- Nem örülnek a britek, hogy mindenki Google keresőt használ
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- AliExpress tapasztalatok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Windows 11
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- eBay
- Disney+
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szkorhetz
őstag
válasz golfvariant #124744 üzenetére
Második.
Az első év gyűjtő, pénzt akkor rakhatsz rá, később csak a gyűtő év összegét kereskedheted, erre nincs limit, de pénz nem mehet rá új (és nyílván kivenni sem tudsz) -
Shade45
senior tag
válasz golfvariant #121915 üzenetére
Nem tudom aktív-e még a kolléga:
Egy kérdést megér, havi 20-30% plusz, likvid marad a tőke és adózni sem kell.
-
zsola400
aktív tag
-
TCr
veterán
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz golfvariant #121092 üzenetére
1 Ingatlan 80%-ig terhelhető (60-70% akkor van ha mucsaröcsögén vagy egy tanyán akarsz venni), egy megfelelő pótfedezettel 100%-ig is el lehet menni, ahogy írtam. A célingatlan+a pótfedezet értékének együttesen kell a célingatlan árának min. kb 130%-a lennie és akkor jó. Nem minden bank hitelez így, tudni kell melyikek amik működnek így.
[ Szerkesztve ]
-
Joe123
senior tag
válasz golfvariant #120104 üzenetére
PMÁP-ot szerintem soha nem lehetett ingyen bontani, általában 1% volt (most is annyi) a bünti névértékre vetítve, de volt egy darabig 2% is, amikor a népet a MÁP+-ba akarták terelni. MÁP+-nál volt (van) olyan, hogy egy évben egyszer 5 napig bünti nélkül lehet bontani.
-
Sub-S
senior tag
válasz golfvariant #49441 üzenetére
Nem hiszem hogy jól értelmezed, de örülök, hogy bandus jobban látja.
-
Ixion77
addikt
válasz golfvariant #49238 üzenetére
Oké, melyik cég gyárt EV buszokat?
Amúgy teljesen igazuk van, a helyi buszok a legnyilvánvalóbb célpontjai kellene legyenek az EV gyártásának. Állandóan gyorsítanak-lassítanak, nem mentek gyorsan, rengeteget mennek, és elfér bennük akármekkora akkupack. A végállomás lehet az akkupack-csere állomás: használt ki, új be, mint egy gyerekjátékban. Csak nem AA elemet cserélnek, hanem egy köbméteres akkucsomagot, villástargoncával.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz golfvariant #49198 üzenetére
Xpengem nem volt sajnos, csak szándék hogy vegyek, de pénzem nem Niot tartom. 2025-ig az EV adások 25%-ot kell kitegyenek Kínában, ha ebből 15% a Nio-é, akkor hatalmas növekedés elé néznek.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz golfvariant #48898 üzenetére
"mennyi biztonsági rést nem vettek figyelembe, amit az Intel és az AMD már hosszú évek alatt javítgattak"
Uha, teljesen mas mikroarchitektura, teljesen mas utasitaskeszlet, biztos figyelniuk kell az x86-s biztonsagi resekre egy ARM procival.
Raadasul az ARM teljesen uj, meg ilyen nem volt, ki tudja mennyi biztonsagi res van benne... Ja nem."Nem minden a sebesség"
OK Mr. Szamlabab, ki beszelt csak arrol?
Try harder
-
Sub-S
senior tag
válasz golfvariant #48702 üzenetére
Ami zöld az zöld.
-
Sub-S
senior tag
válasz golfvariant #48671 üzenetére
Nekem ez is nyújtja a Tesla élményt.
-
félisten
válasz golfvariant #48661 üzenetére
Minden elektromos autozassal kapcsolatos reszvenyt addig tartok, amig nincs annyi nyeresegem, hogy megvehessem belole a gyarto egyik modelljet.
while (!sleep) sheep++;
-
Oppenheimer
nagyúr
Tartom legalabb 100-as reszvenyarig
-
Sub-S
senior tag
-
Kobe
veterán
En a top kozeleben eladtam, kb 110-120% kozt realizaltam rajta, aztan tegnapi maci pullback utan visszavettem olcsobban egy ugyanakkora tokeresszel mint eredetileg volt. Most kb 0ban van, ill - 1-2%, de a profit addigis elrakva
-
bandus
veterán
válasz golfvariant #48555 üzenetére
en is beletettem a playmoneyt, kerdes, hogy mikor vegyem
ki?"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz golfvariant #48319 üzenetére
Hat de a jovobe kell latni, hogyha itt azokon a par perces szakaszokon penzt akart keresni ahol epp nem emelkedett. I call bullshit.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz golfvariant #48252 üzenetére
Szerintem ez a mutató azt mondja, az összes pozícióból hány % volt nyereséges.
Senki nem mondta, hogy a lehető legjobb nyereséget éri el, hanem azt hogy nyereséges volt. -
Sub-S
senior tag
válasz golfvariant #48252 üzenetére
Ójajj, daytradingről volt szó eddig, tudod mit jelent?
Mondjuk való igaz, nem az volt a legjövedelmezőbb shortom a tegnapi kereskedési időszakban.[ Szerkesztve ]
-
Sub-S
senior tag
válasz golfvariant #48243 üzenetére
Kezdesz fájdalmas lenni, 28.21-nél zártam amúgy, nézz már rá meddig ment fel... Mondjuk nem volt ideális mert akár 16-nál is lehetett volna való igaz.
[ Szerkesztve ]
-
Sub-S
senior tag
válasz golfvariant #48234 üzenetére
Az elmúlt hét alatt nem a tegnapot és a mai napot értettem...
-
Sub-S
senior tag
válasz golfvariant #48223 üzenetére
Hidd el tisztában vagyok vele, elmúlt héten vagy 50x shortoltam.
Le lett zargatva 29-ről a susnyásba.[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz golfvariant #48223 üzenetére
U sick fukk En a meglevo kis pozimmal elvezem a szaguldast.
-
Sub-S
senior tag
válasz golfvariant #46932 üzenetére
"Eléggé szar lehet neked :)"
Mire gondolsz? Írhatod hasonló választékossággal. -
Sub-S
senior tag
válasz golfvariant #46889 üzenetére
Meg is lett a 18.
-
Sub-S
senior tag
válasz golfvariant #46889 üzenetére
Szomorúan látom, nem baj kap ez még defektet.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz golfvariant #46864 üzenetére
Érdekes, mert yahoon az average analyst price target 12.24
https://finance.yahoo.com/quote/NIO/analysis?p=NIO
Nem mintha számítana mit gondolnak az analystok, általában tévednek.
[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz golfvariant #46861 üzenetére
Premarket tényleg nem rossz. Wtf. Milyen jó lett volna akkor beszállni mikor Bence Balázs csinálta a videót róla...
-
Sub-S
senior tag
válasz golfvariant #46861 üzenetére
Csak nehogy kisüsse a szemét.
-
golfvariant
aktív tag
válasz golfvariant #46855 üzenetére
Ma is erős nap elé nézhet a NIO
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz golfvariant #46852 üzenetére
Szerintem holnaptól egy ideig csurdogálni fog lefelé
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz golfvariant #46611 üzenetére
Teslát is meg Niot is olyan hülyeség rántotta feljebb hogy egy semmirekellő elemző célárat emelt LMAO
-
félisten
-
Sub-S
senior tag
válasz golfvariant #46495 üzenetére
Még időben 15 fölött?
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz golfvariant #46490 üzenetére
Ráérünk, jó pályán van a cég, lesz ez még sokkal magasabban
-
kovacs65
senior tag
válasz golfvariant #45747 üzenetére
Igen jól húz. Az olajat cseréltem erre. Most az eléggé süllyed-stagnál.
Ryzen 9 3900-as noti, RTX-2070, 32 GB, 250 GB+ 1 TB SSD, Gyártó Schenker Technologies, Németo.-ból rendelt. Érdekel valakit?
-
golfvariant
aktív tag
válasz golfvariant #41019 üzenetére
Közben megtaláltam, köszönöm a segítséget!
-
aujjobba
addikt
válasz golfvariant #41014 üzenetére
Meg tudod bontani, viszont altalaban nem 100%-on valtjak vissza, azaz bukhatsz rajta valamennyit.
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
válasz golfvariant #40578 üzenetére
Jaj, hagyjuk már ezt a MANYUP-os hisztit. Borzasztó unalmas évekkel azután is ezt hallgatni. Az soha nem volt a te nettó jövedelmed. Az állampapírt pedig a nettó jövedelmedből vetted.
100 helyen már leírták, hogy ha az állam nem tud csődbe menni, mert jó részt már forintban eladósodva és forintot bármi tud nyomtatni.
(#40581) agabe: Tiszta sor, de az olaj még mindig jobb, mintha a tőzsdére vinné .
(#40582) Dare2Live: [link] bár nem vagyok tapasztalt egyelőre ebben a befektetésben csak tájékozódom egyelőre.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
mgoogyi
Topikgazda
Az az állami nyugdíjad egy lába volt, nem a magánvagyonod.
Attól tarthatsz egyedül, hogy elinflálódik.
Az ötletszerű vásárlásokat szerintem felejtsd el. Majd olvasol valamit az OTP-ről és onnan is kiszállsz érzelmi alapon.
Ha félsz egy állampapírtól, akkor ne egyedi részvénybe menekülj.. -
UberMutant
őstag
minek nyúlná le? annyit nyomtat, amennyit akar. felesleges ezen pörögni.
-
buherton
őstag
válasz golfvariant #40576 üzenetére
Ha valamibe is akarod tenni, akkor az valamilyen olajárat követő papír legyen. A többi felejtős egyelőre.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
törölt tag
válasz golfvariant #36392 üzenetére
Gondolj rá úgy, mint a valutaváltásra. Ha 340-ért veszel pénzváltónál eurót, az egyből csak 325-t ér, ha ott helyben vissza akarnád váltani ennyit kapnál érte. De nem akarod, a valutát elkölteni veszed, a kötvényt meg tartani Lejáratkor meg névérték + kamatot kapod, akkor nem számít a visszaváltási árfolyam. A felhalmozott kamat részt meg leírták.
-
vnorbi
aktív tag
válasz golfvariant #36392 üzenetére
Ma délután 4 után jelenik majd meg a kamatfizetés a számládon, az némileg helyrerakja majd az egyenleged. De ha a kamatot is befekteted, mondjuk PMÁP-ba, akkor kapásból megint csökken a portfoliód értékelése az új befektetés összegének 2%-ával (visszaváltási büntetés benne van az értékelésben, ahogy előttem írták).
(Vagyis a T+1 nap miatt most teljesen eltűnik az új befektetés összege, és majd 98% + felhalmozott kamat értékkel jelenik meg, amikor az értékpapírt jóváírják).
-
Lex Icon
senior tag
válasz golfvariant #36390 üzenetére
Ahogy UberMutant írta, mikor a PMÁP-ot vetted, akkor az addig felhalmozott kamatot is megvetted. Pl. 100 névértékű PMÁP-ot megvetted 102Ft-ért, majd kamatfizetéskor már pl. 105Ft-ot ért, amiből kamatfizetéskor megkaptál 5Ft-ot, amiből 3-at nálad kamatozott, 2-őt pedig megvettél. Tehát amikor vetted a névértéken felül kamatot is vettél, amit kamatfizetéskor visszafizetnek. Kamatfizetés után marad a névérték: 100Ft.
A befektetéseid értékénél pedig az aznapi visszaváltási árat mutatja, ami új PMÁP-nál 98%. Ennyit kapnál, ha ma visszaváltanád. De ez csak elméleti, már ha nem akarod visszaváltani.[ Szerkesztve ]
-
UberMutant
őstag
válasz golfvariant #36388 üzenetére
melyik banknál vagy?
jaaaaa megvan, mivel a kamattal együtt vásároltad, ezért, most kamatfizetés után csökken, addig, amíg azt akamatszintet el nem éri , amelyiken vásároltad.
a napi kamat mindig benne van a vételárban.
ráadásul a pmápnál 2% a visszaváltási költség, ez is benne van az eladási árban.
a fentiek a pmápra vonatkoznak.
ne az árfolyamot nézd, hanem a papírok darabszámát / névértéket, az nem csökken.[ Szerkesztve ]
-
Met
nagyúr
válasz golfvariant #35938 üzenetére
Ha jegyzel valamit a kibocsájtás utáni napokban fogod látni a portfóliódban.
flimo Ehelyett a sok felesleges karakter helyett írhattál volna neki normális választ is
20%-os kedvezménykódot az éves AlzaPlus+ előfizetésre - 23muM9Ktbr6Y
-
AcCEsS
senior tag
Saját tapasztalatom alapján: a következő hét első napjának délutánja...
AcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)
-
törölt tag
Az elmúlt hónapban te vagy az ötödik. Olvass vissza. Vagy csak simán várj. Nem a te pénzedre vártak, hogy bezárják a boltot és lelépjenek.
-
buherton
őstag
válasz golfvariant #34467 üzenetére
Kihagytad a 4. pontot, ami az esetek többségében a legvalószínűbb.
A család elveri valami oltári nagy hülyeségre a pénzt és 20 évig fogják nyögni a többi törlesztő mellett.
Én örülök ennek, mert még egyébként is terveztünk gyereket és tudom hogyan járhatunk a legjobban. Egyébként pedig nem örülök, mert a társadalom rosszabbul fog kijönni ebből, mint ahogyan azt a politikusok gondolják. Aminek egyébként valahol örülök, mert kevesebb versenytárs lesz a piacon.
-
Kobe
veterán
válasz golfvariant #34467 üzenetére
A direkt kedvezmenyek nem hatekony osztonzok, ezt mar a CSOK, szocpol es minden hasonlo bizonyitotta
Az indirektek sokkal hatasosabbak, pl adoalap csokkentove avanzsalni az elso lakas torlesztesere forditott osszeget, gyerekek dzama itan jaro szja kedvezmeny
Amerikaban ezeknek mar nagyobb hsgyomanya van, pl az adoalap csokkentosdinek, foleg mert ott azokat az elethelyzeteket tamogatjak, amibol a gyerek szarmazhat (egyfajta opportunity mgmt), mig idehaza darabra merik, nem pedig a gyerekvallalasi kedvet novelo elethelyzeteket erositik, de az hogy ket nap mulva a szuleszeten elhalalozik mert nincs fertotlenito, az mas kerdes ugye.... Sebaj, lehet hazavinni a matricas csaladi autoval, ha megis megmarad. -
Fin10
tag
válasz golfvariant #34461 üzenetére
Ha ésszel veszi fel az ember (a terhesség 12. hete után, stabil kapcsolat), akkor ez szerintem is egy nagyon jó lehetőség!
-
Kobe
veterán
válasz golfvariant #34461 üzenetére
Miert rossz?
Ha a makro folyamstokat nezem, ez szimpla prnznyomtatas, abbol is egy olyan aminek a rizikojat egy az egyben allambacsi viszi (aki valsagban meg nrm bizonyitotta, hogy milyen jo hajos voltakepp) : a bank tokejet atszipkazom, atcsatornazom az allamkincstar fele (ez eddig sima legalizalt allampsitas, ha ugy nezzuk), majd a nem sajat penzbol penzt teremtunk (kvazi penzt nyomtatunk)
Ezt a piac annyira nem szokta szeretni, de van ahol el lehet adni - lasd nigeria, asszem az ottani diktatornak volt a kijelentese "annyi penzt nyomtatunk h az egesz orszag gazdag lesz"Masreszt egyeni oldalrol hiaba 0 szazalek a hitel, 20 eves rabigaba epeszu ember nem hajtja a fejet, hacsak nincs mar a mehben rajtra keszen a gyerek
Sokan azt hiszik, hogy a gyerek majd jon, mert ugy van az, csak epp a valos meddosegi rata joval magasabb (foleg a megcelzott 40eves korig bezarolag), mimt azt elore kepzelik. Csak egy viszonyitasi alap, egy sima PCOS vagy endometriozis is okozhat meddoseget, a nok ossz kb fele pedig szenved ilyenektol, megha nem is tud rola.Az allami egeszsegugy a meddoseg kezelesere alkalmatlan, traumatologiat sem tud ellatni, nem hogy ilyen nice to have funckiokat, aztan ha a par megis szeretne a 0% thm es gyereket akkpr irany a maganklinika.
Lokaciotol fuggoen ma egy lombikgyerek durvan 2-5 millio forintba kerul maganuton.A szamitasban nem latom azt a szcenariot, ahol a tenyleg gyereket vallalo parnal valos rozikokent szamolnanak egy tobbmillas orvosi koltseggel. Pedig nagyonis realis.
Ugy mar persze teljesen mas a matek a megterulesre vonatkozoan, es azt nehez eladni....Ha nincs gyerek, azt az esetet meg hagyjuk. Megeri felvenni havi 43e torlesztovel a kolcsont,, 5 ev utan visszatorleszteni, amikor havi 50e elrakasaval ugyanott vagy. Wut?? Ha van havi 45 torlesztore es nem aksrsz gyereket, akkor rakd el a havi 45ot, problem solved, a minimalis kulonbpzet meg a 5/20 evre nyugodt almok ara.
A masik resze pedig az olaj a tuzre effektus. Amikor mar minden orszag a tulfutott piacait akarja huteni, akkor mi u garise gulaschsuppe ostoros csattintassal odabxunk 10milla ingyenhitelt minden jottmentnek. Lehet szamolgatni, hogy hany nap alatt epul ez be az ingatlanarakba, i flacioba. (kb mimt a csok)
Csak a gazdasagban nem ugy megy hogy ami hetfon 20 milla volt, az keddtol 30 "csak mert", kene valami gazdasagi tobblet teljesitmenyt is moge rakni. Jaa, hogy az nincs? Ebbol szokott lennii a nagyobb pofaraeses (magadabbrol ugye nagyobbat lehez bukni)[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz golfvariant #34192 üzenetére
amióta a mnunkanélküli segély 90napra visszavágták, maximum összege vicces annyira nem nagy tétel.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Brandynew
őstag
válasz golfvariant #34192 üzenetére
Nem hiszem, hogy lesz ilyen.
Én egyébként érdekeltségnövelő támogatásként tudnám elképzelni az automatikus megtakarítás-képzést. Ha vállalod, hogy a béred X százalékát megtakarítási számlára teszed, akkor bérkiegészítés formájában kapsz hozzá X százalék támogatást.
Valahogy így működik a közművelődési intézmények támogatása is, illetve nem ennyire közvetlenül, de az önsegélyező pénztárak is. Ennek szerintem sokkal nagyobb a realitása.
[ Szerkesztve ]
-
Brandynew
őstag
válasz golfvariant #34106 üzenetére
Megnéztem egy tegnapi Sparos számlámat:
Tej (1,5%) - 156 Ft
Natúr joghurt - 49 Ft
Csirkemell sonka (100 g) - 159 Ft
Csirkecomb - 665 Ft/kg
Pulykamell filé - 1553 Ft/kg
Kenyér - 275 Ft/kg
Fagyasztott gyalult tök kaporral - 319 Ft/kg
Tojás - 28 Ft/db
Burgonya - 240 Ft/kg
Paradicsom - 220 Ft/kgUgyanannyit fizetek a boltban, mint 1-2-3-4 évvel ezelőtt is, semmilyen drágulást nem tapasztalok. Te úgy emlékszel, hogy ezek az élelmiszerek a felsorolt áraknál jóval alacsonyabbak voltak? Én pont ilyen árakra emlékszem.
Ami miatt valaki úgy érezheti, hogy kevesebb pénze marad hónap végén: egyre többféle élelmiszert lehet vásárolni, különleges, külföldről behozott élelmiszereket, glutén/laktóz/stb. mentes élelmiszereket. Ezek drágábbak, nyilvánvalóan. Ezenfelül egyes élelmiszerek összetétele pozitív irányba változott (pl. virsliknél szabályozzák a hús min. mennyiségét, a rozskenyérben a rozs min. arányár), ami felfelé tolja az egyes élelmiszerek árát.
Ha ugyanazt veszed, amit 5 éve is, akkor nagyon minimális változást tapasztalhatsz. Nyilván, ahogy egyre tudatosabban táplálkoznak az emberek, úgy nő a kosaruk összértéke is. Ez viszont nem egyenlő az inflációval.
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
válasz golfvariant #33956 üzenetére
Amit a hálózatba visszatáplálsz, az az elműé, de fizet is érte... Kicsit túlméretezéssel simán megoldható az egész gazdaságosan is...
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz golfvariant #33956 üzenetére
Nem olyan elrugaszkodott gondolat az otthoni akku, pl. az elektromos autók ellhasznalodott, 50-60%-os kapacitású akkui ideálisak ehhez. Ha megszüntetik a kötelező átvételt, meg is érheti a jelenlegi napelemes rendszerek tulajdonosainak. Ha meg már van erre egy iparág, akkor az lenyomata az árakat annyira, hogy megérje új napelemek mellé is telepíteni egyből.
-
UberMutant
őstag
válasz golfvariant #33786 üzenetére
Az most teljesen mindegy, hogy milyen módon történt oda az utalás te fizetted. izé, nem mindegy, mivel ezt kötelezően levonták és valahova elutalták.
akkor lett volna a tiéd, ha dönthettél volna, hogy utalod vagy sem, de ilyenről sosem volt szó.
szemben az önkéntes pénztárral, ahol tényleg tiéd a pénz és te döntesz, hogy fizeted-e vagy sem.[ Szerkesztve ]
-
Brandynew
őstag
Tudtommal kötelező magánnyugdíjpénztári tagság volt. Olyan ez, mint amikor adsz választási lehetőséget a gyereknek: "bármit ehetsz, spenótot, karfiolt, brokkolit is, te választasz".
[ Szerkesztve ]
-
Brandynew
őstag
Nem kobozta el senki a vagyonodat, eleve nem is te döntöttél afelől, hogy mit csinálsz a kötelezően befizetendő járulékoddal. Meg fogod kapni a pénzedet, amikor nyugdíjba mész, csak más zsebből.
[ Szerkesztve ]
-
Brandynew
őstag
válasz golfvariant #33783 üzenetére
Pontosan mit sérelmezel abból, amit írtam? Talán nem pont úgy van, ahogy leírtam? A legtöbb országban kötelezően be kell fizetned járulékként a béred valahány százalékát.
1998-ban a Horn-kormány kitalálta, hogy ennek a kötelezően befizetendő összegnek egy része ne az államkasszába menjen, hanem magánnyugdíjpénztárba.
Hogy az jó döntés volt-e vagy sem, nem egyértelmű. Van sok érv és sok ellenérv is, akit érdekel ennek a gazdasági háttere, utána tud olvasni.
14 évvel később, 2012-ben a Horn-féle rendszert beszántották, és a nyugdíjkalkulációnál a magánnyugdíjpénztárba történő befizetéseket úgy számolják el, mintha az első pillérbe, az állami felosztó-kiróvó rendszerbe fizették volna be.
Megint csak nem egyértelmű, hogy jó döntés volt-e vagy sem, ugyancsak sok érv és sok ellenérv van ellene, ha valaki laikus és csak az öklét rázza, hogy elvették a pénzét, az komolytalan.
Én személy szerint nem támogatom a kötelező magánnyugdíjpénztári befizetést, jobbnak tartom, ha a kötelező járulékomat az állami felosztó-kiróvó rendszerbe fizetem be, és emellett saját magam is gondoskodok a nyugdíjamról, eldönthessem, hogy mibe fektetek be, legyen az részvény, kötvény, alap vagy bármi egyéb.
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz golfvariant #33783 üzenetére
azt is be kene latni h nem irt hulyeseget amugy. nem volt tul szerencses a szamla neve eleve.
esvagy az allamnak sokkal kovetkezetesebbnek kellett volna lennie.youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
Szmeby
tag
válasz golfvariant #33781 üzenetére
Szerintem egy tanár sem fogadja el, viszont ők nem is ilyen agresszíven teszik fel a kérdéseiket a diákoknak. Egy kis empátia igazán ráférne itt a társaságra. Már ha a civilizált kommunikáció is cél. Borzasztó ez az állandó támadás a másik felé.
-
Brandynew
őstag
válasz golfvariant #33736 üzenetére
Ez kicsit máshogy működik, a kutatói/tudományos pálya nem a matek korrepetálásról szól.
Biztos megérte az ismerősödnek az életéből 4 évet külföldi krumplisütéssel töltenie egy 45 négyzetméteres lakásért.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz golfvariant #33699 üzenetére
8-9 órákkal versenyszférában eljutottam házvásárlásig 2016-ra 2 gyerekkel+asszonnyal.
Úgyhogy szerintem megéri valami versenyképesebbet tanulni, mint szétdolgozni magam közalkalmazottként.
Szerintem az nincs rendben, hogy 12-14 órákat kell tolni, hogy jusson valahova az ember. Ez nekem egyenlő azzal, hogy nincs megbecsülve pl. a tanári munka. -
félisten
válasz golfvariant #33699 üzenetére
> de azért szerintem nem elfogadható a 20-30 éveinkbe belerokkanni...
Mondjuk kerdes, van-e alternativa. A tortenelem nagyreszeben az emberek vegigkuzdottek az eletuket, hogy ne haljanak ehen.
while (!sleep) sheep++;
-
usid
újonc
válasz golfvariant #33668 üzenetére
Nem, az előzőre, "Sok sikert a ház felhúzásához", csak félrenyomtam.
[ Szerkesztve ]
-
usid
újonc
válasz golfvariant #33665 üzenetére
A saját ház felhúzásánál az is szempont, hogy akik már csinálták azok általában úgy vannak vele, hogy többet nem vágnának bele újra (pénz, idegeskedés): [link]
[ Szerkesztve ]
-
peppe79
senior tag
válasz golfvariant #32867 üzenetére
Ez a kaméleon ötlete? Hát, így tervezzen bármit is az ember a jövőjére...
-
Mercutio_
félisten
válasz golfvariant #32790 üzenetére
És mit akartál ezzel mondani?
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Dare2Live
félisten
válasz golfvariant #32675 üzenetére
Szerinted van a felsorolásomba magánkorház?
Nem nincs.
Őssejt levétel?
Nem nincs.
1éves korától (wutt???) angol tanár?
Nincs.
Nyaralás Tenerifén +1fő költségét beírtam?
Nem nem írtam be.Mindezek nélkül jön ki nekünk ez a 12.5-14misis szám.
szerk: kiszáltama témából mert egyesek nemhogy nem olvassák el a hszem, csak a negyedére reagálnak de képtelenek elfogadni, hogy egy gyerek ilyen és ilyen esetben ennyibe kerül. Ezek számok A+B és ez se megy indulatokat szül, nem megy a megértésük.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz golfvariant #32674 üzenetére
Én is birom az ilyen amikor vki megmondja, hogy de el lehet lenni és amúgy is a a dédnagyszülője még 7en voltak gyerekek 50nmen, villany se volt, víz se, patak meg a falu közepén és döngölt földpadló.
És tényleg ez volt a három nap múlva 100éves nagymamám meséli. Nem mellesleg a 7 gyerekből 4 meghalt torokgyík, gyerekbénulás meg vmi harmadik akármiben aminek a nevét nem tudom szóval végül csak 5en laktak. Habzsidőzsi.Természetesen garzonban is el lehet lenni gyerekkel. Sőtt sárkunyhóban is. Van olyan most is MOon ld ormánság.
Nem a gyerekről van szó, hogy neki mi kell. Nekünk és a városi proli 99%nak kicsi egy garzon ahoz, hogy jó legyen a garzon gyerekkel. Mert ha van +1 szoba akkor te vagy feleséged pl el tud menni aludni. Akinek van/volt gyereke tudja, hogy ez mennyire fontos lehet. Nálunk kb muszáj volt mert szar alvó vagyok kisfiam meg sokáig hangosan ragaszkodott a 1.5hs etetési ciklusokhoz. A kis gyerekek 50% ilyen 1.5-2hnként eszik.
Az jó csere volt ha +30nmel nagyobb lakásba költöztetek és még nyerteteik is rajta 13.5misit. És igen ha nincs gyerek és nem is lesz akkor ez nyereség. Kamatostúl.
Te se olvastad el a hszemet, csak irogatsz. Had idézzek magamtól:
"Félreértés ne essék nem sajnálom, de ha kiszámolom akkor ez ennyi. És nem mert 30.000Ft a technics lego.
(... vagy sítábor és nyelvvizsga)"Igen akartuk. Igen ez ennyi. Nem, nem sajnálom. De ez ennyibe kerül. Ennyire zavar, hogy leírom? Igen első 3év szüken 12.5 valósan számolva 14misi minusz. Mindez használt ruhával bababörzéről.
[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
válasz golfvariant #32677 üzenetére
Ő az elmaradt bevételt is költségnek veszi...innen jön ki ez a marha nagy szám.
Minden túl van tolva itt ebben a témában. Javaslom visszatérni a topik eredeti témájához...Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz golfvariant #32675 üzenetére
Nyilván túl lehet tolni a dolgot, de azért ez messze nem az átlag.
Pláne nem vidéken. -
golfvariant
aktív tag
válasz golfvariant #32674 üzenetére
Ismerőseimtől hallok olyan osszegeket, hogy csak a gyerek születése X millió Ft...
Mert állami kórházban már proliság szülni, nem keves osszeget kifizet érte, ezek után képes még a magánkórház szülészének nem kevés pénz adni borítékban. Őssejt levétel, tárolás max csomag.
Mindenre beoltani, mert anélkül nincs esélye az életre. 1 éves korától angol magántanárhoz jár és még sorolhatnám. Szoptatós szék, mert gondolom csak abban esik jól a gyereknek az anyatejMindenki akkora ügyet csinál belőle amekkorát szeretne és a pénztárcája engedi.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz golfvariant #32667 üzenetére
Talán ha figyelmesen olvasnál előzményeket figyelembe véve akkor nem írnál hülyeségeket.
"garzon az gyerekkel pici. Havi +50. (80->130) 30hónap alatt 1.5misi."
Talán nem a gyerek miatt költöztünk garzonból 1.5 szobába? De. ha nincs gyerek költöztünk volna? Nem. Akkor plusz költség? Egyértelműen.
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz golfvariant #32653 üzenetére
Ezzel annyi a baj, hogy nagyon sok ember benyeli, hogy ha megcsinal X gyereket akkor eljon a kanaan mert hozzavagtak X10 millat.
Egy gyerek felnevelese alapbol kb 20-25milla 18 eves korara, hat meg ha nincs normalis egeszsegugy.
Na most szamold bele hogy 4 gyerekre mennyi a magan egeszsegugy meg a magan ovi.... Jaaa, hogy lehetne arra is kolteni? Mert tok jo a dolog a negy gyerek, csak ha nincs hova vinni ha belazasodik...vagy nincs ovono, stbModern taigetosz, kb
[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz golfvariant #32653 üzenetére
Lehet vitatkozni arról, hogy az LTP jó volt-e vagy sem, de két nap alatt beszántani nagyon inkorrekt dolog.
Ezzel az ingyenpénzzel meg az a baj, hogy semmit nem ösztönöz érdemben. Neked ezen a 10 misin múlik, hogy vállaltok-e 1. 2. vagy 3. gyereket? A csok is kérdőjeles hatékonyságú, de ott legalább pörgette az építőipart. Itt befekteted más emberek adóját állampapírba, amire más emberek adójából fizetik a kamatot. A másik meg az, h a 2019 elején született gyerek kevésbé értékes, mint a 2019 végi?
-
Stanlee
őstag
válasz golfvariant #31664 üzenetére
Nincs semmi gond, nem magyar hozzaallasod van, hanem maskepp latod a dolgokat. En eleg sokat olvasom a FIRE movement-es blogokat mind nemet, mind angol nyelven es ott is relative kis kozossegrol van szo, akik egyaltalan abban gondolkoznak, hogy megprobaljanak a megtakaritasaikbol elni. Ha azt nezed, hogy az egyik legismertebb ilyen temaju nemet blognak van kb. 500 allando olvasoja, az mar mutatja, hogy itt nem a tarsadalom szeles retegei mozognak, hanem egy kicsi csoportrol van szo.
A megtakaritasbol valo megeles nem azt jelenti, hogy van a bankszamlamon 1 millio euro es utana onnan veszem ki a zsetont es elkoltom a mindennapi megelhetesemre. A megtakaritasodnak csak egy resze van, bankbetetben, a nagyobbik resze reszveny, kotveny, ETF, ingatlan, kinek mire van kedve. Ezek nem fix erteku dolgok, hanem allandoan valtozik a rendelkezesre allo megtakaritas, tehat nem ugy van, hogy egyszer csak elfogy a penz a szamlarol, mert ha tartod magad a 4%-os szabalyhoz, akkor nagyjabol allando marad a felhasznalhato penzmennyiseg.
Te nem hiszel benne, mas igen, nem, en igen. Hogy elerem-e valaha? Nem tudom, de ha mar csak annyit ertem el, hogy 50 evesen nem kell napi 8 oraban dolgoznom, hanem 4 is eleg, mar elertem a celom. Amugy nem dolgozni nem fogunk, hanem meglesz az az anyagi hatter, hogy a munkaadomnak barmikor mondhatom hogy ez igy nem tetszik es nem kell attol tartanom, ha kiteszik a szurom, akkor mibol fizetem a havi torlesztot.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Kobe
veterán
válasz golfvariant #31679 üzenetére
Jo, annyi ferdites van a dologban hogy 2 fo utan kapjuk, asszony is olyan helyen dolgozik ahol ez jar, igy 28ft koltseg vs 30 ft terites versenyez egymassal
Amugy ezt nem erzem vilagraszolo problemanak, mert ha ez nem lenne, akkor siman kiadnek 2 helyet a kocsiban oszkaron, es megint erosen pluszosba lennek.... Az egyeni nyugom, hogy utalom az idegeneket es emiatt inkabb senkit nem engedek be a "szemelyes" terembe a kocsiban.... Francnak hianyzik plusz 1-2ezerert h nyivakoljon h ne igy menjel ne ezt hallgasd, vagy eppen szofosasa van
A lenyeg inkabb az hogy csak megtakaritasi oldalrol nezve csomoan tulmisztifikaljak a dolgot es elfeledkeznek hozzarakni egy csomo olyan koltsegcsokkento tenyezot, amit jozan paraszti esszel kilegozva akar felere vagy az ala faraghatnak a hudemekkora luxusnak tekintett auto koltsegeit.
Nem igenyeinek megfelelo autot vezet, nem a koltsegkeretenek megfelelo autot vezet, nem a szamara megfelelo hajtasu autot vezet, neadjisten meg lusta arra is h oszkaron hirdetgessen, esetleg egy holtankoljakot nezzen indulas elott vagy megkerdezze a munkaltatojat... -
BÁ Nutrition
addikt
"Mert ő kiszámolta, hogy 70 éves koráig nagyon jól el van a havi X ezer forintból..."
ezt altalaban ugy szamoljak h inflacioval korrigalva forever tartson ki, szal nem feltetlen kell felelni a torzstoket.betegseg esete meg akkor is megtortenhet ha nem kuporgattal ossze x sok milliot, nekem volt olyan kollegam aki 57 evesen munkasszallon lakott, es de napi ket doboz cigit elszivott es ment a pia is ontudatlan allapotra rendszeresen. aztan agyverzest kapot, egyik oldala lebenult(valamennyire feljott belole azert) aztan ott szerencsetlenkedett a muhelybensetesutan, pedig jo szakember es rendes ember volt termeszetre a fentieket leszamitva (segitokesz, baratsagos es nem furkalodott senki hata mogott)
szoval csak sajat maganak koszonhette ahova jutott, nulla megtakaritassal kiszolgaltatva hidd el sokkal rosszabb(jobb merciben sirni mint trabantban esete)"hirtelen bérnövekedés amit természetesen a magyar boltosok azonnal korrigálnak az árakban, lakhatási költségben"
a hirtelen bernovekedes mellett az ingatlanarak sok helyen megtriplazodtak, es a berek azert nem nottek meg ennyit egyenlore, ezzel egyutt annyival tobbert ki is tudot adni a lakasod. ill azert csak 2014 ota is rengeteget ment a tozsde, ha megnezed a tipikus osztalekfizeto rezsvenyeket akkor szamtalan olyat talalsz ami duplazott az elmult idoszakban. ugyhogy nem kell feltetlen temetni a korai nyugdijas fazonokat, nem beszelve arrol h ezek jelentos resze nem ugy lopta ossze a tokejet allambacsi rovasara ner lovagkent hanem jellemzoen vagy vallalkozasbol vagy magas jovedelmet hozo allasokbol gyujtogettek takarekosan elve. igy legtobb elobb utobb vagy megunja a pihenest vagy lefoglalja magat valamivel es az atlaghoz kepesti jobb lelemenyesseguk miatt jellemzoen ez csak tovabb noveli a pozicioikat.youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
vg
addikt
Szerintem nem arra gondoltak, hogy a bankszámládon legyen 100 millió, hanem mondjuk legyen 3-4 pesti társasházas lakásod amit kiadsz piaci áron, és élsz kertes házadban valahol vidéken. Úgy már nem kell dolgozni semmit.
-
őstag
válasz golfvariant #31520 üzenetére
Írtam, hogy saját weboldallal rendelkezik telepakolt reklámokkal.
Ahogy nézem nagyjából 5 posztból 4 a saját oldalra irányított bejegyzés.
Illetve egy konkrét oldal alapján írtam a számokat, ami 2017 májusában jött létre.
1 év alatt 100.000+ követő, ráadásul többségében magyar(!) tartalmakkal, szerintem brutális.[ Szerkesztve ]
-
skristof
tag
válasz golfvariant #25996 üzenetére
nekem úgy rémlik, hogy épp fordítva, és a közeli hozzátartozó a kedvezményezett (aki aztán neked ajándékozza)
Új hozzászólás Aktív témák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nem örülnek a britek, hogy mindenki Google keresőt használ
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- BestBuy topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- MÁV topic
- További aktív témák...
- Akció! Dell Latitude E5430 laptop (14/i5-G3/4GB/320HDD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- ASUS ROG STRIX SCAR III makulátlan állapotban, GTX 1650, 16Gb Ram, 512SSD, i5 9300H, 120hz, AuraSync
- VADI új MacBook Air M3 15" 8/10/16 16GB 256GB 3év gar, MAGYAR BILLENTYŰZET!
- Akció! Dell Latitude E6420 laptop (14/i5-G2/8GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép játékra! I7 13700K / RTX 3090 / 32GB DDR4