Új hozzászólás Aktív témák

  • dkess

    őstag

    válasz Ducky92 #89472 üzenetére

    Éppen lecsúsztál a CT8 nagy akcióról (30K HUF alatt volt darabja - másfél-két nap alatt elkapkodták az összeset) - ebből mindjárt beajánlottam volna kettőt. Egyet a földszintre - egyet az emeletre - a harmadik jelenlegi routert meg mondjuk sima AP módban a legalsó szintre (ott gondolom pince/garázs/tárolók vannak csak leginkább).

    Viszont a CD6 Duo-Pack (két darabos) viszont még most is tart 25K HUF -ért pár helyen: [link] . Az igaz, hogy ezek AC 2x2 -esek csak, de akár két pakk is belefér a keretedbe.

    Azaz 4 egység összesen. Miért is lehet ez érdekes? Azért mert a 3 szint és összesen 450 nm sok fallal azért nem kevés és ráadásul komoly igény, hogy: "nagyon jó jelerőesség a házban bárhol".

    Amennyiben a feltételezésem helyes volt, hogy a legalsó szint leginkább pince/garázs/tárolók csak akkor szó nélkül így osztanám el a 4 egységet:

    - legfelső szint: 2 db,
    - középső szint: 2 db (itt lenne a főegység ezek közül az egyik mondjuk a nappaliban),
    - legalsó szint: a jelenlegi "maradék" router AP módban.

    AiMesh ethernet backhaul módba konfigurálva. Csillag topológia - azaz amennyiben az AiMesh router egyben a hálózati routerből (vagy közvetlen utána kötött switch -ből) ágazzon minden kliens felé - avagy, ha ONT/HGW a router, akkor az azt követő switch -ből ágazzon minden vezetékes kliensekhez és mesh egységhez egy-egy UTP.

    WiFi backhaul - felejtsd el. Egy node -hoz se legyen WiFi kapcsolat. Amit lehet fix telepítésű eszköz legyen kábelvégen.

    Később, ha lesz cash és/vagy multigigabit -es internet, akkor főegységnek (célszerűen nappaliban) valami combosabb 4x4 -es Asus egységet (AX -est ajánlott módon - pl. XT8, AX86U, AX89X) és a földszinti Node mehetne akkor az alsó szintre.

    Multigigabit -es internet. Vezetékes hálózat fejlesztése ... A Cat5e kábeleket nem kell kitépni a falból persze, de új kábelezés már Cat6 legyen minimum. Ekkor igen ajánlott lenne a vezetékes kliensekhez külön kábelt futtatni. Azaz a vezetékes kliensek forgalma ne egy kábelen fusson a WiFI Node -okkal. Ekkor színtisztán megmaradhat a LAN -unk gigabit -es alapokon és ki is használjuk a gyors net -et (több klienssel).

    Alternatíva, hogy pl. gigabit -es LAN -t (minimum a Node -okhoz) és pl. 2.5 Gbps (vagy több) LAN -t üzemeltetünk párhuzamosan. Nálam például így van - gigabit a "lassú" eszközöknek és 2.5 Gbps LAN a gyorsaknak. Minden falban - fali csatlakozókkal (szobákban akár 3 kiállással). Vannak olyan eszközeim (pl. PC, NAS) amiknek gigabit és 2.5 Gbps LAN csatlakozójuk is van és egy-egy "lábukkal" mind a kettőben benne vannak.

    Amennyiben minden AX lenne az sokkal jobb lenne és meg is lehetne csinálni. Csak nem 50K HUF -ból összesen ...

Új hozzászólás Aktív témák