Új hozzászólás Aktív témák

  • tomcica

    Topikgazda

    válasz #64052736 #64158 üzenetére

    O szamos mas felosztas is van (egesz 6 tipust sorolnak egyes dokik) de a klasszikus felallas:
    - gyors glikotikus (2B tipus)
    - gyors oxidative (2A tipus)
    - lassu oxidative (1 tipus)

    Genetikailag adott,hogy melyikbol van tobb,nagy atlagban gyors es lassu kb fele-fele.A "szuletett" sprinterek es hosszutavfutok egyik izomros dominansak abstart.
    A 2A tipusu gyors izom edzessel megvaltoztathato,eltolhato a sebesseg vagy kitartas iranyaba. Igy ezen izomrostok a sebessegnel be tudnak segiteni a 2B sprinter izomrostokba,a kitartasnal az 1-es tipusu lassu izomrostokba.
    A test nagyon intelligens es mindig gazdasagos.Az erobevetestol es edzettsegtol fuggoen a lassu izomrostokat kezdi el hasznalni,majd ha azok mar nem birjak az aerob anyagcseret,akkor bekapcsolja a gyors oxidativokat (ez meg aerob levegovel tortenik) amikor azok is elkeszultek akkor par masodpercre meg a sprinter (glikotikus levego nelkul tortenik) izomrostokat is.
    A megfelelo edzessel a hosszutavfutok a gyors oxidativ 2B rostokat (amennyi van genetikailag adott egy-egy szemelynek) feledzhetik a leggyorsabb oxigennel torteno sebessegre. Ezt latod az elit hosszutavfutoknal.
    Ehhez evekig tarto gyors aerob mennyisegi ossz km kell. Ezt meg a legjobbaknak se adjak oda csak ugy genetikailag szuletett tehetsegkent :N
    Gyors aerob mennyisegi munka az kb edzesenkent 8-12km,evek mulva fel lehet tolni edzesenkent 16-20km-re. Heti 2-3x megy az ilyen edzes. Ez tortenhet tempocska,fokozo tempo,egyenletes tempo,hosszu resztav,rovid resztav formajaban.
    Ha emelkedot is lopsz bele,akkor nagyon gyorsan bekapcsolodnak a gyors izomrostok (erobevetestol fuggoen ugye elobb az oxidativ 2B es kesobb a 2A nyers sprinter "ero").
    A regeneracio ket reszrol is tortenhet,meglepo modon de a 2A izomrostok edzesevel regeneralodik a 2B gyors es a lassu is.Persze ez rovid edzes 5-10x rovid sprint.Mi 50-70m emelkedore csinaljuk,esetleg meg jobban szed daraboljuk es pihenunk kozte.
    A masik regeneralo edzes a tiszta lassu izomrostos teljes zsiregeto nyanyek totyoges :DDD igy hivom mert nalam az,masnal lehet gyorsabb persze. A lenyeg h egyaltalan ne kerjen erobevetest,mintha tudnad csinalni egesz nap. Ekkor a ket gyors izomrost pihen.

    There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

Új hozzászólás Aktív témák