Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
>>És ha egyszer elfogy az áram, akkor hogy működnek majd a robotok? 100 év és nem lesz ami meghajtaná őket.<<
És ha az emberi munkaerő megbetegszik és táppénzen van, akkor mi van? Ha nyugdíjba megy, akkor mi van? Ha meghal, akkor mi van?
[ Szerkesztve ]
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
Ed_007
aktív tag
Az ipari forradalom hogyan vezetett a szegélyek központosított segélyezéséhez (olyan módon, ami előtte nem volt)?
Az 1912-17 közötti géprombolások pl. ezzel milyen kapcsolatban vannak?
Una után szabadon: a római birodalomban is volt ételosztás a Fórum Romanum-on meg ingyenes cirkuszi játékok - pedig akkor még a savanyú káposztát is úgy készítették, hogy a rabszolga hátára felkötözött hordóba bepakolták a káposztát majd a rabszolgának egész nap futnia kellett, hogy a rázkódástól levet engedjen a káposzta és megsavanyodjon. Ez talán robotikus tevékenységnek tekinthető, de gépesítésnek azért nem. -
Vladi
nagyúr
Mondjuk most amit konkrétan látok a robotokból az, hogy csak több munkát ad.
A sok elmélethez ez lett a gyakorlat.il sole non sorge più ad Est!
-
dabadab
titán
"Nagyon nagy tévedésben vagy, ha ezt az ipari forradalomhoz kapcsolod,"
Egyáltalán nincs nagy tévedésben.
Az igaz, hogy a társadalmi változások vezettek a javak egyenlőbb elosztásához, de az ipari forradalom kellett ahhoz, hogy legyen mit elosztani, valamint az ipari forradalom kellett ahhoz is, hogy megindulhassanak ezek a társadalmi változások.(#146) Ed_007: "A gépesítés miatt kirúgott munkásoknak semmit sem fizettek - ezért erősen sántít az összehasonlításod, hogy az alapjövedelem felé már az ipari forradalomban elindultunk."
Pedig a munkanélküli segély (illetve úgy általában a szegények központosított segélyezése) pontosan ennek a korszaknak az eredménye.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Ed_007
aktív tag
válasz Dare2Live #143 üzenetére
Az ipari forradalomban a többlet megtermelésében résztvevőknek fizettek - ahogyan olvastam annyit, mint korábban a kevesebbet termelőknek.
A gépesítés miatt kirúgott munkásoknak semmit sem fizettek - ezért erősen sántít az összehasonlításod, hogy az alapjövedelem felé már az ipari forradalomban elindultunk. Egyáltalán nem.
Az alapjövedelem inkább a jelenlegi segély kategóriával vethető össze - szerintem.
Megerősítésekre, cáfolatokra kíváncsi vagyok. -
Dare2Live
félisten
"A mostanra elért eredmények is inkább kapcsolhatók a társadalmi mozgásokhoz, mint magához a technológiához."
Lehetnek akármilyen társadalmi mozgások, ha nincs megtermelve a szövet/kaja/autó... akkor nincs mit felhúzni, megenni, vagy mibe beülni és elkocsikázni.
Értem én szomorú, meg lehet furcsa is neked de ez van.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
válasz Dare2Live #143 üzenetére
"ld ipari forradalmak, életszinvonal emelkedés ( hús hétközben is, meg nem döngölt padló....) vagy épp szabad szombat."
Nagyon nagy tévedésben vagy, ha ezt az ipari forradalomhoz kapcsolod, mert az első száz-százötven év a lakosság általános helyzetének romlásával telt abban az időben. A mostanra elért eredmények is inkább kapcsolhatók a társadalmi mozgásokhoz, mint magához a technológiához.
-
Dare2Live
félisten
Nem a létezésért, egyszerűen ugyanannyiért többet vagy kevesebb munkáért uannyit.
szerk: ld ipari forradalmak, életszinvonal emelkedés ( hús hétközben is, meg nem döngölt padló....) vagy épp szabad szombat.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Fred23
nagyúr
Ez sem kizárt, de szerintem azért fedezet is kéne. Úgy képzelem, lesz egy nagyon alacsony összegű feltételes vagy feltétel nélküli alapjövedelem, ami mellé meg az emberek vállalnak majd 2-4-6 óra munkát. Biztosan lesznek munkahelyek, ahol marad a 8 óra, de általánosabbá válik a részmunkaidős állás, és megszokottabb lesz valóban a több szabadság; amit talán egyeseknek valóban meg kell majd tanítani kihasználni. Én magam miatt nem aggódnék -mindig inkább túl kevés időm van a hobbijaimra-, egyébként meg attól tartok, a cikkben tárgyalt jövőkép egyelőre beláthatatlanul messze van. De szerintem egy emberhez méltóbb világ lesz a jövőben. Még az ipari forradalom idején a napi 8 órás munkától estek volna hanyatt, hogy micsoda egy lusta népség, ezt hogy legyet, de 20-30 év múlva talán alig lesz, aki még 8 órában dolgozik, és azt fogják megszólni, hogy miért hajtja magát annyira, figyelhetne jobban az egészségére...; a hangsúly áttevődhet az önmegvalósításra, a hobbikra, az élet élvezetére.
[ Szerkesztve ]
-
ripla
addikt
egy olyan rendszert el tudok képzelni, hogy van egy alapjövedelem, ahol a rendszer mondjuk a bitcoin mintájára fedezet nélkül csak úgy megjelenik, a robotok meg közben legyártanak mindent helyettünk.
a kérdés csak az, hogy ebben a nagy unalomban mi a francot fogunk csinálni? -
Dhampir
félisten
A robotok nem bírták sokáig a munkát. Elromlottak, és a robotok megálltak. Ezért felküldték az embereket.
The Sacrifice - A csernobili likvidátorok doku ( Magyar felirattal )
-
dabadab
titán
"Észak-Afrika nem a világ vége, amikor teljes villamos hálózat van Oroszországban vagy Kínában, ahol a távolságok ennél sokkal nagyobbak."
Erős a gyanúm, hogy az oroszoknál meg Kínában sem az az átlagos, hogy ezer kilométerekre viszik az áramot, hanem a nagy részét az erőmű közelében használják fel.
DRM is theft
-
-
joysefke
veterán
merazugye teljesen életszerű, hogy az atomerőművi áramot 10 Ft/KWh-ért hozzák helybe, a naperőművit meg 20-ért...
Igen, életszerű...
Ha visszaolvasol, láthatod, hogy a messzire szállítás (Észak Afrikából EU-ba) kivitelezhetőségéről vitatkoztam UnA-val.
Ha a világ végéről (észak Afrika) kell egy adott áramtermelőt rákapcsolni az európai hálózatra, akkor ott ki kell építeni egy drága vezetéket transzformátorállomásokkal, adott esetben tenger alatti kábellel etc. és ezt a hálózati szegmenst üzemeltetni is kell. Aki felhúzza ott a világ végén azt az erőművet, annak legalábbis részben finanszíroznia kell az építendő hálózati szegmenst ami összeköti az erőművet az európai hálózattal illetve annak a résznek az üzemben tartását is.
de ezeket a dolgokat nem kell találgatni 2016-ban, van internet, gugli, szerencsés esetben józan ész, használni kell a hármat együtt.
Vegyél vissza az agyarakból
A 10Ft/kWh-s atomerőművi áramtermelés költség kifejezetten pontos. A szénhidrogénes erőművek meg nagyságrendileg 13ft/kWh költség körül termelhetik az áramot /pár éve ezek pontos adatok voltak/. az hogy az áram nekem nem 10Ft/kWh-ba kerül hanem 40Ft/KWh-ba (rezsicsökkentés után) az a villamos hálózatnak a technikai/adminisztrációs költsége, illetve némi (nem túl magas) haszonkulcs. Nem kell sok ész belátni, hogyha jóval drágábbá teszem a villamoshálózatot, akkor könnyen el lehet jutni oda, hogy a termelés olcsósítása nem fogja kompenzálni a szállítás megnövekedett költségeit.A másik: van ilyen, hogy freemaptools.com, ez tud kört rajzolni. beírod, hogy a kör középpontja Albertirsa (akinek még nem esett le, azért emlegetem, mert ide érkezik a 750KV-os távvezeték a néhai szu-ból), meg beírja, hogy 1000 km-s sugár, rajzol egy kört. Na ami azon a körön belül van, az a hetvenes évek technológiájával kényelmesen elérhető. Tehát 40+ éves cuccal.
Nem azt vitatom, hogy létezik a technológia amivel át lehet vinni Észak Afrikából az áramot Európa nagy fogyasztóihoz, hanem azt a kérdést vetem fel, hogy anyagilag megérhetné-e egy ekkora hálózatbővítés és ennek a költségeit fedezni tudná-e egy esetleges olcsóbb (de távol levő) áramtermelő. Minimum kétséges.
Ma Európa villamossági szempontból nagyjából egy hálózat. Nyilván itt a kontinentális európa az, ami számít. ha én itthon nyomok egy kövér gázt a pc-mnek, azt, hogy felmegy a fogyasztása 200 wattal, Portugáliától Ukrajnáig érzik. Egy hálózatba vagyunk kötve, mióta 220-ról felment az áram 230 voltra.
Igen, és?
Az hogy európai termelői és fogyasztói egy hálózaton vannak az még nem jelenti azt, hogy bárhova beköthetsz egy nagy termelőt vagy egy nagy fogyasztót. Hogy megértsd, példával írom le:Ha a jelenlegi felhasználási szokások mellett hipp-hopp megjelenik Spanyolországban egy 2GW-os teljesítményű fogyasztó, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy az ennek fedezésére szolgáló 2GW termelői kapacitást azt hova építed, milyen távol a fogyasztótól. Ha Ukrajnába építed fel a +2GW-t, akkor mérhetően meg fog nőni a hálózati veszteség. Ha Spanyolországba vagy Franciaországba építed azt a szükséges +2GW-t, akkor kisebb mértékben nő a hálózati veszteség (pedig egy hálózat vagyunk). Villamos hálózat hatékonysága szempontjából az energiatermelés legjobb helye mindig a nagy fogyasztók fogyasztó mellett van és nem a kontinens másik oldalán (attól függetlenül, hogy a fogyasztás és az erőművi kapacitások ingadozását kiegyenlítendő képesek vagyunk az áramot nagy távolságokra is szállítani).
És akkor olyan dolgokról itt még szó sincs, hogy ahova rákötöd azt a képzeletbeli +2GW-t, ott megfelelően teljesítőképes kell legyen a villamos hálózat, hogy el is tudja szállítani az áramot. Szóval, ha Észak Afrikába raknának valami nagy termelőt akkor nem lenne elég elvinni Olaszország déli partjainak falujaig elvinni az áramot, hanem onnan is olyan drótot kellene húzni ami észak felé elbírja a teljesítményt.
J.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz joysefke #129 üzenetére
merazugye teljesen életszerű, hogy az atomerőművi áramot 10 Ft/KWh-ért hozzák helybe, a naperőművit meg 20-ért...
de ezeket a dolgokat nem kell találgatni 2016-ban, van internet, gugli, szerencsés esetben józan ész, használni kell a hármat együtt.
Ma Európa villamossági szempontból nagyjából egy hálózat. Nyilván itt a kontinentális európa az, ami számít. ha én itthon nyomok egy kövér gázt a pc-mnek, azt, hogy felmegy a fogyasztása 200 wattal, Portugáliától Ukrajnáig érzik. Egy hálózatba vagyunk kötve, mióta 220-ról felment az áram 230 voltra.
A másik: van ilyen, hogy freemaptools.com, ez tud kört rajzolni. beírod, hogy a kör középpontja Albertirsa (akinek még nem esett le, azért emlegetem, mert ide érkezik a 750KV-os távvezeték a néhai szu-ból), meg beírja, hogy 1000 km-s sugár, rajzol egy kört. Na ami azon a körön belül van, az a hetvenes évek technológiájával kényelmesen elérhető. Tehát 40+ éves cuccal.
Egyébként van olyan, hogy Magyar villamosenergia hálózat irányító, a mavir. a webjükről sokat lehet tanulni.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
joysefke
veterán
Igen, de nem mindegy, hogy mekkorák a költségek:
Például (hasraütésszerű, de nem elrugaszkodott számok) az atomerőmű mondjuk 10Ft/kWh termeli az áramot, a hálózat technikai költsége pedig további 10Ft/kWh akkor, ha teszemazt te építesz egy energiatermelőt, ami 5Ft/kWh áron termeli az áramot, de a bekötéséért felelős hálózatrész költsége 20Ft/kWh, akkor ez nem egy nagy előrelépés...
-
Dare2Live
félisten
"De húsz éve jön már ez a "hamarosan", amikor átveszik a robotok az emberek munkáját..."
Az ipari forradalom az 1700as évek végén indult és ez a folyamat azóta tart....
-
lappa86
aktív tag
Nem vagyok én semmi ellen, ha van értelme. Ha valaki meg tudna győzni, én hajlandó lennék elhinni, hogy ez egy jó dolog. De húsz éve jön már ez a "hamarosan", amikor átveszik a robotok az emberek munkáját, miközben a saját nem túl bonyolult szakmámban is látom a dolog buktatóit. És akkor eddig főleg csak technikai dolgokról beszéltünk, miközben a morális kérdések sokkal súlyosabbak, ezért nem igazán hiszem, hogy a robotok uralta munkaerőpiac valaha is eljön.
Always with the negative waves.
-
bambano
titán
hogy az edi-ben van-e hivatalos formátum az edi-ként elküldött számla adattartalmára, azt nem tudom, de komolyan hiszek benne, hogy van.
viszont ma Magyarországon minden számlázó program kötelezően tartalmaz nav elektronikus adatszolgáltatás menüpontot, ami arra szolgál, hogy a számlázó rendszerből elektronikusan kinyerhető legyen adott időszakra vonatkozó összes számla adata. A nav, hogy ne szakadjon szét a különböző formátumoktól, megadott egy xsd-t (xml formátumelírás), amiben pontosan leírta, hogy milyen xml-ben kéri a számlákat. ezt tehát minden programnak tudnia kell exportálni.
teljesen triviális ötlet, hogy megírod hozzá a fogadó oldali interfészt, és ezentúl a számlákat ebben is fogadod. mint ahogy vannak olyan ügyviteli rendszerek, amik ezt már így tudják. mivel ez "szabványos" formátum, nem 300 féle import szűrőt kell megírni hozzá, csak egyet.
az xsd-t rendeletben közzétették, tehát jogszabály által előírt formátum.
-
dabadab
titán
"Ez szintén nem lehetséges több okból sem, már ott megbukna a dolog, hogy a kézzel írt számlákat nem lehet csak úgy egyik napról a másikra betiltani, ahhoz évtizedek kellenek, hogy minden Pista bácsi e.v. is elektronikus számlát bocsásson ki."
Túlbecsülöd a dolgot. Egy-két év alatt be lehetne vezetni, lehetne lépcsősen (pl. első körben csak az X millió EUR feletti bevételű cégeknél), de igazából a számlatömböt leváltani egy tabletre egyáltalán nem az a lehetetlen dolog. Emlékeztetnélek, hogy Magyarországon az összes Pista bácsi e.v.-nek évek óta az interneten kell beadnia az adóbevallását is, azt is megoldották (persze, valószínűleg a könyvelőjük adja le, de ő (Marika néni e.v.) sincs feltétlenül előrébb technológiailag), ahogy azt is, hogy a sarki zöldséges pénztárgépe is online jelent a NAV-nak.
"No meg ott vannak az oroszok, kínaiak, indiaiak, japánok, amerikaiak, akikre nem tudnál egy EU-direktívát csak úgy kiterjeszteni."
Jogi erővel nem, de pl. abban teljesen biztos vagyok, hogy a kínaiak kb. azonnal tudnának elektronikus számlát adni, ha az európai vevő azt kéri, mert ők olyanok - és mivel ez amúgy is hasznos dolog, ha lenne már egy létező szabvány (meg az azt kezelő SAP modulok, stb), akkor azt jóeséllyel átvennék mások is, mert hasznos.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
lappa86
aktív tag
Ez szintén nem lehetséges több okból sem, már ott megbukna a dolog, hogy a kézzel írt számlákat nem lehet csak úgy egyik napról a másikra betiltani, ahhoz évtizedek kellenek, hogy minden Pista bácsi e.v. is elektronikus számlát bocsásson ki. No meg ott vannak az oroszok, kínaiak, indiaiak, japánok, amerikaiak, akikre nem tudnál egy EU-direktívát csak úgy kiterjeszteni.
Jó, hogy előjött ez a hozzászólás, mert így világosan látszik, hogy egy ilyen apróság is komoly fejlesztést és jogszabály-módosításokat igényel ahhoz, hogy teljesen automatizálható legyen. És akkor hol vagyunk még az olyan morális dilemmáktól, mint hogy az önvezető autó kinek az életét óvja meg egy elkerülhetetlen balesetnél. Én ezért gondolom azt, hogy az a jövő, amit a cikkben lefestettek, sosem jön el.
#120: Én tök szívesen vitatkozom bármiről, mert szeretem látni mások véleményét; láthatod, hogy próbáltam veled szemben érvelni, és azt is láthatod, hogy más sem ért velem egyet, mégis tudok velük érdemben beszélgetni. De sajnos vannak olyan típusú emberek, akikkel nem lehet, mert
a) nem értik, hogy a másik miről ír,
b) prejudikálnak,
c) okoskodnak,
d) olyanról is véleményük van, amire nincs rálátásuk,
e) ellenben nem riadnak vissza a sunyi módon elejtett, finom kis személyeskedésektől.
Sajnos most nem tudtunk érdemi kommunikációt folytatni, ha a fentebb felsoroltaktól türtőztetni tudod magad, akkor szívesen beszélgethetünk, ha csak trollkodsz, akkor viszlát.Always with the negative waves.
-
bambano
titán
"Ez tök jó lenne, csak sajnos megoldhatatlan, mire a kérés leokézása az összes beszállítónál végigfutna a vállalati hierarchián, addigra új beszállítóink lennének, akiket újra meg kéne erre kérni, és így tovább.": nem értem a problémát. az új beszállító új szerződést jelent. abba meg azt írsz, amit akarsz.
a problémának azt a részét értem, hogy a régi beszállítóknál ez gondot okoz. de a világ még mindig úgy működik, hogy akinél a zseton van, az dirigál. lásd: Porteri értéklánc elmélet. ha neked akar beszállítani, egy csomó mindent egyébként is előírsz neki, mert ha pl. 15 collos kerékkel szereled az általad gyártott autót, akkor elvárod, hogy 15 collos gumit hozzon a beszállító, a 19-es nem lesz jó. szóval előírásod biztosan van. akkor lesz benne még egy pont, hogy a számla ezentúl ilyen meg olyan.
"Örülök, hogy ezt is jobban tudod, ha érdemben nem tudsz hozzászólni, akkor kérlek, a továbbiakban kímélj meg a hasonló megjegyzésektől.": figyi, ha nem értesz egyet velem, akkor nem az a megoldás, hogy maradjak csendben. az egyszerűbb megoldás, hogy amiről nem akarsz vitát, azt nem írod le. a helyesebb megoldás meg az, hogy kiállsz és megmondod, hogy x.y vagyok és nem vagyok innovatív.
-
lappa86
aktív tag
Ez tök jó lenne, csak sajnos megoldhatatlan, mire a kérés leokézása az összes beszállítónál végigfutna a vállalati hierarchián, addigra új beszállítóink lennének, akiket újra meg kéne erre kérni, és így tovább. No meg pl a kínaiakat hiába is kéred erre, ők akkor is papíros számlákat küldenek, ha fejreállunk, és sajnos az a hobbijuk, hogy havonta felcserélnek random sorokat a számlákon.
A számla meg nem csak abból áll, hogy x dologért y összeget kell fizeni z vállalkozásnak, hanem esetenként több oldalnyi teljesítési igazolást, szállítólevelet, logisztikai kódot, amit szintén kezelnie kellene egy szoftvernek a könyvelés automatizálásához. És amúgy egy csomó olyan szállítónk is van (villanyszerelés, karbantartás, épületgépészet stb.), ahol kézzel írt számlákat adnak le. Rosszabb heteken, mondjuk egy átalakításnál ilyenből is van több száz, azt aztán sehogy se tudom automatizálni.
#115: Az IPH sokkal kevesebb esetet kezel, és azért ott is vannak kacifántos dolgok, sok dolog még mindig faxon megy a postákon.
#117: "ha számla befogadásra diákokat alkalmazol, akkor nem vagy innovatív multi."
Örülök, hogy ezt is jobban tudod, ha érdemben nem tudsz hozzászólni, akkor kérlek, a továbbiakban kímélj meg a hasonló megjegyzésektől.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
Egy átlagos héten 15 ezer számla megy át a kezem alatt.
ha számla befogadásra diákokat alkalmazol, akkor nem vagy innovatív multi.
-
dabadab
titán
"#111: Mivel nagyon sokféle számlaformátum van, ráadásul a beszállítók állandóan változtatják, ezért bizonyos cégméret fölött ez nem lehetséges."
Simán meg lehetne mondani, hogy ezentúl a számlát xml-ben kell kiállítani, ezekkel a tagekkel, elektronikus aláírással, meg ami kell.
DRM is theft
-
Dare2Live
félisten
talán nem voltak azok az emberek olyan okosak.
Posta ami egy archaikus, pénzpocsékló versenyképtelen állami cég ahol a jó pénzeket leakasztó alkalmazottak nagyja szó szerint nem csinál semmi (csak fideszes az apukája) 10+éve vezette be az IPHt.
Régen számológéppel ültek a lányok/nénik és egy pl kiosztás esetén minden kihordónál zakatolt a számológép. Leszámolásnál dettó.
Kiosztás ilyen formában nincs, leszámolásnál meg töredékére esett a munka.ha csekket fizetsz be te is találkozol vele, régen bepötyögték számológépbe a csekkeket, most rárakják a leolvasóra. Nincs hibázási lehetőség, sokkal gyorsabb a folyamat.
-
Dare2Live
félisten
olyan ez mint a szövészetet gépesítették.
vagy pl egy protos mait felügyel 3-4 ember. Azért ilyen sok mert egy mindig beteg/szabin van, egy ebédel, pihenődején van. [link]
jön a "3. ipari forradalom" és ahogy eddig is soksok minden automatizálódni fog.
-
lappa86
aktív tag
Nézd, nem fogom még egyszer leírni a hozzászólásom, mert újfent nem értetted meg, pedig érthetően és magyarul írtam.
Így inkább csak erre a(z érvek híján természetesen ismeretlenül is személyeskedő) megjegyzésre reagálnék: "fogalmad sincs ezekről a dolgokról"
Egy átlagos héten 15 ezer számla megy át a kezem alatt. Egy rakás ember életéből kettő év ment el arra, hogy egy szuperokos szoftvernek próbáltuk "megtanítani", hogy a nagyjából háromszázféle számlaformátumot helyesen értelmezze (a céget érintő cinikus megjegyzéseket megelőzendő: ez egy meglehetősen innovatív multi, aminek több ezer beszállítója van egy naptári évben). Inkább kidobtuk az egész fejlesztést és kettővel több diákot kérünk a diákszövtől. Kérlek, mesélj még, mert szemmel láthatóan neked nincsenek fogalmaid erről a dologról!Na jó, még erre reagálok: "az a meló, amiről te beszéltél, az idők során megszűnt"
Akkor én egy párhuzamos univerzumban élek, mert pontosan ezt osztom ki a diákjaimnak.#111: Mivel nagyon sokféle számlaformátum van, ráadásul a beszállítók állandóan változtatják, ezért bizonyos cégméret fölött ez nem lehetséges.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
oké, akkor menjünk bele a részletekbe.
van egy ember, akinek infó kell egy témakörben. régen ez az ember odament a beosztotthoz, kiadta a parancsot, a beosztott elment és beszerezte az infót. ma ugyanez az ember leül a gugli elé, kiadja a parancsot és megkapja az infót. tehát annak az embernek, akinek az infóra szüksége volt, a munkája valóban nem változott, kiadott egy keresési utasítást, kapott egy találathalmazt.DE annak az embernek, fentiekben a beosztott, aki végrehajtotta a keresési parancsot, a munkaköre megszűnt, és az ő munkáját robotok vették át. tehát egy 20 fős jogászirodában is van létjogosultsága a robotnak.
"És ismét félreértesz, (megint) nem olvastad el a rendesen a hozzászólásomat.": És ismét félreértesz, (megint) nem olvastad el a rendesen a hozzászólásomat. de, bármilyen meglepő, én elolvastam a hozzászólásodat, és pontosan meg is értettem belőle egyrészt azt, amit közölni akartál, másrészt azt, hogy fogalmad sincs ezekről a dolgokról. azokon a helyeken, ahol nagy tömegben érkeztetnek számlát, ez úgy zajlik, hogy beszkennelik az összeset. a szkennelt számlaképekre sablonokat illesztenek, amikben ablakok vannak, és az ablakokban levő képet ocr-eztetik. az ablakok beviteli mezőkhöz vannak hozzárendelve. ez alapján az ocr program hibátlanul össze tudja rendelni a számlaképen levő bitkatyvaszt a hozzá tartozó naplósor mezőivel a főkönyvi rendszerben.
"Ma ugyanúgy kell az az ember, aki megkeresi, hogy melyik számla fizethető, mekkora összegben és milyen számlaszámra, mint húsz éve" fentiek szerint nem kell. egy ember elég, aki megcsinálja az ablakos sablont, ha kitör a rezsicsökkentés vagy egy újabb formátumú számla érkezik és pont. ez az ember nem csinálja azt, amiről te beszéltél, tehát nem fejben megy az ocr-ezés és a felismert számokat sem kézzel pötyögi be egy formba. az a meló, amiről te beszéltél, az idők során megszűnt. és a munka is változott, mert alapvetően más természetű munka a droid adatrögzítés, mint az ocr rendszer egyfajta programozása.
most attól tekintsünk el, hogy a számlákat ki lehet állítani elektronikus módszerrel is, és/vagy vegyes formában. Például ha a digis számládat csekken akarod személyesen befizetni, akkor bemész a postára, ott humanocr beviszi az adatokat úgy, ahogy te leírtad. vagy fogod a kis kezedbe az okostelefonodat, beszkenneled a számládon szereplő qr kódot, és a többit a rendszer automatikusan intézi. de ugyanez a kettős kiállítás igaz az összes navos nyomtatványkitöltővel kitöltött nyomtatványra is, a lap alján van egy 2d adatmátrix kód, és amit beírtál számot, azt gép által olvasható formában is ráteszi a lapra.
most attól tekintsünk el2, hogy a számlákat elő lehet állítani elektronikus formában is, a számlázás rendjéről szóló törvény ismeri az elektronikus adatcsere fogalmát, az edi-t.
-
atike
nagyúr
Csak a számlás részre reagálva - szerinted nem lehet azt elképzelni, hogy automatizálva történjen a számlafeldolgozás (értelmezés)? Egyszerűen csak annyi, hogy minden egyes számlatípust "meg kell tanítani" a programnak/gépnek/robotnak és kész. Érdekes lenne, hogy ha egy olyan egyszerű dolgot, mint értelmezni egy adott számlát ne lehetne automatizálni...
-
davidsone
addikt
"Robotok veszik át a te munkádat is" OK! de a fizetést nekem küldjék!
...reklámozzák, terjesztik, beszippantják az agyadat, megerjesztik...
-
lappa86
aktív tag
De a gugliba is élő ember pötyögi be a keresnivalót, és ez az ember értelmezi a keresés eredményét. Azzal, hogy nem a könyvtárba rohangál, hanem az interneten keresgél, csak a platform változott, a munka nem.
És ismét félreértesz, (megint) nem olvastad el a rendesen a hozzászólásomat. Nem a számla kiállításáról írtam, hanem a számla értelmezéséről. Gyakorlatilag minden számla máshogyan néz ki, nincs az a szoftver, ami az embernél pontosabban megállapítaná a számlán szereplő különböző információkat. Ma ugyanúgy kell az az ember, aki megkeresi, hogy melyik számla fizethető, mekkora összegben és milyen számlaszámra, mint húsz éve, csak éppen ezt számítógép előtt végzi és nem papíron. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy csak a platform változott, a munka nem. És ahogy az eddigi innovációkat láttam, ez húsz év múlva sem fog változni.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
azt az élőmunkát, hogy adott témához megkeresd a releváns forrásokat, *teljesen* kiváltja a gugli.
a számlákat is nagyüzemben scannelik ma már, típus-sablonokat definiálnak és azzal ocr-eznek.
az élőerő a scannelő robot programozásához kell, nem pötyögnek be számlákat kézzel, legalábbis azokon a helyeken, ahol ilyet használnak. tehát ebben az esetben megszűnik 30 munkahely, ahol kulimunkát végeztek, és keletkezik két munkahely, ahol jellegében teljesen más munkát kell végezni.oké, magyarország nem ilyen hely, itt a szolgáltatók hajlamosak egyesével küldeni a számlát akkor is, ha több szerződésed van.
-
lappa86
aktív tag
Félreértesz. Nem azt írtam, hogy semmilyen robotizált megoldásnak nincsen létjogosultsága (persze hogy van, az SAP-ban is nagyon sok funkció automatizált, de akkor ennyi erővel az otthoni mosógép is robot), hanem azt, hogy az élőmunkát teljesen kiváltó robotizálásnak nincsen létjogosultsága, a cikk ugyanis főleg erről ír. Lehet, hogy ma egy diákmunkás/gyakornok nem a faxon érkezett papíralapú számláról bogarássza ki a fizetendő összeget és a számlaszámot, hanem a monitor képernyőjét bámulja és Excelbe pötyögi be, de a munka lényege ugyanaz. A platform változott, de a folyamat nem lett automatizáltabb, ma is ugyanannyi dolgozó kell erre, mint húsz évvel ezelőtt. Illetve nem mondok teljesen igazat, kevesebb irodai dolgozóra van szükség, de ennek nem a robotok, hanem az az oka, hogy általában hatékonyabb lett a vállalatirányítás a világban.
-
bambano
titán
a guglit nyugodtan tekintheted robotnak. mint ahogy keresőrobot az eredeti neve.
tehát a 20 fős jogi irodában is nemcsak hogy van létjogosultsága, de gyakorlatban is használják.
ma már nem úgy működnek, hogy van 1 ügyvédre 6 gyakornok, akit szalajtanak a könyvtárba, hogy régebbi jogi eseteket nyálazzanak át útmutatásért (ezt még szebben le lehetne írni olyan országban, ahol precedens jog van), vagy szalajtanak a hivatalokba igazolásokért, telekkönyvi bejegyzésért, ingatlan nyilvántartásért.például az egyéni vállalkozások bejelentése ma már teljesen robotizált nálunk is.
-
bambano
titán
de ebben pont az a lényeg, hogy a levegő aktuális co2 változás nulla marad. a hagyományos benzinnel az a baj, hogy valamikor nagyon régen a benne levő szén kikerült a co2 körforgásból, ezzel tisztult az akkori levegő, amit most visszapöfögünk bele, ezzel koszosodik.
ennek a technológiának meg az az értelme, hogy kiszeded a mostani levegőből a mostani co2-t, benzint csinálsz belőle, majd elégeted, és akkor visszakerül a co2 a levegőbe.
a káros hatású gázok tekintetében pontosan ugyanolyan, mint a tisztán villanyautó. legalább annyira környezetkímélő, vagy még jobban, mint a villanyautó.
(#101) joysefke: de erről nem feltételes módban kell beszélni, mert pl. az audinak van ilyen üzeme, ami működik. és amikor rákerestem arra a technológiára, amire én emlékeztem, azt pont nem találtam meg, de másik hármat igen. ebből egy az audié, amivel jelenleg pár autónak elegendő benzint állítanak elő, de többet is bírna.
[ Szerkesztve ]
-
lappa86
aktív tag
Azok az elemzőszoftverek még inkább gyerekcipőben járnak, pillanatnyilag az is bonyolult nekik a sokféle számlaformátum miatt*, hogy a sok szám közül megállapítsák, melyik a végösszeg. És akkor ez a könyvelői munka "legdroidabb" része, például egy tárgyi eszköz árának meghatározására vagy egy pénzügyi elemzésre elengedhetetlen az emberi munka.
* Eleve minden számlázó programmal más és más elrendezésű számlákat állítanak ki, de még ott van az a probléma is, hogy a számlákon tök mást kell feltüntetnie egy magyar, egy német, egy olasz vagy egy kínai cégnek.
[ Szerkesztve ]
-
lappa86
aktív tag
Így van, én is így látom a dolgot. Egy bazi nagy Mercedes-gyárban van helye és értelme a robotoknak (az más kérdés, hogy ott sem tudja teljesen kiváltani az élőmunkát, hiszen a robotokat is felügyelni vagy kezelni kell), de egy húszfős jogi irodában vagy egy gyár harmincfős könyvelésén teljesen értelmetlen és gazdaságtalan.
Lassan húsz éve kb hetente jönnek a fantasztikusabbnál fantasztikusabb hírek a szuperintelligens robotokról, de talán nem véletlen, hogy ez a cikk is az ATM-eket hozza egyedüli sikertörténetnek. Amíg a szalagmunkásokat sem igazán képesek gazdaságosan kiváltani a robotok, addig semmi félnivalónk nincsen. Az meg külön röhej, hogy minden ilyen hír kiemeli a változás gyorsaságát, miközben az ipari forradalom egyetlen évtized alatt lezajlott Angliában, mi meg a Deep Blue 1997-es színrelépése óta várjuk a robotok uralmát.
-
joysefke
veterán
itt egy indokolatlan szűkítést követtél el, az energiát leszűkítetted villamosenergiára. holott a beszélgetés bioüzemanyagról szólt. szerintem tök jó megoldás lenne, ha a szahara tengerhez közelebbi részeit telepakolnák olyan biokonverterekkel, ami széndioxidból és vízből napfény hatására bioszénhidrogént állít elő, majd azt csöveken a tengerpartra vinnék, ahonnan tankerrel átjöhetne Európába (esetleg csövön...).
Igazad van, ha napfényből sikerülne olcsón, környezetbarát módon szénhidrogént termelni, akkor az egy igen komoly fegyvertény lenne, mert egyszerre minimalizálná a netto széndioxid-kibocsájtást (a szén körforgásban maradna és nem a föld alatti halott szenet kell újra bevinni a légkörbe mint ahogy most tesszük) illetve egy flexibilis üzemanyagot adna a világnak, amelyet könnyű tárolni, könnyű szállítani, közlekedéstől, fűtésen és villamosenergia termelésen át egészen a vegyiparig mindenhol bevethető...
Bár félek messze vagyunk ettől mint Makó vitéz Jeruzsálemtől...
Ha leszűkítjük a kérdéskört a villamos energiára és nem egyből az egész világot akarjuk megmenteni, akkor szvsz a tóriumos reaktorok adhatnak egy sokáig fenntartható választ a környezetbarát, széndioxid-mentes villamosenergia problémájára...
-
joysefke
veterán
Nem vagyok energetikai szakember, de attól még emlékezhetek a középiskolából arra, hogy a villamos hálózati vezetéken az ohmikus veszteség mértéke az I²R lesz, értelemszerűen minél hosszabb a kábel, annál nagyobb lesz az ellenállás mértéke, ezzel arányosan a veszteség is.
Egyik megoldás a feszültség feltranszformálása, amellyel ugye arányosan csökken az áramerősség, tehát a veszteség négyzetesen csökken. Egészen addig amíg el nem érsz ahhoz a ponthoz, hogy a sok- százezer voltos feszültség polarizálja és ezáltal vezetővé nem teszi a levegőt. Wikipédia szerint ez európai távvezetékek döntő többsége 400kV-n dolgozik. Gondolom, ha följebb kell menni a feszültséggel, az egy plusz extra transzformátorállomás beruházás lesz, hogy a 400kV-hoz igazítsák az érkező nagyfeszültséget (transzformátor veszteség)
A másik megoldás ugye az ellenállás csökkentése vastagabb kábelkötegek segítségével, ami arányosan drágítja a kábelek árát, illetve jóval erősebb tornyok kellenek, hogy megtartsák a nehéz vezetéket. (Tengerfenéki kábel esetén meg kábelt kell fektetni)
Nem azt mondom, hogy megoldhatatlan problémák ezek, de az átviteli veszteségek illetve a drágább technika bőven felnyomhatja annyira az árakat, hogy ne érje meg észak Afrikából Európába importálni.
-
Narxis
nagyúr
Azért azt érdemes észben tartani, hogy ez az egész robotizálás még csak most KEZD téma lenni, majd amikor ráfekszenek pénzügyileg a cégek és komolyabban kezdik fejleszteni az egészet illetve kereslet lesz rá na majd akkor meglátjuk milyen összeszerelő robotok lesznek.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
bambano
titán
Európa ma gyakorlatilag egy áramrendszer, ukrajna egyes részeivel bezárólag. A hetvenes években épített, légvonalban laza ezer kilométeres 750 KV-os távvezetéken 2000MW-nyi teljesítmény jön át Ukrajna keleti végéből Albertirsára, és megy tovább az EU-ba.
Úgyhogy elismerem, lehetnek problémák a szállítással, de az élet azt bizonyította, hogy ezt kezelhető szintűre csökkentették.
"ha a termelőnél netán ingyen keletkezne az energia.": itt egy indokolatlan szűkítést követtél el, az energiát leszűkítetted villamosenergiára. holott a beszélgetés bioüzemanyagról szólt. szerintem tök jó megoldás lenne, ha a szahara tengerhez közelebbi részeit telepakolnák olyan biokonverterekkel, ami széndioxidból és vízből napfény hatására bioszénhidrogént állít elő, majd azt csöveken a tengerpartra vinnék, ahonnan tankerrel átjöhetne Európába (esetleg csövön...). Napelemes villamosenergiát meg annyit termelnének, hogy a gyárakban a segédberendezéseket hajtsák. ha ilyen cuccot ipari méretekben lehetne üzemeltetni, akkor már jó lenne a napenergia, mint alapvető forrás, mert attól kezdve csak bazi nagy tartályok kellenek, ahova télire betárolod a naftát. ilyenünk meg most is van egy pár, és ha teljesen kibányásszuk a mostani természetes földgázkészleteket, azzal "készítünk" további tartályokat is.
-
joysefke
veterán
Tudomásom szerint villamos energiát nem lehet hatékonyan szállítani akármilyen messzire. Ilyen fél-kontinensnyi távolságok mellett a szállítás költségei túl magasak lennének, még akkor is, ha a termelőnél netán ingyen keletkezne az energia. Tehát Európa nem szomszédos részei nehezen lennének azzal kisegítve, hogy a Szaharában meg Spanyolországban sokat süt a nap. Ha a Hortobágyot lehetne erre használni, az persze M.o-nak sokat segíthetne...
-
bambano
titán
Észak és Dél-Amerikának, Ausztráliának is vannak olyan területei, amik nem jók másra. Ha találgatnom kellene, azt mondanám, Kínában is, az oroszoknál is van. Meg nálunk is lesz itt az Alföldön egy pár év múlva... itt a nagy büdös pusztában, ahol sok helyen annyira nitrátos a föld, hogy a marhák is csak papucsban mennének rá, simán lehetne nagy naperőművet építeni, rögvest azután, hogy megoldottuk az energia tárolását.
-
Van benne valami, de... Pl. nekem is van egy csapatom Indiában, nem túl nagy létszámú, ezért nincs is helyi (szakmai) főnök. Ez azért fontos, mert így közvetlen kapcsolatban vagyunk, és a szakmai tapasztalatot hatékonyan lehet megosztani. Így itt nincsenek ilyen problémák, amiket írtál, de dolgoztam olyan projectben, ahol csak a legelemibb lépésekre bontott feladatokat lehetett átadni az indiánoknak, mert különben megállt az élet...
-
Dhampir
félisten
-
BatchMan
senior tag
Nem az egész automatizált, csak a termelés nagy része. Pl. a hibás ampullákat már nem ember szűri ki. Az anyagot a raktárból robottargonca hozza a gépekhez stb stb. Sok-sok cuki gép
Egyre több a karbantartó, és egyre kevesebb a termelő munkaerő. Amúgy nem túl népszerű szakma.
Egy autógyárban is sokan dolgoznak, mégse mondanám, hogy manufaktúra. -
Snoop-y
veterán
Erdekesseg:
A nagy precizitast igenylo sport auto motor darabok a legtobb gyarban meg mindig kezzel keszulnek.
A Nissan erolteti a GTR-nel a sorozatgyartast de legtobben meg nem hasznaljak.
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
atike
nagyúr
...a harmadik meg elviszi azt a gép mögül és raklapokra pakolja, a negyedik meg elviszi a megpakolt raklapokat a teljesen automatizált raktárba, ahol szintén robotok rendszerezik a polcokra azokat.... Ha vinni kell el, akkor szintén a leveszik a megfelelőt és egy futószalagon odaviszik a kamionokhoz (amire tény, hogy emberek rakják fel - még).
Elég nagy mértékben automatizált a folyamat. Igen, a sajtoló/csomagoló gép mellett áll egy-egy ember aki "felügyel", tény. De ha az összes folyamatot nézzük dolgozik 3-4 ember azon, amin a robotok előtt biztos, hogy jóval több kellett, hogy legyen.
Bárki bármit mond látható a térnyerés. Jó darabig még nem lehet bármit a robotokra bízni - érdekes is lenne - de tény, hogy egyre többfelé lehet találkozni velük.
Autóipari példával kuriózum, hogy ha emberek rakna össze egy autót kézzel és nem robotok...
-
Snoop-y
veterán
Mondjuk a veget kar volt belekavarni (India)
Egy egy embertol eltekintve akik sikeresek es elhagytak Indiat vagy eppen Indiaban tevekenykednek kb a betanitott majomhorda eredmenyessegi szintjet kepviselik az outsource iparagban.
Ha improvizalni kell kb meghalt a tudomanyuk. A kiszervezett meloknal meg sokszor az latszik hogy az eredeti elgondolas: persze mi ezt megcsinaljuk tized annyibol megdol ott hogy kell tartanod experteket akik monitorozzak a majomhordat illetve mikor csodot mond a minosegi mutatok zuhanorepulese utan az egesz projekt egy halom penzt koltesz el a visszaszervezesre majd.
Hjam de amugy megeri igaz nem munkaero koltsegen lesz 100 egyseged hanem egyeb kiadasokon
[ Szerkesztve ]
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
Mister_X
nagyúr
Te se jártál még gyógyszergyárban. Attól mert le van helyezve egy cuki gép, ami sajtolja nagy mennyiségben a pirulát, a másik meg becsomagolja azt, már automatizált az egész?
"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."
-
Narxis
nagyúr
válasz Tigerclaw #80 üzenetére
Ez egy hosszú folyamat lesz de talán ennek hatására fogják megérteni a kormányok, hogy milyen fontos a születésszabályozás és a gyerekvállalás nem lehetőség lesz hanem kiváltság. Azért tudják kizsákmányolni a cégek az embereket mert sok az iskolázatlan. Főleg olyan országokban mint India, Kína vagy kontinenseken mint Afrika, Dél-Amerika.
Az ilyen cégekre nem tudsz adót kivetni mert fogják magukat és építenek egy robotizált gyárat mondjuk Vietnámban vagy Malajziában. Mindig lesz egy ország ahol megéri. Ha meg kevés ember kell akkor jó fizetésért bárhonnan hozhat szerelőket, mérnököket, még mindig olcsóbb mert 10 vagy 100 robotra jut majd 1 szerelő vagy ilyesmi. Fájdalmas lesz az átmenet de nem hirtelen fog ez történni. Évtizedek kellenek hozzá minimum szvsz.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
bambano
titán
"Technológia létezik sokféle, de azt ne felejtsd el, hogy ezeket a mostani olcsó energiára alapozták.": de, elfelejtem, mert nem arra alapoznak. párat elolvastam tegnap, mindegyik úgy nézett ki, hogy a fő technológiai lépéseket napenergiával csinálták, a segédberendezéseket hajtották hagyományossal. Mondjuk ez se releváns, mivel ha éppen süt annyira a nap, hogy például fel tudja melegíteni a berendezést üzemi hőfokra, akkor pár napelemet leraknak az udvar sarkába, és a szivattyúkat meg a többit is lesz mivel meghajtani.
Szerintem jó ötlet ez, mert a napenergia felhasználásával jelenleg az a nagy baj, hogy nem tudjuk tárolni, hogy akkor használhassuk, amikor kell. Ha meg műbenzint csinálnánk belőle, akkor lehetne tartályban egyszerűen tárolni.
-
Tigerclaw
nagyúr
De a jelenlegi állások legalább 80%-a nem kreativitást igényel, csak a betanított folyamat elvégzését. Mondhatni, akinek a munkáját nagy eséllyel lehet automatizálni jelenleg, vagy a következő évtizedekben, azoknak nem tudnak más fajta munkát kínálni. Ennek a rétegnek a nagy része alacsonyan iskolázott és ha be is ültetnéd az iskolapadba, akkor sem jutna sokkal előrébb. Ráadásul egy megszűnt melós állása helyett nem fog keletkezni a semmiből egy mérnöki állás. Szerintem pont Kína lesz az, aki hamar be fogja látni, hogy a foxconn és hasonlóak csak addig értékesek számukra, amíg felszívják a munkaerőpiacról a sok betanított munkást. Előbb, vagy utóbb a kormányok kénytelenek lesznek kivetni komoly adókat azon cégekre, akik a további anyagi haszonszerzés miatt inkább még tovább automatizálnak, robotizálnak.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
dabadab
titán
"a raktárosok ígysincsenek túlfizetve,szinte alapbért kapják,helyettük akkor inkább kidobnak milliárdokat robotok vásárlására,telepítésükre és fentartásukra? Nen hinném!"
Pedig az Amazon (ahol a dolgozók nagy része egészen pontosan az "alulfizetett raktáros"-munkakörben tevékenykedik) pontosan ezt csinálja.
DRM is theft
-
Wesder
félisten
válasz Dare2Live #75 üzenetére
Amelyik Tescoban én dolgozom ott a 8 önkiszolgáló kasszára van 2 ember, szóval legalàbb 6 emberrel kevesebb a munkabér. Amilyen szerencsétlen 1-2 ember, kevés is a 2 Ascoo aszisztens oda.
[ Szerkesztve ]
I guess it's easy to see the world the way I do. The emptiness is a promise, the sin is just the proof.
-
Dhampir
félisten
Hasonlít a probléma a South Park-A jövő jövevényei című filmre.
(08:16-tól 08:20-ig) "erre idejönnek ezek a mocskok, és elveszik a munkát, a megélhetésünket"
(13:38-tól 14:52-ig) "Vagyis a saját kezünkbe kő' venni az irányítást"
Egyébként a robotok akkor lesznek igazán "humanoidok", ha ráébrednek arra, hogy büdös a munka, és csak kihasználják őket.
-
Dare2Live
félisten
"Ha gond van egyből egy pénztáros jön."
egen csak 12 pultra jut egy-két eladó. 12 ember helyet egy.
"bözskeutalványoknál voltak gondok amúgy"
ez egy technologiailag simán megoldható probléma, nem mindha kéne mert megszűnik és ezért van ott az az egy ember.
-
ceia
őstag
(#14) Arni Leírtad a lényeget. Nálunk is így van, de európai (úniós ) szinten (Merkel ) is látványos törekvések vannak a biorobotok alkalmazására.
(#51) kymera Azért ne bízz ebben ennyire. Az ácsok munkáját nem veszik el a robotok, de majd olyan épületek készülnek, amikhez nem kell ács
Én autóalkatrészgyárban dolgozom, és higyjétek el, még sokáig nem lesznek az olcsó munkások kiváltva robotokkal! Igaz, a gyárban robotok hegesztik össze az alaktrészeket. De hogy? Elég rosszul, sok hibát ejtenek. Már régi gépek, nincsenek jól beállítva, rossz a programjuk, iletve nincs cserélve a viseletes alkatrész, mert az drága lenne. A termék kijön a gépből, az operátor adja is oda a hegesztőnek, aki javítgatja a lyukas, vagy elcsúszott hegesztési varratokat. A robotos cellák mellett ott van mindenütt a hegesztő box, ahol megy a javítás. De az még jó, ha legalább működik a robot, mert sok a baj velük, leállnak, vagy el sem indulnak, tucatnyi hiba lehet, operátor nélkül ez nem megy. Ha pedig ő nem bír vele, hívja a beállítóst, ha az sem, hívja a karbantartót.. Szóval nem olyan egyszerű teljesen automatizálni még ezt sem. Nagyon precíz technikát igényelne, ami túl drága, és nem érné meg.
it's more fun to compute
-
DithenS
senior tag
válasz Dare2Live #67 üzenetére
De a fizetős pult vagy mi az más,nagyon egyszerű szermezet.Áll egy vonalkódolvasóból egy atm-ből meg egy asztalból és kész is az egész.De például nem helyettesíti az embert,tesco egy embert se rúgott ki miatta.Ha gond van egyből egy pénztáros jön.Bözskeutalványoknál voltak gondok amúgy.Mikor utólag mondták az eladónak hogy ezzel fizetnék azt a fél kosár teli volt minden féle nem ehető dologgal.Ergo nem fizethettél volna azzal.
-
Scholes9
nagyúr
válasz Dare2Live #67 üzenetére
Jah, van bármilyen állás is ami túl van fizetve egyáltalán ebben az országban? Nemhogy túl, de megfizetve sincs, leginkább alul fizetve nem is kicsit. Aztán sokan csodálkoznak, h a szakképzett fiatalok sorra mennek el 5-10x annyi fizetésért külföldre dolgozni Mintha az ember nem saját magáért kaparna...
Bocs, ez nem neked szólt, csak úgy általában írtam le.
[ Szerkesztve ]
PS5 Pro + PS VR2 <-> XSX <-> 65” S90C
-
Dare2Live
félisten
"Gyógyszergyárba nem félek ,hogy kitúrnak a robotok ami ott megy max akkor lesz veszélyben az ottani melósok helye ha az emberi tudatot 1az1-be bele lehet ültetni egy robotba, tehát mintha 1az1-be klónoznák a melósokat. Ilyen meg nem hiszem hogy ebben az évezredben lesz."
Minek ehez emberi tudat?
Tipikus droid munka. azonosítós vényt berakod, személyid berakod, bakártyád fizetés miatt vagy kpt. berakod gyógyszer kipottyan.szerk: jahogy gyógyszergyár akkor téves. bár ott is automatizálnak mindent.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
"azért de a raktárosok ígysincsenek túlfizetve,szinte alapbért kapják,helyettük akkor inkább kidobnak milliárdokat robotok vásárlására,telepítésükre és fentartásukra? Nen hinném!"
pedig ez már gőzerővel halad. ld cikkben lévő amazon pldajat.
Sött a pénztáros sincs túlfizetve aztán mégis terjed a boltokban a fizető pult.
...
[ Szerkesztve ]
-
Narxis
nagyúr
válasz Tigerclaw #64 üzenetére
Szerintem meg a robotok változást hozhatnak. A kreativitást, egyedi probléma megoldó gondolkodást igénylő munkák nincsenek egyelőre veszélyben. Ugyanakkor a monoton automatizálható munkák(vezetés, raktár pakolás, gyári munkák) azért jó ha kiválthatók mert jelenleg modern rabszolgaság működik ezen a területen. Egyrészt nem vagyok biztos, hogy szellemileg, lelkileg nem káros-e napi 8-12 vagy még több óra monotonitás másrészt borzasztóan alulfizetett munkák sőt Kínában vagy más kevésbé ellenőrzött országban sokkal rosszabb körülmények között végzik ezeket a munkákat. Kizsákmányolnak millió számra embereket. Az élet hosszig tartó tanulás nem csak 1-1 szakmára vonatkozik ma már hanem egyre inkább általánossá válik.
-
Tigerclaw
nagyúr
Nem minden technológia fejlődés szolgálja a jövőt. Rengeteg dolog csak mellékvágány. Készíthetnénk rengeteg mindent atommeghajtással (pl. vonatokat, teher és utasszállító hajókat), és lehet hogy anyagilag is megérné, csak nagyon kockázatos lenne. Az automatizálás, robotizálás is lehet üdvözlendő, hasznos, de ha a "mellékhatása" több problémát okoz nekünk, akkor az nem az az út, amit járnunk kellene. Ott van pl. a génmódosított élelmiszerek témája. Van ahol már javában tolják, miközben fogalmuk sincs, hogy mi lesz a következménye. lehet hogy az is egy olyan ajtó, amit nem kellett volna kinyitni. Attól hogy képesek valamire, még nem kell megtenniük.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
DithenS
senior tag
Ezzel még várni kel,nem azért de a raktárosok ígysincsenek túlfizetve,szinte alapbért kapják,helyettük akkor inkább kidobnak milliárdokat robotok vásárlására,telepítésükre és fentartásukra? Nen hinném! Egs robotnak nem tudod mondani hogy segíts be itt meg ott,ahova lerakták azt csinálja 10-20 évig.Inkább a humanoid robotoktól kell tartani aki képes menni és gondolkozni.De egy M.I megalkotása nem könnyű.Jelenleg olyan buták hogy nem igaz.Egyszer egy programot írtak egy M.I-nek a jelzőlámpák kezeléséhez,parancsba azt kapta hogy a biztonság az első,második a gyorsaság.Erre a kedves M.I abban a szent másodpercben pirosra állította az összes lámpát...Egy ember ilyent nem csinál mert tudja hogy lehet mind a kettőt.
-
aprokaroka87
nagyúr
vajon közmunkások munkájár mikor veszik el a robotok?
-
Crytek
nagyúr
Senki nem mondta főleg nem én ezt. Robotok nem fogják helyettesíteni az ilyen melosokat. 8 általánossal is tudná ezt bárki aki nem debil és van egy kis esze.
Narxis: Én elégedett vagyok a keresetemmel. Aki most idejjönne kiröhögné az órabért amit ajánlanának....de nekem nem az van. Mivel 11 éve vagyok itt és évente van emelés.Szóval a robotok továbbra is bekaphatják
Next PC Upgrade: 2022
-
Stanlee
őstag
Egyetem alatt kb. 15 evvel ezelott diakmunkan voltam a Richternel. A feladatunk abbol allt, hogy az infuziocsomagolo gepsor vegen a dobookra ranyimtam egy szamot egy belyegzovel, majd leemeltuk a dobozt a gyartosorrol es ratettuk egy raklapra, majd ha megtelt a raklap kihuztuk valami raktarba. Mar akkor azon gondolkoztam, hogy mi a tokert van itt erre a munkara kb. 10 ember 2 muszakban, miert nem oldjak meg valami robottal.
Amugy Crytek valami specialisabb reszen lehet a gyartasi folyamatnak, mittomen fermental valamit. De az is egesz jol automatizalhato mar, egy ember tobb fermentort is el tud latni. Nem ugy van ez, mint 20 evvel ezelott, hogy sok mindent kezzel iranyit az ember.
Az indiaiaktol en a programozok helyeben tartanek, igaz szarul programoznak, de atomolcson :-)
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Narxis
nagyúr
" Pár év és kb kihal az üzemünk mert az öregek nyugdíjba mennek és senki nem jön ide mert nevetséges alapbérrel vesznek csak fel. Munkalehetőség van csak inkább keress ennyiért mást az ember."
Ennyire "raj" a munkahelyed Mr. Nagyképűkém. Ugyanolyan biodroid vagy mint a szalagmunkás csak te még büszke is vagy, hogy annyit fizetnek. Lényeg, hogy áram, internet meg az új játékok meglegyenek.
#57) cami][us: az ipari forradalom időszakában is vertek szét gépeket sőt mikor megjelentek a taxik a lovaskocsival rendelkező személyszállítók tüntettek ellenük. Mindig lesznek akik a haladás ellen vannak és mindig is veszíteni fognak.
[ Szerkesztve ]
-
cami][us
senior tag
Ez a luddizmus demagógiája. Ez a bullshit már kb. 200 éve lejárt lemez és igazán soha nem lesz aktuális, amíg a gépek jogokat szereznek maguknak. Tekintve hogy az ember mindenféle kamu hülyeség miatt képes egy rakás idegent megölni, nem hinném hogy a gépeknek sok esélyük lenne.
-
Tigerclaw
nagyúr
Szerintem hosszútávon óriási problémát jelenthet a túlzott automatizálás, hacsak nem állunk át valamilyen nem az anyagiakra, pénzre épülő gazdasági, társadalmi felépítésre.
Viszont jelenleg még teljesen felesleges kongatni a vészharangot. A felsorolt dolgok többsége kísérleti fázisban van és még túl drága is. Szerintem 10 éven belül nem fognak önvezető autókat globálisan az utcákra engedni. Ez is olyan mint a gyógyszerkutatás. Nagyon hosszú ideig tart engedélyezni (okkal). Addig folynak majd a próbák, az USA-ban talán 1-2 újabb államban engedélyezik majd az önvezető autókat és gyűjtik a tapasztalatokat. A legtöbb autógyár a Google szintjéhez képest még el is van maradva legalább 5 évvel...vagyis nekik még tovább tart. Közben sokkal olcsóbbá is kell majd tenni az egész technológiát, hogy ne csak pár gazdagabb geek vegye meg.
Kamionok esetében szerintem ez még több idő, legalább 20-30 év.
Ráadásul ha bekövetkezik egy nagyobb baleset (be fog), akkor tovább késik az egész, de legalábbis ugyanaz fog történni, mint amikor meghibásodik egy utasszállító repülőgép. Amíg vizsgálják a hiba okát, addig nem lehet majd közlekedni...ami mondjuk egy szállítócégnek a csődöt jelentené. Nem fognak kapkodni a fuvaros cégek egy ilyen után az első időszakban.
Már az önvezető autók kapcsán is nagy lesz a tiltakozás, de a humanoid robotok esetén ez abszolút boritékolható.
Nagyobb, további automatizálást az auto és elektronikai iparban várok csak, a közeljövőben, de ott is megtörténhet, hogy elindul egy komoly polgári mozgalom, amihez nagyon sokan csatlakoznak majd. Egyszerűen nem fogják venni azoknak a gyártóknak a termékeit, akik alacsony emberi munkaerő nélkül, magasan automatizálva állítják majd elő a terméket. Bojkottálják majd az olyan gyártókat, akik színtisztán anyagi érdekből lecserélik az emberi munkaerőt, gépire. (és még ez lesz a legszelídebb formája a tiltakozásnak)
Lehet hogy 20 éven belül már olyan címkének is szerepelnie kell majd a termék dobozán, hogy hány százalék az emberi munkaerő az előállítása során. Hasonló lesz, mint az eredetcímke, a származási országra vonatkozó adat, vagy az hogy génmódosított termékből készült e. A politikai döntéshozóknak pedig támogatnia kell majd ezt, mert minden munkanélkülit neki kell majd ellátni, akinek a munkakörét automatizálták.
Szóval pánikra nincs ok, a következő évtizedekben nem kell tartani attól, hogy robotok lepik el az utcákat, munkahelyeket, de a túlzottan automatizált gyártók talán megbánják majd a döntéseiket, illetve 50-100 éven belül várhatóan lesz majd néhány nagyobb konfliktus emiatt. (ha háború nem is, de valami lázadás biztos)
-
jaikah
csendes tag
A gyógyszeriparról annyit, hogy a teva elődjében a biogálban 10 000 ember gyártott egymilliárd tablettát most pedig 1 000 ember gyárt 10 milliárd tablettát egy évben. Örülök, hogy úgy érzed a te munkád nélkülözhetetlen csak nehogy kiderüljön, hogy valaki indiában tized annyiért megcsinálja.
-
törölt tag
Aki ezt kitalálta, annak javaslom, hogy pattanjon be mellém a kamionba egy-két hétre! Van kb. 70 ügyfelünk. Mindegyiknek át kéne állni a teljes automatizálásra ahhoz, hogy egyáltalán gondolatként felmerülhessen az én kiváltásom. Tapasztalatom szerint akkor keletkezik a folyamatban a legnagyobb gebasz, amikor valamelyik cégnél beszarik egy gép. Onnantól borul a nap és bizony improvizálni kell. Ez vonatkozik a kamionra is. Egy defekt és bukik az időrend.
-
Mister_X
nagyúr
válasz [Prolixus] #37 üzenetére
Ja, kihal a mozi, mint a TV megjelenésével Lehet új élmény a VR (nekem is van), de ha én hóban hörgő Lep-t akarok nézni, akkor megveszem a mozijegyet.
"Most kell szerénynek lenni, mert most van mire." --- "All dreams eventually disappear when the dreamers wake."
-
őstag
-
Snowy_owl
őstag
Amikor jól beautomatizálódik ez a sok munkahely, akkor mi lesz azokkal az emberekkel akiknek nem lesz munkályuk, és az a kis segély is elfogy amit kaphat utána? Mit eszik, iszik? Mint vásárlóerő el lehet felejteni. De akkor amit ő gyártott a robot előtt ki veszi meg? Alapjövedelem? Hmm, és hol van mögötte a termelés, szóval amit kapsz pénzt sosem termelsz érte semmit, az összhang még jobban eltolódik a fizetés és a mögöttes munka között. De nem probléma egyébként szerintem, csak párhuzamosan lehetne egy zöldségi forradalom, hogy a sok hasznos/haszontalan dolgokat próbáljuk már meg visszaforgatni, és nem szemétkupacokba gyűjteni, meg mérgezni a földet. Csak mert nem kéne ebbe a magy okosságokba belepusztítani saját magunkat, ha van egy cseppnyi eszünk. És nem megoldhatatlan a dolog, csak kell egy nagy szemléletváltás, mert az utolsó órában nem hinném hogy lesz elég idő az összes kárt felszámolni. És akkor most lehet mondani hogy pesszimista vagyok, pedig csak reálisan próbálok közelíteni a dolgokhoz.
régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.
-
TTTotya
senior tag
válasz [Prolixus] #40 üzenetére
Szerintem mivel sok lesz a munkanélküli ezért belőlü(n)k fognak fosszilis tüzelőanyagot előállítani.
-
[Prolixus]
addikt
Nem írtad, hogy milyen körülmények között lennének a bacik tartva. De igazából mindegy is. A lényegen ez nem változtat. CO2-ból alkánt csinálni energiaigényes folyamat, akárhogy is csinálják. Ehhez az energiát meg megint vagy nem megújuló energiaforrásokból lehet nyerni, vagy megújulókból, de akkor jönnek ugyanazok a problémák, amik jelenleg is vannak.
A "kibúvó" nyilván a napenergia felhasználása lenne. Akkor meg egyszerű fotoszintézisről lenne szó (mint az algás bioreaktornál), annyi csavarral, hogy a termék nem szénhidrát, hanem szénhidrogén. Sokkal jobban nem járnánk.
[ Szerkesztve ]
I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando
-
bambano
titán
válasz [Prolixus] #45 üzenetére
"A fermentációkhoz speciel pont értek.": az pont jó, mert itt nem fermentációról van szó, mint ahogy azt a hsz-ben is leírtam, amit elolvastál válaszolás előtt.
"Szóval ez így nem működhet.": jaja, annyira nem működik, hogy csak az index.hu-n legalább 3 különböző technológiáról szóló hírt találtam, pont azt az egyet nem, ami az emlékeimben benne van... majd megkeresi más.
-
[Prolixus]
addikt
" még mindig kémiailag tudunk a legtöbb energiát tárolni azonos térfogatban, mint pl. benzin."
Ez irreleváns érv a végesség szempontjából.
"közvetlenül széndioxidból és vízből állítsanak elő bioüzemanyagot génmódosított baktériumokkal, a termőföld és a növény kihagyásával. szerintem ez sok szempontból jó ötlet"
A fermentációkhoz speciel pont értek. A konkrét kutatásról mondjuk nem olvastam, de ez biztosan bukó, ha mérlegre rakod a dolgokat. Eléggé képtelenség szaga van. Egyrészt a baci nem fog neked hosszú szénláncú alkánokat gyártani (benzin). Nem tudok róla, hogy ilyen enzimek léteznének az élővilágban. Az meg még nagyon messze van, hogy de novo, gyakorlatilag a nulláról tervezzenek olyan enzimeket, amilyenekhez még hasonló se nagyon fordul elő az élővilágban. Másrészt nem CO2-ből. Nem véletlenül van az, hogy az élőlények a komplex szénforrásokat bontják le, és ezekből nyerik az energiát, és nem fordítva. Glükóz, zsírsav stb lebontásából nettó energia lesz. ezek felépítése energiát igényel. Ugyanez igaz lenne az alkánokra is. Tehát tegyük fel, a baci gyártja neked a benzint. Viszont a bacinak akkor is kell energiaforrás, amiből az anyagcseréjét meg az alkángyártás energiáját fedezi. Kell neki táptalaj, amiben szénforrások vannak. Ez lehet mondjuk kőolaj (talán meglepő, de vannak olyan bacik amik tudják bontani), vagy valamilyen más, szerves szénforrás, tipikusan valamilyen szénhidrát. Természetesen ezeket meg kell termelni. Ez természetesen energia, meg úgy is, ha a termésbe fordított energia egy része nyilván napenergia.
Szóval ez így nem működhet. A fosszilis energiaforrásoknál is a nagy molekulákat bontják le, jelentős részben végeredményben CO2-re, miközben energia szabadul fel. A fordított folyamat pont, hogy energiaigényes, akár bacival csinálod, akár mondjuk vegyiparban szintetizálod. Etanolra amúgy ugyanez igaz. Etanolból lehet energiát nyerni, közben CO2 keletkezik. A folyamat ellentettje pont, hogy energiaigényes.
[ Szerkesztve ]
-
Loresz
tag
Húúú de nagy fejlődés.....aztán a kapitalista cégüzéreknek hála sokmillió ember kerűl az utcára!!!
A jó öreg Pista bácsi az első cséplőpég láttán:
- Möglátjátok még, Istenkáromlás az ott....
Mire erre az egyik csípősnyelvű menyecske:
- Istenkáromlás az amikor kend Szűzmáriát rángatja le az égből !!!
Erre Pistabá:
- Ááááá, az emberi dolog!
És mondhattok bármit, szerintem Pistabának nagyonis igaza volt!
Üdv, Lóránd!_____Loresz_Hun !!!**Hackintosh építés**!!!____
-
bambano
titán
válasz [Prolixus] #42 üzenetére
újabban többek között azzal is kísérleteznek, hogy közvetlenül széndioxidból és vízből állítsanak elő bioüzemanyagot génmódosított baktériumokkal, a termőföld és a növény kihagyásával. szerintem ez sok szempontból jó ötlet:
- még mindig kémiailag tudunk a legtöbb energiát tárolni azonos térfogatban, mint pl. benzin.
- ha a mostani széndioxid elvonásával állítod elő a benzint, akkor pontosan ugyanolyan környezetbarát vagy, mint a villanyautó
- napfény van bőven, és ezt végre lehet hajtani olyan területeken is, ami másra nem jó, pl. homoksivatag.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
[Prolixus]
addikt
És ez a folyamat nem igényel energiabefektetést? Én nem tudok róla, hogy a vegyipar úgy általában két gombelemmel elmenne.
Energiaforrásként nyilván olyan dolgot használ(hat) az emberiség, amelynek az előállítása/kitermelése sokkal kevesebb kraftba kerül, mint ami előállítható belőle.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz [Prolixus] #40 üzenetére
Szerintem arra gondol, hogy szintetikusan/mesterségesen előállítható. Legalább is erre vannak mostanában kutatások.
il sole non sorge più ad Est!
-
bambano
titán
válasz [Prolixus] #37 üzenetére
"Azért abban megegyezhetünk, hogy a fosszilis energia mindenképpen véges": szerintem ebben ne egyezzünk meg.
-
kovgab
tag
hát ...
Az, hogy valaki, bárki most mit hisz, messze van attól, hogy mi lesz majd valóban, mert elég pár "apró" változás és vége is a fejlődésnek amit most olyan nagyon stabilan jósolnak ...
Mondjuk egy durvább háború, vagy erőforrás válság ...nincsen ez sem kőbe vésve ...
Ká Úr
-
[Prolixus]
addikt
Túl sok általánosítást tartalmaz az írás szerintem. Terjedelmi korlátok, okés, de akkor is. Például az orvosok vagy az ügyvédek munkáját is jelentősen lehetne segíteni MI-val és jól kitömött adatbázisokkal. Ez pedig előbb-utóbb odáig vezethet, hogy az egyszerűbb feladatok elvégzése kikerül a szakember kezei közül. Ez nyilván azt jelenti, hogy ha nem nő a munka mennyisége időközben (ügyvédeket nem tudom, de itt az orvosoknak mákjuk van ilyen szempontból, hála a folyamatosan növekvő népességnek és a fejlettebb országokban jelentkező elöregedő társadalmaknak), akkor kevesebb ilyen emberre lesz szükség. Persze, teljes automatizálástól nem kell félni, de akkor is hatása lesz ezen szakmák munkaerőpiacára is a cikkben taglalt jelenségnek.
Vagy színészt nyilván nem helyettesíthet a robot, de a virtuális valóság hajnalán nem az a prognózis, hogy a franc sem fog színházba járni, de még moziba se nagyon? Minek néznék egy kontrollálhatatlan, számomra passzív világot képernyőn, amikor én magam is a móka része lehetek? Szóval indirekten ugyan, de a színészek is kiválthatóak lesznek...pontosabban nem lesz rájuk szükség, mert lesz jobb alternatíva a szórakozásra.
Másrészt azok munkája nincs veszélyben, akiké mondjuk relatíve könnyen robotizálható lenne, de nincs belőlük sok, szóval nagy lenne a fajlagos költség (még úgy is, ha ezek amúgy jól fizető munkahelyek).
Nekem az egészből az jön le, hogy mindenki menjen programozónak! Még robotok készítése/tervezése is necces akkor már, mert miért ne lehetnének robotokat tervező szoftverek, meg robotokat gyártó robotok a jövőben?
Összességében amúgy én eléggé pesszimista vagyok. Az ipari forradalom idején is komoly gondok voltak. Ha most a fejlődés még gyorsabb lesz, az adaptálódás is nehezebb lesz az egészhez.
atike: Azért abban megegyezhetünk, hogy a fosszilis energia mindenképpen véges, és elég nagy ütemben habzsolja be őket az emberiség. Persze az igaz, hogy már 20 éve is azt mondták, hogy 30-40 év múlva elfogy az olaj, aztán még sem, szóval a prognózisok lehet pontatlanok, de ez a fajta energiaforrás nem megújuló. Atom dettó, ráadásul egyre inkább az a trend (Európában legalábbis), hogy szabaduljunk meg az atomerőművektől, mert ugye mindenki fosik tőle (mert nem hosszú távon dobja ki a drámai környezetszennyező hatását, mint mondjuk a fosszilis energiaforrás, hanem rövid távon). A megújuló energiaforrások felhasználása meg gyerekcipőben jár még nagyon a fenti kettőhöz képest, és nekem van egy olyan érzésem, hogy nem fognak tudni anniy energiát adni, mint a kőolaj/földgáz+nukleáris források, ha esetleg azok már tényleg a végét járnák.
Másrészről viszont az energiamérleg a lényeg. Az embernek kaja kell, a kaját meg kell termelni, ami szintén energiába kerül. Lehet ha mindent számításba veszünk, a robotoknak kell a kevesebb energia, ki tudja...
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
ahogy olvasom a cikkeket, meg a többit, ami mostanában felbukkant, azon jár az agyam, hogy milyen jó is ez nekünk. De persze muszáj fejlődni még ha szarabb is lesz.
il sole non sorge più ad Est!
-
intelMMX
senior tag
Robotok tömegtermelésbe valók. Akármennyit is fejlődhet a mesterséges inteligencia, ahol most nincsenek robotok, ott nem is lesznek. (Egyrészt meg sem érné)
Egyedi gyártás és a szerviz ki is van lőve ezért. -
KAMELOT
titán
Ennek sincs nagy jövője. Érdekes, pont ott csinálják a robotokat ahol egy halom ember lakik. Embert nem fogja helyettesíteni a robot. Előre beprogramozott dolgokat tud. Még jó, hogy ez nem a Robocop meg a Terminator film.
Ja továbbá csak addig működik ameddig van aksi vagy áram. Azon kívül meg nulla. Aztán esetleg bexarik a szoftver akkor mivan?[ Szerkesztve ]
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
Crytek
nagyúr
Alapanyagokat gyártunk. Az meg nem tedd bele a dobozba ,majd csomagold be amit kb jobbról balra mozgó robotkar helyettesit. Ez nem gép alkatrész gyártó sor..
De kár olyannak beszélni aki nem látja át az itteni dolgokat.Én tudom és visítok, mekkora raj a munkahelyemNext PC Upgrade: 2022
-
Keem1
veterán
Szerintem az utolsó kép alatt van a lényeg: "A monoton feladatokat megcsinálják helyettünk, fókuszálhatunk a kreatív munkára"
A monoton, automatizálható, esetleg emberek számára veszélyes vagy egyszerűen túl nehéz munkát jobb robotokra bízni (persze, ha elérték azt a szintet), az ilyesmire pont fölösleges pazarolni az értékes, drága emberi munkaerőt, amit más területen lehet kamatoztatni.Persze ma még senkinek nem kell félnie. Nemrég néztem a robot fűnyírókat, hát, most még 400 ezerért nem fogják levenni a terhet a vállamról, ugyanúgy megmarad a szombati fűnyírás. Eleve elő kell készíteni a kertet hozzá minden szezon előtt, patika állapotú kertben tud normálisan dolgozni, és kb. 3-500 négyzetméteren, lassan. Oké, tudom, hogy kb. 10-30 év és megszabadultam (vagy a gyerekem) a fűnyírástól, de addig puszta bohóckodás. 400 ezres gép, de az én 1200 négyzetméteres, tereptárgyakkal, akadályokkal tarkított kertembe beletörne a bicskája, és lassabban nyírná le, mint én a benzinmotoros fűnyírómmal (az elején egy egész nap volt, ma már két részletben kb. 2-3 óra alatt letolom).
[ Szerkesztve ]
-
Hiftu
senior tag
A programozók munkája úgy látom megmarad.
Vagy rendes programozóként vagy hackerként, hogy a robotokat működésképtelenné tegyék.
Ha mindent robotok fognak elvégezni, akkor nagyon sok mindent lehet majd feltörni.[ Szerkesztve ]
Tessék mondani, lehet itt hazudni? - Kaszt: Decker, Faj: Troll, Működési Terület: Prohardver
-
attiati
veterán
"nem félek"
Azért leszel veszélyben, mert mint az emberek többsége, csak a saját szemszögedből nézed a helyzetet.
Ha 10-ből 9 szegmens veszélyben lesz, akkor mindenki a maradék 1-re fog pályázni. Hogy csak egyet említsek a millióból. És mindjárt veszélyben vagy, közvetetten a gépek miatt.
"Én nem vagyok veszélyben, jöhet bármi" gondolkodás már eleve félni való.
És az, hogy biztosra kijelented. Miközben a világ meg rugalmas és változik.
És egyáltalán nem is biztos, hogy veszélyt hoz. A munkaerőpiaci hatása csak egy a sok közül. -
Wesder
félisten
Úgy érzem nekem hamar el fogjàk venni, bàr amilyen szerencsétlen egy két ember, pénztàros is kelleni fog még 10-20 évig
I guess it's easy to see the world the way I do. The emptiness is a promise, the sin is just the proof.
-
atike
nagyúr
Nem tudom merre dolgozol, de mi dolgozunk a Teva-nak is és a Richternek is és bizony egyre több robotizált folyamatot látok/látunk amit korábban emberek végeztek. Bizonyos dolgok miatt biztos vagyok benne, hogy soha nem lesz olyan, hogy ne legyen kontroll a robotok által végzett folyamatokban, de az biztos, hogy egyre több ember munkáját ki tudják váltani....
-
törölt tag
Hogy veszik el azt, ami nincs?
-
-
Narxis
nagyúr
Miből gondolod, hogy nem lesz áram? Egyébként azt nem csak a robotok fogják megszívni. Hullani fognak az emberek mint a legyek áram nélkül.
-
gabor7th
addikt
És ha egyszer elfogy az áram, akkor hogy működnek majd a robotok? 100 év és nem lesz ami meghajtaná őket. A szellemi munkákat meg sose veszi át mert az adatokat értelmezni is kell.
A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu
-
-
Crytek
nagyúr
Azért ez nem így van. 11. éve itt gályázok és kb 0 új embert vettek fel. Pár év és kb kihal az üzemünk mert az öregek nyugdíjba mennek és senki nem jön ide mert nevetséges alapbérrel vesznek csak fel. Munkalehetőség van csak inkább keress ennyiért mást az ember. Szóval ahol én vagyok kíváncsian várom mit hoz a jövő mert ember nélkül érdekes lesz a termelés ha soha nem jön utánpótlás
-
Dhampir
félisten
Már így is (bio)robotok vagyunk.
-
buherton
őstag
"Robotok veszik át a te munkádat is"
Na arra lehet várni. Programozókat nem fogja könnyen kiváltani . Azt viszont már nagyon várom, hogy közvetlenül az agyammal irányíthassam gépet, mert nagyon sokszor az adatbevitel lassítja a munkámat.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
ziku
csendes tag
Jelenleg a "gyenge mesterséges intelligencia" korát éljük, de már nem kell sok, és rendelkezésre fog állni olyan hardver, ami elég erős lesz az "erős mi" futtatására. Már csak a szoftver a kérdéses, de amilyen ütemben fejlődik az emberi agy feltérkpépezése, nem lehet kérdéses, hogy 1-2 évtizeden belül itt is áttörésre számíthatunk. Csak vissza kell nézni 100-150 évet, hogy a technológia milyen ütemben fejlődött, és ezt a görbét tovább rajzolni 1-2 évtizedre előre. Szóval kedves Crytek, hiába érzed úgy, hogy a szakmádat egy gép sosem fogja tudni elvégezni, sajnos el kell, hogy szomorítsalak. És az sem segít, ha ezen a fórumon, vagy bárhol máshol, ezerszer leírod ennek az ellenkezőjét, a tények azok makacs dolgok .
[ Szerkesztve ]
-
Armahun
addikt
Nagyon sok helyen nem fognak drága robotokat alkalmazni, mikor a biomechanikus emberrobot éhbérért is megcsinálja ugyan azt.
Ha meghibásodik nem kell javítani, hanem cserélhető mint egy alkatrész.
Van belőle bőven utánpótlás.Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
Armahun
addikt
.
[ Szerkesztve ]
Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
Fred23
nagyúr
Szerintem nekem lesz igazam, és jön majd az alapjövedelem. Ha nem is 10 év múlva, de úgy a harmincas évektől.
-
villamos
őstag
Én nem igazán tartok tőle, hogy mostanában esne ez meg, legalábbis a következő öt évben nem várok túl nagy változást. Lehet hogy sok munka van, ami automatizálható lehetne, de meglehetősen költséges is, egy ideig az emberi munkaerő egyszerűen olcsóbb lesz még.
Főleg olyan munkahelyeken, ahol fontos a kreativitás, vagy a problémamegoldás (az enyém is ilyesmi).
A robotokat is karban kell tartani, és felügyelni is kell adott esetben a munkájukat.[ Szerkesztve ]
Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!
-
bambano
titán
szerintem a robotokra is ki kell vetni a tb-t meg a többi járulékot, és akkor majd megmaradnak az emberi munkahelyek.
az ügyvédeket meg nem helyettesíteni kell, hanem elzavarni
[ Szerkesztve ]
-
-szp-
aktív tag
Nem lennék olyan nyugodt a helyedben...
<!-- Hello tourist on the right side, hello tourist on the left side -->
-
Narxis
nagyúr
Persze-persze, sg-n meg itt is korábbi ilyen híreknél szóról szóra ezeket írtad. Remélem majd megcáfolnak. Legalább több időd lesz kockulni.
-
Armahun
addikt
Mikor ma már úgy mennek az emberek az orvoshoz, hogy dokikám ezt a gyógyszert írd fel nekem, mert én már kigugliztam és ez a bajom.
Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
Narxis
nagyúr
Jajj hagyjál már ezzel. Minden kiváltható idővel úgyhogy féljél csak. Veszélyben a kockulásod, lehet kevesebb játékot tudsz majd venni ha Mr. Robot munkába áll nálatok is.
-
Crytek
nagyúr
Gyógyszergyárba nem félek ,hogy kitúrnak a robotok ami ott megy max akkor lesz veszélyben az ottani melósok helye ha az emberi tudatot 1az1-be bele lehet ültetni egy robotba, tehát mintha 1az1-be klónoznák a melósokat. Ilyen meg nem hiszem hogy ebben az évezredben lesz.
Gyógyszergyár én így szeretlek[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Horgász topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Apple notebookok
- PlayStation 5
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest