- Windows 10
- Mikrotik routerek
- TP-LINK routerek
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- 10 gigabites hálózat USB4 Type-C kapuból a QNAP átalakítóival
- Linux kezdőknek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A német hatóság szerint visszaélt erőfölényével az Apple
- Mesterséges intelligencia topik
- Mobilinternet
-
IT café
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
GuMipOkE #15397 üzenetére
Köszi! Valóban. Letöltöm a legfrissebb yt-dlp_linux fájlt, átnevezem yt-dlp -nek és futtathatóvá teszem. Ezt berakom a /bin/yt-dlp helyére. És már megy is.
Úgyhogy maradok a linux mint mellett továbbra is. A futtathatóvá tételt felejtettem ki.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Apollyon
Korrektor
Technikai oldalról ugyanúgy letöltődik a számítógépre, telefonra stb., mivel másképp nem is tudnád megnézni. Newpipe, libretube ugyanez, csak ott adtak mellé egy GUI-t is.
Az, hogy te mit kezdesz a letöltött állománnyal amit a gúgli biztosított, ahhoz neki semmi köze, mint ahogy a privát szférád más részéhez sem.
Ha nagyon korlátozni akarná, megtehetné, de akkor elbukná az összes, nem prémium előfizetős userét.
Azt pedig nem akarja, mert abból is rengeteg pénzt keres, mármint a userek tudta nélkül és etikátlan módon kikémkedett adatokból.
Szóval tök mindegy, hogy böngészőből nézed meg, vagy felveszed ezt OBS-sel és úgy, vagy letöltöd a yt-dlp valamelyik iterációjával. A kérdés csak az, mennyire akarod saját felhasználói élményedet korlátozni ebben.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
válasz
Apollyon #15398 üzenetére
Most ennek a technikai oldalát nem értem, de más dolog böngészőn keresztül megnézni és más dolog letölteni, majd a számítógépemen tárolni, esetleg másnak továbbítani fájl formában, vagy akár módosítani azt. Aki ebbe jobban bele tud látni jogilag, az majd megerősít vagy megcáfol.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
GuMipOkE
senior tag
Igen, a YT keresztbe tett, de a legfrissebb verzió már zsírul megy.
Debianon én sem a repóból telepítem, hanem letöltöm a githubról a "Linux standalone x64 binary" file-t, és azt futtatom közvetlenül. Ez nem flatpak. [yt-dlp_linux - Linux standalone x64 binary]
-
Dhampir
félisten
-
-
A 22.1-ben meghalt a yt-dlp, ytdownloader. Ez így nem boldogságos. ffmpeg van , ffprobe nincs. Ha csak flatpakkal lehet megoldani akkor dobom a mint-cinnamon vonalat és megyek a kapitány nyomdokain endeavourékhoz.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Az új januári Linux Mint blogbejegyzésben leírják, hogy hogyan lehet rendszert frissíteni 22-ről 22.1-es verzióra: https://blog.linuxmint.com/
Ha valaki még nem tette volna meg, csak annak szántam infónak. Nyilván nem kötelező, mert a 22-es verzió is még 2029 áprilisáig kap frissítéseket.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
growler
őstag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata arról, hogy van-e hatása a Systemback
"Live rendszer készítése" opciójára, ha vannak a rendszeren
flatpak telepítésű alkalmazások? -
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #15384 üzenetére
Én sem szoktam törölni alap csomagokat, a külső forrásból származókat (spotify, onlyoffice, virtualbox) meg frissítés előtt leszedtem, ahogy legutóbb javasoltátok, aztán frissítés után mentek vissza. Jelenleg tesztelgetem hogy a flatpak változatok mennyire használhatók helyettük, az is sokat segíthet. Korábban sz OnlyOffice nem volt hajlandó megnyitni helyi fájlokat, hiába adtam neki jogot, de úgy látom most már ezt is javították.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
válasz
urandom0 #15387 üzenetére
Én egy szóval sem írtam sehol, hogy az immutable olyan rossz dolog lenne, én látok benne logikát, persze csak annyit, amennyit egy laikus tud látni. A vitát láttam a blogbejegyzésed alatt, ahhoz nem tudok bővebben hozzászólni, mert nem értek hozzá, DE... az egész kialakítása nekem praktikusnak tűnik.
Nem tudsz belenyúlni a rendszerbe, csak az alkalmazásokat tudod eldönteni, hogy mit telepítesz fel, kb. mint egy Androidnál. Ennyivel kevesebb probléma van vele, én (és szerintem még sok százezer/millió felhasználó) nem akarom folyamatosan a rendszeremet barkácsolgatni, mert ezzel nem akarok foglalkozni. A rendszer van értem, nem pedig én vagyok a rendszerért. Ez az utóbbi elgondolás szerintem Linux Mint alatt teljesen jól működik, az immutable disztróknál meg nyilván mégjobban igaz lehet.
Aki szeretné a rendszerét barkácsolgatni, arra is megvan a lehetőség, pl. Arch, Gentoo (Tumbleweed?) és társai.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
Ne kövezzetek meg azért, amit most írok, de ez a jelenség elő sem tud fordulni egy immutable rendszeren (ha csak szándékosan elő nem akarod idézni). Mert immutable rendszeresen van egy base image, amibe te, mint user, csak nagyon kevés, vagy adott esetben akár nulla csomagot telepítesz. Minden más "magasabb rétegekben" fut, konténer, flatpak, stb.
Szerintem egyáltalán nem butaság elkülöníteni a rendszercsomagokat és a felhasználói programok csomagjait, akár disztribóciós szinten is, hogy két teljesen másik csomagkezelő kezeli a kettőt. -
Petya XT
senior tag
Kétségkívül van igazság ebben is, még akkor is, ha sokszor nem életszerű. Egy adott feladatra tartott gép, mondjuk a TV alatt, annek nem feltétlenül kell a sallang. Sem cups, sem bluetooth, sem libreoffice, sem semmi egyéb. Egy böngésző, egy celluloid, VLC, és kb ennyi. A másik topikan is olvasható visszatérő jelleggel, hogy nem feltétlenül erőgéppel rendelkezik mindenki, van hogy nem bírja el a felesleges sallangokat a gép, ill teljesen felesleges vele terhelni.
Nálam valóban a külső csomagok okoznak leginkább problémát, az az egy, amit telepítek. A Viber. Amennyiben valaki SecureBoot-al Nvidiát használ, vagy van valami kézzel feltelepített wifi drivere, esetleg tényleg meg van szórva rendszere Wine-al, PPA-val, annak ez a rendszerfrissítés így borítékolhatóan nem lesz járható út. És nem azokkal a csomagokkal van baj, amiket leszedeget az ember, azokat játszi könnyedséggel felteszi újra, hanem ezekkel. De most a Viber is, vagy más progi margójára. Előfordul az, hogy egy .deb csomagot használ az ember, nincs ezzel baj. Régebben a frissítő direkt kérte, hogy tavolítsuk el a külső csomagokat. Most csak szól, hogy esetleg! hiba lehet belőle. De akkor miért engedi el? Arra most nem emlékszem, hogy a Timeshift mentés meglétét figyelte e most a rendszer.
Én nem kritizálás jelleggel írtam le, egy ingyenes rendszernél, ami nem mellékesen az egyik legjobban összerakott a "piacon", alávaló dolog lenne. Mindenki úgy intézi, ahogy szeretné a frissítést. Én azt tapasztaltam, hogy sokszor az új, teljes telepítés gyorsabb és egyszerűbb. -
Szerintem leginkább akkor van probléma a verziófrissítéssel, ha túl sok olyan csomagot használsz a rendszeren, ami külső forrásból származik, esetleg az alaprendszerhez tartozó csomagokból sokat letöröltél korábban.
Emlékeim szerint a Mint fejlesztői valahol kérték, hogy a felhasználók ne töröljék le a feleslegesnek tűnő alkalmazásokat, mert azok is a rendszer egészét képezik, talán valamilyen függőséget is leszednek az adott program eltávolítása során, amire amúgy szükség lenne.
Külső forrás margójára: PPA, ráadásul gondolom azok, amik a rendszer alapvető csomagjait próbálják helyettesíteni, én itt képzelek el összeakadást.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
válasz
Petya XT #15381 üzenetére
Én már jó ideje csak kikapcsolok minden felesleges dolgot az Inditópultban, annyi meghajtóra kellett utóbbi félévben rendszer telepíteni gépcsere, SSD cserék, etc., hogy már nem variálgatok, tényleg elég sok csomag össze van már drótozva a Cinnamonnal.
A verziófrissítéseket ki szoktam próbálni, de a fő rendszert mindig frissen telepítem, mármint ha főverzióváltás van, bár mostanában az alverzió frissítésnél is elég sok változás történik a rendszerben. Ha jól emlékszem, régebben nem is lehetett verziófrissítést választani, csak új telepítést, főverzióknál legalábbis.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #15376 üzenetére
Semmi baja nem volt amúgy, de ami miatt a synaptic is kikerült, ugyanaz az oka a mintupdate leállásának is rebootig!
Lehet hogy nem volt semmi baja, csak meglepődtem, mert nálam en bloc el volt távolítva a rendszerből, és amikor visszaraktam, akkor nem működött.
Azzal tisztában vagyok, hogy a Wayland még csak kísérleti fázisban van, de egy próbát azért megért. Így már tudom mire számíthatok.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #15380 üzenetére
Én úgy döntöttem, hogy használom tovább a Synaptic-ot, amíg elérhető. Tök jó dolgok vannak benne és egyszerű használni.
A flatpak és mintinstall, mintdrivert, mintbackup, mintreport, mintwelcome csomagokat is leszedem mindig, azokat sem nem használom soha. Régebben eltávolítható volt az xdg-destop-portal. A 21-es Mint óta már nem lehet elvarázsolni, mert elviszi a Cinnamont is. A 20-as olyan jó volt ebből a szempontból, ott el lehetett távolítani, ha sem flat, sem snap nincs.
Azt is eldöntöttem, hogy én befejeztem ezt a disztró update dolgot. Új verzió, tiszta telepítés. Hamarabb megvan, mint görcsölni ezzel, meg kutakodni a hibák után. Pár mappa kimásolása a .configból. meg a .mozilla, kb 15 másodperc. Az új rendszer beállítása is 15 perc összesen.
-
-
Dehogyis! Le ne szedd, annak semmi baja nincs, azért variáltak vele, mert a kiegészítőket nem gondozzák már régóta, de ha csak default használod, akkor teljesen jó az, én is azt szoktam meg ezer év alatt.
ilyenekre gondolok, mint amiket a
apt show synaptic
kimenet is ír:Suggests: dwww, deborphan, apt-xapian-index, tasksel, software-properties-gtk
Ezeket én például sose raktam fel hozzá, sőt a xapian-t anno le is kellett szedni, mert abnormális CPU használatot okozott.
A lényeg, hogy sem az apt csomagkezelővel, sem a synaptic frontendjével nincs semmi gond! Igaz, amit fentebb írtam, annyiban igaz, hogy synapticot inkább nézegetésre használom, csomagkezelésre meg az
apt
helyett anala
terminalos megoldást. Alapból többszálon tölt le meg kezeli az autoremove-ot is, nem kell azzal is külön foglalkozni.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz
zizidor #15375 üzenetére
A mintupdate helyrejött, de kellett hozzá egy újraindítás.
Semmi baja nem volt amúgy, de ami miatt a synaptic is kikerült, ugyanaz az oka a mintupdate leállásának is rebootig!
YT video helyett inkább a hivatalos oldalt célszerű olvasni új kiadások esetén is:
Modernization of APT dependencies
Ebből minden kiderül az apt csomagkezelő frontendjéről is, szóval nem a csomagkezelővel és annak frontendjével volt gond.
Viszont a mintupdate függőségi köréből kikerült a
synaptic
fent leírtak miatt és bekerült azaptkit
csomag, emiatt nyilván kellett a reboot!ubyegon@ubymint22-1-Latitude-7400-2-in-1:~$ apt-cache depends mintupdate
mintupdate
|Függ ettől: dconf-gsettings-backend
Függ ettől: <gsettings-backend>
dconf-gsettings-backend
Függ ettől: lsb-release
Függ ettől: apt
Függ ettől: aptkit
Függ ettől: distro-info-data
Függ ettől: psmisc
psmisc:i386
Függ ettől: python3-apt
Függ ettől: python3-multiprocess
Függ ettől: python3-pycurl
Függ ettől: python3-setproctitle
Függ ettől: python3-xapp
Függ ettől: systemd
systemd:i386
Függ ettől: mint-common
Függ ettől: mint-mirrors
Függ ettől: mint-upgrade-info
Függ ettől: gir1.2-notify-0.7
Függ ettől: gir1.2-xapp-1.0Linux Mint 22-nél még ez van:
ubyegon@Latitude-5520:~$ apt-cache depends mintupdate
mintupdate
|Függ ettől: dconf-gsettings-backend
Függ ettől: <gsettings-backend>
dconf-gsettings-backend
Függ ettől: lsb-release
Függ ettől: apt
Függ ettől: distro-info-data
Függ ettől: psmisc
psmisc:i386
Függ ettől: python3-apt
Függ ettől: python3-pycurl
Függ ettől: python3-setproctitle
Függ ettől: python3-xapp
Függ ettől: synaptic
Függ ettől: systemd
systemd:i386
Függ ettől: mint-common
Függ ettől: mint-mirrors
Függ ettől: mint-upgrade-info
Függ ettől: gir1.2-notify-0.7
Függ ettől: gir1.2-xapp-1.0Wayland meg Cinnamon felületen nem igazi, ez nem Linux MInt specifikus gond. Mint-nél egyébként a login ablaknál írja is, hogy only user experimental, szóval itt még ez a wayland csoda nem home usereknek való sajna.
Bár ezek a mostani lépések is afelé irányulnak, hogy működjön a wayland, én még a beta 21.1-en próbáltam véglegesre upgrade előtt.
[ Szerkesztve ]
-
zizidor
őstag
válasz
Petya XT #15374 üzenetére
A mintupdate helyrejött, de kellett hozzá egy újraindítás. A tükörszerverek variálása önmagában nem segített. Az apt terminálból simán működött, akkor is amikor a mintupdate csak problémázott.
A Wayland-ről is aránylag hamar visszaváltottam. Nálam is villogásokat produkált, játékokban csak az IGP működött mintha az nvidia nem is létezne, egyes játékokat meg nem lehetett rendesen irányítani egérrel. A Minecraft pl. 10-20 másodpercenként megállt, mintha Esc-t nyomtam volna.
[ Szerkesztve ]
-
Petya XT
senior tag
válasz
zizidor #15373 üzenetére
A mintupdate-et nem kellene bántania. Nálam békén hagyta, de nem is volna logikus a kivétele. Szoftverforrásnál lenne érdemes ránézni, mert a tükröket visszaállítja az eredetire, egy terminál apt update is érdekes lehet. Az viszont jó kérdés, hogy a mintupdate miért tűnt el. A Wayland nálam villogást eredményezett pár appban.
Közben hülyeséget beszéltem, a Dellben is van legacy mód.
Kár a synaptic-ért. Sajnálom, köszi az infót.
[ Szerkesztve ]
-
zizidor
őstag
A fenti videóban jókat mond a srác a Wayland-ről, úgyhogy vettem a bátorságot, és átváltottam arra. Meglátjuk mik a tapasztalatok.
Viszont nem csak a Synaptic tűnt el, hanem a Frissítéskezelő (mintupdate) is.
Ez is direkt lehet?
Visszaraktam, de csak hibát ír (nem sikerült frissíteni a csomagok listáját).[ Szerkesztve ]
-
zizidor
őstag
válasz
Petya XT #15371 üzenetére
UEFI: Oké, a lényeg végül is az, hogy elinduljon valahogy.
Lehet kisebb paranoia, én még a Secure Bootot is bekapcsolva tartom ha lehet.Pár napja láttam egy videóban (itt) épp az új Mint kapcsán, hogy sok csomagkezelő elavult, köztük a Synaptic is. Kap még kisebb hibajavításokat, de már aktívan nem fejleszti senki, valószínűleg már nem is fogja. Valószínűleg emiatt vehették ki.
-
Petya XT
senior tag
válasz
growler #15367 üzenetére
Nálam nincs kompatibilitási mód, a Dell gépeim közül egyikben sem. Vagy ez, vagy az. Az asztali gépemen van ilyen, használom is, a Windows UEFI, az éppen melyik linux legacy.
Zizidor: Alapjában végülis mindegy, megy. Az is lehet, hogy évek óta ilyen, csak most tűnt fel. De azért érdekes. A Windows alapból nem indul legacy módban, a Manjaró sem indul EFI-ben, ha mbr telepítés volt. Csak a Mint ilyen, különleges... Az is lehet, hogy a Dell gépeimnél van mégiscsak valami CSM opció rejtve, vagy nem tudom...
Viszont az biztos, hogy verzió frissítésnél be tud kavarni.A synapticot miért vették ki? Vissza lehet ugyan rakni, de elég barátságtalan lépés. Én pl. nem használom a Flatpak-et és a szoftverkezelőt sem. Csak azt. Több disztróban is láttam, hogy nincs már benne. Elementary, Ubuntu, Zorin, egyikben sincs benne, ha jól emlékszem.
[ Szerkesztve ]
-
zizidor
őstag
Nekem is simán frissült (Spotify-t kukázni kellett előtte, utána visszaraktam), de most egyszer-egyszer bevillan valami torz grafika a képernyőn. (nVidia 550.120, igény szerinti és teljesítmény módban is)
-
zizidor
őstag
MBR séma esetén is lehetséges az EFI boot, létezik EFI partíció típus.
GPT esetén is lehetséges a legacy boot, mert ott is van egy "protektív MBR".Én örülnék neki, ha mindkét módban elindul a gép.
-
-
Petya XT
senior tag
Nem szeretem a GPT-t, általában MBR van. A BIOS is abban az üzemmódban volt, amikor telepítettem. Van ilyen mappám, igen. A kérdés, hogy miért. Ezt már észrevettem korábban is, hogy bizonyos gépeken létrehoz magától EFI partíciót, némelyiken nem, ha a BIOS boot MBR-ben van. Manjarón biztos nem hoz létre, az Ubuntun nem néztem meg sajnos, amikor fent volt. Az számíthat, hogy DD-t használok a Rufus esetében? Ezt most vettem észre, a hibák kapcsán, hogy mind a két módban indul a rendszer. Érdekes.
-
válasz
Petya XT #15364 üzenetére
Miért nem GPT-ben írtad ki anno? Egyébként az EFI módot úgy tudod ellenőrizni, hogy lecsekkolod van-e /sys/firmware/efi mappa a rendszereden. Ha nincs, akkor az Legacyba van telepítve.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
Petya XT
senior tag
Én lyukra futottam vele ma, a frissítési folyamat végén 4 csomagra dobott hibát, mind a négy grub-ban érdekelt csomag volt. 4x nekifutott, azután kidobta a végén megint hibára és kilépett a frissítő modul. A rendszer végül frissült, de furcsa volt, ilyet még nem láttam.
Elkezdtem nézegetni, hogy mi a péklapát van ezzel. Emlékeztem, hogy Rufusszal MBR sémára csináltam meg anno a rendszert, a BIOS-ban MBR boot volt beállítva. Mind a négy hiba az EFI particióról jött vissza( ezt sem nagyon értem, hogy miért van az ott egyáltalán)
Átállítottam a BIOS-ban UEFI bootra meg bekapcsoltam a SecureBoot-ot, így is elindult a rendszer. Tehát mind a két módban indul a rendszer. Ez normális?
Miért van akkor séma választás? Ha úgyis mindegy? Vagy itt mi történhetett? -
Hiba nélkül frissült a 22-es Mintem 22.1-re. Szokásos csomagfrissítés után a Rendszerjelentőn keresztül grafikusan frissítettem az új verzióra. Minden rendben ment, egyedül az új csomagok letöltésének a sebességére tudok panaszkodni, bár szerintem ez annak lehet köszönhető, hogy nagyon terheltek a szerverek. Mindegy, a lényeg, hogy sikeres volt a frissítés. Hozzáteszem, nagyon puritán módon kezelem a Mintet, szinte gyári állapotában van, utólag telepített csomag alig van és az is a belső tárolókból. Amíg ezekkel is el tudom látni a feladataimat, addig felesleges dolgokat nem telepítek. Tetszik az új dizájn, végre a sötét téma valóban sötétebb, nem pedig szürke.
-
Hát, ehhez nem tudok hozzászólni. A Waylanddel majd gondban leszek én is biztosan, mert a Flameshot nevű program például nem működik Wayland alatt, vagy éppen mókolni kell vele igen sokat, mire működésre bírod.
-
Legyetek szívesek visszatérni a topik témájához, a laptoppal kapcsolatos műszaki dolgokat privát üzenetben is meg tudjátok beszélni.
-
growler
őstag
Végre! [link]
-
válasz
zizidor #15350 üzenetére
Ezért is említettem, hogy a hirtelen felpörgésekre nem megoldás a géptisztogatás, csak Rowon kolléga nem értelmezte, amit írtam. Ezen a jelenlegi Dell kisgépen elég sok minden végig lett csinálva, tisztogatva, pasztázva is volt, két különböző ventilátorral is ki lett próbálva, monitoroztam is a nagyobb Latitude géppel együtt, szóval nem csak hasamra ütve mondtam, amit mondtam.
Az is lehet, hogy ilyen a gép, mintha csak 3 fokozatot ismerne a hűtés: 0%, 50%, 100%.
Ha nem terhelés alapján veszi fel a fordulatot a venti, akkor ez is lehet gond, de nyilván a VGA inkább a bűnös. A Dell Precisionban szerencsére nem volt gond a fogyasztás, de ott nagyon érzékelhető volt, ha a gyári driverrel futott az nVidia VGA.
-
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #15347 üzenetére
ubyegon2, Rowon:
Persze, próbálkozom több mindennel. Takarítás, pasztázás, már korábban megvolt, különösebb érezhető változást nem jelentett.Nem vagyok naiv, a TLP-től sem várok csodát, szerintem az is csak hosszabb távon jelent valamit, a hirtelen felpörgéseket aligha orvosolja néhány eszköz altatása. A gyanúsítottam inkább a GPU (nvidia), ezt majd a Mission Center bevonásával letesztelem. Az is lehet, hogy ilyen a gép, mintha csak 3 fokozatot ismerne a hűtés: 0%, 50%, 100%.
Előző, desktop gépemmel volt olyan kalandom, hogy törött volt a CPU hűtő rögzítő kerete, emiatt nem feküdt fel rá normálisan. Na, az már 3 másodperc után maximumon pörgött.
-
válasz
ubyegon2 #15347 üzenetére
Mivel nem derült ki, hogy milyen idős a gép, mikor volt tisztítva utoljára, mikori a paszta benne, így csuklóból nem lehet elutasítani, hogy hatástalan. Nyilván, ha előttem lenne a gép, úgy egyszerűbb lenne a dolog, de távgyógyászatban nehéz mit mondani.
-
válasz
Dhampir #15342 üzenetére
Kényszerű, családon belüli gépcsere után én is azt vettem észre saját használati profilommal, hogy szinte sosem kapcsol be a venti, igaz a Latitude 5520 CPU-ja durván gyorsabb volt, mint ennek a kis Latitude 7400 2in1-nek, de az akkuideje meg ötszöröse legalább, gondolom ebben is takarékos a proci, az U végű lenne az gyanítom... Másik topikban épp raktam be akkuidőkről screenshotokat.
i5-1135G7 vs i5-8365U a két Dell noti procija, hát sírok is néha a különbségükön...
[ Szerkesztve ]
-
válasz
zizidor #15343 üzenetére
Ha időnként akar felszállni a gép, arra két dolog hatástalan, egyik a TLP, másik a javasolt géptisztítás. Mindkettő érezhetően hasznos tud lenni alaphelyzetben, de nem ilyenkor.
Jó pár napot töltöttem egy Latitude 7400 2in1 melegedésének figyelésével mostanában, a vége többszörös ventilátor csere lett, de a lényegen nem változtat, hogy x dolog futása okozott extrém melegedést, enélkül akár venti nélkül is használható lenne a gép, de még max venti mellett is forrósodott az alja amúgy.
Mindegy, ezt csak azért említettem, mert én két terminalablakot figyelgettem, egyikben a watch sensors futott, másikban a htop, de jó a top is, lényeg, hogy valami process figyelő fusson.
Sajna ezernyi oka lehet, ha indokolatlan rendszerhasználat történik, főleg ha dVGA is képbe kerül, épp minap találtam egy ilyen problémát.
Szóval valahogy nyakon kell csípned a probléma okozóját, aztán ráérsz a TLP-t kipróbálni, addig viszont határozottan ellenjavallt!
Ha nyűgösnek látod a TLP konfigolását, van rá TLPUI is, bár maguk a jonfigolható opciók ettől még nem válnak egyértelművé.Legalábbis nekem nem, de egy default TLP start után is lehet javulás a fogyasztásban.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
KAMI911 #15345 üzenetére
Őszintén, erre most hirtelenjében nem tudnék mit írni, mert az időm ~95%-ában asztali számítógépet használok. Azzal kapcsolatban van elképzelésem, hogy mit lehet csinálni, hogy kevesebb árammal működjön, de egy laptopnál...
Lentebb veszed a képernyő fényerejét, a TLP-t bekonfigurálod, a háttérben futó felesleges folyamatokat kikapcsolod és letiltod. Más ötletem nem igazán van.
Szerk.: még egy energiahatékony NVMe SSD-t is megérheti beépíteni, de azzal jobb esetben is csak pár wattot nyersz, nem éri meg csak energiaspórolás végett cserélni.[ Szerkesztve ]
-
válasz
zizidor #15343 üzenetére
Hővezető pasztát cserélj vagy cseréltess, egyúttal a ventilátor és a hűtőborda is legyen szépen kimosva és megtakarítva. Minden légút legyen portalanítva. Ezek után javulnia kell a hűtésnek.
Szerk.: persze az is számít, hogy milyen rendszer van a laptopon, az Ubuntu már nem tekinthető egy gyors disztrónak, kell neki az erőforrás nagyon.
[ Szerkesztve ]
-
zizidor
őstag
Köszönöm! Többnyire az enyém is halkan megy, időnként mégis megpróbál leutánozni egy sugárhajtású gépet, miközben ránézésre azt semmi nem indokolja. Próbálom tesztelgetni, ilyenkor mi folyik a háttérben. A GPU is lehet ludas.
-
válasz
zizidor #15340 üzenetére
Régebbi laptopomon használtam Ubuntuhoz. Nem csak a fogyasztása csökkent, de a hangja is halkabb volt, nem dolgozott annyira a proci.
-
zizidor
őstag
TLP-t használja valaki? Kíváncsi lennék, milyen hatással van a fogyasztásra, akku időre, meg úgy általában jelent-e valamit a használat szempontjából, hogy menet közben lekapcsolgat egyes eszközöket.
-
Érkezőben a Firefox 134-es verziója
https://linuxmint.hu/hir/2025/01/erkezoben-a-firefox-134-es-verzioja
-
Egy hétköznapi felhasználó biztosan nem fogja buildelgetni meg fordítgatni a drivereket... Én nem tartom ezt praktikus megoldásnak, akkor egy natívan támogatott és működő adaptert vegyen, ami plug&play működik.
-
-
Nemrég volt a téma Linuxos kezdő topikban is, itt is vannak hasznos linkek Linux USB Wifi témában.
#Wifi USB #Wifi stick #Wifi dongle
-
Érdekes téma ez, egyébként személyes tapasztalatom, hogy hiába rengeteg eszköz támogatott Linuxon, még így is érdemes a hardvert a rendszerhez venni. Valamelyik eszközzel nagyon jól működik, valamelyikkel meg éppenhogy. Érdemes átnézni, hogy adott típusú termékek között melyik gyártónak a legjobb a Linux támogatottsága.
-
zizidor
őstag
Előző gépemben 2 wifi adapter volt. Egyik csak Windows alatt működött (Realtek), a másik csak Linux alatt. Lecseréltem őket egy Intel chipes PCIe adapterre, onnantól nem volt gond. Most egy laptop van, gyárilag Realtek chipes, Linux alatt nem működött semmilyen trükkel. Több fellelhető USB-s adaptert kipróbáltam, végül itt is az lett a megoldás, ahogy lejárt a garancia, kicseréltem a wifi modult egy Intel chipesre. Azóta problémamentes.
Szóval ki lehet fogni olyat ami működik, meg olyat is ami csak kínlódás. Kinek mihez van türelme...„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
Realtek... én azt sem ajánlom. Annak leginkább csak zárt driverei vannak és "utángyártottak". Ha Intelt tudnál találni, szerintem az lenne a legjobb, bár nem vagyok igazán tisztában vele, hogy az USB adaptereknél van-e Inteles.
-
Köszi. Ezért kérdezem a gyakorlati tapasztalatot. rtl8812au-val találtam eladó adaptereket, de nincs a kernelben a driver.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Szia,
Tudni kellene, hogy az adott USB adapternek milyen a chipsetje? Az Intel és a Qualcomm Atheros többnyire működik, amivel probléma szokott lenni, az a Broadcom. Látatlanban nem tudok mit mondani, nekem PCIe Wifi kártyám van, az Intel chipsetes és hiba nélkül megy, annak a kernelben van a drivere.
[ Szerkesztve ]
-
Linux Mint 22-höz keresek USB-s WiFi 5GHz képes adaptert amihez nem kell külön drivert telepíteni vagy van olyan dkms driver hozzá. Messze lesz tőlem a gép és a felhasználó nem ért hozzá. Most egy ősrégi 2.4-es adapter van benne. Azzal max 15Mbps a sebesség. Az adapter - eszköz távolság 5m, fal nincs közte.
Még jobb ha valakinek van tapasztalata, hogy melyik 5Ghz-es adapterrel lehet stabilan a T-com-os Sagemcom F@st 3686AC-hoz kapcsolódni."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Linux Mint 22.1 "Xia" béta kiadás bemutató magyarul -> https://www.youtube.com/watch?v=0sGaud6D50w
-
válasz
zizidor #15323 üzenetére
Aprón ránéztem az alkatrészárakra. Egy passzív hűtésű GT 730 kerül 6k-ba, egy OEM Sandisk SSD 4k. Az 10k plusz a szállítások még 3-4k körül, azaz 13-14k.
Én erre már nem költenék.
-
zizidor
őstag
Jogos a felvetés, de én azért tennék egy próbát a géppel. Pl. kipróbálnám live rendszeren (XFCE, esetleg Fyde), milyen teljesítményt tud nyújtani, ez időben sem olyan sok. Ami leginkább probléma lehet, az a hardveres dekódolás hiánya. Nekem egy hasonló, Core2 duo E8400-as gépem volt anno, valami olcsó+satnya nVidia GPU-val, de a Full HD videókat 20% terheléssel tolta. Ez persze teljes mértékben a média kódolásától függ, de ha nincs hardveres dekóder support, akkor tényleg felejtős, én sem költenék már rá.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Erikkk26 #15316 üzenetére
Ez a 17 éves gép pont arra nem jó amire akarják használni.
Cinnamon helyett inkább Xfce, plusz a kívánt böngészőbe ublock origin, de így is fájdalmas lesz, és ott fog kikötni hogy inkább a telefonját használja.
Egyszerűség kedvéért innen nézegetnék valami brand gépet, egy 30-50K-t rá kéne szánni.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Petya XT
senior tag
Hogy lenne...
2008-as történet, szerintem a Cinnamon is sok neki. Én maradnék vele Windowson.
Nem fog jobban teljesíteni linux alatt sem sajnos. Az Intel is elengedte a kezét, biztonsági okokból a használata sem javasolt.Egy brand gép kijön egy SSD árából, ezzel a C2Q-dal már nem érdemes foglalkozni szerintem.
-
válasz
zizidor #15319 üzenetére
Jó a felvetés, szuper rendszer, viszont itt az illetőnél hardveresen van probléma nem szoftveresen. Elavult integrált képmegjelenítő, nem néztem meg, hogy van-e egyáltalán valamilyen dekódolás benne, de biztos vagyok benne, hogy a YT-tól elhasal. FB szintén, ott is nagyon sok a videó. Szóval az igényeinek a Mint is tökéletes lenne, csak hiányzik alóla a vas.
-
válasz
Erikkk26 #15316 üzenetére
Szia,
Ránézésre szerintem ez már kevés mindenhez, de megpróbálni meglehet.
Nekem van itthon egy LGA775-ös gépem, amiben egy Q8300-as proci volt egy ideig, illetve mellé egy GTX 750 Ti videókártya. Hibátlanul lehetett vele böngészni Linux Mint Cinnamonnal, a YouTube-ot szaggatásmentesen viszi. Viszont ebben van egy rendes videókártya és egy jobb minőségű satás SSD.
Tehát esetedben a gépben se videokártya, se SSD, ami szerintem nem ígér túl sok jót. Próbáljátok ki a Cinnamont és az XFCE-t, hogy a kettő közül működik-e valamelyikkel a történet. Ha nem, akkor vagy fejleszteni kell a gépet, vagy méginkább eladni és pár tízezer forintért lehet kapni olyan használt brand gépet, amivel még normálisan lehet a dolgokat intézni az interneten.
[ Szerkesztve ]
-
Erikkk26
tag
Hali!
CPU: Intel Core 2 Quad Q8200
GPU: Intel GMA X4500
RAM: 2x4GB DDR3 1333Mhz CL9
HDD: Western Digital WD2500AVJS
Egy ilyen konfigra melyik Linux Mint kiadást javasolnátok?
Legmegterhelőbb dolog amire használva van, és lenne is a gép, hogy böngészik rajta nagynéném.
Facebook, YouTube, miegymás.
Cinnamon sok lenne már erre?
Köszi!reddit.com/r/TechRik
-
válasz
zizidor #15314 üzenetére
BUÉK! Na igen... én a network-managert próbáltam letörölni, aztán az is vitte magával a Cinnamont... Csak ráentereztem, el se olvastam, amit az APT írt... be kellett bootolnom egy Linux Mint Live rendszerből, majd azon keresztül chroottal visszarakni a hiányzó csomagokat, anélkül használhatatlanná vált az egész.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
KAMI911 #15310 üzenetére
Közben próbáltam ennek utánanézni, de nem jutok dűlőre.
Jól értem, hogy az 5.15 kernel óta ez a Paragon driver része a kernelnek? Akkor viszont nem értem, hogy az LM 22-vel nekem miért települt fel automatikusan az ntfs-3g csomag?
Ha ezt eltávolítom, akkor automatikusan a kernelben lévő drivert fogja használni a rendszer, vagy mi történik ilyenkor?
[ Szerkesztve ]
-
Linuxiac évértékelők:
Best Linux Distro of 2024? There Is No Such Thing!
https://linuxiac.com/best-linux-distro-of-2024-there-is-no-such-thing/2024 Recap: Linux & FOSS Ecosystem’s Highlights
https://linuxiac.com/linux-and-foss-2024-highlights/Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
Napokban volt róla szó, de megosztom itt is a hivatalos állásfoglalást. A 6.8-as kernellel jött egy NTFS bug. Leírták a megoldást is.
Ide tartozó linkek:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ntfs-3g/+bug/2062972
https://github.com/tuxera/ntfs-3g/issues/108[ Szerkesztve ]
-
Gondoltam megosztok veletek egy egyszerűnek tűnő problémát és rá a megoldást. Minten, ha bekapcsoljuk a sötét témát, akkor a LibreOffice programok (Calc és Writer biztosan) olyan értelemben kezelhetetlenek lesznek, hogy nem fognak rendesen látszódni az ikonok.
Bizonyos ikonok szinte el is tűnnek róla, pirossal kiemeltem a hiányzó részeket.
A megoldás felül a menüsorban: Eszközök -> Beállítások -> LibreOffice -> Nézet -> Ikontéma / Téma, majd ezt meg kell változtatni.
A Colibre (dark) egész jól látszódik.
[ Szerkesztve ]
-
makszi
aktív tag
Köszönöm mindkettőtöknek!
Valóban egy alias volt és meg is találtam a filet, illetve a type parancsot pedig nem ismertem!Volna még egy kérdésem. Ha van egy log file ami 100mb-os és nagyon sok soros de abból szeretnék kiselectálni ismétlődő részeket, pl: answertime,
Ezt linux alatt mivel lehet hatékonyan megoldani?
Win alatt a findstr-t szoktam használni ilyesmire. Ha lehet terminalba parancssorba szeretném megoldani az ilyesmi file műveleteket. A találatot azt át kellene irányítanom egy másik filbe, illetve szükségem lehet még reguláris kifejezésekre is.
WIN alatt a notepad++ is jó ilyesmire de linux alatt olyan beépített megoldás kellene ami az oprendszer része. Ne kelljen semmit se telepíteni hozzá... -
Tim82
félisten
válasz
makszi #15303 üzenetére
Tippem az, hogy az alias paranccsal csináltad, nem pedig "batch file"-lal. Az alias parancsról itt egy gyorstalpaló: [link]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
makszi
aktív tag
Sziasztok!
Kb két éve csináltam egy talán batch filet- egy régebbi linux gépen ami azt csinálja, hogy ha beírom hogy friss akkor mindent csomagot/programot lefrissít. Ez a mai napon is tökélesetesn működik, viszont én már elfelejtettem, hogy hogyan csináltam és magát a filet sem találom. Próbálkoztam már a find paranccsal is de nem találtam ilyen file-t hogy "friss" a gépen.
Tudnátok segíteni, hogy hogyan tudnám megtalálni ezt a valamiféle update-et kiadó kis batch filet-t amit annak idején "friss" nek neveztem el?Köszi!
-
Petya XT
senior tag
Szerintem nem volt frissítés. Néztem egy videót, ott volt a videó kipattintása ablak. Erről biztosan tudtam, hogy kikapcsoltam. Ránéztem a bállításokra, be volt kapcsolva. Volt még egy pár beállítás, ami visszaállt alapra valamiért. Nincs Mozilla fiókom.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Petya XT #15300 üzenetére
Frissített volna a Mint? Bár éppenséggel akkor sem szabadna neki. Be vagy lépve a Mozilla fiókodba? Ha egy másik géppel is szinkronizálva vagy, akkor talán azokat vette át.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]