Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
kertsa
senior tag
Tudom állítani, hogy X időközönként váltson a háttérképek között? És hol?
-
chab7
addikt
válasz vodkaboy22 #595 üzenetére
Hűűű de jókat írsz
és az utolsó mondatodban levőre: én már rég rájöttem csak a gépem fölött járt el az idő amit nem tudok cserélni és muszáj vagyok még tovább "képezni" magam, hogy ugyanúgy használható legyen mint eddig)Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
vodkaboy22
addikt
válasz vodkaboy22 #595 üzenetére
lejárt a szerkesztés
Hmm kicsit hamarabb írtam minthogy teljesen leülepedett volna bennem a cikk. Inkább azt mondom a cikk egésze nem rosz és még ajánlanám is ha nem lennének benne szerintem túl magyarázott részek, és kicsit kevesebb értelmetlen összehasonlítást és bizonygatást tartalmazna. Mindazonáltal megtudom érteni teljes mértékben az íroját.
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
vodkaboy22
addikt
Elolvastam a cikket és kicsit vegyes érzések maradtak utánam szerintem hulyeség amit ír.
Nem lehet bwm-mercedes motor-kocsi hasonlattal vagy hasonlóval állni a softverek felé...
Igenis os/os között sok a hasonlóság, mivel mind kettő os. Tehát egy típus nem úgy mint a motor/kocsi kombo. Igenis aki legalább win-t tud valamennyire használni az már tud googlezni is és linuxban sem elveszett. Nem kell ahhoz parancssor, hogy valaki non-stop linux user legyen. Desktop meg kicsi külső beavatkozással totál winszerűvé varázsolható és onnan átlagos napi felhasználásra egy az egyben ugyanolyanná tehető és átlagos usernek.Azzal egyetértek, hogy meg kell érteni a felvásárló logikát GNU softvereknél nem lehet alkalmazni. De szerintem aki tud photoshoppal dolgozni az egyből tud GIMP-el is persze el kell olvasgatni vagy bele kell szokni melyik gombot hol találja.
De az alapvető logika ez:
Mi a célom? - képszerkesztés?
---
Szép kép-A kettő közti utat el lehet photossoppal és gimpel is érni. És mivel mindig arra törekednek a softver készítők, hogy egy probléma elejetől a megoldásig a legjobb/könnyebb utat járjuk be
ezért ha akarják ha nem nagyon hasonló jó megoldásokat fognak szülni, mivel a user mindig ember és a problémakör se változik. Így nagyon hasonló softverek lesznek már csak az a kérdés melyikkel törödnek többet, hogy jóbb legyen és melyik mögött több a marketing.
Sajnos a marketing a winfos mögött több míg a törödés a linux mögött.
És a kezdő usereknek ezt kéne látni. Mérlegelni melyikkel mennyi szenvedés árán jutnak el a célukig. Szerintem egy okos user hamar rájön, hogy a linuxxal többet jobban tud dolgozni és elérni mint mással.Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
barnam_
nagyúr
Üdv,
Tudtok nekem olyan oldalt, ahol össze vannak szedve az egyes kiadások háttérképei?
Google-val mindent találok, csak azt nem, amit kellene. (10.04-től 12.04-ig háttérképek) -
törölt tag
válasz vodkaboy22 #590 üzenetére
no akkor.
winfosson túl is van élet igaz nem GPL meg nem ingyen de mondjuk osx alatt nem kellett eddig soha se wine se virtuális winfoss.
Pár embert sikerült is elfertőzni mac-el és azóta sem használtak egy darab wines programot sem.Tudás kell ahhoz is,hogy a villanyt felkapcsold,vannak tanitható emberek és van a fogyasztói társadalom féle leszarom mérnemegy szarazubuntu tipus ezeket ignrálni kell...
ubuntu kompromisszumokkal általános célra desktopnak alkalmas lehet megfelelő felhasználó esetén.
Értsd yól aki hülye az tökmindegy mit fog használni soha nem lesz normálisan produktiv.amire igazából a linux és az ubuntu leginkább tökéletes:
szerverek,kiszolgálók.
-
Tudom-tudom, a te rettenthetetlen fórumodon ezért már bant kapnék... de nem neked szólt a dolog, úgyhogy olaj.
rybank gyönyörűen leírta, mi a motivációm.
vodkaboy: azért, mert ami másnál megy wine-nal, nem biztos, hogy nála is fog - ebből kövekezően szaralinukc. Ez az, amit el akarok kerülni. Beleölhet egy csomó erőforrást, hogy működésre bírja és nincs garancia a sikerre.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
vodkaboy22
addikt
Hehe én erre azt mondom használd azt amit tudsz ha kevés tudásod van akkor windows telepít aztán next next finish.... De amint munkáról van szó több lesz a leve mint a hús...
Ha kicsit több akkor linux azt repokbból keresgélj ami kell.
Ha mégtöbb akkor +ba wine-t is előveheted és ami megy annak örülsz ami nem azt megbarkácsolod, hogy menjen, ha ennél is többet tudsz már wine se kell minden menni fog...
És wine+müködő windows progik miért nem tartoznak a linuxos softverkinálathoz?
Én jelenleg egy foobar2000 + maple-t használok wine-el miközben ide pöcögök. és gond nélkül mennek (ja a maple-t még így linux alatt nem láttam lefagyni winfos alatt 1-2 óránként kitudom nyírni csak úgy random...) Akkor kérdem én miért ne próbálkozzon?
Használjon azt amit tudVillamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
-
rybank
senior tag
Ne vedd komolyan, csak a hisztit akarja elkerülni, de vannak olyan emberek is, aki habár rendelkezik elegendő tudással, mégis telesírják a topicot. Szvsz. ismerkedj vele oszt cső. Csinálj amit akarsz vele, ha valami nem működik vagy megoldja az ember, vagy változtat a szokásain.
-
Ne akard a Linuxot Windows-ként használni, a Linux nem Windows!
Vagy megbarátkozol a Linuxos szoftverkínálattal, vagy menj vissza Windows-ra!
https://www.coreinfinity.tech
-
-
kertsa
senior tag
(#581) vodkaboy22 Alt F2-re nem jön be semmi, csak az asztalon jobb klikk és az oda tartozó menü
Ubuntura van-e PS? És hangos angol szótárak, mint pl: TELL ME MORE Performance vagy LONGMAN.Dictionary.of.Contemporary.English.5th.Edition.
-
vodkaboy22
addikt
Ez sajna nem olyan biztos.
Sajnos vannak körülmények amikor linux/windows is beakad.
Nekem a win7 szokott gyakran olyat csinálni, hogy a 3stepből (550 110 2200) leragad 550-en és akkor vagy reboot, vagy softveresen K10-el visszaállítom a szorzot 11-re.
Linux alatt saját gépemmel nem volt még ilyen de más gépével igen ott core i5 turbo core-ja nem müködött és elég sunyin bele kellett nyulni a lelkivilágába, hogy orvosolni tudjuk a problémát.
Sajnos nekem már volt pár tapasztalatom hibásan kezelt powermanagementekkel. Amiben föleg az OS volt a ludas.Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
-
RBJ
addikt
hogyan tudok a külső táramon maradt állományokat törölni. védett tartalomnak mutatja pedig csak valami régi zene válogatás volt amit nem tudok törölni.
Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
-
kertsa
senior tag
Hol tudom állítani a processzor teljesítményét? Laptopom van és energiagazdálkodás miatt 800mhz-en megy... ezért érzem lassúnak
-
-
-
kertsa
senior tag
Van valamilyen rendszerfigyelő program?
(#566) hcl Processzor, hőmérséklet, memória, stb.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz rum-cajsz #563 üzenetére
elsősorban osx-et használok.
két szerver dübörög idehaza az egyiken van gui is.
unity nálam lassú volt nagyonkonfig egyébként
hp ml 110 g4 core2xeon 3040 2.5GB ECC RAM nvidia 9300GE 512MB VGA
a mate-nek vannak gyermekbetegségei de kábé tizenötperc guglizással és 3 másodperc konfigolással sokkal kezelhetőbb gyorsabb felületet adott...
Külcsin szerintem csak részben játszik közre.
-
-
Heimdallr75
őstag
válasz #92942848 #557 üzenetére
kb én is most végeztem vele
tapasztalat:
gyors, ügyes, és ami 12.04 ubununál gond volt nálam a proci hűtőt 2200 fordulaton járata, MATE pedig 1900 körül, hőfok azonos, szóval tetszikmár csak egy kérdés: hogyan tudnék 64 bites MATE ra felvarázsolni wine alá dotnet 2.0-t ugye az 32 bites és panaszkodik a wine. (nem mono nem jó sajnos)
الغريبة في هذا الكوكب
-
törölt tag
-
törölt tag
akinél indulásnál crashel a mate-desktop 12-04 alatt:
http://forums.mate-desktop.org/viewtopic.php?f=6&t=175
-
kertsa
senior tag
Az egyik oldal bővítmény hiányában nem nyitja mag a videót. Jobb klikkre application/x-shockwave-flash van, de nem tudok klikkelni rá. Mit telepítsek, hogy megjelenítse ezeket a videókat? Chromium böngésző van fent.
[ Szerkesztve ]
-
eddie17
addikt
Lenne még egy kérdésem.
Xubuntu 12.04-nél hogy tudom előcsalogatni az effekteket?
Mert ugye alapból nem működik. -
-
eddie17
addikt
Sziasztok!
Xubuntu 12.04
Problémám, hogy ha youtube-on nézek videókat, akkor bizonyos színek kék árnyalatúak. Pl. a bőr színe.
De ha beillesztve nézem egy másik oldalon, ott okés.
Mit csinálok rosszul?Mod: Csak a youtube videóknál, minden más helyesen jelenik meg.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Mi olyan fájl van a .Skype könyvtáradban ami nagyobb mint 8 MB és az alkalmazás beállításához van? A Systemback nem ment adatot a felhasználói könyvtáradból, beállításokat ment. Tudom, hogy neked semmi sem felel meg, de-dezhetsz is, hibákat is kereshetsz. Fog meg és írd át benne amit szeretnél és ahogy jól esik.
Nem kell tájékoztatni a felhasználókat arról, hogy milyen adatokat hagy ki, mert nem célja az alkalmazásnak az adatmentés. Értsd már meg végre. A személyes adataidat másik alkalmazással mentsd le. Fogj egy fájlkezelőt és az egereddel húzd át a mentendő tartalmat a mentési helyre. Ennyire egyszerű. -
aag
őstag
Ha a Systemback lehetőségei nem felelnek meg számodra, akkor használj helyette mást.
Egyenlőre megfelel, de valóban nem tudtam arról, hogy 8 MB-os korlát is van. Egy Skype-könyvtár tartalma pikk-pakk meghaladhatja ezt. Akkor mi veszik el? És még ki tudja, hogy mi az ami nem kerül bele a mentésembe, mert nem kapok róla tájékoztatást a Systembacktól. Még jó-hogy ez most kiderült... Szóval megfelel, és köszönöm, és használom, de ...
-
mzx
senior tag
válasz szaszayanou #379 üzenetére
Értem, köszi. Jelenleg az autoremove javaslatot próbáltam ki, kb 100MB felesleget le is radírozott; ez is valami.
(#360) leslieke
Köszi a parancssorokat._UP : (#62) mzx , ebből főleg ez érdekel:
SWF videofile lejátszót szeretnék. Lubuntu felületet használok. A Klash települt, de nem találom, az usr/bin-ben sem; hol lehet...? A Gnash-t is sikeresen telepítettem, usr/bin-ben meg is leltem (emlékeim szerint valami gnome-gnash -ként), de csak paraméterrel indul, terminálból; ez még oké is lenne, praméterként megadtam neki egy swf file-t, elindult szépen, grafikus ablakban a gnash, de nem indítja az swf file-t... :S Megoldást tud valaki? Esetleg egy másik swf player? Melyik? -
RBJ
addikt
tényleg lehet választani de ilyen csúfság, hogy win van a gépemen már régen esett. meg
-
poli27
veterán
Hy
Valaki tud abba segíteni, ezt hogy tudom ubuntun is működésre bírni? : [link] Picit elakadtam és nem igazán akar menni....
-
RBJ
addikt
hu. köszönöm. végre linux alól irok. mondjuk a grub választó menü gyorsan elment. nem is tudok választani majd win és linux között? nincs szükségem rá csak most helyre kellett állítani a telom mert egy custom rom al elfeküdt szegény.
-
rlazol
veterán
Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
MODERÁTOR
Nyilvánvaló, hogy egy DVD-re nem férhet rá több száz GB-nyi tartalom. Senki sem lehet olyan hülye, hogy ezt ne lássa, illetve, hogy ne lássa be. A 4 GB-ba maximum 4 GB fér bele, se több se kevesebb. Ha valaki utólag veszi észre, hogy például az összes filmje, a virtuális gépei, stb. elvesztek mert nincsenek rajt a Live-on, akkor az így járt.
Még egyszer hangsúlyozom számodra, kinek már annyiszor elmondtam. A Systemback nem egy általános adatmentő alkalmazás, fő funkciójaként a rendszerről és a felhasználók beállításfájljairól készít visszaállítási pontokat és NEM a felhasználók adatairól. A Live-nak egy apró kiegészítése, hogy az adatokat belelehet venni. De itt nem arra gondolok, hogy virtuális gépeket meg GB-os fájlokat vegyen bele, hanem háttérképeket, e-mail-eket, ilyesmit. Szóval ilyen apróbb dolgokat, hogy mondjuk a Live futtatásakor is ott legyen az a háttérkép és ne egy nagy kékség legyen.
Adatmentésre használj arra alkalmas alkalmazást, fájlkezelőt, DVD-író szoftvert. Ha a Systemback lehetőségei nem felelnek meg számodra, akkor használj helyette mást. Ha úgy érzed, hogy félkész az alkalmazás, a licenc szerint módosíthatod kedvedre.(#523) RBJ:
sudo mount /dev/sda1 /mnt
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /sys /mnt/sys
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo chroot /mnt
grub-install /dev/sda
update-grub
exit
sudo reboot[ Szerkesztve ]
-
RBJ
addikt
valami jó grub helyreállító leírást szeretnék. ha magyar az se baj.
csináltam egy sudo fdisk -l tDevice Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 2048 512417791 256207872 83 Linux
/dev/sda2 * 512425305 618855929 53215312+ 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 618862590 625141759 3139585 5 Extended
/dev/sda5 618862592 625141759 3139584 82 Linux swap / Solarboot os a win. és szeretném ha a kubi is elindulna vagyis válaszható lenne.
-
aag
őstag
Talán azért van mindez mert tudok gondolkodni is.
Jó-jó, ezt elfogadom. Valahol meg kell húzni a határt. De..., mert azért van de. Szóval hol van tájékoztatva a kedves felhasználó minderről? És hol van tájékoztatva arról, hogy ilyen korlátok mellett mi nem került bele a mentésbe? Mert egy dolog a mentés és más dolog a LIVE-ISO.
Ne érts félre! Így is nagyon ügyes vagy, hogy megcsináltad azt a remek programot, de én nem érzem késznek. Nekem a Virtalbox tartalma, másnak meg más fog hiányozni. És vagy észreveszi, vagy nem. Mert mégegyszer mondom, tájékoztatást nem kap róla, hogy mi maradt ki.
-
MODERÁTOR
Általam hozott döntések eredményei ezek. Definiálnom kellett a beállításfájlok fogalmát, és vizsgálódás után úgy döntöttem, hogy azok a 8 MB-nál kisebb rejtett és rejtett könyvtárakban levő fájlok lesznek. Majd a Live 4 GB-os, nem általam megszabott korlátja miatt úgy döntöttem, hogy a virtuális gépek, filmek, és egyéb nagy fájlok gyors telítőképessége miatt szabok egy 1 GB-os határt. Bár bizonyára örülnél neki mikor mondjuk 5 BRRip meg 20 DVDRip és 2, 20 GB-os virtuális gépet átmásolna a Live munkakönyvtárába órákon keresztül. Majd elkezdené ezeket mind becsomagolni squashfsbe, aztán a végén meg közölné, hogy a kapott, több mint 100 GB-os fájlméret túl nagy a .iso-nak.
Talán azért van mindez mert tudok gondolkodni is.(#518) kertsa: Ha az AMD zárt meghajtójára gondolsz, akkor célszerű kikapcsolni a CCSM-ben az OpenGL VBlank jelre szinkronizálását, valamint nem árt a CCC-ben bekapcsolni a szakadozottságmentesítést.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
aag
őstag
Na-de figyu, nekem kb 1,3GB-os az ISO fálj jlenleg. A virtualizációm pedig szintén nem nagyobb 1 GB-nál. Ez ugye még tömörítésre is kerül. Akkor mondjuk lenne 2GB összesen. Vagyis fele annak a 4GB-nak ami szerinted a korlát. De hát akkor miről beszélünk? Én ezt sehogyan sem értem. Mi lenne, ha megpróbálnám? Csak írd meg mit tegyek, és majd kiderül, hogy működik-e. Legfeljebb elszarok vele négány korongot. Belefér.
-
Ha már ment az ember, akkor ráér. Illetve félig-meddig poén volt
(Ghostnál ugye egyszerűbb a dolog, mert az nem készít bootolható cuccot. De különben lehetne ilyen opció, hogy csak mentést készítsen, és akkor nem lesz bootolható - elég kevés backup cucc ment rendesen ext4-et.)Mutogatni való hater díszpinty
-
MODERÁTOR
Meglehetne adni .iso készítésnél a hármas szintet is, akkor elvileg beleférne nagyobb fájl is. Csak abban nem vagyok biztos, hogy arról bootolna a rendszer. Majd lecsekkolom ezt, mert amúgy ugye pendrive-ra meg ráférne bőven. Amúgy az sem biztos, hogy örömmel vennéd azt a hosszú időt amíg a 12 GB-od átmásolódik, majd full proci terheléssel szép lassan becsomagolódik, majd a csomag meg átmásolódik a .iso-ba.
-
A Lubuntu nagyon gyenge gépekre való (LXDE felület)
A Xubuntu kicsit erősebbekre (XFCE felület)
A Ubuntu és a Kubuntu KDE a fullextrásak (Unity és KDE felület)
A Mythbuntu és az UbuntuTV médiacenterekre/homeserverekre
Ubuntu Server egyértelmű
Különben az asztalikkal kb. ugyanazt lehet csinálni, meg telepíthető is rájuk minden, leginkább a kinézetük, és az erőforrásigényük külömbözik.@RBJ : Nem, nem csak ennyi. Ezt kell végigcsinálni
@Kendek : Megvan a következő fejlesztési irány Multiple ISO kezelés, hogy az olyan csöppségeket, mint az enyém (12Gb mindennel) is lehessen menteni
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
MODERÁTOR
A filesystem.squashfs fájl mérete haladná meg a 4 GB-ot. Nem csodálom, hogy nem tudtad ezt az ext4-ről, mivel nem is igaz. Én az ISO 9660-as fájlrendszerről beszélek.
(#501) kertsa: Gondolom a szállított csomagokban, illetve egyes kiadások pedig verziószámban térnek el.
[ Szerkesztve ]
-
-
kertsa
senior tag
A sok ubumtu között mi a különbség?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest