- Programozás topic
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Proxmox VE
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
adamssss #13682 üzenetére
Ezt inkább a hardkórban kérdezd, ott vannak a kv boltos arcok.
Egyébként az időre őrlők elég konzisztensek, legalábbis a jobbak. Kávézókban szokták a plusz tizedeket egy kis tálba söpörni és ha kevesebb két tizeddel, onnan kipótolni. Rendes pörgés közben ez irreleváns probléma.
Amúgy Acaia Orbit. -
aradebil2
senior tag
-
Sziasztok!
Elektromos őrlőből mit ajánlotok aminek van tárolója, szóval nem adagonként kell betölteni a babokat, illetve be lehet állítani, hogy hány g-ot daráljon? Apósoméknál olyan van (azt hiszem Eureka) ahol az időt lehet beállítani de ott a gram soha nem lesz ugyanaz.
Köszi
-
kmarci25
veterán
Röast-ot próbáltam nemrég, most rendeltem újra. Mono, Stereo ami befér 10 alá. Eddig a Monot és a Glam-et kóstoltam, érződik az árbeli különbség, most a Stereo-ból is rendletem.
-
goom
senior tag
A Goriziana Grad Cru kávét ismered? Most egészen jó, egy hónapos pörkölési dátummal látom, és belefér az árba is. Ár-érték arányban szerintem elég jó.
-
Sziasztok!
Valaki tudja hogy a Kingrinder K6-hoz hanyas dugosbit kell? A 6 tul kicsi a 7 tul nagy. Talaltam egy boltot ahol kinai dugosbiteket forgalmaznak csak nem vittem magammal az orlot.
koszi -
Fross
csendes tag
Sziasztok, kifogyóban vagyok kávéból, eddig allegro -ról rendeltem, tudtok valami kávét ajánlani max 10k/kg áron?
-
AXisBOLD
addikt
válasz
ANDROID??? #13671 üzenetére
Már vissza is kikdte, mert hangosan búgott használaton kívüli is...most jön az új. Nem túl jó kezdés.
-
aradebil2
senior tag
válasz
RetepNyaraB #13655 üzenetére
Ezért jó hogy itt szépen le van írva az összes recept, röviden, tömören
James Hoffman
Lance
Amit még szoktak szeretni:
Jonathan Gagne -
TotO'
aktív tag
dedica ec685-hez rendeltem még régebben egy aliexpresses bottomless portafiltert, most vásároltam avx-től egy k6-ot, meg ahogy olvasom egy IMS kosár is jó lenne. Nem tudom azonban, hogy a 3 méret közül (12-14g, 14-16g, 16-18g) melyik lenne nekem ideális.
Mi alapján döntsek? Van akinek IMS Pavoni van [link] 15-17g.
Vagy pusztán az a mérvadó, hogy mennyi kávét szeretnék inni? Ahogy tudom duplát könnyebb csinálni (pláne kezdőként). Szóval ha 12-14es kosarat veszem, akkor nehezebb lesz jó kávét készítenem?! -
AXisBOLD
addikt
válasz
ANDROID??? #13648 üzenetére
Ejj ez nem jó hír, de már megvette, garis, remélem rendben lesz neki....
-
whisky71
tag
válasz
RetepNyaraB #13663 üzenetére
Nem fejlesztették, pont most vettem, mert tönkrevágtam. Van "rendes" karom hozzá, viszont abba nem jók a gyári kosarak.
-
BéHGT
senior tag
válasz
lbence #13664 üzenetére
Többek között ezt a videót is néztem. És már alakul, a nyomás kezd felállni, legalábbis optimálison belül van. A főzési idő hosszát csak manuálisan tudom beállítani? Mert a 25-30 mp egészen biztos, hogy nincs meg, de talán a 35 ml sem.
Bár az utóbbiban nem vagyok biztos.
-
lbence
aktív tag
Szerintem gyakorolj még, járj utána az eszpresszókészítésnek, biztos, hogy bele fogsz jönni, nem túl bonyolult. Ezt a videót nézted már?
Ebben a La specialistaban akkor nem nyomásfokozós kosár van, és te azt szeretnéd inkább nyomásfokozósra cserélni? Az nem lenne egy nagy húzás. -
RetepNyaraB
veterán
Ha nem sorolják fel, nem feltétlenül lesz jó. A gyári dedica kar kalap szar alumínium öntvény (hacsak nem fejleszették), azt úgyis érdemes komplett lecserélni. Egyébként ha a fülek száma és helyzete megegyezik, valszeg passzolni fog.
A friss pörkölést pedig érdemesebb legalább 10 napig (de inkább tovább) pihentetni, a belőle felszabaduló gázok miatt. Spriccelős lesz kv, nehezen lehet bele boldogulni.
-
BéHGT
senior tag
válasz
capafog23 #13661 üzenetére
Köszönöm a választ! A kávé rendben van, szerdán pörkölték és a pörkölés után 1.5 órával mentem is érte (kávékalmár). Néztem az oldalt, viszont ebből nekem elég a szűrő is, ugye? Vagyis az ebben lévő szűrő belemegy a gyári karba? Azt megszoktam már.
De lehet meg is rendelem, csak itt a szünet és ilyenkor türelmetlen vagyok. Bár a nemtudomhanyadik kávé után kezd felállni az optimális közelébe…
Tuti jó a géphez? Az EC9155 nincs a felsorolásban. -
BéHGT
senior tag
Sziasztok!
Amatőr kérdés, szeretnék rá használható választ kapni
Van egy új Delonghi la specialista arte kávéfőző, amivel nem megy a főzés.Ez előtt egy automata delonghit használtam, különbet főzött mint ez.. Jó pár beállítást kipróbáltam, és rosszabb, mintha kotyogós főzné a kávét. optimális nyomástól fényévekre van, sima egyszerű fekete lötty jön le.
Olvastam, hogy valaki lecserélte a portafiltert 51mm-es awx-re, és ott nincsen elvileg a szűrőn nyomáscsökkentés, azzal már jót főzött. Egész nap ez után kutattam Budán, sehol nem találtam.Tudna valaki segíteni?
-
Horvi
őstag
Alabástrom megoldása jó ötlet én erre nem is gondoltam.
Amúgy én úgy szoktam, hogy kb fél liter vizet töltök a forralóba, az felforr gyorsan utána kezdek el készülődni. Előveszem a kv-t, ledarálom, előkészítem az aeropresst stb. Ezen idő alatt szerintem visszahűl "megfelelő" hőmérsékletre. Lehet nem ez a legjobb módszer de én úgy voltam vele, hogy az elején kísérletezgettem többet aztán meglett egy recept ami nekem is és a páromnak is ízlik(végül is ez lenne a lényeg nem?). Utána ezzel a metódussal mindig konstans eredményt tudok elérni(még ha nem is 93fokos a víz).
-
Fross
csendes tag
Köszi szépen, holnap meg is jön a cucc, lesz egy kis koffein túladagolásom de semmi komoly
Még egy kérdés, bármi tipp, hogy hogyan tudnám a megfelelő hőmérsékletet megtalálni hőmérséklet szabályozás nélkül és nem megégetni a kávét a vízzel, nyilván nem akarom forrásig melegíteni a vizet de túl hidegre se akarom hagyni.
Esetleg várjam meg míg forr a víz és utána hagyjam visszahülni egy 5 percet?
-
Fross
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #13653 üzenetére
Köszi szépen a segítséget. Esetleg egy "recept" ami általában működik vagy a Lance féle az jó kiindulási pont lesz?
-
Fross
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #13650 üzenetére
Tudom, hogy nem presszót fog készíteni.
Ha hosszabb italra vágyok általában olyankor a kotyogóst veszem elő és szeretném ezt is kipróbálni, hogy milyen ahhoz képest.
K6-om van, az jó lesz mellé?
-
Jolida
tag
Nyaraláskor Aeropress + Fellow Prismo [link] kombóval egészen hihető "presszókat" szoktam húzni.
-
-
Fross
csendes tag
Sziasztok.
Aeropress vásárláson gondolkozom.
Több kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban :
-Általában sötétebb pörkölésű kávékat iszom, mennyire jók ezek aeropresshez?
-Mennyire fontos, hogy legyen hozzá hőmérséklet szabályozós vízforraló?
Köszi a válaszokat
-
donat_sz
senior tag
Ha saját részre történő kávé pörkölés ügyében elindulnék a tanulás útján, ki milyen tananyagot ajánlana? Milyen könyv, youtube csatorna vagy más lenne ez ügyben ajánlatos?
-
AXisBOLD
addikt
válasz
ANDROID??? #13644 üzenetére
Konkrét példát tudnál linkelni?
-
AXisBOLD
addikt
válasz
ANDROID??? #13644 üzenetére
Ok értem köszi
-
AXisBOLD
addikt
válasz
ANDROID??? #13638 üzenetére
miért?
-
RetepNyaraB
veterán
-
titko
tag
válasz
RetepNyaraB #13639 üzenetére
Single dose tartály most lett kész az iberital őrlőre, nem tárolok kávét az őrlőben, Akkor marad a szekrény mélye.
-
titko
tag
Ki milyen praktikát ajánl kávé tárolásra? 1 kg kávét osztanék el heti adagokra, a maradékot visszazárható tasakba be a hűtőbe, vagy vákumozzam, vagy mélyhűtő?
-
attiati
veterán
Reméljük az áresés megérkezik a boltokba is, mert azért forintban nézve kb 20%-ot estek a kávé árjegyzések a határidős tőzsdén 1 hónap alatt.
-
AXisBOLD
addikt
válasz
RetepNyaraB #13634 üzenetére
Ok, köszi, akkor vehető. A digit előnyét mondom nekik.
Újat fognak venni, ahogy ismertem őket, de ez már lényegtelen. -
AXisBOLD
addikt
sziasztok,
családban szeretnének szemeskávéra váltani,
egyerű a kérdés, Sage BCG600SIL és BCG820BSS vehető, jó gépek?
illetve megéri a digitális gép a felárat? -
Jamby18
senior tag
Sziasztok!
Szarvasi Unipress
Feltűnt, hogy kávéfőzésnél megjelenik pár csepp kávé a kávékaron.
De most átmosáskor már folyt ki elég szépen a víz felül a tömítésnél. Ki kellett gyorsan kapcsolnom mert már majdnem a kapcsolóra folyt.
Nyilván a megoldás gondolom Ő lenne [link] de ez a két csavar elég csúnya állapotban van, egyelőre még nem akartam semmivel fújkálni (wd40)
Valami ötletetek van esetleg? Illetve azt nem értem, hogy kb 3-4 éves gép és felfekszik szépen a szűrő pereme is a gumi tömítésre.
Nyilván a közel jövőbe cserélni fogjuk egyedül annyi, hogy hajnalba kelek, termoszba viszem a kávét és ennek a hangja még elmegy, nem kelti fel a családot mint ha egy szivattyús gépel zajolnék hajnalban.Teszem hozzá, hogy nem tudom egy ilyen gépnek pl mekkora hangja van [link]
Van itthon egy Dolce Gusto főző (még a "régi") [link] Ennek a hangjából kiindulva.
Köszi. -
kchris78
veterán
Sage Barista Express-t mivel lehet vízkőmentesíteni? hogy ne okozzak korróziót?
-
Zaji
őstag
Sziasztok,
GC kartömítést kicseréltem szilikonra. Azóta többször előfordult, hogy a szűrőtartó oldalán gyengén folyik főzés közben a víz. Az eredeti tömítéssel abban az esetben sem fordult elő, ha túl finomra őrölt kávét próbáltam lefőzni és a rezgőszivattyú nem bírt vele.
Mennyire normális ez a jelenség? -
Vesztor87
senior tag
Sziasztok!
Van egy ezer éves kv főzőnk, Saeco Trevi automatica. Véletlen a kb helyére borítottam a vizet én hülye fél kómásan...azota nagyon lightos kvt főz, a zacc pogácsa is széthullik, hiába állítok az őrlés erősségén is... Ötlet? Köszi
-
kmarci25
veterán
válasz
woodandstone #13618 üzenetére
Megdöglött a bab.
Így nem lesz crema. Ha friss a cucc, akkor kb bérmilyen géppel szép crema-t tudsz elérni, de amúgy annak sincs sok jelentősége. A lényeg, hogy a végeredmény milyen. Ha neked ízlik, akkor teljesen mindegy hogy néz ki.
-
woodandstone
csendes tag
-
attiati
veterán
válasz
Alabástrom #13616 üzenetére
Kísérletezek még vele, aztán csereberélek papírt vagy drippert. És még a vízminőséggel is játszhatok majd.
Üveget drippert vettem, nem márkajelzett. Csak ebben találtam megfelelőt (full műanyagmentes és van fogantyúja). Előmelegítettem a hattyúnyakú vízforraló tetején.
A kavarás ezek szerint nem erőlteti az őrlemény átjutását a filteren? Valamiért James Hoffmann nem szereti és inkább a lötyögtetést javasolja.
A második videó ajánlásod (Aramse) is nagyon jó, köszi.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
attiati #13615 üzenetére
Semennyi pornak nem szabad lennie. Persze szemmel nem látható mikroszemcsék átmennek, de abból is minél kevesebbnek szabad.
Addig nincs értelme tovább kísérletezned, amíg nem veszel a dripperedbe való papírt. Ha jól értem, Hario V60-ad van (amúgy műanyag, porcelán, üveg, fém?). Minimum Hario papírt vegyél, lehetőleg dobozosat. Vagy Cafec, de ott kicsit bonyolultabb a dolog.
Ha túl gyors a lefolyás, akkor első körön túl durvára lett őrölve a kávé (vagy túlságosan a kávéágy szélére öntöttél és leszaladt mellette, vagy.........).
Három okból szokták megkeverni a kávéágyat:
- az első öntés után azért, hogy ha esetleg maradt száraz csomó az őrleményben, azt is járja át a víz
- közvetlenül növelni a kivonatlást
- közvetve is növeli a kivonatolást azáltal, hogy lassítja a lefolyást és növeli azt az időt, amíg a kávé érintkezik a vizzel (a keverés hatására a finom por lesüllyed alulra és tömít a papír pórusain)
Nekem úgy rémlik, hogy a videón Lance a második öntés után kever, és azért, mert látja, hogy túl gyors a lefolyás, és ezzel lassít rajta. De gondolom mondja közben, hogy miért. Rég láttam... -
attiati
veterán
válasz
donat_sz #13612 üzenetére
James video alapján én is ilyen arányokkal dolgoztam (15g kávé, 250g víz)
#13613 Alabástrom
Jah látom elég sokmindentől függ. Szinte nem lehet 2 egyforma filteres kávét csinálni
Melitta papír nem is csúcsos, hanem lapos. Szerintem a saját dripperjébe való, úgyhogy ezt elrontottam:
#13614 Alabástrom
Igen, egy nagyon finom őrlemény marad az alján. Nem túl sok. Semennyinek nem szabad ott lenni?
Lehet a papír lesz a ludas.
Dripperem is túl nagy szerintem. Gyorsan átfolyik rajta a víz.Nem nyomkodtam, nem kevertem, csak a V60-al együtt lötyögtettem.
A videón (Lance Hedrick) nem is értem miért kavarja fel kanállal, erőteljes mozdulatokkal...A videókon hogyan tudják egyből inni a forró kávét? Elvileg 100 fokos vizet használnak.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
attiati #13611 üzenetére
"Az egyébként normális, hogy maradt egy kevés őrlemény a filteres kávé alján?"
Ha arra gondolsz, hogy átment a papíron őrlemény és a kiöntő alján szemmel láthatóan ott van, az nagyon nem jó. Mialatt hül az ital (márpedig többnyire langyosan vagy hidegen sokkal finomabb a filterkávé, mint forrón), túlkivonatolódik a kiöntőbe jutott por és tönkreteszi az egészet. Nagyon fontos, hogy jó papírt használj. Meg minden másból is jót... Illetve a túl gyakori és/vagy túl erőteljes agitáció is átnyomhat port a papíron, azzal is vigyázni kell.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
attiati #13611 üzenetére
Az őrlési finomság függ a drippertől, papírtól, öntési recepttől, kávétól, kb mindentől. Be kell hangolni.
Kezdésnek én egy minél egyszerűbb öntési receptet ajánlanék, mint pl Lance Hedrick kétöntéses receptje (ami amúgy nem csak kezdésnek jó). Illetve nagyon jó anyag Aramse Pour Like a Pro videója is.
A filterkávé sem egyszerű dolog...
-
attiati
veterán
válasz
Alabástrom #13609 üzenetére
Ahogy haladsz felfelé, úgy tűnik el a képen látható mérce.
Vagyis valahol 200 click felett már csak a 4-es egy része fog látszani?90 click rendben van pull over-hez?
Az egyébként normális, hogy maradt egy kevés őrlemény a filteres kávé alján?
Melitta papírt használtam. -
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom #13608 üzenetére
...bár ezzel nem feltétlenül kell ennyire pontosan foglalkozni, tekintheted egyszerűen a skálán lévő számokat klikkszámnak.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
attiati #13607 üzenetére
A nulla ott van, ahol a kések épp összeérnek annyira, hogy ha vízszintesen tartod, és a kurbli is vízszintes, akkor a kurbli nem fordul le a saját súlya alatt. Ahol épp lefordul, az az 1.
Nagyon fontos, hogy ne próbáld meg tekerni összeérő késekkel, azzal károsíthatod! Igazán azt is elég egyszer kipróbálni, hogy a kurbli a saját súlya alatt hol nem fordul, jegyezd meg, hogy a skálán az hanyas szám, és az a nullád.
-
attiati
veterán
Elkészült életem első filteres kávéja. Az őrlemény durvának tűnik.
90 klikkre állítottam a K6-ot. Ez megfelelő?
Akkor van 0-n, amikor már nem lehet tovább tekerni és látszik az 1-es a mércén?
-
kmarci25
veterán
válasz
woodandstone #13605 üzenetére
Ugyanazon csomag alatt azt érted, hogy konkrétan ugyanaz a csomag, vagy friss pörkölés a mostani ugyanabból a fajtából? Mert ha az előbbi, akkor sanszos, hogy döglött a bab és ezért nincs crema. Az előző géppel és a mostanival milyen kosarat használsz? Ha a régi nyomásfokozós volt, a mostani meg nem az, akkor itt (is) lehet a kutya elásva.
-
woodandstone
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #13603 üzenetére
A többszörös víz engedését próbáltam, nem sok sikerrel, de a kart nem melegitettem. De megpróbálom az általad javasoltak szerint, hogy a kart is melegítem, bár nem tudom hosszú távon, mennyire lesz türelmem az előmelegítéshez😅
A vízhőfokot egy hőkamerával mértem, közvetlenül a felső szűrőből kifolyó vízsugárra irányítva. A teljes felületén a legmagasabb hőfokpont, 90foknál nem mutatott magasabb hőmérsékletet. A nyomását nem igazán tudom fokozni, mivel az őrlemény szemcsenagyságát úgy állítottam be, hogy ha letamperolom kb. 15-17kiloval, az átfolyási idő 25-30 másodperc közé esik.
Azért gyanakszom a hőfokra, mivel a régi gépem magasabb hőfokon simán hozza ugyanazon csomag kávénál a cremat, meég ha nem is centizem ki a lefolyalási időt és kávé mennyiséget. -
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
woodandstone #13600 üzenetére
Eressz a felhúzott karba párszor vizet, 10 perc bekapcsolás után. Esetleg gőzölésre állítod, ha felfűtött, utána eresztesz visszahűtő csapolást. Ennél többet nem nagyon tudsz tenni fejmelegítésért. Valós kifolyó alatt azt érted, hogy K elem a felsőszűrő lukába dugva?
Krém viszont nem ettől függ, hanem a bab fajtán (és frissességen) kívül leginkább a nyomástól. Nyomást meg ezek a kis gépek tolják, mint süket a csengőt.
-
L4D1K
őstag
válasz
woodandstone #13600 üzenetére
Ez nekem annyira olyan mint az AVX gepe.
Hatha a tulaj tud itt neked segitseget adni, felteve hogy olvassa a forumot -
lbence
aktív tag
Nekünk egy Delonghi KG521 van otthon, de mióta megvan a Kingrinder K6 csak a feleségem használja.
Hétvégén én is simán főzök 6 kávét naponta, de az irodában is egy Kingrinder P2-őt használok, szóval 3-4 kávét letekerek minden nap, nem esik nehezemre.A pangó őrleménnyel sz**akodás, szálló/hulló őrlemény konyhapultról takarítása mindig a nehezemre esett.
+1 a kézire, 100 000 Ft alatti eletromos vonalat szerintem el kell engedni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 8100 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Bitfenix Neos 500W
- Gamer PC új 12 hónap jótállás/Áfá-s számlával!
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Black Használt, újszerű állapotban
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z590-E Gaming Wifi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest