Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
bacsis
Közösségépítő
válasz Alex91 #55890 üzenetére
Köszönöm neked is, meg a többieknek is akik továbbra is a kábel cserét ajánlottátok...
Az irány jó de a megoldás érdekes lesz... Szóval úgy nézett ki a felállás, hogy balra tőlem egy szerver össze kötve az előttem lévő géppel kanóccal. És van egy gép tőlem jobbra is az is össze van kötve kanóccal. Tehát 3 gép fizikailag egy routerbe össze kanócozva...
NA a teszt úgy nézett ki, hogy a balos gépről másoltam a középsőre, 100Mbit-el ment. De ezzel egy időben a középsőről másoltam a jobbosra is szintén 100Mbit-el ment. Bónuszként volt itt egy laptop vezetéknélkül, az is 100-al ment... Na most a balos gépet lelőttem/kihúztam. a középső gép és a jobbos továbbra is össze köttetésben maradt ugyanazzal a kábellel, láss csodát máris megy a gigabit Szóval érdekes... lehet hogy kábel... és lehet hogy egy szar kábel már összevágja, gányolja a többi gép közötti hálózatot? -
Topikgazda
válasz Sub-ZeRo #55895 üzenetére
"Mondjuk a sima cat5-nek maximum 100-as a tempója de hagyjuk."
Ez egy közkeletű tévedés.
A Cat5 elvben egy gigabites kábel, de a gyakorlatban nem igazán lett az, pontosabban nem teljesítette a gigabites minősítéshez kapcsolódó összes követelményt, különös tekintettel a szélsőértékekre. Normál körülmények között rendben lenne, de főleg nagyobb hosszakon a zavartűrése nem megfelelő, ezért a referenciaértékei ha nem is drasztikusan, de elmaradtak a gigabites követelményektől. (Amiatt kellett kihozni a Cat5e-t, amiben több a twist.)
Ezért aztán bennragadt a 100 Mbps tartományban -- mivel egészen egyszerűen ez a következő érték visszafele. Olyan, hogy 900 Mbps-os kábel nincs.
Otthoni körülmények között, nem túl vad zavaró közegben a Cat5 de facto gigabites.
Tudok egy komplett irodaházról, amit lehúzási indíttatásból a kifizetett Cat5e helyett anno sima Cat5-tel húztak be, és a használati/mérési tapasztalatokból ezt sosem látszott meg.
Nálam is tele a szekrény Cat5 kábelekkel, és mint kényszeres méricskélő kijelenthetem, hogy 20 méter alatti darabok pontosan azt tudják sebességben, mint a Cat5e kábelek, magyarán nem a kábel a rendszer szűk keresztmetszete.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Topikgazda
-
Olcsi
senior tag
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem... Ideiglenesen mobilszolgáltató által nyujtott otthoni internetet kellene használnom. Tehát szolgáltatással vásárolnék sim kártyát.
Működhet házon belül wifis internetmegosztas egy régebbi androidos telefon bevonásával? Akár laptopra is tudna nyújtani megfelelő sebességet? Mit kell figyelembe vennem ahhoz, hogy ez működhessen?Köszönöm előre is a segítséget!
-
Topikgazda
válasz Sub-ZeRo #55891 üzenetére
"Attól hogy cat5e kábel, még lehet gigabiten repülni vele, ha nem 30 méteres a kábel."
Miért ne menne a gigabit (gyakorlatilag >900 Mbps) Cat5e-n 30 méteren? A specifikáció szerint 100 méteren is teljesíti a gigabitet, de nálam egy 130 méteres szakaszon is simán megvan a 930 Mbps.
Sőt, a Cat5 sem sokkal gyengébb, nálam kb. 80 méteren 800 Mbps rajta a tempó.
MaCS
-
nagyúr
válasz bacsis #55889 üzenetére
Attól hogy cat5e kábel, még lehet gigabiten repülni vele, ha nem 30 méteres a kábel.
Egy másik kábellel megnézném, ha azzal is 100-on megy, akkor csinálnék házilag egy kábelt, úgy hogy az egyik dugóban a szálakat megcserélném.
Keresztfiamnál szoptam így egy cat6 kábellel kb 40 méteren, hogy gigabites kábel, portok és 100-on ment a net. Kiderült az egyik port nem tudja fordítania kábelt és nekem kellett megoldani manuálisan. Azóta gigibait van nekik mindenhol."Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
bacsis
Közösségépítő
Sziasztok!
NA ez mitől lehet, hogy 100Mbiten tudok másolni hálózaon keresztül?
A Router az egy F@st 3686 Sagemcom... Leírás szerint Gigabites portok...
Az a gép amiről másolok az is 100Mbites plafont ír, és az a gép is amire rámásolok, az is 100Mbites plafont...
Tudom-tudom.. a kábel... CAT5E kábelt használok... Tehát nem kábel... Éééés most jön a csavar a sztoriban: Wifin keresztül is 100Mbit a plafon...
Totál tanácstalan vagyok... -
0519
senior tag
válasz Reggie0 #55876 üzenetére
Köszönöm az infot Reggie0!
Lelkileg nem állok rá készen, hogy 100eFt adjak egy routerért. Gazdaságosabb várni, amíg az adat a jelenlegin átcsorog.@Borisz76: köszönöm a linket! Hasznos volt. A cikkben lévő árakat nézve 1 év alatt nem volt érdemi változás.
Azt hiszem megfogadom mezis nagyúr tanácsát, és várok két évet.
''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
woodworm
veterán
válasz vaakuum #55881 üzenetére
Az "Akár 800Mbps sávszélességű internetkapcsolat mellé" megjegyzés szinte már csak a forgalmazásból kikopott routerek mellett van vagy annak idején automatikusan bemásolt szöveg. Ha nem tudod a topik hozzászólásai alapján leszűrni, hogy neked milyen router kell, akkor kérdezd meg.
-
vaakuum
addikt
Sziasztok!
Üvegszálas digi van idehaza. Az ONT gigás csatijára van kötve egy régi Asus rtN16 router, de csak kapcsolóként működik, hogy a gépek lássák egymást. Egyedül az ONT-on ezt nem lehet megcsinálni. Sajnos úgy tűnik, az ont a mac cím alapú hozzáférés-engedélyezést sem tudja. Az ASUS rtn16-ról még valamikor 4-5 éve azt olvastam, hogy gigabitre lassú routerként, ezért lett csak switch üzemmódban beüzemelve. Így viszont semmi beállítást nem lehet rajta elérni, gyakorlatilag resetelnem kellene az egészet, és visszaállni router üzemmódba, ha mac-cím alapú hozzáférés-szabályozást szeretnék (az idő távlatából úgy rémlik, hogy az tudott ilyet. Főleg a gyerekek eszközei miatt kellene, éjjel ne legyen rajtuk net). Akkor viszont bukik a gigabit. Bár a speedtest szerint most is csak 90 Mbps van a digitől (de ez másik történet.)
Jelen helyzetben akkor ugye nincs más lehetőségem, mint:
a) időzítős csatlakozó az ONT-ra, de akkor semelyik gépnek nincs net éjszaka)
b) új router, aminek komolyabb beállítási lehetőségei vannak és tudja a gigás netet.
A "Milyen routert..." topik ajánlójában viszont csak egy olyan eszköz volt, aminél az "akár 1000 Mbps nethez" kitétel szerepelt, a többi jellemzően csak 800-hoz ajánlott. Amikor rendesen megy a net, akkor bőven viszi lefelé a 950-et is a speedtest szerint, és a torrentek is hasítanak, tehát mindenképpen valami olyan megoldást keresek, amivel nem lesz kapcsolati késleltetés (ezért nem akartam eredetileg sok eszközt bekötni az ont után) és sávszélesség csökkenés sem. A feltöltés meg általában 300 Mbps körül szokott lenni, tehát ismét csak a "milyen routert..." topik számolása alapján akkor nekem (1000+300)*1,2=1560 Mbps körüli router kellene.
Ti milyen megoldást alkalmaznátok? Létezhet valami combos router, ami nem korlátozz le a rendesen működő Gigás netet, és elég részletes beállítási lehetőségekkel rendelkezik? (ekkor viszont nyilván wifi opció is kellene hozzá, most azt is az ONT intézi.[ Szerkesztve ]
"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
Alex91
félisten
válasz E.Kaufmann #55878 üzenetére
Igy van, de azért itt ne nagyon hangoztasd, mert ezért leveszik a fejedet...
[ Szerkesztve ]
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz Gubek-Einste #55873 üzenetére
Szerintem még otthonrajólesz felkiáltással a gyártók otthonra egyre inkább a vezeték nélküli megoldásokat tolják és kényelemből ez meg is felel sokaknak.
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Reggie0
félisten
Kb. 2x annyit tud, szoval nem biztos, hogy gazdasagos lesz kiaknazni. Az a baj, hogy a gbps feletti eszkozok dragak. Ha nem PC alapu a NAS(vagy esetleg tamogatja az rr-t) es nem eros a router, akkor a round robin balancing nem fog menni. Valahol mindig az a vege, hogy erosen penzt kell tenni bele, igy attol is fugg mi lesz neked a leggazdasagosabb, hogy most milyen eszkozeid vannak. Foleg a NAS es a router tipusa erdekes.
UI: Ha jol olvasom synology-ra ra lehet eroszakolni a bondingot, szoval csak egy eros router kell.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz E.Kaufmann #55872 üzenetére
A rádió átvitel soha sem lesz olyan stabil mint a kábeles kapcsolat így bármennyit fejlődnek ez akkor is sokkal jobb megoldás lesz a kábel használata.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
0519
senior tag
Hogyan lehet otthoni környezetben, alacsony költségvetéssel vezetékes hálón túllépni az 1Gbs sebességen?
A 2.5Gbs eszközök, amiket találtam, elég húzós áron kelletik magukat, pl 5 portos switch 50eFT.''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
Suineg
senior tag
válasz Soma01 #55864 üzenetére
Átjárónak alapból kap egy 193.168.10.1 címet. Ez rá is van irva az eszközre. #55803-as hozzászólásomban ott van a kép a gyári állásról. IP-nél gondolom a fő router általosztott ip-t érted. Mondjuk azt látom, de bem pontosan mert a mellé rendelt mac cim eltér némiben az eszközre irt címtől, ehhez nemértek. A többi úgy van ahogy irod, 192.168.0.1 a fő router átjárója. Azt is próbáltam, hogy 0.0.0.0 marad az átjáró, de úgysem jó. Mindent át lehetbirni de nincs csatlakozás utána és nem érem el sem a web felületet. Csak ha a wps-t piszkálom a routeren és újrainditom utána a rourert. De akkor is problémás a kapcsolat hol megy hol nem...
-
nyepi
tag
válasz szaboi6512 #55846 üzenetére
Köszi! Megpróbálom!
woodworm: tényleg ac. Ez nem jó?
-
Soma01
veterán
válasz Suineg #55863 üzenetére
Hagyd a lan részén 0.0.0.0-n és a DHCP kikapcsolva legyen.
WDS se kell tekintve, hogy a fő router amire csatlakozol, az más márka. Vagy a másik Comfast-ra akarsz csatlakozni?
Úgy kellene állítani, hogy az IP-t ne kapja, hanem te állítsd be. De ez nem olyan fontos, kaphatja is, csak akkor tudd meg, hogy mit kap. És ha automatikusan kap, akkor nézd meg, hogy mit kap árjárónak. A fő router címet kellene kapnia. Az 0.1? Ha kézzel állítod be, akkor meg neked ugyan ezt kell beírni átjárónak, nem a 0.3-t. (hacsak nem ez a fő router ip-je) -
Suineg
senior tag
válasz Soma01 #55858 üzenetére
A repeater amúgy kap egy ip-t (192.168.0.15x) amit a fő router ad neki. Amelyiken megoldottam ezt ott is elöbb törölni kelett azt az ip-t (192.168.0.15x), és csak utána lehetett beállitani neki a 192.168.0.3 lan ip-t, átjárónak.Ezután a törölt ip ugyanúgy visszakerül.
Ennél is kiosztódik egy ip, s lehet ez kavar be? -
bubu78
csendes tag
válasz szaboi6512 #55852 üzenetére
Jól értem mind a bejövő kábelt amin a net jön és ami a gépembe megy azt is Lan portba dugjam ?
-
Suineg
senior tag
-
szaboi6512
őstag
válasz bubu78 #55851 üzenetére
Vélhetően jó lesz ha nem a Wan portba hanem a lan portba csatlakozol az utp kábellel.
Esetleg még ott lehet a bibi hogy a leírt esetben felhasználót és jelszót kell megadni amit a szomszéd kapott a szolgáltatódtól.
Az első megoldás biztosabb .ASUS RT-AX58U "Ez kizárt dolog,mert nem tudom!"
-
bubu78
csendes tag
Sziasztok. Lenne egy problémám amiben segítséget elfogadnék, próbálom érthetően leírni.
A szomszédtól kapom a netet kábelon ami a gépbe megy így ott van net. Ebből szerettem volna wifi hálózatot csinálni hogy ne a mobil netet egye a telefon. Van egy tp link tl-wr542g routerem ennek wan portjába dugtam a kábelt a lan portra pedíg a számítógépet.A routerbe be tudok lépni és létre tudom hozni a wifi hálózatot, tudom jelszavazni stb. A telefon észleli is, kapcsolódik is csak nem jön internet sem a wifin sem a kábelen a gépben .
_ Elrontottam e valamit vagy másfajta router kellene ?
Ha igen akkor milyen típust ajánlottok? Összesen 10mb net tehát itt nem valami hiper szuper routerret szeretnék, csak működjön.
Lehet e probléma hogy neki is van routere és ezútán lenne a vonalban mégegy vagy eleve nem is így kellene megosztanom ?
Segítségeteket előrre is köszönöm. Bocsi ha volt hasonló kérdés csak én nem tudom hogyan kell azt megtalálni. -
Suineg
senior tag
válasz Soma01 #55841 üzenetére
Kábellel nincs csatlakozás. Be van dugva konnektorba, csatlakoztatva van mindkét wifi sávhoz külön-külön (2,4 és 5 GHZ) Müködik is a lelkem, de a fő router hálózatán kívül (192.168.0.xxx) egy másik cimkiosztást hoz létre (192.168.10.xxx). Az átjárója xxx.xxx.10.1 lesz. Azt szeretném, hogy egy cimkiosztást használjon a fő routerrel, a DHCP-jét tiltanám és a fő router osszon címet. A Lan ip-t átirva xxx.xxx.0.2 -re beírva a mask és az átjárót, tiltva a DHCP-t, már nem csatlakozik fel utána és a webadmin sem jön be. Annyit még csináltam, hogy a routerben wds-t bekapcsoltam, ráléptem a wifi hálózatára (vagy a 2,4 vagy az 5 GHZ-en lehet csak). Router kikapcs/vár/bekapcs után már betöltötte a webadmint (192.168.0.2) de valami nem tiszta mert csak egy picit működik, azután szintén nem. Vagy valami nincs még megadva, vagy valami ütközik...
Van egy másik repeater is amit be tudtam állítani, remélhetőleg ezt is sikerül, kérem a segítségeteket, nem hiszem el, hogy nem akar összejönni. Egész nap szórakoztam vele.
[ Szerkesztve ]
-
szaboi6512
őstag
Merlint tennék fel és Entware+Transmission párost.
Használom szeretem. Stabil megbízható ext3 fájlrendszerre formázott meghajtón.ASUS RT-AX58U "Ez kizárt dolog,mert nem tudom!"
-
nyepi
tag
Sziasztok!
Nemrég kértem Tőletek segítseget router ügyben. Megfogadva a sok tanácsot, vettem egy Asus RT-AC56U routert. Sikerült beállítani és összekötni egy külső HDD-vel, ami az alapvető cél volt.
Még abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy melyik programot lenne célszerű használni a torrentkliens funkcióhoz?
A saját alkalmazása elég butácskának tűnik.
Előre is köszönöm a segítséget! -
Reggie0
félisten
válasz E.Kaufmann #55840 üzenetére
Akkor csak a honlapjukat nem frissitettek. Tegnap neztem es aszerint meg mindig nem tudja.
#55839 MaCS_70: Ezt nem is vonom ketsegbe. Ezert mondtam azt, hogy mivel nem jar 100%-ban kez a kezben, ezert jobb azt kihangsulyozni ami kell nekik. Tehat ha roamingos, akkor roamingost mondani.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz Reggie0 #55835 üzenetére
Kérdezz meg 100 otthoni meshrendszer-vásárlót, hogy miért vett jelentős felárért ilyen rendszert, és a nagy többségük a roamingot fogja mondani.
Attól, hogy nem erre találták ki, és mondjuk, hogy ez afféle melléktermék, tudomásul kell venni, hogy igenis ez lett a felhasználók számára a legfőbb vonzó tulajdonsága. Én olyan 10-12 emberkét ismerek, aki az elmúlt három évben otthoni mesht vásárolt, és kivétel nélkül azért tették (eleinte baromi drágán), hogy a váltás az AP-k között legyen automatikus.
Pár éve az egyetemen tanultam azt a meshről, hogy az eredeti elvi háttere módosult, diverzifikálódott, és felhasználói területen már nem az eredeti hálózatszervezési megoldást értjük alatta, hanem egyfajta fogyasztóiigény-megvalósítást. Nem az első eset, hogy egy kifejezéssel ez történik, még ha ez nem is feltétlenül szerencsés.
És igen, tipikus use-case-ként a daisy-chain és a csillagtopológiát, illetve ezek kombinációit említették, egyetlen hurok nélkül -- bár kétségtelenül azzal a kitétellel, hogy üzleti léptékű hálózatoknál már más lesz a helyzet, de az majd a specializált képzés tárgya lesz.Nem vonom kétségbe, hogy egy szakembernek fáj az ilyen jellegű vulgarizálódás, és maximálisan egyetértek azzal, hogy a kifejezéseket nem szabadna így összekutyulni, de az Asus, TP-Link, D-Link és a többiek termékleírásaiban ott virít, hogy "MESH", meg hogy "SEAMLESS ROAMING", a használati útmutatókban meg az, hogy ne készítsünk hurkokat, és az innentől bizony, bármennyire is támadható is, már így is marad, így vésődik be a fogyasztói közös tudatalattiba.
MaCS
-
Suineg
senior tag
Sziasztok
Van egy Router amire csatlakozik egy repeater. A router 192.168.0.1 címen van a repeater 192.168.0.3 cimet állítottam be, DHCP tiltottam, a fő router osztja a címeket.
Egy második repeatert is szeretnék beüzemelni, ugyanaz a Comfast csak korábbi és kétsávos. Amint megváltoztatom a gyári ip-t 192.168.0.2-re, és tiltom a DHCP-t újraindul de nem érem el már a webadmint sem. Tudtok segíteni? -
MasterMark
titán
válasz Reggie0 #55835 üzenetére
Eddig is tudott wireless uplinket, most meg már átnevezték mesh-re. A beállítást a kontroller tudja, mindegyik jelenleg kezelt AP-vel tudomásom szerint.
Egyébként mindegy, ahogy az otthoni soho router sem router, így most már a mesh lesz a roaming. Így sikerült bemarketingelni.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Reggie0
félisten
válasz MasterMark #55834 üzenetére
Tudtommal UAP-Ac meg mindig nem tudja.
Amugy igen, mondhatnank azt is, hogy a mesh kell a power ledhez is, mert a meshes cuccokon van power led
#55833 MaCS_70: Egyaltalan nem lenyege. Max annyit lehet mondani, hogy manapsag velejaroja.
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
válasz Reggie0 #55830 üzenetére
A unifi AP-k is tudnak meshelni már.
A meshnek nincs köze a roaminghoz, csak hát már ennek a buzzwordje lett, ez van. (Régebben én is irogattam, hogy a mesh az nem roaming, de tök felesleges úgy néz ki.)
A mesh egyfajta topológia, ahol minden össze-vissza van kötve bárkivel bárhogy.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Topikgazda
válasz Reggie0 #55830 üzenetére
Ezért is írtam azt, hogy a mesh egyik lényege. Jelenleg, otthoni felhasználói oldalról meg szerintem konkrétan a lényege. Ha valaki otthon seamless roamingot akar, nem nagyon lesz más ésszerű választása, mint valamelyik gyártói mesh megoldás.
Az STP kétségtelenül a hurkok kezelésére szolgál. Ettől függetlenül nagyon ajánlott a hurkokat elkerülni, ami egy otthoni vagy SOHO méretben gyakorlatilag triviális. (Kiterjedtebb hálózatok esetén nyilván nem megy, de itt nem ebben a léptékben beszélgetünk.)
MaCS
-
headhunter
addikt
Cat 5e kábellel a Realtek Diagnostic programnál, nem kellene "aktívnak" lenni a zölddel jelzett statusnak? [link]
Sagemcom F@st 5670 -------> Cat 5e -------> RTL8125b Card
Minimum Cat 6A kellene? -
Reggie0
félisten
válasz MaCS_70 #55829 üzenetére
A meshnek pont nem a roaming a lenyege. A roaming van mesh nelkul is, fuggetlen dolog. Lasd unifi lite ap-k, nem tudnak mesh-t, de roamingot tamogatjak.
Ellenpelda: Mikrotik audience. Mesh-re jo, de roamingot nem nagyon tamogatja(csak amolyan mikrotikes modon, es meg annyira se, ha wifiwave2-ot hasznalsz).
Az, hogy sok gyartonal egyszerre jelenik meg a mesh es a romaing, mint feature, nem azt jelenti, hogy a mesh lenyege a roaming...
Szerintem nem celszeru az embereket megkeverni. Aki roamingot akar, annak mondjuk azt, hogy roamingot eszkozoket keressen, aki meg mesh-t akar, annak azt, hogy mesh eszkozt keressen. Ha egyiket mondod a masik helyett, abbol pofaraesesek es csalodasok lesznek.#55826 MaCS_70: "A wireless mesh network (WMN) is a communications network made up of radio nodes organized in a mesh topology."
"A mesh network (or simply meshnet) is a local network topology in which the infrastructure nodes (i.e. bridges, switches, and other infrastructure devices) connect directly, dynamically and non-hierarchically to as many other nodes as possible and cooperate with one another to efficiently route data from/to clients.""a hurkok kialakítása meshtől függetlenül kimondottan kerülendő!"
Erre van az STP.[ Szerkesztve ]
-
AMDPista
tag
Sziasztok!
WIFI lefedettségnövelőt (TL-WA855RE) vásároltam.
Sikeresen be lett üzemelve. Kb 30 méterre van a routertől egy garázsban.
A problémám az, hogy amikor a garázsból visszamegyek a házba, akkor még mindig a Range Extenderre van csatlakozva.
Valahol be lehet állítani, hogy mindig az erősebb jelre váltson, mert most amikor a router mellett állok, akkor még mindig az RE-re van csatlakozva. -
Topikgazda
válasz Reggie0 #55824 üzenetére
A mesh definíciójában szerintem nincs olyan kitétel, hogy több útvonalnak kell lennie, sőt, a név által sugallt topológián kívül értelme sincs.
A mest lényege az, hogy nem egy központ a mindenható, hanem az egyes node-ok adják tovább az okosságot.
Mesh bemutatóanyagban példaként láttam tisztán csillagpontos és sorba fűzött kapcsolásokat is, sőt továbbmegyek: a hurkok kialakítása meshtől függetlenül kimondottan kerülendő!
MaCS
-
Topikgazda
válasz Reggie0 #55822 üzenetére
Akkor én is pontosítok:
Nem látom akadályát annak, hogy egy mesh hálózatban a backhaul egy szakaszát powerline alkossa.
Én egyébként nem ismerek otthonra a meshnek megfelelő funkcionalitású, reális beszerezhetőségű és költségű seamless wifi roamingot biztosító más megoldást.
MaCS
-
Reggie0
félisten
válasz MaCS_70 #55821 üzenetére
Mivel arrol van szo, hogy Internet-Router-Powerline-Poweline-AP rendszert szeretne, ugy hogy ebbol az egyik AP a router es csak a lakas masik vegeben szeretne a wifit hasznalni, igy egy darab mesh eszkoz nem hinnem, hogy mesh-t alakitana ki az egy darab kabeles uplinkkel es nem meshes routerrel. Pont az a baja, hogy gyenge a wifi a tulvegen.
Ezen felul a nem csak a mesh rendszer biztositja azt, hogy egy SSID-t tobb AP-n is el lehet erni, de valoban a mesh rendszer ajanlasaban valoban nem volt benne, hogy "csak akkor". De elmeleti esetben is a valasz felrevezeto, mert nem csak akkor lesz ilyen, ha mesh rendszert valaszt, mig a megfogalmazas azert ezt sugalmazza.
[ Szerkesztve ]
-
Soma01
veterán
válasz Blackhole13 #55812 üzenetére
Persze. Ha Mesh rendszert választasz, akkor ilyen lesz.
-
mezis
félisten
válasz Blackhole13 #55814 üzenetére
Zárt térben az elektromágneses hullámok terjedése, csillapodása, visszaverődése kiszámíthatatlan. No jó, a szuperszámítógépek korában bizonyára elég jól szimulálható, ha a megfelelő adatok rendelkezésre állnak.
mezis
-
Topikgazda
válasz Blackhole13 #55814 üzenetére
Az elnyelődések/visszaverődések szeszélyes játéka.
MaCS
-
Blackhole13
senior tag
Köszönöm, örülök, hogy nem öltem bele több időt, akkor marad a manuális megoldás.
Kérdeznék még egyet: Két szintes családi ház, vasbeton födém. Hogy van az, hogy a fenti szinten elhelyezett Archer C5 jele gyengébb a felső szint legtávolabbi pontján, mint az alsó szinten elhelyezett TL-WR941N jele ugyanazon a ponton? -
mezis
félisten
-
Blackhole13
senior tag
Köszönöm a powerline-os tippet, úgy néz ki, működik.
Van mód arra, hogy a két darab powerline adapterre kötött két darab router ugyanazt a wifit biztosítsa és az eszközök mindig az erősebbhez csatlakozzanak? -
Suineg
senior tag
válasz Soma01 #55808 üzenetére
Szia,
Köszi a tanácsot, sikerült közben megoldanom. Kapott egy ip-t 0.x véggel, tiltottam a DHCP-t, mondjuk még meg kellett adni a fő router által kiosztott ip címet meg egy host nevet is kellett kreálnom. De úgy néz ki működik a dolog. Na akkor ezt mégegyszer eljátszom, van egy másik repeater is.
-
nagyúr
válasz Pityu8998 #55806 üzenetére
A cat 6 bőven elég. Én kb 2 hónapja húztam újra a nővéremék házát ami vagy 40 méter utp kábelt felemésztett. Gigabit rendesen megy mindegyik helységben. Egyre figyelj, ha nem jó a router/switch (értsd véletlenül nem tudja megfordítani a kábelt akkor szívsz vele).
Én szívtam, mert az egyik kábelt fordítva kellett kötnöm hogy a gigabit menjen, mert amúgy meg csak 100-at vitt át. Ez viszont nem a kábel baja, hanem a hardveré."Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
Pityu8998
újonc
Házba szeretnék ethernet kábelt bekötni minden szobába. Milyen típusú kábel érdemes venni, cat 6 vagy cat 8 ha gigabites netem van? Mit jelent az S/FTP? RJ45 aljzatoknál mire kell figyelni? Köszönom a segítséget.
-
Suineg
senior tag
válasz E.Kaufmann #55799 üzenetére
Nem szeretném kukába dobni. (Kettő van belőlük, a másik kétsávos). A mobilom a fő routerre csatlakozott, azt direkt néztem. Mobilról távolról is elérem a kamerát az appon keresztül.
Router üzemmódban meg tudtam változtatni a fő IP-t 192.168.0.12 -re is, de nem az lehet a megoldás. A másiknak ide teszem a képét. Most azt nem próbálhatom, de ott át tudom írni a menüben a fő IP-t és a DHCP-t is tudnám tiltani. A másiknak viszont eltér a menüje ettől, az csak egysávos de újabb cucc.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Amit látnod kell 80’ – 90’ évek, egész estét betöltő mozi filmjei.
- BestBuy topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen egeret válasszak?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Windows 10
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest