- Nem örülnek a britek, hogy mindenki Google keresőt használ
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Windows 11
- AliExpress tapasztalatok
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- eBay
- Disney+
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Segal
veterán
válasz Fandango #108046 üzenetére
Ha eddig kiülted, akkor én már várnék tovább. Lesz az még jobb is.
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
vnorbi
aktív tag
válasz Fandango #108046 üzenetére
Elnagyolt számolással ez 14,5% évesített hozamot jelent (mert volt egy 4,5%-os kamatfizetés is idő közben). Ha ezzel elégedett vagy, akkor add el, ha többet vártál tőle, akkor még tartsd (lassanként csorognak lefelé a referenciahozamok, így ha nem üt be semmi, akkor ezen még lehet többet nyerni a mostani állapotnál).
-
Hi!King
őstag
válasz Fandango #105666 üzenetére
Alapkezelő szerint is diverzifikálok, ha már eleve több számlán tartom a pénzem (TBSZ-ek és több szolgáltató), akkor csak egy számlán veszek egy típusú ETF-ből egyfélét. Idei IB TBSZ-emen ez van, jövőre valószínűleg iShares (Blackrock) lesz a kötvényalap. Vannak amúgy iShares és Vanguard mellett SPDR, Xtrackers, Amundi és most már Invesco ETF-jeim is.
-
Hi!King
őstag
válasz Fandango #105663 üzenetére
Nem, hanem a Vanguardét.
-
MC Pite
veterán
válasz Fandango #87512 üzenetére
Nem ugyanarról beszélünk.
Mobilwebkicstárnak a simple appot kéne indítania, jóváhagy, ujjlenyomat, kész.
Nem az hogy mobilon pötyögjem be az adatokat szépen, amikor ott az app a telefonon!
Vagy neked elindítja?Az értékelések jelentős részében említik, és a válasz amit idéztem a fejlesztőktől jött, tudnak róla.
Spark RC TB | Fastroad SL2 | Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
nort_on
senior tag
válasz Fandango #86990 üzenetére
Mi az időtáv? Nekünk a picinek az egészet indexkövetőbe tettük, 18 év sok idő. Mondjuk az asszonyt sem kellett győzködni, ilyen szempontból szerencsém volt, ő is passzív ETF párti.
Nem szabad nagyon konzervatívnak lenni, hosszú távon a legnagyobb kockázat, ha nem részvényben vagy. Anyám példája, a ratyi kötvényes portfóliójával az inflációt nem tudta lekövetni 25 év alatt... Valami "lendület" rv túlsúlyos aránnyal 4-5-ször több nyugdíja lett volna...
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Fandango #86990 üzenetére
Én ha okvetlen csak állampapír, vegyesen vennék PMÁP-ot és hosszabb lejáratú fix kamatozású papírt (pl 51/G). Így akkor is jól jársz ha magas marad az infláció és akkor is ha visszacsökken az infla és a kamatok is. Erre jutott például Szendrei is ahogy végigszámolgatta.
Az arány rajtad áll, pl fele-fele, 60-40, 75-25 stb..[ Szerkesztve ]
-
stingy2
senior tag
válasz Fandango #76342 üzenetére
Nem tudom, de IBCE-re is panaszkodnak hogy az általuk a NAV-nak leadott adatok néha köszönő viszonyban sincsenek azzal, amit a számlatulaj kiszámol. Hülyék ezek. Most csak remélni tudom, hogy a NAV megint olyan normális lesz, mint 5 éve, mikor a FATCA miatt hívtak be. Akkor is visszakaptam némi aprót, mert biztos ami biztos kicsit mindig túlfizetek, nehogy meglepi érjen. Csak az utánajárás szopó, meg az is bosszant, hogy más trehány munkája miatt nekem okoznak pluszmunkát. Persze a számla évek óta le van zárva, így IB supportot sem érek el, hogy "hééé, elbactátok, küldjezek vmi igazolást, hogy ti vagytok hülyék..."
INTJ
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Fandango #70545 üzenetére
Megbízhatóság szempontjából szerintem tradestation viszi a másik előtt picivel viszont ez is a legdrágább, bár szerintem mind3 megbízható. Kezelhetőség, funkció szempontjából szerintem mindhárom elég jó.
Attól is függ mibe akarsz fektetni és milyen gyakorisággal. Az elérhető termékpaletta teljesen más.[ Szerkesztve ]
-
MrCsiT
addikt
válasz Fandango #67645 üzenetére
well.. nálam:
1. értékpapír eladás -> pénzszámlára: azonnal. Ennek utalása folyószámlára: 4-5 perc alatt átér.
2. értékpapír eladás -> folyószámlára: kb. 20 perc, de lehet akár 1h is.
Az 1-es módszert szoktam használni.[ Szerkesztve ]
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
bigpocket
csendes újonc
válasz Fandango #63503 üzenetére
Rendben, így legyen!
Csak ezért kérdeztem:
UK:
"Az Egyesült Királyság öt orosz bankot és három vagyonos magánszemélyt szankcionál. A döntés alapján a szigetországban lévő vagyonukat befagyasztják, a magánszemélyeknek pedig megtiltják az országba történő beutazást, velük kapcsolatba lépni sem lehet. Boris Johnson szerint "ez az első részlet"."USA:
"- korlátozzák Oroszországot, hogy dollárban, euróban, fontban és jenben kössön ügyleteket, és hogy a világgazdaság része legyen,
- befagyasztják egyes orosz bankok számláit, köztük a második legnagyobb VTB-ét, hogy ne tudják finanszírozni az orosz haderőt,
- korlátozzák Oroszországot, hogy high-tech felszereléshez férjen hozzá,
-szankcionálják az orosz bankokat, amelyek együttesen ezermilliárd dollár feletti vagyonnal rendelkeznek."Értem, a Revolut még nincs köztük, csak érdekelt, szerintetek képbe kerülhet-e.
-
veterán
válasz Fandango #62314 üzenetére
ez egész jó annak akinek 80-100e a havi átlag rezsije... De nálunk nem érné meg (gáz: átlag: 5000; villany: 0 - havi 1 számla van napelem miatt; víz: 5000; internet+mobil 7000) ~ 17000 Ft után 680 Ft lenne a jóváírás ...
Élelmiszer miatt viszont akár jó is lehet a Erste Max mellé majd ... ha május után már nem lehet szép kártyval (2 év alatt 800e+ pénz jött össze a szép kártyán amit nem nagyon tudtunk eddig elkölteni) fizetni. Szóval köszi a tippet ... -
MrCsiT
addikt
válasz Fandango #62314 üzenetére
Az Erste MAX szerintem - amellett, hogy az csak havi 200.000-ig ad visszatérítést, tehát, nem is szabad (max párezerrel) magasabb keretre megkötni) - többet adhat kimaxolt optimális esetben, mint a Sberbank terméke. Nekem simán volt hónap, hogy többet kaptam vissza, mint amennyit a Sberbank terméke a maximált havi visszatérítés miatt tud.
A hitelkártya termékeknél senki ne felejtse el a kártya éves díját, ami az OTP-nél a piacon talán a legmagasabb díj. Ez ugye, költség (mondhatjuk, hogy a visszatérített összegből.)
Ráadásul, OTP-nél csak december közepén van (évi 1x) jóváírás, tehát ha megszünteted októberben, az addigi gyűjtést elbukod, míg az Erste MAX-nál ha összegyűlt legalább 5.000, akkor azt már kiveheted. Mivel az Erste termékénél van benzinkút kategória, így nincs hónap, hogy ne lehetne kivenni a gyűjtött "Erste forintokat" hiszen ha tankolok 14.000-ért, annyit ki is vehettem abban a hónapban.
Akinél hamar elfogy a 200e, megkötheti ha tudja pl. családban több főre, és egy Gpay alatt csak 1-2 mozdulat a megfelelő kártyát kiválasztani a fizetéshez.[ Szerkesztve ]
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
stingy2
senior tag
válasz Fandango #61860 üzenetére
1, Ahogy PredatorZoli is írta, amerikai brókercég. Én kettőről tudok, aki nyit magyaroknak számlát: az egyik az említett Tastyworks [link] , a másik -ahol én is vagyok- a Tradestation [link] .
2, Interactive Brokers-nél nem vehetsz közvetlenül, DE: kiírsz mélyen ITM PUT opciót az ETF-re közvetlen lejárat előtt, és rádhívják.(megkapod az alapterméket) Annyi a hátránya, hogy 1 konti 100 db alaptermék, ez pl. egy SPY-nál min. kb. 44000$. De ott van pl. az SPLG, az is SP500 ETF, és csak 5200$/100db, napi 3,88M db a forgalom és opciózható. Ezzel még némi aprót is lehet keresni, mert ha nem mélyen ITM-et, hanem a strike price-hoz közelebbi ITM-et, vagy ATM-et, OTM-et írsz ki, de nem teljesül, akkor tiéd a prémium.(bár utána lehet, csak drágábban tudod megvenni az alapterméket.) Nos, nem mennék bele mélyebben az opciózás rejtelmeibe, de röviden ennyi.
3, Professzionális státusz (itt vannak feltételek):
a, van min.500.000 € a számládon
b, az előző 4 negyedév során negyedévente átlagosan min. 10 alkalommal min. 200.000 € ügyletet bonyolítottál, és a szla. egyenlege min.50.000€.
c, pénzügyi szektorban dolgozol, vagy dolgoztál min. 1 évet, releváns munkakörben.
A 3-ból 2 feltétel teljesülése esetén kérheted a profi státuszt, amivel lehet us.etf-et venni.#61861PredatorZoli
Ez abszolút "szisztéma" függő. B&H esetén nyilván nem ez az optimális megoldás. De én pl. évente kb.10x megforgatom a teljes tőkét, ami a legolcsóbb magyar bróker használata esetén is (0,2/0,2, tehát oda/vissza 0,4% ) évi több millió HUF jutalék, a mostani brókeremnél meg fizetek 110$-t (35.000 HUF körül)/év. Kiszámoltam, hogy 26%-os éves hozam felett járok jobban a TBSZ-szel, mint az olcsó amerikai diszkont brókerrel. Nagyobb tőkénél - ahogy írtad te sem apróval gurigázol - nem lényegtelen, hogy itthon 100.000€ a beva plafon, kinn meg 500.000$ a SIPC (max.250e kp). Most vagy nyitok itthon n+1 számlát, hogy ne szívjak, ha meglopnak, vagy nyitok egyet az USA-ban.[ Szerkesztve ]
INTJ
-
fecus
őstag
válasz Fandango #61747 üzenetére
Egyszer be kell együtt menni. Aztán még az értesítések is mehetnek a te mobilodra (megkérdezik). Talán egy belépéssel és egy mobil appal kezelheted mindkettőt, de ezt nem próbáltam.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
axioma
veterán
válasz Fandango #61749 üzenetére
Azt tudod hogy anyukad nyit szamlat, es te teljes jogu meghatalmazott vagy rajta, akkor a webkincstar belepeseden tudsz valtogatni, hogy eppen kinek - sajat magad vagy az o neveben - vagy belepve, vegzed a tranzakciokat stb.
Egyetlen nehezites, hogy ilyen meghatalmazast csak mindkettotok egyuttes fizikai megjelenesevel lehet megadni, hiaba mehet minden mas online (legalabbis tavaly osszel ezt az infot kaptam, azota en is varok videki szulovel mikor leszek azonos munkanapon azonos varosban...)
Ha ismered a Raiff hasonlo funkciojat, az tokeletesen ugyanilyen.
Azert se lenne jo ha papiron a te nevedre kerulne, mert elvileg nyilatkozol hogy csak a sajat penzed kezeled - nyilvan ez a penzmosas ellen van, de azert jobb a bekesseg.[ Szerkesztve ]
-
Zoty4
őstag
-
aujjobba
addikt
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Fandango #57098 üzenetére
Bocsi elmondod? Az elmúlt másfél évben a papírok hány százalékával lehetett bukni illetve kevesebbet nyerni mint máppal? Túlzás azt mondani, hogy ha egy majommal húzattunk volna ki random cégneveket egy kalapból akkor is jó hozamunk lett volna? Nem, ezt le is tesztelték lol...
Amikor így nézett ki az S&P és kb egy world index is, akkor segíts kérlek hogy hol kell megnézni nagyítóval hogy bukni lehessen. Az a baj az emberek annyira durván vakok hogy a saját képességeiknek tudják be a sikereiket ilyen helyzetekben, pedig csak szerencséjük volt. Bolond az aki ezt nem ismeri el. -
aujjobba
addikt
válasz Fandango #56401 üzenetére
Egyreszt a szerzodott partnerek szama jelenleg eleg keves, ahol ervenyesitheted a kedvezmenyed.
Masreszt a kedvezmeny merteke nem kobevesett dolog, barmikor valtoztathatja a partner.
Tehat mondjuk hiaba van 1M bonuszod, ha az adott partner mondjuk csak 5%-ot enged a bonuszbol fizetni.Na persze ha csak 5%-ot enged, attol meg a maradek bonusz megmarad, felhasznalhatod kesobb masra.
Ennek meg az a pszichologiaja, hogy belemesz olyan beruhazasokba csak azert mert akcios, amit egyebkent nem tennel.
Mint amikor az ember megvesz ket kenyerpiritot, mert ugy olcsobb darabja, holott eredetileg neki csak egy kell es nem is tud mit kezdeni a masodikkal.
(sarkitott hulye pelda, de a lenyeg ertheto)[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
válasz Fandango #56397 üzenetére
Mar vartam valami hasonlot, ez a Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer miatt van, nekunk cegnel vasarlo az egyik lakossagi foldgazkereskedo es sirtak mar miatta, hogy nem tudjak hogyan teljesitsek a kotelezettsegeiket.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
aujjobba
addikt
válasz Fandango #56397 üzenetére
Valoszinuleg az ordog a reszletekben rejlik, mert amekkora hozamot ez iger, az szerintem kivitelezhetetlen biztonsagos formaban.
Tehat azt mondja a kalkulator, ha en 24 honapon keresztul 200ezret befizetve osszeszedek 4millio800ezret, arra adnak 1M920 bonuszt, amit teljesen felhasznalhatok nyilaszaro cserere.
Namost ha egyszerusitek es ugy szamolok, hogy egyszeri 4M800 befizetesre 2 ev mulva 1m920ezer hozamot kapok, az 18%-os hozamnak felel meg.
A valosag ennel magasabb lenne, hiszen nem egyszerre dobom be a 4M800-at. -
Dare2Live
félisten
válasz Fandango #53867 üzenetére
Ez régen volt nagyon jó amikor 2-3%os visszatérítés volt meg nem volt 5.000-10.000ftban maximalizálva a havi visszatérítés. Jelenleg már csak kényelmes (meg persze aki sose csúszik meg) annak van belölle évi max kb 60Kftje.
Régen emlékszem még PMAP, map+ is hitelkarival volt fizetve, vettem 1misiért PMAPot máris kaptam 20.000Ft visszatérítést. Ingyen 20.000Ft nah jól esett.
kiszamolon volt vki aki leírta, hogy fizueti egyik hitelkarival a másikat és hogy rak össze belölle havit egy minimálbérnél többet. Volt vagy havi 20perc "munka". Nem tudom mért nem játszottam meg.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
félisten
válasz Fandango #52813 üzenetére
> Mivel nagyon sokan használják és nézik az indikátorokat, technikai jelzéseket, ezért ez egy önmagát beteljesítője jóslat is
Ponthogy nem, erdemes 2 percig elgondolkozni azon, amit irtal, es maris latszik, hogy miert nem
TA jelzes: 100 dollarnal fordul az emelkedo trend esesbe. Most 80 dollaron vagyunk.
- 100 dollarra berakni egy eladast nem lesz oke, mert akkor mindenki adni akar, hiszen a TA akkorra jelez
- ok, akkor 99-nel mar profitot realizalok
- de varj, mindenki pont rajott, hogy 99-nel kene, mert 100-nal nincs elado
- ezert 99-nel sem fogsz mar tudni eladni, mert nem lesz vevo
- legyen inkabb 98 a kiszallo
- ...[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
vzozo
senior tag
válasz Fandango #52778 üzenetére
Az a mondás, hogy a special dividenddel akarják kifüstölni a shortosokat, és az ex-div date az március 9-e. Addig legalább tartanám.
Ex-div után esélyesen esik valamivel, de ahogy elnézem kb. az egy éves átlagáron vettem. Hacsak nem áll totál a földbe a papír, akkor még közel nullára kihozva is nyerem legalább az osztalékot.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Fandango #52589 üzenetére
Abban igaza van hogy 20 eves tavon valszeg senki se fogja a topikbol megverni az MSCI World-ot vagy FTSE All World-ot. Foleg nem nyugdijra elegendo osszeggel. Tegye fel a kezet aki tobb mint 100 millio forinttal itt aktivan tradelget.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
Ixion77
addikt
válasz Fandango #49303 üzenetére
Az én tippem az, hogy nagy spekulánsok hónapok óta készülnek már erre. Gyűjtögetnek, hogy majd ráöntsék az ETF-ekre. Azt elég pontosan tudják hogy az ETF-ek mennyit fognak venni, azt viszont nem hogy más spekulánsok mennyit táraztak be. Dec. 21-én kiderül hogy összességében alul-vagy túllőtték-e a célt, és hogy mennyire. Ennek függvényében lesz kisebb vagy nagyobb elmozdulás fel, vagy le. Ez alapján már tudod mi a teendő, ugye?
(Az én tippem az hogy le, de nagyon. De én nem számítok mert mindig ilyen negatív vagyok ha Teslaról van szó.)
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Stanlee
őstag
válasz Fandango #48262 üzenetére
Hasonloan latom. Megujulo iparban dolgzom, a vasarloink kozott van Shell, BP, Total. Nem csak kozlekedesi celu olajkitermelesbol, feldolgozasbol, ertekesitesbol elnek. A finomitoi es vegyipari resz is hatalmas.
A meglevo kuthalozat elonyet sem szabad elfelejteni. Az, hogy eddig nem voltak nyitottak mondjuk villany toltooszlopot telepiteni, az egy dolog. Majd fognak, mert most az az, aminek lesz haszna.
Mi pl. hiaba latunk LNG-ben lehetoseget, ha egy teljesen uj helyen nullarol kellene kialakitani egy toltoallomast, addig a nagyok barmikor letesznek egy LNG kutat a mar meglevo melle. Hiaba jo mondjuk a toltooszlop, mi cegkent nehezen fogunk megegyezni az arra alkalmas helyekkel, mig egy Shell bejelenti, hogy 100 kuton lesz toltooszlop, akkor odatelepiti, mert az uzemeltetot nem kell meggyoznie.
En azt latom, hogy nehezen indulnak be a nagy olajcegek, de ha beindulnak, a meretukbol adodoan nagy elonyuk van.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Fandango #48262 üzenetére
Egyre gyorsul az átállás megújuló termelésre és a fogyasztási oldalon is világos a trend. Közben a kínálat hatalmas, az olaj ára folyamatosan nyomott marad emiatt. Palaolaj termelés 40 dollár fölött mindig be fog kapcsolni, de vannak cégek akiknek már 30 dollárnál is megéri. Szerencsére az USA és a szabad piaci innováció az olajtermelésben kifejti hatását.
Ha meg az olaj cégek másik aspektusa érdekel, akkor vegyél olyan céget ami tisztán ezzel foglalkozik. Clean energy etf vagy szendvicsbolt, pl starbucks. Ne olyat amit lehúz egy hatalmas, tőkeigényes, atom kompetitív, rossz kilátásokkal rendelkező terület.
[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Fandango #47194 üzenetére
Jobb lenne az országnak ha lenne rendes sajtója, független adóhivatala ami nem azért dolgozik hogy cégeket átjátszanak haverok kezébe, a bíróság függetlensége nem csorbulna tovább, satöbbi. Vagy elszenvedi az ország a forráscsökkenést és a választók döntenek a váltásról, vagy az autokraták kicsit meghátrálnak maguktól. Nekem mindegy melyik.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Fandango #46273 üzenetére
Akkor röviden összefoglalom. Egyébként ez a válasz arra, hogy miért teljesen irracionális az egyedi részvény tartás.
Az emberek fejében az él, hogy az egyes részvények hozambeli eloszlása egy gauss féle normál eloszlás, vagyis a 0-t hozókból van a legtöbb és ugyanannyi negatív hozamot generáló részvény van mint amennyi pozitívat generáló.
Ezzel szemben a valóság az, hogy a részvények eloszlása egy negatív irányba jobbról pofon csapott gauss eloszlás.
Illusztráció: http://prntscr.com/traljr
Nézzük mik az adatok ezzel kapcsolatban az elmúlt 120 évből:
Az összes részvények 61%-a a történelemben vagyont rombolt, vagyis bőségesen negatív volt a hozama.
Ha a részvények 4%-át, mégpedig a legjobb 4% féle részvényt kiveszed a portfóliódból, akkor annyi lesz a hozamod mint az US treasury bill, vagyis őrülten alacsony, amit kockáhaz nélkül el tudnál érni.
Magyarul a részvények 96%-a hosszú távon az 1 hónapos us treasuty bill hozamát hozza, a maradék 4% felelős a pozitív hozamért. Elég rosszak az esélyeid megtalálni azt a 4%-ot nem?
Itt jegyezném meg zárójelesen hogy a szakértők szerint ez az arány még rosszabb lesz a közeljövőben de ezt most hagyjuk, nézzük még egy kicsit tovább.
A részvények 40%-a 70%-nál nagyobb bukót jelentett visszapattanás nélkül, vagyis maradandó veszteséget szenvedett a történelemben!
Az IT-ben ez az arány 57%, telekomunikációban 51%, energiában 47% a maradandó 70% feletti veszteséget generáló részvények aránya. Ezek nem csak recessziókkor következnek be, hanem folyamtosan.
Összefoglalva: Annak az esélye, hogy kiválasztasz egy papírt aminek jobb a hozama mint egy világindexé, pár százalék(kb 4%). A legjobb esélyed arra van, hogy negatív abszolút hozama lesz (60%)/ezen belül 2/3 az esélyed rá)vagyis összesen 40%) hogy a veszteség nagyobb lesz mint 70%/, valamint jó esélyed van még arra, hogy valahol az index hozama és a 0 közt legyél vele (kb 36%). A profiknak sem szokott menni konzisztensen, gondolom érthető hogy ezekkel az esélyekkel az miért van...
Sok sikert kívánnék mindazoknak, akik egyedi részvényeket vásárolnak, ha ezek tudatában jó ötletnek tartod továbbra is, akkor szurkolok neked és hajrá, de ha egy jó tanácsot elfogadsz tőlem, papot hívsz... -
mgoogyi
Topikgazda
válasz Fandango #46266 üzenetére
Átfogalmazom: Ha egyedi részvényt veszel, 50% alatt lesz az esélye, hogy felülteljesíted a befektetők átlagát. Minél kevesebb részvényt tartassz, annál nagyobb az esélye az alulteljesítésnek. Jó nagy részvényszámmal mondjuk el tudsz érni 48%-ot.
A ruletten 49% körül van a nyerési esélyed és ez bőven elég, hogy vesztes játszma legyen.
Én emiatt a matek miatt mondom azt, hogy az a racionális, ha a potenciálisan nyerő startégiát játszod.
"Mert ilyen alapon a befektetők igen nagy része hülye, hiszen ha tudják, hogy mi a matek mögötte, mégis veszik az egyedi részvényket."
Szerintem akkor szabad egyedi részvényt venni, ha információs előnyöd tud lenni a piaccal szemben. Ez nem áll fenn az emberek nagy részénél.
A befektetők nagy része nincs tisztában a matekkal, vagy nem elég racionális gondolkodású, hogy aszerint cselekedjen / nem tudja elfogadni, hogy ponteciálisan az átlag az, amivel a legjobban jár / vagy pusztán élvezi az egyedi részvények válogatását / okosabbnak hiszi magát a piacnál / egyéb.
Sok ember érzelmi alapon dönt.
Egyébként hány szerencsejátékot játszó ember lehet tisztában az esélyeivel?
Mi az oka, hogy nem lottózol? -
válasz Fandango #46256 üzenetére
De csak azért ne mondj irrac. dolgokat, hogy más vélemény is elhangozzon
Lehet egyedi porfoliót is építeni, csak az már foglalkozós. És sokakban az a tévképzet szokott kialakulni, hogy ha megnéznek egy részvény tematikájú videot a youtube-on, akkor már menni fog nekik. Aztán később jön a felismerés, hogy ez azért kicsit komolyabb hozzáértést igényelne és sokkal több energiát.
Aki tudja hogy kell portfoliót felépíteni, azt nem a te hsz.-eid fogják felbátorítani, hogy bele merjen vágni[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Fandango #46253 üzenetére
De te még nem hoztál érvet, hogy miért jobb ha magadnak válogatsz munkával, aztán kevesebbet nyersz rajta mintha nem tennél bele munkát. Ha hobbiból veszel egyedi részvényeket, miért nem vagy 90% etf-ben, és maradék 10%-al kereskedsz belátásod szerint? Így megvan a piaci hozam és a fun factor is.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Fandango #46249 üzenetére
Nyilvánvalóan. De ha te ahelyett, hogy megvennéd valamelyik világ nagyobb részét lefedő ETF-et, vagy az S&P500-at vagy valamelyiket, munkát teszel bele és egyedi portfoliót építesz magadnak, akkor minimum kell, hogy legyen valami elképzelésed, hogy ez miért fogja túlszárnyalni azt, amit komolyabb befektetett munka nélkül is megvehetnél és nagy valószínűséggel jól teljesítene. Különben miért csinálod?
Amúgy tudja valaki miért fordult le az olaj?
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz Fandango #46244 üzenetére
A kockázat, amit kerülök, nem ad várható plussz hozamot és diverzifikálható kockázat.
Ezt látom objektíven a jó döntésnek és azt írom le, hogy miért.
És ez nem a saját agyszüleményem, hanem amit tanultam netről, videókból szakiktól, azt a tudást próbálom átadni. Bogle, David Swensen, Rick Ferri, Paul Merriman, Swedroe, Ben Felix(Fama&French tanokat terjeszt).
"Mivel a kockázatot próbálod alacsonyan tartani, ezért a várható haszon is ennek megfelelően alacsony lesz."
Ez így tévedés. Ezt már sokadjára írom le, de több fajta kockázat van, van amiért jár valami(1), van amiért pedig nem(2).
(1) = piaci kockázat(béta), value cégek, profitábilis cégek, egyéb faktorok
(2) = egyedi részvény kockázat, földrajzi kockázat, szektor kockázat
A (2)-es diverzifikálását nem tudod túltolni, az az ingyen ebéd.
Senki torkán nem akarom ledugni, csak azt akarom elérni, hogy értsék, hogy miért van az, hogy rengeteg példaportfólió az egész világot lefedi. Yale, Bogle, stb.
Erről szól az s&p 500-as youtube link is.
"egyedi részvények felé húzok"
Ebben pedig semmi racionalitást nem látok.Hobbinak/érdekesebbnek oké.
Abban mindegyik szaki egyetért, hogy a legfontosabb egyébként, hogy szisztematikus legyél és tartsd magad a tervekhez. Ez sokkal fontosabb annál, mint hogy a világpiac melyik szeletét tartod. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz Fandango #46244 üzenetére
Egyedi reszvenyekbol valogatott portfolioval elverheted a piacot, csak nem lesz ra sok eselyed. Most hosszu tavrol beszelunk idoszakos, 1-2 eves tavon akar sikerulhet is. Ergo amit mondd az a logikus annak aki hosszutavon gondolkodik. Szoval a plusz kockazat amit vallalsz nincs aranyban a varhato plusz hozammal.
-
Ixion77
addikt
válasz Fandango #45575 üzenetére
Semmi, törlendő, elmúlt, sorry. Fura volt hogy reggel 11-kor még MOL, OTP, stb. plusz 2% körül volt, aztán fél egykor mikor újra ránéztem már mínusz 2% körül. EURHUF, USDHUF is lendületesen visszafordult, de végül nem lett semmiből semmi.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
aujjobba
addikt
válasz Fandango #45392 üzenetére
A vita abbol fakadt, hogy az osztalek mellett ervelok szerint a nem-osztalekos esetben a folyamatos reszvenyeladassal a nyugdijas eveid alatt feleled a vagyonod, elfogy a penzed.
Ez az ami altalaban nem igaz, mert bar darabra kevesebb reszvenyed lesz evrol-evre, de a reszvenyek egysegara nagyobb utemben novekszik, igy vegso soron a vagyonod nem csokken, nem fogy el.
Tokmindegy hogy 20db 1000Ft-os bankjegyet hagysz orokul, vagy 1db 20ezrest.
-
Sub-S
senior tag
-
buherton
őstag
válasz Fandango #45259 üzenetére
Nem tudom már pontosan. Volt glettelés + festés + mázolás, ajtóba üvezegés, burkolás + aljzatkiegyenlítés, kád, villanyóraszekrény csere, teljes villanyszerelés, víz- és csatornaszerelés, lamináltpadlózás, bejárati ajtó, csillárok, csaptelepek, két klíma és a rengeteg apróság, mint radiátor szelepek, kaputelefon, stb. Sittet is el kellett szállítani meg a régi cuccokat.Erre jöttek a bútorok és gépek. Teljesen a nulláról indultunk.
Semmiből sem a legolcsóbbat vettük. A klímák Fujitsuk. A mosógép és szárítógép Miele. A többi átlagosnak mondható. Ami drágított, hogy minden konyhai gép beépített.
Ezt máshogy látom. Igen valóban sok pénz, de ha mindenből a legolcsóbbat veszed és a leggázabb szakikat kéred fel, akkor sem hiszem, hogy 7-8 milliónál olcsóbban megúsznád. Jó, ha maximum akkor ha minden használt.
Amikor ideköltöztünk, akkor tisztában voltunk azzal, hogy a következő legalább 10 évben nem fognunk tudni és nem is akarunk elköltözni. A következő lakást/házat e mellé szeretnénk megvenni, amihez kell a tőke. Viszont a felújításkor úgy kalkuláltunk, hogy majd ha meg lesz a másik lakás, akkor ez még egy festés után jó áron kiadható lesz albérletnek. 4 éve lakunk itt és egyelőre még gyerekkel sem amortizáltuk le. Persze, majd kiderül, hogy a tervünk összejön-e.
Továbbá változik a világ és.a panel kezd feljönni a téglával szemben. Kezd múlni a szocializmus hatása, amikor csak a szegények meg a jómunkás emberek laktak panelben. Most már egy jó állapotú és jó helyen fekvő panel a szegénynek és a jómunkásembernek megfizethetetlen. Szó szerint kiárazódtak. Ez is közrejátszott, hogy ennyit költöttünk egy panelre.
(#45266) Mercutio_: a fél milliós villanyszerelés, amiben csak a munkadíj van, az nagyon baráti!
(#45277) Ijk: megéri a 3 fázis a felárat a gázzal szemben. Sajna csirke voltam ezt meglépni és maradt a 2 indukciós + 2 gázos főzőlap, így a gázt fizetem tovább. Hamar megtérült volna.
(#45278) julius666: ez a lakás 69 nm és 2016-ban újítottuk fel.
Tovább borzolom a kedélyeket: a víz-, csatorna- és villanyszerelést magam csináltam, úgy ahogy a laminált padlót és az összes bútort is.
Úgy látom sikerült egy lavinát elindítanom ezzel.
[ Szerkesztve ]
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Ijk
nagyúr
válasz Fandango #45259 üzenetére
Burkolás lazán 1 millio és olcsóbb anyagokkal számoltam, Villanyszereles anyaggal min félmillió, viz+gáz szerelés + szerelvények min felmilla. Legkondi 2-3 db 300-tol a csillagos ég. Konyhabutor legolcsobb lapszabasznal felmilla, ikea 1-2 millió, kozepkategoria 2-3 is lehet. Haztartasi gepek 100k/ db atlagosan.
Kokany szakemberekkel, legolcsobb anyagokkal 4 millió, jó szakemberekkel, minosegibb felújítás szerintem min 7-8 gépekkel. 11-et sem nehéz elerni. Mondjuk panelre én sem tolnek ra annyit.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Tankblock
aktív tag
válasz Fandango #35426 üzenetére
Nézegettem 3-4 hónapon keresztül én mindent. Nekem az osztalék fizető stratégia illik a személyiségemhez.
Olyat néztem elsőre ahol relatíve magas az osztalék, mert kicsiben bukni nem akkora probléma.
Ezen felül a ppcian youtube csatornáján van video elemzéssel, + historical chart.
A kipézézett részvényekre hasra tettem belépő árat - azaz megnéztem a histórikus chartot és kerestem valami épeszű pontot. Ezen felül Yahoo Finance segít a cég bevétel kiadás oldal változásaihoz az elmúlt évekből.
Trump war jött még némi hátszél és vettem...A döntésemet majd az idő eldönti.
Kérdésedre mennyi osztalékot fizet, mennyi ideje fizet és emeli azt. Az árfolyam másodlagos, de a belépéskor jó ha alul van értékelve.
Release the Beast....
-
Dare2Live
félisten
válasz Fandango #35067 üzenetére
Szerintem tökéletes példa arra, hogy az állam nyugodtan megteheti. Meg is tette.
Nem riogattam bárkit államcsöddel. Pont az volt hszem egyik lényege, hogy épp államcsőd se kell ahoz, hogy magánszámláról a pénz, részvény, kötvény... "állami" számlára kerüljön.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Alex kettő
csendes tag
válasz Fandango #34911 üzenetére
" videót amiről fogalmad sincs"
Attól, hogy a MÁP+-szal és állampapírokkal nem foglalkoztam gyakorlati oldalon még lehet "fogalmam" a pénzügyekről.
"és azt se tudod ki a videó készítője."
De. A Portfolio Traderes muksó. Attól még beszélhet zagyvaságokat és lehet a videója hibás ábrákkal elkészítve. Hibázni mindenki hibázhat.
És akkor még egyéb hibákat nem említettem. Pl. nem megy neki a százalékszámítás se kerek értékekkel, ami már elég gáz. A Kiszámolós emberke meg fejben számol mindent.
Maradjunk annyiban, hogy van egy véleményem és attól, hogy te habzó szájjal nekem esel még nem fog megváltozni. Úgy hogy légyszi. szállj le rólam! -
vnorbi
aktív tag
válasz Fandango #34634 üzenetére
Nem saját számlára 0,3%, maximum 6000 forint.
A díjtételeket tartalmazó Hirdetményt az Üzletszabályzat dokumentumai között lehet megtalálni (2. számú függelék).
Nem linkelem közvetlenül, mert úgyis elromlik. Eddig egy pdf fájl volt, most meg egy doc fájlba rakták. Egyébként az eléggé aggályos, hogy csak úgy cserélgetik ezeket, a régieket meg nem lehet megtalálni. Konkréten a június 3-tól hatályos Üzletszabályzat Hirdetményét már legalább háromszor cserélték le, és a korábbi változatok nincsenek meg, csak az, ami mától érvényes.
-
vnorbi
aktív tag
válasz Fandango #34593 üzenetére
A kondíciós lista szerint csak forintot lehet kártyával befizetni RC-hoz, aminek 1%-os költsége van, de még ha lenne deviza befizetési lehetőség kártyával, a Curve-nél van limit, amíg ingyenes a váltás, azaz nem feltétlenül érné meg.
[ Szerkesztve ]
-
Louro
őstag
válasz Fandango #34296 üzenetére
Vidéki üzletkötő okosba oldja meg. KP-t ad érte. Én se tudom hogyan, de állítólag az ügyfeleinek így oldja meg a gondjait az üzletkötő.
Van, aki ellenőrzi, hogy az adott ingatlan, amire fel lett használva a megtak az valóban a szerződő félé -e? Szerintem ezen alapulhat.
Nekem csak az a bajom ezzel az egésszel, ahogy előttem is írták, hogy ha ennyire nyomják, az több, mint gyanús. LEhet, hogy az évszázad üzlete, de akkor ott a termék eladná magát. De az állam is egy profitorientált szervezet. Ő se hülye, hogy azt mondja, hogy adj egy kis pénzt és sokkal többet adok vissza 5 év múlva. Nem pesszimista, nem liberális mittomén mi vagyok, csak ez nekem bűzlik.
[ Szerkesztve ]
Mess with the best / Die like the rest
-
attiati
veterán
válasz Fandango #34227 üzenetére
A két Tesco kuponakciós blogbejegyzés közé befért egy Teva akciós vételi lehetőség is a kiszamolón pár éve.
Majd a további esésnel egy rávásárlási lehetőség.
Múltkor láttam az egyik lakaspiacos okoskodos iromanynal, hogy az egyik olvasó helyzetjelentést kert a Teva részvényre. -
Lmh
őstag
válasz Fandango #34204 üzenetére
Mert ilyenkor levonja a korai kivétel büntijét, tehát azt írja, hogy mennyit kapnál, ha most kivennéd.
Steam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor
-
Kobe
veterán
válasz Fandango #34197 üzenetére
Mert valamivel etetni kell azokat a nepeket is akik ertenek hozza valamit es tisztaban vannak az inflacio hatasaival
Tul egyszeru lenne a lovak kpze dobni a gyrplot "f*ck this sh*t" alapon, mert a piac ket perc alstt lereagalnaSzepen lassan uj, eszak koreai izolaltsagu orszagot epiten(en) ek
-
kacsaesokos
tag
válasz Fandango #34098 üzenetére
Az áprilisi - ksh által mért - inflációs adat 3,9%. Kíváncsi vagyok melyek azok a makrogazdasági adatok amelyek alapján az MNB tudja majd tartani a 3%-os inflációs szintet.
Ezzel párhuzamosan a forint gyengülését (eurohoz képest) csak az nem látja aki nem akarja, évi 1,5% válság óta.
Az infláció pedig tovább fog emelkedni. (itt a topikba is többször szóba került, hogy emelkednek a bérek, csak a szakmunkások, napi 20-50k-s díjai stb..)
Aki ezek után azt hiszi, hogy az infláció ezzel párhuzamosan nem nő, az véleményem szerint túl pozitívan látja a jövőképet.
Ebbe az új kötvénybe én egy forintot nem raknék.[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
válasz Fandango #34098 üzenetére
szerinted az kijön, hogy éveken át 10%ot nőnek a fizetések, az infláció meg 3%?
valaki írta múltkor hogy az eurhuf sávban mozog:
szerintem egy hosszabb chartot megnézve azért elég szépen látszik a trendszerű ft gyengülés, ami alapvetően támogatja a külker mérleget és a versenyképességet (és nem mellesleg az mnb papíron tud csinálni árfolyamnyereséget ami el tudja aztán veszteni közpénz jellegét...) szóval nem várnék benne változást.vagy fullba vagy sehogy :D
-
Madwe
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
- Magyarországra jött a Honor szuperzoomos mobilja
- Milyen egeret válasszak?
- BestBuy ruhás topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- További aktív témák...
- ASUS ROG STRIX SCAR III makulátlan állapotban.
- VADI új MacBook Air M3 15" 8/10/16 16GB 256GB 3év gar, MAGYAR BILLENTYŰZET!
- Akció! Dell Latitude E6420 laptop (14/i5-G2/8GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép játékra! I7 13700K / RTX 3090 / 32GB DDR4
- Vadonatúj Barrow external cooling box
- Seagate Barracuda 500GB 7200rpm SATA 3.5" 16MB HDD
- LENOVO (Hitachi-LG GP60NB60 író) külső USB DVD RW.
- Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34 GL / BHR5133GL --- pontosan ilyen monitort keresek, több darabot
- Külső kijelzős Samsung Z Fold3 mobil eladó! ( 12GB+8GB RAM/256GB Tárhely )
- 1,5 TB 60 napot futott 100/100 as HDD eladó!