Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz MrSealRD #24797 üzenetére
Ha jogászkodni akarsz vele, akkor kérdezz rá, hogyha az Mt. 25. szakasza nem irányadó, akkor hol található az a jogszabály, ami ide irányadó. Ha csak a fejében, akkor egyértelmű, hogy ki nyert. Amúgy az Mt. nem minden munkahelyre irányadó, valahol ágazati jogszabályok vannak, leginkább állami szférában, de úgy tudom egységes szabályok alapján számítják a napokat és hónapokat a magyar jogban, legalábbis mi ezt tanultuk jogi alapozón. Ezért meg lennék lepődve, ha igaz lenne, amit mond, de persze én csak egy másfél éves adatvédelmi jogi képzést végeztem el, nem 5 éveset.
Erősen kétlem, hogy lenne olyan munkahely, ahol ez lenne a szempont, nem csak azért, mert jogilag valszeg hülyeség, hanem mert ellentétes üzleti érdekekkel is. A legtöbb helyen azt mondják, hogy lehet azonnal kezdeni, még mielőtt jobb ajánlatot kap az érdeklődő. A próbaidő is olyan, hogyha normális a kiválasztási folyamatotok, akkor jó eséllyel nem kell elküldeni a jelentkezőt a végén. Nem az a cél, hogy embereket próbálgassunk, hanem hogy tartósan be legyen töltve a pozíció. Szóval én biztos nem mennék bele ebbe.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
MrSealRD
veterán
válasz Tsebacsi #24798 üzenetére
Az a bajom, hogy mivel nem vagyok jogász...így max annyit tudok mondani, hogy ez hülyeség... Amire azt kapom, hogy igen szerinte is de ez van. Nyíltan nem kérdőjelezhetem meg... Viszont szívás mert ha legközelebb felveszek valakit akkor az első napját úgy kell kibökni a naptárban, hogy a felmondási idejét követő első hó eleji nap... Ami akár 1,5 hónapot jelent egy korábbi 1 hónapos átfutásból... Vicc.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
MrSealRD
veterán
válasz Magnum_ #24783 üzenetére
Ma jeleztem a problémám fenti kinyilatkoztatással kapcsolatban.
Ezt a választ kaptam.:
Indokolás
A határidőnek nem minősülő időtartam - mint például a határozott időben megállapított munkaviszony időtartama, a próbaidő vagy a munkaidő-keret tartama - tekintetében a 25. § rendelkezései nem alkalmazhatók. Az ilyen időtartam számításánál - a kialakult bírói gyakorlattal egyezően - a naptár az irányadó. Ez azt jelenti, hogy egy meghatározott év január hó 1. napjával kezdődő és egy éves határozott időre szóló munkaviszony nem a 25. § rendelkezéseinek megfelelően a következő év januárjának első munkanapján, hanem az adott év december 31. napján szűnik meg a kikötött idő lejártának jogcímén. Ugyanilyen számítási módszer érvényesül a próbaidő, illetve a munkaidő-keret tartamának meghatározásánál is.Őszintén mondom, én ebből sehogy nem tudom kivenni, hogy a 3 hónap próbaidőt miért az első hónap beleszámolása szerint kell számolni és miért nem a kezdő naptól számított 3 naptári hónap tartamot.
Tudom, sz@r a jogászunk.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
amargo
addikt
válasz razorbenke92 #24795 üzenetére
Félreolvastam, így már értem.
Ugye itt már ez az a szint, hogy ápolásra szorul a feleséged és a gyerkőc is nyilván. Nem egyszerű a helyzet. (szerintem háziorvos kérdése a dolog)“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
őstag
válasz amargo #24793 üzenetére
Na igen, az tiszta ügy lenne, ha a gyerek lenne beteg, de ő jól van.
Csak a feleségem beteg, aki alapvetően gondozná.
Amúgy hála Istennek nem probléma a dolog, tudok otthonról dolgozni.
Az igazi gond ott van, hogy a cégnél repkednek a közel dollármilliárdos rekordok (tavaly is rekord, amit idén is megdöntöttünk), embert nem vesznek fel, sőt a kiesést is csak nehezen pótolják, és benyögtek idénre egy 3%-os béremelést, ami már növelt érték arra való tekintettel, hogy Magyarország áldozata az erős inflácónak.
A feleségem meg azon van elfoglalva betegen is, hogy én tudjak nyugisan dolgozni.Gondoltam rá, hogy beintenék pár nap táppénzt (egy kicsit pont a menedzsmentünket pottyantottam volna vele kakiba, és nem a kollégáimat), mert ebben az esetben nem tartanám etikátlannak - tényleg nehéz a nejemnek létezni is - de hivatalosan úgy fest nincs rá mód.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
amargo
addikt
válasz razorbenke92 #24791 üzenetére
Ha Te vagy a gyerek apja vagy hivatalos gyámja, stb. Akkor természetesen Te is igénybe tudod venni a gyerek után járó betegszabadságot. (ha csak nem változott meg ez is az elmúlt 1-2 évben..)
Nálunk teljesen mind1 volt, hogy a feleségem otthon van-e, a háziorvos/gyermekorvos fogja igazolni.[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
-
őstag
A sors ma egy érdekes helyzetbe sorolt, és ez a hsz jutott róla eszembe. Próbáltam keresni hasonló kérdést, de nem találtam - pedig tuti, hogy mással is előfordult már.
Asszony beteg mint a kutya, ilyennek még sose láttam. Alapvetően gyeden van itthon 1 éves gyerekkel. Jelen állapotában magát se tudja ellátni, nemhogy a gyereket, akiről gondoskodnia kellene.
Erre tényleg nincs TB szerint járható út, csak az, ha szabadságra jövök?Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
ArthurShelby
addikt
válasz ArthurShelby #21303 üzenetére
Mivel lucyl írta, hogy nincs pereskedés, így leírom a mi történetünk (apám pereskedett, itt én csak rákérdeztem) (előzmény: [link] [link] )
Mismásolva mesélte el apum, meg utált is vele foglalkozni, bocsánat a pontatlanságért)
Föl lett nekik ajánlva a peren kívüli megegyezés: befizetik a maradék bérleti díjat a régi iszonyat alacsony áron (mert azt sem fizették a végére), és elmennek.
Kerítettek valami szakértőt (nem tudom honnan szalajtották), aki igazolta, hogy a beruházásokat, hogy milyen sokat költöttek rá, számlák sehol (nálunk zabszem a hátsóban).
De a végén a bíró a mi javunkra döntött.Az ítélet hirdetés előtt (van itt valami kis idő még, ezt nem vágom pontosan) megkeresték aput peren kívüli megegyezéssel: ügyvéddel, mikor apumnál nem volt ott az ügyvéd, a régi ajánlatot mondták, hogy elfogadják, fizetik a perköltséget, és cserébe nem felebeznek (ezzel fenyegettek). Apu mondta, hogy nem, a duplája a bérleti díj, mint eredetileg (még ez is nagyon alacsonynak számít!) és tavasszal mennek (és fizetik a perköltséget). Mondták, hogy nem.
Végül később üzentek, hogy elfogadják az ajánlatot, és pár nappal később el is utalták a pénzt (már csak annyi maradt, hogy tavasszal költözniük kell, de ez már végrehajtható, ha úgy adódik)Szóval végül ítélethirdetés előtti peren kívüli megegyezés lett, de ezt is ki kellett kényszeríteni.
[ Szerkesztve ]
A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
coco2
őstag
válasz LuckyL #24762 üzenetére
Pereskedésig még nem jutott az ügy. Első árajánlatokat kaptam ugyvedbroker-en.
Volt 1 ajánlat, amelyik azt írta, első tanács adás 10k huf, és mutassam be neki, mik vannak.
4 másik, amit kaptam, jellemzően 25k huf / óra, és ügyfelvétel 2 órát igényel első körben.
Egyik ajánlat sem említett olyan jellegű tapasztalatot, hogy bírói gyakorlat szerint amiket jeleztem elégségesek lehetnek-e behajtáshoz. Még az első is arra hajaz, hogy miután 10-et fizettem, 50-et fizetek második körben, aztán megy az ügy bíróságra, és lesz, ami lesz.
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
Magnum_
nagyúr
válasz MrSealRD #24781 üzenetére
Mt. 45.§ (5) A felek a munkaszerződésben a munkaviszony kezdetétől számított legfeljebb három hónapig terjedő próbaidőt köthetnek ki. Ennél rövidebb próbaidő kikötése esetén a felek a próbaidőt - legfeljebb egy alkalommal - meghosszabbíthatják. A próbaidő tartama a meghosszabbítása esetén sem haladhatja meg a három hónapot.
Ebben válasz van az előző kérdésedre is.
[ Szerkesztve ]
I humbly and respectfully decline™
-
MrSealRD
veterán
válasz inf3rno #24777 üzenetére
Ne értsd félre. Köszi, hogy próbálsz segíteni, de elsősorban azok válaszára számítok akik jogi területen tapasztalattal rendelkeznek.
Egyébként annyival bővült a történet, hogy állítólag szerződésben nem lehet 90 napban sem meghatározni a próbaidőt... Mert nem lehet negatívan eltérni a törvénytől.
[ Szerkesztve ]
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz MrSealRD #24776 üzenetére
Kizártnak tartom.
17. A határidő és az időtartam számítása
25. § (1) A határidő számítására a (2)-(6) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása valamely jognyilatkozat megtételére vagy egyéb magatartás tanúsítására határidőt ír elő.
(2) Napon, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály eltérően nem rendelkezik, naptári napot kell érteni.
(3) A határidő számítása a határidő megkezdésére okot adó intézkedést (eseményt) követő napon kezdődik.
(4) A hetekben megállapított határidő azon a napon jár le, amely elnevezésénél fogva a kezdő napnak megfelel. Hónapokban vagy években megállapított határidő lejártának napja az a nap, amely számánál fogva a kezdő napnak megfelel, ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napja.
(5) A határidő az utolsó napjának végén jár le. A határidő az általános munkarend szerinti következő munkanap végén jár le, ha az utolsó nap az általános munkarend szerint heti pihenő- vagy munkaszüneti nap.
(6) A határidőt - e törvény eltérő rendelkezése hiányában - akkor kell megtartottnak tekinteni, ha a lejárat napjának végéig a jognyilatkozatot közlik vagy ezen időpontig az egyéb magatartás tanúsítása megtörténik.
(7) A határidő elmulasztása akkor menthető ki, ha a határidőt megállapító munkaviszonyra vonatkozó szabály ezt kifejezetten megengedi.
(8) A jognyilatkozatot, egyéb magatartást késedelem nélkül, szükség esetén az egyébként nem a kötelezett által viselendő költségek megelőlegezésével kell megtenni vagy tanúsítani, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály a jognyilatkozat megtételére vagy az egyéb magatartás tanúsítására haladéktalanul kötelezi a felet.
26. § A munkaviszonyra vonatkozó szabályban vagy a felek megállapodásában meghatározott, határidőnek nem minősülő időtartam számítására a 25. § (4)-(8) bekezdése nem alkalmazható, az ilyen időtartam számításánál a naptár az irányadó.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
MrSealRD
veterán
Sziasztok!
Kaptam egy elég érdekes jogi leírást a próbaidő intézményétől. Eléggé felvontam rajta a szemöldököm. Soha nem hallottam még ilyen értelmezésről.
Íme a szöveg:...A munkatörvénykönyvének bírói értelmezése szerint a próbaidőt hónapban számoljuk, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a megkezdett hónap az 1. Tehát: ha valaki szeptember 29-én lép be, az szeptemberben lépett be, vagyis úgy számolunk, hogy szeptember az 1, a 2 az október és 3 a november....
Ez tényleg így van?Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
inf3rno
nagyúr
válasz #46372352 #24774 üzenetére
Nem tudom. Én csak adatvédelemmel foglalkozok. Olyan szempontból támadható a 10 év, meg lehet kérni az olasz adatvédelmi hatóságot, hogy vizsgálja meg, mert valószínűleg nem szükséges, és aránytalan, mert senki nem fog egy évtizedig nyugtákat tartogatni, és onnantól nincs lehetősége az ilyen mondva csinált dolgok ellen védekezni, bizonyítékot felmutatni. Ezt meg lehet említeni esetleg, hogy megkérded az adatvédelmi hatóság álláspontját, mert szerinted ez jogszerűtlen adatkezelés, hogy ennyire hosszú ideig megtartják rólad az adatokat, és hogy nincs lehetőséged védekezni ellene, mert ennyi idő után már senki nem tartja meg a nyugtákat vagy a nagy részük már olvashatatlanná válik. Fenyegetőzni ne fenyegetőzz semmiképp, mert rád húzzák, hogy zsarolsz, az meg 3 év börtön, szóval ez vékony jég. A másik, hogy hozzáférési jogod van, úgyhogy pontosan kikérheted az összes adatot felvételekkel, mindennel, amin rajta vagy. A videofelvételt szeretik, mert azon mindenki mást ki kell maszkolni, és ha 1 órányi anyag, akkor az több milliós költség. És nekik ingyen ki kell adniuk. Szóval ezzel lehet szívózni, hátha visszaírnak, hogy tévedés történt. Ha nem akarnak mindent kiadni, akkor meg a GDPR-ra lehet hivatkozni, hogy kötelező, és az ismét csak egy adatvédelmi hatósági eljárást von maga után.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz #46372352 #24772 üzenetére
Ja gondoltam, hogy ÁSZF-ben lehet benne a 10 év, és azért ennyi. Lehet gondolom ellenőrizni, hogy tényleg ennyi. Nem tudom, hogy létezik e bármilyen jogszabály, ami felülírja az ilyen ÁSZF-eket. Ami biztos, hogy ezt akkor is megkötöd, ha nem veszel jegyet, de mégis felhajtasz az autópályára.
Buliban hasznos! =]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz ElektrikusDE #24769 üzenetére
Javítanom kell kell magamat, mert nem két önkormányzattól kaptam egyszerre, hanem a munkaügyi központtól és egy önkormányzattól.
Jó időben voltam jó helyen, mert először egy hozzá nem értő MK. ügyintézőt fogtam ki, aki mikor lejárt a munkanélküli segélyem az önkormányzathoz küldött, pedig én jeleztem neki a szabályváltozást.
Kb. 2 hét múlva egy másik MK ügyintéző visszahívott és kaptam újra támogatást tőlük is...De ahogy írtam is, semmiféle szabálysértés nem történt, a törvény (jogszabály) szerint járt el mindenki. (én is)
“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs
-
inf3rno
nagyúr
válasz ElektrikusDE #24767 üzenetére
Van, csak nem tudom, hogy melyik a helyes fórum rá. Lehet parlamenti képviselőn keresztül, de ha ellenzéki, akkor a jelenlegi politikai hangulatban úgysem megy át. Arra gondoltam, hogy inkább valamelyik kormánypárti képviselőt keresem meg, vagy a családok védőszentjét, azt hiszem ő Varga Judit talán? Szerintetek hol érdemes kopogtatni?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz mephi666 #24768 üzenetére
És még hibás is a szabályozás, mert pl. én nyugdíj elött két jogcímen is egyszere kaptam segélyt két különböző önkormányzattól is! (folyamatosan)
Pedig semmiféle szabályt nem szegtem meg hozzá! (fél év múlva azért lemondtam az egyikről)Valamint a nyugdíj kiszámítása is tele van anomáliákkal, pl. az én nyugdíjam sokkal kevesebb lenne, ha folyamatosan be lettem volna jelentve.
Mivel több mint 10 évig nem volt hivatalosan bejelentett munkám, "ezért" megjutalmaztak a magasabb nyugdíjjal.
3x számolták át a megállapításnál, mert még a hivatal sem hitte el...
“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs
-
mephi666
nagyúr
...az a gáz, hogy a rokkantnyugdíj és a gyes is elég fika összeg, ehhez van eszük a törvényalkotóknak, hogy megszívassák a rászorulókat mintha ettől menne csődbe az ország, hogy egy nagyon kis halmaz megkapja mindkét juttatást... bezzeg, ha maguknak kell valami emelést megszavazni, akkor nagy az egyetértés
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
ElektrikusDE
senior tag
-
biker
nagyúr
válasz inf3rno #24764 üzenetére
ez ilyen. még az o1g előtti HírTV-n volt egy riport egy leszázalékolt, kerekesszékes nővel, aki szült, lett egy gyereke, erre mikor megkapta a gyes-t, akkor levettek a rokant ellátásból. Megreklamálta, és közölték, hogy olyan fokozatban volt, hogy önellátásra nem képes, segítségre szorul. A gyes alapján az kap gyest aki ellát (nevel) gyermeket, de aki képes másról gondoskodni, az nem szorulhat más segítségére.
Na ott is hasonló volt a szitu.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
inf3rno
nagyúr
Egyik ismerősömnek becsődölt a vállalkozása, és munkanélküli lett. Elment a munkaügyi központba, ahol azt mondták neki, hogy nem kaphat munkanélküli segélyt, mert jár neki a GYES. Azért jár neki, mert tartósan beteg a gyereke, és egyedül neveli, és nem egy hatalmas összegről van szó. Előadták neki, hogy mondjon le erről a jutatásról is azért, hogy kaphassan munkanélküli segélyt egy pár hónapig. Én ezt mód felett igazságtalannak érzem. Gondolom ez törvényileg van így szabályozva. Szerintetek hova lehet fordulni azzal, hogy gond van a törvénnyel, és változtassák meg vagy legalább fontolják meg, hogy ilyen esetekben ne csesszenek ki még jobban az emberekkel?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz #46372352 #24727 üzenetére
Kérd meg őket, hogy hivatkozzanak a jogszabályra és abban a megfelelő szakaszra online, ami a 1o évet írja. Nehogymár neked kelljen olaszul kikeresni... Ha a magyar jogból indulok ki, akkor a 1o év biztosan kamu. Bűncselekményeknél 5 év vagy a büntetési tétel alapja, ha az több nála, bizonyos esetekben nem évül el. Itt meg valami sima bírságról van szó, ami nálunk szabálysértés kategória. Eléggé túlzónak tűnik ezért a 1o év. Pl. autópálya matricánál nekem azt mondták a benzinkútnál, hogy 2 évig őrizzem meg. Nem életszerű, hogy valaki 1o évig gyűjtögeti az autópálya matricákat. Vagy ha banki átutalással megy, akkor bankot váltasz ennyi idő alatt, és máris nincs bizonylat vagy micsoda arról, hogy történt utalás.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
coco2
őstag
válasz LuckyL #24759 üzenetére
És még mindig az a kérdés, mibe kerül egy első tapasztalat? És ha azon keseregsz, miért nem szeretnek a népek perelni, annak objektív megváltoztatásában márpedig pont ezt a kérdést kellene megválaszolnod. Pereskedni életstílus elem. Nem logika, hanem megszokás kérdése. És a megszokás az első tapasztalattal indul. Ha már mondtál A-t, ugyan ne menekülj el, amikor ideje B-t is mondani!
A javasolt site-on feljegyeztem az esetet Budapest / tájékozódás jellegű ajánlatkérés, Pénzügyek kategóriában. Ajánlatot 24 óra múlva ígértek. Ha érkezik bármi, felírom ide.
-
mephi666
nagyúr
válasz LuckyL #24759 üzenetére
...ha ott a hangfelvétel a kölcsönnel kapcsolatos megegyezésről, az átutalás és vissza irányba semmi a visszaadásáról, akkor ez szerintem teljesen egyértelmű
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
őstag
ha a tapasztalatszerzés a célod és van erre időd, akkor mindenképp érdemes, hajrá
én nem tudom megmondani lehet-e ezt egyáltalán bizonyítani, az alapján amit elmondtál inkább nem, de nem vagyok ügyvéd
mindenképp írd meg majd a topikban hogy alakul az ügy, hadd okuljunkcryptot minden termékemért elfogadom
-
coco2
őstag
válasz LuckyL #24757 üzenetére
Ha csak a pénzt nézem, az nekem nem éri meg, és ezt illetően nem is vitázok.
Ami megérheti, az a tapasztalat gyűjtés, hogyan mennek ezek a dolgok, ha éppen szükségem van rájuk, és sokkal nagyobb pénz kerül játékba. A jelek szerint egyre szélhámosabb világban élünk, muszáj ezt is megtanulni valamikor. Viszont kérdéses, hogy mennyi idegfeszültség + pénz + idő egy polgári peres eljárás, amit mind kockázat gyanánt én fizetek ki előre, és végül vagy nyerem, vagy nem. Az a része tőlem független, és tud mindenki számára objektív lenni.
-
őstag
add meg a pontos paramétereket és adok pontos számot:
mennyi a nettó kereseted/óra
mennyi a tartozás
van-e jövedelme, vagyona az adósnak amiből be lehet hajtani a pénzt
saját városban lehet-e pereskedni vagy messzire kell eljárni
lehet-e egyáltalán bizonyítani a tartozást hitelt érdemlőenezek nélkül lehetetlen pontosan megmondani NEKED mi éri meg
cryptot minden termékemért elfogadom
-
coco2
őstag
válasz LuckyL #24752 üzenetére
Természetesen tudom a címét, az illetőt ismerem évtizednél régebben. Nem egy vadidegennek hittem el bármit.
Nem válaszoltál arra a kérdésre, te a saját objektív szemléleted szerint látva sok éven át a történéseket, hova tennéd a mércét, amikortól perre menni érdemes? Akik ezt olvassák majd a jövőben, egy számot szeretnének látni. Fel kellene vállalnod, hogy te vagy a dolgok tudója, és te önkényesen oda rakod a mércét általános ökölszabályként.
Erről a fizetési meghagyásról most hallok első alkalommal, egy blogot találtam róla itt. Nekem olybá tűnik, annyi a kibúvó még itt is (például ellentmondás esetén automatikusan peres eljárássá alakul), hogy ez már a peres eljárás útja, és már költséggel kezdődik.
Ha létezik a megnevezett "fiatal ügyvéd" a gyakorlatban, akinek ez jó gyakorlat lehet, és talán olcsóbban dolgozik, pusztán tapasztlat szerzés gyanánt esetleg átadom neki ezt az ügyet, hogy mondjon róla véleményt előzetesen. Viszont képtelenség olyan ügyvédet fellelni. Mindenki, akit weboldalakon találni lehet, már vérprofi, óradíj, felmérések, mindennek külön díja van, nem "egy fiatal ügyvéd" benyomását keltik. A kérdés, ismersz-e bárkit, akire az a jelző stimmel?
-
coco2
őstag
válasz drzozo #24747 üzenetére
Így hirtelen nem tudok példát rá, hogyan lehetne csalás szándékát bizonyítani a gyakorlatban. Talán ha az illető tucatnyi más emberrel ugyan azt eljátszotta, ami véletlenül kiderült, azok tucatnyian megtalálták egymást, azt talán figyelembe veszi a bíróság. De még akkor is csak talán.
-
őstag
nem rosszallom, csak tényként közöltem, hogy nem perelnek
ha egyértelmű az ügy, és helyi bíróságon lehet intézni, nem az ország másik végébe kell járnod, akkor nem gondolom hogy túl nagy költség lenne, egy kezdő, fiatal ügyvéd azért nem olyan drága, nem kell ehhez Bárándipéter,azt érdemes mérlegelni van-e egyáltalán bármi vagyona az alperesnek, mert ha nem lehet majd behajtani, akkor sok értelme nincs az egésznek
egy fizetési meghagyást midnenképp megpróbálnék, pár ezer ft a költsége és ha nem mondd ellent, akkor végrehajtható
ha meg ellentmond, akkor mérlegeled majd mész e perrekérdés hogy tudod-e egyáltalán a személyes adatait, pl hivatalos lakcímét, mert az kell hozzá
-
coco2
őstag
válasz LuckyL #24746 üzenetére
Ha itt vagy 10 éve a topikban, biztosan van egy meglátásod arról, hol van az a limit pénzben, amikor már jobban tenné valaki, ha perelne.
Egy polgári peres eljárás időbe kerül, pénzbe kerül (ügyvéd, utazgatások), temérdek sok papír munkát hajítanak a semmiért létező bürökraták a nyakamba menet közben, amivel a hétköznapi lelkinyugalmamat fogom mérgezni éveken át, amíg húzódik. Mindazt azért, hogy végül a kezembe kerüljön egy papír, hogy "állam bácsi azt mondta hogy..", amivel még mindig futhatok a pénzem után egy következő körben is. És minden újra elölről. Megnézve a történetet a túloldal szemszögéből vajon rosszallod a népek döntését, hogy nem perelnek?
-
drzozo
senior tag
Ha már a kölcsönadáskor tudta a srác, hogy nem fogja tudni később visszaadni és nem is akarja, akkor az csalás, ami bűncselekmény.
Ha ebben megindul egy büntetőeljárás, ott fel tudod használni a felvételt, hiszen a bűncselekmény felderítéséhez fűződő társadalmi érdek megelőzi a személyiségi jogokat. Volt már erről korábban szó itt is.
Azt pedig, hogy milyen tudattartalommal vette fel a kölcsönt, a külső körülményekből lehet megvizsgálni. Ez pedig nem a te feladatod, hanem a nyomozó hatóságé.
[ Szerkesztve ]
-
coco2
őstag
válasz mephi666 #24743 üzenetére
Sajnos nem vagyok gyakorlott benne, hogyan megy az, hogy még a perköltség is valaki más nyakába kerüljön. Biztos mindig rá lehet azt terhelni valakire?
Egy polgári peres eljárás évekig tart el a mai világban. Ha évekig igényli a figyelmemet, lehet, ezt inkább eleresztem, mert annyi méreg a hétköznapjaimba, hogy annyit nem ér meg ennyi pénz.
És a per megnyerésével kapcsolatban is van egy olyan félelmem, hogy nem kell neki megnyerni, elég, ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy nem használhatok fel ilyen kicsi csalás esetén indokolatlanul készített felvételt, vagy valami olyasmire hivatkozva félre tolnak valamit.
Az egyetlen pont, ahol az illetőt elmarasztalhatják, hogy neki jövedelme keletkezett, amit szerintem nem fog bevallani, és egy kicsi értékű adócsaláson elkaphatják. Elvileg nincsen jogalapja annak, miért került az én számlámról pénz az övére. Viszont nem biztos, hogy kell olyannak léteznie.
Ezt a szénaboglyát én mind kibogozni rendesen kevés vagyok, azért is gondoltam itt megkérdezni, hátha van valami bölcsesség a helyzet egészére.
[ Szerkesztve ]
-
mephi666
nagyúr
válasz LuckyL #24742 üzenetére
ha per lesz és bukik, akkor a tartozást megfejeli a perköltség is... és mi alapján tudná a lehúzós "barát" nyerni a pert?
-
őstag
válasz mephi666 #24741 üzenetére
fizetési meghagyás tartalmát nem vizsgálják, ahogy az ellentmondás okát sem
ha ellentmond perelni kell, addig nem lesz semmiféle döntésnem tudom elég-e, ügyvédet kellene megkérdezni, de biztosan csak majd a bíróságon derül ki ha pert indítassz
-
mephi666
nagyúr
fizetési meghagyás ilyenkor nem áll meg? ebben az esetben ha ellent mondana, akkor neki kell bizonyítani, hogy miért nincs az egésznek jogalapja, viszont ott van a kezetekben a felvett beszélgetés, ő meg nem tudja bizonyítani, hogy pl megfizette volna a tartozást... (én pusztán nevelő céllal is belemennék, mert legközelebb majd olyat húz le, akinek fáj az elvesztett összeg...)
-
coco2
őstag
válasz LuckyL #24738 üzenetére
A beszélgetés telefonon zajlott, annak a rögzítése mind megvan - android okos alkalmazás rögzített mindent automatán. Igaz, előzetesen senkit sem figydelmeztettem, hogy na most rögzítés következik. Azt tekinthetik szerződéskötésnek?
Az átutalás bankszámlán történt, de egy OTP weblap screenshot nem éppen pecsétes papír - menjek be ügyfélszolgálatra és kérjek arról a tranzakcióról valami hiteles kinyomtatott papírt vagy valamit? Vagy ezek együtt sem képeznek semmi használhatót?
Fél millió közeli összegről van szó. Földhöz éppen nem vág, jogászt aligha ér meg, és adósság kezelő cégeknek is túl kicsike halacska lehet, vagy legalább is nem hangzik túl soknak. Összességében, van-e bármi olajozott eszköz, amit kicsi emberke használhat legalább nyomás gyakorlására?
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz amargo #24480 üzenetére
Ennek a végeredményét nem is írtam meg ide.
Végül írtam panaszt a HP és a szervizelést végző cégnek is. 1 héten belül kint voltak és cseréltek az alaplapot. A gép az elvártaknak megfelelően működik azóta is.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
Tömören megfogalmazva, igen (azaz mind a kettőt elfelejtheted).
Járkálhatsz bíróságra, de annak is van költsége, ha nem sok milliókról van szó, akkor anyagilag ebből nehéz jól kijönni.[ Szerkesztve ]
-
Stavi
aktív tag
Sziasztok,
Tud valaki jól fogalmazni?
Vétlen félként, kfb kifizetésről lenne szó.
Kaptam egy nevetségesen kis összegű ajánlattételt a károm rendezésére.
103e ft,
11 éves Mondeo, BH ajtó, BH sárvédő, BH lökhárító, horpadás javítás, festés.
Akiket kérdeztem., hogy mennyből lehetne ezt kihozni 300k-400k között kb.
Ezt kellene szépen szabatosan megfogalmazni a biztosítónak. Nincs valakinek kéznél egy ilyen reklamálós levél?
Köszönöm szépen előre isPrivátba hamarabb elérsz... stavi(kukucs)tvn(ponyt)hu.
-
coco2
őstag
Ha ismerősnek szóbeli megállapodás alapján adtam kölcsön pénzt, és az illető úgy döntött, itt az ideje kevésbé jó ismerősnek lennie a jövőben, van arra bármi szabályozás, vagy elfelejthetem mindkettőt (az ismerőst is meg a pénzt is), és legközelebb legyek kevésbé optimista?
-
Rison77
senior tag
Sziasztok!
Tudtok ajánlani büntetőügyvédet Bp./ Pest megye keleti részén?
-
bucihost
senior tag
Sziasztok! Adott "A" személy aki alkalmazott, és "B" személy, aki műszakvezető (a másik műszakban). "B" személy szerette volna megfektetni "A"-t. Könyörgött, kaparta a küszöböt stb. "A" személy vissza utasította és elküldte melegebbre. "B" személy azóta bolhából elefántot, keresi "A" személy minden apró hibáját, hogy bele köthessen valamint keresi a megoldást, hogy "A" személy átkerüljön az ő műszakjába, hogy tovább basztathassa. Ez most egy mondvacsinált indokkal sikerült is. "A" személy elmondta a fenti sztorit a HR-nek, hogy miért nem akar az ő műszakjába kerülni, de egy "aha értem-mel" reagált. Mit lehet ilyen esetben tenni? Feldobta, hogy akkor beszél a tulajdonosokkal / ügyveztéssel hátha ők megértik, de erre burkoltan megfenyegették, hogy akkor nem járna jól ha bombát robbantana. "A" személy szereti a munkahelyét, valamint a munkáját is viszont ha a fentiekre hivatkozva megtagadja a műszak cserét, és ezért őt kirúgják akkor mit tehet?
-
-
-
Magnum_
nagyúr
válasz #46372352 #24727 üzenetére
2020-ban foglalkoztam egy ilyen esettel, ugyanez a cég volt a megkeresést indító, akkor az volt a megoldás, hogy 360 napon belül kell jegyzőkönyvet kapnia az esetről a kötelezettnek, azt követően elévül. Ez lett megválaszolva, le is zárták az ügyet. Nem tudom, azóta az érintett helyi jogszabály változott-e, nem is tudok utána nézni, csak példaként írom, hogy futottam bele ilyenbe.
I humbly and respectfully decline™
-
biker
nagyúr
Köszi, de az eredeti kérdésre tud valaki választ? Bent lehetek a jegyzőkönyv felvételekor (kihallgatáskor) vagy jogosan kizavarhatnak, ha 15 éves?
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
amargo
addikt
ohh, ez kemény, kitartást. Semmiképpen ne hagyd szerintem, ez a csoportos garázdaság (volt részem benne).
inf3rno: írta azt érdemes megfogadni, nem tudtok mindig ott lenni és megvédeni, ha többen mennek rá tudnia kell, hogy mit csináljon (a futás a legjobb, ha van rá lehetőség).
A lényeg, hogy tudja az opciókat, ezek után lehet kicsit másképpen áll majd az önvédelem kérdésköréhez. (a semi contact is hatásos)(Csepel és Soroksáron nőttem fel)
-
biker
nagyúr
válasz LuckyL #24720 üzenetére
ja persze, azt szoktam mondani neki, hogy olyankor tipli
mondjuk ahova járt, az vegyes küzdősport volt, ott az egyik zöld öves 14 éves csajt télen sötétben megtámadtak ketten. nem jártak jól De hát néha nem szégyen a futás
és valóban, itt nem emberkedés volt, hogy majd lesz valami, konkrétan azért mentek oda hogy megverjék, nem volt provokálás, vagy ilyenek.mephi666: az osztálytársnő aki sírógörcsöt kapott és bejöttek az ő szülei is, mindkettő katona amúgy, meg ha kell az a két útépítő munkás aki közbelépett.
De a titkárságon is látták őket ólálkodni, ap ortás is kirakta őket a kapun kívülre. Nehéz lesz letagadni hogy ott várták, a verést meg csak hallottam végig.[ Szerkesztve ]
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
mephi666
nagyúr
válasz LuckyL #24720 üzenetére
kérdés, hogy 1 vs 4 esetben hányan tanúskodnak mellette? kellene mellé legalább 4 ember, különben el lehet felejteni az egészet... ilyen ez a rendszer... kb 20 éve havert kb 7en verték össze (köztük olyan, akinek fügéje is volt már) ...mellette 2 ember tanúskodott volna, amazok meg összebeszéltek... járkáltak mindhárman hónapokig a rendőrségre, majd inkább visszavonták a feljelentést, mert semmi esélyük nem volt...
-
inf3rno
nagyúr
Akkor gondolom attól fél, hogy megsérül valaki. Ezt kéne fejben helyre tenni, hogy jobb, ha a támadói sérülnek meg, mintha őt verik laposra. Valamennyire önértékelési probléma is, hogy túlságosan háttérbe szorítja a saját igényeit, érdekeit. Nekem is volt ilyen gondom annak idején.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
biker
nagyúr
válasz inf3rno #24717 üzenetére
Áhh, járt 5 évig, de kivettük, mert nem volt hajlandó edzésen se megütni senkit, kizárólag a mestert, azt is fél erővel
-
inf3rno
nagyúr
1:1 sem oké. Ezek ilyenek, a szüleik is ugyanezt a kategóriát képviselik, tőlük tanulták. Kitartást! A fiadat beiratnám valamilyen önvédelmi sportra. Már eleve az, hogy az egyesület tagja segít neki, mert ha összehaverkodik velük, akkor megvédik.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
biker
nagyúr
Üdv, kérdésem lenne azzal kapcsolatban, hogy rendőrségen sértetti (vagy tanú, még nem tudom hogy áll) kihallgatáson 15 éves gyermekkel mindenképpen bemehetek, vagy kötelezhetnek arra, hogy egyedül hallgassák meg?
Volt ez az ominózus eset, amit korábban meséltem, és erre válaszolok most. Fiam balesetben sérülést okozott egy balhés osztálytársnak, aki már akkor is a kirugás szélén állt, már nem az iskola tagja
Nos két hete 4-en megvárták iskola után, egyik osztálytárs súgott, mikor jön ki, egy évfolyamtárs, ez az egy évvel bukott tehát idősebb srác aki megsérült korábban, és a bátyja, aki 17 körül van, megverték az utcán.
Ezt telefonban végighallgattam, mert épp felhívott, hogy "apa itt vannak a ....-ék", de kiverték a kezéből a telefont, így hallgatni tudtam, hogy megütük, a lány akivel ment haza sikítozik hogy hagyjátok már, és az útépítő munkások avatkoztak közbeTermészetesen az iskolába visszamenekült, ott derült ki már egy órája a portás elzavarta őket, mert ott vártak a prédára. Feljelentést megtette az igazgató a kérésünkre, mert a titkárság szerint így szokás, holnap meghívtak a rendőrségre.
ez is vicces volt, délelőtt elkezdik hívogatni a fiam, aki persze kinyomta, és írt hogy valaki hívogatja, de utána felhívták a feleségem, és megbeszélték, mikorra kell menni, de volt egy érdekes szála a sztorinakMegkérdezi a rendőr, hogy most mi a célunk ezzel a feljelentéssel? Miért kell ezt?
Én vagyok a hülye, ha nem hagyom, hogy négyen (csoportos garázdaság) megbosszulják a vélt sérülést (önbíráskodás), hanem hagyjam, hogy gyerekcsíny?
Ezért akarok ott lenni, nehogy rávegyék a fiam arra, hogy nem is volt semmi, vagy hogy iskolai rosszalkodás. Nem is lehetne, mert akik verték, nem az iskola tanulói.
Tanulják meg a kis pondrók, hogy mi a határ. Pont letojnám, ha 1:1 összeugranak. de 4:1 arányban elmennek a picsába.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
inf3rno
nagyúr
válasz envagyok #24712 üzenetére
Nem igazán vágom, hogy a két eset hogyan jön össze a fejedben. Itt az történt, hogy azon szórakoztak, hogy az alkeszt rendszeresen bántalmazták és megalázták aztán az egyik alkalommal ez halálhoz vezetett, mert nem voltak tekintettel az időjárásra és a szívbetegségére, utána meg megpróbálták kimosdatni magukat ahelyett, hogy megbánták volna, mintha ez az egész teljesen rendben lenne. Én örülök neki, hogy néggyel kevesebb ilyen típusú ember van a társadalomban még kb. tíz évig. Ha lehetne inkább elmegyógyintézetbe záratnám őket hasonló idejű kényszergyógykezelésre, hátha helyrebillen valami az agyukban, mert ez szimplán szadizmus, amit művelnek. Egyébként jellemző bűnözői attitűd, hogy ők sosem felelősek semmiért, láttam néhány riportot, amiben több év után is előadják, hogy az áldozat a hibás, mert hát minek ment oda, stb. Általában ezeket gyerekkorukban bántalmazzák a szüleik, aztán ugyanazt viszik tovább az egész életükben óvodán, iskolán, felnőtt koron át, képtelenek meghaladni, mert nem látnak benne semmi kivetnivalót. A társadalom néha visszajelez a fenti ítéletek formájában, hogy ez azért mégsincs így. Gondolom nem egy bírót járt meg az ügy, volt mindegyiknek ideje átgondolni, és az összképet jutalmazták, nem pedig izoláltan annak a napnak a történéseit.
Buliban hasznos! =]
-
mephi666
nagyúr
válasz envagyok #24712 üzenetére
...a legnagyobb difi az, hogy nálad nincs az illető mozgásában korlátozva, csak amennyire saját magát lekorlátozta az alkohollal... másik esetben pedig szándékosan összecsomagolták, hogy ha tudatánál lett volna, akkor se tudott volna magán segíteni... plusz egyértelműen elutasította a segítségnyújtási kísérletet, innentől nem lehet sokat tenni... (max családtagjainak szólni, hogy ott fekszik az ipse... már ha vannak... de lehet, hogy őket se érdekelné az éjszaka közepén az idióta)
-
envagyok
veterán
válasz inf3rno #24711 üzenetére
Itt a faluban van egy-két alkesz, aki nem bír hazáig eljutni.
Kidől az árok szélére reggelig.
Egyszer-kétszer próbáltam segíteni, de volt hogy azt vízionálta a delíriumában, hogy biztos a párszáz forintját akarom elvenni, és késsel kezdett hadonászni.
Azóta nem próbálok segíteni. Ahogy senki más se abból a kb 100 emberből, aki kb. akkor arra jár.
Januárban, Februárban, -10 fokban is megesik ez.
De él az ember még. Neki is mindenféle baja van.Ezt azért túltolta a bíró.
Egy gondatlanságból elkövetett lenne jogos szerintem. -
inf3rno
nagyúr
válasz envagyok #24710 üzenetére
Talán mert november végén már mínuszok vannak, és egy szívbeteg emberről volt szó, plusz írták nekik többen is facebookon, hogy nem kéne ezzel szórakozni, de nem igazán érdekelte őket. Alapból ez a fajta "vicceskedés" szadizmus egyébként, gondolom innen jön a "különös kegyetlenséggel, aljas indokból" tényállás. Persze le lehetne minősíteni őket 60-as IQ-ra, aztán akkor talán elhinném, hogy négy közül egyik sem gondolta előre, hogy ez lesz.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
M. Ricsi mennyit is kapott? Nincs több kérdésem.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
őstag
válasz inf3rno #24704 üzenetére
nem az a baj hogy büntetés van, hanem hogy ez őrületesen sok, szerintem felfoghatatlanul igazságtalan
ha megnézted a riportot a négy ember aki bement iszogatni és nem tett semmit, azok kaptak egy felfüggesztettet segítségnyújtás elmulasztásáért
na azt gondolom reálisnak, ha valaki tevőlegesen nem vett részt benne
azért mert elröhögcsélsz részegen, meg csinálsz néhány fotót, 14 év fegyház...és még akkor az is aki csinálta...aljas indokból emberölés, úgy hogy nem is lehet bizonyítani hogy nem a sok piától vagy a betegségétől halt meg
el nem hiszem hogy csak nálam veri ki ez itélet a biztosítékot
-
inf3rno
nagyúr
válasz LuckyL #24703 üzenetére
"A jusztizmord súlyos bírói tévedés a vádlott rovására; ártatlan ember elítélése, halálbüntetés téves bírói ítélet alapján."
Második találat. Hát tévedést továbbra sem látok, ártatlanságot sem. Amúgy körülbelül az iskolai bántalmazásokra, bullyingra emlékeztet az eset, csak itt tovább vitték a dolgot felnőtt korra, aztán ez lett a vége. Ha iskolás korúak lennének, akkor simán kimosdatták volna őket, max 2 év javító, csak nem azok. Az meg, hogy nem nőttek fel 20-30 év alatt teljesen a saját hibájuk. Egy felnőttől elvárható, hogy végiggondolja a tettei következményeit, itt meg látni lehetett előre, hogy mi lesz, hiába védekeztek azzal, hogy nem gondolták volna.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz LuckyL #24701 üzenetére
"justizmord – [juszticmord] ‘halálos ítélet, amelyet bírói tévedés folytán vagy a bírói eljárás politikai befolyásolása alapján hoznak’. "
Nem igazán látok tévedést vagy befolyásolást az ítéletben. Néhány szadista szórakozott a magát matt részegre ivó szívbetegen, aztán emiatt meghalt az illető. Tudtak a betegségéről, más is írta nekik amikor kiposztolták facebookra, hogy fejezzék be, mert baj lehet belőle, és nem érdekelte őket. Az ilyesmiért szerintem teljesen rendben van a 14 év. Ha mondjuk késsel szúrták volna le vagy megfojtották volna, azért meg 25 kellene, aztán akkor kontextusba lehet helyezni.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGO klub
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- 3DMark (2013) eredmények
- Yettel topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Windows 10
- Milyen hangkártyát vegyek?
- Energiaital topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest