Új hozzászólás Aktív témák
-
tototos
őstag
válasz lumpy92 #39248 üzenetére
Elég tökös vezetőnek kell lenni ahhoz, hogy ahol eddig volt céges autó innentől ne legyen. Nagy multiknál lázadás törne ki szerintem. Ilyenkor még az lehet a kérdés hogy ezt áthárítják a dolgozóra vagy sem.
Ha mar volt szó a kompenzációról havi bruttó 350 ezer forint vagy egy új Arteon tankolókártyával? -
Reggie0
félisten
válasz lumpy92 #38733 üzenetére
Raer akkor megszurni szemre, amikor atment az elso koron teamsen es a berkategoriat is elfogadhatonak tartja es ti is megfelelonek tartjatok szakmailag. Meg amugy is a vegso proba a probaido, akkor derulnek ki, hogy milyen lesz hetkoznapi szinten, egy interjura mindenki meg tudja emberelni magat.
[ Szerkesztve ]
-
426os
őstag
válasz lumpy92 #38733 üzenetére
Egyetértek azzal amit írsz, de erre elég lenne a 2. kör. Az első beszélgetésre, amikor még alig tudsz valamit a cégről és ők is rólad, elég egy online video interjú. Ha ezután is megvan a szimpátia, akkor lehet találkozni személyesen. Szerintem 2 kör bőven oké, főleg, ha értelmesen van szervezve. Első körért én sajnálnék elpazarolni órákat/1 nap szabit utazásra/parkolásra/becsekkolásra stb,. Már egy videokonferenciából is sok dolog kiderülhet, ami után mindkét fél vissza tud lépni. A cégnek persze mindegy, mert ígyis-úgyis csak 1 órába és egy tárgyaló foglalásba kerül, de érdemes tiszteletben tartani a leendő munkavállaló idejét is.
[ Szerkesztve ]
.
-
426os
őstag
válasz lumpy92 #38730 üzenetére
De mit néznek személyesen, amit online nem lehet? Hogy hogyan tartja a vonalzót? Minden más csak kifogás. Én is gépészmérnök vagyok, a legtöbb dolog, ami IT-ben manapság természetes, számomra is utópia, de a legutolsó munkahelyváltásomnál is letudtuk a dolgot egy Teams, majd később egy db személyes interjúval. Igaz ez a váltás együtt járt egy országváltással is, de nem tudok olyan dolgot mondani, amihez egy első, ismerkedős interjú keretében személyesen meg kellene jelenni.
[ Szerkesztve ]
.
-
Qtya123
őstag
válasz lumpy92 #37288 üzenetére
Ez egy nagyon jó és hasznos tanács/megközelítés.
Sajnos a távozók közül kettő ezeket már kidomborította problémaként, egyikük a supervisor volt. Tudni kell a managerről, hogy sajnos olyan ember, aki élete álmának azt szánta, hogy a cégen belül az lehessen. Az lett és mivel ez volt a nagy álma.... annyira félti mindentől a székét, hogy felfelé az igen szón kívül semmit, de tényleg semmit nem mer mondani.
És nem is tettek semmit, minden maradt a régiben, változtatási javaslatuk zéró. Amire én pl megmondom, hogy hülyeség, ezt jelezd légyszi felfelé, hogy nem így kellene és én nem fogom ezt csinálni, azt inkább megcsinálja/szenved vele ő, csak hogy magasabb szintekre ne jusson.Ki is használják ezt, gyakorlatilag mindent átütnek rajta más részlegekről, mert látják, hogy nem fog "akadékoskodni" vagy nemet mondani. Inkább dolgozik reggel 6-tól este 10-ig, továbbá én még úgy szabadságon nem láttam, hogy nem dolgozott volna minden nap akkor is... Annyiban volt más, hogy a napi 12 óra helyett, csak 5-6 órában láttad aktívnak.
District manager szintúgy ilyen beállítottságú, az ő széke legyen biztos, felfelé minden jó, annyiban különbözik, hogy ő a managerrel ellentétben megteheti, hogy nem dolgozik látástól vakulásig.[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
válasz lumpy92 #36977 üzenetére
Sosem fordult elő, hogy bárkit is diszkrimináltam volna a CV kinézete, formja miatt (kivéve persze, ha mondjuk tele volt helyesírási hibával), és az sem igazán hat meg, ha van benne némi bullshit (mindenki próbálja eladni magát), feltéve ha van benne releváns szakmai tartalom is: ez utóbbira koncentrálok.
Az interjún (vagy legkésőbb a próbaidőn) úgyis kiderül, hogy alkalmas-e az adott jelölt vagy senem."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Ádám16
addikt
válasz lumpy92 #35814 üzenetére
n00n: egy munkahely = fele fizu kb, és maradna a 8 óra meló. Az nekem nagyon nagy visszalépés lenne.
Az IT vonalért köszi, ezt így elengedem.Üzemben megalázó pénzeket képesek osztogatni (főleg kezdőknek), műszakos, nem szeretném.
Nyilván ott is lehetne nagyívű karriert futni -mint kb. bárhol-, de nem vágyok rá.Saját vállalkozáson is törtem a fejem, de pontosan tudjuk, mivel jár: kockázat, folyamatos felelősségvállalás, felfutási idő, és ki tudja, hova lyukad ki.
Mindenesetre ezt az utat nem tartom kizártnak, csak úgy érzem, nem lenne előrelépés (pénzben sokáig biztosan nem), és szeretném vendéglátáson kívül fejleszteni magam, ami egy kicsit "kulturáltabb" terület, és ahol kicsit többet kell használni az agyamat, továbbá létezik év végi fizuemelés helyetti nyugodjále pizzarendelés a teamnek.[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz lumpy92 #35173 üzenetére
Nem rakom offba.
Köszönöm az ő nevében is! Úgy van, hogy sok a munka állítólag és most több embert is felvesznek/felvettek. A 2. körön (szakmai, feladatos-beszélgetős) kérdezték, hogy miért nem a csoportvezetőit pályázta és nem érdekelné-e? Megmondta, hogy nem kell neki a stressz.
Megkérdezte, hogy ha túl sok lenne a stressz és a leterheltség, később átválthatna-e 6 órásba, azt mondták neki hogy igen, mert így is lesz aki kisgyerek mellől úgy jön a céghez csak 6 órásba. Szóval, ha tartják a szavukat, ezaz ajtó nyitva marad.
Anyám elég szerény és félős, nem ilyen nagypofájú mint én, de ha interjú közben kérdezték hogy nem akar-e inkább csopvez lenni, nekem azt súgja elég jól teljesített a szakmai körben.
[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/watch?v=9xjuK_ulqbE
-
addikt
válasz lumpy92 #34922 üzenetére
Korrekt. Én is májusban írtam alá, 13keren belül voltam eddig is. 57nm+10nm erkély, gardróbszoba, duplalégkondi (háló&nappali), wc fürdő külön, mondjuk én a Duna közelsége miatt 230 +rezsit fizetek és...ez errefelé nem vészes bérleti díj.
https://www.youtube.com/watch?v=9xjuK_ulqbE
-
őstag
válasz lumpy92 #33593 üzenetére
Akkor kicsit kioffolom még a topicot, hogy teljesebb képet adjak.
Én egyetem környékén is már elég ambiciózus voltam, mindig minden plusz dolgot csináltam és a munkában is ugyan ez folytatódott, de a rengeteg munka és áldozat ellenére sem éreztem úgy, hogy megfelelő irányba és tempóban haladok anyagilag. Nekem ilyen téren szorongás volt az egész Magyarországi létem. Mikor elkezdtem dolgozni, hárman laktunk egy szaros panelben 60nm-en. Elsősorban az anyagiak miatt szerettem volna kiköltözni, de időközben a politikai, társadalmi helyzet is szerintem gusztustalanná vált. El nem tudnám képzelni magam, hogy ott neveljek gyereket később.
Az első kint töltött hónapom szürreálisnak tűnt. Akárhova mentem, egy hatalmas vigyorral az arcomon tettem. Megszűnt a szorongás és nem az kötötte le a szabad gondolataim, hogy a pénzen vagy a helyzetemen görcsöljek. Összességében nagyon hasonlóak a tapasztalataim, mint bandusnak Ausztriával kapcsolatban. Az emberek hozzáállása teljesen más, mint otthon. Otthon az alapfelállás az, hogy mindenki saját magáért van, nulla tekintettel a másikra, nulla tisztelet és ha bármit kérsz tőlük vagy ügyet intéznél, azt a világ legnagyobb problémájaként élik meg. Csak nyűg vagy mások szemében.
Én itt a gyökeres ellentétét tapasztalom ennek. Mindenki rettentő körültekintő a másikkal szemben. Mosolyognak az emberek, segítőkészek, ha bármi problémád van, azonnal azon fáradoznak, hogy megoldják. Busz pl. nem indul el addig, amíg az idős ember fel nem mászott szépen lassan és biztonságosan le nem ült. Végignézi tükörből a sofőr és csak utána indul útnak, azt sem tőgázzal, mint Pesten. Ennek ellenére mindenhova odaér a tömegközlekedés időben... Ügyet intézni kb. álom kategória itt. Akármi problémám volt, minden esetben jó angollal végigvezettek rajta és találtunk egyből megoldást. Az emberek bíznak a másikban és figyelnek egymásra. Utcán, ha sétálsz és még csak a gondolatod is épphogy megszületett, hogy átmennél a zebrán, már régen megállt az autó neked. Épp kocsivásárlásban vagyok, elmentem kipróbálni egyet. A kulcs az autóban volt, az autó az utcán állt. Ez egy olyan típus volt, melyből a világon csak 3.000db készült és gond nélkül a kezembe nyomták a kulcsot, hogy vigyem. Kérdeztem meddig mehetek vele, mondták röhögve, hogy este 6-ig hozzam vissza. Ez volt délután fél 1-kor. Autószerelmeseknek amúgy kánaán a hely, a legutolsó munkásnak is RS, M vagy AMG verziója van az általa éppen választott német prémiumból.
A költségek magasabbak, de ez főleg lakhatást és a szolgáltatásokat érinti. Minden más ugyan olyan árban vagy még olcsóbb(!), mint otthon. Lakás az otthonihoz képest kb. 4x szorzó szerintem. 1 korsó sör 4.000 Ft kb., egy hajvágás 8.000-25.000 Ft, határ a csillagos ég. Egy átlag kajálás is 8.000-9.000Ft. A szolgáltatások minősége viszont ezerszer jobb, mint otthon, de mindenért fizetni kell. Pl. 10Gbites netem van, de ezért kb. 300e Ft-ot ki kellett csengetnem egyben (1 éves díja). Numbeo-n rá lehet csekkolni az árakra, egy az egyben átadja a valóságot.
Imádják a szabályokat és elég sok is van, viszont esze ágába sincs az embereknek megszegni őket. Legtöbben még a pirosnál is megállnak gyalog, akkor is, ha autó sincs a láthatáron. Imádják a biztosításokat is, rengeteg féle-fajta van, meglepően olcsón. Bérleti szerződésbe van foglalva nekem is a személyes felelősségbiztosítás, amit én még kiegészítettem 20m Ft-nyi értékbiztosítással is lakáson belüli tárgyaimra. Mindezt alig több, mint 3e Ft/hó-ért cserébe.
Egyébként meg a hely gyönyörű, rengeteg hegy, tó, tökéletes túrázásra vagy biciklizésre. Feltűnően jól karbantartott minden épület és bármi amit látsz az utcán. Tisztaság van, nincs bűz/kosz. Hajléktalant 1-2-t látni a főpályaudvaron, de esküszöm normálisabban néznek ki még ők is, mint az átlag magyar.
Az egyetlen nagy árnyoldala az egész kiköltözésnek, az az emberi kapcsolatok minősége, mennyisége. Szerintem ezt személye válogatja. Nekem elég összeszokott szoros baráti köröm van otthon, így éles váltás volt és nagyon hiányoznak. Ezen felül pedig elég nehezen nyitok, illetve nem is nagyon tudom, hol kellene elkezdenem itt. Szóval társasági életet munkán kívül gyakorlatilag nem élek itt még. Reményeim szerint ezt a problémát majd párommal együtt könnyebb lesz megugrani, szélesíteni az ismeretségi kört. Amúgy amerre eddig esténként jártam, mind nagyon barátságos volt mindenki. Leállnak veled beszélgetni, ismerkedni, meghívnak vmire és jól érzik magukat.
Most hirtelen ezek jutottak eszembe. Összességében jól érzem magam és egy percig sem bántam meg, hogy így döntöttem, minden nehézség ellenére. Hosszútávon tervezek egyértelműen, kíváncsi vagyok mit hoz majd a jövő.
Ha van még kérdés, szívesen válaszolok.
-
OPiiPO
veterán
válasz lumpy92 #32785 üzenetére
Mi köze van a valós tudásnak az életkorhoz Soha nem értettem ezeket a hozzászólásokat . . .
#32787 M.Úr: a gyűrűt _totálisan_ félreérted, a közösséghez tartozásról szól nem pedig a nagyképűségről
#32776 CyberPunk666: nagyon jól összefoglaltad
#32792 VirsLee:
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
426os
őstag
válasz lumpy92 #32766 üzenetére
A gépészmérnöki munka nem csak a kamarai tagságtól függő tervezésből áll. Termékfejlesztés/tervezés is létezik, amit jogosultságok nélkül lehet végezni és attitűdtől/képességektől függően simán lehet valaki 5 év alatt olyan szinten, amit hívhatunk seniornak. Szerintem teljesen rendben van.
[ Szerkesztve ]
.
-
törölt tag
válasz lumpy92 #32766 üzenetére
Azért nem mindegy ki mivel tölti a húsz év tapasztalatát. Van építömérnök barátom, aki már BSc alatt is tervezett egy kisebb irodánál, hétvégén/esténként bedolgozott másoknak és már pár éve saját cége volt mire megkapta egyáltalán a tervezöi jogosultságot, mert addig aláírtak neki. Olyan is van aki lubickol egy nagy cégnél a langyos vízben és bár megvan a jogosultsága, de teljesen felesleges neki.
-
-
Xero
nagyúr
-
Alcsi69
senior tag
válasz lumpy92 #30153 üzenetére
Persze, nem terveztem azonnali hatályú felmondást csinálni eredetileg, de annyira rossz ez a hely hogy az lenne a legideálisabb.
Bár van egy ismerősöm aki felmondott és neki is 60 nap a felmondási ideje, de az ügyvezető megsértődött és instant felbontotta a szerződést. Emiatt az is elképzelhető szerintem, hogy velem is ilyesmi lesz.
Ez is egy probléma ezzel, hogy innen semmi sem releváns mérnök kamarai jogosultságok megszerzéséhez.
Ma elküldöm a felmondási nyilatkozatot aztán kiderül hogyan gondolják.
[ Szerkesztve ]
-
-Skylake-
addikt
válasz lumpy92 #29395 üzenetére
tovabbra sem ertem, hogy ez itt milyen kontextusban szerepel. ez az elv nagyon konyhanyelven kb annyit mond, hogy ha szomjas vagy az elso pohar viz nagyon ertekes, de mondjuk a 6. mar nem igazan, vagy epp ellentetesen , mar nem is esik jol.
ezt en nem vagyok kepes konkretan munkaval elerheto fizetesre ertelmezni. nyilvan ha milliardok allnak rendelkezesre/ev , ott ebben mar lehet valami, de ha csak (csak) havonta 5 millio koltozpenzzel szamolok, ami egy irrealisan magas szam igazabol, ott ez hol ervenyesul ? meg ennyi penzt is rendkivul konnyu ertelmes dolgokra elkolteni, nyilvan premium minoseguek lesznek azok az "ertelmes" dolgok, de hogy havi 5M nettonal meg KORANTSEM beszelunk az "eszembejut - megveszem" szintrol. ott meg rengeteg dolog van ami elbol elerthetetlen , mert egyszeruen keves hozza ez a penz, es mocskos rengeteg dolog van ami elerheto, ha masrol cserebe lemondassz. szumma, nem ertem mit keres itt ez a kifejezes.ez egy 800k-t keresek vagy 1m-et keresek kerdeskornel teljesen ertelmezhetetlen, mert ott meg csak a masodik pohar vizrol beszelunk (legjobb esetben) , nem a 7.rol
[ Szerkesztve ]
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
_NCT
addikt
válasz lumpy92 #29046 üzenetére
Szia,
irodabutik.hu, székes fórumban is dicsérték és én is jókat tudok mondani róla. Előtte egy Arenaracer és másik gamer széket is kipróbáltam, a nyomába sem tudnak érni egy jó irodai széknek. Érdemes személyesen odamenni és beleülni, gyakorlatilag rád tudják szabni a széket. Viszont nem olcsó mulattság, nekem a beugró szint volt 125k, de minden fillért megért.
-
A Zéé
addikt
válasz lumpy92 #26168 üzenetére
Sziasztok!
Néha olvasgatom a topicot, és látom, hogy előjött az én szakmám is.Nem: F
Kor: 36
Munkakör: generál építésvezető (de nem FMV) magasépítésben (kis részben mélyépítés)
Végzettség: Építőmérnök - BSC
Nyelvtudás: kommunikációs szintű angol, alap német (de igazából nem kell)
Fizetés: nettó 650k, teljesen bejelentett alkalmazotti viszony (aki ismeri a szakmát, az tudja, hogy ez nagy szó)
Egyéb: autó munkán kívüli használatra is
Hely: Nyugat Dunántúl
Tapasztalat: 6 év generálkivitelezés építésvezető + előtte némi irodaiEz a fizu jelenlegi rálátásom alapján valóban átlagon felüli (2 éve BP-n pontosan a felét kaptam, és azt sem mind hivatalosan), de valóban, a hozzá kapcsolódó terhelés is bőven az jelenleg, az elmúlt egy év elég sokat kivett belőlem. Hozzáteszem, hogy nem NER, vagy kormányzat közeli cégnél vagyok.
[ Szerkesztve ]
Just a simple Lineman...
-
shifty!
senior tag
válasz lumpy92 #26168 üzenetére
Kicsekkol, gondolom neked sem ez a komfortzónád, számomra így még tanulságosabb a dolog, hogy az építő és építész szakma is alábbra van kalibrálva, mint amennyire pörög a sajtóban-médiában, hogy mekkorát megy az ágazat.
[ Szerkesztve ]
Powerty and hunger kills // Invisible, evil disease
-
shifty!
senior tag
válasz lumpy92 #26155 üzenetére
Mint építészmérnök feleséggel "rendelkező" szintén mérnök mondanám, hogy dühítően borzasztó mértékben nem jó a br. 600e ft.
Építészmérnökként általában osztatlan képzést végeznek (BSc + MSc egyben, 3 szigorlat), elég komoly műszaki tudást szereznek, és nagy felelősséget vállalnak minden tervükkel, amihez a nevüket adják.
Párom mostanság csinálta meg a mérnöki kamarai jogosultságát, miután összegyűjtötte a (neki még) 5 évnyi tervezői tapasztalatát, csodás hogy milyen magyaros hókamóka volt mire azt is leigazolták neki "szivességből". A sokat szidott KATA-s egyéni vállalkozóként éppen összestresszeli azt a pénzt, ami efölött van, ami elég és "nem rágjuk a küszöböt", és ami egyébként nem kiszámítható, mert senki nem garantálja hogy holnap is bemegy az irodába és hó elején utalnak.Hozzátenném, ahhoz hogy ezt a "jónak számító" br. 600-at megkeresse, mérnöki diplomával és tudással, nem volt elég kiesnie egy egységsugarú informatikusokat képző főiskoláról.
Értem én, hogy ez a topic gyönyörűen gyűjti az
önelégültelégedett és ügyes IT-sokat, de mint mérnök is szeretném kikérni, hogy mennyire k. abnormális gondolkodásra vall, hogy kvázinulla felelősséggel emberek ennek a dupláját-tripláját taligázzák haza, aki pedig épületeket tervez, legyen az otthon, üzlet, iroda, legyen elégedett a villamosvezető bérével.Tudomtudom, el lehet menni programozni / villamosvezetni / külföldre, megfelelő aláhúzandó. Legyen mindenki programozó.
szerk:typo
[ Szerkesztve ]
Powerty and hunger kills // Invisible, evil disease
-
veterán
válasz lumpy92 #26153 üzenetére
Szerintem is ki lehet harcolni ekkora összeget, hiszen ő is kapott 490-es ajánlatot, ezt írtam is. Igaz, hogy 20% zsebbe, de ezen azért lehetne bindzsizni. Ők például eléggé hajtották, hogy náluk melózzon, de ott tényleg este 10-ig tart a munkaidő. Annyit meg nem ér 100 ezer forint. Szerencsére megtehetjük, hogy ne kelljen ezt bevállalnia.
-
bandus
veterán
válasz lumpy92 #26126 üzenetére
nem ertem a kijelentesed, hogy realis elvaras a 750. ahogy latod ezt sehol sem adjak (sajnos) meg, akkor miert lenne realis? majd akkor lesz az ha valogathat ezen berszinten az allasok kozott, ami Tapsi elmondasa szerint remelhetoleg hamarosan eljon
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
veterán
válasz lumpy92 #26126 üzenetére
Most így végignézte a szakma teljes vertikumát a kis irodától az egészen nagyokig. Plusz megkérdezte az ismerősöket is, ennél többet senki sem keres, ők is jellemzően beszámlázva. Szóval ha a nettó 400-as ajánlat full bejelentve lenne, akkor azt valószínűleg elfogadja. Elvileg nyugis meló kevés túlórával.
Az a fura, hogy luxusszállodákat, küföldi toronyházakat tervező irodában is ez a bérszint. Amúgy ez változni fog, mert hatalmas a munkaerőhiány itt is, ez pedig talán felveri majd az árakat. A volt tanára azt mondta, hogy a végzettek fele azonnal külföldre megy melózni.
Köszi a pontosítást.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz lumpy92 #25490 üzenetére
Egyetértek. Nem tudom, hogy mi ez a permanens viszolygás a (lakás)hiteltől. Piszok jó termék tud lenni, főleg, ha bagatell kamaton vetted fel. Őrültség idő előtt visszapörgetni, nem véletlen, hogy a cégek is tipikusan hitelekből ruháznak be, a likviditásukat másra tartogatják.
-
Lortech
addikt
-
veterán
válasz lumpy92 #24479 üzenetére
A kamara sajnos nem csinál semmit, csak beszedi a pénzt. És nyilván azért ennyi, mert mindig lesz egy hülye, aki elvállalja olcsóbban. Beszéltünk már erről itt, nem nagyon van megoldás. Túlképzés van, és ahhoz képest kevés a meló, hogy milyen sok az építész.
Az iroda, ahol dolgozik 2020-ban konkrétan veszteséges volt. Pedig piszok jó a kapcsolatrendszerük. Ki érti ezt?
-
veterán
válasz lumpy92 #24476 üzenetére
Persze, nem lehet kihagyni a magas labdákat.
Fika pénzekért dolgoznak amúgy az építészek, mármint akik tényleg tervezik az épületeket. Asszony összes ismerőse ugyanígy van ezzel, pedig van, aki luxusszállodát tervezett közöttük, aztán keresett 350-et katázva. Én is tudom, hogy mi van a Hays-ben, de egyetlen ismerőse sem keres bruttó 500-at. Legtöbbször beszámláznak csóringerek.
Ez amúgy az ő hülyeségük. Most megkeresték asszonyt egy tervezéssel, aztán bemondott 3000-s órabért. Hát vazze, annyiért lassan melóst se találsz téglahordáshoz.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz lumpy92 #24471 üzenetére
Ja és így is többért dolgoznak az építészek, mint egy infrastruktúrát tervező építőmérnök.
Ezt kizártnak tartom, ugyanis a minimálbérnél nem lehet kevesebbért dolgozni.Az építészekről meg sajnos nem kell túl sokat gondolni, a legtöbbje művész, nem műszaki szakember.
Én is mindig ezzel szívatom az asszonyt, de azért amúgy ez egy baromság. Aki a BME-n mérnök oklevelet szerez, a mögött van rengeteg műszaki tudás. Persze ha ti olyan építésszel dolgoztattok, aki mondjuk elvégzett egy építőművész szakot, és aláírása sincs, mert nem is lehet, akkor nem csodálkozom.Meg hát ott van mögötte, hogy nyilván nem fizetitek meg őket rendesen, és a legszarabbak dolgoznak nektek.
-
Shin Chen
tag
válasz lumpy92 #24443 üzenetére
Szintén építőipar, fehérgallérosként, vidék, vadkelet.
Jelen felállás szerint rengeteg pénzt nyomtak az építőiparba->rengeteg projektet kell kiszórni szűk határidővel.
Kevés idő van a tervezésre és az egyéb tervezési hibák megvalósítás közben jönnek ki. Ha átfedéssel dolgozik majd' mindenki, hogy egyszerre több projektet is vigyen, így megoszlik a teljesítmény, csökken a hatásfok, egyre nő a terhelés.Legújabb trend, hogy tervező megtervezi az épületet (mondjuk ArchiCad-ben), kacsalábon forgó kastély úgy ahogy van, és a legújabb(legdrágább) technológiával!
Adj rá árat, majd valósítsd meg egy látványterv és egy "mórickarajz" alapján!
Aztán kiderül, hogy nincs benne 100 tonna tartószerkezeti acél, mert statikust sose látott az épület, a tervező nem is hallott róla, hogy olyat kéne csinálni
Időközben az acél ára a duplájára emelkedik, te máris ~50 millió mínuszban vagy a vállalt költségekhez képest, de a beruházó nem fogadja el a benyújtott pótmunka mennyiséget, arra hivatkozva, hogy szakcégként tudni kellett volna, hogy ez oda kell!
Ki van ez találva"A tudomány az vagy hülyeség, vagy az elit trükkös módszere az egyszerű emberek átverésére."
-
CyberPunk666
senior tag
válasz lumpy92 #24443 üzenetére
Túlfűtött a gazdaság, a jelen inflációs környezetben is tovább osztogatnak és komoly reál lazítás van éppen. Ezért azok a dolgok, amiket az olcsó pénz és az inflációs félelmek hajtanak, azok nagyon végletekig pörögnek. Ilyen például az ingatlan.
Ezeken a helyeken most mindenki meg van őrülve, hogy mennyire jól keres, micsoda csicska a mérnök meg a többi. Csak elfelejtik, hogy én, ha minden héten pontosan 40 órát dolgozom, akkor is megkapom ezt a pénzt és minden hajtást le lehet csúsztatni, vagy busásan kifizetik.Az építőipar nem jól fizet, hanem sok a munka nagyon lényeges különbség.
-
Lien
aktív tag
válasz lumpy92 #23572 üzenetére
Köszönöm szépen, én is remélem, muszáj volt a váltás mind pozícióban és mind pénzben!
Elvileg jövőre lesz változás minden tekintetben. Megakarják emelni a jogosultsági évek számát. 5 -> 8 évre illetve a művezetői/ellenőrit is valami 2-3 évvel. Plusz a tervezési jogosultságot is úgy fogják bontani(épületgépészetben) amivel kiegészítő vizsgát kell tennie az újaknak, a régiek meg automatikusan megkapják a változást. Energetikai tanúsításnál is most kérdés, hogy akinek megvan újra le kell-e vizsgáznia, mert totál átalakítják az egészet. Ha a fentiekre kerülne a sor akkor muszáj lesz elindítanom a procedúrát, mert most már az van a kamaránál is, hogy megadják a jogosultságot és 1 év alatt le kell vizsgázni.
Nem tudom milyen mérnök vagy de ezt én is hallottam, hogy a kamarai díjat állniuk kellene a cégeknek. -
Lien
aktív tag
válasz lumpy92 #23570 üzenetére
Szia!
Koszonom parod valaszat!
Igen, mindketto diplomamban epuletgepesz a szakiranyom, a harmadik amiben most vagyok a 3. felevben is epuletgepesz a szakirany de igazabol lehet csak abszolutoriumot szerzek vele, az uj munkahelyen nem lesz idom erre, igy is “throw”-olom szerintem ezt a felevet hiaba raktam bele eddig kis energiat.A 2 eves tervezoi es modellezoi mult az telekhataron kivuli villamos tervezessel, telekhataron beluli epuletgepeszeti tervezesekkel es modellezesekkel, epuleten beluli villamosipari modellezessel ment, kicsit kevesebb, mint 1 ev mulva kivalthatnam a tervezoi jogosultsagot, valoszinu lenne aki ala is irna nekem de ugy erzem keves tapasztalatom van hozza igy elengedtem a dolgot(amugy fent vagyok a mernoki kamaraban tervezo gyakornokkent), plusz meguszok eves ~40e forintos kamarai dijat
.
Felelos muvezeto es felelos muellenor.: reszben ezert is valtok, a magyar olajos multunal jo lett volna ezeket megszerezni, (mert mar kivalthatnam) jelentkeztem is ilyen poziciora januarban cegen belul de itt nehezebb lepapirozni a tapasztalatot, mint egy tervezesnel, tovabba ennek a multinak csak 3 megyeben van haveri alapja amivel meglehetett volna a jogosultsag, 3 regio az zala, b-a-z, es pest megye. A megyei kamaraba meg allando lakcim alapjan kerulsz be, ugyhogy ez ugrott. Az uj helyen erdeklodtem, hogy lehet-e muszaki ellenorit szerezni, mert ki kell menni az atalakitasoknal a helyszinre de nem igazan ereztem stabilnak a valaszt, hogy igen is lehetne-e.
Amugy voltam olyan interjun ahol mondtak, hogy ha kivaltanam az FMV, FME-t akkor jelentos fizetesbeli ugrasra szamithatnek.Az ilyen big4-hoz hasonlo cegeknel nem 8 orak vannak, sokat kell melozni, az elso 2 evem ilyen volt aztan ez a 2 ev az olajos cegnel annyira befasitott, hogy az elejen kicsit nehez lesz visszarazodni, mert a jovoben porogni fog az elet.
En kis tapasztalatbol azt latom, hogy tervezo kent nehez ervenyesulni kulfoldon, de az ilyen facility/BIM oldalon konnyebb az elhelyezkedes es meg nemetben is angol nyelvet varnak el benne. Az biztos, hogy aki most jott el attol a cegtol ahova megyek mondta, hogy rengeteg kapu fog megnyilni elottem ha lehuzok ott par evet, remelem elvezni fogom.
-
Imilenni
addikt
válasz lumpy92 #22898 üzenetére
br 400e-t fogok mondani.
Igazából annyi szerencsém van, hogy ezen a környéken szinte csak idősebbek pályáznak meg ilyen helyeket, náluk az angol pedig sokszor nincs meg.
Ahol most vagyok, ott pl csak azért emeltek netto 50e-t a béren, mert konkrétan nem találtak embert a nyugdíjba vonuló személy helyére.Press "F" to pay respects.
-
dugo_
veterán
válasz lumpy92 #20148 üzenetére
Honnan váltanál és milyen tanulmányokkal?
Nálunk minden PLC programozó villamosmérnök, automatizálás szakiránnyal és más cégeknél is ezt látom elvárásnak.
Én megcsináltam egy OKJ-s PLC programozói képzést egy félkész gépész BSc mellé, de semmit sem ér piacon (hobbizni meg drága). Egy interjúig sikerült eljutni vele, de ott meg 4 in 1 pozira kerestek embert nettó 200-ért.
Nagyobb gyárakban az elektromos karbantartókat, gépbeállítókat szokták kitaníttatni, de ott általában nem írnak nulláról programot, csak módosítgatnak.
Egyébként van PLC topik a fórumon.
[ Szerkesztve ]
-
adrian14
tag
válasz lumpy92 #20016 üzenetére
Szia,
Amikor geodétaként dolgoztam, a mennyasszonyom akkor végzett gazdinfosként. Ő kezdett el felkészíteni az interjúkra. Sokat kellett tanulni nagyon és még most is tanulok folyamatosan (bár már nem annyit).
Ha őszinte akarok lenni, annyira nem vagyok nagy májer, de elboldogulok. Viszont ismerek angol tanárt és úszó oktatót is, akik fejlesztők lettek és cégen belül jó véleménnyel vannak róluk nagyon. -
Kobe
veterán
válasz lumpy92 #18866 üzenetére
Lehet, de van egy 8 napon beluli szamlazasi kotelezettseg is ami nem feltetlen teljesulne ha a kata ki-be kapcsolgatasaval jatszik folyton az ember :(
Igazabol az alanyi adomentes, adoszamos maganszemely az elso idoben teljesen jo konstrukcio lenne kezdetben nekem.
Csak errol azt az infot talaltam hogy ha cegnek szamlazol be, akkor a kifizeto ceget terheli levonasi kotelezettseg, pl szocho.....
Viszont konyvelo szerint masodallasban csinalva, br 380 felett nincs ilyen kitetel, es nem kell levonnia semmit a kifizetonek, csak neked az szja t megfizetni... Ezt viszont sehol nem talaltam megerositve neten kutakodva -
Kobe
veterán
válasz lumpy92 #18864 üzenetére
Nem tudom szellemi foglalkozasnal mennyire szigoruan nezik a szolgaltatas teljesites datumat, a szamlakibocsatas napjahoz kepest
Ilyen alapon lehetnek katas egesz evben, 1 honapig aktiv, a maradek 11ben inaktiv, es az aktiv honapban kiszamlazok mindent egyszeri 25K ert...
-
kexksz
addikt
válasz lumpy92 #18357 üzenetére
Nekem mindegy, hogy kell-e vagy sem, de akkor ezek az emberek ugye visszafizetik azokat a nyelvi kepzeseket, amiket azert kaptak a mi adonkbol, hogy legyen nyelvvizsgajuk?
Kicsit olyan tema ez, mint az amerikai student loanok elengedese, ha kovetkezetes voltal es megtettel mindent, akkor le vagy ejtve, ha nem, akkor meg majd kimentunk.
-
veterán
Értelmiséghez nem a diplomád miatt tartozol, már ha jelent még ez a szó egyáltalán bármit is manapság. Mellesleg ez az érvelés kb. az a szint, amikor random tantárgy előadásán ex katedra kijelenti a tanár, hogy egy rendes mérnöknek / programozónak / szociológusnak / bölcsésznek / stb. ezt tudnia kell! Mert csak! Igaz, hogy soha a büdös életben nem használja majd az ott megszerzett "tudást", de biztos tökre megéri ezzel fárasztani az embereket. Vannak, akik e mögé még ideológiát is gyártanak, lásd: Orosz Laci fizika órái a BME-n. Agyrém. Nyelvvizsgát az szerezzen, akinek szüksége van rá, de diplomát hozzákötni csak ilyen felszínes érvek alapján lehet.
(#18363) vzozo
Az a baj, hogy magadból, és a mikrokörnyezetből indulsz ki. A valóságban az van, hogy a középiskolák nagy része nyelvoktatás szempontjából nulla. Egyetem dettó. Szóval vagy kifizetsz egy vagyont különtanárra (ha megteheted), vagy ööö...semmi. Arról nem beszélve, hogy a szakmai nyelvet úgyis a munkahelyen tanulod meg.[ Szerkesztve ]
-
GeeForGolf
junior tag
"És aki képes lediplomazni, és az értelmiséghez akar tartozni az tudjon már egy nyelvet középfokon."
figyelj...azzal egyetértek, h az ember tudjon legalább egy idegen nyelvet, de azért lássunk tisztán, az angol nyelvről tudok nyilatkozni, az, amit a rigó utcában beszélnek, meg amit londonban, na ez a kettő köszönő viszonyban sincs egymással. szóval ebből a szempontból igazából tök mindegy, h az ember szerez-e mo-n egy középfokú nyelvvizsgát, vagy sem.
-
JoinR
őstag
+1
Értelmetlen, indokolatlan (kivéve eü. dolgozók) és igazságtalan ez a döntés.Ráadásul a diplomások egy jelentős része még nyelvvizsgával a kézben is annyira kínosan gyengén beszél idegen nyelvet, hogy gyakorlatilag alkalmatlanok a külföldi források értelmezésére.
Persze nem minden diplomás használ idegen nyelvet napi szinten, ezt megértem...szerintem pedig minden embernek kellene a nyelvtudás.[ Szerkesztve ]
-
Zilliax
csendes tag
válasz lumpy92 #17871 üzenetére
“tervrajzkészítés, 3D modellezés, látványterv készítés”
ez nem lenne jó ,mivel nem 100%os a kezeim, itt pedig ügyesen kell bánni az egêrrel biztos.a leghatékonyabban az iPad pro 11” készülékemet tudom használni állapotom miatt, és elég erős is ,video vágás stb könnyedén megbirkózik .
pl jelenleg egy adatrogzites vagy hasonló munka, illetve bármi ,amit iPad rol lehet végezni ,az feküdne a legjobban,de nem látok sok esélyt rá hogy összejönne rá valami Munka.
iPad PRO 11” 64GB wi-fi + cellular Space-Gray Eladó / érdeklődni lehet privát üzenetben !
-
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Elindult az Awesome Games Done Quick 2025
- Felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.)
- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen egeret válasszak?
- Steam topic
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Synology NAS
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest