- Windows 11
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Az első az önvezető Volvo kamion, utána jöhet a humanoid robot
- Crypto Trade
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- PR-Telecom
- Hálózati / IP kamera
- Synology NAS
- Linux kezdőknek
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
cigam
titán
válasz
Vasti74 #48252 üzenetére
Elnézést, de ez annyira magas labda volt ...
Szedd szét megint, és nagyítóval nézz rá a csatlakozóra, jól illeszkedik? Ill. magát szalagkábelt próbáld menet közben picit megmozgatni. Hátha csak kh.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Van egy Pi 3 B+ masinám 7"-os "official" kijelzőre építve, a hozzá való házban.
Évek óta zenelejátszónak használom. A múlt héten szét kellett szednem, mert frissítés után fejre állt rajta a Volumio, a memóriakártya meg ugye csak a burkolat levétele után hozzáférhető. Már sokszor szétszedtem, volt rajta más rendszer is, cseréltem kártyát gyorsabbra stb., legalább 10x az évek során...
De most valami meghalt benne. A Pi működik, a Volumio fut, szól a zene, csak éppen a kijelző sötét (illetve mintha háttérvilágítása lenne, meg kellene néznem sötétben)
Az sem látszik rajta, hogy bootol a Pi, és utána is üres... Azért tuti, ami fic telepítettem az érintőkijelző plugin-t, de persze ugyanúgy semmi.
Szétszedtem újra, minden kábel a helyén van.
Próbáltam másik táppal, a kijelzőre dugott táppal, újra széthúztam - összedugtam mindent, a helyzet változatlan.
Itt el is fogytak az ötleteim :-(
Kinyírhattam pl. statikus feltöltődéssel a kijelzőt? Vagy a Pi-t?
Az a gáz, hogy rendelnék egy másik kijezőt, de ha a Pi ment tönkre, akkor lesz két jó kijelzőm, és egy rossz Pi-m.
Le tudom tesztelni valahogy a Pi-t, hogy jó-e a kimenete?
Gondolom nem... De gondoltam azért megkérdezem ;-)
Előre is köszönöm az ötleteket, üdv: Vasti -
Vigyorka
aktív tag
Üdv!
Rpi5 - Raspberry Pi OS with desktop and recommended software -el "élvezkedek"
Indításhoz az ajánlott A7 Audio config és A6 Wayland (raspi-config) leírását keresném.
Egy-egy témára rákeresve ne biztos, hogy arra kapok választ amit keresek.
Működik valami akkor hurrá, de újraindítás vagy frissítés után két esélyes..
pl. HDMI hang.
(Samba, FTP, torrent, Kodi az alap programok amiket használok..)Vigyorka
-
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Segítenétek kicsit rendet tenni a fejemben ?
A hifiberry digi kártyái között nem tudok eligazodni.
Találtam használtan HifiBerry Digi-Pro HW 1.2 [talán ez az] ez lenne az elődje a
Digi2 Pro nak [link] ?
Mi a különbség köztük ?Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
cigam
titán
válasz
Vigyorka #48238 üzenetére
Ha már desktop, miért nem a képernyővédőt állítod be? Melyik DE-vel használod? Telepítsd az xscreensaver csomagot, ami egy GUI képernyővédő
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Vigyorka
aktív tag
válasz
wassermann #48239 üzenetére
A HDMI 1 -t szeretném kikapcsolni pl. 10 perc után ha nincs használatban. Az egér mozgatásával felébreszteni.. (...nem Bookworm alatt régen működött)
Vigyorka
-
Vigyorka
aktív tag
Üdv!
Rpi5 Debian 12 desktop 64 bites alatt beállítottam a /boot/firmware/cmdline.txt-ben a consoleblank=600-t.
10 perc után lekapcsolja a képernyőt. (hurrá!)
Kérdés egérrel hogy ébresztem fel?
Köszönöm a segítséget.Vigyorka
-
ricsip
addikt
Megjelent a 16 gigás Pi5. "Csak" 50 ezer pénz lesz
-
-
DasBoot
aktív tag
válasz
DarkByte #48233 üzenetére
Értem. Mint említettem, más oldalakat, amiket néztem, ott is ez a program volt megadva, akkor nem csak a Málnasuli a hibás? No, mindegy. remélem megoldódik.
Ezzel az "alias" -szal már találkoztam az egyik PLC gyártó eljárásában. Ott az egyes ki-bemeneti címeknek lehet neveket adni, sokkal beszédesebb, mint megjegyezni, hogy mi van kötve az O5:0.0/7-re.
LEGO-ból bármit megépíteni, csak idő kérdése.
-
DarkByte
addikt
válasz
DasBoot #48232 üzenetére
Ez mondjuk inkább a Málnasuli hibája, az a cikk amit néztél még a wireless verzió megjelenése előtt készülhetett és nem lett frissítve a Pico W módosításaival. Írj esetleg nekik.
Gondolom a hivatalos Raspberry dokumentáció (ami amúgy nagyon jó szokott lenni) már frissült a megjelenéskor ezzel. Illetve tippre ezt a "LED" alias-t is azért vezették be, mert így teljesen mindegy melyiket használod, a háttérben a jó számozást választja ki.
-
DasBoot
aktív tag
válasz
DarkByte #48231 üzenetére
Jó szerencsét! Ez igazán hasznos információ, pontosan ilyenre gondoltam. Sajnos tegnap este már nem tudtam kipróbálni, de ezt ma meg fogom tenni. Azért ilyeneket nem lenne rossz közzétenni, hátha a kezdőt nem éri csalódás. A z angol fordításhoz szükséges linket is köszönöm, szerencsére azt, ha korlátokkal is, de meg tudom oldani.
-
DarkByte
addikt
válasz
DasBoot #48230 üzenetére
A Pico W(H)-n nem a GPIO 25-ön van a LED, hanem a wireless chip egyik lábán. Van egy "LED" nevű PIN alias ami arra mutat. [link]
Ha esetleg nem tudsz jól angolul, akkor ChatGPT-t a bekapcsolt web search-el lehet kérdezgetni és elég jól válaszol a webes találatok alapján. [link]
[ Szerkesztve ]
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Nemrégiben vásároltam két Raspberry pico WH-t! Rögtön az első, kezdőknek ajánlott példaprogramot sem tudom elindítani. Bizonyára mindenkinek ismerős, a lapon lévő LED aktiválása. A Málnasuli oldalon lévővel kezdtem, de sok más helyen is ez prigram szerepel, tehát biztosan ugyanaz. 2 pico-val is próbáltam, a GPIO25-re van kötve. PC-n levő és egy Raspverry 3b+ -n Thonny-val is próbálkoztam. A shell-ben írott print " " működikValami elkerülte a figyelmem, hogy nem működik, vagy van valamilyen rejtett "fogás", amiről nem szólnak az írások. Sajnos kezdőként eléggé megállította a lelkesedésem, de azért folytatom. Természetesen a kérdésem: mi a megoldás erre? Köszönöm a segítséget. Üdv.: Joe
-
Kicsirics77
veterán
-
Aksomatic
senior tag
Gondoltam a fülhallgató kimeneten lehet hangot továbbítani, minőség annyira nem prioritás
#48225 DarkByte : nagyon köszi ez jó leirasnak tűnik, eddig erre nem találtam meg rá
#48227 Kicsirics77 : ez volt a másik ötletem csak nem tudtam mennyire overkill
köszi mindenkinek
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Szerintem a 3.5mm-es jack aljzatra gondolt.
Egyébként elvileg spotifyd-vel lehet ilyen headless klienst csinálni amire utána a mobil app rá tud csatlakozni. Illetve az ilyen volumeio és hasonlókhoz is van valami hasonló bővítmény.
Viszont első kézből nincs tapasztalatom. Edzőteremben egy ideig volt ilyen Raspi amit egyik srác rakott össze, de időnként széthullott ha napokig ment. Mondjuk nem volt a legstabilabb az internet ott.
[ Szerkesztve ]
-
Aksomatic
senior tag
Van egy Rpi4-em elfekvőben és szeretnék az újévi bulira belőle egy headless AirPlay/Spotify lejátszót jacken keresztül, mivel lenne ezt a legegyszerűbb megoldani?
-
Buksi86
újonc
Üdv!
Sikerült megcsinálni!
Bár egy Raspbian telepítés és sok szívás után, sikerült partícionálnom, megformáznom az ssd-t, így a ,,config.txt,, fájlba beírt ,,dtparam=pciex1_gen=3,, sorral már ha elindítom, látja a kodi fájlkezelője!
Öröm és bódottság!
Bár nem biztos, hogy a ,,linux,, emiatt kedvencé válik, nem az én világom, építeni jobban szeretek dolgokat, mint ,,programozgatni,,!
A lényeg, hogy sikerült és NAGYON KÖSZÖNÖM a segítséget!!!Ui.:
Ja és a Gparted telepítése Raspbian-ra sokat segített![ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz
ricsip #48220 üzenetére
Máshol meg azt írja elég a 2 giga is.
The suggested hardware is Raspberry PI 4, with 2GB of RAM (4 and 8GB are overkill). Pi Zero is not suggested: Volumio works but, it’s very slow and unresponsive.
[link]
Sőt még pi3 is jó lehet.'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
ricsip
addikt
-
Üdv! RPi zero-n újra kellett húznom a retropie-t, és a rá dugott usb dac-ot nem látja a rendszer (parancssorból tudok rajta hangot lejátszani). Egyszer már megoldottam valahogy, de az 6 éve volt
Tud valaki segíteni?[ Szerkesztve ]
-
válasz
rostiron #48215 üzenetére
Nem ismerem a Volumiot, de egy zenelejátszónak 4 GB RAM-ot előírni kicsit túlzásnak érzek. Nyilván a fejlesztők a legjobb felhasználói élményt akarják, ezért javasolják a minél több RAM-ot. Főleg, ha a zenelejátszáson túl memória igényes(ebb) szolgáltatásokat is szeretnének engedni futtatni (pl. GUI, realtime resampling stb.).
De ahogy mondtam, ha árban nincs különbség, lőj a 4-esre, és legfeljebb később mást is ki tudsz majd rajta próbálni.
-
rostiron
őstag
válasz
cinemazealot #48214 üzenetére
[ezzel] ne törődjek ?
Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
válasz
rostiron #48211 üzenetére
Ha véglegesen erre a célra akarod használni mindenféle egyéb feladat rábízása nélkül, akkor kérd a 3-assal. Ha viszont kíváncsi természetű vagy és elképzelhetőnek tartod, hogy idővel egyéb feladatokat is szánsz a Pi-nek, akkor kérd az erősebb 4-essel, legfeljebb teszel rá hűtőbordá(ká)t.
-
rostiron
őstag
Sziasztok
Megvettem [ezt] és nem tudom eldönteni, hogy Pi3 vagy a Pi4- el kérjem.
Volumiot használnék.
Adjatok tanácsotGigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
Kicsirics77
veterán
válasz
rostiron #48207 üzenetére
Elméletben igen, én pont tegnap dobtam össze egy volumiot magamnak unalmamban amíg főzött az adszony, de nekem 7" dsi csatis kijelző van rajta, ott telepíteni kellett a touch display plugint hozzá.
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Ha egy Raspberry Pi-n volumio fut, a hdmi kimeneten ad képet ?
Tehát a volumio felületét látnám tv-n ?Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Sose volt még Raspberry Pi-m, de zenehallgatás miatt szemezgetek vele.
Raspberry Pi +DAC+volumio amit ajánlanak sokan.
DAC-om van, amin koax bemenetet használnék. Kicsit útba igazítanátok, hogy mit keressek ?Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
///Krisz\\\
senior tag
Köszönöm. Ez elég összetettnek tűnik, de talán akkor egyszerűbb lesz ha a Pi Imager-el újra felírom az SD kártyára az új verziót, szerencsére nincs sok beállítani valóm, meg gondolom úgy se jön havonta új főverzió.
"Ha pókerezés közben körülnézel az asztalnál, és nem tudod megmondani, ki a vesztes, akkor te vagy az." | BFBC2 & COHTOV: HKrisz
-
cigam
titán
válasz
///Krisz\\\ #48202 üzenetére
Igen, ez minden telepített csomagot frissít. Viszont ha megjelenik egy új főverzió, azt nem teszi fel automatice. Az kicsit munkásabb: [link]
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
///Krisz\\\
senior tag
Egy nagyon basic kérdés, mert most a Pi-vel használok először Linux-ot. Ha szeretném uptodate tartani, akkor Pi OS Lite alatt elég a “sudo apt-get update, sudo apt-get upgrade” párost futtatni időnként? Ez frissíti az OS-t is és a telepített alkalmazásokat is?
"Ha pókerezés közben körülnézel az asztalnál, és nem tudod megmondani, ki a vesztes, akkor te vagy az." | BFBC2 & COHTOV: HKrisz
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen processzort vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Asztalos klub
- Trollok komolyan
- Megemelte az új GeForce-ok árazását az ASUS és az MSI
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Új GAMER félgép - MSI H610M-G DDR4 + Intel I5 12400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
- ÚJ Bontatlan Mac mini M4 chip16-24GB 256-512GB SSD 1év Apple Garanciáva AZONNAL Átvehető Deák Térnél
- ÚJ 4K CORE I5 14600KF SSD Gamer Erőmű PC 32Gb DDR5 6000 1.0TB SSD RTX 3080 10GB DDR6 VGA 2ÉV GAR!
- LENOVO ThinkCentre M710q Mini PC, I5-7500T CPU, 8GB DDR4, 256GB NVME SSD WIFI, Bluetooth, Win 11, 27
- Dell Optiplex 3050 PC, I5-6500 CPU, 8GB DDR4,512GB NVME SSD, Win 11, 27% áfás számla, 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest