- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
- Kiderült, hogy miért nem viszik az NVIDIA új AI-chipjeit
- 300 százalékkal emelné meg az árait az Arm
- Synology NAS
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- 300 százalékkal emelné meg az árait az Arm
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AliExpress tapasztalatok
- Windows 11
- Proxmox VE
- Trump miatt fejezhette be sokszínűségi programjait a Meta és az Amazon
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
-
IT café
Ez a Zen4 (Ryzen 7xx0 / 8xx0) topic!
A Zen5 (Ryzen 9xx0) topic [erre található] !
Új hozzászólás Aktív témák
-
jeni
félisten
köszi
én abból indultam ki,hogy esetleg a X870 összességében felhasználói szinten többet nyújt mint egy B650(E) széria. tuning nem lesz, gamer nem lesz,esetleg 1-1 játék.
wifi 7 jól hangzik de a routerem csak Wifi 6-s.
USB4 lehet most még nem tudnám kihasználni de talán később lesznek ahhoz gyors háttértárak is. -
Úgy kezdődik a kérdés, hogy mik az elvárások?
Igen, az X870 széria alja, kb. a B650E széria alsó-középső kategóriájának felel meg, belépő szintű audio codec, de már 8 rétegű NYÁK, van Gen5 PCI csati a VGA-nak és egy nVME SSD-nek és van Wifi7 meg USB4 támogatás. Szóval rossznak azért nem mondanám.Ha valami közép szintű 1 CCD-s procit raknál bele (Ryzen *600(X), *700(X) vagy *800X3D), nem feltétlen az alaplapi hangkártyát használnád (pl. HDMI kimenetről vagy optikáról erősítő / aktív hangfal), vagy ilyen téren nincsenek extra elvárásaid és nem hajtasz a tuning csúcsokra, akkor bőven jó lehet.
De amúgy viszont egy ASUS ROG Strix B650E-F hasonló áron vagy olcsóbban van, és jobb audio codecet nyújt, a Gigabyte B650E AORUS ELITE X AX ICE szintén, ezek pl. csak a Wifi6E-et adnak és nincs USB4, ennyivel adnak kevesebbet, mint az MSI X870-P Wifi, amúgy takkra ugyanazt tudják, ugyan az az alaplapi chipset (AMD Promontory21) . Ha a Wifi7 vagy az USB4 többet nyom latba, akkor válaszd az X870-et...
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
jeni
félisten
Használ valaki ilyen lapot?
MSI PRO X870-P WIFI
Ha nem ,mennyire jó vagy az X870 lapszéria legalja? -
Dragon3000
veterán
válasz torma1981 #16518 üzenetére
Csak azt felejted el, hogy a forint is szarabb lett, így az alap árat átváltva is drágább lenne most itt a 7800x3d, mint korábban, és erre jött még rá a drágulás, így nem a 150-160 euró változás lett 120e plusz, hanem az egész a szarabb forinttal együtt, illetve erre még rájön az áfa különbözet is, a sok kicsi a végén összeadódik, ez mellett még lehet az itthoni kereskedők vérszeme is rádob valamennyit...
[ Szerkesztve ]
-
torma1981
veterán
válasz Pro!Petya #16514 üzenetére
7800 mindenhol drága lett nem csak itthon. Semmi köze a piachoz. Egyszerűen a 9800 miatt gondolom felemelték. Ennyi. Nem csak itthon máshol sem olcsóbb. Durva lenne, hogy külföldön fele annyi lenne mint itthon. És ne azt nézzük, hogy ott mennyi az ÁFA-stb. Azt úgy sem tudjuk kikerülni. Én 23-ban vettem 183k-ért a 7800X3d-t.
-
Pro!Petya
addikt
válasz torma1981 #16513 üzenetére
Az szép és jó hogy papíron csak pár ezer forint lenne a difi a forint "szárnyalása" miatt, viszont ezt a piac / kereskedelmi lánc minden résztvevője beleépíti az árába és az már nem kevés. Pl ez is közrejátszik abban hogy majd 2x drágulás látható a 7800X3D-nél a német piachoz képest. Jelenleg 150-160Eur -val több mint fél éve , otthon ez már 100-120K Huf.
[ Szerkesztve ]
-
sbai
tag
Abba ugye nem köthetnek bele, hogy a paszta egy picit ráfolyt a PCB-re, ahol azok a "kivágások" vannak? Nem vezeti az áramot, meg amúgyis csak a hiba bekövetkezte után történt, amikor takarítottam.
-
sbai
tag
válasz deathcrow42 #16506 üzenetére
Alzán jeleztem már, de azt írja, hogy "A kérelem feldolgozása sikertelen volt". Talán a hétvége miatt, vagy amíg valaki rá nem néz addig ezt írja?
Egyébként miért lett ilyen brutál drága ez a proci? Én anno 188k-ért vettem és utána még azért ment is bőven lefele az ár. -
pilu85
őstag
Egy magos terhelésnél majd megnézem, de nem rémlik hogy láttam volna 5550-et.
"A jó hír: ha fel tudod ismerni egy illúzióról, hogy illúzió, akkor szertefoszlik. "Az illúzió felismerése annak végét is jelenti. Életben maradása attól függ, hogy összetéveszted-e a valósággal."
-
sbai
tag
-
De, pirossal kellene kezdenie...
Induláskor a sorrend:
-Önellenőrzés (CPU, RAM)
-Memória tréning
-VGA és boot eszköz ellenőrzés
-POST (ekkor lehet az UEFI menübe belépni, ekkor jelenik meg a kép)
-OS töltésLED-ek:
Piros LED: CPU
Sárga LED: RAM
Fehér LED: VGA
Zöld LED: Boot eszközLégvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
-
sbai
tag
válasz Vigneau #16492 üzenetére
Igen, azt csináltam, de sem a legfrissebb, sem a korábbi agesa 1.1.7.0-s biossal nem megy.
Még amit megfigyeltem, hogy a sárga dram led azonnal bekapcsolás után már világít. Akkor is ha nincs ram és akkor is ha van. Normál esetben nem egy kicsit késleltetve gyulladna fel?
-
Dante684
csendes tag
Szia!
Én ugyanígy jártam december végén egy Asus Tuf X670E Plussal. Ha vissza görgetsz egy két oldalt akkor vissza is tudod olvasni. Nekem meghalt a lap meg a ram egyszerre....
Igaz, Nekem elindult úgy hogy a Ramot csak A2-be helyeztem.
A lapot elküldtem Gariztatni, addig lecserélten egy Asus B650E-re és gond nélkül megy a setup... -
-
sbai
tag
Áramtalanítás, cpu ki-be, gpu ki, cmos reset, elem ki, bios usb flash 3067-re is megvolt (feltéve, hogy sikeres volt)
Most indítottam, de semmi.
Régebbi bios enged visszarakni? Mondjuk 3014-et, ami még Agesa 1.1.7.0 volt.
-
Javaslat:
- [3067-es BIOS-sal próbáltad]? (BIOS Flashback-el csináld szerintem)
- Áramtalanítsd (tápból is kihúz a kábel), CR2032-es elemet próbáld meg kivenni, táp vissza, majd úgy elindítani.
- Minden mást is húzz le, VGA ki, alaplapi VGA marad csak.1x nekem is meghülyült így a rendszerem, de mindenféle tuning-kísérletek után FA hibakóddal ( Invalid Recovery Capsule ). A fenti megoldásokkal hoztam egyenesbe, egy fél napom elment rá, de ekkor már én is ott tartottam, hogy nézegettem Alzán milyen AM5-ös deszkák vannak raktáron...
Szerk.: Ezek szerint ez valami általánosan előfordulható hiba lehet...
[ Szerkesztve ]
-
FeRRaR1
őstag
Szedd ki, rakd be újra a procit + VGA-t. Egy ram modullal próbáld, de adj neki időt mint a legelső induláskor. Összes slotot végig próbálhatod, először az egyik majd másik modullal. Ha ad képet, nézd meg tényleg frissült e a bios.
Nekem is ugyan ez az alaplap + CPU van és nekem is eljátszotta egyszer ugyan ezt. Ha jól rémlik CPU + RAM + VGA ki-be + bios frissítés segített.
De egyébként tudat alatt kezd gyanús lenni az Asus, mert mások is számoltak be hasonlóról mikor kerestem okokat / megoldásokat. Kb megmagyarázhatatlan, mert előtte is megy, utána is, illetve nem tudni mi váltja ki / hogyan reprodukálható. Az is egyezik hogy az esetek nagy részénél a fentebb említett dolgok megoldják. Se előtte, se azóta nem csinálta.
Úgy érzem néha eltolnak valamit a BIOS és / vagy AGESA updatekkel. De akkor miért nem jelentkezik egyből, mi váltja ki
[ Szerkesztve ]
-
kispal87
aktív tag
Bios reset esetén, ha biztosra akarsz menni:
elem ki, tápkábel ki, bekapcsoló gomb 1-2x, hogy kisüsd a kondikat, aztán mehet vissza minden és start.Ramokat egyesével is próbáltad minden slotban?
Bár ha másik kittel is gond van akkor nem valószínű, hogy azzal lesz probléma, hacsak nem maradt meg az előző bios beállítás véletlenül.[ Szerkesztve ]
-
sbai
tag
Sziasztok!
Tegnap délután újraindítottam az addig működő gépemet és onnantól nem hajlandó semmit csinálni. Kép nincs, se boot, se semmi. Az alaplapi kijelző 00 kódot ír, ami elvileg nem jelent semmit, felette viszont a DRAM hibát jelző sárga LED világít folyamatosan.
Próbáltam a ramo(ka)t átrakni másik slotba, minden féle kombinációban mindig fennállt a hiba. Gyorsan rendeltem Alzától egy új kitet, ami meg is jött ma, de semmi változás.
Frissítettem BIOS-t pendrive-ról, cmos clear is volt, elem kivétellel és gombbal is.
Áramtalanítva is volt a rendszer teljesen éjszaka.Kb. kora ősz óta néha előfordult ehhez hasonló jelenség, de eddig mindig gyorsan megoldódott egy áramtalanítással, majd EXPO kikapcsolással (ekkor még be lehetett lépni a Bios-ba). Azóta néha EXPO-val, néha anélkül használtam. Ha betöltött a Windows, akkor mindig stabil, fagyásmentes volt, csak az indulásnál volt néha ilyen gond.
Konfig:
Asus B650E-E
7800X3D
Kingston Fury Beast DDR5 6000 RAM 2x16gbBármi tipp, hogy mi lehet a gond?
-
pilu85
őstag
Cinebench összes mag terhelésénél néztem hw infóban. Az 5450et viszont összes magon tudta.
"A jó hír: ha fel tudod ismerni egy illúzióról, hogy illúzió, akkor szertefoszlik. "Az illúzió felismerése annak végét is jelenti. Életben maradása attól függ, hogy összetéveszted-e a valósággal."
-
pilu85
őstag
5550mhz-t hogy lehet kisajtolni a 7600x ből? Nekem co-20 al 7450ig megy csak.
-
deathcrow42
aktív tag
-
válasz nightwolf37 #16474 üzenetére
240e Ft körül van a 7800X3D.
Ha innen nézzük, kb. értékelhető az ára.
Ezzel együtt én is úgy vélem, hogy egy 7700 / 7700X 120-130e Ft körüli áron jobb vétel...Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Rexcor
őstag
válasz nightwolf37 #16474 üzenetére
Ipon-on általában mindennek túlzás az ára
-
nightwolf37
junior tag
Sziasztok! Ipon-ra felkerült az AMD Ryzen 5 7600X3D. Nem gondoljátok, hogy kicsit túlzás ez az ár érte? Köszi.
-
FeRRaR1
őstag
Ez nem hit kérdése, Noctua volt nekem is előtte. Az is jó volt és ez is jó. Most van itthon egy Freezer 2 360 (5 éves) meg egy 420 (1 éves) + 240 (1 éves). Arctic is kiváló, volt egy visszahívás, több opcióval, ingyenes és gyors volt minden. Már csak azzal hogy felvállalták a problémát, azonnal több féle ingyenes megoldást kínáltak és kiterjesztettek a garanciát megnyertek maguknak mint hosszú tavú vásárlót. (alapból is 6 év gart adtak)
Egyenlőre az 5 év AIO és 4 épített gép alatt nem találkoztam hátránnyal csak előnnyel. (azt az egy visszahívást leszámítva, de az is nagyon sima és gyors ügymenet volt)
Tények miatt vettem:
Fele annyiba került mint a D15
Jobban hűt
Lassabban éri el a max hőt = hosszabb boost
Jobban néz ki
Ugyan annyi a gar5 év tapasztalat után nem adnék ki 2x annyit air coolerért. Ugyanakkor tudom hogy nem lenne sokkal rosszabb és biztos hogy tovább jó / egyszerűbben szervizelhető.
-
válasz FeRRaR1 #16466 üzenetére
Nem kívánok hitvitákba bocsátkozni, de én nálam volt nemrég egy 10+ éves Noctua hűtés (NH-D14) még eredeti ventikkel és tök jól és csendesen működött és van gépem, amiben egy 13 éves Alpenföhn Brocken van.
Nem ok nélkül beszélek rá mindenkit az igényes léghűtésre az AIO-kkal szemben, de mindenki döntse el maga, miben hisz...
[ Szerkesztve ]
-
-
Bib
őstag
Én egy kis 240-es Lf3-as AIO-t vettem DR4 helyett a 7800x3d-re, azért hűvösebb, főleg tartós közepes terhelésen, pl. játékok alatt és konstans jobban boostol. Sokat valóban nem érdemes költeni vízre, de nekem ez még megérte léghűtés áron. Jobb Airflowt tudtam kialakítani, a VGA hőjét is könnyebben elvezetem.
-
válasz rumkola #16464 üzenetére
A 7700X megfelelő hűtés mellett ~142-145W teljesítményt tud felvenni.
A 7800X3D nagyon max. 90W-ot normál feltételek mellett.
A hűtés szempontjából a feltételek kb. azonosak, a vastag kupak adott, az X3D-nél a cache réteg még rajta van a CPU magokon, ez némileg ront a dolgon, ezért van bekorlátozva a 7800X3D, de a leadás tekintetében ez tök mindegy.Nem véletlen, hogy azt mondom, hogy átlag felhasználónak tök felesleges a vízhűtés a 7800X3D-re. Egy jobb egy tornyos hűtő is simán kordában tartja...
A nem X3D esetén 5Ghz felett exponenciálisan elkezd nőni a fogyasztás és vele a leadott hő. A sima, nem X-es 7600 és 7700 ezért nem szenved ettől, csak az X-es, mert azok 5350Mhz-nél és 88W-nál megállnak és kész. A 7600X és 7700X elfut 5550Mhz-ig, de ebbe szó szerint beleizzad.
Az AMD megpróbálta ezt ésszerű keretek közé szorítani, ezért jött a 9600X és 9700X 65W-os TDP limittel. Így a 9700X a 88W-os TDP limittel picivel jobb volt, mint a 7700X a 142W-ossal. De azok a fránya felhasználók ahelyett, hogy örültek volna ennek, amiatt sírtak, hogy alig gyorsabb így a procijuk, mint a 7700X. Szóval az AMD szépen felvitte a 9700X-eknél is az alapértelmezett TDP limitet....
Amikor magas a CPU hőmérséklet az se jó, ha nem éri el a csúcsot, az se jó... Ki érti a gamereket...
[ Szerkesztve ]
-
válasz FeRRaR1 #16462 üzenetére
Értelemszerűen játékfüggő.
A Warhammer 40k: Rogue Trader nem fagyott meg a Per Core CO -27/-10/-20/-20/-20/-27/-10/-25 beállításokkal sem.
A Mechwarrior 5: Clans meg az All Core CO -8 esetén is óránként legalább egyszer újraindult vagy lefagyott...[ Szerkesztve ]
-
FeRRaR1
őstag
Fura, nekem nem volt olyan hogy játék alatt fagyna. Sőt. Inkább az ellenkezője, Linpack Extreme ahol éppen elkezdett hibázni 30 perc után, de nagy szórás nem volt, ott meg mindegyik game ment vígan. Se mikro-lag, se fagyás, semmi anomália.
Többi teszt program viszont nagyon nehezen hibázik nálam CPU tesztnél. Magasan a Linpack volt eddig a legmegbízhatóbb, konstansabb, stabilan hosszú távon működő.
Egyedül a VGA tuning, ott is csak az alacsony Vcore vagy túl magas Vram frekvencia.
[ Szerkesztve ]
-
válasz deathcrow42 #16459 üzenetére
Nem zárom ki teljesen, hogy ez megint valami csodás AGESA történet a háttérben...
-
deathcrow42
aktív tag
válasz egera24 #16458 üzenetére
Én ugyanígy jártam mindkét procival (7800X3D, most már 9800X3D), ahol "játszogattam" a CO értékekkel:
-25 CO ment tesztekben, Mechwarrior 5 Clans kővé fagyott
-20 CO ment tesztekben, Mechwarrior 5 Clans futott (végig is toltam!)
De aztán jött a POE2 decemberben, és töltésenként kővé fagyott
-10 CO-t már nem is teszteltem programokkal, a POE2 sokkal stabilabb, de még mindig fagyott most a hétvégén párszor.
(7800x3D esetén 30 CO -» 20 CO volt amíg stabilak lettek a játékok)Most ennek a diskurzusnak a hatására be is állítottam 0 CO-ra, kivi vagyok ez a program ilyen nagyon hülye, vagy a program vs. proci
[ Szerkesztve ]
Ex frostshock.eu szerkesztő :)
-
egera24
csendes tag
válasz deathcrow42 #16455 üzenetére
Ez mondjuk még egy megnyugtató kijelentés azért, köszönöm
-
válasz egera24 #16454 üzenetére
Ipari mennyiségű időt szúrtam el a különféle stressz-tesztek futtatásával, amelyek sikeres teljesítése után a különféle játékok kiugráltak, lefagytak, stb.
Én egyre kevésbé bízok az ilyen tesztprogramokban...
Játék stabil legyen, ez a lényeg, nem a stressz programok alatti tesztek.
Hogy CPB miért okozhat gondot, azt nem tudom így látatlanban, de amúgy az én 7700X-em is olyan, hogy most PBO CO negatív nélkül használom, mert a Mechwarrior 5: Clans folyamatosan fagyogatott, újraindult már All Core -10 esetén is (miközben a mindenféle haszontalan tesztprogramok alatt egész éjszakákat futott probléma nélkül Per Core beállításokkal is ilyen 27 és 10 közötti negatív PBO CO értékekkel). Amióta elengedtem a CO negatív beállítás, azóta nem volt újra indítás vagy befagyás a játékban...
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
aktív tag
-
egera24
csendes tag
Nem, a lényeg az lenne, hogy normál feltételek mellett stabil legyen (játék, excel, kis scriptiong és coding).
Csak arra próbálok alapozni, hogy ennél a tesztnél átmegy egy adott beállítással, akkor a real world szenáriókban sem fog elhasalni.
Problémát egyébként Cyberpunk2077-ben tapasztaltam. Prime95-ben minden jól ment, cinebenc 2024 is lefutott, de a játékban voltak erőteljes megakadások. És akkor jött az OCCT per core teszt, és akkor láttam meg a hibákat, illetve negatív CO a core 0-ra hozta magával a rendszerleállást is.
És azóta, hogy láttam, hogy mindenféle extra tuning nélkül, ha csak a Core Performance Boost van bekapcsolva, akkor a core 0 hibákat dob, azóta idegesít a dolog és tudni szeretném, hogy mi oka van.
Abból indulok ki, hogy ha a gyártó egy boost órajelet definiál, akkor azt tudnia kellene hoznia alap beállítások mellett gond nélkül és nem kellene hibákat dobálnia egy stresstestnek rá.
Legalábbis ezek a feltételezéseim -
válasz egera24 #16448 üzenetére
A kérdésem az, hogy az OCCT a lényeg vagy máshol is tapasztalsz problémát?
Tehát én itt arra gondolok, hogy az AVX2 tesztelésnél hasal el. Most az a lényeg, hogy tesztprogramban stabil legyen a géped?Tippre itt én inkább itt érzem a problémát.
-
veterán
Lesz itt olyan aki váltani fog 9950X3D-ra? Eléggé tetszik amit bemutattak, de a tényleges tesztek mikorra várhatóak?
Márciusi megjelenés még messze, azelőtt fog jönni csak pár nappal?The greatest trick the devil ever pulled off was convincing the world he didn't exist.
-
egera24
csendes tag
Sziasztok,specifikációim:
CPU: AMD Ryzen 5 7600X 4,7 GHz 32 MB L3Hűtő: THERMALRIGHT Peerless Assassin 120 SEAlaplap: Gigabyte B650 AORUS ELITE AX V2 (AM5)RAM: G.Skill Flare X5 F5-6000J3038F16GX2-FX5 32GB (2 x 16 GB) DDR5 6000 MHzTápegység: Cooler Master MWE Gold 750 - V2 750 W 24-pin ATXHáz: Montech AIR 903 MAXMár minden ötletem elfogyott, hogy mi lehet a probléma és hogyan oldhatnám meg.
Probléma:
PBO Curve segítségével szerettem volna undervoltolni a CPU-t negatív CO értékekkel, és mindezt magonkénti beállítással.
Gondjaim vannak a Core 0 beállításával (amit a HWINFO64 best performer-ként jelöl).
Az OCCT szoftvert (13.1.12) használom, és avx2 core cycler tesztet futtatok egy magon (2 szálon).Tünetek:
1) Alapbeállításokkal (alapórajel, nincs PBO, nincs alulfeszelés, nincs tuning) minden stabil, egyáltalán nem jelentkeznek hibák.Ha bekapcsolom a Core Performance Boostot a BIOS-ban, az OCCT stresszteszt hibákat dob, miután a mag órajele meghaladja az 5 GHz-et, általában néhány másodperc után. Ez csak a 0. magnál fordul elő, a többi mag rendben van. Nem számít, hogy az EXPO profil engedélyezve van-e a RAM számára vagy sem, a hibák jelen vannak.
2) SSE tesztet is futtattam az OCCT-ben 1 órán át CPB engedélyezve, és nem volt semmilyen hiba vagy összeomlás.
3) Ha engedélyezem a PBO Advanced beállításokat, és bármilyen negatív CO offsetet állítok be a 0. maghoz, a rendszer összeomlik és újraindul (de nincs BSOD, és a Windows eseménynaplójában sincsenek WHEA hibák).
4) Ha pozitív offsetet állítok be erre a magra (akár +1-et), a stresszteszt akár 20 percig is hibamentesen fut. Ezután ismét jelentkeznek a hibák, de a rendszer nem omlik össze.
5) Hőmérsékletek rendben vannak. Még a rendszer összeomlásakor sem haladja meg a 90°C-ot. Próbáltam Prime95 stressztesztet kis FFT-kkel, és nem volt semmilyen összeomlás vagy hiba; 30 perc után a max hőmérséklet 95°C volt, de általában 90°C körül mozgott, ami szintén rendben van. Tudom, hogy a Prime95 nem egymagos teszt.
6) Utolsó próbálkozásként engedélyeztem a Core Performance Boostot és a PBO Advanced beállításokat, majd negatív CPU Boost Frequency-t állítottam be. -25 MHz és -50 MHz értékeknél még mindig voltak hibák. -100 MHz értéknél már nem jelentkeztek hibák a stresszteszt során. Az effektív magórajel 4,9–5,1 GHz között mozog a HWINFO64 szerint. A hőmérséklet maximum 66°C.Kérdések:
Én elfogadnám a csökkentett boost órajelet, de nem szeretném így hagyni. Van valami ötletetek, miért nem képes a 0. mag magasabb órajeleken stabilan működni? Vagy ez egyszerűen a „silicon lottery” kérdése?
Biztonság kedvéért csatoltam két képet: az egyik a RAM profilról, a másik a CPU feszültségekről. Lehet, hogy valami feszültségbeállítás okozza a problémát?
https://imgur.com/a/atKP2vJNagyon köszönöm előre is a segítséget!
-
palfitom
félisten
válasz M4T4D0R #16439 üzenetére
Ez nagyjából normális.
19371-gyel indultam, -30-cal (125W ppt-korlát mellett is) már 20000 fölé lehet menni.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
V!ck
senior tag
Szia!
Nekem is 7700X van, kísérleteztem vele bőven...
Első amit látok, hogy az SOC-nak a lapod 1.3V-ot lőtt be, ez nagyon magas, igazából az adható maximum. Általában ennél jóval kevesebb is elég, 1,15V általában bőven elég szokott lenni, de valakinek pl megy 1V-on is, rajtad múlik mennyi időt szánsz a tesztelésre, nem mindegyik proci sikerült jól.
Érdemes lejjebb venned 1,3V-ról, mert így többet fogyaszt az SOC és az is beleszámít a fogyasztási keretbe.
A negatív CO-t is érdemes megfontolni, nekem pl a 8 magból 7 bírja a -35-öt, 1 pedig -25-öt.
Egyéb más ákombákom nélkül CB23-ban 203xx pöttyöt értem el és 5200 fölött tekertek a magok.Egyszer azt hittem, hogy tévedtem, de tévedtem.
-
válasz M4T4D0R #16441 üzenetére
Igen.
Nagyon leegyszerűsítve a PBO CO határozza meg, hogy X frekvenciához mekkora feszültség tartozik. A PBO plusz esetén több feszt ad - no ez nem nagyon hasznos a Zen4 esetén.
A PBO CO mínusz esetén adott frekvencián alacsonyabb feszültséget ad, ami kevesebb hőtermelést jelent, így magasabb frekit tud elérni az adott (vagy az összes) mag azonos fogyasztás / hőtermelés mellett.Nekünk alapvetően az a cél, hogy minél kisebb feszültség mellett minél magasabb frekin pörögjön az adott mag. Értelemszerűen a stabilitás határain belül...
[ Szerkesztve ]
-
M4T4D0R
tag
Bár lehet amatőrnek tűntem, azért jól esett a megerősítés.
Köszönöm a megnyugtatást!Illetve még annyi ha el bíbelődnék itt a "tuning"-gal azzal gondolom bajt nem okozok ha ezt beállítom negatív értékre ugye?
Mást nem állítanék, de ha ennyire egyszerű akkor ezt a 3 lépést beállítanám.
A magnitude-ot pedig mondjuk -10 re. -
Hoi és üdv a klubban!
De én 19100-19440 közötti pontszámokat kapok egy ilyen vízhűtéssel
A felsőbb határ rendben lévőnek tűnik, ezen még lehet javítani a PBO CO negatív beállításokkal.5.05 Ghz-nél nem megy feljebb az órajel stressz teszt alatt. Pontosabban mocorog 5 000 és 5 050 Mhz között.
Ez mennyire normális?
Teljesen.
Illetve ami még furcsa volt, hogy az AIO radiátorból kijövő levegő szinte hűvös és nem pedig forró ahogy azt megszoktam egy sima torony léghűtőtől.
Ha megnézed mindössze 143W max. fogyasztása van a procidnak. Azt egy jobb léghűtés is erőlködés nélkül legyőzi. Nekem az NH-D15 esetén se jön különösebben forró levegő ki, pedig vissza van fogva a ventik fordulatszáma.
Egyszerűen ennyire overkill a 360-as léghűtő a 7700X-re...
A tuning csak annyiból állna, hogy ezt a all core curve optimizer magnitude-t mondjuk elsőnek beállítom -10 re és kiválasztom, hogy All Cores felette?
Valami ilyesmi lehet első körben (nem ismerem annyira az MSI UEFI menüjét).
-
M4T4D0R
tag
Sziasztok!
Most raktam össze első AM5 gépemet vízhűtéssel úgyhogy kicsit még izgulok mit is kéne beállítsak a BIOS ban.
Van rajta egy Arctic Liquid Freezer III 360, 6000Mhz CL 30 2x16GB RAM.
MX-4 paszta.Az összefoglaló alapján tehát teljesen normálisa ha a CPU Cinebench R23 multithread load alatt folyamatosan 95 fok és nem is megy lejjebb.
Illetve böngészőben is ilyen 70 fok körül mocorog.De én 19100-19440 közötti pontszámokat kapok egy ilyen vízhűtéssel
5.05 Ghz-nél nem megy feljebb az órajel stressz teszt alatt. Pontosabban mocorog 5 000 és 5 050 Mhz között.
Ez mennyire normális?
Ahogy néztem a vcore kb 1.31-33 körül mocorgott a stressz teszt alatt.Illetve ami még furcsa volt, hogy az AIO radiátorból kijövő levegő szinte hűvös és nem pedig forró ahogy azt megszoktam egy sima torony léghűtőtől.
Ahogy olvastam van egy PBO Curve Optimize (CO).
A tuning csak annyiból állna, hogy ezt a all core curve optimizer magnitude-t mondjuk elsőnek beállítom -10 re és kiválasztom, hogy All Cores felette?
[ Szerkesztve ]
-
allein
addikt
válasz deathcrow42 #16436 üzenetére
Köszönöm szépen a gyors választ, EXPO profil alatt mit kell érteni?
-
deathcrow42
aktív tag
válasz allein #16435 üzenetére
B650 alaplap bőven elég, afelett akkor, ha tuningolni akarsz vagy specifikus követelményeid vannak. Sokan szeretik az Asus B650 E-F-t, de van itt Asrock, Gigabyte, MSI Tomahawk user is. Én egy sima gigás wifis gaminggel tolom.
A RAM az 32 vagy 48GB DDR5 - 6000 CL30 EXPO profillal.
[ Szerkesztve ]
Ex frostshock.eu szerkesztő :)
-
allein
addikt
Sziasztok, búék mindenkinek. Ryzen 7 7800X3D procihoz milyen alaplap javasolt? Esetleg jöhet javaslat ram-ra is, most raknék össze egy gépet, 1440p játékra, esetleg 2160p-re is. Nincs tervben semmilyen OC, keret 50-100k között.
[ Szerkesztve ]
-
clydoh
csendes tag
Sziasztok! Valaki tudna segíteni abban, hogy lecseréltem a ryzen 7 3700x procimat egy ryzen 7 5700x3d-re (minden más maradt ugyanaz) alaplap Asus Prime B550M-A. Összeraktam a gépet elindul, világit a gép, mennek a ventik, viszont nincs kép a monitoron
-
Dave567
addikt
válasz Lessmessino #16431 üzenetére
huhhaaaa, ez így 2.-án, sok volt kicsit, gyorsan fuss neki megint.
[ Szerkesztve ]
-
Lessmessino
csendes tag
A vr kábelmentesen (ha alkalmas rá) nyújt teljes élmenyt. Az amd lehúzása helyett, kevesebb idő, mérgelődés és lehet kevesebb pénzbeni ráfordítással hetek óta élvezni lehetne azt a szemüveget..
[ Szerkesztve ]
AMD Ryzen 7 7800x3d; AMD Powercolor RX 6700XT Hellhound; MSI Mag B650 Tomahawk Wifi; G.Skill 32gb DDR5 6000Mhz; Kingston Fury Renegade 2TB; Corsair HX750; LG 24GN650-B 144Hz; Redragon Kumara; Razer Deathadder V3; Steelseries Arctis 3; Meta Quest 3
-
Exodion
senior tag
válasz Heftike #16426 üzenetére
Volt ilyenem az elolapi USB3-as csatlakozoval. Radugtam es kozolte a headsetem hogy ez biza USB2.0. Mire rajottem hogy elhajlitottam az egyik labat amikor dugtam ra... szet kellett szednem mindent es egy kis csipesszel vissza egyenesiteni a kis pockot es osszerakni.
Azota minden rendben, MSI X670E ACE (windows altal telepitett driverekkel) de igaz hogy VR headsetem nincs (tompalatassal ertelme se sok van ) szoval ez neked lehet nem nagy segitseg de ha elolapi csatlakozot hasznalsz akkor lehet nem art ranezni.[ Szerkesztve ]
-
Bib
őstag
válasz Heftike #16426 üzenetére
BUÉK neked is!
A problémás Usb-k hátra vannak csatlakoztatva a Backpanelra ilyenkor?
Gondolom volt friss windows telepítve, friss Bios, Ha nem akkor szűz win, majd windows update, ezután Msi oldaláról Chipset, wifi, bluetoth driver telepítés. Chipsetet lehet amd oldaláról is, jelenleg Msi-n frissebb van.Próbára amik a házhoz tartoznak Usb-k mind lehúznám az alaplapról. -
Heftike
csendes tag
válasz Heftike #16072 üzenetére
B.U.É.K
Részemről az amd-re váltás hatalmas csalódás.
Alaplap kicserélve msi mag x670E tomahawk wifire.
Ugyanazt produkálja, usb-re csatlakoztatva quest3- nem csatlakozik, usb2 csatlakozást ír usb-3-ra, ha usb 3 csatlakozik játék közben játszhatalanul szellemképesedik, ugrál, wifi virtual desktopon jónak tűnik csak lassú az alaplapi wifire pedig nem tudok 6ghz-el csatlakozni ami elég lenne.
Bizonyos csatlakozókon az x56 játékvezérlő játszhatatlanul ghostol.
Ha processzor álta vezéreltre kötöm a joyt szinte használhatatlan a chipset általi sokkal jobb.
Intel konfignál semmu bajom nem volt csak a régi gép miatt teljesítmény volt jevés vr- alá. -
szacsee
nagyúr
Köszi, kipróbálom.
Strix B650E-F deszka
Kingston FURY 64GB KIT DDR5 6000MHz CL36 Beast RGB EXPO
7500F
SSD 1-es és 2-es slotban
PBO Enabled
PBO +200
CO-30
Expo1-es profil, többi alapon, illetve a soc fesz 1,2V-on (menne jóval alatta is, de a hiba kizárása miatt 1,2V-on hajtom inkább nem auton),
Asus fórumon és redditen is írták, hogy PBO Enabled állásban előfordul ez, és auto-n nem csinálja.
Enhanced és Enabled is előfordult már, most auto-n van... meglátjuk, ha nem jön elő 2 hétig akkor ok, ha előjön, akkor clear cmos + default minden és próba.FeRRaR1: Köszi, azt is megpróbálom.
rumkola : Itt egy kép a feladatkezelőről cpu erőforrás szerinti listázással.
-
válasz szacsee #16421 üzenetére
"Mi lehet a hiba", de semmi információt nem kapunk arról, hogy pontosan milyen gépről van szó, milyen szoftverkörnyezetben, milyen esetleges finomhangolással (pl. PBO beállítások) és mivel próbálkoztatok eddig.
Innen kezdve lövöldözhetünk a vakvilágba...
-BIOS frissítés (nem tudjuk milyen BIOS verzió van fent)
-Nem futnak az ASUS vagy más gyártók (NZXT, Corsair, stb.) bloatware programjai a háttérben?
-Nincs valamilyen segédprogramban beállítva bármi a CPU-ra vonatkozóan (pl. OCCT)?
-BIOS-ban gyári értékek visszaállításánál előjön?
Most hirtelen ennyi.[ Szerkesztve ]
-
szacsee
nagyúr
Találkozott már valaki olyannal, hogy a pc nagyon lassúnak tűnik.
A proci random olyan, mintha nem akarna C0 State állapotból kilépni és 545Mhz-en ketyeg.
Haver gépénél fordul elő 20-ból 1 indításra jön elő a hiba, utána újraindítja és semmi gond.
Mi lehet a hiba oka? Itt is írtam róla.Belassulva:
Normál működés közben: -
-
válasz bombibmw #16418 üzenetére
Ne bánd, játékok alatt nagyon minimális (1-3%) a különbség, ennyit egy gyorsabb RAM is hozhat simán például. Szóval ha csak nem azért vetted, hogy a CineBench fusson rajta 7/24-ben, semmi hátrányod nem lesz belőle...
-
bombibmw
veterán
Igen, egy kicsit sajnálom, hogy nem X-et vettem, de ez most jó áron volt.
Azt hiszem, hogy ilyen limit mellett ez a maximum, amit ki lehet hozni a prociból.
Még a RAMokkal lehet játszani.
Majd kipróbálom. -
FeRRaR1
őstag
Ja hogy sima, valamiért azt hittem X-es 7700.
Szerettem volna 19k felett tartani a 24/7 profilhoz. Sajnos kb a 600. sorba hibázott a Linpack, pedig minimális szórás, stabil és konstans volt.
Tesztelésre, benchmarkra elmegy, de 24/7-ben 1500 hibátlan konstans Linpackot akartam.
Viszont a watt érdekes, mert nekem 68W volt emlékeim szerint Cine alatt.
-
addikt
válasz bombibmw #16412 üzenetére
Multi score nem is lesz több, hiszen azonnal lefejeled a limitet.
+200-al így nem is nyersz semmit, hiszen többszálon azonnal power limitbe futsz. Még nélküle is. Ez játékban hoz.
-CO annyit segít ,hogy ugyanabba a fogyasztásba belefér egy nagyobb freki. De ez lófasz a power limithez képest.
[ Szerkesztve ]
a dog may just be a couple chapters in your life, but you're their whole book
-
válasz FeRRaR1 #16414 üzenetére
Hiába alacsonyabb az maximális órajel, ha azt nem tudja folyamatosan tartani, szóval ez nem mérvadó önmagában.
A sima 7700-aknál 18100 - 18800 között ingázik az CB23 multi score, de ezt kismillió dolog befolyásolja, a hűtéstől kezdve a PBO CO beállításokon át a VSoC feszültségig (utóbbi tapasztalataim szerint kb. -100 pont, ha 1.3V-on van DDR5-6400 mellett, versus 1.04V-ra állítotthoz képest DDR5-6000 RAM sebesség mellett).Amúgy a Te pontszámod a 7800X3D-khez képest éppenséggel igencsak magas...
-
FeRRaR1
őstag
válasz bombibmw #16412 üzenetére
Nekem 19.200 a 7800 X3D -30 CO és sokkal alacsonyabb órajel. 5050. Esetleg azt nézd meg hogy nő e a pontszám minden órajel emelésnél / co csökkentésnél?
Lehet hogy már csak stretchingeli az órajelet de nem hoz teljesítményt. Nekem az volt -35 Co, teszt lement de kevesebb volt kicsit a pont mint -30 Co.
Vége felé már lehet hogy nem hoz több teljesítményt hiába nem crashel. Szóval ezt is nézni kell.
-
FeRRaR1
őstag
válasz rumkola #16402 üzenetére
Freezer II-re volt egy visszahívás, rosszul vulkanizált gumi tömítéseket használtak és foszlani tudott + eltömíteni a mikro lamellákat. Nekem is volt érintett, azt választottam hogy küldjenek ingyen javító kitet és 20 fokot nyertem vele.
Esetleg megnézheted hogy lecsavarozod, mennyire vannak eltömődve a mikro lamellák, mennyire retkes, gyanítom az lesz.
-
sixpak
nagyúr
Nálam ez a max. amit megeszik a 7800X3D.
Vegas, 4K renderelés.
73W, 70 fok max.
Teljesen default minden, room temp 22 fok:
Ennél megterhelőbb programot nem használok, úgyhogy nálam ez a stress test.https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/
-
rumkola
nagyúr
válasz rumkola #16031 üzenetére
7800x3d alapon, artic freezer AIO 240, bequiet 500DX. Asztalon már 60+, játékokban 85-90 visító, maxon pörgő ventikkel úgy, hogy nem boostol 4500 fölé . Ez szépen, 2 hónap alatt lett ennyire rossz. Szétszedtem, pasztáztam, takarítottam, nem változott.
Megnézem biost, ott azt látom, hogy másodpercenként megy fel a hőfok 60-ról, miközben 0,9V-t kap a CPU. 85 után lekapcsolt a gép.
Lecseréltem a vízhűtést egy új, AC Freezer III 240-re, egyből jó lett minden, valószinűleg a másikon megállt a pumpa, amit nem tudtam leellenőrizni mert 1 kábeles (ventik+pumpa egyben) és CPU FAN-ra volt dugva, és mutatta az 1800-at, amik a ventik RPM-je volt. Szerencsére még garis.
Most asztalon 47fok, Dragon Age Veil játékban 65, rommá fűtött 25 fokos lakásban.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- KÉSZLETEN! ÚJ, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D OEM (96M, Up to 5.2 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 5 5600X BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 45.000.-
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
- INGYEN FoxPost! Intel Core i9-14900 LGA1700 processzor - 12 hó magyar bolti garival! -