Hirdetés

Ilyen még nem volt: sztrájkba kezdtek a Samsung dolgozói

A Dél-Koreában lévő szakszervezet bérvita miatt megszervezte a cég történetében az első sztrájkot.

A Samsung Electronics dolgozóinak szakszervezete pénteken megtartotta a cég történetének első sztrájkját, méghozzá bérvita miatt.

A National Samsung Electronics Union nagyjából 28 ezer tagja a cég munkaerejének bő ötödét fedi le. A jobb fizetés érdekében most egy napos munkabeszüntetésbe kezdtek.


[+]

A várakozások szerint ez nem hat majd a gyártásra vagy a kiszállításokra, de nyomást helyez a Samsungra, amely jelenleg az AI és a chipgyártás terén akar felzárkózni a csúcshoz, valamint leváltotta a félvezetős részleg vezetőjét (és a cég szerint jelenleg krízis van az ágazatban). A sztrájk eredményeképp jobb és jelentőségteljesebb kommunikációt várnak a vezetéssel. További terveik is vannak, amiket nem közöltek.

A Samsung szerint a gyártásra és üzleti tevékenységre mindez nincs hatással. Azt ígérik, folytatják a megbeszélést a szakszervezettel.


[+]

A TrendForce szerint a DRAM- és NAND flash-piacra ez nem lesz hatással, mivel a gyártás nagyrészt automatizált. A sztrájk ráadásul főleg a cég főhadiszállását érintette, nem a gyárakat. Ráadásul egy napos, az is helyi munkaszüneti nap után zajlik.

Az utóbbi hetekben a dolgozók többször tüntettek a Samsung irodái és egyik gyára előtt Dél-Korea fővárosában.

A szakszervezet nagyobb fizetésemelést akar az idén beígért 5,1 százalékosnál, valamint a teljesítményalapú bónusz fejlesztését és további egy nap szabadságot. A többi szakszervezet nem csatlakozik, ők konfrontáció helyett tárgyalást akarnak.

Azóta történt

Előzmények