Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
az tényleg nagy forradalom lenne, ha a britek csinálták volna a bbc microval a risc architektúrát, de nem, mert az ibm csinálta meg először rendesen.
-
azbest
félisten
"OpenELEC (az XBMC disztribúció PI-re írt klónja)"
Ez kissé pontatlan
Open Embedded Linux Entertainment CenterMár a Pi előt is létezett [link], nagyon sokféle eszközzel futtatható és jól kihasználja a különféle hardveres gyorsításokat:
OpenELEC 4.x
Generic (64 & 32bit): Intel HD/GMA graphics, NVIDIA Geforce / ION / ION2, AMD Radeon / Fusion
Raspberry Pi: A and B(+)
Apple: Apple TV 1 (using Broadcom Crystal HD)Legacy builds are still available for OpenELEC 3.x ("Frodo"):
NVIDIA ION / ION2
Intel GMA HD chipsets
AMD Fusion
Apple TV 1 (using Broadcom Crystal HD)
Raspberry Pi -
azbest
félisten
válasz
dajkopali #45 üzenetére
Bizony, magam is tanusíthatom
A digiás srácok is szoktak foglalkozni a raspi-vel, bár most nem tudom, hogy a legfrissebb Qt változat mennyire könnyen fordítható le rá. Az armv6 gyengébb teljesítménye miatt nem annyira jó reklám ezen a boardon demózni szoftvert, de rendszeresen szoktak munkát fektetni a raspin való működőképességbe.A pi kapcsán azt szeretném megérni, hogy végre minden usb alrendszerbeli hibát kijavítanak és akkor nem akad ki a rendszer, ha egy aktuális kernel verzióval éppen instabilan működő eszközt kötök rá.
Kár, hogy arról sem nagyon hallani, hogy bármi haszna lett volna a gpu részleges driver forrás közzétételének. Pedig már gpgpu és hasonló megoldások használatát is csiripelték akkoriban. A 20 ezer dolláros jutalom sem tudom mennyit lendített ezen, amiért a Quake3 újabb futási módjának fejlesztését jutalmazták.
Picit pesszimista vagyok. Tényleg sokmindenre használható. De egy-két bosszantó hiba miatt mégis csak linuxszal és elektronikával való ismerkedéshez használható játéknak mondanám. Persze ez is volt a fő céljuk vele. Csak végre valaki rájönne, hogyan stabilizálja az usb-t
Egy nagy érdeme mindenképpen van a Raspinak. Bebizonyította, hogy van kereslet ilyen boardokra. A belga olimex és a távolkeleti cubieboard és a többi relative olcsó board enélkül nem jött volna létre. Korábban is volt számos fajta fejlesztői board, de mivel azokat fejlesztők és geek-ek számára poziciónálták, így sokkal borsosabb árakon voltak és vannak.
-
-
törölt tag
-
mano42
aktív tag
Hiába erősebb was ha gyenge az optimizáció rá. Példának okáért mk809 volt az első tv okosíó probálkozásom (4 magos cpu 1700 mhz, 2gb ram), az xbmc szaggatott, hw codec támogatás nincs, és fagyott az egész szar stramingnél. Raspberryre annyira jól van optimizálva az xbmc, hogy a debian és rajta az xbmc alig használ 100-120 mega ramot lejátszás közben. Youtube videóba úgy teker bele előre - hátra mintha lokális média volna, a chrome böngésző nem tud annyira szépen szökkelni outubon. Persze a hardveres gyorsításnak is van 1-2 szava ebben.
És nem győzöm hangsúlyozni mennyire fasza dolog a beépített cec adapter, amit pl külön pc-hez, kb 50 euróért tudsz megvenni.
-
bambano
titán
szerintem is bonyolult az xmbc telepítése, ehhez nekem nagy erőkkel bele kellett rakni az sd kártyát a málnába, bedugni a drótokat és be kellett kapcsolni. le is fáradtam mindebbe.
a cikk nem világítja meg rendesen, hogy nem csak raspbianhoz kell kodek licensz, hanem az xbmc-khez sem árt, mert alapból nincs bennük.
-
-
bteebi
veterán
Mondjuk ahogy elnézem, a Banana Pi azért jóval komfortosabb hardvert nyújt alig több pénzért. A Raspberry Pi 1 GHz-es procival, 2 USB-vel, 100 Mbites ethernettel kb. 14 ezerbe kerül, a Banana Pi meg 2 magos processzorral (az is 1 GHz-es Allwinner), 1 GB RAM-mal, 4 USB-vel, SATA csatlakozási lehetőséggel és gigabites LAN-nal spec. csak 18500-ba kerül.
-
rt06
veterán
es nem csak lejatszast, de (mint a licensz megvasarlasa utan ugy fel evvel rajottek) a tomoritest is ingyen tudja a ketyere
ezt mondjuk erdemes lett volna a cikkben is emliteni
meg azt is, hogy ez a h264 kodolas hardveresen tortenik, igy (mint mar valaki emlitette), nem okoz gondot a 700-as arm-nekennek ellenere jo kis figyelemfelkelto iras, nem lenne rossz latni folytatasat
p.s.: az codec neve h264, az x264 egy konkret encoder progi
-
pandor
tag
@ysengrin, @mano42, @ZooLee, @rokapet, @sztanozs:
Köszönöm a tanácsokat, teszek egy próbát a Pi+XBMC párossal@Pötyi: pl. nem az EU-ból rendeli
-
doc
nagyúr
az ontudatos Qt-fejlesztok zokon szoktak venni ha QT-nek hivjak a kedvencu(n)ket
a QT az a QuickTime, a cikkben szereplo toolkit pedig Qt -
ZooLee
senior tag
Szia,
Van egy elfekvő 16BG SD kártyám ami ha jól látom a B modellhez passzol.
Ahogy írtam az alap média oprendszerhez (RaspBMC vagy OpenElec) elég a 2GB-os kártya, még úgyis, hogy ide írogatja a média adatbázisát az XBMC. A filmeket pedig inkább külso vinyóról vagy hálózatról nézd.
Vagy a B+ modell ad hozzá annyi pluszt, hogy érdemes legyen micro SD kártyába is invesztálni egy jobb XBMC működésért?
A B+-t csak érintőlegesen néztem, de teljesítményben nem hozott igazán többletet. Itt egy gyors leírás hozzá, ez is ugyanezt mondja. Ettől nem lesz jobb az XBMC működése.
Az alaplapon túl mi az a szett ami szükséges és amivel teljes egy médialejátszó funkció?
Alaplap+táp+SD kártya, és egy USB-s billentyűzet. Ha ez megvan, már tudod használni. Amit én javasolnék:
- Mindenképpen rendes tápot vegyél, ami tud legalább 1,2A-t leadni. Ez fontos a stabil működéshez, főleg ha USB eszközöket használsz. (Ami a MalnaPC-éknél van az jó, és annál olcsóbban nem nagyon találsz)
- Vegyél hűtőborda kittet hozzá, hosszú távon jó lesz, pláne ha megterheled kicsit (a médialejátszás ugye...)
- Házat is érdemes venni, de csak olyat, ami jól szellőzik. Van belőle választék bőven.
- Ha stabilan használod médialejátszónak, akkor egy infra vevő+távirányító jól fog jönni az XBMC-hez. De billentyűzettel is tökéletesen lehet irányítani.
- A hálózatot gondold végig hogyan fogod elérni, mindenképpen érdemes hálózatra kötve használni, még ha nem is NAS-ról nézel filmet, úgy jönnek a frissítések, és az XBMC-ben nagyon sok jó kiegészítő van (YouTube, netrádió, időjárás, stb.) Ha ethernet közelében lesz, akkor semmi gond, ha viszont vezeték nélkül helyeznéd el (pl. nappali) akkor egy megfelelő chipsettel rendelkező wifi stick fog kelleni.Én eddig a MalnaPC-ben vásároltam, jó a választék, jók az árak, és a kiszolgálás is mindig nagyon segítőkész volt.
-
mano42
aktív tag
Konfigra bőven elég a 4, sőt 2 gigás kártya is, én 8 gigással használom, de csak azért mert nem volt kisebb a házban és türelmetlen voltam. Raspbmcből lehet simán overclockolni, viszont ehhez kell egy erősebb táp, a 2A jó választás volt, és a hűtő bordák is. Én dobozt nem használok, mivel nem látható helyen van, és ebben a melegben így is 60 fok körül mozog 1000 mhz-re felhúzva. (ezt ki kell tapasztalni, nem mindegyik bírja ennyire jól az overclockot, az stmlabs fórumon van erről egy pár jó beszélgetés. ) Az infra távirányító lehet, hogy fölösleges lesz, ha a tv-d ismeri a CEC standardot, a TV távirányítójával lehet kezelni a pi-t. Ajánlom, hogy néha csinaálj egy img backupot a kártyáról, ha akármi beszar, beállítás vagy esetleg a kártya, legyen honnan visszaállítani.
Ha gyorsítani akarod még jobban a menüt, akkor fel lehet telepíteni parciálisan stickre. a boot része sd-n lesz, de az OS sticken, sok pozitív visszajelzés van, hogy felgyorsult. Ha nagyon bátor vagy , nasre is fel lehet tenni az XBMC-t, NFS-en keresztűl, de eléggé komplikált.
-
pandor
tag
Közben összeválogattam egy XBMC konfigot:
Raspberry Pi (Model B rev2)
Tápegység 5V 2A
Ház
Réz hűtőborda
MPEG2 és VC-1 licensz
Infra távirányítóEz így cca. 29e (SD nélkül), ami jó ár egy sok mindenre használható barkácsolós/tesztelgetős gépért (ill. ha kifejezetten XBMC funkcionalitás/felület kell), viszont ha csak médialejátszónak használnánk, akkor érdemes azért megnézni az esetenként jobb ár/érték arányú dedikált eszközöket is (pl. Asus OPlay, WD).
-
shaddam
aktív tag
Pont egy hete rendeltem a málnám
-
pandor
tag
@mano42:
@ZooLee:Van egy elfekvő 16BG SD kártyám ami ha jól látom a B modellhez passzol. Ez a felállás XBMC-hez elegendő/optimális? A fenti tapasztalatok pozitívak, de több helyen olvastam már, hogy a FullHD az ért kompromisszumos.
Vagy a B+ modell ad hozzá annyi pluszt, hogy érdemes legyen micro SD kártyába is invesztálni egy jobb XBMC működésért?
Az alaplapon túl mi az a szett ami szükséges és amivel teljes egy médialejátszó funkció?
Az alaplap ~14e körül van, a szükséges kiegészítőkkel együtt mennyinél áll meg a szett?
-
7time
senior tag
válasz
BlackPriest #17 üzenetére
Nem, valami értelmes szettre gondoltam de nem nagyon ismerem őket, rég kinőttem belőle.
-
törölt tag
Na, gyorsan rendeltem egyet, plusz házat és hűtőbordát. Nagyon kíváncsi vagyok rá.
-
ZooLee
senior tag
Nekem is XBMC fut rajta, van mind a kettő, raspbmc és openelec is. Nem volt nehéz a telepítése, némi fórumolvasás szükséges mindössze hozzá, nagyon jó és részletes leírások vannak. A filmlejátszással hasonlóan pozitív tapasztalataim vannak, mindent visz tökéletesen. Nekem NAS-on vannak a filmjeim (a nappaliban lévő "nagy" XBMC is onnan játszik le) és nincs gond a hálózati lejátszással. A Raspbmc-ben kicsit lassabbnak tűnik a felület, de egyáltalán nem zavaró. Messze jobb, mint a drága pénzen vett médialejátszók.
Rengeteg kiegészítő is van hozzá, és most egy 2x16-os LCD-vel internetes rádiólejátszót csináltam vele, döbbenet mennyire egyszerű volt, minden adott hozzá, csak keresni kell egy kicsit a neten. És messze olcsóbb, mint egy hasonló gyári készüléket megvenni.
A legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag végtelen a lehetőségek tárháza, és óriási felhasználói- és ezáltal tudás bázis van mögötte, és persze a gyártók is ráugrottak, iszonyat mennyiségű kiegészítő van hozzá. Szerintem aki kicsit is járatos az informatikában, annak már érdemes elgondolkodnia rajta, garantált sikerélmény.
szerk: a médialejátszókhoz nem kell 4GB-os SD, a 2GB-os is elég, azt már aprópénzért utánad hajítják, tényleg érdemes minden rendszerre külön SD-kártyát dedikálni.
-
törölt tag
-
Kékes525
félisten
Nagyon jó írás, gratula!
-
Mokó
aktív tag
EZ a Spectrum ZX -be zárt Pi eléggé szívdobogtató....
-
Gabor970
addikt
ó, mekkora ötlet ez a legóból gépház!
Köszönöm!
Egy kis AM1-es masinát szeretnék összedobni, ami amúgy is a dohányzó asztal fiókjába kerülne, fájt a 12-15e Ft ami árakat láttam kis házakhoz. Ohh, este lesz játék.
-
rokapet
tag
OpenELEC-el nem csak a 7-8, hanem a 20GB-os MKV-kat is tökéletesen viszi (Audio Passthrough-val, azaz a hangot nem a PI, hanem az erősítő dekódolja). A LAN amúgy valóban osztozik a 2 (B+ PI-n 4) USB-csatlakozóval egyetlen USB csatornán, azaz együtt összesen tudnak 480MBit-et (elméleti max.).
-
mano42
aktív tag
Én média lejátszónak használom raspbmc-vel, és egyáltalán nem tűnik nehéznek a telepítése, konfigurálása. Maga az xbmc konfigurálása annyira nehéz mint bármely platformon, de aki használt már életében xbmc-t az nem fog elvesztődni. Ami plusz az a "raspbmc settings" applikáció amiben különböző raspberry specifikus beállításokat érhetünk el, pl memória, gpu, cpu overclock, ftp, smb, ssh, nfs, firewall ki-be kapcsolást, usb IR beállításokat, kodek licencek hozzáadása, szerkeszése, tesztverziók letöltése, stb. Szerény hw ellenére meglehetősen erős a kicsike, egy 7-8 gigás 1080p mkv lejátszása esetén a proci nem telítődik és a lejátszás közben kb 100 mb foglalt a ramból, úgy hogy alatta ott a debian, rajta meg az xbmc felület. Kipróbáltam, hogy miközben filmet nézek, egy másik filmet streamelek tabletre (yatse plugin androidra), és gond nélkül, szakadozás mentesen tekerte mindkettőt. Tud 5.1 passtrought is ac3 + dts.
A gothammal az egész interfész még gyorsabb lett.
A zeneállományomat beszkenneltem a nasról, a yatseval kikeresem az albumot, és a pi, máris kezdi játszani.
Ha telefonról egy youtube klippet küldök át a pi-re (megjelenik mint dlna kliens), vagy a yatseval, a pi bekapcsolja a tv-t majd lejátszodja a videót. Nagyon kényelmes.
Ami még kimaradt a cikkből és számomra nagyon hasznos az a CEC támogatás, az xbmc-t a tv távirányítójával kezelem (nem smart tv), nagyszerűen működik beleértve a felirat ki-be kapcsolást, play -pause gombokat, stb.Próbáltam androidos stickeket (pl mk809), papíron sokkal jobb specifikációkkal, de fele ennyire nem működtek annyira jól mint egy jól beállított raspberry.
-
ghost364
senior tag
Köszi az írást!
Neken tetszik, jó lenne az erősítőmhöz forrásnak.
-
Fr0z3n
őstag
Kellemes ki olvasmány így korán reggel. Meghozta a kedvem
-
törölt tag
Chameleon Pi nagyon tetszik! Xbox 360 kontrollert támogat a motyó egyébként?
szerk.: össze lehet kapcsolni fórumok szerint, yeaaaahhh.
-
KINKY_007
aktív tag
Nézd meg a fórumot, nagyon segítőkészek itt a PH-n az emberek. Úgy tudom, hogy egy USB 2.0-ás porton osztozik minden adatforgalom, úgyhogy egy NAS-hoz lehet kevés lesz.
Azért a típusokat el lehetett volna sorolni, de a málnás boltban meg lehet nézni kiegészítőkkel együtt:
http://malnapc.hu/
http://www.rpibolt.hu/ -
Hofeher
aktív tag
Köszönjűk nagyon érdekes írás lett reméljük lesz még folytatása.
Éngem személy szerint 1 házi nas építés foglalkoztat jó alap lesz belőle kis fogyasztással USB külső hdd- vel.
Új hozzászólás Aktív témák
it A hitelkártya méretű PI ugyan főként elektronikai és oktatási projektekhez ideális, de nem csak mérnökök és tanárok szeretik. Néhány alap rendszert és érdekességet mutatunk be kedvcsinálónak, a legtöbbet minimális erőfeszítéssel telepítheti és használhatja egy átlagos felhasználó.
- Archer AX23 AX1800 v1.20 Kétsávos Wi-Fi 6 Router
- Lenovo ThinkPad X395 - Ryzen 5 PRO 3500U - 8GB - 256GB
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- Asus A15 F507NU-LP101 2 év garancia, újszerű
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ LENOVO ThinkPad P16s Gen 2 - 16" WUXGA IPS Érintő - Ryzen 7 PRO 7840U - 32GB - 1TB -3 év garancia
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB RAM / 1 TB SSD
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest