Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Windows 11
- AliExpress tapasztalatok
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Linux kezdőknek
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Microsoft Excel topic
- DIGI internet
- Mikrotik routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lomha 8V
addikt
Szerintem ez tök jó találmány.
-
atiapa
tag
válasz CharlieDrop #87 üzenetére
Üdv!
AirPlay "vevőként" lehet használni, a Shairport-ot kell telepíteni rá. Arra azért számíts, hogy az analóg hangkimenet elég tré minőségű.
Próbáltam XBMC-t is, de elég lassúcska volt (rapsbmc, openelec). A wdtv-m gyorsabban kezeli a hálózati lejátszást.-----Ivy-----
-
bambano
titán
válasz CharlieDrop #97 üzenetére
a microatx jó ötlet, vagy a kártyapc topic.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
sztanozs
veterán
Én AirPlay-t próbáltam (PC-n), de csak a hang ment át. Video-t ha átküldtem a tévén csak a hang szólt és visualization volt (ilyen pörgő-forgó bizbaszok) alatta.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
bambano
titán
válasz CharlieDrop #94 üzenetére
átlag felhasználónak, aki nem tudja letiltani a flash reklámokat, böngészéshez alsó hangon 24 giga ram, 6 magos, 4GHz-re tuningolt 990x javasolt ebben a mai világban...
és ennek csak a fele vicc.
-
rokapet
tag
válasz CharlieDrop #89 üzenetére
Némileg pontosítani kellene a kérdést, hogy számodra mit jelent a "rendes" netezés...
-
rokapet
tag
válasz CharlieDrop #87 üzenetére
BD, AirPlay: Ezkről nem tudok nyilatkozni. AirPlay támogatás elvileg van az XBMC-ben, de soha nem próbáltam. DivX, h264 csont nélkül megy, a GPU nagyjából 40MBit/s-ig tudja hardverből dekódolni.
A HDMI minden további nélkül megy erősítővel. A B+ változaton 4 USB port van (plusz a tápellátáshoz egy micro USB), a korábbi változatokon csak 2, plusz a microUSB. Valamint a B+ változaton a HDMI csatlakozó is micro.
-
CharlieDrop
veterán
A Málna mennyire használható média lejátszóként?
Értve ezaltt: BD lejátszó, AirPlay, DLNA szabványok, XBMC.vel tudom, hogy kismillió formátum lejátszató
Érdemes építeni erre? HDMI-n ráköthetem egy erősítőre?
A B+-on több az USB, jól emlékszem?Nem használok AD-blockert a PH! oldalain!
-
gojko.m
senior tag
Az lenne a kérdésem, hogy az XBMC YouTube és TED Talks kiegészítője kezeli-e a feliratokat?
-
PistiSan
addikt
Legelőbbre talán a Chameleon PI tart, amivel egy rakás régi kedvenc (Commodore 64, Sinclair ZX Spectrum, SNES, Amstrad CPC, GameBoy és még sok más) emulátor szoftvere indítható egy igényesen megvalósított menüből.
Ki akartam próbálni egyszer, de ha jól emlékszem 512RAM-os pi-n fut csak!
Nekem még az első verziós 256mb-os verzióm van, elsők között vettem.Jó hogy növelték a ram méretét, bár pár hónappal a vásárlás után nem volt szép lépés az addig eladott modellekhez képest dupla rammal árulni ugyan olyan áron.
Ki jött már jó pár verzó a pi-ből, mind kompatibilis a régivel, de még is eltérnek egymástól.
-
-
azbest
félisten
Igazából nem tudom van-e más olcsó alternatíva a lan951x chipsek helyett.A probléma onnan adódik, hogy a SoC csak egy usb-t ad. Ebből kell a lan kapcsolatot és az usb kivezetéseket megoldani. A Lan951x chip egy egy 5 portos usb hub gyakorlatilag, amelynek egy portjára usb-lan adaptert integráltak. Gondolom az odroid xu3 is emiatt kapott ilyet. Persze biztos lenne külön usb hub és lan chip is, de ugye költségcsökkentenek.
-
félisten
Egy SeaFile-szerver felállítását tervezgetem -- ami ugye létezik RPI-re.
Ilyen irányú tapasztalatai vannak itt valakinek?
Köszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Sajnos nincs Pi-m, és szükségem sem nagyon van rá, szóval nemis mostanában lesz, de imádom ezeket a kis izéket, amikkel nagyon jól meg lehet oldani sokrétű feladatokat
Arduino-val szórakozok, az is emiatt jó - nem érdekes, hogya telefon teljesítményénak hányszorosát tudja, mert a telefonon nincs ennyi GPO, soros, és egyéb kimenet, meg nem vezsel egy négymagos telefont, amire aztán Linuxot raksz...Mutogatni való hater díszpinty
-
azbest
félisten
Nem ismerem. Firefox os-sel ismerkedőknek jó lehet valamire. Ja látom androidos is van. Nem lett körülötte akkora felhajtás, mint ahogy a bejelentésekor várható lett volna. Mondjuk a paramétereit elnézve lehet jobb és olcsób egy alwinnes a20-as board. Attól függ mire kell.
-
ZooLee
senior tag
Egyébként a közösség mérete önmagában még nem jelent túl nagy előnyt. A raspi esetén is csak egy maréknyi ember dolgozik a fejlesztéseken és javításokon. A többiek csak használják. Az alternatíváknál lehet főállásban dolgozik rajta az a pár ember.
De hát én pont a "csak felhasználókra" gondolok mint mögötte lévő közösségre, nem a fejlesztőkre! Mert ott fog meglátszani igazán, hogy mire lehet használni egy-egy eszközt, sokszor olyan célra is, ami esetleg a fejlesztőknek eszükbe sem jutott volna.
-
sad_Vamp
őstag
és ez? [link-APC]
“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
azbest
félisten
Nem az A/B hanem a revizió számított annál, ugyanarra a nyákra épül az egyforma reviziós A és B modell is. A B+ egy komolyabban áttervezett új változat, Azzal a nyákkal is lesz később A+.
Kisebb áttervezések, módosítások voltak a legelső revizió után. Például az usb felőli polyfuse-ok helyére előbb átkötéseket tettek, majd a rev2-ben már ki is vették őket teljesen. A rev2-ben javították elvileg az 1.8V problémáját azzal, hogy nem kötötték be [link]. Két éve épp veled beszélgettem erről a topicban
(#73) jézusom:
a raspi-d sorozatszáma alapján generálnak neked egy egyedi kódot, amit a config.txt-be kell beírni. Az xbmc felületén is szokott lenni a beíráshoz űrlap. Az árak ott vannak a webshopban: [link][ Szerkesztve ]
-
jézusom
addikt
Sziasztok!
Ha megveszem ezt a kodek támogatást, vagy mit, akkor az hogy néz ki? Kapok egy letölthető kodeket? Mennyibe kerül? DVD tényleg szaggatott xbmc-vel, de 720p röccenésmentes volt.
-
sztanozs
veterán
Igen ez jó kérdés - ha jól rémlik az összes B verziónál játszik ez, nem tervezték át a nyákot (smsc játsza a regulátor szerepét a külön regulátor helyett). Melegszik is rendesen szegénykém.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
azbest
félisten
Na meglett, pont a csúcs odroid-xu3 boardon van még lan9514 chip. Nem tudom, hogy nekik sikerült-e normálisan megcsinálni hardveresen és szoftveresen.
Mondjuk a raspi esetén elsőre részben rosszul kötötték be a chipet - az 1.8V -ot bemenetnek hitték, közben meg kimenet és a korai szériákban ez is problémákat okozott. Meg a tápellátás problémái is kihathattak rá, az áttervezett b+ változatnál nem tudom mennyire jönnek ki a bajok.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
Az odroid u3 inkább a barkács célra való, az csak nettó 65 dollár, amiért 4 mag, 2GB ram, natív lan jár.
Persze a 30 euros szinten a két magos alwinner-ek a nyerők natív lannal és satával.
Egyébként a közösség mérete önmagában még nem jelent túl nagy előnyt. A raspi esetén is csak egy maréknyi ember dolgozik a fejlesztéseken és javításokon. A többiek csak használják. Az alternatíváknál lehet főállásban dolgozik rajta az a pár ember.
(#69) gbors:
Nem triviális a probléma. Az smsc lan951x chip kapcsán már sokszor jelentették javítottnak a problémákat, de a végén mindig hamar kiderül, hogy továbbra is hibázik, csak esetleg más tünetekkel.
Az idevágó fórumokban volt, hogy a fejlesztők írák, nem is nagyon mernek belenyúlni a driverébe, mert annyira gányul van megírva, hogy nem merik piszkálni, csoda hogy működik.A többi boardnál nem ilyen usb-re kötött hub+lan chipet használnak, hanem rendes normális natív megoldás van rá. Ha jól emlékszem máshol is láttam már hasonló smsc chipet, de most nem ugrik be melyik, nem olyan elterjedt.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
hmmm, ez érdekes, főleg annak tükrében, amit ZooLee is írt. ismert ennek az oka? nehezen tűnik hihetőnek, hogy a málnás gárda annyira béna, hogy egy olyan problémát, ami másnak ezek szerint kb. trivialitás, évek alatt nem tudnak megoldani...
[ Szerkesztve ]
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
ZooLee
senior tag
válasz #79335424 #63 üzenetére
(#63) Somatom: Ha vas kell, akkor Odroid XU3. Ebben van vas. 8magos Exynos, 2GB ram, Mali T628, EMMC 5.0, USB3.
Jah, meg vastagon fogó áríró toll is
Nem kell összekeverni ezeket a droidos deszkákat a fapad Pi-vel. A Pi egy hobbi eszköz, amit kellő hozzáértéssel profi célokra is lehet használni (több-kevesebb megkötéssel/problémával lásd azbest írását, vagy a linkelt cikkeket.) Univerzális eszköz, amire több fajta oprendszer sokfajta disztibúciója van órási közösségi háttérrel.
Ez az eszköz a 180USD-s árával messze nem ugyanaz a kategória, és nem gondolom, hogy ugyanúgy találsz hozzá segítséget a neten, ha belefutsz egy szoftver-hardver problémába.(#65) gbors:a másik az USB portok használatának optimalizálása.
...
sőt, médialejátszásnál sem tragédia egy-egy esetenkénti fagyás, viszont hálózat feladatok esetén nem túl szerencsés. van valakinek ilyesmivel gyakorlati tapasztalata?Pont most írtak a 3D nyomtatós topicban, hogy az USB-s wifivel beleszaladt egy problémába, ami valószínűleg az USB-re vezethető vissza...
-
bteebi
veterán
Ööö... kicsit félreértettetek, az én hibámból. Én azt alapnak feltételeztem (mondjuk nem tudom, mire fel...), hogy a hardveres gyorsítás megoldott - ha nem megoldott, akkor az tényleg elég gáz. Számomra a hardveres gyorsítás félig-meddig az (igazi) optimalizáció előtti lépés (lenne). Ha ilyen szinten különbség van az RPi és a BPi között, akkor az előbbi mindenképp jobb választás.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
bambano
titán
csak itt arról van szó, hogyha optimalizált a cucc, ami jelen esetben a hardveres gyorsító használatát jelenti, akkor elfut rajta a program rendesen, ha meg nem optimalizált, hanem mindent nyers erőből akar megoldani, akkor meg nem. ahhoz kevesek ezek a procik, hogy egy combosabb videót izomból kitoljanak a tv-re, ezt csak hibátlan hardveres támogatással lehet megoldani.
(#63) Somatom: jaja, az xu3-ban van egy papíron nagyon jól mutató hardver. és itt a papíron jól mutat kifejezésen van a hangsúly.
(#65) gbors: "vélelmezem, hogy ezzel más gyártó is küzd.": más gyártó nem küzd, csak a málna.
-
nagyúr
én a tegnapi javaslatok alapján kicsit olvasgattam, és elég fura dolgokat találtam.
az egyik, amit érdemes tudni, hogy a Banana-ban, bár szintén Allwinner SOC van, más a GPU (Mali-400GP2). számokat tekintve ez is combosabb, mint a RPi-é, de nyilván másmilyen támogatás kell hozzá. elméletileg nem kellene gond legyen vele, mert régi és elterjedt GPU design, de a gyakorlat lehet más, főleg egy ilyen all-in-one rendszerben.
a másik az USB portok használatának optimalizálása. több helyen is olvastam, hogy a RPi sincs a betonstabilitás állapotában USB fronton - vélelmezem, hogy ezzel más gyártó is küzd. tanulási / kutatási célokra ez persze OK, sőt, médialejátszásnál sem tragédia egy-egy esetenkénti fagyás, viszont hálózat feladatok esetén nem túl szerencsés. van valakinek ilyesmivel gyakorlati tapasztalata?"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
sztanozs
veterán
Félreértés ne essék, nagyon nem szeretem az optimalizálatlanságot és az erőforrások pazarlását, de ilyen szinten talán 1-2 W-ról beszélünk, ami gyakorlatilag semmi.
Optimalizálás itt azt jelenti, hogy CPU-ból viszi a videot (100% terhelés, minden második frame eldobva és szakad a hang 720p-n), vagy GPU-bol (10-20% CPU hanggal együtt flawless full HD)... Vagy hogy a desktop UI 5-10 fps-t tud, vagy gond nelkül 50-et.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ha vas kell, akkor Odroid XU3. Ebben van vas. 8magos Exynos, 2GB ram, Mali T628, EMMC 5.0, USB3.
-
bteebi
veterán
Köszönöm, hasznos infók! Azt hittem, hogy azért a Banana is elég jól van optimalizálva (hiszen nagyon hasonszőrű megoldás), de a hsz-ed alapján úgy tűnik, hogy valószínűleg nem. Sajnos egyelőre nem vagyok valami tájékozott a témában, de az mindenképp bizakodásra ad okot, hogy mindkét gépben Allwinner SoC van, szóval elvileg nem lenne annyira nehéz az optimalizálást elvégezni a Bananara sem.
Én amúgy jelen esetben alapjaiban véve jobban támogatnám a nyers erőt, mert azzal gyakorlatilag mindent meg lehet oldani, az optimalizálással viszont - pláne egy bizonyos szint felett - kompromisszumokat kell kötni. Félreértés ne essék, nagyon nem szeretem az optimalizálatlanságot és az erőforrások pazarlását, de ilyen szinten talán 1-2 W-ról beszélünk, ami gyakorlatilag semmi. A memóriafelhasználáshoz meg annyit, hogy ha a Raspberry Pi a lejátszáshoz mondjuk 120 MB RAM-ot használ, akkor azon felül még összesen 392 MB áll rendelkezésre. Ha azonban a Banana benyelne pl. 210 megát is (vagyis közel dupla annyit, ami azért viszonylag durva lenne), még akkor is maradna azon felül 814 MB, ami még mindig több, mint a Raspberry teljes memóriájának másfélszerese. Nem mindegy...
-
sad_Vamp
őstag
hmm, majd elolvasom, ha olcsóbb mint egy régi HP/DELL/akármi féle márkás workstation (legtöbbször ezeket látom használatban CNC melett), akkor még akár érdemes is lehet vele foglalkozni.
“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
sad_Vamp
őstag
Totál noob-ként kérdem: vajon egy CNC-t el lehetne irányítani egy RP-vel? Voltak már ilyen irányú törekvések?
(a sima gépeknél is valami "jitter" problémáról szoktak regélni) Azt tudom, hogy linuxra létezik valami CNC software, de nem tudom elfut-e rajta. Valakinek esetleg valami tapasztalatok?“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
azbest
félisten
Hát ja, sajnos egyik sem tökéletes. A raspi gyengéje az usb, amin osztozik minden (lan, külső adattároló is). Az allwinner cuccoknál van natív 100-as vagy akár 1000-es hálózat, meg natív sata kapcsolat. Viszont a video támogatás valamivel kiforratlanabb. Az a biztató, hogy úgy olvastam nyílt drivereket fejlesztik a mali zárt megoldásai kiváltására. Korábban valami androidos drivert wrappelő megoldás is volt.
A cubie vagy olinuxino esetén is lehet csak boardot venni és gpio meg más kapcsolattal rákötögetni a saját megoldásokat. Egy csomó dolgot viszont eleve támogat, ami a raspinél még külön összerakandó, ha szükség van rá.
Desktop gép helyettesítésére egyik sem alkalmas, mert az X grafikus felülethet nincs egyikhez sem olyan driver, ami kihasználná a képességeiket. Ha majd a wayland vagy hasonló nevű rokona kijön rájuk, akkor már lehet egyszerűbb desktop felület is jól megy majd velük.
szerk: nekem két málnám van, de többszöri nekifutásra is beleütköztem a bugjaiba. Hamarosan megpróbálkozom egy olinuxino a20-as lime boarddal, bár ott várható nemsoká egy újabb változat állítólag, azt lehet kivárom. A raspiból meg esetleg webkamerát csinálok Konyhai médiajátszónál a raspi-t átváltottam androidos stickre, mert azon alapból többféle multimédiás forrást elérhetek (tv szolgáltatók appjai például: mindig, eurosport, tv go, zeneszolgáltatások, de xbmc is van rá).
[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
nem azt mondom, hogy keszebb, hanem hogy - mint te is irod - ott egy komplett (ir, spdif, wifi, sata, etc) rendszert kapsz, ami vagy jo az altalad kitalalt dologra, vagy keresel egy masik, hasonlo komplett rendszert
cb/ct eseten, ha jol emlekszem, pont az a gond, hogy ninsc rendes nyilt videodriver, es ezert nagy szopas, ha nem a hozza jaro androiddal akarod hasznalni
es igaz, hogy a raspi videodrivere is zart, de az omx szelesebb korben tamogatotten szemely szerint a malnat preferalom, (van is itthon egy, meg epp van nalam egy cubietruck is, hogy dobjak ra rendszert), mert hozzam kozelebb all az a megoldas, hogy majd osszepakolom ugy, ahogy nekem jol esik (nem is elore gyartott os-sel hasznalom, hanem gentoo, amihez csinaltam sajat boot managert)
[ Szerkesztve ]
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
azbest
félisten
Nem biztos, hogy készebb a cubie vagy más készülékek rendszere, hanem valószínűleg ott nyíltabb az egész és talán jobban kedvében akarnak járni a felhasználóknak. Mondjuk abban igazad van, hogy egy helyről be lehet szerezni egy komplett és kompakt készülék darabjait is, míg a raspinál a boardon és kamerán kívül minden mást egyéb forrásból kell biztosítanod.
A raspberry kapcsán gyakori, hogy valamilyen elképzelést végigvisz az alapítvány, de üzleti titokként kezeli és csak utólag értesülsz róla. Ha pedig valamilyen panasz vagy hiba nem szempont az ő elképzeléseik szerint, akkor azzal nem foglalkoznak.
Ezen kívül a raspi alapítvénynál nem szeretik, ha más hasonló készülékekhez hasonlítják az övéket, a fórumukon sem nagyon tűrik az ilyen beszélgetést. A nyitottabb gyártók simán lehozzák hírként a saját blogjukon a többi gyártó termékeinek megjelenését is.
A raspi-t rengeteg üzelti titok lengi körül, zárt binárisokkal együtt. A fórumon a odroid-w kapcsán is húzták a szájukat páran, amiért az valószínűleg a raspi számára összerakott oprendszerekkel is kompatibilis. Páran azért megjegyezték, hogy azokat is külsős önkéntesek hozták össze és nyílt forrású is, szóval nem szép dolog ezért bírálni más gyártót.
Máshol meg a hardver is nyílt és bárki másolhatja is, ha akarja. Szóval elég nagy mentalitásbeli különbségek vannak a britt és a többi hasonló kezdeményezések között.
-
rt06
veterán
cubietruck-kal szoptam eleg sokat, mire sikerult ravenni, hogy hardware-esen gyorsitva jatssza mar le a videokat, es erosen gyanitom, hogy a cb2 sem jobb e teren (persze az alap android tudja, de az meg nagyon korlatoz)
plusz a nand flash egy remalom a phoenix suite-talszerintem amugy ezeknek elegge mas a celkozonsege, a cb/ct az inkabb egy kesz valamit akar eledrakni, ami pont arra jo, amit rairnak, a raspi meg akkora szabadkezet es tamogatast (foleg kozossegit) ad, amekkorat csak el tudsz viselni (raadasul a kamera modul kurvajo hozza, de epp ma talaltam alkoholszondat is)
[ Szerkesztve ]
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
jonnyjoker01
veterán
Ez kell nekem!
Vagyis weblords szerint cubieboard 2 tényleg jobb, és tényleg nem drága. Az kell nekem
[ Szerkesztve ]
Üdv. Johnny
-
törölt tag
Na, a model B+-t beüzemeltem OpenELEC-el, ezek közül minden videót simán lejátszott.
-
weblords
csendes tag
Nekem cubieboard 2 van. Annak sokkal jobb a speckója és olcsó az is.
LINUX Rulez
-
bambano
titán
az tényleg nagy forradalom lenne, ha a britek csinálták volna a bbc microval a risc architektúrát, de nem, mert az ibm csinálta meg először rendesen.
-
azbest
félisten
"OpenELEC (az XBMC disztribúció PI-re írt klónja)"
Ez kissé pontatlan
Open Embedded Linux Entertainment CenterMár a Pi előt is létezett [link], nagyon sokféle eszközzel futtatható és jól kihasználja a különféle hardveres gyorsításokat:
OpenELEC 4.x
Generic (64 & 32bit): Intel HD/GMA graphics, NVIDIA Geforce / ION / ION2, AMD Radeon / Fusion
Raspberry Pi: A and B(+)
Apple: Apple TV 1 (using Broadcom Crystal HD)Legacy builds are still available for OpenELEC 3.x ("Frodo"):
NVIDIA ION / ION2
Intel GMA HD chipsets
AMD Fusion
Apple TV 1 (using Broadcom Crystal HD)
Raspberry Pi -
azbest
félisten
válasz dajkopali #45 üzenetére
Bizony, magam is tanusíthatom
A digiás srácok is szoktak foglalkozni a raspi-vel, bár most nem tudom, hogy a legfrissebb Qt változat mennyire könnyen fordítható le rá. Az armv6 gyengébb teljesítménye miatt nem annyira jó reklám ezen a boardon demózni szoftvert, de rendszeresen szoktak munkát fektetni a raspin való működőképességbe.A pi kapcsán azt szeretném megérni, hogy végre minden usb alrendszerbeli hibát kijavítanak és akkor nem akad ki a rendszer, ha egy aktuális kernel verzióval éppen instabilan működő eszközt kötök rá.
Kár, hogy arról sem nagyon hallani, hogy bármi haszna lett volna a gpu részleges driver forrás közzétételének. Pedig már gpgpu és hasonló megoldások használatát is csiripelték akkoriban. A 20 ezer dolláros jutalom sem tudom mennyit lendített ezen, amiért a Quake3 újabb futási módjának fejlesztését jutalmazták.
Picit pesszimista vagyok. Tényleg sokmindenre használható. De egy-két bosszantó hiba miatt mégis csak linuxszal és elektronikával való ismerkedéshez használható játéknak mondanám. Persze ez is volt a fő céljuk vele. Csak végre valaki rájönne, hogyan stabilizálja az usb-t
Egy nagy érdeme mindenképpen van a Raspinak. Bebizonyította, hogy van kereslet ilyen boardokra. A belga olimex és a távolkeleti cubieboard és a többi relative olcsó board enélkül nem jött volna létre. Korábban is volt számos fajta fejlesztői board, de mivel azokat fejlesztők és geek-ek számára poziciónálták, így sokkal borsosabb árakon voltak és vannak.
[ Szerkesztve ]
-
Ursache
senior tag
Messze jobb?
Nekem egy xtreamer silver lejatszom van. Ez 1.4-es hdmi csatlakozoval van szerelve es viszi a bd50es filmeket. Nem csak .iso-kat, hanem konyvtarszerkezetu .m2ts filmeket is.Megerne valtanom?
Le tudja jatszani ezeket a PI?
https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg
-
-
törölt tag
-
mano42
aktív tag
Hiába erősebb was ha gyenge az optimizáció rá. Példának okáért mk809 volt az első tv okosíó probálkozásom (4 magos cpu 1700 mhz, 2gb ram), az xbmc szaggatott, hw codec támogatás nincs, és fagyott az egész szar stramingnél. Raspberryre annyira jól van optimizálva az xbmc, hogy a debian és rajta az xbmc alig használ 100-120 mega ramot lejátszás közben. Youtube videóba úgy teker bele előre - hátra mintha lokális média volna, a chrome böngésző nem tud annyira szépen szökkelni outubon. Persze a hardveres gyorsításnak is van 1-2 szava ebben.
És nem győzöm hangsúlyozni mennyire fasza dolog a beépített cec adapter, amit pl külön pc-hez, kb 50 euróért tudsz megvenni.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
szerintem is bonyolult az xmbc telepítése, ehhez nekem nagy erőkkel bele kellett rakni az sd kártyát a málnába, bedugni a drótokat és be kellett kapcsolni. le is fáradtam mindebbe.
a cikk nem világítja meg rendesen, hogy nem csak raspbianhoz kell kodek licensz, hanem az xbmc-khez sem árt, mert alapból nincs bennük.
-
rokapet
tag
-
bteebi
veterán
Mondjuk ahogy elnézem, a Banana Pi azért jóval komfortosabb hardvert nyújt alig több pénzért. A Raspberry Pi 1 GHz-es procival, 2 USB-vel, 100 Mbites ethernettel kb. 14 ezerbe kerül, a Banana Pi meg 2 magos processzorral (az is 1 GHz-es Allwinner), 1 GB RAM-mal, 4 USB-vel, SATA csatlakozási lehetőséggel és gigabites LAN-nal spec. csak 18500-ba kerül.
-
rt06
veterán
es nem csak lejatszast, de (mint a licensz megvasarlasa utan ugy fel evvel rajottek) a tomoritest is ingyen tudja a ketyere
ezt mondjuk erdemes lett volna a cikkben is emliteni
meg azt is, hogy ez a h264 kodolas hardveresen tortenik, igy (mint mar valaki emlitette), nem okoz gondot a 700-as arm-nekennek ellenere jo kis figyelemfelkelto iras, nem lenne rossz latni folytatasat
p.s.: az codec neve h264, az x264 egy konkret encoder progi
-
pandor
tag
@ysengrin, @mano42, @ZooLee, @rokapet, @sztanozs:
Köszönöm a tanácsokat, teszek egy próbát a Pi+XBMC párossal@Pötyi: pl. nem az EU-ból rendeli
-
doc
nagyúr
az ontudatos Qt-fejlesztok zokon szoktak venni ha QT-nek hivjak a kedvencu(n)ket
a QT az a QuickTime, a cikkben szereplo toolkit pedig Qt -
sztanozs
veterán
sd+töltő+doboz már teljesen jól használható streameléssel, ha az audió nem sok az eszköznek.
Ha DVD-t is szeretnél, akkor kell egy külső lejátszó és az MPEG2 codec unlock kódot is meg kell venni.JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
ZooLee
senior tag
Szia,
Van egy elfekvő 16BG SD kártyám ami ha jól látom a B modellhez passzol.
Ahogy írtam az alap média oprendszerhez (RaspBMC vagy OpenElec) elég a 2GB-os kártya, még úgyis, hogy ide írogatja a média adatbázisát az XBMC. A filmeket pedig inkább külso vinyóról vagy hálózatról nézd.
Vagy a B+ modell ad hozzá annyi pluszt, hogy érdemes legyen micro SD kártyába is invesztálni egy jobb XBMC működésért?
A B+-t csak érintőlegesen néztem, de teljesítményben nem hozott igazán többletet. Itt egy gyors leírás hozzá, ez is ugyanezt mondja. Ettől nem lesz jobb az XBMC működése.
Az alaplapon túl mi az a szett ami szükséges és amivel teljes egy médialejátszó funkció?
Alaplap+táp+SD kártya, és egy USB-s billentyűzet. Ha ez megvan, már tudod használni. Amit én javasolnék:
- Mindenképpen rendes tápot vegyél, ami tud legalább 1,2A-t leadni. Ez fontos a stabil működéshez, főleg ha USB eszközöket használsz. (Ami a MalnaPC-éknél van az jó, és annál olcsóbban nem nagyon találsz)
- Vegyél hűtőborda kittet hozzá, hosszú távon jó lesz, pláne ha megterheled kicsit (a médialejátszás ugye...)
- Házat is érdemes venni, de csak olyat, ami jól szellőzik. Van belőle választék bőven.
- Ha stabilan használod médialejátszónak, akkor egy infra vevő+távirányító jól fog jönni az XBMC-hez. De billentyűzettel is tökéletesen lehet irányítani.
- A hálózatot gondold végig hogyan fogod elérni, mindenképpen érdemes hálózatra kötve használni, még ha nem is NAS-ról nézel filmet, úgy jönnek a frissítések, és az XBMC-ben nagyon sok jó kiegészítő van (YouTube, netrádió, időjárás, stb.) Ha ethernet közelében lesz, akkor semmi gond, ha viszont vezeték nélkül helyeznéd el (pl. nappali) akkor egy megfelelő chipsettel rendelkező wifi stick fog kelleni.Én eddig a MalnaPC-ben vásároltam, jó a választék, jók az árak, és a kiszolgálás is mindig nagyon segítőkész volt.
[ Szerkesztve ]
-
-
mano42
aktív tag
Konfigra bőven elég a 4, sőt 2 gigás kártya is, én 8 gigással használom, de csak azért mert nem volt kisebb a házban és türelmetlen voltam. Raspbmcből lehet simán overclockolni, viszont ehhez kell egy erősebb táp, a 2A jó választás volt, és a hűtő bordák is. Én dobozt nem használok, mivel nem látható helyen van, és ebben a melegben így is 60 fok körül mozog 1000 mhz-re felhúzva. (ezt ki kell tapasztalni, nem mindegyik bírja ennyire jól az overclockot, az stmlabs fórumon van erről egy pár jó beszélgetés. ) Az infra távirányító lehet, hogy fölösleges lesz, ha a tv-d ismeri a CEC standardot, a TV távirányítójával lehet kezelni a pi-t. Ajánlom, hogy néha csinaálj egy img backupot a kártyáról, ha akármi beszar, beállítás vagy esetleg a kártya, legyen honnan visszaállítani.
Ha gyorsítani akarod még jobban a menüt, akkor fel lehet telepíteni parciálisan stickre. a boot része sd-n lesz, de az OS sticken, sok pozitív visszajelzés van, hogy felgyorsult. Ha nagyon bátor vagy , nasre is fel lehet tenni az XBMC-t, NFS-en keresztűl, de eléggé komplikált.
[ Szerkesztve ]
-
pandor
tag
Közben összeválogattam egy XBMC konfigot:
Raspberry Pi (Model B rev2)
Tápegység 5V 2A
Ház
Réz hűtőborda
MPEG2 és VC-1 licensz
Infra távirányítóEz így cca. 29e (SD nélkül), ami jó ár egy sok mindenre használható barkácsolós/tesztelgetős gépért (ill. ha kifejezetten XBMC funkcionalitás/felület kell), viszont ha csak médialejátszónak használnánk, akkor érdemes azért megnézni az esetenként jobb ár/érték arányú dedikált eszközöket is (pl. Asus OPlay, WD).
-
shaddam
aktív tag
Pont egy hete rendeltem a málnám
RájzenHét 1700|GTX 1060 #TeamZsarnokgyík #Internetesvérpistike Retro multis mókák---> http://szondi.ninja
-
pandor
tag
@mano42:
@ZooLee:Van egy elfekvő 16BG SD kártyám ami ha jól látom a B modellhez passzol. Ez a felállás XBMC-hez elegendő/optimális? A fenti tapasztalatok pozitívak, de több helyen olvastam már, hogy a FullHD az ért kompromisszumos.
Vagy a B+ modell ad hozzá annyi pluszt, hogy érdemes legyen micro SD kártyába is invesztálni egy jobb XBMC működésért?
Az alaplapon túl mi az a szett ami szükséges és amivel teljes egy médialejátszó funkció?
Az alaplap ~14e körül van, a szükséges kiegészítőkkel együtt mennyinél áll meg a szett?
-
7time
senior tag
válasz BlackPriest #17 üzenetére
Nem, valami értelmes szettre gondoltam de nem nagyon ismerem őket, rég kinőttem belőle.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Na, gyorsan rendeltem egyet, plusz házat és hűtőbordát. Nagyon kíváncsi vagyok rá.
-
ZooLee
senior tag
Nekem is XBMC fut rajta, van mind a kettő, raspbmc és openelec is. Nem volt nehéz a telepítése, némi fórumolvasás szükséges mindössze hozzá, nagyon jó és részletes leírások vannak. A filmlejátszással hasonlóan pozitív tapasztalataim vannak, mindent visz tökéletesen. Nekem NAS-on vannak a filmjeim (a nappaliban lévő "nagy" XBMC is onnan játszik le) és nincs gond a hálózati lejátszással. A Raspbmc-ben kicsit lassabbnak tűnik a felület, de egyáltalán nem zavaró. Messze jobb, mint a drága pénzen vett médialejátszók.
Rengeteg kiegészítő is van hozzá, és most egy 2x16-os LCD-vel internetes rádiólejátszót csináltam vele, döbbenet mennyire egyszerű volt, minden adott hozzá, csak keresni kell egy kicsit a neten. És messze olcsóbb, mint egy hasonló gyári készüléket megvenni.
A legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag végtelen a lehetőségek tárháza, és óriási felhasználói- és ezáltal tudás bázis van mögötte, és persze a gyártók is ráugrottak, iszonyat mennyiségű kiegészítő van hozzá. Szerintem aki kicsit is járatos az informatikában, annak már érdemes elgondolkodnia rajta, garantált sikerélmény.
szerk: a médialejátszókhoz nem kell 4GB-os SD, a 2GB-os is elég, azt már aprópénzért utánad hajítják, tényleg érdemes minden rendszerre külön SD-kártyát dedikálni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
Kékes525
félisten
Nagyon jó írás, gratula!
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
Mokó
aktív tag
EZ a Spectrum ZX -be zárt Pi eléggé szívdobogtató....
-
Gabor970
addikt
ó, mekkora ötlet ez a legóból gépház!
Köszönöm!
Egy kis AM1-es masinát szeretnék összedobni, ami amúgy is a dohányzó asztal fiókjába kerülne, fájt a 12-15e Ft ami árakat láttam kis házakhoz. Ohh, este lesz játék.
Tanulj meg alkalmazkodni a körülötted levő világhoz, mert a világ nem fog tehozzád! /boda
-
nagyúr
-
rokapet
tag
OpenELEC-el nem csak a 7-8, hanem a 20GB-os MKV-kat is tökéletesen viszi (Audio Passthrough-val, azaz a hangot nem a PI, hanem az erősítő dekódolja). A LAN amúgy valóban osztozik a 2 (B+ PI-n 4) USB-csatlakozóval egyetlen USB csatornán, azaz együtt összesen tudnak 480MBit-et (elméleti max.).
-
mano42
aktív tag
Én média lejátszónak használom raspbmc-vel, és egyáltalán nem tűnik nehéznek a telepítése, konfigurálása. Maga az xbmc konfigurálása annyira nehéz mint bármely platformon, de aki használt már életében xbmc-t az nem fog elvesztődni. Ami plusz az a "raspbmc settings" applikáció amiben különböző raspberry specifikus beállításokat érhetünk el, pl memória, gpu, cpu overclock, ftp, smb, ssh, nfs, firewall ki-be kapcsolást, usb IR beállításokat, kodek licencek hozzáadása, szerkeszése, tesztverziók letöltése, stb. Szerény hw ellenére meglehetősen erős a kicsike, egy 7-8 gigás 1080p mkv lejátszása esetén a proci nem telítődik és a lejátszás közben kb 100 mb foglalt a ramból, úgy hogy alatta ott a debian, rajta meg az xbmc felület. Kipróbáltam, hogy miközben filmet nézek, egy másik filmet streamelek tabletre (yatse plugin androidra), és gond nélkül, szakadozás mentesen tekerte mindkettőt. Tud 5.1 passtrought is ac3 + dts.
A gothammal az egész interfész még gyorsabb lett.
A zeneállományomat beszkenneltem a nasról, a yatseval kikeresem az albumot, és a pi, máris kezdi játszani.
Ha telefonról egy youtube klippet küldök át a pi-re (megjelenik mint dlna kliens), vagy a yatseval, a pi bekapcsolja a tv-t majd lejátszodja a videót. Nagyon kényelmes.
Ami még kimaradt a cikkből és számomra nagyon hasznos az a CEC támogatás, az xbmc-t a tv távirányítójával kezelem (nem smart tv), nagyszerűen működik beleértve a felirat ki-be kapcsolást, play -pause gombokat, stb.Próbáltam androidos stickeket (pl mk809), papíron sokkal jobb specifikációkkal, de fele ennyire nem működtek annyira jól mint egy jól beállított raspberry.
-
ghost364
senior tag
Köszi az írást! Neken tetszik, jó lenne az erősítőmhöz forrásnak.
-
saelin
veterán
Nekem is a gaming jutott eszembe egyből. Ps1, snes, gba játékokat elbír szerintem, ha nem, akkor max egybeköt az ember pár pi-t és máris erősebb. Csak az a kérdéses, hogy az összefűzött pi-k már többmagosnak látszanak a programok előtt?
"It is only with heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye."
-
Fr0z3n
őstag
Kellemes ki olvasmány így korán reggel. Meghozta a kedvem
-
törölt tag
Chameleon Pi nagyon tetszik! Xbox 360 kontrollert támogat a motyó egyébként?
szerk.: össze lehet kapcsolni fórumok szerint, yeaaaahhh.
[ Szerkesztve ]
-
KINKY_007
aktív tag
Nézd meg a fórumot, nagyon segítőkészek itt a PH-n az emberek. Úgy tudom, hogy egy USB 2.0-ás porton osztozik minden adatforgalom, úgyhogy egy NAS-hoz lehet kevés lesz.
Azért a típusokat el lehetett volna sorolni, de a málnás boltban meg lehet nézni kiegészítőkkel együtt:
http://malnapc.hu/
http://www.rpibolt.hu/[ Szerkesztve ]
A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott.
-
Hofeher
aktív tag
Köszönjűk nagyon érdekes írás lett reméljük lesz még folytatása.
Éngem személy szerint 1 házi nas építés foglalkoztat jó alap lesz belőle kis fogyasztással USB külső hdd- vel.
[ Szerkesztve ]
Asus Tuf Gaming Laptop (4600H + 1650Ti), Gigabyte H87-D3H i5 4570 16Gb Ram Rx 570 8gb, iPad Pro, TP-Link 3600, Zyxel nas.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest