Új hozzászólás Aktív témák
-
- 3dfx Voodoo 1 - ilyenem van, de ezzel működésbeli gondok lesznek, mert emlékeim szerint P2-nél újabb gépekben nem szeretnek működni ezek a kártyák
Windowsos driver bugos, gyakorlatilag gyors cpu-val nem működik rendesen a kártya. Teszteltem több gépen is. Ugyanakkor némely P4-esben meg működik normálisan. 64bites drivere 1ghz feletti órajelen már nem ad képet.
Viszont érdemes megemlíteni hogy amúgy sincs szükség gyors (értdsd 500mhz+) gépre a kihajtásához.3dfx Voodoo 4 4500 - embertelen ritka és horrorisztikus áron megy
Akad egy, szívesen kölcsönadom! Powercolor féle van ami a legritkább 2x AGP only típusú a legkésőbbi darab. Nagyon gyenge kártya, klaszikus geforce2MX veri. 5500-as után jött mint kölcséghatékony kártya de ekkor már 3dfx halott volt.Átnézem mert van Tnt2 Ultrám, GTS-em is meg hasonlók ezekből a korokból. ATI Rage II és társai eléggé elterjedt, megnézem mert ilyenem is lesz.
Esetleg Savage IX is mehetne, adok, az integrált Vramos kártya mint érdekesség és persze s3 metal api-t támogat.
Ati 9800-asból nézz utána mert szerintem a GL-es workstation verzió elérhetőbb bár lehet az 9700-as most nem rémlik. Nekem csak döglöttek vannak.Na és persze a kezdetekből nem hagyám ki a helyedbe az Alliance AT3D/25 kártyákat sem, mindkettő van. Az a létező legrosszabb videókártya ami 3D-t támogat hardveresen. Adok ha kell de lehet neked is van annyira kommersz volt, 3dfx Rush-on is ez adja a 2d-t.
[ Szerkesztve ]
-
válasz MasterDeeJay #1 üzenetére
Több tesztgépet semmiképp nem akarnék használni, szóval ha a Voodoo1-et nem sikerül beüzemelni a P4-ben, akkor kimarad a cikkből.
A felajánlásokat köszi, alapvetően nem szeretek kölcsönkérni semmit a cikkeimhez, mert egyrészt hosszú ideig készülnek, másrészt van esély rá, hogy megdöglik a kártya a tesztek közben... szóval inkább megvételre keresnék majd ilyeneket, ha úgy döntök, hogy belevágok, de ha minden kötél szakad, akkor észben tartom az ajánlatod
-
plömplöm
őstag
ha ezek az "Első generációs 3D gyorsítók (1997)", akkor az nvidia nv1 micsoda? bár nevezhetjük nulladik generációnak, az igaz. nekem volt, hát nem sokáig volt.
All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
Ahogy gondolod, eladni nem szeretném a 4500-ast. (amúgy sincs épeszű áron)
A többi kommerszebbet kölcsönadom úgy hogy megy ameddig megy alapon azok nem képviselnek akkora értéket.
Voodoo1-nél ha meg tudod oldani hogy a proci lassan működjön akkor menni fog.
A korai 3dfx kártyák a glide miatt nem igazán összehasonlíthatóak a konkurenciával, totál más a képminőség. Illetve van jópár olyan ami glide only. GTA1, Blood1...
Nekem ebből az érából több doboznyi kártyám van. Mi alapján választasz kártyát? kiadási év, teljesítmény, akkori ár? nagyon sok kártya volt ekkor és nagyon nagy volt a szórás támogatásban is.plömplöm
Valahol meg kell húzni a határt. 97 előtt ezernyi féle API volt 3D-re. Az lenne a 0. gen.
3D Accelerated Games List (Proprietary APIs - No 3DFX/Direct3D)
Nagyon nagy keverc volt. Lehetne Direct3D-t nevezni elsőgennek azaz olyan kártyák amelyek támogatják rendesen mondjuk DX5-től felfelé.
Vagy Geforce256 tól mint első hivatalos GPU de ekkor meg támogatás hiányában kiesik egy rakás kártya a környérkéről. hw T&L nélküli kártyák eleve kiesnének.
Eléggé vékony ott a vonal, 3dfx bekever a glide-al. Meg ugye tesztek se mindegy milyen apival futnak.
Szóval nagyon végig kell gondolni a kezdetek szót hogy itt most mit is jelent.
Illetve a tesztelési módot hogy pl 16bit színnel menjen a teszt, kommersz játékokkal. 3dmarkokkal stb...
Meg ugye az FX-eknél bejöhetnek a dx9 játékok és támogatás hiányában gef4-en nem fut full grafikán.[ Szerkesztve ]
-
válasz MasterDeeJay #4 üzenetére
Glide-ot nem is tervezek használni a cikkben, mert azt mérni sem lehet fraps-el. Szóval D3D-ben fognak menni a Voodoo-k is. Glide only játékok nem lesznek a cikkben.
A kártyákat nagyon egyszerűen választom ki: minden generációból 1 db az adott gyártótól, lehetőleg a csúcs(közeli) típusok közül, és ha egy mód van rá, akkor azonos memóriamennyiséggel. Pont úgy, mint a legutóbbi cikkben is. Szóval nem kell az összes elképzelhető variáns, csak minden generációból 1-1 példány.
-
-
Rive
veterán
válasz MasterDeeJay #4 üzenetére
A korai videokártyákból ~ mindegy ma már, hogy AGP vagy PCI: PCI buszos alá talán könnyebb konfigot építeni.
97 előtt ezernyi féle API volt 3D-re. Az lenne a 0. gen.
Inkább 1/2 gen. A 3D nulladik generációja a TIGA és környéke, SZVSZ.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Goose-T
veterán
Fölösleges hasogatni a szőrszálakat. A 3dfx Voodoo előtt semmi értelmes 3D gyorsítót nem adtak ki. Voltak szerény próbálkozások, de az hozta meg az áttörést.
Nagyon jó párhuzamot lehet vonni az iPhone-nal. Lehet rá sokmindent mondani, de akkor is az első értelmes érintőképernyős telefon volt, és a mai napig meghatározza a telefonok működését és kinézetét. Ott is jelentek meg előtte próbálkozások, de áttörést nem hoztak.
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
válasz MasterDeeJay #6 üzenetére
Hát a Glide eleve egy nagyon kérészéletű dolog volt. Lényegében szinte csak 1997-ben lehetett olyan játék, ami Glide only volt, 1998-ban már biztosan nem vállalta volna be egyik sw fejlesztő sem, hogy ne menjen a játéka az NVIDIA vagy az ATI kártyákon. Egy kis ideig még maradt a Glide mint mellékes opció, de hamar kikopott teljesen. De ha tudsz olyan programot mondani, mint a Fraps, de ami Glide alatt is mér, akkor szívesen használok Glide-ot is csak én anno (még az első nagycikk idején, amikor utoljára ezzel foglalkoztam) nem találtam ilyet.
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
Én is tudok felajánlani kölcsönbe. Riva 128 AGP, PCI. Riva TNT Creative, TNT2 Pro MSI. Rage kártyákat nem tudom fejből, IIc biztos van, meg egy csomó gagyibb.
Trident 3DImáge 9750 és SiS 6326 is van. A Cirrus Laguna3D-nek sajnos hiányzik a BIOS chipje. Savage 4 32MB-ot is tudok adni.
Matrox kártyákat sem soroltál fel, pedig G200, G400 érdekes lehet, G100, G450 kevésbé. Ezek is vannak.
Intel i740 se árthat.
Meg ott a 3DLabs Permedia 2, azt is tudok adni (Elsa Winner 2000 Office-4 de van elvileg bővítőm hozzá 8MB-ra).[ Szerkesztve ]
-
válasz quailstorm #10 üzenetére
Köszi, még össze kell szedjem nekem is hogy mik vannak ezekből, sajnos az ilyen régi cuccokat mind kiszórtam régebben. Nem gondoltam, hogy én még egyszer ennyire régi kártyákról akarok majd cikket írni
A Matrox esetleg bekerülhet, de mint írod is, lényegében csak két típusa lehet érdekes - meg a Parhelia lenne az, de az meg beszerezhetetlen. De Intel, Sis, Trident, 3DLabs ...stb kártyákkal nem kívánok szenvedni
Akkor már inkább érdekes lenne számomra egy XGI Volari V8... de látott már bárki is élőben ilyen kártyát a PH-sokon kívül, akik anno letesztelték?
[ Szerkesztve ]
-
válasz quailstorm #12 üzenetére
A régi nagycikkem retro tesztje alapján, az i740 a Riva128 ellen talán mehetne. A SiS és Trident viszont annyira harmatos volt, hogy labdába se rúgnak semmi ellen. A Rage Pro-nál régebbi ATI-k szintén. Akkor már esetleg egy Kyro lehetne még érdekes.
-
Van gts, tnt2 pro és ultra, savage4 extreme és ix. De akár riva, vanta. Több doboznyi cucc.
Ezeket kölcsönadom úgy ha halnak akkor legalább egy tisztességes teszt alatt. Egyedül a voodoo4 4500 amit féltek. Szólj majd ha kell valami!
[ Szerkesztve ]
-
válasz MasterDeeJay #14 üzenetére
Köszi, meglátom mit tudok szerezni. Főleg így az elején, amikor még nagyon messze van az, hogy egyáltalán elkezdjem a méréseket, meg még az se dőlt el véglegesen, hogy egyáltalán lesz-e a cikkből valami, mindenképpen vásárolni és nem kölcsönkérni szeretnék kártyákat. Aztán amit nem sikerül megvenni, azt majd megpróbálom kölcsönbe beszerezni a munkafolyamat vége felé.
TNT2-ből biztosan nem Ultra kell, hanem sima, mert az Ultra mellé Voodoo 3 3500 kellene, ami megint csak beszerezhetetlen, szóval a Voodoo 3 3000 mellé jobb párnak a sima TNT2. Savage4-ből 32 megás, normál változat lenne majd jó, mert az is a TNT2/Voodoo3 ellen fog menni, de azt könnyebb szerezni.
A Voodoo4-et lehet, hogy ki is hagyom teljesen, mert igazából újabb, mint a Voodoo5 és Voodoo5 úgy néz ki lesz, igaz horror áron természetesen.
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
Nincs olyan dramatikus különbség a TNT2-k között, a sima Pro meg Ultra az csak binning órajelre. Ha jól húzhatót fogsz ki akkor simán tudsz csinálni a Pro-ból Ultrát.
Annyira kell figyelni, hogy 128-bitest vegyél. Nekem sikerült Manli Ultrát szerezni, 64-bitest. Az alig jobb mint az M64 és sehol nincs a 128-bites Pro-hoz képest. -
Voodoo3 3000-3500 csak órajel, szerintem nyugodtan lehetne 3500-asnak tesztelni a 3000-est. (166-ról 183mhz szerintem tudja mind)
Az 5500-assal meg egy gpu tiltva kb 4500-as szint, így az is tesztelhető.
Tudom nem egyformák a ram időzítések de elhanyagolható jelentősége van.[ Szerkesztve ]
-
Freiherr
őstag
Sikhülye vagyok ehhez a témához, ezért megkérdezem:
- eme GPU- k megjelenése előtt hogy játszottak a juzerek PC- n?Back to the future
-
Goose-T
veterán
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
cucka
addikt
Előtte is voltak grafikus kártyák, amiknek annyi volt a dolga, hogy a pixeleket kirakja a képernyőre. Akkor minden számítást a cpu végzett.
A GPU-kat eredetileg 3d gyorsítónak hívták, a lényegük, hogy bizonyos 3d megjelenítésben gyakran használt funkciókat specializált célhardver számolja a processzor helyett. (Annál lényegesen hatékonyabb)
Az első geforce az szintlépés volt sebességben meg funkciókban, és erre találta ki az nvidia, hogy "the world's first gpu".
Szóval a GPU alapvetően egy marketing kifejezés.
Elméleti síkon nincs is szükség rá, minden számítást, amit az végez, azt a CPU is el tudja végezni. Csak amíg a CPU 8 szálon tud mátrixot szorozni, addig a GPU egy célhardver, ami ugyanezt 6000 szálon párhuzamosan meg tudja csinálni. -
cucka
addikt
Amúgy egyáltalán nem vagyok retro hardver gyűjtő/kedvelő, de ez a cikk azért felhozott kellemes emlékeket .
A fosszar s3 savage meg ati rage kártyák.
Hogy mekkora csoda volt, ha valakinek volt otthon egy voodoo2.
A voodoo banshee, ami egy trágyadomb volt, de olcsón adták és volt benne beépített 2d videókártya, az mekkora újdonság volt.
A colin mcrae rally, amit először egy riva tnt-n láttam úgy futni, hogy nem akadozott. (Akkoriban ha 30fps-el ment egy játék az maga volt a csoda)
Meg a legelső radeonok, életem első kártyája, amit saját megkeresett pénzemből vettem, az itt prohardveren egy használt 9600xt volt. 30 ezer forintért!Szóval a videókártya projekthez nem tudok semmit hozzátenni, de jó volt olvasni a cikket, köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
Tetszőleges 1996 és az előtt megjelent PC-s játékokról nézz videót.
Nevezetesebb 3D játékokból egy pár:
System Shock
Alone in the Dark
Stunts
Duke3D
Quake
TekWar
Descent
Rise of the Triad
Need for Speed
Tomb Raider
Doom meg már volt#23 Freiherr: 8800GT már unified shared architekturás, CUDA-t (ugyan csak 2D mátrixokkal) támogató GPU volt. Kb. az első igazán modern GPU.
[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
A fejlődés üteme elképesztő volt.
Most egy 6 éves rendszeren egy 6 éves játék tök jól néz ki, és tök jól fut.De ha belegondolsz, annak idején 6 év alatt eljutottunk a 386-oson futó Wolfenstein3d-től a pentium 2-esen 3d gyorsítással futó Half Life-ig.
A 3dfx ami akkor a játékipart meghatározó cég volt, az
- 1996-ban kihozta a voodoo1-et, amivel a teljes játékipart újraértelmezte
- 1997-ben ő lett a király a voodoo2 volt a csúcs, amit bárki pénzért vehetett
- 1999-ben kijött az első geforce 256, az új király
- 2000-ben a 3dfx kihozta a voodoo5-öt, ami annyira rosszul sikerült, hogy csődbe is mentekEz 5 évnyi történés.
Csak viszonyításképp, a Red Dead Redemption 2 az most 6 éves. A witcher 3 idén 8 éves.[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
De mondok még jobbat.
1992-ben vettél egy fasza gépet, mondjuk 486dx, 4 mega memória, vga grafika.3 évvel később a windows95 ezen a gépen éppenhogy elindult, és alig-alig futott jól.
Újabb 3 év, és a 486-osodat legfeljebb a MÉH telepre vihetted ócskavasnak. A Windows 98 ezen a gépen el sem indult.
-
Tegnap átnéztem a retro GPU készleteimet, és azt kell mondjam, hogy a felhozatal szegényesebb, mint amire számítottam
- 3dfx Voodoo 1 - erre emlékeztem, ez a saját példányom volt, működőként raktam el, de vsz nem fog menni a 3GHz P4 mellett
- 3dfx Voodoo 3 3000 - erre is emlékeztem, működik
- 2 db Riva 128 - ezek is mennek, de 4MB-osak, a teszthez meg egy 8MB-os ZX lenne jó
- ATI Rage 128 - ez meg csak 8 MB-os, és egy 16MB-os lenne jó a TNT1 ellen
- Inno3D GF3 Ti 200 természetesen besült ventivel - működik, de vérszegény lenne egy Radeon 8500 ellen
- ASUS GF4 Ti 4400 Deluxe - ez meg overkill lenne egy Radeon 8500 ellen. Vsz egy mezei tuningmentes Ti 4200 lenne jó
- Quadro FX 3000 - működik, FX 5900 Ultra imitátornak bevethető, igaz a GPU órajele csak sima 5900-nak felel meg, de a 256 MB VRAM meg az UltránakEmellett egy Chaintech kártya akadt csak a kezembe, ami valami Cirrus Logic rettenet, szóval maximum cserealapnak lenne jó
[ Szerkesztve ]
-
Beköltöztettem ezt a tesztgépet a normál cikkeimnél használt házba, viccesen mutat benne
-
zotyesz66
őstag
Diamond Viper II (Savage 2000) akad, de csak kölcsön. Szegény mentett darab, a hátlapot csak gányul pótoltam, a hűtőborda sem a sajátja, de szépen működik.
Savage3D eladó is van, abból van 2 db-om, bár csak 8 megás noname darabok. -
válasz zotyesz66 #32 üzenetére
Köszi, kölcsön leghamarabb csak januárban fogok kérni kártyákat, addig próbálok mindent beszerezni, amit csak lehet. Nem szívesen kérek kölcsön, mert hosszú időre kell, illetve ezek az öreg vasak bármikor bedögölhetnek a tesztek során. Savage3D-ből 16 megás lenne jó, bár kérdés létezett-e? Elvileg, mivel 1998-as, ezért a TNT és a Banshee ellen menne, nyilván gyengébb azoknál jóval, de azok 16 megásak, szóval jó lenne a Savage-ből is 16-os a tesztbe...
-
Fred23
nagyúr
Kyro I és II nem lesz a tesztben? Feltűnt a hiányuk, szerintem lenne helyük a beszerzési listádon.
-
Elvileg folyamatban van mindkettő beszerzése, de még nem döntöttem el, hogy mindkettő szerepelni fog, vagy csak az egyik. Évjárat szerint kicsit kilógnak, de a Kyro 1 a GF256 ellen mehetne, a Kyro 2 meg a GF2GTS ellen. De csak órajelben van köztük különbség, szóval nincs sok értelme mindkettőt betenni...
[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
Számomra nagyon érdekes karik, mert pont a kedvenc időszakomban éppen elegek voltak mindenre a belépő szinten. A Kyro I a húzott GF2MX/GF2MX400 szintjét hozta, a Kyro II pedig felveszi a versenyt a megmókolt Radeon LE-vel, ami gyakorlatilag egy Radeon DDR. (Az meg tán hajszállal van a GF2GTS alatt.)
-
Gyűlnek a kártyák a teszthez. Persze nagyrészt még csak a könnyen beszerezhető típusok.
De már el is felejtettem, hogy mennyire gyűlölök szopni a Win9x-el Tudtam én, hogy nem nekem való ez a retrózás, már most kitéptem annyi hajam, amennyit anno az SLI-CF cikk írása alatt összesen Szóval még mindig nem garantált, hogy lesz ebből a cikkből valami.
[ Szerkesztve ]
-
Sajnos úgy néz ki döglött. A Kyro meg vagy nem barátja az Universal AGP-nek vagy az is döglött. A többi működik. Még nem állt össze teljesen a fejemben a cikk koncepciója, lehet itt is kénytelen leszek 2 féle oprendszert betenni a Parhelia miatt, mert ahhoz nincs Win9x driver
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple Watch Ultra 2 49mm Titanium (ÚJ/Bontatlan) - natúr tok/szürke szíj M/L
- Új Zsír Lenovo ThinkPad X13 G4 Érintős Laptop 13.3" -50% i7-1365U 10Mag 32GB 1TB FHD+ Intel Iris Xe
- Uhh! Lenovo Thinkpad T14 Strapabíró Laptop -60% 14" Bivaly Ryzen 5 PRO 4650U 6Mag 16/256 FHD LTE
- Crucial X9 Pro 2TB Portable SSD USB 3.2 - Új, Bontatlan - Read-Write 1050-1050 MBs - Eladó!
- Crucial T500 PRO 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Bontatlan, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest