Hirdetés

Perelnek a vallásos kripto-piramisjáték miatt

Két kriptocéget perel New York államügyésze, mert több mint 1 milliárd dollárral károsították meg az áldozatokat.

Letitia James, New York államügyésze két kriptocéget és azok hirdetőit is beperelte, mert állítása szerint több százezer áldozatot károsítottak meg összesen több mint 1 milliárd dollárral. Alapvetően vallásos és bevándorló hátterű közösségeket céloztak.

A per szerint a NovaTech Ltd heti nyereségeket ígért, ezen pedig 2023. májusi összeomlása előtt közel négy év alatt több mint 1 milliárd dollárt nyert – annak ellenére, hogy csak 26 millió dollárral kereskedett. Az AWS Mining Pty Ltd 2019-es összeomlása előtt két évig állította, hogy bányászattal 15 hónap alatt megtriplázza a befektetők pénzét.

Az áldozatokat sokszor imacsoportokon át, a közösségi médiában vagy a WhatsAppon keresztül csalták tőrbe. A NovaTech immáron házas társalapítói jelenleg Panamában élnek.

Az államügyész szerint az egyik alapító „tisztelendő vezérigazgatónak” hívta magát, a befeketőknek pedig azt mondta, hogy a NovaTech isten látomása. Privát módban „állatgondozónak” hívta magát, a befektetőket pedig szektának, akik mindennel egyetértenek, amit mond.

Az államügyész szerint mindkét csalás piramisjáték volt, az új befektetőkért bónuszt ígértek a régieknek, az újabbak kárára. Azt mondják: ezek a kriptocégek pénzügyi szabadságot ígértek a vallásos és bevándorló embereknek, de ehelyett ellopták a pénzüket és megtakarításaikat. Ez a szabályozatlan kriptoszektor igazi veszélye James szerint.

Azóta történt

Előzmények