Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
dkess
őstag
válasz RAiN91 #89499 üzenetére
Első körben próbálkozzunk meg a 'Channel & Bandwidth' menüben az alábbi kettő állításával:
WiFi Channel=157 (amennyiben ez nem jönne be, akkor a környéken próbálkozhatunk még vagy akár az egész tartományban)
WiFi Bandwidth=80Természetesen fw frissítést és az azt követő gyári visszaállítást követően. A vezetékes net sebessége viszont lehet amiatt van, hogy akkor éppen annyit tudott a Digi. Próbáld meg a routert kihagyva direktben laptop -al (ethernet) rámérni, hogy mennyit ad eredményül ...
-
RAiN91
őstag
válasz ballazol #89489 üzenetére
Elmentem, megvettem az olcsóbbik, Mercusys MR50G-t. Elég komoly számok vannak ráírva sebesség tekintetében, nekem Diginet 1000-el ezek az eredmények jöttek ki.
5Ghz Wifi-n: 300MBPs
1 méteren belül, routerre rálátva, telefonon és laptopon is. De a lakás bármely pontjában hozza ezt a sebességet (65nm panelház). A router a bejárati ajtó felette tárolószekrényben van, ami függönyös, nem ajtós.LAN: 600MBPs
csak 1 gép volt a tesztnél rácsatlakoztatva1300-at ígér 5GHz-n, bár nem hittem el, így megvagyok elégedve a kapott eredményekkel.
[ Szerkesztve ]
-
dkess
őstag
válasz Ducky92 #89487 üzenetére
Úgy látom most már nemcsak a CT8, hanem a CD6 Duo akcióról is lecsúsztál (ha jól értem, akkor egyiket sem vetted meg) ...
A CT8 Nálad jó lett volna, igen. Valóban hátrány, hogy nem WiFi6. A jó hír, hogy van a CT8 -nak WiFi6 -os "variánsa" - úgy hívják: XT8 (ezen van 2.5 Gbps WAN/LAN port is) ...
Játéknál nemcsak a sebesség számít - persze az is, de leginkább majd akkor, ha a PS5 -öd éppen a kedvenc játékod aktuális 150 GB -os frissítését tölti le az internetről ... Egyéb tekintetben például a késleltetést emelném ki amiben (és nagyon sok egyéb szempontból) a WiFi6 köröket ver a WiFi5 -re. Ugyanakkor kiemelnék egy lényeges szempontot - amennyiben egy eszközre - legyen az AX -es - csatlakozik a csiliárd tonna kliensed egyszerre (ráadásul 2 emelet meg 5 fal meg tizenméter távolságból), akkor az elég sebesség/késleltetés gyilkos tud lenni azért AX -es WiFi (mondjuk közel sem annyira, mint AC esetén) esetén is ...
Amit érdemes érteni a WiFi esetén, hogy - otthoni dolgokat alapul véve - a WiFi:
- kényelmi funkció (pl. nem kell mobiltelóval a kézben kábelt magunk után rángatni amerre csak járunk),
- nem helyettesíti a kábeles kapcsolatot. Legfeljebb kiegészíti azt. A jó WiFi alapja az átgondoltan megtervezett és kivitelezett kábeles kapcsolat - igen, otthonra is ...A "sebesség" csalóka lehet a vezetékes- és vezetékmentes kapcsolat összehasonlításakor. Pl. nálam hiába tud speedtest.net szerint a mobilom masszívan 900 Mbps felett (5 GHz, 2x2, 80 MHz csatornaszélesség) ahol az internetem se tud többet mégis azt kell mondanom, hogy fele olyan jó sincs, mint mondjuk egy gigabit vezetékes ethernet kapcsolat (több ethernet kapcsolatnál meg pláne). Ennek több oka van:
1.
Ethernet: full-duplex (azaz egyidőben tudja oda-vissza ezt a sebességet) ; WiFi: half-duplex (azaz mindkét irányt összevéve tudja közel ezt a sebességet).
2.
WiFi teljesen máshogy működik, mint pl. egy switch (avagy ugye a routerünk LAN portjai). Switch esetében annak minden portja ütközési tartomány (!!). Míg WiFi esetén maga az AP az ami az ütközési tartomány. Jókora képzavarral élve ez valami olyasmi, mintha egy kábelvégen levő hub -ot dobnánk fel a levegőbe és hajrá!
Azaz WiFi esetén a kliensek örök, ádáz- és kíméletlen harcot folytatnak az AP erőforrásaiért (adásidő, sávszélesség stb. stb.). Ami nem megy máshogy, mint hogy "kikönyökölik" maguknak ami egyébként a rengeteg szolgálati adatcsere (ami ugye hozzáadódik az IP keretek okozta átviteli sávszél csökkenéshez) miatt is őrült "hatékonytalan".
3.
Az előző ponttal is összefüggő dolog, hogy a WiFi őrült sz@rul skálázódik a kliensek számával. A következőek nem pontos számok és csak érzékeltetésképpen. Mondjuk egy klienssel tudunk mérni 650 Mbps -t. Kettővel már csak mondjuk 2*300 -at. Három esetén már csak 3*150 -et és így tovább. És akkor még senki nem akart feltölteni ...
Egyébként éppen ezért van az, hogy a HD (mint nagy klienssűrűségre tervezett) "Pro-AP" -k kumulált sávszélessége (több)százas kliens szám esetén - a brutál SOC, meg a rengeteg spatial stream, meg a nagyon jó antennák stb. - ellenére sem tud 2-300 Mbps -nél több lenni. Ahogy említettem - ez még csak nem is full-duplex ennyi ... Pedig ezeket pont erre tervezték. Na ezért nincs ezeken gigabit -nél nagyobb ethernet csatlakozó (mert minek) ...
Zárójelben: ezen a téren (is) hatalmas előrelépés a WiFi6 ...
4.
WiFi átviteli sajátosságok. Most jön a feketeleves: rádióhullámok ... Itt aztán képbe kerül minden, mint a "jó bucsúban" - pl. szóródás, elnyelődés (itt is kétféle van: az átviteli közegben történő elnyelődés meg a terepakadályokban), interferencia (pl. zavaró szomszéd WiFi -k, a mikró 2.4 GHz -es kilowattos magnetronja, Bluetooth vagy éppen a USB3 spread spectrum -ja), visszaverődés stb. stb. Mindez ráadásul frekvenciafüggő dologként. Ez nem azt jelenti, hogy bizonyos frekvenciatartományban csak az egyik vagy a másik van, hanem azt, hogy ezek közül egyesek bizonyos tartományokban jellemző problémaforrássá válnak a többi mellett - pl.:
- 60 GHz (WiGig) - oxigén abszorpció. E mellett mindenben elnyelődik ...
- 5-6 GHz - visszaverődés. Ezt azért pl. fel lehet használni a különböző beamforming technikáknál. Ez ugye nagyon távolról hasonlít a fázisvezérelt radarok (PESA, AESA) működési elvéhez ...
- 2.4 GHz - itt interferencia a probléma elsősorban a telítettség (szomszéd WiFi) miatt nomeg a fentebb említett példák (mikró, BT, USB3) miatt.Na, inkább most abbahagyom. Egy tőmondatban összefoglalva a lényeget: "használj kábelt, vazze" ... Egy fokkal komolyabban ahogy korábbi hozzászólásban is említettem: sebesség és/vagy késleltetés kritikus dolgok (pl. virágbolt, játék a laptopon vagy éppen a PS5 -ön) tekintetében mindenképpen törekedjünk a kábeles kapcsolatra. Meg úgy egyébként is és akkor lesz "jó WiFi" -nk ...
@dnielrable, #89496
Az erős jelszó meg a jó tűzfal például a most aktuális QLocker ( [link] ) jellegű dolgoktól pont nem véd.
Az a "szolgáltató által adott router" a rogue AP -kat is felderíti?
Egyébként van valami amit írsz, de sajnos nem ilyen egyszerűek a dolgok sajnos ...
-
Dragon3000
veterán
válasz dnielrable #89495 üzenetére
Miközben a gyártók termékeinek nagy része Kínában készül, sőt lassan nem lehet olyan dolgot venni, aminek valamelyik része ne Kínából jönne, akkor tényleg nem támogatod őket
[ Szerkesztve ]
-
dnielrable
csendes tag
válasz MostaPista #89486 üzenetére
Nem vagyok nagy hálózati guru, de a helyetekben, minden jelszót lecserélnék erősebbre és telepítenék egy jobb tűzfalat.
A szolgáltató által adott routerem is fel tudja fedezni a csatlakozott eszközöket (connected devices), a neten találtam szoftvert, ami jelzi, ha új eszközt csatlakozik a hálózathoz (GlassWire Pro to See Who is Connected). A mobil vírusirtóm is listázza a wifire csatlakoztatott eszközöket.[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz Ducky92 #89487 üzenetére
Sokat fejlődött a Wi-Fi technológia, az eszközök, a kapcsolat sebessége és minősége is, de a kábeles kapcsolat továbbra is jobb, mert sokkal kevesebb a hibalehetőség.
A vezeték nélküli átvitelt több (környezeti) tényező befolyásol(hat)ja, amik a legjobb Wi-Fi eszközök, beállítások...stb. mellett is negatív hatással lehetnek valamilyen szinten az átvitelre.
Van, amikor mondhatni teljesen kiválthatja a kábeles kapcsolatot a Wi-Fi, de ez tényleg sok tényező függvénye.Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
ballazol
senior tag
-
Multibit
nagyúr
válasz MostaPista #89486 üzenetére
Nem a beallitasokra gondolok, arrol van leiras,hanem arra, hogyan lehet megtudni, ha valaki be akart jutni, stb.
Erre nincs általános leírás. Az adott router szoftvertől függ. -
tag
Még egyet szeretnék kérdezni. Én a mostani routert úgy használom, hogy utpvel össze van kötve a géppel.
Ez a CT8 minden szempontból jó? Az nem hátrány, hogy nincs benne Wifi6 ? Játékra ugyanúgy tud nagy sebességet, mintha összekötném a routert utp kábellel a laptoppal? Mert azt látom, hogy wifin nagy sebességet tud.
Vagy már nincs olyan, mint régen, hogy sokkal stabilabb volt az internet routerből közvetlen a laptopbba, mint wifiről?
Előre is köszi a választ!
-
MostaPista
tag
Bocsanat, ha rossz helyre irok, segitseget kernek, hogyan lehet megtanulni, mire jo a router es hogyan kell hasznalni, az osszefoglaloban nem talaltam utalast se ra.
Nem a beallitasokra gondolok, arrol van leiras,hanem arra, hogyan lehet megtudni, ha valaki be akart jutni, stb.
Kenyszerusegbol kell hasznalnunk, van egy gyanu, hogy valaki azzal szorakozik, hogy masok gepere bemaszkal, ezert van egy kis router beuzemeles alatt, hogy az utan biztosan csak mi legyunk, nemkivanatosak ne jojjenek.
-
Multibit
nagyúr
válasz dnielrable #89483 üzenetére
Ne gondold, hogy egy malajziai alaplap biztonságosabb, mint egy kínai!
-
dkess
őstag
válasz dnielrable #89483 üzenetére
Igen: UDM=UniFi Dream Machine. Ebben ugye van integrálva kontroller is így könnyen lehet a rendszehez integrálni switch-et illetve UAP -kat is akár ...
-
dnielrable
csendes tag
Ez tökéletes, köszönöm.
UDM néven erre gondoltál?:
Ubiquiti UniFi Dream Machine (UDM) Router@Multibit Annyira szofisztikált támadásokról olvastam és tudom, mint magánszemély sosem leszek kitéve ennek, de ennek ellenére legalább anyagilag próbálom minden (legalább technikai) vásárlásom Kínán kívüli gyártókkal megoldani.
Btw volt Meizu telóm, olyan érzékeny volt benne a miki, hogy Shazam nem kapcsolt ki, mert ha nagyon odafigyeltem hallottam kint a tücsköket, amiket még rögzített.
[ Szerkesztve ]
-
dkess
őstag
válasz dnielrable #89479 üzenetére
Szia,
Tajvan még belefér - vagy ez már túl kínai?
Azt mondanám, hogy első körben nézd meg valamelyik RB4011 -es variánst (van WiFi -vel is). Esetleg ER-4 vagy felette ami még belefér. Amennyiben WiFi -s kéne mindenképp akkor még UDM is szóba jöhet ...
@Multibit, #89480
Nem is annyira az lehet a kérdés, hogy hazabeszél-e. Vegyük úgy, hogy mindegyik .... A kérdés inkább az lehet, hogy hova ...
[ Szerkesztve ]
-
Multibit
nagyúr
válasz dnielrable #89479 üzenetére
Miért fontos, hogy Kínán kívüli legyen? A BIOS-ban megvan minden eszköz és infó, ami a hazabeszéléshez kell? Nem értek a BIOS-okhoz, ezért kérdezem. Mi a garancia arra, hogy egy nem kínai eredetű termék nem árulkodik fű alatt?
-
dnielrable
csendes tag
Sziasztok
Kinán kivül gyártott gigabites routert szeretnék várásolni egy biztonságosabb otthoni hálózat reményében. Olvastam, hogy Merakinak vannak Csehországban gyártott termékei, de a származási országban sajnos a viszonteladó nem tudott segiteni.
Főbb egyéb szempontok:
- jó konfigurálhatóság
- árban bármi 300€ alattElőre is köszönöm a válaszokat!
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz MaCS_70 #89365 üzenetére
Most már tudok nyers adatokkal szolgálni. Igaz kicsit offtopic de hátha más hasznát veszi ezeknek az infóknak.Előzmény annyi hogy sajnos a Telekomos 1000/25Mbps-es net nem jó steamelésre mert a külföldi szerverekkel nem tud elég magas sávszélességgel kommunikálni. Telefonról kábellel megosztva a netet jobb a helyzet, de még mindig nem tökéletes.
Így egyedüli megoldásként amellett döntöttem hogy egy LTE-s routert vásárolnom kell, majd abba a sim kártyát bele és meglátjuk mi lesz. Elsősorban jó lett volna egy beltéri eszközzel megoldani, ha esetleg nem akkor kültéri. Itt amit ajánlottál MaCS_70 Mikrotik routereket azok bestbuy kültéri eszközök, valószínű hogy azok mellett döntöttem volna ha a beltéri eszköz nem válik be.És akkor a lényeg. Végül egy TP-Link Archer MR200 mellett döntöttem. Közvetlen a gép mellé lett rakva az asztalra, tehát még nem is ablakba. Kipróbáltuk Telekomos meg Telenoros sim kártyával is, és a Telenor jobban teljesített nálunk. Letöltés 35-40Mbps környéke, a feltöltés pedig 27Mbps környéke volt. A Telekomos otthoni net feltöltése is nagyjából ennyi szokott lenni, viszont a Telenoros mobilnetnél bőven meg van az a sávszél amennyi kell ahhoz hogy a streamelés tökéletesen tudjon menni.
Aki hasonló problémával küzd annak bátran merem ajánlani hogy ezt a lehetőséget lépje meg! Fedett teraszra is ki tudtam volna rakni ahol valószínű nagyobb lett volna a sávszél, de így is bőven jó!
Nem tudom hogy egy Mikrotik kültéri eszközzel mennyi lett volna a sávszél nyilván kicsivel nagyobb. De már ez is bőven jó amennyi most meg van. Plusz még kültéri antennát is van lehetőség felrakni rá mert cserélhető az antennája! A torony meg itt van kb 1.5km-re amire nagyjából rá is lehet látni, szóval azzal is tudtam volna növelni a sávszélt ha probléma lett volna beltéren.Szóval köszönöm a segítségeteket!
iPhone 16 Pro Max
-
dkess
őstag
válasz Ducky92 #89476 üzenetére
Nagyon szívesen.
A kulcsszó amit nem hangsúlyoztam ki (vastaggal és aláhúzással) eddig az a: Mesh .
Azaz az AX73 itt hullott ki. Magában nagyon jó kis router - hardveresen Asus oldalon egy-az-egyben AX82U (ami önmagában is több, mint a kereted). Ugyanakkor a OneMesh -nek vannakj nagyon komoly limitáció - most csak nagyon kivonatosan: csak WiFi backhaul és Node -nak csak OneMesh -t támogató repeater -ek lehetnek (amik ráadásul drágábbak, mint a routeres megfelelőik). Azaz, ha fő router és még valami "buta" AP -nak lenne a terv, akkor elmehetne.
Azonban javasolnám a mesh -t ethernet backhaul -al. Az pedig ebből a keretből CD6 -al (AC 2x2) menne. CT8 -ból (avagy éppen XT8 -ból ) szó nélkül mondanám az egy-egy darabot a két legfelső szintre. Ugyanakkor CT8 akció már nincs. Mikor lesz? Mondjuk lehet egy hét múlva (nem valószínű) vagy egy év múlva vagy éppen kvázi soha többet ... Azért 60K HUF a normál ára - 30K HUF alattra szerintem gyakran nem fog benézni ...
Egyébként sokkal többet tud - Tri-Band - amiből az egyik 4x4 AC, jobb lefedettség, van USB stb. stb.
CD6 kérdés. Ebből két egységet nem ajánlanék Hozzád. Esetleg három esetén mondjuk kettőt a középső szintre és egyet a felsőre ... Ugyanakkor a 4 db jóval olcsóbb, mint a 3 db (arról nem is beszélve, hogy jobb eredményt ad). Akkor melyiket is válasszuk? ... Nehéz döntés - főleg így, hogy a keretedbe is belefér ...
Amiket még küldtem - a mellett, hogy valóban kicsit "megszaladt a ceruza" az oldalamon - milyen esetre is írtam? "ha lesz cash és/vagy multigigabit -es internet". Ugye Te ambiciózusan nem álltál meg a 2/1 -es internet sebességnél, hanem többet is említettél ahogy elérhetővé válik. Javaslom akkor térjünk vissza arra a "combos központi egység" kérdéskörére ugyanezen topik keretein belül, ha aktuálissá válna (azaz nem most). Azt azért vegyük észre, hogy az említéseim (nem ajánlás igazából) törekedtem arra, hogy legalább egy multigigabit -es LAN portot tartalmazó eszközt említsek. Az első kettőnél egy db 2.5 Gbps port van - az utolsónál az ősbrutál SOC mellett van egy 2.5/5/10 Gbe RJ45 WAN/LAN, egy 10 Gbe SFP+ WAN/LAN, egy gigabit WAN és 8 db gigabit LAN port a Dual-Band AX 12 (4+8) stream WiFi -je mellett ...
-
tag
Köszi szépen a terjedelmes választ! Igen az alsó szint az csak ilyen tároló, ott nem feltétel.
Hát igazából a mostani 8-10 éves 2db router is helytáll(egy középső szint, egy emelet), csak annyi a probléma, hogy néha eldobja a netet, és gondoltam azért, mert már 10+ éves.
Nekem az első variáció jobban tetszik, amit írtál, hogy 2db. Ha nem sürgős a vásárlás érdemes megvárni egy újabb CT8 akciót? Tud annyival többet, mint a cd6?
Az ax73-at azt nem ajánlod? Látom, amiket küldtél combosak, azok 100+ mind, az nekem már sok.
Ez a 2 opció fordult meg a fejemben:
1. ax73 vagy ax50 középre, és cd6 emelet, vagy ha lesz akcióba CT8, akkor az menne az emeletre.2. 2db CT8 ( egy középső szint, egy emelet)
Nyilván ez így többe kerül, de beleférhet akcióban.
Ebben az esetben csak az utóbbinak(2db CT8)-nak van értelme?
[ Szerkesztve ]
-
dkess
őstag
Lehet szerencsésebb lett volna speedtest.net app -al mérni és ami ennél lényegesebb, hogy nem a Telenor szerverre. A szolgáltatók internetét mérni a saját szerverükre általában nem jelent jót az álmos könyv szerint (így van ez a Telekom -nál, Digi -nél meg a többinél is). Antenna Hungária - esetleg JZT (inkább az előbbi). A Telenor -os SIM persze OK ...
CT8 -a(ka)t sikerült megvenni? Ma reggelre már elkapkodták - most már 44-60K HUF darabja a legolcsóbb helyeken. CD6 Duo pakk még van 25K HUF -ért 3 helyen, ha jól látom - ki tudja meddig. Ez utóbbi azért nem egy ligában focizik a CT8 -al ...
A toronyközeli mérésnél - túl közel voltál a toronyhoz. 800-1000 méteren (az még "puszta", ha jól emlékszem) lett volna a legjobb, de ezért persze nem kell visszamenni. A feltöltési eredményekből az jön le, hogy elég jó a vétel (meg látom max térerő még a házban is). Itt ugye más felhasználók:
- átlagosan 41 Mbps -t mértek,
- maximum 60 Mbps,
- Neked volt majd 50 Mbps a házban.Azaz a stick -es megoldás is jó lehet (CD6 -on nincs USB ...), ha pl. a sárga téglalapos zöld csillag helyén lenne a főegység és az USB stick -et ki tudnánk vezetni a nyugatra néző ablakba/környékére. Avagy, ha CD6 -ok lesznek, akkor a kettes pontban foglalt eszközhöz hasonló kellene - pl. az említett eszköz vagy MR100, MR200 (ezekkel mind max. 100 Mbps lehet az internet oldal). Ennél nagyobb sebesség igénye zsebbenyúlósabb és 200 Mbps fölé még letöltés oldalon se nagyon jutnál azon a helyen ...
IGMP Snooping -ot (IPTV) is tudó egyszerű 8 portos switch: [link] . Ennek 5 portos változata: [link] . Ugyanakkor mivel a nappali (ide akkor 2 db UTP is menne) + 3 szobába alhangon menne UTP + NAS és már több is kell, mint 5 port. ONT/HGW vagy egyebekről szót sem ejtve. Amennyiben lenne tudomásod olyanról ami miatt még több kellhet (NVR, kamerák, okosotthon, kütyafüle), akkor persze lehet nézelődni 16 vagy több portosat is. Amennyiben kellhetne, akkor akár menedzselhető variánsokat is (pl. VLAN -ok, egyebek) ...
Szerk.: Esetleg másik telefonnal, SIM -es laptop -al avagy éppen stick -el vagy SIM -es routerrel próbálj azért rámérni. Akár úgy, hogy a szolgáltatótól kérsz kölcsönbe egyet meglobogtatva az előfizetési hajlandóságodat. Akár stick -et és routert is és eldöntöd, hogy melyik a jobb. Árakat nem írtál ezekre - így azt nem tudjuk megmondani, hogy jó vétel lenne-e ...
[ Szerkesztve ]
-
dkess
őstag
válasz Ducky92 #89472 üzenetére
Éppen lecsúsztál a CT8 nagy akcióról (30K HUF alatt volt darabja - másfél-két nap alatt elkapkodták az összeset) - ebből mindjárt beajánlottam volna kettőt. Egyet a földszintre - egyet az emeletre - a harmadik jelenlegi routert meg mondjuk sima AP módban a legalsó szintre (ott gondolom pince/garázs/tárolók vannak csak leginkább).
Viszont a CD6 Duo-Pack (két darabos) viszont még most is tart 25K HUF -ért pár helyen: [link] . Az igaz, hogy ezek AC 2x2 -esek csak, de akár két pakk is belefér a keretedbe.
Azaz 4 egység összesen. Miért is lehet ez érdekes? Azért mert a 3 szint és összesen 450 nm sok fallal azért nem kevés és ráadásul komoly igény, hogy: "nagyon jó jelerőesség a házban bárhol".
Amennyiben a feltételezésem helyes volt, hogy a legalsó szint leginkább pince/garázs/tárolók csak akkor szó nélkül így osztanám el a 4 egységet:
- legfelső szint: 2 db,
- középső szint: 2 db (itt lenne a főegység ezek közül az egyik mondjuk a nappaliban),
- legalsó szint: a jelenlegi "maradék" router AP módban.AiMesh ethernet backhaul módba konfigurálva. Csillag topológia - azaz amennyiben az AiMesh router egyben a hálózati routerből (vagy közvetlen utána kötött switch -ből) ágazzon minden kliens felé - avagy, ha ONT/HGW a router, akkor az azt követő switch -ből ágazzon minden vezetékes kliensekhez és mesh egységhez egy-egy UTP.
WiFi backhaul - felejtsd el. Egy node -hoz se legyen WiFi kapcsolat. Amit lehet fix telepítésű eszköz legyen kábelvégen.
Később, ha lesz cash és/vagy multigigabit -es internet, akkor főegységnek (célszerűen nappaliban) valami combosabb 4x4 -es Asus egységet (AX -est ajánlott módon - pl. XT8, AX86U, AX89X) és a földszinti Node mehetne akkor az alsó szintre.
Multigigabit -es internet. Vezetékes hálózat fejlesztése ... A Cat5e kábeleket nem kell kitépni a falból persze, de új kábelezés már Cat6 legyen minimum. Ekkor igen ajánlott lenne a vezetékes kliensekhez külön kábelt futtatni. Azaz a vezetékes kliensek forgalma ne egy kábelen fusson a WiFI Node -okkal. Ekkor színtisztán megmaradhat a LAN -unk gigabit -es alapokon és ki is használjuk a gyors net -et (több klienssel).
Alternatíva, hogy pl. gigabit -es LAN -t (minimum a Node -okhoz) és pl. 2.5 Gbps (vagy több) LAN -t üzemeltetünk párhuzamosan. Nálam például így van - gigabit a "lassú" eszközöknek és 2.5 Gbps LAN a gyorsaknak. Minden falban - fali csatlakozókkal (szobákban akár 3 kiállással). Vannak olyan eszközeim (pl. PC, NAS) amiknek gigabit és 2.5 Gbps LAN csatlakozójuk is van és egy-egy "lábukkal" mind a kettőben benne vannak.
Amennyiben minden AX lenne az sokkal jobb lenne és meg is lehetne csinálni. Csak nem 50K HUF -ból összesen ...
-
pomk
őstag
Tegnap voltam kint a háznál, körbe mértem a ház sarkait és a telek jobb felső sarkát is. Az eredmény elég érdekes (ha nem csalnak az IT ismereteim):
Gyanús volt, így elmentem a torony közelébe, kb 100 m-re tőle ilyen lett a mérés:
Jól sejtem, hogy nem ilyen számokat vártunk? Vagy én bénáztam valamit a méréssel? A telefonom Telenoros.Köszi, amit a sebességekre írtál, tiszta és érthető.
A 2db UTP szerintem nem okoz gondot. Milyen gigabites switchet ajánlanál?
USB sticket tud adni a szolgálató egyszeri díj ellenében.
Típus: Huawei E3372h-6074G/LTE USB modem (stick). -
tag
válasz Gubek-Einste #89459 üzenetére
Sziasztok Gubek-Einste & dkess !
1. Hát elég nagy családi házról van szó, 3 szint(450 m2), sok fallal(tégla), a router a középső szinten lenne. Az emeleten van még egy router, ami továbbitja majd a jelet. Leginkább a középső szinten-emeleten netezünk.
2. Jelenleg a szolgáltató 500 mb/s et tud maximum nyújtani, de ahogy lesz telekom nálunk(már csinálják) ott váltani fogok 1-2000 mb/s es internetre, és ha lesz mégtöbb, akkor megint váltani, tehát hosszútávra szeretnék venni.
3. 4 okos tv oled/4k, 2-3 db apple watch, 5-6 db iphone, ps5, 5-6 db laptop, 4-5 db tablet-ipad
4. Nincs igazából igényem, csak annyi, hogy legyen nagyon jó jelerőesség a házban bárhol vagyok, + , ha a jövőben lesz a szolgáltatónak nagyobb csomagja, pl több mint 2000-3000 mb/s és váltok, akkor ne kelljen újat vennem 2-3 év múlva.
Az ax20-50 ről melegedési problémákat hallottam.
dkess: Nem muszáj tp-linknek lennie. Belefér az AX73 is, látom az idei model, és jobb a hűtés is.
A tető az az 50.000 Ft, annál többet nem szánok rá, lehet bármilyen márka.
Köszi előre a választ!
-
dkess
őstag
válasz RAiN91 #89468 üzenetére
Itt a felhasználói útmutatója: [link] .
Van DDNS (igaz csak ezek: NO-IP, DynDNS, www.comexe.cn) illetve port-forwarding is. TP-Link -eknél van saját TP-Link DDNS is ...
Amennyiben virágboltot vagy hasonlókat nem WiFi -n keresztül tervezel elsősorban, akkor bármelyik router megfelelő lehet Neked a felsorolásból ... Kivéve az A5 -öt, mert azon csak 100 Mbps LAN portok vannak ...
-
RAiN91
őstag
Köszönöm az összefoglalást. A felsorolt hátrányok nem érintenek (kivéve az Onemesh, mivel azt nem tudom mit jelent, de szerintem így ez nem is érint engem), de szeretném, hogy LAN-on a lehető legjobban ki tudjam használni, 1 darab számítógép esetén.
Így nézne ki a hálózat:
Mercurys router lenne a fő router, az egyik LAN-ra menne fixen egy számítógép, a másik LAN menne a másik szobába, ahol a jelenlegi TP Link C4 router üzemelne switchkent: itt 1 laptop és 1 okos tv csatlakozna.
Wifin pedig: 2 darab telefon, 1 darab laptop, a laptop esetében mindenképp 5GHz-t szeretnék a sebesség miatt.
Gondolom az pedig már minden routernél alap, hogy a portforward és a dyndns működik?
Ezen az áron a Médiában (mert itt szeretném megvenni egyéb okok miatt), TP Link Archer A6 és A5 van (AC1200 mindegyik), ezekről nem találtam infót, nem tudom jobban járnék-e ezekkel?
-
dkess
őstag
válasz RAiN91 #89466 üzenetére
Szia,
A Mercusys a TP-Link egy almárkája -a fw is tökugyanaz (majdnem teljesen) - csak piros. Általánosságban az alábbi különbségek hozhatóak fel a TP-Link megfelelőikhez viszonyítva:
- kevesebb LAN port,
- adott esetben USB hiánya (ez sok esetben a TP-Link -es párján sincs)
- OneMesh hiánya,
- mobilapp hiánya,
- visszajelző LED -ek hiánya illetve maga a kinézete,
- cserében párezer forinttal olcsóbb.Még jobban általánosságban a termékportfólióval kapcsolatban - leginkább csak a TP-Link alsóbb kategóriájának állít konkurenciát - feljebb nem merészkednek. Nem szokták agyondicsérni a WiFi -s képességeit sem.
Amennnyiben ezek a kompromisszumok elmennek Nálad, akkor megfelelőek lehetnek Neked. TP-Link -nél ezen az áron maximum AC1200 -as routereket kapsz - pl. C5v4, C6 ilyesmi. Ezek is kipróbált és jó routerek. Amennyiben CFW felé nézelődnél azok is inkább errefelé vannak - Mercusys -nél nem tudom mi újság ezen a téren ...
[ Szerkesztve ]
-
RAiN91
őstag
Sziasztok,
Mercusys routerekről mi a vélemény? [link] Mercusys MR50G AC1900-at néztem ki, gyanúsan olcsó, de netes youtube eredmények alapján 5GHZ-n egész jó eredményt hoz. TP Link Archer C4-et cserélném. Ennél kábelen 400MBPs jön át a Digi 1000-ből, sajna azt nem tudtam kideríteni, hogy nálam van-e a gond vagy a diginél.
-
legenda
válasz zsolabacsi #89462 üzenetére
Szia,
Meghálálja magát a több szolgáltatás, a jobb, erősebb hardver és az újabb technológiák kezelése.
Érdemesebb az AX-es típusokban gondolkodni - és nem csak a Wi-Fi miatt -, pláne igaz ez akkor, ha hosszabb távra tervezel.Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
blakey
titán
Tudom, sokan ajánlják az AC65P, nem véletlenül, de csak akkor ha többet nem szánsz routerre. Nekem volt, egy darabig elégedett voltam vele, Wifi-ben nem erős, sőt, OpenWrt-vel vagy egy Merlin FW-el jobb a helyzet. Nézz körül a használtpiacon, hátha van számodra megfelelő router. Ha meggyőzhető vagy akkor AX58U vagy egy picit többért AX82U. Hidd el, jobbak az AC65P-hez képest. Mindegyikkel volt dolgom.
Boldog karácsonyt! - ELADÓ: Homatics Box R 4K Plus *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
dkess
őstag
Avagy veszel egy fő routert és mellé applikálsz a hálózatra egy "húszforintosat" (vagy a szekrény mélyéről egyet ha van) másodiknak. Volt már róla szó - nem bonyolult beállítani. Aztán azon az eszközö(kö)n amin a másik internetet szeretnéd használni átállítod a gateway -t ...
A helyedben hagynám rábeszélni magamat egy AX58U -ra mondjuk Merlin -el is akár.
-
zsolabacsi
tag
Megnéztem az árakat és akkor inkább nem kell ennyire drága; ez már saját zsebből megy.
Ha 2 szolgáltató lenne és az egyik bealszik (UPC szokott) akkor átdugom kézzel a másikat
és akkor lehet az olcsóbbat választani.Ezek szerint ha ezt elengedem akkor maradjon az AC65P?
most már talán nincs akkora különbség árban az AX routerekkel, de nyújtanak-e több szolgáltatást?
-
Topikgazda
válasz Ducky92 #89458 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
tag
válasz Gubek-Einste #89414 üzenetére
Sziasztok!
AX20, vagy AX50- et ajánlanátok, vagy teljesen mást? 30.000-40000 Ft a keret, és mindegyik bele esik.
[link] Ezt váltanám. ( kb 10 éves már)
A válaszokat előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
dkess
őstag
válasz zsolabacsi #89454 üzenetére
Amennyire jól tudom egyik emlegetett router sem támogat dual WAN -t. Akkor ez most még se kell Neked?
Amennyiben ez kellene, akkor mondjuk talán Synology -kkal járnál a legjobban használtan és jó áron, ha kifogsz. Egyébként pl. RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN, AX86U, UDM Pro ilyesmi ...
-
Ermac
tag
válasz Gubek-Einste #89440 üzenetére
Utólag olvastam a választ, értem köszönöm remélem sokáig jó lesz az ax20
We are Many You are but One
-
TeeJay
félisten
válasz zsolabacsi #89454 üzenetére
AC65P részemről
24/7-ben hajtom 2éve torrenten keresztül, köszöni szépen bírja röhögveMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
zsolabacsi
tag
3 szobás panelba kellene router, 20-40 közt nézelődök a régi routerem 15 éves elment felette az idő.
kábelen: 2 pc, 1 notebook, TV
wifi: 4 telefon, 2 tablet, 1 notebook, TV
később konzol valamin csatlakozva
Digi gigabites NETAmit szeretnék minimum, de a több jobb
kibekapcsolható wifi, hardveres NAT
VPN,
MAC szűrés, sebesség beállítás - eszközönként
parental control
domain és tartalom szűrés mondjuk tűzfallal - eszközönként
jól használható tűzfal
vendéghálózat vagy több háló kialakítás
1-2 USB port - pendrive, HDD, mobilstick-nek (lehet dual WAN-t csinálni így is?)
Dual WAN? (lehet ennek nagy felára van) - kábelesen egy időben 2 szolgáltatóm volt (melóhely fizette)
erős wifi
és nyilván minél stabilabb hálózati forgalom alacsony latency-vel, alacsony csomagvesztéssel stb.AC65P 24e
AX56U 39e
AX58U 45e (meggyőzhető vagyok)tudás ár/érték arány tekintetében húzzak inkább az AX megoldások felé?
-
TeeJay
félisten
válasz toome1985 #89450 üzenetére
Telekom cuccon van ppp passthrough mód, azt benyomod és akkor a rákötött AC65P tudja a pppoe-t intézni viszont a Telekom cucc másik 3 LAN portjára kell kötni az IPTV STB-ot ha jól tudom. Vagy az Asus-on a LAN beállításoknál IPTV résznél kell majd állítani ha arra teszel STB-ot
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
dkess
őstag
Nagyon szívesen.
Mindenekelőtt a mobilhálózat nem úgy működik, hogy mondjuk egy piros vonalig maximum 300/60 Mbps mindenhol és egy lépést téve meg 0/0 Mbps. Ez egész egyszerűen nem így működik ...
A WiFi -nél is hasonlóképpen működik a dolog. Azaz pl. amennyiben csak a ház bal alsó sarkában levő helyen lenne WiFi -t szóró egység, akkor mondjuk a nappaliban meglenne a 550-650 Mbps (AC 2x2 kliensekkel) - míg mondjuk a jobb felső sarokban jó, ha a fele meglenne ennek ... Ugyanez a logika, hogy Neked ott - a lefedettségi térkép legszélén - miért nem lesz meg a maximum 300/60 Mbps, de szerintem még az átlagos 217/41 Mbps érték sem ...
A másik fontos különbség, hogy a 4G és a WiFi sebességeket ne keverjük ... Azt elfelejtettem említeni, hogy a mobilos méréseket természetesen Telenor -os mobillal tegyétek. A többi szolgáltatónak teljesen más a lefedettsége és a sebességek terén is nagyságrendi eltérés van ...
Úgy egyébként a 300/60 Mbps internet sebességet (vagy akármennyit) nem a robotfűnyírónak terveztem, hanem pont: a minden másnak csak.
Leegyszerűsítve kb. szerintem ez lesz a helyzet:
- toronytól egy km -ig közvetlen rálátással meg van a maximum környéki értékek,
- városközpont a kereszteződés környékétől nem túl messze aránylag jó rálátással: a jelentett átlag értékek,
- Nálad amennyire így látatlanban be tudom lőni - jó, ha a 100 Mbps letöltés meglesz ...Egy router vs. két mesh egység kérdésköre. Amennyiben pl. az lenne az igény, hogy a házon belül legyen valamilyen szintű WiFi meg maximum a ház környéke pár méter erejéig, akkor azt mondanám, hogy sárga téglalap jobb-felső sarka és egy router. Ennek az egy routernek kellene WiFi -vel kiszolgálnia a létező mindent egymaga (azaz max. kliensszám meg sebességek "nuku") ... Másfelől ez a hely nem ideális 4G vételi szempontból ...
Viszont, ha a két zöld csillagra tennénk egy-egy CT8 -at ethernet backhaul -al. Akkor a nappali és a másik szobában meglenne a maximum sebesség. A két középső szobában is vagy 400 Mbps legalább. Plussz ugye a nappalis egység felelne a főbejárat előtti rész, a telek nyugati részéért (ideértve a teraszt is), a kisszobában levő pedig a telek teljes fennmaradó részéért. Persze a házon belüli kliensek WiFi terhelése is ketté oszlana a két mesh egység között ...
Az, hogy UTP és koax kábel is megy minden szobába az azért is jó hír, mert:
- pl. amennyiben Digi jönne, akkor FTTH esetén az ONT -tól ágazna szét az UTP és a koax is,
- pl. amennyiben más jönne IPTV -s ONT/HGW -vel, akkor az UTP -n az IPTV is tud menni akárhova,
- különösen mivel NAS is van ez igen előnyös (szerk.: NAS -t a központi elosztónál levő switch -re kössük). No meg amit csak lehet, mint fix telepítésű klienseszközt kössünk kábelvégre ezzel egyfelől jobb lesz azon a felhasználói élmény - másfelől az sem terhel rá a WiFi -re ...A központi elosztó szekrényhez kellene majd egy gigabit switch - a szobákba történő elágazáshoz. Amennyiben nem nagy probléma, akkor a nappaliba két UTP -t is húzzunk egymás mellé. Ekkor meglenne a döntési lehetőség, ha jönne vezetékes internet szolgáltató, hogy az itt levő egységet router vagy AP módban futtassuk. Félreértés ne essék - tudnak ezek az egységek úgy is mesh hálózatot kialakítani, hogy mindkettő AP módban van. Ugyanakkor, ha saját eszközt szeretnénk routernek valami miatt (pl. Synology NAS -t internet felől elérni stb. stb.), akkor kellene egy harmadik eszköz is a központi elosztó dobozhoz (amit nem szeretnénk) ...
Ugye említettem, hogy nemcsak koax -on (DOCSIS 3.1) jöhet be internet, hanem pl. optikán (GPON FTTH) is. Azaz legyen lehetőség ilyet utólag is könnyedén behúzni ...
Persze amíg nincs vezetékes internetszolgáltató, addig nincs gond. Ui. véletlenül pont szerencsénk van a tekintetben, hogy a bal oldali zöld csillag pont a nyugati sarka az épületnek. Azaz akár a 4G stick -et dugjuk a CT8 -ba - akár a kettes ponthoz hasonló eszközt (az irányított eszközös cumókat akkor hagyjuk egyelőre) az ott pont jó helyen van.
A CT8 -a(ka)t miért is lenne érdemes most megvenni. Az ok egyszerű - mert később:
- vagy jóval drágábban tudnád megvenni,
- vagy akkor ugyanannyi pénzből jóval szerényebb képességű eszköz(öke)t tudnál csak venni ...Ennyi az oka. A döntés a Tiéd ...
Az 4G USB stick -et meg tudja adni a szolgáltató -nem? Avagy pénzt kérnek érte (egyszeri vagy havidíj formájában)?
[ Szerkesztve ]
-
pomk
őstag
Köszi a rengeteg tippet!
Megpróbáltam a cellmapper oldal térképét és a házunk alaprajzát és elhelyezkedését egymásra vetíteni:
Nagyjából a piros vonallal jelzett mező alatt lenne a 300 / 60 Mbps mező jobb széle (a nyilak iránya mutat a település közepe felé). A ház felépítése alapján L alakú a kép szerint a bal oldali sarokban (sárga vonalakkal határolt rész) helyezkedik el a nappali + konyha, a bal felső részen pedig a 3 háló (barna vonalakkal határolt rész). A telek mérete a korábbiak szerint ~40 x ~25m. Ajánlásod alapján akkor 2db, ASUS ZenWiFi CT8 routerre lenne szükség a ház és a kert lefedésére. A 2db eszköz "csak" a lefedettség növelés érdekében szükséges vagy más miatt is ajánlod? Amennyiben elég lenne 1db, akkor egyelőre csak egyre ruháznék be. Abba dugnám a kapott SIM kártyát és szórnám szét a WiFi jelet. Amennyiben a későbbiekben a lefedettség és a kert kihasználtsága úgy alakul a felső zöld csillag helyére behúzott UTP kábellel tudnék csatlakoztatni +1 eszközt a központi routerrre.
Az általad felsorolt opciók közül azt gondolom a robot fűnyírónak nem kell a 300 Mbps a kert végében, így szerintem elég a "bedugom a szolgáltatói stick -et a CT8 -ba" forgatókönyv.
De ebben az esetben a 300 Mbps-ből miért lesz "csak" 100 Mbps?A koax + belső UTP kábelek kiépítése így szerepel a villamos terven:
- központi elosztó szekrény a sárga téglalap jobb alsó sarkánál lenne, ide jönne majd be egyszer csak a kábeles TV / net (koax)
- Nappaliban és a 3 szobába innen lenne kihúzva koax és UTP kábel + természetesen az elektromos kábelezés (központi szekrényből menne a nappaliban látható zöld csillagig és erről a kábelről a barna és sárga téglalapok találkozásánál lenne leágaztatva a 3 szoba)Ez így megfelel szerintetek? Későbbiekben így elég a központi dobozig behúzni az utcáról a koax kábelt. Onnan megy a routerig ami pedig vezetéken szétszórja a vezetékes eszközöknek a szobákba. Bár most gondolkodom, hogy ebben az esetben a központi dobozig minek az UTP kábel???
A hétvégi mérés remélem segíteni fog az irányban. Bár ha jól értem 1db ASUS ZenWiFi CT8 routerre mindenképpen szükség lesz. Akkor ezt meg érdemes már most megvenni? Ill. akkor szükség lesz egy olyan USB stickre is, ami képes fogadni a szolgáltató SIM kártyáját és azzal csatlakozni a routerhez USB-n keresztül?
[ Szerkesztve ]
-
toome1985
tag
Üdv. Most készülök beszerezni egy rt ac65p-t. Kérdésem az lenne hogy milyen módon üzemeljem majd be. Telekom optikai net van. Egy utp kábel megy a szobába az ontről jelenleg egy switchbe abból router xbox tv iptv box leosztva. Ha az xbox nincs instant onba akkor nincs gondom ipt nem fagy ki. Most arra gondoltam hogy kivenném a switchet. Ontből az uj asusba és innen osztanám le az iptv tv xbox hármast. Ha igy akarom megoldani akkor hogy konfiguráljam majd az asust. Gondolom lehet router modban vagy sima wifi switchként mint most a jelenlegit. Melyok megoldás a stabilabb jobb stb. és hogyan állitsam be az ont-t és az asust majd. Segítségeket előre is köszi.
-
jsystem
csendes tag
Hol lehet most ax20-ból v2-t vagy v1.2-t kapni (v1 nem érdekel)?
[ Szerkesztve ]
-
dkess
őstag
Mindkét ajánlott Asus Mesh eszköz AC -s:
- CD6 Duo Pack (gyártói oldal: [link] ): 25K HUF - [link] . Dual-Band AC (AC1500),
- CT8 Solo (egy darab - azaz kettőt érdemes venni. gyártói oldal: [link] ): 30K HUF (/db) - [link] . Tri-Band AC (AC3000)
Az igazán szomorú dolog az, hogy ezeket most kéne megvenni és nem máskor. Ahogy írtam is az előző hozzászólásomban ezek nagyon durva akciók tegnaptól. Ez lehet még egy hétig akciós - avagy mondjuk csak ma délutánig (amíg el nem fogynak a készletek). Kicsit szemléletesebben (kattintásra nagyítható vagy a fentebb megadott két linken eredetiben is megtekinthetőek a diagram -ok):
Azaz mind a kettő minimum ára 10K HUF -ot zuhant ... CT8 -ból a két darabos pakk egyébként 105K HUF (!!): [link] . Amennyiben ezt választod érdemes darabjával 2*30K HUF -ért megvenni inkább ...
NAmost a CD6 nem (gyártói link 'Specifikáció' fül: 3G/4G LTE dongle: No) a CT8 kezel (3G / 4G LTE hardverkulcs: Igen) 4G USB -s stick -et. Azaz e miatt is inkább a CT8 -at javasolnán Neked ...
Azonban nem ez az igazi pláne bennük. Az előző hozzászólásom alapján válasszuk ketté gondolatban a 4G és a WiFi funkciókat. Ezek elsődlegesen a WiFi -ért felelnének. Azaz a WiFi -s eszközeid, okosotthon, meg a robotfűnyíró a kertben. Ugye nem akarod egy a kettes pontodban szereplő eszköz vagy éppen egy MR100 -as (ez csak példa - nem ajánlás) egysávos N -es WiFi -jére (ami csak egy spatial stream ráadásul) bízni az egész ház WiFi lefedettségét?
Kábelezés amit említettem az előző hsz -emben. Minimum úgy tervezd meg, hogy az optikai/koax (ha valamikor behúznák ne akkor kelljen szétfúrkálni a vadonatúj és szép házad külső falát) és a belső UTP hálózatot (itt az ONT/HGW és a főrouter között valamint a főrouter és node között minimum). A minimum -on felül én javasolnám, hogy akár a nappali -n felül az összes szoba és akár kültérre is (főleg, ha lenne kültéri kamerák is).
Hogy érdemes lerakni a két mesh egységet? Az egyiket a nappaliban. A másikat a ház másik oldala felé (pl. szobák). Itt az ideális az lenne, ha pl. dolgozószoba (vagy gyerekszoba) kertre néző (robotfűnyíró + grill-party -k) ablakba.
További jó hír, hogy amennyiben behúznának normális kábeles internetet, akkor mindkét egység képes lenne gigabit -es internetig routerkedni is akár (nem kellene új eszközt venned) ...
Ahogy említettem bár gondolkodhatnánk úgy, hogy a CT8 főegységbe bedugjuk a Huawei USB stick -et és készen is vagyunk. Elsőkörben azonban gondolkozzunk. Példánál maradva lehet nem a nappaliban lenne a legjobb 4G vételi lehetőség.
Namost ehhez kellene méregetni mobiltelóval - és itt most ne a nagymama 15 éves telefonját vegyük elő, hanem a legújabbat/legjobbat a családban. Mérjünk egyet a:
- Szentgáli út kereszteződésének környékén, de akár Szentgál felé (toronyiránt) elmenve kicsit,
- telek nyugati oldala,
- nappali és/vagy ház közepe.Ugye amennyiben a legelső opció esetén amennyiben mi is kimérjük a 300/60 Mbps sebességet - akkor érdekes döntések előtt állhatunk:
- kertben és házban is meglenne a 100 Mbps körüli sebesség és azt mondanád ez elég is Neked. Akkor megpróbálhatjuk a "bedugom a szolgáltatói stick -et a CT8 -ba" forgatókönyvet,
- kertben éppenhogy, de meglenne 100 Mbps, de a házban mondjuk a fele. Akkor nézzünk egy a kettes ponthoz hasonlító eszközt plusszban - vagy akár azt választjuk (nem tudom milyen feltételekkel adnák Neked). Ezt az eszközt nyugatra néző helyiség ablakába kellene rakni és kábeles összeköttetés kellene a mesh főegységgel,
- amennyiben a kertben simán meglenne 200 Mbps is, akkor komolyabb eszközt nézzünk, de maradhatunk a ketts pont logikájánál.
- amennyiben azt modod, hogy kellene mind az összes 300/60 Mbps, akkor meg irányított antenna a padlásra (kábelezés !!) vagy nyugatra néző külső irányított eszköz (kábelezés szintúgy !!). A kábelezés alatt értem az antennakábel illetve az utóbbi esetben UTP kapcsolatot a mesh főegységgel. Az utóbbi eset eszközei sajnos drágák - értsd akár csak e tekintetben elérhetünk a százezres kategória közelébe ...@05Steve, #89446
Jól értem, hogy sehol nincs kábelezés? Házon belül se? Kültérre se? A garázsba se? A második WiFi -s egységnek mindenképpen érdemes lenne kábelvégen lennie akár mesh - akár "buta" AP módban gondolkodunk.
Garázsnál kérdés lehet még, hogy beltérre is kellene komoly térerő vagy elegendő, ha csak a "környékén van valami"? ...
-
05Steve
tag
Sziasztok,
adott egy Upc/Vodafone 500 Mbit/s net, egy Connect box-al, idebent olyan 80 Nm a ház, wifi sebesség még megfelelő, legeldugottabb helyen is van 5 Ghz en 100-120 Mbit/s, viszont az udvaron nagyon gyenge a 25 méterre lévő garázsban már szinte értékelhetetlen a 2,4 Ghz is, szeretném ha az udvaron is lenne normális 5Ghz/2.4Ghz, ehhez vegyek egy normálisabb routert idebentre, vagy vegyek egy kültéri repeatert? köszönöm a segítséget ui: wifis powerlineon is gondolkoztam, de a sok kötés miatt nem hiszem hogy megfelelő lenne[ Szerkesztve ]
-
pomk
őstag
Köszi a tippeket! Hétvégén szerintem megyünk ki, akkor megpróbálok mérni egyet.
Szimpatikus a Mesh WiFi és az ax protokoll, de ha jól értelmeztem az adatlapját az ASUS ZenWiFi AC Mini(CD6) routernek, ez SIM kártyát nem tud fogadni? Arra akkor egy külön eszköz kéne ami fogja a Telenoros mobil jelet és kábelen keresztül továbbítaná azt az Asus routerre amire pedig a többi eszközünk tudna vezetékkel vagy vezeték nélkül csatlakozni?
-
dkess
őstag
válasz MaCS_70 #89442 üzenetére
Sőt, az igazi "gond", hogy ott a belsőbb területeken 300/60 Mbps (letöltés/feltöltés) körül is mértek felhasználók. Amennyiben nagyon a jobbszélen lenne (azaz valamilyen szinten direkt rálátás is lenne) az az épülő ház, akkor kb. nyugati-délnyugati tájolással egy irányított antennás cuccal nagyjából hozható is lenne ez a sebesség. Azonban az ezt tudó eszközök még zsebbenyúlósabbak ...
Ugyanakkor az a kétségkívül előnyük is megvan akár ezeknek - akár LTE routerhez csatlakoztatott mondjuk padlásra telepített irányított antennás telepítésnek, hogy az LTE és a WiFi -s szekció helyileg különválik. Ugye nem biztos, hogy ugyanaz az ideális hely az LTE eszköznek (/antennának - ami a nyugati sarka lenne a háznak) mint ami a WiFi -nek (ami meg központibb és/vagy a felhasználók és eszközei által leginkább használt elhelyezkedést kívánna meg).
Ugye említette a kérdező, hogy építkeznek. A megvalósítás szempontjából ideális helyzet. Továbbá a kábelezést (UTP) kellő körültekintéssel valósítsák meg. Különös tekintettel az eszközök számára, adott esetben Mesh WiFi használatára (ethernet backhaul -al ideális és olcsó) valamint, hogy NAS is található lesz a helyi hálózaton. Ez utóbbi tekintetben a fentebb emlegetett CD6 duó pack 25K HUF -os árért több boltban elég bomba akció szagú dolog. A Tri-Band CT8 30K alatti darabára is - ez WiFi backhaul esetén különösen előnyös.
Azonban amíg a kérdező nem jelenik meg a 4G -s tapasztalataival az adott helyszínen illetve igények pontosításával addig némileg vakon tapogatózunk ...
-
félisten
A dkess 4. pontjában jelzett külön kültéri LTE modemet javasolnám. Nyilván jóval drágább, mint egy kombi eszköz (bár tulajdonképpen az is lehet -- kérdés, hogy milyenek a LAN-igények).
Ha üzemszerűen ezt használja a család, akkor szerintem hosszú távon megérheti a stabilabb, jobb megoldást választani.
Pl. Mikrotik LTE SXT, LHG.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Ermac
tag
Megvan az ax20 nagyon megvagyunk eddig elégedve, volt egy kis security beállítás ami kellett ahhoz h legyen net a telefonokon is mert wifit látták csatlakozni nem tudtak csak a beállítás után.
elmúltak a problémák amit a c1200 csinált, mégegyszer köszönöm a tippeket.
-
Topikgazda
ezek közül melyiknek van a legjobb hatótávja ?
Csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy milyen az elért eredmény, előre nem lehet megmondani mert minden környezet más és más.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
dkess
őstag
Nem véletlenül a Telekom -ra szűrtél? Nekem akkor dobja az általad jelzetteket. Nálam Telenor -ra az alábbit dobja:
Mondjuk nem is rossz ez az átlagos le-feltöltési sebességek amit a felhasználók mértek: 217/41 Mbps. Ez a belső körben illetve környékén valószínűleg meg is van. Ott szép világoszöld minden mérés - kintebb sötétül rendesen illetve felhasználói mérések sincsenek annyira. Esetleg próbálj rá Te is egy mobiltelóval - akár speedtest.net -es sebességméréssel is.
Elöljáróban a stick -es routernél pont az a pláne, hogy nem kell routerbe dugni azt (mármint a stick -et). A gigabit LAN nem elsősorban az internet sebessége miatt kellene. Írtad, hogy van Synology NAS egy nagy halom raklap kliensel ami csimpaszkodna rajta. Namost a NAS+internet sebességgel együtt érdemes számolni, ha a LAN -al tervezünk. Már ide elkélne a gigabit -es ethernet, mely azért így 2021 -ben már nem "az ördög játékszere" talán ... Hozzávesszük a állandó home office-t, okosotthont stb. még plusszban és kelleni is fog. Amennyiben e mellé még a kertben is akarunk robotfűnyírót meg jó WiFi -t, akkor lehet a mesh -t sem lenne érdemes elvetni. AX nagyon kivonatosan: gyorsabb, kisebb késleltetés, falakra/távolságra/szomszéd zavaró WiFi -kre nem annyira érzékeny, sokkal több eszközzel elbír (okosotthon ...) cserébe drágább ...
Most el kell mennem, de esetleg mások folytatják a gondolatmenetet illetve este valószínűleg rá tudok nézni.
-
pomk
őstag
Csak a webes felületet tudom használni, iOS készüléket használok.
Az oldal alapján ezt látom:
Cell6
Cell Identifier 1163014
System Subtype LTE
PCI 42 (14/0)
Bandwidth 10 MHz
EARFCN 6350
Maximum Signal (RSRP) -61 dBm
DirectionNW (295°)
Max / Avg DL Speed 29 Mbps / 23 Mbps
First Seen 2019. febr. 26., K
Last Seen 2021. ápr. 10., Szo
Bandwidth*10 MHz
Uplink Frequency 852 MHz
Downlink Frequency 811 MHz
Frequency Band EU Digital Dividend (B20 FDD)Cell7
Cell Identifie r1163015
System Subtype LTE
PCI43 (14/1)
Bandwidth20 MHz
EARFCN 6350
Maximum Signal (RSRP) -69 dBm
DirectionSE (136°)
Max / Avg DL Speed 37 Mbps / 37 Mbps
Max / Avg UL Speed 6 Mbps / 6 Mbps
First Seen 2019. aug. 11., V
Last Seen 2020. szept. 27., V
Bandwidth*10 MHz
Uplink Frequency852 MHz
Downlink Frequency811 MHz
Frequency Band EU Digital Dividend (B20 FDD)Cell8
Cell Identifier 1163016
System Subtype LTE-APCI44 (14/2)
Bandwidth 20 MHz
EARFCN 6350
Maximum Signal (RSRP)-63 dBm
DirectionNE (34°)
Max / Avg DL Speed 6 Mbps / 6 Mbps
First Seen 2019. febr. 28., Cs
Last Seen 2021. febr. 26., P
Bandwidth *10 MHz
Uplink Frequency 852 MHz
Downlink Frequency 811 MHz
Frequency Band EU Digital Dividend (B20 FDD)Remélek ezek a számok mondanak valamit.
Ez gondolom jónak minősül ha Herenden az egyik jobb oldalon található utcáról van szó?
A lakásban ahonnan költöztünk a routerre vezetékesen volt rákötve a Playstation és a Synology NAS. TV esetén is gondolom indokolt ha a beépített Netflix klienst használom. Ezen kívül a többi eszköz WiFi lenne (iPhoneok, iPadok, stb.). Ill tervezem egy egyszerűbb okos otthon kiépítését is pár alap kiegészítővel (izzók, konnektorok, szenzorok), így azok számára is WiFi kell majd. Elgondolkodtam még robot fűnyíró használatán is, annak viszont nem tudom kell-e állandó WiFi kapcsolat, de azért jó lenne ha a kertben is lenne lefedettség. 800m2 (40 x 25m téglalap) a telek mérete, a ház az utcafronton van a 25mes oldal jobb sarkában. VoWiFi vagy VoIP nem szükséges.
AC/AX? Amennyire futólag utána olvastam, elég a jelenlegi AC mód. Győzzetek meg az ellenkezőjéről ha nem.
Gigabit LAN? Ezt gondolom a hálózat sebessége meghatározza, ugye? Ha alkalmas rá, miért ne?
Stick-es router? Ilyet nem szeretnék, mert ha jól értem ezt állandóan be kell dugni egy laptopba. Olyan routert szeretnék ami akkor is otthon marad ha nekem pl. a laptoppal együtt el kell mennem. Hamarosan kivezetik az állandó home office-t nálunk, így be kell járnom az irodába, a családnak viszont ekkor is kell majd a net napközben. Hagyományos, fix routert szeretnék. Viszont a jobb tulajdonságok amit fent említettél lehet érdemes lenne ezen a vonalon elindulni? Ebben az esetben elég, ha a stick-et egy hagyományos USB-s töltőre dugom és azzal a konnektorba (vagy egy USB hosszabbító kábellel)? Így akár "fixé" válhat ez is.
A SIM-es és külső routerek ha jól értettem a 23 / 37 / 6 letöltési sebesség miatt nem indokolt, ugye?
Köszi a segítséget!
-
dkess
őstag
Szia,
Mindenekelőtt milyen a 4G lefedettség a környéken? Mind lefedettségben - mind sebesség terén mire lehet számítani?
Itt esetleg érdemes lenne megkeresni a legközelebbi mobiladótornyot, hogy merre van és a ház arrafelé eső fertályán majd próbálkozni ... Ezzel kapcsolatban ajánlanám a cellmapper alkalmazást. Lehet szolgáltatóra is szűrni (meg sokminden másra is) ... Van mobilapp - őrült jó: [link] (ez az Android -os). Továbbá itt a web -es felület: [link] . Lehet szolgáltatóra is szűrni (meg sokminden másra is) ... Itt értelemszerűen a Telenor tornyaira érdemes szűrni majd mivel az 'ABC Kft.' annak a hálózatát használja.
Több úton is el lehet indulni:
1.
Akkor az ilyen mobil/portable dolgokat ahogy írtad is ki lehet venni a képletből. Ezeknek külön hátrányuk, hogy vezetékes klienseket nem tudunk rájuk kötni. Ezzel pl. a hármas pontodban szereplő és az ahhoz hasonlók mindjárt ki is hullanak.
Apropó - igények terén hogy állunk? Mennyi kliens - ezek közül mennyi vezetékes, mennyi WiFi (és milyenek, valamint AC/AX szempont-e), gigabit LAN igény-e, mekkora ház illetve többszintes-e, mekkora telek és ott szempont-e a lefedettség (pl. VoWiFi vagy VoIP miatt) stb. stb.
Mondjuk, ha 90 nm -es egyszintes ház és közvetlen környezete lenne a cél, akkor egy 1 routeres megoldás elegendő lehet, ha ideális pozicíóba tudjuk rakni ...
2.
Stick használata. Alapból ezeket lehet PC/laptop -ra kötni. Amennyiben több kliens számára szeretnénk osztani a dolgokat, akkor ezt támogató routerek között érdemes nézelődni - pl. Asus, Synology stb. stb. Ekkor érdemes lehet esetleg egy USB hosszabbító kábelt alkalmazni amivel esetleg némileg jobb helyzetbe tudjuk pozicionálni a stick -et mobilvételi szempontból.
Előnye, hogy sokkal komolyabb tulajdonságokkal bíró routereket tudunk ugyanannyi pénzből abszolválni (pl. gigabit vagy még több LAN portok, akár komoly AC/AX képességek stb.). Ez akkor különösen előnyös, ha komolyabb LAN forgalmunk is lenne - pl. kliensek egymás közötti másolgatása, háziszerver vagy NAS illetve hasonlók.
Hátrány: valamivel gyengébb mobilvételi képesség a SIM -es routerekhez viszonyítva.
3.
SIM -es routerek. Jobb mobilvételi képesség. Cserébe még a 100 Mbps és N -es WiFi -sek sem olcsók. Természetesen amennyiben ennél többet akarunk, akkor meg kifejezetten drágák. Az elhelyezésük természetesen fontos lehet. Vannak olyanok, melyekhez külső antenna is illeszthető.
4.
Külső, irányított antennás cuccok. Ilyenekkel akkor érdemes igazából foglalkozni, ha akár a 100 Mbps -es mobilinternet sebesség környékére tudnánk megérkezni és/vagy nem ideális elhelyezkedés a mobiltoronyhoz viszonyítva (pl. távol van).
Nagy vonalakban akkor első körben azt lenne érdemes eldönteni, hogy a fentebbiek közül "melyik utcába lenne érdemes bemenni" ...
-
atee
őstag
válasz Tarokk79 #89430 üzenetére
Én polcra helyeztem őket. Egyelőre a kis lakásba két db. van szolgálatba és vezetékezve sincs. Hibátlan így is! A házban 4 db. lesz. Vezetékezve. 140nm es szeretném, hogy a kertbe is kilógjon ami szerencsére kicsi olyan 200-250nm.
AC vagy AX. Nem vagyok jártas benne. Az itteni tanácsokat próbálom megfogadni és optimális költségvetéssel megoldani a hálózatot. Nekem az AC is nagy ugrás volt és nem érzem szükségét egyelőre a meglévő 4 eszköz mellé a bővítést vagy a szabvány upgradet sem.
Persze majd élesben elválik mit tudok kihozni belőle. És ha nem úgy alakul a lefedettség ahogy elképzelem akkor még mindig vehetek a rendszerbe több eszközt.D-day 2002-01-04 01:54
-
pomk
őstag
Sziasztok!
Adott egy cég, legyen ABC Kft., akik mobilinternet szolgáltatnak olyan helyekre ahol a vezetékes internet szolgáltatás nem elérhető. A leírás alapján a Telenor 3G / 4G / LTE hálózatát használják lefedettség függvényében, SIM kártyával üzemeltetett routeren keresztül. Mi most építkezünk egy olyan városban ahol az adott utcában sajnos nem áll rendelkezésre vezetékes szolgáltatás így merült fel ez a lehetőség az otthon internet igény kiszolgálására.
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy tudnátok-e ajánlani olyan best-buy routert ami egy ~90m2 egy szintes házban otthoni privát netezésre a 4-5 fős családnak megfelelne? Alapdolgok: home office, Netflix, PS, zenehallgatás, böngészés, stb. Letöltés elvétve.
A cég az alábbi eszközöket ajánlja:
1. Huawei E3372h-6074G/LTE USB modem (stick)
2. TP-Link TL-MR64004G/LTE Wi-Fi router
3. TP-Link M72004G/LTE portable router (MiFi)A routert otthoni használatra tervezzük, nem kell hogy mobil legyen akkor a 2. ami nekünk javasolt. Mit gondoltok erről az eszközről? Van esetleg ami ebben a kategóriában megbízhatóbb? Olvastam pár hozzászólásban hogy sokszor újra kell indítani mert WiFi jel problémák voltak vele.
-
Tarokk79
aktív tag
CD6-ot hogyan helyezted el? Én még azon gondolkozom, hogy hogyan érdemes ezeket elhelyezni. Az AC57U lapos és falra jobban szerelhető, bár a vezeték ott lógna. Ezt gondolom szekrényre érdemes állítani és nem a padlóra rakni.
Mit lesz majd érdemes vennem kétszintes házba masszív falakkal. Gondolom jobban járok, ha valahogyan megpróbálom bevezetékezni a lakást.
Mennyivel jobb az ax az ac-vel szemben?[ Szerkesztve ]
-
dkess
őstag
Igen, arra próbáltam meg utalni, hogy érdemes különválasztani, hogy adott esetben az ISP vagy a router gyengélkedése okozza az anomáliákat. Amennyiben ezen parajelenségek egybe esnek a szolgáltató "zavaraival" illetve routerrel és anélkül is ugyanolyan internet élményünk van, akkor nem biztos, hogy a router a hibás.
Ezzel csak egy esetleges felesleges kiadástól szeretnélek megkímélni - még akkor is, ha ez furcsán hangzik egy router ajánlós topikban. Persze a C1200 v2.0 -t le lehet cserélni jobbra egyéb okok miatt (pl. említetted a bug -os SOC miatt) is, de lehet azt esetleg "tervezettebb" módon is. Itt értem ez alatt. hogy 140 nm -es emeletes házba esetleg mesh alapokon (ethernet backhaul -al) és esetleg AX alapokon tervezni valamit. Bár látom az összes kliensed AC -s jelenleg (wifis PC -t nem tudni micsoda) és aránylag újak is pl. a mobilok, de az AX lényegesen előremutatóbb megoldás.
Amennyiben mindenképpen most szeretnél routert akkor azt mondanám, hogy:
- amennyiben OpenWrt a fontosabb, akkor C6v2,
- amennyiben az egy routeres lefedettség (ez különösen AX -es kliensekkel igaz), akkor AX20,
- amennyiben a jövőbeni esetleges AiMesh (ethernet backhaul -al) bővíthetőség szempont, akkor meg AC57U v3.Az említett két TP-Link OneMesh képes, de ezeknél fontos kötöttség, hogy egyfelől csak WiFi backhaul lehetősége van - másfelől Node -nak csak OneMesh -t támogató repeater jöhet szóba (azaz második routert nem tudsz mesh -re mögé tenni - legfeljebb "buta" AP módban).
-
Ermac
tag
Debrecen tégláskert részén igen tegnap előtt itt is be rosált a digi mindenestől kábelen se volt egész este internet, jelenleg telón 40/40 et mér 2.4 en 310/236 5ghz-en eddig ez se volt ekkora magas, most működik, de estére pl már nem akarja megtalálni a szervereket speedtestnél és upload is beesik 1 alá vagy 0. Én már nem akarok ezzel bajlódni leváltom akkor lehet egy AX20 jobb lenne mint egy c6 ?
-
dkess
őstag
Folyamatosan és állandóan produkálja a hibajelenséget az C1200 v2.0? Értem ez alatt, hogy a Digi -nek voltak problémái internettel mostanában néhány helyen, de ezek időszakosak voltak. Pl. tegnap délután is. Kb. azt produkálta amit írtál is. Aztán véletlen egybeesés, de az egyik helyen volt nemrég egy brutál áramszünet - az a "villogós" fajta, aztán jó darabig nem volt, egy óra 150V majd egész délután 75V (ld. alább). Aztán tegnap meg a Digi rosált be (telefonos ügyfélszolgálat bejelentőjén mondta is az automata) ...
Azaz pl. ma is rossz az internet azzal a routerrel? Egyébként tágabb családban van C1200 v2.0 ami túlélte ezeket (szünetmentes nélkül) és tegnap estére már azzal is jó volt a net ...
Egyébként leginkább a jelzett AX -es routerek - főleg az AX20 - lenne igazából előrelépés a lefedettséget is tekintve. A többi nagyjából hasonló, mint a mostani routered. Az AC65P már feszegeti a kereted határait, egy jó router, de hatótávban a gyári fw -vel ez sem több ...
-
blakey
titán
válasz MaCS_70 #89419 üzenetére
Viszont ha valakinek nem kell semmilyen CFW és az AX58U, AX82U árai ilyen közel vannak egymáshoz akkor az utóbbi jobb vétel. Gyári szoftverrel qrva jó az AX82U, AX58U-t még nem próbáltam ki gyárival, de ott ugye kevesebbre számíthatok az 5GHz-es sávban. Nekem nagyon hiányzott a jól megszokott Merlin FW, csakis emiatt érheti meg az AX58U.
Boldog karácsonyt! - ELADÓ: Homatics Box R 4K Plus *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
félisten
Azért lehet még okoskodni:
Blakey éppen most tapasztalja ki, hogy az AX58 Merlinnel gyakorlatilag egy AX82-essé lényegül át.
A jelismétlőzés szerintem a végső elkeseredett megoldás, mivel automatikus váltás ugyan nincs, de felezett sebesség annál inkább.
Családi házba szerintem már (akár egy nagy levegővétel után) meshben érdemes gondolkodni, ami mondjuk két AX58-as vezetékes kapcsolatával simán megoldható -- de még wifis backhaullal is fényévekkel jobb, mint a jelismétlés.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Ermac
tag
válasz Gubek-Einste #89417 üzenetére
Köszi a gyors választ, ezek közül melyiknek van a legjobb hatótávja ? értem én kimegy a kertbe a jel, annó 941nd vel vígan volt a kertben is net, a jelenlegi c1200 se nagyon jut el pl a szalonnasütőig ha van is jel pl spotify már megállt 20sec után.
-
Topikgazda
-
Ermac
tag
Üdv !
140nm es kertes emeltes házba kellene router 1000es digi nethez 20k nagyon max 25 öt rá tudok szánni.C1200 v2.0 kezd nagyon rossz lenni, volt egy brutál áramszünet aza elmegy de már jönne vissza de nem tud típusú azóta rossz összevissza 2,4 5ghz en ugrál van h felcsatlakozik és nincs net, van h működik de lassú nagyon a sebesség is feltöltés van h 0, kaptam már Socket error t is netspeed-nél, tudom h nem ajánlott mert SoC hibásak ezek de annó hirtelen kellett egy router és eddig jó volt, 5ghz nemigazán jutott el a 15 méterre levő szobáig valamint a 2,4 en is szakadozott a videóhívás persze nem mindig. Routeren keresztül kábelen tökéletes a net.
A router az emeleten van és itt is lesz az új is, durván 15 méterre(ez nem az emeleten van) van egy szoba (2 vékonyabb fal van idáig) ahol videóhívások mennek telefonról (redmi note 7) a másik fontosabb része a háznak ahol a 85% ban történik a wifi használata a nappali ami az emelet alatt található (az emelet nem zárt tehát nincs fal akadály csak a padló)
van 2pc kábelen, 1 okostv, 2-3 amazon stick, 1 wifis pc, és 4 mobil mind xiaomi (2x mi max3 2x redmi note7)
Mit tudnátok ajánlani ?We are Many You are but One
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
blakey
titán
Gyári szoftverrel nagyon jó, a Wifi lefedettség, a sebesség kiváló. Képek ellenére élőben kevésbé zavaró az előoldali ledfény, de ki is kapcsolható. Hátránya, hogy egyelőre nincs semmilyen CFW. Ha a házban jó helyre van helyezve akkor nagy valószínűséggel jó lefedettséget biztosít viszont minden az adott helyszínen, kipróbálás után fog kiderülni. Játékokat is jól kezeli, van külön Game mód is. Jó router, én csak ajánlani tudom.
-
Istju
senior tag
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni. Vidanet a szolgáltatóm, most jelenleg egy ARRIS típusú kábelmodemem van, ami egy gigabites routerral van egybeépítve. Sajnos a modem még csak fél éves, de már naponta többször újraindul. Ha bejelentem a hibát ki fogják cserélni, valószínűleg egy szimpla kábelmodemre. Tehát szükségem lesz egy routerre. Nem akarok sok pénzt beruházni, de nem is akarok, szűk keresztmetszetet építeni a helyi hálómba. Vezetékezett hálózatom architechtúrája:
Modem=> Router ???=> OMV
=>TV nappali
=>Wifi router vagy PC(pcben van wifi is, nincs nagy sávszélesség igény)
=Zyxel smart swith 5port (Web management)Zyxelből:
=>SmartTV1
=>SmartTV2
=>RaspberryPI
=>IP kamera
Milyen a legolcsóbb router, illetve ajánlott router, ami megfelelő lenne a modemem után?
WIFI, illetve gyors WIFI nem feltétel. (Van egy AC1200 TENDA-m a PC helyére be tudom dugni)
Gigabites LAN , az feltétel.[ Szerkesztve ]
A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS
-
anorche1
őstag
Sziasztok!
Routert keresnek 10-20k kozott. Egy apro, 35m^2 -es lakasba kellene a gigabites digit szetosztani. Van esetleg ennyiert olyan, amire konnyen es biztonsagosan tudnek openwrt -t rakni?"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
Essejó
veterán
válasz Gubek-Einste #89406 üzenetére
Megnyomod a Store gombot és van a kínálatban 4 antennás AC 1200 is valamivel drágábbért
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Topikgazda
-
Essejó
veterán
Nos miután a múltkor meg lettem reklamálva, hogy 2021.ben nem lenne az ördögtől való nem N-es wifit ajánlani, szembe jött egy ilyen ez már tudja a 802.11ac -t is.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
togaba
tag
Szia!
A laptop egy 5éves Asus X555LB (Qualcomm Atheros AR956x), ac-t nem tud, csak usb adapterrel (ettől még lehet, hogy igazad van), a mobil egy Xiaomi Mi 10T Lite, jelenleg ez a mérvadó. A Tendán igen, a legfrissebb fw van és igen volt gyári visszaállítás a közelmúltban.
Köszi.[ Szerkesztve ]
-
dkess
őstag
válasz togaba #89400 üzenetére
Milyen WiFi van a laptopodban illetve mobilodban? Még az is lehet, hogy nem rossz az az eredmény ...
Mondok példát - még manapság is olyan 200K HUF körül kapható laptop -ok közül jó eséllyel futhatsz bele olyanba amibe ezt a WiFi -t rakják: Realtek RTL8822CE 802.11a/b/g/n/ac (1x1) Wi-Fi with Bluetooth 4.2 Combo ...
Namost ez 5 GHz -en maximum linksebessége 433 Mbps. Ennél pl. 320 Mbps -nél akkor sem mérsz többet, ha a routertől 2 méterre méred. Sajnos mobiloknál is az alsóbb kategóriában előfordulnak hasonló "turpisságok" ...
Úgy egyébként routeren a legfrissebb fw van? A frissítést követően volt gyári visszaállítás? Amennyiben a kliensek nagyobb sebességet indokolnának, akkor érdemes lenne egy próbát tenni ezzel ...
@Oldman, #89401
Én első körben lehet azzal a CD6 kettes pakkal tennék egy próbát. Aztán, ha elég a WiFi, akkor itt meg is állnék és nem "égetnék" több pénzt ... Ezt segíti elő, hogy azért a kisszobába is megy UTP - ahol a sebesség- és késleletetés kritikus dolgok amúgyis kábelen vannak (plussz nem terhelnek a WiFi -re).
Három egységes mesh esetén pedig a daisy chain topológia (3 db mesh egység egymás után sorba kötve) helyett elkezdenék inkább kacsintgatni a csillag topológia irányába. Azaz a konyhából húznék egy második kábelt párhuzamosan a nagyszobáig és annak bal alsó sarkából fordulnék rá a kisszobára (ekkor a két szoba közötti kábel okafogyottá válna) ...
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Hisense LCD és LED TV-k
- Crypto Trade
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Xbox tulajok OFF topicja
- TCL LCD és LED TV-k
- LEGO klub
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- 3DMark (2013) eredmények
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest