Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vivaldi (böngésző)
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Proxmox VE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bitcoin topic
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Vírusirtó topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
atreer
újonc
Szia
köszönöm a kedves szavakat. Igen mi vagyunk a forgalmazók, természetesen mindenben uazt képviseljük mint a gyártó, ez a dolgunk. Árban is minden uaz. Lehet hogy az EUR hullámzás miatt eddig voltunk hajszállal alatta most picit felette de gyorsan korrigálni fogjuk!!! Örömmel látunk ha szeretnétek megtekinteni a robotokat a bemutatókertben, készlet úton van felénk. A szervíz itthon azért gyorsabb, de természetesen mindenki szíve joga hol vásárol :-) ha bárkinek van kérdése nyugodtan zargasson. Treer ANdrás 208230211
-
Megjött ma a Yuka Mini 800. Szombaton rendeltem egy csomag pengével együtt, hétvégén nem nyúltak hozzá, a DHL-nél is csak hétfőn regisztrálták, sajna két külön csomagban. A pengék hétfőn indultak el, a gép kedden (mindkettő DE-ből, de nem ugyanonnan).
Masszív, minőségi cuccnak tűnik, egyelőre csak bekapcsoltam, regisztráltam, firmwaret frissítettem, kicsit bohóckodtam a manual + FPV mode próbálgatásával a telefonról. Ehhez nem kell se dokkoló, se RTK állomás, csak be kell kapcsolni a gépet, vígan lehet vele RC autózni bárhol (én a nappaliban csináltam a parkettán
). Egyelőre ennyi, még meglátom hogy hétvégén hadrendbe állítom e, kicsit korai, és szellőztetni is kellene, valamint a Worx határolókábelét is fel kellene szedni.
-
mikrofon
veterán
válasz
szekera #2581 üzenetére
A két modell között nem ismerem a különbséget. Javaslom lépj be a Yuka Facebook csoportba (Mammotion Yuka Official Group) és ott olvasgass. Látni fogod hogy minden jól működik és a hibákat, sajátosságokat is. Illetve nyugodtan kérdezhetsz biztos kapsz választ, akár a típus különbségre is. Persze angolul mert nemzetközi a csoport. Elején követtem én is, mostmár nem annyira olvasom.
Ha telket úgy érted, hogy nem vagytok ott, tehát napokra ott hagyod hogy önállóan sepergessen, akkor ez lehet kockázatos, mert azért napi gondozást igényel a seprőrésze.
(Én biztos csakis kintről venném hogy ne támogassam a magyar állam tevékenységét a 27% ÁFA-val....)
-
-
sagesz93
addikt
-
Gondolom nem vitted el checkoutig, csak a listaárat nézted a terméknél. Itthon 433eFt a fizetendő összeg, mert adnak rá akciót ha kosárba rakod, és megkapod ajándékba a 24 részes pengecsomagot is. A Mammotion EU sotre-ban ugyanez 1104 EUR (ha feliratkozol a hírlevélre, és kihasználod az így kapott 50 EUR-os kupont). Szóval itthon olcsóbb picivel.
-
szekera
csendes tag
válasz
mikrofon #2576 üzenetére
Most beletetted a bolhát a fülembe...
Telkünkön 3 teljesen sík fűnyírási terület jelölhető ki, kb. 750, 30 és 10 m2 méretben, 1-2 cm eltéréssel szintben lévő (földfeltöltéssel orvosolható) térkő választja el őket.
Eddig csak a 750 m2-re fókuszáltam, a YUKA árak ugrása miatt a 800 Minit céloztam meg (1100 Euro) kompromisszumos megoldásként (19cm vágószélesség, nem tud seperni-gyűjteni).
A területen van egy-egy régebbi nagyméretű diófa és cseresznyefa, 3 évvel ezelőtti ültetésből 2-2-2 barack, szilva és cseresznyefa.
Főként a diófa okán minden évben kisebb újrafüvesítés és az állandó levélgyűjtés nyűgje bosszant.
Tapasztalataid alapján inkább a nagyobb Yuka-t választanám, egyelőre a seprőkészlet nélkül (később beszerezhető).
És akkor dilemma:
Hazai forgalmazónál a YUKA 2000 (2024) 650e Ft, a YUKA 2000 685e Ft, összehasonlítás nincs, különbséget nem látok, nemzetközi okdalon olvasható komment szerint továbbfejlesztett első kerék és vágótárcsák.
Nemzetközi forgalmazónál van YUKA 1000 is (1400 Euro=560e Ft), 32cm-es vágószélességgel, a későbbi bővítés lehetőségével.
Így leírva és átolvasva már nem is tűnik dilemmának...
De az egyes verziók közötti kb. 100e Ft-os költségkülönbség nem elhanyagolható (kontra kényelem és esztétikum a seprés okán). -
Ch4os
aktív tag
Kb. mindennel egyetértek. meg tudom erőssíteni.
Install easy. Mindenben segít, vezet mi a következő lépés. Nekem is anno vagy 2-3-szor körbe kellett menni mire jó lett. (Utána pár hónappal jött be azaz upgrade, hogy a már meglévő kert területet tudod növelni és/vagy kivenni belőle, több részre osztani... Ez nem a nogo zone-ra értem.) Mobillalal BT kapcsolaton keresztül kapcsolod és mész utána mobilon irányítod, mint egy mobil game. De amúgy a kézi kör után még valamit finomít a téréképen első saját bejárása után írja is, hogy most gondolkodik, optimalizál...
A kép amit küldtél így van. Be lehet állítani, hogy hány fokos szögelfordulással (90, 60, 45, 22,5) nyírja a következő kört. De akár lehet fix is. Ez jó, mert a fűben nem lesz annyi vágási hiba. De nagyon menő mikor végigvágja egy irányba és látszik a csíkozás mint a focipályákon.
Igen a beállított idő azaz mikor menjen (megy-tölt-megy-tölt-megy...) míg le nem jár az idő. Ezért állítottam be én napi egy akksi merülésnyi időt (2h megy és 2:15p után nekem leáll még töltés közben, persze feltölti), majd másnap folytatja úgyis ott ahol abbahagyta. Én ajánlom, kert mérettől függően érdemes 1-2-3x megy-tölt idővel kiküldeni, de felesleges egy nap 1-nél többször levágatni az egész kertet.
Halk, igen, Tényleg. Kb. nincs motor hang még 1m-ről sem. Csak a kés surrogását hallod ahogy vágja a füvet.
Amit felvetettél az a "hiba" nekem is fenn áll, hogy ráküldöm a manuális beállító körön a szegélyre bőven, de mikor ő megy akkor a kamera alapján nem megy ki a széléig és ott hagy kb. 5-7 cm-t. Nyomkodtam az appot én nem találtam ott rá megoldást. Erre várok majd valami ugrage-et. Ami megoldás volt erre, hogy hetente-kéthetente kézzel leveszem a töltőröl jóval arrébb leteszem és kézzel elindítom. Azonnal tudja hol van a kertben, kimegy a szélére és elkezdi levégni körbe már jól a szélét. (Nekem úgy van beállítva először körbemegy a szélén majd a közepét oda-vissza)
Kamera tárgyérzékelés: Eddig nem ütött el semmi károsat, nem vágott el semmit. Nagy tárgyakat felismer és kerül. Kutya, cica, játékvödör, még a fűzöld labdát is. De pl. egy fenyőtobozon átmegy javítva a kés élességét. Kisebb aknákra rámegy a nagyobbat észreveszi. Átment még tavasszal a fűbe ültetett vágott és épp kihajtani készülő pampafüvön is, de nem is várom le tőle hogy utóbbit felismerje, most már erőssebb a töve, nem lesz gond. Keresztben kihúzott 3/4" locsoló csövet is észre vette és arra nem nyírt, nem ment át rajta. (megoldás olcsó intant nogo zona kialakítására.)
Pitypang, százszorszép, krókusz, egyéb kisvirágokat is vágja. Nekem utóbbi van a fűben nogozone-nal egyszerűen megoldottam a virágzás idejére.
Este kapcsol lámpát a kamerához, de ő maga sem ajánlja az esti műszakot.
Én aránylag magasan 5cm-en vágok.
Havonta 1x adnak ki újabb patch-eket. Ezeket tényleg érdemes feltenni. Új dolgok is jönnek.
Nekem még sosem akadt el, mondjuk nem is olyan a kert.
Van VisionFence mode benne. Ez kb. a ne nézd a kamera képet csak a GPS pozi alapján menj bután, így sem tudtam megoldani, hogy kimenjen a szélére, de megoldotta hogy a kertlocsolásos zöld technikai doboz fedelén, ami egyszintben van a fűvel nyugodtan menjen át és nyírja körbe (addig nem ment rá, mert ugyan úgy kerülte mint pl. egy labdát).
Egy gondom van vele a fentebb említett szélvágás, menjen rá bátran a szélkőre dolog. Ha ezt javítják, akkor ajánlom. -
válasz
sagesz93 #2553 üzenetére
összeraktam faterral a hétvégén (szombaton) a fűnyírót
kellett egy kis barkács, mert nem volt áram ott, ahova a dokkolót szántam, de megoldottuk. vasárnap utólag le is betonoztam a helyét, így ez fixnek tekinthető, majd házikót is barkácsolok nekiaz egész üzembe helyezés annyira egyértelmű, hogy nem lehet elrontani. az applikáció is végig visz a folyamaton, de a user manual is. kihagyni nem lehet semmit, és szerintem hibázni se
ami nem ment elsőre, az a telefonnal irányítás a határoló vonal meghatározásához. talán azért is érzem ezt, mert siettem, le akartam tudni mihamarabb
lehet neki adni no-go zónákat a körbe kerített részeken belül, de a fix akadályokat is felismeri, mint a hinta lábai, így azokat külön nem adtam hozzá.
ahhoz, hogy állítgatni tudjam, kell neki a Bluetooth kapcsolat, azaz a gép mellett kell állni, de ha elindítom az Access+ 4G modult, akkor távolról is lehet vezérelni. szerencsére a kertben mindenhol van wifi, még ha gyenge, akkor is, így a robot ügyesen körbe ment.
ami fura volt, hogy milyen minta szerint nyír:
először elment abba a kiszögellésbe, és a narancs vonalnak megfelelően nyírta le az egész területet, majd feltette magát töltőre, és utána a faház sarkától a zöld vonalnak megfelelően is nyírt egy sort, amíg eljött a 17:00 és leállította magát.
a programban azt írtam be neki, hogy 9:00 - 17:00 között nyírjon. azt hittem, hogy ez csak az az időtartam, ami alatt ha egyszer lenyírja az egészet, akkor jó, de úgy tűnik addig megy körbe a gyepen, amíg a beállított idő le nem telik, szóval azt azért szűkebbre szabom majd.egyelőre csak a kert fele van feltérképezve, majd holnap hozzá adom a maradékot is.
ami csalódás: az általa meghatározott szegélytől is bentebb járkál, majdnem egy egész fűnyíró szélességet elhagy így...
ami öröm: irtó halk, nem gondoltam, hogy ennyire csendes. -
mikrofon
veterán
Mindenképpen megvenném.
A füvön ahol seper két nagy diófa, egy nagy cseresznyefa, két kisebb körtefa, egy arany lepényfa és egy szilvafa van. Ez volt az első ősz és tél az elmúlt 9 évben hogy nem kellett levelet sepernem és most tavasszal lesz az első hogy sehol se lett a levéltől olyan rész ahol újra kell füvesíteni.
Előtte rendszeresen órákat sepertem, lombfújóztam.
Tehát igen megvenném újra. Sőt a következő levélszezont el sem tudom képzelni nélküle.
Persze így is volt vele munka, mert minden reggel el kellett vinni az összes levelet amit előzőnap gyűjtött, mert az aznapi már nem fért volna oda és akkor az nap nkább nem dolgozik.
Ráadásul nem tökéletes látszik hogy ez az első ilyen szerkezet. De mint írtam végre egész ősszel folyamatosan rendezett volt a fű mert minden nap sepert és nyírta a füvet. Volt amit aznap elhagyott levelet azt másnap összeszedte. Tehát mindig maradt egy kicsi, de rengeteget kellett neki összeszedni és összességében sikerült neki. Mondjuk nálam ez azért is nehezebb mert a kutya kísérgeti, meg körülötte megy, meg a Fűnyi elől össze szedi a diót. Így amikor be megy a Fűnyi elé a kutya, elég csak hogy elsétál előtte akkor kikerüli a Fűnyi nehogy neki menjen, így aznapra ott marad a levél.... Mondjuk szerintem ezt élvezi a kutya hogy őt kerülgeti, jó játék neki is. Nem unatkozik annyit a kutya így nem ás és rág annyit.... -
mikrofon
veterán
Nekem jó tapasztalatom van a Yuka szervízeltetéssel. Nem működik a seprőrésze az egyémnek. Egyik nap még jó volt másik nap már nem. Kértek pár tesztet, fényképet meg logfájlt, majd megállapították, hogy rossz. Küldtek egy másik seprőrészt ami 10 napon belül meg is jött. Azzal ugyan az a probléma. Így megállapították hogy a fűnyíró a rossz. Küldtek egy DHL-es visszaküldő szelvényt. Azzal kell visszaküldenem az eredeti dobozában. De nem Magyarországra hanem Németországba. Szerintem mindegy hol veszed, a hibát úgyis a szoftverben lévő Support menüpont alatt intézed egy ügyintézővel angolul..... Bejelenteni is ott tudod. A futár meg oda viszi ahová kéri a Support mert az szerepel a szállítólevélen. Már rég el lenne intézve, de idáig lusta voltam kimenni és letakarítani, lemosni a fűnyírót, meg ugye a kertben a víz is el van zárva. Ez a legnagyobb macera, mert azt viszont kifejezetten kérték, hogy letakarva lehet csak visszaküldeni.
Összességében szerintem ez elég korrekt ügyintézés..... -
OliMac
csendes tag
Sziasztok!
Van 2 éve egy Gardena Smart Sileno City-nk, most viszont (medence telepítése miatt) egy kis átalakításra van szükség.
A számunkra ideális megoldásnál a vezetőhuzal keresztezné a határolóhuzalt a rajzon látható módon, a telepítési útmutatóban viszont az van ugye, hogy "Ne vezesse át a vezetőhuzalt a határolóhuzalon."
Nem vagyok biztos benne, hogy ez erre az esetre is vonatkozna-e. Mit gondoltok? -
3 évet ad a gyártó az EU storeban. Egyébként a hazai forgalmazónál voltam tavaly nyílt napon, segítőkész, megbízható, nem hinném hogy baj lenne vele, nyugodtan lehet onnét is rendelni. Egyáltalán nem volt célom lebeszélni bánkit, billegetem, és most ez volt az egyéni véleményem/döntésem a készlet miatt.
Illetve mivel hivatalos forgalmazó, így szerintem helyből érvényes az EU-s gyártói garancia is a tőle vett gépre, nem csak a hazai, tehát esélyes, hogy ugyanazt processt lehet alkalmazni adott esetben, mintha az EU webshopbol vetted volna. Persze ez csak tipp, meg kellene kérdezni róla a gyártót.
-
Kis gondolkodás után végül a hivatalos EU store lett. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hazai forgalmazó ajánlata árban jobb, mert a checkoutnál látszik már, hogy ad némi kedvezményt + egy 24db-os gyári pengekészletet is.
Viszont ezt a "felírom az igényt, és majd valamikor megjön" dolgot nem tudom hova tenni (telefonos érdeklődésre kaptam ezt az infót). Az EU storban hetek óta elérhetőek raktárról az új termékek is, 3-7 napos szállítással. Tessék tartani árukészletet, és jobban megjön a bizalma mindenkinek. Sajnálom, de ezt most nem tudtam így támogatni.
Ha kamuzik a gyártó, és nem fog megjönni 3-7 nap alatt, mert valójában náluk sincs, akkor mea culpa, meg lettem vezetve, de ezt azért nem hinném.
-
Megrendelném ma a Yuka 800 Minit, de elbizonytalanodtam kicsit:
Hazai hivatalos forgalmazó:
- nincs raktáron, de az ígéret szerint valamikor márciusban megjön
- 433eFt (ingyenes postával)
- hazai gari, tapasztalat nincs vele
- magyar céget támogatok
- 14 nap elállás, de csak a törvényi kötelezettség miatt, tapasztalat nincs veleMammotion EU store:
- van raktáron, EU-ból UPS-el vagy DPD-vel jövő héten megjön
- 425eFt (ingyenes postával, 50 EUR kedvezmény kihasználásával)
- futáros gari, a Mammotion intézi és fizeti, tapasztalat persze ezzel sincs
- 30 napos elállási lehetőség a gyártó által vállalva és reklámozva az webshopban, futárt ők intézik hozzáTi melyiket választanátok?
-
-
pomk
őstag
válasz
szekera #2559 üzenetére
Plusz Parkside esetén cserélhető az akksi, így ha nagyobb akksit veszel bele akkor több időt tud nyírni egy feltöltéssel (de természetesen a töltési idő is több). De tölteni akár lehet éjszaka / hajnalban is amikor a nedves fű miatt nem érdemes nyírni. Így akár az ütemezésekkel is lehet játszani.
-
tesztek szerint a Navimow ~ +10%-ot enged szoftveresen körbe rajzolni
én vettem az i108e-hez Access+ 4G modult
állítólag a Husquarna is azt mondta, hogy ad egy év 4G-t aztán azóta se számláztak senkinek, én is ebben bízom, hogy ha lejár az egy év ingyen adat, akkor nem találja meg a módját a Segway, hogy nekem számlázzon, de nem is kapcsolja le a netet -
Sajnos a Mammotionnél nem kamu, szoftveresen is korlátozzák (az app-ban "körberajzolható" terület nagysága van lekorlátozva, és a zónák száma). Hardveresen 1:1-ben ugyanaz a két Yuka mini. A 800-asnál a +80eFt-ért cserébe egy nagyobb akkut kapsz, és megemelik a szoftveres korlátot. Nem valami korrekt, de ez van.
-
Ch4os
aktív tag
válasz
szekera #2559 üzenetére
A i105e segway 18cm-es vágási szélességgel kb. 100nm/óra sebességgel dolgozik. kb. 2 órát bír egy akkuval és tölt 45p majd újra.
Én a 450nm területet naponta egy akuval nyírom tehát nem nyírja le 100% egy alkalommal, de egy hét alatt megvan bőven a 2x teljes.
Akksi miatt is jobb, mert csak napi 1 töltést kap. Tovább bírja.Nem kell törekedni a "ma nyírd le a teljes füvet" elvhez (mint ahogy nekiindul az ember a normál nyíróval), mert holnap megint nyír pár órát és nem fogod észrevenni az 1 napos fű növekedést. De ezt írták előttem is.
Ezért tartom kamu, hasraütéses, #kimondnagyobbat adatnak ezeket a mekkora nm-re való a gép adatokat. Nekem most napi 2órát dolgozik, mi lenne ha 24h-t menne? de mi van ha 1 hétig esik az eső?
-
válasz
szekera #2559 üzenetére
A 20 órát szerintem jól számoltad. De azt kell figyelembe venni, hogy a Yuka egy szisztematikus gép, a Parkside meg nem, tehát teljesen máshogy kell értelmezni az X óra nyírási időt. Szerintem 800m2-en nem jut el a mindenhova kb. egy random működésű gép sem 20 óra nyírási idő alatt, bár lehet hogy találnánk ilyen nagyobb gépet, nem kerestem.
Pl. tavaszi indításkor ha a kézi nyírás után alacsonyabbra állítom a Worx m700-at, akkor kell neki jó 8-10 nap, de lehet hogy több is, mire egyenletes magasságú lesz a fű mindenhol (~630m2-őn).
Illetve mindkét gép megy délelőttől kési délutánig általában, semmi szükség rá, hogy éjszaka dolgozzanak. Összeségében folyamatosan karbantartják a területet, de a szisztematikus valamivel hatékonyabban (ezt mondjuk ki is használják a gyártók, láthatóan ugyanakkora területhez jóval kisebb akkukapacitást adnak). Ha valahova nem jutnak el napon belül, nincs semmi, majd másnap eljutnak. A robotfűnyírók így működnek, egy kicsit vágnak a tetejéből, de ezt minden nap megteszik, nagyobb időtávot nézve így előbb-utóbb egyenletes eredményt kapunk mindenhol. Ezért is van az, hogy ezek a gépek alkalmatlanok arra az itt is néha felmerülő igényre, hogy valaki elvigye pl. a nyaralóba, lenyírja ott a füvet, majd aznap vagy másnap hazavigye.
Szerintem a 3 év gari nagyon fontos ilyen értékű gépnél.
-
szekera
csendes tag
[link]
a termékspecifikációk (nyírási idő töltésenként + töltés időtartama, 19cm-es vágási szélesség) alapján számolva YUKA mini 800 esetében:
pl. 800 m2 lenyírásához 3 teljes nyírási+töltési kör után még kb. 70 percet nyír , azaz összesen 1210 perc (kb. 20 óra) időt igényel 800m2-es terület nyírása
jól gondolom / számolom?Yuka 1000-nél már 32cm a vágási szélesség!
pl. 800 m2 lenyírásához 2 teljes nyírási+töltési kör után még kb. 20 percet nyír , azaz összesen 350 perc (kb. 6 óra) időt igényel 800m2-es terület nyírásaParkside-dal milyen tapasztalatok vannak kb. 800 m2 fűre (egyenletes talaj, nincs emelkedő)?
mennyire lehet zavaró, hogy a pára felszáradását követően kb. 10 órakor elindítom a robotot, ami dolgozik majd másnap reggelig?
az árak nagyságrendi különbsége mellett a 3 éves garanciát mennyire/hogyan kell /érdemes figyelembe venni? (nyilván sokkal modernebb és kényelmesebb a Yuka telepítése és használata) -
sagesz93
addikt
Köszi ha megnézed nekem, a dokkolás helyén még tuti van wi-fi, tehát ha odáig elég neki, akkor jó lesz
Már csak az a kérdés milyen erős a vétele, most iphone 14 pronak még megvan a kert közepén is a jel, akkor csak meglesz a fűnyírónak is a ház falánál még...
A Yuka Mini széria is érdekes számomra, úgy látszik ez az év lesz amikor elég jó választék lesz ezekből a gépekből versenyképes áron. -
Nikla
tag
Yuka mini-t vett esetleg valaki már?
-
Ch4os
aktív tag
válasz
sagesz93 #2533 üzenetére
i108e kistesója i105e van, de még téliesítve.
Ha kell tavasszal ki tudom tesztelni, de nekem úgy rémlik elég a net a dokkolóig. Viszont oda kell. Appon akkor frissül a map az akt. nyírási állapottal, nyírási időzítő állítás. De a gép beállítás bizonyos dolgait nem tudod távolról megoldani, ahhoz közel kell lenni a géphez és BT-on keresztül konfigurálod magát a gépet, dokkoló függetlenül. (pl: map módosítás) -
pomk
őstag
Sziasztok!
A Parkside robotok esetén egy csillag csavarral cserélhetőek a kések. Próbálkozott, gondolkodott már valaki hosszabb kések beszerelésén? Ahogy nézem a kések és a burkolat között még van ~2-3 cm. Ezzel talán növelhető lenne az egyszerre lenyírt felület és így a hatékonysága is? Mit gondoltok? -
koanla
aktív tag
válasz
sagesz93 #2533 üzenetére
Ugyan nálam i105e van, de ebből a szempontból azt hiszem, nincs eltérés a két modell között.
Nekem is a dokkolóig (és a kert hátsó részének a feléig, harmadáig kábé) ér a wifi, de a tavalyi szezont szépen végigvágta így is.
Ha nagyon para, akkor lehet hozzá kapni kiegészítő netet egyébiránt. -
Nálam is pont így van elhelyezve a dokkoló, és tökéletesen rendben van.
Ezek a gépek csak a kábelük körén belül működnek, egy (két?) kvázi iránytű figyeli bent a mágneses teret. De azt nem tudom, hogy a Parkside trükközik-e valamit az áram cifrázásával, és sajnos azt sem, hogy honnan tudják, hogy hol a dokkoló. Bár talán nem is kell tudniuk, mivel elég, ha a vezetéket követik, ha haza akarnak menni...
MaCS
-
pomk
őstag
válasz
MaCS_70 #2544 üzenetére
Dokkolónak egy új hely így esetleg?
Azért raktam a korábbi helyre, mert úgy rémlett hogy előtte min. 2m mögötte min. 1m egyesen szakasz kell.A 2. és 3. nem terveztem bekötni a hálózatba. Elég bonyolult lenne a kivitelezése. Ezért is kérdeztem, hogy csak arra hagyatkozom, hogy ez egy szegélyekkel zárt terület, ahol az ütközésekkel "faltól-falig" megy a robot az működhet?
-
A bekerítési terv nekem jónak tűnik.
A dokkolónak a sarokban illik lennie, a bal alsó sarok szerintem túl zegzugos neki, kell a futópálya, hogy szemből rá tudjon fordulni. Nálam 3 méter célegyenes vált be.
Az exklávé hogyan csatlakozna a dokkolóhoz? A Parkside emlékeim szerint nem tud megkülönböztetni különböző köröket.
MaCS
-
pomk
őstag
Lerajzoltam az udvarunk alaprajzát kérlek segítsetek, hogy lenne érdemes kihúzni a határoló drótot egy Parkside 1000 m2-es robot fűnyíróhoz?A kép felső oldalán lévő zöld X-ek a fák, ezek köré megfelelő így bevezetni a drótot? A terület közepén lévő medencét nem látom indokoltnak körbe keríteni, mert úgyis neki ütközik a falának / szegélynek és visszafordul? A bal oldalon lévő trambulin és hinta, toronyt szintén nem terveztem körbe keríteni, hátha így bemegy oda is a robot és levágja a füvet ott is. Jó ez így? Itt a kék kör a tramubulin, mellette van egy zöld X-el jelölt fenyőfa, amelyet nem terveztem körbe keríteni, mert ott valószínű nem lesz szegély és mulcs így ott mehet a fa tövéig a robot. Mit gondoltok?
És még egy kérdés. Hova lenne érdemes letenni a dokkolót? Villám jellel jelöltem a lehetséges áramforrásokat. Bal alsó sarokban van a villanyóra, de ott talán szűk lenne neki a hely és nem találna be? Középen lenne a legideálisabb, ahova felrajzoltam egy szürke oválist, nyíllal jelölve a dokkolás irányát.
Ill. kérdés, hogy a jobb alsó sarokban lévő 2. és 3. zónákba szerintem nem fog tudni bemenni a robot, oda ha beviszem kézzel és ott elindítom, akkor körbe tud menni? Ilyen esetben a határokat ott hogy fogja érzékelni? Kéne neki drót, vagy valami magasabb szegély, stb. aminek nekiütközve visszafordul, ugye?Egyéb tippek, ötletek? 🙂 -
pomk
őstag
Parkside robot, de a kérdés általános.
A kert közepén lévő fákat hogyan érdemes elkeríteni? Van 5-6 gyümölcs fa össze vissza elhelyezve. Terv szerint építek köréjük szegély kőből egy kört, majd azt feltöltöm mulccsal. Ilyen esetben gondolom nem kell ide külön bevezetni a drótot (és nem is érdemes mert csak egy nagy káoszos drót tenger lenne az egész kert), hanem a szegély kőben elakad a robot és megáll. De ehhez gondolom X cm magasan ki kell állnia a szegély kőnek, ugye?
Viszont ha a nekiütközésre számítva nem engedem oda a robotot a fa közelébe, akkor közvetlen a kő mellett nem lesz levágva a fű mivel az ütközés miatt vissza fordul.
1 szó mint száz, hogyan kell megoldani azt, hogy a fa törzsét ne verje össze a robot, ne kapja fel és szórja szét a mulcsot, de a lehető legközelebb nyírjon a szegélykőhöz hogy ezzel utána ne kelljen kézzel szenvedni?
-
pomk
őstag
Veszprémben a Lidlben van kb. 20+ gép még.
-
sagesz93
addikt
Sziasztok, valaki tervez idén navimow i108e-t venni? [link] idén úgy érzem eljött az ideje. Kérdés: ennek folyamatos internet kapcsolatra van szüksége? Mert a dokkolóig elér a wifi, de a kert végébe nem hiszem.
-
pomk
őstag
válasz
MaCS_70 #2522 üzenetére
Visszaolvastam a hozzászólásaitokat, úgy tűnik elég vegyes a kép.
Ennyi idő távlatában (bár gondolom tavaly November óta nem sokat ment), mi a vélemény? Érdemes megvenni?
Nálunk ~700 nm-t kéne vágnia az alábbiak szerint:Pirost kézzel vágnám, mert oda nem tud bemenni.
Kék vonallal körül határolt rész amit a gépnek vágnia kellene. Zöld rész kérdéses, mert ott mászóka, hinta, trambulin van. Ill. a sárga vonalnál van egy emelkedő a talajban mert a felette lévő rész magasabban van mint az udvar többi része.
Elég cikk-cakkos, eldugott sarkokkal. Mit gondoltok? -
Anaconda
tag
válasz
saginorbi #2499 üzenetére
Szia!
Már jó régi kérdés de valakinek hátha hasznos lesz a válasz.
Nálam mindig változik valami a kertben, mindig kitalálunk valamit, az egész már meg sem tudom mondani hány helyen van megtoldva...minden évben minimum 2x változtatok a "drótkerítésen". Az elején még a szilikonzsíros csatit használtam, de nem tetszett, próbáltam a Wago-t szilikonzsírral feltöltve, abból kicsúszott a vezeték. Ami bevált a forrasztott toldás zsugorcsővel. Ha nagyon pro akarsz lenni akkor gyantás zsugorcsővel, de én simát használtam, eddig bevált.
Ha a fűnyíró tudja m2-ben a területed és 2x olyan hosszú kell hozzá, mint amit adtak, szerintem beletoldhatsz, nem szabadna hogy gondot okozzon. Ha jól megtervezték úgyis áramgenerátoros meghajtása van. -
_Dumber_
őstag
válasz
mikrofon #2526 üzenetére
Akkor a Yuka is felejtős. Érdekes, hogy a Luba esetén is úgy hirdetik, hogy 'Zéró távolságú szergélyvás" (ami szerintem nem igaz) . A Yuka - képek alapján - hasonlóan néz ki.
Nekem a legproblémásabb lelyeken is 10cm-es szegély van körbe. (mulcsra nem engedhetem rá ) Fal nincs a fű mellett. Ezért szeretem a Worx-ot, mert kb 2 havonta kell csak utánígazítani.
-
mikrofon
veterán
válasz
_Dumber_ #2524 üzenetére
Yuka esetén ha fal mellett kell nyírni, akkor 15cm marad nyíratlanul. Egyrészt mert nem ér ki teljesen a kés a széléig (ebből adódik kb 10cm), másrészt a GPS miatti pontatlanság miatt. Ebben az egyben a worx jobb. Azzal ugyan ez, kb 2-3cm volt a határoló vezeték miatt. Yuka-hoz azt javaslom, hogy 20cm legyen a faltól, vagy ágyástól, fától amire rá tud menni és akkor tökéletes lesz a végeredmény. azt javaslom, hogy úgy kell körbe rakni a dolgokat. Én utólag 20cm széles térkővet raktam a fal mellé és az ágyások mellé körben a fű szélére és így már tökéletes. Van olyan ahol 10cm széles térkő van és mellette mulcs. Ott is jó mert a mulcsra rámegy kb 5cm-t, de mivel ott nem nyír így nem okoz problémát.
Amúgy nagyon jó a yuka. -
_Dumber_
őstag
A Yuka vonal engem is vonz, pláne, hogy elérhető áron van a kicsi.
A gond az, hogy nekem sok olyan hely van ahol 10cm-es szegélyen kell végigmennie. A Worx mellette gyönyörűen legyírja a füvet, köszönhető az oldalra tolt vágókésnek.
Sajnos Yuka-ból ezt csak a 1000-től felfelé tudja (duplapengés), és az is csak közel 0 távolsággal.
Mondjuk annak sem olyan vészes az ára..de több.. -
WiZARD
addikt
Nekem szét lett cs*szve az eddig meglévő ~120m2 gyepem (csatorna ásás + munkagép járkált rajta), és talán elkészül mellé a maradék ~600m2-en a földmunka.
Hogy ebbe mikor sikerült füvet alkotni az jó kérdés (először öntözőrendszert kellene csinálnom, mert ezt már nem fogom kézzel öntözni).Azt még nem döntöttem el, hogy a Bosch-t telepítem újra, vagy Yuka Mini-re csere. Kiváncsi leszek Yuka Mini tapasztalatokra.
-
-
llacee
őstag
Sziasztok!
Tavasszal szeretnék venni egy Husqvarna R4-es fűnyírót 200nm sík kertbe.
A kis előkert és az oldalkert térkő járdával van elválasztva, amit a héten szedek fel.
Az új térkő alá már betenném a határoló és vezető szálat.
Kérdések:
A képen látható módon sárga vezető lila határoló megfelelő-e?
sárgához képest 30 és 40cm-re lenne a két határoló, a dokkoló irányába a nagyobb hely.(40cm)
Tud-e valami többet a robothoz vásárolható vezeték, mint mondjuk egy 2,5 vagy 1,5mm2 MCU, mert ebből van jó pár száz méterem itthon.
Köszi -
CES-en bemutatták a Mammotion Luba minit és a Yuka minit.
a Yuka Mini 600 és 800 verzióban jön, a kisebb 365 ezer forint
teljesen vezetékmentes, RTK plusz AI kamera -
Yellow73_a
tag
Székesfehérvár Mártírok úti Lidlben tegnap este 10db Parkside robotfűnyíró volt még
-
WiZARD
addikt
válasz
vtechun #2509 üzenetére
Igen kivehető.
Kés van aliexpressről meg mindenhonnan. Csere sokmindentől függ. Kés minősége, nyírandó gyep/gaz sűrűsége, keménysége.
Anyósnál Husqvarna gyári kés gyepszőnyegen elmegy 1 szezont. Nálam aliexpresses kés sűrű gyepen 2-4 hét, de én akkor is cserélem ha már tompának vélem és a vágáskép még nem gáz. (De amikor tavasszal jött egy adag keményebb szárú gyom, akkor 1 hét se volt) -
válasz
vtechun #2507 üzenetére
A fákat érdemes szigetként bekeríteni a dróttal.
Az akku nem hozzá, hanem eleve benne van.
A lejtő nem probléma.
A késekkel még nincs tapasztalatom, de a grizzly hazai képviselete kifejezetten jó, és még segítőkészek is, úgyhogy még a "gyári" késekkel sem lehet komoly gond.
MaCS
-
vtechun
veterán
Sziasztok!
Nem volt ugyan tervben egyelőre robotfűnyíró vásárlása, de ez a Parkside-os cucc eléggé vonzó számomra. Kb. 300 nm a gyepes részem is, már unom tologatni az önjáró 160 köbcentis fűnyírót.
Viszonylag kellőképpen körbe lehet keríteni a területet, de van vagy 10 fa is, azt tudja kezelni? 1 db x20v team akksi van hozzá? Egyenletes terület, de van némi lejtés az egyik felén. kést milyen gyakran kell cserélni, élezni? Lehet kapni hozzá? Mennyibe kerül egy szett?
Köszi!
-
válasz
saginorbi #2499 üzenetére
Én a tervezett hosszabbításokat (illetve elágazásokat) úgy oldom meg, hogy ráhagyok kb. 2×70 centit a kábelre, szorosan párhuzamosítva, hogy mágnesesen semleges maradjon, kivezetem oldalra, és ott a felszín felett egy vízhatlan kötődobozban Wagóval csatlakoztatom a két véget.
MaCS
-
saginorbi
újonc
válasz
Yellow73_a #2500 üzenetére
Hát még nem mértem pontos méreteket, de kb. 800 m2 a terület amit nyírni szeretnék vele és van pár flikk-flakk benne.
Gondolom a vezeték ellenállása lehetne a probléma... De én sem vagyok nagy tudor a dologban. -
WiZARD
addikt
Összeteker szigszalag azért nem az igazi megoldás, még ha ideiglenesen működik is.
Jobb valami vízmentes kötés - zsugorcsöves, vagy a zselés összenyomós
Új hozzászólás Aktív témák
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Drón topik
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- OneSport OT07 - szevasztok, hollandok!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Eladó Kross Esker 6.0 2021-es model
- Raktáron! Új EVSE EV 3 fázisú 11kW-os hálózati töltők elektromos autókhoz, 3 év garanciával!
- Kona Hei Hei 26"-os szuperkönnyű versenykategóriás összteleszkópos mountain bike eladó
- Xiaomi BW300 Okos Kamera Kültéri ÚJ 12 Hónap Garancia ingyen foxpost!
- Eszpresszóképes kávéfőző 15 bar nyomással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460s - i7-6GEN I 8GB I 512GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest