- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- ZyXEL NAS520 – felhős, kétfiókos NAS
- Milyen routert?
- VoIP telefonálás
- Batch programozás
- VPN topic
- AliExpress tapasztalatok
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
válasz szkorhetz #128526 üzenetére
makkMarci sok mindent akarhat de ha pl FED kamatot emel akkor el lehet dönteni, hogy MNB is leköveti vagy 2hét múlva beomlott forint mellett követi le.
A jelenlegi helyzetben a magyar kamatok szerintem nem vonzóak. A kockázat magas. Teljesen érthető ha a PMAP nagyja átvándorol EUR/USDbe aztán épp milyen ETFbe vagy konzervatív befektetőknél pl xcomba.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
Állítólag most is megadják az állományi díj elengedését de én írtam nekik és eddig annyi jött vissza, hogy
"Köszönjük, hogy megkerested Ügyfélszolgálatunkat, leveledre hamarosan válaszolunk! "
Jövő hónapban kellene 2025ös TBSZt nyitni ha addig nem jön meg akkor az már IBKR/LY lesz és akkor rászánom magam a transzferre is.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
-
Dare2Live
félisten
válasz csemege86 #128277 üzenetére
Nem tudom ezek az értékek, hogy jöttek ki neked de
jópár kalkulátor van a neten.
Minden attól függ. pl 30 vagy 50+évesen akarsz e FIREt. Egyedül vagy kijösz havi 300ból vagy 2gyerek és 1misi. Megvan 15/20év munkaviszony, számolsz e nyugdíjjal. Akarsz e részmunkás FIREt(Barista), magyar az EÜ (magánba kell sokat pengetni) vagy NYEUs... sok paraméter van.pl kedvéért aki 55éves koráig átlag fizuért dolgozott van ~30év munkaviszonya, van saját ingatlan... és konszolidáltan 55évesen FIREzni akar az simán megteheti. Ha van valami mellékese amit heti pár órában szivesen csinál akár jóval elöbb is.
A másik végletre amikor valaki 30évesen, 2-3 gyerekkel fat firezik. No oda 4-5millió$ is kevés lehet.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Elemental #127195 üzenetére
@bigdady volt ahol volt. Ahogy jelenleg kinéz így/úgy mindehol jön.
Eddig az alábbi bankok jelentettek be díjemelést a pénzügyi tranzakciós illeték megemelésére hivatkozva:
OTP Bank: 2025. január 1.K&H Bank: 2025. január 6.CIB-bank: 2025. január 17.UniCredit Bank: 2025. február 1.MBH Bank: 2025. január 31.MagNet Bank: 2025. február 1.Polgári Bank: 2025. február 1.Wise: 2025. február 1.Erste Bank: 2025. február 3.
...[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Elemental #127191 üzenetére
változó de jan-febrben áthárítják a bankok a tranzakciós "adót". hirdetmények kijöttek nov+decemberben.
1% visszatérítés van. Ebből jön le a tranzakciós adó + havizárás+kártyadíj... lényegében mindha nem lenne visszatérítés.
Modosítok: Visszatérítés miatt az egész innen kuka.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Blackmate #127187 üzenetére
23.án indított utalás is ma érkezett meg.
Külön jó, hogy 14:00kor át se tudtam rakni ibkr 2024 TBSZre. (15:30fele újra beléptem és akkor már ment.)más: Megint kimaxoltam a hitelkártyát TBSZ szabályok változása miatt.
Jövőre viszont ez a hitelkártya vonal a tranzakciós "adóval" igazából végleg kuka. Még elrepülünk valahova ingyen aztán kuka.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
IBKR TBSZre tud valaki most átvezetni vagy csak engem nem szeret? Ha igen mit rontok el? Ma érkezett meg a pénz revorol finoman szólva se kapkodták el.
-
Dare2Live
félisten
revolutnál a megérkező pénzt tovább lehet azonnal utalni?
Tavaly ugye kimaxoltam a hitekártyát PMAP miatt, idén is felmerült, hogy még a 2024es TBSZbe legyen minnél több ne a rosszabb 2025ösbe.
De mindha valami változott volna, hogy ezt nem szeretik...
-
Dare2Live
félisten
válasz AMD Power #126522 üzenetére
"uniós ország nem mehet csődbe. Nem csak mi, senki sem. De mi meg főleg."
?
"Nem segítenének?"
Görögonak azért "segítettek" mert euro. Mi nem vagyunk azok. btw egy összeomló forint nem feltételen kedvezőtlen összeszerelő üzemeknek. Minnél olcsobban dolgozik eurban a biorobot annál jobb.
-
Dare2Live
félisten
válasz SzekeresPeti #126376 üzenetére
Sokan írták, hogy elengedték kérésre az állományi díjat, bepróbáltam írtam egy emailt és nekem is elengedték 2024re. Lassan írhatook megint.
Mivel nem ugrálok pozik közt, NAV fele intézik TBSZT (nekem nem kell kb foglalkoznom vele) így ez nekem megfelel.
Egy emailt/próbát gondolom neked is megér.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz aujjobba #126152 üzenetére
5% az még 11/12hóval kalkulálva is átlagnál jóval jobb. Egy 4-4.5 az elég jó.
Ebből jön le az adó és amortizáció. Amortizáció nagyon attól függ. 10éves távban lehet 1hó/év, meg 3hó/év is.UK esetén nekem ami felmerül az a ki adja ki, kezeli. Kinézés, megvétel, alap felújítás, meghirdetés, kiadás, közjegyző, elején gyakoribb késöbb ritkábban de rá kell nézni az nem kevés meló. UKból lemenedzselni nem álom.
Ha UK bejött, én inkább ott néznék valamit. De nem simerem a szitut.
-
Dare2Live
félisten
-
Dare2Live
félisten
akinek nincs meg a TBSZ adóváltozása érdemes utánanézni. Régen minden esetben érdemes volt TBSZt nyitni nem volt negatívuma. Most feltörés esetén nagyon is van.
[link]
Amúgy elsőre nekem is elkerülte a figyelmem.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz peetie1 #125763 üzenetére
Nagyon attól függ mit veszel. Csak az egyértelműség kedvéért egy pl. [link] brother dcp 1622we Spar 59.990Ft.
arukereső legjobb ár 62.990Ft.
Kuponnal vettem meg. 23%al olcsobb volt SPARban mint máshol.Ezen felűl sokkal jobb a hús/felvágott pultja mint a Lidl/Alid vonalé. Nem nehéz. Lidl/Aldinak nincs. És nálunk a húspultnál olyan pörgés van, hogy mindig friss. Este 20:00kor már nemkapsz semmit. Majd holnap bontjáka frisset. És darálnak húst. Nem a három napja akárhol ledaráltat "szemetet" veszed meg. Hanem amire rámutatsz.
...Az egész kisker csodája, hogy valami a LIDLben valami a Sparban és valami a Metroban a legolcsobb ár/értékben legjobb.
-
Dare2Live
félisten
válasz Louro #125726 üzenetére
Meg kell várni inflát és utána kalkulálni.
Hasracsapva inkább fixmap, de nov infla adat után már ~fixre lehet kalkulálni. Ha jan elején fixmap kamatát csökkentené MNB akkor akkor kalkulálni és átülni fixmapba. Viszont szerintem nem lesz fixmap... csökkentés. A tavaly 18% miatt beáramlott forró tőke egy része távozni fog a forrás meg jövőre is kell.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
"Szóval több mint szintentartást érsz el vele."
? Mért? 1992ben új volt az a panel. 2023ban felújítás elött egy lelakott rom. 2024ben felújítás után hunyorítva új. Valóságban felújított. Nem több mint szintentartás. (Sött még az sem mert a panel se örökéletű.)
szerk:
FTX... után remélem mindenki megtanulta, hogy not my wallet, not my coin....[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Moleman #125450 üzenetére
aznemér arra már költve lett.
Nem releváns, nem lehet összevetni, nagyon más de nemrég egy 25éves yarist láttam ami látszólag hibátlan állapotban volt. Toyota szerelő vette, majd adta oda édesanyjának. 25éve ő üzemelteti. Persze garázsos és ha hó/jég van akkor nincs használva.Evvel a Toyota szakszervizes vigyázással, üzemeltetéssel 40évesen is autó lesz ami kb scifi/veterán vonal, ezek 25évesen már rohadnak. (És tegyük hozzá, hogy az 1es yaris meg a 2es széria eleje amíg nem jöttek az új motorok a legjobb Toyotak közt vannak. Vigyázva 600.000km+nál motor még nem volt megbontva, gyári vezérlés, 0 olajfogyasztás... ilyen 2024ben nincs.)
-
Dare2Live
félisten
válasz forumpista #125429 üzenetére
Háznál egy nagyvárosi volt a példában.
"a kovetkezo 20-30 evben max festeni fog kelleni, esetleg ha vmi elromlana azt cserelni)."Látom nincs meg ezért pl.: Láttál már pl utolsó körökben átadott panelt amit 30 évig csak festettek meg ha valami elromlott cserélték? Van ilyen. A linoleum kikopott, töredezett, látszik merre jártak. A kádról a zománc lekopott! és látszik, hogy ültek mert ott barna! Konyhabútor, tűzhely...? Villamos szerelvények. Mosdó ahova csöpögött a víz lekopott zománc, a fehér besárgulva/barnulva. Konyhabútor...
Persze lehet azt gpndolni, hogy 20-30évig max festeni fog kelleni, esetleg ha vmi elromlana azt cserelni csak annak a vége az ez.
-
Dare2Live
félisten
válasz Elemental #125416 üzenetére
Szerintem az ingatlan, igények egy elég tág témakör. És az időtáv amiben gondolkodni szoktunk/"tudunk" is.
Meg az is kérdés, hogy mi az, hogy rengeteget kell rá költeni.
és rengeteg különböző helyzet és eset van.Kedvencem a nagyon gyakori 40+éve megépítette apuka és azóta 1% "semmit se" költöttek rá házak.
Cserélni kell a tetőt, padlót, vezetékeket, szerelvényeket, az 1992es fég kazánt, fűtőtesteket, az "új" csak 30éves életveszély, lyukasra rohadt villanybojlert, zománc is lekopott róla! kádat... mindent. kb a falakat nem. Elment 40+évig 1%al? El. A ház értékének a 100%+át rá kell költeni? Simán. (Ennek a verziónak egy nem ritka esete amikor telek árban se megy el az adott ingatlan. Mert hamár akkor a falak is menjenek a bontás meg baromi drága a szomszéd telek meg üres.)Persze egy panel ha nem számolunk avval, hogy egyszer az is összedől 1.5-2%ból ritkán felújítva, ügyesen megvan. Háznál ez inkább 3%+ De mindig esete válogatja.
Hamár (megint) ingatlan egy érdekes ábra:
kb én is ezt látom. BP árak rémítőt mentek, a top 5-6 megyeszékhely is szépet ment, aztán BP agglo, maradék megyeszékhely, vidéki város és végül falvak.
Persze kivételek mindig vannak (Balaton, NYI határszél).don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Csabroncka #125180 üzenetére
Pár éve szembejött ez a szépség:
Szerinted ki nem fizetett az étkezésért az oviban?
-Panelben élő "3 műszakos" gyári munkás/műszakvezető házaspár.
-Menő vállalkozó aki reggel a gyereket egy új X7el hordja. Feleség nem dolgozik és jellemzően úgy néz ki mindha a divatlapról lépett volna le.És nem mert 3+ gyerekük van.
-
Dare2Live
félisten
válasz tototos #125087 üzenetére
Nekem a kedvencem, hogy be van ivódva, hogy dolgozni kell. Amikor erre reflektálok, hogy nem dolgozni hanem pénzt keresni nem értik ha rákontrázok szó szerint kiborítja a bilit. Ingyenélő.
A csúcs pedig a hitel. A hitel az nagyon rossz. kb bűn és következménye lesz ami a bűntetés.hamár hitel:
"Újabb 6 hónappal meghosszabbítjuk a kamatstopot - közölte Gulyás."Direkte 3hónapo Buborra vettem fel a lakáshitelt mert MOon a felelőtleneket megmentik. És bingó. Ketyeg 4.7%on. Erre még lehet az önkéntest se fogom bedobni.
-
Dare2Live
félisten
szerintem nincs nagy difi a sebességben... az idő se telik idősen gyorsabban. Nem sokkal lassabban fordul meg a boltból.
Viszont a memoria romlik. Nincsenek meg a délelöttből részek. Úgy érzékeli meg se történt elrepült az idő. Detto ezért érzékeli szerintem, hogy gyorsabban telnek a hónapok.
De ez csak az én feltételezésem. Lehet tévedek.
-
Dare2Live
félisten
válasz hellan #125067 üzenetére
Nekem direktbe semmi, de amikor volt úgy rémlik, hogy azonnal vonták.
De ez könnyű: Ha nem vonja automatikusan akkor neked.
@Hi!King
Van rakás FIRE kalkulátor neten. Az alapján elég jól be lehet lőni mennyi kell.
Egy sporolós párkapcsolatnak 40 felett (saját lakással, kis fusival) elég lehet 120misi is, két gyerekkel középosztálybeliként 300misi is kevés.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Vision #125026 üzenetére
Mi gyerek miatt féléve vacilálunk, próbálkozunk eddigi tapasztalatok alapján részmunkaidő MOon vagy kb lehetetlen vagy az 50% nem 50%ot fizet hanem 20%ot. És persze pápá karrier.
Nagyon kegyetlen döntés mert vagy pápá karrier, pápá fire.... vagy pápá gyerekkel való idő.
(Ki nem számolom ide mekkora bukás anyagilag a gyerek ezen része mert jön majd megint a minek az ilyennek gyerek hozzánemértő fogalma sincs mit beszél kommenthalom.)@Moleman
Azon én is filóztam, hogy durván visszavágjuk a költéseket és akkor mehet talán a FIRE. De akkor a gyerekre való költéseke is durván vissza kéne vágni. Pár év múlva nuku nyári tábor haverokkal, nuki sítábor, minimál nyaralás.... ezt mint te a billiárdasztalt nem tudom bevállalni. Pedig nem kizárt/lehet jobb lenne.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Moleman #125018 üzenetére
Az 1.1misiben természetesen minden megvan úgy számolva, hogy megveszed és 20éves koráig üzemelteted. Garázs költséget nem számoltam bele mivel az saját teremgarázs. Céges szinten 1.8misi/évtől szoktam TCOt számolni. Abba van benn minden.
Nagyon régen 2009ben erről volt egy írásom. [link] Félreértések elkerülése végett ilyen soha el nem romló... autó nincs. 2009ben reálisan olyan 600-700/év volt egy kiskocsi éves TCOja.
"Életem végéig le tudnám kötni magam a szabadidőmben, nagyon sok minden érdekel, sosem unatkozom, sőt, sokszor hónapokig nem jut időm valamelyik hobbimra egy másik hobbi miatt"
Pontosan.
@D1Rect
Sok FIREs videot megnéztem egyikbe se láttam, hogy szenvedtek volna.
btw Erősen gyanús hogy tájékozatlan vagy FIRE témában. A FIRE nem azt jelenti, hogy soha többet nem dolgozunk.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Csabroncka #124999 üzenetére
FIRE megfelelő párkapcsolatban éppenséggel könnyebben elérhetőnek gondolom mert rengeteg nagy költség feleződik. Nem kell két lakást venni vagy bérelni elég egy is. Mi kicsi 1.5szoba panelben tök jól elvoltunk ketten. Egy garzon se lett volna olcsobb. Költség feleződött.
Ehez képest a gyerek brutálisan megdrágítja. Most 2 gyerekkel a 74nm is kicsi. Az egyik albi díja most itt 140 a másiknak 300. 40misi helyett ~80misi. FIRE esetén nem mindegy.
Párkapcsolatnál kocsiból is elég tud lenni egy vagy akár kocsi se kell. Nálunk az is egy most 17éves yaris volt de 2 gyerekkel kellett venni mégegy nagyot, máshogy nem megoldható. TCOra a 2.autó 1.1misi/év. Pedig én csinálom az olajcserét.
A gyed/gyes összege botrányos. 2 gyerekkel ha érdemben akarsz velük lenni, foglalkozni nem nagyon megy a "8hs 8-17" karriert adó állás anyának. 4hs állás MOon kb nincs, ha van büdös szarul fizet (anya fizetése ~70-80%+al alacsonyabb mindha nem lenne gyerek)Meg az egész nagyon mindetől is függ. Nagyon más összeg kell egy 55éves FIREhez mint egy 40éveshez. A gyerek vonal a fentiből látszik.
Nálunk gyerek nélkül ~40évesen már kb mehetne a FIRE. Gyerekkel +költségekkel úgy hogy anya kb bukta a karrierjét és avval a fizu ~70-80+%át ha minden jól megy 50-55éves koromra. Ha szarul akkor soha. Mindez "ITs" bérből ami keresetre a legjobbak közt van. A tőkénk egy része rvben (maradék pmap+lakás) evvel a kombóval tippre a magyar lakosság jobban kereső + befektetéseit kezelő ~10-15%ban vagyok. És evvel ha minden jól megy (ami kb kizárt) 50-55éves koromra összejön a FIRE. Ha rosszul soha.
TLDR lett.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz f4lcon #124880 üzenetére
"esetben vidéki nagyvárosban elég lenne egy szub30 milliós panelre felvett lakáshitel beugróba"
De mért venne 30misiset? 10misiért felújított panelek vannak rakás munkahely szempontjából döglött városban. pl ilyen menő fürdőkádas. [link] vagy ez [link]
Munkahely az nincs de dolgozni ugyse akar/tud.Vagy ha nem biztos uitt kivehet panelt is havi 50Kért. [link] Ez se original fel volt újítva.
Ami fix, hogy havi 200Kt azt tuti nem enegdhet meg magának. Egy havi 50+30K(rezsi) is necces, közmunkás résznyugdíjjal számolva...
-
Dare2Live
félisten
válasz sziszi112 #124656 üzenetére
"Az egyik nagy kérdés az, hogy a szénhidrátban (ami leggyakrabban kukorica, búza) van-e génmódosított eredetű tápanyag, ha igen, akkor mekkora nyomot hagy a halban?"
Eddig a részig olvastam...don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Paxker315 #124644 üzenetére
Havi 30Kt leginkább magadba érdemes fektetni. Annál kevés dolog térül meg jobban. Hogy mihez van kedved, látsz jövőt azt neked kell kitalálnod.
Ha nincs mi akkor ennyi pénznél én állampapírt javaslok MÁKnál költségek, foglalkozás miatt. MÁKnál nincs költség. Banknál van. Ennyi pénzel érdemben nem érdemes foglalkozni. Max azért, hogy tanulj.
-
Dare2Live
félisten
-
-
Dare2Live
félisten
válasz adalbert1 #124378 üzenetére
Ha kimaxoltad, jellemzően ahogy írtad külföldre költözéssel.
Ha jól rémlik ITs vagy. Ott ha TOP vagy és MOon kimaxoltad (pozitól függően 2-3misi brutto+bonuszok) akkor átlagban nem érdemes pénzért külföldre menni (kivéve pár helyet pl USA, vagy FAANG miatt akárhova azzal simán lehet duplázni/triplázni) hanem életminőség miatt. Sokkal több nap, tenger/oceán, hegyekben hó, vidám emberek...
Persze ez is nagyon egyén függő. Valakinek az az előrelépés azt élvezi nagyon, hogy nagyon okos emberekkel dolgozhat együtt (tipikusan FAANG). Persze egy forintban havi 8-10-15misis fizu is tud dobni a morálon....
szerk: offba raktam mert ez inkám jövedelem topikos téma.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz alex devil #124337 üzenetére
forint esetén én FIXMAP vagy MAP+t mondanám.
-
-
Dare2Live
félisten
válasz tototos #124269 üzenetére
Ennyire izgulsz próbálj bele egyet.
Nekünk a yaris ami azért jóval kissebb mint a prius bőven elég volt egy gyerekre még 3hétre leköltözünk Balatonra esetben is.
[link] Mindez úgy, hogy vittük a biciklijét is. Tény ki kellett húznom magam ha látni akartam az oldalsó visszapillantót és a gyerek lábtere is fel volt használva. De mindenki kényelmesen utazott és semmi fontos nem maradt otthon.
Második gyereknél gondolkodtam egy tetőcsomagtartó+tetőbox kombóban, de végül kellett egy 2.autónk is mert kb heti 2-3* belefutottunk abba, hogy kell a 2. autó.
De amúgy a tetőcsomagtartó+box az egy bazi olcsó megoldás arra ha kell +400-500liter csomagtér meg biciklit is akarsz cigölni egy yaris méretű autóval. Tény a tetőcsomagtartó+box felrakása van ~25 perc de megsporoltál vele pár milliót, nem mellesleg az év 99%ban egy városban ideális kiskocsival rohangálsz.justmy2cent
@seven7
Nekünk mózes egy dologra volt jó: Kirakni a gyereket erkélyre aludni.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz tototos #124261 üzenetére
Az gyerekkel szerintem kevés. Én biztos dupláztatnám...
Yarisba befért. Ha 5cmet előrébb toltam az ülést úgy kényelmesen és még a futóbicikli is. Rendes méretű babakocsiról beszélek.
-
Dare2Live
félisten
válasz tototos #124257 üzenetére
Ha van hitelkártyád és főleg 50%os megtakarítási rátád mi értelmét bankszámlán parkoltatni 3misit? Fixmapot nézve 200K+bukó/év.
Ha jövőre tervezitek a gyereket, akkor mehet még idén 2*750 önsegélyezőbe.
Ha méret miatt cserélnétek autót akkor egy gyerekkel szerintem elég jól el lehet lenni egy kissebb kocsival is.
-
Dare2Live
félisten
válasz favagoJoska #124229 üzenetére
2019 óta érdeklődik. Ha eljut oda, hogy vesz akármilyen állampapírt már dimenzióugrás.
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #124098 üzenetére
Tudtommal nem csak fénysebesség közelében kezdenek el falsul működni a Newtoni tvek csak annyira kicsi az eltérés, hogy az átlagembernek az mindegy, észrevehetetlen. És nem csak az értelmezhetetlenül kicsi eltérés de amiatt is mindegy mert mindenki az adott rendszerben van. Mindenkinek késik az óraja 70év alatt 1secet akkor nem csak azért nem veszed észre mert csak 1sec azért sem mert mindenkinek.
pl GPS rendszerek nem működnének Newtoni tvekkkel. Pedig a GPS műholdak fénysebességhez képest baromi lassan keringenek.
De ha valaki egész életében repőn üle akkor is neki lassabban ketyegne az óra, lenne pár sec difi 70év alatt. Pedig egy repülő azért tényleg csigalassú.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
[link]
"Az NGM közleménye emlékeztet, hogy a lakossági állampapírok iránti kereslet fokozása érdekében 2023. július 1-én hatályba lépett intézkedés alapján a magánszemélyeknek kamatjövedelmeik után 15 százalékos kamatadót (szja) valamint 13 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót (a továbbiakban: „szocho”) kell fizetniük.
A kiterjesztett szochót olyan megtakarítási formák esetén kell megfizetni ahol keletkezik kamatjövedelem, ilyen eszköz például a látra szóló betét, a lekötött betét, a kamatadó alá eső értékpapírok és befektetési jegyek, a megtakarítási célú élet és nyugdíjbiztosítások."
Ez nekem baromira nem volt meg.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Vision #123949 üzenetére
Olvasva a hszeidet néha úgy tűnik nálad a lakosság 90%a szakmunkásnak is alig való kategória.
@Moleman Sok tényleg büfé szak van MOon. A legtöbb mérnök infot én spec nem tartom büfének, de ugye itt nincs a forumban egyetértés. Más kérdés, hogy az adott szak mekkora érdemi tudást ad. pl mi értelme volt nekem mint infosnak anált tanulni? Még egy szaros inflexios pontot se számoltam ki soha az életben. És a tantárgyak 60% az ez volt.
-
Dare2Live
félisten
válasz PredatorZoli #123904 üzenetére
"én azt csinálnám, hogy jövő évben 4 havonta kivenném belőle a hitelem 4 havi törlesztőrészletét."
Van olyan opció, hogy törlesztő fizetés? Kimaradt.
-
Dare2Live
félisten
válasz Vision #123888 üzenetére
A 300-400%al felduzzasztott mérnök szakok azt eredményezik, hogy kb 30%al többen végeznek.
"Matek 2-ből UV-znom kellett a 4-esért"
Nekem análból ha összejött a kettes már baromi boldog voltam. Miközben gimiben kb 0át tanultam és úgy lett a matek érettségim 4es, hogy 8-:10tól 9:00ig írtam aztán mentem dolgozni.
Egy anal szigorlathoz képest a gimnáziumi matek nevetségesen semmi.Szerintem a mérnök diplomák általában (kivéve az info-fejlesztő vonalat) nem fizetnek jól.
és hány % akar 4polust számolni? Egy pl pszihologia vagy... az átlag 99%nak sokkal érdekesebb. És 3év után praktizálnak 20.000Ft/óráért. Havi 25h melóval megvan egy kezdő villamos 500as bruttoja.
2016-2017ben ahol melóztam a 20+ 30 alatti managereknek milliós bruttojuk volt. Meg céges kocsi. Meg x havi bonusz. Az 50főt szakmailag vezető 35éves tech lead zseni mindent tud atyaúristennek meg 700. Kocsi nincs. Bonusz max 1havi. Ha vhova el kellett küldeni 80.000Ftt számláztak utána. Óránként. És ha kihuzzák alóla a stacket (pl REXX, RPG...) és ki fogják 50+évesen vakarja a fejét a komplett csapat. Nem félév átképezni magad és kezdesz juniorként...
A kivételektől, spec esetektől eltekintve anyagilag nem nagy dobás mérnöknek menni.@arny14
Nekem 15év után kezembe került az egyik integrálós, diff egyenletes... gyakorló füzetem. Infosként lényegében semmit se használtam belölle soha és semmi sincs meg belölle. Legalább egy numerikus modszerek lett volna helyette...
Az egész magyar közoktatás és ez indul általános elsőtől!! egy katasztófa. Értelmetlen tudás, magolás tömkelege. De olyan szöveg, hogy nem értem.
Képességfejlesztés ami a legfontosabb lenne min 4ik de inkább 8ig lényegében nincs. A matek kimerül a 4*5ben. A lányok elég jók kapják az 5öst mert bemagolják. Ez a NER elvárás. Olvasás detto. A tanítás, elvárás lényege a szép olvasás. Ezért az osztályok ~fele negyedikben kb funkcionális analfabéta. De szépen olvasni valamennyire tudnak.
Egy átlag magyar gyerek brutál logikai, gondolkodásbeli hátrányban van mire 14éves lesz. Miközben 8-16ig iskolában van és emellett sokaknak otthon is elő kell venni a tananyagot. Egy spanyol 9-12ig van tanulás utána pingpong, foci... gyerek bár nem jobb képességű átlagban jobban olvas, logikusabban gondolkodik mint egy magyar.
Reformáció nap van = 0 meló ma, de aszem befejezem a forumozást mára....[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz ITrex #123868 üzenetére
Huzz bele mert 30+tól csok se lesz. Nekem elég csúnya, hogy 31évesen gyerekért nem jár az a gyerek nem számít.
Mondjuk teljesen egyértelmű, hogy ha a jövőd, gyereked jövője számít elmész ebből az országból.@Tapsi: Nem tudom nehéz vagy nem de anno mérnökinfón 500+an kezdtünk és évi 70-80an végeztünk. Ebből időre talán a fele. Tippre a fele IQból nem tudott vmit abszolválni, matek szigorlathoz napi átlag 30percet kellett volna vele foglalkozni, amit persze nem tett meg, anál szigorlat elött 2hónappal meg hiába álltak neki nem ment.
Matek OKTV 3.helyezet nem vette komolyan szigorlaton elhasalt, fel kellett vennie mégegyszer. Nem vész de na.@tisn Volt anno pár barátnőm de ami az adott orvosin ment az beteg volt. Először azt hittem hülyéskedik, hogy sajnos nincs ideje de igényei neki is és heti 2-3* felugorhatnék hozzá. Gondoltam ehy not. Úgy ment, hogy amikor megérkeztem jött tanulószobáról, 1h múlva visszament tanuloszobára én hunytam kicsit aztán 20-30perc múlkva visszajött tanulószobáról... és volt, hogy bedobtam, hogy csinálhatnánk mást is erre közölte, hogy 2hét múlva szigorlat... és ha minden jól megy 3hó múlva jan végén...
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz axioma #123861 üzenetére
Ezért írtam csak 400.000főt.
Jelenleg a kérdés szerintem csak annyi, hogy a bankok mennyire folyosítanak de 4misi kamatmentesen 10évre ~34k/hó. Ezt még minimálbérre is odaadják.
-
Dare2Live
félisten
válasz Vision #123846 üzenetére
17-26közt az MOon jelenleg kb 700.000 főt jelent.
Aki tudja nem látom mért ne venne fel bárki egy ingyenhitelt.
Szerintem a topik 99%a. Mért ne? 0%al kamatozó ingyenhitel. Nincs bünti sem.Csak vegyen fel 400.000*4misi= 1.600milliárd Ft pottyan egy 17-26 = olyan rétegre akinek a túlnyomó része imád fogyasztani. Vesz belölle VGA kártyát, iphonet, nyaral, iszik... min 27%áfabevétel.
A fogyasztást keményen előre hozhtaja a köv két évben. Aztán persze a fogyasztást csökkenti, hogy törleszteni kell. Az állam meg köhögi a kamatkülönbözetet.
Illeszkedik az előre elköltjük a jövőt sorba.
Ebből 99%ban gyerek az tuti nem lesz.
Persze ha bankok nem adnak kölcsönt mert kockázat akkor a töredék fogja igénybe venni.más: Most nézem a GDP növekedést. Hát ez baromi csúnya. 4.5%os hiány (amit jövőre el akarnak még engedni) -0.7%. Ez csúnya. Gyorsan belefuthatunk egy 430Fts euro pofonba. Aztán Matolcsy emelhet egy szokásos 500bpt, hogy megfogja a további esést.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz student #123727 üzenetére
45 éves kortól a férfiak halandósága teljesen elválik a nőéktől 2-2.5*ére emelkedik és ez 65 felett is tart.
Starisztikailag egy 75éves nőnek ugyanakkora esélye van meghalni mint egy 60éves férfinek. [link] Odabasz.kb ennek az eredménye, hogy a nők várható élettartalma MOon ~8évvel több = ~8évvel többet töltenek nyugdíjban.
Én ezért tartom rémisztően igazságtalannak a nők 40et. Nem a nőknek kellene "korkedvezményes"... nyugdíjt biztosítani hanem a férfiaknak.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Vision #123693 üzenetére
"Ezeknek az eloszlása, piacképessége kérdőjeles."
Egy részének. Sok minden mellett ezért írtam csak 38.000dbt.
"A belvárosban ezekre nem tud rentábilisan bérlakás épülni, annyira nagy értéket képviselnek."
El kell adni őket NER haveroknak zizikért.
"De ott meg jön az a kritika, hogy tájidegen, falanszter, túl intenzív a beépítés."
Mindennek van kritikája, de pont a szabályzásról beszétünk.
-
Dare2Live
félisten
válasz Vision #123682 üzenetére
"Ha nincs elég lakás, akkor hogyan segítene bármilyen szabályozás általánosságban a hozzájutáson?"
[link]
~150.000 lakás áll üresen BPn. Annak ha a negyedét 38.000db lakást szabályozással piacra tolnák beszakadnának az albi díjak.Első keresésre ingatlan.comon jelenleg 9200db 30-300m2 közötti lakás+ház kiadó.
"Nem tudsz kínálatot bővíteni, mert nincs hely."
Teli van BP foghíjtelkekkel. Lehetne bőven felfele is épitkezni ha és miről beszélünk szabályozás engedné.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz forumpista #123679 üzenetére
Ez egy plda volt, hogy igenis a tvi szabályozásnak van hatása.
"Az ingatan.com-on most is van 26 ezer db eladó lakás csak Bp-en, gondolom ha 27 ezer lesz, akkor máris minden sokkal jobb lesz."
Nem tudom jobb lesz e de hamár 30.000+ AIRBNB lakás van BPn. Ha ez mind kikerül az albi+ingatlan piacra az jelentős kínálat bővülést okozna és kereslet/kínálat.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Major Lion #123673 üzenetére
A legfontosabb lenne a kínálatot bővíteni és nem az árakat felpumpálni. Ez talán most esett le a kormánynak. Vagy most sem. De fizikailag ez évek.
Ezért simán lehet hogy jön egy "Terézváros" féle abszurdisztán. Ami a szarnak egy pofon és súlyos következményei lesznek de elindítja az ingatlan árakat, albi árakat lefele.
X mi lesz de abszurdisztánban bármi lehet.
-
Dare2Live
félisten
Ésss továbbra se érted!
Senki se kényszerít! LD Terézváros! Nincs előírva, hogy kötelező kiadni. Állhat üresen! De a 70-80% nem az üresen állást választja hanem, hogy kiadja. A 20-30% meg eladásban gondolkodik. És elindultak lefele az árak, 2hónap alatt -5%. Az nem kevés. Marcinak nincs sok köze hozzá de tapsol!
"Nyilván lesznek akik továbbra is kiadják az ingatlanukat egy esetlegesen maximalizált áron, de ennél is többen lesznek, akik szépen eladják."
Ha eladják akkor növekszik a kínálat. Csökkennek az árak. És az új tulaj vagy beköltözik vagy kiadja.
"Pont azért, mert nem fogja megérni 50-70-100milliós befektetést fenntartani havi 150-200k bevételért -kiadás esetén 5 évente további húzós felújítási költségekkel a tulajdonosnak, nem beszélve a jogi problémákról, nyűgről, ami ezzel jár-."
Azaz növeli a kínálatot, esnek az árak. Marci tapsol.btw nem véletlenül téma itt kb 2 havonta, hogy 3-4% megtérülés mellett az ingatlan nem hude nagy üzlet.
-
Dare2Live
félisten
Az megvan, hogy adott cég is vkinek a magántulajdona? Pont az egykutas családi cégek nem bírták.
"és nem adja ki akkor sem, ha marci szétpukkad"
Rengeteg módja van a tvalkotónak, hogy erőssen noszogasson. Kiadás nélkül amúgy szerintem nem nagy üzlet az ingatlan. De ami a tied ott persze beduzzoghatsz...
btw Terézváros Airbnb esete megvan? A gonosz tvalkotó azt mondja nem lesz. ~2500+ Airbnb tulaj természetesen beduzzoghat és dönthet úgy, hogy nem ajda ki a lakását nincs szüksége havi gyenge 250-350Kért és csak hagyja porosodni. De ez a 99% nem a saját pénztárcája ellensége.
-
Dare2Live
félisten
"Senki nem köteles veszteséggel kiadni a saját tulajdonát, és senkit nem lehet erre kényszeríteni!"
Hogy a közelmúltból hozzak pl a 480Fts benzinár megvan? Vagy veszteséggel annyiért adod vagy átveszi a bizniszt a MOL. Volt benzinkutad. Nincs benzinkutad.
Köteles volt 480Ftért adni a benzint? Nem. Rákényszerítették őket? Igen.Árstoppok? Köteles volt az xyz élelmiszert veszteséggel adni? Igen/Nem?
...don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
[link]
körvonalazódik az airbnb piac szabályozása/"visszafogása".
Nem lesz Terézvárosi szigor de az albi, ingatlan árakat lefele tolja.Terézváros:
"Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Népszavának elmondta, hogy az 50 négyzetméternél kisebb lakások - amelyeket jellemzően Airbnb-s kiadásra használnak - négyzetméterárai augusztus óta mintegy 5 százalékkal, 1,037 millió forintra csökkentek.
Ezzel párhuzamosan az eladó ingatlanok száma ebben a szegmensben 130-ról közel 200-ra emelkedett,
ami 50 százalékos növekedést jelent alig három hónap alatt."Agusztus óta -5% azért nem gyenge.
Mondjuk nem tudom ettől még hogy fog eljönni a Marci által elöző héten belengetett új lakásár = 1mFt/nm korszak. Adnak NERes vállalkozóknak pénzt és így azok majd 1miFt/nm áron fogják a lakást adni? (Adóforintal meg lesz az 1.5misi+Ft/nm?)
-
Dare2Live
félisten
válasz arny14 #123627 üzenetére
Ökölszabály, hogy állampapír = MÁK. Nincs állományi díj, nincs semmi.
Vannak spec esetek amikor jobban megéri banknál de ez ha ilyet kérdezel szerintem nem érint.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz travix #123529 üzenetére
Tegnap csökkentett EKB, FED is még lejjebb fog jönni, magyar infla is jön le. Ha csak kamatot késöbb.
Viszont ennél sokkal többet jelent, ha megtalálod a megfelelő ingatlant.
-
Dare2Live
félisten
"Tudni kell, hogy mi az elég, ez a boldogság alapja."
Szerintem ezzel nem ért D1Rect egyet.
"A több pénz = több boldogság" nem egy ritka trait. MIndig van nagyobb hajó, repülő... "aranyozott wc".don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
[link]
Tesssék dekodolni.
Kedvencem a "Maximum 4 millió forint hitelösszeg 0%-os kamattal lesz ez – mondta. Az a kérdés, hogy 17-22 éves korosztály megfelelő-e, tehát ezt kell-e szűkíteni vagy bővíteni."
17-22éves magamból, 17-22 éves kollegistákból... kiindulva pikk pakk elmegy 4misi... a kérdés csak annyi, hogy új videokártáyra vagy alkoholra... Szóval egyértelműen bővíteni kell.Összességében félő, hogy ebből is egy újabb 5éves terv lesz... ami 1.5év múlva felsül. Természetesen Brüsszel és EU miatt.
De ha jövőre elkezdenek beindulni az aksi... gyárak legalább lesz GDP növekedés. Hozzáadott érték nélkül.
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #123452 üzenetére
Ha az én számlámra utalná a cégem akkor nem vonna le semmit az önyp.
Ránéztem, alanznál 10évre éves TKM 1.7%
Itt be is ugrott kiszamolo cikk. [link]
Nagyon nem mindegy. "Emlékeztetőül 30 év távlatában 0,9% éves költséget tud kompenzálni az évi 20%-os adójóváírás."don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz szkorhetz #123447 üzenetére
Nincs müködési költsége az Alianz ÖNYPnak? wow
szerk: Nekem így néz ki.
36ból lesz 22 (bérként adózik)
Majd utána lejön ~1.400Ft 6% munködési költség.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Önk nypt munkáltatói hozzájárulás hogy adózik?
Most néztem meg 10+év után. Kemény, hogy 36ból lesz ~22.000Ft amiből még majd egy ezrest lenyel az önyp.
hüh...
És erre csinálnak a jobb önypk évi ~4-5%ot. Rosszabbak 1-2öt.
Tényleg csak a nyesznek van/lehet értelme. A többi egy "tolvaj banda".don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Ixion77 #123417 üzenetére
"Egy dolgozó nem tud eltartani három nyugdíjast."
Erre is linket pls.ROKnál rémítgetnek 1:1el. De ott ugye totális társadalmi összeomlás várható gyerekhiány miatt.
Félreéréts ne essék MO is kihal de nem ilyen sebességgel.... Max nem 7% megy 2050ben nyugdíjra hanem az EU átlag.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz torma99 #123320 üzenetére
"Valóban kiárazódtak, de attól, hogy nominálisan nagyok a számok, van egy réteg, aki épp nem, mert 1-2-300 millió van a zsebben"
Kérdés mekkora az a réteg. 100milliós pénzügyi vagyonnal MO felső 10%ba tartozol.
200...millióra nincs stat de tippre ~3-4% körül lehet.
Ezért is fontos a hitel. Anélkül elvileg befagy a piac.
Átlagban pedig
26,3 millió forint megtakarítása van átlagosan egy magyar háztartásnak – csak ez kicsit egyenlőtlenül oszlik el [link]don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
Nagyon location függő, hogy mekkora projekt kint. Amit én nézegetek ott kinti fizetéssel nem nagyobb hanem kissebb projekt.
De ahol nézegetek ott nem olyan kritikus ez mint MOon mert van müködő bérlakáspiac.X
Ingatlan reálértékben nem volt hude nagy változás az elmúlt 20/30évben annak ellenére, hogy a lakosság már csökkent.
Ami itt változást látok, hogy a lakosság száma sokkal meredekebben gyorsuló ütemben fog a köv 10-15-20-30évben csökkenni. Nem 40év alatt fog 1millióval csökkenni hanem 15év alatt. Persze ha valahonnan betelepül 500.000 fő akkor ezt meg lehet fogni, de politikailag ez erősen necces a magyar lakosság nagyon imigráció ellenes volt/lett.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
Szerintem ha pár év múlva egyértelmű cél a külföld akkor gyüjtsetek és ha kint vagytok minden ok külföldön vegyetek lakást.
Kiadás külföldről szívás tud lenni, ha eladjátok vagyonszerzési illetéket... bukjátok...
10-15éves távban szerintem a jóisten tudja a jövőt. Teszem csendben hozzá, hogy a népesség a jelenlegi évi 40-50k helyett már 60-70kval fog évente csökkenni. Az 10-15éves távra nézve nagyon nem kevés. nem csak a falvak lakossága hanem a városok lakossága is masszívan csökkenni fog. A lakások/panelek meg nem dőlnek össze.
De amúgy tök hülye vagyok az ingatlan témához....
-
Dare2Live
félisten
válasz PredatorZoli #123183 üzenetére
Kereslet millió dolgon múlik. A reálbér mellett fontos pl a népesség száma is. MOon ugye gyorsul a népességfogyás. De nagyon location függően.
És location, location, location... pl Balatoni árak covid alatt kvázi felrobbantak, BPs szintre kerültek. (Most mondjuk 30%+os alkuk vannak...) Közben "rossz" városokban 180.000Ft/m2ért panelt kapsz, 250.000Ftért felújítottat.
Meg persze a hitelek elérhetőségén és a hitelkamatokon. Nagyon más a matek 6-7%on mint 2.5-3.5%on.
Hülye vagyok ehez a piachoz de amikor azt látom, hogy jobb megyeszékhelyen pl újépítésű 1.35misi/m2, Klagenfurtban... meg újépítésű 1.6misi/m2 akkor szerintem max +20% van a piacban. Persze EUROban.
-
Dare2Live
félisten
válasz Csabroncka #123026 üzenetére
Én elég jóba raktam, adójóváírással egybevéve nekem kb mint államkötvény. Most ránéztem idén kifejezetten jól hozott 1.45ről ment fel 1.58ra. Évesítve 12%. [link]
Ezen a vonalon mondjuk nyesz a nyerő. Ott oda rakod pénzed ahova akarod.
-
Dare2Live
félisten
válasz confuser #123022 üzenetére
Pénzt pumpál a gazdaságba (amit nem törlesztésre fordítasz azt most elköltheted) és ha minimálisan is de szavazatokat is hoz.
Ez szerintem bőven elég.A lakáspiacot szerintem az ÖNYP nem fogja érdemben megtolni /főre túl kevés pénz van benne átlagosan 2.8misi.
Viszont rengetegen fogják felhasználni előtörlesztésre. Onnan az állam nem tudja elvenni mint manyupot + DEC 31el valószínű kifut a kamatstop a BUBOR +2.2-3.2 = 8.2-9.5%os hitel pedig nem nagy üzlet amikor pmap 5%on pörög.
-
Dare2Live
félisten
hamár A B C [link]
Mateklecke olvasóinknak a 2-3 év múlva várható forintárfolyamról.
1/a. Szöveges feladat
Jelenleg a kormányzati körökből származó hivatalos információk alapján a következőket lehet tudni a 2-3 év múlva várható jövedelmekről:
-Az átlagbér eléri az 1 millió forintot.A minimálbér eléri az 1000 eurót.
-A minimálbér eléri az átlagbér 50%-át.
Számolja ki, hogy mekkora forint-euró árfolyam mellett teljesül a fenti három feltétel!Anno amikor meghallottam az 1000Euros, 1m bruttos átlagbért azonnal az EUR és az infla ugrott be. Össze lehet hozni csak lesz 500Ft/1eur.
-
Dare2Live
félisten
10.000eur közti összeget ki hova rakna 4-8hónapra?
Feltétel, hogy 100%ban nem lehet kevesebb 4-8hó múlva.
-
Dare2Live
félisten
ld hozamai részt.
2009 végén kezdtem dolgozni kvázi minimálbérért, ilyen tizenezres tétel volt nekem manyupban. Közben Tvből, rádioból... keményen ömlött a retorika, hogy aki aláír annak nem lesz nyugdíja... és úgy voltam nem éri meg a Risk/Reward. Így utólag is ezt gondolom, ha beleállok se lennék elöbbre.
Persze akinek 2-5-10év befizetése bent volt az más téma. Akkor döjfből végigáltam volna a 3.5 órás sort és aláírtam volna.
Ami hibám, hogy itt 100%ban le kellett volna esnie mi az a NER és nem ragaszkodni Magyarohoz, hazámhoz, barátaimhoz és lépni.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz Ixion77 #122832 üzenetére
Témával kapcsolatban az ugrott be, hogy az, hogy hiteltörlesztésre is mehet a pl önkéntes az nagy pofon lesz, rengetegen fognak előtörleszteni. Kombinálva avval, hogy a kamatstop is valószínűleg kifut dec 31el nézve az elmúlt 10év hozamait nincs értelme nem előtörleszteni.
Meg ugye ott a mult, hogy a MANYUPot is elvették, ha nincs nem tudják elvenni.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz AMD Power #122399 üzenetére
Csak mint érdekesség: Rálátok egy közepes ~9emeletes 90 lakásos társasházra. Nemrég adták át és a lakások 60% nincs eladva.
Ugyanitt az elöző ütemben 2 tömb épült 220 lakással és "tervezőasztalról"! adták el a lakásokat.
A következő utolsó ütemnek már mennie kéne de "kapavágás" se volt.Ez persze egy projekt meg location, location, location de a piacból vmit mutat, hogy elöző ütemben elkapkodták most meg lehet majd akciózni, 5%os hitelbe, pmapban bízni...
Másik téma, hogy megyeszékhelyen új nm árak 20-30%al vannak elmaradva egy Klagenfurt... új nem ártól, miközben osztrák fizuk masszívan jobbak, hitelt 3-4%on kapsz. Nem látom a hude nagy felértékelődési lehetőséget.
-
Dare2Live
félisten
válasz eldoble #122358 üzenetére
Ha anygailag pluszosra jön ki, hogy "200"fő akkor anyagilag logikus döntés 200főst tartani.
Nálunk közvetlen felmenők kvázi közölték, hogy egyik oldal ad ennyit másik annyit akkor is ha vacsora meg akkor is lagzi meg akkor is ha csak boldogságháza. Innen anyagulag hülyeség volt a lagzi mert volt 1.5misi de feleségem lagzit* akart és fehér ruhát az lett és jó volt.
*Nem volt "igazi" magyar lagzi, mert család+szüken legjobb barátok = kevesebb mint 100fő. 17:00kor kezdődött 17:45kor összeadtak helyszínen, aztán vacsi, tánc, tortavágás, vetítés, játék, story... beszélgetés... és éjfél után vége volt. Részeg senki nem volt. Ja és káposzta és menyasszonyrablás, meg eladó a menyasszony söpörjétek, dobálják a pénzeket sem. Zeneileg 0db lagzi szörnyüség...
Na lezártam a témát mert k*ra off.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz fpatrik17 #122349 üzenetére
Kérdés egy 10ed annyiba kerülő vacsinál is odaadnák e. Általában a legnagyobb adakozók a szülők, nagyszülők, legjobb barát... fixen. A távolabbi családtagok meg általába ugyis csak kb a költségüket fedezik.
@ Vesa Ha ennyire élesen fogalmazol, hogy "Lagzi a világ hülyesége." akkor írj elé legalább egy szerintedet. Ez nem csak a mostani esetre érvényes...don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz fpatrik17 #122325 üzenetére
Azt hogy mi lesz 2év múlva azt 2 év múlva lehet megmondani.
Jelenleg én 2 vonalat látok: Fixmap vagy ha arra kalkulálsz elszáll infla Pmap.
Fixmap vonal esetén ilyen összegeknél túl sokat nem érdemes gondolkodni nagyon nem éri meg.Én jelenleg vszeg Fixmapot választanám.
off: Nekünk is volt lagzink feleségem szeretett volna. A fehér esküvői ruha... is fontos volt.
@pictigjis 50-60 közt férfiak erősen elkezdenek hullani. Ilyen elment túrázni rosszul lett meghalt. Még statisztikailag is látszik. 10év alatt elválik a férfi-női görbe.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz fpatrik17 #122320 üzenetére
Ez nagyon kinek mi lehet leendő feleségeed ragaszkodik az 5milliós esküvőhöz... de az biztos azon tudnátok a legtöbbet fogni.
Szerintem teljesen rendben van a szűk, jobb étteremben egy vacsi.
Elég változatos ki mennyire tudja elfogadni, hogy nem lesz 100+fős nagy lagzi. Szülők jellemzően megértik, hogy ti inkább házra/gyerekre... költenétek... leendő feleség az attól függ. Ha ez vmi álma akkor ez van.
-
Dare2Live
félisten
válasz Rolly #122100 üzenetére
Ha csinálsz egy keresést a takarítást külön fizeti a "bérlő".
Ismerős aki benne van mondta, hogy igazából nem hude nagyobb az amortizáció, inkább az, hogy 3-4naponta oda kell menni, ki kell takarítani, le kell cserélni a lepedőt... ami heti 2-5h.
Cserébe nem 4%os megtérülése van hanem 16% a 70milliós egyetemistaként szüleitől kapott lakáson. Ez az a pénz amiért egy senior ITs is bevállal heti 2-5h melót.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
AIRBNB portfolio podcast.
[link]Fontos számok: Terézváros 20.000 lakott ingatlan. 900 kiadó. 2700db AIRBNB lakás.
(Ehez rakjuk hozzá, hogy amit ki lehet adni albinak 280Kért az AIRBNBben 900Kt hoz. Befektetői szemmel baromira nem mindegy, hogy havi 280K van belölle vagy 900K. Teljesen mást pénzt ér.)
Ha a lakások fele hosszú távú kiadásra kerül az is brutálisan növeli a kiadó lakások számát.
Lényegében mind prémium lakás. A lakások nagyja kicsi.
A m2 árak valószínű a népszavazás hírének hatására csökkenni kezdtek!
A hatás nem áll meg terézváros határánál, tovább fog gyűrüzni. Ez egyértelmű a nagy kérdés jelenleg, hogy lesz e BP/országos... szabályozás. Ebben az esetben áttételesen még olyan városok is bár mérsékelten de érintettek lehetnek ahol nincs is Airbnb, pl Érd, Budaörs...
A piac állapota pedig, hogy a lakbérek már jelenleg se tudnak növekedni, elakadtak.Ebben nem csak a podcast van benne hanem saját gondolat is. Szerintem nagyon optimista nem csoda ingatlanos hogy azt vizionálja, hogy ettől csak megáll lokálisan az áremelkedés. Azt a végén megmondja, hogy már most áll. Persze nem csoda ingatlanos egy 3-4hónapra befagyott ingatlanpiac az ingatlanosnak nagyon nem jó.
-
Dare2Live
félisten
válasz PredatorZoli #121979 üzenetére
Relatíve könnyen össze lehetne rakni egy relatíve jó szabályzást de amikor pl a bank állampapír vásárlás tvt nem tudták megírni... és sorolni lehet a rendeleti kormányzás, nincs társadalmi vita... csodákat simán félrecsúszhat....
Nekem a témában a kérdés a szavazat vonal. Nekem nem teljesen egyértelmű. Az biztos nagyon jól fel tudják mérni mi hoz szavazatokat, nagyon profi/jól fizetett hálózatkutató csapatuk van.
btw kellett lakást venned...
@Drizzt Akinek van 1-5+ AIRBNBs lakása annak ez a szavazás sokkal fontosabb mint a választások... Logikusan elment és vitte a feleségét meg mindenkit akit tudott. Másik oldalon meg azon lakok mentek szavazni akiknek a t*kük tele van az egésszel. Akit nem zavar az nem fog felöltözni elmenni szavazni.
Így vedd a 20%ot. Az a 20% így vagy úgy de érintett. Nagyon sok az a 20%. Ebből látszik mekkora haszon/gond az ARBNB és tsai.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
"hogy tiltják az AirBnB-t, még nem jelenti azt, hogy az abban utazók majd automatikusan el akarnak kezdeni long time rental-os magyarokkal szenvedni."
Ezen a vonalon nem a long time reant hanem az Airbnb a szívás. 2-3-4 napont új vendég, buli, alkohol.... Ehez képest a long time rental sima ügy.
"Ezeknek a lakásoknak a többsége valószínűleg el lesz adva, mert az fogja megérni"
Ha igen akkor növeli a kínálatot.
"Bár a kínálati oldal növekedése minimálisan hatással lehet majd az árakra..."
Az is üt az árakon, hogy BPn ~20.000 ingatlan "többsége" a piacra kerül de a valós nagy pofont az adja, hogy ezen lakások értékét az adta, hogy eddig megtermelt havi 900Kt most meg 280Kt. Akinek pénze van és ebbe fektetne nagyon máshogy néz az árakra és a jelenlegi árakon sokkal inkább állampapír mint kifizetni a 900K+os bevételre beárazott ingatlant. Az már csak havi 280Kt ér.
-
Dare2Live
félisten
válasz PredatorZoli #121963 üzenetére
Vidéket érdemben kevésbé befolyásolja. Pécsen jelenleg van 230db kiadó üres. Erre rájön még kb ~40 nem azonos booking és kb csokolom. Nem tétel.
BPn ránézésre "kerületfüggő". Van ahol Pécs szinten van illetve nincs airbnb pl Budaörs, Érd, külső Pesti kerületek... A belső, belső Budai kerületeknél meg sok. G7 11k+t + 3-4kt ír de jóval több lesz az. Itt kiadásnál érezhető hatása lesz. Eladásnál meg erősen más az ingatlan értéke ha nem havi 920K jön be belölle csak 280K....Nem hinném Balaton és tsai vonalában betiltanák ha igen azon ütné a legnagyobbat.
A Balatoni ingatlanpiac pl podcast alapján erősen túlértékellt, a meghírdetett "BPs" árakon eladhatatlan, valós adásvételeknél 30%+os alkuk vannak... és így is döglődik. Na ott ha nincs airbnb+többi az arányaiban nagyobbat ütne mint BPn.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz attiati #121891 üzenetére
info honnan?
Alapvetően egy infla + x állampapír akkor is logikus döntés lakosságnak amikor 4-5% az infla. Nincs érdemi kockázat (kivéve ha világvége) de kb tartja értékét a megtakarítás.
Persze aki tudja mikor esik be forint 440re az vegye ki... de aki ilyeneket tud az már ugyis forexezik, vagy napi 2.5%os csodával vesz mégegy karib szigetet.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz PredatorZoli #121873 üzenetére
"2030-ra ilyen 1 milliós minimálbérről és 2 milliós átlagbérről beszélnek a nagyok."
Az megvan, hogy ehez vagy nagyon durva gazdasági növekedés kellene amit én nem látok vagy durva infláció...
Új hozzászólás Aktív témák
- Háztartási gépek
- OLED TV topic
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Micro Four Thirds
- Milyen processzort vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- 8 GHz felett ketyeg a G.Skill CSO-DIMM DDR5 memóriája
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Samsung TAB A7 LITE 32GB/3GB (SM-T225) 8,7" kártyafüggetlen tablet
- Xbox 360 Játékok
- Akció! Dell Latitude E5530 laptop (15,6/i5-G3/16GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD) -1 év garancia, 27 % számla
- Akció! Dell Latitude E6430 laptop (14/i5-G3/8GB/256SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla