Új hozzászólás Aktív témák
-
M1995
aktív tag
Is. A hivatalos oldalakon is káosz tájékoztatás volt. De amúgy még most is magyarorszag.hu elolvasom a friss közlemény, oké benne van már az email lehetőség, de pl. az autentikátor kapcsán is továbbra is csak a zavaros információ szerepel pontatlan megfogalmazással:
"Az Ügyfélkapu+ igénylése előtt töltse le Android eszközére a NISZ Hitelesítőt, Google Authenticatort vagy a Microsoft Authenticatort, iOS eszközére a NISZ Hitelesítőt vagy a Microsoft Authenticatort."
Nekem iPhone van. Kezdjük ott, hogy van az iOSben beépített 2FA kezelés, nem kell külön appot telepíteni, ezek meg tukmálják a nisz és microsoft cuccát, ami felesleges. Amúgy Google Authenticator is van iOS-re, azt se írják, aki Google fiókkal lakta be az iPhone-ját. Persze egy másik gov oldalon ők is tudják ezt, hogy iOS beépítve, de nyilván a jobb kéz nem tudja mit csinál a bal. Másrészt laikus usert beküldik a csoda microsoft auth appba, akkor abból lehetnek szívások egy készülékcsere esetén, ha nem csinált backupot. (most a "ruszki" webes oldalt ne is említsük)
És ha már heteken keresztül ment a médiában a fals, ellentmondásos hülyeség, akkor sem állt ki egy hozzáértő érthetően és pontosan elmagyarázni:
nem az ÜF szűnik meg, hanem csak a sima belépés
nem muszáj 3rd party 2FA app, iOS beépítve, Android értelemszerűen Google féle
lesz emailes is, mert pl. öregeknek nincs okostelefon vagy lassúaknak a generátor 30 másodperc limitje kihívás
határidő után is lehet csinálni pluszt
nem kötelező a DÁP
és egyéb dolgok, amelyek körbementek...
-
félisten
"Legkevesebb annyira, amennyi a végződtetési díj, ami (változatlanul afaik) nettó 10 Ft fölött van/SMS. Havidíjban, másban fizeted ki, keresztfinanszírozzák másból."
Köszönöm!
De akkor sem igazán értem.
Most beszéltem egy kollégámmal -- akinek történetesen elektronikusaláírás-ügyi röptanfolyamot tartottam. De mivel tudom, hogy hol dolgozik, rákérdeztem, hogy mennyiért SMS-eznek.
Egy sima piaci vállalkozás, elég som SMS küldésével. Tehát nem állami-kormányzati hátterű cég.
A lényeg, hogy átalánydíjat fizetnek, és egy SMS így a havi forgalomtól függően 50-70 fillér közötti költséget jelent nekik. De volt egy húzósabb időszakuk, amikor sok üzenetet kellett küldeniük, és 30 fillér alá ment ez az összeg.Tekintettel az átalánydíjra, az alapdíj feletti mennyiségre szerintem de facto ingyen van az SMS-küldés. A határköltség nulla.
MaCS
[ Szerkesztve ]
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
félisten
"Tehát 4 évet élt a Avdh [102/2020. (IV. 10.)] de azért előtte is volt élet.."
Mint ahogy a számítógép-használat előtt is volt élet, mégis gond lenne, ha hirtelen vissza kéne térni a papírra...
Nem csak az a gond, hogy az AVDH bevált és könnyebbséget jelentett, és most megszüntetik.
A fő probléma az, hogy kialakult a hozzá fűződő igényrendszer, és nagyon sok jog- és életviszony az AVHD kapcsán már elvárja az elektronikus aláírás használatát. Amúgy jogosan, mert tényleg ne visszafelé haladjunk már.
Az AVDH ily módon történő elkaszálására egyszerűen nem készítettek fel senkit.
Egy évvel ezelőtt, hivatalos továbbképzésen a minisztérium felelős, a fejlesztésben illetékes embere mondta a szemünkbe, hogy az AVDH ugyan 2024 nyarától kivezetésre kerül, de az átállás átmeneti helyzettel fog történni, mindenkinek lesz lehetősége az új rendszer megtanulására és megszokására, és az utód mindenben csak jobb lesz, és semmilyen hátránnyal nem fog járni!!!
MaCS
-
félisten
"Amelyik ügyvéd nem tudja kigazdálkodni, az nyugodtan menjen a híd alá."
Köszönöm, ez jól esett...
Nekem mondjuk 2007 óta van elektronikus aláírásom, de oka van annak, hogy sok ügyvédnek nincs.
Az legfőbb ok az, hogy baromira nem volt eddig szüksége rá nagyon sok ügyvédnek. Egy új, kötelező >50e Ft-os éves kiadás pedig azért senkinek sem esik jól.
Az sem mellékes, hogy egyáltalán nem egyszerű a telepítése: egy nyolc lépcsős telepítési folyamat, külön az olvasó, külön a kártya, külön a tanúsítványok, külön a tanúsítványkezelő és külön maga a program.
És a használata sem annyira egyszerű, mint az AVDH-é.Sajnos tudomásul kell venni, hogy az ügyvédi egy humán pálya. Nekem is okoz ez problémát, én sem örülök neki, és származott is belőle konfliktusom szép számmal. De az ügyvédi kar felső 50-60%-át kitevő korosztály számára ezek átláthatatlan, félelmetes teendők.
És a legfontosabb: van egy olyan tévhit, hogy az ügyvédeknek milyen baromi jól megy. Nos, a valós helyzet ezzel szemben az, hogy az ügyvédek többsége a diplomás átlag alsóbb régiójában keres. És egy erre bejövő új kiadás nem esik jól -- különösen nem, mert nem jár egyedül. Az ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvédek felelősségbiztosítása brutálisan, több százezres tétellel drágul (ami logikus, hiszen az ügyvédekre terhelődik az ingatlanügyek felelősségéből egy hatalmas olyan rész, amely eddig a földhivatalt terhelte), miközben az az elvárás, hogy csökkenjenek az ügyvédi munkadíjak.
MaCS
-
M1995
aktív tag
Egyébként ha okostelefon kell mindenhez irányba halad a világ, akkor a törvényeket is kellene frissíteni. Pl. szerintem nonszensz, hogy bankszámlát és bankkártyát kaphat már egy 14 éves is, de Apple Pay-be nem regisztrálhat a szabályok miatt, hogy telefonnal, órával fizethessen, Burger Kingbe nem regisztrálhat, hogy kaphasson kupont.
-
M1995
aktív tag
Ügyfélkapu+
Kommunikációból is azért szokás szerint megbukott a kormány és a média is, annyi ellentmondásos dolgot összehordtak az elmúlt hónapokban. Most azon röhögök, csak kiderült mégis lehet emailben kapni a 2FA kódot, mégse muszáj öregeknek az appokkal szenvedni, elég a számítógép. Csak kiderült, a nagy határidő mégse akkora baj, most is lehet pluszt igényelni.DÁP
Vajon ebből több lesz majd, mint a tíz éve e-személyi programból? Pl. DÁP app megmondja a Tesco Clubcardnak, hogy igen ez a személy elmúlt 18 éves, vehet sört. (bár kisebb csodának tartom, hogy a "gonosz multik" egyáltalán még árulhatnak alkoholt) -
asdf_
veterán
válasz nanotek911 #810 üzenetére
Nagy hírű főpolgármesterünknek ugyanez már eszébe jutott a parkolóautomaták kapcsán..
Tekintve, hogy 90+%-ban mobillal parkolnak az emberek, alapvetően nem egy hülye ötlet egy szemmel jól látható összegért üzemeltethető gépet e-hulladékként kezelni (aztán hogy az üzemeltetés költségéből mennyi a valós és mennyi a lenyúlás, az is megérne egy misét). Más kérdés, hogy ezt nem ész nélkül kellene, hanem a használat analizálásával, tehát olyan helyen, ahol sűrűbb a rövid időszakra indított parkolás, és alacsonyabb a parkolási díjért, ott maradjon automata, mert ott, ahol 300 Ft egy óra, és negyed órányi dolgom van (=75Ft) ott nyilván nem indítok mobillal parkolást parkolási dij+80 forint kényelmi díjért (ami utóbbi díjnak a léte is nonszensz) mert az totál értelmetlen, hanem bedobok egy százast és megyek dolgomra.
[ Szerkesztve ]
-
Egy nagybani szolgáltatónál, aki akár százezres, milliós mennyiségű SMS-t küld, vajon mennyire jöhet ki egy SMS költsége?
Erről írtam, hogy mivel kis hazánkban indokolatlanul magas (NETTÓ 14 HUF) egy SMS végződtetési díja, ezért ez alá elvi síkon nem tudnak lemenni.
Persze ez is a GVH hibája (őket meg ki felügyeli? )
-
-
-
ekkold
őstag
15 éve vettem egy mezei A4-es scannert 5.000 Forintért (nem elírás)... azóta is teljesen jól működik. Számtalan dokumentumot küldtem be ezen idő alatt e-papír felületen, amit ezzel szkenneltem be.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
asdf_
veterán
Rohadtul nem, mert azt egyszer megveszed és főleg a scanner utólag nem kér enni... nem jön rá bughalmazt tartalmazó frissítés és ötödannyiba kerül, mint egy okostelefon.
Na itt vannak a problémák, amikor ilyen butaságot mond valaki, akinek nincs okostelefonja és inkább sz*patja magát a személyes jegyvásárlással.
25e Ft. egy scanner és egy 2024-es megjelenésű, 6 GB RAM-mal rendelkező (tehát mindenre is elegendő) okostelefon 55 ezer forint, a 8 GB-os meg 63 ezer (ezzel úgy minimum 5 évre elintézettnek tekinthető az okostelefon-kérdés).
Plusz ne feledjük el, a kedvezmény az csak a rászoktatás eszköze, azért van, hogy aki amúgy nem használna magától automatát vagy webes vásárlást, az mégis megtegye, ezt használja inkább, majd ezt használja a későbbiekben is, és akkor a jegypénztárban (2025-ben már szinte) teljesen feleslegesen ülő Gizikét már nem kell fizetni, vagy csak egy műszakban. Ahogy lejár a beetetési időszak úgy tűnik el/épül be a kedvezmény.[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
Egy nagybani szolgáltatónál, aki akár százezres, milliós mennyiségű SMS-t küld, vajon mennyire jöhet ki egy SMS költsége?
Legkevesebb annyira, amennyi a végződtetési díj, ami (változatlanul afaik) nettó 10 Ft fölött van/SMS. Havidíjban, másban fizeted ki, keresztfinanszírozzák másból. Úgy ingyenes, mint az üdítőre a free refill a külföldi gyorsétteremben, az ingyen és a végtelen ígéretével több ügyfelet lehet fogni, mint amennyibe az ténylegesen kerül, miközben nem használja ki nagyon sok ember. Ha elkezdenél havi 10 000-t küldeni, egy fair use figyelmeztetés ignorálása után nagyon hamar szerződés nélkül lennél.
-
cocka
veterán
Persze erre azt mondhatod hogy papír-scannert is kötelező venni? Vagy fényképezőgépet?
Rohadtul nem, mert azt egyszer megveszed és főleg a scanner utólag nem kér enni... nem jön rá bughalmazt tartalmazó frissítés és ötödannyiba kerül, mint egy okostelefon. A fogyasztása is kisebb, mint egy okostelefoné.
-
-
cocka
veterán
válasz hajbazer #753 üzenetére
meglévő Ügyfélkapusokat is visszalökünk a papíralapú ügyintézésbe.
Engem a MÁV is visszalökött a következőképpen:
IC jegyvásárlás: Elővételben véve olcsóbb, mint az indulás napján.
Régi rendszerben online meg tudtam venni a honlapjukon mondjuk este 11-kor, adtak egy kódot, és mikor mentem a vonathoz másnap, csak átvettem az automatából a jegyet a kóddal. Adtak 5% kedvezményt is.
Új rendszerben nem tudom online megvenni, mert egyrészt nem nyomtatok, másrészt nincs okostelefon, ezért előző nap el kell mennem az automatához, hogy az automatából megvehessem. Már 5% kedvezmény sem jár.
+ az automatából nyomtatott jegy használhatóságáért ők felelnek, míg a másik két esetben én felelek. Ez nagy különbség!Az már csak olyan "hab" lenne a tortán, ha ezeknél is kitalálnák, hogy kevesen használják az automatákat, ezért megszüntetik őket.. Taps, lehet járni megint a pénztárba, ha lesz ott még egyáltalán dolgozó.
-
cocka
veterán
válasz hajbazer #752 üzenetére
Ez a gondolkodásmód nem más, mint a felhasználói táboron belüli kisebbségek érdekeinek lábbal tiprása
Arról nem is beszélve, hogy a webes felületek esetén max. böngészőfrissítésre van szükség, hogy megfelelően működjön egy ügyfélkapu, nem megy, sebaj feltelepítek másik böngészőt, amiben menni fog és kész. De okostelefonokból nem tartasz 4-5 különböző példányt legalább Android 10-es OS-szel, plusz senki sem garantálja, hogy az app folyamatos update-jei nem okoznak-e egy rahedli működésbeli anomáliát, bugot stb..
Erre írtam e topic-ban már korábban is, hogy egy életet nem lehet felépíteni bughegyekre.
Emellett, valakinek anyagi szempontok is közrejátszanak, valaki nehezen kezeli az érintőképernyőt, míg egy számítógépet könnyedén kezel és lehetne a végtelenségig sorolni a szempontokat.
Meg amit korábban írtam, minél szabadabb a vezérlés egy beviteli eszközzel, annál bizonytalanabb maga a bevitel. A billentyűzet ebből a szempontból a legbiztonságosabb. Az érintőképernyőnél meg már csak egy bizonytalanabb vezérlés lenne: a levegőben kalimpálás.
leszámítva azt, hogy asztali számítógéppel nehéz lenne igazolnom magam a rendőrnek.
De akkor az lenne az ésszerű iránya az ilyen appok fejlesztésének, hogy csak azokat a funkciókat kéne beletenni, amit nem lehet megoldani egy natúr PC-n/laptopon, mert mittomén nincs giroszkóp vagy nincs QR kódolvasó (vagyis van, de azok már csak az elkészült képet tudják dekódolni), nincs 6 kamera, nincs ujjlenyomat-olvasó stb..
-
cocka
veterán
sok olyat ismerek, akinek arra van a számla, hogy felveszi a pénzét
Meg sokan vannak olyanok is, akiknek nincs számlája egyáltalán és más, bankszámlával rendelkező egyéneket bíznak meg pénzük kezelésével. (nyilván itt kulcsfontosságú a bizalom)
De a jövőbeli korlátozások kapcsán vajon mennyi szívességet és hányszor kérhetnek az emberek egymástól? Kik fognak majd egymásnak segíteni, ha mindenkit egymás ellen fordítanak?
Mi lesz ez majd, egy szabadtéri börtön? -
cocka
veterán
Ha sokan nem akarnak okostelefont használni, akkor igenis ahhoz kellene alkalmazkodni, mert az emberek ilyenek.
Igen, ez olyan dolog, mint a készpénzhasználat. Vannak sokan, akiket elvi vagy egyéb okok miatt képtelenség meggyőzni arról, hogy inkább bankkártyát használjanak vagy hogy egyáltalán nyissanak számlát.
De aki jobban szeret készpénzt használni, tőlem használja, de én egy percig sem fogom az asztalt verni, hogy márpedig használjon mindenki bankkártyát, mondván haladni kell a korral.Egyre inkább úgy veszem észre, hogy a jövőben (ahogy Viktor fogalmazott azt módosítanám) nem a járványok kora jön, hanem a korlátozások kora.
-
cocka
veterán
Szerinte az már nem érv, hogy valakinek nincs okostelefonja
Már hogyne lenne érv! Egy ezeréves laptop vagy PC talán több mindenkinél rohad a sarokban, mint ezeréves okostelefon.
Ez a sarokba szorítós móka majd azoknak se lesz egy idő után jópofa (haladni kell a korral) dolog, amikor elkezdik, hogy most már nem elég az Android 10, 12 kell vagy 14.. és akkor ők nem az okostelefon hiánya, hanem a nem elég friss OS-e miatt fognak szívni.
Eljutunk majd Schumacher Vandácska szintjére, hogy kötelező lesz a "csuklónkkal" fizetni vagy azt beléptetésre, aláírásra stb.-re használni?
Ennek az agyhalálnak megálljt kell parancsolni! Egy idő után az lesz a vége, hogy nemcsak chipet nem akarnak majd a csuklójukba ültetni az emberek, de okostelefont birtokolni sem.
Tudom békafőzés és társai, de az ember nem tud a forró vízhez szokni, egy idő után eleged lesz... illetve melyik ökör szeretne hólyagosra égni?Ha meg erre hivatkozna, akkor vonuljon be személyesen ügyet intézni, mivel annak a lehetőségét még nagyon sokáig fenn fogják tartani.
Magyarul ha van egy netes PC-d vagy laptopod, akkor szarjál sünt?
És akkor most ne menjünk messzire, de kombózzuk össze a takarodjon személyesen ügyet intézni a nyitvatartási időkkel meg az esetlegesen ismét beiktatható kijárási korlátozásokkal. Csodás! Gondolom ő is tudja, hogy egyes helyeken pl. pénteken a kormányablak 2-kor zár. Miközben anno a hét kemény 2 darab napján nyitva voltak este 8-ig, most már este 6-kor zárnak. Innen szép győzni.céleszközök ingyenes rendelkezésre bocsátása.
Ennyi erővel ingyen osztogathatnának egy szájbatekert fizikai tokent is. És akkor hopp, meg is van a második eszköz okostelefon nélkül.. A la CIB.
-
cocka
veterán
válasz hajbazer #745 üzenetére
a mobilszolgáltatók szabályozatlanságát és jogosultságkezelési hiányosságait.
Ezzel kapcsolatban az jut eszembe, hogy eleve kvázi asszisztálnak a bűnözők tevékenységéhez, mert gyakorlatilag már minimum 10 éve használnak csalók egy rahedli olyan telefonszámot, amikről nyilvános vélemények/jelentések is olvashatók a neten. Ennek ellenére nem vizsgálják, hogy a telefonszám mögött ki a valódi előfizető és azt sem, hogy miért pont az adott előfizető telefonszáma lesz spoofing áldozata... vagy egyáltalán, hogy a mögöttes bűnszervezeteket felszámolják. Persze könnyű arra hivatkozni, hogy kinyomozhatatlan, lenyomozhatatlan, de tuti van rés a pajzson... valaki valamit egyszer el fog cseszni, ami miatt bukik az egész.
Mindenesetre a mobilszolgáltató részéről a legrosszabb kommunikáció arra hivatkozni, hogy bocs, nem tudunk ellene tenni. Tipikus magyar bürokrata hozzáállás: ujjal mutogat egyik szerv a másikra, az ügyfél meg két szék közé kerül.Jelenleg Ügyfélkapu+-on nincs ilyen lehetőség, tavaly augusztustól a személyijére nem kap már senki aláíró tanúsítványt, csak és kizárólag az okostelefonkényszert hozó DÁP tudja és az is csak elvileg, mert sokaknak abban sem működik.
Az hagyján, hogy nem kap, de amíg még osztogatták ezt, az időközben mondjuk 2022-ben vagy 2023-ban lejáró tanúsítványokat sem lehetett megújítani, mert más cég bocsátotta ki az újabbakat. Erre volt jelen topic tanúsága szerint is az a válasz, hogy de új tanúsítványokat, csak a 2021 nyara után kibocsátott eszemélyikre adnak ki. Nem tudom, hogy egy 2016-2021 közt kiállított eszemélyi 2021 utánira cserélése került-e pénzbe korábban, most már állítólag egy ilyen mutatvány 7200 Ft lenne. (a semmire)
És mint kiderült külalakban totál ugyanaz a két verzió, csak réginél nincs EU-s zászló bal felső sarokban, és nem volt kötelező hozzá ujjlenyomatot adni. Igen a lovak is ugyanúgy állnak.
-
cocka
veterán
válasz hajbazer #743 üzenetére
Noxot használtam, ott működött, csak aztán update-elték, a 7-es Android emulálását meg már nem bírja a gép.
Mindenesetre köszönöm a tippet, majd kipróbálom. Android x86 nekem eleve csak VMWare-ben indult el, valódi gépeken a logónál megáll és ennyi volt.
Androidos boxot sem szerette, pedig ott ki-bekapcsolgatható a rootoltság, gondolom a kínai firmware miatt hisztizik.
-
-
nyunyu
félisten
A probléma ezzel az, hogy a peres ügyvédek nagyon nagy részének nincs külön ügyvédi aláírása, mivel eddig nem volt rá szükség. Oké, ősztől, úgy tudjuk, hogy nem lehet megúszni, de egyrészt hol van az még, másrészt meg az addigi időszakra sem olcsó a piaci aláírás, különösen, ha pénzkidobás.
Amelyik ügyvéd nem tudja kigazdálkodni, az nyugodtan menjen a híd alá.
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
Mégiscsak jól emlékeztem, hogy a küldött SMSek után is kellett csengetni a 2-3Ft távközlési adót az államnak, de az magánszemélyenként 700, nem magánszemély küldőnként 5000Ft/hónapban van limitálva.
Vagyis az SMSsel spamelő cégek után évente 60k-t kellett fizetnie a szolgáltatónak az államkasszába.De mintha tavaly január 1-től ez megszűnt volna.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Fejből meg nem mondom, de tán 20millió volt az AVDH értékplafonja.
De szerintem jellemzően nem szerződéskötésre használták. Én legalábbis alig találkoztam ilyennel -- amilyennel pedig találkoztam, az jellemzően szóbeli szerződéskötést váltott ki.
MaCS
-
SMS: Pedig ki lett nyomozva hogy az előző két parlamenti választáson Bajnai Gordonék hány százmilliót öltek Sorosék pénzéből sms kampányokra. Ha ezt ingyen megtehették volna a te korlátlan előfizetésedről...
Avdh: Hány millió forintig voĺt bizonyító ereje?
Az eszemélyi esetén 60 millió Ft a korlát ha jól emlékszem. -
félisten
És egy újabb kis szösszenet:
"Arconsult tájékoztató: változások az elektronikus ügyintézésben
1. 2025. január 16-tól már csak az ÜK+-szal és DÁP-pal lehet belépni - ezt valószínűleg már mindenki tudja.
2. Az AVDH kivezetése
- Mivel az interneten kering egy információ, miszerint ezt ki lehet cselezni úgy, hogy e-papíron hitelesítik az okiratot AVDH-val, majd letöltik, de nem adják be az e-papírt, fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy a Pp. 325. § (1) g) törlése miatt az AVDH már nem eredményez teljes bizonyító erejű magánokiratot!
- Ugyanezen okból javasoljuk a bírósági beadványok esetében a mellékleteket elektronikusan aláírni és úgy csatolni! Ilyen esetben beküldés előtt ne kattintsanak a Hitelesítés gombra, mert egyrészt ez felesleges, másrészt PDF csatolmány esetén még hibát is eredményez!
- Amennyiben az űrlap érdemi információt tartalmaz, küldés előtt mentsük le PDF fájlként és írjuk alá és csatoljuk.
- Az e-papír esetében hasonló az eljárás, azzal a különbséggel, hogy az űrlapot nem lehet küldés előtt menteni, ezért az érdemi információt az e-papíron mellékletként csatoljuk!"A probléma ezzel a következő:
Ügyvédként ePapíron nyújtunk be mondjuk peres iratokat. Az ePapír a mögötte működő AVDH-val ugye még működik, és az én értelmezésem szerint integrált szolgáltatásként rendben is van.
De akkor miért nem javasolja a használatát maga az Arconsult??? Valami ebben a körben vagy jó, vagy nem, vagy megfelel a jogszabályi előírásnak, vagy nem.A probléma ezzel az, hogy a peres ügyvédek nagyon nagy részének nincs külön ügyvédi aláírása, mivel eddig nem volt rá szükség. Oké, ősztől, úgy tudjuk, hogy nem lehet megúszni, de egyrészt hol van az még, másrészt meg az addigi időszakra sem olcsó a piaci aláírás, különösen, ha pénzkidobás.
MaCS
-
ledgeri
nagyúr
válasz hajbazer #744 üzenetére
Ha neked csak az számít, elfogadom (hogy te csak ezt nézed).... Nekem nem csak az számít!
A #745-es hsz-ed picit aláássa az egészet egyébként...// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
félisten
A VoIP szolgáltatómnál ingyen van az SMS, havi kb. 500 forint telefonszámla mellett.
Az utcáról bemenős mobil-előfizetésem 5000 forintért korlátlan és ingyenes SMS-küldést biztosít.
A privát flottánk havi 3500 forintért korlátlan és ingyenes SMS-küldést biztosít.
MaCS
-
félisten
Ez nem igaz. Az AVDH törvényerejénél fogva (Pp.) teljes bizonyító erejű magánokirat volt. Általános hatállyal (igaz, kivételekkel). Számos hiányossága volt, de nyilatkozattételre pont tökéletesen megfelelt.
Használtam is, működött. Pedig próbálták támadni, de ezeket a támadásokat elutasították -- a fentiek miatt.
MaCS
-
félisten
De ha valamit most kell elintéznem (mert mondjuk határidő kötelez rá), akkor a hajamra kenhetem, hogy egy hónap múlva nem kell majd várnom egy órát.
MaCS
Szerk: Ja, és még csak ez sem mindig igaz. Októberben üldögéltem egy nagyobbacska budapesti kormányablak várójában (15 napos határidejű ügyem volt, és a DÁP 35 napra adott volna időpontot), és a sorszámosztónál előttem valaki időpontra érkezett. Én 15 perc várakozás után kerültem sorra az utcáról beesve, ő kb. 5 perccel előttem került sorra.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Dehogynem! A legfontosabb dolgok változtak az AVDH kinyírásával.
Az AVDH magyar viszonylatban teljes bizonyító erejű magánokirat -- volt. Ez pedig baromi hasznos volt, nem véletlenül használták nagyon széles körben olyanok is, akik egyébként az átlag kvázi digitális analfabéták körébe estek.
Nekem is személy szerint sok száz kilométer utazást és több napi ingyen munkát takarított meg -- a hiánya pedig éppen egy ügyfél elveszítését.
MaCS
-
félisten
válasz hajbazer #752 üzenetére
Hangsúlyozom: nem a saját álláspontomat írtam le, de nagyon is figyelembe veendőnek tartom a másik fél érvelését, még ha nem tudok azonosulni vele.
A digitalizációs kényszert, de még a visszalépési tilalmat is súlyosan aggályosnak tartom.
Konkrét példa: emberünk pert indít. A tét nem is kicsi, a saját teljes kisemmizését próbálja visszacsinálni. (Egyébként döntően nagy arányban jogosan.)
A gond annyi, hogy nincs pénze ügyvédre, úgyhogy jogi képviselet nélkül vág neki -- de elektronikus kapcsolattartással. Csakhogy két évnyi pereskedés után, nem kis mértékben a másik fél nyíltan rosszhiszemű peres magatartás miatt az életkörülményei olyan mértékben romlanak, hogy fel kell adnia az internet- és számítógép-használatot. Csakhogy főszabályként nem lehet visszatérni a papíralapú pervitelre.
MaCS
-
-
asdf_
veterán
Tömeges szolgáltatásnál de facto ingyen van az SMS.
Ja, azért nettó 5 eurocent még egy nagy voip szolgáltatónál is a magyar sms miközben percenként 0,5 eurocentért (tizedéért) hívhatsz magyar vezetékest és 1,2 eurocentért (negyedéért) mobilt. Pedig ugyanazon a bitkolbászon megy...
[ Szerkesztve ]
-
-
félisten
Egy, a digitalizáció alappillérének számító szolgáltatás határozatlan idejű, magán célú felfüggesztése, illetve az ingyenes megoldás üzleti célra végleges beszántása hogy a fenébe ne lenne ellentétes a digitalizáció céljával és szellemével???
A gyakorlatban egyébként durva és fájdalmas problémákat okoz.
MaCS
-
-
asdf_
veterán
válasz hajbazer #768 üzenetére
Nem, lásd a banki szektorban sem a különféle TOTP appok terjedtek el, hanem az SMS.
Vagy talán inkább az lehet mögötte, hogy a banki sms úgy minimum egy évtizeddel megelőzte a banki authentikációt, millió éve megvolt az, hogy kp. felvételről, kártyás költésről sms jött, így aztán amikor elindult, hogy weben keresztül is lehet kártyával fizetni, majd ezt védeni is kéne valahogy, halál evidens volt ezt egy meglevő infrastruktúrát es csatornát alkalmazni erre. Ekkor az egyéb kétfaktoros még a kanyarban sem volt. Nem mellesleg nem lakossági ügyfélkörben-tehát pont ott, ahol sűrűbben -és persze nagyobb összegekkel- használták, ott mocskosul nem sms ment, hanem usb-s aláírókulcs meg kódgeneraló token. De magánszemélyként tőzsdéhez is hw-s kulcsgenerálót kaptam 10+ éve, nem sms-eket.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Az ePapír NEM helyettesíti az AVDH-t vagy bármilyen elektronikus aláírást. Kizárólag hivatalos iratküldésre/benyújtásra használható a hitelesítése magában abban az ügyben, amelyben a benyújtás történik.
A beszkennelt dokumentum saját célú arciválásra ugyan hasznos, de mitől lenne hiteles???
MaCS
-
-
-
A DÁP (jelenleg) nem tud ealáírást.
Mert babzsákfejlesztőék nem tudák megszülni, hogy működjön is, de ettől még a tervek szerint csak abban lesz.
Avdh helyett meg ott az e-papír, ha valakinek nem jó akkor bescanneled az aláírt papírt.
Ja, persze. 🤡 A scannelt, aláírt papír jogilag nem egyenértékű a digitálisan aláírt példánnyal. Munkáltató pl. nem köteles elfogadni és sok helyen nem is fogadják el az eredeti példány nélkül. A digitálisan aláírt példány egyenértékű az eredeti, aláírt példánnyal. Csupán ennyi a különbség.
-
Ha ne "az állampolgár belép 5x" használati esetet nézzem, akkor tedd meg már nekem azt, hogy nem a fogyasztói áraiból indulsz ki az SMS_nek, aminek < 15 Ft az ára a hazai tömeges SMS-szolgáltatást nyújtó cégeknél.
Nyugodtan lehet persze bizonygatni könyvelős, meg még extrémebb példákkal, hogy sokba is tud kerülni, de nem hiszem, hogy ez nagyságrendi tétel lenne egy közigazgatásban. A kormányablakok éves villanyszámlája többe kerül piaci áron, mint amennyiből meg lehetne oldani, hogy SMS-sel is be lehessen lépni az Ügyfélkapu+-ba és lehessen aláírni. Nem beszélve arról, hogy ezt lehet fix áras keretszerződésben is intézni valamelyik telekommunikációs szolgáltatóval. Kötve hiszem, hogy a világ összes pénzét elkérnék.
Nem sokkal egyszerűbb egy ingyenes hitelesítőalkalmazást csekély mennyiségű pénzért implementálni?
Nem, lásd a banki szektorban sem a különféle TOTP appok terjedtek el, hanem az SMS. Míg SMS-t fogadni mindenki triviálisan tud, a TOTP összekonfigurálása okoz nehézségeket az átlagfelhasználónak és biztonsági szempontból is problémásabb, ha ugyanarra az eszközre kerül, mint amin a jelszó is van.
-
-
A többi nem létező dolgot meg a dáp se tudja. Legfeljebb ígérik.
Ismételten kihagytad (szándékosan?) a listából a 2025. január 1. előtt létező dokumentumhitelesítést, ami digitális aláírással látott el bármilyen PDF vagy akár más formátumú dokumentumot. Ezt volt az AVDH. Aláírni tudott még az e-személyi egy kártyaolvasóval, azoknak, akiknek a plasztikkártyában van tanúsítványokat tartalmazó chip. Jelenleg csak a DÁP tud eAláírást és nincs semmiféle webes alternatívája. Ha nincs DÁP-od (ajándék okostelefonkényszerrel), akkor vagy személyesen írod alá, vagy sehogy.
-
asdf_
veterán
válasz hajbazer #762 üzenetére
Persze, de azért az értelmetlen pénzszórásnak is vannak határai. Az SMS, lévén -a hívásvégződtetetéssel ellentétben- nincs szabályozva az ára, mocsokdrága. Valami tizenvalahány forint nettó, ha nem tévedek. És ne azt a use case-t nézd, hogy az egyszeri állampolgár egy évben belép mondjuk 5-ször, hanem hogy egy könyvelő mondjuk havonta sokszor, ha timeoutol, mert 10 percenként kirakja a rendszer, akkor még többször, aztán hogy az állami hivatalokban, állami fenntartású intézményekben hányszor lépnek be, azt már hozzá sem merem venni. Nekem volt olyan, hogy problémamegoldás okán 4 óra alatt vagy tízszer loginoltattam be a júzeremet valahova ügyfélkapus e-személyis azonosítással (hogy ezt miért kellett megszüntetni, ezt mondjuk élő ember el nem magyarázza nekem, mert ennél kétfaktorabb k-ra nincs). De amúgy magától is belép naponta többször és ráadásul nem egyedül az irodában. Egy rakás állami rendszerhez való hozzáféréshez az ügyfélkapun keresztül vezet az út. Van, ahol ha a felhasználó összekötötte, már a posta ÉnPosta belépés is ügyfélkapun keresztül megy (ahol a belépés után a céges énjét kiválasztva az állami hivatali levelezés elektronikus feladójegyzékét kezelik). A vlilág minden pénze nem lenne elég ehhez... Nem sokkal egyszerűbb egy ingyenes hitelesítőalkalmazást csekély mennyiségű pénzért implementálni? (hogy átlagjóskát mennyire értelmetlenül védik a 2faktorossal, mert nincs mitől az megint más kérdés)
-
válasz hajbazer #760 üzenetére
Akkor foglaljuk össze mire használható a DáP app, amire más nem képes:
- rendőri igazoltatás? Évtizedek óta tudom igazolni magam app nélkül is.
- időpontfoglalás? Évek óta lehet weben is.
- erkölcsi? Évtizedekkel ezelőtt is lehetett, persze lassabban.
- személyes adataid? Rajta vannak a kötelezően nálad levő papírokon, ami nem azt írd fel cetlire.
- qr kód belépés? Ott van helyette az ÜK+ (GA)A többi nem létező dolgot meg a dáp se tudja. Legfeljebb ígérik.
-
nyunyu
félisten
Ha meg erre hivatkozna, akkor vonuljon be személyesen ügyet intézni, mivel annak a lehetőségét még nagyon sokáig fenn fogják tartani.
KATA után megszüntetett vállalkozásomat akartam újraindítani pár hónapja.
Bementem az I. kerületi okmányirodába, ahol 7 éve nyitottam az előzőt, ott a sorszámosztó gépkezelő nézett rám, mint borjú az újkapura, és elhajtott a NAVhoz, mert 2022 óta azoknál kell indítani.
Oké, irány a NAV weblap, ott írják, hogy webes ügysegéd, meg személyesen lehet az ügyfélszolgálati irodáikon is.
Jó, akkor irány a 2 sarokra lévő Krisztina körúti ügyfélszolgálat, mert nekem a webes űrlap kínaiul van, nem értem a jogi maszlagot, hivatkozott jogszabályokat.
Mi a kérdés? Mit kell rá válaszolni?Nézem 5 percig a sorszámosztót, nincs ilyen menüpont.
Biztonsági őr visszaért cigiszünetről, ő is átnézte a komplett menüt, ő sem találta a vállalkozás indítást.
Húzott valami random sorszámot, amivel jogosult lettem humán erőforrás igénybevételére.2 perc múlva hívnak, fiatalos ötvenes, vastag okulárés Micikének előadom, hogy vállalkozást szeretnék indítani.
Erre jól lebaszott, hogy arra ott van a webes ügysegéd, aztán ha azt kitöltöttem, akkor jöjjek hozzá vissza.
Nála nem lehet papíron kitölteni az iratokat, nem tud segíteni.Hazamentem, végül mégis csak nekem kellett kisilabizálni a hivatkozott jogszabályokat, aztán saját kútfőből kitölteni a keresztrejtvényt.
(Aztán másnap meg a könyvelőmnek magyarázhattam el, mert ő sem igazodott el rajta, hogy mit miért választottam)
-
Ja mert a mi adóinkba nincs már előre belekalkulálva, mi?
Az IdomSoft-nak is fizetni kell az okostelefonos különalkalmazásért is pár (milliárd) forintot, de az úgy látszik, nem probléma. A mentő, rendőr, tűzoltó is tankol a benzinkúton. A közszolgáltatások nem ingyen működnek. Van nem kevés költségük.
-
nyunyu
félisten
válasz hajbazer #745 üzenetére
Amit már kevésbé értünk meg, az az, hogy második faktornak miért nem az amúgy legelterjedtebb SMS-t hozták be, ami a banki szektorban már bizonyított?
Mert az SMS az nem ingyen van, hanem fizetni kell érte az SMS szolgáltatónak pár Forintot.
Banki számlavezetési díjban ez eleve bele van kalkulálva, de az állami szolgáltatások "ingyenesek".Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Márpedig de igen az. És próbáld meg nem összemosni az autentikátort a DÁP okostelefonkényszerével. Én az utóbbiról beszéltem.
Még egyszer szeretném felhívni a figyelmed, hogy az AVDH 2024. dec. 31-es kivezetése és az e-személyi 2024. augusztusi kinyírása óta a DÁP az egyetlen, amivel digitálisan alá lehet írni bármilyen dokumentumot. Az Ügyfélkapu+-hoz hiába van autentikátorod, azzal nem fogsz tudni aláírni. A DÁP-hoz pedig legalább Android 10 / iOS 16 okostelefon kell, ami inkább az elmúlt 5 év, mintsem 15, ráadásul mivel kb. ennyi a maximális támogatási ciklusa az okostelefonoknak, 5 évente újra is kell vásárolni hozzá az okostelefont.
[ Szerkesztve ]
-
-
Nem sok.
Vagy de. Ha nem mérte senki, nem tudhatjuk biztosra.
Értem, tehát szerinted a digitalizáció céljaival nem ellentétes az, hogy aki eddig PC-n használta az Ügyfélkapu+-t digitális aláírásra, annak ezután majd mindent papíralapon kell aláírnia, mert képtelen volt az IdomSoft a kormányzati milliárdokból lefejleszteni egy aláíró funkciót a kivezetett AVDH helyett. 🤡
[ Szerkesztve ]
-
Ezzel mit is akartál mondani? Azt, hogy egy számítógép annyira alkalmas a digitális ügyintézésre, mint egy csak postai úton hívható autómentő? 🤡 Ha nem ezt akartad mondani, akkor mire alapozod azt, hogy a DÁP minden funkciójához technológiailag kötelező egy okostelefon? Csak mert az autómentős esetben nem azért kötelező a telefonszám, mert valaki ezt tollvonással azzá tette, hanem azért, mert mobiltelefon nélkül a semmi közepéről nem tudnád hívni (a nagy hatótávolságú rádió-adóvevőktől és egyéb alternatíváktól eltekinthetünk).
[ Szerkesztve ]
-
válasz hajbazer #753 üzenetére
Nem sok. A személyes ügyfélszolgálat nem szűnik meg. Valaki oda is mehet.
<1% azon emberek aránya akik telefonján nem fut el a Google Authenticator és még havonta se kerülnek wifi közelébe.
A dáp ezen felül nem nyújt nekik jelentős előnyt.
Tehát az utóbbi 15 év (?) telefonjai megfelelnek. Használtan vettek is a digitális ügyintézéshez. Az app csak kényelmi funkciókat ad (pl időpontfoglalás) mást nem.[ Szerkesztve ]
-
-
Na igen, csak a kötelező bankszámlanyitásnál nem mondták meg, hogy melyik banknál kell nyitnod. Itt meg megmondják, hogy az Apple-nél vagy a Google-nél nyithatsz, más választásod nincs, pedig van még egy tucat másik "bank".
Nem kis felháborodás lenne belőle, ha az OTP-hez vagy az MBH-hoz kötnék a fizetési számlákat, más banknál csak más célokra lehetne számlát nyitni.
[ Szerkesztve ]
-
Ha egy emberről beszélünk, az is sok, mert a digizalizáció céljaival alapjában véve ellentétes az, hogy meglévő Ügyfélkapusokat is visszalökünk a papíralapú ügyintézésbe. Honnan veszed a 99%-ot? Legalább egymillió embernek ma Magyarországon nincs legalább iOS 16 / Android 10 okostelefonja, már ha a nemzetközi statisztikákból indulunk ki. Attól félek, hogy ezt senki nem mérte meg, pedig ezzel kellett volna kezdeni.
-
Ha úgy gondolja, akkor nem kell másra is használnia, és akkor fogja fel úgy, hogy ez egy céleszköz, amelyet kizárólag ezekre a szolgáltatásokra használ
Ez pont a DÁP-nál nem járható út, ugyanis az arra való átállással, megkapod ajándékba a kényszert is, hogy onnantól mindent digitálisan kell intézned és a hivatalos kiértesítéseket is már csak azon keresztül kapod meg, egészen addig, amíg DÁP-regisztrált vagy. Ha működhetne úgy, mint az Ügyfélkapu+, hogy akkor használom, amikor akarom és tudom csak és kizárólag aláírásra használni (amire most az ÜK+-t nem használhatom), akkor lehetne úgy felfogni, ahogy a beszélgetőpartnered mondta.
de a "nem akarom" szempontot pont le kell szarni.
Ez a gondolkodásmód nem más, mint a felhasználói táboron belüli kisebbségek érdekeinek lábbal tiprása, ami mondanom sem kell, mennyire ellentétes a digitalizáció alapvető céljaival. Ez lehet, hogy megáll egy tech-multinál, de egy közszolgáltatást adó cégnél nem szabadna, hogy bárkinek is eszébe jusson, mert az igazságosság/esélyegyenlőség elvének alapon ellentmond. Ebből a fajta gondolkodásmódokból születnek az olyan förmedvények is, mint az ukrán/szlovák nyelvtörvény és minden más, a kisebbségek jogait lábbal tipró intézkedés. Csak ezen most még lehet, hogy nevetünk, mert "csak egy okostelefonról" van szó, de nyelvtörvényre is lehet mondani, hogy tanuljon meg az illető szlovákul/ukránul/románul, vagy vegyen okostelefont és használjón fordító appot.
Havi pár száz forintból meg lehet úszni egy alapkészüléket, úgyhogy erre senki ne hivatkozzon.
Havi pár ezer akart lenni az szerintem, és de igen, hivatkozom rá, mert az az alapkészülék™ kell, hogy frissítéseket kapjon, és az olcsó kínai szarok van, hogy 2 évig se kapnak. Azt az okostelefont, amikor már nem kap frissítést, X évente újra kell vásárolni, mert a DÁP-nak biztonsági™ okokból fölemelik a rendszerkövetelményét, valamint nem lesz hajlandó elindulni alternatív vagy open-source rendszeren. Annak az okostelefonnak egy csomó más járulékos költsége is van amellett, hogy mindenféle tech-multik elfogadtatnak velem egy tucatnyi egyoldalú adatvédelmi szerződést ahhoz, hogy egyáltalán a Play/App Store-ba be tudjak menni és fel tudjam telepíteni a DÁP-ot. Mindemellett pedig egy olyan rendszert kapok, ami fölött az azt karbantartó multinak nagyobb jogosultsága van, mint nekem, felhasználónak. Ha root-olom, akkor meg biztonságra™ hivatkozva nem fog futni rajta a DÁP.
De az "elvi okokból nem akarom" és a "hülye vagyok ehhez és nem vagyok hajlandó megtanulni" nem érv.
Mindkettő érv, mert létezik a világon felhasználói szabadság is. Emellett, valakinek anyagi szempontok is közrejátszanak, valaki nehezen kezeli az érintőképernyőt, míg egy számítógépet könnyedén kezel és lehetne a végtelenségig sorolni a szempontokat.
Próbáld meg onnan is megközelíteni, hogy két külföldi multi zárt platformjára (Android, iOS) akarjuk korlátozni a teljes magyar digitalizációt, miközben van több tucat platform, amin mindegyiken van egy vagy több böngésző, amik minden szempontból alkalmasak azokra a feladatokra, amit most egyetlen okostelefonos alkalmazásba megpróbálnak belegyömöszölni, na jó, leszámítva azt, hogy asztali számítógéppel nehéz lenne igazolnom magam a rendőrnek.
[ Szerkesztve ]
-
ekkold
őstag
A DÁP még nem kötelező. Csak ez is olyan lesz , hogy egyszercsak nem tudsz ésszerűen használni bizonyos dolgokat nélküle. Azaz kvázi mégiscsak kötelező...
Egy régi példa:
- Kötelező bankszámlát nyitni...
- Nem, nem kötelező.
- Persze a fizetésedet akkor ugye nem tudod megkapni, ha nincs bankszámlád... Tehát kvázi mégiscsak kötelező.Nagyon sok olyat ismerek, akinek arra van a számla, hogy felveszi a pénzét (a bank levonja a sarcot) és kész. Semmire nem használja, csak fizet a banknak egy számára felesleges (de amúgy kötlező) szolgáltatásért.
[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
ekkold
őstag
Ez nem ilyen egyszerű, annak az illetőnek nyilván nem tétel egy okostelefon és a használata sem, de a hozzáállását elég jól megvilágítja...
Ha jól néztem andoid10 a minimum, miért? Használok okostelefont de régebbi android van rajta. Vegyek annyiszor újat, ahányszor emelik majd a futtatáshoz szükséges minimum követelményt?? - hát szerintem meg "rohadjon meg akinek ilyen a hozzáállása".Igenis érv, hogy valakinek nincs okostelefonja! Az illetőnek kellene felfognia, hogy a hivatalnak kell lennie az emberekért !!! és nem fordítva. Ha sokan nem akarnak okostelefont használni, akkor igenis ahhoz kellene alkalmazkodni, mert az emberek ilyenek. Régen sok ilyen gyökér volt, aki úgy állt hozzá, hogy szerintük az emberek vannak értük és úgy ugráljon mindenki ahogy a "hivatal" akarja.
Gusztustalan, hogy időseket, akiknek esetleg eleve nehezebb személyesen a "hivatal színe elé járulni", zárnak ki eddig működő dolgokból azzal, hogy leszarják mi az ő érdekük - oldja meg ahogy akarja, vegyen okostelefont stb... NEM! Oldják meg, hogy minden sz@r telefonon (nem csak min. 10-es androidon hanem régin is), PC-n, Linuxon, OSX-en , Windowson stb... használható legyen.
Persze egy diktatúrában ez másképp megy, ott közlik, hogy ez van, ha nem tetszik akkor is le vagy sz... oldd meg ahogy tudod, vagy menj a sóhivatalba...http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Mennyi emberről beszélünk?
MO-on 12 millió aktív sim kártya van 10 millió emberre. Namost a 14 évnél fiatalabbakat és 90 évnél idősebbeket leszámítva kinek nincs? Az a fél százalék ha bejár a hivatalba az miért baj? Sőt még sim sem kell csak wifi. A DÀP nem kötelező. De a 99% penetráció már bőven elegendő a sikerhez.
-
félisten
Erről folytattam éppen egy érdekes beszélgetést. A partner ebben egy egyáltalán nem hülye politikailag nem érintett digitálisszolgáltatás-szakember volt.
Szerinte az már nem érv, hogy valakinek nincs okostelefonja. Ha nincs, de használni akarja / használnia kell a DÁP_szerű szolgáltatásokat, akkor vegyen. Ha úgy gondolja, akkor nem kell másra is használnia, és akkor fogja fel úgy, hogy ez egy céleszköz, amelyet kizárólag ezekre a szolgáltatásokra használ, de a "nem akarom" szempontot pont le kell szarni. Havi pár száz forintból meg lehet úszni egy alapkészüléket, úgyhogy erre senki ne hivatkozzon. Ha meg erre hivatkozna, akkor vonuljon be személyesen ügyet intézni, mivel annak a lehetőségét még nagyon sokáig fenn fogják tartani.
Említettem neki azt, amit már itt is: mi van azokkal, akiket mondjuk az egészségi állapotuk akadályoz az okostelefon-használatban.
Na, erre nagyrészt megoldás a szoftveres akadálymentesítés vagy céleszközök ingyenes rendelkezésre bocsátása. De az "elvi okokból nem akarom" és a "hülye vagyok ehhez és nem vagyok hajlandó megtanulni" nem érv.MaCS
-
PitLee
őstag
Van itt jó pár cikk.
zive-aktuality-sk.translate.goog
ujszo.com/kereses -
Az SMS nem a leggyengébb kétfaktor. Pont olyan "erős", mint bármelyik második faktor, csak jól kell tudni használni. Ráadásul az elmúlt 30 év összes mobilkészülékével kompatíbilis, így nem hoz magával újravásárlási kényszert, vagy tesz függővé tech-multik infrastruktúrájától, mint a Google által erőltetett RCS vagy az Apple iMessage.
A SIM-swap támadást csak szolgáltatóhoz beépített ember tudja elvégezni, tehát elsőként el kéne érni, hogy bűnszervezetek tagjait telekommunikációs cégekhez nem vesszük fel dolgozni. Emellett, korlátozni kéne az ilyen-olyan adminisztrátorok jogosultságait, akár törvényi erővel, ha ezt a szolgáltatók nem hajlandóak maguktól megtenni. A SIM-swap gyakorlatilag egyenértékű azzal, amikor a bankszámládról egy banki adminisztrátor az azonosításod nélkül elutalgat pénzt bűnözőknek. És akkor lehet mutogatni a GIRO rendszerre, meg XY bankra, hogy az milyen gyenge™, miközben nem a gyökerénél kezeltük a problémát. Csak ugye a bankokra már szigorúbb törvények vonatkoznak, így ők is kénytelenek megválogatni, hogy kit vesznek fel és milyen hozzáféréseket adnak nekik. A SIM-swapping támadások tehát nem az SMS gyengeségét mutatják, hanem a mobilszolgáltatók szabályozatlanságát és jogosultságkezelési hiányosságait.
Azt kellene megértenie (mindenkinek), hogy az EU célja a kétfatoros azonosítás kikényszerítésével annyi volt, hogy ne lehessen már szanaszéjjel hekkelni az "12345678", "password" és egyéb "okos" jelszót használó tömegek accait...
Ezt mindenki megérti, akinek valamennyi köze van az informatikához. Amit már kevésbé értünk meg, az az, hogy második faktornak miért nem az amúgy legelterjedtebb SMS-t hozták be, ami a banki szektorban már bizonyított? Miért kellett elkezdeni külföldi, megbízhatatlan oldalak ajánlgatásával bénázni? Amivel amúgy gyakorlatilag egyfaktorossá tesszük a bejelentkezést, hiszen biztonsági szempontból marhára nem oké, hogy a kódgenerálás is ugyanazon az eszközön történik, mint ahol az első faktor, avagy a jelszó beírása. Miért nem fordult meg senkinek a fejében az IdomSoft-nál, hogy a TOTP-ről a felhasználóközönség egy részének halvány lila fingja nem lesz? Aztán ezt burkoltan elismerve, behozzák az e-mail-t, mint második faktort, ami szintén nem tekinthető biztonságosnak, mert ugyanazon az eszközön nézi meg 10-ből 10 ember, amiről belép.
A másik oldalon pedig, szintén a biztonságra hivatkozva, kizárják az okostelefonnal nem rendelkezőket az olyan alapfunkciókból, mint az eAláírás (dokumentum-hitelesítés). Jelenleg Ügyfélkapu+-on nincs ilyen lehetőség, tavaly augusztustól a személyijére nem kap már senki aláíró tanúsítványt, csak és kizárólag az okostelefonkényszert hozó DÁP tudja és az is csak elvileg, mert sokaknak abban sem működik.
[ Szerkesztve ]
-
-
Csak ugye azt a Telekom mobilappot felrakhatod egy Android-x86 virtuális gépre, emulátorra, vagy bármilyen fikóban tartott, a mindennapokban nem használt okostelefonra, tabletre. A DÁP-nál egy kicsivel árnyaltabb a kép a beépített kényszereket tekintve.
A Gránit appja már nem működik emulátorban, legalábbis abban, amit eddig használtam.
Olyan "emulátor" kell, amiben van legalább egy Native Bridge és be is van kapcsolva. Android x86-ban, ami igazából egy VM és nem emulátor, ez egy ideje már megoldott. Meg a root-olását vedd el a rendszernek, mert azt nem szeretik a banki appok.
-
cocka
veterán
válasz nanotek911 #731 üzenetére
azt kifogásolom, hogy az állam bele akar terelni az okosretardizmusba ahelyett, hogy a hagyományos, normális számítógépes megoldásokat akárcsak paritáson kezelné.
De nemcsak az állam csinálja ezt. Pár éve a Telekom ügyfele voltam, prepaid mobilelőfizetés. Csomó szolgáltatást kizárólag mobilappban lehetett megrendelni. Akkor még működött Android emulátorban, szóval ez nem volt akadály.
Vagy pl. Gránit banknál a sima webes netbankban egyáltalán nem lehet kártyával kapcsolatos dolgokat se megnézni, se beállítani. A Gránit appja már nem működik emulátorban, legalábbis abban, amit eddig használtam.Nekem is érthetetlen, hogy miért kellett kivezetni az állítólag szuperbiztonságos eszemélyivel történő kártyaolvasós belépést. Az volt a hivatalos duma, hogy kevesen használták. Aha értem, tehát akkor egy biztonságosnak mondott opciót elveszünk, nehogy már a továbbiakban bármire is használhasd a kártyaolvasót és az eszemélyin beállított PIN kódot.
Csodálkozom, hogy az eszemélyi honlapján ugyanúgy ott vannak az eszemélyi funkciói, letölthető a program, amivel úgy mond aktiválhatod is, de egy büdös kukk nincs arról, hogy a továbbiakban mi lesz ezeknek a sorsa.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Sajnos csak nagyon szűk körű információim vannak, műszaki vonalon nagyon tájékozatlan személyektől. Alapvetően a jogi kérdések feszegetéséről van szó, ami nekem mondjuk izgalmas, hiszen egy olyan esemény következett be, amelyet mindenki elképzelhetetlennek tartott, ugyanakkor sokkal súlyosabbak a következményei, mint amire elméletben is számítottak.
MaCS
-
ledgeri
nagyúr
A DÁP teljesen másra teljesen más szintű hozzáférésre van tervezve, azt böngészőkiegészítőzni nem lenne jó ötlet. A PC-s app már határeset.
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
annyi volt, hogy ne lehessen már szanaszéjjel hekkelni
Látom, neked mindenre van egy teóriád, amiben bolondbiztos vagy..
Az akadémián ez úgy működik, hogy felvetjük a problémát adatokkal (pl. 800 kasszás Erzsi fiókját "hekkelték szanaszéjjel"[forrás!] csak tavaly a mutáns afro-orosz hacker kisgyerekek).Aztán előállítunk egy nullhipotézist, és ezt próbáljuk meg megerősíteni vagy cáfolni a célcsoport vizsgálatával.
-
Nem az átvitel során (Pistike--kormány) lopják el a jelszót, hanem 1db PC vírus ha ki tudja olvasni a böngészőből a usernév +jelszó párost, akkor ki tudja a usernév +jelszó +16chr t is olvasni tehát pc-s totp-vel nem nő a biztonság.
Csak akkor nő ha a 16chr kulcs nem a pcn, nem pcről elérhető helyen van (pl NAS) hanem a telefonon és csak a 6pin kerül át pcre. -
Egon
nagyúr
Az SMS kb. az egyik leggyengébb 2FA megoldás, a sim-cserék elég elterjedtek sajnos.
De a lényeg az, hogy szinte bármilyen 2FA nagyságrendekkel biztonságosabb, mint szimplán csak jelszavakra hagyatkozni, pláne az átalgJóska biztonságtudatosságát figyelembe véve...
Azt kellene megértenie (mindenkinek), hogy az EU célja a kétfatoros azonosítás kikényszerítésével annyi volt, hogy ne lehessen már szanaszéjjel hekkelni az "12345678", "password" és egyéb "okos" jelszót használó tömegek accait... Minden más csak erőltetett okoskodás.
Az persze más kérdés, hogy nálunk ezt hogy sikerült implementálni.[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
ekkold
őstag
Nálam a NAS tárolja a 16 karakteres kulcsot, és csak az idő alapú aktuális kódot küldi el a böngészőn keresztül. Tehát a böngészőből elég nehéz lenne ellopni. De persze minden is feltörhető, akár még egy otthoni NAS is. Persze kérdés, hogy kinek éri meg annyi energiát belefektetni, mert azért az elég valószínű, hogy ha fel is törhető, az nem csak két kattintás Pistikének, hanem valószínűleg elég sok munka.
De ha így nézzük a mobilodat is ellophatják, vagy kerülhet rá olyan vírus, ami adatokat lop...
Amúgy az email-es megoldás jobb? Ha annak szerzik meg a jelszavát a böngészőből, az kb ugyanolyan mintha a 16 jegyű kulcsot szerezték volna meg. Lőlőnek van mobilcége is, igazán küldhetne pl. sms-ben lejáró időkódot, második faktorként - az emailes megoldásnál szerintem biztonságosabb lett volna.http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
cinemazealot
addikt
válasz nanotek911 #731 üzenetére
"Ez nem jó ötlet – ahogyan bármilyen másik "pure webes" megoldást használni se az."
Nagyon nem értünk egyet, az indokaidat pedig (elvész a süti, törlődnek az előzmények, megfertőződik a böngésződ... jelentsen ez bármit is) erőltetettnek érzem. A dedikált alkalmazás (beállításai) éppúgy törlődhet(nek), mint a sütik/előzmények, az okostelefonodat lenyelheti egy zsiráf vagy ráülhet egy víziló, a PC-dre rázuhanhat egy óceánjáró vagy update-elheti a CrowdStrike (csak hogy valami aktuális veszélyforrást is említsek)... millió és egy ellenérvet fel lehet hozni a telepített dedikált alkalmazás ellen is, a végén úgyis egy valaki lesz felelősségre vonható: a júzer, aki nem figyelt oda vagy csak egyetlen hitelesítő alkalmazást használt.
A webalkalmazás a szolgáltatóba vetett bizalomra épül, pont úgy, ahogy az Ügyfélkapu. Amihez tényleg bármilyen eszközzel, bárhol és bármikor hozzáférhetsz, még akkor is ha a főeszközöd teljesen megsemmisült.
-
Szerintem a biztonság egy lépcsője az is lenne hogy egy jelszólopó program ne tudja a böngészőből begyűjteni a usernév +jelszó +16 karakteres titkos kulcs triót. Az ilyen totp webes appok ezen kritériumnak nem felelnek meg, ezért szerintem nem (elég) biztonságosak. A gépem és a kormány szervere közti https tls3 kapcsolatot úgyse törik fel. Legfeljebb a csaló/hamis oldalak ellen véd a lejáró 6 jegyű pin hanyag usereknél manuális beíráskor.
-
Kicsit szétnézve a neten, más megoldások megnézése után összeollóztam egy saját megoldást
..na jó, de te is híró vagy..
De tovább megyek, csinálhattak volna akár egy https://totp.hu oldalt is ami kb. olyan mint a totp.app vagy akár ügyesebb...
Ez nem jó ötlet – ahogyan bármilyen másik "pure webes" megoldást használni se az. A cikkemben (linkelt oldal legalja) leírtam, hogy miért.
"állam bácsi" is csináltathatott volna erre egy csili-vili, fullos, és könnyen használható PC-s megoldást is
Ez abszolút jogos, a fél cikkben (meg a fél életemben ) azt kifogásolom, hogy az állam bele akar terelni az okosretardizmusba ahelyett, hogy a hagyományos, normális számítógépes megoldásokat akárcsak paritáson kezelné.
[ Szerkesztve ]
-
ekkold
őstag
Nem annyira bonyolult ez a kulcsgeneráló kód, mint amilyennek elsőre tűnik. Kicsit szétnézve a neten, más megoldások megnézése után összeollóztam egy saját megoldást, az otthoni NAS-ra. Ezt biztosan nem fogja senki sem naplózni meg ilyesmi...
De ezúton felajánlom, hogy akinek esetleg segítség, és van otthon synology / xpenology NAS, annak odaadom a forrást, és segítek feltelepíteni (a többit magánban). Mondjuk ha én ezt összehoztam kb. 1 nap alatt, akkor "állam bácsi" is csináltathatott volna erre egy csili-vili, fullos, és könnyen használható PC-s megoldást is erre a célra.Akár DÁP - böngésző kiegészítőt is csinálhattak volna, az összes népszerű böngészőre, vagy egy PC szoftvert win/mac/lin -re, ami ugyanazt tudja mint a mobilos DÁP androidon...
De tovább megyek, csinálhattak volna akár egy https://totp.hu oldalt is ami kb. olyan mint a totp.app vagy akár ügyesebb...
[ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
Muszáj ez mindenhova, pont clickbaitesen a lényeget lehagyva?
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
fil
őstag
-
cocka
veterán
Azért az se gyenge, hogy kiszórták anno az eszemélyikhez a zöld kódkártyákat, amelyeken szerepel a "regisztrációs kód". Ez ugye arra jó, hogy személyes megjelenés nélkül lehessen létrehozni ügyfélkapu fiókot.
Most ez az ominózus menüpont hibára fut, tehát aki esetleg utólag szeretne vagy legalábbis szeretett volna élni ezzel a lehetőséggel, az bebukta.Úgy csinálnak, mintha valami ördögi dolog lenne ha valakinek eszemélyije, hozzá tartozó kártyaolvasója és PIN kódja, illetve PC-je vagy laptopja van.
Közben azt is elolvastam, hogy ezek mit értenek aktivált személyi alatt, gyakorlatilag ha megadtad az aktiváló PIN-t és utána megváltoztatod azt saját PIN-re kész is az "aktiválás". Ezen én már rég túlvagyok!
-
félisten
A kolléga biztosan tudja, hogy mit ír, és tényleg vannak érdekes esetek.
Nekem egyszer volt gondom igazolvány nem hordása miatt, ami remek anekdota és kortünet 1994-ből: a kukát húztam éppen ki a kapu elé, amikor lecsapott a járőr! Amikor beismertem, hogy nincs nálam személyi, pedig kb. három méterre behatoltam a közterületre, jött a "Mit csináljak most magával..." műsor. (Egy barátom erre fapofával azt válaszolta egyszer, hogy "A legjobb szerintem az lenne, ha most itt engem agyon tetszene lőni.") Aztán percekig szívatott az adataim mindenféle permutációban való kérdezésével, aztán némi kioktatás után vigyorogva távozott.
De a jellemző szerintem is az Általad tapasztalt módi. Ha nem nézünk ki gyanúsan, nem zavarjuk a közrendet, és egyéb probléma sincs velünk, akkor egy adategyeztetés után elengednek. Beírják a naplóba a végrehajtott igazoltatást, és minden rendben.
MaCS
-
Egon
nagyúr
Nekem volt olyan, hogy az éjszaka közepén mentem haza gyalogszerrel az egyik haveromtól egy pest megyei kisvárosban, és nem volt nálam személyi. Mellém kanyarodott a rendőrautó, kiszállt a rendőr és igazoltatni próbált. Mondtam, hogy nincs nálam a személyi, erre elkérte a 4T adataimat, rádión beszólt a kapitányságra, és kvázi így igazoltatott.
Mindez úgy 1991-1992 környékén volt. Szó sem volt róla, hogy előállítsanak, pláne hogy fogdára kerüljek (LOL). A kollégának kicsit (?) élénk a fantáziája..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
félisten
Mai kis szösszenet: beadási határidőm van, szeretném elérni az ügyintézési felületet.
De maga a webes belépési felület (a DÁP kiválasztásakor) és a telefonomon a DÁP app is (az azonosításkor) azt mondja, hogy "Ismeretlen hibába ütköztünk." ... De dolgozunk rajta...
Sebaj, próbálom ügyfélkapuval. Szóval vannak itt gondok, de éljen az IdomSoft!
MaCS
-
félisten
válasz nanotek911 #721 üzenetére
Jogos kérdés.
De egyrészt azért nem hülyeség, hogy tudjuk azonosítani magunkat, mert azért sokkal egyszerűbb, tényleg csak pár másodperc így az igazoltatás, másrészt pedig -- és itt jön egy nagy DE:
Hogy mondjuk egy baleset esetén is azonosítható legyen az ember. Csakhogy ezt pont a DÁP nem biztosítja, hiszen be kell lépni a telefonba és a programba is, ami nem feltétlenül megy könnyen, ha éppen eszméletlenül fekszem a hordágyon. Úgyhogy a DÁP-os telefon mellé érdemes magunknál tartani egy adatkártyát.
Egyébként nem tudom, hogy mennyire volt jellemző 1990 és 2010 között, hogy egyéb ok hiányában, vagy akár csak kisebb probléma esetén fogdára tegyék az embert. És ennek nagyon kézenfekvő oka volt: az ezzel járó adminisztráció. Mondjuk azt az esetet el tudom képzelni, hogy a statisztikába éppen kellett valamilyen "eredményes" eset, és az igazolvány nem hordása miatt lefolytatott sikeres eljárás miatt megérte a zsarunak az extra munka -- de a gyakorlatban ettől (okkal) irtóztak (irtóznak).
MaCS
-
(Arról nem is beszélve, hogy az előállítás nem feltétlenül azonos a fogdával, de ez tényleg csak technikai kérdés.)
Valóban. A gyakorlatban az van, hogy a járőr bevisz, a kapitányságon / kirendeltségen meg van bruttó 1db. ftőrm./tzszls., erősen túlzsúfolva, aki éppen egy ilyen család kifaggatásával van elfoglalva. Ilyenkor jellemzően nem a kantinban fogod megvárni, hogy sorra kerülj, hanem addig megismerkedhetsz a család többi tagjával.
Ezen felül a rendőrök a bediktált adatok alapján azonnal arcképet is kapnak,ami azért elég jó személyazonosítási alap.
Ez.. jogos érv, meg igazából 2010 előtt ilyen nem nagyon volt, legfeljebb megint csak az őrsön (de emlékeim szerint ott sem).
De akkor felmerül a kérdés, hogy ezen az alapon miért kell hordjak egyáltalán magamnál bármit? -
félisten
válasz nanotek911 #714 üzenetére
Nem, 2010 előtt sem éltek ezzel gyakran. (Arról nem is beszélve, hogy az előállítás nem feltétlenül azonos a fogdával, de ez tényleg csak technikai kérdés.)
A rendőrnek mindig is több lehetősége is volt arra, hogy iratok nélkül is ellenőrizze az igazoltatott személy személyazonosságát. Valamint az sem volt soha mindegy, hogy miért is igazoltat, milyen helyzetben, milyen magatartás alapján (vagy csak rutinból), és nem utolsó sorban: milyen külsővel hogyan viselkedik az igazoltatott.
Ezen felül a rendőrök a bediktált adatok alapján azonnal arcképet is kapnak,ami azért elég jó személyazonosítási alap.
Tehát az, hogy pont a telefon pillanatnyi hibája, inkompatibilitása miatt kerüljön valaki, aki egyébként normális külsővel normális magatartást tanúsít, fogdára, tényleg erősen a elrugaszkodott a realitástól. Mondjuk ennél sokkal nagyobb a veszélye DÁP nélkül annak, hogy az ember otthon felejtse vagy elhagyja az igazolványát.
MaCS
-
cocka
veterán
válasz nanotek911 #715 üzenetére
Akkor valóságtól elrugaszkodott?
-
ledgeri
nagyúr
Ha más nem lehet hiba is, persze kell a jogszabályi értesítés miegymás, de azért az a bugokat nem érdekli!
-
-
1. Miért kerülnél fogdára?
A rendőrségről szóló, hatályos 1994. évi XXXIV. törvény 29. § (4b) szerint
Ha az igazoltatott személy személyazonosságának megállapítása a helyszínen sikertelen, akkor az igazoltatott előállítható a további adategyeztetés érdekében.
Nem tudom, hogy ezzel milyen gyakran élnek mostanában – 2010 előtt ez gyakran előfordult, ez biztos, ahogyan az is, hogy a jogi lehetőség jelenleg is adott. -
PitLee
őstag
-
cocka
veterán
válasz nanotek911 #705 üzenetére
Nehéz ez a magyar nyelv nem?
A nehezen hihető nem jobb lett volna, mint a far-fetched?
-
aktív tag
"1. Miért kerülnél fogdára?"
Hajmeresztő dolgokat olvasni e témában (is). Bődületes a tájékozatlanság... az [ebben a szálban] Doky586 által felvetett élethelyzet is jól mutatja, hogy milyen hamis elképzelés él néhány polgártárs fejében a Rendőrség munkájával kapcsolatban.
Fogda? Az se semmi tévedés, nade hogy órákon belül Szerbiába távozzon valaki, mert nem kap netet a DÁP app, hát ez számomra arra a napra megadta a fényt...
-
MODERÁTOR
-
félisten
válasz nanotek911 #705 üzenetére
Ezzel a történettel azért két komoly gond is van:
1. Miért kerülnél fogdára?
2. Hogyan fordulhatna elő az, hogy az app menet közben, váratlanul avul el úgy, hogy megnyithatatlanná válik? Eleve: ha nem fut az új verzió a telefonon, akkor kizárt, hogy arra frissüljön. Illetve: ami egyszer már fut, mitől válna magától inkompatibilissé?MaCS
-
-
Tehát ha ezt a fájlt "eltesszük" akkor nem lesz probléma, bármikor visszaállíthatók a beállítások.
Ez világos – az kevésbé, hogy ha bezárod az inkognitó-ablakot pl. akkor 2 másodperccel később már nincs, mit lementened akkor se, ha semmi baja az SSD-dnek.
Nyilván nem annyira profi, (és valószínűleg kevésbé is biztonságos) mint egy gyári app, de a feladatát el fogja látni.
Az tök jó, én is írtam anno egy "konzolosat", mbed TLS-el, meg sqlite3-al, azt akartam eredetileg kibővíteni, amikor észleltem, hogy átaludtam valamit
A DÁP-al az a fő gond, hogy régi mobilokon nem fut
Nekem mondjuk nagyon nem ez a fő gondom de nézzük akkor ezt.
Ha most van mondjuk egy Android 10-ed, megállít a rendőr, igazolnád magad, és kiírja az app, hogy ma reggel kijött egy frissítés, frissítsd, aztán kiírja, hogy kell venned Android 11-et, majd a fogdán.. Nyilván far fetched, de sokkal szürreálisabb (valószerűtlenebb) a lehetőség, mint valószínűtlen.
-
félisten
válasz nanotek911 #702 üzenetére
Pedig anno milyen jó kis ügyvédjelölti találkozók jöttek össze éjfél előtt a Nyugatinál és a Keletinél a postán...
MaCS
-
asdf_
veterán
válasz nanotek911 #702 üzenetére
Na meg azért masszívan sokan elektronikusan adják be és csak leokézzák a felajánlottat. Aki nem ad lakást bérbe, nem volt ingatlan adásvétele, nem termelő, nem tőzsdézik <insert egyéb kivételek here>, annak tényleg csak egy klikk, és ők azért elég sokan vannak.
-
Afaik évek óta nincs már tovább nyitva a posta az utolsó adóbevallási napon.
Jól tudod, ennek elsődleges oka, hogy változott az adójogi szabályozás, haladtunk valamennyit a rendszerváltás körüli militáns fasizmus irányából az EU (értelmes ideáinak) irányába.
Ezért már nem szankcionálhatnak kvázi másnap, ha nem adod be a bevallást időre.
-
ekkold
őstag
válasz nanotek911 #699 üzenetére
Köszönöm, elolvastam a cikket, nagyon hasznos, de engedj meg egy kis kiegészítést.
- A http://totp.app oldal lehetővé teszi a beállítások exportálását/mentését/importálását. Tehát ha ezt a fájlt "eltesszük" akkor nem lesz probléma, bármikor visszaállíthatók a beállítások.
- Az egyedi kulcsot (és a törlőkódot is) egyébként szintén érdemes eltenni (értsd: több helyen biztonságosan eltárolni), így nem függsz egy esetleges hardver vagy szoftver hibától sem. Akár a KeePassXC alatt is elszállhat az SSD, megsérülhet az adatbázisa stb..., de ha ven mentésünk a hosszú kulcsról.
- Később írtam, hogy a totp.app használata mellett készítettem saját megoldást (php-ben) az otthoni NAS-ra, ami jelszóvédett, tárolja a kulcsokat, és előállítja a megfelelő idő alapú kódokat. Nyilván nem annyira profi, (és valószínűleg kevésbé is biztonságos) mint egy gyári app, de a feladatát el fogja látni. (és a család idősebb tagjai is tudják majd használni). Nyilván én vettem fel bele a kulcsokat, nekik csak ki kell tudni másolni a kíván másodlagos kódot, ami az ő szemszögükből egy második jelszó.Más (és nem csak neked szól): A DÁP-al az a fő gond, hogy régi mobilokon nem fut (azthiszem 10-es andorid a minimum), és pl. nekem is régebbi android fut a telefonomon. Azaz vennem kéne egy telefont azért, hogy használhassam (nem írom le, hogy mit és hova nekik, de erősen gondolok rá ). Ha már mobileszközhöz kötik, akkor elvárnám, hogy akár egy régi tableten (amit esetleg az idős szüleim is látnak) futtatható legyen, a legrégebbi még üzemelő android verziókkal is.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Path of Exile 2
- Bekerült a Copilot a fogyasztóknak szánt Microsoft 365-be
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- Vicces képek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...