Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz ElektrikusDE #24769 üzenetére
Javítanom kell kell magamat, mert nem két önkormányzattól kaptam egyszerre, hanem a munkaügyi központtól és egy önkormányzattól.
Jó időben voltam jó helyen, mert először egy hozzá nem értő MK. ügyintézőt fogtam ki, aki mikor lejárt a munkanélküli segélyem az önkormányzathoz küldött, pedig én jeleztem neki a szabályváltozást.
Kb. 2 hét múlva egy másik MK ügyintéző visszahívott és kaptam újra támogatást tőlük is...De ahogy írtam is, semmiféle szabálysértés nem történt, a törvény (jogszabály) szerint járt el mindenki. (én is)
“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz mephi666 #24768 üzenetére
És még hibás is a szabályozás, mert pl. én nyugdíj elött két jogcímen is egyszere kaptam segélyt két különböző önkormányzattól is! (folyamatosan)
Pedig semmiféle szabályt nem szegtem meg hozzá! (fél év múlva azért lemondtam az egyikről)Valamint a nyugdíj kiszámítása is tele van anomáliákkal, pl. az én nyugdíjam sokkal kevesebb lenne, ha folyamatosan be lettem volna jelentve.
Mivel több mint 10 évig nem volt hivatalosan bejelentett munkám, "ezért" megjutalmaztak a magasabb nyugdíjjal.
3x számolták át a megállapításnál, mert még a hivatal sem hitte el...
“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs
-
ElektrikusDE
senior tag
-
ElektrikusDE
senior tag
Apa kezdődik!
„Még ha jogszabályokból következik is, az íratlan törvényeken fennakad.”
Lehet hogy kezdik néhányan megérteni, hogy van ami a "jog" felett áll...
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz kraftxld #23559 üzenetére
Késő bánat...
Egyébként egy évig nagyon jó volt az OTP ajánlata, de most már valami hasonló megoldást kéne keresnem.
DE egyelőre a mostani problémámat kéne sürgősen megoldani.[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
Jól megjártam.
Mivel még mindig várom a márciusi (öregségi) nyugdíjamat, a telefonálásom egyelőre eredménytelen, a MÁK és az OTP Bank Románia egymásra mutogat.
Állítólag a MÁK 2022.03.11.-én elutalta, DE állítása szerint a Bank meg Magyarországról nem kapott semmit. (mások is igy jártak állításuk szerint)
A várakozáson felül mit tehetek még?
Lenne egy költői kérdésem:
Ha kiraknak (nem fizetés miatt) a új szállásomról, azért is csak én vagyok a hibás mert nem tartalékoltam eleget a 13. havi nyugdíjamból?Ui:
Pont jól jött a 13. havi nyugdíj így át tudtam költözni egy jobb szálláshelyre, de arra nem számítottam hogy a bérleti díjat már a következő hónapban sem tudom időben rendezni. (sohasem volt ilyen gondom)
Magyar állampolgár vagyok, magyar nyugdíjjal hivatalosan letelepedve Romániában. (eddig nem volt semmiféle hátrányom belőle)
Köszönöm!
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz envagyok #23198 üzenetére
"Egyébként nem szeretik a főbérlők visszaadni a kauciót.
Mindig kitalálnak valamit, miért nem jár vissza"Ezért beszéltem meg mindig a bérbeadóval, amig bérletben laktam, hogy lelakhatom a kauciót!
Ui:
Most is bérletben lakom, de itt nem kellett kauciót letennem.
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz Magnum_ #23088 üzenetére
Szia!
Én is találkoztam több ügyvéddel, illetve jogi képviselővel.
A tapasztalataim vegyesek, van olyan ügyvéd aki szinte az elsők között kezdett lakásmaffiás ügyekben aktívan tevékenykedni, természetesen az ügyfelek kárára. (sajnos én is közéjük tartozom)
Viszont nagyon korrekt ügyvédekkel is találkoztam, akik még ProBono tevékenységet is folytatnak.
Más kérdés az hogy a magyar jogrendben néha kevés az hogy "igazad" legyen, sokszor még megfelelő anyagiakkal kell rendelkezned nem hogy a per megnyeréséhez, hanem magához az ügyindításhoz is, mert ügyvéd nélkül esélytelen.
Pedig volt olyan ügyem amikor magamat képviseltem a bíróság elött, ügyvéd bevonása nélkül és az annyira jól ment, hogy hatalmas derültséget keltettem és bírói dicséretet kaptam (a jogi szakértelmem miatt)
Válóperes tárgyaláson kijelentem hogy én egy joghézagban lakom!
És igen, úgy volt!
Ui:
Pedig nincs semmiféle jogi végzetségem!
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz dethroner #22859 üzenetére
Ez jó szlogen:
Hőmérséklet, áram és idő biztos kézben.Én már droidkodtam több helyen is ezért kerestem rá!
Ui:
Szólj az IT-nek, mert lejárt a tanúsítványuk!
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz mike1334 #22853 üzenetére
Én pont fordítva gondolkodom, ha még dolgoznék maszkot hordanék, és ráírnám pl. filctollal
hogy mivel és hányszor voltam oltva!
Tudom hogy nagy balhé lenne belőle!Abban a kis faluban ahol élek Erdélyben, szinte csak én hordok maszkot, pedig már többször is bevagyok oltva...
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
Én nem mertem beírni, pedig 3x elkezdtem aztán mégse.
Jogász fórumban nem jó viccelődni, főleg nekem.[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz MaCS_70 #22792 üzenetére
Erről mindig az jut az eszembe, hogy egy törvény vagy jogszabály esetén nem a "törvény szelleme", vagy a "jogalkotói szándék" számít, hanem szinte mindig az ami konkrétan le van írva.
Ui:
Nagyon rítkán van lehetőség eltérni ettől, ilyen eset lehet pl. a joggal való visszaélés.
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz Magnum_ #22669 üzenetére
Szia!
"hagyateki eljarasban szerepelt ez?"
Sajnos nincs jelentősége. (pozitív értelemben)
"Barmi megszakitotta az elevulesi idot?"
Na igen, az "ellentmondásban" erre (is) kell hivatkozni, vagyis ha volt is ilyen követelés ami akár jogos is lehetett, akkor is már elévült.
Öröklés esetén ez könnyen előfordulhat.
Az elévülés egyébként a követelés bírósági behajthatóságára vonatkozik csak, de ezt a bíróság "hivatalból" nem vizsgálja, ezért sok "elévült" követelést is az időben benyújtott megfelelő "védekezés" hiányában még bírósági úton is végrehajtanak SAJNOS!
Fizetési meghagyás esetén sem jobb a helyzet.
Összefoglalva, HA nem mondunk ellent a követelésnek a viszonylag szűkös időn belül, akkor a végrehajtási folyamat elindul, és akár árkon-bokron át de megpróbálja elérni a célját.
A Bíróság meg nem fog ellene tenni semmit mivel pl. az adós nem mondott ellent időben.(nagyon ritka kivételektől eltekintve)
"Anyukám és én kaptunk ilyen levelet, csak "postaládába bedobva", nem ajánlottan"
Ez nem "hivatalos" fizetési felszolitás!
Még csak próbálkozás!
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz hentes555 #22665 üzenetére
Szia!
Általában ilyenkor 3 lehetőség van:
1.
Kifizetni.
2.
Egyezkedni. (akár 3. fél bevonásával, persze azt is meg kell fizetni)
3.
Bíróságra vinni.(sajnos sokszor ez elég rossz megoldás, és ilyenkor csak további kiadást okoz)
A bíróságra vitelhez ellent kell mondani a követelésre, amire elég szűkös határidő áll rendelkezésre)
Ui:
"csengetett a postás, hozott egy levelet az Intrum Zrt-től"
Az sem mindegy hogy milyen levelet hozott, ajánlott (tértivevényes) levelet amit alákellett írni, vagy csak sima levelet, mert csak az előbbi számít!
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz MaCS_70 #22466 üzenetére
Nekem is volt csípő protézis műtétem. (legalábbis a támogatás fel lett rá véve)
Szerencsére végül nem került sor rá! (eddig legalábbis)
Ui:
Kár hogy nem mentettem le, most már késő. (2000-ben történt, most már nem lehet visszakeresni)
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz -cobra- #22385 üzenetére
Szia!
A fizetési meghagyás, vagy Bírósági út mindenki rendelkezésére áll!
Persze kevesen élnek vele! (meg is értem őket)
Tehát a fogyasztók jogai nem szűntek meg, csak nehezebb, vagy nem gazdaságos érvényesíteni őket.
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz Imilenni #22381 üzenetére
"Nem ertem miert volt ertelme eddig húzni, ami egyértelmű.."
Mert van aki belenyugszik, "mert a HR biztos jobban tudja"!
Ui:
Anno nálunk a törvényesen járó szabadság napokat gyakorlatilag 1.5-tel osztották, mivel 12 órás munkarendben dolgoztunk. (pl. 2 munkanapra 3 napot kellett kivennünk)
Ez nagyon nem tűnt szabályosnak, de végül bele kellett nyugodnunk. (ebben nagy kavarodás van a gyakorlati megvalósításban)
Pl.
"12 órás munkarend esetén mennyi szabadság jár?
12 órás munkarendben dolgoztam 2001 óta. Tavaly munkahelyet váltottam. Az előző munkáltatómnál a szabadság alapja a munkanap volt, pl: 30 nap szabadság az, 30 munkanap (30x12 óra bérrel kalkulálva). A mostani munkáltatómnál pedig ezzel szembesültem: 30 nap szabadság, 30x8 óra bérrel kalkulálva. Ez fizikailag 20 nap szabadságot takar 12 órás munkarendben. Azt szeretném kérdezni hogy jogszerűen számolja el a munkáltatóm a 12 órás munkarendem szerint a 8 órás szabadságokat?""Összefoglalva:
A szabadság alapja mindig a munkanap. A napi munkaideje napi 8 óra, kivéve, ha ettől eltérően állapodnak meg. A szabadság időtartamára távolléti díjra jogosult. Ennek mértéke az adott napra beosztott munkaidőtől függ. Amennyiben 12 órát dolgozik, a távolléti díja is ennek megfelelő. Természetes módon a szabadsága nem csökkenhet le emiatt. Adódhat eltérés azonban abból eredően, hogy a napi munkaideje milyen hosszú. Amennyiben napi 8 óra a munkaideje (lsd. munkaszerződés), abban az esetben az össz szabadsága 30x8 óra lesz. Amennyiben abban állapodnak meg, hogy a napi munkaideje 12 óra, mert a munkaköre pl. készenléti jellegű, abban az esetben 30x12 az össz szabadság mértéke. Elvben tehát előfordulhat, hogy mindkét munkáltató jól számolt. Ehhez több részletet kellene ismerni."[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz MaCS_70 #22365 üzenetére
Természetesen igazad van!
De ezt a HR nem tudja értelmezni!
Mivel a jogszabályban valamiért nem nevesítették őket!Tehát nem sorolták fel tételesen pl. így: apa, anya 1. fok nagyapa, nagymama 2. fok stb.
Ezzel sajnos lehetővé tették az egyenesági rokonság szülő-gyerek kapcsolatra szűkítésének téves értelmezését.
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz Imilenni #22362 üzenetére
"A HR válasza erre:
4:96. § (Rokoni kapcsolat)
1. Egyenesági a rokonság azon között, akik közül az egyik a másiktól származik.
2. Oldalágon rokonok azok a nem egyenesági rokonok, akiknek legalabb egy közös felmenő rkkonuk van.Erre hivatkozva nem akarják kiadni a két napot."
Mivel nem szerepel a felrételek között az hogy CSAK "elsőfokú" egyenesági rokonságnál jár a 2 nap rendkívüli szabadság, igy tévednek a jogszabály értelmezésénél!
Egy másik HR válasza hasonló ügyben:
"Nagymamám után jár-e a rendkívüli szabadság? (Én úgy értelmezem, hogy igen, mert egyeneságbeli rokon.)
HR PortalKedves Erzsébet!
Igen, helyesen értelmezi, nagyszülő - egyenes ágbeli rokon - után jár a munkavégzés alóli mentesülés két napra."
Mivel jogszabály értelmezési kérdés, ezért nem igen tudsz az orruk alá nyomni semmit.
Sajnos nagyon sokan rosszul értelmezik, érdekes módon a munkavállaló kárára.
Ui:
A HR nem kompetens ebben az ügyben. (egy HR-esnek nem kell jogásznak lennie)
Szokott lenni minden cégnek jogi képviselője, aki remélhetőleg kompetensebb!
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz Imilenni #22360 üzenetére
Szia!
1."A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 55. § (1) bekezdésének f) pontja alapján a munkavállaló mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól hozzátartozója halála esetén két munkanapra. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló nem köteles megjelenni munkahelyén és munkát végezni, éppúgy, mintha szabadságon lenne, ám szabadnapjait ez nem apasztja. Hozzátartozónak a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa minősül [Mt. 294. § (1) bekezdés b) pont]."
2.
"Egyenesági rokonság
Egyenesági a rokonság azok között, akik közül az egyik a másiktól származik. Egyenesági rokonság áll fenn az előd és utód között. Az elődöket felmenő, az utódokat lemenő rokonoknak nevezzük. A felmenő egyenesági rokonok: szülő, nagyszülő dédszülő. Lemenő egyenesági rokonok: gyermek, unoka, dédunoka."Tehát:
Nagyszülő halála esetén jár 2 nap szabadság a munkavállalónak! (természetesen be kell jelentenie időben, max. aznap amikor kiveszi, nem utólag)
Ui:
Ez a saját privát véleményem, nincs jogi végzetségem, de nem vagyok "zugügyvéd"
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz bigrob #22019 üzenetére
Szia!
"rendelkező részben foglaltak szerint határoztam."
"figyelmeztetésben részesítem" (Ez van a rendelkező részben)
Ez a lényeg! (nem kell fizetned semmit)
Ui:
Én is jártam hasonlóan!
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz ElektrikusDE #21900 üzenetére
Általánosságban elmondható, hogy a NAV hatósági eljárásaiban első fokon a megyei
igazgatóságok járnak el, amelyek felettes szerve a Fellebbviteli Igazgatóság. A Fellebbviteli
Igazgatóság felettes szerve a Központi Irányítás.Forrás:
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz rgeorge #21899 üzenetére
Szia!
Valamint:
"Hatósági ügyekben a hatáskörrel rendelkező, hatáskör gyakorlásának átruházása esetén
a ténylegesen eljáró szerv, szervezeti egység neve, illetékességi területe
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) államigazgatási és fegyveres
rendvédelmi feladatokat ellátó, a Kormány eredeti jogalkotói hatáskörében kiadott rendeletében
kijelölt miniszter által irányított, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv,
amely feladatait központi és területi szervei útján látja el. A NAV központi szerve a Központi
Irányítás és a Bűnügyi Főigazgatóság. A NAV területi szervei a megyei (fővárosi) adó- és
vámigazgatóságok (a továbbiakban: megyei igazgatóságok), a Fellebbviteli Igazgatóság, a
NAV nyomozóhatósági feladatait ellátó területi szervei, valamint a Nemzeti Adó- és
Vámhivatal szerveinek hatásköréről és illetékességéről szóló 485/2015. (XII. 29.) Korm.
rendeletben meghatározott igazgatóságok, illetve intézetek."[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz inf3rno #21703 üzenetére
56?
A nagyanyámat meg repesz találta el, amikor a karjában tartott! (az udvaron)
Engem nem ejtett le...
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz Magnum_ #13870 üzenetére
Az még jó is.
Én anno nem kaptam semmit, majdnem a szemembe röhögtek hogy mit képzelek...
UI:
Tanúként voltam berendelve.
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
Anno a céges munkásszállón a több mint 100 dolgozóból kettő volt bejelentve, én voltam az egyik...
Ui:
A szivességi lakáshasználat szoba hozása egyébként sokszor segithet, nem céges bérlés esetén.
[ Szerkesztve ]
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz energy4ever #12378 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest