Nincs épülettípusra korlátozva például.
amúgy azért, mert minden energia-megtakarítás csökkenti az ország energiaellátásának/kitettségének kockázatát - vö. orosz gáz, jóval olcsóbban, mint a csok.
True, csak itt megint bejön a méltányosság kérdése. Energiaigényt úgy is lehet csökkenteni, hogy mondjuk akkupakkokat raknak le minden trafókörzetbe. Nem mondom, hogy ez legyen, csak ez is egy eszköz a sok közül....hozzájárulást/adót fizetnek az önkormányzatnak, aki ebből közművesít, utat bővít, etc,
Valami ilyesmi létezik. Ha belterületbe vonsz telket, akkor ennek díja van. Egy belterületi telek beépítését miért szankcionálnád még ennél tovább? Pont az a lényege a belterületiségnek, hogy arra lakóingatlan épüljön.nagyobb beruházásoknál a lakóparkon belül/mellé épül beruházói pénzből orvosi rendelő, óvoda, bölcsőde, szabadon felhasználható parkoló (pl. 11 kerben is vannak ilyen megoldások)
Nem kérdés, hogy ez üdvözítő lenne.a beruházásból származó adók (pl. áfa) nagy része az önkormányzatnál marad, ebből gazdálkodik
Egyetértek. -
Ringman
nagyúr
- egyrészt szoc. bérlakás = bérbe adható lakóingatlan (azaz lakás, sorház, ház, etc), pl. a "fecske-házak", csak nem írtam ki rendesen; amúgy lakásokat csh helyett kisebb településeken is lehetne építeni, de nem "divat", ill. sok helyen a szabályozás sem engedi (ami vagy jó v rossz, ez tájanként változik), ez nem kizárólagosan egy nagyvárosi lehetőség.
- felmerült, hogy honnan lesz rá pénz ->nem költünk hülyeségre
Ez miért is fasza a random adófizetőnek?
és a csok?
amúgy azért, mert minden energia-megtakarítás csökkenti az ország energiaellátásának/kitettségének kockázatát - vö. orosz gáz, jóval olcsóbban, mint a csok.- infrastruktúra a beruházásokhoz:
ennek több formája is van: hozzájárulást/adót fizetnek az önkormányzatnak, aki ebből közművesít, utat bővít, etc,
- nagyobb beruházásoknál a lakóparkon belül/mellé épül beruházói pénzből orvosi rendelő, óvoda, bölcsőde, szabadon felhasználható parkoló (pl. 11 kerben is vannak ilyen megoldások)
- a beruházásból származó adók (pl. áfa) nagy része az önkormányzatnál marad, ebből gazdálkodik[ Szerkesztve ]
-
-
veterán
válasz Ringman #6427 üzenetére
...első körben nem kell csok, amire már ~500mrd el lett verve
Oké, csak akkor ez azt jelenti, hogy telibe kizárod a támogatásból az egész vidéki lakosságot. Ez miért méltányos? Bérlakás praktikusan városokban épül/van értelme, hiszen ott van lakáshiány, és ott magasak az árak....meg nem kell reptér és tiborczgödör, meg egyházi focistadion, motogp-pálya (bár azt lefújták azt hiszem)
Amúgy ennek szerintem semmi értelme. Mármint ezt behozni. Ez olyan érv, mint a szépségversenyeken a világbéke mantrázás....ár/érték arányban a paneleknél jött ki a legjobban a megtakarítás.
És a paneleknél járt a legnagyobb értéknövekedéssel a tulajdonos számára. Közpénzből. Ez miért is fasza a random adófizetőnek?
...az infrastruktúra fejlesztését rá kell verni a befektetési célú lakásépítőkre
Első körben agglorol beszéltem. A Kopaszinak bekötött BKV kapcsolata van, kötött pályával. Szerémi is többé-kevésbé vállalható. De mondjuk az agglos településeken ezt kire vered rá? Rengeteg a magán építkezés. Meg hát a közlekedési infra fejlesztése annyira drága, hogy csak új projektekre ráterhelve ellehetetlenülne minden projekt.Összefoglalva: piszok nehéz igazságos megoldást találni. Amit most kurmányunk csinál, az egy módszer, de látni, hogy a felkínált alternatívák sem feltétlenül jobbak. Nem véletlen, hogy Nyugaton is lakhatási válság van. Bérlakás program ide, vagy oda.
-
Ringman
nagyúr
True, csak miből finanszírozod? És ez is akkor működik jól, ha nagyon nagy a számossága, ergo végtelen pénzt kell beletolni
első körben nem kell csok, amire már ~500mrd el lett verve, meg nem kell reptér és tiborczgödör, meg egyházi focistadion, motogp-pálya (bár azt lefújták azt hiszem), a sor folytatható"panelprogram" helyett komplex energetikai program+stratégia kell, de ár/érték arányban a paneleknél jött ki a legjobban a megtakarítás. csh-n van helyette pl. napelem (ill. volt, míg nem jött az arcpirítóan kevés bruttó áramdíj)
az infrastruktúra fejlesztését rá kell verni a befektetési célú lakásépítőkre, ugyanis Mo-n nincs rendes ingatlanfejlesztés. a kopaszi + budafoki úton is csak ingatlanok felhúzása zajlik, meg trükközés az új forgalom megjelenésével és engedélyeztetésével - vö. utak áteresztőképessége.
-
veterán
Az a baj, hogy az ötleteid nagy része nettó igazságtalan a többséggel szemben. Persze lehet ezt játszani, de ennek is lesznek vesztesei, sőt!
...lakásbérleti piac megfelelő szabályzása (ami most van, az egy vicc)
Szerintem is, ugyanis a bérlők aránytalan előnyben vannak a bérbeadókkal szemben. Ezért kell közjegyzős kiköltözésivel baszkolódni nem kevés pénzért (nekem idén 70 ezerbe fájt)....szociális bérlakás program (akár félig for profit alapon, lsd. Vitézy)
True, csak miből finanszírozod? És ez is akkor működik jól, ha nagyon nagy a számossága, ergo végtelen pénzt kell beletolni. Száz/ezermilliárdos nagyságrendről beszélünk. Ráadásul állami beruházás, praktkusan szar minőségben, túlárazva. És itt is rengeteg ember lesz, aki kimarad belőle....modern sztenderdek szerinti "panel" program
Ez amúgy személy szerint mindig a bögyömben volt. Egyértelmű torzítás a panellakók irányába, miközben rengeteg épületre ugyanígy ráférne a felújítás, csak éppen nem panel. Ha általános energetikai korszerűsítés támogatására gondolsz, az oké, támogatom....agglomerációs közlekedés fejlesztése (elzárt területek integrálása)
Ez is régi téma már itt. Egy rakás ember kiköltözött az aggloba, mert olcsó volt ott az ingatlan, majd közpénzből vigyenek nekik infrát, amitől felértékelődik? Ez szerinted mennyire igazságos?...új városközpontok kialakítása (pl. Rákosrendező)
Ez amúgy történik. Akár Óbudán, akár a Kopaszin, akár a Szerémi vonalán. Ennél többet mit akarsz még? -
aAron_
őstag
Értem az érveket, de továbbra is nagyon veszélyesnek tartom, ha az állam kezdi el megmondani, hogy milyen formában hasznosíthatod az ingatlanod. Legyen az befektetési vagy bármi más. Történelemben már számos példa volt arra, hogy ez hova tud vezetni.
Helyette mit kéne csinálni: lakásbérleti piac megfelelő szabályzása (ami most van, az egy vicc), szociális bérlakás program (akár félig for profit alapon, lsd. Vitézy), piac elérhetővé tétele ingatlan beruházó és bérbeadó cégek számára (pl. Berlinben sok ilyen van) modern sztenderdek szerinti "panel" program, 0%-os áfa (10+ évig, kiszámíthatóan), magas építés engedélyezése, agglomerációs közlekedés fejlesztése (elzárt területek integrálása), új városközpontok kialakítása (pl. Rákosrendező), stb. Ezek persze nem fogják egyből éreztetni hatásukat, hosszú távú stratégia szükséges, ami ebben az országban nem létezik. Sokkal egyszerűbb magánszemélyek tulajdonjogába belenyúlni.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
Drizzt
nagyúr
"A piac nem igazán képes megadni 2 hónapnál több kauciót, tehát ennyivel lehet számolni."
Az előbb még azt mondtad, hogy nincsen lakhatási válság. Ezzel alaposan felülírod azt a mondatodat. Az, hogy többen árulják túlárazva a lakásaikat mint tavaly "hátha jön egy balek, aki megfizeti, de piaci áron nem adom" el alapon, nem jelenti, hogy könnyű lenne lakást vásárolni. Világszerte rekord alacsony szinten van az ingatlanvásárlás megfizethetősége a magas árak és a magas kamatok eredőjeként. Ezen egy picit enyhített, hogy legalább az áremelkedések érdemben megálltak.I am having fun staying poor.
-
avl
senior tag
en is hasonlot gondoltam
nem egyertelmü ez, hogy valaki kivülröl beleszoljon, adoztassa a "nem hasznalt" valamit
aki az agyát nem hasznalja "eléggé", avval mi legyen ?
hany ruha a megengedett a szekrényben ? hany vitamin a dobozban?
aki nem mozog eleget, annak a lábával mit tesz Bastya elvtars ? -
Wn2tl
aktív tag
Btw ez a mikulás rally jól megszívatott. Be akartam vásárolni még egyet idén. Erre "minden" kilőtt. Ami nem baj, mert ami megvan az meg emelkedett, de jó lett volna még diszkont áron venni valamit.
-
ngaba
aktív tag
"Számomra a saját tulajdon feletti szabad rendelkezés szent és sérthetetlen."
Ha már ingatlan, kismillió szabálynak meg kell felelni pl. építésnél a köz érdekében, tehát szabad rendelkezés eleve úgy van mindenhol, hogy betartod a törvényeket (amelyek normális esetben a köz érdekeit szolgálják). Szennyvizet sem engedhetsz csak úgy a kert végi patakba, akkor sem, ha neked jobban megéri. A kapitalizmus játékszabályait is az állam (társadalom) határozza meg, a köz érdekét is figyelembe véve!
Pont arról megy itt a vita, hogy az üresen álló ingatlan befektetés is, nemcsak tulajdon (mint a napi használatban lévő autód). És a befektetés azért általában adózni szokott, még akkor is, ha társadalmilag kevésbé "káros"... Az a szerencse, hogy nemcsak ingatlanspekulációval lehet pénzt keresni.
Ez egy nem egyszerű kérdés, hogy az államnak (társadalomnak) hol kell beavatkoznia. Egyéni ízlés kérdése.
-
Ringman
nagyúr
max eu-n kívülieknek lehetne tiltani, de most jön majd a letelepedési kötvény 2.0, szóval felesleges Mo-n ilyet várni.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
Erre mondják, hogy bort iszik és vizet prédikál. Minden hozzászólásában a jelen kormányt szidja, és valójában pedig az ő nézetüket vallja és a jelenlegi rendszer haszonélvezője ezért valójában nem kíván változásokat látni (ez a megnyilvánulásaiból egyértelműen látszik még akkor is ha esetleg letagadja hogy ne hasonuljon meg magával szemben).
-
Wn2tl
aktív tag
válasz WasabiTrsr #6413 üzenetére
Kanada betiltotta a spekulatív ingatlan vásárlást külföldieknek. Normális országban nézik a lakosság érdekeit.
-
WasabiTrsr
csendes tag
Ugy latom azert vagy ennyire ellene, mivel van tobb kiadott illetve egy uresen allo lakasod, es te is erzed, hogy rontana a bizniszeden.
En egyetertek azzal is, hogy kulfoldi vasarlo nehezebben jusson hozza a lakashoz, de nem ertem, hogy a magyar tulajdonost miert kene tamogatni azzal, hogy neki nem kell fizetnie.
Amugy kitalalhatunk mast is, bar en egyelore otletet itt nem hallottam. En ugy gondolom, hogy meggyozheto vagyok.
En mondtam egy osszeget, ami szerintem korrekt (havi 10k), de ugy viselkednek az ellenzok mintha az o fejukben havi tobb szazezer forintrol lenne szo. Nem videki kis zsakfalurol beszelek, sot valoszinuleg inkabb csak Bp-rol.En be tudok dobni egy uj otletet is:
Vagy, ami meg "rosszabb/jobb" lenne, az pedig az, hogy elso lakas adomentes (amiben lakik), minden masik adoznia kell, de ezt meg en is belatom, hogy valoszinuleg csokkentene a befektetesi vagyat, igy pedig az ujepitesu lakasok szamat.Amugy nyilvan, itt filozofiai kulonbseg is van kozottunk, tekintve, ugy gondolom, hogy erdemes lenne mindenkinek valami elerheto lakhatast nyujtani, lehetoleg sajat tulajdonban. (A magyar mentalitas )
Szerk:
Amugy, akkor mi a velemenyetek, az Zold hitelekrol, CSOK-rol amik a masik iranybol probaljak toszogatni az ingatlanpiacot? Az korrekt, mert a szamok felfele mennek?[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
Bizonyára értetted a lényeget...A piac nem igazán képes megadni 2 hónapnál több kauciót, tehát ennyivel lehet számolni. Nem vagyok ingatlanmágnás, én ilyet soha nem mondtam, de vannak ingatlanjaim. Kiadva is van, de nem én intézem hanem egy céggel állok szerződésben, akik mindent intéznek. Én csak az EUR-t szedem be és évente párszor kirepülök megnézni a dolgokat. Egy lakásom üresen áll amíg oda nem költözünk végleg. Majd ha lesz időm, elszégyellem magam amiért merészeltem kivenni a körforgásból...
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
bandus
veterán
milyen szabalyok? te hatarozod meg a kaucio merteket, ha akarsz kerj 6 havit, aztan sok sikert berlot talalni ehhez. vagy a szerzodesben is rogzitheted, hogy pontosan miert is tartozik a berli anyagi felelosseggel. de az elmondasod alapjan legalabb akkora kulfoldi ingatlanmagnas vagy, mint ekon airbnb csaszar, ne kelljen mar ezeket magyarazni
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Vesa
veterán
Ezek sem jó példák, mert az első az szimplán egy adottság, nincs ilyen kötelezettsége senkinek, hogy a szomszédot kell fűtenie, a másik esetben pedig a normál bírságolás intézménye működik. Pl. parlagfüves, elhanyagolt telken szimplán bírságot fizet a tualjdonos, ha nem kaszálja le. Ennek semmi köze ahhoz, hogy lakják-e az ingatlan vagy sem, mivel parlagfű úgy is átjöhet a szomszédból, hogy ott igénytelen suttyók laknak. Tehát nagyon igazságos lenne, hogy az igénytelen suttyó nem fizet adót mert ott lakik de szennyez, az igényes tulajdonos pedig adóztatva van akkor is, ha kaszálja a parlagfüvet, csak mert nem lakik ott.
-
Vesa
veterán
válasz Ixion77 #6396 üzenetére
"Ezen az alapon lesznek szívesek a továbbiakban nem szedni adót az autóm után, valamint ÁFA-t se számítsanak fel a továbbiakban, mert adózott pénzből fizetek. "
Dehogy! Az autód után azért fizetsz adót mert az infrastruktúra amit alá kell tenni -úthálózat-, valamiből fenn kell tartani. Hasonló adót az ingatlan után is fizetsz, építményadó néven. De az autód után semmiféle módon nem adóztatnak meg azért, mert vettél 5db-ot és abból 4-et nem használsz! Ez nonszensz lenne, ahogy a lakásnál is az.
"Ami bizonyítja, hogy az ár nem az aktuális piaci viszonyoknak megfelelően van kialakítva."
Egyrészt létezik kereslet csökkenése akkor is, ha a piaci ár reális. Mert mondjuk pont azon a környpken nem pörög a piac, de várható a későbbiekben fellendülés és a befektető arra fogad, ezért inkább tartja. Miért ne tehetné ezt meg? Akkor Te se tarthass pozikat, mert az nem járja, hogy csücsülsz a részvényeiden és márpedig most azonnal kell eladnod, különben extra adóznod kell? Az ingatlan is egy befektetés, ahol a tulajdonos dolga, hogy mekkora profitot akar realizálni és ezt rövidtávon, vagy kivárással akarja elérni. Az elméleted pont tőled nagyon meglep, mert ilyen alapon akkor mondhatnánk azt is, hogy neked márpedig el kell adnod a részvényeidet XY áron mert csak, ha tetszik neked, ha nem, és ha ha nem teszed ezt meg X napon belül, akkor büntető adót kapsz a nyakadba. Ne már...
"kivon egy lakhelyet a piacról saját érdekből, miközben egy másikat is foglal a gyereke egy másik városban. Vagy ne vegye meg addig amíg nincs szükség rá, vagy adja ki, vagy fizessen addig arányos adót."
Ezt nem is kommentelem, mert teljesen életidegen, gyakorlatilag ez maga a kommunizmus. Ismét jelezmén, hogy Magyarországon nincs lakáskínálati válság! Rengeteg eladó lakás van, tehát senki nem von ki semmit, sehonnan.
-
aAron_
őstag
Teljesen egyetértünk abban, hogy a lakhatás komoly probléma. Ami számomra ijesztő, hogy még itt is ennyire népszerű ez a megoldás. Számomra a saját tulajdon feletti szabad rendelkezés szent és sérthetetlen. Amennyiben büntetett a semmit nem csinálás, akkor ez az alapvető jog sérül az én szememben.
Egyébként biztos vagyok benne, hogy itt is lenne mindenkinek egy rakás jó ötlete a probléma enyhítésére. Nem értem, hogy miért ilyen radikális irányba indult el a téma.
#6404axioma: Minden fizikai jószág korlátos. Lehet ez akár valami ruha is, ahogy Vesa írja.
A két példa szerintem nem releváns, közvetlen kára keletkezik másnak, más módszerekkel kezelhetők.
De tényleg OFF, utolsó volt részemről.
What is your ikigai?
-
Vesa
veterán
válasz WasabiTrsr #6391 üzenetére
És ki téríti meg, ha a bérlő -már ha van egyáltalán-, szétb*ssza a lakást? Mert a kaució nem fedezi, már a mai szabályok szerint is nevetségesen kevés a 2 havi díj, ami kb. a festékre sem elég. Egyebekben pedig, nincs lakhatási válság, több tízezer eladó lakás van pusztán a fővárosban. Vidéken meg brutál. Akkor már nem lenne életszerűbb a külföldiek lakáshozjutását nehezíteni, vagy azt megadóztatni? Miért kellene egy államnak a saját polgárait szivatni, aki itt adózik, itt nevel gyereket stb.?? Ez megint nem szól másról, mint a szomszéd tehenéről. A magyart ősidők óta triggereli, ha valakinek több vagyona van, ez egy ilyen hungarikum.
Innen már csak egy ugrás a Sugár, akkor mindenki adja kölcsön az autóját vadidegeneknek ha éppen nem jár vele, mert ne álljon már a garázsban vagy a parkolóban. A ruhámat ne adjam oda, ha éppen nem hordom vagy ne fizessek utána "ruha nemhordási adót"? Meg is érkeztünk a kommunizmusba! Egyébként, nem érdemes a magyar helyzetet összemosni néhány Nyugat-Európai nagyvárossal, ahol tényleg lakhatási válság van és fizikailag nincs elég ingatlan. Megjegyzem ott is igazságtalan az őslakosokat szivatni, pl. Írországban is azért alakult ki vállalhatatlan helyzet, mert milliószámra érkeztek bevándolrók akik még támogatást is kapnak a lakhatáshoz, miközben az Ír őslakosokat pont olyan szabályokkal szivatják, amiket Ti itt vizionáltok. Pedig nem ők a helyzet okozói, meg nem azok, akik a gyereknek vesznek lakást.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Azért azt lássuk be, hogy az ingatlan egy nagyon speciális eszközosztály. Ha valaki felvásárolja az Apple kötvények, vagy részvények nagy részét és tartja azokat, vagy éppen arany rudakkal van tele a pincéje, annak elég kevés ráhatása lesz a társadalom alsó 5, de a fenti linkjeim alapján inkább alsó 9 decilisre. Ha ugyanezt ingatlanokkal csinálják a "spekulánsok", annak meg igenis van hatása a fentebb említett társadalmi rétegre. Tovább tart az első ingatlanba költözés, ami megadja azt a létbiztonságot, ahova már mernek gyereket vállalni, stb. Csak az a baj, hogy emiatt gyerekvállalás eltolódik 5-10 évvel, amit elfelejtettek leegyeztetni a biológiával. Erre még rájön a nálunk lévő zéró közeli, balkáni bérleti kultúra is, szóval csodálatos egy kombináció. Az ismerettségi körömben ismerek olyan párt, akik 30 felett próbálkoztak és nem akart összejönni nekik a dolog. Családi segítség nélkül, rosszul elkapva az ingatlanpiaci ciklust már lehet, hogy sosem lesz gyerekük (most 35 évesek)
Ha nagyon OFF, akkor törölhető
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
axioma
veterán
Termeloeszkozre, vagy mire gondolsz, ami hasonlo ertelemben korlatos?
Ah, ha korlatos, akkor bitcoin?
Amugy pl. uresen allo panel letekert futessel pont azt jelenti, hogy a szomszedok fizetik azt, hogy ott nincs lako aki hozna' a 20 fokot a nemszigetelt lakasok kozti falon. Csak ugy peldaul. Vagy a nem hasznalt kert szomszedjaban elszaporodhatnak a kartevok (noveny-allat egyarant), ami a szomszednak okoz gondot/koltseget.
Az odebbviheto javaknal ez nem all fenn mint problema. -
aAron_
őstag
Sőt, nem csak az üresen álló ingatlanokat kéne adóztatni, vezessük be ugyanezt más eszközökre is! Legjobb lenne egy hatóság felállítása, amely megszabja, mely eszközök nem használata társadalom ellenes. Igazságtalan dolog, hogy sokan korlátozottan elérhető dolgokat halmoznak fel, de még csak nem is használják őket. Ha valaki így tesz, legyen adóztatva, amíg bérbe vagy el nem adja eszközét. Ideje végre a köz javát nézni!
What is your ikigai?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest