-
IT café
Telekom (vezetékes telefon, IP / kábel / műholdas TV, xDSL / kábel / optinet)
Új hozzászólás Aktív témák
-
dchard
veterán
válasz headhunter #113649 üzenetére
Amennyire látom itt minden a földben megy, streetview-on nem találtam póznás részt. Ez lehet az oka, valami ostoba településkép vagy tökömtudja mi. Vidéki kisvárosban ásatni max a Széchenyi kastély előtt lehet elfogdható :-)
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
Pubszon
veterán
válasz headhunter #113615 üzenetére
Nálunk a postán van a központ. Egy folyó szeli ketté a települést. Mindkét oldalon légkébelen megy az optika, kivétel egy utca, de az a városkép miatt (sétáló, térkő, egyedi világítás, stb).
Viszont a postától a folyó túl oldalára vezető kábel a föld alatt megy (kb 100méterenként akna), a folyó alatt is irányított fúrást végeztek.
Egyet le is fotóztam. Az ezutáni már a folyó túl oldala, kb 250-400 méterre.ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
dchard
veterán
válasz Pubszon #113652 üzenetére
Ha már így rátértünk: ez az egész földkábelezés egy sokkal súlyosabb probléma annál mint ami látszik. Rengeteg helyen - köztük a főváros több kerületében is - megfigyelhető, hogy ahol földkábelezés van, ott jellemzően egy szolgáltató van horror árakkal és ezer éves technikával.
A személyes véleményem a következő: ha az önkormi térköves sétálóutcát akar, akkor ne az ottlakók farkával verje a csalánt. Szépen alakítsa ki saját maga az alépítményi hálózatot (lehetőleg a sétálóutcaásítás alkalmával, ha már van szökőkútra EU-s pénz..) és adja azt bérbe bármelyik szolgáltatónak. Ez a hanyatló nyugaton egyébként jellemző módszer nem egy országban, a finneknél vannak komplett városok, ahol így készül az optika: a teljes szakasz az önkormányzaté, és az OLT lokáción bárki beköltözhet és szolgáltathat némi bérleti díjért, mivel rájöttek, hogy párhuzamos optikát - főleg a földben - senki nem fog húzni, sosem térülne meg.
-
Pubszon
veterán
válasz dchard #113653 üzenetére
Jogos, igazad van. Nálunk 52 utca van, abból egy ilyen térköves, ráadásul elég rövid szakasz (~200m).
Itt nálunk kérdeztem, hogy hol megy át az optika a folyón mert a hídon (amiből egy van) nem látok erre utaló nyomot.
Azt mondja kb 3 éve volt egy réz miatti fúrás (akkor optika még kilátásba sem volt), akkor húztak be plusz egy csövet tartalékba a fúrt lyukba és most abba húzták az optikát. Mert nagyon drág az ilyen irányított fúrás, főleg hogy több száz méter.ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
törölt tag
válasz Tompika777 #113656 üzenetére
Nem elérhető semmilyen formában a Telekomnál.
-
Beniii06
addikt
válasz Tompika777 #113656 üzenetére
Nem, ide azért lett berakva, mert a Vidanetesek topikja be lett szántva és átkerültek ide, mert a Telekom felvásárolta a céget, igy őket érinti a dolog. A másik szolgáltató nem tudom, hogy hova tartozik, topikját nem találtam, nem lennék meglepve, ha azt is felvásárolta volna a Telekom vagy majd csak fogja.
"Got any other secret weapons?"
-
Bozek
nagyúr
Ezt most nem értem. Tegnap az összefoglalóban linkelt oldal mást mutatott, mint a Sagecom, úgyhogy úgy nézett ki, NAT-olva vagyok, bár a 194-es kezdetű IP nincs az ilyen célokra lefoglalt IP-k között. Ma már mindkét IP megegyezik (volt pár áramszünet, ezért újraindult az eszköz), úgyhogy ezek szerint mégis publikus IP van, bár az Xbox-hálózatkezelés a NAT-hoz még mindig azt írja, hogy Mérsékelt.
-
senior tag
Sziasztok!
Otthoni előfizetés mellé, szerződés hosszabbítással szeretnék venni egy eszközt. Van olyan opció, hogy kifizetem a vételár egy részét és a maradékra adnak részletet?
Előre is köszönöm!
-
lszlogal
senior tag
válasz Oposzumtoszó #113660 üzenetére
Tudtommal olyan van, hogy részletfizetés, amelynek a fennmaradó részeit bármikor fizetheted egyben.
-
senior tag
-
sziszi-fuszi
senior tag
válasz Beniii06 #113658 üzenetére
Pedig az egyik "nagy" szolgáltató a PR-Telecom. Egyébként ez az egész RTL-es cucc egy jó nagy marketing BS! Parancsolj a PR topikja
Mi alá kell írás?
-
viktorhu
veterán
válasz dchard #113653 üzenetére
Ez annyira utópiának hangzik itthon. Egyszerűen nem ért hozzá szinte senki, nem lehet vele kampányolni, és ha a szolgáltató fekteti a kábelt, akkor az nem kerül a városnak pénzbe. A szip lett volna egy esély, ha a településeket támogatták volna a szolgáltatófüggetlen infrastruktúra felépítésében. Ugyanúgy társasházak is mehetnének ebbe az irányba, de az pénzbe kerülne, a monopólium pedig valószínűleg pénzt hoz a közös képviselőnek. De ahol a lakók rendszeresen leszavazzák a konkurens szolgáltató belépését, mert "jó nekem a telekom is", nincs sok remény a változásra.
-
dchard
veterán
válasz viktorhu #113664 üzenetére
" a monopólium pedig valószínűleg pénzt hoz a közös képviselőnek"
Nekem ez inkább a nagyobb új építésű "lakóparkokban" tűnik problémának, ahol X évre "bérbe adták" a telekom infrát. Ha a lakók elég hülyék, hogy ezt elviseljék, az már az ő bajuk. Egy közös képviselő keveset tehet: ha én körbejárok, és megszerzem az 51%-nyi aláírást, mehet a fasorba. Az elmúlt 10 évben nem egyszer volt már rá példa Ezzel a módszerrel ki lehet kerülni azt a dumát, hogy "majd a következő közgyűlésen", ahol majd az ellenérdekelt fél adott esetben napirendre sem veszi a dolgot. A szavazati többség birtokában a közös képviselő nem mérlegelhet: ki kell adnia az írásos engedélyt. Ha nem teszi meg, az ellentétes a társasházi törvénnyel és már megyek is a jegyzőhöz aki felszólítja a törvénytelen állapot megszüntetésére. Eddig még egyik ügyünk sem jutott el
-
Beniii06
addikt
válasz dchard #113665 üzenetére
Az egy dolog, hogy kiadja az írásos engedélyt és te besétálsz vele adott szolgáltató ügyfélszolgálatára, de a szolgáltatónak is akarnia kell, az pedig csak akkor fog, ha nagyon megéri neki és kis beruházási költséggel jár. Hiába adod be a jóváhagyást a társasház részéről, ha a szolgáltató úgy gondolja, nekik nem éri meg, mert csak föld kábelezni lehetne, akkor nem is lesz változás, erre tudnék konkrét példát is mondani, de az már off lenne.
"Got any other secret weapons?"
-
Ijk
nagyúr
-
poli27
veterán
válasz DJ. Ru$y #113624 üzenetére
Ilyet ne terjesszünk, a strem az iptv box aktiváló kódhoz tartozik, itt ebben az esetben amit mondott 3 box saját 1 box szomszéd kódjával menne, tehát a stream számok 4hd 2sd... a 6 boxhoz.... mert ugye 2 előfizetés... nem úgy működik, hogy a modemnek van stream biztosítva !
[ Szerkesztve ]
-
dchard
veterán
Ha esetleg van itt érintett, az elmúlt két hétben Széphalom, Máriaremete és Remeteszőlős környékén folyamatos Telekom jelenlét van, túrmányolják a koax-ot. Amennyire látható volt, TAP-okat cseréltek, illetve két helyen láttam szegmentálást is, de pédlául új erősítőket nem. MIndhárom esetben több napon keresztül folyt a munka, ugyanazzal a csapattal.
-
dpeti86
csendes tag
Sziasztok!
Pátka településen érdekes a helyzetkép. Az egyik utcában kb 600méter hosszan látható az optikai kábel, ami már több mint 2éve van kiépítve.
Szerintem Telekom optikája. Úgytudom hogy más nagy szolgáltató nincs itt a közelben. Nem is látok sok változást.
Ettöl függetlenül még mindig csak xDSL szolgáltatás van, ami átlagosan 14megabites. Kalásznet is van koax földkábelen az is 10megabites sebességü. Erősítőket már cseréltek 1éve. Márciusban az egész településen végig ellenőrizték a csomópontokat. Lovasberény tekepülésen meg tavaly nyár vége óta már elérhető koaxon az 500megabit. Zámoly településen is xDSL van még és ott is van a Kalásznetnek koaxon 10megás sebessége. Gondoltam leírom hogy a környék itt ilyen. Lehet hogy vannak hasonló cipőben levő települések.[ Szerkesztve ]
-
Livius
őstag
válasz poli27 #113674 üzenetére
Most akkor, ha kiderült az hogy ez is túl drága, meg a VDSL vectoring is túl drága, akkor mi a fejlesztési terv úgy még is? Marad az a stratégia, hogy a rohadó rézhálózatra ráerőlteti a VDSL-t (2020-ban vicc kategóriás sebességekkel), az ingyen pénzből pedig ész nélkül ide-oda faluba, tanyára kiépíti a optikát, csakis légkábellel hogy az olcsó és szar legyen?
[ Szerkesztve ]
Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, MSI GeForce RTX 4060 Ti 16GB VENTUS 2X BLACK 16G OC
-
DJ. Ru$y
félisten
woodworm + e90lci
Állampolgári jogotok bejelentést tenni, amíg itt a fórumon koptatjátok a billentyűzetet pont az fog történni, mint eddig.Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
Livius
őstag
válasz DJ. Ru$y #113682 üzenetére
Nem piaci megtérülés alapján építik, ez egyértelmű, ez így a végén sose szokott jó lenni, se a felhasználóknak, se az üzemeltetőnek. Pl Budapesten a 11. kerületben egy átlag szerelő azt állította 2017-ben, hogy 2 éven belül az egész kerület csak optikás lesz. Hát ebből 0% az ami elkészült, mert itt nem nyernek pénzt ilyenre, saját pénzt meg tilos ilyenre elkölteni ezek szerint.
[ Szerkesztve ]
Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, MSI GeForce RTX 4060 Ti 16GB VENTUS 2X BLACK 16G OC
-
mad823
őstag
Sziasztok! Telekom esetén ott lehet valahogyan hagyni a szolgáltatót úgy, hogy az email cím (legalább egy ideig) megmaradjon? Akár valamilyen minimum díjért. Kösz!
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz Livius #113683 üzenetére
Ezt már nagyon sokszor leírtam (talán neked is) pont a pályázatos pénzek, kivitelezések kapcsán. Mikor nincs ember kivitelezni a kötelezettségvállalásokat sem, akkor miért kezdenének bele olyan fejlesztésbe, amire meg végképp nem lesz ember, mivel ugye a kötött határidős kivitelezések lekötik az erőforrásokat? Utána esetleg.
OFF:
Van kivitelezőnél ismerősöm (ugyan nem a T-nek kiviteleznek, hanem egy másik szolgáltatónak), ők simán eljárnak hetelni, mert olyan messzire kell nekik járni, hogy nem éri meg minden nap hazajárni. Mindezt azért, mert azon a környéken nem találtak alvállalkozót a kivitelezésre.Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
woodworm
veterán
válasz DJ. Ru$y #113681 üzenetére
Felesleges. Lábbal szavaztam.
Amúgy meg mindenkinek joga gazdaságilag "hülyének" lennie. Tehát a kalásznet a saját hálózatán kínálhat rosszabb feltételekkel előfizetéseket, mint az anyacég a "bérbe" vett kapacitáson, így az előfizetők saját maguktól mennek át.
A visszás, hogy más szolgáltató ezt nem teheti meg a felvásárolt területeken, se a saját jogán, se leányvállalaton keresztül.[ Szerkesztve ]
-
viktorhu
veterán
válasz Livius #113683 üzenetére
Nyilván nincs is sok saját fejlesztési pénz, mert az óriási pályázatos fejlesztések is önrészt igényelnek.
Az élet sok területén van ez így, hogy a vállalatok nem azt fejlesztik, amire szükségük van, hanem amire van pályázati pénz.
Most már csak elkészülnek a szipes fejlesztések, aztán jöhet a többi terület is.
Azt mondjuk nem bánom, hogy az internet így az alap infrastruktúra része lett, és kistelepüléseken is elérhetővé vált.
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz viktorhu #113688 üzenetére
Ez ugyanolyan, mint a falvakban a "vízhálózat korszerűsítés" a legkisebb részét teszi ki általában a költségvetésnek, a legnagyobb részéből inkább újraaszfaltozzák azt az utcát, és nem bővítenek kapacitást, amire lehetőség lenne, kicserélik a régi csöveket és kész. Ez van, amíg lesz lehívható lóvé, addig ez lesz.
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
dchard
veterán
válasz poli27 #113674 üzenetére
Én is ezt hallottam.
viktorhu:
A D3.1 lefeléhez gyakorlatilag nem kell csinálni semmit. Viszont a D3.1 US az komoly pénz ha normálisan akarod csinálni (erősítők, ONU-k, a passzív rendszer jó része is kuka). Nem véletlen, hogy amíg el lehet szórni a gigabites leötltésre a 20Mbit feltöltést, addig a fű se nő Meg hát mindhárom területen ott a Digi optika.
[ Szerkesztve ]
-
viktorhu
veterán
válasz dchard #113690 üzenetére
Én még mindig ott tartok, hogy egyetlen ismerősöm sem tudja, hogy milyen internete van, maximum azt mondja, hogy tékom vagy júpíszí. Azt meg senki nem értette a cégnél, hogy miért jobb az optika nagyobb feltöltése.
Egyedül a mobilkamerák megapixele volt, ami pár éve a specifikációk közül tömeges érdeklődést keltett, de már elmúlt
-
dchard
veterán
válasz viktorhu #113691 üzenetére
Nézd. Nyilván a brutális streaming forgalom miatt is mindenki a DS-t próbálja kivakarni a torlódó foshalmaz alól. Tehát nem meglepő, hogy hirtelen fontosabbá vált, hogy a DS D3.1-et tolják be adott esetben több helyre is, hogy enyhtísék a nyomást. De az is igaz, hogy a HFC-ben így még aránytalanabbá válik az US/DS kapacitás, ami nem csak egy egy előfizetőnek, hanem a szegmensnek és összessgében az egész hálózatnak sem jó, mert majd elő fog állni, hogy baromi gyorsan kikoppan a hálózat. És ne felejtsük el: ha nincs megfelelő visszirány, akkor a TCP működéséből fakadóan nem lesz majd kihajtjató a lefelé irány sem, hiába marad benne tartalék. Röviden: nem lehet ezt a végtelenségig eljátszani, és nem azért nem, mert az előfizető tudja hogy milyen a nete
-
Bozek
nagyúr
válasz viktorhu #113688 üzenetére
Errefelé nem volt SZIP, de nemrég lett optika.
"az internet így az alap infrastruktúra része lett, és kistelepüléseken is elérhetővé vált"
Most néztem meg a SZIP-es táblázatot megint (mert esetleg csak én nem vettem észre múltkor a lakhelyem benne), erre láttam, hogy Iborfián is fejlesztettek. Az tényleg kistelepülés, a maga 11 lakójával.
-
viktorhu
veterán
válasz dchard #113692 üzenetére
Nyilván erre találták ki a 150/5-ös csomagot. A többség valószínűleg ezt választja, így el tudják odázni a felfelé irány dugulását / a hálózat komolyabb fejlesztését.
Szerintem az egész 3.1 arra való, hogy pár évet még ráérjen az optikai fejlesztés, így még pár évig lehet játszani a számokkal.
-
dchard
veterán
válasz viktorhu #113694 üzenetére
Nem ment át a lényeg: kitalálhatnak 1000/5-ös csomagot is, a sok lefelé irányuló forgalom is mind generál feltöltést. Ha ilyen mértékben aránytalanná válik a hálózat, hogy 24-32 SC-QAM DS + 192MHz D3.1 DS-re jut 4-5 feltöltési csatrna, az simán bedugulhat tisztán a letöltésektől is. Ez azt jelenti, hogy legrosszabb esetben 3400megabit aggregált letötlési kapacitásra jut 120-150megabit aggregált(!) feltöltési kapacitás. Azt hiszem ebből már világos, hogy hol a probléma
[ Szerkesztve ]
-
tobias40
veterán
válasz poli27 #113697 üzenetére
Nálunk meg a szerelő barátom mondta hogy alig kérik az 1000/1000-es csomagot,legtöbben a 300/50-et vagy a legkisebb 150-es csomagot veszik.
Valószínű az is benne van hogy a régi 5-10 megás net után azok a "kicsik" is nagy ugrás,tehát mindenki boldog és meg sem nézi hogy csak 1000 ft-al drágább az 1000/1000 és annak a garantálja sokkal magasabb mint a 300/50-nek!Nekem jó hogy kevesen kérik a nagy sebességet ,mert így tud jönni maxon ha kell,igaz nem sűrűn van ilyen de akkor jól jön...
-
viktorhu
veterán
válasz dchard #113696 üzenetére
De értem, és még mindig kételkedem benne, ráadásul máshol már van vagy egy évnyi tapasztalat ezzel. Egyszerűen annyian nem használják ki a sávszélességet, pl. most büszkén ajánlják az emberek egymásnak a repeatereket, és észre sem veszik, hogy mit műveltek a netkapcsolatukkal, csak azt, hogy a másik szobában is van wifi. Ráadásul mindenki mindent wifin akar, mert ugye laptop, mobil, de még a fix dolgok is, pl. tévé.
Szerintem arra pont jó lesz ez a megoldás, hogy ne a koaxos területek átépítése legyen a legsürgősebb feladat most.
Új hozzászólás Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Kötbér kijátszására, annak elkerülésére segítséget kérni és ahhoz segítséget nyújtani szigorúan TILOS.
- AppleCare + biztosítás, aktiválástól számított 60 napos vagy új készülékre!
- Ryzen 7 5700X / RTX 3070 / B450 / 16GB vagy 32GB RAM 3600MHz / 256GB + 1TB SSD / 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest