Új hozzászólás Aktív témák

  • Brandynew

    őstag

    válasz golfvariant #33783 üzenetére

    Pontosan mit sérelmezel abból, amit írtam? Talán nem pont úgy van, ahogy leírtam? A legtöbb országban kötelezően be kell fizetned járulékként a béred valahány százalékát.

    1998-ban a Horn-kormány kitalálta, hogy ennek a kötelezően befizetendő összegnek egy része ne az államkasszába menjen, hanem magánnyugdíjpénztárba.

    Hogy az jó döntés volt-e vagy sem, nem egyértelmű. Van sok érv és sok ellenérv is, akit érdekel ennek a gazdasági háttere, utána tud olvasni.

    14 évvel később, 2012-ben a Horn-féle rendszert beszántották, és a nyugdíjkalkulációnál a magánnyugdíjpénztárba történő befizetéseket úgy számolják el, mintha az első pillérbe, az állami felosztó-kiróvó rendszerbe fizették volna be.

    Megint csak nem egyértelmű, hogy jó döntés volt-e vagy sem, ugyancsak sok érv és sok ellenérv van ellene, ha valaki laikus és csak az öklét rázza, hogy elvették a pénzét, az komolytalan.

    Én személy szerint nem támogatom a kötelező magánnyugdíjpénztári befizetést, jobbnak tartom, ha a kötelező járulékomat az állami felosztó-kiróvó rendszerbe fizetem be, és emellett saját magam is gondoskodok a nyugdíjamról, eldönthessem, hogy mibe fektetek be, legyen az részvény, kötvény, alap vagy bármi egyéb.

Új hozzászólás Aktív témák