-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Úgy gondolom ez a cucc is megérdemel egy topikot. Remélem lesz más hozzám hasonló rajongó itt.
Amit érdemes tudni a lapról:
2011 decemberében (körülbelül) jelenik meg. ARM alapú, nagyon kicsi, nagyon olcsó, nagyon takarékos rendszer.Specifikáció:
A változat:
700MHz Broadcom BCM2835 processzor.
128 MiB sdram
Kompozit és HDMI videó kimenet
USB 2 csatlakozó
SD/MMC/SDIO kártya foglalat
OpenGL 2.0 és 1080p30 H.264 hardveres támogatás.Amiben a B modell többet tud:
10/100-as hálózat
256 MiB sdram
2 USB csatlakozóAz áramot micro USB töltőről kapja, fogyasztása kb: 1 watt.
Az ára igen kedvező: A: 25 dollár, B: 35 dollár. Egyelőre csak Angliában és az USÁban lesz beszerezhető, reméljük eljut hazánkba is.
A projekt weboldala: link
wiki: link
fotó: linkPH! cikk: link
plusz infó róla: linkS mire használható? Elég gyengének tűnik, de házi nyomtató és fájlszerver alapnak, média pc-nek, esetleg htpc-nek használható.
Várjuk.il sole non sorge più ad Est!
-
PistiSan
addikt
Sziasztok, örülök ennek a topicnak, én is nagy rajongója vagyok a cuccnak nem láttam még ilyen ügyes kis hardvert ilyen árban, nagyon várom hogy itthon is lehessen kapni.
Páran azt mondják hogy a 100mb-es hálókártya nagyon kevés, viszont ennyi pénzért szerintem belefér némi kompromisszum.
Én tuti karakteres felületen fogom használni, elsősorban fájlszerver, samba, torrent. Ennyi rammal és ekkora processzorral biztosan bírni fog mindent amire kell
A fogyasztása is tökéletes.
Az oprendszer usb vinyóra megy gondolom. -
ZCoyote
őstag
Belépek én is mert szimpi a cucc. Bambano kollégához is csatlakoznék, aki jó áron rendel az rendeljen nekem is egyet
Te Vladi, fut ezen a Autocad (vagy mi is volt a szlogen)?
Romani ite domum.
-
tupacamaru
veterán
Nekem nagyon tetszik ez a kis cucc. Majd ha lesz hivatalosan is kapható akkor lehet hogy nekem is kellene egy. Arról nincs infó hogy kb mikortól lehet beszerezni?
[ Szerkesztve ]
Hello, a nevem Inigo Montoya! Megölted apámat, készülj a halálra!!!................................................................... Merek annyit, amennyit férfi merhet; Aki többet mer, nem ember...............................
-
ZCoyote
őstag
-
tupacamaru
veterán
Afölött átsiklottam. Az már azért belátható időn belül van, akkor nekem is kell egy. Hol lehet leadni a rendelést?
[ Szerkesztve ]
Hello, a nevem Inigo Montoya! Megölted apámat, készülj a halálra!!!................................................................... Merek annyit, amennyit férfi merhet; Aki többet mer, nem ember...............................
-
ZCoyote
őstag
-
Vladi
nagyúr
Jááá reméltem, hogy azt írod majd: "amikor rendelek egyet, hozassak neked is?"
Beszerzésen még elmélkedek, ha valakinek van Angliában rokona, haverja aki segítene ebben az jó lenne.
(#5) PistiSan
Kevésnek kevés, de ez a maximum szerintem, amit az ár elbírt. Sok minden lehetne még rajta, több gyorsabb ram, wifi... stb. De itt az ár a korlát, szerintem jó cuccot hoznak ki. Van már hasonló, pl: pandaboard, de hát az így kezdi, hogy 170 dollár....
sd kártyára megy az oprendszer, és azt csiripelik a madarak, hogy oem linux is lesz rendelhető kártyástúl. egyszercsak.
Egyébként én is ilyen feladatokat szánok neki, de htpc ötlet is megszületett már a fejemben.
(#7) ZCoyote
Jössz nekem egy billentyűzettel.il sole non sorge più ad Est!
-
dash17291
tag
válasz tupacamaru #8 üzenetére
Decembertől ELVILEG.
-
dash17291
tag
-
Vladi
nagyúr
Lehet már rendelni ilyen kis levonót, vagy mit. 940 forintért hoznák ki Mo-ra.
De ezek szerint lesz wordwide terjesztés, ami jó hír.il sole non sorge più ad Est!
-
tupacamaru
veterán
válasz dash17291 #19 üzenetére
Jó lenne azért össze szövetkezni, mert akkor megoszlana a postaköltség. Nekem az erősebb verzió kellene amúgy, ha valaki rendelni akar akkor engem vehet fix 1-nek. Bár lehet hogy én is tudnék segíteni.
-
ZCoyote
őstag
-
DarkByte
addikt
Subscribe.
Nekem is nagyon tetszik a kis gép. Remélem gyorsan portolnak rá Android-ot, elvileg a hardver elég közel van a mobilokban használt megoldásokhoz szóval nem kellene gondot okoznia. -
DarkByte
addikt
Android eddig csak ARM-ra volt Hobbisták hackeltek eddig x86-os verziót (android-x86), de a napokban jött a hivatalos x86 változat az Ice Cream Sandwich-ből, igaz ez még csak az AMD chipset-ekkel teljesen kompatibilis, de állítólag jön az Intellel közösen összerakott verzió is.
Inkább a driver-ek az érdekesek az ARM cuccokhoz. Eddig igazából azért volt nehéz fordítgatni mobilokra főzött ROM-okat, mert ugyan az OS kódja opensource, de pl. a RIL layer-hez kellő hardver illesztés minden gyártónak a saját zárt kis vacka.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
"de pl. a RIL layer-hez kellő hardver illesztés minden gyártónak a saját zárt kis vacka."
Itt ilyen gond nem lesz, ahogy néztem mindenhez van opensource driver. Max kernel modult kell forgani hozz. Mivel 2 féle gépről van szó, 2 bináris kernel kell csak, az meg pár órás művelet.il sole non sorge più ad Est!
-
dash17291
tag
Már van nekik béta állapotú PCB-jük, 100db ha jól emlékszem.
Furcsa érzésem van az oldalukat olvasgatva, szerintem jó ha tavaszra lesz ebből valami olyan ami hozzám is ideér.
-
DarkByte
addikt
válasz dash17291 #28 üzenetére
Nos a hír fórumában is írják hogy örülnek ha a 100 darabot el tudják árverezni ebben a hónapban (ha minden jó lesz és hibátlan az összeállítás). Szóval örülhetünk ha jövőre lehetőségünk lesz rendelni mikor az első 10 ezer darabot kiszórják. És persze akkor is várhatunk majd a sorunkra valószínűleg mert elkapkodják mint a cukrot. Kár.
Egyébként ez nem lesz open source kütyü mint az Arduino? Vagyis a tervek birtokában bárki gyárthat majd ilyet?
[ Szerkesztve ]
-
PistiSan
addikt
Remélem január február környékén már lehet venni ilyet cuccot.
-
DarkByte
addikt
Kész vannak az első beültetett PCB-k. Még hardveresen és szoftveresen is tesztelik őket (emiatt egyébként a GPIO tűk hiányoznak is, mert azok le vannak forrasztva). Ha minden oké, januárban már értékesítésre kerülnek.
Bővebben nagy képekkel: [link]
[ Szerkesztve ]
-
tupacamaru
veterán
Még nincs senkinek konkrét elképzelése a beszerzésre?
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz tupacamaru #34 üzenetére
Elvben postáznak ide is. Én fogok rendelni.
il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
Közösségi fórum. Asszem.
Azt viszont lassan kijelenthetjük, hogy nem ér ide karácsonyra.il sole non sorge più ad Est!
-
DarkByte
addikt
Azon agyalok épp hogy ebből milyen reális lenne anyáméknak egy MindigTV-s egyedi settopbox-ot gyártani amivel tudnak TV-zni is és felvenni is (microSD kártyára jó, most is arra vesz fel a settopbox-uk, csak az egy hulladék megbízhatóság szempontjából). USB-s kártyaolvasó létezik a fizetős kártyához: [link] kérdés Linux-on van-e olyan frontend ami ezeket ki tudja hajtani. USB-s DVB-T tuner-em is van, gondolom attól hogy ARM a kütyü még a tuner firmware drivere ezen is elketyeg.
Ez mozgatja most a fantáziámat
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Volt egy "kisebb" bug a béta lapokon. Történetesen az órajel generátor nem ment [link] Szerencsére egy egyszerű átforrasztással meg tudták oldani. A végleges lapokon már ez a hiba nem lesz jelen.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz szabi__memo #40 üzenetére
Nem nagy cucc megtanulni. Pár kisebbel kezdj. Házi szerver pl.
-
Vladi
nagyúr
-
-
szabi__memo
nagyúr
válasz szabi__memo #45 üzenetére
Na látom: nincs hw video gyorsitas. Igy azert nem sokat er filmezni, de jo kezdet.
-
Vladi
nagyúr
válasz szabi__memo #46 üzenetére
A videózás nem a hd filmekkel kezdődik. sd vagy dvd-t elvisz simán egy p2, árpi meg biztosan.
-
DarkByte
addikt
válasz szabi__memo #42 üzenetére
Én az XBMC-PVR-t néztem pár napja, a friss Github verziójában van ARM fordításra leírás. [link] Persze hogy ez mennyire stabil azt nincs esélyem sem megbecsülni. Majd ha lesz ilyen kütyüm kipróbálom maximum.
Egyébként ha valaki lát konkrétabbat a rendelésről, akkor ne legyetek rest szólni, már csak ha többet rendelünk egyszerre is olcsóbb a szállítás.
Új hozzászólás Aktív témák
- HP Microserver G8 - 819185-421 /G1610T, 12GB DDR3, 250GB HDD/
- Csere-Beszámítás! Intel Gamer PC! I9 14900K / RTX3090 24GB / 32GB DDR5 / 1TB Nvme SSD
- ITX Gamer PC alap - I3-10105F / Prime H410i-Plus / G.Skill 16GB / Corsair 600W Gold
- GAMER PC : i5-12400F /// 16GB DDR4 /// RTX 3060 Ti /// 480GB SSD + 640GB HDD
- GAMER PC: RYZEN 9 5900X - Új RTX 4060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest