- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- Megemeli a Microsoft az Office-Teams duó árát az EU kedvéért
- Commodore 64
- Sweet.tv - internetes TV
- Spotify
- Bitcoin topic
- Ubiquiti hálózati eszközök
- 10 gigabites hálózat USB4 Type-C kapuból a QNAP átalakítóival
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonny007
tag
Sziasztok!
Az alany egy COMPUTHERM Q7RF szobatermosztát. Minden fűtési szezon előtt elem cserével kezdem (új, minőségi elemmel). Van beiktatva egy Computherm Q2 RF Rádiófrekvenciás kapcsolójel továbbító dugalj. Viszont vannak olyan pillanatok amikor nem akarja felkapcsolni a termosztát a fűtést még így sem.. Ma futtattam már egy teszt kapcsolást rajta az adott helyen ahol van. Szépen végig futott a teszt de már felkapcsolni nem tudta a kazánt fűtés igényre. Viszont van amikor gond nélkül üzemel. Szeretnék egy komolyabb termosztátot. Ki és milyet ajánl?! Már vevő lennék akár kintről is vásárolni (hisz sokszor jobb áron komolyabbat) lehet vásárolni mint a hazai piacon.
Kazán: Bosch Condens 2300i W
A vevő és az adó közötti távolság kb ~15M légvonalban. A ház falai viszont vastagok. Régi típusú vályogház.
Kábelezés ha nem muszáj nem szeretném.Köszönöm szépen a segítségeket!
-
kuzmir
friss újonc
A pattogás azt jelenti, hogy kattan egyet a cső néha, elég nagy hanggal. Inkább kattogás ez, nem pattogás.
A miénk 1996-ben lett beépítve, legalábbis a vegyes kazán, arról találtam most meg a régi dokumentumokat. A mi vegyesünk is kilyukadt jó rég, azóta nem lett másik, csak a gáz.
Hát apróbb "gyerekbetegségek" voltak, mint radiátorszelepek cseréje, mikor már elkezdtek csöpögni, tágulási tartály csere, keringetőszivattyú illetve a hőcserélő kisavaztatása volt legutóbb, plusz az évenkénti karbantartás az mindig megvan. Most majd a tömítések cseréje következik a bekötéseknél, ahol az előre-és visszatérő csatlakozik a kazánhoz, az éves karbantartás mellé, mert az öreg kender kezdi feladni a harcot 29 év után, elkezdett minimálisan "könnyezni".[ Szerkesztve ]
-
Satus
tag
"nagyon pattognak a csövek" Ez mit jelent?
Szerintem ha működik és a kazán bírja-gondolom nem kondenzációs- akkor felesleges rá költeni. Olvastam a facén 10k/ radiátor.
Elvileg az a fekete víz védi kémiailag. A miénk 1986-ban lett építve, de csak a vegyes kazán lyukadt ki 30 évesen.[ Szerkesztve ]
Tuya/Smart Life wifi TRV radiátor termosztát 6 darab eladó, új csak kipróbált–
-
kuzmir
friss újonc
Sziasztok!
Régi vascsöves rendszert érdemes átmosatni?
Arra gondolok, hogy a vegyszeres mosás nem teszi tönkre a radiátor szelepeket és egyéb szerelvényeket vagy a kazánt? (régi, kéményes fűtő gázkazán).Kb. 30 év alatt sosem volt, csak a radiátorok voltak átslagozva kb 10 éve festéskor.
Iszapleválasztó van a kazánnal, az minden évben ki van pucolva. De most már valamit kezdeni kell vele, mert nagyon pattognak a csövek, meg egyik radiátoron torlót cseréltem és elég ocsmány színű víz jött ki belőle.Ha igen, akkor mennyi a reális ára egy ilyen mutatványnak? Kicsi rendszer, 6 darab radiátorral.
-
4D4M
senior tag
válasz
rumos XIII #8117 üzenetére
Egy visszacsapo elé és egy elzáró mögé még nem ártana, de egyébként igen. Ha visszamosast végeznél akkor nem tudod elvezetni az aknabol maximum egy tömlővel.
Illetve azt a flexicsovet én kicserélném egy gebo csőre. Van belőle eloszerelt is, de ha van egy vizszerelo ismerős, akkor kerhetsz tőle egy peremezettet....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
4D4M
senior tag
válasz
rumos XIII #8115 üzenetére
ha ez az
~
Nem az.
Nem hiszem, hogy túl meglepő lesz a válasz: egy tetszőleges helyen az ivoviz hálózatba kötött nyomásmérővel (:...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
4D4M
senior tag
válasz
rumos XIII #8113 üzenetére
5 bar bejövő nyomás felett van értelme. Nagy mértékben csökkenthető vele a fogyasztás és az elpukkanó bekötőcsövek száma (:
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
4D4M
senior tag
válasz
rumos XIII #8111 üzenetére
Honeywell / Resideo Braukmann FF-06 vagy FK-06 ha nyomáscsökkentésre is szükség lehet.
-
rumos XIII
aktív tag
A vizaknába szeretnék egy előszűrőt rakni, van valamilyen ajánlás?
Ti milyet használtok? -
Caldera
aktív tag
válasz
Rottweiler89 #8109 üzenetére
A többit addig kikapcsolod. Igen.
''Úgy élj, hogyha leperg előtted az életed filmje érdemes legyen végignézned.''
-
Rottweiler89
senior tag
válasz
Caldera #8108 üzenetére
Azt sajnos nem igazán tudom ellenőrizni, de megpróbálom. Nem ez az egyetlen darab belőle a lakásban, ezen kívül még 2 darab van, amikkel nincs gond, csak ezzel ez egyel, ez nem akar jobban fűteni. Hiába oda van tekerve, a láng is sokkal kisebb.
Csak tekerjem fel fullra, és nézzem az elégetett gáz mennyiségét 1 perc eltelte alatt?DeepCool CH370, Gigabyte B550M K, AMD Ryzen 5 3600+Thermalright Assassin King 120 SE, 2x8GB Corsair Vengeance RED D4 3200Mhz, Sapphire Pulse RX 6700 XT 12GB, Micron 2450 256GB, Micron 3400 512GB, Kioxia Exceria 960GB SATA3, Fractal Design Anode Bronze 650W, MEETION K9320 RGB, THE G-LAB Kult Helium
-
Caldera
aktív tag
válasz
Rottweiler89 #8107 üzenetére
Igen és nem. A gázmennyiséget ellenőrizheted a gázórán, hogy ténylegesen hány kW teljesítményen üzemel. Max. teljesítményen 10 l/min a fogyasztása.
[ Szerkesztve ]
-
Rottweiler89
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom jó helyre írok-e, ha nem, akkor törölni kéretik, vagy átirányítani.Adott egy régebbi FÉG F8.50-es parapetes konvektor. A probléma az lenne, hogy kevésnek bizonyul a gázmennyiség, így felfűteni a szobát sokkal több ideig tart, mint azt kellene. Azt se felejtsük el, hogy egymaga majdhogynem fel tudná fűteni a lakást, de ebben a beállításban hosszadalmas lenne. A gázmennyiség növelhető valahol? Illetve mint nem gázszerelő, ajánlott nekem hozzápiszkálni?
DeepCool CH370, Gigabyte B550M K, AMD Ryzen 5 3600+Thermalright Assassin King 120 SE, 2x8GB Corsair Vengeance RED D4 3200Mhz, Sapphire Pulse RX 6700 XT 12GB, Micron 2450 256GB, Micron 3400 512GB, Kioxia Exceria 960GB SATA3, Fractal Design Anode Bronze 650W, MEETION K9320 RGB, THE G-LAB Kult Helium
-
lm83
őstag
Sziasztok,
Régi Hajdu Forbach vízmelegítőhöz hol lehet a neten találni valami szétreszelési útmutatót?
-
-
AndrewTdi
addikt
Sziasztok!
Szeretnék vásárolni egy okos wifis termosztátot. jelenleg egy Computherm Q7rf-em van (vevő egység a kazánnál, a kezelő része hordozható). Ezt szeretném kiváltani egy okos wifis eszközzel. A Computherm E400RF-et néztem ki. mennyire jó választás ez? Sajnos látom, hogy USB-n tápot kell neki adni, amivel ha kell, megbarátkozok, vagy van e olyan, ami nincs pórázra kötve? Jól gondolom, hogy azért USB-s, mert hamar lemerülne?
Esetleg van egyéb, ajánlottabb alternatíva hasonló árban?
-
-
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Letekerték a padlófűtést a lakásban és már a beton is rákerült, viszont gondban vagyok. Valahogyan fel kellene fűtenem a padlófűtést, ahhoz, hogy utána burkolni lehessen, viszont ahhoz, hogy a hőszivattyút rá lehessen kötni a rendszerre, ahhoz burkolni kellene. Szóval körbe értem. Valami olyan ideiglenes megoldást keresek amivel a padlófűtést fel tudom fűteni pár napra, de csak ideglenes megoldás. Van ötletetek?
-
noorbertt
őstag
Sziasztok,
Van esetleg ajánlott központi vizlagyito? Számla szerint 8m3 a fogyasztás. Olyan kellene ami ár értékben jó, nem kell semmi extra csak jó legyen.
-
-
4D4M
senior tag
De akkor ne kösd sorba a két szivattyút, mert bőven elég egyet üzemeltetni az átlagos kiterjedesu hálózatokban. A puffer szivattyuját a puffer ágába szükséges tenni egy visszacsapóval. Ezen kívül még egy visszacsapó a gázkazan előremenőjébe és nem tudnak egymásra dolgozni.
-
Karoly199907
friss újonc
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy van nekünk egy westen star condens gázkazán, de túl alacsony a nyomás 0.3 bar..
Fel szeretném tölteni vizzel de a feltöltő csapot hiába tekerem ki koppanásig nem megy bele a víz -
-
Zaji
őstag
Sziasztok,
Ezzel a szeleppel kapcsolatban lenne kérdésem. Itt van jelentősége az áramlás irányának?
Pl. az megvalósítható ezzel a szeleppel, hogy két forrásból tudjam váltani vele a rariátoros fűtés betápját? Az A lenne a puffertartály a B pedig egy gázkazán és az AB a radiátor oldal. -
carl18
addikt
Köszönöm a segítséget. Akkor 5 állásba nem igazán jó dolog használni? Az nem zavar ha néha zajos csak ne legyen ilyen állandóan.
Még nem fűtöttem Radiátorral így nem igazán van tapasztalat. 4-s mellet semmi hangja nincs és ott már sokkal jobb érzés.
És a szelep hosszú távon ha nagy a nyomás hogy bírja a 4-s szintet. Gondolom az tartja ilyenkor fel az extra energiát.még 4 másik Radiátor van a Kazánra kötve, amiből 1 el van zárva.
[ Szerkesztve ]
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
4D4M
senior tag
Ez a nyomás nem a legkorihez képest mért rendszer tulnyomas, hanem az a nyomaskulonbseg, amit a kazán szivattyuja létrehoz az előremenő és visszatérő kötött.
Igazából a legrosszabb, ami történhet egy termosztatikus szeleppel az az, hogy 5-ösre állítják (:
Viszont felfűtésnél ugyanúgy nyitott lesz a szelep és zajongani fog.
-
carl18
addikt
Köszönöm a gyors választ. 1 hete lett kondenzációs kazán és most tapasztalom ki.
Ariston kazán és 1.5 bart mutat ami azt jelenti normális.
Nekem a radiátoron külön egyedül van egy vezetéken.
Akkor ha 4-es használom és nem zajong így maradhat?
Végtére is az a lényeg fűtsön és működik.Sajnos éjszaka mondjuk zavaró egy idő után.
KB 5 méterre van a kazán tőlem és ezen a víz vezetéken csak a én radiátorom van. Én is ilyesmire gondoltam hogy túl nagy a nyomás és ez miatt adja ezt a zavaró hangot.
csak másoknál nem hallottam ilyet.
[ Szerkesztve ]
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
4D4M
senior tag
Áramlás zaj, ami abból adódik, hogy túl nagy nyomás esik a szelepen. Velelmezem, hogy ez egy hotermelohoz közeli radiátor. Ha így van akkor valahol szükséges lenne még nyomást elhasznalni, hogy a szelepre kevesebb essen.
1.: visszatérő csavarzatban lévő csavarral fojtani
2.: osztó-gyűjtőn, ha van és van rajta szelep
3.: szivattyún csökkenteni a nyomást, ha nem okoz gondot a tavolabbi radiátoroknál.(az 5-ről 4-re állítás azért oldja meg mert 26°C körül lehetett a helyiségben és zárás környékén volt a szelep)
[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
Üdv!
Egy hete lett új fűtés és van egy Radiátor aminek van egy fajta zaja arra ha mozog benne a víz. Nappal még elmegy, de éjszaka alvás mellet elég zavaró erre ébredni.
Mit gondoltok mi az oka?
VID 20250117 (Radiátor Noise)
5-ről le veszem 4-re akkor abba hagyja. Túl nagy a nyomás? Vagy ez a víz hangja megy benne?Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
vargalex
félisten
Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó helyen járok-e a kérdésemmel. Van egy Hajdú Z 120 E típusú villanybojlerünk, amit december elején vízkövetlenítettem, kicseréltem a fűtőszálat, az anódot és a tömítéseket gyári Hajdúra. Rendben működik is a bojler, van rendesen melegvíz, viszont 2-3 hete lettem figyelmes, hogy felfűtés alatt ilyen hang hallható. Mintha valami rezonálna, vagy elektromos zaj (természetesen sehol nem ráz a bojler, fázis csak ott van, ahol lennie kell). Teljesen változó, hogy egyáltalán előfordul-e, vagy, hogy mennyi ideig tart. Mi lehet ez? Gondolom nem vízkövesedett be 1 hónap alatt... Van valami tippetek esetleg? Nyilván, szedjem szét újra, nézzem meg. De, ha ezt megteszem, kiderül-e, hogy mi okozza.
Előre is köszönöm a segítséget![ Szerkesztve ]
Alex
-
hegegabi80
addikt
Egy kis darabka kijött belőle, de az szerintem nem a teljes hiányzó darab.
Szerintem itt már alapból lehetett valami, mert meg se moccant, mivel az elején még sikerült beleilleszteni a csavarhúzót. Gondolom nem kell neki nagy erőfeszítés, hogy meginduljon, de itt meg se mozdult egyáltalán.De ha azt nézem, hogy 9 éve teszi a dolgát, igaz nincs minden nap használva.
-
4D4M
senior tag
válasz
hegegabi80 #8071 üzenetére
Hát ez valóban nem néz ki jól. Ettől még menne azért, de ha a letört darab a jarokerekbe került, akkor nyilván bukó.
-
4D4M
senior tag
Most konkrét példát szeretnél elemezni vagy általánosan? Könnyebb lenne ha az előbbi lenne a helyzet. Fenykepekkel.
A két szekunder oldali szivattyú hathat egymásra, de ezért kell rövid szakaszokkal és nagy atmerokkel operálni. Nem olyan jelentős a hatás, mint amennyire akár egy kondenzációs kazán hőcserélő lenne ami sorba kötve 1m3/h-ban maximalizalja a térfogatáramot. Míg egy mezei padlófűtés 2m3/h-tol indul.
-
twine
veterán
Sziasztok!
Próbálom átlátni a szarul összerakott fűtés rendszerem,(hidrováltó nem került beszerelésre pld.) és van valami, ami nem fér a fejembe ...
Nem tanultam , nem értek hozzá,,,,ezért olvasok, és próbálom valamennyire megérteni mi, hogyan működik...
A kérdés a hidrováltóval kapcsolatos...
Minden animáción és rajzon amit találtam, úgy ábrázolják, hogy a kazán után van bekötve hogy a primer oldalon a kazán szivattyú "tehermentesen" tudja "forgatni" a vizet...
A szekunder oldalon viszont akár egynél több szivattyú is dolgozhat...
Na ez nem fér a fejembe, hogy azt olvasom, hogy ugye azért is kell és jó a hidrováltó, mert ha nincs,akkor beleszól egyik szivattyú a másik működésébe...(egyszerűsítve)
Na most ha a szekunder oldalra két szivattyút szerelek...
Egy mondjuk a példa kedvéért az emeleti radiátorok ellátásáért, egy meg a földszinti padlófűtés szivattyúja...
Ezek így a szekunder oldalon miért nem "zavarják össze" egymást illetve az áramlást?
Nem fér a fejembe...
Valaki türelmesen el tudná nekem magyarázni ha szépen megkérem a T. topiclakókat!?[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
válasz
hegegabi80 #8068 üzenetére
Azért egy fotódokumentáció nem ártott volna (:
-
hegegabi80
addikt
válasz
hegegabi80 #8059 üzenetére
Nos nagy nehezen hozzáfértem a keringető szivattyú csavarjához, de nem sikerült megforgatni. Sőt olyan, mintha valami ki is jött volna belőle, meg a csavarhúzó helye sincs már teljesen meg, így gyanítom valami eltörhetett benne.
Tehát ebből csere lesz. -
Gézengúz
addikt
Sziasztok.
Valaki tud segíteni, hogy ennek a kis átfolyós vízmelegítőnek tényleg így kell működnie?
Bosch Therm 4000
Agyonra meg kell nyitni, hogy bekapcsoljon.
Nincs ezen valami állítási lehetőség, hogy kisebb átfolyó vízmennyiségre is induljon a fűtése?Köszi.
-
astorre19
aktív tag
Sziasztok!
Panel lakás fürfőszoba felújításakor meghagynánk a fűtéscsövet ami a fürdőkádnál van.
Esetleg van valak aki tud ajánlani bevált akril kádat ebben az esetben?Battletag: SHADOWDRAGON#26677
-
HUTCHDB
nagyúr
-
hegegabi80
addikt
OK, akkor este megnézem. Addig leállítom a gázkazánt is, megvárom míg abban is leáll a keringető szivattyú és csak utána piszkálom meg.
Pedig neten annak írta/mondta a videóban, de lehet az másfajta szivattyú. Ott egy kicsit megnyitotta és jött a víz. Én is teljesen kitekertem, de csak pár csepp jött ki.
-
4D4M
senior tag
válasz
hegegabi80 #8056 üzenetére
Nem jön víz, nyugodtan mozgasd meg. Nem legtelenito csavar amúgy (:
-
HUTCHDB
nagyúr
válasz
HUTCHDB #8050 üzenetére
Egy feedback.
Már tegnap írtam erről:"Nemzetközi fórumokon számtalan esetről számolnak be 070-es hibakóddal, és csak az utóbbi időben (2-3) hónapja jelentek meg olyan kommentek, hogy a Vilo keringető szivattyút kicserélték Grundfos-ra, amellyel azóta nincs gond, vagyis nincs error 070.
A problémám az, hogy ez a Grundfos szivattyú kvázi nem kompatibilis a hőszivattyúval, így igazából nincs valódi, tényleges oda-vissza kommunikáció a hőszivattyú alapjapjával, nincs fordulatszám szabályzás, ezáltal akár túlnyomás esetén probléma is lehet. (Bár ott van mind a HMV tartályokon, mind a fűtési/hűtési puffertartályon és a hőszivattyúban is az automata légtelenítő szelep, de azért nem véletlenül van ez a biztosítás a hőszívattyúban is.)"
Tegnap sikerült egy komoly Hitachi szervizessel személyesen beszélnem.Elmondta, hogy a Vilo keringető szivattyú nagyon érzéken a feszültség ingadozásra, amely Magyarországon szinte "alap", így könnyen előfordul, hogy a 230 V helyett 200, vagy akár még kevesebb, 190 valamennyi V-ot ad a szolgáltató. (Pl. az E.On)
Amikor a feszültség tartósan (60 mp) a Vilo által tolerált érték alatt van, akkor is 070-es hibát dob.
A szervizes más beépítési helyen ugyanennél a hőszivattyúnál 1 napig kereste a hibát, míg erre rájött, és folyamatosan mérő műszerrel ellenőrizte a feszültséget. A mérés közben látta, hogy amint 210 V környékére esik a feszültség azonnal dobja a hibát a hőszivattyú.Az utóbbi időben a Hitachi cég ugyanezt a hőszívattyút már Grundfos keringető szivattyúval adja ki, vagyis a Vilo helyett azzal szereli, és azóta nincs is ilyen hiba itt, a magyarországi szervizeknél sem kell ezzel szenvedni, találgatni.
A szervizes adott egy pontos Grundfos típust, ( Grundfos Solar 15-75 130 CZA ) ami viszont teljesen kompatibilis a hőszívattyúval OEM és PWM fordulatszám szabályzós, csak a csatlakozó kábelt kell átforrasztani, mivel a csatlakozó a Vilo-n és a Grundfos-on más-más, de már a hőszivattyú motherboard-ja minden további nélkül tudja fogadni, kezelni.
A gond egyelőre az, hogy ez a keringető Grundfos szivattyú csak Németországban és Romániában kapható...
" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -
-
4D4M
senior tag
válasz
hegegabi80 #8054 üzenetére
Inkább csak letapadt a szivattyú. Egy csavarhúzóval meg lehet mozdítani a tengelyt, ha olyan fajta, hogy hozzáférsz. Egy nagy csavar alatt van az előlapja felől megközelítve.
-
hegegabi80
addikt
Üdv szakik!
Volna egy kérdésem. Adott egy radiátoros fűtési rendszer turbós gázkazánnal a spájzban. Továbbá a ház alatt a garázsban van egy vegyes tüzelésű kazán keringető szivattyúval ami egy a csőre erősített termosztáttal kapcsol be. Természetesen egy zárt rendszerben van az egész.
Az a gondom, hogy most legutóbb amikor begyújtottam fával, a termosztát hiába indította be keringetőt, még se indult meg a víz.
Mi lehet a gond, vajon megadta magát a keringető szivattyú?
Pár nappal előtte még minden ok volt. A rendszer 8 éve lett újonnan kiéptve. -
-
4D4M
senior tag
válasz
HUTCHDB #8050 üzenetére
Külön nem lehet megnézni, csak a heat pump detals-t
~
Nyilván ugyanazt az értéket kell nézni, csak HMV készítés közben meg fűtés közben.
Az egyiknél kisebbnek kell lennie, mint a másiknál, így abban a körben kell keresni a problémát is. De ha jó a ház, akkor nyilván a fűtésteljesítménynek töredékének kell lennie, mint a HMV-nek.Ez a két 120 literes HMV hogy van bekötve, párhuzamosan? Akár lőhetsz képeket is...
-
HUTCHDB
nagyúr
Külön nem lehet megnézni, csak a heat pump detals-t.
Amire még felfigyeltem, hogy nyáron szinte alig van vele gond, csak télen.
Ugye ekkor a HMV előállításra nagyon nagy energia szükségeltetik.
Ilyenkor télen minimum 7-8 fokkal feljebb kell venni a HMV előállítási hőmérsékletét, (nyáron 45 télen 52 akár 55 fok is kell) ami kb 2x előállítási időt igényel. Rádásul esti, fürdési időszakban ez akár folyamatos 4-5 óra maximum teljesítményen történő üzemelést igényel csak és kizárólagos HMV termelésre.2 db egyenként 120 literes HMV tároló van beépítve a rendszerbe amelyek emelt csőkícsós hőcserélősek, de 4 felnőtt esetén roppant hamar elfogy, egy-egy fűrdés után, minimum 1 -1,5 óra az újabb felmelegítési idő.
Arra is gondoltam, hogy a keringető szivattyú ilyenkor iszonyatosan magas teljesítményen dolgozik nagyon hosszú ideig, ami túlmelegedést, és akár "téves" hibadobást is eredményezhet.Nemzetközi fórumokon számtalan esetről számolnak be 070-es hibakóddal, és csak az utóbbi időben (2-3) hónapja jelentek meg olyan kommentek, hogy a Vilo keringető szivattyút kicserélték Grundfos-ra, amellyel azóta nincs gond, vagyis nincs error 070.
A problémám az, hogy ez a Grundfos szivattyú kvázi nem kompatibilis a hőszivattyúval, így igazából nincs valódi, tényleges oda-vissza kommunikáció a hőszivattyú alapjapjával, nincs fordulatszám szabályzás, ezáltal akár túlnyomás esetén probléma is lehet. (Bár ott van mind a HMV tartályokon, mind a fűtési/hűtési puffertartályon és a hőszivattyúban is az automata légtelenítő szelep, de azért nem véletlenül van ez a biztosítás a hőszívattyúban is.)Egy dolgot nem találok sehol. Mennyi lehet a minimum kvs érték, amelyet a hőszívattyú "kér", vagy elvár a rendszertől?
A hitachi szerviz azt mondja, hogy 25, amit én nem tudok elhinni, hiszen ilyen 3 járatú szelep nem is létezik. Az Esbe 331-ese tud 1"-on 10-et.
A szerviz is értetlenül áll a probléma előtt, a fűtési kört kiépítő szerelő is.
Mindkét fél azt mondja, hogy az ő terméke/rendszere hibátlan.A hőszívattyús arra hivatkozik, hogy a hőszivattyú hónapokig nem dob hibakódot, és minden elem tiszta, illetve a keringető szivattyú is ki lett cserélve.
Kb. ugyanerre hivatkozik a fűtésszerelő is, hogy az ő rendszerében nincs szűkítés, csak a 3 járatú szelep, amelyet már cserélt, és ugyanezt építi be mindenhol, hiba nélkül.
[ Szerkesztve ]
" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -
-
4D4M
senior tag
válasz
HUTCHDB #8046 üzenetére
Valahol 130-150 m3/h -át mutat.
~
Hát arra még én is 70-es hibakódot dobnék, úgy megijednék (: 1.3~1.5 m3/h lehet
HMV és fűtés módban is érdemes lenne leolvasni ugyanezt.0.36 m3/h a minimum, ami alatt problémázik a 3.5HP típus.
Mindenesetre ha sosem működött jól, akkor érdemes valamilyen konstrukciós hibák után nézni és így előtérbe kerül a váltószelep is.
[ Szerkesztve ]
-
HUTCHDB
nagyúr
1.
Mennyi ideje működik a rendszer hibátlanul?4 éve megy a rendszer.
Össze vissza áll le, már szinte az első pillanattól kezdődően.
Volt amikor fél évig nem állt meg, volt amikor óránként.
Ami furcsa, hogy pl most az utóbbi 1 évebn egyszer sem állt le, viszont ami óta bedobta a hibát, azóta állandósult, és van, amikor napi 12-15 hibakód/leállás van. (Nyilván minden esetben ujra van indítva, hiszen csak azután tud újabb hibát dobni.)2.
a tisztítani pontok ellenőrizve, kitakarítva
Melyek lennének ezek?A hőszívattyúban van egy tisztitó "gyűszű" a víz körön, azt tisztítom folyamatosan, illetve a rendszerben lévő mágneses iszapolót is.
3.
Ha mindig ez volt beépítve és volt, hogy működött, akkor nem gyanakodnék rá. Sokkal inkább szűrőket keresnék.Igen ez a típus volt beépítve, amit most cseréltünk, de ahogy írtam már 1 hónap után volt a rendszer működésével probléma. Így előfordulhat, hogy akár ez is lehet a hiba oka.
Szűrők nincsenek egyéb helyen.4.
A WILO szivattyúról vagy a hőszivattyú szoftveréből le lehet olvasni milyen térfogatáramok vannak? Az lenne az első lépcső, hogy kiderüljék, hogy valóban kevés-e.Igen, a hőszivattyú szervizmenüjéből ez kiolvasható. Valahol 130-150 m3/h -át mutat.
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
válasz
HUTCHDB #8044 üzenetére
Mennyi ideje működik a rendszer hibátlanul?
a tisztítani pontok ellenőrizve, kitakarítva
~
Melyek lennének ezek?Az említett Honeywell szelep kvs értéke 7.7 m3/h
~
Maximum áramlásnál (2.9 m3/h) 12 kPa esik rajta, ami nem nevezhető éppen kevésnek, de még ezzel együtt is tudna szállítani 2-2.5 m3/h-t. Ha mindig ez volt beépítve és volt, hogy működött, akkor nem gyanakodnék rá. Sokkal inkább szűrőket keresnék.A WILO szivattyúról vagy a hőszivattyú szoftveréből le lehet olvasni milyen térfogatáramok vannak? Az lenne az első lépcső, hogy kiderüljék, hogy valóban kevés-e.
-
HUTCHDB
nagyúr
Üdv!
Van itt olyan fórumtárs, aki képben van hőszivattyú és hozzá épített HMV és fűtési rendszerrel kapcsolatban?
A probléma dióhéjban annyi lenne, hogy a hőszivattyú folyamatosan áramlási hibakódot “dob”.
A pontos hiba megnevezés “abnormális keringető szivattyú működés”. (Hitachi Yutaki S, 3HP fali, beépített HMV tartály nélkül.Error code : 070)Mind a hőszivattyú, mind a rendszer tiszta, a tisztítani pontok ellenőrizve, kitakarítva.
A HMV tartály és a fűtési puffertartály közötti váltást biztosító Honeywell 3 járatú szelep most lett kicserélve, mint egyetlen szűkítést eredményező elem.
A csőrendszer 1”-os (DN 25) sehol nincs benne más szűkítés, csak golyós csapok, amelyek nyitott állapotban vannak, teljes csőkeresztmetszetű átfolyást biztosítva.
Az említett Honeywell szelep kvs értéke 7.7 m3/h. (Kevés lenne?)
A nyomás a rendszerben stabilan 2 bár, nem esik le soha.
A hőszivattyúba épített Vilo keringető szivattyú is kicserélve, de javulás nincs.
(Elvileg ez küld hibajelet a hőszivattyú alaplapjára, hogy a nyomás megnövekedett valahol a rendszerbe, mert nem az előírt értékeken dolgozik.)Van valakinek ötlete, hogy mi okozhatja a hidraulikus hibát?
-
tyielow
aktív tag
Köszi a múltkori tippet, a bojlernél 53-ról levettem 50-re az időzített hőfokot, azóta nem pumpolja fel 60-ig.
Másik kérdés: a minap szembejött velem villanyszerelős csoportban egy nagyon csúnya kép egy bojler belsejéről és felmerült bennem a kérdés: egy 100 l-es Ariston Lydos hibrid bojlerünk van, ami 2 felnőtt 2 kisgyerekre nem igazán elegendő, de azért le lehet menedzselni (tehát megy rendesen). A térségben kemény, sárgás lerakódást hagyó a csapvíz. Érdemes lehet évente karbantartatni a gépet?[ Szerkesztve ]
YouTube: toty1ka
-
Caldera
aktív tag
válasz
Genesist #8040 üzenetére
Szekunder oldal soha nem lehet melegebb a primernél bármilyen kicsi is a tömegáram. Fizikailag lehetetlen! Ha megvalósulna, azt jelentené, hogy a hőcserélő energiát termel, ami egyébként egy veszteséges szerelvény.
[ Szerkesztve ]
-
Genesist
tag
Rendben, akkor használom így, remélem nem fog tökremenni.
A szekunder oldali víz forrására úgy gondoltam, hogy ha alacsony az áramlás sebessége, akkor előfordulhat-e, hogy felgyülemlik a szekunder oldalon a hő és forrni kezd? Mondjuk a szivattyú utáni, teszem azt fél méteres szakaszon. Elnézést, ha épületes hülyeségeket kérdezek, de nem értek hozzá.
-
4D4M
senior tag
válasz
Genesist #8038 üzenetére
Ha nálad érvényben vannak a termodinamika főtételei, akkor nem fordulhat elő ilyen szituáció (:
Nem túl életszerű az 1 év utáni elkopás, ha csak nincs valami abrazív anyag a rendszerben, de mindenesetre a tünet nem utal másra. Nyilván használd, amíg tudod, tenni vele/érte nem nagyon lehet semmit, hacsak a vízminőség javítását nem vesszük ide.
-
Genesist
tag
Értem, köszönöm. A szivattyú 1 éves. Ez az eset tegnap történt, azóta viszont nem hallani ilyen zajokat. Az előfordulhat, hogy a szekunder oldalon a szivattyú utáni szakaszban elkezd forrni a víz, ha kevés az áramlás? Vagy a szekunder vize soha nem lehet melegebb, mint a primer oldalé?
-
4D4M
senior tag
válasz
Genesist #8036 üzenetére
Nagy valószínűséggel elkopott a csapágy.
Viszont a kondenzációs kazán a primer oldalon nem panaszkodott túlmelegedésre, szépen csöndben duruzsolt.
~
Nem is fog panaszkodni, csak simán lekapcsolja az égőt az égőtiltási idő lejártáig....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Genesist
tag
Adott egy kondenzációs kazán, ami hőcserélővel van leválasztva a régi vasrendszerről. Nyilván a szekunder oldalon van egy szivattyú. A szivattyú 2-es fokozaton megy, de a napokban egy kicsit tovább fűtött a kazán, és egyszercsak a szivattyú furcsa morajló, berregő hangot adott ki. Túlmelegedett vagy mi lehetett ez? Előfordulhat, hogy a lassabb keringés miatt a csőben forrni kezd a víz?
Viszont a kondenzációs kazán a primer oldalon nem panaszkodott túlmelegedésre, szépen csöndben duruzsolt.
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
válasz
Power17 #8034 üzenetére
Fizikai lehetetlenség, hogy ugyanolyan meleg legyen lent mint fent. Ráadásul a kondenzációs kazánnak pont az a lényege, hogy 30°C-os legyen a visszatérő, hovatovabb beállításától függően törekszik is arra, hogy az adott dT megvalosuljon.
Tökéletes állandósult uzemallapotot jelent, ha a fél radiátor hideg kinti 0°C mellett - kivéve, ha a parancsolt léghőmérséklet, ami a termofejen beállításra került még messze van.[ Szerkesztve ]
-
Caldera
aktív tag
válasz
Power17 #8027 üzenetére
Akkor kb. 50/25°C hőfoklépcsővel üzemel a fűtésed. Ez a különbség a tömegáram növelésével csökkenthető (magasabb szivattyú fokozat), de ugyanakkor a rendszer ellenállása is nőni fog. Ha a radiátor leadja a szükség hőmennyiséget, miért zavar, hogy az alsó 1/4 része hidegebb?
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
válasz
Power17 #8031 üzenetére
Nem, fojtani kell őket. Ez a teszt megmutatja, hogy a legnagyobb nyomasigényű legtávolabbi radiátorokat képes ellátni a szivattyú. A többi radiatorhoz ennél csak kisebb nyomaskulonbsegre lesz szükség. Persze a csövek surlodasi vesztesége meg bele fog ebbe szólni, de legrosszabb esetben a közeli ternoszelepek beavatkozása után ugyanez az állapot tud beallni.
-
Power17
tag
Igen de akkor zárjam.le az összes radiátort?
Azt mondták 2 szintes házat alapjáraton megfűt. Hát nem tudom mi a gond. Igen a kazán szivattyú moduláris. De 48-50W. Vegyes is 50W Grundfos. Csak fix, de a gázkazán szivattyút is állítottam 90-95% ra tud modulálni 80% helyett, de az se hozott eredményt.
-
4D4M
senior tag
válasz
Power17 #8029 üzenetére
Meglepődnék, ha ugyanolyan lenne, mert a gazkazanokban PWM modulalt típusok kerülnek rendszerint.
1 különbség mindenképpen van a két állapot között: a gazkazan hatalmas ellenállású hőcserélője.Akkor átmelegedett
~
Akkor íme itt a válaszod (:`...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Power17
tag
Nyitva vannak a termo szelepek. Próbáltam úgy, hogy elzárom az összes radiátort és csak azt hagyom nyitva 1 nagyot. Akkor átmelegedett, de ahogy visszanyitottam akkor már hideg. De az afura, hogy ugyan az a szivattyú teljesítmény van a pincében a vegyesnél, oké az fix fordulatos. Szóval valami nem oké a gázkazán körön.
-
4D4M
senior tag
válasz
Power17 #8025 üzenetére
Vajon nyitott termosztatikus szelepek mellett történt mindez? Ha szeretnél meggyozodni arról, hogy elég a szivattyú (elég), akkor zárd el a közeli radiátorok ternoszelepet teljesen. Ekkor fogod látni, hogy milyen tud lenni a legtávolabbi radiátorok állapota sikeres beszabályozás esetén.
Ha elkezd zárni a termofej, akkor az a természetes, hogy a fél radiátor hideg. Praktikus lenne ennek szellemében megoldani bármilyen problémát.
-
-
Power17
tag
Sziasztok!
Szeretnék kérni egy kis segítséget. Adott egy Baxi duo tec kombi kazán, de csak fűtésre használva, amire 11 radiátor van kötve, egyszintes ház. Van 600x1000, 600x1400 és 600x1600 as radiátor is. Többi az 600-800 as. A gerinc 26 os 5 rétegű vezeték arról 16 os a radiátor leág. Minden a falban. Nincs osztó.
A probléma az hogy a nagy radiátorok alja 20-25 cm-en hideg. Ha 60 fokos vizet csinál akkor 30-40 perc múlva langyos. A közelebbi radiátorok be vannak szabályozv a torlón, de így sem hozott eredményt. A rendszer teljesen új.
A pincében van egy vegyes kazán szivattyúval. Ki lett próbálva az is. 60-70 fokkal az egész radiátor forró volt aljától tetejéig.
Nem tudjuk mi lehet a gond, gázkazán nem forgatja meg vagy nincs elég áramlás? Mit lehetne csinálni, hogy megfelelően megforduljon a meleg? Alul az előremenő vezeték meleg a radiátorokonál, de még sem fordul meg teljesen.
Próbáltam a kazán szivattyú teljesítmény minimumját feljebb rakni, de nem hozott eredményt. -
stairmaster
tag
Sziasztok!
melyik kazán vezerlo ajánlott? Szeretném a mostanit lecserélni, jelenleg egy computherm q7 van, de olyan rossz helyen, hogy jobb lenne egy vezeték-nélküli amit jobb helyre tudok tenni és akar tudom telefonon is állítani, most az e400 rf el szemezek. Ez jó lehet? Van ennél jobb vagy megbízhatóbb? Esetleg olyat is szeretnek, hogy a kazán illetve a villanybojlert egyszerre tudja vezérelni, ez megoldható ezzel? Köszönöm! -
4D4M
senior tag
Nekem vannak ellenérzéseim az elasott legcsatornaval, mert nem igazán ellenőrizhető a higiéniai állapota, aminek a teljes hosszon ugyanakkora jelentősége van. Nem lehet hiba a lejtetesben 10 év múlva se, mert nagyon kockázatos.
Természetesen a KG erre nem alkalmas.A 100% páratartalom az esőt jelenti (:
-
Most első körben talaj-levegő rendszerben gondolkoznék, bár a vizes telepítése is megoldható, de plusz komplexitás + költség.
Hőcserélő méretezés kérdése, de a peremfeltetelek megadásához hozzátartozna a kinti relatív páratartalom is
Ha biztosra akarok menni, akkor 35 fok mellett 100% páratartalommal számolok. Persze ez extrém ritka, de azért július-augusztusban simán előfordulhat. 32 fok - 100% páratartalom már egészen sokszor előfordul a statisztikák alapján.
Más: a levegős mezőre sok helyen a Rehau Awadukt rendszerét írják, de publikus árat nem találtam rá. A KG PVC cső teljesen felejtős lenne?
-
4D4M
senior tag
Ez most az elasott friss levegő csöves verzió vagy a KPE csőben keringetett fagyállós verzió?
Az attól függ hogy,...
Itt egy hosszú lista következne, csak mobilon lusta vagyok (:Ha télen fagymentesitesre is használod, akkor nyár elején még elég jó kapacitásal bírná a talaj, amivel még tudna szárítani. Igazából bármennyi vizet vesz ki, akkor is csökkenti a problémádat. Ha az a kérdés, hogy 100%-os biztonságot nyújt-e, akkor azt mondanám nem, de a 90% már egy reális elvárás lenne.
Illetve biztosan 100% lesz a relatív páratartalma a befújt 20 fokos levegőnek? Abból indulok ki, hogy 35 fokon lép be a mezőbe a levegő, a talaj hőfoka pedig 12
~
Hőcserélő méretezés kérdése, de a peremfeltetelek megadásához hozzátartozna a kinti relatív páratartalom is.[ Szerkesztve ]
-
Vissza a párakezelésre. Most rá vagyok állva a talajhőcserélő témakörre. A telken van rá hely, szóval leraknék egy nagy mezőt, ami elvileg a legnagyobb melegben is képes 20 fokos (vagy ennél hidegebb) levegővel táplálni a szellőztető rendszert. Tegyük fel, hogy a ház egyébként jól zárt, és a befújt 20 fokos levegőnek 100% a páratartalma. Jól matekozok, ha azt gondolom, hogy a felülethűtésnek ez még mindig sok lesz (mondjuk 18 fokos felülettel), és ki fog rajta csapódni a pára? A benti levegő hőfokot 25-re lőném be.
Illetve biztosan 100% lesz a relatív páratartalma a befújt 20 fokos levegőnek? Abból indulok ki, hogy 35 fokon lép be a mezőbe a levegő, a talaj hőfoka pedig 12.
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
-
pjen
félisten
Pont ez az. A tágulási tartályban, ha nem hibás benne van a gyári levegő töltet.
Semmit. Ha felpumpálja és megmarad a nyomás akkor használni kell. Ha elmegy a nyomás akkor valószínű tartály csere. Egyébként még mindíg azt mondom valahol csöpög a rendszer azért megy el a nyomás. A töltő csapot kell megnyitni és rátölteni. Pont a szomszédom járt így két hete. 2-3 naponta töltögette mire egy fűtés szerelő megtalálta hol csöpög. azóta semmi baja. -
4D4M
senior tag
És most ezzel az információval mit kezdjen a kolléga, aki a következőt tapasztalta?
Hoztam egy nyomásmérős pumpát, és a tágulási tartály szelepét rátattem, meglepetésre (nem) pont 0 bar-t mutatott, elkezdtem pumpálni, és 0.8-0.9-ig felfújtam
Ez szerinted megfelel a gyári állapotnak? Miért fárasztasz ezekkel a felesleges körökkel?
-
TomMusic
őstag
válasz
csemberlen #7999 üzenetére
Köszi! (itt is
)
Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
pjen
félisten
Pont ez az. A tágulási tartályban, ha nem hibás benne van a gyári levegő töltet. Tehát nincs mit feltölteni levegővel. A töltő csapot kell rányitni, hogy a zárt levegő párnát össze nyomja egy adott értékre. Az én kazánomnál 1,5, így nagyon kis mértékű vizvesztést sokáig kompenzál. Ha elindul a fűtés ez a nyomás kis mértékben növekszik.
-
4D4M
senior tag
Vagy csak vezesd le mi történik mikor egy kazánt először beüzemelnek. A tágulási tartály egyik felében víz van gyárilag a membrán másik oldalán levegő
~
Pontosan itt van a kutya elásva. Amikor gyárilag fel van szerelve, akkor nincsen benne víz, kizárólag levegő. Tehát a membrán tökéletesen kitölti a rendelkezésre álló teljes űrtartalmat, anélkül, hogy akár csak egy centiliter víz is lenne benne. Ez tekinthető a kiinduló állapotnak, mivel ez az előnyomás létrehozásának a megfelelő módja.Ezzel szemben, ha olyan állapotban kezdjük el levegővel tölteni, amikor (a még mindig összenyomhatatlan) víz van a membrán víz oldalán, akkor azt tapasztaljuk, hogy ugyanazon levegőnyomás előállítása után kevesebb levegő van benne, mint a gyári kiinduló állapotban. Indifferens, hogy ez a vízmennyiség a tágulási tartály 10 vagy 95%-át teszi ki, egyaránt csökkenti a bepumpálható levegő mennyiségét és ebből már logikusan következhet is, hogy ha a kiinduló állapotban a térfogat 95%-át már víz tölti ki, akkor nem igazán lesz képes további 5%-nál több táguló vizet befogadni. Ezért szalad fel a nyomás az átlagoshoz képest nagyobb mértékben a biztonsági szelep megszólalásáig bezárólag.
Követtem a mosogatógépes storyt, azt pont nem sorolnám a fent taglalt esetbe. (talán csak egyet szóltam bele) Egyébként az én meglátásom szerint mindkét oldal tévedett. Nem a mosogatógépet védi a lágyvíz. De nem is hülyeség beletenni.
-
pjen
félisten
"A zárt tágulási tartály onnan kapta elnevezését, hogy a belsejében egy úgynevezett gumimembrán található. Ennek a szerepe kettős. Ez a membrán elválasztja egymástól a vizet és a levegőt. A membrán rugalmas felülete követi a víz tágulását és ennek megfelelően növeli a felületét. Másik fontos szerepe, hogy a zárt tágulási tartály esetén a víz és a levegő nem érintkezik egymással: így a fűtési vízbe nem kerül oxigén, amely nagyban hozzájárulna a fűtési rendszer csöveinek rozsdásodásáho."
Mit töltesz fel levegővel, és miért is kell leengedni a rendszerből a vizet? -
pjen
félisten
Akkor légyszíves írd le nekem akár priviben hogyan működik a tágulási tartáj. Mért van szelep a tetején. Mért lehet bele levegőt pumpálni a víz leeresztése nélkül. melyik részét töltenéd fel levegővel, ha kiengeded belőle a vizet? Vagy csak vezesd le mi történik mikor egy kazánt először beüzemelnek. A tágulási tartály egyik felében víz van gyárilag a membrán másik oldalán levegő, mért ne lehetne ennek a levegőnek a nyomását egy pumpával változtatni? Egyébként pedig pont jó példa volt a mosogató gép és a só. Mindenki lehülyézett ameddig be nem másoltam az elux gépkönyvét. Aztán csend lett. És tudnék még példákat hozni. Fali koax aljzat, DIGI ONT LED szín stb.
-
4D4M
senior tag
Nem kétlem, hogy az élet sok területén hasznos a józan paraszti ész, amivel te operálsz, de légy szíves vedd már észre, – legalább miután éppen nyilvánvalóvá tetted, hogy nem foglalkozol ezzel napi szinten – hogy valamely tudásod/tapasztalatod hiányos a probléma teljeskörű megértéséhez. Miután megteszem neked a legnagyobb szívességet, amit tudok tenni: nem reagálok rád, még tovább erőlteted, hovatovább engem hülyének beállítva.
A jelenség, amire rámutatni igyekszem általános nálad, így kérlek ne erre a konkrét esetre vonatkoztasd, hanem valamennyi topik valamennyi témájára. (nem először történik ez)
-
pjen
félisten
Ne írjál már ilyeneket. Ha a rendszer nyomásmérője "0" át mutat a membrán két oldalán azonos a nyomás. Az egyik felében víz van a másikban levegő. A tágulási tartályon pont azért van szelep, hogy esetleg fel lehessen pumpálni. A tágulási tartály nem lehet tele vizzel, akkor szakadt a membrán. Mikor beüzemeled kinyitod a töltő csapot a víznyomás össze nyomja a membrán túlsó oldalán lévő levegőt és ezt a nyomást méred. Gondolj egy új kazánra. A tágulási üres, a membrán mindkét oldalán levegő van. elkezded tölteni a tágolási víz oldalából kiszorul a levegő és mikor már mindenhonnan kiszorul a víz elkezdi nyomni a membrát. addig töltöd ameddig eléri a kívát nyomást.
-
4D4M
senior tag
válasz
emilio3 #8000 üzenetére
Ugyan azt mondtam, hogy a tágulási tartályból kell leereszteni a vizet, de azt hittem nyilvánvaló, hogy ez azt jelenti, hogy a rendszerből kell leereszteni bárhol a vizet, hogy a tágulásiból kiürülhessen.
Mert amíg víz van benne, nem tudod feltölteni levegővel (sajnálom, hogy ismételgetnem kell önmagam, de nem tudom másképp kifejezni ezt a fizikai törvényszerűséget)...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest