Raspberry PI – Málnát mindenhová!

Szánalmas teljesítmény vagy széles panoráma?

A britek nem először csináltak forradalmat a számítástechnikán belül, gondoljunk csak a Sinclair ZX Spectrum sikerére vagy az Acorn Comuter cég által készített BBC Micro számítógépre, amelyen a RISC architektúra alapjait fejlesztették. A ma oly meghatározó ARM Holding is az Acorn RISC divíziójaként működött a nyolcvanas években. A brit IT-kreativitásnak még nincs vége, azóta is számos érdekes projekt köthető a szigetország cégeihez, mérnökeihez. Ezek közül az egyik legsokoldalúbb kétség kívül a Raspberry PI, mely a számítástechnikai oktatás előmozdítására 2009-ben létrehozott Raspberry Pi Foundation munkájának gyümölcse. Főként oktatási célzattal jött létre, és úgy alkották meg, hogy elektronikai és hobbicélú projektekben is használható legyen. De miből is áll ez tulajdonképpen?

Mi az a Raspberry PI?

A PI mai, négymagos mobiltelefonokon nevelkedett felhasználók számára – elnézést a kifejezésért – egy szánalmas teljesítményű, hitelkártya méretű „single board”, azaz egyetlen panelből álló kompakt számítógép. Központjában a Broadcom BCM2835 SoC áll, mely 700 MHz-es ARM CPU-t és VideoCore IV GPU-t tartalmaz. Az eredeti modellben csupán 256 MB operatív memória kapott helyet, a mai változatok (Model B & Model B+) már 512 MB-ot tartalmaznak, ami okostelefonok esetében ma már abszolút minimális mennyiségnek számít. Háttértárként és a rendszer indítására SD kártyát használhatunk (a B+-on MicroSD-t), illetve a két USB kapu valamelyikét (egyet asztali használat során valószínűleg lefoglal majd a billentyűzet és egér). Van Ethernet csatlakozás, HDMI és kompozit videokimenet, jack hangkivezetés. Egy monitorral (vagy akár tévével), egy Micro-USB táppal (ez nincs a csomagban), illetve egy megunt billentyűzet-egér kombóval, meg egy legalább 4 GB-os SD kártyával már indíthatjuk is a kalandozást.

Pilego

A teljesítményhez visszatérve: mire elég 700 MHz? Nagyon sok mindenre, akár ipari gépsorok is vezérelhetők egy ilyen teljesítményű gépről, mivel az operációs rendszere (lásd később) nagyon takarékos. A beágyazott rendszerekben használatos GPIO, UART, I2C és SPI csatlakozási lehetőségek is rendelkezésre állnak a PI alaplapon, így elég sok mindent köré lehet építeni. A sok kicsi sokra megy elve alapján létrehoztak már 64 PI-ből álló fürtöt (Iridis-pi) is, mely együttes teljesítménye alapján már szerverszámba vehető, ugyanakkor fogyasztása alacsony. Mindenesetre eddig 2,5 milliónál többet adtak el a PI-ből, ami ezek szerint szerény teljesítményével együtt is érdekes eszköz lehet, és ugyan nem kifejezetten asztali, PC-jellegű használatra való, azért mi felemlegetünk néhány ez irányú alkalmazási lehetőséget is.

Linux-telepítés abszolút kezdőknek is

Eredetileg, a kezdeti időszakban a Fedora ARM-ra fordított kiadását használhattuk a PI-hez, de hamar elkészült a Debian-alapú Raspbian Linux is, tavaly pedig megjelent a Pidora (a Fedora PI-re optimalizált kiadása). Emellett még rendelkezésre áll a Risc OS és médialejátszó disztribúciók is, a választék eléggé bőséges.

Azok, akik még csak PC-n használtak asztali Linux-rendszereket, nehézkesnek találhatják az SD-kártya formázását és a rendszer-képállományok kiírogatását, letöltögetését, egyáltalán a kiválasztást is. Számukra készült a NOOBS elnevezésű csomag, amihez semmi másra nem lesz szükség, csak az intézőre: le kell formáznunk a kártyát FAT32 állományrendszerrel, majd egyszerűen, az intézőből átmásolni a kicsomagolt NOOBS.zip állomány tartalmát, ezek után le kell választani a kártyát, mely így máris mehet a PI kártyafoglalatába. A PI bekapcsoláskor megtalálja a rendszert a kártyán, és elindítja a NOOBS telepítőjét, amiben az alapítvány által terjesztett operációs rendszerek találhatók meg. Itt a kívánt rendszert vagy rendszereket (merthogy párhuzamosan több is telepíthető) kiválasztva a letöltés – az otthoni hálózathoz, internethez csatlakozva – lezajlik, a telepítés automatikus. A NOOBS átállítható magyarra is, de egy kis angoltudásra azért szükségünk lesz – mindenesetre használható eszköz annak, aki középszinten használt már Windowst vagy Mac OS-t.

Noobs beállítások

Noobs beállítások

Jelenleg a következő rendszerek telepíthetőek a NOOBS segítségével, szinte automatikusan:

  • Raspbian (a Debian PI-re átgyúrt és az alapítvány által felügyelt, gondozott leágazása)
  • OpenELEC (az XBMC disztribúció PI-re írt klónja)
  • Arch Linux
  • RaspBMC (az XBMC disztribúció PI-re átgyúrt kiadása)
  • Pidora (a Fedora PI-re átgyúrt kiadása)
  • Risc OS

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Szuperszámítógép LEGO-ból és Rapsberry Pi-ből

    Egy hatéves srác felelt a design kialakításáért. Hatvannégy egység felhasználásával bárki nekiállhat izmozni.

  • Canon gépekre portol kernelt a Magic Lantern

    A kibővített funkcionalitást kínáló csapat évek óta dolgozik a Canon szoftvere feletti rétegben történő módosításokon, most új fejezetet nyithatnak.

Előzmények