Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius666
addikt
válasz PredatorZoli #5195 üzenetére
Most szalmabáb érvelsz, senki nem írt olyat, hogy ne is kutassák a fúziós energiatermelést. Itt arról volt szó, hogy milyen hatással lesz a mi életünkre, megoldhatók-e vele a következő évtizedekben az emberiség globális (klímaváltozás, környezetszennyezés) illetve a nyugat geopolitikai (energiafüggetlenség, olcsó, de nem környezetszennyező helyi termelés) problémái. A válasz erre egyértelműen nem.
A tényleges teljes üzem az ITER esetében 2035 környékére várható a jelenlegi ütemterv szerint. Tfh addig sikerül az előzetes tesztek során csoda áttörést elérni, kiderül sokkal méretgatdaságosabb a folyamat mint a kutatók számítottak rá (illetve sikerül megoldani az egyéb problémákat is). Na onnantól alaphangon 20 év, hogy új, már ténylegesen termelésre szánt erőművek épüljenek. A fúziós termelés extrém optimista menetrend mellett is minimum 30 évnyire van. Befektetőként tök érdektelen téma, de még döntéshozói szemmel nézve sincs nagyobb szerepe annál, hogy érdemes lehet rá némi adófizetői pénzt elszórni, az unokáinknak hátha megtérül a befektetés.
-
Vesa
veterán
válasz PredatorZoli #5198 üzenetére
Főleg az elméleti kutatással foglalkozókra igaz ez. De még az alkalmazott tudományoknál sem a pénz az első, legalább is, a valóban jó tudósok között biztosan nem. Persze nyilván ott is akadnak mindenféle emberek.
A tudomány a valóság költészete!
-
PredatorZoli
senior tag
Sokan akik kutatással foglalkoznak, teljesen hidegen hagyja őket a pénz, ők kicsit más típusú emberek.
Azon túl akit érdekel hogy lesz-e belőle haszna, az nyilván abban reménykedik, hogy már az ő munkássága hatására is eljut arra a szintre hogy lát belőle hasznot.
Azon túl pont azért finanszírozza ezeket a kutatóprojekteket az állam (vagy államok csoportja együtt) és nem cégek, mert ez nem feltétlenül azonnali profit így cég nem foglalkozna ezzel. -
Vesa
veterán
-
ngaba
aktív tag
válasz PredatorZoli #5195 üzenetére
"A múlt generációi is fektettek belénk, nekünk is kötelességünk a jövő generációja szempontjából fontos dolgokba invesztálni és fejleszteni/kutatni."
Ez egy szép gondolat, és nagy +1, de ennél sokkal önzőbb már a társadalom. (Ezt például az is mutatja, hogy a környezetvédelem mennyire jön "belülről" az emberek többségénél.) Valószínűleg régen is az volt, csak akkoriban valószínűleg egy szűk hozzáértő réteg döntött ilyen kérdésekről, ma meg tömegdemokrácia van.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
Helytelen az a hozzáállás, hogy mivel a jelen generáció életében már nem lesz pozitív outputja valaminek csak majd egyszer később, akkor azzal nem érdemes foglalkozni. A mi jelentéktelen és rövid életünkön a kutatásokat tekintve túl kell gondolni, ellenkező esetben nem jutott volna el az emberiség arra a technikai fejlettségre sem, amiben most van, megragadt volna a kőbalta szintjén.
A múlt generációi is fektettek belénk, nekünk is kötelességünk a jövő generációja szempontjából fontos dolgokba invesztálni és fejleszteni/kutatni.[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz HussarF #5192 üzenetére
Fúzióra +1. Nem évtizedekre vagyunk tőle, ha csak nem lesz valami csoda nagy áttörés mi esélyesen meg se éljük már, hogy gazdaságosan fúzióból legyen energiánk. Nagyságrendnyi hatékonyság javulás kéne, miközben töredék százaléknyi javulásokon is vért pisálnak már a kutatók, méregdrágán. ITER is még nettó veszteséges lesz, nem termelni fog a hálózatba hanem felvenni onnan az energiát, nem is keveset. És hány éve csúszkál az is meg hányszor szaladt meg a büdzsé... Az egyéb problémákról nem is beszélve (az a közhiedelem se igaz, hogy fúzió során nem keletkezik sugárzó anyag, pl. a berendezések itt is elkezdenek szép lassan sugárzóvá válni)
Jó videó a témában: [link]
-
válasz attiati #5189 üzenetére
Én nem nagyon bíznék a fúziós energiában. A fissziós erőműveket az atombomba után néhány évvel már üzembe tudták állítani kereskedelmi célú villanytermelésre. A fúziósnak még 70 év is kevés volt hozzá és most is évtizedekre vagyunk tőle.
Ráadásul mit váltana ki? Villamos energiát termelne. Minden autó villany lenne? Az szuper, az energiát a feltöltésükhöz meg tudnánk termelni. Már csak az az apró bökkenő lenne, hogy a villanyautó/akkumulátor előállításhoz szükséges alapanyagok terén a szénhidrogéneknél sokkal jobban függünk, ha nem is a Közel-Kelettől, de Kínától, Oroszországtól meg egyéb, a Közel-Kelethez hasonló stabilitást mutató térségektől
[ Szerkesztve ]
-
válasz julius666 #5174 üzenetére
Én a buyback-ről beszéltem. Ha egy bizonyos szintet elér az árfolyam, akkor ott már megéri visszavásárolni, aztán majd kiteszik a piacra megint, ha már jobb áron van. Nem tudom, hogy az insider trading-et mi meríti ki jogilag, de sztem ahhoz sokkal közvetlenebb kapcsolat kell a kereskedés meg az árfolyam mozgások között, mint az, hogy történelmileg megérősnek tűnik visszavásárolni a részvények egy részét, meg ugyanígy eladni újra.
Asszem az OTP-ről láttam anno egy cikket, hogy az általa megbízott alapkezelő vagy milyen entitás - utólag látszott az árfolyam grafikonon - milyen jó érzékkel vásárolgatott vissza és milyen jókor tette ki újra eladásra a részvényeket.
-
fecus
őstag
Az leszek. Betettem az idei TBSZ-re és várok...
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
attiati
veterán
Igen, pl a fúziós energiára szánt pénz kevésbé számítana onnantól. (Ahogy a covid is felgyorsította a oltások fejlesztésére szánt pénzt.)
Vagy most olvasgattam, hogy a 70es olajválságok miatt terjedt el az alumínium használata és akkor kezdtek áramvonalasak és kisebbek lenni az autók (Japán előretör).
De az átmeneti időben komoly gazdasági és társadalmi következményei lesznek, ha elszáll az olaj ára.
Azt se felejtsük el, hogy Európa lakossága jóval diverzebb azóta és jelentős a vallási diaszpóra.
Látva, hogy egyelőre nem a finom megoldásokhoz nyúlnak a felek, még fog ez a konfliktus eszkalálódni.[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
válasz attiati #5187 üzenetére
"De most is tudna sokkot okozni az olajár elszállása."
Természetesen tudna. Viszont pont ironikus módon nagyon úgy tűnik, hogy leginkább az energetikai hatékonyság fejlődését pont elősegítik ezek az ideiglenes problémák. Van olyan érzésem, hogy aki rövid távon az olaj fontosságát akarja erőltetni, hosszú távon pont a visszaszorulását és annak sebességét gyorsítja fel.
I am having fun staying poor.
-
attiati
veterán
Pár hete arról beszéltünk, hogy a 70-es, 80-as évek inflációs sokkjához sok black swan esemény kellett együttesen.
Többek között a 73as és 79es olajválság, ami nagyon hasonló háborús események miatt következett be, mint most. Csak remélni lehet, hogy önmérsékletet mutatnak most a felek. Annyiban más a helyzet, hogy a világ kevésbé támaszkodik az olajra, mint anno. De most is tudna sokkot okozni az olajár elszállása.Az egész közel-kelet egy katasztrófa puskaporos hordó, amit nem lehet kibogozni.
Remélem bármi áron beröffentik a fúziós erőműveket és le lehet szakadni arról a régióról 15 év múlva.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
osztrák 100 éves kötvény 75%-os mínuszban a tetejéről
-
fecus
őstag
-
j0k3r!
senior tag
VIX +20%
some men just wanna watch the world burn...
-
attiati
veterán
de hiába, ha a lakosság és intezményi tőke többi része longban csücsül.
Jó lenne látni, hogy ez a 600 yard short állomány mekkora a longhoz képest és a teljes állományhoz képest, történelmi összehasonlításban?Az lenne még érdekes, ha kiszélesedne a világban a konfliktus, akkor bemenekülne e a tőke amcsi kötvénybe ---> us hozamok le.
(Infla emelkedés és globális ellátási láncok sérülése ellenére).
Kvázi menekülő eszköz lenne e? Szerintem igen.
Vagy eljönne a mindenki ad mindent helyzet?
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
Mondjuk ez a relative value trade ha jól értem úgy működik, hogy párhuzamosan longolják a kötvényt és shortolják ugyanannak a kötvénynek future kontraktusát. Ha gebasz van akkor az összességében várhatóan inkább lerántja az árfolyamot mint fel (ellentétben a mezei short squeeze-zel). Legalábbis 2020-ban a FED-nek azért kellett beavatkoznia, hogy megállítsa a kötvény árfolyam beszakadást, amikor hasonló piaci pozíciók mellett beütött a gebasz...
-
SzGee
aktív tag
válasz julius666 #5177 üzenetére
Igen, ez lehet, bár nem ezt a cikket olvastam, de az a lényege... Egyébként az amerikai bankok is brutális nem realizált veszteségen ülhetnek a hosszú állampapírokon, amiket ha realizálni kellene egy bankpánik miatt, akkor 2008 visszaköszön
Én nem szarral gurigázom, vettem 1000 db TMF-et, lesz ami lesz Célár: 15 4 és 3,5 alatt még 1000-1000 db-bal bővíteném, ha lejönne addig (megvan rá az esély)
[ Szerkesztve ]
If you leave me, can I come, too?
-
SzGee
aktív tag
Jó kis túlreagálás volt a tegnapi, ma szépen korrigál is vissza a DTLE
Olvastam, hogy a hedge fundok és a portfoliómanagerek kb 600 milliárd dollárral shortolják (opciókon keresztül elsősorban) az amerikai bond piacot, nem semmi összegek repkednek itt...
[ Szerkesztve ]
If you leave me, can I come, too?
-
julius666
addikt
válasz HussarF #5173 üzenetére
Ez szerinted így megy? Cégek szabadon adhatják-vehetik a saját részvényeiket? Ez insider trading lenne a köbön. Nem hogy cégek nem vehetik szabadon a saját részvényeiket, még a vezetőség tagjai se...
Tudtommal cégeknek buyback van meg reissue, ami során részvények megszűnnek/létrejönnek. De ezeket előre be kell jelenteni, nem csak úgy uk-muk-fuk spekázik ezzel a pénzügyi osztály... Konkrét céllal szoktak ilyet csinálni, visszavásárlást pl. ha sok "fölös" bevétel keletkezik (így kevesebb az adóvonzat a részvényeseknek annál, mintha osztalékban fizetnék ki őket), kibocsájtást ha van valami nagy ígéretes beruházási lehetőség amihez olcsón be lehet vonni tőkét így, mert a piac szerint is jó ötlet.
Utóbbi talán nem is túl gyakori, bár ebben könnyen lehet tévedek, egyéni részvények életútját nem szoktam követni.
-
julius666
addikt
válasz HussarF #5170 üzenetére
Miért, az említett cégek bocsátottak ki részvényeket?
Én egyébként sem "féltem" őket, ezek a cégek bőven kitermelik más területen a költségeket. De a hatalmas tőkebeáramlás nyilvánvalóan azért történt, mert az volt a közhangulat, hogy itt az új, életünk minden területére bekúszó technológia, aminél ezek a nagy cégek aratják le (megint) a babérokat. Ez egyelőre nem látszik, nagy hype után miért ne korrigálhatna a piac?
-
attiati
veterán
A hétvégi gázai 1 milliós evakuálás elég erős kockázatú.
Veszik is két kézzel az olajat. -
julius666
addikt
Az AI mánia lehet kap egy kis gellert: [link]
tl;dr: az AI szolgáltatást nyújtó top tech cégek gyakorlatilag mind masszív bukóval üzemeltetik még a fizetős AI szolgáltatásaikat is, áremelés/ingyenesen elérhető szolgáltatások kivezetése/korlátozása várható.
A cikk erre ugyan nem tér ki, de az OpenAI se keres sokat tudtommal a GPT4-en, olyan ordenáré drága egyelőre futtatni ezeket a nagy modelleket... Idén elvileg próbáltak is optimalizálni rajta, GPT4 előfizetéssel már jó eséllyel nem az eredeti modelltől kapod a választ, hanem egy előtét modell szétdobja "butább" (olcsóbb) szakterületre specializált modellek közt a kérést. Én közvetlenül nem használom a GPT4-et, személyes tapasztalatom ezzel nincs sok, de állítólag látványosan esett a válaszok minősége nagy átlagban azok szerint, akik sokat használják.
Személyes tapasztalatom nekem pont a cikkben is említett Copilottal van sok. Én előfizetek rá, jópofa dolog, ennyit meg is ér, de azért egyelőre nagyon nem világmegváltó az én esetemben. Elég lassú és sok a fals kód ajánlás, egy senior fejlesztőnek max részterületeken gyorsít igazán a munkáján (unit tesztek írása, kód refaktor, stb), de ott se mindig (belefosott és nem észrevett bugot költségesebb utólag javítani mintha eredetileg én kézzel jól megírtam volna...)
Copilot chathez majdnem kezdetektől fogva hozzáférésem van, az "írd át az alábbi kódot funkcionális szemléletűre" szerű kéréseken kívül nem sok mindenre tudtam használni. Kérdésekre gyakorlatilag mindig teljesen fals választ adott, ha meg visszaírod, hogy nem így van akkor elnézést kér és leírja az ellentétét annak, amit előtte írt. Guglizás még mindig sokkal gyorsabb/hasznosabb, mint az AI "experthez" fordulás tapasztalataim szerint.
Kétségem sincs afelől, hogy jó lesz ez előbb-utóbb, de ha itt komolyan emelni fognak a díjakon azért kétszer is meggondolom előfizessek-e még rá (lehet inkább megnézném lokálisan futtatva az ingyenes modelleket mit tudnak és akkor a jogi kérdések is azonnal megoldódnának). És ezzel biztosan nem vagyok egyedül. Egy kisebb kijózanodás benne van a pakliban, aztán ahogy fejlődnek a hardverek meg esetleg lesz végre verseny is (nem nVidia only lesz ez a sztori kb) és olcsósodnak majd pár év múlva meglátjuk.
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz Ixion77 #5151 üzenetére
Az elmúlt egy év történéseit elnézve én kevésbé hiszem, hogy a turizmus (AirBNB) a legveszélyeztetettebb iparágak között lenne. A turizmust elsősorban a jobb módúak pörgetik (középosztály és felette), akiket annyira azért nem vert földhöz még ez az inflációs-kamatemeléses ciklus. A hétköznapi költéseik, ahol az infla igazán húsbavágó volt a fogyasztási kosarukon belül nem képeznek túl nagy súlyt, jövedelmük ha nem is feltétlenül követte le az inflát de nőtt, hiteltörlesztőik súlya csökkent, közben egyre nagyobb kamatot kaphattak likvid tőkére is... Nem véletlen, hogy mind nyugaton, mind idehaza az említett vagyoni csoport utazott is mintha mi se történt volna.
Persze ha recesszió jön elbocsájtásokkal annak következményeként ez változhat jövőre, de akkor a kamatok is beesnek, tompítva a problémát. Szerintem nem errefelé érdemes keresni az első dominókat.
-
szabi__memo
nagyúr
-
szabi__memo
nagyúr
-
vnorbi
aktív tag
Érdekes egyébként, mert nálam a Revolut pont azért van beiktatva, mert a Lightyear kiköti a saját néven lévő számláról történő beutalást, emiatt ha esik ki egy kis apró PEMÁP kamatfizetéskor, az megy Revolutra, onnan Ligthyearre kamatozni, aztán a havi ETF vétel előtti napon vissza Revolutra, és végül IBKR-hez. A Lightyear sem szólt még, hogy nekik ez a beutalási mód plusz adategyeztetést igényel, pedig látszólag odafigyelnek erre.
De jó tudni, hogy ilyen is előfordulhat.
-
j0k3r!
senior tag
válasz stingy2 #5158 üzenetére
Talán ez: https://www.investing.com/economic-calendar/30-year-bond-auction-572
Illetve még az egyik FED-es bohóc beszélt 19 órakor, de szerintem inkább a bond aukciósome men just wanna watch the world burn...
-
stingy2
senior tag
Mi történt hirtelen? [kép] Kötvények is rottyon.
INTJ
-
travix
aktív tag
Na ne akarjatok revolutról ibkr-re utalni:
Dear Valued Client,
Regarding the cash deposit into your account xxx on [xxx] for xxx, Interactive Brokers Group identified that funds deposited into your account appear to come from a third-party service provider (Revolut).
To verify that these funds come from an account held in your own name, please provide a (Revolut) account statement evidencing the deposit from your account. Ensure the transaction and your name are clearly visible in the statement.
As a reminder, Interactive Brokers Group does not support the receipt of funds from third parties. Clients should receive deposits to their Interactive Brokers account from external financial accounts held in their name.
Egyébként én úgy tudtam az eurós számla saját néven van a revolutnál, akkor meg nem értem a problémát.[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
-
Ixion77
Topikgazda
válasz julius666 #5146 üzenetére
"Ha ez a status quo eltolódna valahogy ingatlanáresős irányba, azért az kiemelten fájna sokaknak hitelezői oldalon"
Ami kifejezetten reális forgatókönyv, figyelembe véve hogy milyen irgalmatlanul sok AirBNB keletkezett az elmúlt két évben, amiknek egy része piacra kerülhet ha visszaesik a turizmus. Mondjuk egy recesszió miatt, vagy mert elmegy a költőpénz utazás helyett diákhitel törlesztésre, vagy mert elfogyott a helikopterpénz.
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
j0k3r!
senior tag
Októberi CPI jelentés (szeptember hónap)
Core Consumer Price Index (CPI) MoM: 0.3%
Core Consumer Price Index (CPI) YoY: 4.1%
Consumer Price Index (CPI) MoM: 0.4%
Consumer Price Index (CPI) YoY: 3.7%A Shelter rész egész erős lett, pedig én úgy tudom, hogy innen várják a deflatórikus hatást (pl.: újonnan megkötött bérleti szerződések), ami kompenzálja az esetlegesen megugró energia ár emelkedést. Ha akar, akkor emel a FED, ha nem, akkor meg nem. Nem látom extrém jelentésnek egyik irányban sem.
A kép innen van.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
És az újépítésű kínálati oldalt is vedd bele, hogy az újraelőallitas költsége mennyi a mostani árakon?
Persze ha jön egy satufék kinában és kiderül, hogy az elmúlt 10-20 év építőipari áremelkedését kína fűtötte, akkor az más kérdés.
De nem akarok tippeket adni az árlebeszélőknek -
j0k3r!
senior tag
Kanada, Anglia, Ausztrália - úgy tudom itt vannak 3-5 éves kamatperiódusú hitelek inkább, Amerikában a sokkal hosszabb a jellemző. Kérdés meddig lehet azt húzni, hogy az árak tartják magukat, de a kamatok miatt meg be van állva a tranzakciószám. Illetve, hogy az árak kezdenek el csökkenni majd, vagy a kamatok, esetleg mindkettő, amíg újra be nem áll egy egészséges egyensúly? Érdekes idők jönnek
-
Ringman
nagyúr
gyors keresés alapján a meglehetősen hosszú, 15-30 éves fix kamatperiódusok a legjellemzőbbek.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
julius666
addikt
válasz Ringman #5145 üzenetére
Brutális, de azért tegyük hozzá, hogy a meglévő ingatlanhitelesek túlnyomó többségét ez közvetlenül nem érinti, ők a ZIRP időkben fixálták a hitelkamatukat hosszabb időre (jó kérdés ott milyen kamatperiódus a jellemző, akik 5 évesbe nyúltak bele azok azért kezdhetnek izzadni szép lassan).
Igazából odaát (is?) egyelőre inkább befagyott az ingatlanpiac: a kereslet kifújt már a megugró finanszírozási költségek miatt, de a kínálat is mellé mert a régi ingatlant nem éri meg eladni, hiszen akkor oda a parádés hitel (újat meg venni valszeg már nem tudna az illető új hitelt felvéve). Ha ez a status quo eltolódna valahogy ingatlanáresős irányba, azért az kiemelten fájna sokaknak hitelezői oldalon, nem csak a megugrott kamatkörnyezet levét innák a hosszú távra fixált hitelekkel, hanem még a mögöttes jelzálog értéke is beesne...
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
válasz julius666 #5143 üzenetére
[link]
The monthly cost of a new mortgage is now 42% of U.S. median household income, 10% higher than on the eve of the 2008 housing crash, per UBS.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
reggel olvastam, hogy '25-re kb 5%-os kamatszintet becsülnek Mo-ra, akkor a bankok azért nem járnak rosszul az 5-10 évre fixált hitelekkel (persze ha nem kapnak megint egy lófejet az ágyukba, aztán szokás szerint becsicskul a bankszövetség)
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
julius666
addikt
válasz tomazin #5142 üzenetére
Nyilván a duráció meg a kondíciók mások, 7,5%-ot idehaza nem olyan hitelre meg durációra kapsz, mint odaát, kicsit almát a körtével. De azért azt lehet emésztgetni, hogy kinek és miért éri meg olcsóbban kölcsönadni forintban(!!!), mint USA-ban dollárban. Na meg hogy ez mennyire egy fenntartható állapot...
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
[link]
The average 30 year mortgage rate is now to 8.09%, per CNBC.
azért ez elég durvaEladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
SBF's ex-girlfriend: He 'directed me' to steal billions from FTX
+ jegyzőkönyből kivonat [link]
kemény
-
julius666
addikt
USA-ban még a helyettesítő termékekkel is szórakoznak elvileg. Ha van A drágább termék és helyettesítő terméke B ami olcsóbb, ha A többet drágul akkor valamit kompenzálnak a drágulásán/átsúlyozzák a kosarat, hiszen "úgyis sokan inkább B-t veszik". Ilyen szemétkedésekkel sikerül jó alaposan lenyomni a hivatalos inflát odaát is évtizedek óta, ha ugyanúgy számítanák mint a 80-as években, a tavalyi érték magasabb lett volna, mint a rettegett volckeri időkben... Párszor már linkeltem: [link]
Persze ez csak érdekesség, a piac leszarja magasról a témát valójából, kb. csak az számít infláció kapcsán, hogy merre tolódik a kamatkörnyezet a hatására.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
ugye Neked :-) ...mondhatjuk, hogy nekem is ...elsöre
de hivatalosan nem, pl. [link] "A háztartási energia ára a csökkenő fogyasztás miatt az előző hónaphoz képest 3 százalékkal mérséklődött"
a #5128 -ben linkelt [link] -rol: "A háztartási energia 14,6%-kal került kevesebbe, ezen belül a vezetékes gázért 33,5, az elektromos energiáért 3,2%-kal kevesebbet"
en szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy a gaz m³-ért vagy MJ-áért nem kellett ennyivel kevesebbet fizetni, ha akarod elökeresem a szamlaimról
....á, elökerestem, összemásoltam, 2022 szept. vegi es 2023 szept vegi (elszámoló) számla, nezd meg a fajlagos árakat, teljesen egyformák:
ezért értam az elözö hsz.-ban, hogy elsöre csak a fajlagos ár, de láthatod, hogy hivatalosan nem csak az, mert az nem csökkent
-
avl
senior tag
ez egyebkent szerintem (is ?) egy érdekes elméleti kérdés:
inflába kizárólag a fajlagos ár (pl. aramnál HUF/kWh), vagy a fogyasztas mennyisegevel kombinalva szamitson ?
elsö pillantasra azt mondanam: a fajlagos ár, aztan mindenki a maga kosaraval sulyozza (pl. cigi ara sokunknak nincs benne)
...viszont, ha valami draga es amiatt kevesebb fogy, akkor amiatt tenyleg csökken az össz-áremelkedes üteme, tehat mégis a mennyiség is számítson
pl. ha a sajt 5%-kal dragabb, akkor az kb. nem csökkenti a fogyasztas mennyisegét, így az 5%-kal növelt ár számít a valós/tapasztalt inflába; de ha pl. nem kapni, vagy 9999999%-osan drágult, akkor nyilván alig/nem veszünk, és akkor - nem az, de hasonlít a Zsiday cikkes rejtett inflához - már valósan nem is számít bele az inflációs kosárba, hisz senki sem veszi annyiért (de az életminöség romlik, hisz nem "vehetünk" sajtot)
szerintem ezert erdekes az infla kosár definíciója
-
szabi__memo
nagyúr
-
Ringman
nagyúr
-
aAron_
őstag
"a vezetékes gázért 33,5[...]%-kal kevesebbet [...] kellett fizetni."
Itt átlag árról van szó gondolom: minél kisebb a rezsidémonos áron történő felhasználás, annál közelebb kerül az átlagár a rezsicsökkentett árhoz. Szerintem ez nem a KSH hibája, Abszurdisztánban abszurd dolgok történnek.
What is your ikigai?
-
axioma
veterán
válasz szabi__memo #5128 üzenetére
Honnan jon az h 'A haztartasi energia 14,6%-kal kerult kevesebbe' -> milyen energia ara csokkent, tuzifa? Mert a halozatrol jovok tuti nem.
szerk. A masikban kiderult: nem csokkent semmi csak enyhe volt a tel es/vagy faztak az emberek [vagy khm, nem latszo energiaforrasra tertek at: veszelyes lomok egetese]... grat a stat hivatalnak a modszertanhoz:-([ Szerkesztve ]
-
szabi__memo
nagyúr
Jobb mint vártam
KSH: éves szinten 12,2%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árakKis magyarázat
Haladunk az egy számjegyű infláció felé, de van-e ok az örömre?[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
válasz julius666 #5123 üzenetére
"szokásos gazbulvár trash cikk."
Egyetértek. Ha igazán "megtépik", az még nem történt meg. Most csak rántottak rajta egyet, aztán a köv. napokban simán visszaeshet.
Pl. 22.02.24.-én a BAE ugyanígy ugrott 5%-ot. Aztán másnap még 3.3%-ot. Majd harmadnap még +10%-ot. Aztán 9 hónappal később megint ugyanott volt, hogy aztán 5 hónap alatt emelkedjen még +45%-ot. Akik az első napot kihagyták (5%), de a következő kettőt bezsákolták (+15%), meg akik azt az öt havi periódust végiglongolták, na azok a királyok."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
válasz szabi__memo #5122 üzenetére
"Pl. nekem ez eszembe se jutott, pedig ébren voltam amikor az első hírek jöttek, simán bevásárolhattam volna."
Nekem rögtön eszembe jutott, főleg mivel pozícióból beszélek.
De esélyed, az nem lett volna. Én a BAE-t néztem. Pénteken 980-on zárt, ma 1001-en nyitott, és kérdéses volt hogy zárja-e előbb a rést, vagy egyből megy tovább felfelé. 7 perccel később már 1025-nél volt, a napi csúcs 9:37-kor volt 1032-nél, aztán egész nap csorgott lefelé, egészen 1006-ig, ami majdnem a nyitóár. Most meg épp megint 1030-nál van.
Szóval ugyanúgy "bevásárolhattál" nap közben."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
julius666
addikt
válasz szabi__memo #5120 üzenetére
Chartok alapján "széttépik" = gappel nyit (azaz élelmesek se tudtak volna időben belevenni), meg hoz kemény 10%-ot. Megint csak chartok alapján lazán szoktak is esni ekkorákat ugyanezek a részvények, csak akkor nem cikkeznek róla mert nincs érdekes apropója a mozgásnak. Vihar a biliben, szokásos gazbulvár trash cikk.
-
szabi__memo
nagyúr
Nekem se jutott eszembe, de itt vagy valamelyik másik topikban valaki mondta
Ettől függetlenül nem szálltam be, kevés vagyok én ezt megítélni. Oké, persze valami emelkedést ilyenkor vár az ember, de kiszámíthatatlan akár napon belül is. Aktívan meg nem nézegetem a részvényeket -
Vesa
veterán
válasz szabi__memo #5120 üzenetére
Egyébként a rutinos befektetők már a háború első hírrére bevásároltak szerintem. Éppen ez a lényeg, ezért tudnak ők nagyot kaszálni. Értik, hogy milyen politikai/gazdasági folyamat, mely ágazatokat tolja meg/húzza vissza, és azonnal reagálnak rá. Nyilván nem 100% hatékonyak ők sem, de jelentős előnyük van.
Pl. nekem ez eszembe se jutott, pedig ébren voltam amikor az első hírek jöttek, simán bevásárolhattam volna.
A tudomány a valóság költészete!
-
szabi__memo
nagyúr
-
julius666
addikt
válasz Mercutio_ #5117 üzenetére
+1
Nem mellesleg skillesebb szakmákról beszéltem direkt, rendes hidegburkoló, villanyszerelő, gázszerelő, jobb festők, stb. Ha szakira szorul az ember jellemzően róluk van szó, az ő munkájuk tud anyagilag igazán fájni. Ők nagyobb projektekre is sokszor alvállalkozóként számláznak be.
-
Mercutio_
félisten
Brigádok egy része korábban Kata-s kisvállalkozó volt, csak ahogy mentek fel a nagyobb munkáknál is a bérek és elérte a maszekolóst úgy döntöttek nekik jobb, ha nem kell számlázással, adó-/tb-vel foglalkozni, ügyfeleket fejben tartani, anyag után rohangálni, szervezni és váltottak.
Nyilván van az a réteg, akinek "fogni kell a kezét", na ők biztos nem lesznek kisvállalkozók, max. a szépen dolgozókat az életrevalóbbak majd kiválogatják és hívják magukhoz.Árakon még nem annyira érezni a változást, de már könnyebb adott időpontra jó szakit találni. (szigetelésre még nem, ofc)
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
veterán
válasz julius666 #5115 üzenetére
Elkülöníteném a brigádokat és magánzó kisvállalkozókat. Előbbiek dolgoznak alvállalkozóként cégeknél nagy projekteken, utóbbiak inkább a lakosságnak. A brigádokon belül jellemzően - nem vállalkozó - alkalmazott melósok dolgoznak. Arra szerintem kicsi az esély, hogy ők kilépjenek a piacra vállalkozóként, hiszen akkor már eddig is megtették volna. Őket üti meg nagyon a leállás amúgy, hiszen a céges projektek állnak le. De persze ez is egy végtelenül összetett dolog, hiszen van valamennyi átjárás mindkét irányban. Azt viszont tényleg nem várom, hogy a magán vállalási árak jelentősen beszakadnának. Bárcsak így lenne.
A szigetelés ugyan réteg dolog, de azt se felejtsd el, hogy van átjárás az iparágak között. Szigetelő szakma nem is létezik talán önmagában, jellemzően festők/kőművesek csinálják.
-
julius666
addikt
Tudtommal ez úgy megy, hogy értelmesebb építőipari szakmáknál (burkoló, villanyszerelő, stb.) aki ilyen házhoz jövős szaki az kb. a legalja, a jobbak vagy rég külföldre húztak vagy inkább céges vonalon mozogtak. Utóbbiaknál ez azért fontos, mert megtehették, jól fizetett az is, cserébe megbízható volt, nem apró pár napos melókra volt széttöredezve a bevétel, ahol még a hülye magánszemély tulajokkal is mindig alkudozni, veszekedni kellett. (Sokan mellé fusiztak, de azt inkább ismerősi körből, ajánlás alapján - pl. nálunk aki a nappalit csinálta is így tolta)
Ha kifingik a céges vonal, mert nem épül se a köz se a privát szektorban semmi új akkor ezekkel szép lassan felbontják a szerződéseket és szerinted mit csinálnak? Jobb híján lehajolnak a prosztóbb melókért (vagy külföld, de azért nem mindenki tud azonnal külföldre pattanni).
Idén viszonylag sok szakival beszéltem mert nagy felújítást toltunk, van még melójuk de azért már nagyon messze nem az van mint az elmúlt években. Illetve természetesen előre mindenki azt mondja, hogy hogy tele van év végéig, csak aztán utólag gyanúsan rugalmasok tudnak lenni a "mikor jöhetnek" kérdés kapcsán...
(Te példád nem reprezentatív, tavaly nagyon sokan beijedtek szerintem az energiaár para kapcsán és el tudom képzelni szigetelésre most valóban nagy a kereslet)
-
-
veterán
válasz Ixion77 #5106 üzenetére
Franc se tudja. Szerintem ezek a mókusok nem ugyanazok, mint akik nálad, nálam, a lakosságnál az ablakot cserélik. A nagy brigádok, ahol az elbocsátások várhatók jellemzően nem közvetlenül lakossági melókon dolgoztak. Illetve akiket kirúgtak, azok se biztos, hogy hirtelen elkezdenek majd vállalkozni. A bejáratott szakik most is tele vannak munkával. Nálunk szigetelésre még árajánlatot se adott az egyik, mert jövő év közepéig tele a naptára.
Most amúgy a lakosság is kivár. Ismerősök mesélték, hogy mondják vissz az ajánlatkéréseket, mert várják a kormányzati támogatásokat (amit a sajtó megszellőztetett). Szerintem amúgy alaptalanul, mert nem hiszem, hogy itt nagy transzferek lennének ilyen legatyásodott költségvetés mellett.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Ringman #5104 üzenetére
"elmennek máshová/külföldre/más ágazatba"
Recesszió alatt nehéz lesz. Szerintem inkább most jön az az időszak, amikor kicsit visszarendeződnek az elvárások, pl. egy ablaküveg beszerelő szakmunkás órabére visszacsökken az órabére az informatikai igazgatóé alá. Már teljesen abszurd lett az árazás mostanában.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ringman
nagyúr
talán elfér, mert visszatérő téma az ingatlan:
Miért van 600 ezer üres lakás az országban?[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
válasz julius666 #5103 üzenetére
ha szétszélednek a brigádok, akkor nehéz lesz újra összegereblyézni mindenkit, mert elmennek máshová/külföldre/más ágazatba, így aki tudott, kivárt, ill. a kifutó munkákból lehetett ezt finanszírozni, volt aki már leépített persze.
a villanyszerelő kivitelező mondta múltkor, mikor nálam dolgoztak, hogy az alkalmazottai már idén 2x kértek tőle fizetésemelést (ami mondjuk érthető)
-
-
Ringman
nagyúr
válasz szabi__memo #5095 üzenetére
[link]
A leak was detected at an undersea gas pipeline connecting Finland and Estonia
🇫🇮 🇪🇪⚠️
🛑 Gas supply is now shut
👉 The pipeline can export in either direction to where demand is higher, and was sending gas from Finland to Estonia at the time of the leakEladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
válasz julius666 #5100 üzenetére
nyilván nem reprezentatív minta, de ismerős kivitelezőkkel beszélve rövid időn belül embereket kell elküldeniük, mert beesett a rendelésállomány (jórészt nem lakossági ügyfeleik voltak, ott valamennyire jobb a helyzet) és a munkahely-megtartásra rövid lejáratú hitelt nem fognak felvenni.
Új hozzászólás Aktív témák
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest