Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• coco2

őstag

válasz envagyok #26036 üzenetére

Vajon rá kell-e mutatnom, hogy a Magyar Állam jelenlegi törvénykezésében mérvadó jelleggel nincsen jelen "Becsületkódex"-nek nevezett dokumentum? Szerintem maradjunk meg objektív területen. A többi túlságosan trükkös ahhoz, hogy ennek a fórumnak a keretei közé beférjen.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

• coco2

őstag

Sziasztok!

Munkahelyi szabályozásokat keresek arra az esetre, hogy szoftver cégtől lenyúlom az egyik ügyfelét magánba, és távozok onnét. Versenytilalmi megállapodásom külön nincsen aláírva. Mi alapján vagyok elmarasztalható? Az MT-ben hol van arra vonatkozó rész? Vagy bárhol?

Köszönöm.

• coco2

őstag

válasz Darthforce92 #25236 üzenetére

Csomagold be +1 rétegbe, és küldd vissza. Nem tudsz sokkal jobbat tenni azon túl, hogy elfogadod sérülten.

• coco2

őstag

válasz Darthforce92 #25233 üzenetére

Ugye még azóta sem bontottad ki azt a csomagot, abban az állapotban hagytad, ahogy megérkezett?

• coco2

őstag

válasz Darthforce92 #25230 üzenetére

Mit jelent az az éves kedvezmény ahhoz képest, hogy vettél egy rakás szemetet?

• coco2

őstag

válasz SirRasor #25226 üzenetére

Mert @b4lukapitany olyan ügyesen nyisszantotta azt a részletet, hogy az a kiragadott részlet elhagyta a gondolat elejét is, végét is. Olvasd el itt a 65-öst egészben. A "38. A felmondás" alatt találod. Tekerd le az oldalt.

• coco2

őstag

válasz SirRasor #25222 üzenetére

Önkényuralomban bármi törvényes, amit a császár éppen kitalál, legyen az bármi :K

Ha viszont a MT-re gondolsz, annak nem lesz jó véleménye arról, amit akarsz. Aszerint jogok és kötelezettségek egyenrangúan és kétoldalúan kell legyenek. Leírhatsz bármilyen butaságot, de az ember csak rátojik, és ha bíróságra mennél, ott is kiröhögnek.

Határozott idejű szerződésnél lehet olyat kikötni, hogy büntetést fizettetsz vele, ha kilépne. De akkor nincsen próbaidő, és te sem bonthatsz.

A próbaidő határozatlan idejűnél van, és a fogalom azt jelenti, bármelyik fél bonthat azonnali hatállyal. Ha te azt nem akarod, cégként kösd ki, hogy a próbaidő mondjuk 1 nap, utána az már normál munkaviszony, és a felmondás akkor már minimum 1 hónap lesz, ameddig ott foghatod az embert - de persze ki kell fizetned.

Válassz valamit azok közül, ha gondolod.

[ Szerkesztve ]

• coco2

őstag

Sziasztok!

Lenne egy szoftver project, aminek a finanszírozását úgy oldanám meg, hogy adományokat fogadnék el rá.

Címszavakat / blogokat keresnék abban a témában, hogy ilyen esetben hogyan van az adózás? Például számla ellenében beérkezett bevételnek könyvelem el és magánvállalkozóként leadózok belőle, vagy mit / hogy?

A tippeket / tanácsokat előre is köszönöm.

• coco2

őstag

válasz inf3rno #24917 üzenetére

Online szolgáltatásnál én emailen szoktam kapni egy számlát. Van valami szabályozás róla, hogy ha a cégnél ellenőrizhető, akkor digitálisan pecsét és aláírás nélkül hitelesnek tekinthető. Az nagyjából azt jelenti, hogy belép a felhasználó, és megtalálhatja a régi vásárlásait, mert adatbázisban megőrizted.

• coco2

őstag

válasz inf3rno #24911 üzenetére

A kibocsátás az az, ami. Lehetőséget adsz a vásárlódnak, hogy eltegye, ha akarja. Nézz meg például egy egyszerű esetet. Spar, Aldi, Lidl, bármi. Mész a pénztárhoz, kifizeted, kiscsaj lerakja elég a kinyomtatott blokkot, és csá. Elteszed, ha akarod. Ha csak ott hagyod, majd söpri a menetszél egybe a 300 másikkal, míg végül körbejár a takarítás és egybegyűjti őket egy papírkosárba. Vagy te láttál pénztárost valaha nekiállni biztonsági őrrel feltartóztatni vásárlót, hogy most azonnal írja alá, hogy a számlát elrakta, és arról videófelvétellel egybekötött bizonylatot lefűzni, meg olyasmi? Szerintem túlliheged, és az minden. Ha eladsz valamit, mellé rakod a csomagba a számlát, és letojod. Illetve lefotózod, és elküldöd emailen is. Bármi, ami arányosan a helyzethez mérten best effort-nak tekinthető, az elégséges. A kibocsátásért vagy felelős. A lehetőség felkínálásáért, hogy a vásárlód eltehesse, ha akarja. De ott a vége.

• coco2

őstag

válasz inf3rno #24909 üzenetére

Az áfa törvények között van.

Nézd meg itt a X. FEJEZET, "A számlaadási kötelezettség", 43 (1) a) b)

• coco2

őstag

válasz LuckyL #24752 üzenetére

Csak utólagos visszajelzés. Végül az ugyvedbroker.hu portálon kapott ajánlatok közül elfogadtam az egyiket, elindult az ügy a saját lábán, már halad. Ami a pert illeti, az azért még odébb van, mert előbb felszóllító levél, utána fizetési meghagyás, addig egyáltalán nem perelhetek. És esélyesen nem jut az ügyem perig egyáltalán. A tapasztalat ezt mondja róla. Szóval peres tapasztalatom ennek folytán 90% eséllyel nem lesz most sem. Ha mégis, az leghamarabb február elejére derül ki, és az ítélet jó szeptemberig húzódhat.

Ami meglepi ért a köztudathoz képest, hogy ha mégis perre kerül az ügy, és elveszítem, a másik fél jogi költségeit is én fizetem. Mondjuk logikus, meg minden, épp csak nem tudatosodott, hogy az megtörténik rossz esetben.

• coco2

őstag

válasz MCGaiwer #24882 üzenetére

De ugye az eredeti fotón ott van a mért sebesség, és a kocsi rendszáma? Mert ha nincs, az megint csak nem bizonyíték.

• coco2

őstag

válasz t420s #24878 üzenetére

Elvileg kérheted a ki nem adott szabadnapok kifizetését az év végi fizetéssel együtt. De az ugye csak az MT szerint van úgy. Ha nem akarja a munkáltató kifizetni, februát végéig ki kell adnia. Ha azt sem akarja, akkor ellopta, és mehetsz panaszra oda, ahol ők ülnek a bírói székekben :)

• coco2

őstag

válasz MCGaiwer #24871 üzenetére

Nem vagyok ugyan jogász, nem tudom biztosan, mostanra már ott tartana-e a bírói gyakorlat, hogy koncepciós pereket folytat, meg boszorkányt üldöz, és hasonlók, de ha még nem tartunk ott, akkor valós bizonyíték kellene, és az ott nem az.

Írj vissza a rendőrségnek, hogy ha szerintük szabálysértést követtél el, legyenek szívesek arról fényképet mellékelni. Ami pedig a küldött mellékletet illeti, arról nem igazán érted, neked mi közöd a vizuális tartalmához.

• coco2

őstag

válasz drzozo #24855 üzenetére

És az mégis kinek a hibája?

Az ügyvédek igazán írhatnának egy használati utasítást magukról mindazoknak, akik életükben első alkalommal néznek jogi segítség után, hogy figyi pajtás:
    -ezeket és ilyen formában muszáj, és pár egyebet szabad leendő új ügyfélként is,
    -azokat csak akkor, ha már stabil ügyfél vagy,
    -amazokat meg egyáltalán nem, mert össznépileg hárpisak vagyunk rá.
    Vagy valami hasonlót.

Sehol sincsen olyan használati utasítás. Csak félig megfogalmazott gondolatok, és utána a ghosting. Félre ne értsd, a ghosting informatikában is szokás. Informatikusként szerintem jogom van kijelenteni, hogy az a standard kezelése a hülye-ügyfélnek (ami alkalmasint a munkaadó cég főnöke is lehet, nem kivétel ő sem). De legalább egy figyelmeztetést mindig adok előre, mivel hol a korlát, és mit tegyen az, aki a korláton belül szándékozik maradni. Ügyvédek részéről nincsen hasonló sem. Harapófogóval mindig mindent erőszakosan kell cibálni belőlük kifelé - finomabban semmi sem jön ki - ami szerintem elég alapos kommunikációs gyengeség 2022-ben állítólagosan tanult népek részéről.

[ Szerkesztve ]

• coco2

őstag

válasz envagyok #24843 üzenetére

Egyik régi kollégám rendőrségnél dolgozott, és tanúvallomások felvétele volt a munkája. Mesélt nekem arról, milyen egyszerű részleteken kereszt kérdésekkel elkapni mindenkit, aki akár csak elhallgatni akar bármit. Még csak nem is hazudni, csak valamit elhallgatni. Ha előveszik hugicát, gyerekeket, apucit, kiderül minden.

Mondjuk hugica a gyerekekkel hogyan fog utána boldogulni, azt nem tudom. És annak okán tényleg kérdéses, gyakorlatilag mit érdemes tenni az ügyben. Hugica olyan pasit választott, és már gyerekeket nevel vele, az bizony karma neki. Apucira rásózni egy 10 év halmazatit nem biztos, hogy segítség. Válóperben elveszik apucitól házat, kocsit, mindent, az egy dolog. De valahogy élniük kell utána.

• coco2

őstag

válasz fererencz89 #24837 üzenetére

>Állítólag húgom most a lányukat védte volna apjuktól...

Az egy kicsit pontosabban mit jelent?

Olvasd el a Btk 195 kényszerítés .. 199 vérfertőzés eseteit - és a többit is, ami azok között van (tekerj le az oldalon).

• coco2

őstag

válasz fererencz89 #24834 üzenetére

Ha ő maga nem tesz bejelentést családon belüli erőszakról, az a sértetti beleegyezés esete. A korlát, ahol a rendőrség hivatalból indít eljárást, a súlyos testi sértés esete (látható nyom + 8 napon túl gyógyuló egészségromlás, amit orvosi szakvélemény igazol, akár szándékos, akár gondatlanul okozás következménye). Btk 164

És hogy hogyan? Bármelyik rendőrkapitányság éppen ügyeletes tisztjénél bejelentést teszel. Ami a btk 164. (2) esetén túl van, azt te, mint tanú bejelentheted. Ha az orvosi szakvélemény a súlyos testi sérülés esetét megállapítja, a húgod beszélhet, vagy hallgathat, nem számít semmit.

• coco2

őstag

válasz Magnum_ #24832 üzenetére

Mi abban a komolytalan, hogy azt írom, kifizetem a tanácsadást? Nincs az ügyvédeknek egy fix óradíja ilyesmire? (egy részletesen leírt esetre a becsülhetően várható bírói gyakorlatra kérdeztem rá)

Vagy a viselkedésem olyasmihez hasonlítana, amit profi trollok már lejárattak, amiről nekem fogalmam sincs? Arra az esetre nem lenne nagy kommunikációs teher írni egy választ külön előre csak a fizetési behívóval, és az után foglalkozni tovább az üggyel, amikor az utalás már megérkezett. Amit előre kifizetek, ott már csak nem tudok komolytalannak lenni. Vagy igen?

>...de az ugyvedek alapvetoen az ajanlosokbol elnek...

Őőőő ... ezt kérhetném kifejteni egy kicsit? Valami azt súgja, fontos lenne megértenem, de így ebben a formában nekem nem hasonlít semmi olyasmire, amit ismerek és értek.

[ Szerkesztve ]

• coco2

őstag

válasz inf3rno #24823 üzenetére

A második eltűnőmre szerintem hétfőn rászólok telefonon, és megkérdezem erről konkrétabban. Jobb ötletem nincs.

• coco2

őstag

válasz inf3rno #24821 üzenetére

És személyesen kell ott lenni, vagy kínál olyan szolgáltatást offline is?

Írok egy példát. Van a webbeteg website. Leírod az esetet, kifizetsz tanácsadási díjat. A website orvost választ, átküldi neki a leírásodat a csatolmányokkal / hozzáférést ad a felküldött anyaghoz. Amit az orvos válaszolt, azt visszaküldi neked (levél). A válasznak része, hogy a felelőssége korlátos. Nem tekinthető teljes értékű diagnózisnak, az orvos csak a felküldött adatokat látja, és nincs lehetősége külön visszakérdezni sem. Egy előzetes vélemény minden, amit adni tud. Viszont egy legjobb igyekezet szerinti valaminek bőven elmegy. Például a tünetek valami nagyon veszélyesre is utalhatnak, azt megemlítik neked. Legalább azt leírják, hogy valószínű esetben korlátos-e a baj, vagy akár elkezdhetsz megijedni.

Hasonló informatikusok esetében sokkal régebben és fejlettebben működik. User sztorikra első véleményt mondani bármelyik freelancert megkérheted. Nem igényel az külön website-ot, csak emailt. Akár ingyen véleményt kérni lehet bizonyos korlátok között.

Azt már észrevételezem, hogy ügyvédek esetében nem működik hasonló. Az okát még nem tudom. Elavult szokványokról, kommunikációs gyengeségről van szó, vagy van valami jogi korlátja annak, amiért nem működhet?

• coco2

őstag

válasz LuckyL #24819 üzenetére

Leírom az esetet. Ugyan abban a levélben kifizetési behívót kérek. Az első sorokban azzal kezdem. És annyi választ se kapok, hova küldjek és mennyi pénzt. Nem sikerült eljutni olvasással az első 3 soros bekezdés végéig. Azért teljesen korrekt, meg minden.

• coco2

őstag

válasz LuckyL #24817 üzenetére

És írtam is, hogy adjanak fizetési behívót.

Szerintem leírt esetre egy előzetes tanácsot kérni (hogy peres eljáráshoz milyenek az esélyeim) offline létező szolgáltatásnak kellene lennie. Nagyon nagy kérés? Vagy van valami tiltás arra, hogy tilos ügy részleteket levélben leírni?

• coco2

őstag

Ugyvedbroker oldalon kapott ajánlatok közül jelenleg a 2. kapott ajánlatom tűnik el kommunikáció közepette. Az ügyvédek laza népek :) Vagy lehetséges lenne, hogy csak a digitális kommunikációhoz nincsenek hozzászokva?

• coco2

őstag

válasz LuckyL #24762 üzenetére

Pereskedésig még nem jutott az ügy. Első árajánlatokat kaptam ugyvedbroker-en.

Volt 1 ajánlat, amelyik azt írta, első tanács adás 10k huf, és mutassam be neki, mik vannak.

4 másik, amit kaptam, jellemzően 25k huf / óra, és ügyfelvétel 2 órát igényel első körben.

Egyik ajánlat sem említett olyan jellegű tapasztalatot, hogy bírói gyakorlat szerint amiket jeleztem elégségesek lehetnek-e behajtáshoz. Még az első is arra hajaz, hogy miután 10-et fizettem, 50-et fizetek második körben, aztán megy az ügy bíróságra, és lesz, ami lesz.

• coco2

őstag

válasz LuckyL #24759 üzenetére

És még mindig az a kérdés, mibe kerül egy első tapasztalat? És ha azon keseregsz, miért nem szeretnek a népek perelni, annak objektív megváltoztatásában márpedig pont ezt a kérdést kellene megválaszolnod. Pereskedni életstílus elem. Nem logika, hanem megszokás kérdése. És a megszokás az első tapasztalattal indul. Ha már mondtál A-t, ugyan ne menekülj el, amikor ideje B-t is mondani!

A javasolt site-on feljegyeztem az esetet Budapest / tájékozódás jellegű ajánlatkérés, Pénzügyek kategóriában. Ajánlatot 24 óra múlva ígértek. Ha érkezik bármi, felírom ide.

• coco2

őstag

válasz LuckyL #24757 üzenetére

Ha csak a pénzt nézem, az nekem nem éri meg, és ezt illetően nem is vitázok.

Ami megérheti, az a tapasztalat gyűjtés, hogyan mennek ezek a dolgok, ha éppen szükségem van rájuk, és sokkal nagyobb pénz kerül játékba. A jelek szerint egyre szélhámosabb világban élünk, muszáj ezt is megtanulni valamikor. Viszont kérdéses, hogy mennyi idegfeszültség + pénz + idő egy polgári peres eljárás, amit mind kockázat gyanánt én fizetek ki előre, és végül vagy nyerem, vagy nem. Az a része tőlem független, és tud mindenki számára objektív lenni.

• coco2

őstag

válasz Magnum_ #24755 üzenetére

Köszönöm a tippet, beküldtem az esetet.

• coco2

őstag

válasz LuckyL #24752 üzenetére

Természetesen tudom a címét, az illetőt ismerem évtizednél régebben. Nem egy vadidegennek hittem el bármit.

Nem válaszoltál arra a kérdésre, te a saját objektív szemléleted szerint látva sok éven át a történéseket, hova tennéd a mércét, amikortól perre menni érdemes? Akik ezt olvassák majd a jövőben, egy számot szeretnének látni. Fel kellene vállalnod, hogy te vagy a dolgok tudója, és te önkényesen oda rakod a mércét általános ökölszabályként.

Erről a fizetési meghagyásról most hallok első alkalommal, egy blogot találtam róla itt. Nekem olybá tűnik, annyi a kibúvó még itt is (például ellentmondás esetén automatikusan peres eljárássá alakul), hogy ez már a peres eljárás útja, és már költséggel kezdődik.

Ha létezik a megnevezett "fiatal ügyvéd" a gyakorlatban, akinek ez jó gyakorlat lehet, és talán olcsóbban dolgozik, pusztán tapasztlat szerzés gyanánt esetleg átadom neki ezt az ügyet, hogy mondjon róla véleményt előzetesen. Viszont képtelenség olyan ügyvédet fellelni. Mindenki, akit weboldalakon találni lehet, már vérprofi, óradíj, felmérések, mindennek külön díja van, nem "egy fiatal ügyvéd" benyomását keltik. A kérdés, ismersz-e bárkit, akire az a jelző stimmel?

• coco2

őstag

válasz drzozo #24747 üzenetére

Így hirtelen nem tudok példát rá, hogyan lehetne csalás szándékát bizonyítani a gyakorlatban. Talán ha az illető tucatnyi más emberrel ugyan azt eljátszotta, ami véletlenül kiderült, azok tucatnyian megtalálták egymást, azt talán figyelembe veszi a bíróság. De még akkor is csak talán.

• coco2

őstag

válasz LuckyL #24746 üzenetére

Ha itt vagy 10 éve a topikban, biztosan van egy meglátásod arról, hol van az a limit pénzben, amikor már jobban tenné valaki, ha perelne.

Egy polgári peres eljárás időbe kerül, pénzbe kerül (ügyvéd, utazgatások), temérdek sok papír munkát hajítanak a semmiért létező bürökraták a nyakamba menet közben, amivel a hétköznapi lelkinyugalmamat fogom mérgezni éveken át, amíg húzódik. Mindazt azért, hogy végül a kezembe kerüljön egy papír, hogy "állam bácsi azt mondta hogy..", amivel még mindig futhatok a pénzem után egy következő körben is. És minden újra elölről. Megnézve a történetet a túloldal szemszögéből vajon rosszallod a népek döntését, hogy nem perelnek?

• coco2

őstag

válasz mephi666 #24743 üzenetére

Sajnos nem vagyok gyakorlott benne, hogyan megy az, hogy még a perköltség is valaki más nyakába kerüljön. Biztos mindig rá lehet azt terhelni valakire?

Egy polgári peres eljárás évekig tart el a mai világban. Ha évekig igényli a figyelmemet, lehet, ezt inkább eleresztem, mert annyi méreg a hétköznapjaimba, hogy annyit nem ér meg ennyi pénz.

És a per megnyerésével kapcsolatban is van egy olyan félelmem, hogy nem kell neki megnyerni, elég, ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy nem használhatok fel ilyen kicsi csalás esetén indokolatlanul készített felvételt, vagy valami olyasmire hivatkozva félre tolnak valamit.

Az egyetlen pont, ahol az illetőt elmarasztalhatják, hogy neki jövedelme keletkezett, amit szerintem nem fog bevallani, és egy kicsi értékű adócsaláson elkaphatják. Elvileg nincsen jogalapja annak, miért került az én számlámról pénz az övére. Viszont nem biztos, hogy kell olyannak léteznie.

Ezt a szénaboglyát én mind kibogozni rendesen kevés vagyok, azért is gondoltam itt megkérdezni, hátha van valami bölcsesség a helyzet egészére.

[ Szerkesztve ]

• coco2

őstag

válasz LuckyL #24738 üzenetére

A beszélgetés telefonon zajlott, annak a rögzítése mind megvan - android okos alkalmazás rögzített mindent automatán. Igaz, előzetesen senkit sem figydelmeztettem, hogy na most rögzítés következik. Azt tekinthetik szerződéskötésnek?

Az átutalás bankszámlán történt, de egy OTP weblap screenshot nem éppen pecsétes papír - menjek be ügyfélszolgálatra és kérjek arról a tranzakcióról valami hiteles kinyomtatott papírt vagy valamit? Vagy ezek együtt sem képeznek semmi használhatót?

Fél millió közeli összegről van szó. Földhöz éppen nem vág, jogászt aligha ér meg, és adósság kezelő cégeknek is túl kicsike halacska lehet, vagy legalább is nem hangzik túl soknak. Összességében, van-e bármi olajozott eszköz, amit kicsi emberke használhat legalább nyomás gyakorlására?

[ Szerkesztve ]

• coco2

őstag

Ha ismerősnek szóbeli megállapodás alapján adtam kölcsön pénzt, és az illető úgy döntött, itt az ideje kevésbé jó ismerősnek lennie a jövőben, van arra bármi szabályozás, vagy elfelejthetem mindkettőt (az ismerőst is meg a pénzt is), és legközelebb legyek kevésbé optimista?

• coco2

őstag

Vicces tények. A magyar szlengben a "f@sz" az esetek túlnyomó hányadában hasonló stílusban használt, mint az angolban a "fuss", ami fonetikailag 1:1 ugyan az, de az angolban nemiszerv helyett egy fontoskodó ürgét jelez. Esetleg egy kicsi nyelvtanulással utólag kimagyaázható 1-2 kijelentés "félreértett" tartalma :P

• coco2

őstag

válasz karlkani #24576 üzenetére

Mint írtam, a megemlített esetekből ítélve nem hiszem, hogy még bármit tenned kellene. Nem tűnik úgy. Túl kevés az idő alapkoncepciókat megérteni, aztán alkalmazni, és menteni a jelenlegi szitut. Irány friss levegőt szívni, és míg pihensz, kezdj el olvasgatni a startup-ok világáról. A marketing elvekről. Meg kellene érteni, hogy nem csak az fontos, amit csinálsz, meg ahogy csinálod, hanem az is, amiért csinálod. Főleg, mert úgy sokkal könnyebb a környezeteddel szót értened. Ha sikerül megtanulni a fontosságát, legközelebb jobban boldogulsz majd.

• coco2

őstag

válasz karlkani #24571 üzenetére

A péntek reggeli esemény után reggelizni leülve nem volt étvágyam, néhány falat csúszott csak le. Szombat estefelé már egy tányér levest sikerült enni, addig semmit. Én amúgy is minden sz@ron stresszelek, ez kimondottan jól esik most.

Ez ugyan nem jogi tanács, viszont alkalmazott gyakorlat.

Van egy iratlan törvény minden más fölött. A tövény csak azt védi, aki elég erős küzdeni. A PTK, az MT, a szerződésed, az ezernyi trükk és még a szerencsejátékra hajazó manőverek mind kezdésnek azt igénylik, hogy elég erős legyél ahhoz a környezethez képest, ahol érvényesülni akarsz. Ha az nincsen meg, ideje bedobni a törölközőt.

• coco2

őstag

válasz karlkani #24567 üzenetére

Fegyelmi miatt elküldhet, de pénzbüntetést nem róhat ki, ha a céget nem érte kár, márpedig nem érte kár. Az ő jó híre nem anyagi kár, akár tényleg fa***opó akár nem. Csak kötsögölni akar. Mondjuk ha ott maradsz abban a légkörben, és nem tudsz vigyázni a szádra, könnyen rád küldhet valakiket, hogy verjenek meg, és ha közben összetörik valami, na az már a te hibád lehet.

A 13. havit lehet december elején utalják, de utána kellene kotornod, hogy csak szívszeretetből utalják-e előre, mert aki nincs december végéig a cégnél, szerintem neki nem kötelező megkapnia. Apropó én most olyat sem találtam, hogy kötelező mindenkinek 13. havi bért kapnia. Előfordulhat, hogy az egy "adható" valami? Mert akkor hiába akarnál maradni, semmit sem számít.

Munkanélküli már nem úgy van, mint régen. Senki sem kérdezi, hogy fegyelmivel mentél-e el egy cégtől, vagy te mondtál föl vagy akármi. Fel sem merül olyan az eljárásban. Bekérik az elmúlt 3 év fizetési papírjait, annak alapján állapítanak meg egy max összeget (valami 150k huf lehet vagy akörül, de az csak nagyon magas fizunál jön ki), amire 3 évente egyszer vagy jogosult, 2 vagy 3 hónap alatt részletekben kiutalják neked. De olyan "kedvesen" van megcsinálva, hogy a 3 évente egyszer adható támogatások az egy lista vagy tucatnyi tétellel, és a listáról csak az egyiket kérheted. Ha valamelyiket esetleg igénybe vetted az elmúlt 3 évben, már semmiképpen nem fogsz munkanélkülit kapni. Ha kaphatsz is, azt persze el kell döntened, hogy a támogatások közül ezzel jársz-e a legjobban?

A döntésben nem tudok segíteni, te vagy ott nap mint nap, te élsz a bőrödben, neked kell döntened.

Edit: A fenti ötlettel egyet értek. Házidokival ha ki tudod iratni magad, táppénzre kerülsz egy időre, és utána még a szabijaidat is kiveszed.

[ Szerkesztve ]

• coco2

őstag

válasz LuckyL #24561 üzenetére

A jellege épületgépészeti kiegészítő eszköz, aminek a telepítése munkával jár, a "kulcsrakész" telepítése szolgáltatási termék.

• coco2

őstag

Sziasztok!

Rövid helyzetelemzést szeretnék kérni róla, hogy az alábbi esetben van-e fizetési kötelezettségem, vagy nincs.

Anyagi termék és felszereléséhez tartozó szolgáltatásról érdeklődtem, amihez helyszíni vizsgálat tartozott. A helyszíni felmérést telefonon megrendeltem, emailen kaptam róla visszajelzést, de sem abban a megrendelésben, sem a céges honlapon nem volt feltüntetve árajánlat helyszíni felmérésre. A helyszíni felmérés megtörtént. Szóbeli megállapodás történt az anyagi termék felszerelésének dátumát illetően (meglehetőst szűkös határidővel). Később kaptam egy árajánlatot emailen, amit emailen visszamondtam (szerintem túl sok). Eddig semmi sem került írásba, nem történt kifizetés semmiről.

Én kihátrálnék ebből az egészből.

Utólag felelősséggel tartozom-e azért, hogy a cég anyagi terméket már berendelt? Tartozom-e fizetési kötelezettséggel a kiszállásért és helyszíni felmérésért?

Köszönöm.

[ Szerkesztve ]

• coco2

őstag

válasz goodboy007 #23883 üzenetére

Van egy munkaszerződésed. Azt el kellene olvasni. Az első kérdés mindjárt, van-e benne arról szó, hogy neked a prémium feltétel nélkül jár? Mert ha nincs, akkor egy hazugság áldozata lettél. 100 ilyen esetben minimum 98-ban az derül ki, hogy egy szó sincs leírva belőle, és a munkavállalók egy szóbeszédet vettek szerződéskötésnek.

Egyszerű ökölszabály ügyvéd fogadásáról lehetségesen elhúzódó polgári peres ügyekben: ha a 2 millió huf-ot nem éri el a vitás összeg, valószínűleg jobban jössz ki, ha elereszted. Nem dolgozik ingyen az ügyvéd sem, temérdek sok idegeskedés, elhúzódó feszültség, ezerszer fogod megbánni menet közben, és még az sem biztos, hogy végül megnyered.

Apróbetűben:

A leírtak csak az én személyes véleményem, ami nem szakvélemény, nem felelős vélemény, és ha tanácsként megfogadod, a saját véleményedként felelsz érte.

Utószóban:

Ha programozásban is érintett a cég, priváte kíváncsi lennék a cég nevére, csak hogy tudjam, oda biztosan ne menjek.

• coco2

őstag

válasz sith7 #23862 üzenetére

Szerintem egy kicsit túldimenzionáltad.

Adott intézménybe ha kötelező lenne járni, és nem lenne elkerülhető, akkor felvethetnéd az emberi jogokat. Csakhogy arról szó sincsen. Ha valaki kéri a felvételét egy intézménybe, azzal az intézmény házirendjét is elfogadja, mert biztosan ott van a tájékoztatóban, hogy figyi, az itten kötelező kérem szépen. Nem tetszik? Nem kötelező oda járni. Kívül tágasabb.

Emberi jogokat keverni bele a kamaszok lázadozásaiba egy kicsit nevetséges.

• coco2

őstag

válasz gordonfreemN #23859 üzenetére

A kifizetik dolgot értem, a "visszavonás" mit jelent?

• coco2

őstag

válasz Magnum_ #23857 üzenetére

Tehát időrendi sorrendben úgy néz ki, hogy feladni ajánlott küldeményt (kitölteni benne tartalomként, hogy munkavállalói felmondás), feladni cég telephelyére a cégjegyzésre jogosult személy nevére, és akár átvette, akár visszaküldte a posta, az esemény dátumától számított +30 nappal később (30 nap az Mt-ben előírt alapértelmezett felmondási idő ennyi munkaviszony esetén) semmiféle tudomást nem veszek a cégről.

Még a tanusítandó magatartásról lenne jó tudnom valamit. Egészen addig, amíg a +30 nap le nem járt, és nincsen arra utaló reakcióm, hogy a munkáltató adott nappal lezártnak tekintené a munkaviszonyt, törvényileg köteles vagyok a munkakört normál módon ellátni, különben elmarasztalható vagyok?

• coco2

őstag

válasz Magnum_ #23855 üzenetére

Köszönöm a tippet. Postai cím van a cég telephelyeként. Oda fel tudom adni. Viszont hogy átvegye bárki, arról nem tudok gondoskodni. Megtagadhatják a levél átvételét, és a posta visszaküldi - a küldeményt nem vették át. Nem lesz elismervényem arról, hogy a küldeményt átvették.

• coco2

őstag

Sziasztok!

Határozatlan idejű munkaviszony munkavállalói felmondása esetén mi a javasolt eljárás a munkavállaló számára, ha a cég nem kívánja átvenni a felmondást? (Én aláírhatom, és ott hagyhatom, de ha nincsen ellenjegyzett példányom, az úgy csorba történet.)

Természetesen remélem, nem lesz ilyesmire szükségem, de végső soron az sem baj, ha tudom, hogyan szakítható meg egy munkaviszony törvényesen még akkor is, ha a cég abszolút nem együttműködő. A munkaviszony a 0-3 év időtartományban van, a próbaidő már lejárt.

A tanácsokat előre is köszönöm.

• coco2

őstag

válasz MaCS_70 #22333 üzenetére

@MaCS_70:

Oké, ennyi elég nekem megnyugodni, köszönöm :)

@inf3rno, @philoxenia:

Köszönöm nektek is. A kérdést részemről megnyugtatóan megválaszoltnak tekintem.

• coco2

őstag

válasz MaCS_70 #22329 üzenetére

@MaCS_70:

Köszönöm. Mindezt megtalálhatom valahol fekete-fehéren egy helyen leírva? Pld van weben netjogtár adott törvényt / paragrafust leírni. Vagy 20 ezer tonna jogi anyag sorai között van szanaszéjjel egészen apró darabokban eldugva?

@inf3rno:

Nincsen szó a háttérben semmi plagizálásnál antiszociálisabb cselekményről. Nem mintha egy lehetséges pénzbüntetés ne tudna olyan mértékű lenni, hogy amikor a nyakába sózzák az egy szem kicsi embernek, hogy "nesze, fizetheted életed végéig", azt bármi "kisebb súlyú dolog"-nak érezné.

Apropó, létezik irányelvként az ártatlanság vélelme? Példának okáért amikor munkavállalót utasítanak valamire, és fejlesztői világban alkotói tevékenység a kontextus, a munkavállaló jogosan feltételezheti-e, hogy csak kíváncsiak voltak rá, "az vajon milyen érzés lenne?" Vagy valami hasonló.

[ Szerkesztve ]

• coco2

őstag

válasz biker #22327 üzenetére

Felmondani - lehet, de ugyan ki szeret olyat tenni? :(((

Gyakorlati példa. Csak a rekonstruálható tények a többi úgyis "ellentmondásos" lesz. Cégnél tervezek egy telefon külsőt, ami annyira megszólalásig iPhone, hogy még az alma logó is rajta van. A cég terméket gyárt a tervek alapján, amit piacon értékesít. Az Apple beperli a céget. A munkaszerződésem egy semmit mondó keret, kb ennyi: ".. köteles munkáját a munkavezető utasításainak megfelelően ellátni .. nem szabályozott kérdésekben a Munka Törvénykönyvének rendelkezései irányadóak .." slussz. Csak a tények alapján jogilag elmarasztalható vagyok?

• coco2

őstag

Munka Törvénykönyve, plagizálás

Egy cég plagizálásra utasítja a munkavállalóját. Nem írásban, csak szóban (utólag nincsen nyoma). A jogi / anyagi következményekért biztosan a munkáltató fog felelősséggel tartozni, vagy előfordulhat, hogy a munkavállaló fog érte felelősséggel tartozni?

Van-e olyan része az MT-nek, ami kizárja, hogy a munkavállalót felelősségre lehessen vonni?

Köszönöm

• coco2

őstag

Ha a húgi elég csini, szerintem a srác akar tőle valamit, hogy visszaadja azt a pénzt ;]

• coco2

őstag

Sziasztok!

Munkajogi kérdés. Határozatlan idejű munkaszerződés.

A szerződés egyik pontja, hogy a szerződést a felek csak közös megegyezéssel bonthatják fel. Amennyire én eddig tudtam, a munkaszerződés a munka törvénykönyvében szabályozva van, és az ad nekem rá lehetőséget, hogy írásban egyoldalú nyilatkozattal bontsak fel szerződést felmondási idő letöltésével.

Vajon jól sejtem-e, hogy a szerződésnek az az egy pontja semmis, a többi pedig változatlanul érvényben marad?

Köszönöm.

• coco2

őstag

válasz MaCS_70 #21631 üzenetére

Köszönöm a választ.

Még egy kapcsolatos kérdés. A bírói gyakorlat hogyan csinálja azt a bizonyos mérlegelést? Mi számít "elég súlyos"-nak?

• coco2

őstag

Sziasztok!

Ki kellene bogoznom egy kérdést. Elvileg (elvileg..) jogállamban élünk, és a jogtalanul készített videófelvételt bírósági eljárás nem kellene elfogadja bizonyítékként.

De.. Ha jogtalanul készített videófelvétel olyan bűncselekményre utal, ami miatt a rendőrség hivatalból indít eljárást (tegyük fel emberélet / testi épség ellen elkövetett erőszakos cselekmény), a rendőrség felhasználja majd azt a videófelvételt? És abban az eljárásban később a bíróságon szerepelhet bizonyítékként az a videó felvétel?

Hogyan van ez a "jogerős bizonyíték" dolog? Valami olvasni való lenne jó, amiből okosodhatok.

Köszönöm.

• coco2

őstag

válasz Gaben92 #20960 üzenetére

>Márpedig a finn adóhivatalt egyedül az érdekli, hogy ténylegesen mennyit örököltél meg öröklés jogcímen.

Ha az örökösök úgy osztották el az örökséget, hogy ténylegesen az asszony szinte semmit sem örökölt - ami egyébként szívük joga - akkor ténylegesen semmit sem örökölt. Ha azt családon belül sikerül papírozás nélkül csinálni, akkor van kiskaputok. A tesó eladja a dolgokat, és a pénzt feketén odaadja az asszonynak. Ha elkezdetek papírozni, mindkét ország kormánya elkezdi majd a tenyerét dörzsölni, hogy mi ez a suss-kuss, én is akarok belőle! Ha papírokkal együtt akarsz valami kiskaput, irány ügyvéd - arra itt nem fogsz segítséget kapni.

• coco2

őstag

válasz Gaben92 #20945 üzenetére

Ezt az át is engedné meg nem is dolgot nem tudom. Ha egymás közt meg tudnak egyezni papírozás nélkül, arra írtam az egy szem kulcstartó esetét. Ha családon belül papírozni kell, az kicsit más, abban majd az ügyvédek világosítanak fel, ahhoz én nem értek.

• coco2

őstag

válasz Gaben92 #20917 üzenetére

Amennyire én látom, az ott élés a fő probléma. Ha ott szeretnél élni továbbra is, akkor biza az ottani törvényeket el kell fogadnod. Amikor oda utaztál, vízumot kértél, aláírtad. Ha az örökség nem olyan tetemes, hogy érdemes legyen miatta veszekedni, fogadd el, hogy azt a részt belőle bukta az asszony. (Apropó ha jól értem, ő örökölt, és nem te, igaz?)

Opciók, amit tenni lehet:

1. Ha az örökség tetemes, megpróbálhatod, hogy egyszerűen csak hazaköltöztök. Öröklési pénz ne kerüljön be a Finn gépezetbe. Ne legyen ott nyoma pénznek. Szerintem nem fognak utánad jönni, ha csak vissza költözöl Magyarba. Náluk talán olajozott az állami gépezet, de nálunk nem ;]

2. Létezik olyan, hogy örökség elosztás. Ha jól értettem, az asszony örökölt, és neki van egy testvére. Ha ő kapja a házat / autót / céget / akármit, Magyarországon belül az egyenesági öröklés után nincs adófizetési kötelezettség. A Magyar Állam semmit sem nyel le belőle. Ami trükköt el lehet követni, hogy két külön csoportra szeditek az örökölt tárgyakat. Felveszitek az egyik csoportba a nagy értéket, a másikba meg mondjuk egy vázát, vagy akármit. Egy tisztán eszmei érték szerinti kulcstartó vagy akármi 1 ezer huf értékben már kinevezhető értéktárgynak. És azt örökli az asszony. Az után a Finnek nyugodtan megkaphatják a jutalékukat. Viszont akkor jogerős lesz, hogy az asszony gyakorlatilag semmit sem örökölt. Gondoljátok át előrelátóan és körültekintően!

• coco2

őstag

válasz philoxenia #20906 üzenetére

Nincsen szó olyan irányról, hogy testi épség veszélyeztetése, vagy "ki a bűnös" és egyebek. Azok nem érdekelnek. Még rövidebbre szeretném zárni a kérdést.

Ez itt a jogász topic, és a szerzői jogi törvény megfogalmazott formája laikusok számára nem elég közérthető. Segítséget kérnék az értelmezéséhez, hogy még egy magamfajta informatikus is megérthesse. Egy hosszabb sztori #20897-ben, egy egyszerű eldöntendő kérdésre fogalmazott rövidített sztori #20905-ben.

Az eldöntendő kérdésre elég egy igen / nem válasz.

[ Szerkesztve ]

• coco2

őstag

válasz philoxenia #20902 üzenetére

A linket köszönöm, ilyesmiket (másik forrásból) már olvastam, és annak alapján vetettem fel a gondolatot előzőleg:

"Az egyéni jelleg akkor áll fenn, ha az adott körülmények között lehetőség van többféle kifejezési módra és ezek közül a szerző egyéni módon valósítja meg, hozza létre alkotását."

Szitu. Fejlesztéssel (legyen szó bármilyen fejlesztésről) foglalkozó cég főnöke munkahelyi kötelességre hivatkozva szakmailag megkérdőjelezhető döntés elfogadására, és következményeinek alkalmazására utasítja a munkavállalóját (a munkavállaló tuti nem azt a döntést hozta volna meg). Amennyire én értelmezni tudom, a felvetett esetben a később egyéni jelleget tükröző mű már az előtt megszületett, hogy a munkavállaló bármihez hozzákezdett volna.

Vajon egy jogász is ugyanígy látja?

• coco2

őstag

válasz philoxenia #20899 üzenetére

-Informatikus vagyok. :K
    -10-es számrendszert használtam. :N
    -Tökyó lenne megértenem a felvetett kérdés helyes megfejtését :R

[ Szerkesztve ]

• coco2

őstag

válasz philoxenia #20896 üzenetére

A fentiek feltételezik, hogy a személyhez fűződő (kontrol) jogok már az enyémek, és azon az alapon nyilatkozatot teszek. Másik irányban keresgélek. Én ott vágnám el a történetet és minden további vacakolást, hogy nem az enyémek a személyhez fűződő jogok.

A megfogalmazás szerint "az a szerző, aki a művet megalkotta".

Mit jelent a "megalkotás"?

Példa egy pici írásos mű elkészülésére. X1-nek van pár ötlete, beszél róla péntek esti sörözés közben X2-nek. X1 azon a péntek estén diszkó balesetben meghal. X2 utazik nyáron, találkozik emberekkel, fecsegnek a régi dolgokról, vadidegen X3..X100 turisták hallják az ötletet, itt-ott csiszolnak rajta. X2 balesetet turista balesetet szenved, nem tudja többé használni a kezeit. Sok időt tölt korházi ágyat nyomva, és legjobb szórakozása gyanánt egy novella végleges formáján gondolkodik. Lévén ő nem tudja megírni, megfizeti X101-et, hogy írja le. Leírás közben X101 látja, hogy a sorfolytonos leírás abban a formában tele van logikai problémákkal, a gondolatok sorrendje nem alkot történetet. Nosza, azt kijavítja, hogy egyáltalán olvasható minőségű legyen. A mű még úgy is borzalmasan rossz, de egyáltalán mű.

A fenti történetben kicsoda a szerző elméletben? Ha utólag bíróságosdi lesz a történetből, és már csak X2 és X101 tevékenységéről találnak nyomokat (X1, X3..X100 kilétére sosem derül fény), a bíróság kinek ítéli majd meg a személyhez fűződő jogokat?

• coco2

őstag

válasz philoxenia #20889 üzenetére

Azt a tiltást versenytilalmi megállapodásnak hívják, és igen, szerződéshez van kötve, és pénzt kapsz érte, és korlátos mértékű büntetés fizetésével tartozol, ha megszeged.

A linkeket illetően köszönöm a blogokat. Az egyik ponton töröm a buksit: egészen konkrétan hogyan keletkeznek a szellemi magántulajdon személyhez fűződő jogai?

...amennyiben azok bármilyen önállósággal, eredetiséggel rendelkeznek.

Munkaviszony keretében alkotott művek esetében egyértelmű, hogy a személyhez fűződő jogokkal a tényleges szerző, vagyis a munkavállaló rendelkezik.

Na én ezt az uccsót szeretném vitatni az előbbire alapozva, és ehhez kérnék tanácsot.

Szitu. Munkahely, szoftver cég, főnök annyi marhaságot erőltet, hogy azt jó érzésű programozó szerintem senki sem bírja. De ugye a munkahelyi kötelesség kimondja az engedelmességet. Nosza kb gyors és gépírok, mint amikor valakinek tollbamondanak. Olyasmiket csinálok, hogy ahhoz a mundér becsületének a nevében eszem ágában sincs a nevemet adni. De tény és való, én gépeltem be. Szóval a "written by"-t alkalmasint elismerhetem. De hogy "author"-t elismerjek, amikor az egész mű garantálhatóan nem az én véleményemet és hozzáértésemet tükrözi, pláne hogy a szakmai jó ízlés ellen elkövetett morális támadásnak mondanám, na én azt nem.

Szóval jogi kérdés a szituhoz. Köteles vagyok-e elfogadni, ha engem akarnak szerzőként feltüntetni?

• coco2

őstag

válasz asdf_ #20881 üzenetére

És ha leírják munkaköri kötelességként? ;]

A béranyaság esetében törvény tiltja, hogy a babát természetes módon készítsék? :B

• coco2

őstag

válasz MCGaiwer #20877 üzenetére

Home office-ra vonatkozóan találkoztam olyan probléma meglátással, hogy ha nem a cég eszközein végzek munkát home office-ban (munkaszerződéshez tartozó munkáról van szó ofc), jogilag nem lesz a cégé, amit csinálok. De amennyire én utána járni tudtam, nem igaz. Még a kontrol jogok is a cégé lesznek (a szellemi magántulajdon személyhez fűződő jogai).

Ha elnéztem volna, és jelzést kérnék róla.

Köszönöm

• coco2

őstag

Sziasztok!

Szerzői jogi törvényekről kérdés. Munkahelyi kötelességként végzett tevékenység esetén a személyhez fűződő jogok automatikusan a munkavállalót illetik meg? Minden mástól függetlenül is? Pld nem munkahelyen történt a munkavégzés, és nem a munkahely eszközein, de a munkaszerződésben nincs is kikötve semmi olyan - home office világot élünk.

Egykoron az artis jus konkrétan szoftverfejlesztésre kötött ki ilyet, de azóta azt a joganyagot valamiért már nem találom nyilvános weben - megváltozott ?

Valami elérhető olvasnivaló vagy iránymutató gondolat jól jönne.

Köszönöm

[ Szerkesztve ]

• coco2

őstag

válasz pvt.peter #20792 üzenetére

Ha van is, ebben az országban az önkormányzatot maximum akkor fogod tudni beperelni, ha nem kormánypárti. Elsőként azt ellenőrizd. Gyakorlati jogtudomány rulez :)

• coco2

őstag

válasz -Skylake- #20780 üzenetére

Neked tök véletlenül nem néz ki furcsán, hogy egy vírus, ami állítólag az influenzánál jobban terjed, az csak közterületen veszélyes, irodákban meg nem? Hogy néz az ki?

• coco2

őstag

válasz Hintalow #20769 üzenetére

Szia! Nem én válok. Jelenleg az "ismerős" tényleg nem én vagyok. És azt sem tudom, csak veszekedés-e, vagy tényleg válni fognak. Ha tényleg válnak, a következmények hatásai engem is érinthetnek valamennyire. Amennyi statisztikai előrelátás lehetséges, arról előre képben lennem hasznos lehet. Azért tettem fel a kérdést.

• coco2

őstag

válasz 3.Aragorn #20761 üzenetére

Egy kicsit nevetséges, amit mondtak neked, és ha én lettem volna a helyedben helyből a panaszkönyvet kértem volna el.

Az összes jogszerű elutasítás lehetősége annyi, hogy ami meghatalmazást bevittél, hiányos / nem teljesen olyan adattartalmú, stb. Azért írtam, hogy kérd el a céges formanyomtatványt, azt töltsétek ki, írasd alá. Ha személyes ügyintézéshez van kötve, akkor legvégső soron egy meghatalmazást arra írni, hogy azt az ügyet te intézheted az illető nevében. Nyomtatott papír legyen, ne kézzel írott. Ne lehessen olyan indok, hogy olvashatatlan vagy valami. Igen, én is tudom, teljesen bizonyító erejű okirat, de az olvashatatlanságra hivatkozva sajnos mégsem olyan teljesen bizonyító erejű. Jobb a nyomtatott dokumentum két tanúval (személyes adatok nyomtatva + aláírás kézzel). Csak az aláírásoknak kell írottnak lennie. Az aláírásnak is csak minimum annyira, hogy az aláírás annyi tagból álljon, ahányból a név, és legalább a nagy kezdőbetűk felismerhetőek legyenek. Akkor az már érvényes aláírás.

Ha nagyon keményre kell venni a figurát, vigyél magaddal még két ismerőst oda, és közöld az ügyfélszolgálatossal jó előre előzékenyen és udvariasan, hogy a tanúkat a cég jogtalan magatartását tanúsítani hívtad magaddal. Kamerát sajnos nem vihetsz, azt tilthatják. De a két tanút nem. Ha újra elutasítanak, a havi díjat akkor is fizesd be, mert rend a lelke mindennek. De azzal együtt felkeresni ügyvédet is, és akárki vevő lesz rá, ha egy tőkeerős szolgáltatót kajak megvághat bírságra + a saját óradíjára. Nem engedni lemondani egy megrendelt szolgáltatást minimum jogtalan haszonszerzés a szolgáltató részéről.

• coco2

őstag

válasz 3.Aragorn #20759 üzenetére

Ha léteznek azok az örökösök, esetleg foglalkozzanak vele ők :)

Egyébként igen, ha egy szolgáltatás nincs szabályszerűen lemondva, rá fogják terhelni. Telefonon hívni fel nem lemondás, ha aláírt szerződés van a szolgáltatónál. Minimum írásban kell nyilatkozni, célszerűen a szolgáltatónál rendszeresített formanyomtatványt kitölteni.

Az illető öreg hölgynek egészen addig magának kell eljárnia, amíg beszámítható / nem került gyámság alá a cselekvőképtelensége folytán. A minimum, amit meg kell tudnia tenni, az egy meghatalmazás aláírása, hogy valaki eljárhasson a nevében, ha esetleg bonyolultabb az eljárás, és ott kell csücsülni az ügyfélszolgálaton, vagy valami (nem elég egy aláírt formanyomtatványt leadni). Akár te is összerakhatsz egy meghatalmazást és aláírathatod vele. Ha már egy aláírás sem tud sikerülni, a gyámügyet kell értesíteni. Gyámot fognak kijelölni, és a továbbiakban ő lesz jogosult eljárni.

• coco2

őstag

Sziasztok!

Létezik statisztika bírói gyakorlatról válóperes ügyekben?

Válás két gyerekkel (egy fiú 10 alatt és egy lány 10 fölött), átlagos jövedelmű család, néha veszekedések, nincs egyértelműen "felelős".

Ha létezik arról statisztika, hogy összességében billenni szokott valamerre a mérleg gyerek elhelyezés és vagyon megosztás tekintetében, szívesen olvasgatnék róla.

Köszönöm

• coco2

őstag

válasz inf3rno #20652 üzenetére

Köszönöm a tippeket.

Amiről nem találtam anyagot, hogy hol a korlát a hozzájárulás és a szerződés között? Mi az egyértelmű különbség?

A hozzájárulásra találtam pld ezt, de itt csak a hozzájárulás van definiálva ami nagyon hasonló ahhoz, ahogyan a szerződéskötést definiálják.

Szóval mi a különbség?

A többit értem, azok tiszták.

• coco2

őstag

Sziasztok!

GDPR-el kapcsolatos tévhitekben szeretnék eligazítást kérni.

A GDPR feljogosítja a magánszemélyt, hogy tájékoztatást kérjen róla, milyen adatok vannak róla tárolva, illetve kérje az adatok törlését.

Ha nekem egy felhasználói szerződés értelmében vannak adatok a birtokomban (adatkezelési tájékoztatóban minden részletesen leírva) korlátos időre, joga van a szerződés lejárta előtt a magánszemélynek kérnie az adatok törlését? Vagy azokat teljesen jogosan őrizhetem és használhatom fel az időkorlát lejártáig?

• coco2

őstag

válasz fjudors #20133 üzenetére

Ha beírom a katasztrófavédelem oldalán az irányítószámomat, kijelzi nekem, hogy budapesti lévén én a főkétüszhöz tartozok.

Azért is nyelem ezeket a doksikat, hogy kiderítsem, mi a fene ez a halom sok ellentmondás, hogy már nem kötelező a vizsgálat, de akkor is érvényben vannak ugyan azok a törvények - a jogtár kijelzése szerint nincsenek hatályon kívül helyezve. Olyan kitétel sincsen benne egyértelműen, hogy az egész már csak társasházakra vonatkozna, egylakásos ingatlanokra nem.

De tekintettel a GDPR világára, akár meg is fordítható a kérdés. A főkétüsznek joga van az adataimat a hozzájárulásom nélkül tárolni? Van még olyan előírás érvényben, ami neki jogalapot ad nyilvántartásra?

És a felső szintű jogi anyagot továbbra sem találom :(((

• coco2

őstag

Sziasztok!

Nyelem a jogi anyagot kéméynseprésről innét: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1600021.bm meg innét: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1600099.kor és eddig nem sikerült zöldágra vergődnöm egy kérdésben: még merre találok joganyagot, amit nem találtam meg ehhez kapcsolódóan? Az egész lóg a levegőben, mintha valami felső szintű joganyagot nem találtam volna meg.

A pletykák arról szólnak, hogy 2018 óta magáncélú lakó ingatlanban már nem kötelező az évenkénti kéményseprés. Opcionális lehetőség, külön szolgáltatásként rendelhető. Ezt mondja a pletyka. Viszont a linkelt joganyagokban nem találom azt a részt, ami arról tájékoztatna, hogy a szolgáltatás igénybevétele nem kötelező.

Ha valaki egy hátralévő életben sosem áll többé szóba a főkétüsszel, megsért azzal valami törvényt vagy rendeletet? Egy törvény úgy szokott kinézni, hogy nem teljesítése esetére leírják azt is, milyen büntetést lehet érte kapni. Semmi ilyesmit nem találtam a linkelt joganyagokhoz kapcsolódóan. Feltételezem, valami dokumentumot még nem olvastam el.

Valami linknek vagy törvény címnek örülnék, még mit olvassak el?

Köszönöm

• coco2

őstag

Sziasztok!

Android alkalmazásokban találtam rá példát, hogy egy darab el-OK-ézható üzenetben figyelmeztetik a felhasználót, talán korhatáros tartalom is a szeme elé kerülhet. User OK-ot nyom rá, azon túl nem foglalkoznak érzelmi problémákkal.

Van arra valami előírás, mi számít törvény által "elégséges óvintézkedés"-nek a fiatalok erkölcsi épségét védeni? Szívesen olvasgatnék, ha találok erről anyagot.

Amit eddig találtam, kotorásztam ilyen COPPA / CalOPPA környékén, de az egyik konkrétan a 13 alattiakra vonatkozik (célzott user bázis kizárólag 13+), a másik meg nem nagyon érinti ezt a kérdést.

Bármilyen tippet köszönök.

• coco2

őstag

válasz razorbenke92 #19526 üzenetére

Köszönöm a választ. Az "R" érdekelne részletesebben. Van annak valami hosszabb neve?

Az "R" folyton a programozási nyelvet hozza be, az "R category" visa-ra utal, az "R classification" szintén a programnyelvre, nem találok fogást rajta :(((

• coco2

őstag

Sziasztok!

Lehetőség szerint egy alkalmazott elvet szeretnék megérteni, de jelenleg a címszavakat sem ismerem, amik alapján olvasnivalónak utána nézhetnék.

Közösségi médiában felhasználók különböző tartalmakat osztanak meg. A tartalom alkalmasint korhatáros is lehet. A Facebook szabályzata szerint például a site-ra regisztrálhat bárki, aki a 13-at betöltötte. Ők nyilván fiatalabbak, mint az a tartalom, amivel egy közösségi site-on találkozhatnak. Mégsincsen korlátozva a megosztott tartalom, hogy ne kerülhetne 13 évesek szeme elé.

Az alapelvet szeretném megérteni, hogy miért nem? Jogilag hogyan van korlátozva pld a Facebook felelőssége olyan esetben?

A kérdésben köszönök bármilyen nyomra vezetést.

• coco2

őstag

Sziasztok!

Munkaszerződésem volt egy céggel szoftver fejlesztésre. A kódot suttyonban lemásoltam. Évek teltek el, a cég idővel lehúzta a rolót. Jogutód nincs, sem vállalt kötelezettségek, sem szerzett jogok nem maradtak hátra azzal a szoftverrel kapcsolatban, a cég sosem adta azt tovább senkinek (tételezzük fel, hogy ezzel kapcsolatban nem tévedek).

Amit a fejemben forgatok, hogy felhasználnám azt a programot. Elkövetek-e vele jogsértést?

• coco2

őstag

GDPR + Social score [link]

Keresgélek arra példát, hogy időkorlát nélkül őrizhessek meg adatot (social credit jelzőt) valakiről, és arra hogyan kérek beleegyezést privacy policy-ban. Találkozott esetleg valaki olyan példával?

• coco2

őstag

válasz SP!T #17668 üzenetére

+1

Megnézel bármilyen laptop webshopot, első konrét példának klikk a linkre: [link] (linkelhetek tucat másikat is, ha nagyon kell) és ott van kereső fejlécben "Op. rendszer" és hozzá "OS nélkül" - ami azt jelenti, hogy a felhasználó rárak majd egy ingyenes Linux-ot, amit éppen szeretne.

• coco2

őstag

válasz mm00 #17662 üzenetére

Egy freemium szolgáltatás lépcsőzetesen indul. Az elején nincs prémium tartalom, nincs bevétel. Jópofiságból hoz érte áldozatot, aki áldozatot hoz érte, és annyinak kell elégnek lennie. Nyilván nem a derült égből villámcsapás esete az általános, számolhatom úgy is, hogy majd imádkozom, nehogy túl rossz dolog történjen, és vagy meghallgattatik az ima, vagy nem. Az minden, amit tehetek, vagy tehetek többet is? :)

Az ismerős cég web 2 szolgáltatást üzemeltet?

• coco2

őstag

válasz KilgoreTrout #17661 üzenetére

Köszönöm a tippet. Majd amikor már csak formázni kell utólag a kész eredményt, felkeresem őket.

• coco2

őstag

válasz moma #17663 üzenetére

Ha nagyon félsz, készüljön legalább mobil telefonos fénykép az eredeti állapotról, a munkát végző emberekről (jól felismerhető fényviszonyokkal és minőségben), és videofelvétel arról, ahol a népek elmondják kik ők, kinek a megbízásából csinálják, amit csinálnak, pontosan mivel lettek megbízva, és hogy hozzájárulásukat adják azoknak a felvételeknek az utólagos felhasználásához, ha véleménykülönbségek vetődnének fel a jövőben az elvégzett munka kapcsán. Ha egy cég embereket küld hozzád munkát végezni, a cég felelős a tevékenységért, és perelhető, ha gáz dolgot művelt.

A felírásodban egyébként nem tisztáztad, hogy véleménykülönbség esetén neked milyen jogaid vannak a helyszínen. Ahova a "ház embereket küld" - magántulajdonod, albérlet, egy ismerős lakására vigyázol, mégis _te_ mit keresel _ott_ ? :)

• coco2

őstag

válasz mm00 #17657 üzenetére

Az FB policy-ből koppantáson már gondolkodtam, csak aztán találtam egy blogot róla, hogy ha abban bármi nem a szaknyelvi száraz anyag, hanem egyediséget tükröző részlet, azt az érintett hozzájárulása nélkül használnom ejnye-bejnye. A másik, hogy felhasználok egy anyagot, amiről azt hiszem, úgy jó, ahogy van, mert akkora súlycsoportok, mint az FB vagy a Google a jogászbirodalmukkal a hátukban csak nem hibázhatnak, és akkor találok egy ilyet: [https://www.thelocal.fr/20190121/why-france-fined-google-50-million] . Ha már a Google jogászaiban sem bízhat az ember, hogy legalább róluk normálisat lehet másolni, akkor bizony marad a nyögvenyelés - ami pont úgy néz ki, mint amit én itt csinálok ezen a topic-on :) Nem koppanthatok ész nélkül. Muszáj megértenem, mi miért, és hogy ne írjak többet, mint amit feltétlenül kell, mert az a későbbi fejlesztéseket korlátozza, és újra kell majd írni miatta, amit már késznek hittem.

A GDPR jogokat illetően még az sem fér bele, hogy írjon egy email-t, mert 10k emailt elolvasni is kb kívül van a realitás korlátain. Én olyasmire gondoltam, mint például a telefontársaságok automata ügyfélszolgálata. Inkább extrém részletes lehetőségeket adok megnézni mindent, meg visszavonni bármilyen jogot, mert az még mindig csak egy program, ami egyszer elkészül, és utána a számítógépek fáradhatatlanul tudják futtatni. Amin gondolkodom, hogy ha csak olyan lehetőséget adok, az feljogosít-e rá, hogy beérkező emaileket és leveleket ignoráljam vagy legalább nagyon lassan dolgozhassam fel? Leírhatom a terms of useban meg a privacy policy-ban is, mit és hogyan tud csinálni, és hogy írásban csak legvégső esetben keressen meg. A logisztikai matek azt mondja, hogy ha bekapok 10k emailt, azt nem 30 napig tart majd válaszolgatni, hanem kb 5 évig. És akkor még mindig 6 válasz per nap sebességgel dolgoztam fel a beérkező stuffot, ami valószínűleg elvitte az egész napomat. Esélytelen azt úgy "normálisan" üzemeltetni. Na ezért akartam én inkább kiskaput keresni, hogy eleve elkerülhessem azt az esetet. De az nem jött össze. Valami megnyugtató tisztázást akkor is találnom kell, hogyan lehet a mindenféle céltalan nyavajgót lerázni, mert egy ingyenes alkalmazás, aminek a használatára a kutya se kényszerít senkit, igazán nem arra van, hogy a sok bully unalomból az adminját zaklassa. Persze attól még arra fogják használni. Az ellen úgysem tudok majd sokat tenni. Viszont legalább a 20 millió eurós rendi bírság esetét el kellene kerülni.

És ha éppen bárkit érdekel, pszichológiai statisztikák szerint várhatóan minden 25 felhasználóból egy tipikus zaklató természet, 100-ból 1 napi szinten konkrétan azzal szórakozik, 1000-ből lesz már egy potenciális gyilkosom is, 10k-ból legalább 1 potenciális sorozatgyilkosom. Szóval ha 100k felhasználóm van, és nem adok nekik elég jó szórakozást ingyen (!), legalább 10-en a családommal együtt írtanak majd ki, míg másik 100 konkrétan csak énrám lövöldözik és újabb 1000 a napi szintű zaklatásomban látja majd élete kiteljesedését. Welcome to the practice of community management. Mindezzel együtt még a rendi bírság is már igazán nem fog hiányozni.

• coco2

őstag

válasz mm00 #17654 üzenetére

Köszönöm a jelzést, besorolom a technikai azonosítókat is a részletesen leírandó adatok közé. Épp csak furcsa, hogy ami privacy policy-kat találok neten (példának), sehol sincsenek szájbarágósan kirészletezve sokkal bonyolultabb alkalmazások, és én egy pici egyszerű valamiről 6ezer soros leírást készítek, nagyon nevetségesen fog kinézni - biztosan nem tudom azt elkerülni :F

Más, gdpr-hez köthető adatszolgáltatás.

Létezik arról valami szabályozás, hogy nem teljesíthetem az adatszolgáltatási kötelezettséget kizárólag digitálisan?

Például hogy leírom ászf-ben, bocsi mindenkinek, levelet postán ne küldjenek, mert 10k nemzetközi levélre válaszolni 5 milla huf, és ha az előfordulhat, egy freemium alkalmazásnak aránytalan anyagi terhet jelent - a 10k levél feldolgozásáról nem is szólva.

• coco2

őstag

válasz mm00 #17643 üzenetére

Személyes adat a Facebook loginnal keletkezett user azonosító is

Kicsit vakarom a buksit, mert a "user azonosító" már nem létezik az FB botrány óta. Most ezek vannak:

-"user access token"
    -"application id"
    -"application relative user id"

Facebook loginkor ami keletkezik, az egy hosszú karakter sorozat, mint pld "j34rkhr4nf3gkj5f8g9kghrtuihuh" -csak nem ennyire rövid, hanem 340 karakter hosszú vagy valami olyasmi. A hossza változó. A neve "user access token".

További adat az alkalmazás számára az alkalmazás saját azonosítója, ami egy 20-22 jegyű szám, pld 0019473595853376435937 és "application id" név alatt ismert. Az application id publikusan kideríthető adat.

Az application id és user access token együttesen alkalmas egy "application relative user id" lekérdezésére (másik 20-22 jegyű szám, mint fentebb), ami a nevének megfelelően már nem globális azonosító, alkalmazáson kívüli nyomkövetésre nem alkalmas. Ha a Facebook-ot kérdezed meg róla, kit azonosít egy application relative user id, még a Facebook is kérni fogja az application id-t, mert annak hiányában a Facebook sem fog tudni mondani róla semmit. Egyszerűen csak eltérő felhasználóknak ugyan az az azonosítója van különböző alkalmazásokban, illetve ugyan annak a felhasználónak más az azonosítója másik alkalmazásban.

A felhasználói adatokhoz hozzáférést az application relative user id és a user access token együttesen tudnak végezni, egymás nélkül nem. A felhasználó által engedélyezett adatokhoz lehet velük hozzáférni, illetve a platformtól függő kötelező adatokhoz (a felhasználó most nem tilthatja meg a profil kép és a név kiadását, azok kötelezőek).

A jelenkori hiedelem ezt kezeli titkosan és személyes adatként:

-"user access token"

A másik kettőt nem. Helytelenül teszi a gyakorlat?

Ha van róla olvasnivaló, milyen feltételek együttállásának kell meglennie ahhoz, hogy valamit személyes információnak nyilvánítsanak, szívesen átrágom magam rajta. Eddig olyat még nem sikerült neten fellelnem, csak kijelentéseket, hogy pld az email személyes adat, meg a rendszám is személyes adat, de objektív magyarázat hozzájuk sehol sem tartozott.

• coco2

őstag

válasz alakesh #17633 üzenetére

...illetve ezt a hozzájárulást másodlagosan meg is kell erősítenie (e-mailes megerősítés)...

Ez a másodlagos megerősítés konkrétan is le van írva? Ha igen, a jelek szerint azt átsiklottam.

Pici probléma gyanánt nem tárolnék e-mailt. Csak Facebook login lenne. Lévén az alkalmazásnak nincs funkcionális szüksége az email-re, azt nem kérném el, ha csak a gdpr nem kötelez rá, hogy márpedig lennie kell másodlagos beleegyezésnek is, és ahhoz emailt kell használnom. A Facebook login úgy néz ki, hogy alkalmazáson belül rányomsz a login gombra, és a Facebook feldob neked egy megerősítő formot. A megerősítő formon beállítod az átadott jogokat, bepipálod, hogy elolvastad a felhasználási feltételeket, és rányomsz a login gombra - akkor kapja meg az alkalmazás a hozzáférési jogokat.

Ami magát a beleegyezést illeti, arról ezt olvastam: [https://gdpr.eu/gdpr-consent-requirements/] . A másodlagos beleegyezés a sorok között van ott, vagy valamelyik részét figyelmetlenül olvastam, vagy mást is olvasnom kellene?

• coco2

őstag

válasz #05304832 #17629 üzenetére

A közterület felhozatala kicsit sántít. Letolod a gatyádat a villamos síneken, és valami szégyentelenséget művelsz, amiről éppen nincsen oda kirakott táblára kiírva, hogy nem szabad - mert annyira szégyentelen, hogy a fenének eszébe nem jutott volna, hogy bárki olyat tegyen - attól azt még nem szabad, és büntetést fogsz érte kapni, ha olyat teszel. Csak azért, mert közterület, még nem tehetsz meg bármit.

És amit még "közterületen" elkövethetnek felhasználók mondjuk ezrével egyszerre, hogy mindenkinek pont ugyan abban a pillanatban jut eszébe írásban listát kérni a róluk tárolt adatokról. Egy pici vállalkozásnak, ami website-ot üzemeltetne, aligha lesz olyan teljesítményű logisztikája, hogy azt 30 napon belül tényleg vissza tudja postázni. Annak folytán tök jó lenne elkerülni, hogy olyan megtörténhessen, és töröm is rajta a buksit, mi a fenét lehet azzal kezdeni? A gdpr szövegezésében ugyanis csak az adatszolgáltatási kötelezettséget találtam meg, aránytalan terhelésre vonatkozó kitételeket nem.

• coco2

őstag

válasz asdf_ #17625 üzenetére

A jogszabály szokványból van származtatva, ahhoz van kötve, az a magasabb rendű, nem a jogszabály. Ha sikerül másmilyen szokványhoz kötnöm a történetet, az felmenthet a jogszabály alól.

A kukás példát pedig szerintem nem értetted meg. Ha én a saját adataimat kukába dobom, azért miért büntethetnének meg éppen engem?

• coco2

őstag

válasz razorbenke92 #17622 üzenetére

A műtárgyak az egyik példa rá, hogy a tulajdonosuk nem használatra szánja azt, amit egyébként használni is lehet.

Ha olyat írok le előre, hogy az alkalmazást tulajdonosként csak önmagamnak való tetszelgésből készítettem, raktam ki internetre, és megbüntethetem azt, aki akaratom ellenére felhasználja, azzal elejét vehetem az én jogi kötelezettségeimnek?

A borosgazda esetének kapcsán ha mellé írom azt is, hogy bárki bármilyen személyes adatot átad az alkalmazásnak, biztosra veheti azok ártó szándékú eltulajdonítását - azok után is van gyakorlati adatkezelési felelősségem?

Az egyik vicces dolog a jogban, hogy a mai fiatal generáció internetes viselkedése kajak 180 fokosan megy szembe a logikával, és mindazzal, amit néhány humorérzékét elveszített emberpéldány annak nevez. Leírom weben, hogy valamiért büntetés jár, az az egyik legjobb reklám rá, hogy utána juszt is csinálják. Leírom, hogy a megadott adatok el lesznek lopva, biztosra vehetem, hogy temérdek sokat fognak rám hajigálni. A mai fiatalok nem titkolóznak, hanem világgá kürtölnek mindent, és még büszkélkednek is vele. Az egyetlen baja a közösségi alkalmazásoknak az a halom sok logisztikai teher, amit a bürokrácia rájuk sóz, és amit egészben kellene megoldani valami olyan módon, ahogy Kaiszár atyánk csinálta Gordiuszban. Ha sikerül olyan módot találni, abból is remek jó marketing lehet.

• coco2

őstag

válasz alakesh #17608 üzenetére

Semmiféle hozzájárulást nem kér, nem ad adatokat adatkezelésről, jogokról, semmit. Annyi van az ászf-ben összesen, hogy meg van tiltva az alkalmazás használata. És a kérdés, hogy jogilag utólag el tudják-e majd marasztalni az üzemeltetőt, vagy sem?

Tömören: használható rést keresek a gdpr-en.

Amin elgondolkodtam. Nálunk csütörtökön viszik el a szemetet. Ezen a héten véletlenül "kiselejteztem" olyan papírokat is, amin rajta voltak összetartozóan személyi adatok. A papír benne volt a kukában. Pusztán tény, hogy az adatok a Fővárisi Közterület Fenntartó Zrt. munkatársainak a birtokába kerültek, és bárki szemétben guberáló hozzájuk juthat, amiről nem fognak nekem utólagos értesítést adni meg semmit - pedig general data protection breach esete :) Mégsem lehet az FKF-t beperelni érte. Vagy talán lehet? :) Mert ha nem lehet, akkor a gdpr-en van egy rés: a szándékosan kukába dobott adatok esete. Hogy sértett félként jogom van beleegyezésemet adni ahhoz, hogy lemondok a gdpr által biztosított jogokról. Vagy legalább is, nem marasztalhatom el utólag az adatkezelőt, bármi is történjék. És ha ez a megállapításom helytálló, akkor azt valahogyan át is lehet ültetni a digitális adatkezelés gyakorlatába, és a kérdés, amin a buksit töröm, hogy vajon hogyan lehet azt megtenni? (Mármint üzletileg nagy teljesítményen is.)

Példának okáért valaki szándékosan olyan alkalmazást használ, amiről tudja, hogy tilos. Adatokat is megad olyan alkalmazásnak. Minősülhetnek azok az adatok szándékosan kukába dobott adatoknak?

A kérdésben bármilyen objektív tisztázásnak örülni fogok.

• coco2

őstag

Valaki meg tudja nekem mondani egészen precízen, milyen esemény során keletkezik a gdpr szempontjából adatkezelési felelősség?

Például adva van egy ingyenes web alkalmazás, ami ugyan kezel adatot, de az ÁSZF-jében összesen ennyi van:

"Az alkalmazás felhasználása mindenkinek tilos!".

És persze ott van ingyen, felhasználói leírásokkal, használhatóan, meg minden. Elkezdik használni a népek. Aztán valaki pampogni kezdene a róla tárolt adatok miatt. Joga van hozzá?

[ Szerkesztve ]

• coco2

őstag

Sziasztok!

A kérdés elméleti.

Valaki megoszt goodle drive-on nyilvánosan tartalmat. Példa gyanánt csináltam egy google mappát, és lekértem a nyilvános megosztó linket: [link] . Jelenleg egy mosógép használati útmutatója van a mappában - csak a példa kedvéért.

A kérdés. Ha esetleg valami jogsértő tartalom lenne ott, mit lehet kezdeni a felhasználóval, aki megosztotta? Létezhet bárhogy kérni a Google-től azonosítást a link alapján? Esetleg letiltást kérni a tartalom megjelenítésére? Egyáltalán bármit kezdeni vele?

• coco2

őstag

válasz IOX #17494 üzenetére

Hát ez így egy vicc :)

Ha a gls késedelmesen utalt, meg fog érkezni a pénz a céghez, addig pedig várj türelmesen.

Ha nem érkezik be hozzájuk pénz, kérdőre vonhatod a gls-t. Esetleg feljelentheted őket lopásért, ha szép szóra nem intézkednek. Ha a futár átad egy csomagot, annak nyoma van. Utólag gps log van arról, hogy ott járt, ott megállt, X ideig várt, és közben csomag átadásra utaló elektronikus és / vagy írott dokumentum keletkezett. Ha a futár tényleg sáros, ki fog derülni. Ha nem csak a futár sáros, az is ki fog derülni..

• coco2

őstag

válasz IOX #17486 üzenetére

De számlát azért kaptál, ugye? Mert ha nem, akkor bizony ügyes voltál :)

• coco2

őstag

Keresem a promóciós tevékenység definícióját. Lehetőleg a körítése nélkül.

Wiki-n ami blogot találtam, nem igazán húzza meg az éles határvonalat azt illetőleg, jogilag meddig nem promóció és honnét kezdve promóció egy tevékenység.

Egy elmosott határvonalas példa. Vannak neten olyan játékok, mint a World of Tanks és társaik. Freemium model, a program letölthető és használható ingyen. Nincsenek benne vagyoni nyeremények, csak felhasználói élmény van extraként a vásárlásért cserébe. Nincsenek benne felszólítások, hogy "gyere és vásárolj", épp csak úgy van tervezve a felhasználói élmény, hogy a játékosok alaposan érzik a késztetést a vásárlásra. És persze az ki van rakva az orruk elé, hogy "itt vásárolhatsz, ha akarsz". Maga a játékprogram promóció (a cég saját prémium szolgáltatási termékét reklámozni) ? Esetleg maga a játékprogram reklám?

• coco2

őstag

válasz Poultier #17474 üzenetére

És honnét tudod, hogy akit megtalálsz, ő nem fogja elpletykálni ország-világnak? Titoktartásit dugsz az orra alá neten keresztül, mielőtt bármit leírnál neki? :)

Egész nyugodtan kiteregetheted ide az összes részletet. Különösen a legmocskosabbak érdekelnek majd mindenkit. Itt az lesz a fizetőeszköz "ingyen" tanácsot kapni. Ha nem elég mocskos vagy erőszakos a sztori, senkit sem fog érdekelni :)

Új hozzászólás Aktív témák