Új hozzászólás Aktív témák

  • Spectrum

    aktív tag

    Megosztanám, hogy miként szolgáltat a T-home nálunk:

    Két netszolgáltató érhető el, fibernet(upc) és T, fibernetet soha többet, T marad kényszerűségből. Szentendre, kertes övezet, itt sosem lesz optika, digi meg egyebek. Nagyon simán bekötötték pár éve az adsl-t, megígérték a 12 mbites kapcsolatot amiből 4 a tv, 8 a net stb, nem zavarják egymást még a voip-vel sem. Perszehogy kamu volt, max 6,8mbites net egyből 5mbit lett, ha ment az egy darab tv. Amint megjelentek a nagyobb csomagok, egyből váltani akartam, de kb másfél évbe tellett, mire sikerült kisírni, hogy a szomszédoknál azóta már alapből bekötött vdsl-t ugyan már adják oda nekünk is. Ez külön történet lehetne, kb 12 igénylés, 3 panaszlevél, többszöri személyes megjelenés volt az ára, de sikerült kiharcolni, 25/5-ös VDSL-re cserélték le, jelenleg is ez van. Dsl-telefont használhatatlansága miatt kellett analógra váltani, itt sikerült az inkompetens ügyintézőnek az egész előfizetést visszatörölnie, egy hétre net/tv/tel nélkül hagyva. Ezután következett kb 1 év nyugodt időszak, a net stabil volt, az iptv kezdeti nézhetetlensége megszűnt, a sebesség torrenten kívül 30/6 mbit körül volt.

    Tavaly nyáron kezdődött a gond, net szakad, tv akad, szokásos tünetek. A noise margin 15-ről 5re esett vissza, dsl sync lost, pppoe error, egyszóval fizikai átviteli hibák. Hiba bejelentése után kijön a végpontos, a utcai doboz és hgw között nincs gond, átadja kábeleseknek, azok meg megállapítják, hogy náluk sincs gond és hiba lezárva, ezt a kört kb háromszor eljátszották. Minden érpárt kipróbáltak a dslam és az utcai doboz között, az összes ugyanolyan szar. Szar alatt azt értem, hogy ezresével jönnek a bithibák (fec), néha egy-egy crc is becsúszik. Ezt mérte a végpontos ember az "argos"-szal.
    Kábelesek jönnek egy másik nap és szerintük nincs is hiba. Azt mondja nekem: "hát már rá van kötve 5 perce, lejött 80 ezer bájt és csak pár tucat bithiba van." Ezt lehet, hogy még az egyszeri user sem szopná be, pláne nem én hálózattelepítőként. Nem semmi mérés egy 32 mbites vonalra.
    Nem hagytam annyiban, újbóli bejelentésre sikerült egyszerre kint lennie a kábeleseknek és a végpontosoknak. Megmutogatták egymásnak az eredményeket, hümmögtek kicsit, majd itt következett egy olyan húzás, hogy majdnem fejemet vertem a betonba.

    A kábelesek elővettek egy papírt, amin egy szép táblázatban megmutatták, hogy a vdsl-t nekik csak 650 méterig kell garantálni és az utcai doboz ugyan még csak 610 méterre van a dslam-tól, de az oszlop amiről bejön a kábel a házba, az bizony már 660méter. Tehát minden jól van így, igazából örüljek, hogy van vdsl-em.
    Az nem zavarta őket, hogy ott, a 610 méterre lévő dobozban is egy kalap szar a jel és akik 650 méteren belül vannak szomszédok (ugyanarról a dobozról), azoknak is akad a tv. Azok nem jelentik be.
    Majd jön egy szakvélemény, hogy itt nem tudnak ilyen szolgáltatást nyújtani, ami egyébként kiválóan működött 1 évig.
    A végpontos megsúgta, hogy valószínűleg a környéken sikerült valakinek megrongálni a földben futó kábelköteget, de azt időigényes lenne bemérni. Ez van, még annyit segített, hogy a sok szar érpárból a legjobbra kötött (9-11 dB), így legalább nem szakad a net, csak lagol. Tv meg akad. Arra meg ott van a sattv, ha nagyon zavar.

    Véleményem szerint, ez a gyakorlat nem méltó egy olyan kaliberű szolgáltatóhoz, mint a T-home.

    Az meg szinte már nem is érdekel, hogy az általuk gyártott és kikerülhetetlen speedport egy halom szemét, naponta kell újraindítani és ha valaki elindít egy torrentet akkor teljesen lehal.

Új hozzászólás Aktív témák