Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Ringman

  veterán

  érthetlen, hogy miért száll ki fokozatosan az egyik leggyorsabban megtérülő (oktatás költségét a hallgató a magasabb fizetéséből származó adóval törleszti) képzésből az állam.

  "Felkészültek az október 1-jétől bevezetésre kerülő testhőmérsékletre az intézmények."

 • Tapsi

  őstag

  válasz Ringman #1 üzenetére

  Azért, mert ez a megtérülés egyrészt azért vitatható, másrészt jövőbeni bevétel, pénz pedig most nincs.

 • cucka

  addikt

  válasz Tapsi #2 üzenetére

  Az oktatásra fordított kiadásokról sokmindent el lehet mondani, de azt nem, hogy vitatható a megtérülésük.
  Történelmi példák sokasága és a józan ész is azt mondja, hogy az oktatás az a terület, amelyre mindig, minden körülmények között érdemes pénzt áldozni, mert hosszú távon meg fog térülni.

  És az nem érv, hogy most nincs pénzünk, mert az ország és a várható megtérülés szempontjából nevetséges összegekről beszélünk. Tönkreb*sszuk az oktatást, ami az egyetlen terület, ahol versenyképesek lehetnénk a világ többi részével és ami lényegében a jövőbeli sikereink záloga azért, hogy megspóroljunk évente annyi pénzt, ami fél napi nyugdíjköltségre elég? Totál hülyék lettünk?

  [ Szerkesztve ]

 • Ringman

  veterán

  válasz Tapsi #2 üzenetére

  pénz van, csak nem erre költik, vitatható preferencia alapján.

  "Felkészültek az október 1-jétől bevezetésre kerülő testhőmérsékletre az intézmények."

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  válasz Tapsi #2 üzenetére

  gazdasági, elsőre paradoxnak ható közhely, hogy amikor nincs pénz, akkor kell befektetni
  személyes példámmal is meg tudom erősíteni, hogy amikor nagy szarban vagy, akkor nem elég csak a költségvisszafogás (persze arra is szükség van), a maradék erőforrásokat hosszabb távú befektetésekre kell szánni, akár hitelből is, mert különben sose keveredünk ki a bajból
  ha valaki munkanélkülivé válik önhibáján kívül, akkor nem az a megoldás, hogy spórolok, spórolok, míg a maradék vagyonom és a hitelességem is elfogy, hanem új szakmát tanulok, - okosan - megpróbálok vállalkozni stb.
  azt meg számtalan nemzetközi példa bizonyítja, hogy az oktatás - ügyesen szervezve és támogatva - szinte biztosan kiugrási lehetőséget jelent

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • stutga

  tag

  Szerintem meg semmi ertelme annak, hogy osztondijjal kikepzik a sok jo informatikust, akik a megszerzett lendulettel huznak kulfoldre dolgozni. Akkor mar inkabb maradjon egy erettsegivel kapalni. Ado abbol is tobb jon.

  PS.: Ugyanitt c++ programozo kerestetik angliai multihoz. :)

 • Tapsi

  őstag

  válasz cucka #3 üzenetére

  Ez egyszerűen nem igaz. Targetálni kell, és oda kell tenni a pénzt, ahol várható a megtérülés. Ez pedig nem igaz a felsőoktatás teljes egészére.

  A nyugdíjat pedig ne keverjük ide, mert az nem része a központi költségvetésnek.

  "...mert az ország és a várható megtérülés szempontjából nevetséges összegekről beszélünk" - az a baj, hogy ez szinte minden területre elmondható, amit megszorítanak. A kereslet végtelen, csakhogy a bevételek végesek. Így aztán mindenhonnan le kell faragni valamennyit.

  #4: Nem, nincs. 800 milliárdos megszorítás jön jövőre. Vagy erről még nem hallottál?

  #5: "azt meg számtalan nemzetközi példa bizonyítja, hogy az oktatás - ügyesen szervezve és támogatva - szinte biztosan kiugrási lehetőséget jelent" - szerintem épp erre törekszik a kormányzat.

  [ Szerkesztve ]

 • Ringman

  veterán

  válasz Tapsi #7 üzenetére

  #5: "azt meg számtalan nemzetközi példa bizonyítja, hogy az oktatás - ügyesen szervezve és támogatva - szinte biztosan kiugrási lehetőséget jelent" - szerintem épp erre törekszik a kormányzat.

  forráskivonással. hogy erre senki sem gondolt még. :U

  #4: Nem, nincs. 800 milliárdos megszorítás jön jövőre. Vagy erről még nem hallottál?
  a fontos dolgokra azért jut pénz: [link]
  [link]
  [link]

  a nem fontosra meg nem:
  [link]

  "Felkészültek az október 1-jétől bevezetésre kerülő testhőmérsékletre az intézmények."

 • LW

  őstag

  válasz stutga #6 üzenetére

  Állami finanszírozott képzés esetén beiratkozáskor kötelező aláírni, hogy x évig itthon dolgozol (amíg meg nem téríted a rád fordított költségeket) a diploma megszerzése után.

  Mindenki magából indul ki.
  PS.: Jelenleg mérnök informatikus BSc hallgató.

 • Tapsi

  őstag

  válasz Ringman #8 üzenetére

  A lényeg ott az ügyes szervezésen, és támogatáson volt. Nem az a megoldás, hogy kritika nélkül öntjük bele a pénzt a felsőoktatásba, hanem hogy ésszerűen próbálunk gazdálkodni a jelenlegi szűkös erőforrásokkal.

  A demagógiára pedig nem harapok rá. Kérlek számold ki, hogy ebből a pénzből hány darab lélegeztetőgépet lehetett volna venni, az lesz csak a csúcs. :)

 • .tnm

  addikt

  válasz Tapsi #2 üzenetére

  "másrészt jövőbeni bevétel, pénz pedig most nincs"

  ugyanez kifordítva, a jövőbeni még nagyobb szar, már nem ez(eke)t a ciklus(oka)t fogja érinteni, de saját kenyerüket addig is meg tudják sütögetni.

  meg egyébként az ország egészét leszámítva kinek rossz az, ha sok buta, jelszavakkal és indulatokkal befolyásolható választópolgárnak kell kampányolni és nem tájékozott, értelmes döntéseket meghozni képes, problémák mélyére látó, kritikus embertömeget kell "manipulálni".

  #7

  "Nem, nincs..."

  De van, pontosabban van egy jelentős pénzmennyiség, amit éppen a "van" státuszból transzformálnak a nincs (eltűnt) státuszba, de ezen kívül nagyobb probléma, hogy a kritikán aluli gazdaságpolitikával a jövőbeli pénzek és szépen fogynak el és ezzel együtt a (külföldi) befektetők is (és a hazai innovációk is). Ezek nélkül, "becsületes" napszámos melóból pedig nem fog a gazdaság talpraállni.

  "szerintem épp erre törekszik a kormányzat" - Neked átmosták az agyad. Még csak-csak el lehetett volna fogadni tavaly, mikor a bölcsész- és jogászképzés számait vették vissza drasztikusan (bár a drasztikusságból fakadó bizonytalanság itt is hatalmas károkat okoz[ott]), de a műszaki területen már abszolút nem igaz ez az érvelés.

  (#6) stutga

  "Szerintem meg semmi ertelme annak, hogy osztondijjal kikepzik a sok jo informatikust, akik a megszerzett lendulettel huznak kulfoldre dolgozni. Akkor mar inkabb maradjon egy erettsegivel kapalni. Ado abbol is tobb jon."

  Hülyeség a köbön:
  1, sikerült megenni a kormányzati manipulatív kommunikációt, segítek állami ösztöndíjas képzés= 0FT-ba kerül a hallgatónak (ettől még egy fillért nem kap, ebédje lakhatása nem lesz), részösztöndíjas= ez gyakorlatilag a régi önköltséges képzést jelenti (félévente 2-400 FT átlagban, de pl. állatorvosin asszem millió Ft felett félévente), a nem ösztöndíjas, meg az előző összegek duplája. (Csak csendben jegyezném meg, hogy a mai politikusoknak a diplomáját jellemzően teljesen az állam fizette még... nekik miért járt ez?)
  2, Még az is, aki kihúz a transzferköltségekkel hozzájárulhat a hazai gazdaság erősödéséhez, pláne ha esetleg visszajön pár év után. Persze az igazi megoldás az lenne, ha érdemes lenne itthon maradnia az "ilyeneknek", vagy méginkább érdemes lenne hazajönnie pár évnyi külföldi vastagodás után és itthon befektetnie, de ehhez kéne itthon egy stabil gazdasági környezet és egy csomó állami garancia, hogy így is marad (ennek egyik eleme lenne, hogy lesz megfelelő szakmai utánpótlás 10-20 év múlva is) és nem szaros kampányfilmeket készíteni, hogy milyen jó a magyar túró rudi.
  3, Aki itt marad kapálni, azzal is csak többen vagyunk. Feltalálni nem fog semmit, külföldről tőkét becsábítani nem fog, soha nem fog többet hozni az országnak, mint amennyit kivesz belőle, pláne ha lesz olyan pofátlan, hogy megéri a nyugdíjt és utána sem hajlandó még évtizedekig becsülettel elpatkolni.

  Viszont kitűnő választópolgár lesz, aki majd rázza az öklét, hogy a sok nyugdíjas mennyi pénzt visz el, aztán amikor ő lesz nyugdíjas (meg előtte is), akkor meg azért, mert a sok "ingyenélő" diák miért nem dolgozik becsülettel, meg miért megy ki külföldre és nem akar ebben az ördögi körben benneragadni.

  It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

 • cucka

  addikt

  válasz Tapsi #7 üzenetére

  Targetálni kell, és oda kell tenni a pénzt, ahol várható a megtérülés. Ez pedig nem igaz a felsőoktatás teljes egészére.
  A mandineren megjelent nem olyan rég egy cikksorozat, ahol a szerző (aki egyetemi oktató) sorra veszi az ehhez hasonló összes tévhitet és számokkal, adatokkal cáfolja.
  Itt találod, érdemes mindenkienk elolvasni, hogy ne égesse senki magát ezután a "büfé-ruhatár diplomás mekdonálc eladó" szintű baromságokkal.

 • Tapsi

  őstag

  válasz cucka #12 üzenetére

  A hozzászólásom melyik része volt szerinted tévhit? Egyébként a cikk tele van csúsztatásokkal, és félremagyarázással.

  #11: Átmosták az agyam? Nézd már meg, hogy milyen ponthatárok vannak pl. villamosmérnöki szakon. Meg a pontszámítás metodikájának is. Elárulom: hármas matek érettségivel be lehet kerülni a felsőoktatásba, mérnökképzésre.

  [ Szerkesztve ]

 • LW

  őstag

  válasz Tapsi #13 üzenetére

  Mint például?

  ON: A cikkhez még. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az egyetemek műszaki informatikai karjainak önálló bevétele is van projektekből, kutatásból.

  [ Szerkesztve ]

 • Tapsi

  őstag

  válasz LW #14 üzenetére

  "Lehet dobálózni statisztikákkal, de akárhogy csűrjük-csavarjuk a dolgot, mégiscsak az van, hogy szociológussal Dunát lehet rekeszteni, de az ember nem talál egy jó mosógépszerelőt vagy kőművest."

  A válasz pont a lényeget nem tartalmazza, mégpedig, hogy tényleg túl sok szociológust képzünk. A kritika szempontjából kevésbé lényeges dologról szól.

  "Mégiscsak úgy tűnik, hogy a felsőoktatás egyáltalán nem veszi figyelembe a munkaerőpiac igényeit: a piaci elvárásokhoz képest egyes területeken túl-, másokon alulképzés van. "

  A válasz alapvetően még igaz is, csakhogy itt már hosszú évek óta probléma van. A jogászokból már 5-10 éve is túlképzés volt, mint ahogy közgazdászból, szociológusból, stb-ből is. Ennyi idő alatt pedig igenis lehetne alkalmazkodni az elvárásokhoz, hiszen láthatóak a munkaerő piaci trendek.

  "Nemcsak a képzési szerkezettel van baj, hanem azzal is, hogy az egyetemen, főiskolán tanult tudás köszönő viszonyban sincs azzal, amit a munkahelyeken konkrétan csinálni kell. A friss diplomásoknak jó esetben némi elméleti ismeretük van, de gyakorlati semmi."

  A válasz nagyjából hasonló, mint az előző esetben. Alapvetően még igaza is lenne elvi szinten, csakhogy a valóság az, hogy pl. Nyugat-Európában 100x gyakorlatiasabb a felsőoktatás. Aki ennek ellenkezőjét állítja, az vagy hazudik, vagy simán vak.

  "Vagyis azért képzünk ki katalán nyelvészeket, hogy aztán egy német cégnél ppt-ket gyártsanak a meetingekre?"

  És itt el is jutottunk a probléma lényegéhez. A multinál dolgozó adminisztratív munkakörben dolgozó emberek jó része nem a szaktudása, hanem a nyelvtudása miatt kerül be a munkahelyre. Elég csak megnézni mondjuk az álláshirdetéseket. Itt a diploma nem katalizátor, hanem indikátor szerepet tölt be. De érdemes ezt hosszú távon finanszírozni? Nem lenne olcsóbb simán csak nyelvtanfolyamra küldeni ezeket az embereket?

 • buherton

  őstag

  LOGOUT blog

  válasz LW #14 üzenetére

  Ahova jártam egyetemre, ott a modul 0,0 forintot kap a támogatásra/képzés fejlesztésre. A modul azért tart ott ahol tart, mert cégektől kér támogatást, és projekteket vállalnak. Nem mellesleg elég jól fel van szerelve a laborja. Fejlesztőeszközök közül szinte minden területről vannak egy-egy példányok.

  tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

 • sutszi

  addikt

  Csak hogy visszataláljak, ha kész a popcorn...

  "Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

 • .tnm

  addikt

  válasz Tapsi #13 üzenetére

  "Nézd már meg, hogy milyen ponthatárok vannak pl. villamosmérnöki szakon. Meg a pontszámítás metodikájának is. Elárulom: hármas matek érettségivel be lehet kerülni a felsőoktatásba, mérnökképzésre."

  Egyrészt ezeknek a fele-háromnegyede persze sose jut el a diplomához (ennek egyik oka, hogy a középiskolai oktatást is szépen szétmarták az utóbbi években és ugye, most ezen is tovább akarnak rontani), másrészről persze ez történik, ha két éve 600(állami)+100(ktg tér.) embert vettek fel egy képzésre, tavaly 500(áll. öszt.)+600(áll. részösz.)+100(önktg.) idén 500(áll. öszt.)+ ? (önktg.) helyet írnak ki. Éppen csak az vésze el, hogy végeredményben a 2 év leforgása alatt a műszaki hiányszakmákban is csökkentek az állami fizetésű helyek 100 férőhellyel, csak így nem olyan feltűnő. Konkrétan most ha jól nézem ez fog bekövetkezni a műszak infó szakokon. Emellett a műszaki képzéseken mindig is kimeneti szűrés volt, amire a különböző középiskolai színvonalak miatt sajnos szükség is van, de nehogy azt higgyük, hogy ez a diáknak nem veszteség, hiszen ő is elpazarolt állami féléveket eddig, illetve elvesztegetett féléveket az életéből, ezután pedig konkrétan ki is kell fizetnie, ha nem fejezi be.

  Jelenleg egyébként is lehetetlen megmondani, hogy a felvettek közül ki (és mennyi idő alatt) fogja befejezni sikerrel az adott műszaki képzést. A bölcsész képzéseknél azért az a jellemző, hogy akit felvesznek az ott diplomát is szerez, ott több értelme van a bemeneti szűrésnek.

  Ésszerűbb nem lesz a felsőoktatás, csak megint kavarnak rajta anélkül, hogy akárcsak a legutolsó kavarásuk eredményének sikerességét még csak sejteni lehetne, egyértelműen látszik, hogy nem egy oktatásszempontú tervezett átalakítás történik, hanem a 21ezredik, hol lehet pénzt megfogni kapkodás.

  It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

 • azbest

  nagyúr

  Nem elég hogy elvonnak pénzt, amit hivatalosan megkap az egyetem, azt is zárolta az állam. Egész évben beszerzési stop van, nem lehet semmi felszerelést vásárolni, az elromlott dolgokat pótolni. Már betervezett felújításokat sem engedtek megtenni (pedig arra már megvolt a pénz). Tehát az elvileg megkapott pénz is "virtuális".

  A legutóbbi hírek szerint szegeden dec 22 és jan 6 közt bezárnak az orvosi* részlegeken kívül szinte mindent (az egyetemhez tartoznak a kórházak). A vizsgaidőszak felén nincs nyitva semmi: se egyetem, se könyvtár, se kollégium. Korlátozott számban biztosítanak csak szállást az egyik kollégiumban, ott is csak a külföldi hallgatók ottléte miatt nincs bezárás.

  A kollégiumok bezárása miatt fél havi díjat "visszatérítenek" (kevesebbet kell fizetni a következő hónapokban). Ez körülbelül 15 millió veszteség a kollégiumoknak. Ez a szenátus hozzáértését mutatja, mint ahogy előző évben közzétett "az elmaradt mínuszok miatt az energiamegtakarítás is kisebb lett a lehetségesnél" is. Kíváncsi vagyok mikor jön rá az állam, hogy ha nem biztosíthatnak szállás a kollégiumok, akkor az erre kapott normatívából is le lehet tiltani az erre az időszakra eső részt.
  (Az meg kit érdekel, hogy a kollégiumi szabályzatban benne van, hogy aki jelentkezik annak életvitelszerűen ott kell laknia. Van aki tényleg úgy rendezkedett be és mondjuk a városban dolgozik is az egyetem mellett.)

  Azok akiket kiszerveztek külső cégbe, meg leshetik a fél havi fizetést, vagy a vállalkozás megy csődbe.

  Másrészről a NAV is b@szogatja az egyetemet. A munkahelyek többségén miattuk szűnik meg az ivóvíz ellátás. Azért, mert van légkondicionáló berendezés és mégis biztosítanak "védőitalt", ami így szerintük nem járna - 50% adóval terhelt juttatásként kellene ezt biztosítani. Takarékossági okokból nem állítják 25 fok alá a légkondicionálást, így meg ezért büntetik meg. Igazából teljesen zavaros, de a lényeg, hogy a NAV próbálja kikényszeríteni a munkakörülmények rontását és még büntetéseket is osztogat. Iszonyatos ez az általános rosszhiszeműség és rosszindulat, ami a hivatalnokokat jellemzi.

  Véleményem szerint tudatos és tervszerű az a rombolás, amit az oktatással kapcsolatban véghezvisznek a döntéshozók. :(

  [ Szerkesztve ]

 • whaler

  tag

  válasz LW #9 üzenetére

  És mégis hogyan hajtja be az állam rajtad a pénzt, ha fogod magad és kimész külföldre?
  Sehogy.

  Nem fér hozzá a bankszámládhoz (szép is lenne ha bármilyen ország szolgáltatna ennek a putrinak ilyen ügy miatt) se semmihez. Egy dolgot tud tenni, küldözgeti a leveleket meg a csekkeket. Itthoni vagyonodat fel tudja számolni, de könyörgöm.. Akinek itthon van vagyona az nem megy ki :D

  [ Szerkesztve ]

 • Ringman

  veterán

  válasz whaler #20 üzenetére

  szerintem eu-n belül van rá lehetőség

  "Felkészültek az október 1-jétől bevezetésre kerülő testhőmérsékletre az intézmények."

 • Rickazoid

  addikt

  Szüntessék be akkor már a teljes felsőoktatást, adják meg a kegyelemdöfést az ország jövőjének. :W

  Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.

 • whaler

  tag

  válasz Ringman #21 üzenetére

  Nincs. Egyetlen egy bank sem ad ki semmilyen adatot az ügyfeleiről más országok de sokszor a saját országa számára sem, kivéve nemzetbiztonsági ügyekben.

  Vicces is lenne, hogy teszem azt HSBC küldözgetné a magyar kormánynak a fizetésed x%-át. Elég sok ügyfél hagyná ott egyik napról a másikra az ilyen bankot, ami meg a banknak mindene csak érdeke nem.

  (#24) Ringman: Kétlem, hogy ez megoldást jelentene. Nem ilyen egyszerű a helyzet az országhatár átlépését követően, eu ide vagy oda

  [ Szerkesztve ]

 • Ringman

  veterán

  válasz whaler #23 üzenetére

  inkább az apeh/nav -> külföldi adóhatóság -> inkasszó vonal lehet járható.

  "Felkészültek az október 1-jétől bevezetésre kerülő testhőmérsékletre az intézmények."

 • big-J

  őstag

  Jól teszik, abszolút le kellene állítsák az infó képzéseket 3 évig... hogy ne legyen konkurenciám :DD :DD :DD

 • cog777

  senior tag

  válasz Ringman #24 üzenetére

  "külföldi adóhatóság"
  De melyik? :))

  [ Szerkesztve ]

  HP Elitebook - Linux Mint; Raspberry Pi4 - Raspbian

 • .tnm

  addikt

  válasz whaler #20 üzenetére

  egy pont után már nem tartozol, hanem loptál, ami bűncselekmény, amire ott a kiadatás/egyéb nemzetközi egyezmények. ha ellopsz egy autót és átmész ausztriába, nem úsztad meg. azt feltételezem, hogy aki lelép külföldre az nem kubát, vagy dél-afrikát veszi célba.

  de valószínű, hogy ennél közvetlenebb módja is van, hogy külföldön utolérjenek, rengeteg nemzetközi egyezmény van. az is valószínű, hogy nem XY után fognak loholni egyesével, hanem mondjuk egyszerre megkeresik az összes franciaországba "menekült" delikvenst a helyi hatóságokkal összehangoltan. aztán egy másik nap az angolhonba emigráltakat stb.

  It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

 • whaler

  tag

  válasz .tnm #28 üzenetére

  Egy ilyen akció kb 5x annyiba kerülne mint amivel tartozik valaki.

  Az meg a másik, hogy itthon nem tudják, hogy te külföldön hol laksz, nem vagy köteles bejelenteni, ha meg oda állít orbán meg a bandája egy ország xy intézményéhez, hogy mi ezt ezt ezt és ezt körözzük mert a szemét kiment hozzátok dolgozni a diplomával, szerinted hányszor röhögik őket pofán, mielőtt kizavarják őket?

  Olyan embereket sem hajlandóak kiadni Eu-s országok, akik bizonyítottan gyilkosok stb, akkor szerinte itt mi lenne? Ez kb olyan ügy, mintha loptam volna egy csokit Budapesten majd elmentem volna Debrecenbe, de rámküldték volna a TEK-et a csoki lopás miatt.

  És itt semmilyen lopás nem jöhet szóba, csakis a tartozás. Tartozhatsz te az államnak 100 éven át is, az sosem lesz lopás.

  [ Szerkesztve ]

 • cog777

  senior tag

  válasz .tnm #28 üzenetére

  Ja, pl igy:
  [link]
  Ha nem jeletkezel, automatikusan borton.

  HP Elitebook - Linux Mint; Raspberry Pi4 - Raspbian

 • .tnm

  addikt

  válasz whaler #29 üzenetére

  Mi, hogy küldenek egy felszólító levelet? Amikor 2-3 millió Ft-tal tartozol. Jelenleg is létezik nemzetközi körözési nyilvántartás (nem csak gyilkosoknak) - eu-s szinten meg pláne, kötelező is a magyar körözési nyilvántartásnak kapcsolatot tartania vele.

  a lopás persze pongyola megfogalmazás volt, de biztos vagyok benne, hogy valamilyen feltételek mellett a tartozás ki nem egyenlítése (pláne állam felé) gazdasági bűncselekmény.

  de tegyük fel, hogy nincs ilyen (biztos, hogy van rá valami, különben mindenki úgy lépne le az országból, hogy előtte hatalmas hiteleket vesz fel), ha tömegesen elkezdenék ezt tenni a frissdiplomások, egyből lenne rá valami rendelkezés, ami alapján indulhat nemzetközi eljárás.

  az igaz, hogy itthon nem kell bejelentened, hogy hova mész, de a világ civilizáltabb felén szeretnék tudni, hogy ki vagy, és azzal már utol lehet Téged érni. elég csak orvoshoz menni, munkát vállalni, bankszámlát nyitni kint, hogy állampolgárság, vagy letelepedési engedélyről ne is beszéljek, ilyenkor pedig bizony meg fogják nézni, hogy ki is vagy, amit Mo valamely nyilvántartása fog igazolni.

  ha lopsz egy csokit (pontosabban valamit, ami eléri a bűncselekmény értékhatárát, ami tudtommal jelenleg 50ezer Ft) és egyértelműen tudható, hogy Te voltál és, hogy hol tartózkodsz, akkor bizony kimennek. és a kiszállás díját is rádverik. (korábban ugyanígy volt, ha a BKV ellenőrnek rendőrt kellett hívnia és bizony sokkal többe fájt az, mint a pótdíj, pont azért, hogy ne akard ezt csinálni)

  amíg csak egy-egy eset van, addig valóban senkit nem fog érdekelni (államnak se fog annyira fájni, eleve azzal kalkulálnak, hogy nem mindenki fizeti vissza majd a hitelt [nyilvánvalóan pl. ha diplomaosztóról hazafelé halálra gázolják]), de ha tendencia, akkor bizony tesznek majd ellene.

  It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

 • whaler

  tag

  válasz .tnm #31 üzenetére

  Nyugodj meg senki nem fog körözést kiadni senki ellen ilyen tartozás miatt.

  Már nincs 50k-s értékhatár egy db diannás cukor is bűncselekménynek számít ha jól tudom.

  Ha hitelt veszel fel azt nagy eséllyel egy banktól, azaz egy cégtől veszel fel, ami nem állami dolog ezért adhatnak ki körözéseket illetve ha ezt nem is, akkor ez a bank 10 perc alatt el tudja lehetetleníteni az adott delikvenst, révén hogy közli az összes EU-s bankkal, hogy ő felvett tőlem x milliót majd kiment külföldre, így egy banknál sem fog tudni számlát nyitni stb.

  Egyébként nagyon sok olyan eset van, hogy a bank tehetetlen az ügyféllel mert átment egy képzeletbeli vonalon.

  Ez az ország még azokkal az adócsalókkal sem tud mit kezdeni akik az országban élnek és több tíz vagy több száz millával tartoznak az államnak, nemhogy a külföldön élőkkel.

 • .tnm

  addikt

  válasz whaler #32 üzenetére

  de itt pont, hogy "állami hitelt" vesz fel a hallgató. nem olvastam a szerződést, de biztos van benne szó arról, mi történik, ha nem fizeted ki a tartozást

  a bankok pedig fedezetet kérnek (ez néha pont az állam), de pl. ha ezt a fedezetet megszünteted a tatozás rendezése előtt, akkor az gazdasági bűncselekmény, 5 év szabadságvesztéssel büntethető.

  "több tíz vagy több száz millával tartoznak az államnak", de nem azért, mert nincs mi alapján eljárni ellenük, hanem azért, mert nincs, akit ne tudnának megvenni. ilyenből van egyébként egy maréknyi (legalábbis ahhoz képest, ahányan tartoznak majd a diplomájukkal az államnak, olyan pénzzel, amit egyébként soha nem is láttak, tehát nem vehetnek belőle semmi mást, csak oktatást)

  "bank tehetetlen az ügyféllel mert átment egy képzeletbeli vonalon"

  én ilyenről nem hallottam, meg ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor mindenki ezt csinálná (így aztán rögtön nem lenne ilyen egyszerű). én inkább olyanról tudok, hogy nem tudnak mit kezdeni az ügyféllel, mert nincs mijét eladni, hogy rendezze a tartozását. de majd az új PTK ezt is megoldja, ha végül tényleg belekerül a magáncsőd is.... de ez egy másik téma.

  egyébként is van az a kiszólás, hogy ha 100 millióval tartozol a banknak, akkor nagy szarban vagy, ha 100 milliárddal, akkor nagy szarban van a bank.

  It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

 • sutszi

  addikt

  Milyen állami hitelről van szó?

  Én pl a Diákhitel Zrt-vel állok szerződésben...Ja tudom az állam a tulajdonosa. Nem tudom mekkora részesedésben...

  Szóval pár kérdésem lenne persze csak pusztán elméleti fejtegetés okán.
  1. Ha nem jelentem be, akkor honnan tudják merre keressenek? (Nyilván a határátlépésekből 1-2 országig tudnak követni...
  2. Ha kint vagyok külföldön akkor mégis mit tudnak csinálni?
  3. Az ottani hatóságok miért tettnének bármit is ha nekem van egy nem fizetett hitelem?
  4. Ha minden vagyonom átiratom rokonokra, és bemondom az unalmast akkor mégis mit visznek/árvereznek el tőlem ha még itthon vagyok? Van egy NAV(APEH) ellenőrzés...meg eljárás...oszt kész. Fizetésképtelenség esetén majd jól bedugnak a nemlétező adósok börtönébe vagy mi?

  Egyszerűen nem látom a jogalapot arra, hogy az állam külföldön zaklasson bárkit is egy hiteltartozás miatt...

  Persze a fentebb leírta pusztán elméleti fejtegetés céljából írtam le....

  Egyébként nem létszámcsökkentés önmagában a probléma, hanem mint általában: ész nélkül csinálnak mindent...

  [ Szerkesztve ]

  "Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

 • Tapsi

  őstag

  válasz sutszi #34 üzenetére

  A tartozásodat külföldön is bevasalják rajtad. EU-n belül mindenképp. Az adóhatóságok együttműködnek egymással ebben a témában.

 • .tnm

  addikt

  válasz sutszi #34 üzenetére

  1, nem diákhitelről volt szó, hanem az állami "ösztöndíjas" képzés hiteléről

  2, felszólító levelet küldenek, aminek a vége sok lépés után az, hogy körözött személy leszel
  3, nemzetközi megállapodások vannak (legalábbis a legtöbb olyan országgal, ahova érdemes elmenni).
  azért fogják betartani, mert különben mi se tartanánk be feléjük az ilyen vállalásainkat. (egyébként pedig talán ki is számlázhatják Mo-nak az eljárást, amit persze Mo majd továbbhárít rád, esetleg külföldön is közvetlenül Neked számláznak)
  4, jelenleg nem sok minden történik, csak jó sokáig figyelni fog a nav, hogy nem gazdagszol-e meg hirtelen, amíg nem évül el a fizetési kötelezettséged. viszont ha behozzák 2014-től a magáncsődöt, akkor lesz saját csődbiztosod és innentől kezdve nem Te döntöd el, hogy mire költöd a fizetésed, amíg a tartozást ki nem egyenlíted. (kivéve, ha feketén dolgozol, de azt meg megint árgus szemekkel fogja figyelni a nav, ami miatt nem is fog senki feketén alkalmazni. munka nélkül pedig, ha valamiből élni akarsz, akkor ugye mehetsz segélyért, amiből ugye megint a kényszermunka jön ki x hónap után, amire kapsz majd fizetést, de ugyanott vagy a csődbiztosnál

  a jogalap a hallgatói szerződés.

  (kereskedelmi hitel esetén pedig ott a fedezet, ami többet ér, mint a hitel tehát hülye leszel itthagyni, csak hogy ne a tartozást kelljen fizetni, ha meg eladod suttyomban a fedezetet, akkor meg bűncselekményt követsz el, mint lent is írtam.)

  It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

 • whaler

  tag

  válasz .tnm #36 üzenetére

  magáncsőd soha nem lesz ebben biztos lehetsz. A magáncsőd egyenlő egy ember végleges ellehetetlenítésével és ezzel együtt lényegében a kivégzésével. Egy esetben tartom ezt korrektnek, ha az illető politikus és egy ország sorsáért felel, de kiderül hogy miket csinált.

  [ Szerkesztve ]

 • ZollR

  tag

  Uhh lopás lenne ha nem fizetem vissza a diplomámat? Ezt milyen jogalap mondja ki?
  Az államnak tartozni az nem bűncselekmény, és még csak nem is igazi tartozás. Az állam annak fejében adja az iskolát (saját maga), hogy az adómból visszafizessem annak árát, tehát belém befektet. Ha nem tud munkát adni, vagy csak olyat amilyennél nagyobb igényeim vannak, akkor az nem az én hibám, hanem az államé. Azok az emberek, akik itt hagyták hazánkat, hogy pizzafutárként, szobalányként, esetleg takarítóként kezdjenek új életet, nem önszántukból tették. Az, hogy azóta felemelkedtek és az itthoni fizetésük 7-10 szeresét keresek csak nekik köszönhető.
  Azt hadd mondjam el, a sok okoskának akik bedőltek a demagóg Fityisz dumának, nem a diplomást kell ideláncolni szerződéssel, hanem perspektívát kell neki adni. Innen PH-ról is ismerek egy srácot aki Kanadában van, és nem is gondol arra, hogy hazajöjjön. Kiment a párjával, és sose fog visszajönni. Nem azért mert sokat keres, vagy mert hideg van kint, hanem azért, mert vannak elérhető céljai.
  Nekem minden álmom egy családi ház, aminek az ára itt BP közelében 50-60 millió forint. Évi 5 millió ft-ot keresek nagyjából amiből 1-1.5 milliót tudok megspórolni. Tényleg ekkora nagy igényem van, hogy ilyen bűnös gondolataim támadhattak hogy 50 milliós ház? Ez lenne a luxus Mo-on, amiért 35 évet kell dolgoznom? Nem jachtot szeretnék vagy saját szigetet, csak azt, hogy ne a banké legyen a ház amiben lakom. Ehhez addig kell gürizzek amíg nyugdíjba megyek? Ez most komoly? Hangsúlyozom, egyáltalán nem vagyok elégedetlen, mert tudom magasan az átlag felett keresek de ezek szerint aki harmad annyira van jó helyzetben és mondjuk diplomás minimálbért keres, az ezek szerint 105 évet kell gürizzen ugyanezért?
  Én, és sokan mások is azt mondják erre: aha, jah nyilván és lelépnek. A 10 éves osztálytalálkozómon a 24 osztálytársamból 5-en élnek Mo-on, velem együtt. Nem gondolnám, hogy adócsaló, tolvaj gazemberek lennének mind egy szálig, akik gonosz szándékkal leléptek és itt hagyták hazájukat a szarban. Arra gondolok, hogy én miért vagyok itthon, és egyre - másra elkívánkozok innen. Tudom még 2-3 év és én is be fogom adni a derekam.

  Más jellegű: a befogadó állam egyáltalán nem motivált, hogy az olyan szorgalmas magyarokat, mint kivándorolt társaink hazaküldjék, mert:
  - nem a befogadó állam képezte ki őket az adójából (első perctől profitot termel)
  - többnyire talpraesett diplomás, idegen nyelveket beszélőkről van szó
  - rendkívül motivált és szorgalmas, mert előre akar jutni, lemaradásban van a helyi született állampolgárokkal szemben
  - ott fizet adót
  - az ottani nyugdíjast támogatja nyugdíjjárulékkal
  - oda szül gyereket

  Tehát hazadeportáció nem lesz és nem is lehet, sőt egyes országok, pld. Kanada 5 évente 50-100 ezer diplomás embernek AZONNAL állampolgárságot és egzisztenciát (ház és munkahely) ajánl, a fentebb sorolt okok miatt. Sajnos ott is sok a nyugdíjas és nem fizetnek elegen adót, így teremt az ország perspektívát az ott élőknek és a bevándorlóknak is.

  Vajon a kanadai miniszterelnök is büdöset szarik?

  Végül, a dollár, az euró és a nyugati imperialista kapitalista hatalmak alkonyában nem marad más, csak 7-1=6 milliárd bitcoin spekuláns, akik autodidakta módon sajátították el az open source közgazdasági tudományokat! By: --Rawlings--

 • sutszi

  addikt

  válasz .tnm #36 üzenetére

  Akkor legyen ösztöndíjas képzés....

  Bár nekem nincs közöm hozzá szerencsére...de gondlom nincs benne sehol rögzítve, hogy nem teljesítés esetén automatikusan bűnöző lesz valakiből, ugye? (Ha igen, azt már a média rég kiteregette volna...amilyen szenzációhajhászás megy...)

  "Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

 • ZollR

  tag

  válasz Tapsi #35 üzenetére

  Egy iskolai oktatás kb 5-10 millió forintba fáj az államnak.
  Történetesen tudom, hogy 17 millió ft adótartozás 10 év alatt elévül. Az alatt meg se szedi a külföldön élő magát tehát önmagától biztosan nem jön haza, haza meg nem fogják hozni egy ilyenért.
  99.99%-ban biztos vagyok hogy ha bejön ez a törvény, akkor 2 héten belül visszavonják, mert alkotmányos EU alapjog a tagállamok közötti szabad munkaerő és piaci áramlás.
  Ez jegybanktörvény 2.0, amit csírájában fognak elfojtani.

  Végül, a dollár, az euró és a nyugati imperialista kapitalista hatalmak alkonyában nem marad más, csak 7-1=6 milliárd bitcoin spekuláns, akik autodidakta módon sajátították el az open source közgazdasági tudományokat! By: --Rawlings--

 • whaler

  tag

  válasz ZollR #38 üzenetére

  Ennyi :R

  Amelyik országba kimenekülsz ebből annak te csakis pozitív figuraként szerepelsz.

 • vtata

  csendes tag

  válasz cucka #12 üzenetére

  A BME-s mérnök informatikus képzésbe van szerencsém belelátni (több oldalról is).
  Többé-kevésbé elfogadott dolog, hogy ez a képzés a BME-n a legerősebb az országban, és ha a magyar felsőoktatás egészét tekintjük, sem nevezhető büfé-szaknak.

  Ennek ellenére azt kell mondanom, hogy az oda járó hallgatók legalább fele tökéletes selejt, semmilyen egyetemre nem való, azonnal ki kellene rúgni.
  Mind a képességeik, mind a hozzáállásuk kritikán aluli.

  Ez egyrészt a hitvány középiskolás képzés, másrészt az eltúlzott felsőoktatási keret (lsd. tömegképzés) hatása.

  A felvétel utáni szelekció régebben ment is, azonban az egyetemnek sem éri meg kiszórni az embereket, hiszen a támogatást hallgatónként kapják, ennek megfelelően igyekeznek minél többet bent tartani, aminek viszont az a következménye, hogy a tőlük elvárt színvonal (és ezzel párhuzamosan az oktatás színvonala is) folyamatosan zuhan.
  Már most is meglehetősen komolytalan.

  Az itt tapasztaltak alapján csak következtetni tudok más egyetemek és más szakok viszonyaira (nyilván, azért van, ahonnan hallok ezt-azt), de összességében örülök a létszámcsökkentéseknek.

  Tudjátok: Sz*rból nem lehet várat építeni...

 • Ringman

  veterán

  nyilván kb minden eu-tagállam fordítva ül a lovon, hogy növelni szeretnék a felsőoktatásban résztvevők/végzettek arányát.

  az meg nem meglepő reakció a már végzettek részéről, hogy (pl piacféltésből) örülnek annak, hogy végre megint kevesebb embert (vetélytársat) képeznek, mint pár éve.

  "Felkészültek az október 1-jétől bevezetésre kerülő testhőmérsékletre az intézmények."

 • weiss

  őstag

  Mi van olyankor, ha otthon nem találsz munkát, csak külföldön? Köteles vagy otthon munkanélkülinek lenned? Nem kötekedésből, csak szimplán érdekel.

  I did nothing, the pavement was his enemy! - Eladó Pana 20/1.7 II

 • Wolverine

  félisten

  válasz Tapsi #7 üzenetére

  30 éve a hasonló helyzetbe levő finnek elkezdték fejleszteni a felsőoktatást, és minden pénzt beletoltak. Meg lehet nézni, most hol tartanak.
  Amúgy az EU célkitűzése, hogy 2020-ra a lakosság 40%-a diplomás legyen. Magyarország 30,3%-ot vállalt, most ~23%-nál tartunk. Szerinted a keretszám csökkentésével tudjuk tartani ezt a vállalást? :U (súgok: nem) Ráadásul ha az a cél, hogy versenyképes diplomásokat neveljünk, és magas hozzáadott értékkel rendelkező termékeket készítő cégek legyenek az országban, akkor nekem egyáltalán nem világos, hogy miért kell pont annak az informatikának visszavágni az oktatását, amelynél talán a legolcsóbb ezt elérni...

  "I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

 • VIC20

  őstag

  válasz ZollR #40 üzenetére

  Jobb lesz abbahagyni a jogászkodást. Én sem osztom az észt pl. programozás témakörben, mivel nem értek hozzá.

 • .tnm

  addikt

  válasz whaler #37 üzenetére

  Nekünk a múlt héten Sárközi Tamás azt mondta, hogy még megy a vita rajta.

  It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

 • Kopi31415

  félisten

  válasz .tnm #36 üzenetére

  Mivel az ember csak akkor kerül külföldre települt státuszban kapcsolatba a magyar hatóságokkal, amikor lejár az útlevele, s nem köteles megmondani melyik országba vándorol ki, így elég macerás felhajtani bárkit is. Ha dott ember lelépés előtt kér egy tíz éves útlevelet, akkor mire az lejár, addigra remekül tud állampolgárságot is szerezni kinn, gyakorlatilag semmi magyar kapcsolatot nem hagyva. Így pedig a tartozásai behajtása eléggé nehézkes. Valamint ennek is van az a bizonyos öt év elévülése, vagyis ha öt évig volt valaki egyetemista, akkor tizenöt év után már jöhet is haza vígan. S ha belegondolunk, hogy a végzéstől számított idő után van talán duplányi ideje az embernek, s onnantól ketyeg az elévülés, akkor gyakorlatilag remekül állítható, tényleg utol nem érhető aki azt nem akarja. tizenöt év alatt simán lehet akár három-négyszer is országot váltani.

  #37 whaler: a németeknél dívó magánycsődöt pont mint pozitív példát szokták emlegetni a szociális érzékenységen belül. Ergo meg lehet csinálni jól.

  [ Szerkesztve ]

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • big-J

  őstag

  válasz vtata #42 üzenetére

  "Ennek ellenére azt kell mondanom, hogy az oda járó hallgatók legalább fele tökéletes selejt, semmilyen egyetemre nem való, azonnal ki kellene rúgni.
  Mind a képességeik, mind a hozzáállásuk kritikán aluli."

  Ez így van, de az egyetem nem sokat tud tenni ellene, szigorúbb felvétellel meg az jár rosszul aki akarna is ha egyszer bejutna... gyökerétől kellene kezelni az ilyesmit.

  [ Szerkesztve ]

 • VIC20

  őstag

  válasz .tnm #47 üzenetére

  Hát igen: egyértelműbb lenne a helyzet, ha kimondanák, hogy az oktatáshoz való jog kimerül a középiskolával (illetve a 18. életév betöltésével), vagyis ingyenes egyetemi képzés nincs, az állam viszont egyedi tanulmányi szerződéseket köthet a hallgatókkal. Innentől nem nagyon lenne miről vitázni. Dehát alapjogok, meg a "nekünk alanyi jogunk egyetemre járni"...stb. ezt megnehezíti kissé.

Hozzászólok Aktív témák