- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
- Kiderült, hogy miért nem viszik az NVIDIA új AI-chipjeit
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Proxmox VE
- Hálózati / IP kamera
- Linux kezdőknek
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Volumio (minden verzió: RPi(ARM), x86/x64, bármi)
- Vírusirtó topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
Topikgazda
Eur Hedged: Számszerűen ugyanannyi lesz a nyereséged mintha dollárban lenne, csak euróban. Tehát ha pl. 5%-ot emelkedik dollárban az árfolyam, akkor te 5% EUR árfolyamnyereséget fogsz látni.
Non-hedged: Egyenlő azzal, mintha dollárt vennél a pénzedből, abból veszed a terméket, majd eladáskor visszaváltod euróra. Ebből adódik, hogy az EURUSD változása fogja növelni/csökkenteni a hozamodat. Tehát ha az előző példánál maradva 5% volt az USD nyereség, de közben az euró 2%-ot erősödött, akkor te csak 3% EUR nyereséget fogsz látni a végén. Ha viszont az euró gyengült 2%-ot a befektetés ideje alatt, akkor 7% EUR nyereséget fogsz látni.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
veterán
Nincs ezen semmi különös, és nem is magyar sajátosság. Nézd meg a szlovákokat, most fogják visszaszavazni a félbűnöző Ficot a hatalomba. A valóság az, hogy nincs középosztály ezekben az országokban, ami kiharcolná a normális politikai működést. Mi itt puffoghatunk ebben a topicban, a nép nagyja sima, tanulatlan proli. Lehet sokkolódni: [link]
-
Hi!King
őstag
Teljesen mindegy mikori sorozatokat tartalmaz, egy 15 éves hátralévő lejáratú amerikai államkötvénynek akkor is ugyanannyi egy adott pillanatban a lejáratig az évesített hozama, ha 1%-os kamatot fizet évente, és akkor is, ha 4%-ot fizet évente, mert az aktuális árfolyam beaárazza az azonos hozamot, azaz előbbi kötvénynek a névértékéhez képest alacsonyabb az árfolyama, mint az utóbbinak.
Hogy leegyszerűsítsem, ha 1 év múlva lejáró kötvényekről lenne szó, de az egyik 1% kamatot, a másik 4%-ot fizet a lejáratkor, az aktuális 1 éves állampapír hozam pedig 4%, akkor előbbinek 0.971 az árfolyama (1.01/1.04), utóbbinak meg 1. És mindegy melyiket veszed, 1 dollárodra 1.04-et kapsz egy év múlva.
-
DanielLong
senior tag
Na én is kérdezek akkor, mert a napokban már nekem is feladta a leckét a kötvények árfolyam változása.
Szóval olvasva amiket írtatok, ha jól értettem elég markánsan emelkedtek a hozamok, tehát mondjuk 10 vagy 20 éves USA állampapír esetén az éves kamat 0.5-1% körül emelkedett és már bőven 4-5% körül van. Na most ha jól figyeltem a topikban, akkor közvetlenül nehéz USA kötvényeket venni, ezért (is) népszerűek a kötvény ETF-ek (meg gondolom likvidebb). Viszont a kötvény ETF-ek árfolyama csak kis mértékben emelkedett, ha jól vettem ki olyan 1-1.5% közötti értékkel. Ez nekem túl kicsi ahhoz képest, hogy az éves kamat emelkedése mennyi kamatos kamatot eredményez a futamidő alatt. Ez azért van, mert az ETF főleg régebbi sorozatokat tartalmaz? Viszont ebben az esetben meg csökkennie kéne az árfolyamnak, nem?
Aztán még egy olyan mellékes kérdés, aminek lusta vagyok visszaolvasni most, hogy mi a legjobb módja hosszú USA kötvénybe beszállni az Ersténél? Persze most brutál erős a dollár - ami szintén részben a magasabb kamatoknak köszönhető, ha jól gondolom - tehát nem feltétlenül most kéne váltani.
-
avl
senior tag
de ez igy ugye elönyös is; igy lenne logikus: alul nagyobb a fütesi igeny, mint fent, az jo, ha alulra vezetik soros (Soros ? ) rendszer esetén a fütési melegvizet be
...bar panelben sosem laktam, 4 emeletes tetöterében Grazban igen, a földszinti öreg neni panaszkodott, hogy füt es fazik, nekünk a tetöterben meg fütes nelkül meleg volt -
360xbox360
tag
-
attiati
veterán
1 éves futamidejű kötvényt megveszed 1%-os hozamnál
lejáratkor a várható cashflowja: 100 tőke +1% kamatVásárlásod másnapján felmegy 10%-ra az 1 éves hozam
Így a te 100+1% cashflow-d leértékelődik, mert vehettél volna 100+10%-osat is.
Magyarul beesik a kötvényed árfolyama.
A 100+1% cashflow-d diszkontrátáját 10%-os kamattal kell újraszámolni.[ Szerkesztve ]
-
KMT
addikt
A probléma akkor van, ha átfolyik a meleg víz a radiátoron (és közben hűl), mielőtt a másik lakóhoz kerül. Ha átfolyik a radiátoron, akkor az nem alul megy be, hanem annak fenti részén. Na most ha ez igaz, akkor amit te írtál, ott az elsőn bemegy fent a radiátorba a cső, majd a radiátor alján kijövő cső elindul felfele a másodikra. Szépen nézhet ki. Vagy alul megy be meleg víz a radiátorba? Az meg nonszensz lenne.
Ha meg egy cső megy felfelé és arról ágaznak le a radiátorok, akkor gyakorlatilag ugyanazt a hőmérsékletet kapják az emeletek, max a csövön hűl felfele valamennyit. Azért ezt a hűlést még akkoriban is kompenzálhatták volna egyszerűen változó radiátormérettel mondjuk.Ja, egyébként a mostani hír nem is lakosságiról szól...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
Vesa
veterán
Ezt én sem értem. A TBSZ egy jópofa dolog, de ha minden más fosch, akkor az a minimál előny is elvész máshol. Ha többletet realizál a TBSZ miatt, azt sokszorosan bukja el az EÜ-n (mert pl. már magánba kell menni, ha jót akar magának az ember), de a gyerek jövője is fontosabb. Ha nincs rendes oktatása, vagy csak horror összegű magánsulikban, akkor megette a fene az egészet. És eddig még semmi ideológia nincs mögötte, pl. hogy akar-e valaki ismét szojvet meg kínai kommunista gyarmaton élni, jobbágyként.
A tudomány a valóság költészete!
-
Ixion77
Topikgazda
Tippem szerint az, hogy az új állások száma az USA-ban a várt növekedés helyett jelentősen csökkent. Azaz gyengül az USA gazdasága, ezért arra számít a piac hogy a FED mégis hamarabb kezd kamatcsökkentésbe. Ez a várakozás jót tesz a high-béta részvényeknek (pl. ARKK) és a kriptóknak, a dollárt pedig gyengíti.
Amúgy az egész gondolkodás nekem nagyon torz. Ha jó adat jön, akkor azért emelkedünk mert erős a gazdaság, ha rossz, akkor azért emelkedünk, mert majd a FED úgyis lazítani fog.
-
Ringman
nagyúr
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ixion77
Topikgazda
"az emlitett kotvenyekre tudnal linket mutatni?"
Itt vannak mindig a frissek:
https://www.treasurydirect.gov/auctions/announcements-data-results/
Azok az 5.3%-os kamatok dollárban a 3%-os inflációjukat figyelembe véve jobbak, mint a PMÁP a +1%-kal (illetve már csak +0.25%). Ráadásul sokkal erősebb másodpiacuk van, nem lehet "beléjük ragadni".#4041 j0k3r!
"az gazdaságuk nem kerül válságba" - Historikus tapasztalatok alapján pont ilyenkor fog emelkedni az árfolyama, szóval az nekem jó.
Általánosságban igazad van: a kötvényeket akkor veszik, amikor menekülni kell másból. De azért számít, hogy mi lesz a válság oka. Ha sovereign debt válság lesz, akkor nem fogadnék a dollár kötvényekre (sem).
A történelmi tapasztalatok néha félrevezetnek. Azok alapján pl. tavaly ősszel szembe kellett volna menniük a kötvényeknek a részvénypiaccal. Ehelyett együtt estek.[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Nem bízok a forintban, meg nincs is sok belőle (váltani meg nem akarok). Itt én elsősorban a kötvény árfolyam emelkedésére játszom, a kamat (osztalék formában) az csak a ráadás
#4039 Ixion77: "az gazdaságuk nem kerül válságba" - Historikus tapasztalatok alapján pont ilyenkor fog emelkedni az árfolyama, szóval a válság/recesszió nekem jó. Én itt arra fogadok, hogy tartósan (3-5 év) nem fognak itt maradni a hosszú kamatok. Rövid távon (~ 1 év) mehet még feljebb, sőt örülnék is neki, mert akkor egyre olcsóbb lesz az IDTL.
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
Ixion77
Topikgazda
Akkor jó alternatíva, ha úgy gondolod hogy az infláció az USA-ba már nem tér vissza, az gazdaságuk nem kerül válságba, államadósságukat továbbra is finanszírozni fogják tudni, és a kereslet az államkötvényeire növekedni fog.
Összességében valószínűleg igen, jó alternatíva. Hogy pont ez az ETF a legjobb-e, azt nem néztem. Én DTLA-t és SPPX-et szoktam venni. Ehéten jól fel is bosszantott, mert hétfőn elhatároztam hogy kedden venni fogok egy jelentős adagot belőle, de aznap kiment a fejemből, szerdán meg mire eszembe jutott már csak verhettem a fejem a falba. Remélem, lesz még egy kör lefelé.
Vedd figyelembe, hogy ezek kvázi tőkeáttételes eszközök, a US hosszú távú kötvények hozamának esésére fogadsz velük, és jelentős mozgásokat produkálhatnak bármely irányba. Ha IB-nél vagy, akkor vehetsz helyettük direkt US államkötvényeket is. Az 1 évnél rövidebb lejáratúak már 5% feletti fix kamatot hoznak, és biztosan nem esnek."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
attiati
veterán
Ilyen a végzettség és voltam tizenplusz évet alapkezelőnél, de sajnos egyáltalán nem témába vágó munkakörben. Azért így is ragadt a megbeszéléseken a szemlélet. Főleg, hogyha valakit érdekel is. Mondjuk már fősulin is szerettem a monetáris politika tantárgyat. De nevezzük inkább lelkes érdeklődőnek. Szerintem manapság alapszükséglet, persze kinek mi a hobbija
-
julius666
addikt
Igazából ha a stratégiai részen dolgozik se biztos, hogy átlátja a teljes pályát. Hogy a kínai cuccok nyomott árazása mögött milyen esetleges állami szubvenció, vagy valami beteg hitelstruktúra van (akár közvetetten, pl. az egészet hátán elvivő belföldi keresletet mennyire ez fűti), ez meddig lesz fenntartható/felemészti-e az egész sztorit ha kiesik azt biztosan nem fogja tudni megmondani itt Európában senki, valszeg Kínában se sokan (ezt még a többi már említett érv mellé). Nyugati autóipart temették már a japán miatt, koreai miatt, de még mindig itt van.
Biztosan sok mindent jól lát az ismerős, csak hát ez nem egy elérhetetlen titkos tudás, ez vastagon benne van a cégek tőzsdei árfolyamaiban. Pont ezen kockázatok miatt olyan alacsony az árazás.
-
Pfiucska
aktív tag
Szerintem a kerdes valojaban az, hogy mennyi veszteseget “realizalsz” a dca-val es mennyit a kesoi beugroval. Ha 10%-t szedsz ossze dca-val, akkor a kerdes h valoban egy emelkedes elott, kevesebb mint 10%-nyi novekedesnel mar befogsz ugrani VAGY esetleg 20%-os novekedes utan mondod azt, h na most kell beugrani, amikor ugye mar 20% “bukoban” vagy.
iPhone 15, PS5, 18’ cbr500r, 23’ Octavia 2.0 TDI
-
SzGee
aktív tag
Szerintem ez benne van a pakliban, a 2010-2020-as évek végtelen emelkedése valószínűleg nem fog egyhamar visszatérni, sajnos a nagyjából én is kimaradtam
Én egyébként személy szerint hosszú, akár évekig tartó szenvedést sem tartok kizártnak, -5% és +5% közötti éves hozamokkal, vagyis kb semmivel
Aztán lehet hogy tévedek és holnap elszáll minden (is)
Nekem már az idei emelkedés is kicsit erőltetettnek túnt, gyakorlatilag csak a tech ment, semmi másIf you leave me, can I come, too?
-
julius666
addikt
Ha buy and holdolsz akkor 10+ éves (de inkább 20+ éves az elmúlt évek értékeltségei alapján...) időtávban kéne gondolkozni, másik topikban ez unalomig lett ismételve már. Ha egy ilyen lófütty korrekciótól az inadba száll a bátorságod (mert ez eddig max korrekció), akkor lehet át kéne gondolnod a befektetési stratégiádat.
Ha időzíteni akarsz meg lehet nem akkor kéne all int tolni, amikor kamatemelési ciklus vége felé még az itteni medvéken is FOMO érzés kezd el uralkodni egy medvepiaci rally láttán.
Amúgy ha a mackók (pölö én) tanácsait követted volna és hosszú USA államkötvényt veszel akkor lehet nagyobb mínuszban ülnél most. (Nem tudom pontosan mit vettél és milyen portfólió arányban)
[ Szerkesztve ]
-
SzGee
aktív tag
Mostanában mindennap ugyanaz megy, a session elején próbálkozik egy kis emelkedéssel az S&P majd amikor Európa bezár leverik a pics...be
Én egyelőre 5,5%-al vagyok a részvénypiacon, szóval annyira nem aggódom, nem bánnék egy masszívabb korrekciót sem...If you leave me, can I come, too?
-
Ringman
nagyúr
a magyar kormány úgy döntött, hogy nem kellenek a befagyasztott eu-s pénzek, mi így szállunk le a bicikliről: európa-rekord infláció mellett recesszióval.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Vesa
veterán
"szerinted tenyleg az ingyenes parkolas miatt dont valaki a villanyauto mellett?"
Igen, nálunk pl. erősen szempont volt. Ugyanis, a parkolási díj a páromnak havi 55k még bérlettel is a belvárosban, a benzin pedig további 55k/hó. EV-vel most 15k-ból eljárkál egy hónapban, kutat nem láttunk 2 éve, parkolási díj nincs, otthon kényelmesen töltöm mint egy telefont. Így évi kb. 1M megtakarítás. (apró szépséghiba, hogy egy EV-hez minden alkatrész háromszor annyiba kerül). Ha nem lenne ingyenes a parkolás (ugye fentiek alapján 2 év alatt 1,2M-el vagyok beljebb csak emiatt), nem sok értelmét látnám az egésznek.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
axioma
veterán
En igen, akkor vettem amikor fizetos ovezetbe kellett jarnom dolgozni. Megjegyzem hasznaltat (2011-est 2018-ban, 2.2M-ert, ma is kb. ennyit er). Cs.hazban toltessel (napelemet nem szamolom csak a normal lakossagit) a parkolassal egyutt mar visszajott a beruhazas. Ha nem lett volna, akkor havi 15e parkolot fizettem volna (gondolom azota mar triplaja), a mostani melohelyen passz.
Nem csak uj autot lehet am venni!
Es ami a fontos: siman visszaulok benzinesbe, ha az lesz a logikus dontes.[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
Oké, de még ekkor is sokat segít a zöld rendszám, ha munkahelyeden nincsen parkoló. Ilyen mászkálós munkák lehetnek: sales, területi képviselő, ingatlanos, etc.
Illetve messze nem 20M a belépő szint elektromos autóra, főleg nem városi közlekedésre méretezett esetben.I am having fun staying poor.
-
Drizzt
nagyúr
Nyilván nem kizárólagosan, de egy tényező. A többi mellett ez is számít Magyarországon. Ha az ember sokfelé mászkál napon belül, dedikált parkolóhelyek nélkül a célpontokban, akkor nagyon sokat számít.
Azt mondjuk azért hozzá kell tenni, hogy elindult a folyamat, hogy csökkentsék azoknak a helyeknek a számát, ahol ingyen lehet vele parkolni. Ahogy egyre több elektromos/phev lesz forgalomban, egyre kevésbé lesz indokolt ilyen formában támogatni a terjedésüket.[ Szerkesztve ]
I am having fun staying poor.
-
Hi!King
őstag
A high yield corporate bond etf azért teljesít szépen még most is, mert 2-3 éves lejárati ideje van a benne a kötvényeknek, így a hozamemelkedésre kevesebbet estek, sőt másfél éves távlatban még elég sok a turnover is, amikor az alap újakat vett, magasabb hozammal.
Egy 10 éves átlagos lejáratú high yield corporate bond etf többet esett volna mint egy hasonlóan hosszú államkötvény ETF, mert ugyanúgy megérezte volna a kamatkörnyezet általános emelkedését, plusz ezen vállalatoknak feltehetőleg többet nőtt a credit riskje, mint az államoké.
-
B1868
csendes újonc
Kiszámoló akadémia 5.előadás szerintem az egyik legjobb a kötvények megértéséhez.Még ma is ujranézem idönként, ha elbizonytalanodom. Amúgy ahogy korábban irtam én inkább kötvényeket veszek, hiszen 10 éves minimumun van az árfolyamuk. Persze maradhat vagy mehet feljebb is a hozamelvárás és akkor tovább csökkenhet a kötvény etf-ek árfolyama (IS04, EUNW).
-
-
Drizzt
nagyúr
Ha felmegy a hozam, akkor a frissen kibocsátott kötvények iránt felmegy a kereslet. Viszont a már meglévő kötvényed hozama nem változik. Így ha a meglevő kötvényed hozama rosszabb, mint a ma kaphatóé, akkor a kötvényed értéktelenebb lesz, mint az új kötvény kibocsátása előtt volt. Persze ehhez a képlethez még a hozamok hátralévő időtartamát is be kell kalkulálni.
Hogyha eső kamatkörnyezetre számít az ember, akkor érdemes lehet hosszú lejáratú, magas fix hozamú kötvényt bespájzolni, mert amint a hasonló lejáratú új kötvények hozama lejjebb kerül, a régi úgy lesz egyre értékesebb. Kb. azt kell beleképzelni, hogy a jelenlegi árat meghatározza a hátralévő hozam mennyisége, meg a névértéké.Legalábbis én első körben ennyit értettem meg a fix kamatozású kötvényekből.
#3661: Nem értelek. Milyen 2%-os kamtprémiumú változó kamatozású, PMÁP-szerű amerikai kötvény van? Amennyire én látom, ilyennek a kamatprémiuma 0.9%. 5 éven belüli idő előtti eladásnál az utolsó 3 havi kamat a bukta. Illetve a futamidő 30 év. Valamint csak US citizen/resident veheti meg. "I bond" a neve. De gondolom egyszerűen arra utaltál, hogy a jelenlegi 2 éves treasury bond a jelenleg inflációnál nagyobb 2%-kal?
-
félisten
DKJ-t kepzelj el. Azt mondja az allam, h most megveszed 900 forinton, es jovore ilyenkor ad neked 1000 forintot. Szoval 11% hozamod van. Valami nagy gebasz alakul ki, es mindenki az allamcsodtol fel, tehat ugyanezt a DKJ-t mostmar az allam 850 forinton fogja adni, es jovore ugyanigy ad 1000 forintot. Azaz majdnem 18%-os a hozam, te meg rovidtavon buktal rajta 50 forintot.
A hozam az arfolyam inverze.
while (!sleep) sheep++;
-
julius666
addikt
Ha a kötvény hozamok felfelé mennek, akkor az azt jelenti leegyszerűsítve, hogy az árfolyam beesik, azaz pont, hogy a kereslet esik (vagy a kínálat nő de a kereslet nem), pont hogy kevésbé akarnak kötvényben ülni a befektetők.Hosszú kötvények esetében erre jó magyarázat lehet amit az attiati féle cikk írt: eddig azért volt jelentősen alacsonyabb a hosszú kötvények hozama mint a rövid kötvényeké, mert a befektetők előszeretettel vették, hiszen arra számítottak, hogy úgyis jelentős kamatvágás lesz a FED részéről záros határidőn (1-2 éven) belül (pl. recesszió miatt). Ha ez így lenne akkor jó buli hosszú kötvényben ülni, hiszen ha a hozam lemegy, akkor az azt jelenti, hogy az árfolyam meg fel, te pedig befektetőként megnyerted a vételi és eladási árfolyam különbözetét (pont mint részvényeknél). Ha ezzel szemben arra számítasz befektetőként, hogy nem lesz recesszió/hozamesés, akkor nem olyan jó ötlet a hosszú kötvény, akár olyan is lehet, hogy még feljebb mennek a hozamok és akkor nem hogy árfolyamnyereséged nem lesz, még buksz is (mint pl. most én, én is buktam a hosszú kötvényeimen).
Egyébként egyáltalán nem csak ez a magyarázat létezik arra, hogy miért tudnak felmenni a hosszú hozamok. Magyarázat lehet az is, hogy a kötvény kibocsátóját kockázatosabb adósnak kezdi értékelni a piac (a Fitch konkrétan a hozamemelkedés előtt rontotta az USA adósbesorolását, itt nem túl bonyolult ok-okozati kapcsolatot találni), vagy hogy hirtelen megugrik a kínálati oldal amit a kereslet nem tud felszívni: akár mert az USA többlet kötvényt bocsát ki, akár mert valamilyen nagyobb szereplő (mondjuk valamilyen állam) dob piacra csomó általa birtokolt kötvényt.
-
attiati
veterán
Bemásolom inkább az egész beírást.
Nem tudok olyat kiolvasni belőle, amit írsz.Optimistábbak lettek a jövőre nézve a befektetők. Apró változás van az amerikai kötvénypiac jövőképében, ami abban ölt(ött) testet, hogy a hosszabb hozamok emelkedtek, miközben a rövidek nem vagy nem annyit. Mit jelent ez?Eddig azt gondolták és árazták, hogy kamatemelések miatt kemény landolás, recesszió lesz a gazdaságban, ezért érdemes hosszú kötvény venni, hiszen akkor az infláció hamar eltűnik, kamatot vág a FED és leeshetnek a hosszú hozamok, felmehet az ilyen kötvények ára. Most viszont már azt árazzák, hogy nem lesz recesszió, lágy landolás lesz és ezért nem olyan jó hosszú kötvényt venni, és tartósabban magasan maradhatnak a kamatok/hozamok. (A kötvények ára akkor emelkedik, ha a hozamok esnek, ezért a recesszió, amiben a kamatok le szoktak esni, többnyire felhajtja a hosszabb kötvények árát, nagyon-nagyon leegyszerűsítve. Ha most tudnánk valami varázsgömbből, hogy óriási recesszió jön, akkor amerikai hosszú kötvényt kellene venni. Persze ilyen gömbje senkinek nincs.)Ez nüansznyi különbségnek tűnik a laikus fül számára, de nem feltétlenül az, mert az amerikai hozamok alakulása minden mást meghatároz. És az sem biztos, hogy az és úgy fog bekövetkezni, ahogy most elkezdték árazni (hiszen pl. eddig recessziót áraztak és vártak, az se következett be), hogy nem lesz recesszió és ezért tartósan magasan, 5% körül maradhatnak a rövid kamatok, a hosszabb hozamok meg 4% körül. Leginkább azért érdemes tudni és figyelni, hogy éppen mit áraznak bele az eszközárakba a beketetők, mert ha az árazotthoz képest a valóság hirtelen valamitől megváltozik, annak lehet értéke. Szóval annyit tudunk jelenleg a piac jövőképéről, hogy mostanra a közeli recessziót nagyjából kiárazta és azt árazza, hogy a korábbiaknál magasabb kamatokat tartósan elviseli az amerikai gazdaság különösebb nyekk nélkül, tehát egy elvileg elég optimista verziót várnak.
-
Hi!King
őstag
"Átléphetem a határt a SHARE NOW autómmal?
Nem. Egy adott ország SHARE NOW autóival nem utazhatsz más országokba. Az országhatár átlépése bírságot von maga után. A bérlés megkezdését és befejezését pedig csak a SHARE NOW zónában teheted csak meg."https://www.share-now.com/hu/hu/faq/search/?query=hat%C3%A1r#can-i-travel-with-share-now-cars-to-another-country
-
Shadowbull
addikt
-
-
bandus
veterán
egy nagykn nagy hatulutoje van a carsharingnek, az pedig a tisztasag… olyan orkok ja hasznaljak oket, akik semmifele normanak nem kepesek megfelelni. sokszor talalok cigicsikket a kocsiban, a mai finding pedig egy paprikacsuma magokkal volt a pohartartoban…
[ Szerkesztve ]
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Ringman
nagyúr
szerintem sem.
---
#3270 julius666
Klímaváltozás évtizedes "lassú" folyamat lesz.
vagy nem, megoszlanak a vélemények, hogy mikor fordul át nagyon gyorsba az átmenet[ Szerkesztve ]
-
Ajándékok
aktív tag
Pl. dec.30-ig van 14.4%, 31-én van 3650%-os áremelkedés, de mivel csak 1 nap van vissza az évből ez csak 0.1%-al növeli. Jól értem?
Így akkor a következő évben, akár negatív inflációt is könnyen el lehet érni.
Logikusnak logikus, de egyértelműen úri huncutság.Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
Oppenheimer
nagyúr
Nagyon erdekes diagram, tenyleg latszik rajta hogy 2023-ban rendesen beindult a klimavaltozas. Es akkor most mi lesz? Eltolodnak kulonbozo eghajlati savok kulonbozo helyekre a bolygon. Minden orszagnak meg kell majd kuzdenie a ra varo hatasokkal. Mast kell termeszteni, fejleszteni kell az infrastrukturat. Ennyit lehet belole kiolvasni (kepzeloerovel).
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Oppenheimer
nagyúr
Jaj, ne hisztizz már!
A téma a magyarországi klíma változásáról szólt most, ezért maradjunk ennél. Olvass vissza ha nem hiszed el.Te is válaszolhatsz a kérdésekre a flamelés helyett.
Adjatok tételes listát az itthon megoldandó problémákról.Szerintem mindenki tisztában van vele hogy sokrétű változásokat fog okozni, de próbáljuk meg megközelíteni pragmatikusabban.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
j0k3r!
senior tag
Ha jól értelmezem, akkor az X tengely mutatja az időt, az Y pedig az S&P500 2023-as EPS előrejelzést. Látszik, hogy tavaly tavasszal-nyáron még $220 feletti EPS-t vártak az évre, de ahogy haladunk előre az időben úgy revidiálták ezt $180 környékére.
Ezért nem szeretem, amikor forward P/E-re hivatkozva vezetik le, hogy milyen olcsó ez meg az.
[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
Facelift, de elsosorban motorikusan:
- 5th gen hybrid vs. 4th gen.
- Aksi technologia csere(nem tudom pontosan milyenre, szerintem NiMH -> valoszinuleg Li ion).
- Erosebb elektromos motor.
- 122 -> 140 LE osszteljesitmeny.
- Gyorsulas 0 -> 100Kmh: 11 vs. 9.1 sec.
- Fogyasztas: 4.5-5.3 L/100Km -> 4.5-4.9 L/100Km.
- Elvileg jobb hangszigeteles.Nem motorikus resz:
- Nagyobb es gyorsabb fedelzeti szamitogep.
- Talan a kliman is valtozott valami.Kivulrol szerintem nem is nagyon lehet oket a kozeptablet kinezeten kivul megkulonboztetni. Bar a szinek sincsenek teljes atfedesben a korabbi modellel.
[ Szerkesztve ]
-
-
Celithrandi
addikt
nem titkos, csak nem akarom szétoffolni a topicot, amúgy google első három találatból a .no oldal, de továbbítottam neked is a levelet.
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
julius666
addikt
Persze. Osztrákoknak sem szalad a szekér, de nekik van is terük bénázni, illetve érezhetően szűkölő ollóról továbbra sincs szó:
Románokkal szemben egyértelműen durván szűkül az olló. Náluk tegyük hozzá gyakorlatilag most is euró van már (évek óta áll az EURRON árfolyam mint katiban a gyerek), csak ezt ők egyelőre zsebből finanszírozzák.
Lengyelek is rég beértek minket (ott kb. ua a nemzeti stratégia mint nálunk, nem akkora meglepetés ez az együttmozgás)
Itt lehet nézelődni ha valakit érdekel: [link]
Szerk: a fentebbi chartokhoz tegyük hozzá, hogy a magyar görbe teljesítményében durván benne van az is, hogy az elmúlt évtizedben gyakorlatilag kiöntötték betonnal az országot (nagyrészt EU-s pénzből). GDP-t ez egy az egyben közvetlenül fújja, míg az EU-s támogatások egyéb felhasználási módja nem feltétlenül. Nem véletlen, hogy ahogy elzárultak a pénzcsapok gyakorlatilag technikai recesszióba is fordult a gazdaságunk...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Ja, Gulyas idealis erre a feladatra. Szijjartot en nem tartom sokra, o inkabb a szegyentelensegevel tunik ki, de GG nyilvan intelligens. Mondjuk az kulon vicces, h ezek az emberek idonkent egymas noit dugjak, es ebbol vannak mindenfele belso feszkok.
while (!sleep) sheep++;
-
attiati
veterán
Valószínűleg kényszerpályán mozognak az orosz kapcsolatok miatt. Nehéz tőlük elszakadni.
Illetve felmérték a realitásokat:
Belekezdesz, hogy megváltoztasd az ország felének gondolkodását, vagy a könnyebbik utat választod.Az oktatás / eü átalakítás meg minden országban politikai öngyilkosság. Öntöd bele a lóvét, 10 évvel később fordul termőre és az átlagpolgár akkor sem fogja értékelni.
Igazából már 4 év múlva se választanak újra.
Itt a 2/3 lett volna a kulcs és az EU pénzek.
Ki lehetett volna bekkelni a reformok átmeneti idejét ezekkel. Helyette inkább megerősítették a pártkasszát és a saját köreiket.[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Egyetértek, de látod, hogy a média szívesen használja ezt a definíciót. Technikai indikátorok alapján nagyon közel vagyunk egy lokális csúcshoz a vezetőbb tőzsde indexekben (akár bear, akár bull piac van most), de a manipulatív cikkekkel próbálják még berántani a retail investor-okat egy utolsó FOMO-ra.
Nem olyan atombiztos ez a "bull market" (múlkor írtam a breadth-ről, nem akarom ismételgetni magam), szerintem elég egy szikra, hogy jöjjön egy 5-10%-os korrekció (ami teljesen egészséges bármelyik évben). Nemrég a kanadai és az ausztrál jegybank is "meglepetés" kamatot emelt, mert ragadósabb lett az infláció, mint gondolták. Nem azt mondom, hogy a FED követi őket (jelenleg kb. 25% esélyt ad neki a piac), de lehet, hogy egy héjább kiállás szerda este lesz a szikra. Kedden jönnek a CPI adatok, szóval ott helyben, frissen fognak dönteni.
#2392 Hi!King: Értékeltség alapon szerintem sem. Az, hogy a drága drága értékeltség lejött simán valahova fair és drága szint közé az nekem sem az, illetve volatilitást sem láttunk. Egy nyugodt, kontrollált lufiból való levegő kieresztés volt 2022.
[ Szerkesztve ]
-
donat_sz
senior tag
pont ma láttam egy cikket, ahol közel 600e üresen álló ingatlant említenek idehaza.
100eFt éves adó/ingatlannal máris kerestek 60 milliárdot. Márpedig üresen álló saját ingatlana "csak a gazdagoknak lehet".Ha e mellé fehérítik a rövid és hosszútávú ingatlan kiadást, emelik az szja-t, adóztatják az adómentes megtakarításokat, akkor gyorsan lehet növelni a bevételeket a "gazdagok" kárára
-
Ringman
nagyúr
az elég nehezen fordulhatott volna elő, hogy egy eu-s tagországban elfogy a gáz, mikor külön ellátásbiztonsági jogszabályok vannak erre az esetre kidolgozva.
az sem csoda, hogy a behazudott energetikai veszélyhelyzetet sem hagyta szó nélkül az európai bizottság: [link]
meg az sem, hogy nem akaródzik a közös eu-s gázbeszerzésben részt venni, mert úgy nem igazán jön a kickback a megfelelő számlákra.
-
félisten
Egyebkent nem csak azert, hanem mert a piaci gazarat befolyasolja a kereslet is. Tehat magatol ertetodoen a legmagasabb aron probalnak a legtobben gazt venni, egyebkent nem lenne ennyire magas az ar. (Nem mentegetem a kormanyt, de kicsit olyan, mint amikor valaki a csucson vesz reszvenyt -- konnyu mondani, h ne a csucson vegyel, de akkor es ott nem lehet tudni, hogy az-e a csucs vagy 5x magasabb.)
while (!sleep) sheep++;
-
Sisco2
tag
Pusztán a jelenlegi kormány gazdpolját extrapoláltam a jövőre..
Persze bármi lehet, de ennek a legnagyobb az esélye azért evvel tudok csak számolni jelenleg. A nagyon durva erősödés még ha természetes piaci folyamatok indukálnák is, szinte biztos vagyok benne hogy mesterségesen megakadályoznák.Nyilván ennyire pontosan nem lehet meghatározni, mint ahogy most séróbol felskicceltem
De azért ha hosszutávu trendet nézel akkor látszik ez, és nem csak technikai oldalrol lehet megindokolni hogy miért arra amerre.Egy picit gyengült a forint és megint kezd téma lenni a mindenmeghalunk..
Csak arra probáltam utalni hogy evvel azért lehet valamennyire tervezni.
Belöttem egy árfolyamot ami szerintem egy támasz a hosszutávu gyengülő trendben, és erősnek számít én folyamatosan váltom a forintot euroba azért is mert ugyis kell ETF -re mindig és akkor már legyen betárazva relativ jo árfolyamon EUR-ba.
Szerintem most erősnek számít a forint. 370-375 környékén.
Még az is lehet hogy kamatcsökkentés után is itt marad, nem biztos feltétlenül hogy nagyot fog gyengülni ha normálisan kommunikál a jegybank, nem lesz dilettáns mint legutóbb 18% pánik kamatemelés elött. Régioban még mindig durvan kimagaslo a kamat még a 13% is az lesz. Ha megkapjuk az EU pénzt, háboru véget ér, 360 alá is mehet. Akkor is erős lesz, de szerintem már most is az a forint.[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
Némileg más ilyen ETF-et tartani, mint azonos tőkeáttéttel neked magadnak longolni az alap ETF-et (=hitelt veszel fel és részvényt veszel belőle). A pontos algoritmust nem ismerem, de a napi mozgások "multiplikálódnak" bennük ennek minden előnyével és hátrányával. Ugye hitellel negatívba is mehetsz, ezek az ETF-ek nem igazán tudnak negatívba menni. Nem mindig triviális pontosan mennyire és miért követik le viszont az alap index mozgását. Oldalazó piacon jellemzően alulteljesítik a vállalást, de pl. a 2020-as őrült COVID pénznyomda felpattanásban felül is teljesítette a TQQQ az alap QQQ háromszorosát.
Alapvetően daytradereknek lett kitalálva, az alapkezelő napon túl tartást nem is ajánl a fura működés miatt ezekhez az ETF-ekhez általában. Elmúlt évtizedben nagyon jól működtek hosszútávon tartva is, de bármikor jöhet valami olyan piaci turbulencia, ami kirúgja a működési mód valamelyik lábát és akkor nagy szívás lehet. COVID-os "negatív olajár" idején aki nagyobb tételben szintetikus olaj ETF-et tartott valszeg izzadhatott, nem keveset. Na ez hasonló téma.
Crypto ETF-nél mondjuk lehet nem parább tartani.
-
attiati
veterán
0% THM-es áruhiteleket nem a pénzügyileg tudatos ügyfelek veszik fel, ne magadból indulj ki.
Ha így lenne, akkor a hitelkártyával sem szerezne új fizető ügyfelet a bank.Pénzügyi viselkedési minták alapján modellezhető, hogy mennyi "fizető" ügyfél lesz ezekből az áruhitelekből.
Abból pedig be lehet lőni az árazását.[ Szerkesztve ]
-
-
julius666
addikt
Ezt az írást ajánlom figyelmedbe (már volt párszor linkelve): [link]
Ha hosszú lesz a szünet (=erős a gazdaság és nem esik ki nagy csontváz) akkor még simán jöhet felfelé irány a részvénypiacon, de azért ez nem garantált.
Annyit tennék még hozzá, hogy a piac nagyon rövidre árazza a "kifúj" fázist jelenleg, illetve ha a piaci kamatokat nézzük (ami ugye az effektív eredője a történetnek) akkor már minimum az első bankbedőlések óta itt tartunk, szóval az azóta történt részvénypiaci emelkedést akár a szünet számlájára is írhatjuk (a piac előre beárazta).
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Akár rossz is lehet, egyrészt mert a piac tekintheti a kamatemelési ciklus végét egy olyan üzenetnek is a FED részéről, hogy már akkora bajt okoz a pénzügyi rendszerben illetve a gazdaságban, hogy már nem folytathatja tovább a kamatemelést.
Másrészt a magas kamat középtávú hatásai nem biztos hogy már mostanra teljes mértékben érvényesültek. A megdrágult hitelek ugyanis csökkentik a pénzmennyiséget a gazdaságban, így részvény befektetésre is kevesebb jut, emellett a relatív magas kamatkörnyezet úgy, hogy már nem várunk további emelésre, a kötvény piac felé terelheti a befektetőket a részvénypiac helyett.
-
Ixion77
Topikgazda
Valóban nem. A hitelessége megőrzése érdekében kénytelen volt meglépni ezt a +0.25%-ot, és előadni hogy "adatvezéreltek maradunk", de 90%+ az esély hogy ez volt az utolsó emelés. Sőt, igen valószínű, hogy lesz idén még csökkentés is.
A piac se ment se a döntés után, se a beszéd alatt igazán sehová. A végére lett egy némi lekonyulás, de semmi komoly.
Szóval nincs miről beszélni.Esetleg poénkodhatunk:
2022: "Soft landing."
2023: "Mild recession."
2024: "OMFG!""Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Segal
veterán
A 25 bázispontos emelés volt előre beárazva."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
Új hozzászólás Aktív témák
- AI-ban gyengébb GeForce RTX 5090D-t kap Kína
- DJI topic
- Magyarországról is elérhető a Xiaomi Pay
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Ózongenerátor a háztartásban
- Hamarosan kapható lesz az Enermax Intel és AMD HEDT platformokhoz szánt AIO-ja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Óra topik
- További aktív témák...
- Konica Minolta Bizhub C227 fénymásoló
- Yamaha NS-555 hangfalpár + opcionális HiFi - házimozi cuccok
- Lenovo ThinkCentre M93p SFF PC, Quad Core i5-4570 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre M83 SFF PC, Quad Core i5-4590 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre E73 SFF PC, Quad Core i5-4460 CPU, 8 GB DDR3 RAM