Új hozzászólás Aktív témák
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
A meglévő mosógépünk mellé rendeltünk egy szárítógépet, amit szeretnék bekötni a lefolyóba, hogy ne kelljen a tartályt ürítgetni. (még nem érkezett meg)
Jelenleg így néz ki a mosógép bekötése:
Jól sejtem, hogy egy Styron T bekötőt kellene vásárolnom, hogy ezt meg tudjam valósítani? Plusz még valami könyök idomot, amivel kicsit jobbra viszem, hogy elférjen?! Vagy ezt a T bekötőt berakhatom 90 fokkal elforgatva?
Köszönöm!VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
Catman
aktív tag
válasz Stylewars_kp #156823 üzenetére
Ez a terv. (Aztán ha nagyon drága lenne, lehet meggondolom magam...)
-
addikt
válasz szotyika77 #156818 üzenetére
én is, meg öcsém is nagyméretű, ipari gépek szállítására használt bontott egyutas raklapot vettünk (különböző helyről) ami remek alapanyag.
ablakot, ajtót is tudtam venni bontottan, illetve mdf lapot is.
én is megmaradt szigetelés alapon csináltam szigeteltre mert szükség amúgy nincs rá, hogy szigetelt legyen, de ha már lehetett, miért ne“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
mokus1
addikt
válasz szotyika77 #156818 üzenetére
Én lemezesektol kértem ajánlatot. 800ert raknak össze egy 4x4es kockát,eresszel, erősített gáz, két ablak,Ajto. Ebbe már csak szigetelést kell raknod mert ők készre szerelik.
-
addikt
válasz szotyika77 #156809 üzenetére
kicsivel nagyobbat építettem, (bruttó 6x4m) azaz kb a duplája annak, amit te tervezel. jellemzően bontott vagy Marketplace-s anyagokból, 1m alatt volt a költségvetés, igaz nem vakolva van, hanem fa burkolata lett. kívül-belül OSB, fa vázon, 8cm üveggyapot szigetelés. ebből kiindulva fele méret 600k körül meg kellene álljon
“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
balojazz
aktív tag
válasz Victoryus #156811 üzenetére
Erre én is kíváncsi lennék. 1, max 2 mm-t kellene vízszintesen állítani rajta, a zártól a zsanérok felé tolni. Ilyenkor télen viszonylag könnyen zár, de nyáron kissé szorul a zárnál: nehezen csukható.
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
Catman
aktív tag
Nem tudom, árban mennyire versenyképes, de én valószínűleg valami legolcsóbb szendvicspanelből fogom csinálni...
-
Nem tudtok egy leírást, hogy lehet beállítani a műanyag bejárati ajtót? Milyen imbuszkulcs kell ennek a reteknek? Elvileg 5mm-es. Van egy készletem, de gyakorlatilag egyik se viszi, csak elforog. A pánton van oldalt egy csavar, meg alul, elvileg az oldalsó távolítja/közelíti, a másik meg a magassága nem?
3 éve a Jola beépítette, meg igazították már jópárszor, de volt már Aranyablakos szerelő is.
Most a hidegben megint nem jó, alul nagyon eláll, meg a kisebb szárnynál is. Melegben 35 fokban meg összeért a két szárny. Azért az előszobában érezhető, hogy jön be a hideg rajta. Iprai hulladék ez a Spectrum ajtó, plussz szerintem szétkúrták a csavarokat is ezek a vadbarmok.[ Szerkesztve ]
<< Tananyagok: informatikaora.hu >> Lego technic 42139 eladó
-
ncc1701
veterán
Kerti tárolót minek szigetelsz? Fűteni fogod?
-
szotyika77
aktív tag
Sziasztok!
Tervezek tavasszal csinálni egy kerti tárolót, és több lehetőség is a fejemben van. Ami fix, hogy sóderágy + beton alapot csinálnék, viszont hogy miből legyen rajta a tároló az még képlékeny. Kb 3x4 méter lenne a tároló mérete, és 2 méter magas.
Az első verzióm az, hogy zártszelvény vázra OSB-t fúrok fel, és azt kívül + belül szigetelem, és kívül kap egy nemesvakolatot és még egy műanyag ajtót.A másik verzióm, hogy nézek a neten ilyen előre gyártott lemezgarázsokat, amiket lerendelek és -attól függően melyik az olcsóbb- vagy én vagy aki hozza összeállítja.
Téglát nem szeretnék.
Szerintetek a mai építőanyag árakkal melyik lenne az olcsóbb verzió? -
föccer
nagyúr
válasz Radnix #156796 üzenetére
PS-PK pallokat csak teljes egeszeben szabad kivenni. Vagni, tilos. Keresztbe meg eletveszelyes!!!
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
Catman
aktív tag
Beszélj egy statikussal, én úgy tudom, utólag nem szabad a körüreges födémet vágni. Nálunk végül egy teljes panelt kivettek, és ahol kellett, acél szerkezetes szárazpadlóval pótoltak vissza.
A fenti akkor igaz, ha mondjuk lépcsőnek kell a nyílás. Ha csak mondjuk szellőzőnek vagy egy vezetéknek kell egy lyuk, az valószínűleg nem gond.
[ Szerkesztve ]
-
arcsin
senior tag
válasz macilaci78 #156803 üzenetére
Nálunk vidéki távhö szolg-nál mindegy hogy tél vagy nyár, fizettet leeresztési költséget.
-
macilaci78
nagyúr
válasz tboy93 #156789 üzenetére
Sütőt felemelném a pultra a hűtő mellé, alatta fiókok. A felső fiókba mehetnek a fűszerek az alsókba a sütőedények.
Nem kell félni a széles elemektől. A sütő, hűtő közti elemet egybe tenném: 106 cm. Fent középen felnyíló szekrény, lent árnyékfugával a front. Minél kevesebb az osztás, annál jobban pakolható.
A felső sor bal oldalát is megcsinálnám egy oldalra gyűjtő harmonika ajtóval. A front a jelenlegi méretekkel nem fog futni. A pult 60 cm mély, de kell még pár centi a sarokba, hogy nem akadjanak össze az egymásra merőleges frontok.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
orc88
őstag
Sziasztok!
53nm távhős lakásban szeretnék 4 vas radiátort cserélni acéllemez radiátorokra.
(Laikusként bepötyögve a különböző kalkulátorokba kb. 2db 2000W-os, 1db 1200W-os és egy 800W-os radiátorra lenne szükség.)
Anyag és munkadíj tekintetében nagyjából milyen összegre számíthatok, mik a tapasztalatok?"Life's simple: You make choices and you don't look back."
-
lemmy71
őstag
Azt a "trutymót" amit most rákentél, higitoval mosd le. A csöveket finoman átcsiszolod és mehet rá trinát mester alapozó utánna pedig mesterzománc szükséges esetén szintetikus higitoval hígíthatod. Fedő zománc helyett, használhatsz kalorfix -t is
[ Szerkesztve ]
-
Gabesz87
veterán
Hasonlón már én is gondolkodtam. Szintén XVI. ker Nekünk az elektromos kapcsoloszekreny van a fsz-en, a bejáratnál, egy nagy beépített szekrényben. Innen mennek kábelek+UTP, de pl. 3 fázis is, mindenfelé a házban. Lentre, a garázsba is megy a falban egy cső, benne sok kábellel, UTP, és a már említett 3 fázis. A garázsban a sarokban van egy kotodoboz, tok egyenesen ide jön le az a cső a falban a fenti kapcsoloszekreny mellől. Már az utp-t is rémálom volt anno lecibalni, de az inverterhez még le kéne huznom egy CAT kábelt, hogy osszekossem a smart meterrel. Próbáltuk a meglévő csövön, de nem ment. Úgyhogy eszembe jutott nekem is, hogy egy új lyukat kéne fúrni a födémen, és egy új csőben levezetni a jövőben esetleg szükséges új kábeleket.
-
Radnix
senior tag
Betonfodem atvagast tetoterbeepites miatt csinaltak mar valakinel? Hogy nez ki ez a muvelet? Naivan ugy kepzelem hogy gyemantos vagokoronggal bevagjak, aztan aprankent levesnek darabokat. Korureges eloregyartott betonfodem elemek vannak nalunk. Van esetleg ra kontakt is akinel mar bevalt egy csapat (helyszin BP xvi)? Nem akarom, hogy kivessek aztan lezuhanjon egy meretes darab beszakitva a pincefodemet. Ilyenkor kis hosszanti darabokban szedik ki?
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Gáz és fűtéscsövet szeretnék festeni, jelenleg Hammerite fehér festékkel próbálkoztam, de nagyon vastag a festék (pedig elvileg nem szükséges higítani) és az ecset vonásai látszanak, csíkos a végeredmény. Beltéri csövekről van szó. Érdemes lakbenzinnel higítani kicsit vagy van valami tuti festék, ami egyenletesebben fed?
-
-
ath
senior tag
válasz tboy93 #156789 üzenetére
én is elég szigorú nézőpontok alapján tervezek asszonnyal elrendezéseket/megjelenéseket, de szerintem a 30-33 centi széles felső szekrények használhatatlanok. eleve lejön belőlük még majdnem 4 centi belül, egy ikeás lapostányér 27+ centi (legalábbis ami hirtelen a kezembe akadt), tehát durván lekorlátozod magad mit pakolsz bele. a baloldali 30-33 szekrényeket összevonnám, gyanítom jobbkezesek vagytok, így a jobb oldali 30-ast meghagynám ilyen mindenféle apróságnak, az futna az alatta lévő fűszeressel. amin még elgondolkoznék, hogy a hűtőnek biztosan csak 60 legyen elhagyva, vagy esetleg 80 egy szélesebbnek. nekünk ekkora van, és nagyon jó döntés volt a szélesebb.
-
nagyúr
válasz 6030D #156788 üzenetére
A sütőtől jobbra az volt a koncepció, hogy fusson az alsó részével, ott is 30-76 van, a 30-as rész a fűszertartónak kell, azt szeretné a feleségem a sütő mellé, emiatt lett fölött a felső szekrény is 30. Ha meg itt 30, akkor a szimmetria miatt a sütő bal oldalán is 30 lett felül az elem. A fűszeres fióknak kellene más megoldás
[ Szerkesztve ]
-
6030D
őstag
válasz tboy93 #156785 üzenetére
Ez tényleg nem vészes ár, ha a műszaki tartalom és a kivitelezés is jó.
Nekem a 30-as szekrények nem tetszenek benne, biztos rágódnék rajta egy darabig, merre lehet tologatni, hogy minimum 45-re kiadja, de ha nincs más megoldás.
De inkább felső szekrény 62-61-60-60-46-torony, alul meg sarok-60-60-60-46-torony. Vonalba fut, használható méret.Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
-
macilaci78
nagyúr
válasz Gabesz87 #156784 üzenetére
Nekem úgy magyarázták a linkelt helyen, hogy 12 bites a kód, amiből az utolsó 2 bit a két gomb, pontosabban hogy melyik gombot nyomtad meg:
00
01
10
11
Aztán hogy most valóságban a távirányítón 1, 2, 3, vagy 4 gomb van, az mindegy.
Az első 10 bit pedig a kód. Ezt a fix kódosnál a tolókapcsolókkal állítod be.Az én távirányítómban értelmes méretű gombok vannak, tudtam venni párszáz forintért valamelyik elektronikai boltban és ki tudtam cserélni, illetve a gyári gombok mellé párhuzamosan vezetékkel forrasztottam másik gombot, amivel a motorba építettem a távirányítót. Amikor Apámnak meséltem, előadott egy marék "rossz" távirányítót, ami az évtizedek alatt összegyűlt. Mindet meg tudtam jóra csinálni a gombok cseréjével.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
nagyúr
válasz tboy93 #156477 üzenetére
Na megjött az árajánlat. Ezen rajz alapján nagyjából elképzelhető a konyha, plafonig futó felső szekrények (2 féle mélységben), 3.5m x 2.4m terjedelem, konyhasziget. Basic fehér + tölgy párosítás, ahol a munkalap, a fali panel (hűtő melletti falon) és a felső szekrény alsó része tölgy, minden más fehér (nem festett frontok!). Led világítás felső szekrény alján.
Gépek, mosogatótálca nélkül anyag + munkadíj bruttó 1,9M Ft.
Még pár dolognak utána kell kérdeznem, pl. milyen vasalatokkal számolt, ilyesmi.
(Konyhasziget nem pont ott és úgy lesz ahol a képen)
Őszintén, meglepődtem, többre számítottam.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz Gabesz87 #156782 üzenetére
Egy kapu több komponensből áll. Lebutítva: van egy pár sorkapocs, amit rövidre zárva indul a program. Mindegy, hogy ezt gemkapoccsal, gombbal, vagy valami távvezérlővel zárod rövidre.
Fel lehet tenni 868 MHz-es vevőt, 433 MHz-eset is, GSM vevőt is ugyanarra az egy kapura.Laktam olyan társasházban, ahol az egyik lakó hívott egy saját kapust, feltetetett a meglévő vezérlők mellé egy neki tetszőt és használta azzal a kapukat.
-
Gabesz87
veterán
válasz lemmy71 #156780 üzenetére
De hát ugyanaz a (4 csatornás) Sommer távirányító nyitja mind a 4-et, úgyhogy akkor feltételezem, mind 868MHz-es.
#156781 macilaci78:
köszi a linket, akkor lehet, hogy megpróbálkozom velük. Ugrókódosak, legalább is azt hiszem.
Nem társasához, családi ház Van egy kapu az udvarra, egy a garázsba, ill. itt maga a garázsajtó, és a kapunál van még egy fura, "nevétnemtudom" esővédő lemez.Volt amúgy kontaktom, aki anno még az előző tulajnak telepítette ezeket, és volt is már nálam jó párszor, fotocella, kondi csere, ilyesmik. De november óta nem érem el. Nem veszi fel a telefont, üzenetre sem válaszol. Nem tudom miért. Kihívtam egy másik kapus szakit decemberben (megint egy kondi csere volt), akit a helyi FB csoportban ajánlottak, de olyan kva drága volt, hogy nem rendszeresíteném őt.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz Gabesz87 #156779 üzenetére
Én a kaputávirányítóval kapcsolatos kérdéseimmel ide szoktam menni. Bevittem az eredeti Nice távirányítót, az utángyártott feléből kijött és kiváló. Már több szomszédnak is vettem, mind bevált.
Ha fix kódos, akkor a távirányítón belül van egy sor tolókapcsoló, azzal lehet beállítani.
Ha ugrókódos, akkor van olyan távirányító, ami a már meglévő távirányítótól tanulja meg a dolgokat és a kapu nem is kell hozzá.Gondolom, társasház, hívd fel a közös képviselőt, hogy adjon kontaktot a kapushoz. Időről időre karban kell tartani a kapukat, biztosan megvan hozzá a bejáratott vállalkozás, aki cím alapján már tudni fogja, mire van szükséged.
-
lemmy71
őstag
válasz Gabesz87 #156779 üzenetére
Ha más sávszélességen (MHz) dolgoznak a "kapuk" ami más gyartónál előfordul, akkor nem tudod feltanitani. Nézd meg milyen MHz -n dolgozik a kapud és az alapján vegyél távirányítót. Az alin rengeteg van Ha különböző "kapukon" más a a frekvencia, akkor pár ezért vehetsz egy jelfogót, ami megegyezik a másik frekijével és akkor egy távirányítóval, üzemeltethető minden.
Nem olyan bonyolult, mint ahogyan le van írva
Annó én is így csináltam és így a Hörmann meg a Nice kapum, egy távirányítóról működik. -
Gabesz87
veterán
Kapu távirányító cseréjében kérnék segítséget. Van jelenleg 2 db ilyen távirányítónk, de már eléggé pusztulnak. Az egyik szigetelőszalaggal van körbetekerve hogy ne essen szét, és az egyik gomba is már szinte szét van menve (bár működik). A másiknak meg mintha valami érintkezési kínja lenne, néha nem ad jelet, picit megütögetem, és aztán jó (elemet hiába cserélek benne, próbáltam). Úgyhogy ezeket szeretném újra cserélni. Egyik kérdés, hogy mit vegyek helyette, tudtok ajánlani ezzel kompatibilis cuccot? A másik, hogy feltanítani csak a vezérlőről lehet, vagy lehetséges valahogy másolni a meglévő távirányító jelét? Illetve van egyébként még egy plsz távirányítóm, a pontos típusát nem tudom, de így néz ki. Erre viszont a 4 kapuból csak 2 van feltanítva, gondolom legalább is, mivel csak 2 kaput nyit, a másik 2 gombra semmit nem csinál. Az is jó lenne, ha erre fel tudnám programozni azt a 2 kaput még. Csak fogalmam sincs hogy kell, mert még soha nem csináltam ilyet.
-
Sziasztok!
Klikkes vagy sima parafa melegburkolattal kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Mennyire karcolódik, mennyire nyomódik be, hosszú távon mennyire érdemes gondolkodni benne?
A segítséget előre is köszönöm!
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
Borisz76
veterán
válasz A Zéé #156770 üzenetére
Nálam 5 cm lesz majd ....bár nem tudom, hogy a kivitelező mikor jön szerelni. Ez a 100%-s pályázat már olyan régen indult....
Bár a napelem+inverter+aksi + hőszipka már üzemel....a nyílászáró csere még hátra van a KOMPLEX pályázatból.
Az talán most tavasszal meglesz.
Lehet túlzás de úgy gondoltam, hogy ha lehet minél kevesebb legyen a hőhíd esélye.....ha és amennyiben valamikor az elképzelt 15 cm vastagságú szigetelés felkerül a házra körben. A padlásra pedig 30 cm. A padlóban már van 10 cm ( ezt utólag kicsit keveslem de már így maradt és jobb mint a semmi ! ) mert teljes padlófűtés lett kialakítva.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
LógaGéza
veterán
-
LógaGéza
veterán
válasz LógaGéza #156670 üzenetére
Végül simító vakolat, hagytuk kicsit húzni, majd szivacsos simítóval átmentünk rajta, és tök jó lett az eredmény.
Egy kérdés még mindig áll - kell valami plusz ragasztó réteg a csempe alá, vagy mehet alapozó után egyből a csemperagasztó?
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
A Zéé
addikt
válasz Borisz76 #156769 üzenetére
Nem, ha külső falsíkon van az ablak, akkor felesleges mindkét oldalra.
Akkor bőven elég a hőszigetelést azt a 2 cm-et ráengedni a tokra amit alapból is rá lehet. Akkor maximum a redőnykivezetés miatt kellhet az egyik oldalra, ahogy mondod.[ Szerkesztve ]
Just a simple Lineman...
-
Borisz76
veterán
válasz A Zéé #156767 üzenetére
Ezért írtam feltételes módban :
hogy ha az ablak kint van a külső falsíkon
Ekkor ráengedik a szigetelést.
Amit te írsz HA nincs a falsíkban az ablak, akkor is rá lehet fordulni ugyanúgy 5 cm-el.Tehát hasznos akkor is ha falsíkban van és hasznos akkor is ha beljebb van a nyílászáró.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
-
Borisz76
veterán
válasz weiss #156765 üzenetére
De pont arra való, hogy ha az ablak kint van a külső falsíkon, akkor a külső fali szigetelést rá lehet engedni 5 cm-re....és nem az ablakkávát takarja. Valamint ekkor lesz hely a fal belső felét ( Körben a teljes nyílást ) is szigetelni 5 cm-s vastagságban.
Amúgy ha redőny is lesz, akkor szoktak egy oldalra tenni + 3 cm toktoldót is....mert a redőny gurtniját valahol ki kell engedni.
Ezt a szigetelésen át nem viszik.....az ablakot nem illik megvágni emiatt. Ezért kell a plusz 3 cm toktoldó arra az oldalra , ahol a redőnygurni ki/be bújik.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
-
pjen
félisten
válasz Rigormortiis #156761 üzenetére
Igen.
-
pjen
félisten
válasz Rigormortiis #156757 üzenetére
Szia, ha van rajta felül szelep azt zárd el, majd a radiátor és a szelep közti félhollandit picit nyisd meg, hogy jöjjön pici víz, aztán zárd el a hollandit és nyisd meg a csapot.
Zárd el a felső radiátor szelepet, majd picit nyisd meg a radiátor és a csap között lévő félhollandit, az alulról jövö víz kitolja a levegőt. mikor már víz jön zárd el a hollandit és nyisd meg a csapot.
-
Rigormortiis
veterán
Sziasztok! Édesanyámnál ilyen régebbi típusú Radal radiátorok vannak, és az egyik helyiségben nem fűtt fel rendesen. Távhős lakás. Hol lehet ezt légteleníteni? Azt a Danfoss elzárót leszedtem, az alatta lévő szelepet átmozgattam, kapott kis wd40et, de nem ott lesz a probléma...
Galaxy S23U, S21FE 8/256, Buds 2 Pro, Watch 6 Classic, Tab S8+, Playstation 5, Switch Oled
-
pjen
félisten
válasz macilaci78 #156750 üzenetére
Ezt nem egészen értem. Ha a ház kívülről vakolva van, a régi fa ablakot úgy ki lehet venni, hogy a homlokzat nem sérül. Akkor az új ablak nem lehet nagyobb mint a régi fa, erre takar még a külső redöny tok. Belül kiszedik a régi tokot a redőnyszekrénnyel és betesznek egy komplett ablakot a tetejére épített hőszigetelt műanyag redőny szekrénnyel. Persze ha ablak csere után külső szigetelés következik akkor lehet akkora az ablak amekkora a képződő lyuk. De elég sok házon láttam, hogy szigetelés után cserélték a nyílászárókat. Ráadásul pár ingatlanos ismerősöm szerint a jó állapotú fa nnyílászáró értéknövelő.
[ Szerkesztve ]
-
mirci18
addikt
válasz Pulsar #156754 üzenetére
Köszi a választ.
Tehát érdemesebb és olcsóbb kiszedni az ablakot és a redőnyt.
BErakni az új ablakot majd leszigfetelni és zárni a belső redőny üregét és venni külső redőnyt.Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
veterán
válasz mirci18 #156753 üzenetére
mármint a belső tokot? Vagy azt a kis előtét falat?
A belső tokos nagyon hőhidas. Meg biztos van még, aki csinál belső tokos redőnyt, de szerintem azt sem egyszerű, és lehet drágább is mint a sima.
Ha a kis előtét falra gondolsz, akkor az is lehet hőhidas, valamint belső oldali szigetelésnek minősül, így belül penészesedés lehet.
Esztétikára szerintem nincs gond, meg lehet csinálni szépen. -
mirci18
addikt
válasz macilaci78 #156750 üzenetére
Köszi a választ. De ha eleve van belső redőny miért csökkenne az ablak mérete?
Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
macilaci78
nagyúr
válasz mirci18 #156749 üzenetére
A belső tokos redőny az ablakszerkezetre ül rá és természetesen felette vsan az áthidaló.
A külső tokos redőny az ablakszerkezet előtt van, így adott áthidaló esetén az ablakfelület magasabb lehet.
Persze a külső tokos redőny tokja látszódik az ablak tetején, de így is kb 10 centivel magasabb a szabad kilátás.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
mirci18
addikt
válasz Borisz76 #156723 üzenetére
#156725ncc1701
#156726pjen
56729Pulsar
#156730macilaci78Köszönöm szépen a válaszokat.
Akkor marad a full csere.
Még egy kérdés.
Jelenleg belső tokos redőnnyel van az ablak.
Adja magát azt kellene bele venni.
De melyik a jobb megoldás ilyen esetben.
Belső tokos redőny vagy leszigetelni és külső tokra tenni a redőnyt?Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
macilaci78
nagyúr
válasz b4lukapitany #156744 üzenetére
A tolóajtó hézagosan jár. Az ajtólap függőleges síkja és a fal között is van egy fél centi hézag, felül a kocsinál és lent is. Mindegy, hogy sínen gurul-e, az ajtólap és a sín, vagy padló között is van hézag.
Létezik olyan tolóajtó, ami hangot, huzatot is gátol, de egyrészt ipari környezetbe, vagy homlokzatra szánják - ennek megfelelő árcédulával - másrészt nem szokták szeretni kifizetni az árát.Automata küszöböt lehet tenni a tolóajtóra is, ha van minek nekiütköznie zárt állapotban, de ettől még oldalt és fent meg lesz a hézag.
-
b4lukapitany
tag
Sziasztok!
Falon kívül futó tolóajtóból nem tud valaki olyan típust, ami valamennyire azért fogja a hangot is? Tehát gondolom alsó sín is van hozzá, hogy ott se legyen rés. Sajnos falban futó nem megoldható és normál ajtóhoz sincs hely. -
szotyika77
aktív tag
válasz 6030D #156739 üzenetére
Az a következő lépés, hogy összeírják milyen hibák vannak, mennek az ügyvédhez, és beszélnek vele. Azt tanácsoltam nekik, hogy mielőtt az ügyvédhez mennek, hívjanak ki egy szakértőt aki átnézi az egész házat, már amennyire tudja.
Most vették év végén, csok + minden miegymással, karácsony óta bent laknak plusz 2 hét és jön a baba. Kicsit izgalmas az év vége & év eleje nekik.[ Szerkesztve ]
-
6030D
őstag
válasz szotyika77 #156731 üzenetére
Én azért közben beszélnék egy ügyvéddel is, hogy lehet ebből kiszállni. Ha 5 centit elcsal a padlószigetelésből (a 40 %-át, nem csak lecsippentett belőle), akkor mi lehet még ott a nem látható helyeken. Van egy ismerős, akinek 5x törték fel a fürdőt, mert olyan fittingekkel voltak lerakva a vízcsövek, amik mindig eresztettek. Ha már ott él a család, az nem móka és kacagás.
Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
thomeef
őstag
Sziasztok,
Gáztűzhelyet cserélnék, és amelyik cég kiszállítja, vinné a régit magával, csak ehhez nekem előtte le kéne szerelnem a régit.
Szerintetek ha el van zárva a szelep, loctite 55-el plusz menetzáró kupakkal lezárom kibírja azt a pár napot amíg jön a gázos beüzemelni az újat, vagy inkább a kikötéshez is gázost szoktak ehhez hívni? Gépész vagyok, meg tudnám oldani, de nem gázos, így azért mondom megkérdem mi a szokás
"A férfi abban különbözik a fiútól, hogy egy nagyságrenddel drágábbak a játékai."
-
almafa42
aktív tag
Sziasztok,
Új építésű ytong ház két házrésszel, Panasonic hőszivattyú, vízteres padlófűtés. Eddig ok. A hűtést szeretném megoldani, itt 2 utat látok:
- 7db kis teljesítményű fan coil a hálószobákba/nappalikba
- gipszkartonba rakható mennyezet hűtés, kb 110 m2Árban nagy különbség nem lenne, 2 millió körül van a rendszer a b opció esetén, 7db fan coil hasonló összeg.
Érzetre természetesen a felületfűtés jobb lenne, de a kérdésem a következő: mit tudok majd tenni a párával? Jól tudom, hogy fan-coil esetén ez nem probléma, mert az szárítani is tud? Szellőző rendszer nincs tervezve a házban, de annyit pl tudok tenni, hogy a nappalikba teszek egy ehhez hasonló lokális szellőztetőt.
Ti hogyan mennétek tovább? Most lesz tető a házon, még van lehetőség a módosításokra.
-
veterán
válasz szotyika77 #156731 üzenetére
Vannak erre szakosodott építész szakértők. Pl: https://komkel.hu/ de biztos van még sok ilyen.
-
szotyika77
aktív tag
Sziasztok!
Sógoromék vettek egy új könnyűszerkezetes házat, melyben van egy csomó probléma pl.: zuhany leejtése nem megfelelő, nem a lefolyóhoz, hanem kifele a csempére lejt, vagy pl az egyik wcbe a mestereknek sikerült valamilyen anyagot beleönteni (már volt kamerás feltárás, nem tudták szétütni az anyagot), amitől nem megy le a víz, és a lefolyórendszerben 3m-re található a wctől. Az eladó hívott egy duguláselhárítót, aki megpróbálta ezt az anyagot a lefolyóban szétütni valamivel, viszont az az anyag megmaradt, de a PVC cső szépen széttört. (Ezt az elsőnek kihívott kamerás szaki mondta). Ezek után garanciában elkezdték felbontani a wc melletti szakaszt, hogy megtalálják a hibás csövet, és kiderült, hogy az aljzatbetonban a műszaki leírásban szereplő EPS-100 12cm helyett csak 7cm szigetelés van. Ja, és a cső nem ott megy ahol az eladó tudta.
Ilyen esetben kit lehet kihívni, hogy átnézze a házat, hogy minden rendben van-e?
(Ha már vásárlás előtt ezt nem tették meg, mert megbíztak az eladóban, és jól nézett ki a ház, közbe meg ilyen hibák vannak).
És nem kéne rendelkeznie az eladónak egy műszaki tervvel, amiben le van írva minden, hogy hol futnak a vezetékek, csövek stb? -
macilaci78
nagyúr
válasz mirci18 #156722 üzenetére
Előző lakásunkban a megmaradt fa tokra lett építve a a műanyag ablak. Kilátszott némi fa fehérre festve, mellette a fehér műanyag tok. Hülyén nézett ki, ahogy a két eltérő anyagú fehér örgedett, sérült. Persze a műanyag tok így szűkebb volt, mint amit a falnyílás feltétlenül megkívánt, a máanyag ablakszárny is szélesebb, mint a fa, így az üvegfeleület és a beengedett fény mennyisége is lényegesen kevesebb.
Ha már mindenképp szűkíteni szeretnéd a falnyílást, akkor azt ne a megmaradó fa tokkal tedd, hanem szigeteléssel.A szülői ház is kb 43-44 éves, kapcsolt gerébtokos dupla ablakok az utcafronton, meg oldalt, felette fa redőnytok kívülről rávakolva, homlokzati hőszigetelés nincs tervben*. Megy a törpölés évek óta, hogy mi legyen? Én szétveretném a homlokzatot, beépíthető, vakolható redőnytok és külső síkra tolni az ablakot, amennyire lehet. Apám meg inkább kitöltetné a tokban maradó szabad helyet hőszigeteléssel. Apám megoldása kevesebb munkával jár, de kevesebb fényt fog beengedni.
*B30 tégla, dryvit vakolat némi díszítéssel az ablakok körül. Nyugdíjasok szüleim, Békés megyei kisváros, lóf@szt nem ér az ingatlan, az összes örökös Budapesten él. Bármit költenek is az ingatlanra, az az eladási árban nem fog visszaköszönni, így arra kell számolni, ami az ő életükben megtérül.
-
Borisz76
veterán
válasz mirci18 #156722 üzenetére
Teljes csere , külső falsíkban beépítve , körben 5-5 cm toktoldóval.
Ha van kő vagy beton párkány azt ki kell szedni.Csak a munkával akar spórolni az , aki a meglévő tokba rakná az új ablakot.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
mirci18
addikt
Sziasztok.
Ajtó ablak csere előtt állok mivel eltelt 40 év a ház megépítése óta amiben lakok.
Még nem kértem hivatalos ár ajánlatot ablak cserére.
De többen ajánlották hogy ne teljes ablak csere legyen hanem a régi fa ablak keret maradjon meg és azt gipszkartonozzuk be.
Így megmaradna a régi redőny és kevesebb munkával jár a művelet.
Nem mellesleg anyagilag is.
A neten sok az eltérő vélemény pro és kontra.
Szerintetek melyik a jobb megoldás?Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
suits
tag
Hi
Van egy régi zuhanyzó panel amit ki akarok cserélni.
Még nem mertem leszedni. Egy sima zuhanyzos csapra akarom leváltani. Ezek mögött általában standard méretű a két cső közötti távolság? Szóval egy sima csapot rá lehet tenni? Nem én raktam be, szóval fogalmam sincs mi lehet mögötte. Vagy valószínű hogy mokolni kell vmit hozzá? -
Borisz76
veterán
Így már jobb a "rálátás".
Vagy megemeled a hőmérsékletet a szobában vagy kihúzod a faltól jobban a szekrényt és egy ventillátorral rásegítesz a légmozgásra.Ezek a legegyszerűbb megoldások.
Drágább de komfortban sokat dob egy hőszigetelés.
Vályog esetén ...sajnos az olcsóbb hungarocell ki is esik....a szálas szigetelés ( üveg / kőzet gyapot ) a jó. Természetesen megfelelő vakolattal.
Kömkel YT videóit érdemes megnézni, hallgatni.
Sok van...fejből nem tudom, hogy melyik foglalkozik a vályog házak szigetelésével.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Mr.Mercury
aktív tag
Sziasztok!
Tudom, hogy nem kifejezetten a topikba illő a kérdésem, de bízom benne, hogy vannak itt szakemberek, akik esetleg tudnak segíteni: az lenne a kérdésem, hogy szálcsiszolt, rozsdamentes acél felületről pár mm-es hajszálkarcokat el lehet tüntetni esetleg valamivel? Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Mercury
-
miningboy
csendes tag
Lambériához van itt szaki? Az előszoba fala ~1méter magasságig lambériával van fedve.
Most azt az infót kaptam, hogy ez igazából szigetelő, és ha az nem lenne a falon, akkor jobb lenne a hőérzet, mert a fal át tudna melegedni.A lambéria előbb-utóbb cserés lenne, de falpanelre gondoltam helyette. Akkor ez ugyanúgy viselkedne? Jobban járnék a sima falfelülettel?
Mindegyik oldalon belső fallal szomszédos felületről beszélünk. -
csƵ
addikt
válasz Borisz76 #156706 üzenetére
Kádár-kocka
Vályog
Nincs falszigetelés
Van vízszigetelés
Vízvezeték nem ott megy
Van hely a szekrény mögött, legalább 5 centi. Csak nem jár levegő, hiába építettem be a szoknyába szellőzőrácsot, külső falon van a bútor és hidegebb a fal ott jóval.
Láttam, hogy létezik szegélyradiátor. Olyasmi kéne nekem csak elektromosban. -
Borisz76
veterán
Családi v társas ház ?
Régi vagy új építés ?
Vályog , tégla , Ytong a fal ?
Van e külső hőszigetelés és milyen anyagból , milyen vastagon ?
Vízszigetelés van e a padló és a falak alatt ?
Vízvezeték megy ott ?Mert az , hogy penészes......lehet azért is mert kiborítottam egy pohár vizet....és nem száradt ki.
A részletek fontosak ....pláne ha leírod rendesen mert , akkor hamarább kapsz használható választ.
De amit PJEN is ír....első körben húzd ki a szekrényt, hogy legalább a levegő tudjon ott jobban járni.
Amúgy pedig ki kell deríteni a penészesedés okát.
Ezt követően lehet orvosoli ![ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen processzort vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Sweet.tv - internetes TV
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- Háztartási gépek
- Kiszivárgott reklámanyagok a Samsung Galaxy S25-ről
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Óra topik
- További aktív témák...