Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Linux Mint
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Zyxel NAS326
- Windows 11
- Reklámblokkolók topikja
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
andris1602
aktív tag
dupla
[ Szerkesztve ]
-
andris1602
aktív tag
sziasztok
van egy kis problémám amihez a segítségeteket kérném..
egy régi laptopra kerestem oprendszert, előtte xp volt rajta, de azzal nagyon lassú volt. feltettem a lubuntut, és nagyon tetszik. egyszerű, nem kellett driverekkel bajlódni, egész gyors..DE. próbáltam filmeket lejátszani rajta, és nem hajlandó semmi sem lejátszani.. gnome mplayer van rajta, rákattintok elindul, de nem csinál semmi. letöltöttem a csomagkezelőben egy kmplayert, de ugyan ez a helyzet.. buffering, aztán redy, majd nem csinál semmit.. mit kéne csinálnom? elrontottam valahol? nem változtattam semmi még a rendszeren, nem értek hozzá. netezésre, letöltésre és filmezésre használnám.. jó lenne ha működne.
(XP-vel játszott le filmeket, a gép pentium3 846mhz, 256mb ram, 8mb videókártya)
köszönöm előre is
üdv
-
n00n
őstag
A Valve blogot indított a Steam kliens és a Source engine Linuxra portolásáról.
Eddig is lehetett tudni, hogy előbb-utóbb Linuxra is elérhető lesz a Steam és mellé a Source engine előbb-utóbb, viszont most már a hivatalos oldalon is találhatunk erről információt.
A kliens portolása nagyon jól halad, már a főfunkciókat mind tudja, a kisebbeket rakják még bele. A Left 4 Dead 2 az első cím ami biztosan érkezik, ez is már nagyjából kész van, már csak optimalizálják, hogy ugyanolyan jól fusson, mint Windowson. Egyelőre az Ubuntu 12.04 LTS lesz a támogatott disztró, de ez később természetesen bővülni fog.
-
MODERÁTOR
-
kiskekko
tag
Sziasztok! Tud valaki esetleg pixelhiba tesztelő/javító programot ubuntura?
"Az elitet csak az különbözteti meg az összes többitől, hogy bárki másnál jobb az alapokban."
-
hun2005
tag
Külső monitorra való csatlakoztatás után mért nem tudok nagyobb felbontást választani, mint 1280x1024? Egyébként a másik monitorom 1680x1050-es...
-
mzx
senior tag
Üdv,
Bocs a késésért és köszi a segítséget többeknek a mikrofonos / neten át való telefonálásos válaszaikkal. Júl 10 óta pár napig elfoglalt voltam, utána meg nem tartózkodtam itthon további pár napig.
Az egyik tippem jött be mint a probléma oka, bár még tesztelni kell, hogy megoldódott-e, de úgy fest, rátaláltam a hiba okára. Tehát az egyik sejtésem eleve az volt ,hogy valamely, hangot használó alkalmazásomban hibás a beállítás. Atapi akarva, vagy akaratlanul ráhibázott / tudta (?) / megérezte, a linuxomon hol elhet a gond. Ugyanis hiába kezdtem a Gnome Alsa Mixer-emben az állítgatásokat, hiába próbáltam ismerősömmel neten telefonálni skype, msn, pidgin, google talk stb segítségével, én hallottam az ő hangját, ő nem az enyémet. Az Audacity-be benéztem Atapi javaslatára, és eleve le volt tiltva a mikrofonom. Átállítottam más hangeszközre az Audacity-t, olyat kerestem, ami engedélyezi a mikrofonomat. Eddig rendben is, de ekkor meg hibát ír ki , tehát nem vesz fel mikrofonról, ésmáshonnan se; persze ha mindent visszaállítok, akkor megint tud az Audacity-m külső forrásból -pl. médialejátszómból- zenét felvenni.
Na most, jelenleg azt a beállítást választottam audacity-ben, hogy engedélyezze a mikrofonomat, mert most nem az az érdekes, h tudjak audacity-vel mikrofon felvételt készíteni (amit úgy sem enged), hanem hogy engedve legyen a mikrofonom, és most engedélyezi. Ennél fogva feltételezem, hogy már tudok neten át másokkal telefonálni ezen beállításom alatt. Ezért kérek valakit, hogy jöjjön be hozzám ideiglenes gmail címemre telefonálni velem google talk-kal. Az anonimitását megőrizendő aki segít velem mikronofonat -netes telózásomat- tesztelni, 1 perc alatt készíthet ideiglenes google mail címet az illető is, ha úgy gondolja.
Priviben jelezze, aki segít MOST nekem ebben, amig van időm itt lennem, prohardverben (nem tudom, hogy 20 percem, vagy akár egy órám van-e még). Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
shinodas
tag
Sziasztok!
Már régebben telepítettem a sony vaio notimra az ubit. Tegnap előszedtem újra az ubuntut, és elkezdtem bütykölgetni. Egyetlen problémára nem találtam jó megoldást, a monitor fényerejét nem igazán engedi állítgatni. Persze manuálisan átirogathatom, de én szeretném használni a funkcióbillentyűket, vagy, ha már a menüben csúszkával is tudnám állítani, nagy segítség lenne. Találkoztatok már ilyesmivel? -
kommunism
aktív tag
na elkezdtem szépen a libfájlokat feltelepitgetni ellenben akar 1 libpng14 nevüt amit segol se találok, még a synaptic ban sem, valakinek ötlete honnan lehet ne beszerezni?
A hirdetéseimet figyelmesen olvasd.Leírok bennük mindent csak amit nem azt kérdezd,mert másra nem válaszolok!
-
kommunism
aktív tag
Na nemrégiben feltettem kérdésem hogy miért mehet csődbe az installálásom, ha valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatba kérem irjon (nem a 32/64 bit a probléma) ezt adja a terminál válasznak:
rambo@PC:~$ cd ~/Letöltések
rambo@PC:~/Letöltések$ chmod +x eagle-lin-6.2.0.run
rambo@PC:~/Letöltések$ ./eagle-lin-6.2.0.run
/tmp/eagle-setup.3739/eagle-6.2.0/bin/eagle: error while loading shared libraries: libXcursor.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
rambo@PC:~/Letöltések$ sh eagle-lin-6.2.0.run
/tmp/eagle-setup.3808/eagle-6.2.0/bin/eagle: error while loading shared libraries: libXcursor.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
rambo@PC:~/Letöltések$A hirdetéseimet figyelmesen olvasd.Leírok bennük mindent csak amit nem azt kérdezd,mert másra nem válaszolok!
-
hun2005
tag
Van egy 1,5 TB-os külső vinyóm, amit ha rádugok a gépre valamiért csak a fájlrendszert hozza be. Tehát a számítógép mappában csak annyit látok, hogy 5,1GB fájrendszer, bin, root meg sys mappákkal tele. Lehetséges, hogy azért nem mutatja az adatok mappámat, mert windowsba le lett jelszavazva BitLocker-el? Ha igen, akkor hogyan tudnám beírni a jelszót, hogy újra láthassam a cuccaim?
-
leslieke
Jómunkásember
válasz gyulank #1970 üzenetére
A qBittorrent klienst ismerem még, ez is használható.
Tölts le egy torrentfájlt, jobb klikk a fájlon, megnyitás egy alkalmazással. Kiválasztod mi legyen az alapértelmezett, legalul pipa és kész.A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
gyulank
addikt
válasz leslieke #1947 üzenetére
Jó tudni.
Olyat nem tudsz esetleg ajánlani, amin, ha megnyomom a play gombot, akkor meg lesz nyomva, és a stop, vagy pause lesz aktív, és ha a stop, vagy pause gombot megnyomom, akkor a play lesz aktív?
Ja igen, és még mindig csak a transmissiont ajánlja fel, ha egy magnet linkre kattintok, és fogalmam sincs, hogy válasszak mást.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
hun2005
tag
válasz fradi81 #1963 üzenetére
A routerbe nem tudok belépni, mert a jelszót nem tudom. Szóval ahhoz nem volt nyúlva már nagyon régen.
Most egyébként találtam tök véletlenül egy régebbi 9.10-es Desktop Edition Ubuntu-t, amit még a laptophoz adtak. Ezt raktam fel, de nagyon sokáig telepítette és ahogy kész lett, már jelzett is, hogy frissîtsek 10.04 LTS-re és abból még van 45 perc...[ Szerkesztve ]
-
addikt
sziasztok!
12.04-es kubuntura szeretném felvarázsolni a skype-ot.
letöltöttem a skype oldaláról, a csomagkező le is futott, egy halom függőséget fel is rakott, de 1xűen nem találok sehol skype ikont hogy elinditsam a programot..
mi a titok?már próbálkoztam az ubuntus és a debianos verzioval is.
:)
-
hun2005
tag
-
hun2005
tag
Sziasztok! Ubuntu 12.04 LTS-t raktam fel, tegnap óta küszködök vele, mert a környék összes wifijét látja de a miénket nem. Kutakodtam ezzel kapcsolatban, így rájöttem nem a mi routerünkkel van baj, hanem az oprendszerrel kéne valamit csinálni.
Pls segítsetek!Köszi
-
kommunism
aktív tag
Szeretnék 1 kis segitséget kérni: megpróbáltam az eagle-t felinstallálni a linuxra, run fájlból kéne futassam , szépen letöltöttem , elkezdtésem terminálba ügyeskedni ime:
rambo@PC:~$ cd ~/Letöltések
rambo@PC:~/Letöltések$ chmod +x eagle-lin-6.2.0.run
rambo@PC:~/Letöltések$ ./eagle-lin-6.2.0.run
/tmp/eagle-setup.5026/eagle-6.2.0/bin/eagle: error while loading shared libraries: libXrandr.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory
rambo@PC:~/Letöltések$
értelemszerüen a fájl ottvan,ugyhogy nem igazán tudom hogy mit tegyekA hirdetéseimet figyelmesen olvasd.Leírok bennük mindent csak amit nem azt kérdezd,mert másra nem válaszolok!
-
-
Varesz_86
aktív tag
-
-
csibor
addikt
Multifunkciós nyomtatót keresek. Van olyan amit minden tökölés nélkül összekötöm, és minden funkciója működik? Esetleg wifi-n keresztül is.
-
válasz Varesz_86 #1945 üzenetére
Máson nem tudod összekötni egy próba erejéig?
@gyulank : Ne várd, hogy úgy működjön, mint a windóz. Egyszerűen nem úgy épül fel az operációs rendszer, hogy valamik alapból futtathatók legyenek. Meg aztán Linuxon "kiterjesztés" sincs, hogy az alapján lehessen eldönteni.
Különben semérdemes a filenév alapján eldönteni, hogy valami fittatható-, hiszen a file-ból kinyerhető az az információ, hogy ő micsoda.
Mutogatni való hater díszpinty
-
MODERÁTOR
válasz gyulank #1944 üzenetére
Ezek mind windowsos fájlok, Ubuntun amúgy sem lehet őket - alapból és ugyanúgy mint a többit - futtatni.
Amúgy rendben, írok neked egy károkozót, legyen .jpg. Megkérlek, hogy nyisd már meg ezt a jó képet, aztán amint rákattintasz, törlődik a merevlemezed teljes tartalma. Mert gondolom hasonlóképp iktattad ki a jelszókérést is...[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
Pl. az EXE, COM, MSI, BAT kiterjesztésű, vagy úgy egyébként minden fájl lehessen futtatható! Semmi sem azért van, hogy ne lehessen futtatni. Ha pedig futtatni akarom, csak akadályoz, hogy be kell állítani minden egyes fájlnál, hogy hagy futtassam már.
Amúgy, ha megnyitok 1 magnet linket, felajánlja a Transmissiont, de a Deluge is fent van, de azt nem lehet kiválasztani, vagy nem tudom, hol kell keresni, mert ha kiválasztom, hogy megnyitás mással, akkor mappák közt kell keresni. Delugével kapcsolatban az normális, ha a Play, és Pause gomb mindig aktív?ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
-
-
Varesz_86
aktív tag
Sziasztok olyan problémám lenne hogy az ubuntu nem ismeri fel a második kijelzőmet ami egy lcd-tv mi lehet a probléma? nagy feketeség van csak rajta a kártya egy nvidia 9800 gt
köszi ha tudnátok segíteni.. -
gyulank
addikt
válasz God Vazzeg #1886 üzenetére
Azt nem lehet beállítani, hogy alapból futtatható legyen minden futtatható fájl?
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Noddy
senior tag
Itt pedig egy jó leírás:
Silverlight linux alattJesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
iff
senior tag
Sziasztok!
ubuntu 12,04 lts távolról elérem, de a vncviewer csak az első pillanat képet mutatja. Az ubuntun ráviszem pl. a kezdő oldal ikonra a viewer oldalon annyi látszik, hogy az egér rákerült az ikonra, rákattintok a felugró ablak csak a szerveren látszik a viewer oldalon nem. Ha a viewer oldalon kattintok iconra, látszólag nem történik semmi, de a szerver oldalon megnyitja. Valamit kell még állítani?
..........""..........
-
fradi81
veterán
Ha a chrome mellett futtatok még valamit, elkezdi darálni a vinyót/enni a ramot. Legrosszabb esetben csak reset segít, úgy tudom ez már egy jó ideje gond, mit lehet ezzel kezdeni?
moto g72, Ninebot d28e
-
-
-
hk0
tag
Sziasztok!
Van egy Apple TV-m (1st gen), amin Ubuntu 8.04 fut. Ez egy médialejátszó, amin XBMC fut linux alatt. A problémám az, hogy néha az XBMC "megfagy", és a processek közt az events/0 CPU kihasználtsága felugrik 80% fölé, amíg ez tart (néhány percig), addig az XBMC megáll, és nem csinál semmit, nem ragál semmire (szóval elég bosszantó). A gépen szinte semmi más nem fut, csak a legszükségesebb szolgáltatások.
A kérdésem az lenne, hogy hogy lehetne esetleg kideríteni hogy mi okozza ezt? Volt aki javasolta, hogy érdemes lenne megnézni hogy a /proc/interrupts -ban van-e egy olyan sor ami ezen idő alatt nagyon pörög, de ez nem igazán vezetett eredményre (ha valaki mégis kiváncsi rá megmutatom az eredményt).
-
-
Lacces
őstag
Jah, látom megtaláltam mind a 3 parancsot...
Viszont már más megkérdezte, amit én ugye sejtettem, hogy miért eszik ennyit a Linux kernel? Bici 1713-as hsz-e, letöltött 58mb és 300mb kevesebb hely neki. Frissítések esznek meg ennyit a rendszerből? Ez úgy mond nekem is feltűnt. Csak az ő válaszára nem érkezett válasz ez ügyben, ezért merem feltenni neked. -
Lacces
őstag
Sziasztok!
1. Ubuntun tweak-en kívül van másik ubuntura specializált takarító program? (mindig valahogy úgymond eltűnik 1-2 giga...)
2. Docky-t használok és nem tudom, hogy ide tartozik vagy máshova (Unity felületet használok, ebből is elsősorban a 2d-t) Régen a gnome2-nál (azt hiszem ott) volt olyan, hogy a tálcán lévő ablakokhoz tartozott előnézeti ablak (preview window).
És ezt, most is elő lehet hozni valahogy, esetleg a Docky-nál? (vagy a baloldalt lévő alap unity-s docknál) -
Atapi
senior tag
-
-
rybank
senior tag
válasz kiskekko #1913 üzenetére
1.: /etc/fstab fájlról backupot.
2.: sudo gedit /etc/fstabSzövegszerkesztődben hasonló megjelenik
Keresel egy "/ ext4" részt, a képen a zöld francia kocka előtt szerepel. Az ext4 szó után szóköz és discard szót becsíped oda.
Mented és megy a trim.
További dolgok magyarázásába nem megyek bele. Jó lesz, ha ezt is megcsinálod. Aztán próbálgass, olvasgass, tanulgass.
A következő kulcsszavak érdekelnek ebben a témában téged: tmpfs[ Szerkesztve ]
-
kiskekko
tag
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy most dobtam föl az Ubuntu 12.04-et egy 64 GB-os Samsung 830 SSD-re akkor milyen beállításokat kell eszközölnöm a rendszeren hogy kíméljem az ssd-t? Kezdő linux felhasználó vagyok!
"Az elitet csak az különbözteti meg az összes többitől, hogy bárki másnál jobb az alapokban."
-
gyulank
addikt
Minden telepítés hiba nélkül futott.
Nem minden Software Center ugyanazt találja, ha beírják, hogy dkms?
Leírtam, hogy elindítottam az oldalon a 11.04-re való deb-fájlt, elindult a SC, telepítette hiba nélkül, aztán mikor rákattintottam a Startra, akkor kiírta, amit a képen látni, aztán telepítettem a dkms-t módosítás nélkül, aztán a helyzet nem változott, ezért kérdeztem, hogy ha mindent kijelölnék, akkor változhatna-e a helyzet?ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Atapi
senior tag
válasz gyulank #1904 üzenetére
írhatnád azt is, hogy kék az ég és süt a nap... követhetetlen, hogy mit csinálsz. pontosan írd meg a csomagok nevét, amikre hivatkozol és a hibaüzeneteket is, különben nem lehet semmilyen tanácsot adni.
a vbox telepítő hiba nélkül lefutott? kellett volna szerintem csinálnia /etc/init.d/vboxdrv indítót, de nálad úgy tűnik, ez hiányzik... whereis vboxdrv mond valamit?
-
MODERÁTOR
válasz gyulank #1902 üzenetére
Semelyikre, hiszen mindegyik kompatibilis a rendszerrel. Ha tudja a TRIM-et akkor jó, ha nem tudja de rendelkezik helyettesítő takarító algoritmusokkal az is jó, de ha semmivel sem, akkor is megy. Persze ilyen gyorsítótárnak nem lenne jó, mert nincs hozzá szoftveres támogatás, szóval ha olyan az a hibrid tároló, akkor esetleg nem érdemes megvenni.
-
gyulank
addikt
Milyen SSD-re vagy HDD-re, vagy hibridre írtad volna, hogy nem jó, és milyen szempontok miatt?
Nem tudom, hogy kell azt csinálni amit kér.
Reinstalláltam amit a SC talált, feltelepítettem, amit az oldalon találtam, és ugyanaddig jut el.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Spórolós topik
- Xbox Series X|S
- Google szolgáltatás (GMS) Huawei telefonokra
- PlayStation 5
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest