Robotok veszik át a te munkádat is

Fel kell készülni, egyre több területen váltják gépek az emberi munkaerőt. A folyamat markánsabbnak és gyorsabbnak ígérkezik, mint az ipari forradalom volt.

Mely munkákat veszélyeztetik hamarosan a gépek?

Ma még hiány van buszsofőrben, de hamarosan lehet, hogy teljesen elgépiesedik ez a szakma. A Google, a Tesla, a Volvo és a Delphi vezető nélküli autói akár néhány éven belül elkezdhetik meghódítani az autópiacot, a technológia pedig egyúttal a buszok, szállítójárművek irányítására is alkalmas lesz. (A budapesti négyes metró is vezető nélkül üzemel, persze föld alatti védett pályán egyszerűbb megoldani ezt a feladatot.) Még ugyan van mit fejleszteni ezeken a rendszereken, de annyi bizonyos, hogy a professzionális sofőrködésre néhány évtized múlva már nem lehet majd karriert építeni. Persze a limuzinsofőr az más, a közeljövőben még egy ideig biztosan lesznek emberi vezetők, legfeljebb még a mostaninál is hangsúlyosabb lesz, hogy ez egy prémium szolgáltatás.


[+]

A logisztikai feladatok jelentős mértékben gépesíthetők, a szállítmányok azonosítása, regisztrálása az RF technológiával kiválóan kapcsolható egy szoftverrendszerhez. Hatalmas versenyelőnyt élveznek az integrált rendszerek, nem csak az élőmunka kiváltása, hanem a fokozott pontosság miatt is, így hamarosan az automata kamion szállítmányát robotok rakodják le és vegyék át, emberre csak a munka felügyeletéhez lesz szükség. Ez egyáltalán nem fikció, kísérletek és tesztek eredményeit tekintve a közelmúlt: az Amazon 2012-ben vásárolta fel a Kiva Systems céget, év végére már 30 000 Kiva robot dolgozott a kereskedőcég 17 telephelyén. A feldolgozási idő 15 percret javult, a költségek pedig 45 centről 36-ra csökkentek. A tavalyi évre ígérte a cég az  Amazon Prime Air beindítását, vagyis a kisebb küldemények légi úton, automata drónok általi kézbesítést. A projekt a vezető nélküli repülő eszközök egyelőre hiányzó szabályozói miatt csúszik, de előbb-utóbb megvalósul.


Már a raktárban vannak [+]

Minél egyszerűbb, gyakran ismétlődő mozdulatokból áll egy fizikai munkakör, annál nagyobb az esélye annak, hogy hamarosan robotok végezzék helyettünk. A gyártósorok automatizálása eddig is gőzerővel zajlott, mely most tovább erősödik. Jó példa erre a Foxcon, a hatalmas elektronikai beszállító-gyártó nagyarányú automatizálásba kezdett 2011-ben, 2014-ben pedig már rendelkezett egy teljesen automata üzemmel is, melyben világításra sincs szükség. 2018-ra 70 százalékos automatizáltsági szintet kíván elérni a cég a termelésben, egyre kevesebb fizikai munkásra bízva feladatot.


[+]

Rengeteg olvasással, szövegértelmezéssel jár a jogi asszisztensek munkája, feladataik zömét az ilyen típusú elfoglaltság teszi ki. Kupacnyi jegyzőkönyvön és törvényszövegen kell átrágniuk magukat, hogy megtalálják az aktuális ügyhöz tartozó szabályokat és adatokat. Csakhogy ma már mindezek a források digitalizált formában állnak rendelkezésre és léteznek szoftverek, melyek milliónyi dokumentumot néznek át és a fellelt érdemi találatokat képesek kivonatolni, kijegyzetelni is. Munkájuk jóval gyorsabb és olcsóbb, mint az emberi asszisztenseké, és nem fájdul meg a szemük sem. Persze a munka kreativitást, empátiát és meggyőzőskészséget igénylő részét jelenleg nem veszélyeztetik a gépek.

A monoton feladatokat megcsinálják helyettünk, fókuszálhatunk a kreatív munkára
A monoton feladatokat megcsinálják helyettünk, fókuszálhatunk a kreatív munkára [+]

Rengeteg dolgot vásárolhatunk már automatából, sőt a csomagküldéshez sem feltétlenül kell találkoznunk élő emberrel, de az áruházak még alkalmaznak pénztárosokat, bár talán már nem is olyan sokáig. Számos bolt vezetett be önkiszolgáló kasszákat, melyek vonalkód és/vagy RF olvasót, mérleget is tartalmaznak. A sor egyelőre kicsit lassabban halad, mint egy gyakorlott pénztáros mellett, de ez már ma sem a gépen, hanem a vásárlókon múlik főképp.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • A gép legyőzte a sebészt

    Nem törnek hatalomra a robotok a műtőben, viszont sokat segíthetnek a betegnek, miközben az orvos is pihenhet egy keveset.

  • Tömeges leépítésekre számíthat Kína

    A Foxconn egyik gyárából 60 ezer embert küldött el, helyükre robotok érkeznek. Hatszáz másik cég is hasonló lépéseket tervez.

Előzmények