Új hozzászólás Aktív témák
-
vzozo
senior tag
Nyugi, nem te vagy fordítva összerakva, ez az élet rendje - folyamatosan fejlődni kell. Legalábbis én is így gondolom.
A konkrét helyzetre nehéz tanácsot adni, mert te látod miben vagy. Én is hasonló szituban vagyok kb. fél éve (hosszú és nem túl publikus történet, hogyan kerültem bele), és igazából az opciók azért nem olyan rosszak (nálam):
- Ugyanaz a fizetés és juttatási csomag, mint az előző (szellemileg jóval nagyobb kihívást pozimban (cégen belül vagyok)
- Folyamatosan tudom képezni magamat, új technológiával foglalkozom, ezen felül ezerrel megy a self-paced training
- A cég fizeti a certifikációkat, belső tudástárhoz, tananyagokhoz ingyen hozzáférek
- Kényelmes...A kényelem az egész rákfenéje. Ami megöli a lelket: a dilettáns és keresztbetevő kollégák. Nem tudom, hogy ezek eddig hol bujdokoltak, lassan egy évtizede leszek ennél a multinál, sok részleggel, sok különféle országban lévő kollégákkal dolgoztam eddig együtt, de mintha hirtelen egy teljesen másik céghez kerültem volna. Közben igyekszem melegen tartani a kapcsolati hálómat, és dobbantani egy másik poziba, amint lehetséges lesz.
Nálam most a tanulás az alapvető, mert egy igen spéci szakterülettel foglalkoztam korábban, ami kb. egy tollvonással megszűnt létezni. Ugyanakkor erősen agyalok azon is, ha minden kötél szakad, akkor menni kell, másik céghez, másik városba, másik országba, mindegy - de hosszútávon tényleg nehéz kibírni azt, amikor életed legszebb és legtermékenyebb éveit (képletesen) kb. ovisok pelenkázására kell elfüstölnöd.
-
vzozo
senior tag
Mondjuk ez egy kétszereplős játszma, mert nagyon sok olyan munkavállaló is van, aki nem akar fejlődni, el van a langymeleg húgyban akár évtizedekig is, de persze közben tele szájjal szidja a munkaadóját, ne meg úgy általában az egész világot, amiért "keveset" fizet neki. Persze, keveset, de könyörgöm, inkább örüljön, hogy egyáltalán fizetést kap a zért a munkáért, amit kb. egy majom is el tudna végezni...
freaghill: rendszergazda konkrétan passz, de arra készülj fel, hogy München (és környéke) kb. a legdrágább német város / terület. Vannak gyártói tanúsítványaid, minősítésed? Microsoft, Cisco, Vmware, bármi? Az OKJ nem hiszem, hogy nagyon meghatná őket, hogy őszinte legyek... Ha nemzetközi papírjaid nincsenek, akkor esetleg állásinterjún kivághatod magad, ha nagyon penge vagy, már feltéve ha eljutsz odáig.
Lehet én vagyok biztonsági játékos, de komoly tartalékok (kb. 10e euró, jelentős része elmegy a lakásra az első hónapban) és előre lezsírozott szitu nélkül én nem vágnék bele az ismeretlenbe.
[ Szerkesztve ]
-
vzozo
senior tag
válasz freaghill #3159 üzenetére
MCSA vizsga megléte mennyiben segítene?
Ha van mögötte pár éves valós tapasztalat is, akkor nem árt. De a hirtelen a semmiből előbukkanó tanúsítványok mindig gyanúsak. Bár nyilván azt is tudod, hogy az MCSA az a belépő szint.
Általában mennyibe kerül a vizsga?
Magyarországon 100 USD / vizsga, az MCSA három modulból áll, tehát 300 USD. A Microsoft vizsgákkal foglalkozó honlapján megtalálod a részleteket (ár, vizsgatematika, etc.) Illetve a Prometric honlapján tudsz regisztrálni, vizsgaközpontokat keresni.
-
vzozo
senior tag
válasz freaghill #3169 üzenetére
Állítása szerint 3200 eurót lehetne keresni így pályakezdőként ezzel a papírral Németországban. Gondolom bruttó, de így is jól hangzik.
Az mindig attól is függ, hogy hol. Mert a 3200 EUR fele mondjuk egyből ugrik adóra + járulékokra, aztán ha olyan városban vagy, ahol egy kisebb lakás bérleti díja is 1000-1500 EUR, akkor nagyon hamar abban a helyzetben találod magad, hogy kajára sem maradt semmi.
Illetve ahogy fentebb már írtam: a papír az egy nice to have dolog, de a mögöttes tudást szokták nénzi a cégek. Pályakezdőként junior poziban talán alacsonyabban van az átugrandó léc, viszont akkor a fizu sem lesz olyan kiemelkedő.
-
-
vzozo
senior tag
válasz freaghill #3175 üzenetére
Jó akkor nem is állok neki tanulni, szarok az egészbe mert nektek MINDEN SEMMIT SEM ÉR.
Szó sincs erről, csak szerintem már sokak számára unalmas az, hogy néha fel-felbukkannak emberek, akik azt hallották valahol, hogy az IT-ban jól lehet keresni, és habár tegnap még egy Windows telepítés vagy otthoni router konfigolás is kifogott rajtuk, holnapra már MCS* vagy CC* képesítésekkel akarnak rendelkezni, meg menő állásokban sok lét keresni. Ezt most csak úgy általánosságban írtam.
Tanulni? Persze hajrá, azt kell! Máshogy nem megy. De két nap, két hónap meg két év alatt sem - akiket személyesen ismerek az IT-ban (és sikeresek), azok évtizedek óta nyomják az ipart, nem azért mert jól lehet keresni vele, hanem azért, mert érdekli őket, kvázi a hobbijuk.
Én pl. személy szerint odavagyok az oktatásért. Segítek bárkinek, havernak, cégen belül új embereknek, ügyfélnél, bárhol, bárkinek - ugyanis nincs annál rosszabb, amikor fogalmatlanok próbálnak visszatartani a munkatempódban, és szó szerint akadályoznak. Képzett emberekkel ezzel szemben imádok együttműködni, és ezért mindent meg is teszek, ami a módomban áll.
Rólad ezzel szemben nem tudjuk, hogy hány éves vagy, milyen tapasztalatod van (bocs, írtad a pár év rendszergazdaságot, de az annyira általános, hogy a toner cseréléstől kezdve egy privát felhő üzemeltetéséig kb. bármi lehet...), az úgy általában gyanús, aki állandóan a papírokért harcol, illetve volt már a német bekérdezésed, amire látványosan figyelmen kívül hagytad a válasza(i)mat, mert nem illenek a világképedbe. Pedig nem eltántorítani akarlak, csak szembesíteni a valósággal.
-
vzozo
senior tag
válasz polonic #3190 üzenetére
Ez már elég offtopiknak tűnik, de puszira nem adnak segélyt, hanem fél-egy éves munkaviszonynak illik meglennie, illetve folyamatosan bizonyítanod kell a hivatalnak, hogy mindent megteszel a munkakeresésért, esetleg közben átképzésre, tanfolyamra jársz, ahonnan nincs hiányzás.
A nehezen összeszedett pénz magához a kiköltözéshez kell, ahol pl. szembesül az ember azzal, hogy 6 havi lakbér egyből ugrik (ha van olyan szerencséje, hogy talál egyáltalán kiadó helyet!), és akkor van egy csontüres lakása, ahol még a konyhában is csak csonkok lógnak a falból, és lehet nekiállni a bebútorozásnak.
rvilike: nyilván nem a hálózat meg szerver hackelő munkásokra gondoltam. Egyébként az évtizedek hamar gyűlnek, és nem csak az iskolapadban eltöltött évek számítanak. Illetve kiemelném, hogy azt írtam: sikeres. Ez nálam azt jelentette, hogy megvan már a boldog család, sok gyerek, szép nagy ház, mindenkinek kocsi, nyaralás, megtakarítások, nincsenek napi megélhetési gondok, és még szakmailag is elismert.
[ Szerkesztve ]
-
vzozo
senior tag
-
vzozo
senior tag
Szvsz egy rendszermérnöknek nem feltétele az, hogy rendszergazda legyen előtte az illető, lehet csak én nézem ezt nagyon sarkosan, de valamilyen szinten így gondolom:
- Rendszergazda: szakmunkás
- Rendszermérnök: ahogy a nevében is benne van, mérnökSzóval itt akár még értelmezhető is lenne a junior kifejezés kezdők számára, más kérdés, hogy a kiíró mit gondolt, mivel nyilván egy divatos szóról van szó, aztán meg takar, amit takar. Ahogy írtátok, erre vissza kell kérdezni.
-
vzozo
senior tag
Szóval a kérdés mit csinál pontosan a rendszermérnök akkor?
Mondom, kérdezd meg tőlük.
Mivel ez egy mérnöki pozi, ideális esetben tervezned kell, milyen meglepő: rendszereket. Magyarul szolgáltatások-hálózat-infrastruktúra-biztonság-stb. megtervezése, bevezetések-migrációk tervezése. Talán belefér az operations dolgok kidolgozása is, egyfajta útmutató készítése a rendszergazdák számára, akik majd üzemeltetni fogják az egész hóbelevancot.
Nem árt, ha a rendszermérnök képes emberi - üzleti nyelvű kommunikációra is, nemcsak lefelé az üzemeltetés, hanem felfelé a menedzsment irányába is. Sőt, alapvetően egy (IT) mérnöknek alap feladata a business igények lefordítása az informatika nyelvére.
Hosszútávon rendszergazdaként nehéz nőni vagy karriert építeni, rendszermérnökként még lehetsz akármi (tanácsadó, tréner, technical sales), teljesen jó elindulási alap.
-
vzozo
senior tag
Ez már nyilván emberfüggő.
Én technikai beállítottságúnak vallom magam, ugyanakkor a legjobban eddig tanácsadói szerepkörben éreztem jól magam, ami kvázi magában foglalta a rendszermérnök területet is. Gondolkodom rajta, hogy nyugdíj előtt átváltok tréneri állásra, de az még nagyoooon messze van, lehet akkor már mindenki agyi implantátumokkal fog tanulni, vagy pontosabban csak az infót önmagába letölteni.
Nincs kristálygömböm, nem tudom mi lesz a jövőben, de azt sejtem, hogy a robbanásszerű fejlődéssel + felhősödéssel nehéz lesz lépést tartani. Senki sem lesz képes feldolgozni és beépíteni azt a több(tíz)ezer oldalnyi friss tech anyagot, ami évente kijön ilyen-olyan formában.
Ezzel szemben úgy gondolom, hogy aki képes mérnöki gondolkozásra, van rendszerszemlélete, megfelelően kommunikál az emberekkel és képes oda-vissza fordítani az üzlet és az IT között, na annak lesz munkája még egy darabig.
-
vzozo
senior tag
A jelenlegi alsó-közép angollal mennyit lehet? (Erre irányult a kérdés.)
Mit jelent, az "alsó-közép"? Ha szóba kerül a nyelvtudás szintje, az emberek teljesen elrugaszkodott dolgokat képesek állítani , lefelé- és felfelé tévedve egyaránt.
Nyilván egyébként ennek a jelentősége függ a munkahelytől és a pozitól is. Ha tényleg csak kódolgatsz, és elvagy azzal, hogy megérted az angol nyelvű doksit, de pl. ügyféllel nem kell beszélned, sőt, a főnököd, munkatársaid is magyarok, akkor túl nagy ügyet valszeg nem fognak csinálni a nyelvtudásból. Viszont ha már multinacionális a környezet, esetleg customer facing a pozi, bőven kell kommunikálni, prezentálni, akkor bukó lehet.
A nyelv kb. olyasmi, mint a soft skillek. Persze, tanulható, és kell is dolgozni az önfejlesztésen, de egy jó IT-s előbb tanul bele tetszőleges új technológiába, mintsem érdemi előrelépést érjen el nyelv vagy soft skillek terén. Magyarul (bár ez lehet csak az én tapasztalatom) inkább felveszik a szakmailag kevésbé képzett, de emberileg "egyben lévő" jelentkezőt, mint a hiper-szuper kockát, aki viszont ki sem mer nézni a monitorja mögül.
-
vzozo
senior tag
Budapesti multinál junior fejlesztőket 200k feletti nettó + cafeteria + cégautó kombóval 8 éve vettünk fel. Most nem tudom mi hogyan fizet, de az biztos, hogy a kolléga kommentje megállja a helyét: a kevesebb néha több.
A CV-det mindig hegyezd ki az aktuális jelentkezésre, a sallangot elhagyva.
-
vzozo
senior tag
Oké, sejtem mi lesz a félreértés alapja. A junior annál a cégnél (akiket nem kívánok megnevezni) a belépő munkatársat jelentette, akiket egyből nem lehetett egyből betenni magasabb poziba. Mert nem volt rá budget, vagy éppen tényleg nem felelt meg a profilnak, ez ilyen tipikus multis kavarás.
Tipikusan rendelkeztek néhány év tapasztalattal, de mondjuk kisebb cégeknél vagy kisebb projekteken. Szó sincs arról, hogy ezek full kezdő, az iskolapadból kiesett emberek lettek volna, de általában a 25 év körüli korosztály, releváns tapasztalattal. 30 felett megfelelő tapasztalattal már simán jó volt "normál" vagy akár senior fejlesztőnek is.
#3559: termel-e a junior annyit
Termelt, ezt biztosra tudom. És azt se felejtsd el, hogy a válság előtt azért még habzsi-dőzsi volt. Azóta egy más világban élünk.
[ Szerkesztve ]
-
vzozo
senior tag
válasz Mercutio_ #3564 üzenetére
Ahogy hallom a válság pont az IT-nak tett jót, az még akkor is növekedett.
A kapitalizmus már csak ilyen, a részvényesek elvárása kb. "növekedés vagy halál". Én még emlékszem a 2008 előtti nagy beszédekre, amikor a góré kifejtette, hogy "gyorsulva kell növekedni", érted, nem csak növekedni, YoY hozni a számokat (miközben a piac folyamatosan telítődik), hanem MÉG rátenni a tavalyi növekedésre, kb. exponenciálisan felfelé ívelő árbevétel és profit volt az elvárás. Mondjuk ő hamar ment is a levesbe.
Hogy jót tett-e? Lehetett eladni csodaszép fejlesztéseket, konszolidációs projekteket, akkor kezdett ütni a virtualizáció, szóval persze, lehetőség az mindig volt bevételi oldalon. Csakhogy a profitnak is meg kellett lennie mindig, sőt, mindig TÖBBNEK kellett lennie, ezért kb. az első körben lett lehúzva az összes addigi nice-to-have juttatás (pl. ingyen kaja-pia, lehasznált eszközök igen kedvezményes megvásárlása), hirtelen kitolódtak a hardverek élettartamai, zártak be komplett részlegek, lettek kirúgva a közvetlenül nem termelő kollégák (tipikusan adminisztrációs emberek), mondván a mérnök is tud szállodát meg repjegyet foglalni, költségelszámolást, adóbevallást készíteni, stb. Persze tud, csak addig sem dolgozik, és addig sem termel a cégnek. Jó, hogy felmosni nem nekünk kellett a nap végén.
Szóval ez annyira nem volt egy sikertörténet szvsz sehol sem. Működik a cég "ballaszt" nélkül? Igen, persze. Jó ez így? Hát az már egy másik kérdés...
-
vzozo
senior tag
És itt vagyok az egyetemen ahol 500-650 diákat kéne bemagolni (vagy ahogy mások csinálják puskázni) 1 tárgyra és ráadásul az se mondható el, hogy legalább mai technológiáról olvasna az ember.
Na most akkor gondolkodj a munkáltató fejével. Ő is tudja ám, hogy vannak ún. "felesleges" tárgyak, de azt is tudja, hogy ezeket el KELL végezni a diplomához. Az állásinterjún majd olyanokkal fogsz versenyezni, akik viszont képesek voltak "bemagolni", és bármikor meg is teszik ezt. Na ez egy óriási előnyük lesz ám veled szemben, mert a munkahelyeken is vannak olyan feladatok, amihez senkinek sincs kedve, mégis el KELL végezni. Vajon melyik a jobb munkavállaló, aki bizonyítottan ledarál mindent, amit elétesznek, vagy aki finnyáskodik?
Egyébként konkrétumok nélkül erre csak azt tudom mondani, hogy ez általános rinya az általában fogalmatlan emberektől, akik nem képesek egészében nézni a képzést. Persze mindig van kivétel, mert xy lehet már huszadik éve adja le ugyanazt a diasort egy szemeszterben, és jól felveszi érte a lóvét, de azért lássuk be, hogy ez általában ritka. Inkább arról van szó, hogy ezek alapozó tárgyak, esetleg kitenkintések, amelyek hasznosak lehetnek. Ha ott van 2-300 másik ember, lehet a felének eleve jól jön a szakirányhoz vagy a leendő szakterületéhez. Lehet azok közül meg sokan egy neked tetsző tárgyról gondolkoznak hasonló módon.
Tényleg nem tudom milyen tárgyra gondolsz, de emlékeim szerint elég kevés magolós anyag volt infón. Most gondolj bele, hogy pl. egy jogásznak tényleg magolnia kell (a megértés mellett!), de a mi területünkön legalább kvázi érthető, egymással összefüggő, technikai-logikai az anyag. Disclaimer: nem tanultam jogásznak sose, lehet butaságot írtam most.
Ha őszinte választ akarsz, akkor készülj fel, hogy az néha kegyetlenül szókimondó.
Nem való mindenki egyetemre, főiskolára. Nem is kötelező odajárni, diplomát szerezni. Az is lehet, hogy csak pályát vagy szakmát tévesztettél. Neked kell eldöntened, hogy mire akarod vinni az életben, és bizony képzés nélkül lehet csak valami minimálbéres tucatmeló jut majd. A jó hír az, hogy tehetsz érte, tehetsz ellene.
Szerk.: "Inkább húzz vissza tanulni ahelyett, hogy ide sírsz."
Ennyike, tízpontos, lényegretörő válasz.
[ Szerkesztve ]
-
vzozo
senior tag
Ne haragudj, de ha szerinted egy SZAR, oprendszerek vagy éppen a hálózatok a magolós tárgyak, akkor még tényleg az utolsó másodpercben vagy ahhoz, hogy új szakmát válassz.
Ezzel az erővel azt is be kell magolni, hogy mi az a FOR ciklus, hogy hol kell bedugni az UTP kábelt vagy éppen hogy mit jelent a jogosultságkezelés.
Szerk: typos
[ Szerkesztve ]
-
vzozo
senior tag
válasz #35193216 #3618 üzenetére
mint 7 féléven át 90%-ban felesleges dolgokat bevágni úgy, hogy nagy részét utána el is felejted.
Már jó régen végeztem, nem tudom, hogy most miket okítanak, de nem hiszem, hogy ennyire lealacsonyodott volna a képzés színvonala egy normális infó szakon. Ilyen egyszerűen nincs.
Aki szerint az egyetemen hülyeségeket tanítanak meg majd hosszú és vaskos könyvek meg leírások részletes elolvasása és megértése nélkül, séróból rá fog jönni az otthoni hobby-IT-s a szakma minden csínjára-bínjára, hát az qrvára el van tévedve, esetleg szimplán irigykedik azokra, akik végigtolták az egyetemet azért a papírfecniért.
Kicsit talán több alázatot.
Szerk:
Ha mégis kell, akkor így is, úgy is újra kell tanulnom.
Vagy nem, mert nem lesz rá időd. Esetleg mert a főnököd rá sem tesz a projektre / fel sem vesz a melóba, mert talál 10-100-1000 olyat, akinek viszont csuklóból megy, esetleg már valós tapasztalata is van - miközben te akkor állnál neki az alapokat megismerni...
[ Szerkesztve ]
-
vzozo
senior tag
válasz #35193216 #3627 üzenetére
"papírfetisizmust"
"Stockholm szindróma"
"szopjanak az utánunk lévők is"Ajjaj, van itt baj, nem kevés. Fáradt és időhiányos vagyok most egy korrekt válaszhoz, ami még offtopik is lenne.
Ezért hogy visszatereljük a témát ontopikabb irányba, megtennéd, hogy megosztasz velünk néhány információt magadról?
- Végzettség
- Szakmában eltöltött évek
- Jelenlegi beosztásod, munkád
- Fizetés (nem kell konkrét összeg, csak az, hogy szerinted mennyire vagy jól fizetve a topikban hallottak alapján, és mennyire vagy elégedett a jelenlegi helyzeteddel).Köszönöm.
-
vzozo
senior tag
válasz skoda12 #3685 üzenetére
Vagy nem. Ha elmész Erasmusra, és nem bulizol végig, akkor tutira megszerzed ezeket a tapasztalatokat. Bulizással is részben. Illetve azt nem kell tudnia a munkaadónak, hogy mit is csináltál ott, és olyanról sem hallottam, hogy az Erasmus vagy bármilyen külföldi tapasztalat negatív tényező lett volna a felvételinél.
Ezzel szemben nem egy multihoz került ismerősöm van, akik ott vannak, és évek alatt még csak egy külföldi munkára vagy tréningre sem jutottak el. Na igen, ezt a válságos - cost cutos résznél nem is említettem: bizony a tréningek nagyon sok helyen meg lettek vágva, és maradtak az online oktatások...
-
vzozo
senior tag
válasz Dr. Akula #3858 üzenetére
Mint pl. az ápolónők vagy a tűzoltók? Te miért nem annak mentél, ha abban vagy a nagy zsozsó?
Ne haragudj, de te értelmezni is tudtad, amire reagáltál, vagy csak íráskényszered volt?
Ez egy IT jövedelmek topik, ápolónőkről és tűzoltókról rajtad kívül senki sem beszélt. Azt sem tudom, hogy miért kellenének kapcsolatok, meg "csókos" pozik az említett helyeken. Mint ahogy a fizetések felfelé történő eltérítése sem ott, hanem a minisztériumi és egyéb mutyi kifizetőhelyeken szokásos.
Mindenesetre grat az itteni trollkodáshoz azok után, hogy az IT munkaerőhiány topikban pár napja ezt már kifejtetted, és ott is kaptál néhány ellenvéleményt. Hát ahogy látom itt még többet. Tudod, vannak ezek a szembe az autópályán meg fordítva a lovon ülős hasonlatok... Szerintem inkább ülnek, mint a te einsteines, nobeles meg milliárdokat öröklős példáid.
Végül is csak a "nolife geek" pontodra reagálnék még. Soha nem buliztam annyit, mint az egyetemi éveim alatt. Miközben volt mellette munkahely(ek), barátnő(k), szakkollégiumi szerepvállalás, kirándulások, utazások Európában, és egy 3. nyelvet is elkezdtem tanulni. Mondjuk úgy, hogy habár a "work hard, party hard(er)" filozófiát követem, mire kikerültem a "valós" életbe, egyszerűen telítődtem, és nem is vágyok már napi-heti szintű szétcsúszós éjszakákra, bőven elég, amit a saját családommal és a barátaimmal szórakozásra fordítunk.
Oké, figyi. Neked nem jött be. Te nem láttál ilyet. Nincs ezzel semmi gond. Biztos vagyok benne, hogy van valami más, amiben sokkal jobb vagy. Csak fogadd el, hogy egyeseknek sikerült az, amire te csak kifogásokat kerestél/keresel. Mi, ezek az egyesek azt kerestük, hogyan lehet megoldani az előttünk tornyosuló problémákat.
-
vzozo
senior tag
-
vzozo
senior tag
válasz Dr. Akula #3902 üzenetére
Direkte csókos helyről írtam, felfelé való eltérítéssel, ami NEM a kórházi rendszergazdágra vonatkozik, de ezt szerintem rajtad kívül mindenki (be)látja. Hagyjuk!
Ja, ott is trollkodtál eleget.
Jah, hogy ha leírom mire lehet jutni minimális (!) szakmai-munkaerőpiaci befektetéssel - mert lássuk be, a magánélet, buli és a szakkoli mellett komoly munkaerőpiaci fejlődésre nem sokat áldoztam -, akkor bevallom, tényleg trollkodtam.
Te húzod az egyetemet mint a rérestésztát hogy közben gyakornokosdhass,
Sose voltam gyakornok, rendes, felnőtteknek szóló poziknak dolgoztam. A húzással továbbra sem értem mi a baj. Elver érted anyukád?
Anyám pl. 2 szakra járt egyszerre, most akkor az is legyen alap?
Az enyém pedig 3-ra, a 70-es években. Nekem az volt az alap. Ahhoz képest az egyszakos diplomám a családban elég, khm, gyenge volt. A fizetésem már annyira nem.
-
vzozo
senior tag
A PE-ről volt itt egy topiktárs régebben, illetve a másik topikban is ()Súlyos gond az informatikushiány. Olvass vissza - azok alapján vagy a hely gagyi, vagy ő nem használta ki a lehetőségeket.
Én azért jól meggondolnám a helyedben, hogy hol, milyen környezetben áldozol fel jó pár évet az életedből. Fos helyen éveket ellenni: semmi értelme nincs.
Azt pedig tisztázd le magadban, hogy eleve mit vársz a felsőoktatástól, mennyire érdekel maga az informatika, illetve abban van-e olyan terület, ami kifejezetten tetszetős. Nagyon könnyen csalódik az, aki hagymázas álmokkal vág neki egy IT képzésnek.
-
vzozo
senior tag
válasz Dr. Akula #3957 üzenetére
[moderálva]
Fogd már fel: azért, mert NEKED nem jött össze valami, attól még se nem az ipar a szar, se nem a magyar helyzet. Érdekes módon másnak összejött... Most írjam le sokadjára, hogy 8 éve bruttó 500-zal és céges autóval indultak nálunk a junior fejlesztők? Magyarország, Budapest... De nyilván lesz erre is valami frankó válaszod.
Szabad munkahelyválasztás van, ha valami nem tetszik, akkor lehet máshova menni, már ha annyira nagymenőnek gondolod a tudásodat.
Szerk.: az állami szférás értetlenkedésedre direkt nem válaszoltam, és nem is tervezek - de ez most kikívánkozott belőlem a reggeli kávé helyett...
[ Módosította: radi8tor ]
-
vzozo
senior tag
válasz Dr. Akula #3981 üzenetére
(#3981) Dr. Akula
Neked kéne már végre felfogni, hogy nem a 14 évesen diplomás zseni az alap, és nem úgy osztani az észt.
Nyugodj meg, tisztában vagyok ezzel. Habár kétségkívül jól esik a bókod, mi szerint azt implikálod, hogy zseni lennék a 2 nyelvvizsgám és az egyetem melletti munkavégézés miatt, távolobb nem is lehetnél a valóságtól.
Én egy teljesen normális, közönséges, átlagos ember vagyok. Ha a testvéred tényleg értette már közésiskolás korában is a Mendelbrot halmazokat, nem pedig csak gépiesen lekódolta, akkor hatamas respect neki, a doktori iskola végzése miatt is. Bennem is felmerült a phd gondolata, de letettem róla, mivel tudtam, hogy nem vagyok kiemelkedő képességű, és nem is akartam emberfeletti erőfeszítéseket tenni azért, hogy néhány évikg pörögjön a nevem néhány tanulmány címlapján, aztán menjen a süllyesztőbe.
"Zseniből" minden évtizedben születik néhány, ő lesznek az adott kor Shannonja, Turingja, Neumannja, esetleg hogy frissebb példákat írjak, pl. Linux Torvalds, Dave Cutler, Vint Cerf, Larry Page... A sikeres és boldog élethez az is szükséges, hogy az ember felmérje és belássa a határait. Számomra tökéletesen elegendő az, hogy szeretem a munkámat, boldog családom van, vannak hobbijaim, és jó érzem magam a bőrőmben.
(#3999) bandus
Köszönöm a többiek nevében is, elég tanulságos. Pl. a "lehetetlen" egyetem melett dolgozni kitételre:
A végzéskor (abszolutórium megszerzésekor) főállásban dolgozók aránya: BME-VIK: 32%
Havi nettó átlagjövedelem: BME-VIK: 284 ezer forintAz utóbbinál némileg árnyalja a képet, hogy nem derül ki a tanulmányból mikori a mintevétel, de erősen gyanús, hogy ez néhány hónappal, max egy évvel a végzés utáni állapotokat mutathatja.
(#4007) hb1
Az ITSH-nál voltam anno állásinterjún, ott kell tudni mindenkinek németül.
Egy ismerősöm idén kezdett ott, kvázi kezdőként, mivel a tonercserélgetős - mancika deszktopjának újraindítása - "mindent csinálós" KKV tapasztalata azért túl sokat nem nyomhatott a latba. Németül átlag alatti szinten beszél, az induló fizuja pedig 300 nettó felett van. Bumm neki, biztos hazudok.
(#4009) Dr. Akula
Ugyanolyan normális dolog hogy IDŐBEN elvégzi az egyetemet,
Már ne is haragudj, de végső érvként azt bedobni, hogy "de, de én IDŐBEN végeztem az egyetemet", az olyan, khm... Kicsinyes? Szánalmas?
(#4022) stoilt
Ilyen olyannyira van, hogy jelentkezik hozzánk gyakornoki programra, de nem tudja megmondani mi az az "osztály" (OOP) vagy pl. sosem hallott kód repository rendszerekről (basszus, ezeket nem kóder létemre még én is csont nélkül meg tudom válaszolni), de aztán bemondja, hogy ő "xy egyetemen szerzett diplomát", és 200k (nettó) alatt fel sem kel reggel az ágyból. Muhahaha.
(#4024) hb1
Nagyon nem igaz, bruttó 250-300-ról beszélsz, ami fölötte van az átlagos pályakezdő informatikusi bérnek a statisztikák alapján, azt meg feltételezem, hogy ezekre a statisztikákra van aki rá is néz.
Te milyen statisztikákról beszélsz? Ez egy 2013-as cikk: "Az informatikusok a magyar munkaerőpiac sztárjai: a friss diplomások nettó fizetése is 200 ezer forint körül van, ennél alacsonyabb kezdő bért inkább csak a kisebb városokban kínálnak - olvasható a HVG e heti számában."
Ez 2014-es: "A Grafton Recruitment adatai alapján viszont kiderült, hogy a mérnöki kezdőbérek bruttó 270-350 ezer, a mérnök-informatikusi 300 ezer, a szoftverfejlesztői 300-350 ezer, a rendszeradminisztrátori, a mobilfejlesztői 250-350 ezer, 250-300 ezer forint körül mozognak"
Valahogy ezek nem vágnak össze a te alternatív univerzumod statisztikáival.
A legviccesebb az volt, mikor egy már végzett srácot azzal győzködtek, hogy iratkozzon be félévente 100-ért szabad bölcsészet szakra (azért az, mert az volt a legolcsóbb), és akkor jobban járnak...
Az ilyen bohóc munkahelyeket messziről kerülni kell, mert ott komoly gondok vannak, és nem tartogat semmilyen jó jövőt. Valahogy jobban fekszik az, amikor tudom (a céges transzparencia miatt), hogy 30-35 órányi munkával már kitermeltem a havi béremet, és a maradékból ebből futni fogja tréningre, adminisztratív személyzetre, a részvényesek is jól laknak, fűtés is lesz az irodában, nekem is lesz fizetett szabadságom meg előléptetésem...
Ebből is látszik, hogy nagyon különböző világban mozgunk, mert se én nem tapasztaltam, se az ismerőseim nem meséltek olyan munkahelyről, ahol ilyen-olyan hallgatói jogviszonyos vagy egyéb kavarás bejátszott volna. 18 év feletti felnőtt emberek vagyunk, felnőtt munkahelyen, nem cirkuszban.
-
vzozo
senior tag
válasz Jhonny06 #4040 üzenetére
Aki meg hülye és irreális összeget mond, azt el fogják hajtani, mi a probléma?
Az a probléma, hogy a CV-je alapján behívod interjúra, mert ugye oda kb. azt ír bárki, amit nem szégyell (egy pályakezdőnél pedig nem is tudod lecsekkolni, referenciák hiányában), a HR-es körön is átjut(hat), aztán pedig a szakmai résznél már a te idődet rabolja és másoktól veszi el az időt, lehetőséget.
Namármost az, hogy mennyit akar kérni, csak egy vicces megjegyzés a végén, mert nyilván annyi marad meg: amikor leültök a hét végén a HR-rel átbeszélni a jelentkezőket, akkor szórod ki a szakmailag alkalmatlan az arcokat, a HR meg megjegyzi, hogy Mr. A. x-t kért, Mr. B y-t, majd együtt sírva röhögtök az egészen, hogy milyen fogalmatlan emberek élnek köztünk.
-
vzozo
senior tag
Jó, tehát akkor ami számomra lejött: egyeseknek bántja a csőrét, hogy vannak jobb képességű emberek, akik esetleg könnyebben tanulnak, kevesebbet kell aludniuk, jobban osztják be az idejüket, etc. - és emiatt több szakmai gyakorlatot, bővebb ismeretanyagot, értékes kapcsolati hálót szereznek, amiért a munkaerőpiacon pozitív diszkrimináció éri őket. Ők az ún. "szupermenek".
Na most akkor a nagy kérdés(ek) a következő(ek): ez miért is baj? Mi a cél? Húzzunk vissza, le mindenkit valami minimálszintre? Ne legyenek kiemelkedő tehetségek? Kapjon mindenki minimálbért? Sőt, esetleg az ambíciózus embereket küldjük egyenesen uránbányába, teljesítsenek ott?
Engem ez a legsötétebb kommunista eszmékre emlékeztet, bár persze megértem, hogy sokan visszasírják azokat az időket, amikor papíron mindenki "egyenlő" volt. Meg aztán könnyebb is irigykedni mások sikerére, esetleg megmagyarázni, hogy én miért nem érek el valamit, ahelyett, hogy azon pörögne az agyuk, hogyan lehetne mégis elérni bizonyos célokat...
Túl lett beszélve. Logoff.
-
vzozo
senior tag
Hát találd fel magad.
Jó helyen a közvetlen főnökkel van olyan viszonya az embernek, hogy meg tudja kérdezni kit kell keresni ezzel a problémával - és még segíteni is fog.
Egyébként általában a pénzügy adja ki ezeket, szóval ha van oda általános kontaktod, akkor dobd be a kérdésed. Multiknál vannak erre általános e-mail aliasek. Vagy ha ismersz bárkit a finance-ról, akkor egyszerűbb, ha odamész hozzá, vagy rácsörögsz.
-
vzozo
senior tag
válasz sztanozs #4203 üzenetére
+ vannak, ahol a munkaszerződésben kikötik, hogy nem lehet sem másodállása, sem aktív vállalkozása a delikvensnek.
Mindkettőnek (alkalmazotti vs. vállalkozói lét) megvan az előnye és a hátránya, de ha work-life-balance miatt akarja valaki keverni ezeket, akkor tuti tévúton jár.
-
vzozo
senior tag
Félreértettél, illetve nem fogalmaztam pontosan. Tulajdonrészed (általában!) lehet, nekem is van nem kevés cégben a tőzsdei tevékenységem által. Az aktív vállalkozást úgy értettem, hogy xy nem dolgozhat benne, tulajdonos (általában) még lehet. Bár ugye pl. politikai tisztségeknél nem ritka dolog, hogy el kell adni a részesedést, le kell mondani a board tagságokról, pontosan az érdekellentétek miatt.
Az érdekellentét pedig egy érdekes gumiszabály, mert felteszem mivel eddig is IT-ban dolgozott, ezután is ott akar... Tiszta lapokkal kell játszani, és a HR-rel tisztázni mindent még az elején.
-
vzozo
senior tag
Ez megint csak egy olyan "cége válogatja" meg "a helyzettől függ" kérdés.
Van, ahol a konkrétan elvégzett / ügyfél felé számlázható munka után fizetnek pl. bónuszt. Ez felfogható egyfajta túlóra-pótléknak, bár nyilván nem az.
Van, ahol teljesen dinamikus a munkaidő, lehetőség szerint szerződésbe is foglalva (de a heti 40 óra is legyen benne!). Ekkor lehetnek csúcsok, máskor nyugis időszakok. Rajtad áll, hogy mennyire tudod kiegyenlíteni, a nyugis időszakok tökéletesen megfelelőek napközben edzőterembe járásra, bevásárlásra, ügyintézésre, etc. Felfogható egyfajta lecsúsztatásnak. Nyilván amikor viszont dolgozni kell, akkor ez annyira nem játszik (hiszen elvárják, hogy elérhető legyél -> majd azt fogod lecsúsztatni később).
Van ahol van ügyeleti pótlék, opcionálisan munka esetén extra pótlékkal, ez magáért beszél.
Ahol se munkától függő bónusz, se (valódi) dinamikus munkaidő nincs, és a főnök minden perceddel plusz még a szabadidőddel is el akar számolni: menekülj.
-
vzozo
senior tag
Ebben biztos van valami csúsztatás, a németeknél 30 nap szabi jár alapból, ami ugye 10 nappal több a magyarnál (+ odahaza az életkorral ez növekszik), és ugyan némileg több bank holiday van, de nem annyival több.
495 óra, 62 nap különbség. Ilyen nincs.
Az "actually worked" sokféleképpen értelmezhető, ebbe ne menjünk bele. Ajánlott irodalom: Gondolatok a munkáról és a pénzről
-
vzozo
senior tag
39 Ünnep amiből 20 esik munkanapra (ezeken kívül még régiónként vannak egyedi plusz ünnepnapok)
Ezt most komolyan gondolod? Mert poénnak qrva gyenge... A linkeden olyanok szerepelnek, mint pl. napéjegyenlőség(ek) meg Valentin-nap, ezek hol és mikor szabadnapok, sőt, "ünnepek"? Szerintem először kerülj tisztába a "Holiday type" oszlopban található szavak jelentésével, aztán térjünk vissza a témára.Tovább nem ezen kívül vannak tartományi ünnepnapok, hanem ott szerepelnek a megjegyzés rovatban, hogy melyiket hol veszik figyelembe.
"Ideadott" hosszúhétvégéről még nem hallottam az ittlétem során. Szintén nem volt olyan, hogy szombaton dolgoztunk volna le valamit. A hivatalos heti munkaóraszám 40. A betegszabadságnak nem tudom mi köze ehhez az egészhez. Folytassam még?
Az USA-ban élő kolléga is megfelelő választ adott. Szóval bűzlik az a táblázat, nem kicsit. Maradjunk annyiban, hogy bizonyos metrika(k) alapján talán nem hazudik, de a valós élethez semmi köze. Hangulatkeltésre jó lehet, másra nem.
-
vzozo
senior tag
válasz belotas #4419 üzenetére
Átgondoltad ezt a kérdést, mielőtt feltetted?
Ha olyan országban vagy szektorban dolgozol, ahol törvényileg jár a 13-14. havi fizetés, akkor az mindenkinek jár, pont.
Ha szimplán bónuszról van szó, akkor a helyes válasz: attól függ, hogy mi szerepel a munkaszerződésedben...
-
vzozo
senior tag
válasz Because #4460 üzenetére
rengetek mérnök nem talál munkát.
Rengeteg kutyaütő mérnök van a piacon. Sőt, bocs, én őket nem is tartom mérnöknek, csak valahogy szereztek valamilyen papírt.
Még a középszer is gyenge, kimagaslónak kell lenni lehetőleg minél több területen. Ennek belülről kell jönnie, mint motiváció a megismerésre, a többre vágyásra, hogy alkoss valami kézzelfoghatót és hasznosat a közösség és az embertársaid számára, etc...
-
vzozo
senior tag
Lehet, de attól még fontos célok, pl. számomra. Eddig az összes munkahelyemen lehetőség volt erre, ahol tervezhettem, építhettem, létrehozhattam mások számára hasznos dolgokat. Kell az ilyen fajta szellemi kielégülés is, bár nyilván a paychecken szereplő végösszeg sem alacsony.)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Betiltja a közösségi médiát a 16 év alattiaknak Ausztrália
- Formula-1 humoros
- PlayStation 5
- Honda topik
- Mass Effect sorozat készül az Amazonra
- leslieke
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- SSD kibeszélő
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Új Aksi, ajándék USB átalakító kártyaolvasó MacBook Pro 2017
- AMD Ryzen 7 5800X
- Samsung Odyssey G9 Monitor ( OLED / 49" / 240Hz / 0.03ms válaszidő )
- UHD INTEL CORE I7 GTX 1660 Super 6GB Gamer PC I7-6700K 8x4.2Ghz 32GB DDR4 512GB SSD RGB Számítógép
- LG (38WR85QC-W.) 38" 4K GAMER 144Z PRÉMIUM LED MONITOR ! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest